NaarderNieuws

10 augustus 2016

NaarderNieuws 10 augustus 2016


'Een echte zomerse traditie'

Ook de kleintjes vermaakten zich prima. Foto: Bastiaan Miché

NAARDEN - Het jaarlijkse festijn Naarden Ontvangt wordt volgens Marlo Reeders, directeur van Stichting Grote Kerk Naarden echt een zomerse traditie. Het toont volgens haar ook duidelijk de saamhorigheid in de Vestingstad. "Waar Naarden heel goed in is, is gezamenlijk de schouders ergens onder zetten. Cultuur en commercie vinden elkaar."

Op straat was het een gezellige drukte en het weer werkte gelukkig mee. De braderie trok veel bezoekers die zich ook de hapjes en drankjes goed lieten smaken. Julia Lanser had het in haar cafetaria zelfs zo druk dat ze weinig meegekregen heeft van alle activiteiten. "Ik heb wel van mensen gehoord dat het gezellig en druk was." Livemuziek aan het einde van de middag maakte het feestje compleet. En voor zover de kinderen niet op de bunjee-trampoline of in de zweefmolen te vinden waren, zorgden ze zelf voor vertier door een bijdrage aan het festijn. Zo werd er door een aantal muziek gemaakt en geprobeerd zo een zakcentje te verdienen.

Vestingzondagen
Naarden Ontvangt is onderdeel van de Vestingzondagen. Dit was de derde; de vierde en laatste is op 11 september met als thema Naarden Presenteert.

Plunderaars laten De Pluimgraaf met rust

Beheerders dankbaar voor hulp belangstellenden

door Sjoerd Stoop

NAARDEN - Na enkele weken van vervelende bezoekjes van plunderaars keert de rust terug voor kinderboerderij De Pluimgraaf. "Het gaat de laatste weken steeds beter. We hebben geen overlast meer", zegt beheerder Roselinde Hom van De Gooise Ark.

Het was de afgelopen meerdere keren raak: de plunderaars kwamen langs om alles overhoop te halen, spullen te slopen en bovenal de beesten op stang te jagen. De beheerder trok aan de bel toen het steeds vaker raak was.

Camera's
De beheerder heeft nu meerdere camera's geplaatst om te voorkomen dat de plunderaars weer terugkeren. "We hebben de afgelopen weken rond ons Bussumse complex al camera's opgehangen, nu volgt ook Naarden. Het moet helaas wel, maar we merken wel dat het werkt. We hebben geen last meer. Mocht er nu onverhoopt toch nog wat gebeuren dan hebben we de daders goed op beeld staan", vertelt Hom.

Buurtbewoners
Vlak nadat de beheerder van De Pluimgraaf aan de bel trok, schoten vele buurtbewoners te hulp. "We hebben echt een paar boze mensen gehad die het maar niet konden begrijpen waarom we zo lastiggevallen werden. Mensen hebben ons aangeboden om vaker langs de kinderboerderij te lopen om een oogje in het zeil te houden en dat deden ze ook. Daar zijn we ze heel erg dankbaar voor. Dat moet ook meegeholpen hebben."

Rugbyclub rouwt

Foto: Sjoerd Stoop

NAARDEN - Rugby Club ´t Gooi rouwt om het overlijden van een van haar ereleden: Til Westerweel.

Westerweel heeft zich jarenlang ingezet voor met name activiteiten voor de jeugdleden van de Naardense club. Zo was ze in de jaren tachtig betrokken bij de organisatie van wedstrijden, toernooien, en feestjes zoals Sinterklaas. Het bestuur laat weten dat ze in Westerweel een zeer gewaardeerd erelid verliezen. "Alles werd door haar tot in de puntjes verzorgd."

Werkbezoek Remkes

GOOISE MEREN - Johan Remkes, de commissaris van de Koning, brengt deze maand een werkbezoek aan Gooise Meren. Dat laat de gemeente weten. Remkes komt op woensdag 24 augustus.

Alle woonkernen worden bezocht. Na afloop van het rondje door de gemeente vergadert Remkes nog met raadsleden. Het gaat om een normaal werkbezoek. Er wordt vooral gekeken naar hoe het gaat met de gemeente.

1602

Naarders werden buiten Nederland geboren

Naarden
* Grote Kerk 10.00 u. ds. V.C. Lindenburg; Naarderheem 10.30 u. pastor B.M.J. Nagel
* RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie pastoor C. Fabril; za. 13/08 17.30 u. Eucharistie
* Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. ds. J. van Walsem en 17.00 u. ds. A. Versluis

Bussum
* RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie kapelaan A. Geria; ma. 15/08 19.00 u. pastoor M. Costa
* RK St. Jozefkerk 11.00 u. Eucharistie pastoor C. Fabril
* PGB Wilhelminakerk 10.00 u. ds. C. Bergström
* PGB Verlosserkerk 10.00 u. mw. ds. T.M. Werner
* PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. E.J. van Katwijk
* PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. I. Hoornaar en 17.00 u. ds. W.H.B. ten Voorde
* Remonstranten N-B 10.30 u. ds. P.J.C. Korver
* Vrijzinnigen Naarden-Bussum gezamenlijke dienst bij Remonstranten
* Doopsgezinde Gemeente B-N gezamenlijke dienst bij Remonstranten
* Evangelisch-Lutherse Gemeente Het Gooi gezamenlijke dienst bij Remonstranten
* Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. D.G. Durieux
* Apostolisch Genootschap geen dienst
* De Christengemeenschap geen dienst

Weerbericht

Afnemende neerslagkans, geleidelijk warmer
Een gebied van hoge luchtdruk heeft zich boven de Atlantische Oceaan teruggetrokken. Dat heeft de luchtstroming doen kantelen naar het noordwesten. Daarmee stroomt uitgesproken koele lucht richting Noordzeegebied. Vanaf het weekeinde schuift een uitloper van de hoge luchtdruk naderbij, waardoor de buienkans afneemt en de temperatuur geleidelijk gaat stijgen.

Donderdag + vrijdag
Ook donderdag laat de zomer het nog afweten. Er wordt veel bewolking verwacht. De kans op buien is groot. Het maximum blijft steken bij 17 à 18 graden. Vrijdag verbetert het weer. Er is zijn wolkenvelden, maar de buienkans neemt sterk af. Het klaart geleidelijk op. Het wordt zo'n 21 graden. Er waait beide dagen een matige tot vrij krachtige wind tussen west en zuidwest.

Het weekeinde
Zaterdag is het wisselend bewolkt met opklaringen en met lokaal nog een bui. De kans is groot dat het zondag droog blijft met enkele zonnige perioden. Het wordt in het weekeinde circa 21 graden bij een matige westenwind. Na het weekeinde wordt het enkele dagen zomers warm en droog met veel zonneschijn. Dinsdag en woensdag kan het kwik oplopen tot boven 25 graden.

Weetje
Het jaar 1816 wordt 'het jaar zonder zomer' genoemd. Het kwam in die zomer soms zelfs tot vorst en sneeuw. Op grote schaal mislukten oogsten met hongersnoden tot gevolg. De oorzaak was de extreem zware vulkaanuitbarsting van de Tambora in 1815 in Indonesië, waardoor de straling van de zon wereldwijd deels werd afgeschermd door stofdeeltjes in de atmosfeer.

'Hoi, hoi, hoi... ik heb een koi!'

Foto: Gerard Buhr

Afgelopen zondag was er geen blijer man dan zoon Marcel. Een uurtje vissen bracht hem de verrassing van het jaar. Géén visserslatijn, hoor!

Zoals vaker kwam Marcel zondag aanwippen in de garage. Kletspraatje maken en vertellen dat kleindochter Juliette voor het eerst naar de film was geweest. 'Finding Dory', de opvolger van 'Finding Nemo'. Veel vissen, dus. Marcel kon echter niet vermoeden dat hij een anderhalf uur later een wereldverhaal had, juist over vissen. Toen ik daarna lekker in het schaarse zonnetje zat, zag ik een glunderende kop van Marcel achter het stuur van zijn auto, terug van het vistochtje. Duidelijk dat hij iets spannends te melden had. Uiteraard met zijn iPhone in de aanslag kwam hij op me af. Gebarend en over zijn woorden struikelend liet hij mij een plaatje zien. In een onbeduidend slootje bij de ingang van 's-Graveland, ter hoogte van restaurant 't Swaentje aan de rand van de weilanden had hij een aardig snoekje aan de haak geslagen. Vervolgens kwam er een kiekje van een enorme goudvis die hij daar zwemmend en cirkelend op de foto had gezet. Nou, en? Snoekje is leuk hoor, en die kringelende goudvis mag er ook zijn, maar verder? Verder was er het laatste plaatje: Marcel met een reus van een koikarper in zijn armen! Hij had hem met een broodkorstje weten te verleiden tot happen. Het beest mat zeker zo'n 55 cm en had een gewicht van om en nabij de 5 kilo. Woorden zijn overbodig: de vangst van het jaar! Natuurlijk weer losgelaten.

Italië is een geliefd vakantieland. Velen keren daaruit terug met prachtige foto's. Omstreeks 1900 was een toeristische reis daar naar toe slechts weggelegd voor rijken.

Een rijke Rotterdammer, Elie van Rijckevorsel (1845-1928), deed dat en maakte honderden tekeningen op briefkaarten die met bijgeschreven teksten verstuurd zijn én bewaard zijn gebleven. Elie kwam uit een steenrijke familie en kon behalve tekenen ook goed leren en was natuurkundige. Hij trouwde pas toen hij 64 was en heeft geen nageslacht nagelaten. Hij richtte de Erasmusstichting op, die tot op heden onderwijs, kunsten en wetenschappen steunt. Bij het 90-jarig bestaan de stichting werd dit boek uitgegeven, geschreven door Jan van Herwaarden. Het boek bevat na hoofdstukken over het leven van Elie, 350 tekeningen, gemaakt in de periode 1897 tot 1913 in Italië, waaronder Sicilië, Napels, Rome en Noord-Italië. Afgebeeld is een singel in Padua. Het gebonden boek, als nieuw, telt 240 pagina's en werd in 1999 uitgegeven door Phoenix als nr. 129 van de reeks Historische Publicaties Roterodamum.

Wilt u dit boek kopen? Het
enige exemplaar is te koop voor 20 Euro. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

Vanaf zondag 14 augustus zendt GooiTV de volgende programma's uit:

* Herhaling Regiohub: over de inzameling door het GAD van het jonge snoeisel van de taxus. Dit snoeisel is de basisgrondstof voor chemotherapie.

* Louis Ronday the Global Way, deel 1 over Kreta: een reisprogramma gemaakt door Louis Ronday.

Opvang ex-asielzoekers loopt op rolletjes

Gemeente moet nog zeker 78 statushouders aan onderdak helpen

Waar gaan de ex-asielzoekers straks wonen?

door Sjoerd Stoop

GOOISE MEREN - Het gaat goed met de opvang van ex-asielzoekers (statushouders). Dat laat de gemeente weten. Er moeten de rest van het jaar dan nog wel 78 asielzoekers aan onderdak geholpen, maar de opvang loopt verder goed volgens schema.

De gemeente heeft het afgelopen half jaar zo goed als al de toegewezen ex-asielzoekers aan onderdak kunnen helpen. De gemeente moest 66 mensen helpen en heeft er 65 succesvol op weten te vangen. De opdracht voor de tweede helft van het jaar bedraagt 77 mensen. Opgeteld bij de overgebleven statushouder van het afgelopen half jaar betekent dat dus dat 78 ex-asielzoekers nog op een huurwoning wachten.

Gemeente kon tot nu toe de meeste ex-asielzoekers helpen

De gemeente gaat aan de slag om deze mensen te helpen. Achter de schermen wordt hard gewerkt aan andere maatregelen voor de opvang van ex-asielzoekers. Het gemeentebestuur hecht er belang aan dat de opvang van statushouders goed verloopt, maar vindt dat lokale woningzoekenden daardoor niet langer zouden moeten wachten op een huurwoning.

De gemeente denkt er onder meer over na om versneld sociale huurwoningen te gaan bouwen. Er werd eveneens al eens gesproken over semipermanente huisvesting voor ex-asielzoekers, zoals containerunits. Na de zomer moet er snel meer bekend worden. Het gemeentebestuur komt dan met een voorstel, waarna de gemeenteraad haar zegje moet doen over de toekomstplannen.

Gemeente maakt deze maand keuze aannemer

Foto: Jessica de Jong

GOOISE MEREN - Nog deze maand moet bekend gaan worden welke aannemer het gemeentehuis van Gooise Meren mag gaan verbouwen. Dat laat de gemeente weten.

Meerdere aannemers hebben volgens de woordvoerder van de gemeente belangstellend gereageerd om met het gemeentehuis van Gooise Meren aan de slag te gaan. Ze hebben de afgelopen maanden offertes neergelegd en de gemeente kan nu dus een keuze gaan maken. De verbouwing van het gemeentehuis gaat snel van start als bekend is welke aannemer de klus mag doen. Die staat namelijk gepland voor komende maand.

Er wordt vanaf deze week eveneens al wat voorbereidend werk gedaan: een groot deel van het gemeentehuis wordt leeggehaald. De verbouwing gaat ongeveer 7 miljoen euro kosten.

Gemeente heeft jaar-stukken af

GOOISE MEREN - De gemeente heeft haar jaarstukken van afgelopen jaar helemaal goedgekeurd en wel klaar. Dat laat wethouder Jan Franx weten aan de gemeenteraad.

De gemeente had de jaarstukken normaal gesproken al even af moeten hebben, maar het proces bleek vertraagd. Dat kwam onder meer door dat accountants de stukken moeten narekenen en goedkeuren. Dat kostte extra werk, waar veel andere gemeenten eveneens last van hebben.

Dat de gemeente de jaarstukken nu klaar heeft scheelt een hoop. Hoewel de gemeenteraad de stukken nog moet goedkeuren, worden ze wel nog deze week opgestuurd naar Het Rijk en de Provincie Noord-Holland. Dat voorkomt dat de gemeente bestraft wordt met boetes.

Meet & Greet in Comenius

NAARDEN - Bezoekers van de tentoonstelling Wereldbeeld in het Comenius Museum krijgen de kans op een Meet & Greet met een aantal kunstenaars.

De eerste Meet & Greet staat gepland op zondag 21 augustus. Kunstliefhebbers kunnen op die dag drie van de in totaal 26 exposerende kunstenaars ontmoeten. Onder hen de Bussumse kunstenares Jose van 't Rood. Zij maakte een drieluik over Comenius als vluchteling, docent en wereldverbeteraar.

Behalve een gesprek met de kunstenaars ontvangt iedere bezoeker ook de catalogus van de tentoonstelling. Elganan Jelsma, curator van de tentoonstelling is enthousiast over de deelnemende kunstenaars. "Ze geven hun interpretatie op de wereld en proberen met hun werk te prikkelen."

Wereldbeeld is nog te zien tot en met 22 januari volgend jaar. Er volgen na de eerste Meet & Greet nog vier ontmoetingen met andere kunstenaars.

Hotelgasten bestolen

NAARDEN - In het NH Hotel aan de IJsselmeerweg zijn Chinese toeristen bestolen van hun spullen.

Een kort moment van oplettendheid toen ze hun tas even hadden neergezet was genoeg voor de dieven om toe te slaan.

In de tas zat onder meer geld en paspoorten. De politie roept getuigen op zich te melden.

'Eerste bezoekersaantallen World Press Photo veelbelovend'

Foto: Bastiaan Miché

NAARDEN - De bezoekersaantallen tijdens het openingsweekend van de World Press Photo-tentoonstelling waren veelbelovend. Dat laat Marlo Reeders, directeur Stichting Grote Kerk Naarden weten. Ze noemt vooral de synergie met de gelijktijdige tentoonstelling van KidsRights heel waardevol. Reeders: "De hoop van de kinderen is een mooie tegenhanger voor de wanhoop die je vaak ziet bij de World Press Photo." Toch is het bij World Press Photo ook niet alleen kommer en kwel. In de categorieën Sport en Natuur zijn prachtige foto's te zien. Daar hangt ook de favoriet van Reeders tussen: een knalgroene kameleon.

Toeristen belonen Naarden met een acht

Vooral de historie en natuur scoren hoog

Varen is ook erg populair. Foto: Jessica de Jong

NAARDEN - Bezoekers beoordelen Naarden na een kort verblijf of vakantie met een 8,0. Dat is het gemiddelde van de beoordelingen op Zoover.nl. Vooral de Vesting valt in de smaak bij de toeristen.

Met name de historie, de natuur, de gezellige sfeer en de vriendelijke mensen vallen in goede aarde. Het uitgaansleven scoort daarentegen wat mager.

De 'recensenten' geven een goed en vrij eenduidig beeld van hoe er over Naarden wordt gedacht en dan met name de Vesting. "Naarden is een mooi in stervorm omwald stadje dat veel te bieden heeft". "We hebben het Vestingmuseum bezocht en waren onder de indruk van de mooie displays en de uitleg. Je krijgt een mooi overzicht vadn hoe de vestingstadjes zijn ontstaan." Een andere review klinkt bijna als een pagina uit een plaatselijke VVV-krantje: "Het is een van de mooiste Vestingsteden in Nederland. Rondom de Vesting de dubbele vestinggracht met de Bastions. Stadswandeling met een gids. Het Vestingmuseum, het Stadhuis met authentieke inrichting, de Grote Kerk. De vele restaurantjes en zomers de terrassen. Een bezoekje meer dan waard. Schitterend onderhouden Vestingstad."

Andere plaatsen
Vergeleken met de rest van de regio scoort Naarden hoog. Alleen Weesp wordt door bezoekers met een 8,4 duidelijk positiever beoordeeld. Bussum scoort een 7,9, net als Hilversum. Muiden is met een 7,7 de hekkensluiter.

Monique Calis

Apothekersassistent, 39 jaar

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Naast mijn werk als apothekersassistent heb ik nog een aantal hobby's. Op zaterdagochtend geef ik als vrijwilliger inmiddels 25 jaar zwemles aan kinderen met een lichamelijke handicap in de Lunet. Zeer dankbaar werk: kinderen die bij de reguliere zwemscholen tussen wal en schip vallen, halen bij ons vaak wel hun diploma. Daarnaast ben ik ook nog druk met mijn paard."

Wat zou je doen met 100 euro?
"Cadeautje kopen voor m'n paard."

En met een miljoen?
"Een mooi huis kopen! Doneren aan een goed doel, waarschijnlijk aan onze eigen Sportclub Gehandicapten Gooi en Eemland."

Als je een dag de burgemeester was, waar zou je je dan voor inzetten?
"Om mogelijkheden te scheppen en te behouden voor kinderen en volwassenen met een beperking."

Wie, uit Naarden of Bussum, verdient een pluim en waarom?
"Al mijn lieve collega's, die het als vrijwilligers in hun vrije tijd mogelijk maken om de kinderen zwemmen te leren."

Met wie wil je nog een goed gesprek en waar gaat dat dan over?
"Met mijn papa. Ik zou willen weten hoe hij vindt dat zijn gezin het nu doet."

Vakantieplannen voor de zomer?
"Werken en dan na de zomer lekker vakantie als iedereen weer terug is."

Hoe ziet jouw ideale zondag eruit?
"De enige dag dat ik even niks heb. Even tot rust komen dus."

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
"Een spannende detective."

Welke muziek luister je?
"Ik hou van allerlei genres, als het maar geen hardrock of heftige housemuziek is."

Wat mist Naarden nog?
"Ik vind er alles wat ik nodig heb, inclusief Bussum dan..."

Waar in Naarden kom je graag?
"Bij mijn ouders en zus op de koffie."

Zakkenroller besteelt Bussumse

NAARDEN - Een zakkenroller heeft afgelopen week aan de Amersfoortsestraatweg in Naarden een vrouw uit Bussum (85) bestolen van haar portemonnee. Dat meldt de politie.

De vrouw uit Bussum merkte nadat ze boodschappen had gedaan dat haar portemonnee was gestolen. In de portemonnee zaten contanten, een bankpas en haar rijbewijs.

Een paar dagen eerder was het in Bussum ook al raak. Daar werd aan de Brinklaan een 47-jarige man bestolen. De twee zaken worden nog door de politie onderzocht.

Week werk aan het spoor

NAARDEN - Er wordt vanaf volgende week een week lang volop gewerkt aan het spoor tussen Naarden-Bussum en Almere: de spoorbrug naar Almere wordt aangesloten op het spoor. Het werk start vrijdagavond 19 augustus.

Vanwege het werk rijden er een week lang geen treinen tussen Naarden-Bussum en Almere.

Treinreizigers die vanaf Naarden-Bussum naar Almere willen, moeten eerst naar Weesp. Vanaf daar vertrekken snel- en stopbussen naar Almere.

Inbrekers-gilde niet op vakantie

NAARDEN - Inwoners van Naarden mogen dan massaal op vakantie zijn, het inbrekersgilde is dat duidelijk niet. Zo waren ze afgelopen weken behoorlijk actief.

Zo werd er een buitenboordmotor gestolen van een boot die afgemeerd lag aan de Meerkade en ook de eigenaar van een geparkeerde auto aan de Pater Wijnterlaan werd onaangenaam verrast: de auto werd opengebroken.

Daarnaast waren er ook een aantal inbraken. Aan de Burg. J. Visserlaan werd een balkondeur op de tweede etage opengebroken en diezelfde nacht werden twee verdachte personen gezien rondom het appartementencomplex. Bij een bedrijfspand aan de Rijksweg wisten inbrekers ook binnen te dringen.

Melden
De politie roept inwoners op om gewoon de telefoon te pakken en verdachte situaties te melden. "Beter een keer voor niets komen dan te laat", laat ze weten.

Gemeente knot taxus

GOOISE MEREN - De gemeente gaat zelf takken van taxussen verzamelen voor het goede doel. Volgende maand gaan medewerkers aan de slag om op begraafplaatsen taxussen te knotten.

De jonge scheuten van de taxusplant bevatten een stof waarmee chemokuren tegen kanker worden gemaakt. De gemeente heeft zelf op de begraafplaatsen zeker twaalf kilometer aan taxussen staan en verwacht dus zelf een grote bijdrage te kunnen leveren.

De taxussen worden geknot op zaterdag 3 september. Bewoners worden opgeroepen op mee te helpen. Aanmelden kan op a.moraal@gooisemeren.nl.

Beter onderzoek plan Emmaschool

Raad van State geeft gemeente half jaar de tijd

Bewoners hebben al langere tijd bezwaar tegen de uitbreidingsplannen. Foto: Jessica de Jong

BUSSUM - Er moet beter gekeken worden naar het kabaal dat de Emmaschool straks gaat opleveren voor buurtbewoners aan de Graaf Florislaan. Dat heeft de Raad van State bepaald.

Pas daarna mag het gebouw verbouwd worden voor de komst van de Emmaschool. Daarmee kan het dus nog wel even duren voordat de school kan verhuizen. Ook veel leerlingen uit Naarden zitten al jaren te wachten op de verhuizing naar de nieuwe locatie.

Als de Emmaschool straks naar de Graaf Florislaan verhuist, gaat dat volgens de Raad van State op veel momenten van de dag geluidsoverlast opleveren voor buurtbewoners. Of die geluidsoverlast aanvaardbaar is, dat is niet duidelijk. De gemeente heeft daar al onderzoeken naar laten doen, maar de Raad van State oordeelt dat dat onderzoek beter kan. Er werd volgens haar onder meer gerekend volgens verkeerde normen.

Half jaar de tijd
De gemeente krijgt een half jaar de tijd om het onderzoek alsnog volgens de juiste normen te doen. De gemeente moet van de Raad van State dus alleen een beter onderzoek doen naar eventuele geluidsoverlast en mag haar gemaakte fouten daarmee verbeteren.

Rest plannen op orde
De Raad van State hoopt daarmee dat de langslepende zaak rondom de verhuizing snel wordt afgerond. De rest van de plannen is wel op orde, was haar oordeel. De andere bezwaren van de buurtbewoners werden door de Raad van State van tafel geveegd. Zo vreesden de bezwaarmakers veel meer verkeers- en parkeeroverlast bij de komst van de Emmaschool naar hun straat. Ook zouden de verbouwplannen het aanzicht van de buurt te veel aantasten. Volgens de Raad van State gebeurt alles echter volgens de regels en vallen de gevolgen wel mee. De gemeente laat desgevraagd weten snel aan de slag te gaan om de knelpunten snel op te lossen. Ze verwacht dat binnen het gestelde halfjaar gerealiseerd te hebben. De Raad van State neemt alles straks nogmaals onder de loep. Mocht naar voren komen dat de schooljeugd nog voor te veel lawaai zorgt voor omwonenden, dan mag de gemeente maatregelen nemen en onder meer muren plaatsen.

HCAW doet wat het moet doen

Bussumers met voorsprong van start aan play-downs

HCAW speelde sterk en won twee keer. Foto: Bastiaan Miché

BUSSUM - HCAW gaat morgen (donderdag) met een voorsprong van start aan de play-downs. De Bussumse honkbalhoofdklasser stelde afgelopen weekend plaats 5 zeker na twee zeges tegen DSS.

HCAW was afgelopen donderdag (2-12) en zondag (12-2) te sterk voor DSS, zaterdag (17-15) kwamen de Bussumers net wat tekort.

HCAW had voorafgaand aan de reeks duels nog een kansje om de play-offs te halen, maar deze kans was al snel verkeken. Met de eerste zege donderdag was wel meteen de 'eerste plaats' van de tweede helft van het klassement zeker. Daardoor start HCAW komende week met zes punten aan de play-downs. Dat betekent dat HCAW komend weekend al klassebehoud zeker kan stellen. Daarnaast hebben de Bussumers het voordeel dat het gros van de play-downduels op de velden van de Bussumse club zelf worden gespeeld.

Tegenstanders
HCAW start de play-downs morgen met weer een reeks duels tegen DSS. Daarnaast speelt HCAW de komende weken nog tegen UVV en Glaskoning Twins.

Naardermeer: 1200 hectare natuur

Zo'n 100 jaar geleden was het gebied bijna vervallen tot een vuilstortplaats

Het Naardermeer is een nationaal en internationaal beschermd natuurgebied met veel zeldzame dieren en planten. Een oase van rust met een afwisselende flora en fauna. Vanaf de in 2012 gerealiseerde Gasterij Stadzigt zijn er diverse activiteiten te ondernemen: een fietstocht over de vele polderweggetjes, een wandeling rond het meer, een tocht met de boswachter in een fluisterbootje of vogels en vlinders spotten.

Met wat geduld zijn er ook prachtige vlinders te fotograferen.

GOOISE MEREN - De afgelopen jaren heeft het natuurgebied Naardermeer een behoorlijke metamorfose ondergaan. Het gebied, zo'n 1200 hectare, is eigendom van Natuurmonumenten. Gradus Lemmen, sinds 1997 beheerder, stond aan de wieg van veel van die veranderingen.

Tijdens een kanotocht vertelt hij over zijn passie voor de natuur en het Naardermeer. De kano wiebelt een beetje bij het instappen en de miezerige regen die later overgaat in een aardige bui past niet bij het romantische beeld van een vaartocht over het Naardermeer, maar vooruit. Na vijf minuten heb je enkel nog maar oog voor de omgeving. Via een groot open stuk water stuurt Gradus de kano een kreekje in, waar er overigens veel van zijn in het gebied. "Kijk, daar vliegen een paar purperreigers", wijst hij ondertussen naar rechts. In totaal zien we er negen opvliegen. "Waarschijnlijk hebben die daar overnacht", licht Gradus hun plotselinge verschijning toe. Er valt veel te zien, van 'velden' met waterlelies tot zilverreigers en moerasriet in grote hoeveelheden. De beheerder is erg begaan met 'zijn' Naardermeer. "Het bijzondere aan het Naardermeer is dat er geen grote massa's van dezelfde diersoorten in leven. Door het heldere water is het gebied voedselrijk en dat zorgt voor veel diversiteit." Zo leven er snoeken, zeelt, blei en modderkruiper, ijsvogels en futen. "Door de verandering in de natuur komen er de nodige soorten dieren bij, maar per saldo verdwijnen er meer", concludeert Gradus. Zoals de grote karekiet. "Die zul je hier niet meer aantreffen."

Onopgemerkte snelheid
De 57-jarige beheerder maakt zich grote zorgen om de veranderingen die de natuur ondergaat en vooral om de vaak nog onopgemerkte snelheid waarmee dat gebeurt. "Als je het per dag bekijkt zie je het niet zo duidelijk veranderen", stelt hij. Maar over een periode van enkele jaren is de verandering groot. Hij wijst richting een stuk moerassig land. Daar zijn onlangs bomen en riet gekapt om de natuur te herstellen. Als je dat niet doet dan nemen de bomen het gebied binnen de kortste keren over en wordt het leven voor de dieren bemoeilijkt. Gradus realiseert zich dat niet iedereen het eens is met het beleid van Natuurmonumenten. Regelmatig krijgt hij mailtjes en via social media is er de nodige kritiek. "We kunnen het niet iedereen naar de zin maken", geeft hij oprecht toe. "We zoeken de gulden middenweg." En dat valt niet altijd mee, blijkt. Zo zit er een spanningsveld tussen de cultuurhistorische waarde van bijvoorbeeld de buitenplaatsen en de roep om de natuur de natuur te laten. Hij snapt wel dat mensen het niet altijd eens zijn met het beleid, maar met ongeïnformeerd je mening geven heeft hij wel moeite. "We worden soms als de vijand van de natuur gezien. Onterecht", meent hij. "We doen niet zomaar wat, er zit een visie en beleid achter." Met al die negativiteit en het doemdenken over de toekomst heeft Gradus überhaupt niet zo veel. "Natuurmonumenten is een vereniging,. Zonder steun van de ruim 100.000 leden zou het Naardermeer er niet meer zijn geweest in de huidige vorm. Daar moet je je op focussen." Als je het negatieve zo benadrukt dan krijgen mensen al snel het gevoel dat ze er toch niets meer aan kunnen doen. En dat is volgens Gradus geenszins het geval.

Stadzigt, gerealiseerd in 2012 vormt nu een toegangspoort naar het Naardermeer.
Peddelend over het Naardermeer komen de mooiste verhalen naar boven. Foto's: Yvette de Vries

Als vierjarige kleuter wilde Gradus al boswachter worden

Toegangspoort
Een groot deel van zijn werk bestaat uit het ontwikkelen en uitvoeren van een langetermijnvisie. Zo komt Stadzigt rechtstreeks uit zijn koker en is hij direct betrokken bij de plannen voor verbetering en uitbreiding van de huidige veenmosrietlanden. Een hersteloperatie die van levensbelang is voor de moerasvogels en andere fauna. Voor Stadzigt heeft hij vijf jaar geleden hard moeten lobbyen. De gemeente Naarden keurde uiteindelijk maar een deel van de plannen goed, waardoor een investeerder wegviel. De provincie is vervolgens in het financiële gat gesprongen. Het vormt nu volgens Gradus een duidelijke toegangspoort naar het natuurgebied. Ook de vorig jaar gerealiseerde natuurverbinding Naardermeer-Ankeveense Plassen is onderdeel van de langetermijnvisie van Natuurmonumenten. Ondertussen peddelen we stevig door, ook langs plekken waar je als gewone sterveling niet mag komen. Gradus voelt zich een bevoorrecht mens. Dat hij samen met zijn twaalf medewerkers het grootste deel van de dag achter een bureau doorbrengt, vindt hij wel jammer. "Maar als je iets wilt veranderen doe je dat niet alleen met het omhakken van een boom", is zijn nuchtere kijk op de realiteit. Zijn jongensdroom is daarmee wel een beetje verwaterd. Als vierjarige kleuter riep hij al dat hij boswachter wilde worden en daar hoorde altijd buiten zijn natuurlijk bij. Ook wilde hij ooit een boek over de natuur schrijven, maar hij bleef steken bij de inhoudsopgave. Hij hing vervolgens aan de lippen van een amateurbioloog die hij via de georganiseerde activiteiten van de plaatselijke VVV in zijn woonplaats ontmoette. Uiteindelijk koos hij voor een opleiding aan de middelbare tuinbouwschool en voltooide daarna nog de studie Groenvoorziening, landschapsbouw en recreatie. Na een aantal jaar op Vlieland in dienst van Staatsbosbeheer streek hij in 1997 neer aan het Naardermeer. Als het aan hem ligt gaat hij er ook nooit meer weg. Inmiddels hebben we zo'n 300 ha van het natuurgebied rondgepeddeld: tijd voor een boterham met kaas en een kop koffie.

Uit de historie van Gooise Meren

Houten huizen in de Sandtmannlaan in Naarden.

Met de bus door Gooise Meren

Het Naardermeer.
Grote zeesluis en Muiderslot te Muiden.

Een vakantieaanbieding: kennismaken met de mooie plekken in de nieuwe gemeente! Bussum, Muiden en Naarden vormen sinds 1 januari de gemeente Gooise Meren.

Met gidsen, die de historie kennen, kunt u een bus- en wandeltocht maken door deze gemeente, onderbroken door een koffiestop. Erfgoedorganisaties, waaronder Tussen Vecht en Eem (TVE), HK Stad Muiden, HK Bussum en Vereniging Vestingstad Naarden, hebben deze bustocht uitgezet, die langs historische plaatsen in Gooise Meren leidt. Naast wandelingen door de vestingen Naarden en Muiden, leidt de tocht door Bussum en Muiderberg, door villawijken, buitengebieden, langs verdedigingswerken, parken en meren. Gidsen vertellen erover tijdens de rit en tijdens twee wandelingen. De tocht vindt plaats in een luxe touringcar. Mocht u slecht ter been zijn dan kunt u tijdens de wandelingen in de bus blijven zitten. U kunt mee, alleen, samen of met een groepje. Maar geef u eerst op! Op woensdag 17 augustus om 12.15 uur start de bustocht vanaf Sportcentrum/zwembad De Zandzee, Struikheiweg 14 Bussum. Opstappen kan ook om 13.00 uur bij de Utrechtse Poort in Naarden, en nog later in Muiderberg en in Muiden. In Bussum eindigt de tocht omstreeks 15.30 uur; in de andere plaatsen later. De tocht is mogelijk gemaakt dankzij subsidie van de gemeente Gooise Meren.

De tocht duurt dus ruim drie uur. Geef u op via bustochtengm@gmail.com en geef aan waar u wilt opstappen. Heeft u geen email dan kunt u zich opgeven via 035-6947726. Wilt u mee dan betaalt u een bijdrage van € 5 per persoon. Na ontvangst van een bevestigingsmail is uw inschrijving rond.

donderdag 11 augustus

Gastvrouw/heer gezocht

Wijkpost De Schakel

Voor de dinsdagochtend van 08.00 uur tot 12.00 uur. Meer informatie via voorzitter Gerard Visser op 06-26 52 40 81 en op www.wijkpostdeschakel.nl.

Bridgen

WOC Spieghelwijck 9.30 uur

In WOC Spieghelwijck Iepenlaan 354a vrij bridgen van 09.30 - 11.00 uur. Info tel: 035-6911903.

Open Eettafel

De Palmpit 17.30 uur

Een vers bereide maaltijd. Kosten: Soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 7,50 en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 035-693 87 86.

Orgelconcert

Grote Kerk 20.15 uur

Door Ab Weegenaar, met werken van onder meer M. Reger en A. Guilmant.

vrijdag 12 augustus

Biljarten

WOC Spieghelwijck 10.00 uur

Biljarten voor beginners en gevorderden in WOC Spieghelwijck Iepenlaan 354a van 10.00-12.00 uur. s.v.p. opgeven: tel. 035-6918829.

Zelf muziek maken

De Palmpit 14.00 uur

Op de mondharmonica. Elke vrijdagmiddag van 14.00-15.30 uur. Instrument zelf meenemen.

Spelletjesmiddag

De Palmpit 14.00 uur

Tot 16.00 uur. Ook elke vrijdagmiddag en kinderen zijn welkom. Koekoeklaan 3.

KBO ledenmiddag

De Sloep, 14.00 uur

Rolling Oldies, fietstocht door Zuid-Afrika. Links naast de Mariakerk, Brinklaan 42. Leden gratis; niet-leden € 2,-.

zaterdag 13 augustus

Inloop

De Palmpit 10.00 uur

Koekoeklaan 3 tot 11.30 uur. Vragenuurtje.

Open eettafel

De Palmpit 16.30 uur

Een vers bereide maaltijd. Kosten: Soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 7,50 en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 035-693 87 86.

zondag 14 augustus

Dvd-voorstelling/soosmiddag

De Palmpit 14.30 uur

Dvd op groot scherm, toegang € 2,-. Tevens soosmiddag.

Zomerorgelconcert

Koepelkerk 19.30 uur

Lidia Ksiazkiewics, organiste, begeleidend pianiste en jurylid. Kaarten € 10,- (tot 18 jaar gratis) via www.orgelkoepelkerk.nl en voorafgaand aan het concert.

maandag 15 augustus

ANBO SeniorenCafé

Stokjes en Lepel 10.30 uur

Nassaustraat 3 b te Bussum. Tot 12.00 uur. Ook niet-leden van de ANBO zijn welkom, consumpties voor eigen rekening.

maandag 15 augustus

Seniorenfestival

Uit-Wijk 10.30 uur

Tot vrijdag 26 augustus. Dr. Schaepmanlaan 10. Inschrijven verplicht.

woensdag 17 augustus

Bustocht door Gooise Meren

De Fransche Kamp 12.15 uur

Langs historische plaatsen in de vier kernen. Opgeven via bustochtengm@gmail.com of 035-6947726. Kosten € 5,- p.p.

Jeu-de-boules

WOC Spieghelwijck 14.00 uur

Er wordt buiten gespeeld. Info: 035-6911903.

Inloopspreekuur DigiTaalhuis

Bibliotheek Bussum 14.00 uur

Vragen over cursussen en activiteiten op het gebied van het leren van taal en digitale vaardigheden. Ook inloop voor wie als taalvrijwilliger aan de slag wil om mensen (individueel of in groepsverband) te helpen om beter te leren lezen en schrijven. Tot 16.00 uur. Informatie: digitaalhuisgooi@gooisebibliotheken.nl / 035-6973000.

Versa vrijwillgerscentrale

Samenspraak zoekt een taalmaatje om met een anderstalige de taal en cultuur te delen.

Stichting tussen Vecht en Eem zoekt een zelfstandige, communicatief vaardige tekstschrijver en webredacteur.

GGz Centraal locatie de Mauritzhof zoekt een vrijwilliger die goed fietsen kan repareren en deze kennis wil overdragen aan onze cliënten in ons fietsproject.

Forteiland Pampus zoekt een tuinmedewerker om samen in een team op dinsdag het groen rondom het fort evenals de moestuin en bloembakken te onderhouden.

Filmhuis Bussum

*In het kalme 45 YEARS maakt Charlotte Rampling jaloezie invoelbaar, zelfs als de eerste geliefde van je man is overleden.
*In THE LADY IN THE VAN bivakkeert een dame jarenlang op iemands oprit.
*Debuutfilm PETTING ZOO laat zien hoe een kwetsbaar tienermeisje in Texas omgaat met haar onvoorziene zwangerschap.
*RACE schetst hoe in 1936 in Berlijn Jesse Owens als zwarte Amerikaan bij de Olympische Spelen Hitler het nakijken geeft.
*In KNIELEN OP EEN BED VIOLEN verliest een vader zich in het geloof, waardoor beide ouders vereenzamen.
*THE RED TURTLE, de eerste lange animatiefilm van Oscarwinnaar Michael Dudok de Wit, is een prachtig sprookje voor jong en oud.
*In PUBLIEKE WERKEN herleven 19e-eeuws Amsterdam en de Drentse turfvelden levensecht. Met Gijs Scholten van Aschat.
*In HEAVEN ON EARTH pakt het koor uit AS IT IS IN HEAVEN de draad weer op.
*In NEON BULL droomt een rodeo-cowboy ervan modeontwerper te worden.
*COMPOSTELLA schetst een mooi beeld van wat hedendaagse pelgrims beweegt.
*YOUTH is een visueel feest van de maker van LA GRANDE BELEZZA.
*SNEAK PREVIEW: verrassingsvoorstelling voor een breed publiek.

Column

Lichtplan

WONING BOUWEN / VERBOUWEN OF INRICHTEN?
DENK VOORAF NA OVER EEN GOED LICHTPLAN!

Bij het inrichten van een huis wordt vaak eerst aan meubels, gordijnen, vloer, kleur van de wanden, etc. gedacht. Verlichting komt doorgaans op de laatste plaats. Echter, de verlichting bepaalt de sfeer en uitstraling van je interieur. Daarom is het tijdig maken van een lichtplan méér dan raadzaam. Waar wil je welk gewenst licht? Wat moet de uitstraling zijn? Moet het functioneel zijn (boven een lees- of werkplek) of sfeerbepalend (rondom een open haard)?

Ga je nieuw- of verbouwen? Maak het lichtplan dan vooraf! De aannemer zal er zorg voor dragen dat alle aansluitpunten vóóraf in de muren en het plafond worden aangebracht.

Hoe vervaardig je een lichtplan?

Basisverlichting

Je start met het maken van een plattegrond van de ruimten waarin de meubels zijn ingetekend. Een lichtplan wordt opgebouwd uit verschillende soorten verlichting. We starten met de basisverlichting. Hiermee bedoelen we de verlichting die ervoor zorgt dat de ruimte voldoende en gelijkmatig wordt verlicht. Geef op de plattegrond aan waar je de basisverlichting wilt plaatsen. Als basisverlichting worden vaak spotjes, in- of opbouw, toegepast.

Functionele verlichting

De functie van de ruimte is bepalend voor de keuze van de verlichting. De keuken vraagt om andere verlichting dan de slaapkamer of de televisiekamer. Vaak zijn ruimtes ook multifunctioneel. Als de eettafel ook als werktafel wordt gebruikt, dan moet je het licht wel kunnen dimmen. Of wellicht is er in hoogte verstelbare verlichting voor die plek gewenst?

Accentverlichting

Hou ook in de ruimte rekening met een eventuele nis, kunstwerk of schilderij dat je mooi wilt uitlichten.

Decoratieve verlichting

De decoratieve verlichting maakt het lichtplan compleet. Door het plaatsen van wandarmaturen, een kroonluchter in de hal of bijvoorbeeld een staande lamp, die allemaal onafhankelijk door middel van een dimmer of Hue-systeem (via je mobiele telefoon) van elkaar gedimd kunnen worden, kun je een optimale sfeer creëren.

Professioneel advies

Mocht je zelf niet in staat zijn een goed lichtplan te maken, dan adviseer ik om een professional in de hand te nemen voor een vakkundig advies. Daar zul je geen spijt van hebben!

De juridische aspecten van samenwonen

Je partner huurt een appartement in Bussum, jij in Hilversum. Jullie zijn nu al geruime tijd samen en willen een volgende stap zetten in de relatie, samenwonen dus. Dat is alleen maar hartstikke leuk. Toch?

Notaris Van de Griend stelt dat je nog steeds van elkaar moet genieten, maar dat het ook belangrijk is je iets verder te verdiepen. "Romantiek is mooi en heeft eigenlijk geen juridische kanten. Het krijgt pas juridische kanten als de romantiek en liefde ook leiden tot vermogensrechtelijke gevolgen."

Wanneer je besluit samen iets te huren, zijn er daarom verschillende vragen die je jezelf moet stellen. "Staan beide partners inderdaad als medehuurders op het huurcontract en wie neemt het huurcontract over als de relatie eindigt? Hoe zit het eigenlijk met betaling van de huur? Gewoon 50/50 of moet er een andere verdeling komen als de één al werkt en dus inkomen heeft en de ander nog studeert?"

Daarnaast is het belangrijk te kijken wat van wie is. "Hoe zat het ook alweer met de inboedel en dan met name de antieke kast die je van je oma had gekregen die het weer van haar ouders had gekregen?" Als je ongehuwd gaat samenwonen raadt Van de Griend daarom aan een akte op te stellen waarin dit wordt vastgelegd.

"Het lijstje werkt overigens ook door indien de relatie eindigt door overlijden. In een samenlevingscontract is namelijk het zogenoemde verblijvensbeding opgenomen. Op grond van dit beding schuift het gemeenschappelijk vermogen naar de langstlevende partner. Privévermogen, zoals het vermogen dat is opgenomen op het bedoelde lijstje, zal zonder testament 'gewoon' ten goede komen aan de wettelijke erfgenamen. Kortom, lijstjes zijn van harte aan te bevelen voor het geval de relatie in disharmonie eindigt, maar hebben tevens invloed op de situatie bij overlijden."

Het advies van Van de Griend: "De verliefdheid kan serieuze vormen aannemen en dan kan het ook van harte aan te bevelen zijn ook echt serieus na te denken over de gevolgen daarvan. Aarzel dus ook niet om dat te doen en je goed te laten informeren."

INTERIEUR


De cactus is de woonplant van de maand. Een spannende woonplant die in een interieur groot effect heeft. De comeback van deze klassieker zit vooral in het feit dat het een heel makkelijke woonplant is. Ook de aparte uitstraling doet het goed, vooral bij mensen die houden van bijzonder design.

Slimme energiemeter moet beter

De Vereniging Eigen Huis (VEH) constateert dat de verbruikskostenoverzichten die huishoudens met een slimme energiemeter tweemaandelijks ontvangen, ondermaats zijn.

De overzichten geven onvoldoende inzicht in het energieverbruik en veel mensen zeggen ze niet eens te ontvangen. Een belangrijk doel van de slimme meter is om huishoudens te helpen energie te besparen. Uit het onderzoek van VEH blijkt dat de helft van de gebruikers niet gestimuleerd wordt om zelf energie te besparen.

WONEN


Van het Gooi naar de Veluwe, want onder andere daar is het aantal transacties van recreatiewoningen erg gestegen ten opzichte van 2014. De markt voor recreatiewoningen is zich, na jaren van prijsdaling, sterk aan het herstellen. Consumenten geven bij een recreatiewoning de voorkeur aan nieuwbouw.

19 / 20

Gezin uit Naarden met 3 jongens (8, 7 en 3 jaar) op zoek naar lieve oppas aan huis. Op ma en don van 11.45-18.30. Interesse? Bel 06-45754412

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak- en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974. www.arthursloodgietersbedrijf.nl

Te koop gevraagd tegen prima prijs: oud goud, gouden tientjes, Krugerranden e.a. gouden en zilv munten, baartjes goud en zilver, muntverzamelingen etc. Fa. Kevelam te Garderen 0577-461955 lid NVMH

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Privéles Nederlands, Engels, Duits, Frans, Spaans. 035-6839235

Gratis feestzaal tot 180 pers. incl. onbeperkt drank v.a. 10,-. Info 06-53319921

Weekendhulp gezocht Groot gezin - 5 kinderen - zoekt fijne weekendhulp zodat de ouders ook weekend hebben. Meer informatie http://bit.ly/2aMVjHs of 085-8883336

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Taxi naar/van Schiphol vanuit Naarden / Bussum € 50,-. A-to business (goodkinds service) tel.: 06-26984855

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Schildersbedrijf van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Bootzeilen/dektenten te
koop. Meer info:
www.dekzeilenspecialist.nl of
bel 06-55771928

BUHR ZOEKT BOEDEL uw huis leeg en bezemschoon. Nu de gehele dag contact mogelijk via 06-10566581