NaarderNieuws

23 januari 2014

NaarderNieuws 23 januari 2014


VVD Huizen wil Vesting kopen, ministerie zegt: dat kan niet

De tweede koper is binnen: VVD Huizen wil het beheer van de Vesting overnemen van het Rijk. Foto: Christian Pfeiffer

door Lisa van Dorp

NAARDEN - Het spraakmakende plan van de VVD in Huizen om de vestingwerken van het Rijk te kopen, is niet realistisch volgens het ministerie van Wonen en Rijksdienst. "Minister Blok ziet de 34 te verkopen Rijksmonumenten, waaronder de Vesting, als één pakket dat in zijn geheel afgestoten wordt. Daarvoor onderhandelt de minister met één partij: de Nationale Monumentenorganisatie (NMO)."

Met die reactie uit Den Haag staat de verrassing waar de VVD Huizen vorige week de verkiezingsstrijd mee begon, op losse schroeven. Op de nieuwjaarsreceptie van de plaatselijke liberalen stelde partijcoryfee Carel Bikkers voor dat Huizen de vestingwerken koopt van het Rijk. Niet als verkiezingsstunt maar gewoon, 'als goede buur'. De VVD in Huizen, de grootste partij in de gemeenteraad, maakt er zelfs een verkiezingsissue van. Bikkers legt uit waarom: "De verantwoordelijkheid van de lokale politiek in Huizen stopt niet bij het hekje van onze achtertuin. Er zijn zoveel Huizers die van de vestingwerken genieten. Als Naarden het behoud van de Vesting niet zelf kan betalen, doen wij het. De Vesting mag niet in handen vallen van onroerendgoedbeleggers; dit belangrijke stuk nationaal erfgoed moet behouden blijven."

VVD'er Carel Bikkers. Foto: Gemeente Huizen

Het plan uit Huizen roept vanuit Naardens perspectief vragen op. Waarom zou Huizen miljoenen uitgeven aan het historisch erfgoed van Naarden? "Uit goed nabuurschap. Naarden-Vesting is onze achtertuin." Kan Huizen het kostbare beheer van de Vesting over een langere periode betalen? Geen probleem, volgens Bikkers. "Huizen zit goed bij kas. De verwachting is dat het onderhoud ons jaarlijks tussen de acht ton en een miljoen euro zal kosten. Daarbij geeft het Rijk nog een bruidsschat mee." En wíllen de Huizers dit dan ook jaarlijks betalen aan de buren? Bikkers: "De eerste reacties zijn positief. D66 heeft zich al uitgesproken voor deze sociale gedachte."

Het Naarder gemeentebestuur wil niet te veel aandacht besteden aan het plan. "Naarden is nog steeds van mening dat de toekomst van de vestingwerken het best gegarandeerd is wanneer deze eigendom van het Rijk blijven", laat de gemeente in een kort persbericht weten. "Wij volgen berichten dat er in onze regio particulieren of organisaties zijn die interesse hebben in overname van de vestingwerken met interesse, maar zij vormen geen aanleiding om ons standpunt te herzien."

Serieus
Bikkers' partijgenoot uit Naarden, Miriam van Meerten-Kok, spreekt van een verrassend aanbod. "Maar ik geloof wel dat het serieus is. Op dit moment onderhandelt Blok echter met de NMo. Omdat wij geen eigenaar zijn, is het niet aan ons om te beoordelen wat er met dit aanbod moet gebeuren. Naarden wil in elk geval een duurzame, toekomstbestendige oplossing voor de vestingwerken."

Het voornemen tot de koop wil volgens Bikkers overigens niet zeggen dat de gemeente Huizen van mening is veranderd op het gebied van de fusie. Bestuurlijk samengaan met Naarden, Bussum en Muiden is voor de grootste partij in Huizen geen optie. "Dat station is allang gepasseerd. Huizen heeft nou eenmaal niets met Muiden."

Jonge inbrekers op heterdaad betrapt

NAARDEN - De politie heeft dinsdagmiddag aan het Grenspad twee 17-jarige Huizers opgepakt die aan het inbreken waren.

Agenten van het wijkteam Naarden-Bussum kregen dinsdag een telefoontje van een bewoner van het Grenspad. De man had twee jongemannen bij de buren in de tuin zien scharrelen en vlak daarna breekgeluiden gehoord. De alerte Naarder die op de grens met Huizen woont, belde 112 met een uitgebreid signalement.

Toen politieagenten even later ter plaatse waren, gingen de minderjarige inbrekers ervandoor. Na een achtervolging door verschillende achtertuinen konden de twee jongens in de gemeente Huizen worden aangehouden.

Bekenden
De jongens bleken goede bekenden van de politie te zijn. "Het zijn woninginbrekers uit onze top tien. Dus we zijn erg tevreden met deze vangst", laat een woordvoerder van het wijkteam weten. De zaak wordt nog verder onderzocht.

27

schoolverlaters telde Naarden afgelopen schooljaar volgens Bureau Leerlingzaken

Een uitgelezen boek

Gedenkboek Hilversum 1424 – 1924

Het oorspronkelijke boek werd uitgegeven ter gelegenheid van het vijfhonderd-jarig bestaan als zelfstandige gemeente.

Dit is de ongewijzigde herdruk uit 1974 toen Hilversum dus 550 jaar bestond. Het kolossale boek (32x23x6cm, 3 kilo zwaar) bevat een twintigtal hoofdstukken waarin steeds een onderwerp chronologisch behandeld wordt zoals onderwijs, kunst, sport, brandweer, verkeer, nijverheid, enz.

Het werk telt maar liefst 520 pagina's plus inhoudsopgave, register en colofon, alle op stevig papier en tussen de tekstpagina's nog eens 176 illustraties op speciaal glad papier. Het boek 'opent' met een ets van L.K.C. Prins van de Kruissteeg in Hilversum in December 1923. In 1924 gaf de gemeente het boek uit. Deze heruitgave werd door Interbook International in Schiedam verzorgd. Het ingebonden boek oogt als nieuw; de omslag (met de Kerkstraat) is in goede staat. Verder bevat het boek een naamstempel. De prijs van de heruitgave uit 1974 was 150 gulden.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor 35 euro. Mail of bel Oosterom: n.c.oosterom@hetnet.nl of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt oude boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een scholingsproject in Kirinda (Rwanda).

Over tijden die voorbij zijn

Foto:

Een zaterdag, wel 110 jaar terug. De vrouw van Leen Brouwer (geboren 1851) veegt de stoep van het laantje (later naar Breughel vernoemd) bij het huis Klein Rubroeck. Dat straatvegen was in Naarden een per ordonnantie opgelegd terugkerend bedrijf. Een uit het jaar 1454 daterende stadskeur verplichtte elke inwoner op zaterdag zijn voor- en achterstraat schoon te maken. Voor enkele dwarsstraten, bijvoorbeeld de Korte Pijlsteeg waar in de 15e eeuw geen huizen stonden, werden aparte regels gemaakt. Doorgaans moesten daar de bewoners van de hoekpanden dan vegen. Het 'slyck en de mest' moest, 'op verbeuren van dry stuyvers' in ieder geval voor 'vespertijd' (het avondgebed tussen 5 en 6 uur) van de straat zijn.

Wie hier 60 jaar geleden al woonde, heeft nog wel een beeld van de massale stoepenreiniging die toen werd gecombineerd met het poetsen van de koperen knop van de deurbel. Een boete stond er niet meer op, maar om niet als asociaal gebrandmerkt te worden deed iedere Vestingbewoner zaterdags trouw aan het schrobben en poetsen mee.

Meer weten over uw woonomgeving? Lees De Omroeper, het historisch tijdschrift voor Naarden. Het kwartaalblad kost 17,50 euro per jaar. Abonneren: (035) 6946860 of info@stichtingvijverberg.nl en www.stichtingvijverberg.nl.

Naarden:

*PGN Witte Kerk 10.00 u. ds. L. Heuvelman
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistieviering; za.25/01 17.30 u. Eucharistieviering
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. ds. J. Bos; 17.00 u. ds. J. Bos

Bussum:

*RK Mariakerk 10.00 u. Gezinsviering pastor A. Koot
*RK St. Jozefkerk 10.00 u. J. Baaij
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. ds. H. van Dijk
*PGB Verlosserkerk Oost in Centrum
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. S. de Jong
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. R. Eisinga; 17.00 u. ds. B. Oosterom
*Remonstrantse Gemeente N-B 10.30 u. ds. A. Mikkers
*Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB 10.30 u. mw. drs. A. Manneke
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. Duo-dienst in Baarn ds. A. Maas-Smilde
*Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B 10.00 u. ds. W. Metzger
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. P. Smit; 19.00 u. J. van Wijgerden
*Het Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Weerbericht

Wisselvallig en eerst nog tamelijk koud
Het blijft aanmodderen met de winter. Een hogedrukgebied boven Scandinavië brengt winterkou in het noorden en oosten van Europa. Met een naar noordoost draaiende wind probeert ook bij ons de vrieskou binnen te sluipen, maar het lukt net niet. In het weekeinde levert een front van een oceaandepressie neerslag op en een geleidelijke temperatuurstijging.

Donderdag en vrijdag
Zowel donderdag als vrijdag ligt de nadruk op bewolking. Donderdag kan het overdag af en toe regenen. Het wordt overdag circa 4 graden. Vrijdag blijft het grotendeels droog. Af en toe schijnt de zon. Er waait vrijdag een matige noordoostenwind. In de nacht naar vrijdag gaat het licht vriezen, tot -2 graden. In de middag schommelt de temperatuur rond +2 graden.

Het weekeinde
De bewolking neemt toe en zaterdag valt enige tijd neerslag in de vorm van regen, maar in de nacht mogelijk voorafgegaan door sneeuw en later natte sneeuw. In de nacht vriest het licht (-2 graden), overdag oplopend tot +4 graden. Zondag valt af en toe regen. 's Nachts rond het vriespunt. Overdag wordt het 5 graden. De wind draait naar zuid tot zuidwest en trekt iets aan.

Weetje
Een jaar geleden, van 14 januari t/m 25 januari 2013 bleef de temperatuur constant onder het vriespunt. Dat betekende 12 ijsdagen achtereen. IJsdagen zijn dagen waarop het ook overdag blijft vriezen. Zoveel achter elkaar was bijzonder. Deze winter telt nog steeds 0 ijsdagen. In een normale winter komen 8 ijsdagen voor, met dus ook het maximum onder het vriespunt.

Vogelasiel Naarden heeft drie buizerds te gast

Beheerder: 'Buizerds zijn opportunisten en worden vaak aangereden'

Hoe populair hij ook is bij de vrijwilligers, de witte buizerd met een gebroken vleugel krijgt geen naam in het Vogelasiel. Foto: Lisa van Dorp

door Lisa van Dorp

NAARDEN - De witte buizerd in de ziekenboeg ziet er niet uit als een gevaarlijke roofvogel. Eerder als een fluffy pinguïn uit de film Happy Feet. Hij belandde in het Vogelasiel aan de Burgemeester Jur Visserlaan met een gebroken vleugel en wormen in zijn lijf. Hij is zo rustig door de pijnstillers, legt beheerder Erik Bruinning uit. "Maar over een maand of twee vliegt hij weer in het wild rond."

In het Vogelasiel zitten nu drie buizerds. De indrukwekkende roofvogel met zijn grote gele klauwen is een veel geziene patiënt in Naarden. "We hebben ze het hele jaar door. Vlak voor kerst hebben we er nog vijf vrijgelaten", vertelt Bruinning. De meeste buizerds zijn verkeersslachtoffers. "Buizerds zijn opportunistische alleseters. Ze eten graag aas in plaats van zelf te roven. Dus zitten ze veel langs de snelweg te loeren op aangereden dieren en dan gaat het vaak mis. Ze worden zelf aangereden of meegezogen in de slipstream van vrachtwagens en raken zo gewond."

De bruine buizerd heeft het niet zo op mensen in zijn kooi. Foto: Lisa van Dorp

'Roofvogels zijn spannender dan een duif of een musje'

De witte buizerd werd dinsdag binnengebracht vanuit Lelystad. Woensdag gaat de vogel naar de dierenarts op IJburg waar het asiel mee samenwerkt. De dierenarts daar was vanaf zijn twaalfde vrijwilliger bij de vogelopvang en rekent zijn eigen uren niet. Fijn voor de opvang, want de stichting is afhankelijk van giften, donaties en subsidies. De vleugel van de witte buizerd wordt gespalkt of hij krijgt een pen door zijn gebroken bot, waarna een revalidatieperiode van een maand of twee volgt. Maar voorlopig zit de verzwakte vogel nog stilletjes in zijn kooi. Aan aandacht heeft het pluizige dier geen gebrek: alle vrijwilligers komen even kijken. Bruinning: "Roofvogels en uilen spreken iedereen aan. Het zijn toch roofdieren en die zijn nou eenmaal spannender om te hanteren dan een duif of een musje."

Indrukwekkend
In de grote buitenkooi, waar vogels vrij rond kunnen vliegen, zitten nog twee bruine soortgenoten die al weer aardig hersteld zijn. De een had een hoofdwond, waarschijnlijk na een aanrijding, de ander zat onder de wormen. Als Bruinning de kooi in stapt, verdwijnen ze klapwiekend naar de verste hoeken, de bek half open van de stress. Dan is goed te zien dat buizerds roofdieren van formaat zijn: als ze langsscheren zijn ze veel indrukwekkender dan wanneer ze in een hoekje zitten. "Hun grootste wapens zijn hun klauwen", weet Bruinning. "Mensen zijn vaak bang voor de kromme snavel, maar het echte gevaar zit in de klauwen. Daarmee kunnen ze een druk uitoefenen van 110 kilo per vierkante centimeter. Als er een op schoot zit bij een verzorger en de buizerd schrikt ergens van, voel je dat wel aan je been."

'Hun grootste wapens zijn hun klauwen'

Dat is moeilijk voor te stellen bij de aanblik van de schattige witte buizerd. Maar hoe aandoenlijk hij er ook bij zit en hoeveel aandacht hij ook krijgt, deze patiënt krijgt tijdens zijn verblijf in Naarden geen eigen naam. "We krijgen hier per jaar 5.000 vogels binnen. Dan moeten we 5.000 namen bedenken", zegt Bruinning. Na enig nadenken komt hij daar op terug. "Voor heel bijzondere vogels maken we wel een uitzondering. We hebben onze huisdieren, de Amerikaanse koningsbuizerd Iwan die eigenlijk een meisje is, en onze meerkoet Pieper. Die hebben we al sinds hij een kuikentje was."

Vrijlaten
Als de drie buizerds weer gezond zijn verklaard, worden ze vrijgelaten op een geschikte plaats. "Dat is bij 's-Graveland of het Naardermeer. Als we de vogels weer in het wild vrijlaten, willen we dat onder zo gunstig mogelijke omstandigheden doen. Ze zijn toch altijd iets minder weerbaar na een verblijf bij de opvang." Lang blijven ze echter niet in de buurt van Naarden, verwacht Bruinning. "Ze keren vrijwel altijd terug naar hun oorspronkelijke territorium."

Kiwanis houdt weer Goois Jazz Festival

NAARDEN / BUSSUM - Met grote namen zoals Alain Clark, Candy Dulfer en Julia van der Toorn hoopt het Goois Jazz Festival ook dit jaar weer veel publiek te trekken naar Spant!

Op zaterdag 29 maart organiseert Kiwanis uit Naarden voor de 31ste keer het festival. Op het festival komen meestal rond de 2000 bezoekers af. De commissie heeft er dit jaar ook weer alles aan gedaan om een mooi programma neer te kunnen zetten.

Evenwichtig

Volgens jazzkenner Kent Hanson van Radio 6FM staat er een evenwichtig programma, bestaande uit nieuwkomers, grote namen en jazz voor gevorderden. Zo staat ook de Bussumse mondharmonicavirtuoos Martijn Luttmer op de programmering. Josee Koning brengt Brazilliaanse kamermuziek en ook jazzpianist Peter Beets mocht zeker niet ontbreken.

Voorzitter Rick van der Reijk van Kiwanis vertelt dat veel festivals wegvallen omdat het steeds moeilijker wordt om zo'n groot evenement financieel rond te krijgen. "Om te zorgen dat alles door kan gaan hebben we onder andere het aantal podia teruggebracht van vijf naar vier. Ook beginnen we iets later, niet om 17.00 maar om 19.00 uur."

Charitydiner
Voorafgaand aan het muziekprogramma is er een charitydiner. De presentatie is in handen van multitalent Ivo Niehe die ook een stuk uit zijn theatershow zal spelen. De Bussumse topkok Julius Jaspers verzorgt het eten en Christi's verzorgt de veiling.

Máxima
Al het geld dat opgehaald wordt bij zowel het diner als op het Goois Jazz Festival gaat naar het goede doel. Dit jaar is gekozen voor het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie in Utrecht.

Hoewel het nog gissen is naar de opbrengst, vermoedt Hans de Wit van Kiwanis dat het rond de 30.000 euro gaat worden. "We zijn natuurlijk afhankelijk van de sponsoring en kaartverkoop."

Kaarten
Het Goois Jazz Festival is ieder jaar uitverkocht, dus wie er bij wil zijn kan reserveren via www.gooisjazzfestival.nl.

NaarderNieuwslezer Emmie Zwikker wint iPad mini

Foto: Sjoerd Stoop

Emmie Zwikker (65) is een trouwe lezer van NaarderNieuws. Dinsdag kreeg ze een iPad Mini van de krant. NaarderNieuws is namelijk sinds kort in een nieuw digitaal formaat beschikbaar voor de pc, tablet en smartphone. Emmie Zwikker was de eerste lezer die een digitaal abonnement nam. Hiervoor werd ze beloond met een iPad. "Hartstikke leuk", reageerde de Vestingbewoonster. "Ik probeer het nieuws wel een beetje bij te houden. Je moet toch weten wat ze met je woonomgeving doen: onder andere de parkeertoestanden en de fusie die er aankomt."

Mooi Naarden overhandigt wethouder 350 handtekeningen

Visie Amersfoortsestraatweg staat op raadsagenda 

Mooi Naarden overhandigt de wethouder 350 handtekeningen. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Vereniging Mooi Naarden heeft vorige week een petitie met zo'n 350 handtekeningen aangeboden aan wethouder Adriani. Daarin wordt het gemeentebestuur opgeroepen om met een visie te komen op de voorzieningenstrook langs de Amersfoortsestraatweg.

Adriani kreeg de petitie bij de voorronde die de raad hield over het onderwerp. Hoewel de petitie nog uit november stamde en de raad de Amersfoortsestraatweg die avond op de agenda had staan, had Mooi Naarden besloten de petitie toch te overhandigen, 'als signaal'. Met de steunbetuigingen onderstreepten de omwonenden het belang dat ze hechten aan deelname aan het proces waarin besloten wordt over hun buurt. Geen punt, vond de wethouder. "De petitie is opgehaald op het moment dat de buurt in een hele bedreigende situatie zat. Dat ze die handtekeningen niet onder zich wilden houden, begrijp ik heel goed."

Op de voorronde spraken raadsleden voor het eerst over het voorstel om de nieuwbouwprojecten Stork en Amersfoortsestraatweg te splitsen. Volgens de wethouder moeten die plannen losgekoppeld worden, zodat Stork kan starten. "De planvorming voor Stork is klaar. Voor de Amersfoortsestraatweg nemen we rustig de tijd en vragen we toestemming om een visie te ontwikkelen." Die visie moet duidelijk maken hoe de Amersfoortsestraatweg er in de ideale wereld uitziet. Adriani: "In het visietraject gaan we de rommelige entree naar de Vesting vrij inrichten. Wat we daarvan echt kunnen verwezenlijken hangt weer af van de grondeigenaren." In de visie moet in elk geval een plekje gevonden worden voor de 32-36 sociale huurwoningen die oorspronkelijk op het Storkterrein gepland waren.
Volgende week buigt de gemeenteraad zich over de kwestie. Adriani: "Ik heb goede hoop dat de raad meegaat in deze manier van behandelen."

Fred Zwart

Hengelaar
Naarder sinds 1963

Hoe groot was de grootste?
"Een snoek van 114 centimeter, gevangen in de Zoute Gracht. Een prachtige vis die nu gewoon weer rondzwemt."

Wat heb je met vissen?
"Ik ga bijna iedere zondag vissen met buurman Jack. Wij fietsen dan vroeg naar de Vesting waar Jacks bootje ligt. Wij hebben dan veel lol en genieten van de rust en de natuur. Lekker even niets aan je hoofd hebben."

Pieren of brood?
"Ik vis met dood aas op roofvis. En af en toe ook met een kunstvisje."

Wat is de beste visstek?
"Elk water in Naarden is de beste visstek. Naarden is zo mooi wat dat betreft."

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik ben onderhoudsmonteur bij de firma Teeuwissen Riool in Huizen."

Welk Naarder nieuws houdt je bezig?
"
Dat er de laatste tijd zoveel wordt ingebroken in Naarden. Je gaat dan extra alles in de gaten houden omdat het zo vlakbij is gebeurd. En als je dan leest dat er, ondanks vele waarschuwingen, toch nog veel mensen hun poort, schuurdeur of raam open laat staan..."

Wat zou je doen als je één dag burgemeester van Naarden was?
"Dan zou ik de handhavers er extra op toe laten zien dat de hondenbezitters de uitwerpselen van hun viervoeters opruimen. Ik vind dat lieden die dit gewoon op straat laten liggen smeerlappen zijn."

Op wie ga je stemmen 19 maart?
"D66. Omdat zij zich inzetten voor veiligheid. Zij willen ook de waarden van Naarden overeind houden. Cultureel moet Naarden Naarden blijven."

Beatles of Stones?
"Ik ga voor de Beatles. Ik houd van wat rustiger muziek."

Wat zijn je goede voornemens voor 2014?
"Lekker genieten van alles en me niet druk maken. En uiteraard een nog grotere snoek vangen."

Vestingnarren halen Xander naar Naarden

NAARDEN - "Ons sterrenfestival en de pronkzitting zijn zó groot en zó leuk, dat ze maar eens in de twee jaar kunnen worden georganiseerd", laat Carnavalsvereniging de Vestingnarren weten. Aan de vooravond van het carnaval geeft de vereniging op 31 januari en 1 februari twee grote feesten in sporthal De Lunet.
De Vestingnarren hebben de Lunet voor de gelegenheid omgebouwd tot 'evenemententempel'. Op het sterrenfestival op vrijdagavond maken Nederlandstalige sterren als Wolter Kroes, Danny Nicolai & Alex en Peter Beense hun opwachting. Volgens de Vestingnarren wordt het een avondje muziek voor iedereen.
Zaterdag volgt de traditionele pronkzitting. "Als de Vestingnarren dan de zaal binnenkomen, krijg je kippenvel", zegt een kenner. Op het podium staan onder meer Sharon Doorson, bekend van the Voice of Holland, en Xander de Buisonjé.
Kaarten zijn verkrijgbaar op Vestingnarren.nl.

Naarder gepakt voor opstootje

NAARDEN - Agenten hebben afgelopen weekend een Naarder (19) opgepakt voor het veroorzaken van een opstootje voor een Bussums café.

De man was de hele avond vervelend en werd op zijn gedrag aangesproken door de portiers van het café. De jongen begon vervolgens te schelden en wou de medewerkers schoppen en slaan, waarop die de politie belden. Toen de agenten ter plaatse waren was de jongen amper te kalmeren en probeerde hij wederom te slaan. De agenten hebben de Naarder meegenomen naar het bureau.

Weer nederlaag voetballers NVC

NAARDEN - Ondanks dat het spel best naar behoren was, heeft NVC zondag een nederlaag geleden tegen het beter presterende De Meern. De nummer twee was met 1-3 te sterk voor de Naarder promovendus.

NVC speelde goed en zelfs veel beter dan de laatste weken. Met een aantal goed opgezette aanvallen zorgden de Naarders al snel voor gevaar. Het probleem aan de kant van NVC was echter dat de ploeg te veel weggaf. Deze fouten zorgden ervoor dat De Meern drie doelpunten kon maken.

De Naarders reageerden onscherp en probeerden nog van alles terug te doen. Toen er aan de kant van NVC een rode kaart te betreuren was, was het duel echter gespeeld. Het ontbrak de Naarders toen aan kracht om nog een ommekeer te forceren. Alleen Steve Promes kon vanaf elf meter nog een eretreffer produceren.

Komend weekend wacht NVC tegenstander De Kennemers. Met een nederlaag zou de ploeg afzakken naar de gevarenzone.

Woning Keverdijk open-gebroken

NAARDEN - Onbekenden hebben afgelopen vrijdag een woning aan de Keverdijk opengebroken.

De inbrekers kwamen binnen door de voordeur te forceren. Vervolgens werd het pand van top tot teen doorzocht. De politie kan niet zeggen wat er precies gestolen werd. Van de daders ontbreekt elk spoor.

9 / 16

'Ik ben er om de jeugd te helpen en niet om ze tegen te werken'

Jeugdagent Heidi Plantinga

Jeugdagent Heidi Plantinga hoopt dat alle jongeren met problemen haar weten te vinden. Foto: Bob Awick

door Jessica de Jong

NAARDEN/BUSSUM - Kindermishandeling, uithuisplaatsingen, weggelopen kinderen, lastige pubers, suïcidale tieners... het zijn zomaar een paar onderwerpen waar jeugdagent Heidi Plantinga regelmatig mee te maken heeft. Ze maakt vaak heftige situaties mee op haar werk, maar ze zit helemaal op haar plek bij het wijkteam Naarden-Bussum waar ze inmiddels een jaar of zeven alle zaken rondom kinderen toegewezen krijgt.

Ze oogt vrolijk met haar stoere politiepak en contrasterende roze nagels en dito horloge. "Mijn hart ligt bij de jeugd", vertelt ze. Plantinga werkte in het begin van haar politiecarrière nog achter de balie in Baarn, maar al snel had ze intensief contact met de jeugdagent. Toen er een vacature vrijkwam als jeugdagent aarzelde ze dan ook geen moment. "De afwisseling waar je als jeugdagent mee te maken hebt, maakt het werk zo leuk. Ik heb natuurlijk heel veel contacten. Niet alleen met kinderen en hun ouders, maar ook met instanties zoals de Raad voor de Kinderbescherming, jJongerenwerk van Versa en Bureau Jeugdzorg."
Plantinga is te spreken over de jeugd in Naarden en Bussum. "Ik vind dat we het best goed getroffen hebben met de jeugd. Natuurlijk spelen er wat zaken, maar het valt hier best mee. We zijn laatst met jongeren en mensen uit de buurt waar ze hangen in gesprek gegaan. Dat toont toch hun welwillendheid. Ik ben er om de jeugd te helpen en niet om ze tegen te werken. Dat weten ze ook. Ik wil alle jongeren leren kennen, want dat levert veel voordelen. Stel ik zie een groepje rondhangen en ze hebben troep op straat gemaakt, dan zie ik iemand die ik ken en zeg: "Piet, jullie ruimen dit op en jij bent hier verantwoordelijk voor." Dat werkt, want ze weten dat ik ze ken. Ik wil natuurlijk ook luisteren naar de jeugd, horen wat ze te zeggen hebben. Een vaste hangplek komt er denk ik niet in Naarden of Bussum, want je hebt te maken met steeds wisselende groepen hangjongeren die allemaal iets anders willen. En wat voor plek je ook zou aanbieden, het is toch nooit goed. De jongeren willen in het centrum hangen en niemand wil deze tieners voor hun deur hebben. Ik heb wel intensief contact met de medewerkers van Versa die inspelen op de actuele behoeftes."

Een groot gedeelte van het werk van Plantinga draait om goede contacten. "Stel er is een geval van huiselijk geweld. Zijn er kinderen bij betrokken, dan komt de zaak bij mij terecht. Ik heb nauw contact met de hulpverlening. Zo'n zaak laat ik vervolgens niet meer los. Ik ga niet afwachten tot het weer fout gaat, ik blijf in gesprek met probleemgezinnen. Soms spelen er ook andere problemen zoals bijvoorbeeld drugs of alcoholverslaving. Als ze je kennen, is het ook makkelijker om me te benaderen en andersom." Een ander voorbeeld van het belang om contact te houden is als ze een jonge winkeldief oppakt. "Heel soms is het uit baldadigheid of voor de kick dat er iets gestolen wordt. Maar vaak genoeg speelt er veel meer op de achtergrond. Ik probeer deze schreeuw om hulp op te vangen. Dus ook al wordt er na de aanhouding niet veel duidelijk, ik blijf contact houden zodat we elkaar leren kennen. Ik blijf zoeken naar mogelijkheden om alles op de rails te krijgen om te voorkomen dat ik zo'n winkeldief weer op het bureau aantref."
Wat Plantinga het zwaarst treft zijn de zogenoemde uithuisplaatsingen. "Het blijft tegen je gevoel in gaan om ouder en kind uit elkaar te halen. Over het algemeen krijgen we dan ook veel weerstand als deze maatregel genomen wordt. Maar heel soms is het ook fijn als de ouders hierdoor even wat lucht krijgen. Ik heb al heel veel van deze situaties meegemaakt en kan het daarom ook goed inschatten." Ook moeilijk vindt ze het wanneer een kind suïcidaal is. "Soms ligt er al een afscheidsbriefje. Dat kan heel heftig zijn. De ene keer is het een schreeuw om aandacht, maar het kan ook verkeerd aflopen. Bij een zelfmoordpoging kan het immers in één keer afgelopen zijn."
Het leukste aan haar werk vindt ze het wanneer iemand haar komt bedanken. "Dan heb je echt eer van je werk. Het is ook fijn wanneer ik iemand spreek die vertelt dat het na een slechte periode weer goed gaat. Zo werd ik gebeld door een moeder met een lastige puber. Ze wist niet meer wat ze met haar dochter aan moest. Dat is dan niet direct een politiezaak, maar ik hoor het aan en geef advies of verwijs door naar een hulpverleningsinstantie. Maar er is ook wel eens 's avonds laat aangeklopt bij het bureau. Dan staat er een tiener voor de deur om te kijken of ik er ben. Dat voelt goed dat ze je kennen en weten dat ze bij je terecht kunnen." De jeugdagent biedt niet alleen hulp op straat en bij de mensen thuis, ze doet dit ook online. "Ik werk achter de chat van vraaghetdepolitie.nl. Deze website is speciaal voor jongeren gemaakt. Ze kunnen daar informatie vinden over uiteenlopende onderwerpen zoals pesten, drugs, overlast, loverboys, boetes en straffen. Op dinsdag en donderdag tussen 19.00 en 21.00 uur staat ook een chatteam klaar. Jongeren zoeken betrouwbare antwoorden en kunnen hier in de anonimiteit hun vragen stellen. Er komen voor ons ook veel zaken uit de chat. Denk daarbij bijvoorbeeld aan incestgevallen of huiselijk geweld. Online kunnen we door regelmatig te chatten, privé of in een groep, een band opbouwen en vertrouwen kweken. Je leert elkaar kennen, soms bellen we ook of zien we elkaar in het echt, waarna we een eventuele zaak kunnen oppakken." Regelmatig zijn er ook themachats. "Vanaf 1 januari mogen kinderen van 16 en 17 jaar geen alcohol meer kopen en drinken. Tijdens zo'n chat merk je dat veel van deze tieners het oneerlijk vinden en willen weten waarom het nu zo belangrijk is dat er niet meer gedronken wordt." Via de chat vinden ook veel jongeren haar weer op twitter onder de naam @Jeugdagent_NaBu. "Ook daar weten ze me te vinden en dat is goed. Voor jongeren vloeien online en offline in elkaar over. Ouders vragen hun kinderen vaak hoe het het op school was. Maar je zou ook moeten vragen: hoe is het op internet? Dat kan interessante gesprekken opleveren. Zo heb ik wel eens iemand gehad die zei: er is van me gestolen. Bleek het om spulletjes uit het online Habbo Hotel te gaan."

'Vraag je kind eens: hoe was het op internet?'

Plantinga is zelf 35 jaar en dat is wellicht een van de redenen waarom ze haar draai als jeugdagent heeft gevonden. Ze weet wat er leeft onder de jongeren en is zowel online als offline erg actief. Door haar inlevingsvermogen en misschien wel omdat ze ook zelf moeder is, doet ze er alles aan om kinderen en jongeren de helpende hand te bieden.

Filmhuis Bussum

Captain Phillips. Foto: Filmhuis Bussum

DE NIEUWE WILDERNIS, een serie ongelofelijke beelden.
In INSIDE LLEWYN DAVIS van de Coen brothers wil een muzikant alleen maar muziek maken.
In HET DINER maken ouders een rommeltje van hun gezinsleven.
TANTA AGUA is een warm coming-of-agedrama waarin de eerste papa-vakantie na de scheiding in het water dreigt te vallen.
AMAZONIA (3D) volgt een aapje in de wonderschone, maar meedogenloze natuur van het Amazonegebied.
MANDELA: LONG WALK TO FREEDOM over het leven van Mandela.
In GRAND CENTRAL kan een man die radioactieve straling ontving, niet wegblijven bij een vrouw.
LA GRANDE BELLEZZA is een kleurrijke satire op decadent Rome.
CAPTAIN PHILLIPS toont het zenuwslopende kat-en-muisspel tussen Somalische kapers en de scheepsbemanning (waaronder Tom Hanks!).
AVANT L'HIVER is de nieuwste van Philippe Claudel. Een harmonisch huwelijk wordt verstoord door een anoniem boeket rozen dat aan huis wordt afgeleverd.
SAMSARA bevat geen dialogen maar een reeks betoverende opnames van kalkrotsformaties, langs mensen, bezig als mieren, naar tempels en terug naar natuurcreaties. Hypnotiserend!
SNEAK PREVIEW op dinsdagavond. En JEUGDFILMS: OTTO IS EEN NEUSHOORN (3D). En FINN.

Meer op www.filmhuisbussum.nl.

Versa vrijwillgerscentrale

Versa Vrijwillige Thuishulp: bezoeker van een oudere, 1x per 14 dagen of 1x per week volgens eigen afspraak (1,5 uur per keer).

Mentorschap Midden Nederland: mentor die de belangen van iemand met een ziekte of beperking behartigt (6-8 uur per maand).

Vivium Zorggroep Godelinde: iemand die voor de beautyvereniging in de 1e en 3e week van de maand op donderdagmiddag van 14.00-16.30 uur meewerkt in de beautyclub van de bewoners.

Wijkontmoetingscentrum De Palmpit: gastvrouw/heer die de bezoekers en deelnemers van de verschillende clubs en activiteiten verwelkomt en koffie en thee geeft (een dagdeel per week).

donderdag 23 januari

Spieghelavond

Er staat weer een Spieghelavond op het programma in de Spieghelkerk. Deze keer komt Douwe Draaisma vertellen over z'n boeken over het autobiografische geheugen. Ook treedt Salonorkest Trocadero op. Aanvang 20.00 uur, kaarten à € 10,- te koop bij Boekhandel Los en de bibliotheek.

Bridgen

Het Denksportcentrum Bussum houdt 'Bridgen onder Begeleiding'. Dit is ideaal voor huiskamerbridgers en mensen met weinig wedstrijdervaring om weer eens de puntjes op de i te zetten en de ingeslopen fouten te analyseren. Met behulp van een digitaal schoolbord wordt een bied- of afspeelprobleem behandeld. Daarna worden er 18 spelletjes gespeeld. Inschrijven kan als paar of alleen. Aanvang 13.30 uur, entree € 4,-.

zaterdag 25 januari

Lunch en muzikale middag

De Schakel serveert een lunch samen met een muzikale middag met Arno Kolenbrander. De lunch wordt geserveerd vanaf 11.30 uur. Om 14.00 uur komt Kolenbrander optreden. De kosten bedragen € 12,- per persoon. Opgeven kan tot 20 januari op 035-6949312.

Bingo

Buurtvereniging 'Het Laarderwegkwartier' houdt een bingo. Er zijn leuke geldprijzen te winnen. De ballen rollen vanaf 20.00 uur in het gebouw van Drum- & Showband ViJos aan de Ceintuurbaan.

Wandeling

GroenLinks gaat wandelen met Bussumse bejaarden. De bewoners van de aanleunwoningen op het terrein van De Zandzee zijn allemaal uitgenodigd om mee te gaan. Men zoekt nog begeleiders. Aanvang 13.45 uur, aanmelden op marthagroenlinks@live.nl.

zondag 26 januari

Bingo

De Palmpit houdt een bingo. Ook deze keer zijn er weer leuke prijzen te winnen. Aanvang 14.30 uur, entree € 4,-.

Bridgen

Het Denksportcentrum Bussum opent de deuren voor 'Bridgen op Zondag'. U kunt alleen of als paar meespelen. Aanvang 13.30 uur, entree € 2,50. Ook op maandag- , woensdag- en vrijdagmiddag is er een instuif.

Ontmoet de kunstenaars

Belangstellenden kunnen kunstenaars ontmoeten in het Comenius Museum. Ze vertellen over hun werk. De kunstenaars hebben zich door het boek 'Het Labyrint der wereld en het Paradijs des harten' van Jan Amos Comenius laten inspireren en hebben de ideeën in kunstwerken omgezet. Aanvang 15.00 uur.

Finissage

De finissage van de ARTES-expositie 'Lichaamstaal' wordt gehouden in Spant!. De finissage vindt plaats vanaf 15.00 uur. De expositie zelf is te zien tot 30 januari.

Lezing

Suzette van IJssel houdt in de Besant Hall aan de Meentweg in Naarden een lezing. De lezing gaat over 'Spirituele familieopstellingen - een nieuwe kijk op oude relaties'. Aanvang 10.30 uur, entree € 12,-.

dinsdag 28 januari

Cursus aquarelleren

Jacqueline Comello geeft een cursus basistechnieken aquarelleren. De cursus bestaat uit twaalf lessen, de meest uiteenlopende technieken komen aan de orde. De cursus start op 28 januari om 14.00. Kosten € 120,-, opgeven op 06-17704781.

Concert

Koorvereniging 'Pro Musica' geeft een wervelend concert in woonzorgcentrum Godelinde an de Jozef Israelslaan. Het concert is een bloemlezing uit het repertoire van 'Pro Musica' met o.a. het Requiem van Fauré. Aanvang 19.00 uur, entree € 5,50.

Cursus

Ouderen die het lastig vinden om hun mobiele telefoon te gebruiken kunnen hiervoor hulp krijgen van scholieren van het Vituscollege Bussum. Zij doen dit in het kader van hun maatschappelijke stage. De hulp is gratis. De leerlingen komen op 28 januari en 4 februari naar De Palmpit. Opgeven kan daar op 035-6938786. Op 11 februari en 4 en 11 maart gaan de leerlingen naar De Schakel. Opgeven kan daar op 035-6944742.

woensdag 29 januari

Bingo

De Schakel speelt weer bingo. Vanaf 20.00 uur staan de getallen centraal maar vanaf 19.30 uur bent u natuurlijk al van harte welkom. Ook nu zijn er weer mooie, leuke prijzen te winnen. Entree € 3,50.

Move the Match Along-avond

Het Platform Maatschappelijk Ondernemen houdt een 'Move the Match Along'-avond. De avond wordt gehouden in de Rabobank aan de Eslaan. Aanvang 19.30 uur, aanmelden op info@pmonb.nl.

Workshop

Versa houdt een workshop over voeding. Er wordt behandeld wat de essentie van voeding is en de zin en onzin van diëten. De workshop wordt gehouden in Wijzer aan de Landstraat. Aanvang 20.00 uur. Aanmelden op 035-6830154.

vrijdag 24 januari

Lezingen

Livius houdt in de bibliotheek aan het Wilhelminaplantsoen een lezingenmiddag over Romeinse keizers. Op deze middag verzorgen ze drie lezingen van een uur. In deze lezingen staan drie 'goede' keizers uit verschillende tijden centraal. De lezingen worden gegeven van 13.00 tot 16.30 uur. Kosten € 19,95.

maandag 27 januari

Thema-avond

De Volkstuindersvereniging Naarden houdt haar thema-avond, deze keer over vogels. Engbert van Oort van de vogelwerkgroep vertelt van alles over de volges. De avond wordt gehouden in de Witte Kerk aan de Wilhelminalaan. Aanvang 20.00 uur.

donderdag 30 januari

Dj-cursus

Versa Welzijn organiseert een dj-cursus voor kinderen van de basisschool en de middelbare school. De cursus wordt gehouden in Wijzer aan de Landstraat. Aanvang 15.00 uur. Aanmelden op 035-6830154.

Themabuffet

Restaurant Vivanto van De Antonius Hof opent weer de deuren voor een 'themabuffet'. Er wordt een warm en koud buffet geserveerd. Aanmelden kan tot 23 januari op 035-6931456. Aanvang 17.00 uur, deelname € 17,50.

zaterdag 1 februari

Concert

Drum- & Showband ViJos geeft haar concert op de planken van theater Spant!. Op het programma staan meerdere werken. Aanvang 20.00 uur, kaarten te koop op www.vijos.nl.

zondag 2 februari

Muzikale middag

Het combo 'Opmaat' treedt op in De Palmpit. Ze spelen evergreens en mainstream. Aanvang 14.30 uur, entree € 4,-.

En verder...

BoodschappenPlusBus

De BoodschappenPlusBus gaat weer op pad. Aanstaande zaterdag naar een muzikale middag met lunch in De Schakel in Naarden, zondag gaat de bus naar het Rijksmuseum. Maandag gaat de bus naar een dierenpark in Epe, dinsdag naar de tentoonstelling over de Ming-dynastie in Amsterdam. Woensdag gaat de bus weer naar het lunchconcert in het Concertgehouw en 's avonds naar een bingo in Naarden. Vrijdag wordt er geluncht in de Haven van Huizen en zaterdag gaat de bus naar de UvA voor 'Atlassen der Neederlanden'. Voor opgeven bellen met 035-7504192.

OFC troeft SDO weer af

Foto: Johan van der Geest

Doordat de tegenstander een maatje te groot was, heeft SDO zondag geen stunt kunnen verzorgen tegen medepromovendus OFC. De Oostzaners waren net als het eerste duel een stuk sterker dan de Bussumers en versloegen de ploeg met 4-1. SDO probeerde vooral met een sterke achterhoede de tegenstander op afstand te houden. Voor de rust stond de ploeg al achter met 3-0. Keeper Rolf Hazelaar stond erg sterk te keepen en redde veel voor zijn ploeg, maar kon de treffers niet voorkomen. OFC pakte een terechte voorsprong.

Vivium blijft toch huishoudelijke hulp leveren

Veel vragen bij gemeente

BUSSUM - Vivium blijft toch huishoudelijke hulp leveren in de Gooi en Vechtstreek. Goed nieuws dus voor de 400 cliënten in Bussum die afhankelijk zijn van de thuiszorg. Wethouder Gerard Boekhoff zat namens de gemeente in de wmo-stuurgroep en hoewel hij het jammer vindt hoe het is gelopen, is hij ook blij dat Vivium zich met terugwerkende kracht aan het contract houdt.

'De cliënten willen niet zomaar iemand anders over de vloer'

Vlak voor de kerst bleek dat Vivium wilde stoppen met het leveren van huishoudelijke hulp. Aanleiding was een uitspraak van de rechter die de gemeente, de opdrachtgever, in het gelijk stelde. De onenigheid ging met name over de betaling van de medewerkers die het schoonmaakwerk bij mensen thuis doen. Vivium reageerde door te zeggen dat ze zouden stoppen en dat alle medewerkers per 1 april 2014 op straat zouden komen te staan. De 3250 cliënten en 800 medewerkers uit de hele regio waren hiervan ook al op de hoogte gebracht.

Boekhoff vertelt dat er veel telefoontjes bij de gemeente binnenkwamen. "Veel mensen zaten met vragen. Ze hebben een vertrouwensband opgebouwd en zijn gehecht aan hun vertrouwde huishoudelijke hulp. Ze willen niet zomaar iemand anders over de vloer. Ook voor de huishoudelijk medewerkers was het een onzekere tijd. We zijn als stuurgroep direct gaan kijken of een andere partij alle huishoudelijke hulpen van Vivium over wilde nemen. Gelukkig heeft het niet zover hoeven komen. Het gaat om een ingewikkeld contract dat per 1 januari 2013 was afgesloten voor 8 jaar. Om de 2 jaar houden we samen met de aanbieder en cliënten een evaluatie om te kijken of het iedereen nog bevalt. Vivium heeft nu aangegeven langer door te willen gaan."

Vivium: "We zijn blij dat we uit de impasse zijn met de gemeenten en dat voor de cliënten en hun medewerkers de huishoudelijke hulp voortgezet kan worden. Vivium wil hier de komende jaren graag mee doorgaan."

Minder schade van vuurwerk

BUSSUM - Vuurwerkvandalen hebben afgelopen oudejaarsavond voor zo'n 6000 euro aan schade veroorzaakt. Een veel lager bedrag dan voorheen.

Volgens de gemeente werden er wel afvalbakken, verkeersborden en parkeerautomaten opgeblazen, maar was de schade veel beperkter dan de afgelopen jaren. Ook reageert de gemeente erg tevreden over het al snel weggehaalde vuurwerkafval de dagen na oudejaarsavond. Veel bewoners hebben zelf hun straatje schoongeveegd.

Meer werklozen aan baan geholpen

BUSSUM - Bussum heeft het afgelopen jaar meer werklozen aan een baan kunnen helpen. Dat laat de gemeente weten. Het project 'Opstap naar werk' zorgde ervoor dat meer mensen aan de slag konden gaan.

Het aantal verstrekte uitkeringen nam ondanks de resultaten wel toe. Dat steeg 2,8 procent. Toch doet Bussumer het daarmee veel beter dan de rest van Nederland; over het algemeen nam het aantal aanvragen met 7,5 procent toe. Het project 'Opstap naar werk' van de gemeente Bussum loopt negen maanden. Werkloze Bussumers worden met het project geholpen om weer aan de slag te gaan. Ook worden werkgevers benaderd om mensen aan een baan te helpen.

Vrouw (73) breekt arm

BUSSUM - Een Bussumse vrouw (73) heeft een week geleden haar arm gebroken na een verkeersongeluk op de Laarderweg.

De vrouw werd, toen ze overstak, aangereden door een auto met een man (25) achter het stuur. De man had haar niet gezien. De dame bleek haar arm gebroken te hebben.

Bussum heeft meeste lege winkels in regio

BUSSUM - Bussum scoort nog steeds hoog met het percentage aan leegstand. Sterker nog: de gemeente behoort tot de honderd gemeenten met de meeste lege winkels van Nederland.

Het afgelopen jaar stonden er ongeveer 47 panden leeg, meldt onderzoeksbureau Locatus. Als alle gemeenten onder elkaar worden gezet, haalt Bussum een 64e plaats. Veel hoger dan de rest van de streek. Naarden (335), Weesp (227) en Laren (351) scoren een stuk lager dan Bussum. Van alle streekgemeenten scoort naast Bussum ook Hilversum (113) hoger dan de omringende plaatsen.

Zorgen
De Bussumse leegstand zorgt al een tijdje voor zorgen. Wel zijn er al langer plannen om de leegstand aan te pakken. Zo heeft de gemeente onlangs de regels wat versoepeld, zodat leegstaande panden ook een andere bestemming zoals wonen kunnen krijgen.

Deze maand klap op toekomst-plan

BUSSUM - Als alles volgens plan verloopt, geeft de gemeenteraad deze maand een klap op de toekomstplannen voor Naarden en Bussum. Er wordt deze week gesproken over het plan, over twee weken moet de gemeenteraad de knoop doorhakken.

Volgens het plan moeten de twee kernen elkaar versterken: Naarden moet het vooral hebben van de horeca en de musea, Bussum vooral van het dorpshart. Daarnaast gaan de twee gemeenten er de komende jaren samen aan werken om te verbeteren op punten als wonen, werken en recreëren. Ook worden er andere verbeterpunten genoemd; zo hoopt Bussum de spoorproblemen aan te pakken.

Veel vertraging voor reizigers

Verder reizen met de bus. Foto: Bob Awick

NAARDEN / BUSSUM - Reizigers hebben de afgelopen week problemen ondervonden van de ontspoorde trein rond Hilversum.

Door het ongeluk van woensdag was er een paar dagen geen spoorverkeer mogelijk tussen Naarden-Bussum en de plaats van het ongeluk. De NS had bussen ingezet om reizigers toch te kunnen vervoeren tussen station Naarden-Bussum en Hilversum. Vooral op station Naarden-Bussum was het, vooral in de spits, erg druk. De problemen waren pas zaterdag opgelost. Toen konden de treinen weer rijden.

Web topvijf

1. Vermiste Bussumer weer terecht
2. Zoektocht naar Bussumse man
3. Verbod voor Café de Boemel op feesten naast café
4. Bussums Pandjeshuis in realityserie
5. Trein ontspoord bij Hilversum

Vermiste Bussumer weer terecht

BUSSUM - Ricky Eisenga (30) is een paar dagen vermist geweest, maar dook voor het weekend weer op.

Bekenden sloegen alarm. Waar hij is geweest, meldt de politie niet.

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat
Hij zijn
eniggeboren zoon
gegeven
heeft, opdat een
ieder, die
in Hem gelooft,
niet verloren
gaat, maar
eeuwig leven
heeft staat
in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Versa Welzijn "Administratie voor Elkaar" en Formulierenspreekuur samen in één spreekuur. Elke donderdag inloopspreekuur van 10 - 12 uur in Uit Wijk, Dr. Schaepmanlaan 10, Bussum. U kunt langskomen voor hulp bij uw administratie, met formulieren, reageren op woningen bij Woningnet, digitaal opvragen van bankafschriften voor uitkeringsinstanties. Kom langs en neem uw administratie mee! Informatie: Tineke van der Tol en Wilma Post. 035-6911251

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

MAATJE KLEINER?
Maak nu een afspraak bij
SLENDER YOU
Ook voor mensen met
medische klachten.
Slender You Studio Kortenhoef
Winkelcentrum Meenthof
Telefoon 035-656 61 13
SLENDER YOU
ZONNEBANK
HYDROMASSAGE
FISH SPA

WONINGEN TE HUUR GEVRAAGD! Voor onze hoge kwaliteit huurders. Interhouse Hilversum, Gijsbrecht van Amstelstraat 104. 6 vestigingen en 16 jaar ervaring (035)303 13 20 www.interhouse.nl

Gevraagd: (defecte) vaat/wasmachine, droger, fornuis, cv ketel. gratis opgehaald. Tel.: 06-34606808

Leven in Beeld Ervaren documentairemaker Maarten Nederhorst maakt voor u: de film van uw leven op dvd
www.filmovermijnleven.nl

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

GARAGEBOX te huur in Naarden, Vierhoven/Keverdijk.
€ 125,- p.m. Tel.: 06-53504070

Boersma Pianoservice
Pianostemmen € 55,-
Tel.: 035-8870159

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren
en vernieuwen van dak en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

Beginnend of gevorderd schaker? Beleef de spanning! Met een kop koffie of drankje. Schaakclub BSG. Nieuwe Englaan 6 Bussum. Maandagavond 19.45 uur. Loop eens binnen. Een zet die erom vraagt.

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

INTENSITY TRAINING (Basic conditietraining op muziek) elke maandagavond en DANCEFUSION (Conditietraining en dansen) elke woensdagavond onder leiding van Willy Tiepel. Mail naar info@jellyjamdance.nl of bel 06-41470469 voor een GRATIS PROEFLES !

Uw huis leeg en schoon opleveren? Wij komen als de kringloop is geweest. www.woningontruiming.com tevens inkoop: 035-5233599

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden.
Vrijbl. prijsopgaaf. Tel.:
035-6281550 of 06-25284440

Ban wiangtjan voor traditionele Thaise massage. Open van maandag t/m zaterdag van 11.00 uur t/m 22.00 uur. Voor afspraak 06-46890213 of 035-7851359 Laarderweg 22 1402 te Bussum banwiangtjan.nl

Interesse in Intuïtieve Ontwikkeling? Al onze voorjaarscursussen zitten vol, maar: er zijn nog 3 plekken voor de dubbele workshop Ontdek & Train je Intuïtie. Data: zo. 9 en 23 maart van 10.00-16.00 uur. Kosten: € 175,-. Meer info: janneke@jannekeleber.nl

Bussum en Naarden
Diverse garages te huur
Vanaf € 100,- per maand excl. BTW
Info: De Vuurtoren makelaardij
0294 – 43 23 23
welkom@demakelaars.nl

HIPHOP VOOR TIENERS IN BUSSUM CENTRUM! Elke dinsdagavond voor tieners vanaf 10 jaar en ouder. Kijk op www.jellyjamdance.nl of vraag een GRATIS PROEFLES aan via info@jellyjamdance.nl.

Voor nette mensen te huur ons wintersportappartement. 8/2-15/2 max. 6 pers. + garage + linnen. www.lessaisies.com € 1250,-. Velthuysen 035-6948339/06-40339803

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service
Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

PEDICURE LIA OOK BIJ U THUIS!!! VOOR EEN AFSPRAAK KUNT U BELLEN 06-12302177.

Vrouw zoekt werk in de huishouding met strijkwerk, 7 jaar ervaring en met goede referenties in Naarden-Bussum. Mevrouw Anouk Tel.: 06-13776574

MARCELS TEGELSTUDIO
uitgebreide keus in wand/vloertegels tegen bodem-
prijzen. Deskundig advies.
Huizerweg 25 Bussum
035-7505766
www.marcelstegelstudio.nl

Diko Express zoekt bezorgers vanaf 13 jaar voor een wijk in de buurt van de Cort v.d. Lindelaan, Verlengde Fortlaan, Keverdijk en de Vesting in Naarden, tel.nr. 036-6912214 na 17.00 uur.

Gezocht: Garage of overdekte parkeerplaats in de Vesting koop/huur. Bel aub naar:
06-53421180

Winterjassen voor dames & heren en kinderen vindt u bij The Outlet Store, ook lekkere warme vesten en truien voor leuke prijzen. Kom naar Baarn, Laanstraat 41. Open van di-zat. 10.00-17.00 uur.

BUHR ZOEKT BOEDEL! UW
HUIS LEEG EN BEZEMSCHOON!
Nu de gehele dag contact
mogelijk via 06-10566581

Schilder PMC Paul biedt u altijd vrijblijvende offerte voor klein of groot werk.
06-53148137
pharskamp@hetnet.nl

Te koop gevraagd: Oud blikspeelgoed/treinbaan en treinen. Mag oud en/of defect zijn. 035-6938689

Diko Express zoekt bezorgers vanaf 13 jaar voor een wijk in de buurt van de Kruislaan en de Herenstraat in Bussum, tel.nr. 035-6912214 na 17.00 uur.

Vr. zoekt huishoudelijk werk met strijkwerk. Met goede ref. Tel.: 06-87546197

2 p. langlaufski's + schoenen. Merk: Fisher 210 cm. + 200 cm. binding Salomon.
€ 100,-. Tel.: 035-6910088

Naaimachinereparatie Van Huissteden Ons contactadres: Marion Fournituren Poststr. 23 Bussum. 035-5339692. Ma. & di. gesloten.

Herenschaatsen maat 44. Nieuw merk Kovopol. € 30,-. Tel.: 035-6910088

Nieuwe Mégane voor oude prijs

Voordeel bij introductie

De meerprijs voor de Estate bedraagt 1000 euro.

De prijzen van de Renault Mégane gaan ondanks het feit dat hij vernieuwd is, niet omhoog. Er zijn extra scherp geprijsde uitrustingspakketten leverbaar: het Technology Upgrade Pack en het Pack Handsfree. Het nieuwe model staat vanaf heden bij de Renault-dealers.

De vernieuwde Mégane heeft een nieuw en frisser ogend front gekregen. Alle carrosserievarianten zijn voorzien van dezelfde voorbumper en motorkap en nieuw vormgegeven koplampen. De vanafprijs van 19.990 euro geldt voor de vijfdeurs Mégane Hatchback Energy TCe 115 Stop & Start Authentique. De meerprijs van de Mégane Coupé bedraagt voor alle uitvoeringen 500 euro en voor de Mégane Estate 1.000 euro. De nieuwe Renault Mégane valt verder op door de zeer complete uitrusting. De luxueuze uitvoering Bose is uitgerust met een Bose Premium-audiosysteem, lichtmetalen 17" wielen, donkergetint privacy glass, elektronisch geregelde airconditioning en parkeersensoren achter. Renault berekent hiervoor 2.000 en 2.800 euro.

Ter gelegenheid van de introductie biedt Renault een Technology Upgrade Pack voor de speciale prijs van 395 euro met een aantal veiligheidsverhogende zaken. Dat zijn parkeersensoren voor en achter, een achteruitrijcamera, Lane Departure Warning en een grootlichtassistent. Het Handsfree Pack van 495 euro is helemaal nieuw voor de Renault Mégane. Het biedt de Renault Handsfree Card, een elektrisch bedienbare handrem en Hill-Start Assist.

C4 zuiniger en stiller met nieuwe motor

De nieuwe C4-motor is leverbaar op alle uitrustingen.

Citroën introduceert de nieuwe e-THP 130 PureTech motor op de Citroën C4, de eerste 3-cilinder turbomotor en tevens de eerste benzinemotor die voldoet aan de Euro 6-norm. Dat betekent 20% bijtelling tot en met 2015.

De e-THP 130 motor is voorzien van de volgende noviteiten: een dubbele thermostaat, een balansas, een gekoeld inlaatspruitstuk, klepstoters met een lageweerstandscoating, nokkenasverstelling voor in- en uitlaatnokkenas, een in de cilinderkop geïntegreerd uitlaatspruitstuk en waterafvoerhuis en ten slotte een distributieriem die door het oliecarter gaat.

De motor zorgt voor een lager brandstofverbruik en lagere uitstoot, is stiller, loopt soepeler en is sneller op temperatuur. Hij vervangt de VTi 95 en VTi 120 motoren en is leverbaar op alle uitrustingsniveaus van de Citroën C4. De vanafprijs bedraagt 19.990 euro als Attraction-uitvoering.

Volkswagen nummer 1 van 2013

Volkswagen was het bestverkopende automerk in Nederland in 2013, de VW Up! het meest verkochte model. Er gingen er ruim 16.000 van de weg op. Na de Up! is de Golf het meest verkocht, ook een Volkswagen. Daarna volgen de Ford Focus, de Renault Mégane en de Volvo V40. Volkswagen torent met een marktaandeel van 12% (50.000 auto's) flink boven de andere merken uit. Renault volgt met 9%. Daarachter zitten Ford, Peugeot en Toyota met marktaandelen van circa 7%. De autoverkopen liepen ten opzichte van 2012 met 17% terug. In het laatste kwartaal, onder invloed van gewijzigde belastingregels per 1 januari 2014, trok de verkoop flink aan.

Julia dolblij met Mitsubishi ASX

'Echt gaaf om als eerste auto een ASX te krijgen.'

Meteen na haar overwinning in The Voice of Holland kreeg Julia van der Toorn de sleutel van een fraaie Mitsubishi ASX in handen. "Echt gaaf om als eerste auto meteen een ASX te krijgen", aldus de 18-jarige muzikante uit Bussum. Want behalve een platencontract was ook deze splinternieuwe Mitsubishi ASX 1.6 Intense een hoofdprijs van de Voice-competitie.
Voorlopig kan Julia nog niet achter het stuur zitten, want ze is nog druk bezig met het halen van haar rijbewijs. Gelukkig zitten ook de passagiers zeer comfortabel in deze ASX. Zo komt Julia heerlijk uitgerust aan bij optredens. Het zal geen probleem zijn om een chauffeur te vinden: "Ik denk dat mijn ouders zo'n nieuwe auto helemaal geweldig vinden, zeker mijn vader, want die is best autogek."

Al vanaf de eerste editie van The Voice of Holland stelt Mitsubishi Motor Sales Nederland voor de winnaar een Mitsubishi ASX ter beschikking. Voor wie iets minder talentvol is: de auto is te koop vanaf 26.990 euro. Hij heeft een krachtige en heel zuinige benzinemotor met een groen B-label. Standaard is de ASX Intense voorzien van onder meer een panoramisch glazen dak, Bluetooth carkit en Xenon-koplampen.

Van de nieuwste Ford Transit zijn er al 400 verkocht

De gloednieuwe Ford Transit Connect is gearriveerd in Nederland. Deze aanwinst binnen de compleet vernieuwde bedrijfswagenrange van Ford heeft een veelbelovende start gemaakt, want alleen al in de voorverkoop hebben de Nederlandse dealers ruim 400 orders mogen noteren. Niet alleen werd de Ford Transit Connect verkozen tot 'International Van of the Year 2014', maar is ook leverbaar met de 'International Engine of the Year' 2012 én 2013: de 1.0-liter EcoBoost benzinemotor.

MAATJE KLEINER?
Maak nu een afspraak bij
SLENDER YOU
Ook voor mensen met
medische klachten.
Slender You Studio Kortenhoef
Winkelcentrum Meenthof
Telefoon 035-656 61 13
SLENDER YOU
ZONNEBANK
HYDROMASSAGE
FISH SPA

WONINGEN TE HUUR GEVRAAGD! Voor onze hoge kwaliteit huurders. Interhouse Hilversum, Gijsbrecht van Amstelstraat 104. 6 vestigingen en 16 jaar ervaring (035)303 13 20 www.interhouse.nl

Gevraagd: (defecte) vaat/wasmachine, droger, fornuis, cv ketel. gratis opgehaald. Tel.: 06-34606808

Leven in Beeld Ervaren documentairemaker Maarten Nederhorst maakt voor u: de film van uw leven op dvd
www.filmovermijnleven.nl

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

GARAGEBOX te huur in Naarden, Vierhoven/Keverdijk.
€ 125,- p.m. Tel.: 06-53504070

Boersma Pianoservice
Pianostemmen € 55,-
Tel.: 035-8870159

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren
en vernieuwen van dak en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

Beginnend of gevorderd schaker? Beleef de spanning! Met een kop koffie of drankje. Schaakclub BSG. Nieuwe Englaan 6 Bussum. Maandagavond 19.45 uur. Loop eens binnen. Een zet die erom vraagt.

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

INTENSITY TRAINING (Basic conditietraining op muziek) elke maandagavond en DANCEFUSION (Conditietraining en dansen) elke woensdagavond onder leiding van Willy Tiepel. Mail naar info@jellyjamdance.nl of bel 06-41470469 voor een GRATIS PROEFLES !

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat
Hij zijn
eniggeboren zoon
gegeven
heeft, opdat een
ieder, die
in Hem gelooft,
niet verloren
gaat, maar
eeuwig leven
heeft staat
in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Uw huis leeg en schoon opleveren? Wij komen als de kringloop is geweest. www.woningontruiming.com tevens inkoop: 035-5233599

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden.
Vrijbl. prijsopgaaf. Tel.:
035-6281550 of 06-25284440

Ban wiangtjan voor traditionele Thaise massage. Open van maandag t/m zaterdag van 11.00 uur t/m 22.00 uur. Voor afspraak 06-46890213 of 035-7851359 Laarderweg 22 1402 te Bussum banwiangtjan.nl

Interesse in Intuïtieve Ontwikkeling? Al onze voorjaarscursussen zitten vol, maar: er zijn nog 3 plekken voor de dubbele workshop Ontdek & Train je Intuïtie. Data: zo. 9 en 23 maart van 10.00-16.00 uur. Kosten: € 175,-. Meer info: janneke@jannekeleber.nl

Bussum en Naarden
Diverse garages te huur
Vanaf € 100,- per maand excl. BTW
Info: De Vuurtoren makelaardij
0294 – 43 23 23
welkom@demakelaars.nl

HIPHOP VOOR TIENERS IN BUSSUM CENTRUM! Elke dinsdagavond voor tieners vanaf 10 jaar en ouder. Kijk op www.jellyjamdance.nl of vraag een GRATIS PROEFLES aan via info@jellyjamdance.nl.

Voor nette mensen te huur ons wintersportappartement. 8/2-15/2 max. 6 pers. + garage + linnen. www.lessaisies.com € 1250,-. Velthuysen 035-6948339/06-40339803

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service
Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

PEDICURE LIA OOK BIJ U THUIS!!! VOOR EEN AFSPRAAK KUNT U BELLEN 06-12302177.

Vrouw zoekt werk in de huishouding met strijkwerk, 7 jaar ervaring en met goede referenties in Naarden-Bussum. Mevrouw Anouk Tel.: 06-13776574

MARCELS TEGELSTUDIO
uitgebreide keus in wand/vloertegels tegen bodem-
prijzen. Deskundig advies.
Huizerweg 25 Bussum
035-7505766
www.marcelstegelstudio.nl

Diko Express zoekt bezorgers vanaf 13 jaar voor een wijk in de buurt van de Cort v.d. Lindelaan, Verlengde Fortlaan, Keverdijk en de Vesting in Naarden, tel.nr. 036-6912214 na 17.00 uur.

Gezocht: Garage of overdekte parkeerplaats in de Vesting koop/huur. Bel aub naar:
06-53421180

Winterjassen voor dames & heren en kinderen vindt u bij The Outlet Store, ook lekkere warme vesten en truien voor leuke prijzen. Kom naar Baarn, Laanstraat 41. Open van di-zat. 10.00-17.00 uur.

Versa Welzijn "Administratie voor Elkaar" en Formulierenspreekuur samen in één spreekuur. Elke donderdag inloopspreekuur van 10 - 12 uur in Uit Wijk, Dr. Schaepmanlaan 10, Bussum. U kunt langskomen voor hulp bij uw administratie, met formulieren, reageren op woningen bij Woningnet, digitaal opvragen van bankafschriften voor uitkeringsinstanties. Kom langs en neem uw administratie mee! Informatie: Tineke van der Tol en Wilma Post. 035-6911251

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

BUHR ZOEKT BOEDEL! UW
HUIS LEEG EN BEZEMSCHOON!
Nu de gehele dag contact
mogelijk via 06-10566581

Schilder PMC Paul biedt u altijd vrijblijvende offerte voor klein of groot werk.
06-53148137
pharskamp@hetnet.nl

Te koop gevraagd: Oud blikspeelgoed/treinbaan en treinen. Mag oud en/of defect zijn. 035-6938689

Diko Express zoekt bezorgers vanaf 13 jaar voor een wijk in de buurt van de Kruislaan en de Herenstraat in Bussum, tel.nr. 035-6912214 na 17.00 uur.

Vr. zoekt huishoudelijk werk met strijkwerk. Met goede ref. Tel.: 06-87546197

2 p. langlaufski's + schoenen. Merk: Fisher 210 cm. + 200 cm. binding Salomon.
€ 100,-. Tel.: 035-6910088

Naaimachinereparatie Van Huissteden Ons contactadres: Marion Fournituren Poststr. 23 Bussum. 035-5339692. Ma. & di. gesloten.

Herenschaatsen maat 44. Nieuw merk Kovopol. € 30,-. Tel.: 035-6910088