NaarderNieuws

16 augustus 2017

NaarderNieuws 16 augustus 2017


Opnieuw veel inbraken in Gooise Meren

NAARDEN Het hoge aantal inbraken in 't Gooi tijdens deze zomermaanden houdt de politie momenteel druk bezig. Ook de voorbije twee weken was het meerdere malen raak, schrijft de politie Gooise Meren op de eigen Facebookpagina. "Een trieste constatering."

Met zestien stipjes op de plattegrond van de gemeente is te zien dat de voorbije dagen net zo veel gezinnen slachtoffer waren van een (poging) woninginbraak. Vooral in de buurt van het Oranje Nassaupark sloeg het dievengilde meerdere malen toe. "Stel je voor dat je thuiskomt en je hele huis is overhoop gehaald", aldus de politie enigszins dramatisch. "Je kasten zijn leeg getrokken, al je spullen op de grond gegooid en sieraden (erfstukken, mooie herinneringen) en elektronica (met foto's van de kinderen die niet ergens anders opgeslagen waren) zijn gestolen. Je voelt je niet meer veilig in je eigen huis."

De politie roept daarom burgers op verdachte situaties te melden via 112. Daarnaast is het handig om het huis een bewoonde indruk te geven. Zorg minimaal voor tijdschakelaars op het licht, een auto op de oprit en een brievenbus die niet uitpuilt, is het advies.
Ook goed hang- en sluitwerk is van belang, ook op de eerste verdieping. "Sloten zonder keurmerk zijn erg gemakkelijk open te breken, sloten met 1 ster gemakkelijk, 2 sterren is redelijk veilig en 3 sterren is erg veilig. Het keurmerk is er voor cilinders, deurbeslag, raamhefbomen en meer."
Kijk verder ook op www.politiekeurmerk.nl

Zeilen, suppen en kanovaren in haven van Naarden

Foto: Optimist on Tour Watersportverbond

NAARDEN Met typisch Hollands zomerweer hebben meer dan honderd enthousiaste kinderen zaterdag gratis kennisgemaakt met de watersport en hun eerste (en tevens tweede en derde) ervaring met zeilen, suppen en kanovaren opgedaan. Organisator Optimist on Tour, dat door het hele land trekt, kijkt daarom terug op een geslaagd evenement.

Nieuwe wijkagent

Martin Treur is sinds begin juni de nieuwe wijkagent in de wijk De Engh in Bussum-Zuid. Hij wil vooral zichtbaar zijn.

7

The Importance of Java seen from the Air

Een groot, in linnen gebonden, Engelstalig boek uit 1928 met honderden luchtfoto's van plaatsen, plantages, fabrieken en natuur. Naast teksten over land, volk en natuur meer dan 100 beschrijvingen van ondernemingen, verenigingen, havenwerken, spoorwegen, cultures en steden. Elke beschrijving wordt afgewisseld met luchtfoto's.
De foto's werden door de militaire luchtvaartdienst genomen. Dat was toen een nieuwe activiteit.
Tevens foto's van hoogwaardigheidsbekleders. Een index en twintig advertenties. Een uniek boek met veel informatie over activiteiten in het toenmalige Nederlandsch-Oost Indië. Het beeld dat dit boek schetst van Indië is de door Nederlanders/Europeanen gedomineerde samenleving in een land met een overweldigende meerderheid van Indonesiërs, die in het boek met 'natives' aangeduid worden. De journalist H.M. de Vries stelde het boek samen en was de redacteur. Kapitein G.J. Reerink maakte de luchtfoto's. Het gebonden boek met goudkleurige tekstopdruk werd gedrukt bij G. Kolff & Co in Batavia, en telt 332 pagina's met ongeveer 200 foto's. Achterin een uitklapbare toeristische kaart van Java en Madoera van 75 bij 30 cm. Een gaaf boek met lichte plekken op de donkergroene band.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor 75 Euro. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

Weerbericht

Opnieuw wisselvallig en vrij koel zomerweer

We moeten wederom door een wisselvallige fase heen. Na een kortdurende zomerse opleving begin deze week, trok dinsdag een frontaal systeem over met regen en onweer en afkoeling. Na een droge woensdag schuift donderdag een nieuwe depressie het Noordzeegebied binnen. De kans op neerslag neemt dan weer toe en de zuidwesten- tot westenwind trekt flink aan.

Donderdag en vrijdag

Donderdag neemt de bewolking toe gevolgd door regen. Later op de dag klaart het wat op. Voor vrijdag wordt vrij veel bewolking verwacht met een grote kans op enkele buien. Af en toe laat de zon zich even zien. De wind draait van zuid naar zuidwest en wakkert vrijdag flink aan tot (vrij) krachtig. De maximum temperatuur schommelt beide dagen rond de 20 graden.

Het weekeinde

Zaterdag is het winderig. Er staat een matige tot krachtige westenwind. Nu en dan zon schijnt de zon met kans op enkele buien. Met een maximum van 18 à 19 graden is het koel. Zondag neemt de neerslagkans en de zon schijnt iets vaker. De westenwind neemt de kracht af. Het wordt 20 graden. Na het weekend blijft het enkele dagen droog en wordt het iets warmer.

Weetje

De periode van 20 juli tot 20 augustus worden de 'hondsdagen' genoemd. De ster Sirius in sterrenbeeld 'Grote Hond' komt dan tegelijk op met de zon. Het is gemiddeld de warmste tijd van het jaar. Sinds 20 juli kwamen in onze regio tot nu toe geen zomerse dagen van 25+ graden voor. De laatste keer dat zomerse dagen ontbraken tijdens de hondsdagen was in 1993.

Er is hoop na de onweersramp

Foto: Gerard Buhr

Het is alweer enkele weken geleden dat een desastreus onweer toesloeg langs de Karnemelksloot. Gelukkig gloort er hoop. De plannen zien er goed uit. Vooral voor de betrokkenen.

De beide boerderijen die er nu nog als geblakerde puinhopen bij staan zullen er over nog onbepaalde tijd weer opgebouwd en geheel in stijl, uit de as herrezen bijstaan. Het ziet er naar uit dat het oudere echtpaar Niesing niet terug zal keren, terwijl Bertha van Ee nog niet helemaal zeker is van wat zij gaat doen. Voor Jil en Met Bakker, van het schattige boerderijtje met de schaapjes, de bloemetjes en de lekkernijen op de oprit, heeft het er alle schijn van dat ze zeker zullen terugkeren. De architect is al een paar keer langs geweest, want dat deze boerderij zal herrijzen, compleet met een rietgedekt dak, is vrijwel zeker. Een tijdelijk noodonderkomen zal in de boomgaard opgetrokken worden, zolang de wederopbouw zal duren. Hoewel Jil en Met het nog erg moeilijk hebben om de ramp te verwerken, is er nu toch sprake van een straaltje zonneschijn. Gelukkig heb ik Jil ook alweer bezig gezien in zijn met liefde opgezette moestuintje. Een aardig detail bij de totale vernietiging van de oude boerderij is dat de kanonskogel uit Napoleontische tijd, die aan de voorgevel ingemetseld was, uit de puinhopen werd gered. Ongetwijfeld zal dit stukje Naardens historie weer een plaatsje krijgen in de nieuwe muur. En dan kan ik het weer hebben over 'het huisje met de kogel' zoals ik het heel vroeger altijd noemde.

Naarden

* Grote Kerk 10.00u. ds. B. Sneep; Naarderheem 10.30u. mw. L. Brugmans
* RK St. Vituskerk 09.30u. Eucharistie pastoor C. Fabril
* Chr. Gereformeerde Kerk 10.00u. en 17.00u. dr. M.J. Kater

Bussum

* RK Mariakerk 10.00u. Eucharistie pastor L. Koot
* RK St. Jozefkerk 10.00u. Communieviering parochianen
* PGB Wilhelminakerk 10.00u. ds. J.H.W. Elhorst
* PGB Verlosserkerk 10.00u. ds. P.H. van Gilst
* PGB West Spieghelkerk geen dienst
* PGB Sion Spieghelkerk 08.55u. ds. A.C. Kortleve en 17.00u. ds. G.J. Mantel
* Remonstranten N-B gezamenlijke dienst bij Evangelisch-Lutherse Gemeente
* Vrijzinnigen N-B gezamenlijke dienst bij Evangelisch-Lutherse Gemeente
* Doopsgezinde Gemeente B-N gezamenlijke dienst bij Evangelisch-Lutherse Gemeente
* Evangelisch-Lutherse Gemeente Het Gooi 10.30u. mw. A. van der Meiden
* Vrije Evangelische Gemeente 10.00u. ds. W. Verdonk
* Apostolisch Genootschap geen dienst, gezamenlijke dienst in Hilversum
* De Christengemeenschap 10.00u. Mensenwijdingsdienst

Vanaf 16 augustus zendt GooiTV de volgende programma's uit:

* Interview met Frans Broekhuizen, voorzitter RvB van Nusantara in Bussum en een interview met Gerard van der Lee over zijn boek "Onze Jan in Indië". (H)

* RegioHub gaat over verduurzaming met zonnepanelen. (H)

'Verhalen van toen moeten verteld blijven worden'

Bewoners Patria herdenken einde Tweede Wereldoorlog

De verhalen van toen moeten verteld blijven worden. Dat was de boodschap van de jaarlijkse Indië-herdenking dinsdagmorgen in Patria.

Na afloop van de herdenking werden er bloemen gelegd op het terrein van Patria. Foto: Bob Awick

NAARDEN Een bijzondere bijeenkomst dinsdagmorgen in woonzorg en behandelcentrum Patria. Precies 72 na het einde van de Tweede Wereldoorlog herdachten bewoners de vele slachtoffers die tijdens de Japanse bezetting zijn gevallen.

'Het is ook een zegen dat we hier in vrede samen kunnen zijn'

"Het blijft zaak dit jaarlijks te herdenken", sprak de eveneens aanwezige wethouder Marleen Sanderse van Gooise Meren. Zij benadrukte daarbij dat de verhalen van toen verteld moeten blijven worden, omdat ze 'ontroeren, vergeven en verbinden'. "Ook nu weer als je de verhalen hoort, klinken ze alsof het de dag van gisteren is."

Naast Sanderse sprak ook bestuurslid Remy Benjamins van Nusantara, waar Patria onder valt. Hij blikte terug op de periode tijdens en vlak na de oorlog: de Bersiap periode. Een tijd met het karakter van een traumatische burgeroorlog door het ontwaakte Indonesische nationalisme.
Het was tevens de voorbode van een lange periode die zou aanhouden tot de soevereiniteitsoverdracht en die een einde maakte aan de voor veel bewoners zo vertrouwde band met de Indisch Nederlandse samenleving in het voormalig Nederlands-Indië. De drie groepen - Europeanen, Indonesiërs en 'gemengdbloedigen' - hadden daarin ieder hun eigen verhaal. Allen, aldus Benjamins, moesten zij na de oorlog een nieuw bestaan opbouwen. "Wij kunnen hier alleen met heel groot ontzag naar kijken."

Overhangend groen wordt aangepakt

NAARDEN - Inwoners van Naarden, Bussum en Muiden, die een tuin hebben met teveel overhangend groen, krijgen binnenkort een kaart in de brievenbus met het verzoek dit groen te snoeien. Doel is om de overlast voor fietsers en voetgangers tegen te gaan.

In de zomerperiode is het groen weer flink uitgegroeid, meldt de gemeente Gooise Meren. "En dat leidt op sommige plekken tot overlast, voor bijvoorbeeld voetgangers, fietsers en rolstoelgebruikers. Ook kan het zicht op verkeersborden belemmerd worden."

Daarom gaat men van 21 augustus tot en met 1 september controleren op overhangend groen dat vanuit de tuinen groeit, en ongemak kan veroorzaken voor de gebruikers van de openbare ruimte. De eigenaar van een tuin met teveel overhangend groen, ontvangt een kaart in de bus met het verzoek het groen te snoeien. Na een paar weken is er opnieuw een controleronde.

De gemeente vraagt inwoners om nu al het overhangende groen te snoeien. "Dat helpt de voetgangers, fietsers en rolstoelgebruikers. En hoe minder 'snoeiverzoeken' straks verspreid moeten worden, hoe beter."
Vooruitlopend op deze actie zijn de afgelopen weken al enkele kaarten uitgedeeld. Dit wordt incidenteel gedaan als de situatie om snel ingrijpen vraagt. De gemeente heeft zelf de afgelopen weken ook al actief de snoeisnaar ter hand genomen. Het meeste overhangende 'openbare' groen is daarmee nu op orde, aldus de gemeente.

Vogelhospitaal Naarden zoekt secretaris

NAARDEN Het bestuur van het Vogelhospitaal Naarden is per direct op zoek naar een secretaris. Hij/zij houdt samen met de andere bestuursleden het reilen en zeilen van het Vogelhospitaal in de gaten.

Daarnaast zorgt de secretaris voor de organisatie en het voorbereiden van de bestuursvergaderingen, verzorgt de notulen en de archivering en bewaking van de stichtingsdocumenten.

Belangstellenden kunnen contact opnemen met bestuursvoorzitter Gerard Glas via 035-6946988 of voorzitter@vogelasiel.nl.

'Onvergetelijke ervaring' in Oud Valkeveen

Kinderen uit verschillende opvanglocaties beleven dagje uit

De kinderen beleefden ene prachtige dag. Foto: Het Vergeten Kind

NAARDEN "Wat is het hier gaaf. Ik mag bijna overal in, want ik ben nu niet te klein voor alle stoere attracties." Dat zei de 6-jarige Aliescha afgelopen week in Speelpark Oud Valkeveen. Zij was één van de 300 kinderen uit verschillende opvanglocaties in Nederland die het dagje uit mochten meemaken.

De voor deze kinderen onvergetelijke dag was een initiatief van de stichting Het Vergeten Kind, zodat deze kinderen ook even kind kunnen zijn. Voor deze kinderen is het namelijk niet vanzelfsprekend om op vakantie te gaan in de zomervakantie. Stichting Het Vergeten Kind organiseert tijdens de Zomertour voor ruim 3000 kinderen een heerlijk dagje uit, Oud Valkeveen is de zesde in de reeks van de tien attractie- en dierenparken die hun deuren tijdens de Zomertour belangeloos openen.

Ruim 55.000 kinderen kunnen door problemen in hun gezin niet meer thuis wonen en komen daarom in opvanglocaties terecht. Door teruglopende subsidies is er steeds minder budget voor opvanglocaties, wat inhoudt dat de kinderen de opvang weinig verlaten. Dagjes uit of een vakantie zit er voor de meesten niet in. Zij moeten zich vermaken met minimale speelvoorzieningen en hebben vaak weinig mogelijkheden om buiten te spelen.

Voor deze kinderen is het niet vanzelfsprekend om op vakantie te gaan

"In samenwerking met onder meer Speelpark Oud Valkenveen, onze vrijwilligers en onze ambassadeurs, gaan we deze zomer met circa 3000 kinderen op pad", aldus directeur Joep Verboeket van Het Vergeten Kind. "Een dagje naar buiten en plezier maken, om voor héél even alle zorgen te vergeten. Wij zijn ontzettend dankbaar dat Speelpark Oud Valkenveen en de andere meewerkende parken onze Zomertour 2017 mogelijk maken om de kinderen een onvergetelijke ervaring te geven."

Nederlandse kinderen behoren tot de gelukkigste kinderen ter wereld, zo blijkt uit onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dit geldt echter niet voor alle kinderen in ons land. Nog te vaak gaat het fout, soms zelfs heel erg fout. Als kinderen verwaarloosd en/of mishandeld worden, tekent dit hun verdere leven. De gevolgen zijn heftig en variëren van een negatief zelfbeeld, weinig zelfvertrouwen, ernstige gedragsproblemen en verslaving tot persoonlijkheidsstoornissen en crimineel gedrag. Dikwijls gaat dit van generatie op generatie. Stichting Het Vergeten Kind strijdt daarom voor een Nederland waarin elk kind zich écht kind voelt, zich goed ontwikkelt en volwaardig meedoet.

Yolanda Rustenhoven


Verhuisde 12 jaar geleden van Amsterdam naar Naarden, is kunsthistorica

Wat doe je overdag?
"Ik ben kunsthistorica, tentoonstellingsmaker en sinds kort maak ik ook keramiek."

Oh, dat is iets heel anders?
"Ja, ik heb het aflopen jaar veel tijd besteed aan het leren werken met het prachtige, maar moeilijk hanteerbare porselein. Dat betekende flink veel oefenen." Wat doe je in je vrije tijd? "Yoga, Nia dans, tennis, lezen en boswandelingen."

Wat is er leuk aan de Vesting?
"De Vesting is vooral zo leuk omdat het een stadje is op mini formaat met een levendige sociale samenhang. De mooie vestingwallen gaan nooit vervelen en bovendien is Amsterdam dichtbij."

Wat mist Naarden nog?
"Een tijdelijke sculpturen route lijkt mij goed mogelijk in de Vesting. Ik vind kunstprojecten in de open lucht heel interessant omdat het zich in de openbare ruimte afspeelt en er geen drempel is voor de bezoekers om met kunst in aanraking te komen."

Een dagje burgemeester?
"De Vestingwerken zijn heel bijzonder. Ik zou een plan maken om te proberen wat meer uit de Vestingwerken te halen."

Een gesprek met?
"Shiva Rea, een internationaal gerespecteerde yogini, activist en oprichter van prana vinyasa yoga. Zij inspireert mensen om yoga in hun dagelijks leven toe te passen en haar trance dance sessies op festivals zijn geweldig."

Wakker maken voor?
"Waag het niet, of misschien sterrenregen en het Noorderlicht."

Koffie of thee?
"In de ochtend een sterke hele goede espresso macchiato. En voor de rest van de dag thee."

Tot slot, waar wil je op toosten?
"Op het leven en alles wat daarbij hoort."

Woningbrand aan Westwalstraat snel geblust

Foto Bob Awick Foto: Bob Awick

NAARDEN Aanvankelijk ging de brandweer uit van het ergste scenario, maar uiteindelijk bleek de brand in een woning aan de Westwalstraat vrijdagavond mee te vallen. De brand,ontstaan in de keuken van het huis, was snel onder controle. De ene persoon die in het pand aanwezig was, was op tijd buiten en hoefde niet mee naar het ziekenhuis.

'Gooise Meren kan en mag wel iets groener'

GOOISE MEREN - Het straatbeeld van de hele gemeente Gooise Meren zou een stuk groener kunnen. De gemeente scoort laag op de ranglijst van groenste gemeenten van Nederland.

Gooise Meren haalt 'slechts' de 111e plaats van de 388 gemeenten. Deze ranglijst werd opgesteld door de Universiteit Wageningen aan de hand van satellietbeelden. Er werd alleen gekeken naar het groen binnen de bebouwde kom, dus bijvoorbeeld de groene Bussumerheide en de weilanden tussen Muiden en Muiderberg tellen niet mee.

Hoewel Gooise Meren de top honderd niet weet te halen, mag de gemeente nog wel als groen worden bestempeld. Van de rest van de streek scoren Laren en Blaricum het best, Weesp scoort het slechtst.

'Voor de bewoners ben ik het eerste aanspreekpunt'

Een wijkagent moet communicatief, rechtvaardig en eerlijk zijn

Martin Treur is sinds begin juni de nieuwe wijkagent in de wijk De Engh in Bussum-Zuid. Bewoners zullen hem regelmatig door de buurt zien fietsen.

Wijkagent Martin Treur fietst graag in zijn wijk.

BUSSUM Soms heb je advies nodig om een hele andere stap in je carrière te maken. Zo ging dat in ieder geval bij wijkagent Martin Treur. "Een goede vriend, bij wie ik toen werkte, heeft twaalf jaar geleden tegen mij gezegd 'Martin, mijn rozenkwekerij gaat het niet halen. Je moet nu ander werk gaan zoeken en ik weet dat je een echte politieman bent dus pak je kans en ga solliciteren'."

"Over die opmerking ben ik goed na gaan denken en kwam tot de conclusie dat mijn vriend gelijk had. Ik was bedrijfsleider in een van zijn drie rozenkwekerijen en heb daar dertien jaar gewerkt. Door de verhoogde gas- en energieprijzen kon mijn vriend het bedrijf niet overeind houden en was zijn bedrijf na een jaar failliet.
Het advies van mijn vriend heeft mijn leven veranderd en ben ik op mijn dertigste bij de politie gaan werken. Ik ben op straat begonnen en was agent in Hilversum waarvan de laatste twee jaar als waarnemend wijkagent."

Eigenschappen

Ik haal als wijkagent meer diepgang uit het politiewerk

Treur is nu sinds begin juni wijkagent in de wijk De Engh in Bussum-Zuid en die stap kwam ook bij zijn collega's vandaan die ervan overtuigd waren dat hij die kant in het politiewerk op moest gaan.
"Op gegeven moment krijg je door waar je goed in bent in het politiewerk, wat je leuk vindt en waar je de meeste positieve energie van krijgt. Zo was de keuze om wijkagent te worden niet moeilijk want je moet communicatief, rechtvaardig en eerlijk zijn. En die eigenschappen heb ik al van jongs af aan."

Fanatieke biker

Samen met buurtbewoners de veiligheid verbeteren

"Ook zijn de lijntjes kort en word je overal bij betrokken. Voor mij is er als wijkagent meer diepgang in het politiewerk en je kunt het verschil maken. Dat vind ik ook het mooie van mijn vak. Ik ben voor de bewoners het eerste aanspreekpunt en je kunt er dan ook echt voor ze zijn om ze te helpen en ondersteunen. Ook belangrijk in mijn werk is dat ik de contacten onderhoud, dat je makkelijk aanspreekbaar bent en dat je het fijn vindt om samen te werken."
Je ziet Treur dan ook vaak in zijn wijk. "Wel op de fiets want ik ben een fanatieke biker. En op de fiets ben je ook makkelijker aanspreekbaar dan als je in een auto zit."

Zichtbaar in de wijk

Treur probeert dan ook zoveel mogelijk zichtbaar te zijn voor de bewoners in zijn wijk. ,,Maar ik kan niet elk uur van de dag in de wijk zijn want ik werk ook nog op het hoofdkantoor in Naarden. Wat ik ook belangrijk vind, is bij mensen langsgaan als er bijvoorbeeld ingebroken is en na te gaan hoe het met ze gaat en of ik advies kan geven zodat er niet nog een keer wordt ingebroken. Ik weet uit ervaring dat persoonlijk contact belangrijk en prettig is. Aan de buurtbewoners van De Engh geef ik ook voorlichting over het thema veiligheid en over buurtpreventie."

Veiligheid

"Als wijkagent ben je verantwoordelijk voor de politiezorg in je eigen wijk. En dan kan het om verschillende problemen gaan zoals sociale problemen, overlast, verkeer, milieu of criminaliteit. Ook ben ik er om, samen met de buurtbewoners, de veiligheid in de wijk te verbeteren.
En als wijkagent moet je ook contact hebben met de gemeente, maatschappelijke organisatie zoals Versa Welzijn en woningbouwverenigingen. En ander belangrijk punt is om te netwerken want dan ben je eerder op de hoogte of er iets speelt in de wijk, ook als ik niet aanwezig ben in De Engh."

Mooie omgeving

Martin Treur komt niet uit 't Gooi. "Ik woon mijn hele leven in Lelystad en daar woon ik met mijn gezin nog steeds. Mijn ouders waren een van de eerste bewoners en ik ken daar bijna iedereen. Toen ik ging solliciteren voor de functie van politieagent, heb ik bewust gekozen voor omliggende korpsen zoals Amsterdam en de Gooi en Vechtstreek. Bij de Gooi en Vechtstreek hadden ze vacatures voor politieagent en zo ben ik in Hilversum terecht gekomen. Voor de functie van wijkagent kon ik kiezen uit Almere en 't Gooi. Mijn voorkeur ging uit naar Bussum omdat ik wist wat ik kon verwachten en weet dat de sfeer goed is in 't Gooi. Ook kende ik mijn leidinggevende al uit Hilversum. Maar ook de omgeving heeft voor mij de doorslag gegeven. Ik vind Bussum en Naarden prachtig om te fietsen."

Op mijn plek

Hij is pas 42 jaar en weet niet of hij de rest van zijn carrière wijkagent wil blijven. "Ik weet dat mijn passie is om wijkagent te zijn want daar heb ik jaren naar toegewerkt. Maar ik denk niet dat ik twintig jaar in Bussum en Naarden blijf werken omdat ik het belangrijk vindt om afwisseling in mijn werk te hebben, maar de tijd zal het leren. Voorlopig ga ik hier niet weg want ik voel me helemaal op mijn plek."

Wil je wijkagent Martin Treur persoonlijk spreken? Bel dan 0900 8844 voor het maken van een afspraak.

Vesting van boven

De toegang tot Naarden: de Utrechtse Poort. Foto: Vranz van Maaren

NAARDEN Turen over de Vesting. Vanaf hoogte zou je het uren kunnen doen. Maar ja: hoe vaak vlieg je nou over Naarden als je terug komt van vakantie? En hoeveel kun je dan echt zien?

Naarder Vranz van Maaren vloog op een heldere zomerdag met een drone boven Naarden-Vesting en maakte deze plaatjes. Je herkent de bekendste plekjes: de Utrechtse Poort, de Grote Kerk, Het Arsenaal.

De Grote Kerk en het stadhuis. Foto: Vranz van Maaren
Een blik op het Arsenaal. Foto: Vranz van Maaren
Lekker zwemmen vanaf een bastion. Foto: Vranz van Maaren
Nogmaals de Utrechtse Poort en een stukje van het opgeknapte Ruijsdaelplein. Foto: Vranz van Maaren

Kortom: ga er eens lekker voor zitten en tuur met ons mee over de stad.

Singer en songwriter Petra Lugtenburg

Petra Lugtenberg. Foto: Astrid Design

GOOISE MEREN Petra Lugtenburg komt uit Huizen en is singer / songwriter. Ze is al sinds de jaren '80 bezig met muziek en zingen. Petra is een van de artiesten die zal optreden op het Wereldmuziekfestival 't Gooi op 2 september in Bussum.

Wat kunnen we van jouw optreden verwachten?
"Het wordt een levendig en inspirerend optreden. Ik mix heel graag verschillende invloeden, gebaseerd op de jazz-muziek. Maar ik houd van een smeltkroes van stijlen. Ik neem naar het optreden mijn keyboard mee en daar zing ik mee. Maar ik neem ook een cajon mee. Dat is een kleine drum die wordt gebruikt bij flamengo-muziek. Ik zet de cajon op de grond en ik sla er met mijn handen op. Het lied 'free minds' speel ik daarop. Het gaat over vrijheid voor alle culturen. Ook flamengo-gitaris Piet van Steenis neem ik mee. Samen spelen we een Spaans getint nummer."

Hoe kom jij zo muzikaal?
"Ik heb al ontzettend veel gedaan in de muziek. Ik heb een album gemaakt met triphop muziek, maar ook met folk. Ik mix invloeden. De laatste tijd leef ik ook van de muziek. Ik werk als zangcoach. Af en toe heb ik ook optredens."

Waarom speel jij op dit festival?
"Ik heb wel eens eerder op festivals gestaan, bijvoorbeeld een spiritueel festival. Toen ik hoorde dat dit festival in de buurt werd gehouden, was ik direct enthousiast. Meestal vind je dit alleen in Amsterdam. Ik heb er heel veel zin in. Ik moet alleen nog een beetje nadenken over de aankleding bij het optreden."
De tweede editie van het Wereldmuziekfestival 't Gooi vindt plaats op 2 september. De locatie van het feest is het plein van de voormalige Michiel de Ruyter op de Piet Heinlaan in Bussum. Kaartjes kosten 5 euro tussen 17.00 en 19.00 uur. Wie later komt betaalt 7 euro. Inclusief welkomstdrankje.
Meer info: facebook.com/wereldmuziekfestival

Recreatieve Gooise Heideloop voor het hele gezin

De derde editie van de Gooise Heideloop vindt plaats op 27 augustus. Foto's: GNR - Bart Siebelink

BUSSUM De zomervakantie op sportieve wijze afsluiten en tegelijk het nieuwe sportseizoen goed beginnen. Dat kan zomdag 27 augustus tijdens de derde Gooise Heideloop. Over de Zuider-, Wester- en Bussumerheide worden drie routes uitgezet van 2,5, 5 en 10 kilometer.

Deelnemers kunnen ter plekke kiezen welke afstand ze willen lopen. De start en finish van elke route is de parkeerplaats bij het Sint Janskerkhof, naast het Geologisch Museum Hofland aan de Hilversumseweg in Laren. Een ideale uitvalsbasis om verder de Gooise natuur in te trekken.

Meedoen aan de recreatieve Gooise Heideloop kan op drie manieren: wandelen, nordic walken of hardlopen. Er is geen formele tijdsregistratie en de verschillende routes zijn bestemd voor iedereen.

Meedoen ??????kost 3 euro voor kinderen tot en met 12 jaar en 5 euro voor overige deelnemers. Inschrijven op de dag zelf kan tot 09.30 uur. Dan kost meedoen respectievelijk 4 en 7 euro. Inschrijven kan via www.inschrijven.nl.

Toekomst 'De Vonk' nog onzeker

Ensemble Vonk: 'Maak er een bruisend cultureel centrum van

Van 1889 tot 1928 was de slagerij van Johan Keppler gevestigd in 'De Vonk'. Foto: Historische Kring Bussum

door Antoon F. Bruggeling

BUSSUM Deze zomer een serie artikelen over oude Bussumse (winkel)panden en buurten. In samenwerking met dorpsmanager Ellen van Vossen en de Historische Kring Bussum. Deze week nemen we gebouw 'De Vonk' in de Nassaulaan onder de loep. De grote vraag is wat gaat de gemeente met dit pand doen?

Een van de meest besproken panden in het centrum van Bussum is gebouw 'De Vonk' op de Nassaulaan. Het is eigendom van de gemeente Gooise Meren en die weet er nog geen raad mee. 'De Vonk' zou worden afgebroken, om zo een doorgang te maken naar de parkeerplaats en bouwplan 'De Nonnenkapjes'. Dat ging niet door.

Het pand staat nu al jaren leeg. Veel Bussumers willen het pand behouden en er een cultureel centrum in vestigen. Foto: Antoon F. Bruggeling

Gebouw biedt treurige aanblik vanwege deplorabele staat

Volgens de Historische Kring Bussum verkocht koopman Biegel de grond in 1885 aan slager Dirk Keppler, die er een villa op bouwde. Zoon Johan begon er vier jaar later een slagerij en verhuurde het achterste deel aan smid Leendert Vonk. "De slagerij heeft bestaan tot 1928. Vonk kocht het gebouw en ging daar haarden verkopen en later ook huishoudelijke artikelen. Zoon Hermanus zette het bedrijf voort en zo komt het aan de naam Haardenhuis Vonk. In 1978 ging het pand dicht", aldus de HKB.

Toekomst pand

Vanaf 1979 heeft Kunstenaarsvereniging De Vonk in het pand gezeten. Daarna was het in gebruik als winkel, o.a. Biggies Best en Lifestyle. Het staat nu al jaren leeg en ziet er verpauperd uit, tot grote ergernis van planoloog Ben de Veth en Ensemble De Vonk. Begin 2014 kwamen zij met het plan om in 'De Vonk' een cultureel centrum te vestigen, met brasserie, zomer/wintertuin, mediacafé, expositieruimten en een sociëteit. "Een aanwinst voor het Bussumse centrum", vindt De Veth. Tot nu toe gebeurt er helemaal niks mee en veel Bussumers vrezen dan ook dat de gemeente het pand alsnog zal afbreken.

'Haast geboden'

Dorpsmanager Ellen van Vossen: "Het Vonkpand ligt markant op de kop van de Nassaulaan. Vanaf de Vlietlaan gezien is de Nassaulaan niet zomaar een zijstraat. Omdat Vonk op zo'n beeldbepalende plek ligt is het des te treuriger dat het zo lang in deze deplorabele staat verkeerd. Je hebt maar één kans voor een eerste indruk". Volgens Van Vossen is er haast geboden om deze entree van de hoofdwinkelstraat nieuw leven in te blazen.

Uit de historie van Bussum en omgeving
Gooise kinderen verdwenen

Begin '40 verschenen tientallen landelijke en regionale krantenberichten over 'verdwenen Gooise kinderen'. Het was oorlog. En alsof er al niet genoeg narigheid was, werd de regio binnen één jaar opgeschrikt door de vermissing van drie jongens en twee meisjes. De meisjes waren de Bussumse Mientje Bakker en Ansje Busch (Antje Boes?).

Op 24 mei 1941 verdween de 9-jarige Ansje, nadat ze was bloemen gaan plukken in het park Loegieskamp.

Herman Warnink als kleuter.

Op 13 september '41 ging de 14-jarige Mientje uit de Spijkerstraat vlierbessen zoeken op de Lambertus Hortensiuslaan. Later is ze nog gezien in een sigarenwinkel in
Naarden en in een snoepwinkel in Bussum. De herenfiets, waar Mientje op fietste, werd teruggevonden op de Fransche Kampweg. Daarna ontbrak elk spoor van haar.

Maar daar bleef het niet bij. Op 3 juni en 7 oktober 1942 verdwenen resp. de Hilversumse jongens Hans van der Poel (10 jaar) en Herman Warnink (12 jaar). Evenals 17-jarige Victor J. van Laere uit Ankeveen, september '42.

Oproepen in diverse kranten, zelfs met beloningen in het vooruitzicht, haalden niets uit.

In de zomer van 1942 vonden spoorwegarbeiders in een sloot naast de spoorlijn, vlakbij de Juliana van Stolberglaan te Naarden, een geraamte.

Nauwkeurig onderzoek van schedel en gebit door politiedeskundige dr. Hulst uit Leiden wees uit dat het Mientje was. Haar schedel was ingeslagen, haar ontzielde lichaam in stukken gesneden (er ontbraken 'enkele delen'), vervolgens in een zak gebonden en in de spoorsloot geworpen. "Een sterk bewijs vormde een op het overschot gevonden haarlintje, dat de ouders van Mientje Bakker herkenden als te zijn van het kind".

Alle vermiste kinderen waren erop uit getrokken om vlierbessen of bloemen te plukken, beukennootjes te zoeken, gras te snijden of een boodschap te doen. Daarbij passeerden zij allen het Spanderswoud, "althans het afgelegen eenzame gebied ten Noorden van Hilversum".

Op 28 maart 1943 werden in een sloot onder een spoorbrug bij Naarden diverse menselijk skeletdelen opgevist. Dokter Hulst, die er weer bij was geroepen, stelde vast dat het om twee meisjes moest gaan, ca. 11 en 18 jaar oud. Vermoedelijk hadden ze twee jaar in het water gelegen. Eén van hen leek Ansje Busch te zijn. Maar twijfels over haar gebitgegevens konden dit niet bevestigen.

Een dader is nooit gevonden, evenmin als Ansje en Hans. Of Herman daadwerkelijk gevonden is, is niet duidelijk. In 1952 werd zijn overlijden officieel vastgelegd, d.d. 8 oktober '42. Ook staat hij geregistreerd als 'slachtoffer van de oorlog'. Victor werd ongedeerd teruggevonden. Hij bleek na een ruzie met zijn vader naar Venlo te zijn 'gevlucht'.

Margreet de Broekert

BRONNEN

Delpher Krantenarchief