NaarderNieuws

11 april 2018

NaarderNieuws 11 april 2018


Vierde afvalbak komt vanaf mei

GOOISE MEREN De klikohuishoudens in Gooise Meren krijgen er in mei een vierde afvalcontainer bij: voor pmd-afval. Later in het jaar wordt de huidige grijze bak vervangen voor een kleinere.

Iedereen die nu ook al afval aanbiedt in 'kliko's' krijgt een grote pmd-container met een inhoud van 240 liter en een oranje deksel. In de pmd-container gaan plastic verpakkingen, blik en drinkkartons. Daardoor is er veel minder restafval, dus kan de 'grijze bak' kleiner. Pmd hoort nu al gescheiden te worden. Dat gaat via zakken en die gaan verdwijnen. Wie pmd-afval scheidt, merkt nu al dat er aanzienlijk minder restafval overblijft. Vandaar dat de bak voor restafval kleiner wordt (140 liter). Die komt echter pas weken later. Gelijktijdige verwisseling is vorig jaar in Huizen slecht bevallen, meldt de GAD-woordvoerster.

Wie dat wil, kan grotere, kleinere of extra containers aanvragen. De GAD stuurde daarover onlangs een brief met instructies en voorwaarden. Een container weigeren mag ook, maar de GAD wijst erop dat afval scheiden wel verplicht is. Wie niet de juiste bakken heeft, moet dus zelf het afval gescheiden inleveren.

Het ophalen van het afval gaat vanaf januari 2019 veranderen. Pmd- en restafvalcontainers worden dan nog maar één keer in de drie weken geleegd. De frequentie van de groenbak gaat in het snoeiseizoen (maart-november) naar wekelijks. Het papier blijft eens per maand.

Formatie gaat verder met vier partijen

GOOISE MEREN De VVD gaat samen met D66, Hart voor BNM en GroenLinks het nieuwe college van Gooise Meren vormen.

De onderhandelingen zijn begonnen en verlopen onder leiding van formateur Alexander Luijten, lijsttrekker van de VVD.

Luijten vertelt dat het advies uit het rapport van de informateur hiermee geheel is overgenomen. In deze samenstelling heeft het college achttien van de 31 zetels in de gemeenteraad.
Deze niet al te ruime meerderheid noemt Luijten 'acceptabel en werkbaar'.

Stabiele coalitie

Informateur Anouk van Eekelen heeft de mogelijkheden naar de vorming van een stabiele coalitie onderzocht. Ze heeft gesprekken gevoerd en op basis daarvan haar rapport geschreven.

De VVD had de voorkeur voor vier in plaats van vijf partijen: "Op deze manier heb je ook een stevige oppositie."

3

Bouw van nieuwe Godelindeschool op Storklocatie vordert gestaag

Foto: Bob Awick

NAARDEN De leerlingen van groep 6, 7 en 8 van de Godelindeschool hebben een presentatie gehad over hoe de nieuwe school op het Storkterrein eruit gaat zien. "Ze waren erg enthousiast", aldus de school. "De aannemer vertelde dat ze binnenkort de vloerdelen van de eerste verdieping gaan plaatsen. Onze leerlingen volgen de voortgang nauwgezet."

Jongste raadslid

Foto: Bob Awick

Lotte Schimmel is 27 jaar oud en daarmee het jongste raadslid in de gemeente Gooise Meren. Wie is deze frisse kracht en waar gaat zij zich voor inzetten?

13

Naarden:
*Grote Kerk 10.00 u. L.J.Th. Heuvelman 1,2,3 dienst; Naarderheem 10.30 u. ds. P.J. Viveen-Molenaar
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie en 12.00 u. Gezinsviering pastoor C. Fabril; za. 14/04 17.30 u. Eucharistie
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 15.00 u. dr. M.J. Kater

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie kapelaan A. Geria
*RK St. Jozefkerk 10.00 u. Communieviering Parochianen en 16.00 u. Onttrekking aan de Eredienst mgr. Hendriks
*PGB Oost-Centrum Verlosserkerk 10.00 u. H.A. en 15.30 u. Middagviering Ouderen H.A. mw. ds. H.W. van Beelen
*PGB West Spieghelkerk 10.30 u. ds. P.G. Vellekoop
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. H.A. Samsom en 17.00 u. ds. H.E. Dankers
*Remonstranten N-B 10.30 u. ds. A.G. Ochtman-de Boer
*Vrijzinnigen N-B 10.30 u. mw. J. Werner-van Slooten
*Doopsgezinde Gemeente B-N geen dienst, Ringdag Utrecht
*Evangelisch-Lutherse Gemeente 10.00 u. drs. J.R. Nienhuis
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. dhr. W. Zijlstra
*Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst *De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Van Marken naar Bussum

Zo op het oog een nietszeggende kop. Toch zit het er meer in dan je zou denken. De kop is zelfs bijna leuk te noemen. Lees maar!

Vorige week kreeg ik een telefoontje van een oudere dame hier uit Bussum. Deze mevrouw Doyer had mijn advertentie gelezen en vroeg mij nu of ik 2 koffers met boeken wilde halen. Prima! Toen de vracht eenmaal in mijn garage lag, moest ik natuurlijk een kijkje nemen. Wat ik vreesde werd zekerheid. Prachtige en heel dure Amerikaanse vogelboeken. Grote artistieke waarde, maar commercieel onverkoopbaar. Toch vonden ze hun weg naar belangstellenden. Het kleine boekje 'Op het eiland' van M.J. Brusse, uitgave 1923, had meteen mijn belangstelling. Omdat ik nu eenmaal goed bevriend ben geraakt met Peter Brusse, die vlak achter mij woont en die de zoon is van de schrijver van het boekje. Peter was zielsgelukkig met het nog gave boekwerkje dat een plaats in het familiearchief krijgt. Die avond belde ik mevrouw Doyer om haar te zeggen hoe het haar boekje was vergaan en ook zij was daar erg blij om. Ik was nog altijd geboeid over het waarom van die uitgave 'Op het eiland' en na enig heen en weer gepraat werd het me duidelijk. Mevrouw Doyer heet eigenlijk mevrouw Doyer-van Marken. En hier wordt het dus leuk, want het werkje van M.J. Brusse gáát helemaal over Marken! De kop die ik gebezigd heb, Van Marken naar Bussum, is toch best wel raak gevonden. Al zeg ik het zelf.

Weerbericht

Geleidelijk minder wisselvallig met zonnige perioden

Met soms een bui, zon en temperaturen boven normaal is het groeizaam lenteweer. Bepalend voor het weer is enerzijds hoge luchtdruk boven Scandinavië en anderzijds lage luchtdruk boven Spanje. Dit veroorzaakt een aflandige oostenwind. De invloed van het hogedrukgebied neemt vanaf het weekend toe. Er komt geleidelijk meer zon en de temperatuur stijgt opnieuw.

Donderdag en vrijdag

Het weerbeeld voor donderdag is wisselvallig. Er is een mix van wolken, een enkele bui en de zon schijnt nu en dan. Bij een matige oostenwind wordt het 18 à 19 graden. Ook vrijdag is het nog tamelijk wisselvallig. Er is soms wat zonneschijn, maar er is nog kans op een enkele bui. De temperatuur ligt in de middag op circa 16 à 17 graden bij een meest matige zuidelijke wind.

Het weekeinde

In het weekeinde neemt de buienkans verder af tot alleen een verspreide lokale bui. Voor zaterdag en zondag worden perioden met zon verwacht. De matige wind waait uit een oostelijke tot noordoostelijke richting. De maximumtemperatuur ligt rond de 19 graden. Dat is boven normaal. Het langjarig gemiddelde voor half april ligt op zo'n 13 graden als maximum.

Weetje

Het normale ofwel gemiddelde maximum stijgt in april van 12 graden aan het begin van de maand naar 15 graden eind april. Op gemiddeld vier dagen in april wordt het meer dan 20 graden. Vorig jaar was dat alleen op 9 april, maar toen was het op 30 en 31 maart al 22 graden geweest. Topper is april 2007 met 14 dagen boven 20 graden, waarvan 7 boven 25 graden.

Het Bos van Blaauw

Biografie van een 's-Gravelandse buitenplaats. Gooilust en het aangrenzende Corversbos worden samen Het Bos van Blaauw genoemd. Ton Coops schreef het boek, dat vooral gaat over excentrieke Blaauw en zijn echtgenote Louise Six.

Frans Ernst Blaauw (1860-1936) bracht in de eerste decennia van de 20e eeuw een grote collectie uitheemse dieren bijeen en veel exotische planten en bomen. Maar meer nog trof mij het tragische verloop van het huwelijk van Frans met de door vererving steenrijk geworden Louise. Coops reconstrueert de levens van deze twee mensen en wat er aan vooraf ging. Het gebonden boek met omslag telt 240 pagina's, bevat stambomen, literatuurlijst en register en vele afbeeldingen in kleur, sepia en zwart/wit. Terra gaf het in 2003 uit. Lichte gebruikssporen. Blaauw deed zelf verslag van zijn wereldreizen en jachtpartijen in het boek 'Rijherinneringen uit vele landen'; 195 pagina's plus 98 foto's. Het kwam in 1928 uit bij Van Holkema & Warendorf.

Wilt u deze boeken kopen? Het enige exemplaar
'Het Bos' kost € 45 en
'Rijherinneringen' € 30 . Mail of bel Oosterom:
oosteromnc@gmail.com of 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

Vanaf 11 april zendt GooiTV
de volgende programma's uit:

- TV Magazine met diverse onderwerpen, waaronder de nieuwe kalfjes van Gert Zagt in Loosdrecht.
- RegioHub: de rookvrije generatie. Jongeren en kinderen behoren op te groeien in een rookvrije omgeving.
- In gesprek met de burgemeester van Gooise Meren, Han ter Heegde.

Luijten: 'Ik hoop dat de hele coalitie rond is op 23 mei'

Vorming nieuwe coalitie stap verder

Alexander Luijten wil proberen om op 23 mei de installatie rond te hebben. De VVD gaat het college vormen samen met D66, Hart voor BNM en GroenLinks.

Luijten ontvangt het eindrapport van informateur Anouk van Eekelen. Foto: gemeente Gooise Meren

BUSSUM De kogel is door de kerk, de formatie is van start gegaan. Dit gebeurt onder leiding van Alexander Luijten achter gesloten deuren. Inwoners, instanties, clubs en verenigingen die graag iets willen meegeven worden uitgenodigd om dit in te sturen via een digitale postbus.

Luijten: "Landelijk zie je ook dat bij de onderhandelingen ook allerlei zichzelf serieus nemende belangenorganisaties hun wensenlijsten en suggesties indienen. Wij ontvangen graag input die ook een rol kan spelen bij het formeren en het samenstellen van het coalitieakkoord. Inwoners en belangengroepen kunnen hiervoor hun op- en aanmerkingen mailen naar formateur@gooisemeren.nl."

De VVD'er leg uit hoe het proces achter de schermen nu verder gaat. "Aan de onderhandelingstafel is plek voor twee personen per partij. Onder mijn leiding voeren we het gesprek. Daarnaast wordt een viertal werkgroepen gevormd uit raadsleden en fractieondersteuners die aan de hand van thema's het voorwerk doen. De verkiezingsprogramma's, de begroting en het overdrachtsdossier van het huidige college vormen daarvoor de basis."

Inwoners mogen meepraten door een mail te sturen

Over wanneer hij de coalitie rond wil hebben is hij helder. "Absoluut voor de zomer. Maar ik mik op de raadsvergadering van 23 mei. Het zou heel mooi en zeker niet onmogelijk zijn om het dan rond te hebben."

D66

De combinatie van deze vier partijen had niet de eerste voorkeur voor D66. Vooral de samenwerking tussen D66 en Hart voor BNM is niet zo vanzelfsprekend. Hart voor BNM is opgericht door fractievoorzitter Marieke Munneke Smeets, die jaren geleden met veel rumoer vertrok bij D66. Nu zullen ze het verleden opzij moeten zetten om samen naar de toekomst toe te werken.

Dat laatste is iets waar Hart voor BNM overigens geen problemen bij verwacht. "Wij staan klaar om onze politieke verantwoordelijkheid te nemen", zegt fractievoorzitter Marieke Munneke Smeets. "De meeste hoofdpunten delen we met elkaar en worden ook wel onderstreept. Maar we gaan vanzelfsprekend nu pas echt van start met het onderhandelen en alle gesprekken", zo zegt ze.
De komende tijd moet het coalitieakkoord worden geschreven en de wethoudersposten verdeeld. De beoogde coalitiepartijen zijn van plan om wekelijks met een update te komen over het verloop van het proces.

GDP is zeer teleurgesteld

GOOISE MEREN De nieuwe politieke partij Goois Democratisch Platform (GDP) is zeer teleurgesteld dat ze niet meedoen met de coalitieonderhandelingen.

De lokale partij wist vanuit het niets bij de gemeenteraadsverkiezingen vier zetels te bemachtigen. Fractievoorzitter Jelmer Kruyt (voormalig VVD'er) liet na de uitslag al direct weten klaar te staan om met zijn partij in de coalitie mee te doen. "De onderbouwing van partijen om ons over te slaan is bijzonder mager te noemen. Inhoudelijk zijn er veel aanknopingspunten. We zouden gebrek aan ervaring hebben, maar hebben drie zeer ervaren fractieleden met samen ruim dertig jaar ervaring in de raad. Ook werd onze vernieuwende werkwijze bij voorbaat als obstakel gezien." Hiermee doelt Kruyt op de werkwijze van het GDP waarbij alle standpunten met inwoners overlegd worden. Ook eiste hij dat onderhandelingen in het openbaar zouden zijn, maar daar voelde de rest van de partijen niets voor.

CDA erg verrast over besluit

GOOISE MEREN Het CDA reageert zeer verrast dat de informateur niet het CDA heeft genoemd in de vorming van een nieuw college.

Fractievoorzitter Arie Mastenbroek: "Ik denk dat de informateur te veel heeft gekeken naar de uitslag van de verkiezingen en niet naar de inhoud. Met 18 zetels heb je maar een krappe meerderheid. Dan is het maar hopen dat de boel stabiel blijft."

PvdA gaat niet meedoen

GOOISE MEREN De PvdA stond tot gisteren nog op het 'reservebankje', maar blijkt nu toch niet aan te mogen sluiten bij de coalitie van VVD, D66, Hart voor BNM en GroenLinks. Hun hoop was het college met drie zetels extra aan een stuk ruimere meerderheid te helpen.

"Wij wilden graag meedoen in de coalitie, je hebt dan toch meer slagkracht. We zien ook veel overeenkomsten op thema's zoals woningbouw en duurzaamheid met D66, Hart voor BNM en GroenLinks. Wij zullen alsnog constructief meedenken. Wij willen geen zure partij zijn."

Alles klaar voor de Nacht van Naarden

Vrijdagavond feest in alle culturele instellingen

Hannie, Ineke, Margreet, Greet en Henk knippen de sjaals. Foto: Marlo Reeders

NAARDEN Uit 50 meter gele fleecestof zijn afgelopen week 150 warme sjaals geknipt. Deze zijn bedoeld voor de gidsen die in actie komen tijdens de Nacht van Naarden en voor het koor Déjà Vu.

De Nacht van Naarden is op vrijdag de 13e en heeft als thema '(On)Geluk'. Aan het festijn doen diverse culturele instellingen mee met een speciaal programma. Alles is gratis toegankelijk. De start is om 19.30 uur op het oude stadhuis. Hier is het programma op te halen en kan gekozen worden om zelf, of onder begeleiding van een gids, een route te lopen. Vrijwilligers Hannie, Ineke, Margreet, Greet en Henk van de Grote Kerk hebben ook een sjaal van 50 meter lang gemaakt die bestemd is voor de steiger van het stadhuis. Een mooi welkom voor de vele bezoekers die verwacht worden op het evenement. De Nacht voor Naarden wordt voor de tweede keer gehouden.

Kijk voor informatie op de Facebookpagina 'Nacht van Naarden'.

Naarder (91) overlijdt na aanrijding tegen boom

NAARDEN Een 91-jarige man uit Naarden is vorige week woensdagmorgen overleden na een eenzijdig ongeval op de Jan van der Heijdenstraat, bij de kruising met de Lorentzweg, in Hilversum.

Het slachtoffer was rond 5.00 uur door nog onbekende reden met zijn auto frontaal op een boom gebotst. Omstanders haalden de bestuurder uit het voertuig en begonnen met de reanimatie.

Hulpdiensten, waaronder een traumahelikopter, werden massaal ingezet. Een ambulance bracht de man naar het ziekenhuis, waar hij uiteindelijk aan zijn verwondingen overleed.

De oorzaak van de botsing is niet bekend. Er waren geen andere voertuigen bij betrokken.

Désirée Boermeester


Ondernemer, empowermentcoach, leeftijd 'niet relevant', Bussumse sinds 2008

Waar bent u druk mee?
"Met het voorbereiden van mijn verkooptraining in Baarn op 16 april."

Waar in Bussum komt u graag?
"Bij Bel Ami, La Vespa, Het Hoofdkantoor Bussum, Drusius en Stokjes en Lepel."

Wie verdient een pluim?
"Het Hoofdkantoor Bussum. Het is daar altijd gezellig en ze hebben mooie flexplekken."

Welke muziek luistert u graag?
"Bonny Raitt, Whitney Houston, Al Jarreau."

Welk boek ligt er op uw nachtkastje?
"'Gedachten worden dingen' van Darel Rutherford."

Wat zou u doen met 100 euro?
"Een heerlijk hapje eten in een goed restaurant."

En met een miljoen?
"Alle landen weer bezoeken die ik al bezocht heb en landen die ik nog niet bezocht heb, bezoeken. En aan groepen mensen geven die het minder hebben."

Wat weten de meeste mensen niet van u?
"Dat ik een internationale werkervaring heb en in verschillende landen gewoond heb."

Goed gesprek?
"Met koningin Máxima over het microkrediet. Ik vind haar een bewonderenswaardige persoonlijkheid."

Als u een dag de burgemeester was, waar zou u zich dan voor inzetten?
"Voor de minderbedeelde mensen in dit dorp."

Hoe zie een ideale vrije dag er voor u uit?
"Stukje lopen, een terrasje pakken bij mooi weer, heerlijk hapje eten en daarna naar het theater."

Nieuwe inwoners welkom geheten

De nieuwe Nederlanders op de foto met de wethouder. Foto: Bob Awick

GOOISE MEREN Wethouder Marleen Sanderse heeft afgelopen vrijdag negen inwoners de Nederlandse nationaliteit mogen overhandigen. Het ging om zes personen. Drie zogeheten vreemdelingen uit Engeland, Zuid-Afrika en Rusland, plus drie vluchtelingen: een man, een vrouw en een kind. De wethouder feliciteerde ze met hun nieuwe nationaliteit.

'Ik heb bij de PvdA echt een hele warme club mensen ontmoet'

Jongste raadslid is verpleegkundige

Lotte Schimmel is 27 jaar oud en daarmee het jongste raadslid in de gemeente Gooise Meren. Wie is deze frisse kracht en waar gaat zij zich voor inzetten?

Daisy en Lotte Schimmel. Foto: Bob Awick

GOOISE MEREN Ze is verpleegkundige en woont midden in het centrum van Bussum. Lotte was afgelopen weekend bij de opening van de Kapelstraat als terrasstraat, speelt graag softbal bij HCAW en wandelt het liefst met haar hond Daisy op de heide. Ze is een jaar lid van de PvdA en sinds vorige maand mag ze zich het jongste raadslid van de gemeente Gooise Meren noemen.

Lotte vertelt dat ze helemaal niet uit een politiek betrokken familie komt. "Mijn vader is aannemer en hij mocht Pim Fortuyn wel. Mijn moeder is ook niet zo politiek georiënteerd. Ik denk dat het is begonnen in mijn studententijd."

Verpleging

"Ik deed hvo-verpleegkunde in Utrecht. De awbz werd afgeschaft en wij merkten wat dat in de praktijk betekende. We spraken als studenten hier onderling regelmatig over. Ik was in 2013 klaar met mijn studie en ben als wijkverpleegkundige aan de slag gegaan in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. Ik denk dat dat een van de moeilijkste wijken is om te werken. Rondom de Tweede Kamerverkiezingen ging het ook veel over de zorg, bezuinigingen, noem maar op. Ik zag een uitzending van Pauw of Jinek waarin Rutte niets wilde zeggen hierover. Hij had het maar steeds over de Wmo en toen dacht ik: daar klopt iets niet."

Het vuur in Lotte was aangewakkerd en op een verjaardag ontmoette ze lokale PvdA'er Charles Wiss uit Muiderberg. "Ik had vroeger met zijn zoon Jeroen in de klas gezeten. We raakten met elkaar aan de praat en hij nodigde mij uit om een keer mee te gaan naar een fractiebijeenkomst." Daar ontmoette ze onder anderen PvdA-nestor Lars Voskuil. "Hij was ook zo enthousiast, dat was heel aanstekelijk. Ik heb bij de PvdA echt een hele warme club mensen ontmoet. We hebben het over zaken die belangrijk zijn."

In de raad

De Bussumse werd als nieuwkomer hoog op de lijst voor de PvdA gezet en wist door bijna 300 voorkeurstemmen ook nog eens de nummer 2, Martijn Kahlman, voorbij te gaan. "Dat was wel echt een verrassing voor mij. Rolien (de lijsttrekker) belde mij op en zei: je zit erin! Ik vond het direct leuk."

Veel ernergie

Ze is geïnstalleerd en al bezig met een gemeenteraadstraining. "Men zegt dat je het raadswerk in 20 uur kunt doen, ik denk dat ik hierin het begin meer tijd voor nodig heb. De fractievergaderingen zijn gelukkig goed vol te houden: sociaal met een gezellig drankje en een nootje op tafel. Of de raadsvergaderingen saai zijn? Ik ben al gewaarschuwd dat het soms ook over stoeptegelpolitiek gaat. We zullen zien. Ik merk wel dat ik heel veel energie krijg van de lokale politiek en de mooie gesprekken."
Lotte vertelt tot slot waar ze zich persoonlijk hard voor gaat maken. "Voor de jeugd, horeca en ouderenzorg. Het behoud van historische panden gaat mij aan het hart. De PvdA zet verder in op sociale woningbouw, bereikbaarheid van de kernen en seniorenzorg."

Grote opkomst bij introductiedag

Spelenderwijs leerden kinderen de basisbeginselen van rugby

Kinderen leerden via een parcourtje hoe je rugby speelt zonder tackelen maar met aantikken. Foto: Bob Awick

NAARDEN De introductiedag voor jongens en meisjes vanaf vier jaar bij rugbyclub 't Gooi is afgelopen zaterdag goed bezocht. "Het was een geweldige dag met een hoge opkomst", vertelt secretaris Jacqueline Deknatel.

"Spelenderwijs konden kinderen kennismaken met deze leuke sport met een parcourtje waar ze de basisbeginselen van rugby leerden kennen. Ook hebben we met z'n allen een thuiswedstrijd bekeken en de dag werd afgesloten met hamburgers." De laatste jaren is rugby flink aan het groeien. "Het is een stoere sport - maar ook met discipline - en een echte teamsport, want je bent op het veld afhankelijk van elkaar. Vanaf vier jaar kun je bij ons een keer per week komen trainen en vanaf zes jaar speel je op zaterdag ook een minitoernooi. Dat geldt ook voor kids vanaf acht jaar en die trainen dan tweemaal in de week. En vanaf je dertiende speel je mee in de competitie. We proberen de wedstrijden in de regio te houden. Onze jeugd speelt op hoog niveau en speelt door heel Nederland tot Middelburg aan toe."

Gooische verslaat HC Naarden en pakt eerste plaats

Cunera de Beaufort van Gooische in actie. Foto: Nathalie van Iterson

BUSSUM Een dubbelslag voor de hockeysters van Gooische. De Bussumse hockeysters wonnen afgelopen week de streekderby tegen HC Naarden en grepen daarmee de eerste plaats. Gooische won de wedstrijd na shoot-outs.

De 'burenruzie' tussen Gooische en HC Naarden had alles wat een echte streekderby moet hebben. Langs de kant stonden veel toeschouwers en de twee teams waren tot op het bot gemotiveerd. Gooische begon sterk, maar kreeg niet echt goede kansen. HC Naarden kwam daarna steeds beter voor de dag en speelde erg gedurfd. De eerste grote kans voor de Naarders bezorgde de ploeg dan ook een voorsprong: bij rust stond het 0-1.

Gelijkmaker

Na de rust opende Gooische de jacht op de gelijkmaker. De druk op het doel van Naarden werd steeds groter.

Na een strafcorner kwam Gooische terug tot 1-1. Gooische nam vervolgens de shoot-outs beter en pakte daarmee twee punten.
De hockeyers van Gooische hebben afgelopen weekend verloren van Victoria: 1-4.

De Bussumers begonnen onzeker en kwamen al snel op een achterstand. De ploeg kon daarna geen vuist maken tegen het sterke Victoria en moest voor de thee zelfs een tweede tegentreffer toestaan.

Eer gered

Na rust zette Victoria door en was de nederlaag voor Gooische snel zeker.
Benjamin Stibbe redde met een schitterend doelpunt nog de eer voor de Bussumers.

SDO makkelijk langs VV Heerenveen

SDO was sterker dan VV Heerenveen. Foto: Johan van der Geest

BUSSUM Een probleemloze zege afgelopen weekend voor de voetballers van SDO. De Bussumse hoofdklasser was met 3-2 te sterk voor het lager geklasseerde VV Heerenveen. SDO zat al snel op rozen toen Theo Visser de ploeg vroeg in de wedstrijd op een voorsprong kon zetten. Na een klein kwartier was het al 2-0. VV Heerenveen benutte nog een strafschop. Na rust scoorde SDO'er Rick van der Velden de derde Bussumse treffer. Het werd nog heel even spannend toen VV Heerenveen de 3-2 maakte.

NVC op ramkoers

NAARDEN NVC stevent nog steeds af op het kampioenschap. Afgelopen weekend boekte het tegen PVC wederom een zege: 0-3.

NVC sloeg pas laat echt toe, maar kwam wel vroeg op voorsprong door een doelpunt van Achmad Disi. Daarna verprutste de ploeg veel kansen, waardoor het lang spannend bleef. Late doelpunten van Tom Beekman en Don Day brachten NVC alsnog een ruime overwinning.

Komend weekend speelt NVC tegen SO Soest dat derde staat. De Naarders hebben nog altijd een voorsprong van drie punten op de nummer twee van het klassement.

GGD Gooi en Vechtstreek wil naar rookvrije schoolpleinen en sportclubs

Campagne sluit aan bij beweging Rookvrije Generatie

De campagne 'Rookvrije Generatie Gooi en Vechtstreek' moet ervoor zorgen dat kinderen die hier vanaf 2019 worden geboren rookvrij kunnen opgroeien.

De Gooi en Vechtstreek is op weg naar een rookvrije generatie. Foto: rookvrijegeneratie.nl

GOOISE MEREN In onze regio wordt door jongeren meer gerookt dan gemiddeld in Nederland. Naar schatting beginnen hier ieder jaar nog steeds ongeveer 500 jongeren met dagelijks roken. Als kinderen rookvrij opgroeien, is de kans veel kleiner dat zij zelf ooit beginnen met roken. Een kwestie van het goede voorbeeld geven dus en daar richt de regionale campagne zich op.

De regio Gooi en Vechtstreek sluit zich aan bij de landelijke beweging 'Op weg naar een Rookvrije Generatie' die zich sterk maakt voor een omgeving waarin opgroeiende kinderen worden beschermd tegen de schadelijke gevolgen van (mee)roken en de verleiding om zelf te gaan roken.

Marloes Bouman organiseert de campagne voor de GGD in opdracht van de regiogemeenten. "Onze ambitie is om met de regio Gooi en Vechtstreek samen met lokale en regionale organisaties als eerste regio aan te sluiten bij de 'Alliantie Nederland Rookvrij'." Dat betekent niet dat zij een algemeen verbod op roken nastreeft. "Wij willen op een positieve manier mensen aanspreken op hun verantwoordelijkheid." De campagne begint bij de scholen, sportverenigingen, kinderopvang en speeltuinen. Bouman adviseert ze over hoe zij het best rookvrij kunnen worden. "Wij adviseren bijvoorbeeld om een schooljaar de tijd te nemen om het schoolterrein rookvrij te maken en draagvlak te creëren door een werkgroep te vormen van docenten, leerlingen en ouders."

Veel scholen en ook sportverenigingen in de regio zijn al bezig met rookvrij worden, weet Bouman. 't Spandersbosch en de Gooische Hockey Club en roeivereniging Cornelis Tromp in Hilversum, BFC en FCC de Kombocht in Bussum de sportparken van FC Weesp en FC Muiden zijn ook al (gedeeltelijk) rookvrij.

Het goede voorbeeld geven, daaraan kan iedereen bijdragen. Oma Claar Habets bijvoorbeeld, die na 40 jaar gestopt is met roken voor haar kinderen en vooral haar kleindochter. "Ik wil nog niet dood en en je hebt een voorbeeldfunctie. Ze kijken toch naar oma of opa of hun ouders; als die tegen zijn, dan gaan ze zelf ook niet roken", vertelt zij op GooiTV, dat deze week ook aandacht besteedt aan de campagne. Kinderarts Carole Lasham van Tergooi Ziekenhuis benadrukt nog eens hoe slecht (mee)roken is. "Van de kinderen die beginnen gaat drie kwart voor hun 65e dood! We weten dat van de volwassenen die roken 80% is begonnen in de puberleeftijd. Het is een zware verslaving en hoe vroeger je begint, hoe meer last je daarvan hebt. We kunnen zorgen dat kinderen niet gaan beginnen met roken, we hebben allemaal een voorbeeldfunctie, dus geef ze een rookvrije omgeving." De ambitie van het ziekenhuis en de campagne 'Rookvrije Generatie Gooi en Vechtstreek' is dan ook dat kinderen die vanaf 2019 in de regio worden geboren rookvrij kunnen opgroeien.

Tips, ervaringen en ondersteuning zijn te vinden op www.rookvrijegeneratiegv.nl of Facebook: rookvrijegeneratiegv.

Clubs krijgen samen duizenden euro's

Rabobank strooit met cheques

Alle winnaars op een rijtje. Foto: Patrick Siemons

BUSSUM De Rabobank Gooi en Vechtstreek heeft maandag € 12.775 verdeeld onder 14 verschillende verenigingen in Gooise Meren. Dit gebeurde tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Filmhuis Bussum. Daar hoorden de clubs hoe hoog het bedrag van de cheque was.

De clubs hadden ieder op hun eigen, vaak heel originele manier campagne gevoerd om leden van de bank te enthousiasmeren op hen te stemmen. Met het bedrag kunnen zij hun gewenste doelen realiseren. "Uiteindelijk was iedereen winnaar", benadrukte marktteamleider Emiel de Roover. Des te meer stemmen een vereniging kreeg, des te hoger het geldbedrag.
De winnaars zijn geworden: De Zonnebloem regio Het Gooi, Gymnastiek- & Turnvereniging Keizer Otto, Stichting Open Monumentendag Naarden, Tempo AtletiekVereniging, Rugby Club 't Gooi, Muziekvereniging Het Gooi, ST. ontmoetingscentrum voor ouderen, Tennisvereniging Naarden, Denksport Centrum Bussum, Vrouwenkoor SmartTease, ASGM, Déjà-Vu, Toneelvereniging Kameleon en De Kombocht.

'Als je er op tijd bij bent, dan kun je kaalheid en haaruitval vertragen'

Haarwerkspecialist Balans helpt steeds meer mensen met haarproblemen

De winkel zit al ruim 15 jaar in Bussum.

BUSSUM "Mensen zoeken steeds vaker een oplossing", vertelt eigenaresse Monique van Zijtveld van haarwerkspecialist Balans aan de Huizerweg 27. Over het aantal klanten met haarproblemen dat bij hen naar binnenstapt hebben ze dan ook niets te klagen. Wel zouden ze graag wat meer mensen over die figuurlijke drempel willen helpen.

Want er rust nog best wel een taboe op haarproblemen. Kaalheid, dunner wordend haar: veel mensen accepteren het gelaten. Een haarstukje of een compleet haarwerk is voor veel mensen een behoorlijk grote stap, weten ze bij Balans. "Kaalheid kan echt een belasting zijn. Er zijn mensen die niet meer naar feestjes of verjaardagen gaan. De meeste mensen komen ook pas bij ons als ze geen oplossing meer zien."

Ze snappen dat het voor veel mensen lastig is, daarom vindt er ook altijd eerst een uitgebreide intake plaats. Het zijn eerder de vrouwen dan de mannen die er wat aan laten doen. "Mannelijke kaalheid is geaccepteerd. Zodra een man kaal wordt kiezen ze voor heel kort haar of scheren ze het direct af", aldus Monique, die samen met vier andere meiden 'het gezicht' van de winkel is. Hun klantenkring kun je pakweg in twee groepen verdelen: mensen met 'slecht' haar (haarverlies en haaruitval) en mensen die chemo ondergaan. Vooral die laatste groep stapt wat makkelijker naar binnen volgens Marleen Meijer, die ook al heel lang bij Balans werkt. De meeste medewerkers hebben een kappersachtergrond. Marleen: "Ik vond het altijd al leuk om iemand mooi te maken, maar dit geeft een extra dimensie." Monique valt haar bij: "Het is echt dankbaar werk, je kunt veel voor mensen betekenen."

'Dit werk geeft een extra dimensie, het is dankbaar werk'

Een goed doel waar ze zich ook al jaren voor inzetten is de Stichting Haarwensen, speciaal voor kinderen met haarproblemen. Marleen laat wat foto's zien van voor en na een behandeling. "Het is steeds meer natuurlijke haaraanvulling." Er is ook de keuze tussen echt haar en kunsthaar, waarbij het voor een leek nog best wel lastig is om überhaupt het verschil te zien. Marleen: "Kunsthaar is goedkoper, maar gaat minder lang mee. Wat beide varianten wel met elkaar gemeen hebben is dat ze vaak voor een groot deel vergoed worden door verzekeraars en dat goede verzorging de levensduur kan verlengen. De tips van de dames: speciale haarverzorgingsproducten, niet vaak wassen en af doen met slapen. Overigens is het niet zo dat beginnende kaalheid niet meer te stoppen is. Volgens Monique is er binnen drie jaar na de eerste tekenen, ook bij haarverlies tijdens de overgang, nog veel te 'redden'. Een speciale laserbehandeling, maar ook speciale shampoos kunnen de eigen haardos laten herleven, of op zijn minst de ingezette haarproblemen zoals kaalheid en uitval vertragen.

Restaurant Okydo: een Aziatische oase in Bussum

Restaurant Okydo is gevestigd aan de Stationsweg 20 in Bussum. Foto: Bob Awick

BUSSUM Na acht jaar ervaring in de horeca durfde Kydo Dinh de stap wel te wagen. Begin dit jaar opende hij zijn eigen restaurant: Okydo. De in Amsterdam wonende jonge ondernemer koos voor Bussum omdat dat dorp een bijzonder plekje in zijn hart heeft. Op de kaart staan fusion-, Japanse en Vietnamese gerechten.

"Bussum is zo speciaal omdat het de eerste plek in Nederland was waar mijn vader na zijn vlucht uit Vietnam heeft gewoond", vertelt de 25-jarige Kydo. Hij is zelf in Zwolle geboren en werkt al sinds zijn veertiende in de horeca: van afwashulp en teamleider bediening tot floormanager, chef en souschef. Vaak werd hij door de restauranteigenaren op sleeptouw genomen. Er ontstonden vriendschappen en hij werd vaak betrokken bij het reilen en zeilen van de restaurants. Zo deed hij in een korte tijd veel extra ervaring op. En als hij nog 'wijsheid' nodig heeft dan raadpleegt hij zijn familie in Azië, die daar meerdere restaurants bezit. Ook in zijn eigen restaurant pakt Kydo alles aan. Als het druk is in de keuken springt hij daar bij en schuift de tweede 'sushi-kok' door naar de sushi-keuken. En vervolgens springt hij weer bij in de bediening. Hij is de eigenaar, maar ook een soort eindredacteur.

In totaal werken er zo'n vijftien man in het restaurant aan de Stationsweg. Als je hem naar zijn droom vraagt, reageert hij verrassend. "Ik heb wel dromen: een tweede restaurant, een bar en op lange termijn de aantrekkelijkheid van Bussum vergroten. Maar mijn eerste prioriteit is dat ik mijn personeel iets kan meegeven in het leven. Ze zijn nog jong en ik weet uit ervaring - ik studeerde op die leeftijd bedrijfskunde in Leeuwarde - dat je juist in die levensfase als persoon verder groeit. En door ook een fijne werkplek voor ze te creëren, maak ik mijn werknemers blij en dan zijn ook mijn gasten blij." Voor Kydo is dat een van de belangrijkste sleutels tot succes en hij wil dan ook zo snel mogelijk het imago van het vorige restaurant op die plek van zich afschudden. Tot slot vertelt Kydo nog een leuke anekdote over de naam van het restaurant. Okydo komt uit het Japanse en Vietnamese alfabet en het lijkt een woordspeling op zijn naam. Maar het is inmiddels ook een leuk woordgrapje geworden onder zijn personeel, dat het verbasterd heeft tot het Nederlandse 'okido'. Gezien de ambities van Kydo had hij wellicht geen betere naam kunnen kiezen.

'Een fijne werkplek zorgt voor blij personeel en blije gasten'

Restaurant Okydo is gevestigd aan de Stationsweg 20 en is geopend van dinsdag t/m zondag.

'Supergezellige dag'

Foto's: Bob Awick

BUSSUM Burgemeester Han ter Heegde en wethouder Miriam van Meerten hebben afgelopen zaterdag op ludieke wijze de aftrap gegeven voor de 'Kapelstraat, terrasstraat'.

Mildo Kersten van café/restaurant Nobel blikt terug: "Het was een supergezellige dag met heel mooi weer. Voor de opening hebben we een banner laten maken met ons nieuwe Kapelstraat-logo en speciale tekst erop. Burgemeester Han ter Heegde en wethouder Miriam van Meerten gingen er fietsend doorheen. Het was een topdag met de eerste mooie lentedag van het jaar: een geweldig begin van het terrasseizoen."
Voor de kinderen was er een ballonnenman en de dames van Do Nails & Body Care lakten nagels voor een goed doel.

Foto's: Bob Awick

Nagels lakken voor het goede doel.

Wandelen om je beter te voelen

Huisarts organiseert wandelclub voor chronisch zieken

De wandelgroep zit klaar bij huisartsenpraktijk Keverdijk om te gaan wandelen. Foto: GooiTV

NAARDEN Wie last heeft van een chronische ziekte, zoals copd of diabetes, wordt geadviseerd veel te bewegen. Dat is in de praktijk niet altijd zo eenvoudig en daarom kan er gewandeld worden met de wandelclub van huisartsenpraktijk Keverdijk.

Huisarts Marjet Janssen-Steenbergen vertelt dat er wordt gewandeld met chronisch zieke mensen. "Het is bewezen dat wandelen helpt. Spierarbeid zorgt ervoor dat zowel je bloedsuiker als je bloeddruk omlaag gaat. Daardoor gaan mensen zich echt beter voelen."

Wandelclub

Ze vervolgt: "Voor veel mensen is het lastig om voldoende te bewegen. Redenen hiervoor kunnen zijn dat er geen sportvereniging bestaat voor hun behoefte. Of men vindt een club te duur. En om die redenen hebben we de wandelclub bedacht."

De wandelclub begon met twee mensen, nu doen er acht mee. De deelnemers zijn zonder uitzondering enthousiast. "Na het wandelen is mijn suiker gedaald. Bovendien voel ik mij heel goed als ik lekker gewandeld heb."

Gezelligheid

Een andere deelnemer, hij is gepensioneerd, vertelt de sociale contacten binnen de groep ook erg te waarderen. "Het is zo gezellig dat je helemaal niet in de gaten hebt hoeveel je aan het lopen bent. Ik heb zeker 8.000 stappen gezet na een dik uur lopen."
De deelnemers lopen iedere week een andere route, bijvoorbeeld over de heide, bij het Naardermeer of het Naarderbos. De afstand die ze afleggen is ongeveer 5 of 6 kilometer. Mensen die geïnteresseerd zijn en willen aanhaken bij het wandelen zijn welkom. Vertrekpunt is elke woensdag om 11.00 uur bij de huisartsenpraktijk aan de Kolonel Verveerstraat 66 op de Keverdijk in Naarden.

Bel voor meer informatie naar 035-694 63 98.

Uit de historie van Bussum en Naarden
Verzetsstrijder Lex Smidt – deel 1

Teamfoto RC ´t Gooi in april 1941. Lex Smidt staat op de tweede rij, 5e van links) Foto: Picasa

De Naardense verzetsstrijder Lex Smidt was lid van rugbyclub ´t Gooi en woonde aan de Thierensweg, waar hij op 31 juli 1941 werd gearresteerd. Hij verbleef acht maanden in de Scheveningse strafgevangenis. In Maastricht werd hij berecht en in concentratiekamp Sachsenhausen geëxecuteerd. Een samenvatting van het verhaal op de lustrum-website van RC ´t Gooi (http://lustra.rugbyclub-gooi.nl/lex-smidt-geexecuteerd/) in twee delen. Dit is deel 1.

In het eerste na-oorlogse bulletin voor de RC 't Gooi-leden stond over hem: "Lex heeft zich doen kennen als een begaafde, eerlijke en doortastende kerel. Evenals vele anderen heeft hij zich na zijn demobilisatie als onderofficier in het voormalige Nederlandsche leger beschikbaar gesteld voor ondergrondsch werk. Door een verrader in Naarden viel hij den bezetter in handen".

Gang in het ‘Oranjehotel’
Alex Klaas Smidt

Lex Smidt werd in november 1940 lid van de rugbyclub. Op de "Erelijst van Gevallenen 1940-1945" en in de "Dodenboeken 1940-1945" van het Oranjehotel (bijnaam voor de Scheveningse strafgevangenis) staat over hem vermeld: Alex Klaas Smidt, geboren in Diepenveen op 12 november 1914, bedrijfsleider van beroep, maakte deel uit van het verzet, aangesloten bij de OD, gearresteerd 31 juli 1941 wegens spionage en munitiebezit, in het "Oranje-hotel" gezeten tot 31 maart 1942, daarna vervoerd naar Maastricht, gefusilleerd in concentratiekamp Sachsenhausen op 11 mei 1942.

De geëxecuteerden behoorden tot de OD (Ordedienst), van oorsprong een ondergrondse organisatie van vooral Nederlandse (oud) militairen. Zij bereidden zich voor op het ordelijke verloop van de periode tussen het vertrek van de Duitse bezetters en de terugkeer van het normale Nederlandse gezag. In Maastricht staat aan de Patersbaan een verzetsmonument, met de namen van de 24 geëxecuteerden. In april 1942 vond hier het Maastrichtse OD-proces plaats. De verdachten werden op 22 april 1942 door het Feldgericht ter dood veroordeeld.

In de Bussumse telefoongids van maart 1943 staat: Smidt E.P., Wikkelinrichting, Boschdienst en Electrotechnische werkplaats aan de Thierensweg 36 in Naarden. Die werkplaats was van Egbert Smidt, Lex´ vader. Mogelijk was Lex dus bedrijfsleider in de zaak van z'n vader. In het "Dagboek van een Naarder", bewerkt door drs. Mies Langelaar en in 1995 uitgegeven door het Stadsarchief Naarden staat onder donderdag 31 juli 1941 genoteerd: "Er zijn heden weer enige personen opgepakt: Smit uit het benzinestation aan de Thierensweg".

Volgende week deel 2 (slot).

Tom Visser

22 / 28

Er is een rondleiding bij Hofstede Oud Bussem.

WerkZoekers
ServicePunt

9:00uur | WOC De Palmpit

WerkZoekersServicePunt in de Palmpit elke donderdag 9-12 uur.

De SCAN geef en neem winkel

9:00uur | SCAN Naarden

Geef wat u niet meer gebruikt/nodig heeft. Of neem wat u kan gebruiken.

Piano - en zanglessen

14:00uur | Remonstranten Naarden-Bussum

Piano - en zanglessen.

Busdagtocht

8:30uur | Het Trefpunt Bussum

Dit is de sluitingsdatum voor de busdagtocht op 1 mei naar de Koninklijke Serres van Laken in Brussel.

Spaans voor beginners

19:00uur | SCAN Naarden

Voor meer info: spaansinhetgooi@gmail.com of 06-17689705.

Yogales

20:00uur | Jachthaven Naarden

Proefles yoga: Meld je via info@werkmetyoga.nu.

Luisteren naar jezelf

20:00uur | Atma-coaching Bussum

Eyeopenende en boostgevende training.

Lezing

20:00uur | Witte Kerk Naarden

Dichter en plantenkenner Heikie Hoeksma komt naar de Witt kerk. Met vooral tips uit de praktijk.

Jamsessie met diner

18:30uur | Vernissage/Fort Werk IV Bussum

Met een 3-gangen diner en vanaf 18.30 uur met muzikale omlijsting van Paul Poulissen zingend en spelend achter de piano, een "fort"-treffelijk culinair verrassingsmenu, voor €32,50. Om 21.00 uur start de jamsessie de entree is gratis.

Vrijdag 13 april

SeniorWeb

10:00uur | Bibliotheek Bussum

Leesgroep Biografieen

10:00uur | WOC Bellefleur

Met Margriet v.d. Berg. De tweede biografie is het boek van Cynthia McLeod "De Vrije Negerin Elisabeth".

Spelletjesmiddag

14:00uur | WOC De Palmpit

Kosten € 1,-.

Rondleiding

16:30uur | Hofstede Oud Bussem

Opgeven noodzakelijk. Per mail: info@historischekringhuizen.nl of bel 035 5260580.

Westeinder Rondvaart, "Seringen-experience" Aalsmeer

11:00uur | BPB Bussum

Een tocht van 2 uur met koffie/thee. Tel 035-7504192.

De Nacht van Naarden

19:30uur | Vesting Naarden

Nacht van Naarden Tegen het prachtige decor van de Vesting Naarden, openen de culturele partners op vrijdagavond 13 april 2018 hun deuren voor iedereen die ons mooie culturele erfgoed van dichtbij wil bekijken.

Zaterdag 14 april

Kidsclub ViJoS

10:00uur | Show- & Marchingband ViJoS Bussum

ViJoS gaat in april weer van start met Kidsclub ViJoS voor kinderen van 4 t/m 6 jaar. Ceintuurbaan 45 Bussum - www.vijos.nl

Repair Café

10:00uur | Denksport Centrum

Dit keer met extra aandacht voor tuingereedschap.

Voorjaarsmarkt

11:00uur tot 15:00 uur | Wijkpost De schakel en SCAN

Verkoop van (zelfgemaakte) spulletjes. Zet 14 april vast in uw agenda. Wilt u wat verkopen? U kunt tafels huren voor € 5,00 inclusief 2 consumpties. Neem daarvoor contact op met José de Groot 035 694 32 62 of Kati Lipusz 035 694 4742

Muziek in Huis

14:30uur | Vivium De Antonius Hof Bussum

Het ensemble Alberti Strijkkwartet geeft een concert. Adres: Lange Heul 32, Bussum. Het concert is in De Brink en duurt 60 minuten. Entree € 6.

Gezondheidsbeurs

13:00uur | Wijkcentrum Uit Wijk Bussum

Wij nodigen u van harte uit voor een bezoek aan de Gezondheidsbeurs Vitaal Ouder Worden. Diverse standhouders informeren u graag over de mogelijkheden om zo lang mogelijk vitaal te blijven. Een bezoekje aan de Gezonheidsbeurs is zeker de moeite waard.

Cha Cha- Salsa-Bachata lessen

18:45uur | Heart to Heart

Leer dansen van de meest enthousiaste dansleraar Walid.

Dag van de Muziek

13:00uur | Theater Concordia Bussum

De Dag van de Muziek is een speciale muzikale dag in het kader van het 25 jarig bestaan van De Gooische Muziekschool. Van 13.00 tot 21.30 uur kunt u informatie inwinnen, instrumenten uitproberen en naar vele concerten luisteren in Theater Concordia. Meer informatie www.degooischemuziekschool.nl

De rode Horde "Rugslurf'

20:30uur | deMess Naarden

Rugslurf is de splinternieuwe voorstelling van theatergroep De Rode Horde. Wederom absurdistische humor op de vierkante millimeter. Hilarisch én om te lachen.

Repair Café

10:00uur | Denksport Centrum

Kom langs voor advies of om samen met de reparateurs kleine defecten te repareren aan huishoudelijke apparaten.

Zondag 15 april

rommelmarkt

10:00uur | toneelvereniging kameleon Bussum

Rommelmarkt Kameleon zondag 15 april van 10.00 tot 14.30 uur. Elise dammershof 12a te bussum. Entree gratis! Zelfgemaakt soep,taart en diverse snacks verkrijgbaar.

Open Dag YogaYvonne

10:15uur | YogaYvonne Naarden

Open Dag met gratis yogalessen voor volwassenen vanaf 16 jaar. De lessen duren 30 minuten en er is 15 minuten tussen alle lessen om de Minimarkt te bezoeken. Een aantal aantal mooie ondernemers uit het Gooi komen met hun producten.

Muzikale middag

14:00uur | WOC Bellefleur Naarden

Zigeuner- en Oost-Europese muziek en WOC Bellefleur.Kosten: vier euro.Adres: Mackaylaan 11a in Naarden.

Gayatri mantra meditatie

15:00uur | YogaLotus Bussum

Info en opgave: premakasha@online.nl

Patrick John Mackaay

15:00uur | Brasserie Limes

Patrick heeft Bas en Cathelijne van Otterloo meegenomen. Beiden telgen uit de bekende muziekfamilie. Bas op bas en zus Cathelijne zingt de sterren van de hemel. Toegang gratis.

Club Carolina

15:30uur | deMess Naarden

In Club Carolina zwaait Carolina Mout de scepter. De Gulle Gastvrouw bundelt 30 jaar ervaring als actrice, zangeres en cabaretière in een nachtclubconcept dat even oud als nieuw is: goede livemuziek, afgewisseld door humoristische observaties, intieme gesprekken en klinkende duetten.

Claartje Kruijff

16:00uur | Grote Kerk Naarden Naarden

Open-gemeentemiddag op zondag 15 april van 16.00 tot 18.00 uur met als gast Theoloog des Vaderlands:Claartje Kruijff. Zij spreekt om 16:30 uur over 'Op zoek naar betekenisvol leven'. Aanmelden kan op: pkn.naarden.vt@gmail.com.

Maandag 16 april

Yoga voor iedereen

10:00uur | WOC Spieghelwijck

Seniorencafé

10:30uur | Brasserie Stokjes en Lepel

Amalia: Stijn Fens over 5 jaar Paus Franciscus

14:00uur | WOC Spieghelwijck

Wat is er na 5 jaar nu echt veranderd in het hoofdkwartier van de RK Kerk? Trouwredacteur en Vatikaankenner Stijn Fens geeft commentaar.

Lezing

19:30uur | Witte Kerk Naarden

Lezing over Zelf-Euthanasie door Stichting De Einder en Coöperatie Laatste Wil. Aanmelden via info@almauitvaartzorg.nl.

Dinsdag 17 april

Volksdansen in de SCAN

10:00uur | SCAN Naarden

Voor informatie en aanmelding:06-13 69 84 34

Modernisering van het Gooi

14:30uur | Antonius Hof

Lezing in woord en beeld door de heer Henk Michielse.

Stilte maaltijd

18:30uur | AC Jan Ligthart Bussum

Aanmelden 0356317068 lisa@indeolmen.nl.

Woensdag 18 april

Spieghelcafé

10:00uur | Spieghelkerk

Lezing in WOC Bellefleur

14:00uur | WOC Bellefleur

Diana Kostman geeft een lezing over de Hollandse meesters uit de Hermitage.

Fietstocht

13:15uur | WOC De Palmpit

Fietstocht van ± 35 km.

Keyl & MacKaaij

20:30uur | deMess Naarden

Catherine Keyl en Patrick John MacKaaij 'Een goed gesprek én prachtige muziek.

Foto: Lodewijk Helweg

hilversum In het Hilversumse raadhuis zijn tussen 16 april en 28 mei werken te zien van kunstschilder Lodewijk A.C. Helweg. Tentoongesteld worden aquarellen en pastels van karakteristieke landschappen rond 'boekweitdorp', zoals hijzelf meent, Hilversum.

Fortenseizoen gaat van start

Thema dit jaar is 'Grenzeloos genieten'

Ontdek de verborgen schatten op de mountainbike.

NAARDEN Na een lange winter begint dit weekend, 13 tot en met 15 april, het fortenseizoen onder het thema 'Grenzeloos genieten'.

Vrijdagavond 13 april is de eerste activiteit met de 'Nacht van Naarden'. Een andere activiteit is op zondag 15 april met 'Ontdek de verborgen schatten'. Ga mee op een avontuurlijke reis door de tijd op je mountainbike. Onder leiding van een gids ga je op zoek naar mooie historische plekken met verhalen over vroeger en nu en laat de gids aan de hand van documentatie en foto's het ontstaan van Naarden en het Gooi zien. Heb je een stoere 4x4, doe dan deze zondag mee met de nieuwe FortRally die bij het Vestingmuseum begint en langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie gaat met meer dan 40 forten, zes vestingen en twee kasteelvestingen. Tijdens de rally wordt er vooral gereden over binnenwegen, landweggetjes en bospaadjes met een aantal tussenstops voor onder meer lunch en kleine activiteiten. De rally eindigt bij Werk aan het Spoel in Culemborg. Informatie staat op www.startfortenseizoen.nl.

Bookstore Day bij boekhandel Los met speciale gast

Boswachter Hanne Tersmette vertelt over haar boek. Foto: Bob Awick

BUSSUM De tweede Bookstore Day bij boekhandel Los aan de Nassaulaan valt op zaterdag 14 april. Speciale gast is boswachter Hanne Tersmette die recent een boek publiceerde.

"Met Bookstore Day willen de boekwinkels over de hele wereld laten zien hoe belangrijk het is dat boekhandels blijven bestaan", vertelt Lenneke Gons, die samen met Cor Wiersma eigenaar is van Los. "Het is ooit begonnen in de platenwereld om platenzaken één dag in het jaar in de belangstelling te zetten en toen dacht boekhandelketen Libris en bedenkster Yaël Vinckx om zo'n dag voor de boekwinkels te organiseren. We hebben Hanne uitgenodigd omdat ze boswachter is in het Naardermeer. Cor en ik wonen vlak bij het Naardermeer - het voelt dan ook als onze achtertuin - en daarom leek het ons leuk om op deze speciale dag een speciaal iemand uit te nodigen. Ook heeft Hanna het boek #GAAN geschreven. In het boek neemt ze je mee naar haar favoriete natuurgebieden en vertelt ze over welke dieren je kunt verwachten in een gebied, hoe je ze kunt spotten, op welke planten je moet letten en waar je de mooiste paddenstoelen vindt. Ook is er een hoofdstuk gewijd aan kooiker Jan Verkerke over de tijd dat hij nog eenden ving in het Naardermeer. We hebben die dag ook een prijsvraag met als prijs dat we een boot hebben gehuurd voor zo'n twintig mensen om een dagje te varen op het Naardermeer onder leiding van Hanna, die vertelt wat je onderweg allemaal ziet." Boswachter Hanne Tersmette is op die dag tussen 14.00 en 15.00 uur in de boekwinkel. Er zijn dan ook gezonde pannenkoeken te proeven en zijn er mooie boekaanbiedingen.

Vrijwilligers gezocht:

De kinderopvang van Smallsteps (bso Ridderzaal en kdv Binnenhof), zoekt een vrijwilliger met groene vingers om de kinderen te helpen een moestuin te beginnen.

Versa Vrijwillige Thuishulp Bussum-Naarden zoekt buddy's voor cliënten in hun laatste levensfase.

Representatieve gastheer/vrouw gezocht voor Vesting Muiden om bezoekers te informeren over Muiden en haar geschiedenis.

Het bestuur van Vogelopvangcentrum Midden-Nederland zoekt een voorzitter.

Deze en meer vacatures op www.versavc.nl. of bel 035-6938525.

Oosterhuis in Koningskamer

Foto: Bonnita Postma

BUSSUM Priester en dichter Huub Oosterhuis komt donderdagavond 19 april naar de Koningskamer om te praten over zijn poëzie; ook is er ruimte voor een gesprek. Sinds eind jaren vijftig schrijft en publiceert hij met grote regelmaat teksten, liederen en gebeden voor een nieuwe Nederlandse liturgie, theologische essays en vrije poëzie. Zijn werk is in allerlei opzichten vernieuwend en omvat diverse genres, zowel binnen- als buitenkerkelijk, en is altijd doordrenkt van een groot mededogen voor de ander en van intens maatschappelijk engagement. Info op www.naarden-bussum.remonstranten.nl.

Foto: Bonnita Postma