NaarderNieuws

23 december 2015

NaarderNieuws 23 december 2015


'Zij verdienen echt een pluim!'

Team van Elk Gooisch Matras... uitgroepen tot Naarders van het Jaar

NAARDEN - Het team van Elk Gooisch Matras Komt van Pas is door het NaarderNieuws uitgeroepen tot de Naarders van het Jaar. Een pluim voor deze club die vluchtelingen helpt om ze een warm welkom te geven.

Zodra we de award uit de tas halen, is er blijdschap. Wat? Wij? Ze lachen, geloven het eigenlijk niet. Ze kijken elkaar aan, de prijs wordt bekeken. Ze vinden het zichtbaar leuk, het ontroert ook. Al het werk dat ze hebben gestopt in dit initiatief krijgt nu waardering.

De vrijwilligers van Elk Gooisch Matras Komst van Pas zijn erg blij met hun award en uitverkiezing tot Naarders van het Jaar. Foto: Bob Awick

Unaniem
De prijs is toegekend door een jury, bestaande uit Aleid Hamelink van de Stichting Burgerzin Naarden, dorpsmanager Ellen van Vossen uit Bussum, notaris Dirk Doude van Troostwijk, Sjoerd Stoop en Jessica de Jong van het NaarderNieuws. Dat Elk Gooisch Matras komt van pas heeft gewonnen, was voor de jury een makkelijke keuze. De beslissing was unaniem. In het juryrapport staat: 'We roemen dit geweldige initiatief. Deze mensen verdienen echt een pluim. We hopen dat ze er ook volgend jaar mee doorgaan. Ze helpen mensen die niets hebben. Bovendien geeft het een signaal af. Een samenleving is meer dan twee auto's voor de deur. Hier krijgen vluchtelingen die niets hebben een nieuwe start in het leven. De jury is vol bewondering over deze groep vrijwilligers."
Lees verder op pagina 2/3.

665

jaar heeft Naarden een zelfstandig bestuur gehad

'Hun toekomst ligt hier. Wij helpen ze op weg'

Elk Gooisch Matras Komt Van Pas is Naarder van het Jaar 2015

NAARDEN - Het initiatief Elk Gooisch Matras Komt Van Pas is in het leven geroepen omdat vluchtelingen met een status vaak in een leeg huis komen. De gedachte is dat iedereen recht heeft op een slaapplek, een matras. De club vrijwilligers biedt haar hulp aan vluchtelingen die in Naarden-Bussum opnieuw moeten beginnen. Met een bijstandsuitkering en de Voedselbank kunnen deze nieuwkomers net het hoofd boven water houden. Ze krijgen een lening van 2000 euro van de gemeente om spulletjes van te kopen. Het geld is snel op met de aanschaf van een vloer, wat verf, een wasmachine en een fornuis. Voor het aanvullen van de huisraad en kleding kunnen ze komen winkelen bij Elk Gooisch Matras Komt Van Pas. Hier is bijna alles te krijgen wat ze nodig hebben. Niet alleen spullen, maar ook een luisterend oor, praktische hulp en gezelschap.

Raoul, Khader, Eveline, Najjar en Josje. Foto: Bob Awick

Eveline, Raoul, Josje, Kadher, Najjar en alle andere vrijwilligers zijn superblij met hun prijs. Dat de award een mooi plekje gaat krijgen is wel duidelijk. Het initiatief is beoordeeld door de jury op criteria zoals: hoe uitzonderlijk is dit, in hoeverre inspireert het, doet het iets voor de gemeente, draagt het bij aan de positieve uitstraling van de gemeente en was het iets of iemand die zich met name dit jaar heeft geprofileerd. Op alle onderdelen werd hoog gescoord en dus was de winnaar snel gevonden.

Elk Gooisch Matras Komt Van Pas vindt zijn oorsprong in Naarden. Het was daar dat de inzameling van goederen voor statushouders uit Naarden en Bussum gestalte kreeg. Een tijd lang kon een ruimte aan de Energieweg in Naarden worden betrokken. Een Naarder initiatief dus dat ook actief is in Bussum. Bij het vaststellen van de winnaar zat Elk Gooisch Matras Komt Van Pas dan ook nog in Naarden. Omdat de ruimte slechts tijdelijk te gebruiken was, werd gezocht naar een nieuw onderkomen. En zo kan het dus dat dit gesprek opeens in Bussum plaatsvindt waar de organisatie gebruik mag maken van een leegstaande gymzaal in de Michiel de Ruyterschool.

Wie het pleintje op komt lopen ziet dat het er allemaal behoorlijk vervallen uitziet. In de gymzaal is het echter een ander verhaal: er worden dozen uitgepakt, kleren netjes op hangertjes gehangen, een boekenkast wordt ingericht. De gymzaal is schoongemaakt, alles wordt ordelijk klaargezet voor de gezinnen die hier hun huisraad bijeen komen shoppen. Continu komen er mensen spullen afgeven. Een zak winterkleding, een bank, wat oud speelgoed, een fiets die niet meer gebruikt wordt: alles wordt opgeknapt, uitgezocht en komt van pas.

De Bussumse gymzaal wordt ingericht. Foto: Bob Awick

De grootste wens voor komend jaar is een bus om de spullen te vervoeren

Raoul Kuiper vertelt hoe het precies werkt: "We komen in contact met vluchtelingen die een status hebben en een woning hebben toegewezen gekregen. Als ze hier komen wonen, komen ze ook in aanraking met de Voedselbank. Via Eveline die ook bij de Voedselbank actief is, kwamen wij erachter dat deze statushouders niets hebben. Ze hebben alleen wat kleding. Wij gaan daarom op bezoek bij de vluchtelingen thuis om te kijken wat ze allemaal nodig hebben. Hebben ze een bed? Een matras? Kleding voor de winter? Wat er niet is, proberen we aan te bieden."

Vrijwilligers
Ze werken met een hoop vrijwilligers, zowel Nederlanders als Syriërs. Najjar, Kedher en Zaher zijn onderdeel van het team. Zij maken het contact met de vluchtelingen en de Nederlanders zoeken contact met de omgeving. "Samen vormen wij een brug," zegt Raoul daar over. Najjar helpt onder andere met het vertalen. Zelf kwam hij in contact met Elk Gooisch Matras Komt Van Pas toen hij een woning kreeg toegewezen. Hij kwam in contact met Raoul en kwam zo aan een bed. Najjar is bijna altijd bij Elk Gooisch Matras te vinden. Hier ontmoet hij mensen, kan hij zich nuttig maken. Eveline Smits-van Oyen vertelt dat de vluchtelingen graag willen inburgeren en hun best doen. "Hun toekomst ligt hier. Wij helpen ze op weg. Het is onduidelijk of ze nog naar huis gaan."

Michiel de Ruyterschool

Elk Gooisch Matras Komt Van Pas is actief vanuit de gymzaal van de leegstaande Michiel de Ruyterschool in Bussum-Zuid. Hier kunnen goederen gebracht worden en vluchtelingen kunnen vervolgens uitzoeken wat ze nodig hebben.

De gymzaal is vanwege de vakantie gesloten, maar is weer open vanaf 5 januari. Spullen inleveren kan op dinsdag en donderdag tussen 9.00 en 14.00 uur. Het adres is De Ruijterlaan 24a in Bussum.

Wie meer informatie wil of zich aan wil melden als vrijwilliger kan kijken op de Facebookpagina van Elk Gooisch Matras Komt Van Pas.

Ook de buurt mag aankloppen en kan rekenen op helpende handen

Nieuw komend jaar is dat de vluchtelingen niet meer binnen kunnen komen en alles kunnen kiezen wat ze willen. Er zal eerst een intake zijn om te kijken welke hulp echt nodig is. Een tweede tv wordt niet gegeven en een mooiere bank is ook geen prioriteit. Men wil voorkomen dat er misbruik wordt gemaakt.
Daarnaast wordt er geholpen bij de inburgering, een verplichte taak waar een computer voor nodig is. Er wordt dan ook om oude pc's gevraagd die opgeknapt kunnen worden. Hetzelfde geldt voor oude fietsen: deze worden opgeknapt en weggegeven.
De spullen die aangeboden worden, zouden overigens ook door Nederlanders opgehaald kunnen worden die erg krap bij kas zitten. Hiervoor is natuurlijk ook een intake nodig. Er wordt geen onderscheid gemaakt. Wie hulp nodig heeft, kan het krijgen.

'Onze wens is een bus'
Raoul vertelt dat hun grootste wens een bus is waarmee de spulletjes opgehaald en naar de mensen toe gebracht kunnen worden. "We halen de vluchtelingen op, ze komen hier winkelen en dan moeten de spullen nog afgeleverd worden. We lenen nu soms een caravan van een buurman. Een eigen busje betekent dat we veel flexibeler zijn.
Najjar wil graag zijn rijbewijs omzetten, want hier wordt die van hem niet erkend. Dat betekent dus theorie en rijlessen zodat hij de bus kan besturen. Hiervoor wordt gezocht naar fundraising of een rijschool die wil sponsoren.

De gymzaal valt erg in de smaak bij Elk Goois Matras Komt Van Pas. Graag zien ze ook dat de buurt wat aan hun komst heeft. Er wordt al begonnen met het opruimen van het plein waar vele bladeren liggen. Op 28 januari is de officiële opening en omwonenden zijn geïnformeerd. Er wordt gesproken over het aanbieden van hulp aan de buurt; de vluchtelingen willen zich graag nuttig maken, maar mogen geen betaald werk doen. Een tuin onder handen nemen of een klusje in huis doen: de buren kunnen er gewoon om vragen.
Hoe lang Elk Gooisch Matras Komt Van Pas in de school kan blijven is nog even de vraag. Voorlopig zitten ze er in ieder geval goed, met een hoop plannen voor de toekomst.

Straatconcert voor 'Glimlach van een kind'

Sjaak Ranzijn treedt op voor de zieke Alexander

Vier deze oud en nieuw samen met Sjaak Ranzijn.

NAARDEN - Volkszanger Sjaak Ranzijn draagt deze oud en nieuw zijn straatoptreden in de Huibert van Eijkenstraat op aan de 2-jarige Alexander. Ieder jaar zingt hij op 1 januari voor de hele straat en dit keer komt daar een grote collectebus bij te staan.

Het opgehaalde geld is bedoeld voor Stoere Alexander zoals de beweging heet achter het zieke 2-jarige jongetje dat voor behandeling naar Amerika moet. Sjaak kent de moeder van Alexander, het is namelijk zijn ex-schoondochter.
"Barbara is een paar jaar mijn schoondochter geweest en ze is nog steeds bevriend met onze zoon Raymond. Toen ik hoorde dat mijn zoon op 16 januari in het Vitusgebouw in Blaricum een feest gaat geven om geld op te halen voor Alexander, dacht ik: ik zie zelf ook wel mogelijkheden om iets te doen."

Stoere Alexander
Alexander is een stoer en vrolijk ventje van 2 jaar met neuroblastoom kinderkanker. Bij Alexander werd in mei 2015 deze ziekte ontdekt. Deze kwaadaardige tumor had helaas ook uitzaaiingen waardoor hij meteen in het zwaarste stadium werd ingedeeld.

Neuroblastoom is een vorm van kinderkanker met een overlevingskans van 20 procent. Inmiddels heeft hij meerdere chemokuren gehad en zijn er stamcellen geoogst. Zijn tante Monique Soeteman uit Huizen vertelt dat de kuren gelukkig aanslaan en hij voor immuuntherapie in aanmerking komt. Dat betekent dat Alexander samen met zijn ouders en zusje een half jaar naar Amerika moet.
Uit de stichting worden de kosten betaald voor de behandeling van Alexander in binnen- en buitenland, die niet door de zorgverzekeraar worden vergoed. Ook heeft Stichting Stoere Alexander als doel de reis- en verblijfskosten van het gezin naar Amerika te betalen. Dit doet de stichting door het werven van fondsen en (laten) organiseren van acties.

'Ik heb nooit eerder geld gevraagd bij straat- optreden oud en nieuw'

Inmiddels is met diverse acties ruim 83.000 euro opgehaald. Dit bedrag komt al aardig in de buurt voor wat er nodig is. Of hij komend voorjaar daadwerkelijk geholpen kan worden is afwachten, omdat hij onder andere nog bestraald moet worden. Na de behandeling worden de overlevingskansen van Alexander vergroot tot ongeveer 40 procent.

Meezingen
Om zijn steentje bij te dragen wil Sjaak dit jaar zingen met een collectebus voor Alexander. Zingen met oud en nieuw, dat doet Sjaak al sinds 2000. "Om 00.30 uur gaat de geluidsinstallatie aan. "Het thema is 'Een glimlach van een kind' en dat lied van André Hazes ga ik natuurlijk ook zingen. Verder is het allemaal Nederlandstalig en mag er meegezongen worden. Het optreden is van 00.30 tot 1.30 en iedereen is welkom."
Meestal zijn er rond de 150 mensen die gezellig samenkomen. "We zetten met de buurt een tent op, iedereen neemt iets te drinken mee en de buurman steekt een vuurkorf aan. Ik zing vanaf mijn veertigste op podia, vooral voor de gezelligheid. Toen het 2000 werd wilde ik iets extra's doen en besloot ik voor de deur op straat te gaan zingen. Ik heb dit nu al zestien keer gedaan met oud en nieuw. Ik heb nooit eerder geld gevraagd. Nu hangen we een spandoek op en zetten we een collectebus neer. Het is leuk als er veel mensen komen en ze hun portemonnee meebrengen."

Gemeente-bestuur zo goed als rond

NAARDEN - Langzaamaan wordt steeds meer bekend over welke wethouders het gemeentebestuur van de gemeente Gooise Meren gaan vormen.

Het was al bekend dat wethouders Miriam van Meerten (VVD) en Marleen Sanderse (CDA) van Naarden klaarstaan om wethouder van Gooise Meren te worden. Eerder deze week maakte D66 bekend wethouder Hendrik Boland uit Muiden naar voren te schuiven als wethouderskandidaat.
De wethouder namens GroenLinks moet Gerben Struik gaan worden, zo 'verklapte' burgemeester Albertine van Vliet donderdag toen de gemeenteraad voor het laatst vergaderde. Bussumer Struik voert namens GroenLinks momenteel de coalitie-onderhandelingen.

Het zou kunnen dat Gooise Meren nog een vijfde wethouder krijgt. Als dat gebeurt, zal dat zo goed als zeker een VVD-wethouder worden.

Agent gestoken met injectienaald

NAARDEN - Een agent is donderdagavond voor het politiebureau aan de Amersfoortsestraatweg gestoken met een injectienaald. Zo meldt de politie.

De agent sprak rond 23.15 uur een fietser aan die zonder verlichting passeerde. Deze wendde zich tot de agent en stak hem meteen in de arm. Hij vluchtte vervolgens op de fiets weg in de richting van het Componistenkwartier. De agent moest zich - om eventuele besmetting te voorkomen - laten behandelen in het ziekenhuis.

Schippersmuts
De verdachte, onverzorgd uiterlijk, droeg een schippersmuts en had een zwart bomberjack aan. Hij fietste op een zwarte omafiets.

Clubs halen ruim 10.000 euro op

NAARDEN - Bij de collecte voor de Grote Clubactie is met de verkoop van loten 10.682 euro opgehaald. Dit is de totale opbrengst van verenigingen uit Naarden.

Van de verkochte loten gaat 80% direct naar de clubkas. De resterende 20% gaat naar onder meer prijzen en het organiseren van de loterij. In 1977 brak de Grote Clubactie landelijk door in heel Nederland.

Bewoners ontfermen zich over bosstrook langs spoor

Wethouder Sanderse neemt een kijkje bij de bosstrook. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Het beheer van de bosstrook langs het spoor bij de Thorbeckelaan is donderdag overgedragen aan de bewoners. Met name Frank en Caroline van de Woord zullen hun groene vingers inzetten.

Ze hebben al ideeën zat over hoe het moet gaan worden. Beiden werkten lange tijd in het Vogelasiel en ze weten veel van de dieren en planten in de groenstrook van ruim 300 meter lang. Een ecologische zone met wilde planten voor vlinders en bijen is een wens. De hoge bomen blijven, net zoals de klimstruiken voor de kinderen. Er wordt veel gesnoeid en alles komt op een takkenwal.

Afscheid van mijn schat

Nee, géén kleenex, géén bloemen en zeker géén Mieke Telkamp met 'Waarheen, waarom, waartoe en waarvoor...' Dit afscheid is coolzakelijk. En toch een tikkeltje pijnlijk.

Een jaar of vier geleden kwam de heer Frans H. uit Weert eens in mijn garage neuzen. Had van dochterlief, die vlakbij op de Boslaan woont, vernomen dat ik nogal wat frutsels en prutsels had en wie weet zat er iets voor hem bij. Ik had juist mijn muntenalbum bij de hand met daarin de toonbare lading met de detector opgepiepte geldstukken. Frans viel van de ene verbazing in de andere bij het zien van mijn schat en vooral trof het hem dat de hele bups keurig was voorzien van determinatie, datum en vindplaats. Vrijwel al mijn vondsten waren gedaan in wat ik noem Groot Gooi, in totaal enkele honderden stuks. Duiten, centen, zilveren dubbeltjes, kwartjes, zilveren rijders, vijfstuiverstukken, oordjes, buitenlandse stukken, te veel om op te noemen. De heer V. was onder de indruk van de grote verscheidenheid uit zo'n klein gebied en beschouwde mijn verzameling als 'historisch geografisch' van enig belang. Hij wilde het kopen om het voor het nageslacht te behouden. En dat gaat nu dan ook gebeuren. Met een extraatje erbij. Hij gaat mijn collectie cadeau doen aan een vriend uit Blaricum die het onder zijn hoede zal houden. Dus al die muntstukken blijven in de buurt en dat vind ik juist zo prettig. En ikzelf mag dan mijn gouden rijder uit 1752 en mijn zilveren middeleeuwse 1/3 ruiter groot uit 1290 voor mezelf houden. Voor later als mijn kleindochtertje Juliette groot is.

Naarden:
*Grote Kerk do. 24/12 22.30 u. ds. L.J.Th. Heuvelman; vr. 25/12 10.00 u. ds. L.J.Th. Heuvelman; zo. 27/12 dhr. H.J. Steinvoort; Naarderheem vr. 25/2 10.30 u. ds. P.J. Viveen-Molenaar; zo. 27/12 10.30 u. ds. J.C. Visser
*RK St. Vituskerk do. 24/12 17.00 u. Gezinsviering pastoor C. Fabril, 20.30 u. Eucharistie pastoor C. Fabril en 23.00 u. Eucharistie pastoor M. Costa; vr. 25/12 09.30 u. Eucharistie pastoor M. Costa en 14.00 u. Kindje wiegen; za. 26/12 09.30 u. Eucharistie kapelaan A. Geria; zo. 27/12 09.30 u. Eucharistie pastoor M. Costa
*Chr. Gereformeerde Kerk vr. 25/12 10.00 u. en 17.00 u. ds. J. Bos; zo. 27/12 10.00 u. ds. H. de Graaf en 17.00 u. ds. B. Reinders

Bussum:
*RK Mariakerk do. 24/12 19.00 u. Gezinsviering pastoor C. Fabril en 21.30 u. Eucharistie kapelaan A. Geria; vr. 25/12 10.00 u. Eucharistie pastoor L. Koot en 15.00 u. Kindje wiegen; zo. 27/12 10.00 u. Eucharistie pastoor C. Fabril
*RK St. Jozefkerk do. 24/12 19.00 u. Gezinsviering en 21.00 u. Viering Parochianen; vr. 25/12 11.00 u. Eucharistie pastoor C. Fabril en 15.00 u. Kindje wiegen; zo. 27/12u. 11.00 u. Eucharistie kapelaan A. Geria
*PGB Wilhelminakerk do. 24/12 22.00 u. ds. J.H.W. Elhorst; 25/12 10.00 u. ds. C. van Wingerden; zo. 27/12 10.00 u. ds. P.H. van Gilst
*PGB Verlosserkerk vr. 25/12 10.00 u. mw. ds. H.W. van Beelen; zo. 27/12 10.00 u. gez. dienst in Wilhelminakerk en 18.00 u. mw. ds. H.W. van Beelen en ds. J.H.W. Elhorst
*PGB Spieghelkerk vr. 25/12 10.30 u. ds. S. de Jong; zo. 27/12 10.30 u. ds. S. de Jong
*PGB Sion Spieghelkerk vr. 25/12 08.55 u. ds. A.D. van den Bos en 16.00 u. ds. A. Visser; zo. 27/12 08.55 u. ds. P.B. de Groot en 17.00 u. dr. W. Verboom
*Remonstranten N-B do. 24/12 19.00 u. ds. R. Thieme-Tiesing en 21.30 u. ds. A. Ochtman-de Boer; vr. 25/12 10.30 u. dhr. P. van Dorp; zo. 27/12 geen dienst
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum vr. 24/12 19.30 u. ds. P.J.C. Korver; zo. 27/12 geen dienst
*Doopsgezinde Gemeente B-N do. 24/12 21.00 u. Viering met ELG ds. W.F. Metzger; vr. 25/12 10.30 u. br. H.W. Stenvers; zo. 27/12 geen dienst
*Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B do. 24/12 21.00 u. Viering bij Doopsgezinden; vr. 25/12 10.00 u. ds. W.F. Metzger H.A.; zo. 27/12 geen dienst
*Vrije Evangelische Gemeente do. 24/12 23.00 u. dienst in Ravelijn ds. P.A. Smit; vr. 25/12 10.00 u. ds. P.A. Smit; zo. 27/12 10.00 u. ds. G.H. de Ruiter
*Apostolisch Genootschap do. 24/12 20.00 u. Kerstwijding; vr. 25/12 10.00 u. Kerstdienst; zo. 27/12 geen dienst
*De Christengemeenschap vr. 25/12 00.00 u. en 08.00 u. Mensenwijdingsdienst; za. 26/12 10.00 u. Mensenwijdingsdienst en 11.15 u. Kinderkerstdienst; zo. 27/12 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Weerbericht

Groene kerst, licht wisselvallig, aanhoudend zacht
Aan de decemberlente komt nog geen einde. De 2e decade van december (11-20 december) was 6 graden te zacht; het zoveelste warmterecord sinds begin november. Boven het Europese continent ligt een standvastig hogedrukgebied en depressies zijn actief boven de oceaan. Een zuidwestelijke luchtstroming blijft daardoor de toon zetten met aanvoer van zachte lucht.

Het kerstweekeinde
Voor donderdag wordt toenemende bewolking verwacht met vooral later op de dag kans op regen. Op kerstavond trekt de zuidwestenwind aan tot krachtig, mogelijk hard. Het wordt zo'n 12 graden. Op 1e kerstdag schijnt de zon af en toe. Lokaal valt er veen bui. Op 2e kerstdag is er meer bewolking met kans op wat regen. De maxima liggen tijdens de kerstdagen tussen 9 en 12 graden. Er waait een matige zuidwestenwind. Zondag blijft het droog met af en toe zon.

De trend voor de volgende week
Het hardnekkige Eurohoog gaat zich wat meer profileren. De neerslagkans neemt af. De wind wordt zuid tot zuidoost en zwakt af. De maxima dalen naar 6 à 7 graden. Met de jaarwisseling kan de zuidweststroming opnieuw aan invloed winnen. Het wordt dan opnieuw wisselvallig.

Weetje
In 2009 en 2010 hadden we twee jaar achtereen een witte kerst. Dat was heel bijzonder, want op beide kerstdagen een sneeuwdek van minstens één cm (= de norm voor witte kerst) kwam in de vorige eeuw slechts zes keer voor. Kerstmis 1996 was de koudste (geen witte) van de laatste 25 jaar (tot -9 graden). Recordzacht was Kerstmis 1997 (+13 graden).

Rembrandt, zijn leven, zijn werk, zijn tijd

Een monumentaal boek met platen en teksten over onze beroemdste kunstschilder, etser en tekenaar is passend bij deze tijd van het jaar. Bob Haak (1926-2005), kunsthistoricus en Rembrandt-expert en betrokken bij het Rembrandt Research Project, is de auteur van dit royale boek (25x38x5cm), dat ook in andere talen verscheen.

In het boek zijn 612 tekeningen, etsen en schilderijen opgenomen, waarvan 109 in kleur. De afbeelding is een detail van zijn zelfportret uit 1658; hij was toen 52 jaar. Het gebonden boek, in 1969 verschenen bij uitgeverij Contact/NBC, telt 348 pagina's. Met literatuuropgave en register.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor 15 Euro. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt oude boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een scholingsproject in Kirinda (Rwanda).

Afscheid van burgemeester Joyce Sylvester

'Naarden is bestuurlijk ook een heel plezierige gemeente'

NAARDEN - Op GooiTV gaf Joyce Sylvester, aftredend waarnemend burgemeester van Naarden een afscheidsinterview. Vanuit het Naarder stadhuis blikte ze in het programma 'In Derde Termijn' met Ruud Bochardt terug op haar tijd als eerste burger van Naarden en vertelde ze wat ze kan toevoegen in haar nieuwe baan als substituut Nationale ombudsman.

'Er waren zo veel mooie momenten', zegt Joyce Sylvester over haar burgemeesterschap in Naarden. Een moment dat haar is bijgebleven is het bezoek aan een 102-jarige inwoonster die nog vol toekomstplannen zat. Foto: Bob Awick

Als we naar uw carrière kijken, dan valt op dat u onder meer werkte als sportjournalist bij Het Parool. Daar was u brenger van het nieuws en als waarnemend burgemeester van Naarden de maker van het nieuws. Wat gaat u in uw nieuwe baan met het nieuws doen?
"Eigenlijk hetzelfde, tussen zender en ontvanger de boodschap brengen en dat worden nu overheid en burger."

Wat doet de Nationale ombudsman?
"Die komt in beeld wanneer burgers moeite hebben met zaken vanuit de overheid. Bijvoorbeeld het verdwijnen van de blauwe envelop. Daar hebben burgers toch problemen mee. De ombudsman doet onderzoek naar wat het verdwijnen van de blauwe envelop betekent. Het blijkt dat vooral ouderen daar last van hebben. Het gaat dan om privacy. Ze hebben bijvoorbeeld geen computer en moeten dan anderen om hulp vragen. In dat soort vraagstukken is de ombudsman geïnteresseerd."

Hebt u als plaatsvervangend Nationale ombudsman ook een eigen takenpakket?
"Een belangrijke reden om daar te gaan werken is omdat er behoefte is aan ervaring op het gebied van justitie en politie. Dat sluit aan op het vakgebied van de burgemeester. Die kennis en ervaring kan ik op bestuurlijk niveau inbrengen."

'Ik vertrek als burgemeester, maar we blijven met plezier in Naarden wonen'

Kan ik als ik daarover een klacht heb rechtstreeks contact met u opnemen?
"De Nationale ombudsman is met name tweedelijns. Het is de bedoeling dat burgers eerst een klacht indienen bij de instantie waar de klacht over gaat. Dus een klacht over de politie eerst bij de politie. Als je dan ontevreden bent met de uitslag, of hij wel of niet gegrond wordt verklaard, kun je contact opnemen met de Nationale ombudsman. Die kan dan een onderzoek instellen."

Wanneer gaat u beginnen en gaat u Naarden dan definitief verlaten?
"Ik begin op 1 februari en als burgemeester wel, maar als inwoner niet. Het is al vijftien jaar onze woonplaats en we blijven er met plezier wonen."

U bent in 2009 in Naarden als waarnemend burgemeester gekomen. Hoe typeert u uw eigen burgemeestersstijl?
"Ik krijg terug dat ik echt een opbouwer ben. Gemeenten hebben verschillende fasen. Ik ben meer op mijn kracht in een gemeente waar iets moet gebeuren. Waar schouders onder een opdracht gezet moeten worden. Ik ben ook niet voor niets waarnemend burgemeester geweest in Anna Paulowna dat ook in een fusie opging. Naarden gaat ook op in een fusie, alleen heeft het hier wel wat langer geduurd, moet ik zeggen."

'Raad en college hadden eigenlijk één doel: te gaan voor Naarden'

Wat vond u voor uzelf het mooiste moment in Naarden als plaatsvervangend burgemeester?
"Er waren zo veel mooie momenten. En of het het mooiste moment was weet ik niet, maar ik ging een keer op bezoek bij een mevrouw die 102 was. Ze deed zelf de deur open en zei: Burgemeester, wat leuk dat u er bent. Gaat u zitten, ik heb nog zo veel plannen. Ik luisterde naar haar en ik bedacht me dat het mooi is dat iemand ondanks zijn of haar hoge leeftijd nog zo veel plannen heeft. Ik heb er anderhalf uur gezeten en ging moe weg. Zij ging fris en fruitig verder. Heel bijzonder was dat."

Naarden gaat fuseren tot Gooise Meren. U bent daar warm voorstander van geweest. Waarom is de fusie zo belangrijk?
"Er is onlangs weer een rapport verschenen van het openbaar bestuur. Het laatste rapport geeft aan dat er zo'n democratisch tekort is dat de kleine gemeenten afhankelijk zijn van samenwerkingsverbanden. Daarmee hebben eigen raadsleden eigenlijk weinig te zeggen en die situatie is eigenlijk ook al jaren in Naarden aan de orde. Dat is de reden dat ik samen met de raad en het college aan de bel heb getrokken. Met: hef toch alle kleine gemeenten in Nederland op. Een wat provocerende kop. Maar juist om die problematiek aan de kaak te stellen."

Heb u gemerkt dat het soms lastig is om in kleine gemeenten goede ambtenaren te vinden?
"Ik heb gemerkt dat de bestuurskracht versterkt moet worden, omdat er vrij ingewikkelde wet- en regelgeving vanuit Den Haag en Europa komt. Waarbij je als kleine gemeente eigenlijk niet weet hoe je het goed moet uitvoeren. Als je daarbij de dienstverlening naar de burgers wilt blijven optimaliseren, en de digitalisering gaat door, dan kun je met een hele kleine gemeente die investeringen niet doen. Dat zijn allemaal redenen waarom je als kleine gemeente moet fuseren. Maar over de ambtenaren in Naarden heb ik nooit te klagen gehad. Als ik kijk naar bijvoorbeeld de evenementen dan is altijd alles heel goed verlopen. En ik kan me voorstellen dat het voor ambtenaren ook leuker is om in een grotere organisatie te werken en zo meer doorgroeimogelijkheden te hebben."

Wat was het vervelendste moment in Naarden?
"Toen we ons realiseerden dat er ook burgers uit Naarden betrokken waren bij de crash van de MH17. Ik ging met lood in de schoenen het eerste bezoek brengen aan de ouders van Ingrid Meijer, de opa en oma van Sophie, Fleur en Bente en ik heb ook een bezoek aan de vader gebracht. Meerdere bezoeken natuurlijk. Maar dit gaat over het eerste bezoek dat ik bracht. Als ik naar mensen toe ga wil ik graag iets brengen. Maar ik had niets te brengen. Ik heb op dat moment intens verdrietige mensen ontmoet en dat zal me altijd bijblijven."

U hebt toen u waarnemend burgemeester was ook in de senaat (Eerste Kamer) gezeten. Uw voorganger Peter Rehwinkel zat ook in de senaat.
"Dat doet Naarden dus heel slim. Je hebt een link naar politiek Den Haag. Maar sowieso doet Naarden dat heel slim met onder andere de Matthäus Passion waarbij leden van de regering in Naarden zijn, en de koninklijke huwelijken.
Dat zorgt ervoor dat als mensen vragen hoeveel inwoners Naarden heeft ze altijd verrast zijn dat het er tussen de zeventien- en achttienduizend zijn. In de ogen van veel mensen is Naarden een grote gemeente, omdat ze ook heel bekend is. Ook van de evenementen en de Grote Kerk. Het lukt een kleine gemeente dus om zichzelf uit te vergroten. Het is bestuurlijk ook een heel plezierige gemeente. Mij is de afgelopen periode regelmatig gevraagd: Hoe doen jullie dat nou in Naarden, ik heb een vechtcollege of een vechtraad. Je leest in kranten dat wethouders aftreden, dat het in de raad hommeles is. Ik heb, en natuurlijk is er overal wel eens wat, sinds 2009 een heel constructieve raad en college gekend en mee mogen samenwerken, die eigenlijk maar één doel hadden. Te gaan voor Naarden en ik hoop dat dat ook zo overgaat op Gooise Meren."

U kunt het interview terugkijken op www.gooitv.nl.

Afscheid van Naarden

Afscheid van het bestuur van Naarden. Foto: Bob Awick

Afscheid van zelfstandig Naarden

NAARDEN - Maar wat graag gingen de raads- en collegeleden nog een laatste keer op de foto met de Naarder vlaggen met daarop het wapen van de stad. Nooit meer zal een gemeentebestuur van de zelfstandig stad Naarden nog vergaderen in het historische stadhuis.

De allerlaatste raadsvergadering werd afgelopen woensdagavond belegd. Een historisch moment waarbij veel ruimte was voor terugblikken. Na 665 jaar komt er namelijk vanaf 1 januari 2016 een eind aan het onafhankelijke en zelfstandige bestuur van de stad Naarden.
Dit komt doordat Naarden dan opgaat in de gemeente Gooise Meren, samen met de gemeenten Muiden en Bussum. Het bestuur zal verplaatst worden van het ruim 400 jaar oude stadhuis in de Vesting naar het gemeentehuis, ook wel 'de bunker' genoemd, in Bussum.

Er was redelijk wat belangstelling voor deze laatste raadsvergadering. Vele oud-raadsleden, maar ook oud-burgemeesters Patijn en Rehwinkel waren aanwezig. Oud-wethouder Frits van Dulm gaf de aftrap met een lezing over hoe het bestuur zich de afgelopen eeuwen in Naarden roerde. Hij had grappige anekdotes, leuke cijfers en opmerkelijke moties opgezocht in de archieven. De fractievoorzitters kregen ook allemaal de gelegenheid iets te zeggen. Met name de referentie naar de amusante bitterballenmotie van de VVD en Dries Bartelink (GroenLinks) die begon te jongleren met drie balletjes, vielen op. Burgemeester Joyce Sylvester werd door de raad bedankt voor haar inzet. Zij vertelde zelf trots te zijn op de rust in de bestuurscultuur in Naarden en meende dat de tijd rijp is om Naarden op te laten gaan in een groter bestuurlijk verband.

Versa vrijwillgerscentrale

*Rode Kruis district Gooi- en Vechtstreek zoekt een vrijwilliger Eerste Hulp bij Evenementen. (9852)
*Amaris Florisberg, tijdelijk in Mariënburg, zoekt een vrijwilligster die assisteert bij de verzorging van maaltijden bij dementerende ouderen. (9869)
*WOC De Schakel zoekt een coördinator voor het Repair Café, een ontmoetingsplaats voor samen repareren om kennisoverdracht en om sociaal contact. (9885)
*Rode Kruis district Gooi- en Vechtstreek zoekt een projectleider die zich wil inzetten voor een nieuw op te zetten jongerenteam binnen dit district. (9847)

donderdag 24 december

GAD ophaaldagen

GAD heeft gewijzigde ophaaldagen. De groene bak wordt niet geleegd tot 1 januari. De blauwe bak wordt wel geleegd. Huishoudelijk afval van vrijdag 25 december (1e kerstdag) wordt naar donderdag 24 december verplaatst. Meer info op www.gad.nl.

Expositie

Expositie van mandalatekeningen van Manon Hoogendijk bij de Centrale Bibliotheek Bussum, Wilheminaplantsoen 18, Bussum tot en met 15 februari 2016.

Bungy-swing

Van 16 december t/m 3 januari Introductielessen en bungy-swing van het balkon € 16,50. Dagelijks om 11.00, 13.00 en 1.00 uur. Vooraf reserveren via 035-6925000. Locatie: Rock Steady Zanderijweg 12-14, Bussum

Kerstwijding

Kerstwijding bij het Apostolisch Genootschap, Meulenwiekelaan 49, hoek Prinses Beatrixplantsoen. Voor een moment van bezinning. De uitvoering begint om 20.00 uur en duurt een uur. Toegang is vrij.

Kerstnachtdienst

Kerstnachtdienst in de Wilhelminakerk om 22.00 uur. Vanaf 21.40 uur orgel en trompet en er is dan samenzang. Na de dienst wordt er buiten met brandende kaarsen gezongen. Toegang vrij, met collecte.

Soupurbe

Elke donderdagavond wordt met 'ongewild voedsel' een vegetarische verrassingsmaaltijd gekookt in het activiteitencentrum Jan Ligthart, Brinklaan 36a, Bussum. In ruil voor mee helpen met koken en/of opruimen gratis mee-eten. Keuken is open vanaf 16.00 uur. Reserveren op: www.soupurbe.nl.

zaterdag 26 december

Wandeling

Tweede kerstdag is er een wandeling onder leiding van een stadsgids door Naarden-Vesting. Vertrek: Utrechtse Poort om 12.30 uur. Prijs volwassenen € 3,-, kinderen vanaf 12 jaar € 2,-.

Kerstbrunch

Kerstbrunch in De Palmpit, Koekoeklaan 3 Bussum. Ontvangst 10.30 uur en om 12.30 uur kerstbrunch. Daarvoor wordt op een groot tv-scherm een kerstfilm vertoond. Aansluitend zijn er een bingo en een spelletjesmiddag.

Kerstconcert

Wybe Kooijmans geeft een concert op het monumentale orgel van de Grote Kerk te Naarden. Het kerstprogramma bevat werken van o.m. F. Asma, A. Guilmant en R. van Mazijk. Aanvang: 15.30 uur. Toegangsprijzen € 7,50 en € 6,- (CJP en 65+).

donderdag 31 december

Spreekuur

Gratis inloop Spreekuur Administratie voor Elkaar Bussum en Naarden. Elke donderdag van 10.00 - 12.00 uur in Uitwijk, Dr. Schaepmanlaan 10 Bussum, en van 14.00-16.00 uur in SCAN, M. Kampsstraat 3, Naarden. Informatie: Versa Welzijn, Tineke van der Tol en Wilma Post: 06-13965604.

Oudejaarsfeest

Oudejaarsfeest in The Spot. Van 21.00 tot 04.00 uur. Discoclassics en de hits van nu. Minimale leeftijd is 30 jaar. Toegang € 20,-.

Oud-en-nieuwviering

Op donderdag 31 december vieren we in De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 oud & nieuw met iedereen die op die avond niet alleen wil zijn of zin heeft in een avond vol gezelligheid. Aanvang: 20.00 uur. Met oliebollen. Iedereen mag zelf ook iets lekkers meenemen. Samen televisiekijken of spelletjes spelen. Aanmelden kan via telefoonnummer 035-69 38 786. Bezoekers kunnen naar huis worden gebracht. Geef dit aan bij de aanmelding.

Oliebollen bakken

Oliebollen bakken bij WOC Bellefleur, Mackaylaan 11, Naarden. Van 10.00 - 12.00 uur.

vrijdag 25 december

De Schakel

Op eerste kerstdag is De Schakel, Kolonel Verveerstraat 74 in Naarden open voor iedereen vanaf 11.00 uur met koffie en een feestelijke lunch, film, drankje, spelletjes en muziek. Deelname en toegang gratis. Aanmelden voor de lunch via 06-20221013.

zondag 27 december

Kaarttoernooi

Klaverjas- en jokerclub Het Laarderwegkwartier houdt het traditionele jaarlijkse klaverjas- en jokertoernooi 4 UIT 6. Locatie: gebouw van de drum & showband VIJOS aan de Ceintuurbaan 45 te Bussum. Tijd: 12.00 uur tot 17.00 uur. Met geldprijzen, een wisselbeker en een loterij. Kosten: 6 euro.

maandag 28 december

Keramiek Atelier

Lessen keramiek voor volwassenen. Losse les € 25,-. Strippenkaart voor 5 lessen € 100,-. Van 10.00 - 12.30 uur. Locatie: Atelier Christien Claassen, Oosterpad 46, Bussum. Aanmelden via info@christienclaassen.com.

Keramiek Workshop

Tweedaagse keramiek workshop voor kinderen van 4 tot 18 jaar. Van 14.00 - 16.00 uur. € 15,- per dag. Locatie: Oosterpad 46. Aanmelden via info@christienclaassen.com.

woensdag 30 december

Mandalatekenen

Mandalatekenen in De Palmpit, Koekoeklaan 3, Bussum onder begeleiding van een docent. Iedere woensdagochtend. Informatie: Sylvia Habermeh, 035-683 4377. Zelf materiaal meenemen.

Spelletjesmiddag

Spelletjesmiddag op woensdag- en vrijdagmiddag van 14.00-16.00 uur in De Palmpit aan de Koekoeklaan 3, Bussum.

Fietstocht

Fietstocht vanaf WOC Bellefleur, Mackaylaan 11, Naarden onder leiding van buurtsportcoach. Start 10.00 uur, maximaal 35 kilometer. Opgeven via 035-6953117. Zelf lunchpakket meenemen. Alleen doorgang bij redelijk weer. Informatie via: 06-39634684.

zondag 3 januari

Nieuwjaarsreceptie

Nieuwjaarsreceptie in De Palmpit, Koekoeklaan 3 Bussum. Van 14.30 tot 16.30 uur.

maandag 4 januari

Tabletcursus

Androidtabletcursus (niet voor iPad). 5 lessen van 13.00 - 15.00 uur op maandagmiddag van 4 januari t/m 1 februari. WOC Bellefleur Mackaylaan 11 in Naarden. Eigen tablet meenemen. Informatie: 035-6953117. Kosten: € 45,-.

donderdag 7 januari

Computercursussen

Inschrijven voor diverse computercursussen tussen 13.30 - 16.00 uur in De Palmpit, Koekoeklaan 3 Bussum. Kosten € 35,-. Info: 035-693 07 89.

Mantelzorgondersteuning

Lezing over mantelzorgondersteuning door Carla Touw om 14.00 uur in De Palmpit, Koekoeklaan 3 Bussum. Gratis entree, aanmelden via 035-6938786.

vrijdag 8 januari

Spelletjesmiddag

Spelletjesmiddag op woensdag- en vrijdagmiddag van 14.00 – 16.00 uur in De Palmpit aan de Koekoeklaan 3. Bussum.

Oliebollentoernooi

Tafeltennisvereniging Good Luck houdt vanaf 20.00 uur het traditionele oliebollentoernooi in de zaal aan de Dr. Schaepmanlaan 2 te Bussum. Aanmelden: t.schuurhof@gmail.com.

dinsdag 12 januari

Bridgelessen

Start bridgelessen in De Palmpit, Koekoeklaan 3 Bussum voor enigszins gevorderden. Info via J.P Wiersma, 035-6931033.

zaterdag 16 januari

Tarotreading

Tarotreading in de Gooische Loods, Laarderweg 118, Bussum. Van 13.00-16.00 uur. Kosten: € 7,50. Aanmelden via de website of in de winkel.

Niet meer door de zusters van de Congregatie van Onze Lieve Vrouw van Amersfoort. De zusters verhuisden in april naar het Moederhuis in Amersfoort. Ouderen van verzorgingshuis Florisberg uit Muiderberg namen in juni 2015 tijdelijk hun intrek in het prachtige gebouw met de mooie tuin. Slokker Vastgoed heeft Mariënburg gekocht en zal het een nieuwe bestemming geven.En wellicht zullen wandelaars daarna de tuin als lommerrijk dorpspark in gebruik kunnen nemen.

Boek 'Zicht op Mariënburg'

Blik op Mariënburg vanaf de toren van de St. Vituskerk (foto Jaap van Hassel).
Het cover van het Mariënburg-boek.

Heb je het boek 'Zicht op Mariënburg' al? Het boek dat in woord en beeld de historie van Mariënburg vertelt. De Historische Kring Bussum bracht dit historisch document september jl. uit.

Waarom kwamen de zusters naar Bussum? Hoe zag en ziet het gebouw er eigenlijk van binnen uit? Waar kwamen de zusters, die de afgelopen tientallen jaren in Mariënburg woonden, vandaan? De geheimen van het klooster worden ontrafeld. De zusters met zwarte kappen en de kostschoolmeisjes (pensionaires), die hier vanaf 1881 waren, komen allemaal aan bod.

Dit alles en nog meer informatie, verhalen en veel foto's zijn te vinden in 'Zicht op Mariënburg. Bussum 1881-2015'. Dit boek, dat in samenwerking met BussumsNieuws en de Congregatie van Onze Lieve Vrouw van Amersfoort tot stand kwam, kunt u nu op een aantrekkelijke voorwaarde in bezit krijgen door voor één jaar lid te worden van de Historische Kring Bussum!

Aanbod

Voor € 25,- krijgt u het boek 'Zicht op Mariënburg' (winkelwaarde € 18,50), een jaarlidmaatschap van de Historische Kring Bussum (normaal € 15,-) plus enkele eerder verschenen en drie nieuw te verschijnen exemplaren van het Bussums Historische Tijdschrift. Na het jaar bent u niets meer verplicht.

Stuur een e-mail naar hist.kring.bussum@planet.nl om van dit aanbod gebruik te maken.

NB. 'Zicht op Mariënburg' is voor

€ 18,50 ook te koop bij de Historische Kring en bij de boekhandels Los en Bruna.

Culidelight; verser kan niet

In deze periode uiteraard ook veel gerechten met wild. Foto: Yvette Geerts

BUSSUM - Alsof je in een sterrenrestaurant eet, maar dan gewoon thuis, aan je eigen eettafel. En je hoeft niet te koken of je keuken op te ruimen. Clarine Claushuis runt sinds eind oktober Culidelight aan de Huizerweg. Haar partner bedacht het concept: authentieke, diepgevroren maaltijden van restaurantkwaliteit.

Het is een doordacht concept, vertelt Claushuis. "De maaltijden worden na bereiding zo diep gevroren dat kwaliteit, smaak en structuur van alle ingrediënten behouden blijven. Vlees blijft sappig en de groente knapperig." Ze importeren hun eigen kruiden, de aardappels komen rechtstreeks uit de grond en alles wordt met de hand gesneden. Authentieke recepten vormen de basis. Claushuis: "Een van onze koks heeft vijftien jaar op een marineschip gewerkt, heeft de hele wereld rondgereisd en heeft alle lokale markten gezien. Veel mensen verbazen zich ook over de ruime keuze aan maaltijden." Ze somt op: "Indiaas, Mexicaans, Russisch, Thais, Frans en veel vegetarisch." Met het concept willen ze laten zien dat kant-en-klare maaltijden ook lekker, gezond en authentiek kunnen zijn zonder toegevoegde conserveringsmiddelen te gebruiken. "We gebruiken het oudste conserveringsmiddel dat er is: de diepvries. Denk maar aan de ijskelders die men vroeger had."

Potten De Vestingh exact geraden

Fiets voor Carel en Sander

Een spiksplinternieuwe fiets voor Carel en Sander van Belois. Foto: Sjoerd Stoop

BUSSUM - Exact 205 potten verf stonden er de afgelopen weken voor het raam van verf- en glashandel De Vestingh aan de Huizerweg. Klanten van de zaak kregen de opdracht dat aantal te raden. Het lukte de Bussumse vader en zoon Carel en Sander van Belois: ze hadden het exact goed.

Vader en zoon mochten een week geleden een spiksplinternieuwe fiets komen ophalen van Thomas Fietsen, een van de buren van De Vestingh. Carel en Sander waren er erg blij mee, maar moesten nog even uitvechten wie de fiets nou precies gewonnen heeft. "We hebben allebei meegedaan aan de actie en we weten niet meer precies wie het nou goed heeft, maar we komen er wel uit", lacht vader Carel. Carel en Sander kregen de fiets uit handen van Henk van den Heuvel van de Bussumse verf- en glashandel. Naast de fiets kregen ze nog een bloemetje.

De Vestingh kijkt terug op een geslaagde actie. "Veel mensen hebben meegedaan. Enkele klanten kwamen zelfs met een camera langs om de toren van verfpotten van alle kanten op de foto te zetten. Carel en Sander hebben het aantal potten echt exact geraden. Dat hadden we niet verwacht", vertelt een van de medewerkers.

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Gewoon in Naarden: foto afdrukservice uit een professioneel foto-vaklab bij u om de hoek. Wij drukken af met de ultra moderne FUJI DL600 en de Epson 11880 zeer hoge kwaliteit. Prijzen zeer scherp, veel maten verkrijgbaar, keuze hoogglans, luster. Nieuwsgierig naar al onze mogelijkheden? en dat zijn er veel zie de site: http://www.fotovakprintnaarden.nl of ga om direct te bestellen naar de link http://afdrukservice.fotovakprintnaarden.nl Fotovakprint Naarden Amsterdamsestraatweg 15d. De werkplaats/showroom is geopend op di-wo en donderdag van 09:00-17:30. Maandag en vrijdag zijn de productie dagen, dan alleen op afspraak. Parkeren is gratis pal voor de deur op eigen terrein, wij verwelkomen u graag. Met vriendelijke groet, Bertine 06-28762763 en Dick 06-51083335

Noveen St. Clara vraag alleen positieve dingen. Bid 9 dagen het weesgegroet bij een brandende kaars, ook op de dagen dat u geen zin heeft. Vraag 2 dingen die onmogelijk lijken om verhoord te worden en iets wat u ter harte gaat. Laat de 9e dag na het laatste gebed de kaars geheel opbranden en publiceer dit bericht

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak- en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

Garages te huur in Naarden v.a. € 125,- p. mnd. Info 06-53504080

Gratis feestzaal tot 180 pers. incl onbeperkt drank v.a. 10,- info 06-53319921

Garageverk. voor KiKa - Za. 2 jan 2016 van 10-16 u. Kleding & speelgoed. Plaggenweg 16 Bussum.

Want zo lief heeft God de
wereld gehad
dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Pesten, of pestverleden een probleem? Kijk op www.posicom.nl voor hulp.

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service

Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

Jonge familie met 2 zonen (0 en 2 jr) zoekt flexibele oppasmoeder voor twee dagen/week. Rvsutorius@gmail.com of 06-33108895.

Goodkinds taxi services van/naar Schiphol € 50,- Naarden-Bussum-Hilversumse Meent 06-26984855

Cursus ZWEEDS voor gevorderden start 5 jan, olv erv. ZW/NL docent, in Weesp, GRATIS PROEFLES, ensabel@telfort.nl, 06-51322253

Bau & Stee's Digitale Hulpdienst aan huis. Deskundige hulp bij problemen met computer, telefoon, televisie, enz. 035-6426800 www.baustee.nl

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 60,-.
Tel.: 035-8870159

Te huur: GARAGEBOX nabij centrum Bussum € 130 p.mnd 06-10399790

Te huur aangeboden: Garagebox, voorzien van elektra, gelegen aan de Gr. W. de Oudelaan te Naarden. Voor inlichtingen: Tel.: 035-6932847

GARAGEBOX TE HUUR, Naarden, Pr. Beatrixhof. Vlak bij Vesting. Huur € 130,- p.m. Tel.: 06-53504070

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Bootzeilen/dektenten te
koop.
Meer info:
www.dekzeilenspecialist.nl of
bel 06-55771928

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

SCOOTERS te koop: VESPA en PIAGGIO uit voorraad laagste prijs incl. 2 jaar garantie. Alle merken leverbaar
SCOOTERDUMPER.NL grote collectie nieuw en gebruikt 0294-414108 / 06-12868539 Bloemendalerweg 41 A Weesp

Noveen St. Clara belangrijk! Bid 9 dagen het weesgegroet bij een brandende kaars, vraag twee dingen die vast onmogelijk lijken om gehoord te worden. Laat de 9e dag de kaars geheel opbranden en publiceer dit bericht. U krijgt wat u vroeg.

Gratis feestzaal tot 180 pers. incl onbeperkt drank v.a. 10,-. info 06-53319921

BUHR ZOEKT BOEDEL uw huis leeg en bezemschoon. Nu de gehele dag contact mogelijk via 06-10566581

SCOOTER reparatie, alle merken, snel en vakkundig ! Ma t/m Za SCOOTER WEESP Bloemendalerweg 41 A, 0294-414108 / 06-53656082 RDW-erkend. Tevens oude / kapotte scooters gezocht. GRATIS opgehaald !

Dak4all voor al uw dakwerk met garantie, goed werk en betaalbaar 06-39045434

Krijgt u familie op bezoek?
En hebt u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Ski-jacks voor dames & heren voor hele leuke prijsjes van topmerken. Outlet store Baarn, Laanstraat 41. Kom snel en profiteer! din.- zat.