NaarderNieuws

26 september 2018

NaarderNieuws 26 september 2018


Vrouw (42) dood gevonden in water

De dode vrouw werd gevonden in een plastic pakket. Foto: Judith van Dijkhuizen

MUIDEN Het lichaam dat afgelopen donderdag werd gevonden in de Muidertrekvaart is dat van een 42-jarige vrouw uit Naarden. Dat meldt de politie na onderzoek.

Het lichaam werd afgelopen donderdag rond 16.45 uur gevonden door getuigen. Zij zagen een plastic pakket in het water drijven, waarop zij besloten de politie in te schakelen. Agenten openden het pakket en troffen het stoffelijk overschot van de vrouw aan.
De politie vermoedt dat er sprake is van een misdrijf. Er is een uitgebreid rechercheonderzoek gestart.

Identiteit

De identiteit van de vrouw is inmiddels bekend. Ze zou op zondag 9 september voor het laatst gezien zijn. Om helder te krijgen wat deze vrouw is overkomen, wil de recherche getuigen spreken die meer informatie kunnen geven. Ook is het rechercheteam op zoek naar mensen die mogelijk het plastic pakket in het water hebben zien drijven. Getuigen kunnen zich melden op 0900-8844 of anoniem op 0800-7000.

Opsporingsteam

Omdat er sprake is van een misdrijf is er een zogenaamd Team Grootschalige Opsporing gestart (TGO).
In het landelijk opsporingsprogramma 'Opsporing Verzocht' is gisteren (dinsdag) aandacht besteed aan het onderzoek en roept het TGO-team getuigen op zich te melden.

Kapot: klokken Grote Kerk staan stil

NAARDEN Als je elke ochtend onderweg naar je werk even op de klok van de Grote Kerk kijkt om te zien of je nog op tijd bent, heb je het vast gemerkt: de klokken staan stil.

De klokken staan stil op een paar minuten voor drie. Dat is al zeker sinds afgelopen weekend zo, laten oplettende passanten weten.

De klokken moeten dus gerepareerd worden. Marlo Reeders van de Grote Kerk laat weten al aan de bel getrokken te hebben bij de gemeente. De kerktoren is eigendom van de gemeente. De gemeente is dan ook verantwoordelijk voor reparatie.

Sluipverkeer

Jan Jobse van de gemeente hield een presentatie over verkeer. Foto: Jochem Albrecht

Tijdens de bijeenkomst van het Bewonersplatform Naarden Vesting werd verteld dat er minder sluipverkeer in de Vesting is dan gedacht.

3

Een uitgelezen boek
Groet uit Bussum-Naarden 1908/2008

Foto: Picasa

'Een eeuw verstreken', staat er ook nog achter de titel. Bruna Bussum maakte deze uitgave van HannaBoek Den Haag mogelijk.

Het is een langwerpig hardcover boek waarin vergrote ansichtkaarten van rond 1908 (sommige aan de afbeeldingskant beschreven) staan tegenover foto's in 2008 op ongeveer dezelfde plek gemaakt. 33 oude prentbriefkaarten van Bussum en 20 nieuwe foto's. Van Naarden: 20 oude en 12 nieuwe. Van deze 85 afbeeldingen zijn er op een viertal pagina's ook nog 40 klein afgebeeld en voorzien van een royaal bijschrift met aardige historische details. Roel Rozenburg van Hannaboek maakte de nieuwe foto's. Uitgever en fotograaf hebben ook voor andere plaatsen dit soort boeken gemaakt. Geen paginanummering. Als nieuw.

Wilt u dit boek kopen? Enige exemplaren zijn te koop voor 10 euro. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

Anno 1450 en anno 1978

De twee voorwerpen liggen dus meer dan vijf eeuwen uiteen. Interessant genoeg voor een stukje. Natuurlijk heeft Mark hier de hand in.

Laat ik maar beginnen met te zeggen dat het grote object zeer zeldzaam blijkt te zijn. Het gaat hier om een 'bouton d'enseignement' met de voorstelling van de onthoofding van Johannes de Doper, compleet met Herodes en dochter Salomé. Zij houdt de schaal vast waar kort daarop het hoofd van Johannes op zal liggen, door Salomé triomfantelijk dansend rondgehost. E.e.a. te vinden in de Bijbel bij Mattheüs 14:1-12. Het voorwerp (rond 1450) maakt deel uit van een reeks knoopachtige sierobjecten die op de kledij werden gedragen om het domme volk met plaatjes de Bijbel te kunnen tonen. Zeldzaam is met name Johannes de Doper, want in een reeks van 15 van deze 'boutons' (knopen) is deze niet te vinden. Mark is druk bezig met het uitvissen van de achtergronden. Het kleine 'dingetje' heeft altijd mijn speciale aandacht. Het gaat hier weer eens om een aluminium ring van Het Vogeltrekstation Arnhem. Mark vond hem een paar dagen geleden op de Naardereng. Dankzij Rob Molenbeek, goede vriend en gecertificeerd vogelringer, konden zeer snel de gegevens achterhaald worden. Het bleek een kokmeeuw te zijn geweest die op 27 augustus 1978 in Hilversum aan de Anthony van Leeuwenhoekweg werd geringd. Op die plek lag toen het Laarder Wasmeer met een kokmeeuwenkolonie. En geringd door Eduard Osieck, destijds ook een bekende van mij.

Weerbericht

Zonnige perioden en droog, eerst vrij warm later koeler

Donderdag trekt een buitengewoon krachtig hogedrukgebied over onze omgeving naar het oosten. De luchtdruk komt dicht bij het septemberrecord van 1039,8 hPa. Het is vrij zonnig bij circa 20 graden. Vanaf vrijdag wordt aan de oostflank van een nieuw hogedrukgebied minder warme, polaire lucht aangevoerd. Het blijft droog, maar de temperatuur valt een stuk lager uit.

Donderdag en vrijdag

Donderdag is het droog en overwegend zonnig. Bij een zwakke tot matige zuidwestenwind loopt de temperatuur op tot 20 à 21 graden. Ook vrijdag blijft het droog. Er zijn perioden met zon afgewisseld door enkele wolkenvelden. Het is bij een matige naar noord ruimende wind minder warm. De maximumtemperatuur komt uit op een waarde van circa 15 graden.

Het weekeinde

Zaterdag is het droog met zonnige perioden. Het wordt zo'n 14 à 15 graden bij een matige noordoostenwind. De nachten zijn in het weekend vrij koud met een minimum van circa 5 à 6 graden. Zondag zijn er perioden met zon en stapelwolken met later op de dag een kleine kans op een bui. Het maximum ligt rond 15 graden. Er waait een matige naar west draaiende wind.

Weetje

Bij september denken we aan nazomerweer. Dat verschilt van jaar tot jaar. September 2017 verliep vrij koel. Op 7 dagen werd de 20 graden ietwat overschreden. In september 2015 maar op 2 dagen. Dit jaar op 16 dagen, waarvan één dag boven 25 graden. Zeer fraai was september 2016 met 7 dagen boven de 25 graden. Op 13 en 14 september 2016 werd het zelfs 31 graden.

Naarden:
*Grote Kerk 10.00 u. ds. L.J.Th. Heuvelman; Naarderheem 10.30 u. ds. P.J. Viveen-Molenaar
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie kapelaan M. Sendecki; za. 29/09 17.30 u. Eucharistie
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. dr. M.J. Kater

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie pastoor C. Fabril
*PGB Oost-Centrum Verlosserkerk 10.00 u. ds. N.W. den Bok
*PGB West Spieghelkerk 10.30 u. mw. ds. H.G.T. van Welie-Kaai
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. A. van de Meer en 17.00 u. ds. R.W. van Mourik
*Remonstranten N-B 10.30 u. ds. P.J.C. Korver
*Vrijzinnigen N-B 10.30 u. dr. R.M. Nepveu
*Doopsgezinde Gemeente B-N geen dienst. Gemeente weekend
*Evangelisch-Lutherse Gemeente 10.00 u. ds. K. van der Horst H.A.
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. dhr. H.M. Jager
*Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Vanaf 26 september zendt GooiTV
de volgende programma's uit:

- 5 jaar GooiTV deel 4; terugblik op het eerste lustrum van GooiTV
- RegioHub
- In gesprek met: H. ter Heegde, burgemeester Gooise Meren

GooiTV is te zien bij o.a. Ziggo en KPN.
Kijk voor alle kanalen op gooitv.nl.

Oplossing voor verkeersdrukte in de Vesting is niet zo eenvoudig

Minder sluipverkeer door Vesting dan gedacht

Een mooie opkomst vorige week voor inwoners van de Vesting. Ze konden meer horen over diverse thema's en hun mening geven.

De gemeente hield een presentatie over verkeer. Foto: Jochem Albrecht

NAARDEN Parkeren, terrassen, zwerfafval, sluipverkeer en handhaving. Het kwam vorige week allemaal aan bod bij de bijeenkomst van het Bewonersplatform Naarden Vesting. Het meest verrassende was wellicht de uitkomst van een verkeersonderzoek van de gemeente naar autoverkeer in de Vesting. Er bleek flink wat minder sluipverkeer te zijn dan veel bewoners dachten.

In de periode dat er gemeten is, gaat er wel behoorlijk wat verkeer door de Vesting: 6000 verkeersbewegingen per etmaal, maar 'slechts' 56 procent daarvan is sluipverkeer. Fiona de Vilder, voorzitter van het Bewonersplatform: "Het andere deel is dus verkeer dat hier echt moet zijn. Denk aan bezorgers van pakketjes, bezoekers en bewoners. In de beleving van sommige bewoners kwam het percentage sluipverkeer eerder richting de 80 procent", legt ze uit. "Het is goed om die cijfers te hebben."

Handhaving is hot item

'Er zijn in heel Gooise Meren maar tien BOA's voor de handhaving'

De gemeente, er waren drie medewerkers aanwezig, liet in een presentatie wel een paar mogelijke oplossingen zien. De Vesting compleet afsluiten, de Marktstraat dichtgooien of alleen bestemmingsverkeer toestaan. Fiona: "Dat zou weer problemen op andere plekken opleveren." De verhelderende percentages gaven in ieder geval aanleiding om nog eens goed te bedenken of er wel iets veranderd moet worden. Een tweede thema dat de gemoederen flink bezighoudt is handhaving. "Die ontbreekt volgens de beleving van veel bewoners", aldus Fiona.
"Er mogen veel dingen niet, maar zonder dat er gecontroleerd wordt, gaan mensen toch parkeren daar waar het niet mag. En de straten zijn al zo smal."

Van zwerfafval tot terrassen

Zwerfafval, bootjes die, vooral in de zomer, met hoge snelheid door het water varen, breed uitgestald terrasmeubilair, uithangborden. Het is voor veel bewoners een doorn in het oog. "Er zijn in heel Gooise Meren maar tien BOA's." Volgens Fiona gaf de gemeente zelf ook aan dat er weinig handhaving is, maar dat er wel aan gewerkt wordt.

Albert Heijn

Een ander puntje, dat op de avond besproken werd, was de Albert Heijn aan de Marktstraat. Enige tijd geleden ging het gerucht dat de supermarkt zou verdwijnen uit de Vesting. Die geruchten werden destijds door Albert Heijn met klem ontkend.

Volgens de voorzitter heeft de kleine supermarkt wel te lijden onder het vertrek van de ambtenaren uit het voormalige Stadskantoor. Er werd dan ook een oproep gedaan om deze supermarkt te steunen door er meer inkopen te doen, zodat hij niet verdwijnt.

Meer bijeenkomsten

De voorzitter laat tot slot nog weten dat er veel leeft in de Vesting. Voor deze bijeenkomst hadden de bewoners ook zelf discussiepunten mogen aandragen. Een flink aantal zaken die er leven, zoals de uitgestalde terrassen, parkeerproblematiek, toerisme en evenementen, zouden volgens het Bewonersplatform in de toekomst ook nog verder uitgediept kunnen worden. Het is dan ook de bedoeling om met regelmaat bijeenkomsten te organiseren waarbij deze thema's of een thema aan bod komt.
Volgens het Bewonersplatform weten veel inwoners niet goed wat er allemaal voor plannen zijn in de gemeente.
Voor het einde van het jaar is er ook nog een ledenbijeenkomst. Die moet nog wel ingepland worden.

Kinderopvang stopt massaal met gebruik van de stint

Voorlopig blijft de stint geparkeerd staan.

BUSSUM Bijna alle kinderopvangorganisaties in Naarden en Bussum stoppen voorlopig met het gebruik van de elektrische bolderkar, de zogenoemde stint. Dat blijkt bij navraag door deze krant. Alleen de SKBNM blijft met de sint rijden. Het gebruik van het vervoermiddel ligt onder vuur nadat er vorige week een fataal ongeluk gebeurde in Oss, waarbij op een spoorwegovergang vier kinderen om het leven kwamen en een kind en een begeleider zwaargewond raakten.

In Naarden en Bussum was het heel gebruikelijk dat de kinderopvangorganisaties de spoorwegovergangen over gaan met de stint. Het blijkt dat Koningskinderen in april ook problemen heeft ondervonden met een stint bij de overweg. Door problemen met de accu stond het voertuig met kinderen stil op het Bussumse spoor. "Dat was wel een andere situatie dan in Oss waarbij, zo vermoedt men, de gashendel niet terugschoot. Onze kinderen zijn niet in gevaar geweest. Er is gehandeld volgens het protocol en er kwam geen trein. Afgelopen vrijdag hoorden we dat er meer incidenten in het land waren met accu's en gashendels. Daarom hebben wij besloten voorlopig niet meer met de stints te rijden. We zorgen voor alternatief vervoer en wachten de verdere uitkomsten van het onderzoek naar dit tragische ongeval af", aldus directeur Jelmer Kruyt.

Kinderopvang Smallsteps in Naarden heeft twee stints. Deze worden per direct niet meer gebruikt. "Omdat de oorzaak van het ongeluk nog onduidelijk is en de veiligheid van onze kinderen en medewerkers vooropstaat, hebben wij besloten geen gebruik meer te maken van de stint, tot nader order. Ondanks het feit dat wij strikte regels hebben voor het gebruik en onderhoud, nemen wij geen enkel risico."

SKBNM ziet geen aanleiding om te stoppen met stint

Kindergarden, voorheen bekend als Kindervilla, rijdt ook niet meer met de stints. Een geel exemplaar stond maandag leeg en verlaten geparkeerd voor de deur. "Wij hebben vrijdag het besluit genomen te stoppen met het gebruik van de stints totdat we meer weten over het ongeval", reageert het kinderdagverblijf.

Wel voor Sport BSO

Kinderopvangorganisatie SKBNM heeft één stint in Bussum rondrijden. Deze wordt gebruikt voor de Sport BSO. "We hebben het onderwerp uiteraard besproken en zijn enorm geraakt door het ongeluk. We zien geen aanleiding om te stoppen met het gebruik van de stint. We hebben vaste medewerkers die op de bakfietsen rijden en daarvoor getraind zijn. We gaan niet met de stint het spoor over. Daarbij hebben wij een goed doordacht vervoersbeleid. Uiteraard volgen wij het nieuws en zullen we ons beleid aanpassen wanneer daar reden voor blijkt te zijn."

In Nederland rijden zo'n 3500 stints rond. De fabrikant van de stint heeft laten weten alle bakfietsen te onderzoeken.

Marije Oosterhoff

Jongeren Op Gezond Gewicht-regisseur en leerkracht, 44 jaar, woont in Bussum sinds 2005

Foto: Jeroen vd Mark

Waar ben je druk mee?
"
Ik sta voor de klas en werk bij JOGG: samen met allerlei partijen in Gooise Meren onze kinderen gezond houden. Dat kan door meer te bewegen of, ook heel belangrijk: goed uit te rusten. Moe zijn heeft grote invloed op je gezondheid en gewicht. En ik heb drie kinderen en een vriend die ook nog weleens wat aandacht nodig hebben."

Wat is jouw gouden tip voor een gezond gewicht?
"Hou het l
euk en lekker. Bewegen kun je nog leuker maken door bijvoorbeeld een challenge te starten op school en water drinken kun je superlekker maken met een stukje appel of komkommer erdoor."

Waar kunnen we je 's nachts voor wakker maken?
"
Broodje haring mét uitjes!"

Wat zou je doen met 100 euro?
"
Met mijn gezin op de fiets naar Lage Vuursche om pannenkoeken te eten."

En met een miljoen?
"
Een deel naar een lokaal goed doel zoals Broedplaats Gooise Meren, mountainbikes voor de hele familie kopen en daarna eens goed gaan nadenken over de rest van het geld."

Lievelingsmuziek?
"
In de auto luister ik naar Radio4, maar ook SkyRadio vind ik prima. En natuurlijk de muziek van JongViJos, waar mijn kinderen bij spelen."

Wat kijk je graag op tv?
"
Spannende detectives zoals 'The Bridge', en 'Zondag met Lubach'."

Hoe ziet jouw ideale vrije dag eruit?
"Een dagje helemaal niets plannen. Met zijn allen uitslapen, brunchen, rondje hardlopen, soepje maken en 's avonds met een glas wijn in de tuin zitten. Moet het wel zomer zijn."

Spoorwegovergangen gaan dicht

NAARDEN ProRail sluit de komende tijd één voor één de overgangen in Naarden en Bussum voor een paar dagen. Het is nodig om voorbereidend werk te verrichten. Er zijn grootse plannen, zoals het weghalen van diverse sporen bij de Comeniuslaan en het realiseren van een nieuwe entree van het station aan de kant van de Action. De Comenius-overgang is dicht van 8 oktober 00.00 uur t/m 10 oktober.

Doodmoe van wachten op Tergooi

GOOISE MEREN Burgemeester Han ter Heegde wil snel een antwoord op de vraag of er bepaalde zorgtakken van het Tergooiziekenhuis behouden kunnen worden als het Blaricumse ziekenhuis straks vertrekt. Hij gaat de druk opvoeren. "We willen weten waar we aan toe zijn."

Het Blaricumse Tergooiziekenhuis is nu nog een volwaardig ziekenhuis waar je voor veel zaken terecht kunt. Een groot deel van de zorg gaat over enkele jaren verplaatst worden naar Hilversum, waar gebouwd wordt aan een veel groter ziekenhuis. Bewoners van Gooise Meren, maar ook Huizen, Laren en Blaricum, vrezen straks veel verder te moeten reizen voor ziekenhuiszorg. De angst wordt gedeeld door de politiek. Het was een jaar geleden reden voor de burgemeesters om aan de bel te trekken. "We hebben gesprekken met het ziekenhuisbestuur gevoerd en voorstellen gedaan om onder meer de ouderenzorg te behouden, maar ook andere takken van zorg. Al onze punten werden aangehoord, maar men gaf aan eerst de nieuwbouw verder te willen bekijken en pas daarna de herbestemming van het oude gebouw. Maar we horen niks meer." De burgemeester vreest straks voor een voldongen feit te komen staan. "Dat moeten we voorkomen."

Boos over plan Crailose heide

GOOISE MEREN Not amused. Zo reageert het bestuur van de gemeente Gooise Meren over de plannen van de gemeente Hilversum voor een weg over de hei rond Crailo. Het plan heeft Gooise Meren onaangenaam verrast, verklaarde wethouder Barbara Boudewijnse na vragen van de raad.

Gooise Meren is fel tegen het plan om een drukke weg te maken over de hei. Dat heeft zij, samen met de boosheid over de gepresenteerde visie, te kennen gegeven aan Hilversum. De weg zou na de herontwikkeling van Crailo moeten gaan lopen over de hei naar het Hilversumse Media Park. Hoewel eerder werd ontkend dat de weg er zou komen, bleek de weg toch te staan op de door Hilversum gepresenteerde visie voor het Media Park. Het zou gaan om een openbare weg, of zelfs een shuttleroute of kabelbaan. Wethouder Boudewijnse heeft direct Hilversum gebeld en kreeg te horen dat er 'vooralsnog' geen plan was. Maar gerust bleek niemand erop.

Weg vrij voor sloopvergunning

Oud-herstellingsoord moet gaan wijken voor twee-onder-een-kapvilla's

Het oude herstellingsoord aan de J.J.H. Verhulstlaan. Foto: Heemschut

door Sjoerd Stoop

BUSSUM Er werden te elfder ure nog spoedmonumentenaanvragen gedaan door Erfgoedvereniging Heemschut en het Cuypersgenootschap, maar het bleek woensdagavond niets uit te halen: de gemeenteraad heeft de weg vrijgemaakt voor de sloop van de twee beeldbepalende panden aan de J.J.H. Verhulstlaan. De gemeenteraad heeft een verklaring van geen bedenkingen afgegeven voor nieuwbouw op de plek van de historische houten huizen.

VVD, D66, Hart voor BNM, CDA en GroenLinks stemden voor de gevraagde verklaring van geen bedenkingen. Daarmee komt de sloop van het oud-herstellingsoord dichterbij en kunnen er straks twee twee-onder-een-kapvilla's gebouwd worden.

Spoedmonumenten-aanvragen worden nog beoordeeld

Vergunning afwijzen

Ook de reden waarom de gemeenteraad akkoord moest gaan met de verklaring van geen bedenkingen werd pijnlijk duidelijk. Een vergunning kon niet worden afgewezen, omdat vanwege traagheid bij de gemeente de vergunningverlening de wettelijke termijnen al ruim overschreden heeft. Als de gemeente de vergunning toch zou afwijzen, zou zij juridisch aansprakelijk kunnen worden gesteld.

Heemschut reageert door de hele kwestie "de omgekeerde wereld" te noemen. "Erfgoed gaat nu waarschijnlijk verloren door fouten die de gemeente maakt", zo stelt men.

Spoedmonumentenaanvragen

De spoedmonumentenaanvragen worden overigens nog wel behandeld. Heemschut en het Cuypersgenootschap verwachten wel dat, door het besluit van de gemeenteraad, de kans van slagen klein is. Heemschut zal alle mogelijke stappen zetten om sloop van de houten woningen te voorkomen, zo laat zij weten.

Burgemeester Han ter Heegde roept de eigenaar van het pand op te wachten met de sloop totdat alle procedures doorlopen zijn.

Hockeyers Gooische komen net tekort

Vrouwen komen na rust terug

Gooische domineerde, maar kon niet winnen. Foto: Gooische

BUSSUM Een nederlaag, maar toch een goed gevoel afgelopen weekend voor de hockeyers van Gooische. De Bussumse overgangsklasser speelde sterk tegen het ervaren Leonidas, maar kwam met 2-3 net tekort.

Het duel tussen de twee ploegen was van seconde tot seconde spannend. Het jonge team van Gooische domineerde. Er werd sterk gehockeyd en de spelers konden elkaar goed vinden. Toch liep niet alles van een leien dakje. Een van de problemen aan de kant van Gooische was dat de ploeg vergat strafcorners te benutten. De Bussumers kregen er zes, maar er volgde geen enkel doelpunt. Leonidas deed dat beter. De doelpunten aan de kant van Gooische werden gemaakt door Matthijs Pleijsier.

Hockeysters komen na rust terug

Een goede tweede helft heeft de hockeysters van Gooische afgelopen weekend aan een punt geholpen tegen Leonidas: 1-1.

De Bussumse vrouwen zochten voor de rust lang naar hun eigen spel. Leonidas kwam al na een minuut op voorsprong. Gooische mocht vervolgens de keepster bedanken dat het daarbij bleef. Leonidas kreeg een paar goede kansen om de voorsprong te vergroten. Een kwartier voor tijd scoorde Gooische de gelijkmaker.

SDO doet goede zaken

Foto: Johan van der Geest

BUSSUM Een spannend duel en na anderhalf uur voetballen een zege afgelopen weekend voor SDO. De Bussumers speelden sterk en versloegen Hollandia met 3-2.

Vanwege alle regen was het vooraf maar de vraag of er gevoetbald zou worden. Dat was ook te merken aan de bezoekers langs de kant van het veld: veel toeschouwers besloten thuis te blijven.

Nadat er eenmaal afgetrapt was kregen de toeschouwers langs het veld een leuk duel voorgeschoteld. SDO kreeg al snel goede kansen en kon halverwege de eerste helft op voorsprong komen door een doelpunt van Jesse van Huisstede. De vreugde was echter van korte duur, want meteen daarna scoorde Hollandia de tegentreffer.

SDO kon nog voor rust wederom op voorsprong komen toen de van Nederhorst overgekomen goaltjesdief Van Huisstede de tweede treffer aantekende. Na de rust nam Hollandia meer risico en daardoor kreeg SDO nog meer kansen. Een vrije trap van Theo Visser bezorgde SDO de derde treffer. Hollandia deed met de 3-2 nog wel wat terug, maar een echte ommekeer bleef achterwege.

BFC debuteert met zege

Een perfecte start voor de voetballers van BFC. De kersverse Bussumse tweedeklasser debuteerde afgelopen weekend met een 0-2-zege tegen Loosdrecht.

De twee teams waren aan elkaar gewaagd. BFC kon echter op voorsprong komen. Na een knappe onderschepping van Dylan Horn belandde de bal voor de voeten van Jostein Ohm, die de keeper van de tegenstander kansloos liet. Ondanks veel tegengas kon BFC de voorsprong nog voor rust verdubbelen door een treffer van aanvoerder Dico Knevel. Na rust hield BFC knap stand.

'Het is leuker om samen met iemand te wandelen of koffie te drinken'

Nieuwe website www.MeedoenGooiseMeren.nl gelanceerd

Met de komst van een nieuwe website moet het makkelijker worden om (samen) activiteiten te ondernemen in Gooise Meren

Esther Lindhout (links), Bert van Zal en Jeanette van Remmen zitten samen in de werkgroep. Foto: Bob Awick

BUSSUM Vrijwilliger Bert van Zal vertelt dat er onder andere bij Versa Welzijn signalen binnenkwamen dat er voor het geestelijk welzijn van inwoners weinig te doen is in de gemeente. "Uit een onderzoek kwam duidelijk naar voren dat voor die inwoners de drempel vaak te hoog is om ergens naartoe te gaan."

Om deze inwoners te helpen is er een plan bedacht. Hieraan werkten diverse partijen mee, zoals de gemeente Gooise Meren, Versa Welzijn, Stichting MEE, het Maatjesproject, Kwintes, Zorgboerderij Hogerlust en GGZ Centraal. "En daar zijn verschillende werkgroepen uit voortgekomen, zoals ook onze werkgroep MeeDoen, bestaande uit ervaringsdeskundigen, zoals Bert van Zal en Jeanette van Remmen, en medewerkers van organisaties", vertelt Esther Lindhout, sociaal werker bij Versa Welzijn.

"Op de nieuwe website staan activiteiten voor inwoners uit Bussum, Naarden, Muiden en Muiderberg die vallen onder de thema's: Sociaal, MeeDoen, Body & Mind en Informatief", vertelt Esther. "De activiteiten op de nieuwe site zijn daarom ook laagdrempelig en dat kan variëren van koffiedrinken, samen koken, eten, wandelen, muziek maken, met een groep gaan sporten of meedoen met de nieuwe mindfulnesscursus."

Kwetsbare inwoners

"Onze werkgroep heeft een vragenformulier uitgewerkt en aan inwoners gevraagd waar ze behoefte aan hebben", gaat Bert verder. "Zo is de folder 'MeeDoen in Gooise Meren' ontstaan met bestaande en nieuwe activiteiten. De focus ligt hierbij op het verbeteren van het geestelijk welzijn van de wat kwetsbare bewoners. De folder is verspreid in Gooise Meren en nu staat het programma ook op de website."

Maatje

"Wat volgens onze werkgroep ook belangrijk was, is dat de activiteiten betaalbaar zijn zodat iedereen kan meedoen en op die manier wordt die drempel ook verlaagd", vult Jeanette aan.

"Voor sommige inwoners kan het lastig zijn om zelfstandig aan activiteiten deel te nemen. Ik ben gevraagd om, als ex-praktijkondersteuner van GGZ, daarmee te helpen. Als je niet alleen durft te komen, kun je contact zoeken met een 'maatje'. Ook kun je zelf een maatje worden. Ik ben een maatje geweest en met een inwoonster naar een sportles gegaan. Ze vond het zo leuk dat ze zelf naar de tweede proefles is gegaan en nu gaat ze nog steeds naar de sportlessen. We hebben maatjes die graag met jou willen kijken wat het beste bij je past en je helpen om de drempel te verlagen."

In wijkcentrum Uit-wijk aan de Dr. Schaepmanlaan is op donderdag 4 oktober van 19.30 tot 21.00 uur een bijeenkomst over de activiteiten en het maatjesproject.

Veel bezoekers tijdens Gooise Goede Doelenmarkt

De Meerweg stond vol met stands. Foto: Bob Awick

BUSSUM Meer dan 28 goede doelen stonden zaterdag op de Gooise Goede Doelenmarkt, die voor de derde keer werd gehouden op de Meerweg.

De Bussumse notarissen Dirk en Helmi Doude van Troostwijk hadden de markt dit keer ook georganiseerd om hun 10-jarig bestaan van het notariskantoor te vieren met het idee om non-profitorganisaties meer onder de aandacht te brengen. "En dat is zeker gelukt", vertelt Dirk. "Rond de 300 mensen zijn langsgekomen en het was dan ook een zeer geslaagde dag met stands van het Wereldnatuurfonds tot de Nierstichting en van de voedselbank tot het C'est La Vie-Huis." De Gooise Goede Doelenmarkt werd geopend door locoburgemeester Alexander Luijten. "De markt heeft veel goodwill en onderlinge contacten opgeleverd. Vrijwilligers van de Vestingvaart Naarden vertelden ons vol trots dat ze vier schippers voor hun boten hebben geworven. Geweldig om te horen en dat de goede doelen veel meer bekendheid hebben gekregen door de markt."

Paar valse noten tussendoor mag bij buurtkoor De Groene Longen

Bij buurtkoor staat samenzijn voorop

Een koor waarvoor je niet goed hoeft te kunnen zingen, met een dichter als dirigent. Het koor is drie jaar verder en heeft inmiddels een nieuwe dirigent.

Het buurtkoor zingt vooral liedjes van vroeger. Foto: Bob Awick

BUSSUM "We waren in het begin iets te streng", vertelt Martha Ursem, een van de drie oprichters van het buurtkoor De Groene Longen. Toen ze in februari 2015 met het buurtkoor begonnen, was het eigenlijk alleen bedoeld voor bewoners van de Westereng, maar er meldden zich regelmatig mensen uit andere delen van Bussum 'aan de poort'.

Inmiddels bestaat het koor ruim drie jaar, is er een nieuwe dirigent en is het ledental met 24 mannen en vrouwen al geruime tijd stabiel. Ook zijn ze van locatie gewisseld. Ze zingen sinds vorig jaar in wijkcentrum Uit-Wijk. De medeoprichters Wanda Griffioen en Tjitske Muller zijn ook nog steeds van de partij en het stokje van de eerste dirigent, Judith Kamerman, is overgegaan naar Gaston Bannier, en die zingt ook mee.
Het gaat vrij losjes en ontspannen en dat is meteen het meest kenmerkende van het buurtkoor. Het doel is namelijk elkaar te ontmoeten door te zingen. Verplicht oefenen hoeft niet, er zijn geen optredens en een valse noot tussendoor is net zo welkom als een stem als een nachtegaal. "Het woord 'koor' is ook wel wat lastig, het schrikt sommige mensen af. Je hoeft echt niet zuiver te zingen. Niets moet eigenlijk: als je zin hebt. kom je en als je geen zin hebt of het komt niet uit dan hoef je je ook niet af te melden. Je komt, je zingt en je gaat", vat Martha het mooi samen. De enigen voor wie wel een afmeldplicht geldt, zijn de dirigent en de gitarist, Jaap Overbeeke. Zonder hen is het toch wat lastiger. Maar het is verder allemaal erg losjes. Martha herinnert zich een foto van toen het buurtkoor net begonnen was in 2015. "Toen stonden we allemaal netjes in een cirkel te oefenen. Dat doen we nu niet meer. We zitten vaak aan tafel, soms staan we op en soms beweeg je wat mee op de muziek."

Het koor treedt ook niet op. Soms maken ze wel een uitzondering. Onlangs hebben ze in De Antonius Hof met een aantal koorleden uit volle borst voor de bewoners gezongen. Maar ook dan geldt: wie zin heeft doet mee. Het repertoire breidt zich ook langzaam uit. Iedereen kan een liedje inbrengen en inmiddels is er een map van ongeveer dertig liedjes die regelmatig worden gezongen. Een specifiek repertoire hebben ze niet als koor. Wel zijn het voornamelijk liedjes van vroeger. Martha: "Die hebben echt verrassend en leuke teksten." Ze noemt 'Ome Jan' van Willeke Alberti en toch ook 'Heb je even voor mij' van Frans Bauer als voorbeeld. Wat ze nog wel een beetje missen, is muziek uit andere culturen. Bij de oprichting in 2015 hoopten ze dat er meer mensen uit andere landen zouden aanhaken, maar dat bleek lastiger dan verwacht. Het leek hen leuk om te zingen in verschillende 'moerstalen'. "Het zou leuk zijn om bijvoorbeeld ook Duitse, Engelse of Syrische liedjes te zingen."

Een specifiek repertoire hebben ze niet als koor

Meezingen kan op woensdag van 19.15 tot 20.15 uur in wijkcentrum Uit-Wijk.

Geen historisch relaas, maar een expeditie in tekst en beeld

'Poolkoorts' gaat over een schipbreuk van bijna 250 jaar geleden

Peter du Gardijn verdiepte zich in de wereld van walvisvaarders die 200 jaar geleden leefden. Foto: Bob Awick

BUSSUM Met twintig gedichten en 22 tekeningen willen de Bussumse dichter en schrijver Peter du Gardijn en de kunstenaar B.C. Epker een stukje vaderlandse geschiedenis op een bijzondere manier voor het voetlicht brengen. Ze maakten samen het boek 'Poolkoorts'.

Het boek gaat over de spectaculaire schipbreuk van de Amelander walvisvaarder Hidde Dirks Kat in 1777. Hij kwam 21 kilometer uit de kust van Groenland met 78 leden van zijn bemanning op een ijsschots terecht. Uiteindelijk wist met slechts 17 van hen het vasteland van Groenland wist te bereiken. Daar werden ze gered. Kat hield een dagboek bij van zijn avonturen, de eerste editie daarvan verscheen in 1818.

interactie|

'Ik vond het beeld van de schipbreuk zeer intrigerend'

De dichter en de kunstenaar maakten er, 200 jaar later, een eigen expeditie in woord en beeld van. Dat deden ze los van elkaar. Peter: "Ik kreeg tekeningen opgestuurd en liet mij daardoor inspireren. Maar we hadden afgesproken dat ieder zijn eigen verhaal zou maken." De tekeningen en gedichten lopen dus niet synchroon. "De interactie die daardoor ontstaat roept spanning op."

Geen historisch relaas

Hoewel geen historisch relaas is 'Poolkoorts' geïnspireerd op het verhaal van de schipbreuk. Die gebeurtenissen zijn er dus uitgebreid in terug te lezen en te zien. "Ik vond het beeld van de schipbreuk, het moment dat ze vast komen te zitten in het ijs en de schepen vermorzeld werden zeer intrigerend. Dat liet me niet meer los." Peter ontmoette B.C. Epker vorig jaar op een groot festival in Leeuwarden. De samenwerking daar verliep zo goed dat hij enkele maanden daarna door de kunstenaar werd gevraagd om samen een boek te maken over de Friese volsheld. Dit project, 'Poolkoorts', wijkt op meerdere punten af van Peters 'normale' werk.

De Bussumse schrijver en dichter produceerde al eerder twee gedichtenbundels en een roman, maar nog nooit met iemand anders samen en het was ook de eerste keer dat het onderwerp al vaststond. "Het was een fantastisch project: door samen te werken ontstaat er een andere dynamiek. Je wordt uitgedaagd om over bepaalde dingen extra na te denken", aldus de dichter en schrijver.

Metafoor
Voor Peter is het verhaal een metafoor voor het menselijk verlangen om iets extreems op te zoeken. "Iedereen jaagt op zijn witste walvis, iedereen haakt naar zijn diepste mogelijkheid. Ook de titel 'Poolkoorts' brengt dat onbestemde verlangen tot uitdrukking."

Het boek 'Poolkoorts' is in hardcover, telt 48 pagina's en is o.a. te verkrijgen bij Boekhandel Los in Bussum.

U-Clinic en Derma2Care houden samen open dag op zaterdag 6 oktober

Diverse oplossingen voor lovehandles, spataderen en acne

Huidtherapeut Charlot van Moorst en vaatchirurg Arjan Hoksbergen. Foto: Bob Awick

BUSSUM U-Clinic en Derma2Care houden zaterdag 6 oktober een gezamenlijke, feestelijke open dag. De twee bedrijven delen een pand aan de Olmenlaan, waar bezoekers de hele middag informatie kunnen opdoen en vrijblijvend om advies kunnen vragen.

Demonstraties van vetbevriezing en peeling bij Derma2Care

Vaatchirurg Arjan Hoksbergen is verbonden aan U-Clinic. Hij gaat op 6 oktober graag met iedereen het gesprek aan over de verschillende behandelingen die er zijn voor spataderen. Drs. Bianka van der Oord is chirurg proctoloog en zal vragen rondom anale klachten beantwoorden.
Hoksbergen is een gerenommeerd arts die ook werkzaam is in zowel het VUmc in Amsterdam als bij de Bussumse focusclinic. Hij zal een gratis quickscan verzorgen van de benen. Zo is te zien of er eventuele lekkages zijn die spataderen veroorzaken."Ik adviseer iedereen met spataderen om langs te komen. Veel mensen zien, onterecht, tegen een behandeling op. Zij herinneren zich hoe het vroeger ging: onder volledige narcose en zes weken gezwachteld. Dat is al lang niet meer zo. Wij werken met de modernste technieken. De behandeling is onder lokale verdoving en duurt gemiddeld een half uurtje." Het grote voordeel van een behandeling in de Bussumse kliniek, ten opzichte van een ziekenhuis, is dat hier de eigen dokter het hele traject begeleidt: van diagnose en ingreep tot de nazorg. De wachtlijst bij U-Clinic is kort. De kosten en vergoedingen van de zorgverzekeraar zijn hetzelfde als bij behandeling in het ziekenhuis.
Derma2Care zal tijdens de open dag om 11.00 uur een peelingdemonstratie geven en om 12.00 uur een vetbevriezingsdemonstratie. Ook vertellen ze over de combinatie van cosmetische en medische behandelingen. "Cosmedische behandelingen, noem ik het", vertelt huidtherapeut Charlot van Moorst. "We kijken naar de conditie van de huid en brengen door middel van een huidanalyse in kaart wat er aan de hand is. Pigmentvlekken, huidveroudering en acne zijn een aantal van de problemen die wij kunnen verhelpen. Maar denk ook aan ontharen van het gelaat, een overbehaarde rug of tatoeageverwijdering. Veel vraag is er naar het 'natuurlijk' oud worden. We werken met lasertechniek waardoor de huid zelf collageen en elastine aanmaakt. Doordat de huid op een natuurlijke manier verjongt is dit een uitkomst voor mensen die niet aan botox en fillers willen beginnen. Vetbevriezing gaan we live demonstreren. Tijdens deze behandeling bevries je het vet, waardoor de vetcellen niet kunnen blijven leven; deze worden vervolgens door het lichaam zelf afgevoerd. Deze techniek gebruiken we bijvoorbeeld voor lovehandles, bovenarmen of voor vet op de buik."

De open dag bij U-Clinic en Derma2Care is zaterdag 6 oktober van 10.00 tot 14.00 uur aan de Olmenlaan 159 in Bussum.

Kapster Anne geeft stokje door aan Eliane

Wilma, Anne, Bianca en zittend op de stoel Eliane van de kapsalon aan de Landstraat. Foto: Bob Awick

BUSSUM Kapsalon Anne wordt vanaf 1 oktober kapsalon Eliane. De afgelopen maanden is Eliane helemaal ingewerkt en nu staat zij te popelen om de zaak over te nemen.

Anne heeft 25 jaar lang in de zaak aan de Landstraat 12 gewerkt. Zij zal haar vaste klanten zeker gaan missen. Helaas moet zij wegens gezondheidsredenen nu stoppen met de salon. Iedereen die Anne nog gedag wil zeggen is van harte welkom komende zaterdag tussen 15.00 en 17.00 uur. Anne wil graag iedereen bedanken voor de klandizie.

Eliane Martin zal de zaak verder runnen met de twee vertrouwde kapsters Bianca en Wilma. Daarbij is ook nog ruimte voor een extra kapster. "Ik heb gezien hoe goed de kapsters zijn en hoe tevreden de klanten de deur uitgaan. De warme, huiselijke sfeer die hier hangt spreekt mij heel erg aan. Het zou fijn zijn als we het team met een extra kapster kunnen uitbreiden."

'Ik heb heel veel zin om aan de slag te gaan in de traditie van Anne'

Eliane is zeker geen onbekende in het kappersvak. Ze heeft al meer dan 20 jaar ervaring. "Ik ben 43 jaar en woon al 17 jaar in Nederland. Ik ben geboren in Brazilië. In 2012 begon ik mijn eerste eigen zaak 'Het Kappershuis' in Hasselt. Die salon loopt inmiddels erg goed. Ik heb er heel veel zin in om nu in Bussum aan de slag te gaan en de zaak voort te zetten in de traditie van Anne. De eerste reacties zijn al heel erg positief te noemen. Ik zie dit echt als een nieuwe uitdaging en ik heb er heel veel zin in", vertelt ze enthousiast.

Bij kapsalon Eliane Bussum is iedereen met en zonder afspraak welkom. De salon is te vinden aan de Landstraat 12 naast de Nettorama en is geopend op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 9.00 tot 17.30 uur en op zaterdag van 8.30 tot 16.00 uur. Bel voor meer informatie met 035-69 182 25.

Seizoen begint met lezing over Rusland

Volksuniversiteit verzorgt een groot aantal cursussen, workshops en lezingen

Ted van de Poll vertelt over de nieuwe activiteiten van de Volksuniversiteit. Foto: Bob Awick

BUSSUM Het nieuwe seizoen van de Volksuniversiteit wordt op donderdag 4 oktober officieel geopend door wethouder Geert-Jan Hendriks.

"Na de opening in de bibliotheek is er de traditionele jaarlezing, deze keer met Michel Krielaars. Hij is schrijver, oud-correspondent van Rusland en nu chef Boeken van het NRC", vertelt Ted van de Poll, die de pr en communicatie van de Volksuniversiteit doet. "De lezing 'Een muzikaal omlijste avond over Rusland en de Russische literatuur' gaat over de Russische literatuur en over het spanningsveld tussen de ontwikkelingen in de Sovjet-Unie en de grote Russische schrijvers in die periode. Het wordt zowel een informatieve als een gezellige avond, want Michel neemt ook twee muzikanten mee."

De Volksuniversiteit Naarden-Bussum bestaat al 98 jaar. Het concept van de volksuniversiteit komt van oorsprong uit Engeland. "In de negentiende eeuw was het onderwijs op de universiteiten voor de elite en had een hele grote groep nauwelijks of geen toegang tot het onderwijs, vooral vanwege de armoede tijdens de Industriële Revolutie. Ze zijn toen met de Volksuniversiteit begonnen: een universiteit voor het volk. De eerste Volksuniversiteit van Nederland startte in 1915 in Amsterdam, die van Naarden-Bussum begon in 1920."
Ted vertelt dat de talencursussen al vele decennia de vaste kern van de Volksuniversiteit zijn en dat er daarnaast nog zo'n honderd andere cursussen, workshops, excursies en lezingen worden aangeboden op het gebied van cultuur, persoonlijke en creatieve ontwikkeling en hobby en vrije tijd, waar zo'n 1200 cursisten aan meedoen. Dit seizoen zijn er ook weer nieuwe activiteiten

De bridgecursussen zijn dit seizoen in een nieuw jasje gestoken

"Nieuw is de Bridge Academie Naarden-Bussum. Bridgecursussen organiseren we al jaren, maar we hebben het nu in een nieuw jasje gestoken. De Bridge Academie is voor beginners tot gevorderden met een breed pakket aan cursussen. Ook hebben we nieuwe lezingen. Zo is er een serie van vier lezingen over West-Europese reis- en expeditieverhalen van mensen die heen en weer hebben gereisd zoals Vikingen, monniken, handelslieden, schrijvers, kunstenaars, soldaten, maar ook huisvrouwen. In deze serie worden een aantal van deze groepen besproken. De laatste lezing van deze serie gaat over een Nederlandse KNMI-expeditie uit 1882-1883 naar de Noordelijke IJszee. Er ging toen van alles mis en de mensen hebben zware ontberingen geleden, maar ze bleven doorgaan met hun onderzoek. De andere nieuwe serie lezingen heet 'Venster op het Midden-Oosten', een serie van zeven lezingen. Vier Midden-Oosten-deskundigen vertellen over de rijke, gevarieerde en fascinerende geschiedenis van het Midden-Oosten en de gevolgen hiervan voor de handelsrelaties met Europa."
De Volksuniversiteit gaat dit jaar meer aandacht besteden aan culturele tentoonstellingen. "We gaan zes tentoonstellingen bezoeken, samen met een deskundige gids die een mooie rondleiding geeft. Ook geven we lezingen over bepaalde tentoonstellingen waarbij de achtergronden worden uitgelicht, zodat je er voorbereid naartoe gaat. Nieuw is ook de workshop over het gebruik van je smartphone als filmcamera en hoe je van je opnames een leuk filmpje kunt maken."

Uit de historie van Bussum en het Gooi
Koehaar en kinder(arbeid)

Koehaartapijt (coll. Openluchtmuseum Arnhem).

Rond 1750 was in Hilversum ontdekt dat van koehaar tapijten konden worden geweven. Zo ontstond in het Gooi een industrie van koehaartapijten. Koehaar was als afvalmateriaal van leerlooierijen en slachthuizen goedkoop en de tapijten waren vanwege de stugge en sterke koeharen onverslijtbaar. De tapijten waren ook goedkoop door de erbarmelijke arbeidsomstandigheden van werkers in deze industrie.

'In het Gooi, het land van de koehaarspinnerij en tapijtenweverijen, heeft de huisindustrie lang stand gehouden. Juist anders dan elders is hier het spinnen steeds huisarbeid gebleven die verricht werd door vrouwen, kinderen en oude gebrekkige mannen, terwijl het weven in de fabrieken plaatsvond. Dat het spinnen hier niet naar de fabriek is overgebracht, is vermoedelijk te verklaren door de omstandigheden, dat tewerkstelling van deze 'personae miserabiles' half het karakter had van armenzorg.' *)

Langharig rund. Foto: Picasa
Koehaarspinner (coll. Hilversums Archief). Foto: Picasa

Het koehaar, afkomstig van langharig rundvee, werd als afvalmateriaal van slachthuizen e.d. goedkoop ingekocht in o.a. Noord-Duitsland en Denemarken. De koeharen werd ongezuiverd, geklit, bebloed, smerig en stoffig in balen aangevoerd. De eerste bewerkingen bestonden uit het ontklitten en kaarden van de haren, die daardoor geschikt werden gemaakt voor het eigenlijke werk: het spinnen tot voor de weverijen geschikte draden. Deze zware, vieze en stoffige bewerkingen werden in vrijwel alle Gooise dorpen, o.a. in Bussum, als bijverdiensten op de kleinschalige boerenbedrijfjes verricht. Gewerkt werd meestal in de enige ruimte waarover het gezin beschikte. Daar verspreidde zich een ongezonde dikke grijze laag stof. En dat terwijl die ruimte was bestemd voor leven, eten, ontspannen en soms ook nog voor de nachtrust. Veel van dit ongezonde en onsmakelijke werk werd gedaan door hele jonge kinderen, inzet van 6-jarige kinderen was geen uitzondering. De fijne kindervingertjes waren bij uitstekend geschikt om de taaie koeienharen te ontklitten. In de weverijen stonden iets oudere kinderen al vroeg aan de weefgetouwen. Zowel voor arbeiders als voor kinderen worden werktijden vermeld van twaalf uur en meer per dag. In de loop van de 19e eeuw begon men zich te bekommeren om de jonge kinderen die door de industrie- en thuisarbeid zowel lichamelijk als geestelijk werden opgebruikt. Rond 1850 werden de eerste stapjes gezet voor enige beperking van de arbeidsduur. In 1874 werd, door aanname van het Kinderwetje Van Houten, beperking van kinderarbeid wettelijk vastgelegd. Pas in 1900, met de invoering van de Algemene Leerplichtwet, ging kinderarbeid formeel tot het verleden behoren. In het begin van de 20e eeuw werd in deze regio de fabricage van koehaartapijten beëindigd.

Ben Koning

Bronnen:

I.J. Brugmans. De arbeidende klasse in de 19e eeuw 1813-1879 *) ingekort citaat

J.C. Vleggeert. Kinderarbeid in de negentiende eeuw

Jo Bonger bleef vanuit Bussum vechten voor erkenning Vincent van Gogh

Interesse in speelfilm over Johanna van Gogh: 'The Van Gogh's Widow'

Filmmakers uit Argentinië zijn bezig met het maken van een nieuwe film over de Bussumse Johanna Bonger, de schoonzus van Vincent van Gogh.

Filmmakers Cristian en Rodrigo op bezoek in Bussum. Foto: Pieter Schut

BUSSUM Villa Helma aan de Koningslaan 4 neemt een zeer belangrijke rol in als het gaat om de geschiedenis van schilder Vincent van Gogh. Hier woonde namelijk zijn schoonzus Johanna van Gogh-Bonger. Dankzij haar zijn de schilderijen, die toentertijd waardeloos leken, bewaard gebleven.

Het bijzondere verhaal van wat zich hier in Bussum heeft afgespeeld, prikkelde ook de fantasie van twee filmmakers. Zij werken aan een plan om een grote Hollywoodspeelfilm te maken over het leven van deze Jo Bonger.

Geestelijk vader van het project is de Argentijnse filmproducent Cristian Cardoner. Hij ziet de film als een eerbetoon aan de vrouw die een historische rol speelt in de kunstgeschiedenis. De film krijgt als titel 'The Van Gogh's Widow', 'De weduwe van de Van Goghs'. Jo Bonger was de weduwe van kunsthandelaar Theo van Gogh, de broer van Vincent. Beiden overleden op jonge leeftijd. Na de dood van Vincent ontfermde Jo zich over zijn werk. Je kunt haar dus gerust ook zien als de weduwe van Vincent.
Initiatiefnemer Cristian Cardoner vroeg Bussumser Pieter Schut van Spiegelschrift om hem met zijn team in het Spiegel rond te leiden. Hij was hier deze zomer, samen met de regisseur van de speelfilm Rodrigo Vila. Ze bekeken plekken in het Spiegel die van belang waren in het leven van Jo van Gogh en bezochten haar voormalige woning/pension aan de Koningslaan.

Hier zien we Johanna met haar zoon Vincent Willem. Foto: Van Gogh Museum
Filmproducent Cristian Cardoner bij Villa Helma aan de Koningslaan. Foto: Pieter Schut

Zonder Jo zou de wereld nooit Vincent Van
Gogh gekend hebben

Mooi verhaal

Cardoner is ervan overtuigd dat hij een belangrijke Amerikaanse vrouwelijke hoofdrolspeler in Hollywood zal vinden: "Iedere actrice aan wie ik het verhaal van Johanna vertel is direct geïnteresseerd. Dit is toch ook een mooi verhaal? Over een vrouw die tegen alle verdrukking in toch maar doorging in haar strijd voor erkenning voor Vincent."

Schut legt nog een keer uit wat de twee filmmakers inspireerde om dit onderwerp nader uit te zoeken. "Zonder Johanna zou de wereld naar alle waarschijnlijkheid nooit de schilderijen van Vincent van Gogh gekend hebben. Ze hingen eind 1890 bijna allemaal in haar pension in het Spiegel en waren toen vrijwel niks waard. Door de inspanningen van Jo bleven de schilderijen behouden, kreeg Vincent wereldwijde erkenning en vormt het werk uit Villa Helma nu de kern van het Van Goghmuseum in Amsterdam."

Cardoner en zijn team werken op dit moment aan het script. Hij is ervan overtuigd dat de film er binnen twee jaar zal zijn en dat de financiering op de internationale markt geen probleem zal zijn.

Opnames

Bewoners van het Spiegel hoeven volgens Pieter Schut niet te vrezen dat er opnieuw langdurig een grote filmploeg in de buurt actief zal zijn. 'The Van Gogh's Widow' zal door regisseur Rodrigo Vila en zijn crew gedraaid worden op een speciale filmset. Die komt niet in Bussum, maar elders op de wereld waar dit logistiek goed uitkomt.

23 / 32

Basim vermaakt kleding tot iets nieuws. Foto: Esther Lindhout

Donderdag 27 september

Duurzaam Atelier

12:00 uur | Buurtcentrum Uit-Wijk

Basim heeft zijn passie voor het maken en vermaken van kleding uit Syrië meegenomen. Met een gedoneerde naaimachine zit hij iedere donderdag voor u klaar om van oude kleding weer iets nieuws maken.

Goois Maculacafé

14:00 uur | Het Trefpunt Bussum

Ditmaal zal de heer Trosman van Irishuys voorlichting geven over hulpmiddelen waaronder sprekende beeldschermen.

Blokfluitlessen

15:30 uur | Verenigingsgebouw De Sprong Naarden

De jongste afdeling van het Muziekvendel Nardinc uit Naarden, de blokfluitgroep, heeft weer plaats voor nieuwe leerlingen op de maandagmiddagen. Locatie: Keverdijk 2 in Naarden. Voor inlichtingen: Lucia de Groot, tel 035-6950854 of stuur een mail naar luciadegroot@kpnmail.nl.

Taallessen voor mannen

17:30 uur | AC Jan Ligthart

Op 6 september 2018 start er weer een cursus lezen en schrijven voor mannen. De lessen zijn op maandag en donderdag van 17.30 uur tot 19.30 uur. Aanmelden op 0620742117.

Vrijdag 28 september

Busdagtocht

uur | Verlosserkerk Bussum

Dit is de sluitingsdatum voor de busdagtocht op 18 oktober naar het eiland Tiengemeten. info bij Hannie 035-5258205.

SeniorWeb

10:00 uur | Bibliotheek Bussum

Elke vrijdagmorgen van 10-12 zit een team computer-deskundigen van SeniorWeb voor u klaar om uw vragen op het gebied van computers, laptops, tablets of smartphones te beantwoorden.

Café voor Later

19:00 uur | Wijkpost De schakel

Verdriet, boosheid, piekeren, ergens tegenop zien; allemaal stressreacties die energie kosten. Met Else Diependaal; Ont-stress coach. Meer informatie www.elsediependaal.nl

Zaterdag 29 september

De Magie van de muze

10:30 uur | WOC Bellefleur

In deze cursus van 5 colleges wordt ingegaan op het belang van de vrouwelijke muze voor de beeldend kunstenaar vanaf de 17e eeuw tot en met het heden.

Keep an Eye Spacemakers

14:00 uur | Galerie Pouloeuff

Vijf jonge, getalenteerde kunstenaars nemen van 29 augustus tot 26 september hun intrek in Galerie Pouloeuff in Naarden-Vesting. De kunstenaars krijgen gedurende een maand carte blanche en worden begeleid door beeldend kunstenaar Tanja Smeets.

Zondag 30 september

Troubadour Leon Lutterman

14:30 uur | WOC Bellefleur

Leon's repertoire ligt bij het Nederlandse lied, variërend van het Wilhelmus uit 1568 tot de laatste hit van vandaag de dag. Kosten: €4,00.

Piano Recital

16:00 uur | BIJ ANDREAS Naarden

De pianiste Daria van den Bercken start een serie concerten in BIJ ANDREAS. Zij zal een veelbelovende jonge pianist aan u voorstellen. Kaarten 25 euro via www.bijandreas.nl.

Maandag 1 oktober

Valpreventie

10:00 uur | Wijkpost De schakel

De GGD en de buurtsportcoach komen u tips en adviezen geven om de kans op vallen te verkleinen.

Seniorencafé

10:30 uur | Brasserie Stokjes en Lepel

De gastvrouwen Lidemey en Pépé verwachten u.

Dinsdag 2 oktober

Digi-café SeniorWeb

10:00 uur | Bibliotheek Naarden

SeniorWeb inloopspreekuur.

Handwerkclub ASGM

14:00 uur | WOC Palmpit Bussum

Houdt u van handwerken, breien of haken? Informatie bij Rita Beun tel 06-46547533.

Uitleg Smartphone

15:00 uur | Wijkpost De schakel

Jongeren van SCAN leren aan ouderen van De Schakel. Geef u op door te bellen met De Schakel op maandag 035 6944742.

Sieraden maken

15:30 uur | SCAN Naarden

Speciaal voor meiden tussen de 7 en 12 jaar oud. Dinsdagmiddag van 15.30 tot 17.00 uur. Kosten €2,40 per keer.

Dialooggesprek

17:30 uur | Gemeentehuis Bussum

Dinsdag 2 oktober van 18 tot 20 uur organiseert het Beraad Gooise Meren een gesprek over wat inwoners nodig hebben om mee te kunnen doen.

Basiscursus kalligrafie

19:30 uur | Buurtcentrum Uit-Wijk

Onder begeleiding van Marjolein Keuning. Aanmelden: 035-6910152.

Good Luck

20:00 uur | Gymzaal TTV Good Luck Bussum

Bij tafeltennis vereniging Good Luck, aan de Dr. Schaepmanlaan 2 te Bussum, kan iedereen langs komen.

Woensdag 3 oktober

Klassieke muziek lezing

10:30 uur | Bibliotheek Bussum

Op de bovenverdieping van de bibliotheek geeft Claire Verlinden weer een lezing en ditmaal over Engelse muziek in de 16e en 17e eeuw. Kosten: € 6 voor niet-leden.

Wandeltocht

13:00 uur | WOC Bellefleur

Wandeling van 1,5 uur. Inlichtingen: Gré Poort: 035-6951686.

Scholenestafette

13:00 uur | Tempo Bussum

Inschrijven kan via de website: www.scholenestafette.nl tot 28 september.

ToVeNaar speelt toneelstuk 'Elektra'

Voorstelling op zaterdag 13 oktober in Spant!

Zussen Lisa (links) en Ilse Kleiberg zijn druk aan het repeteren. Foto: Maarten Feenstra

NAARDEN Toneelvereniging ToVeNaar is druk aan het repeteren zodat ze over enkele weken weer een geweldige voorstelling kunnen geven op het podium van Spant! Dit keer is gekozen voor het stuk 'Elektra'.

Regisseur Hans Clemenkowff vertelt dat hij bekend is met de Griekse tragedie en had voorgesteld om nu eens geen modern stuk te spelen, maar een toneelstuk dat 2400 jaar geleden is geschreven door de Griekse toneeldichter Sophokles. "Alle toneelspelers waren meteen enthousiast. Het is een Griekse tragedie vol moord, haat en verdriet. Wat het helemaal speciaal maakt, is dat het samen met muziek is. Helaas zijn die muziekstukken niet achtergelaten door Sophokles. Erik Visser heeft de muzikale arrangementen geschreven en nu staan we samen met een koor op het podium."

Bijna iedereen kent het verhaal van de slag om Troje. De Grieken trekken onder leiding van koning Agamemnon ten strijde tegen koning Priamus, wiens zoon de mooie Helena heeft geschaakt. Helena (van Troje) is echter de vrouw van Menelaos, de broer van Agamemnon. Alsof het allemaal al niet gecompliceerd genoeg is, gaan ook de Goden zich ermee bemoeien. Zo had Agamemnon goede wind nodig om naar Troje te zeilen en die kwam niet omdat hij het had verbruid bij de godin Artemis. Om zich te verzoenen en een goede wind veilig te stellen, dient Agamemnon zijn dochter Iphigenia te offeren. Hij gehoorzaamt, tot grote ontsteltenis van zijn vrouw Klytaimnestra. Als Agamemnon zijn handen vol heeft aan de Trojaanse oorlog, legt Klytaimnestra het aan met Aigisthos, de neef van Agamemnon. De oorlog wordt pas na jaren beslecht in het voordeel van de Grieken, nadat het Paard zijn werk heeft gedaan. In plaats van een triomfantelijke intocht wordt Agamemnon bij thuiskomst vermoord door zijn vrouw en haar nieuwe minnaar, die vervolgens plaatsneemt op de leeggevallen troon. Dit tot razernij van haar dochter Elektra die, nadat zij haar broertje Orestes in veiligheid heeft gebracht, zich onvermoeibaar als eenhoofdige oppositie keert tegen het nieuwe machtskoppel. Op haar andere zus Chrysothemis, hoeft zij ook al niet te rekenen, omdat die, gelijk haar vader, gehoorzaam is aan de wind. Net als de gezinssituatie ten paleize onhoudbaar is geworden, keert Orestes terug uit zijn verbanning en mag Elektra hopen haar vader te kunnen wreken. Er zal volop worden samengezworen en opnieuw laten de goden zich niet onbetuigd.
De voorstelling 'Elektra' begint op 13 oktober om 20.00 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.tovenaarnaarden.nl, via de mail: secretariaat@tovenaartoneel.nl of bellen naar 06-496 43 007.

Seniorenmarkt over mantelzorg en wonen

Een eerdere editie in 2016 was een groot succes.

BUSSUM De Seniorenmarkt wordt op zaterdag 6 oktober gehouden in het gemeentehuis van Bussum van 9.30 tot 15.00 uur. Het betreft een informatiemarkt voor senioren met als thema's 'Mantelzorg en wonen'.

De Seniorenmarkt biedt een groot aantal kramen, workshops en videopresentaties. Ook zijn er lezingen in de raadzaal over belangrijke onderwerpen op het gebied van welzijn, mantelzorg en wonen voor senioren. Diverse instellingen, organisaties en bedrijven presenteren hun diensten en producten die voor senioren en mantelzorgers van belang kunnen zijn.

Demonstraties

Daarnaast worden er ook demonstraties gegeven. Bezoekers kunnen bijvoorbeeld op het parkeerterrein van het gemeentehuis een proefrit maken met een scootmobiel of op een elektrische fiets. Er zijn tijdens de informatiemarkt ook diverse workshops met onder andere de buurtsportcoach die een interactieve presentatie geeft over valpreventie en Albert ten Napel legt uit hoe je langer thuis kunt wonen met de slimme huisbesturing 'domotica'. En er is muziek met een optreden van het Ensemble de Corazón, een a capella koor met klassieke en volksmelodieën, en Sonic Summer met de beste songs van de jaren 60/70.

De seniorenmarkt is gratis. De organisatie is in handen van Bibliotheek Gooi en meer, Seniorenraad Gooise Meren, Sportcentrum de Zandzee, Thuiszorgwinkel FullMobility en Versa Welzijn. De markt wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Gooise Meren. Meer informatie op seniorenraadgooisemeren.nl.

Vrijwilligers gezocht

Stichting Maatjesproject Bussum zoekt voor Menno (45) een maatje met humor.

Handige vrijwilligers gezocht die het leuk vinden om in en om het pand van de Uit-Wijk te klussen.

Vrijwillige Thuishulp Intensief zoekt een mantelzorgondersteuner voor een tiener met syndroom van Down.

Sensoor chat- en telefonische hulpdienst zoekt vrijwilligers die door een goed gesprek een ander weer op weg willen helpen.

Deze en meer vacatures op www.versavc.nl of bel 035-6938525.

Lisa Loïs zingt Adele in Spant!

Foto: Alexander Klement

BUSSUM De talentvolle Lisa Loïs staat in het theater met een zeskoppige band om liedjes van de Engelse zangeres Adele te vertolken. Ze vertelt bovendien verhalen en anekdotes over de Britse superster. Lisa speelt op zaterdag 29 september in Spant! Deze krant mag voor deze show twee keer twee vrijkaarten weggeven. Wie kans wil maken op een vrijkaart, kan mailen naar prijsvraag@spant.org onder vermelding van 'Lisa Loïs'. Prijswinnaars worden door Spant! op 28 september benaderd. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.

Annet had The Voice Senior voor geen goud willen missen

Hilversumse blikt terug op haar tv-avontuur

Annet Hesterman deed mee aan The Voice Senior. Niks act, what you see is what you get bij deze Hilversumse.

Annet tijdens de finale van The Voice Senior. Foto: RTL/TALPA

Hilversum Achter de geraniums zitten kan altijd nog, grijnst ze. Haar donkere ogen stralen. Annet Hesterman is sinds haar deelname aan het RTL-4-programma The Voice Senior in een achtbaan terechtgekomen.

"Mijn mobiel achteloos ergens neerleggen en er niet naar kijken, is er tegenwoordig niet meer bij. De mailbox stroomt vol met aardige woorden, ik word continu gebeld." Vervelend? Driftig schudt ze haar hoofd: ze geniet van wat haar is overkomen. Had het voor geen goud willen missen.
Ze moet zelf ook nog even bijkomen van alles, ondanks dat de talentenshow voorbij is en de winnaar bekend. Dat zij de eerste plaats niet haalde, vindt ze niet erg. Jimi Bellmartin was volgens de Hilversumse vanaf het begin de gedoodverfde winnaar. Terecht, vindt ze, hij is steengoed. Een leuke man met humor ook. "En de kijker heeft besloten. Vanaf dat moment moet je het loslaten. Maar no hard feelings."

Ze was laat met inschrijven voor het programma. Haar dochter Roxanne, eigenaresse van dansschool Fit by Rox, vond dat ze eraan moest meedoen. Samen met haar partner en pianist Cees Cools nam Hesterman een liedje op. Het filmpje stuurde ze naar RTL. Niet veel later werd ze gebeld: de redactie wilde haar graag ontmoeten omdat ze onmiddellijk enthousiast waren over haar vertolking van een nummer van Tina Turner.

De telefoon van Annet staat roodgloeiend sinds haar deelname aan The Voice Senior. Foto: Karin van Leeuwen

Haar mailbox stroomt dagelijks vol met aardige woorden

Waar is de stip?

Tijdens The Blind Auditions blies ze de jury omver met 'Nutbush City Limits' van Turner. Haar opkomst was overigens memorabel: de stip waar ze op moest staan kon ze niet vinden. Ze moet er nog om gieren. "Je bent zo geconcentreerd, ik zag 'm gewoon niet." Het filmpje waarin een naar de spot zoekende Annet is te zien, is een YouTube-hit geworden en gezien door talloze mensen.
Als ze eenmaal haar plek heeft gevonden en 'A Church House, Gin House' inzet, draaien binnen vijf seconden de vier stoelen van de juryleden om. Ze zag het en ook weer niet. Was te gefocust op haar stem en op het nummer. Na haar optreden kwam de ontlading en drong het tot haar door. "Ik was euforisch. Mijn grootste angst was dat niemand voor me zou omdraaien. Dat voelt toch wat ongemakkelijk."

Er ligt veel moois in het verschiet de Nederlandse Tina Turner. Zoals een concert in het AFAS Circustheater in Scheveningen met alle acht finalisten. Het Voice Senior-avontuur heeft haar ook inspiratie gebracht; met man Cees en ook zonder hem treedt ze nog regelmatig op, maar nu is ze bezig een show in elkaar te draaien en niet alleen met nummers van Tina Turner.

Grootste fan

De buurt is trots op haar. Maar haar grootste fan is toch echt Robin, haar tweejarige kleinzoon. Als hij oma op televisie ziet, gaat-ie uit zijn dak. Ja. Annet Hesterman is blij, blij dat ze op de Voice-trein mocht springen en het avontuur mocht beleven. "Ik ben een gelukkig mens", vindt ze. Haar ogen glimmen. De toekomst ook.

Op Pampus is niet alles wat het lijkt

PAMPUS Op Forteiland Pampus kunnen ogenschijnlijk gewone dingen bij nader inzien heel bijzonder blijken. Met informatieborden worden deze 'eyeopeners' belicht.

Daarmee doet Pampus mee aan de nationale Maand van de Geschiedenis. Wie in oktober Pampus bezoekt, krijgt een speciale Maand van de Geschiedenis-kaart. Daarmee zijn de eyeopeners te vinden en wordt duidelijk wat dat ooit was. Ook het weekend van 12, 13 en 14 oktober is er wat leuks te doen. Dan zijn de Nationale Archeologiedagen en dant poetst Pampus zijn 'Oud Roest Collectie' op.

Oktober is de laatste maand van het jaar om Pampus te bezoeken, hoewel in november avondrestaurant Winterlicht start. De laatste week van het seizoen is het herfstvakantie en tevens de Museumkidsweek. Pampus zet dan de vroegere soldaten van het fort in het zonnetje, met onder andere een morsecodesoldaat die gratis workshops geeft.

www.pampus.nl

Ook buiten Tergooi niet roken

REGIO Tergooi is vanaf 1 januari 2019 geheel rookvrij. In de gebouwen van het ziekenhuis op de locaties Hilversum en Blaricum mag al langer niet gerookt worden, maar vanaf die datum is het ook niet langer toegestaan om op beide terreinen van het ziekenhuis te roken.

"Met het rookvrij maken van de ziekenhuisomgeving willen we een gezonde, rookvrije leef- en werkomgeving bieden voor patiënten, bezoekers en medewerkers en zo een actieve bijdrage leveren aan de gezondheid en kwaliteit van leven van de inwoners van de regio", aldus kinderarts Carol Lasham van Tergooi. Met affiches, informatiefolders en een onlinecampagne krijgen bezoekers en medewerkers in de komende maanden informatie en wordt duidelijk gemaakt dat roken niet past in een omgeving waar gezondheid centraal staat. Ook de rookcabines op beide ziekenhuisterreinen verdwijnen. Uitzonderingen betreffen patiënten die vrijheidsbeperkende maatregelen zijn opgelegd op de afdeling Psychiatrie en patiënten in de allerlaatste fase van hun leven (de 'laatstewenssigaret').