NaarderNieuws

11 november 2015

NaarderNieuws 11 november 2015


Om de gunst van de kiezer

Partijen proberen op allerlei manieren aandacht te trekken

NAARDEN - Komende woensdag, 18 november, mogen we naar de stembus om de allereerste gemeenteraad te kiezen van de nieuwe gemeente Gooise Meren. De tien politieke partijen die meedoen overstelpen onze redactie op de valreep nog met persberichten over uiteenlopende onderwerpen. Of we dat allemaal even willen plaatsen.

De plaatselijke VVD slaagde er vorige week in om premier Mark Rutte naar Bussum te lokken. De partij moest een tijdschema tot op de minuut in orde hebben, beveiliging regelen en wilde natuurlijk zeker weten dat de krant daar ook bij zou zijn. Ondertussen bleek dat op hetzelfde tijdstip ook het CDA een landelijk kopstuk in Bussum had rondlopen: Sybrand van Haersma Buma. Toen dat nieuws onze verslaggever bereikte, werd de fotograaf als de wiedeweerga op een fiets naar het Wilhelminaplantsoen gestuurd om ook daar een kiekje te schieten. De VVD zet nog in op een ondernemersavond in Bussum en houdt maandag aanstaande een townhallmeeting met Halbe Zijlstra. "Het idee is dat Halbe Zijlstra actief de dialoog aangaat met het publiek."

D66 lijkt de ongekroonde koning campagne voeren. De witte jasjes met groene letters duiken echt overal op. Afgelopen zaterdag kwam Tweede Kamerlid Judith Swinkels flyeren in Bussum. Ook houdt de partij vrijdag een minisymposium over de spoorse doorsnijding. En dan moet Alexander Pechtold nog komen. Net als Jesse Klaver, die zijn boek gaat promoten in de bieb in Bussum. Maar hij is natuurlijk van GroenLinks. Die partij drukte een verkiezingskrant en reikte groene lintjes uit aan inwoners. "Vandaag goede reacties in Muiden op petitie voor behoud van het strandje bij de Westbatterij en het voorkomen dat de volkstuintjes in Muiden worden opgeofferd voor privétuinen", lezen we in een ander schrijven. Later worden we gebeld door raadsleden uit Muiden; ze noemen het een verkiezingsstunt van GroenLinks en die wordt niet gewaardeerd.
Lees verder op pagina 19.

Actuele krant met uitslag verkiezingen op donderdag

NAARDEN - NaarderNieuws verschijnt volgende week niet op woensdag 18 november maar op donderdag 19 november. Door de krant een dag later te bezorgen kan de actuele verkiezingsuitslag nog mee worden genomen.

NaarderNieuws doet woensdagavond aanstaande verslag van de gemeenteraadsverkiezingen voor Gooise Meren. Alle stembureaus zijn open van 07.30 uur tot 21.00 uur, behalve het mobiele stembureau op station Naarden-Bussum (06.30 uur tot 20.00 uur). Na de sluiting om 21.00 uur worden alle stemmen stuk voor stuk geteld.

De uitslag van de stemmen wordt bekendgemaakt op het gemeentehuis van Bussum. Belangstellenden kunnen hier vanaf 22.00 uur met elkaar de verkiezingsavond beleven en wachten op de uitslag. Op Bussumsnieuws.nl is online het verslag van de avond te volgen. De (voorlopige) uitslag en de reacties hierop van de politieke partijen zullen al de volgende dag te lezen zijn in het NaarderNieuws.

Volle zaal voor slotdebat Gooise Meren

De tien lijsttrekkers zetten hun standpunten uiteen. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Zwevende kiezers waren er maandag niet zo veel bij het slotdebat in Bussum, maar toch was het een uitgelezen mogelijkheid om te horen hoe de tien politieke partijen denken over actuele thema's.

De koopzondag, parkeren, een referendum en een jongerencentrum: daarover debatteerden de lijsttrekkers. Het debat is opgenomen en vanaf zondag bij GooiTV te zien en via gooitv.nl. Aanstaande zaterdag is er nog een politieke verkiezingsmarkt van 12.00 tot 15.00 uur op het Julianaplein in Bussum. Ook zijn diverse politieke partijen actief in Naarden en Muiden.

30

stembureaus zijn woensdag open in Bussum, Naarden, Muiden en Muiderberg

Oud Valkeveen

Blijft het prachtige buitengebied aan de oostkant van Naarden en Bussum een geliefd wandel- en fietsgebied voor alle inwoners van onze gemeente, of verwordt het tot een uit zijn voegen gegroeid pretpark met parkeergelegenheden voor 500 auto's of meer? Díe vraag leggen wij voor aan alle lijsttrekkers en kandidaten voor het bestuur van Gooise Meren!
Namens een groot aantal buurtbewoners is stichting De Limiten en Valkeveen al 8 jaar zonder resultaat in gesprek met de gemeenten Naarden en Huizen om tot een verkeersveilige omgeving te komen. Speelpark Oud Valkeveen maakt deel uit van deze omgeving. Wij willen een helder verkeers- en parkeerplan voor dit hoogwaardige gebied.
Het buitengebied Valkeveen is een gebied met cultuurhistorische en landschappelijke waarden én beschermde flora en fauna, zoals vastgelegd in Natura 2000.
De charme van het Valkeveense gebied is de balans tussen natuurschoon, rust, ruimte en recreatie. Het bewaken hiervan is in het belang van ons allemaal: natuurliefhebbers, fietsers, bewoners en bezoekers van speelpark Oud Valkeveen.
Ooit was dit een kleinschalig kind- en buurtvriendelijk speelpark in het groen met een eigen strandje. Inmiddels is het speelpark door landelijke marketing totaal uit zijn jasje gegroeid. In het voorjaar en de zomermaanden wordt het Valkeveense gebied overspoeld met auto's. De landelijke omgeving en de bestaande infrastructuur zijn niet berekend op deze toestroom.
Wij vragen onze (toekomstige) bestuurders om zich in te zetten voor het behoud van dit unieke woon-, recreatie- en leefgebied door eindelijk een helder verkeersplan en parkeerbeleid te ontwikkelen!

Stichting De Limiten en Valkeveen

Naarden:
*Witte Kerk 10.00 u. ds. R. v.d. Beld; Naarderheem 10.30 u. ds. S. de Jong
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie en 12.00 u. Gezinsviering pastoor C. Fabril; za. 14/11 17.30 u. Eucharistie
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. ds. D. Quant

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie kapelaan A. Geria
*RK St. Jozefkerk 10.00 u. Communieviering Parochianen
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. ds. M. v.d. Velden
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. ds. T.F. Mout
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. dr. R. Brouwer
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. G. van Meijeren; 17.00 u. ds. G.J. van Meijeren
*Remonstranten N-B 10.30 u. dr. P.J.A. Nissen
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum 10.30 u. mw. drs. W. Houweling
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. ds. G.J.J. van Hiele
*Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B 10.00 u. dr. T. van Willigenburg
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. M. Nijkamp
*Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Weerbericht

Toenemend wisselvallig, soms veel wind, vrij zacht
Aan de heersende luchtdrukverdeling verandert weinig. De luchtdruk blijft hoog boven Zuid-Europa en laag boven West- en Noord-Europa. Vanaf vrijdag neemt de invloed van depressies verder toe. De zuidwestelijke tot westelijke luchtstroming gaat daardoor op volle toeren draaien. De kans op regen wordt groter en het gaat soms stevig waaien. Het blijft vrij zacht.

Donderdag en vrijdag
Donderdag blijft het naar verwachting nog droog. Er is een afwisseling van bewolking en zonneschijn. Er waait een matige zuidwestenwind en het wordt 14 à 15 graden. Vrijdag overdag wordt het wisselvalliger. Af en toe schijnt de zon, maar er is meer bewolking met af en toe regen. De zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig. Het wordt zo'n 13 graden.

Het weekeinde
In het weekeinde trekt de zuidwestenwind aan tot soms krachtig (windkracht 5-6), aan zee mogelijk hard (windkracht 7), zondag draaiend naar west. Zaterdag schijnt af en toe de zon. In de loop van de dag neemt de kans op regen toe. Voor zondag wordt veel bewolking verwacht. Het kan enige tijd regenen. De maximumtemperatuur schommelt rond 12 à 13 graden.

Weetje
Op 6, 7 en 8 november kregen we drie datumrecords op rij. Op de 6e werd het 17.1 graden, op de 7e werd zelfs 18.5 graden gehaald en op de 8e november was het met 17.3 graden opnieuw raak. Zo zacht was het die dagen nimmer geweest. Ook de 1e decade van november (eerste 10 dagen) was in zijn geheel recordzacht. Het vorige record uit november 2005 werd overtroffen.

Een antieke drukfout

Nee, niet de afgebeelde juffrouw hoor! Die hoort in een heel andere categorie thuis. Als u de misser hier niet ziet moet u maar doorlezen.

Soms laat ik mijn garage open staan als ik even weg ben. Stom hoor, u hebt gelijk. Zo kunnen er spullen gestolen worden. Maar het tegenovergestelde is ook vaak het geval. Dan heeft deze of gene juist iets neergelegd. Zoals kortgeleden, toen er eensklaps op mijn knutseltafeltje een stapeltje merendeels heel oude briefkaarten lag. Ben ik gek op. En begon meteen te spitten. Een feest van herkenning was een kaart van Bussum ergens eind jaren 50. Bij De Roozenboom genomen, toen je nog gewoon de Brinklaan in kon rijden. Jammer dat ze de naam hebben veranderd in Bel Ami, maar het zij zo. De leukste briefkaart was die van de dame van de foto. Een zogeheten reliëfkaart, met een duur woord: geëmbosseerd. Waarom leuk? Omdat ik meteen zag dat het een reclame was voor Trio Sigaren uit Culemborg. En hier hebt je ook de fout te pakken. Kijk maar goed, dan zie je dat er 'CuleNborg', dus met een 'n' staat. Vroeger trouwens ook wel Kuilenburg genaamd. Leuker was het toen ik een bod van € 20,- kreeg van een verzamelaar van rookartikelen. Een behoorlijk bedrag voor een oude briefkaart. En het aller-, allerleukste was de onthulling van de koper dat hij een achterkleinzoon is van een van de oprichters van Sigarenfabriek Trio uit Culemborg. Dagen later wist ik wie de gulle gever was. In dit geval geefster, want het bleek overbuurvrouw Evelien te zijn geweest. Leuk, hè?

'Van het westelijk front geen nieuws'(1929) is de beroemdste roman over de Eerste Wereldoorlog.

Hitler zag het als een anti-oorlogsroman en verbood het. Remarque (1898-1970) schreef nog twee vervolg-romans: 'De weg terug' (1931), waarin het leven van de schooljongens wordt beschreven die na hun ontberingen in de loopgraven in Duitsland weer hun weg moeten vinden in het burgerleven. De derde roman is 'Drie Kameraden'(1937), dat eind jaren '20 in Berlijn speelt. Drie jonge, ongetrouwde mannen, die elkaar kennen uit de oorlog, proberen een inkomen uit het exploiteren van een garage te halen en trachten hun weg in het leven te vinden en te overleven. Op een indringende wijze wordt hun leven in het Duitsland van die tijd beschreven: de uitzichtloosheid, maar ook de waarden en normen van toen worden goed zichtbaar. Een roman over kameraadschap, riskant leven, liefde, ziekte (tbc) en opkomend extremisme.

Van Holkema & Warendorf gaf de drie romans als trilogie in één band uit. De vertalingen zijn van resp. Annie Salomons, Louis Blok en Nico Rost. Gebonden boek, 667 bladzijden. Geen jaar vermeld, omstreeks 1975.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor 15 Euro. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt oude boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een scholingsproject in Kirinda (Rwanda).

Rare partijnaam

Aan de verkiezingen voor de gemeenteraad van Gooise Meren doet een partij mee die zich Hart voor Bussum noemt. Die lieden beseffen blijkbaar niet dat leden van de gemeenteraad niet alleen het belang van een deel van die gemeente moeten dienen, maar het belang van de hele gemeente. In de gemeenteraad van Naarden is nooit een partij geweest met de naam 'Hart voor het Rembrandtkwartier' en in Muiden nooit een met de naam 'Hart voor de Herengracht'. De partij Hart voor Bussum jaagt hiermee niet alleen inwoners van Naarden en Muiden tegen zich in het harnas, maar ook de Bussumers die enig verstand van het besturen van een gemeente hebben.

Carlos Scheltema

Burgerzin maakt zich op voor intocht Sinterklaas

Stichting zoekt nog vrijwilligers

De werkgroep Licht en Geluid maakt vetpotjes in Fort Ronduit. Foto: Bob Awick

door Jessica de Jong

NAARDEN - De sinterklaasintocht, het licht en geluid bij Opera Faust, de kerstmarkt. Nee, het is niet de gemeente Naarden die dit soort evenementen organiseert, maar de Stichting Burgerzin Naarden. De club heeft sinds kort vier nieuwe bestuursleden en met Aleid Hamelink een nieuwe voorzitter. Met een nieuwe website en een Facebookpagina maakt de Stichting Burgerzin Naarden een start om zichzelf nog duidelijker op de kaart te zetten.

Fort Ronduit is het onderkomen van de stichting die sinds 1971 bestaat. Hamelink kwam vorig jaar bij de club. "Ik ben 31 jaar hoofdbode op het gemeentehuis geweest en toen ging ik met pensioen. Ik werd gevraagd en zei ja. Sinds afgelopen zomer is het bestuur weer compleet met zeven man." Burgerzin kent diverse werkgroepen en vrijwilligers die klaarstaan om van ieder evenement een succes te maken. Volgende week zaterdag, 21 november aanstaande, komt Sinterklaas weer aan en dat is toch wel één van de hoogtepunten. Maar liefst 150 vrijwilligers staan op de dag klaar om alles in goede banen te leiden. "Is er iets te doen in Naarden, dan komen wij in actie. Veel mensen weten dat niet, ze denken dat het de gemeente is."

Burgerzin maakt van ieder evenement in Naarden een succes

Licht en geluid
Marcel Kruijswijk, medewerker licht en geluid, vertelt hoe hij met zijn werkgroep L&G druk is met de intocht: "We komen iedere week in Fort Ronduit samen met de werkgroep voor de voorbereidingen van de evenementen en om het noodzakelijke onderhoud uit te voeren. Het zijn creatieve mensen. Nu zijn we druk met de verlichting voor op de boot van Sinterklaas en het vullen van de 400 vetpotjes met turf en kerosine die tijdens de intocht op de vestingwallen worden aangestoken. Verder kijken we naar de lichtslangen en de fittingen van de gloeilampen en ook het sinterklaaspodium bij het Arsenaal wordt door ons aangekleed. De stoel, het podium, alles. We hebben nu ook een nieuwe achtergrond: we kregen namelijk van een Naardens bedrijf een sterrenhemel."

Steun
"Veel Naarders en ook bedrijven, ondersteunen ons. Maar ook bewoners verlichten hun huizen of schenken chocolademelk. Samen maken we er iets gezelligs van." De werkgroep telt momenteel tien mannen en twee vrouwen, maar er is nog plek voor nog eens vijf tot tien personen. "Je moet kunnen improviseren en een beetje handig en enthousiast zijn. We hebben een leuke groep mensen, dus wie wil nodig ik graag uit om eens te komen kijken", zegt hij enthousiast.

'Ook voor een buurtfeest kun je onze audio-apparatuur huren'

De Stichting Burgerzin zou het financieel graag iets breder hebben. Penningmeester Els Hillebrandt vertelt dat de grootste kostenpost de verwarming in het fort is. "Daar komt ook de huur nog bij. We huren ook een deel van een pand op het industrieterrein waar de kleding voor Sinterklaas en Kerstmis wordt opgeslagen."

De voorzitter ziet ook dat er wat moet gebeuren. "We horen dat het subsidieplafond omlaag gaat en dat gaat voor alle verenigingen gelden." Om zelf meer inkomsten te genereren zijn er diverse ideeën. "We willen graag wat meer vrienden die zich bij ons aansluiten. Daarnaast kunnen ondernemers en inwoners ons inhuren bij feesten en partijen. Wij komen dan met onze licht- en audioapparatuur en daar vragen we een klein bedrag voor. Vroeger deden we dit veel vaker bij straat- en privéfeesten en natuurlijk bij verenigingen. We hopen dat daar wat meer uitkomt."
Hillebrandt: "We beknibbelen op de uitgaven, maar neem bijvoorbeeld het pak van de kerstman. Dat is nu zo versleten. Er moet gewoon een nieuw pak moet komen. Daar ontkom je niet aan."

Actief bestuur
Bestuurslid Hans Kuijer laat nog weten dat Burgerzin een hele leuke club is met een actief bestuur. Els Hillebrandt merkt daarbij op dat ze dit jaar de kerstmarkt in een nieuw jasje hebben gestoken. "Veel mensen denken ook weer dat in dit geval de ondernemers dit organiseren, maar opnieuw zijn wij het. De markt komt op het Ruijsdaelplein. Daar ziet het er sprookjesachtig uit met de verlichte Utrechtse Poort, 60 kramen en een levende kerststal in de Gele Loods. Kortom; een feest voor iedereen."

Vrienden gezocht
Wie kennis wil maken met de Stichting Burgerzin Naarden, vrijwilliger of vriend wil worden of een kraam voor de kerstmarkt wil huren, kan kijken voor informatie op stichtingburgerzin.nl.

Intocht Naarden is met Zwarte Pieten

NAARDEN - De sinterklaasintocht staat gepland voor zaterdag 21 november. De intocht begint om 16.30 uur op het Arsenaalterrein. Hij komt om 17.30 uur aan in de Nieuwe Haven, waarna een rijtoer door de Vesting volgt.

Hoewel meerdere gemeenten in Nederland ook anderssoortige Pieten inzetten, blijven de Pieten in Naarden klassiek. De organisator van de intocht in Naarden, de Stichting Burgerzin, heeft laten weten dat er 33 Zwarte Pieten naar Naarden zullen komen.

Op Facebook is sinds vorig jaar een actiegroep gestart onder de naam 'Zwarte Piet verbied je niet Naarden' die pleit voor het behoud van de Zwarte Pieten.

Vrijwilligers gezocht voor slaapkamer Sinterklaas

NAARDEN - Het Nederlands Vestingmuseum maakt zich zorgen of de slaapkamer van Sinterklaas wel op tijd ingericht kan worden.

Normaal gesproken slaapt Sinterklaas in Kazemat IJ, maar op dit moment hangen daar nog allemaal kunstwerken en die zullen toch echt eerst verwijderd moeten worden. Directeur Thijs Cobben zoekt daarom vrijwilligers die maandag aanstaande kunnen helpen.

Als het lukt om voldoende vrijwilligers te vinden dan is de Slaapkamer van Sinterklaas net als voorgaande jaren te bezoeken vanaf 22 november tot 5 december op woensdagen, zaterdagen en zondagen van 13.00 tot 16.00 uur.

Hans Gude

Gepensioneerde basisschoolleraar
Naarder sinds 1984

Je zat in het onderwijs?
"Ik heb 40 jaar lesgegeven op de Vijfde Montessorischool in Amsterdam. Ik ben er na een stage blijven hangen. Met name in groep 7 en 8 heb ik voor de klas gestaan. Tegenwoordig zie je minder mannen voor de klas, dat vind ik geen goede ontwikkeling."

Met pensioen, en nu?
"Ik kreeg als afscheidscadeau een cruise aangeboden, maar we hebben nog geen tijd gehad om te gaan. Ik ben onder andere druk met fotografie en het digitaliseren van foto's. Verder gaat een van mijn zoons trouwen en ook daar ben ik druk mee."

En waar gaat de cruise heen?
"Naar Noorwegen om de fjorden te bekijken."

Favoriete plek in Naarden?
"Het vernieuwde gebied bij de Utrechtse Poort. Ook aan Bastion Oranje heb ik goed herinneringen; daar speelden we vroeger met toneelclub Willem de Zwijger."

Favoriete muziek?
"Ik verzamel singletjes met muziek uit de jaren 60 en 70. Ik luister het liefst naar The Creedence Clearwater Revival."

Welke Naarder verdient een pluim?
"De scoutinggroepen Erica en Arrow. Onze zoons zitten bij de scouting. Edwin geeft nog leiding aan de bevers. Ook het Vestingeiland is zo'n geweldige club. Ik ben er zelf nog jurylid geweest."

Wat zou je doen met 100 euro?
"Een kratje Gudebier kopen in Duitsland."

En met een miljoen?
"Een Volkswagen Keverbusje T1 kopen uit begin jaren 60 in de kleuren blauw en wit. De tuin opknappen staat ook op het lijstje en wellicht kunnen we nog wat geld aan onze vier zonen geven."

Als je een dag de burgemeester van Naarden was?
"Dan werd Bastion Oranje een ontmoetingsplek voor de jeugd."

Vestingwerken in nieuwe Stichting Gooisch Erfgoed

Minister laat alles onderzoeken

De Utrechtse poort komt ook in handen van de NMo. Foto: Bob Awick

NAARDEN - De Tweede Kamer wil, net zoals de gemeente Naarden, dat de toekomst van de Vestingwerken Naarden goed geregeld wordt. Daarom is vorige week unaniem een motie aangenomen om te onderzoeken of de Stichting Gooisch Erfgoed er kan komen. Dat is conform de wens van college en raad. Het Naardens gemeentebestuur is dan ook blij dat de inspanningen zijn beloond.

Van de Utrechtse Poort, de bastions, parkeerterreinen zoals de Nieuwe Molen en het Promersplein tot de Gele Loods en Het Spaanse huis: dit alles, en meer, valt onder de Vestingwerken Naarden. En die komen in handen van de Nederlandse Monumentenorganisatie (NMo). De gemeente Naarden wil graag via de nieuwe stichting Gooisch Erfgoed medezeggenschap houden over het beheer van de vestingwerken.

Wethouder Miriam van Meerten en Olaf Vroom hebben meerdere malen in Den Haag het Naardense plan onder de aandacht gebracht. En dat heeft geloond. Minister Blok wil wel dat alles juridisch nog wordt uitgezocht. Van Meerten laat weten dat al gedaan te hebben en dat het plan juridisch gezien in orde is.

"Toen we begrepen dat het Rijk de Vestingwerken wilde afstoten moesten we een plan-B hebben. Want hoewel het voor sommige monumenten beter is het beheer aan de markt over te laten, geldt dat niet voor de Vestingwerken. Wij wonen en leven in de Vesting." Stichting Gooisch Erfgoed komt als gezamenlijk plan uit de koker van college en raad. "We willen zeggenschap over de financiën en het bestuur houden. Gelukkig is de minister onder druk omgegaan en heeft hij toegezegd dit te onderzoeken. Had hij dat niet gedaan, dan stonden we met lege handen." Het duurt twee weken voordat Blok met de terugkoppeling komt. "De komende tijd zullen we doorgaan met ons pleidooi richting Den Haag. We gaan er vol voor. Niet alleen wethouder Vroom en ik, maar ook veel raadsleden spreken hun partijgenoten aan in de Tweede Kamer. Als het goed is wordt de stichting een van de zeven leden binnen het NMo." Deze organisatie staat overigens niet achter het plan om zo'n stichting op de richten en bij haar onder te brengen. "Maar wellicht wel op termijn", spreekt Van Meerten haar hoop uit.

Stichting De Vesting Naarden, die zich tot op heden onthield van commentaar, reageert ook nu met enige terughoudendheid. Ze begrijpen dat De Vesting invloed wil houden en een lobby is gestart. Voorzitter Rene Meyer: "We hebben vertrouwen in de kennis en kunde die de NMo heeft, maar er is zo veel onduidelijkheid over de financiën, daar maken we ons grote zorgen over." Ten aanzien van de nieuwe Stichting Gooisch Erfgoed is er volgens Meyer op beide punten onduidelijkheid. "Hoe komen ze aan het geld en de kennis en kunde, dat vraag ik me af." De voorzitter benadrukt dat het om een voorlopig standpunt gaat. "Eerst willen we meer duidelijkheid over wat de minister nu precies heeft gezegd en hoe hij gaat handelen."

'Wellicht staat de NMo op termijn wel achter de Stichting Cultureel Erfgoed'

Feest- verlichting volgende week

NAARDEN - Hoewel de kabels al twee weken tussen de huizen zijn gespannen, wordt de feestverlichting in de Vesting pas vanaf volgende week opgehangen.

De Naarders hoeven zich echt geen zorgen te maken, verzekert de gemeente. De feestverlichting hangt er ook dit jaar op tijd. Vorig jaar nog dreigde het behoorlijk mis te gaan bij de verhuurder van de feestverlichting. De verlichting werd toen gestolen uit een vrachtwagen, waardoor er halsoverkop vervangende feestverlichting geregeld moest worden. Ook toen was dat op tijd: nog voor de intocht van Sinterklaas.

Onthulling 50ste Prins Vestingnarren

NAARDEN - De naam van de 50ste Prins van Carnaval Vereniging De Vestingnarren wordt angstvallig geheim gehouden tot zaterdag.

Dan vindt de feestelijke opening van het carnavalsseizoen plaats in De Spong. De avond begint om 21.11 uur en traditiegetrouw wordt de naam van de nieuwe prins, Ravel de 50e, exact om 23.11 bekendgemaakt. Ravel de 50e mag de Vestingnarren gedurende het gehele jubileumjaar aanvoeren.

Lijsttrekkers pakken hun momenten

Verkiezingsdebat BussumsNieuws en GooiTV

Marieke Munneke Smeets van Hart voor Bussum maakt haar punt. Foto: Bob Awick

Drie plaatsen, drie verkiezingsdebatten. Na de bijeenkomst in Naarden (zie onze krant van vorige week), kruisten de lijsttrekkers en andere kandidaat-raadsleden afgelopen donderdag de verbale degens in Muiden en maandagavond in Bussum. Ze raakten steeds meer in vorm.

In Muiden kwamen de onderwerpen koopzondag, woonlasten, starterswoningen, referendum en jeugdhonk aan de orde. Geen typisch Muider onderwerpen - en dat vond menigeen jammer, zo klonken opmerkingen achteraf. De verklaring is dat het niet gelukt is typisch Muider onderwerpen te vinden om met elkaar in debat over te gaan. Er zijn uiteraard hete hangijzers, maar de tien partijen hebben daar vaak allemaal dezelfde opvatting over. Zo bleek bijvoorbeeld toen er een slotvraag uit de zaal kwam over sportaccommodaties en de partijen schouder aan schouder beloofden groot belang te zullen hechten aan goede sportvoorzieningen in Muiden en Muiderberg. Goed nieuws dus (hoewel, hoe gaat de raad dit waarmaken?), maar in elk geval niet iets voor een debat.

Het was voor de organisatie (BussumsNieuws, GooiTV en de toekomstige gemeente Gooise Meren) trouwens toch lastig om voldoende tegenstellingen te vinden om alle partijen telkens weer mee in een debat te sleuren. Maar debatleiders en debaters raakten wel steeds meer in vorm. Na Naarden en Muiden had het gekozen format in Bussum geen geheimen meer. De politici hadden geleerd wanneer, waar en op wie ze hun pijlen moesten richten. Toch blijft het veel: tien politieke partijen die allemaal hun zegje willen doen en dat vaak ook vlug, vlug binnen de tijd moeten afronden. Het belletje ging dan ook nog wel eens terwijl iemand nog midden in een zin zat.

Voorin veel groen, achterin veel rode kaarten. Foto: Sjoerd Stoop
Nieuwkomers 50PLUS en Trots zijn het niet met elkaar eens. Foto: Sjoerd Stoop
Marleen Sanderse (CDA) in de belangstelling. Foto: Sjoerd Stoop
Jan Kwekkeboom (GOP) trekt in Muiden van leer tegen de VVD. Foto: Matthijs Wink
De lijsttrekkers (en de Muider kandidaat van de ChristenUnie). Foto: Mattijs Wink
De schulden van Bussum, aldus Hart voor Bussum. Foto: Hart voor Bussum

Meer dan eens sloeg na
het debat de stemming om

In Muiden greep Maarten Balzar van D66 zijn kans om de PvdA nog eventjes het slepende KNSF-dossier onder de neus te wrijven. Of de PvdA in de raad van Gooise Meren, anders dan in Muiden, er nu eindelijk eens een streep onder trekt. Zeker hier in Muiden wilde lijsttrekker Gerard Boekhoff niemand in zijn achterban afvallen en slaagde erin de aanval handig te pareren. Zelf trok Boekhoff van leer door tijdens het debat in Bussum Trots-voorman John Krabbendam aan te vallen op de toon van diens verkiezingsfolders. Krabbendam verdedigde zich door te stellen dat er ruimte moet zijn voor alle meningen, in dit specifieke geval over vluchtelingenopvang. Boekhoff bestreed dat niet, maar wees nogmaals op de toon: "Je hoort mensen niet tegen elkaar op te zetten."

Marieke Munneke Smeets van Hart voor Bussum trok op een gegeven moment een in elkaar geknutseld diagram van onder de tafel tevoorschijn. Die tabel moest aantonen dat het huidige VVD-beleid de nieuwe gemeente met een miljoenentekort opzadelt. "De VVD heeft de afgelopen 6 jaar het tafelzilver van Bussum verkocht: de algemene reserves zijn drastisch gedaald en we zitten tot over onze oren in de schulden." VVD-lijsttrekker Miriam van Meerten deed dat af als flauwekul en ging er niet op in. Ze zei nog dat Hart voor Bussum zelf eens met ideeën zou moeten komen in plaats van alleen maar af te kraken. Daarbij zei ze ook dat wanneer je in de stemwijzer 'geen mening' invult je altijd uitkomt bij Hart voor Bussum. "Dat moet iedereen maar eens proberen", riep Van Meerten de zaal in.

Arno Haye was namens 50PLUS degene die de meeste oneliners uit zijn hoofd had geleerd. Met zijn "politici zijn onbetrouwbaar" uit het referendumdebat kwam hij in Muiden nog weg, maar toen hij het herhaalde in Bussum werd hij door anderen tot de orde geroepen. "Iedereen doet naar eer en geweten zijn politieke werk voor de nieuwe gemeente, het is niet correct die weg te zetten als onbetrouwbaar." Ook Jan Kwekkeboom van de Gooise Ouderen Partij koos geregeld de aanval, terwijl Elmer Benjamin van de ChristenUnie zich beperkte tot het toelichten van zijn standpunten. CDA en GroenLinks behielden het overzicht en kozen gedoseerd hun momenten.

De debatten werden gevoerd rond stellingen. Voor én na het debat werd aan het publiek gevraagd om met rode (tegen) of groene (voor) kaarten aan te geven hoe ze over de stelling denken. Dat publiek bestond vooral uit aanhangers van politieke partijen. Voor hen heeft zo'n debat weinig zin, zou je zeggen: die veranderen hun stemgedrag toch niet. Dat laatste zal op aanstaande woensdag 18 november waarschijnlijk zo zijn, maar opvallend was het wel dat het zaalspelletje met de rode en groene kaarten veelzeggende resultaten aan het licht bracht. Meer dan eens sloeg na het debat de stemming om. En ook binnen de partijgelederen was er zowel rood als groen te zien.

Wie meer wil weten over de debatten of het verkiezingsnieuws kan het dossier Gooise Meren Kiest op onze websites nalezen.

Kan de OZB omhoog?

Meer ozb betalen om voorzieningen op peil te houden?

Stelling: Om de dienstverlening op het gebied van zorg en ondersteuning op peil te houden, mag de belasting op huizen en gebouwen (ozb) omhoog.

CDA - Oneens
Er zijn voldoende alternatieve maatregelen en initiatieven om de dienstverlening voor zorg en ondersteuning op peil te houden zonder daarbij de ozb te verhogen.

50PLUS - Oneens
50PLUS is faliekant tegen lastenverhoging voor de inwoners, die de afgelopen jaren al veel koopkracht hebben ingeleverd. Geld voor de zorg vrijmaken via de bezuinigingen bij deze fusie. De OZB is geen melkkoe.

VVD - Oneens
De VVD vindt dat we goede zorg moeten bieden binnen het beschikbare budget. Dat kan omdat we de zorg binnen de gemeente goed georganiseerd hebben. We stellen de vraag centraal en we benutten de eigen kracht van onze inwoners. We zorgen dat onze oudere inwoners zo lang mogelijk in hun eigen omgeving kunnen wonen. Binnen de Jeugdhulp willen we ontzorgen en normaliseren. Op deze manier bieden we goede zorg binnen budget en is een verhoging van de OZB niet nodig.

TROTS - Oneens
Zorg is een primaire taak van de gemeente. Het geld voor die primaire taak moet uit de gemeentebegroting komen. Als er een tekort ontstaat moet dat gevonden worden door op secundaire taken en wensen te bezuinigen of die uit te stellen totdat hier wel budget voor is.

D66 - Oneens
D66 staat voor een hoog voorzieningenniveau in de nieuwe gemeente. Onnodige lastenverzwaring dient echter voorkomen te worden. Het verhogen van de belasting op huizen en gebouwen is daarom een maatregel die voor D66 pas bespreekbaar is als de voorzieningen in Gooise Meren in het gedrang komen.

GroenLinks - Eens
GroenLinks wil dat onze gemeente een sociale gemeente blijft waarin iedereen de zorg krijgt die nodig is. Als dat kan met de huidige inkomsten is dat prachtig. Maar als blijkt dat er meer geld nodig is, wil GroenLinks alle inkomsten van de gemeente onder de loep nemen. Hierbij moeten de woonlasten in totaal bekeken worden, dus niet alleen de ozb. Als bijvoorbeeld de afvalstoffenheffing lager wordt door meer recycling, zou de ozb omhoog kunnen. Zo blijven de woonlasten voor de inwoners gelijk.

Gooise Ouderen Partij - Eens
De grens van bezuinigen op de zorg en ondersteuning van zorgvragende burgers is echt bereikt. De gemeente Gooise Meren en de nieuwe raad moeten echt serieus werk maken van bezuinigingen op andere kostenposten en pas dan kan het ozb-tarief worden verhoogd om een sluitende gemeentebegroting te krijgen. Pijnlijke keuzes maken is hier onvermijdelijk om de zorg en ondersteuning op een verantwoord niveau te houden.

PvdA - Eens
Iedereen moet de zorg en ondersteuning krijgen die hij/zij nodig heeft. Als er veel mensen veel zorg en ondersteuning nodig hebben en de opgebouwde reserves voor zorg en ondersteuning niet toereikend zijn, dan mag Gooise Meren de gemeentelijke inkomsten verhogen.

HvB - Geen van beide
Eerst moet alle financiële informatie open en eerlijk op tafel en dit is pas na 1-1-2016. We zullen bij de discussie inwoners moeten betrekken en samen keuzes maken. Voorzieningen in het sociaal domein moeten op peil blijven. Bezuinigingen zijn mogelijk door het gemeentehuis niet voor € 7.5 mln te verbouwen, afbouwen subsidie commerciële partijen (jaarlijks € 1 mln) en door het halen van regionale bezuinigingen (jaarlijks € 1 mln).

Geen van beide - ChristenUnie
In de programmabegrotingen van zowel Bussum, Naarden en Muiden zijn voor 2015 reserveringen gedaan om de nieuwe dienstverlening op het gebied van zorg en ondersteuning op peil te houden. Wanneer het van het Rijk ontvangen budget onvoldoende blijkt te zijn, zal dit met het Rijk besproken moeten worden. Mocht de zorg voor mensen onverantwoord in de knel komen, dan is in het uiterste geval verhoging van de ozb mogelijk. Een andere mogelijkheid is om een eigen bijdrage naar draagkracht in te voeren.

Mag een BOA ook bonnen schrijven?

Extra bevoegdheden voor de BOA's; een goed idee of niet? Foto: Christian Pfeiffer

Buitengewone opsporingsambtenaren (BOA's) moeten meer bevoegdheden krijgen, bijvoorbeeld om boetes te geven.

CDA - Oneens
Op dit moment hebben de BOA's voldoende bevoegdheden. BOA's moeten zich inzetten voor een gastvrije gemeente.

ChristenUnie - Oneens
De bevoegdheden, zoals die nu in de wetgeving zijn vastgelegd voor de diverse BOA's zijn toereikend voor het kunnen uitvoeren van hun taken. Voor meer informatie over bevoegdheden en taken van BOA's verwijzen we naar https://www.politie.nl/themas/buitengewoon-opsporingsambtenaar.html. Als ChristenUnie willen we benadrukken dat het geven van boetes geen doel op zich mag zijn.

50PLUS - Oneens
Boetes worden nu al te snel en te vaak gegeven, soms om kleine dingen zoals terrasovertredingen. 50PLUS wil niet nog meer boetes voor zijn inwoners.

TROTS - Oneens
BOA's zijn er om misstanden te constateren en vervolgens te melden. Boetes uitdelen behoort tot de hiervoor bevoegde instantie, zoals politie.

D66 - Oneens
D66 vindt dat de bevoegdheden van BOA's voldoende zijn. Daarbij behoort het geven van boetes al tot hun taken.

GroenLinks - Eens
BOA's mogen nu al in bepaalde gevallen boetes uitschrijven. Dit staat per BOA-functie duidelijk omschreven. GroenLinks vindt dat het aantal gevallen waarin een BOA boetes mag uitschrijven mag worden uitgebreid. Voorwaarde is wel dat dit dan duidelijk omschreven wordt en dat de BOA's alleen worden ingezet om overtredingen te beboeten. Misdrijven moeten het terrein van de politie blijven.

VVD - Eens
De VVD vindt handhaving van regels die wij met elkaar hebben afgesproken van groot belang. Voor een goede handhaving is het essentieel dat er voldoende ogen en oren op straat zijn, met voldoende bevoegdheden om op te treden.

Gooise Ouderen Partij - Eens
Naast parkeerbonnen uitschrijven moet een BOA ook andere lichtere overtredingen kunnen beboeten. Wij denken hierbij aan brommers, hondenpoep, vuil op straat gooien, fietsen in de winkelstraten etc.

PvdA - Eens
Opsporingsambtenaren dragen bij aan een veilige leefomgeving. Kleine en grote ergernissen in de wijk kunnen voorkomen worden door op tijd op te treden tegen overtreders.

Hart voor Bussum - Geen van beide
BOA's worden ingezet ter aanvulling op de taken van de politie, maar moeten niet de taken van de politie zelf overnemen. Het geven van boetes is wel mogelijk. Voor inwoners moet duidelijk zijn wat BOA's wel en niet mogen.

BFC aan de kant gezet

BUSSUM - Een laat, maar raak zondagsschot heeft ervoor gezorgd dat BFC zondag heeft verloren van concurrent AS'80. De Bussumse ploeg kon met 2-3 voor het eerst geen zege boeken aan de Meerweg.

Vooral voor rust waren de twee teams erg aan elkaar gewaagd. Er waren kansen over en weer, maar er werden geen doelpunten gemaakt. Na de rust was het wel al snel raak: na een hoekschop van BFC counterde AS'80 razendsnel naar een voorsprong. De Bussumers konden de schade echter al snel ongedaan maken met een rake strafschop van aanvoerder Dico Knevel na een handsbal.

Na de treffer opende BFC de jacht op een voorsprong. AS'80 kon echter wederom snel counteren en daarmee weer een doelpunt maken. Weer kon BFC de schade repareren, al duurde het nu tot vlak voor de slotfase voordat Tjerk Posthuma de 2-2 op het scorebord kon zetten. Even daarvoor kreeg ook Mitchell Loggen al een levensgrote kans. BFC zorgde dan wel voor het meeste gevaar, maar moest de zege toch aan de Almeerders laten: een laat afstandsschot zorgde er voor dat AS'80 won.

Sterke helft redt NVC

NAARDEN - Vooral door een sterke tweede helft heeft NVC zondag de tweede achtereenvolgende zege kunnen pakken. De Naardense tweedeklasser won met 2-1 van VVA/Spartaan.

NVC kwam voor rust al snel op achterstand te staan, maar bleek na de rust een stuk sterker. Met volle druk naar voren zorgden de Naarders al snel voor gevaar. Door doelpunten van Ibrahim el Ahmadi en Roberto de Randamie boog NVC de achterstand knap om. Daarna volgden nog meer kansen, maar bleven meer doelpunten achterwege.

HC Naarden komt terug

NAARDEN - De hockeysters van HC Naarden hebben zondag een knappe zege geboekt tegen Overbos: 4-3.

HC Naarden keek al snel tegen een 0-2 achterstand aan. Nog voor rust kon Jelte Bommel wel een tegentreffer maken, maar na rust werd de marge weer opgehoogd naar twee doelpunten. HC Naarden kwam echter knap terug: Youp van Steensel zorgde voor 2-3, twee treffers van Floris van den Bosch zorgden ervoor dat HC Naarden alsnog won.

donderdag 12 november

La Table

Sfeerbeurs La Table. Van 12 tot en met 15 november. Locatie: Grote Kerk Naarden.

Spieghelavond

Er wordt weer een Spieghelavond gehouden in de Spieghelkerk. De gast: de kersverse Gouden Kalf-winnaar voor het beste scenario van de met kalveren overladen film 'Gluckauf', Gustaaf Peek. Daarnaast treedt het Syrene Saxofoon Kwartet op. Aanvang 20.00 uur, entree € 10,-. Kaarten te koop bij Boekhandel Los.

Open Eettafel

Open Eettafel bij De Palmpit, Koekoeklaan 3 Bussum. Elke maandag- en donderdagmiddag om 17.30 uur. Aanmelden: 035-693 87 86, twee dagen van tevoren voor 12.00 uur.

Bridgen

Bridgen in WOC Spieghelwijck Iepenlaan 354a Bussum. Van 10.00-12.00.

Dvd-show 'Vogels zien'

Dvd-show 'Zo zien vogels thuisland Europa'. In WOC Spieghelwijk Iepenlaan 354a Bussum. Van 14.00-16.00 uur. Informatie: 035-6918829.

Expositie

Doorlopende expositie van schilderwerken van cursisten van Bellefleur. Tot eind december. Van maandag t/m vrijdag van 10.00-12.00 uur. Locatie: Bellefleur, Mackaylaan 11 Naarden.

zaterdag 14 november

Jesse Klaver

GroenLinks-fractiezitter Jesse Klaver houdt een meet-up in de bibliotheek in Bussum. Klaver wordt ontvangen en geïntroduceerd door GroenLinks-lijsttrekker Gerben Struik en zal vertellen over het economisme, waarbij hij een link legt naar de lokale politiek. Aanvang: 11.00 uur. Aanmelden verplicht, via gooisemeren.groenlinks.nl.

Alexander Pechtold

Fractievoorzitter van D66, Alexander Pechtold bezoekt Naarden-Vesting. Hij is om 11.30 uur bij de Utrechtse Poort in Naarden. Pechtold bezoekt de stad om de campagne van D66 Gooise Meren te ondersteunen voor de gemeenteraadsverkiezingen op 18 november. Bovendien komt hij spreken over de vestingwerken. Hij zal worden bijgepraat door wethouder Olaf Vroom en vervolgens in gesprek gaan met de bewoners van Naarden.

Nimis Healing

Upgradeday in de Nimis Healing Methode door Mark Falconer-Atlee, voor healers geschoold in de Nimis Healing Methode. Van 10.00 tot 18.00 uur. Voor info/opgave: Nimis centre of light, 035-6420307.

Fancy fair

Fancy fair en loterij van 10.00-14.00 uur in de Majellakapel, Iepenlaan 26, Bussum. Opbrengsten komen ten goede aan onderhoud van de Majellakapel en de Stichting Kinderen in Nood.

Oude Begraafplaats

Informatieochtend over de Oude Begraafplaats Naarden met gastspreker Henk Michielse over oude Gooise begrafenisrituelen. Locatie: Jan Tabak, Amersfoortsestraatweg,Bussum. Van 10.30-12.00 uur.

Verkiezingsmarkt

Verkiezingsmarkt politieke partijen van Gooise Meren. Locatie: Julianaplein Bussum. Van 12.00-15.00 uur.

Expositie kunstwerken

Opening expositie kunstwerken van de uit Bussum afkomstige Digital Artist Erwin Blaas. Locatie: Luxury Zone, Spiegelstraat Bussum. De kunstenaar zelf is van 14.00-16.00 aanwezig.

Creatieve markt

Creatieve markt bij de Schakel/SCAN. Van 11.00-15.00 uur. Kosten per tafel € 5,-. Locatie: De Schakel, Kol. Verveerstraat 74 Naarden, 035-6944742.

zondag 15 november

Expositie

Expositie 'Nieuwsgierigheid' bij Galerie Pouloeuff. Officiële opening van 14.00-17.00 uur. Met werken van vier jonge kunstenaars. Expositie loopt tot en met 3 januari 2016.

Intocht Sinterklaas

Sint en zijn Pieten worden dit jaar in Bussum ontvangen op zondag 15 november 2015. De feestelijkheden starten om 12.30 uur op het Raadhuisplein (het plein voor het gemeentehuis).

Soosmiddag

Soosmiddag in De Palmpit aan de Koekoeklaan 3, Bussum. Met een optreden van Daphne Krijnen. Aanvang: 14.30 uur. Gratis entree.

Eemjazz Limes Live

Eemjazz bij Limes Live. Van 15.00-17.30 uur. Locatie: brasserie rôtisserie Limes, Cattenhagestraat 9 Naarden. Entree gratis.

Wandeling door Naarden

Wandeling van ongeveer 5 kwartier met een stadsgids door historisch Naarden. Start 12.30 uur vanaf de Utrechtse Poort, Ruijsdaelplein. Entree: volwassenen € 3,-, kinderen vanaf 12 jaar € 2,-.

Soosmiddag

Soosmiddag in De Palmpit, Koekoeklaan 3 Bussum. Met o.a. Daphne Krijnen die liedjes zingt. Aanvang: 14.30 uur. Gratis entree.

woensdag 18 november

Lezing 'Godsdienstvrijheid'

Lezing met als titel 'Godsdienstvrijheid in Europa' door prof. dr. Jan Willem Sap. Locatie: Majellakapel, Iepenlaan 26, Bussum. Start: 20.00 uur. Entree 6 euro.

Schuldhulpmaatje

Spreekuur Schuldhulpmaatje over financiële zaken. Locatie: voormalig Wijzer-gebouw, Landstraat 80 Bussum van 18.30-20.00 uur.

Filmmiddag

Filmmiddag in WOC Bellefleur. Aanvang 14.00 uur, zaal open 13.30 uur. Toegang € 3,-. Locatie: Mackaylaan 11 Naarden.

Training Bewust Zijn

Training Bewust Zijn bij Nimis, T.B. Huurmanlaan 15 Bussum. Aanvang 19.30 uur. Informatie: 035-6420307.

Schakeldiner

Schakeldiner. Aanvang 16.45 uur. Kosten: € 7,50. Opgeven in De Schakel, Kol. Verveerstraat 74 of op tel.nr. 035-6944742.

Spelletjesmiddag

Spelletjesmiddag op woensdag- en vrijdagmiddag van 14.00-16.00 uur. Locatie: De Palmpit, Koekoeklaan 3 Bussum. Deelname gratis.

vrijdag 13 november

Themamaaltijd

Themamaaltijd bij De Palmpit, Koekoeklaan 3, Bussum. Aanvang 17.30 uur. Kosten € 10,- (incl. 2 drankjes). Aanmelden via 035-693 87 86.

Spelletjesmiddag

Spelletjesmiddag op woensdag- en vrijdagmiddag van 14.00-16.00 uur. Locatie: De Palmpit, Koekoeklaan 3 Bussum. Deelname gratis.

maandag 16 november

Tentoonstelling

Tentoonstelling over de gemeentes in de Gooise Meren. Vanaf de tweede helft van november. Locatie: De Heul, Koekoeklaan 3 te Bussum. Van 8.00 tot 20.00 uur.

Open Eettafel

Open Eettafel bij De Palmpit, Koekoeklaan 3 Bussum. Elke maandag- en donderdagmiddag om 17.30 uur. Aanmelden: 035-693 87 86, twee dagen van tevoren voor 12.00 uur.

Ondernemersdebat

Ondernemersdebat met politieke partijen onder leiding van Gijs Weenink. Locatie: Stokjes en Lepel, Nassaustraat 3B Bussum. Aanvang 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. Entree gratis, op vooraanmelding via contact@bovbussum.nl.

Yoga-oefeningen

Yoga-oefeningen in WOC Spieghelwijck Iepenlaan 354a Bussum. Van 10.15-11.30 uur.

dinsdag 17 november

Lezing over troost

Lezing over troost door mevrouw J. de Blois. Locatie: De Antonius Hof Bussum. Aanvang: 14.30 uur. Toegang gratis met vrijwillige bijdrage in de kosten.

Schuldhulpmaatje

Spreekuur Schuldhulpmaatje over financiële zaken. Locatie: Bellefleur, Mackaylaan 11-A Naarden van 20.30-22.00 uur.

Wandeltocht

Wandeltocht vanaf De Palmpit, Koekoeklaan 3. Onder leiding van Trudy Nederend. Start: 10.00 uur. Ook rolstoelers met begeleiders zijn welkom. Deelname is gratis en op eigen risico.

Naald en Draad

Naald en Draad, voor hulp en vragen bij het omgaan met textiel. Locatie: Het Trefpunt, naast de Verlosserkerk, H.A.Lorentzweg 59 Bussum. Iedere dinsdag van 10.00-12.00 uur. Bijdrage naar draagkracht.

Speerpunten in vette letters, fotomomenten met windjacks

Onze mailbox puilt uit van de politieke persberichten

Een willekeurig fotomoment ter illustratie. Met het risico dat andere partijen erover zullen mopperen. Foto: Bob Awick

vervolg van pagina 1

In onze mailbox zoeven berichten van Hart voor Bussum binnen. We lezen: "Woensdag 4 november bracht Gooy de Beer een bezoek aan Naarden. Hij liet zich fotograferen op de trappen van het prachtige stadhuis en kon zich heel goed vinden in het standpunt van Hart voor Bussum om het stadskantoor, dat onlangs helemaal gerenoveerd is, open te houden." Als we nog vragen hebben, dan kunnen we bellen. Nou, we zouden best willen weten wie er in dat pak zat. Ander mailtje van de lokale partij: "De Michiel de Ruijter School kan in 2016, nu nog antikraak bewoond, kan met simpele ingrepen geschikt gemaakt worden voor een jeugdhonk." Maar we ontvangen ook een foto van een brievenbus met een nee-nee-sticker waar de verkiezingskrant van Hart voor Bussum uitsteekt.

"Ik maak me zorgen over het fatsoensklimaat in Bussum", schrijft Elmer Benjamin van de ChristenUnie. Ook hij zoekt, op persoonlijke titel, een podium in onze krant. "Gebeurtenissen zoals die recent hebben plaatsgevonden in Bussum zijn niet toelaatbaar in onze samenleving", om vervolgens met het beschrijven van deze incidenten te illustreren dat fatsoen uit het dagelijks leven lijkt te verdwijnen. Zijn partijgenoot Roel Kamphuis komt met een leuke actie: een gratis reis naar Syrië. Het is bedoeld om aandacht te vragen voor de vraag: hoe kunnen we de vluchtelingen (tijdelijk) een nieuw bestaan op laten bouwen in Nederland? "Het zou mooi zijn als het binnen jullie selectiecriteria past en ook geplaatst kan worden."

'Zonder tegenbericht vertrouw ik op plaatsing'

"Afschaffing van jeugdloon leidt tot welvaartswinst", luidt de kop van een persbericht van de Gooise Ouderen Partij. In kapitalen. "Zonder tegenbericht vertrouw ik op plaatsing", schrijft afzender Jan Kwekkeboom. Een verhaal over gelijke kansen, een quote waarin een 20-jarige Hennie wordt aangehaald. De GOP belooft een voorstel in de nieuwe raad van Gooise Meren om het jeugdloon af te schaffen. "Wij kunnen geen argument vinden waarom een jongere die hetzelfde werk doet als iemand van 23 jaar en ouder minder moet verdienen."

De PvdA heeft zitten broeden op de brede school BreedUit. Ze schrijven in een persbericht dat ze de hal willen openstellen voor de wijk. Op de markt kunnen we weer allemaal een rode roos krijgen. En verder treffen we de rode PvdA-windjacks op de braderie bij wijkcentrum Uit-Wijk in Bussum, bij Stad Bussum en zien we ze voetballen tegen jongeren in de Keverdijk in Naarden.

Ook Pieter Omtzigt bezocht onlangs Gooise Ondernemers. In het persbericht: "Het CDA-Kamerlid heeft zo veel dossiers onderhanden dat er moeiteloos kon worden geschakeld tussen de onbalans in het belastingstelsel naar, en de effecten van het it-werken, naar de situatie in Syrië, het belang van de onafhankelijke pers en als uitsmijter het dossier MH17." Ook stuurt het CDA een foto van lijsttrekker Marleen Sanderse als bewijs van haar keukentafelgesprekken. Daarnaast was de partij druk met een ooievaarsnest op het Julianaplein.

Trots op Nederland hield het tot dusver rustig. Beetje flyeren, geen ronkende persberichten. Terwijl we van 50PLUS dan toch nog een soort verkiezingsprogramma ontvangen. "Gegarandeerd geen lastenverhoging, geen verhogingen ozb, geen verhogingen of uitbreiding parkeergelden." Tien speerpunten, die in vette letters door ons scherm branden.

'Treffpunkt Erasmus' laat de andere kant zien

Bussumse maakt een film over het verhaal van twee jonge Wehrmachtsoldaten

Annet Betsalel na een uitverkochte première in Filmhuis Bussum. Foto: Bob Awick

door Yvette Geerts

BUSSUM - Documentairemaakster Annet Betsalel vond dat ze het niet voor zichzelf kon houden: het verbazingwekkende verhaal van twee jonge Wehrmachtsoldaten. In de Tweede Wereldoorlog hebben zij door het vervalsen van documenten het leven van onder andere honderden joden en communisten in 't Gooi gered.

'Onwaarschijnlijk dat
dit verhaal onbekend
is gebleven'

Betsalel stuitte in 2011 toevallig op enkele documenten toen ze een tot dan toe afgesloten archief ontdekte in de Synagoge in Bussum. Vooral een document dat melding maakte van de acties van de twee Duitse soldaten trok haar aandacht. Haar persoonlijke en professionele nieuwsgierigheid was geprikkeld en het duurde niet lang of ze ging op verder onderzoek uit. Ze reisde een aantal maal naar Berlijn en Neurenberg, waar ze de nabestaanden van een van de Duitse soldaten, Werner Klemke, sprak. Ook sprak ze met de familie Van Perlstein die destijds in Blaricum woonde. De Van Perlsteins en de beide Duitse soldaten ontmoetten elkaar in 1941 toevallig in de bekende Amsterdamse boekhandel Erasmus. Wat begon met het vervalsen van een enkel document leidde tot het opzetten van een groot onderduiknetwerk en het redden van levens van honderden mensen. Klemke overleefde de oorlog en keerde terug naar Berlijn, de andere soldaat, Johannes Gerhardt, sneuvelde in 1944.

Stilzwijgen
Met de documentaire wil Betsalel de andere kant laten zien en ook mensen in Nederland aan het denken zetten. "Ik wil een andere kijk geven op het zwart-witdenken over het 'kwaad van de Duitsers'." Het is volgens Betsalel goed om een genuanceerd verhaal te laten horen over die verschrikkelijke tijd. Ze heeft inmiddels vanuit Duitsland een heleboel positieve reacties ontvangen op de documentaire. Betsalel vond het onwaarschijnlijk dat dit verhaal zowel in Nederland als in Duitsland altijd onbekend is gebleven. Na het ontdekken van het archief nam ze contact op met het NIOD (Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie). Die gaf aan nooit onderzoek te hebben gedaan naar verzet van Duitse dienstplichtigen. Vanuit Berlijn, waar Klemke na de oorlog naar terugkeerde, was het verhaal niet veel anders. Ook Klemke zelf, die in de voormalige DDR een glansrijke carrière als illustrator en grafisch ontwerper had opgebouwd, zweeg over zijn heldhaftige verleden. De documentaire die in Duitsland in ruim 65 bioscopen te zien was, beleefde 9 november in Filmhuis Bussum haar Nederlandse première. In de Synagoge van Bussum is tevens een expositie te zien met werk van Werner Klemke.

Maribelle Mode bestaat 10 jaar

Klanten komen voor de collecties uit Parijs. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Marian de Bruijn en haar dochter Isabella de Bruijn werken al heel lang samen in de mode. Jarenlang verzorgden ze door heel Nederland modeshows totdat ze tien jaar geleden de deuren van Maribelle Mode aan de Poststraat 4a openden.

Een hele fijne locatie volgens Isabella, die de modevakschool in Amsterdam volgde. "Er is voor de deur parkeerruimte en er zijn altijd veel mensen die langslopen op weg naar de verderop gelegen supermarkt. Daarbij hebben we veel trouwe en vaste klanten die zowel voor de exclusieve merken als de persoonlijke en ongedwongen sfeer komen", vertelt Isabella vlot. Van een aantal modemerken krijgen ze naast een zomer- en wintercollectie ook nog maandelijks of zelfs wekelijks nieuwe items binnen. "We hebben ook een aantal collecties uit Parijs en onze klanten komen daar dan extra voor langs." Ook de stijlvolle merken Donna Dura en Helena Hart, met mooie blazers, en Studio Anneloes zijn erg geliefd bij de klanten. Wie van wat sportiever houdt kiest voor Soccx en de merken Monari en Malvin zijn weer bekend om hun in het oog springende details. Zelf is Isabella ook erg enthousiast over het broekenmerk Angels, dat volgens haar gemaakt is voor iedere vrouw. "Het tienjarig bestaan vieren we met een leuke korting, koffie en wat lekkers", aldus Isabella.

Antieke klokken, vintage polshorloges

Nieuw ambacht Kapelstraat

De winkel opent zaterdag om 12.00 uur. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Klokkenrestaurateur Harry Geerts opent zaterdag aan de Kapelstraat 12 om klokslag 12.00 uur een klokkenrestauratieatelier en -winkel. In de winkel worden voornamelijk antieke uurwerken en vintage polshorloges aangeboden.

Geerts zit bijna 25 jaar in het vak en heeft in die tijd aardig wat antieke klokken verzameld, zo veel dat ze niet meer in zijn atelier en winkel in Kortenhoef pasten. "Je bent een beetje klokkengek en dan koop je wel eens wat", zegt hij gekscherend. Hij is ontzettend blij met deze plek in de Kapelstraat. Hij woont al geruime tijd in de omgeving en de Kapelstraat sprak hem altijd al aan. "Het is een mooie straat, met veel ambachten en vakmensen." Het repareren van antieke klokken is de hoofdactiviteit. Geerts is daarmee een van de slechts 20 ambachtslieden in Nederland die dat nog doen. Een uitstervend beroep, maar er is zeker nog wel behoefte aan, volgens Geerts. Het zal dan vooral de oudere generatie aanspreken. Met de verkoop van elektrische klokken en vintage polshorloges verwacht Geerts ook een jongere doelgroep in zijn winkel te krijgen. De winkel is open van woensdag tot en met zaterdag van 9.30 tot 17.00 uur, op maandag en dinsdag op afspraak.

In 1953 werden overal in Nederland BB-groepen opgebouwd. De organisatie B.B. had tot taak alle Nederlanders te leren zelfbeschermingsmaatregelen toe te passen en met behulp van de overheid de uitwerking van eventuele luchtaanvallen tot een minimum te beperken.

Daarvoor waren 200 000 mannen en vrouwen nodig. De taak, die de vrijwilligers in een onverhoopte oorlog moeten vervullen, is zodanig dat ze opgeleid en geoefend moeten zijn. Gemiddeld moet men een half jaar, 2 ½ uur per week instructie volgen.

Men kon zich melden als noodwachter, administrateur, blokhoofd, chauffeur, ehbo-er, telefoniste, verpleegster, enz. De vergoedingen die er tegenover staan varieerden van 80 cent per uur tot 8 gulden 40 per dag voor full-time taken. In Bussum had men 700 mensen nodig. Op allerlei bijeenkomsten werd er bekendheid aangegeven.

Op 26 februari 1953 kwam overste C.M. Stoffels, hoofd BB te Bussum, een groep katholieke vrouwen toespreken. Veel animo om zich op te geven was er in Bussum niet. Tot dan toe hadden zich in Bussum nog maar 45 mensen opgegeven. Vooral blokhoofden zijn nodig en daar hebben zich nog maar weinig mannen en vrouwen voor aangemeld. Stoffels benadrukte het belang om bij rampen goed voorbereid te zijn en hij vraagt vooral vrouwen en niet-forenzen zich aan te melden. Hierbij vertoonde hij de (propaganda)film "De les van Londen". In de genoemde vergadering gaven verscheidene dames zich spontaan op. Uit de notulen: "De voorzitster bedankt overste Stoffels voor zijn interessante causerie, spoorde aanwezigen aan tot spontane medewerking, maar sprak tevens de hardgrondige wens uit, dat de organisatie B.B. nooit daadwerkelijk zou hoeven op te treden. Mogen wij allen door veel en innig gebed, Maria, de Koningin van de Vrede, smeken, ons voor een nieuwe oorlog te sparen."

Klaas Oosterom

Bron: archief Kath.

Vrouwen Gilde Bussum

Kia beleeft in Europa beste jaar ooit

Sportage bestverkochte model

De Kia Sportage wordt nog goed verkocht, zijn opvolger staat klaar.

De Kia's gaan als zoete broodjes over de toonbank. Van juli tot en met september verkochten de Koreanen in Europa 95.102 auto's: een record.

Tot dusver is 2015 voor Kia het beste jaar ooit wat verkopen in Europa betreft. De Kia Sportage is het bestverkochte model en blijft een sterke verkoopgroei noteren. Opmerkelijk, want zijn opvolger wordt begin 2016 verwacht. De op een na bestverkochte serie van Kia, de cee'd modelfamilie, kende eveneens een verkooptoename in het derde kwartaal. 58.761 cee'ds zijn er tot dusver dit jaar in Europa geregistreerd. Onder dit aantal bevinden zich ook een groot aantal GT-Line-uitvoeringen in combinatie met de nieuwe 1.0 liter T-GDI motor die onlangs met veel succes werd geïntroduceerd. Het felbevochten B-segment heeft ook een belangrijke rol gespeeld in de verkooptoename van Kia gedurende het afgelopen kwartaal, met stijgende verkopen voor zowel de vernieuwde Rio als de vernieuwde Venga. De afzet van de Rio nam toe met maar liefst 10,8%.

Waar het marktaandeel in Europa rond de 3% ligt, zijn ook de verkopen op de Nederlandse markt onverminderd succesvol met een marktaandeel van rond de 5%. Met name de Kia Picanto, nog steeds de 2e best verkochte auto in het privésegment, draagt bij aan dit succes. Het Verenigd Koninkrijk blijft in Europa de grootste markt voor Kia, gevolgd door Duitsland (14.488 auto's) en Spanje (9.771 auto's).

Volop Toyota Auris hybride stationwagons

De vraag neemt toe, dus de Auris-fabriek draait overuren.

Toyota voert de productie van de Auris Touring Sports Hybrid voor Nederland op. Goed nieuws voor Nederlandse leaserijders die de komende 5 jaar willen profiteren van de 14% bijtellingscategorie. Doordat deze bijtellingscategorie per 1 januari 2016 definitief verdwijnt, is de vraag naar de Auris Touring Sports Hybrid groot en neemt dit in november en december enorm toe.

Door de extra productie grijpt niemand mis, hoopt Toyota. Leaserijders van wie het leasecontract begin 2016 afloopt, kunnen bij Toyota toch profiteren van 14% bijtelling. Toyota heeft met veel leasemaatschappijen afspraken gemaakt om hierin te voorzien. Berijders die op tijd hiervoor kiezen kunnen zichzelf belonen met 5.460 euro aan extra nettosalaris voor de komende 5 jaar. Kortom, zakelijke rijders die nu nog een andere leaseauto rijden met een contract dat doorloopt tot in 2016, kunnen nu flink profiteren.

Volvo komt met Polar en Polar+

Met royale uitrusting en bijzonder luxe interieur.

Ruim zeventigduizend Volvo's V70 rijden er in Nederland. En nu voegt Volvo daar de Polar- en Polar+-varianten voor de V70 en de XC70 aan toe. Deze varianten zijn voorzien van een zeer royale uitrusting, fraaie extra designdetails en een bijzonder luxe interieur.

Standaard zijn onder meer lederen bekleding, parkeerverwarming en Volvo On Call. En dat voor een bijzonder aantrekkelijke prijs: vanaf 39.995 euro (V70 T4 en D3 Polar).

Dual Xenon koplampen met adaptieve bochtverlichting, een elektrisch bedienbare achterklep en verwarmbare stoelen zijn enkele kenmerken van de Polar. Afhankelijk van de motorversie zijn lichtmetalen 16- of 17-inchwielen standaard. Andere extra's, behalve de genoemde lederen bekleding en Volvo On Call, zijn onder meer een adaptief TFT Crystal instrumentenpaneel (drie instellingen), elektrisch inklapbare buitenspiegels met grondverlichting en een praktische voorziening als een neerklapbare passagiersstoel voorin. De Polar+ biedt zelfs nog meer. Bijvoorbeeld volledig elektrische verstelbare voorstoelen, voorzien van ventilatie en geperforeerde softlederen bekleding.

Prijzen Renault Talisman bekend

De Renault Talisman Sedan, die begin volgend jaar in Nederland verschijnt, is verkrijgbaar vanaf
€ 30.590,- en te bestellen vanaf begin december. De compleet nieuwe sedan voor het D-segment biedt keuze uit vijf efficiënte Euro 6-motoren met turbotechniek. De Talisman Estate volgt in het voorjaar van 2016 en heeft een meerprijs van € 1.200,- ten opzichte van de sedan. De vanafprijs voor de Talisman Estate is € 31.790,-

Audi Q7 e-tron voor 85 mille

Audi heeft de prijs van de Q7 e-tron 3.0 TDI bekendgemaakt. 's Werelds eerste diesel plug-in hybride in het premium SUV-segment wordt begin 2016 leverbaar vanaf € 85.000. Interessant voor zakelijke rijders is dat hij is ingeschaald in de 15% fiscale bijtellingscategorie. De Q7 e-tron 3.0 TDI levert een systeemvermogen van 275 kW/373 pk en 700 Nm aan gecombineerde trekkracht. Desondanks noteert hij een verbruik (NEDC) van 1,7 liter diesel op 100 kilometer en een CO2-uitstoot van 46 gram per kilometer. De Audi Q7 e-tron 3.0 TDI wordt begin 2016 leverbaar in Nederland en is vanaf begin december te bestellen bij de Audi-dealers.

Nu in Naarden: foto afdrukservice uit een fotovaklab bij u om de hoek. Wij drukken af met de ultramoderne FUJI DL600 zeer hoge kwaliteit. Prijzen zeer scherp, veel maten verkrijgbaar, tot wel 100x150 cm groot. In hoogglans maar ook in prachtig zijdemat. Nieuwsgierig? Kijk maar eens op de homepage van: http://www.fotovakprintnaarden.nl ga naar de link http://afdrukservice.fotovakprintnaarden.nl Fotovakprint Naarden Amsterdamsestraatweg 15d 1411 AW. Parkeren is gratis op eigen terrein, wij verwelkomen u graag. Met vriendelijke groet, Bertine 06-28762763 en Dick 06-51083335

Deze week:
Sukadelappen
100 gram € 0,99

Verse worst
100 gram € 0,70
Gebraden gehakt
100 gram € 1,25
Herz salami 100 gram € 2,99
Gekookte worst
100 gram € 1,25
Sellerie salade 100 gram € 0,90
Belegen kaas 500 gram € 6,25
Kwaliteitslagerij Marc Broodbakker, Burg. J. Visserlaan 10, Naarden, 0356940045

Helena Donaldson - uw tuinvrouw in 't Gooi. Het is weer zo ver - tijd om uw tuin winter klaar te maken. www.hdtuinen.nl/06-1327372

Bakkerij Kwakman in Bussum is op zoek naar een enthousiaste gemotiveerde zaterdagmedewerker om ons team te komen versterken. Voor informatie of het maken van een afspraak stuur een mailtje naar: bestelling@
bakkerijkwakman.nl

Creatieve markt in Naarden. Zaterdag 14 november van 11.00-15.00 uur organiseert de SCAN (Majoor Kampsstraat 3) samen met de Schakel (Kolonel Verveerstraat 74) een creatieve markt. Meer informatie:
www.wijkpostdeschakel.nl

Privéles Engels, Nederlands, Duits, Frans en Spaans.
035-6839235

Vrouw heeft 11 jaar ervaring en zoekt werk in de huishouding en strijkwerk etc. Met goede ref. in Naarden-Bussum. Mevr. Inge 10 euro p/u. Tel.: 06-31081920.

licoes idioma olandeses, falou pouco portuguese, poco espanol 15 e uma hora. dutch private lessons/learn to speak dutch, grammar, pronunciating bussum 15 e p/h. 06-24924219

Zon. 15 nov. Gooise Vlooienmarkt Huizen, Sph. de Meent DonEvents.nl 0294-237320

DW Facility Groep vestiging Almere is op zoek naar ONDERAANNEMERS c.q. zzp'ers voor schoonmaak projecten in de regio 't Gooi ochtend en avond. Telefoon: 036-5460510 of info@facilitygroep.com

OPHEFFINGSUITVERKOOP FOURNITUREN-HANDWERKEN MARION POSTSTRAAT 23 BUSSUM KORTINGEN VAN 35% OP DE HANDWERKSTOFFEN EN VAN 10 TOT 50% OP DE BREIGARENS EN BAND/KANT 50% KORTING.

Kom jij ons team versterken? Wij zoeken een medewerker Planning, Pedagogisch medewerker en een Buurtsportcoach/Combinatie functionaris met ALO diploma of studerend. Kijk snel op www.kinderop
vangkidswereld.nl

GARAGE te huur, Naarden, Pr. Beatrixhof. Huur € 130,- p/m. Tel.: 06-53504070

SPERWERSHOF KERSTWORKSHOPS Geef je nu op via www.sperwershof.nl Alle voorbeelden zijn te zien in de cursusruimte. Noordereinde 52 's Graveland

Pesten, of pestverleden een probleem? Kijk op
www.posicom.nl voor hulp.

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 60,-
Tel.: 035-8870159

Want zo lief heeft God de
wereld gehad
dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service

Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Bootzeilen/dektenten te
koop.
Meer info:
www.dekzeilenspecialist.nl of
bel 06-55771928

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak- en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

SCOOTERS te koop: VESPA en PIAGGIO uit voorraad laagste prijs incl. 2 jaar garantie. Alle merken leverbaar
SCOOTERDUMPER.NL grote collectie nieuw en gebruikt 0294-414108 / 06-12868539 Bloemendalerweg 41 A Weesp

Gratis feestzaal tot 180 pers incl onbeperkt drank va 10,-. info 0653319921

BUHR ZOEKT BOEDEL uw huis leeg en bezemschoon. Nu de gehele dag contact mogelijk via 06-10566581

SCOOTER reparatie, alle merken, snel en vakkundig ! Ma t/m Za SCOOTER WEESP Bloemendalerweg 41 A, 0294-414108 / 06-53656082 RDW-erkend. Tevens oude / kapotte scooters gezocht. GRATIS opgehaald !

Dak4all voor al u dakwerk met garantie, goed werk en betaalbaar 06-39045434

Tuinman zoekt werk voor 3 uur per week. Goede referenties. 06-21617362

TELEMARKETEERS gezocht vlotte dames en heren (tussen 15 en 20 jaar) hoge verdiensten maandag t/m vrijdag 17-20 uur, zaterdag 10-13 uur. Bel 035-88 75 365 Bussum

Garage verkoop zaterdag 14 november 10.00 – 16.00. Diverse spullen de Larix 21 t.o. nieuwbouw Bussum

Te koop: Spotprijs scootmobiel z.g.a.n. Wals 20, 4 wielen + dekzeil + warmte afdek + belasting tot mei 2016 betaald. Telefoon 035-6947283