NaarderNieuws

5 november 2014

NaarderNieuws 5 november 2014


Scholen wachten af

Raad van State en Sinterklaasjournaal bieden volgende week duidelijkheid

door Lisa van Dorp

NAARDEN - De Naardense basisscholen weten nog niet hoe Zwarte Piet er dit jaar op hun schoolplein uitziet. De scholen wachten op twee dingen: de uitspraak van de Raad van State én het Sinterklaasjournaal. Dat zegt Chris Heersink van de Tweemaster namens de zes basisscholen.

In de aanloop naar de sintintocht hebben de directeuren van De Tweemaster, de Godelindeschool, de Comeniusschool, de Minister Calsschool, de Rehobothschool en Kinderrijk vorige maand in hun reguliere overleg besloten dat ze de landelijke lijn volgen. Heersink: "Als het dit jaar anders moet, doen we het anders. De rechterlijke uitspraak en het Sinterklaasjournaal zijn voor ons leidend. Als Zwarte Piet daar verandert, gaan we er niet tegenin."

De scholen scharen zich met dit standpunt achter de Stichting Burgerzin die het Naarder sinterklaasfeest organiseert. "Als de Raad van State de rechtbank gelijk geeft en de wet aanpast, moeten we ons ook aanpassen. Als de Raad zegt 'Van der Laan, doe het over', dan geldt het alleen voor Amsterdam. We wachten af", zei Don Willeman eerder in NaarderNieuws.

De Amsterdamse basisscholen zien het anders: het merendeel van de 200 scholen past Zwarte Piet dit jaar sowieso aan. Volgens Het Parool kiezen de schoolbesturen in de hoofdstad voor Pieten met roetvegen op een ongeschmickt gezicht en 'kleurenpieten'. De scholen volgen daarin de gemeente die stapsgewijs naar een Piet toe wil die 'minder zwart en minder knecht' is.

De Raad van State oordeelt vlak vóór de intocht in Gouda over de vraag of de overheid landelijk eisen moet stellen aan het uiterlijk van Zwarte Piet. Eerder vond de rechtbank dat de Amsterdamse burgemeester bij de vergunningverlening voor de intocht te weinig rekening had gehouden met de gevoelens van donkere Amsterdammers. De rechter noemde Piet een "negatief stereotype".

Geen Naarder slachtoffer bij aanslag

NAARDEN - Niet een Weesper en een Naarder, maar twee Weespers blijken in de auto te hebben gezeten die zaterdag werd beschoten in Almere. Dat meldde de politie dinsdag.

In eerdere berichten sprak de politie nog over een man uit Weesp en een man uit Naarden. Dat blijken nu twee 26-jarige Weespers te zijn. Een van de mannen ligt nog in het ziekenhuis, maar is niet in levensgevaar.
Het duo reed in een auto in Almere Poort toen ze werden aangereden door een andere auto met daarin vermoedelijk drie personen. Daarna werd er geschoten. De auto die waarschijnlijk betrokken was bij de aanrijding is uitgebrand teruggevonden in Muiderberg. De politie spreekt over een mislukte liquidatie. Er wordt van een gerichte aanslag in het criminele milieu uitgegaan.

De Schakel viert 80-jarig jubileum

NAARDEN - Toneelvereniging De Schakel viert het 80-jarige bestaan met een jubileumvoorstelling op zaterdag 8 november in de grote theaterzaal van Spant.

De acteurs zijn al lang aan het oefenen om weer een geweldige show neer te zetten. Ze noemen het zelf 'een megaproductie' voor de vereniging. Er wordt hard gewerkt aan het stuk 'Tewje, de melkboer uit Anatevka'. Het toneelstuk zal opgeluisterd worden door de bekende liedjes uit de musical 'Fiddler on the Roof', waarvoor Schakel-lid Sidney Durlacher speciaal nieuwe arrangementen heeft gemaakt voor het live-orkest dat voor deze gelegenheid is samengesteld. De leden van De Schakel bouwden zelf het decor. In totaal werken er bijna 50 mensen mee aan de voorstelling.
De show wordt zaterdag 8 november gespeeld om 20.00 uur. Kaartjes kosten 15 euro en zijn verkrijgbaar via toneeldeschakel.nl.

Jubilarissen van KWF in het zonnetje gezet

Vrijwilligers worden bedankt voor hun inzet. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Echte doorzetters zijn het. De collectanten en wijkhoofden uit Bussum en Naarden die zich al vele jaren inzetten voor KWF Kankerbestrijding werden afgelopen maandag in de Bussumse Watertoren bedankt voor hun trouwe inzet.

Op de gezamenlijke jubileumbijeenkomst van de afdelingen Bussum en Naarden waren ongeveer dertig vrijwilligers. Zij zetten zich al tussen de 12 en 40 jaar in om jaarlijks de collecte tot een goed resultaat te brengen. De jubilarissen kregen voor hun inzet de bijbehorende KWF-onderscheiding.

10.000

euro betalen gemeente en ondernemers voor de feestverlichting

Weerbericht

Licht wisselvallig, normale temperatuur
De maand november begon met een extreem zacht weekeinde, maar de bordjes werden begin deze week verhangen. Achter het koufront van een Atlantische depressie is belangrijk koelere lucht binnengestroomd. Die depressie vult op waardoor het tijdelijk rustiger wordt. Door een volgend lagedrukgebied wordt het vrijdag opnieuw wisselvalliger met een toenemende wind.

Donderdag en vrijdag
Donderdag verloopt deels bewolkt, maar de zon schijnt ook af en toe. Het blijft overwegend droog. Er waait een meest matige zuidwestenwind. Vrijdag wordt de bewolking dikker. Er staat vervolgens wat nattigheid op het menu. De maximumtemperatuur wordt circa 11 graden. De zuidwestenwind wakkert aan tot vrij krachtig of krachtig (windkracht 5-6).

Het weekeinde
De kans is groot dat de zaterdag goeddeels droog gaat verlopen. Naast bewolking kan de zon van tijd tot tijd schijnen. Voor zondag wordt stilaan meer bewolking verwacht. Er kan aan het eind van de dag wat regen vallen. Er waait beide dagen een vrij krachtige zuidenwind. Het minimum schommelt rond 7 graden. De maximumtemperatuur komt uit op 12 à 13 graden.


Weetje
Het 'normale' maximum bedraagt begin november 11 graden. Zaterdag werd het 18.5 graden, zondag 17.4 graden. Twee dagrecords, maar geen absoluut novemberrecord. Op 3 november 2005 werd het 18.7 graden. Wel sneuvelde zaterdag het landelijk record: het oude record van 4 november 1994 bedroeg 21.1 graden, in Midden-Limburg werd 22.0 graden gemeten.

Naarden:
*PGN Grote Kerk 10.00 u. dr. J.P. Schouten Doopdienst
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistieviering kapelaan M. Sendecki; za. 08/11 17.30 u. Eucharistieviering
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. ds. H. v.d. Ham; 17.00 u. ds. H. v.d. Ham; do. 05/11 14.30 u. en 19.30 u. ds. J. Bos Dankdag

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie pastoor C. Fabril
*RK St. Jozefkerk 11.00 u. kapelaan M. Sendecki
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. ds. B. Elenga
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. ds. N.W. den Bok
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. S. de Jong
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. T. Cammeraat; 17.00 u. ds. A.A.A. Prosman
*Remonstrantse Gemeente N-B 10.30 u. ds. G.A. de Vries
*Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB 10.30 u. mw. M. de Jong
*Doopsgezinde Gemeente B-N br. 10.30 u. ds. A.A. Rijken
*Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B 10.00 u. dr. B.M.J. Nagel
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. D. Spee H.A.; 19.00 u. ds. S. v.d. Velde Praisedienst
*Het Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst; do. 13/11 10.00 u. Mensenwijdingsdienst
*Kerk in de Meent 10.00 u. mw. ds. H. Honderd

Roestige Engelse bulldog

Voor de leek een brok roest. Voor de liefhebber een fraai object. Dik honderd jaar en met een gedenkwaardig feit als toegift.

Opnieuw uit een van de akkers rond Bussum en Huizen een bijzondere vondst. Een revolver die naar de pittige naam British Bull Dog revolver luistert. De gegevens: type: zakrevolver. Gemaakt in: Verenigd Koninkrijk. Ontwerper: Philip Webley & Son. Ontworpen in 1872. Gefabriceerd door: Webley en een aantal andere fabrikanten in Amerika en Europa. Productie: 1872 - 1900.

De cilinder kan 5 patronen bevatten van het randvuurtype, kaliber .44. Had een wegklapbare trekker om ongelukken in de broekzak te voorkomen. Een zeer gewild wapen voor zelfverdediging. Maar ook om er een kwalijke daad mee te plegen.

Op 2 juli 1881 werd de toenmalige president van de Verenigde Staten door de misnoegde advocaat Charles G. Guiteau met een Bull Dog revolver neergeknald. Een ijdeltuit, deze moordenaar. Hij wilde aanvankelijk een ivoren handgreep hebben, want dat zou later mooi staan in een museum. Het was echter te duur en hij kocht dus een Bull Dog revolver met een houten handgreep. Na de rechtszaak tegen Guiteau kwam de gewraakte revolver inderdaad in het Smithsonian Institution terecht, waaruit hij enige tijd later verdween. Om er nooit meer terug te keren.

'Nieuwe voorzitter, nieuwe kansen'

Daan Rolandus zegt bestuur ToVeNaar gedag

Daan Rolandus kreeg zaterdag ook de 'Gouden Speld', een onderscheiding van de Nederlandse Vereniging voor Amateurtoneel. Foto: Bob Awick

door Lisa van Dorp

NAARDEN - Een verrassingsfeestje voor Daan Rolandus afgelopen zaterdag in gebouw De Hoed: toneelvereniging ToVeNaar zette de scheidend voorzitter in het zonnetje. De geboren Naarder was de afgelopen twintig jaar bestuurslid bij de club: eerst als secretaris, de laatste negen jaar was hij voorzitter. Een terugblik.

Verrast?
"Totaal. Mijn vrouw en dochter zaten in het complot. We zouden onze dochter bij De Hoed ophalen en naar de film gaan, maar ineens stond daar iedereen."

Verdrietig?
"Nee. Op een gegeven moment is het tijd voor iemand anders. Ik heb het twintig jaar gedaan, dan is het tijd om te vertrekken. Nieuwe voorzitter, nieuwe ronde, nieuwe kansen."

Je ging in 1974 bij het toneel. Wat is de grootste verandering in 40 jaar tijd?
"Toen ik lid werd, kon je kiezen uit vier clubs die per jaar vier uitvoeringen deden. Het was dringen geblazen: als je geluk had kon je eens in de drie jaar in een stuk meespelen. Nu hebben we veel minder leden. Tegenwoordig is er veel meer vermaak dan alleen de lokale toneelvereniging."

Waar ben je trots op?
"Ik heb geprobeerd meer structuur aan te brengen. De rollen zijn omschreven en we hebben checklists voor producties. Je kunt wel een amateurclub zijn, maar het moet soepeltjes verlopen."

Wat nu?
"ik blijf voor het gebouw zorgen en ben voorzitter van de Open Monumentendag Naarden."

Welke voorstelling is je bijgebleven?
"De musical 'Lang en gelukkig' van Arjan Ederveen. Ik speelde Irma Zonderboezem. Geweldig was dat."

Nog tips voor je opvolger Martin Vlug?
"Luister naar de leden. Ik hoor geluiden dat mensen vinden dat het anders kan na twintig jaar structuur."

Welke rol wil je ooit nog eens spelen?
"Die van Sinterklaas bij de intocht in de Vesting."

Komende tien jaar feestverlichting

NAARDEN - De komende tien jaar zal tijdens de feestdagen de feestverlichting in de Markstraat en Cattenhagestraat weer volop schijnen. De kosten die hiermee gemoeid zijn, 10.000 euro, zijn opgebracht door de ondernemers en de gemeente.

Beide partijen betalen de helft van het benodigde bedrag. De Ondernemersvereniging Naarden Vesting (OVNV) draagt zelf structureel 1.500 euro per jaar bij. Het resterende bedrag van 3.500 euro bestaat uit een vrijwillige bijdrage door de overige ondernemers en inwoners van Naarden.

Financiering
Vorig jaar was er veel gedoe rondom de feestverlichting omdat de financiering niet rond kwam. Enkel en alleen doordat een anonieme Naarder 5.000 euro schonk, kon de sinterklaasintocht in het licht plaatsvinden.

Rugbyman Sean Gallagher overleden

Sean Gallagher overleed op zijn 70ste verjaardag.

NAARDEN - Rugbyer Sean Gallagher is op 1 november, precies op zijn 70ste verjaardag, overleden. Gallagher was ongeneeslijk ziek.

Afgelopen april kreeg hij nog een koninklijk lintje voor zijn werk voor het jeugdrugby en Rugby Club 't Gooi. Zijn gedachtengoed zal voortleven in de Sean Gallagher Foundation die het jeugdrugby promoot en het mogelijk maakt voor talenten om ervaring op te doen in het buitenland. Voorzitter Jerker Grader noemt het verlies zwaar. "Hij was onmisbaar voor de club. Hij heeft het hele jeugdrugby neergezet en ging de hele regio langs om iedereen enthousiast te maken." Vrijdag is het afscheid op de club.

Kleine 90 lokale goede doelen in de race voor financiering

Lakeland Foundation maakt 12 november uitslag bekend

De voorzitter van de Lakeland Foundation Jack Patijn onthult het muurgedicht. Foto: Bob Awick

NAARDEN - De oproep die de Lakeland Foundation eind september in de kranten van Enter Media deed om lokale goede doelen te vinden, is een groot succes. Dat zegt Pieter Schut van de stichting. In een maand tijd hebben 86 lokale initiatieven zich bij de Gooise stichting gemeld met een verzoek om financiering.

Het succes van de actie Local Funding verraste het bestuur, vertelt secretaris Pieter Schut. "Nadat het artikel over Otto en Muriel Bekouw in de kranten had gestaan, werden we op het secretariaat bedolven onder de post en plat gebeld door mensen met vragen. Missie geslaagd: wij hebben nu een ruime keuze uit originele plannen en een hoop lokale organisaties kunnen straks met financiële steun van de Lakeland Foundation hun doelen verwezenlijken. Een win-winsituatie."

Het krantenartikel van eind september ging over de jarige Lakeland Foundation, een stichting uit Laren die al 25 jaar geld weggeeft aan kleinschalige projecten die een band hebben met het Gooi. De stichting kampte echter met een gebrek aan bekendheid bij het brede publiek, waardoor de vreemde situatie was ontstaan dat er wel geld beschikbaar was voor mooie initiatieven maar dat niemand zich ervoor aanmeldde. Oprichter Otto Bekouw kondigde aan dat zijn foundation dit najaar als verjaardagscadeau extra bedragen tot 4.000 euro beschikbaar stelde voor lokale Gooise goede doelen.

'Missie geslaagd: wij hebben nu een ruime keuze uit originele projecten'

Het regende aanmeldingen. "Sportclubs, speeltuinverenigingen, mantelzorgers, organisatoren van lokale festiviteiten: de mensen uit de Gooi en Vechtstreek hebben massaal projectvoorstellen ingediend", vertelt Schut. Al doet hij al langer in goede doelen, Schut is onder de indruk van wat er allemaal op dit vlak in de regio blijkt te gebeuren. "Van Weesp tot Eemnes en van Loosdrecht tot Huizen zijn er verbazend veel mensen actief met precies hetgene dat wij graag ondersteunen. Zeker 80 procent van de voorstellen betreft de kleinschalige, lokale initiatieven waar de plaatselijke gemeenschap wat aan heeft en die we dus zoeken."

Het bestuur van de stichting beoordeelt deze week de aanvragen en de achterliggende motivatie. Niet eerder was dat zo'n klus, met een tafel vol kandidaten. "Het is een hele berg papier. We bekijken welke projecten het best bij onze uitgangspunten passen. Het moet lokaal, kleinschalig, Goois en sociaal zijn. En het moet duidelijk iets bijdragen aan de lokale gemeenschap. Het helpt ook als we de indieners kennen: we willen zeker weten dat het geld goed terechtkomt." Schut wil nog niets kwijt over de kanshebbers. "Er zitten hele originele dingen tussen."

Muurgedicht
Ter ere van het 25-jarig bestaan hield de stichting vrijdag een symposium in het Naardense stadhuis voor zo'n 80 genodigden. Naarden hield een muurgedicht van Bernlef over aan het verjaardagsfeestje: de Lakeland Foundation sponsorde het project 'zesde muurgedicht' van de Vereniging Vestingstad.

Jef Heijens

Gepensioneerd & bridgedocent
Naarder sinds 1983

Foto:

Druk?
"Ik geef bridgelessen aan kleine groepjes bij de Volksuniversiteit Naarden-Bussum. Ik ben er ooit aan begonnen om mijn concentratievermogen te vergroten en geef inmiddels les. Ik ben ook bridgescheidsrechter. Daarnaast speel ik gitaar en schilder ik."

Een scheids aan de bridgetafel?
"Sommige bridgers zijn zo fanatiek dat ze zich wel eens onnodig vervelend willen gedragen. Maar dat heb je bij elke sport."

Blij met Gooise Meren?
"Nee. Het is geen naam. Het is meer van hetzelfde. Het is de naam die je kiest als er niets beters voorhanden is. Naarden-Bussum was mijn keuze, maar daar zit Muiden weer niet bij."

Als je een dag de burgemeester zou zijn?
"Dan zou ik veel meer leuke winkels naar het centrum halen. Een beetje zoals Laren dat heeft: een mooie mix van cultuur en winkels."

Wat weten de mensen niet van je?
"Dat ik een hele lieve vrouw heb: Rita. Ze is er altijd voor me."

Pizza of stamppot?
"Vroeger stamppot. Maar vandaag de dag ga ik voor pizza: de variatie is zo lekker groot. Van mij mag alles erop als het maar niet te scherp is."

Welke poster hing er boven je bed?
"The Rolling Stones. De wildheid van de Stones past meer bij mij dan het zoetsappige van The Beatles."

Moet het zwembad dicht om te bezuinigen?
"Het ligt toch voor de hand in deze Gooise woonomgeving dat de allerrijksten wat inleveren zodat het zwembad voor Naarden behouden kan blijven.

Benefietconcert Poolse weeskinderen

Mooie muziek van Ubuntu. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Vele belangstellenden konden donderdag genieten van een diner en een concert in het Comenius Museum ten behoeve van de Stichting Poolse Weeskinderen Naarden.

De bezoekers genoten van muziek van Ubuntu, dat optrad met werken van onder andere Chopin. Het geld dat werd opgehaald is bedoeld voor twee weeshuizen in Polen.

Politiek oneens over zwembad en bieb

NAARDEN - De coalitie in de gemeenteraad ziet niets in de tegenbegroting die GroenLinks vorige week presenteerde. Zwembad en bibliotheek blijven wat CDA, VVD en D66 betreft gewoon open. Dat laten de partijen in een persbericht weten.

De coalitie is het oneens met de stelling van GroenLinks dat zwembad en bibliotheek op basis van de begroting gesloten zullen worden. "Het college presenteert nu voorstellen om - samen met de fusiepartners Bussum en Muiden - binnen de nieuwe gemeente Gooise Meren te zoeken naar een grotere efficiëntie, juist om zwembad en bibliotheek op meerdere locaties in de gemeente te kunnen behouden", staat er in het bericht.

GroenLinks is vorige week een petitie begonnen voor het behoud van zwembad en bibliotheek. Volgens fractievoorzitter Dries Bartelink hebben al meer dan 200 Naarders de petitie ondertekend.

Tijdens de begrotingsbehandeling op 5 november debatteren de partijen over de bezuinigingsplannen.

FIN: 'Gooise Meren, eigenlijk dieptriest'

NAARDEN - Er moet alsnog een andere naam worden bedacht voor de fusiegemeente die Naarden, Muiden en Bussum in 2016 gaan vormen. Dat stelt Joop van Dort, voorzitter van bedrijvenvereniging FIN Naarden-Bussum.

In zijn blog stelt hij vast dat de drie gemeenteraden weliswaar onlangs de naam Gooise Meren hebben vastgesteld, maar dat niemand het een goede naam vond. "Een commissie onder voorzitterschap van degene die de ambtelijke fusie als voorzitter aanstuurt, die geen naam kan voorstellen die door iemand gewenst wordt. Eigenlijk is het dieptriest", schrijft Van Dort.

Hij vervolgt: "Ik hoop dat er tussen de politieke partijen in de drie gemeentes overleg kan worden gestart om met een beter voorstel te komen. De naam wordt uiteindelijk door de nieuwe raad gekozen, maar een beetje voorwerk met het oog op een vlotte overgang zou toch handig kunnen zijn."

Groter contrast op één expositie is nauwelijks denkbaar

Peter Hulsken en Helen de Waal exposeren in Naarden

Peter Hulsken is 'verslaafd' aan Gauguin. Foto: Bob Awick

Expositie

De expositie van Helen de Waal en Peter Hulsker is te zien in de 'Galerie zonder drempels'.

De werken zijn nog te zien tot en met 24 november. De galerie is geopend van donderdag tot en met zondag van 14.00 tot 18.00 uur.

Adres
De galerie is te vinden aan de Amsterdamsestraatweg 43 in Naarden.

door Hugo Kruijt

NAARDEN - Het is grappig: kunstschilders Peter Hulsken en Helen de Waal hebben samen één expositie. Het werk hangt gebroederlijk in één ruimte, maar het stijlverschil is enorm. Groter contrast is nauwelijks denkbaar, zowel in aanpak als in uitvoering. Hoe denken ze over elkaars werk? Het antwoord is gelijkluidend: ze hebben zonder meer respect voor elkaars werk, hoe ver dat ook van hun eigen werk verwijderd is. "Maar misschien is dat wel symbolisch voor beeldende kunstenaars: je herkent bij de ander in ieder geval de gedrevenheid, de inzet, de toewijding, de liefde om iets te maken. En dat overheerst alles, dat is véél belangrijker dan stijlen."

Ze hebben hetzelfde doel: laten zien wat ze kunnen én de consument de kans geven om voor een betaalbare prijs 'echte' kunst aan de muur te hangen. "Kijk", zegt Peter Hulsken, "dit schilderij is een paar maanden geleden bij Sotheby's in New York geveild voor ruim 39 miljoen dollar." We staan voor een van zijn eigen werken, een kleurig tafereel van een inlandse vrouw die een bad neemt onder een mangoboom. Voor alle duidelijkheid: het was het originele werk dat dit fabelachtige bedrag heeft opgeleverd. Wíj staan voor een originele Hulsken, naar een voorbeeld van Gauguin. En als we om ons heen kijken zien we veel meer werken die op deze beroemde Fransman zijn geënt. Peter (sinds twee jaar de pensioengerechtigde leeftijd) is amateurschilder; hij heeft zijn leven lang gewerkt als meubelontwerper / maker van houten meubelen (Meubelmaatwerk). "Van jongs af aan heb ik gezegd dat ik ooit zou gaan schilderen, het leek me fantastisch om zelf schilderijen te maken. Maar ik had het druk in mijn werk, opgroeiende kinderen, een vrij vol sociaal leven, dus er was gewoon geen tijd. Dus heb ik gezegd: als ik 40 jaar oud ben, begin ik met schilderen. Dat wist mijn familie ook. En kijk", lacht hij, "toen ik veertig was, verraste mijn oudste zoon me: hij had een adres in Amsterdam gevonden waar we samen schilderles konden gaan volgen. Tien lessen, om mee te beginnen. Werken met olieverf. Aan het begin van de eerste les zei de leraar tegen me: kijk maar daar in de hoek, daar staat een standaard met ansichtkaarten, zoek er maar één uit die je gaat naschilderen. Ik zocht er één uit die ik mooi en vooral kleurrijk vond. En dat was mijn kennismaking met Paul Gauguin. Na die tien lessen heeft de leraar mij geadviseerd gewoon op eigen houtje door te gaan met mijn vers verworven kennis. En dat doe ik inmiddels meer dan 25 jaar. Technisch noem ik mezelf dan ook een autodidact." En dat heeft dus zeker 90 schilderijen naar originelen van Gauguin opgeleverd, allemaal op het formaat van het origineel. Gauguin wordt, ondanks zijn fenomenale succes, nog altijd gezien als een zeer verdienstelijk amateurschilder die werkte in impressionistische stijl. Hij heeft enige tijd een (roerige) samenwerking gehad met Vincent van Gogh, en kijk, daar hangen tussen de schilderijen van Hulsker ook wat Van Goghs: een zelfportret, 'Perenboompje met bloesem' en het beroemde 'Gele huis' in Arles. Zo doet Hulsker meer uitstapjes: een schilderij naar een winnende foto van World Press Photo, een portret van een Amsterdamse koopman naar een voorbeeld van Rubens. Heeft hij eerder geëxposeerd, verkoopt hij ook werken? "Dit is de allereerste keer, ik heb nog nooit wat laten zien en ik heb nog nooit verkocht", lacht Peter. "Daar heb ik eigenlijk nooit bij stilgestaan, ik doe dit puur voor mijn plezier." In zijn omgeving werd hem dit vaak gesuggereerd, en nu is het dus zover. "Ik zag bij toeval dat Helen de Waal hier een expositie had, heb haar benaderd en zij vond het eigenlijk een prima idee om hier samen te gaan staan. We hebben wél besloten om ieder ons eigen deel in te vullen, het werk hangt niet door elkaar. Het is een soort 'Living together, apart', lacht hij. Natuurlijk hoopt hij wel wat te verkopen: "Het lijkt me een heel leuk idee dat mensen een werk van mij thuis aan de muur hebben hangen. En als ik het erg ga missen, maak ik het gewoon opnieuw."

Helen de Waal schildert al haar hele leven. Foto: Bob Awick

Peter: 'Ik heb nog nooit wat laten zien en ik heb nog nooit verkocht'

Helen de Waal
"Ik teken al mijn leven lang", mijmert Helen de Waal. "Vanaf de lagere school, bijna altijd meisjes met spetterende kleding die ik zelf bedacht." Het is dan ook niet verwonderlijk dat Helen (een levenslustige zeventiger) na haar middelbare school een opleiding tot mode-ontwerpster heeft gevolgd en afgemaakt. Dáár lag haar hart en ambitie. Maar, zoals dat zeker toen ging: ze leerde al snel haar huidige man kennen, die een eigen, succesvolle bakkerszaak had in het hart van Amsterdam, dus al snel werkte ze volwaardig mee in de eigen zaak. "Maar vanaf het begin heb ik één dag per week voor mijzelf gevraagd en dat was mijn vaste schilderdag." Alles wat Helen schildert, komt uit haarzelf voort en wordt in belangrijke mate gedragen door haar emoties van dat moment en dat is in haar werk ook te zien: uitdagend, ingetogen, gedurfd, kleurrijk, alle gemoedstoestanden zijn in haar werk terug te vinden. Hetzelfde geldt voor de technieken die zij hanteert: olieverf, aquarel, abstract, figuratief, het komt allemaal aan de orde. Heeft zij zich dat allemaal zelf aangeleerd? "O, zeker niet", reageert ze. "Ik heb veel cursussen en workshops gevolgd bij kunstenaars waar ik zelf tegenop zag. Van Ton Albers heb ik heel veel geleerd op aquarelgebied, abstract en acryl van Wim Bos, figuratief en kleurcomposities van Käthe Ruyssenaars. Door hen ben ik veelzijdig geworden." Wél zijn het voornamelijk vrouwen die in haar werk te zien zijn. "Dat klopt", zegt ze lachend. "Daar is het ooit mee begonnen en dat is altijd zo gebleven. Ik voel me daar het lekkerste bij en kan daarin ook echt alles kwijt. Geen zelfportretten hoor, maar voor mij de ideale reflectie van mijn emotie op dat moment, geladen in díe specifieke vrouw." En heeft Helen vaker geëxposeerd, werken verkocht? "Zeker, ik ben heel veel met mijn werk de boer op geweest, hoor. Ik heb regelmatig geëxposeerd in restaurants en bij bedrijven. En daardoor heb ik ook best veel verkocht."

Tij keren bij Volksuniversiteit

Nieuwe voorzitter Machteld Middelveld wil stap voor stap veranderen

Machteld Middelveld zet zich als voormalig docent nu in voor de Volksuniversiteit. Foto: Mireille Detrixhe

door Mireille Detrixhe

NAARDEN / BUSSUM – De grootste uitdaging voor Machteld Middelveld is om als nieuwe voorzitter van de Volksuniversiteit Naarden-Bussum gedoceerd veranderingen door te voeren. Ze wil soms te veel tegelijk. Ze is van het aanpakken en gewoon doen. "Ik vind ook zo veel leuk en ik zie niet snel beren op de weg."

Anderhalf jaar geleden kwam ze als vrijwilliger bij de Volksuniversiteit werken. "Mijn eerste taak bij binnenkomst was om cursussen te organiseren op cultureel, maatschappelijk en geschiedkundig gebied. Daarvoor werkte ik jarenlang met heel veel plezier bij verschillende onderwijsinstellingen, waaronder de laatste 23 jaar aan de Hogeschool van Amsterdam als docent bij de opleiding Management, economie en recht. Ik probeerde studenten enthousiast te maken voor het vak management. Ik vond dat altijd erg leuk, maar toen ik 65 werd greep ik de kans om te stoppen met het werk."

'Ik wil een Volksuniversiteit waar iedereen trots op is'

'Ik greep de kans om voorzitter te worden met beide handen aan'

"Ik miste echter een bezigheid waar ik mijn passie in kwijt kon en vond het erg moeilijk om iets te vinden waar ik net zo warm voor liep als voor het onderwijs. Toen ik zag dat de Volksuniversiteit vrijwilligers zocht, greep ik die kans met beide handen aan. Het ligt toch een beetje in dezelfde lijn: mensen stimuleren om zich op een positieve manier ergens in te verdiepen. Daar word ik nu eenmaal erg blij van", zegt ze.

Als de kersverse voorzitter van de Volksuniversiteit vervult ze sinds augustus vol enthousiasme en ambitie haar rol. En ja, er zijn heel wat zaken die zij anders wil gaan aanpakken. En dat zal stap voor stap gerealiseerd worden, hoopt ze. Een van de aandachtsgebieden die ze wil aanpakken is de interne structuur. Die moet duidelijker, volgens haar.

"Ik constateerde dat de uitvoering niet altijd klopte met hoe de beleidsplannen op papier stonden. Dingen gaan soms gewoon zoals ze gaan. Dat ontstaat gaandeweg. Als buitenstaander kijk je weer fris tegen de dingen aan. Het was óf beleidsplannen aanpassen óf anders werken en bepaalde taken weer oppakken. We kunnen intern de verschillende sectoren van ons cursusaanbod beter op elkaar laten afstemmen. Een aantrekkelijk cursusaanbod is en was een continu aandachtspunt. Je kunt niet altijd hetzelfde aan blijven bieden. Goed luisteren naar de behoeften van mensen is belangrijk. En het is soms ook een kwestie van gewoon proberen", zegt Middelveld. Verder wil ze zich richten op een grotere naamsbekendheid binnen de regio. De Volksuniversiteit is een prachtig instituut", zegt ze met overgave. "Het heeft een divers aanbod van lezingen en cursussen, is laagdrempelig, sociaal, gezellig en niet duur." Mensen moeten een beeld krijgen bij de Volksuniversiteit, dat vindt ze belangrijk om aan te werken.

Samenwerking
De samenwerking met andere volksuniversiteiten in de regio en andere culturele instellingen en bedrijven staat hoog op de agenda bij Middelveld. "Een voorbeeld is de samenwerking met het Filmhuis Bussum. Willem Jan Otten, essayist die de P.C. Hooftprijs heeft gewonnen in 2014, geeft in februari een inleiding bij drie films van regisseur Bresson die in het filmhuis getoond worden. Maar we hebben ook een rondleiding georganiseerd door de tuinen van Landgoed Oud Bussem die in oude stijl hersteld worden, om maar eens iets te noemen."

Veranderingen
De veranderingen die ze wil doorvoeren zijn nodig om het tij te keren van het dalend aantal deelnemers aan cursussen. "Ik ben te ambitieus om die uitdaging te laten lopen", zegt ze. "Er zit gewoon meer muziek in de Volksuniversiteit." Over vijf jaar moet de Volksuniversiteit het anker zijn van Naarden en Bussum. "Een Volksuniversiteit waar iedereen trots op is dat we die in Bussum hebben."

Bruids Ambassade bestaat alweer 10 jaar

Monique Hilhorst heeft de collectie 2015 al binnen. Foto: Fred Jansen

BUSSUM - Wie trouwplannen heeft, kan niet om de Bruids Ambassade heen. De zaak bestaat alweer tien jaar. Eigenaresse Monique Hilhorst vertelt hoe haar eigen bruiloft haar richting haar eigen onderneming bracht.

"Meer dan tien jaar geleden had ik trouwplannen. Zoals de meeste aanstaande bruidjes kon ook ik niet wachten om op zoek te gaan naar de juiste bruidsjurk. In eerste instantie wilde ik gaan voor een betaalbaar exemplaar. Ik reed vele kilometers om overal tweedehandsjurken te passen die veel te kort waren of mij gewoon niet stonden."
"Toen besloot ik jurken te passen in een grote bruidszaak. Een goed advies en een leuke ervaring, meedenken en vriendelijkheid bleken ver te zoeken. Vooral vriendelijkheid hoeft toch niet zo veel te kosten leek mij. Ondertussen kende ik al de meeste merken, stijlen en typen bruidsjurken uit mijn hoofd. Nadat ik eenmaal mijn jurk had gevonden, begon de zoektocht naar betaalbare accessoires. Dit bleek een nog lastiger opgave dan de jurk. Wat past erbij? Je hebt je jurk niet aan en dat maakt het lastig beslissen." Door haar eigen ervaringen werd het concept van de Bruids Ambassade geboren: een bruidswinkel waar vriendelijkheid de standaard is en ook bijpassende accessoires te koop zijn. "Op een gegeven moment begon ik een eigen bruidswinkeltje aan huis in Huizen. Met wat geleend geld kocht ik een partij jurken in die ik verkocht. Hierna zocht ik een nieuwe partij jurken en ook diverse accessoires waarmee mijn thuiswinkel meteen goed gevuld was." Op een gegeven moment verhuisde ze van de bovenverdieping naar de begane grond (drive-inwoning) en daar werkte ze jarenlang met veel plezier. "Vooral de intimiteit van deze ruimte vond ik prettig."
"Steeds vaker kreeg ik ook de vraag waar hun geliefde voor een mooi pak kon slagen. Dit pakte mijn vriend Erwin Hilhorst op en creëerde een speciale ruimte voor betaalbare trouwkostuums. Ook dit bleek een succes en er was al gauw sprake van een dichte samenwerking."
Toen ze hoorde dat de grootste bruidszaak van 't Gooi ging stoppen, greep ze de kans aan om te verhuizen naar een echt winkelpand. "Er valt dan toch een gat in de markt en daar wilde ik op inspelen. Op 16 januari 2013 zijn we vanuit Huizen verhuisd naar onze nieuwe winkel aan de Havenstraat in Bussum." In haar winkel heeft ze betaalbare bruidsjurken onder de duizend euro met daarbij een nieuwe collectie met jurken tot tweeduizend euro. "We bieden kwaliteit voor een betaalbare prijs en hebben een ruime keuze in diverse stijlen, maar met een goede uitstraling. We hebben overigens ook een leuke pascollectie bruidsjurken in maat 44 t/m 50.
Wie nieuwsgierig is kan Monique bellen via 035-5242803.

NVC morst weer punten

Naarders laten kansen onbenut, zaterdag naar play-offs

De zaterdag van NVC stelde deelname aan de play-offs zeker. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Wel goed spel, maar weer geen punten voor de voetballers van NVC. De Naarder tweedeklasser kreeg zondag tegen het Amsterdamse DCG voldoende kansen, maar leed met 2-0 weer een nederlaag.

Net als de afgelopen weken speelde NVC goed. Met sterk voetbal zorgden de Naarders voor gevaar en werd DCG met vlagen onder druk gezet. Er kwamen ook wel kansen, maar NVC kon geen doelpunten maken. DCG had meer geluk. Met puur resultaatvoetbal kregen de Amsterdammers kansen en kon er twee keer gescoord worden.

Na de nederlaag van afgelopen weekend wacht NVC al zes speelrondes op een zege. Door de tegenvallende resultaten zakt NVC steeds verder weg. De Naarders staan nu op een op twee na laatste plaats van het klassement. De ploeg heeft goede kans om dat de komende weken te verbeteren. De komende twee speelrondes treft de ploeg van coach Arno Splinter concurrenten DVC Buiksloot en De Meteoor. Die twee ploegen staan net onder NVC.

Wel feest voor zaterdag
Met weer een zege had het zaterdagelftal van NVC afgelopen weekend wel reden tot feest. De nog ongeslagen Naarders wonnen afgelopen weekend voor de zesde keer en versloegen Wasmeer met 4-0. Daarmee stelde de ploeg deelname aan de play-offs zeker.

NVC kwam al vroeg op voorsprong en had het hele duel geen problemen met streekgenoot Wasmeer. Gedurende het hele duel kon Wasmeer geen echte kansen creëren. NVC deed dat veel beter en kon met 4-0 een afgetekende zege op het scorebord zetten. De doelpunten waren van Julian van der Lek (2x), Franklin de Jong en Mustafa Aksit.

Met de zege mag NVC komend voorjaar dus mee gaan doen aan de play-offs. Daarmee hebben de Naarders een kans om te promoveren naar de derde klasse. Daarmee zou de ploeg een volgende stap kunnen zetten. Nog geen 3 jaar geleden speelden de Naarders nog twee klasses lager. Mocht NVC de eerste plaats vasthouden dan promoveert het elftal meteen naar de hogere klasse.

De Naarders spelen de komende weken tegen een paar subtoppers zoals VIOD Tienhoven, Buitenboys en OSM'75.

HC Naarden houdt koers

Met weer een zege doen de hockeyers het goed.

NAARDEN - Weer een zege voor de hockeyers van HC Naarden. De Naarders wonnen afgelopen weekend na hard werken met 4-3 van Woerden.

De twee teams speelden goed en maakten er voor de toeschouwers er een leuk duel van. HC Naarden leek al snel wat sterker en kwam dan ook op voorsprong. Derk van Niel verraste de keeper van de tegenstander met een harde backhand en scoorde. Het duel bleef echter spannend. Woerden kon al snel weer terugkomen. Met een goedlopende aanval door het centrum rondde Woerden met een hard schot af.

De twee ploegen bleven kansen creëren. HC Naarden kon voor rust weer op voorsprong komen. Na een foute strafcorner kwam de bal voor de stick van Floris Leufkens. Met zijn backhand kon de HC Naarden-speler zijn ploeg weer op voorsprong brengen. Na de tweede Naarder goal werd Woerden wat beter en kreeg de ploeg meer kansen. Vlak voor rust kon Woerden met een strafcorner op 2-2 komen.

Na de thee was de tweede helft amper begonnen toen Van Niel HC Naarden weer op voorsprong kon zetten. Weer zocht Woerden naar een tegentreffer, maar deze keer kon de ploeg niet meteen terugkomen. Sterker nog: HC Naarden kon haar voorsprong vergroten door een goede corner van Reinier Snethlage. Woerden kon daarna met goed spel wel nog de 4-3 op het socrebord zetten, maar kwam tekort om de zege van de Naarders nog af te pakken.

HC Naarden heeft vooralsnog geen duel verloren en staat na zeven duels op een tweede plaats van het klassement. De achterstand op koploper Bennebroek bedraagt twee punten, omdat de koploper één keer meer won dan HC Naarden. De twee concurrenten treffen elkaar over twee weken. Eerst wacht komend weekend het treffen met Terriërs dat een paar plaatsen lager staat.

Goede zege hockeysters

De Naarders wonnen van USHC.

NAARDEN - Met een knappe zege op USHC hebben de hockeysters van HC Naarden afgelopen weekend de nederlaag van een week geleden rechtgezet. De Naarders wonnen met 2-1 van de Utrechters.

HC Naarden had al snel de overhand. De ploeg zat fel op de tegenstander en door goed spel creëerden de Naarders kansen. De eerste strafcorner was meteen raak. Een goed schot van Paloma van Rijswijk werd eerst nog gekeerd door de keepster van de tegenstander, maar de rebound van talent Emma Lucassen was toch raak. Na rust bleef HC Naarden goed spelen. De hockeysters zochten meteen weer naar mogelijkheden om de voorsprong te vergroten. Na een paar kansen was het weer raak door een strafcorner. Deze keer schoot Van Rijswijk meteen raak en werd de voorsprong verdubbeld. HC Naarden leek daarna de zege zeker te stellen, maar een kans op een derde goal werd toch gekeerd. USHC bleef vechten en kon nog terugkomen tot 2-1, waardoor het slot van het duel nog zenuwslopend was. De voorsprong van HC Naarden bleef toch staan.

SDO nu al zeker van play-offs

BUSSUM - De voetballers van SDO presteren erg goed. De Bussumse eersteklasser boekte afgelopen weekend de zesde achtereenvolgende zege door het doorgaans sterke De Kennemers met 4-1 aan de kant te zetten. Daarmee stelde SDO deelname aan de play-offs zeker en hebben de Bussumers komende voorjaar een kans om te promoveren naar de hoofdklasse.

Alles leek afgelopen weekend te kloppen voor de Bussumers. Met veel toeschouwers langs de kant en onder een warm najaarszonnetje speelde SDO sterk. Als de aanvallers scherper waren geweest had de marge zelfs nog groter kunnen worden. De Bussumers kregen al snel twee goede kansen door goede manoeuvres van Maikel van Latum. De tweede keer dat de SDO-speler doorbrak, maakte de achterhoede van De Kennemers een fout en kreeg SDO een strafschop. De kans werd benut door Berry van 't Land. De Kennemers kwam na een snelle aanval echter meteen weer terug tot 1-1.

Na de tegenvaller rechtte SDO de rug en kwam het nog voor rust wederom op voorsprong. De voorsprong bleef daarna ook staan. Met meerdere Bussumse doelpunten kwam er een afgetekende zege voor SDO.

De zege en de deelname aan de play-offs zorgden na afloop voor een feestje.

BFC pakt eerste zege op vreemde bodem

BUSSUM - Een valse start, maar wel een zege afgelopen weekend voor de voetballers van BFC. De Bussumers boekten de eerste zege op vreemde bodem en wonnen met 2-3 van HDS. Daarmee klom de ploeg weer een paar plaatsen.

BFC stond na een fout al snel op achterstand, maar kwam daarna sterk terug. Na de domper zocht de ploeg de aanval en was BFC voetballend beter dan de gastheren. Echt goede kansen bleven lang achterwege. Pas na meer dan een half uur voetballen konden de Bussumers een kans benutten. Na een goede steekpass van Siemen van Tongeren kon Olivier Blaauw met een knappe manoeuvre de doelman van de tegenstander passeren. Nog voor rust kon Ahmed al Khanim de tweede Bussumse treffer maken en BFC op voorsprong zetten.

Na de rust probeerde HDS BFC meer onder druk te zetten. BFC kreeg echter al snel de betere kansen. Na een uur voetballen kon Tom Beekman met een knappe bal Olivier Blaauw laten scoren. BFC kreeg nog meer kansen. HDS kon zelf nog één tegengoal maken, maar een ommekeer bleef achterwege.

Waarom is ons onderwijs al 100 jaar hetzelfde?

Claire Boonstra over Operation Education

BUSSUM - Claire Boonstra uit Bussum begon twee jaar geleden met de stichting Operation Education. Waarom doen we in het onderwijs de dingen zoals we die doen, is een vraag die haar bezighoudt. Het onderwijs is volgens haar niet meer van deze tijd. Want hoewel de wereld om ons heen continu in beweging is, ziet ze dat het onderwijssysteem al meer dan honderd jaar hetzelfde is. Met haar stichting wil ze het onderwijssysteem in beweging brengen, zodat ieder kind binnen het onderwijs tot volle bloei kan komen.

Claire Boonstra en Annelieke Mak bespreken in het Filmhuis Bussum het huidige onderwijssysteem. Foto: Bob Awick

Als kind speelde Claire al graag schooltje en ze bleek zelf goed te kunnen leren. Zo belandde ze op de TU Delft en studeerde af als civiel ingenieur. Bij het bestuderen van vacatures viel het haar op dat vooral gevraagd werd naar eigenschappen, niet naar kennis. "Ondernemerschap, samenwerken: daar selecteerden bedrijven op. Maar dat leer je niet op school. En waarom eigenlijk niet?"

Claire Boonstra heeft een heleboel vragen. "De levensverwachting van pasgeborenen is inmiddels opgelopen tot honderd jaar, wat is dan belangrijk om te leren? Is het nog wel logisch om van je 4e tot je 18e naar school te gaan? Waarom verwachten we dat iedereen hetzelfde moet leren als de samenleving om een enorme diversiteit vraagt aan kennis, vaardigheden en persoonlijkheden? Werkt het jaarklassensysteem wel voor iedereen?"

Omslag
Boonstra heeft voor dit doel een grote omslag gemaakt in haar loopbaan. Ze had haar eigen bedrijf Layar, was uitgeroepen tot Young Global Leader van het World Economic Forum, Online Mediavrouw van het jaar en een van de meest invloedrijke vrouwen in technologie. Ze stond op het in haar ogen hoogst mogelijke podium, het World Economic Forum in Davos, toen ze zich realiseerde dat 'hoger' niet altijd beter, gelukkiger, succesvoller of waardevoller is. De omslag kwam twee jaar terug tijdens haar TED-talk over onderwijs. Daar kondigde ze aan dat ze haar roeping had gevonden: ze wilde het onderwijssysteem in beweging brengen. Ze stopte met haar activiteiten bij Layar en richt zich nu volledig op Operation Education. De kost verdient ze door als public speaker te spreken voor divers publiek, van corporate bedrijven tot het onderwijsveld. Dat ze het praatje met regelmaat houdt, is te merken aan de snelheid van haar spreken. Ze is duidelijk gewend regelmatig haar gepassioneerde verhaal af te draaien.

'Wij zijn een netwerk en willen de beweging die al gaande is versnellen'

Operation Education richt zich op het verbinden, versterken en zichtbaar maken van de vele mensen die de visie delen, en van de vele goede voorbeelden die overal te vinden zijn. Ze sprak met Tweede Kamerleden, met de organisatie achter de Citotoets, met de onderwijsinspectie, met de minister en staatssecretaris, met werkgevers, maar vooral ook met ouders, leerkrachten en leerlingen. "Wij zijn een netwerk en willen de beweging die al gaande is versnellen."

Wat zou je graag willen?
"Ik pleit voor een systeem dat faciliteert dat iedereen tot volle bloei kan komen, dat niet iedereen langs dezelfde lat legt. Zo kan een Citotoets een waardevol onderdeel zijn om de leerlingen te volgen op bepaalde aspecten van taal en rekenen, maar er hangt inmiddels te veel van af, voor zowel de leerling als de leerkracht en de school. En dat is niet de bedoeling van de Citotoets, ook niet volgens Cito zelf. Je kunt wel meten of een kind taal en rekenen beheerst, maar het zegt niets over zaken zoals creativiteit en leiderschapskwaliteiten. We kunnen niet iedereen langs dezelfde lat leggen. Het ene kind is op bijvoorbeeld al op zijn vierde klaar om te lezen, het andere kind pas een paar jaar later."

'In 't Gooi is erg veel aandacht voor de buitenkant en status'

Hoe moet een school dat aanpakken?
"Overal in het land, en ver daarbuiten, zijn al veel voorbeelden van scholen en andere leeromgevingen die het anders aanpakken. Sommige geweldige scholen doen dat heel goed binnen het traditionele systeem, andere op een manier die lijnrecht staat tegenover hetgeen we gewend zijn. Bijvoorbeeld op de democratische school in Soest. Leerlingen en leraren bepalen daar gezamenlijk wat er gebeurt. De interesse is wat telt, niet de leeftijd binnen de groepen. Het is een ondernemende school waar kinderen zelf businessplannen schrijven en zich bewust worden van wat ze leren en waarom. Kinderen leren daar op hun eigen tempo, maar ze leren wel wat ze met elkaar hebben afgesproken. Omdat dergelijke scholen zo afwijken van wat we als 'normaal' ervaren, hebben ze soms moeite om zich te verantwoorden aan de hand van wat het systeem gangbaar acht; andere doen ditzelfde zelfs volledig binnen het systeem. In mijn ogen heeft het onderwijs vooral last van de gewoonte. Angst voor fundamentele verandering overheerst. Onnodig, want we kennen in Nederland vrijheid van onderwijs - dat is zelfs in de grondwet verankerd. En er is echt wat aan het veranderen, op alle niveaus. Ook de Onderwijsinspectie zegt tegenwoordig zelf dat er veel meer ruimte is dan veel leerkrachten of schoolleiders denken. Ook zie je dat ouders voelen dat hun kind meer aankan, maar dat leerkrachten door de regeldruk niet de ruimte voelen om hier optimaal mee aan de slag te kunnen."

We hebben toch al heel veel 'vrije' onderwijsvormen zoals de Montessorischool?
"Dat klopt - er zijn in Nederland zelfs vrij veel 'traditionele vernieuwingsscholen' zoals Montessori, Dalton en de Vrije School. Veel scholen hebben echter het gevoel dat ze, door de door hen ervaren regeldruk, niet altijd volledig kunnen doen waar ze voor staan. Het gaat erom dat je een vorm van leren kiest die bij je past, en dat je als school kunt doen waar je voor staat. Er zijn ook nieuwe scholen, zoals O4NT (ook wel bekend als de Steve Jobsscholen), waar de kinderen met de iPad werken, waardoor leerlingen een volledig gepersonaliseerde leerweg volgen. Dit wordt mogelijk gemaakt door een digitale leeromgeving die leerstof op maat aanbiedt en zich continu aanpast aan het niveau. Met als gevolg veel minder nakijkwerk voor de leerkracht die hierdoor veel meer ruimte heeft voor het begeleiden van samenwerken, creativiteit en persoonlijke ontwikkeling."

Wat wil je bereiken met deze beweging?
"Ik wil dat mensen die ideeën hebben over het onderwijs met elkaar in gesprek gaan. Het is vaak wel lastig voor leerkrachten om met frisse energie over het onderwijs te blijven praten. Er is al zo veel over de leerkrachten heen gekomen de laatste jaren. Het vak van leerkracht is in mijn ogen de belangrijkste baan van de wereld. En het is belangrijk dat het onderwijs meebeweegt, want ook de wereld verandert. Er worden nu andere eisen gesteld aan kinderen die van school komen. Het huidige onderwijs heeft ons de welvaart gebracht die we vandaag de dag kennen en heeft ons ver gebracht. Maar het is goed om te kijken wat we in de toekomst nodig hebben. Dat is niet zomaar gedaan, daar gaan wellicht generaties overheen."

Wat kunnen we hiermee in het Gooi?
Annelieke Mak is met Claire Boonstra meegekomen naar het interview. Ze is namens Operation Education projectleider in het Gooi. "We willen dat ouders, leerkrachten, scholen, werkgevers en andere belangstellenden hier in de omgeving met elkaar in gesprek komen. Ik heb zelf twee kinderen die zich niet in het onderwijssysteem laten zetten. Ik ben zelf leerkracht geweest, ben gezinscoach en mijn hart gaat direct spreken als het over het onderwijs gaat. De kick-off voor regio het Gooi is op 12 november en daarna hoop ik dat we massaal met elkaar in beweging komen. Dat mensen zich verbinden, elkaars talenten inzetten, van elkaar leren."

Operation Education

Operation Education is een beweging die wordt getrokken door de Bussumse Claire Boonstra. De beweging wil dat betrokken partijen met elkaar in gesprek gaan over het onderwijssysteem. Kijk voor meer informatie op operationeducation.nl of via twitter: @oe_gooi.

Leeft het vernieuwen van het onderwijs ook hier in 't Gooi?
"We hebben op 12 november de eerste onderwijsavond rondom de documentaire 'Alphabet' in Filmhuis Bussum, maar die was in no time uitverkocht. Een tweede avond staat daarom gepland op 19 november, in Jenaplanschool De Sterrenwachter. Ik denk ook dat er in 't Gooi heel veel talentvolle ouders en kinderen wonen. Maar hier is bovengemiddeld veel aandacht voor de buitenkant en status. Dat zie je al aan de hoeveelheid kappers en huiswerkbegeleidingsadressen in Bussum. Het voorkomen is belangrijk. Er zijn speciale selectieklassen, hoge cijfers zijn belangrijk. Maar wat zit er echt in een kind? Ouders willen natuurlijk het beste voor hun kinderen, maar weet wel dat wanneer je hoog opgeleid bent of veel materiële welvaart geniet, je niet ook altijd gelukkig bent."

Houdt u sporten niet vol?
Probeer dan eens vrijblijvend
SLENDER YOU
De andere manier van
bewegen!
Tegen inlevering van deze
advertentie is de proefsessie
GRATIS!
Maak nu telefonisch
een afspraak of loop even binnen
om het zelf te zien.
SLENDER YOU STUDIO
KORTENHOEF

Winkelcentrum Meenthof
Telefoon 035-656 61 13

Voor traditionele Thaise massage Ban Wiangtjan. Open van 11:00 tot 22:00 uur. Laarderweg 22, 1402 BJ, Bussum. Tel.: 06-46890213 of 035-7851359 email: wiangtjan@gmail.com

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Te huur aangeb. in Bussum: - kantoorruimte ong. 14 m2, in souterrain, ruim lichtinval. verwarming, wastafel en gez. toilet. € 119,- per maand excl. energiekosten. - Garages in Bussum te huur, huurprijs
€ 140,- per maand. Info:
06-10397243

Sucadelappen;
500 gram € 4,99
Zigeunerschijven;
4 voor € 3,60
Notenpaté;
100 gram € 1,95
Achterham, huisgemaakt;
100 gram € 2,25
Fricandeau;
100 gram € 1,75
Kwaliteitslagerij Marc Broodbakker,
Burg. J. Visserlaan 10
Naarden 035-6940045

Versa Welzijn "Administratie voor Elkaar" en Formulierenspreekuur samen in één spreekuur. Elke donderdag inloopspreekuur van 10 - 12 uur in Uit Wijk, Dr. Schaepmanlaan 10, Bussum. U kunt langskomen voor hulp bij uw administratie, met formulieren, reageren op woningen bij Woningnet, digitaal opvragen van bankafschriften voor uitkeringsinstanties. Kom langs en neem uw administratie mee! Informatie: Tineke van der Tol en Wilma Post. 035-6911251

Bedrijvigheid in en rondom de boerderij, het erf en de weilanden van 's ochtends vroeg tot in de middag.
Vroeger heel gewoon, nu heel bijzonder. Op Zorgboerderij Hoeve Welgelegen in Naarden kunnen jongvolwassenen terecht met een NAH,
verstandelijke beperking, sociale hulpvraag en autismestoornis. Wij bieden een heerlijke plek waar mensen actief worden betrokken bij het verzorgen van de dieren en seizoensgebonden activiteiten. Voor meer info kunt u bellen naar: 035-6953204 of contact via www.zorgboeren.nl/hoeve
welgelegen

SCOOTERS Nieuw & gebr. scooterdumper.nl. Vespa en Piaggio met hoge korting uit voorraad ! Reparatie / onderhoud / verzekeringen / scooterlease / accessoires. Bloemendalerweg 41a Weesp 0294-414108 / 06-12868539 info@scooterdumper.nl

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 55,-
Tel.: 035-8870159

Tuin winterklaar, begeleiding bij doktersbezoek of boodschappen doen? Saltamontes service is er voor u! Bel
06- 456 196 61 of kijk op
www.saltamontesservice.nl

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

Koningsbeurs, Rem. kerk, Koningslaan 2B op 7 nov. 14.00-19.00 uur. Bazar

Schilderwerk groot of klein.
Binnen of buiten SCHILDER PMC biedt u altijd een vrijblijvende offerte 06-53148137 34 jaar ervaring
pharskamp@hetnet.nl

GARAGEBOX te huur: Pr. Beatrixhof, Naarden, per 1-12-2014. € 125,- per maand.
Tel.: 06-53504070

FEEST bij INBOEDELS & ZO 10 jaar open = 10% korting op alles in november! 250 m2 2ehands-retro-antiek. Open op vr+za 10.30-17.30 uur.
Koninginneweg 66, K'hoef.
www.inboedelsenzo.nl

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden.
Vrijbl. prijsopgaaf. Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service
Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

Shellac op handen, blijft weken perfect zitten!! Nov. aanbieding € 29,95. Ook voor acryl- en gelnagels. www.beautyboulevardweesp.nl, Jan Tooropstr. 13 Weesp 0294-450250

Gevraagd: Hulp in huishouding: Schoonmaak, koken, oppas, boodschappen, strijken. Info: 06-24884669 erik.laroy@gmail.com

TOTALE LEEGVERKOOP Hoekbanken, loungebanken, slaapbanken, diverse kleuren en maten, ZitAxi, Emmastraat 40a Hilversum 035-5338784 dinsdag t/m vrijdag van 10:00 t/m 17:30 uur, zaterdag van 10:00 t/m 16:00 uur

Bootzeilen/dektenten te
koop.
Meer info:

www.dekzeilenspecialist.nl of
bel 06-55771928

SLENDER YOU STUDIO
KORTENHOEF

Winkelcentrum Meenthof
Telefoon 035-656 61 13
SLENDER YOU
ZONNEBANK
HYDROMASSAGE

Aktie zonnebank!
10 keer 75 euro!
Ongeacht het aantal
minuten.

Gevraagd: (defecte) vaat/wasmachine, droger, fornuis, fiets, radiator. Gratis opgehaald. Tel.: 06-34606808

Taxi naar of van Schiphol vanuit Naarden/Bussum
€ 50,- Goodkinds Taxiservice 06-26984855.

Acupunctuur in Weesp! Heeft u last van slapeloosheid, migraine of PMS-klachten. Maak dan snel een afspraak. www.ackrufy.nl / tel.: 0294-785331

De echte Sint en 2 Pieten bestellen? Bellen na 18:00 uur, 06-40019715

SLENDER YOU
Ook als u
medische klachten
heeft!!

20 euro voor het terugbezorgen van autosleutel Chevrolet met leren ronde hanger.
Tel.: 06-20221013

GROTE KERK NAARDEN zondag 9 nov 16.00 uur. "Kunst, religie en geld" mmv Jop Ubbens dir. Veilinghuis Christie's. VRIJ ENTREE Aanmelden: pkn.naarden.vt@gmail.com

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

SCOOTERS Nieuw & gebr. scooterdumper.nl. Vespa en Piaggio met hoge korting uit voorraad ! Reparatie / onderhoud / verzekeringen / scooterlease / accessoires. Bloemendalerweg 41a Weesp 0294-414108 / 06-12868539 info@scooterdumper.nl?

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

BUHR ZOEKT BOEDEL! UW
HUIS LEEG EN BEZEMSCHOON!
Nu de gehele dag contact
mogelijk via 06-10566581

FEESTJE ?? GRATIS FEESTZAAL TOT 120 PERS IN BUSSUM. MEER INFO 06-53319921

Pedicure De Blije Voet ook diabeet en reumavoet, basisbehandeling en div. andere beh. o.a. gellak en div. med. beh. nagelbeugelsortheses voor reumavoeten, medische pedicure. V. van Tol 035-5242084 - 06-27226905 Naarden, begane grond.

Vanaf 6 dec. verkoop kerstbomen op het marktterrein bij fontein. Wegens 25 jaar bestaan gratis zakje bloembollen bij aankoop van een kerstboom.