NaarderNieuws

19 juli 2017

NaarderNieuws 19 juli 2017


'Hart van Naarden' in stadskantoor

NAARDEN Het plan genaamd 'Hart van Naarden' is de aangewezen partij voor de herontwikkeling van het stadskantoor. Dit komt erop neer dat dezelfde ontwikkelaars van het Vesting Hotel Naarden nu het stadskantoor mogen ombouwen tot woningeenheid.

Het stadskantoor biedt straks ruimte aan zowel appartementen als eengezinswoningen. In totaal gaat het om 23 wooneenheden. De prijzen hiervoor lopen uiteen van 250.000 tot 1.100.000 euro. In de parkeerkelder kunnen 44 auto's worden gestald. De binnentuin wordt voor iedereen toegankelijk. De hal wordt niet gesloopt, dit wordt namelijk de entree voor de appartementen. Het grote kunstwerk van Eppo Doeve, op de wand, blijft hier bewaard. Een goede optie voor de gemeente die nog geen bestemming had gevonden voor de fresco.
Volgens de gemeente zijn in het plan de liefde en kennis voor de Vesting duidelijk zichtbaar en voelbaar. Opmerkelijk is dat vanuit het hotel straks service mogelijk is. Het plan wordt ingepast in de omgeving door toepassing van 'stadsreparatie' (herstel van de historische kavelstructuur).

Het college van B&W van Gooise Meren volgt de adviezen van de twee werkgroepen van omwonenden en gemeentelijke professionals. Beide werkgroepen kwamen tot een unaniem advies. Na de zomer wordt het opstellen van de contracten ter hand genomen.

Zwemmer Ferry Weertman pakt goud op WK

NAARDEN Zwemmer Ferry Weertman heeft dinsdag goud gepakt op het WK zwemmen op de 10 km open water in Boedapest. De Naarder openwaterzwemmer was na een bloedstollend slotstuk twee concurrenten te snel af.

Weertman moest een paar zware slagen maken om als eerste over de meet te komen. De Naarder bleef concurrent Jordan Wilimovsky (USA) net een tiende van een seconde voor, Fransman Marc-Antoine Olivier werd een krappe seconde later derde.

Beste zwemmer

Met het wereldkampioenschap mag Weertman nu verreweg de beste openwaterzwemmer van het moment worden genoemd. Een jaar geleden werd de Naarder ook al Olympisch kampioen en Europees kampioen. Het WK-goud was ontbrak nog. Twee jaar geleden werd Weertman nog tweede.
Op tv zei Weerman dat hij enorm trots is. "Ik ben nu de eerste man die zowel wereld- als olympisch kampioen is." De Naarder gaat in ieder geval nog door met wedstrijdzwemmen tot de Olympische Spelen van Tokio.

Dodelijk ongeval Huizerstraatweg

Foto: Bob Awick

NAARDEN Een dramatisch ongeluk maandagavond rond 20.30 uur op de Huizerstraatweg. Daar raakte een auto in de bocht van de weg en botste tegen een boom. De bestuurder kwam hierbij om het leven. De bijrijder raakte zwaargewond en moest door de brandweer uit de wagen worden bevrijd. Hij werd gewond naar het ziekenhuis vervoerd.

Hoe is het nu met...

Foto: Antoon Bruggeling

Paul Vuijst en zijn 20-jarige Poorters van Naarden.

9

Gooi, Vecht en Eem

Een boekje waarin 24 woonkernen in dit gebied op een aantrekkelijke, bijna liefelijke manier beschreven zijn. Het boekje bevat geen jaar maar gezien de beschrijvingen en zwart-wit foto's moet het ongeveer in 1960 samengesteld zijn. Dus inmiddels al weer bijna 60 jaar geleden. In die periode is ook het Gooi, maar ook de manier waarop we de omgeving bekijken, sterk veranderd. Ook de manier van schrijven is veranderd. Zo wordt in dit boekje de inmiddels verouderde 'ge' en 'U'-vorm gebruikt. Een zin in het verhaal over Bussum: "Ga eens op zo'n mooie middag naar het meertje tussen stuifduinen "De Zandzee" en ge zult U vermaken om het grut, dat hier stoeit en dartelt in een klein paradijs van zand en water." Het boekje van 92 pagina's met 50 foto's bevat twee uitklapbare kaartjes, van Hilversum en van het gebied Gooi, Vecht en Eem. Dagblad de Gooi- en Eemlander gaf het uit. Een auteur en fotograaf worden niet genoemd. De afbeelding toont voor- en achterzijde van het boekje.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor 10 Euro. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

Daarom blijven ze hier

Foto: Rob van den Brink

Veel berichten over de steppenkiekendief uit Groningen. Een mooi staaltje van uiterste geheimhouding. Maar op de Noordermeent werden heel wat vogelspotters gespot. Voor een waaierstaart rietzanger!

Eerst iets anders. Zondag hoorde ik dat uit de geblakerde puinhopen van de eeuwenoude boerderij van Jil Bakker aan het Naardermeer spullen zijn gestolen. Er is een bolderwagen van de kleinkinderen gejat én de aanhangwagen van Jil zelf! Schorem van de hoogste categorie.
Dan iets over die waaierstaart rietzanger! Heeft er een kleine twee weken gezeten, op het terrein tegenover het oeverzwaluw bergje. De vogel heet tegenwoordig Graszanger (Cisticola juncidis), maar ik vind de oude benaming veel leuker, vandaar. Is op het Meent terrein 7 jaar geleden voor het laatst gezien en kwam pas in 1973 de eerste keer in ons land. Rond 1985 komt de graszanger als onregelmatige broedvogel met name in Zeeuws-Vlaanderen voor. Geen wonder dat "onze" graszanger op de Meent behoorlijk wat aandacht heeft gekregen. De prachtige, zonnige foto werd genomen door vriend Rob van den Brink uit Naarden. Gewoon voor zijn huis aan de Naardervaart. Daar staan door de gemeente Naarden aangeplante kleine gele pruimenbomen, volgens Rob mogelijk de Mirabelle de Nancy. Hij heeft er inmiddels een stuk of 12 halsbandparkieten in geteld. Geen wonder dat deze exoten (die nu tot de inheemse avifauna worden gerekend) zich hier zo thuis voelen. Gedekte tafel, goed onderkomen en steeds draaglijker klimaat.

Weerbericht

Wederom wisselvallig en gematigd zomerweer

Het weer deze julimaand is wisselend maar met geregeld ook zomerweer. Deze week zorgde een zich rap verplaatsend hogedrukgebied voor enkele zomerse dagen. Na de broeierig warme woensdag is er grote kans op onweer en volgt afkoeling. Nadien is het wisselvallig met kans op buien. Dankzij een uitloper van het Azorenhoog is de buienkans vrijdag tijdelijk klein.

Donderdag en vrijdag

In de nacht naar donderdag regent het enige tijd met daarbij kans op onweer. Overdag is het wisselvallig met af en toe zon maar ook kans op enkele buien. Het wordt 22 graden bij een matige westenwind. Voor vrijdag wordt overwegend droog weer verwacht met zonneschijn en stapelwolken. Het maximum komt uit op 22 graden. Er waait een matige zuidwestenwind.

Het weekeinde

In het weekeinde is het wisselvallig. Het is wisselend bewolkt met soms ruimte voor de zon maar er drijven ook wolken over met kans op enkele buien. In de loop van zondag neemt de neerslagkans verder iets toe. Er waait een matige zuidwestenwind. Het normale maximum voor eind juli is 23 graden. De maximum temperatuur ligt met 22 à 23 graden daar dichtbij.

Weetje

De periode 20 juli tot 20 augustus is de gemiddeld warmste tijd van het jaar. Het worden de Hondsdagen genoemd. De heldere ster Sirius in sterrenbeeld Grote Hond komt dan gelijk op met de zon en is daarom niet zichtbaar. Warm broeierig weer is karakteristiek. "Hondenweer" is trouwens afgeleid van de oud Nederlandse woord "ondeweer", dat slecht weer betekent.

Naarden:
*Grote Kerk 10.00u. ds. L.J.Th. Heuvelman; Naarderheem 10.30u. ds. W.B. van de Woord
*RK St. Vituskerk 09.30u. Eucharistie kapelaan M. Sendecki
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00u. en 17.00u. ds. G.J. Capellen

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00u. Eucharistie pastoor C. Fabril
*RK St. Jozefkerk 10.00u. Communieviering parochianen
*PGB Wilhelminakerk 10.00u. pastor J. Visser
*PGB Verlosserkerk geen dienst
*PGB West Spieghelkerk 10.30u. ds. S. de Jong
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55u. ds. P. Veerman en 17.00u. ds. E.J. Terpstra
*Remonstranten N-B 10.30u. P.W.A. Overdiep gez. zomerdienst bij Fort Werk IV
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum 10.30u. gez. zomerdienst bij Fort Werk IV
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30u. gez. zomerdienst bij Fort Werk IV
*Evangelisch-Lutherse Gemeente Het Gooi 10.30u. gez. zomerdienst bij Fort Werk IV
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00u. drs. J. Thalen
*Apostolisch Genootschap 09.30u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00u. Mensenwijdingsdienst

Vanaf 19 juli zendt GooiTV de volgende programma's uit:

- In TV Magazine o.a. de uitslag van het optreden van Drum- en Showband ViJos in Kerkrade, 30 jaar Tindalvilla, Bussum op IJs en het Snowe koor Loosdrecht gaat naar Riga.

- In RegioHub gaat het over het watertappunt in Huizen.

- In In Derde Termijn praat Ruud Bochardt met Miriam van Meerten, wethouder, over haar portefeuille.

'Brandweer heeft goed gehandeld'

Later werd pas duidelijk dat het twee aparte branden betrof

De brandweermannen hebben goed gehandeld. Foto: Bob Awick

NAARDEN De brandweer heeft vooralsnog correct gehandeld bij de twee grote branden vorige week donderdagnacht aan het Naardermeer. Dat zei burgemeester Han ter Heegde vorige week na vragen in de gemeenteraad van het CDA. Specifiekere conclusies kunnen pas getrokken worden na de evaluatie. Hieruit moet blijken hoe de brandweer heeft gehandeld en hoe de avond is verlopen.

Het CDA wilde weten waarom er 45 minuten zat tussen de melding en de start van het blussen van de boerderij op nummer 17. Beide boerderijen zijn afgebrand.

De woningen konden niet gered worden vanwege meerdere factoren. Onder meer de grote afstand tussen de boerderijen van bijna 300 meter, het smalle weggetje, het slechte weer en het opgestelde materiaal voor de woning op nummer 15 (waar nog mensen eerst gered moesten worden) werden als redenen genoemd.

'Vanaf de Melkmeent had blussen wellicht sneller gekund'

Twee branden

Wat ook meespeelde, was dat men in eerste instantie uitging van één incident met twee branden. Pas later werd duidelijk dat het twee op zichzelf staande branden betrof. Er werd door de brandweer prioriteit gegeven aan het blussen van de brand op nummer 15 omdat zich in die boerderij nog mensen bevonden die eerst moesten worden gered.

Pas daarna volgden de bluswerkzaamheden. Volgens de brandweer gebeurt het zelden dat in één onweersklap twee boerderijen worden geraakt. Het korps heeft al aangegeven de branden nader te bestuderen in de evaluatie en te gebruiken als studiemateriaal.

Daarmee lijkt voor nu de kous af. Het CDA deed nog wel een dringend beroep de aanrijroute in de evaluatie mee te nemen. "Als er vanaf de andere kant was aangereden, via de Melkmeent, had het wellicht sneller gekund", merkte hij op.

In totaal zijn 21 verschillende eenheden, waaronder brandweerkorpsen, rietenkapspecialisten en operationeel leidinggevenden betrokken geweest.

Naarden moet het stellen zonder World Press Photo

NAARDEN Een flinke aderlating voor de stad Naarden. De World Press Photo komt dit jaar niet in de Grote Kerk. "Onmiskenbaar jammer voor de stad Naarden", reageerde stadspromoter Saskia Simons.

Jarenlang streek de tweejaarlijkse tentoonstelling neer in de Grote Kerk gedurende een aantal weken in de zomer. Het contract kon niet verlengd worden. De overname van de organisator en sponsor Océ door Canon schijnt een van de voornaamste redenen te zijn. Maar ook het intrekken van de subsidie voor de Zilveren Camera door Gooise Meren zou een reden zijn.

"Het is onmiskenbaar jammer voor Naarden, ook omdat de zomermaanden altijd rustiger zijn." Op voorhand kan Simons niet zeggen of de stad en de middenstand het echt gaat merken. "Het is altijd een prachtige tentoonstelling, maar we hebben er meteen andere exposities voor in de plaats gepland." Volgens Simons trekken zowel de Grote Kerk als het Stadhuis sowieso wel veel publiek, met of zonder World Press Photo. Liefhebbers van de World Press Photo zullen moeten uitwijken naar Hilversum, waar de tentoonstelling in januari volgend jaar te zien is.

Kooltjesbuurt krijgt snel containers

NAARDEN De gemeente wil voor de bouwvak de ondergrondse containers bij de Kooltjesbuurt in gebruik nemen. Dat blijkt nadat vragen van fractie Kruyt zijn beantwoord over de stand van zaken rondom het vernieuwde afval inzamelen in de Vesting.

Er is nogal wat vertraging opgetreden in het openstellen van alle locaties. Dit heeft onder andere te maken met de fusie en het vaststellen van de locatie voor het Vestingmuseum. Kruyt vond het allemaal wel erg lang duren en stelde daarom vragen over de vertraging.De gemeente geeft nu aan dat eind van dit jaar of begin 2018 alle containers in gebruik genomen kunnen worden. Dit heeft te maken met diverse factoren. Zo moeten er kabels en leidingen worden verlegd, bomen gekapt, proefsleuven worden gegraven en nog meer zaken worden geregeld. Als alles rond is, krijgen de bewoners van de Vesting te horen waar ze moeten zijn met hun afval.

De 'Smid van Naarden' 60 jaar getrouwd

Foto: Bob Awick

NAARDEN Joop en Lida Koopmanschap waren dinsdag 60 jaar getrouwd. Het echtpaar woont al 58 jaar aan de St. Vitusstraat en ontmoette elkaar tijdens een dansavond bij Concordia. Zaterdag werd feest gevierd met 130 gasten. "Het was geweldig. Het huis staat vol bloemen en kaarten," aldus de bruid. Veel mensen kennen Joop van de smederij in de Peperstraat. Ze fietsen nog graag samen.

Financiële meevaller inzetten voor verlaging ozb, of niet?

GOOISE MEREN Er wordt na de zomer bekend of de voorgestelde verhoging van een deel van de woonlasten (ozb) voor volgend jaar omlaag gaat. Een voorstel daartoe van de VVD wordt pas na het reces verder behandeld.

De verhoging van de woonlasten kan volgens de VVD worden verminderd omdat de gemeente meer geld van het gemeentefonds ontvangt dan eerder verwacht. De VVD noemt het terugschroeven een 'logische stap'. Een jaar geleden viel de bijdrage vanuit het Rijk tegen en moest het tekort worden opgelost met een verhoging van de ozb.

Woonlasten omhoog

De VVD had gerekend op een meerderheid voor verlaging ozb

De woonlasten gaan volgend jaar hoe dan ook wat omhoog. Vooral Bussumers zullen dat gaan merken. Inwoners van Bussum werden tot nu toe steeds gecompenseerd voor de hogere woonlasten waar ze sinds de gemeentefusie mee te maken kregen. Maar de constructie met compensatie mag in 2018 wettelijk niet meer. De woonlasten stijgen daarmee volgend jaar ook voor hen en worden net zo hoog als voor de bewoners van Naarden, Muiden en Muiderberg.
Met het plan van de VVD zou de ozb voor bewoners van Naarden, Muiden en Muiderberg wat dalen en voor Bussumers minder stijgen. Marieke Munneke Smeets (Hart voor BNM) stemde voor de motie maar had eerder al gesteld dat ze geen gejojo met de ozb wilde. "Pas als de voorzieningen in de gemeente op pijl blijven en de taakstelling, bijvoorbeeld het aantal sociale huurwoningen, gehaald worden dan kan de ozb omlaag." De VVD had bij meerdere partijen gepolst of ze het voorstel wilden steunen en de motie wat aangepast. Met name op de taakstelling voor het aantal nieuw te bouwen woningen in de sociale sector. Hugo Bellaart: "Ik had wel gerekend op een meerderheid in de gemeenteraad." Het stemgedrag van sommige partijen verbaasde hem dan ook. Coalitiegenoten CDA en GroenLinks steunden het voorstel niet.

Nog geen beslissing

De gemeenteraad besprak het voorstel van de VVD vorige week woensdag, maar toen er eenmaal gestemd werd, volgde een patstelling: er stemden net zoveel raadsleden voor als tegen. Er wordt na de zomer nog een keer gestemd.

Gemeente gaat zich hard maken voor sociale huur

GOOISE MEREN De gemeente kan, nu de woonvisie is vastgesteld, in gesprek met woningcorporaties over nieuwbouw. Hierbij kan de gemeente aangeven waar en hoeveel nieuwe woningen er moeten komen. Bovendien wordt de verdeling sociale huur, middensegment en hoger segment daar bepaald.

Wat nog wel ontbreekt is een harde toezegging over het aantal nieuw te bouwen sociale huurwoningen, bedoeld voor de laagste inkomens. Afgesproken is dat het percentage van de woningen, die binnen de sociale huur vallen, niet mag dalen ten opzichte van wat eerder is vastgesteld. Dat betekent concreet dat als er ergens in een van de kernen te weinig van dit soort woningen worden gebouwd dit gecompenseerd moet worden op andere bouwlocaties.

Krijgsman

Een uitzondering wordt gemaakt voor de nieuwbouw op De Krijgsman in Muiden. Daar worden 1.300 woningen gebouwd en geen van die woningen valt binnen de sociale woningbouw. Omdat het om zo'n groot aantal gaat, hoeven deze niet gecompenseerd te worden. Dat zou namelijk betekenen dat er ergens anders een te groot deel sociale huur zou komen. En dat is dan ook weer niet de bedoeling.

Michiel Craandijk

Café eigenaar, Bussumer, 31 jaar

Je bent eigenaar van de Koperen Kraan en Beachbar in het Naarderbos, wat zijn populaire drankjes?
"Bij de Beachbar bier en Corona en bij de Koperen Kraan de wodka-mixen."

Wat drink je zelf het liefst?
"Een Weizenbier."

Wat is leuk aan wonen in Bussum?
"Het is een leuke gemeente voor jonge gezinnen. De ligging onder de rook van Amsterdam, maar ook een beschermde omgeving om op te groeien voor kinderen. De centrale ligging ten opzichte van de natuur en dat je ook de drukte kunt opzoeken als je dat wilt."

Nog tijd voor hobby's?
"Eigenlijk niet, maar ik ben begonnen met sloeproeien, wel echt in de opstart want ik heb het pas één keer gedaan. We zoeken nog mensen om een team te vormen."

Wat zou je doen met 1 miljoen?
"Mijn schulden afbetalen en dan blijft er nog heel veel over. Ik zou dan lekker op vakantie gaan en een nieuw concept in de horeca neerzetten. Ik heb plannen voor een wijnlokaal in Bussum."

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
"Ik heb weinig tijd om te lezen, maar op vakantie lees ik graag bladen als de Quote en landleven. Ik vind de Tweede Wereldoorlog interessant en lees daar ook veel boeken over."

Eén dag burgemeester. Wat zou je doen?
"De gemeente toegankelijker maken. Je kunt bijna niemand meer rechtstreeks bereiken. We zijn te groot geworden en het is lastiger om iets af te spreken. En ik zou het gemeentehuis slopen en verplaatsen naar het voormalige klooster Mariënburg en de gracht bij het huidige gemeentehuis doortrekken."

Tot slot, wat is je levensmotto?
"Schouders eronder zetten en doorwerken."

Ruim 800 leden op familietoernooi HC Naarden

NAARDEN Het familietoernooi van afgelopen zaterdag bij hockeyclub Naarden begon zaterdag met een warming-up voor de 800 leden. Daarna speelden de 55 teams wedstrijdjes met tussendoor touwtrekken, trampoline springen en ijsjes eten. Thema was 'De Verbouwing' omdat het clubgebouw wordt verbouwd. Als afsluiting was er een optreden van Dries Roelvink en een barbecue.

'RV Naarden is de gezelligste vereniging'

Burgemeester Ter Heegde kijkt naar vlootschouw. Foto: Bob Awick

NAARDEN "Het was zaterdag fantastisch weer, een blij verraste burgemeester en een waanzinnige vlootschouw", zo omschrijft Roeivereniging Naarden de viering van het 65-jarig bestaan.

Tijdens de vlootschouw kwamen de meest bijzondere boten langs het publiek. Ook werden er ongeveer dertig taarten gebakken en was de superstormbaan een groot succes. "Sinds afgelopen zaterdag weten de leden van RV Naarden dat ze onderdeel uitmaken van misschien wel de gezelligste vereniging van de regio."

Janneke uit Naarden eerste uitvaller Vierdaagse

NAARDEN Janneke den Hartog uit Naarden blijkt de eerste uitvaller te zijn van het wandelevenement De Vierdaagse in Nijmegen. Ze raakte dinsdag, op de eerste wandeldag, geblesseerd en moest na vijf kilometer opgeven.

Janneke vertelt aan het AD dat ze op de dijk bij Lent op de hak van haar voorganger stapte. "Toen duikelde ik voorover op mijn knie. En dan moet je op hulp wachten. Dat duurde en dat duurde. Toen wist ik dat ik de eindstreep echt niet meer zou halen. Ze hebben ook gelijk mijn polsbandje afgepakt. Ik mag niet meer."

Janneke deed voor de zevende keer mee aan het evenement en had goed getraind. Het kwam dan voor haar ook als grote teleurstelling dat ze uit moest stappen.

Hoe is het nu met... Paul Vuijst en zijn 20-jarige Poorters van Naarden

'Maak van Naarden-Vesting alsjeblieft geen tweede Volendam'

De Stichting Poorters van Naarden verleent al twintig jaar hulp aan Oost-Europa. "De armoede is daar nog vreselijk. We kunnen nog niet stoppen".

Paul Vuijst vindt de Vesting erg veranderd de afgelopen jaren en lang niet altijd ten goede. Foto: Antoon Bruggeling

NAARDEN Voorzitter Paul Vuijst (77) is geen onbekende in de regio. Nadat hij bij de Marechaussee werkzaam was, is hij van 1966-1994 bode geweest in het Naardense stadhuis. "Ik kende zo de ambtenaren, college en raadsleden. Dat was een mooie tijd. Nu we Gooise Meren zijn, weten politici niet meer wie je bent. Het is afstandelijker geworden en dat is jammer. De politiek weet niet meer wat er leeft in Naarden", meent Vuijst.

Voorts is hij diaken van de Grote Kerk en President van De Fluweelwerkers- en Zijdeweversbus Naarden, een gilde ontstaan in 1696 en in de vorige eeuw de basis van het Gooise Ziekenfonds. Ook is Paul coördinator van de Voedselbank.
Geboren en getogen is hij in de Vesting. Niet vreemd dus dat hij 'gek' is op de oude vestingstad. In 1980 kocht hij zijn huidige woning op de Cathehagenstraat, tegenover het weeshuis. "Dit was een stadsboerderij uit de 17e eeuw. Er moest veel aan verbouwd worden. In de kelder vind je nog de oude pekelbak, waterput en een stapel bruinkoolbriketten. De Gooische Tram stopte hier begin 20e eeuw toen in ons pand een bakkerij was gevestigd", aldus Vuijst. "Er werden hier heel wat lekkernijen verkocht in die dagen."
Er is volgens de Poorter veel veranderd en verbeterd in de Vesting de laatste vijftig jaar. "In de jaren '30 waren er plannen om de vestingwerken af te breken. Gelukkig ging dat niet door. In de jaren '60 en '70 zijn veel panden mooi opgeknapt en zijn de vestingwerken en Grote Kerk gerestaureerd. Naarden ziet er tegenwoordig prachtig uit en dat trekt veel toeristen. Ik hoop echter niet dat we een soort Volendam gaan worden. Er lopen hier nu al veel Chinezen en Japanners rond. Zij kijken hier zelfs naar binnen", zegt Vuijst.

"Het Stadhuis moet wél gebruikt blijven voor allerlei activiteiten. Anders gaat het verpauperen". De Naarder is voor eenrichtingsverkeer in zijn Vesting. "Het is nu een gekkenhuis met al die auto's." Ook is hij voor een parkeerkelder bij de vroegere eendenkooi, onder het water bij de Utrechtse Poort.

Poorters

'Het Stadhuis moet wél gebruikt blijven, anders gaat het verpauperen'

Al twintig jaar is Vuijst actief bij De Poorters van Naarden. Hij is medeoprichter en voorzitter. Ook echtgenote Boukje heeft haar steentje behoorlijk bijgedragen al die jaren. En dan zijn er nog de vele vrijwilligers waar de Poorters niet zonder kunnen. Jammer vindt hij het dat De Poorters uit de Gele Loods moesten, maar in De Schakel op de Keverdijk draait het inmiddels ook goed. "We zamelen kleding, huisraad en speelgoed in. Ziekenhuizen hebben we geholpen aan bedden en apparatuur. Bejaarden- en kindertehuizen hebben onze hulp nog steeds hard nodig. De armoede in Oost-Europa is namelijk ook in 2017 nog altijd schrikbarend. Blij dat we hulp kunnen bieden."

Tussen 1997 en 2017 zijn er 64 transporten naar Tjechië gegaan en tussen 2003 en 2017 68 transporten naar Hongarije. Verder zijn er spullen uit Naarden-Bussum naar onder andere Zuid-Amerika, Letland, Afrika, Polen, Suriname, Sri Lanka, Oekraïne en India gebracht. "Blij zijn ze daar met kleding, voedsel en huisraad van De Poorters van Naarden. Spullen krijgen we van particulieren, ziekenhuizen en bedrijven, maar ook de oude Jozefschool in Bussum mochten we bijvoorbeeld leeghalen. Alles is welkom."

'Bejaarden- en kindertehuizen hebben onze hulp hard nodig'

Donateurs

Sponsors en donateurs zijn altijd nodig om de boel draaiende te kunnen houden. Ieder transport kost rond de 2.000 euro. Financiële giften zijn volgens Paul Vuijst welkom via rekeningnummer NL07RABO 0383720095 t.n.v. De Poorters van Naarden. Wie spullen voor het goede doel wil schenken, kan contact opnemen via www.poorters.nl. "We willen nog heel lang door kunnen gaan met hulp bieden. Dat blijft nodig helaas."

Roadtrip langs de nieuwe N236

Het begin van de N236 bij Zuidoost: het viaduct voor de verbreding van de A9.

REGIO Bredere rijbanen, nieuwe bruggen, rotondes, oversteekplaatsen. De provinciale weg N236 wordt stevig onder handen genomen.

De 15 kilometer lange N236 begint formeel in Amsterdam Zuidoost, bij metrostation Gaasperplas. Wij pakken deze regionale roadtrip op bij het nieuwe viaduct over de Gaasp voor de ingrijpend te verbouwen A9. Het viaduct wordt nog breder, volgende week begint het inhijsen van de liggers.
Tot eind augustus wordt er gewerkt aan de nieuwe kruising bij Driemond, waar vorige week de eerste van 28 liggers voor de nieuwe Geinbrug zijn geplaatst. De weg is hier gestremd. In Weesp pakken we de draad weer op vlak na de in 2013 vervangen brug over het kanaal en de in 2014 vernieuwde kruising bij Weesp. Over het stuk dat Gooilandseweg heet rijden we met 50 km per uur de volgende werkzaamheden tegemoet. Duidelijk is te zien dat de rijbaan wordt verbreed en verlegd naar de nieuwe Vechtbrug, die in november klaar is. Hier worden drie rotondes aangelegd: bij de Lage Klompweg, de Dammerweg en Uitermeer.
Over de Loodijk en de in 2013 voltooide natuurpassage bij Ankeveen komen we bij het deel van de N236 waar de boel volgend jaar op de schop gaat. Tussen de afslag naar 's-Graveland en de rotonde bij de Nieuwe 's -Gravelandseweg in Bussum wordt de weg heringericht. Er liggen vier ontwerpen ter inzage. Via de Franse Kampweg zijn we terug in Bussum. Hier is dit jaar de veiligheid verbeterd met nieuwe oversteekplaatsen en een middenberm.

Verderop bij Driemond: de bouw van een nieuwe brug en aanleg van een nieuwe kruising.
Voorbij Weesp: rotondes bij de Lage Klompweg en de Dammerweg.
De passage van de Vecht: een veel bredere brug.
Bij de afslag naar 's-Graveland: het laatste stuk dat onder handen wordt genomen.
Bij Bussum: veiliger afslaan en oversteken op de Franse Kampweg. Foto's André Verheul

'Met de meeste stemmen krijgen we 10.000 euro voor het Epilepsiefonds'

Bussumse Marjolein Keuning in actie

Haar dochter had epilepsie en dus weet Marjolein Keuning alles van de ziekte. Nu zoekt ze online stemmen om het epilepsiefonds aan 10.000 euro te helpen.

Marjolein Keuning is gedreven; ze wil zoveel mogelijk steun voor het epilepsiefonds. Foto: Bob Awick

BUSSUM Marjolein Keuning wil niets liever dan zoveel mogelijk online stemmers voor de actie 'Warm Hart' van de NCRV voor het Epilepsiefonds. Keuning is de actie op eigen initiatief begonnen. Ze doet van alles voor het epilepsiefonds, want zonder dit fonds had het leven van haar en haar gezin er heel anders uitgezien.

Ze vertelt dat ze veel steun heeft mogen ontvangen van het fonds. Zo kon dankzij het Epilepsiefonds hun dochter Annelijn naar onderwijs speciaal voor kinderen met epilepsie. Daar op die school is ze enorm opgebloeid. "Dat kunnen wij ieder kind met epilepsie aanraden," aldus Marjolein.

De Bussumse en haar man hadden al twee jongens toen Annelijn werd geboren. "Ik was zelf doktersassistent en ik liep al met haar in het Wilhelminakinderziekenhuis vanwege een andere aandoening. Ik zag best dat ze af en toe wat afwezig was en dat ze zich anders ontwikkelde dan de jongens. Maar ik wilde er nog niet aan. Ik dacht; laat maar even. Totdat een vriend van ons, een ambulancebroeder, zei 'zou je niet eens kijken wat ze heeft?' Toen hebben we het laten onderzoeken en toen bleek dat ze absence epilepsie heeft.Dat houdt in dat Annelijn af en toe even uitviel. Ze was een kort moment niet aanspreekbaar, afwezig. Een soort slapen met ogen open. Ik merkte het als ze bijvoorbeeld aan het tekenen was. Het ene moment was ze netjes aan het kleuren en dan begon ze ineens strepen trekken. Of ze liep door over straat terwijl ze moest stoppen. Tijdens zo'n kleine aanval was ze namelijk niet aan te spreken of te corrigeren. Dan liep ze zo de Huizerweg over, doodeng. Met zes jaar oud is de diagnose officieel gesteld. Het betrof een lichte mate van epilepsie, overgroeibaar tijdens de pubertijd. Er bestaan diverse soorten van epileptische aanvallen. Hoe zich dat uit is afhankelijk van waar in je hersenen de 'kortsluiting' ontstaat. Als het lichaam verstijft en gaat schokken, dan wordt dit een grote aanval genoemd. Het gaat om een teveel aan prikkels. Die vorm had Annelijn gelukkig niet."
Toch blijkt dat ook de lichte vorm van epilepsie het niet mogelijk maakt om op een reguliere basisschool te blijven. "Na twee keer groep drie en heel veel onbegrip van de lerares, ze wilde gewoon niet zien wanneer Annelijn een absence had, moesten we een besluit nemen. Ze werd neergezet als slakje van de klas. Logisch, want ze heeft door de epilepsie een leer- en ontwikkelingsachterstand. Ze komt er wel, maar alles duurt langer dan bij een gemiddeld kind. Je hebt dus meer geduld nodig. Ik stuitte op ontzettend veel onbegrip om mij heen. Ook van klasgenootjes en ouders. Toen we hadden verteld wat er scheelde, wilde niemand meer met Annelijn spelen. Als ouders voelden wij ons enorm kwetsbaar."
"Via via kwamen we bij het speciaal onderwijs voor kinderen met epilepsie in Cruquius. Het betekende dat Annelijn iedere dag 45 minuten heen en 45 minuten terug moest reizen met de taxi. Een hele spannende tijd waarbij ik veel steun heb ontvangen van het epilepsiefonds. Ik kon daar met mijn zorgen terecht en ze gaven mij advies. Ik voelde mij gehoord en gesteund. Uiteindelijk bleek de school een schot in de roos. Annelijn kwam weer juichend terug uit school, maakte vrienden. Ik had het gevoel; ik heb mijn dochter weer terug." De medicijnen blijken aan te slaan en Annelijn zit goed in haar vel. Ze gaat na de basisschool naar het Hilvertsheem in Hilversum en haar moeder fietst dagelijks met haar mee. "Fietsen en zwemmen heb ik voor Annelijn altijd heel eng gevonden. Als je op de fiets of in het water een aanval krijgt, is dat gewoon heel gevaarlijk." Vanaf haar dertiende worden de medicijnen afgebouwd en blijkt dat ze met veertien jaar helemaal vrij is van epilepsie. "Heel eng en heel vreemd vond ik dat. Je bent jarenlang bezig met medicatie, met begeleiding. Je hoopt dat het goed blijft gaan, maar je gelooft dat niet direct."
Toch blijkt Annelijn helemaal vrij van epilepsie en is ze nu op 25-jarige leeftijd ver gekomen. "Ze heeft haar rijbewijs gehaald, een eigen auto. Ik ben super trots op haar. Ze woont nog thuis. We hebben nog geworsteld op het vmbo met stages waar ze niet genoeg begeleiding kreeg. Ze stopte met haar studie en kon aan de slag bij de kringloopwinkel in Naarden, maar daar stopt nu helaas haar contract. Het is te massaal voor haar. We gaan nu op zoek naar een nieuwe werkplek waar ze hopelijk helemaal op haar plek zit en wat geld kan verdienen om op zichzelf te gaan wonen."

'Ik stuitte op ontzettend veel onbegrip. Het fonds hielp mij gelukkig'

Ondertussen blijft epilepsie de gang van zaken bezig houden in het huishouden van Marjolein en haar gezin. Al vijftien jaar is ze collectant voor dit goede doel. En nu komt daar het stemmenwerven dus bij. "Ik schrijf scholen, apotheken, dokters, winkels en tandartsen aan. Ik wil dat zoveel mogelijk mensen hier van afweten en hun stem uitbrengen. Ik vraag maar een paar minuten tijd van iedereen. Je hoeft niet lid te worden van de NCRV of wat dan ook. Alleen aanklikken en klaar."

Stemmen op het epilepsiefonds kan via www.ncrv.nl/geven/nationaal-epilepsiefonds. De NCRV heeft geld voor de drie doelen met de meeste stemmen.

'Ik vraag maar een paar minuten tijd om op een link te klikken'

Brons voor ViJoS

Derde plaats op het 'fanfare-WK'. Foto: Korpsmuziek.nl

BUSSUM Drum- en showband ViJoS heeft afgelopen weekend, voor het eerst sinds twaalf jaar, weer meegedaan aan het Wereld Muziek Concours. En met succes. Ze gingen naar huis met een bronzen medaille.

De Bussumse Showband kreeg niet alleen een medaille, maar ook de toeschouwers op de banken met hun show 'Generations', waarmee ze de grote generatieverschillen tussen de bandleden benadrukten. "We zijn er trots op dat al die verschillende generaties samen zo succesvol zijn en dat we op deze manier de charme van het verenigingsleven kunnen omlijsten. De drum- en showband van ViJoS bestaat uit leden tussen de vijftien en zestig jaar en dat houdt in dat er veel generatieverschillen binnen de band zijn, ook op muzikaal gebied. Er is daarom gekozen voor een show waarin muzikaal gezien voor ieder wat wils zit", aldus ViJos. "En de strijdlust werd niet alleen benadrukt tijdens de show, want ook toen de band het veld van het Roda JC-stadion afkwam, heerste er een collectief gevoel van trots en blijdschap."
De bronzen plak zorgde voor veel trots bij de showband. "We hebben de afgelopen maanden ook er erg hard gewerkt aan de show en dan is dit resultaat geweldig. En nu gaan we ons voorbereiden op ons zestig jarig jubileum dat we vanaf september een seizoen lang gaan vieren." Het internationale muziekfestival bestaat onder meer uit concert-, mars-, marsparade- en showwedstrijden.

Ui de historie van Bussums en omgeving Gooische Stoomtram-route per fiets

Station Naarden-Bussum. Hier kan de fietstocht beginnen en eindigen. 

Dit artikel gaat over de route die in Bussum
begon. De afstand is 25
km. De tocht begint en eindigt
bij station Naarden-Bussum. Je
kunt de routebeschrijving tijdens
openingsuren bij de Historische
Kring verkrijgen (in de lage rechtervleugel
van het stationsgebouw)
of uploaden via www.historischekringbussum.
nl. Kijk onder Gooise meren.

Hierbij een paar tips van wat onderweg zoal te zien of te bezoeken is:

? Onder de brug, rechts nadat je de Oude Rijksweg bent overgestoken, is het Thierens oorlogsmonument.

Tegenover het Rabobankgebouw in Laren staat het beeld De Conducteur. De sokkel van het beeld is van een lichtzuil uit 1931 (50 jaar tram).

? Op de Huizerstraatweg bevinden zich diverse tuincentra. Na de fabriek (Givaudan), bocht naar rechts en bocht naar links is rechts zicht op het landgoed Flevorama.

? Je komt bij de afslag Valkeveenselaan. Aan het eind er van is de uitspanning Oud Valkeveen. Volg je echter de route verder richting Huizen, dan passeer je een voormalig tolhuisje (opgeheven in 1930).

? Net voorbij Huizen ziet je op de rotonde bij de Randweg het Gooische Stoomtram-monument.

? In Blaricum was een tramhalte, op de plek waar nu de koffiesalon van Gordon is gevestigd.

? Op de Brink in Laren bij de Mauvepomp is de befaamde poffertjeskraam. Aanbevolen!

? Als je het centrum van Laren hebt verlaten, kom je op de Stationsweg. Hier was het tramstation. Na het hertenkamp steven je af op het A1 viaduct. En na een kilometer de keus om op het terras van La Place te gaan zitten, aan de overkant (tunneltje) het Geologisch Museum Hofland te bezoeken of het St. Janskerkhof op te wandelen, waar eeuwenlang Gooiers zijn begraven.

? Richting Hilversum verandert de Hilversumseweg in Larenseweg en maken bos en heide plaats voor huizen en gebouwen. Vlak bij station Hilversum bevindt zich het voormalige wachtstation van de Gooische Stoomtram, gebouwd in 1902.

Klaas Oosterom

Station Naarden-Bussum. Hier kan de fietstocht beginnen en eindigen.

'Meezingconcert 'Alle 13' was top'

Iedereen zong mee tijdens het concert. Foto: Bastiaan Miché

NAARDEN "Het was weer een fantastische avond", vertelt organisator Loek Jansen van Nardinc. "Tijdens 'Alle 13' werd er weer enthousiast meegezongen en gedanst."

Zo'n 150 mensen kwamen naar de Sprong dat omgetoverd was tot een echt theater. Het orkest van muziekvendel Nardinc, waar Jansen al 35 jaar de trombone bespeelt, staat onder leiding van Marco de Jong en werd dit keer ondersteund door een combo met gitarist Ton Kerkhof, toetsenist Leon Kuijpers en drummer Dirkjan van Groningen. "Het publiek, in de leeftijd van vijftien tot dik in de tachtig, vond deze combinatie van artiesten geweldig en zongen uit volle borst mee op nummers van onder andere André Hazes, Glennis Grace en het bekende nummer 'Telkens weer' van Willeke Alberti." Deze meezing-concerten zijn vier jaar geleden begonnen. "Tijdens het eerste concert speelden we muziek van dertien overleden artiesten met de naam 'Alle 13 in de hemel', het jaar daarna werd het concert 'Alle 13 Top' genoemd en ging over dertien top-artiesten. Daarna besloten we om het concert voortaan 'Alle 13' te noemen." Ook dit keer waren musicalsterren Rolf Koster en Brigitte Nijman er weer bij. "Brigitte vertelde mij dat ze hier graag komt optreden omdat ze zich verheugd op de combinatie van het orkest en de andere artiesten. Ook het enthousiasme van het publiek vindt ze geweldig. Iedereen vond het een topavond."

In actie tegen 'gevaarlijk' fonteinkruid

Catamaranzeilers overwegen om te stoppen met de wedstrijden

Fonteinkruid maakt het zeilen op het Markermeer en Gooimeer erg lastig. Watersporters klagen steen en been en vinden het gevaarlijk.

De brasem, die de bodem omwoelt, wordt symbolisch uitgezet. Foto: Carlijn Kolk

NAARDEN Watersporters in en om het Gooimeer en het Markermeer hebben elke zomer veel last van het waterplantje fonteinkruid. Het groeit razendsnel en dat levert gevaar op voor boten en zwemmers.

"Het is een enorm taai kruid met lange slierten. Ik geloof zelfs dat het 8 centimeter per dag groeit", vertelt zeiler Jeroen Koninkx. "De slierten komen tot aan het oppervlak, je vaart soms door hele velden", vertelt een catamaranzeiler uit Muiderberg. Het gaat ook regelmatig mis. "Kinderen die met een zeilboot vastlopen in de waterplanten en die in paniek overboord springen en vast komen te zitten in de waterplanten en bijna verdrinken. De reddingsbrigade kan niet bij omgeslagen boten komen omdat ze zelf vast komen te zitten. En er wordt nog steeds gedaan alsof het geen probleem is, maar het is wel degelijk een probleem", vertelt ecoloog Marco Kraal.

Watersporters zijn het zat en daarom werd er vorige week actie gevoerd om aandacht te vragen voor het probleem. Symbolisch werden er tien brasems losgelaten die ervoor moeten zorgen dat het aantal waterplanten minder wordt. "Deze vissen woelen waterplanten uit de bodem", aldus Kraal. Er wordt door verschillende gemeenten al gewerkt aan het bestrijden van de waterplanten door het maaien van de planten in het meer. Maar dat zijn maar kleine stroken.

Kraal is het niet met deze aanpak eens. "Het trieste is dat zeilers wordt geadviseerd om in de vaargeul te gaan zeilen, terwijl die vaargeul voor de beroepsvaart is." Geert Dijks, directeur van HISWA vereniging, die het initiatief nam voor de ludieke actie met de brasems. Hij heeft het 'waterplantendossier' al tien jaar op zijn bureau liggen. "Het wordt tijd dat Rijkswaterstaat haar verantwoordelijkheid neemt. Rijkswaterstaat voert het beheer over het water." Volgens Dijks moeten de verschillende clubs samen om tafel om het probleem aan te pakken. En dan voor de plekken waar niet gemaaid wordt een soort van negatief reisadvies uitgeven. Dijks: "Het stoppen van de visserij op brasem kan op termijn een bijdrage leveren aan een oplossing. Rijkswaterstaat heeft de bovenmatige groei van het fonteinkruid mogelijk gemaakt door het bevissen van de brasem. Die vissen zorgen dat de planten niet tot wasdom kunnen komen." Op de site van Rijkswaterstaat staat onder meer dat waterplanten als fonteinkruid onmisbaar zijn voor schoon en gezond water.

Het fonteinkruid vormt hele velden. Foto: Yvette de Vries

'De slierten komen tot aan het oppervlak, je vaart door hele velden'

"Je kunt je voorstellen dat als je met een gangetje van 30 kilometer per uur plots stilstaat in zo'n wierveld, je wordt gekatapulteerd. En dat is levensgevaarlijk", vertelt Victor van Schaardenburgh van zeilvereniging De Roerkoning uit Muiden. Zij organiseren catamaranwedstrijden vanuit Muiderzand (Almere) en ze overwegen hiermee te stoppen. Maar ook voor recreatieve zeilers, die niet zo hard gaan, is het oppassen geblazen. Wie zijn bootje pakt vanuit de haven van Muiderberg kan de eerste paar meters nog wel lekker door zeilen, maar ter hoogte van Muiderzand doemen de velden al snel op.

Kijk voor meer beeldmateriaal op het Naardernieuws.nl.

'Het stoppen van de visserij op brasem kan een oplossing zijn'