NaarderNieuws

9 januari 2014

NaarderNieuws 9 januari 2014


Sylvester: fusie doet niets af aan identiteit Naarden

Het was dringen geblazen op de nieuwjaarsreceptie van de gemeente. Foto: Bob Awick

door Lisa van Dorp

NAARDEN - Bezorgd zijn dat de Naardense identiteit verloren gaat na de fusie met Bussum en Muiden, is niet nodig. "Die identiteit blijven we meedragen in ons hoofd en in ons hart." Dat zei burgemeester Joyce Sylvester maandag tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente in een stampvolle Burgerzaal.

Met de fusie op komst, waarschijnlijke ingangsdatum 1 januari 2016, zoomde de burgemeester in de traditionele nieuwjaarstoespraak in op de zaken die de Naarders verbinden. "De vestingwerken, het FotoFestival, de Matthäus Passion, de intocht van de Sint, het rijke Naardense verenigingsleven en een nieuwe traditie als de uitreiking van de Comeniusprijs", somde Sylvester op. Ook de landstitel van Rugbyclub 't Gooi hoort volgens de burgemeester in het rijtje van gedeelde waardes thuis. "Zo'n nationaal kampioenschap straalt natuurlijk ook een beetje af op Naarden en helpt eraan mee dat we trots zijn op onze stad."

Volgens de burgemeester hoeven Naarders zich geen zorgen te maken dat de komst van een nieuwe gemeente een einde maakt aan deze typische Naardense activiteiten. "De Naardense identiteit zit verankerd in al die zaken die ik opsomde. Bestuurlijke schaalvergroting verandert daar niets aan."

Maar Naarden heeft die schaalvergroting wel hard nodig, benadrukte Sylvester. "We kunnen niet om bestuurlijke opschaling heen. Alleen dan kunnen we de dienstverlening op peil houden. Alleen dan kunnen we de taakuitbreiding aan waarmee alle gemeenten in de komende jaren te maken krijgen. Alleen dan kunnen de belangrijke waarden van Naarden worden beschermd, of het nu gaat om economie of om natuur."

Joycegate
Na de burgemeester namen
Frans Muthert en Madelon Kroes van cabaret Dubbelfout de actualiteiten door. In hoog tempo kwamen alle issues voorbij waar vorig jaar over gesproken werd: de feestverlichting, de anonieme mecenas die bijsprong en de geruststellende gedachte dat een burgemeestersschandaal à la Rehwinkel of Hoes er voor Naarden hoogstwaarschijnlijk niet in zit. 'Geen Joycegate dus.'

Waar vorig jaar wethouder Wil de Vries-Kempes over de knie ging vanwege de rammelende burgerparticipatie, moest nu woonwethouder Adriani het ontgelden. Dubbelfout nam het Storkproject onder de loep. Het Rembrandtpark was 'de schilderswijk van Naarden', de torenflat met sociale huurwoningen die nu buiten het Rembrandtpark gebouwd dreigt te worden, heet 'de puist van Adriani' en de toekomstige bewoners van de Borgronden worden 'Naarder fijnstofsnuivers'.

Na afloop boekte een enthousiaste burgemeester Sylvester het cabaretduo meteen voor de nieuwjaarsreceptie van 2015. "Dat kan nog net, vóór de fusie."

Inbrekers actief met feestdagen

NAARDEN - Inbrekers hebben acht keer toegeslagen in Naarden in de tijdens de kerstvakantie. Dat meldt de politie.

Bij een woning aan de Dr. Anthon v.d. Horstlaan werd het bovenlicht op de eerste verdieping opengebroken. De buit bestond voornamelijk uit sieraden. Om de hoek, bij een huis aan de Wagnerlaan, bleef het bij een poging.

Op oudejaarsdag ging bij een woning aan de Huizerstraatweg het alarm af. Er bleek een raam ingeslagen maar niets gestolen. Dezelfde avond werden ruiten ingegooid bij huizen aan de Thorbeckelaan en de Huizerstraatweg. Aan de Thorbeckelaan werden sieraden en computerapparatuur gestolen. In het nieuwe jaar werd ingebroken aan de Oud Blaricummerweg. Bij een woning aan de Jan Steenlaan bleef het bij een poging. Daar probeerden inbrekers de voordeur open te breken.

De politie ving ook twee inbrekers. Een bewoner van de Brediusweg zag twee mannen in zijn tuin, waarna de politie het tweetal, bekend bij de politie en uitgerust met inbrekersspullen, kon arresteren.

Van Hengel wint quiz

NAARDEN - Jerry van Hengel is de winnaar van de NaarderNieuwsquiz 2013 geworden.

Hij wist de 25 vragen over de hoogtepunten uit het nieuws van vorig jaar foutloos te beantwoorden.

110

fte's telt de gemeente Naarden dit jaar

Over tijden die voorbij zijn

Foto:

Een jeugdige abonnee van De Omroeper, het historisch tijdschrift voor Naarden, liet zich inspireren door de persoon van Willem Lobry. Hij verbeeldde deze Hollandse kapitein die in het Franse garnizoen van Naarden diende tijdens een desertiepoging over het ijs. 'L'hiver appèle!', schreef de knul er in zijn beste Frans onder.

Het was trouwens het wintertje wel: in de statistieken wordt die van 1814 nog altijd met 'buitengewoon streng' bestempeld. In januari vroren de wateren rond Naarden dicht en bleven tot ver in maart met ijs bedekt. De wegen waren door gladheid moeilijk begaanbaar geworden.

Hoewel Lobry nooit een vluchtpoging heeft ondernomen, deden tientallen andere militairen dat wel. Ter voorkoming daarvan werden extra wachtposten ingesteld en in het ijs op de grachten werd een geul gehakt. Alle mannelijke inwoners tussen 18 en 60 jaar moesten in ploegendienst de wakken openhouden. Om het deserteren nog moeilijker te maken, gebood vestingcommandant generaal Jacques Quetard de la Porte de burgers hun ladders in te leveren.

Meer weten over de barre omstandigheden in die oorlogswinter? Lees De Omroeper, het historisch tijdschrift voor Naarden. Een abonnement op het kwartaarblad kost € 17,50 per jaar. Abonneren: (035) 6946860 of info@stichtingvijverberg.nl en www.stichtingvijverberg.nl.

Naarden:

*Witte Kerk 10.00 u. ds. J.P. Schouten
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistieviering; za.11/01 17.30 u. Eucharistieviering
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. ds. J. Bos; 17.00 u. ds. J. Bos

Bussum:

*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistieviering pastor A. Koot
*RK St. Jozefkerk 11.00 u. viering kapelaan M. Sendecki
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. ds. H. Bonestroo
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. ds. T.F. Mout
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. Mw. L. Versluis
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. Schinkelshoek; 17.00 u. ds. I. Hoornaar
*Remonstrantse Gemeente N-B 10.30 u. ds. J.F. Klijnsma
*Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB 10.30 u. dr. R.M. Nepveu
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. ds. A.J. Noord
*Evangelisch-Lutherse Kerk N-B 10.00 u. mw. G. Blom
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. P.A. Smit
*Het Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap Geen dienst
*Kerk in de Meent, Wijkcentr. de Kruisdam 10.00 u. ds. H.J. Bodisco Massink

Weerbericht

Geleidelijk minder wisselvallig en minder zacht
Begin deze week kwam het januariweer even in een heuse voorjaarsstemming. Atlantische depressies veroorzaken al enige tijd strakke zuid- tot zuidwestenwinden met aanvoer van zeer zachte lucht uit de omgeving van de Azoren. Aan die luchtdrukverdeling komt langzaam een einde, waardoor er een overgang plaatsvindt naar rustiger, droger en minder zacht weer.

Donderdag en vrijdag
Donderdag passeert nog een randstoring. Het gaat enige tijd regenen bij een maximum van 11 graden. Er blaast een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind. Vrijdag is er veel bewolking, maar de kans op regen wordt kleiner. Later kan het lokaal wat opklaren. Er waait een matige westenwind. Het nachtelijk minimum ligt rond 4 graden. Overdag wordt het 8 graden.

Het weekeinde
Tijdens het weekeinde blijft het overwegend droog. Wolkenvelden bepalen het weerbeeld, maar het kan soms even opklaren. In de nacht en vroege ochtend bestaat er kans op mist. Er waait een zwakke tot matige wind, eerst westelijk, later uit zuidelijke richting. Het wordt 5 à 6 graden. Ook de nachten worden kouder met kans op een graadje lichte vorst.

Weetje
Maandag steeg de temperatuur naar een voorjaarsachtige 14.5 graden. Dat was een dagrecord (zachtste 6 januari) en een decaderecord (de eerste 10 dagen van januari). Het was ook de op een na hoogste temperatuur ooit in januari gemeten. Alleen op 13 januari 1993 werd het bij 15.1 graden nog iets zachter. Toen stormde en regende het. Maandag scheen ook de zon even.

Oud-schooldirecteur schrijft historische roman

Toon van Dijk: 'Het verhaal van Dagobert de Tweede fascineerde me meteen'

Toon van Dijk in zijn studeerkamer. Foto: Bob Awick

NAARDEN - De middeleeuwse Koning Dagobert II zat slechts drie jaar op de troon toen hij werd vermoord tijdens een jachtpartij. Toch werd Naarder Toon van Dijk (66) gegrepen door zijn geschiedenis. De gepensioneerde directeur van de Bussumse Juliana-Brandsmaschool schreef een roman over 'Dagobert de Tweede, de laatste Merovingische koning'.

Koning Dagobert leefde in wat historici de 'donkere middeleeuwen' noemen, in de zevende eeuw na Christus. Geen vrolijke periode: de rijke adel voerde oorlog over de hoofden van het volk heen. Niemand werd oud. Van Dijk, sinds twee jaar met pensioen en naar eigen zeggen 'altijd al geïnteresseerd in geschiedenis en theologie', vindt het echter een prachtig tijdvak. "Toen ik het boek 'Het heilige bloed en de heilige graal' van Baigent en Leigh over het ontstaan van het christendom las, was ik verkocht. In dat boek, waar Dan Brown deels de Da Vinci Code op baseerde, kwam ik voor het eerst koning Dagobert II tegen. Hij was de laatste van het Franse Merovingische koningshuis, dat ooit begon met koning Clovis. De figuur van Dagobert fascineerde me meteen."

Het verhaal van Dagobert - en van de roman van Van Dijk - in een notendop, gaat zo: prins Dagobert wordt op 25-jarige leeftijd koning van Austrasië (het huidige Noord-Frankrijk en de Belgische Ardennen), nadat hij na een ontvoering zijn jeugd in Ierland en Engeland had doorgebracht. Als vorst gaat hij het conflict aan met de kerk. Die legt hij belastingen op terwijl de boeren hun oogst mogen houden. Daarmee tekent Dagobert zijn doodvonnis, want na slechts drie jaar op de troon wordt hij vermoord. Door de kerk, zegt Van Dijk. "Het Vaticaan heeft omstreeks 1150 toegegeven betrokken te zijn geweest bij zijn dood."

'Het is een op historische feiten gebaseerd verhaal'

Graven
Voor zijn roman deed de Naarder vier jaar onderzoek. Lastig, want uit de vroege middeleeuwen zijn weinig geschreven bronnen over. De beschikbare geschriften zijn vaak een kopie van een kopie en dus weinig betrouwbaar. Maar Van Dijk houdt van graven, zegt hij. Hij zat weken in de bibliotheek. "Ik mocht in de bibliotheek van Amsterdam hele oude boekjes lezen, met handschoenen aan."
Van Dijk reisde ook naar de plaats van de actie, naar het Noord-Franse Metz en Stenay. "Daar ligt Dagobert begraven en staat ook het museum."

Het boek is een roman geworden, geen geschiedenisboek. "Het is een op historische feiten gebaseerd verhaal. Ik kwam er al snel achter dat de weinige bronnen elkaar tegenspreken over belangrijke gebeurtenissen. Het ene verhaal zegt dit, het andere dat. Dus heb ik de feiten genomen en de vele gaten ingevuld met mijn eigen verhaal."

En Van Dijk houdt van verhalen vertellen. Na 40 jaar voor de klas is dat voor hem tweede natuur. "Ik vertelde op school altijd verhalen en nu nog. In het Naarderheem, in de kerk, bij verenigingen. Ik heb ook heel veel geschreven, maar dit is de eerste keer dat een verhaal van mij is uitgegeven." Maar ook al is de Naarder gefascineerd door de middeleeuwen, hij had zelf niet perse in de zevende eeuw willen leven. "Als edelman was het misschien best een avontuurlijke tijd, maar als gewone boer of burger was het een verschrikkelijk leven. Veel ontberingen, ziektes en keihard werken. Dan zijn we in de moderne Westerse wereld beter af."

Pluimgraaf zoekt baas van hondjes die kip doodbeten

De doodgebeten kip. Foto: Gooise Ark

NAARDEN - Kinderboerderij de Pluimgraaf is op zoek naar de eigenaresse van twee honden die daar maandagmiddag een kip hebben doodgebeten.

Volgens beheerder Maartje Breurken liep de kip langs het hek toen er rond 12.00 uur een dame langswandelde met twee kleine witte hondjes. "Onze stagiaires hoorden lawaai en zagen dat de hondjes de kip te pakken hadden. Hun baasje was overstuur en bood haar excuses aan." Toen het personeel zich over de kip ontfermde, liepen honden en baas door. "Als die mevrouw zich meldt, kunnen we bespreken hoe we dit oplossen. Ik hoor graag haar kant van het verhaal."

Politicus Verest wordt vijfde

NAARDEN - Ex-raadslid Wim Verest is vijfde geworden bij de verkiezing van de 'Politicus van 't jaar 2013 in de Gooi en Vechtstreek'.

Jaarlijks houdt de Bussumse CDA'er Bert Sonneveld deze verkiezing, waarbij iedereen via internet een stem kan uitbrengen op door Sonneveld genomineerde politici uit de regio. Verest (GroenLinks) was dit jaar de enige Naardense kandidaat.

Theo Reijn, fractievoorzitter van het CDA van Wijdemeren, kreeg de meeste stemmen.

Speelzaal in Godelinde-school

NAARDEN - De Godelindeschool heeft er een peuterspeelzaal bij. De SKBNM opende er maandag speelzaal Peuterlinde.

Op de eerste schooldag van het nieuwe jaar startten de peuters van voormalig peuterspeelzaal 't Koepeltje op hun nieuwe locatie in de Godelindeschool.

Volgens de leidsters van Peuterlinde hoefden de kinderen helemaal niet te wennen aan hun nieuwe plek en werd er meteen volop gespeeld.

RC 't Gooi verliest van DIOK

NAARDEN - De mannen van Rugbyclub 't Gooi zijn het nieuwe jaar begonnen met een nederlaag. De Naarders verloren zaterdag met 21-13 van het Leidse DIOK.

Nadat de ploeg vorig jaar nog de landstitel in de wacht sleepte, loopt het dit seizoen wat minder. Komende zaterdag speelt 't Gooi thuis tegen de nummer twee, het Haagsche RC.

Oud tegen Jong bij de rugbyers

Foto: Christina Smallenbroek

Bij Rugbyclub 't Gooi nam 'Jong' (onder de 25 jaar) het op nieuwjaarsdag traditiegetrouw op tegen 'Oud' (boven de 35). De winst ging naar de jeugd. "Wilde Oud in het verleden nog wel eens winnen, dat zat er in 2014 niet in", vertelt Jan Seignette. "De jeugd van 't Gooi is de laatste jaren te sterk geworden. De conditie speelde team Oud tegen het einde van de wedstrijd parten." De wedstrijd werd voorafgegaan door een touchrugbywedstrijd tussen de jongste jeugd en hun ouders. Aan het einde van de middag volgde een drukbezochte nieuwjaarsreceptie.

Peter van den Berg

Geboren en getogen Naarder
Conciërge en Vestingnar

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik ben conciërge op een school in het voortgezet onderwijs. In de carnavalstijd zorg ik er bij de carnavalsvereniging voor dat de optocht goed verloopt."

Wat is er zo leuk aan carnaval?
"Hoe toepasselijk: het 'onder ons' zijn. De sfeer en de gezelligheid."

Wat maakt een goede carnavalsoptocht?
"Een diversiteit aan thema's, goede muziek, vrolijke mensen en de hulp van vele vrijwilligers maken de optocht elk jaar tot een succes. En uiteraard ook de steun van C.V. de Vestingnarren."

Welk Naarder nieuws houdt je bezig?
"De fusie met andere gemeenten. Het maakt mij niet uit met welke gemeente(n) Naarden gaat fuseren maar we moeten er met elkaar op toezien dat de identiteit van Naarden niet verloren gaat."

Wat zou je doen als je een dag burgemeester van Naarden zou zijn?
"Op die dag zou ik besluiten dat er een cultuurcentrum gebouwd wordt waar alle Naardense verenigingen (denk aan de toneelverenigingen, de carnavalsvereniging, het muziekvendel en anderen) gebruik van kunnen maken. Hier hebben niet alleen de verenigingen plezier van, maar ook de Naarders."

Welk goed voornemen heb je voor dit jaar?
"Ik heb er niet echt een maar ik wil me wel blijven inzetten voor het vrijwilligerswerk."

Wat zou je doen met een miljoen euro?
"Voor mezelf eerst een hele mooie en snelle Porsche kopen."

Wat is je favoriete film?
"Nederlandse speelfilms. Denk bijvoorbeeld aan 'De scheepsjongens van Bontekoe'. Goed acteerwerk, prachtige kostuums en decors."

Viersterrenhotel of camping?
"Tja. Ik kan geen keuze maken omdat het allebei leuk is. Ik heb regelmatig gekampeerd en ben ook in hotels geweest."

Ervaren politici voeren lokale kieslijsten aan

Maar partijen komen ook met nieuwe gezichten

Stemmen tijdens de vorige gemeenteraadsverkiezingen. Foto: Bob Awick

door Lisa van Dorp

NAARDEN - De Naardense politieke partijen hebben hun kieslijsten bekendgemaakt voor de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart. Een rondje langs de partijen leert dat er weinig verrassingen zijn. Ervaren fractievoorzitters en een wethouder voeren de kieslijsten aan. Maar lager op de lijst staan ook wat nieuwkomers.

De VVD gaat de verkiezingen in met fractievoorzitter Miriam van Meerten-Kok op 1, gevolgd door de raadsleden Rob Niehe en Jelmer Kruyt. De hoogstgenoteerde nieuwkomer bij de VVD is Ilse Milin, op plaats vier. VVD-wethouder Henk Lanting sluit de kieslijst. Bewust, reageert hij. "Het betekent dat ik na de verkiezingen niet terugkom in de lokale politiek. Ik heb andere plannen met mijn leven dan een tweede termijn wethouderschap."

Ook D66 koos voor fractievoorzitter Olaf Vroom als lijsttrekker, gevolgd door raadslid Trude Schermer. Op drie vinden we de eerste nieuwkomer, fractiesecretaris Koos de Haan. Raadslid Rik Lammers wilde na acht jaar lokale politiek een niet-verkiesbare plaats. Bij GroenLinks wel een paar wijzigingen. Wethouder Wil de Vries-Kempes voert weer de lijst aan, met raadslid Paul Straver op twee. Maar op de plaatsen twee tot en met vijf staan drie nieuwkomers in de lokale politiek: Dries Bertelink, Maria van Rooyen en Richard Habraken. Fractievoorzitter Schreuders en raadsleden Guinée en Rapati houden ermee op.

Bij de PvdA voert fractievoorzitter Lars Voskuil de lijst aan, gevolgd door raadslid Rolien Bekkema. Op drie staat Imane al Makroudi, ook een nieuw gezicht. Bij het CDA staat fractievoorzitter Marleen Sanderse op één. Op plaats twee een nieuwkomer, het huidige steunfractielid Herman de Hollander. Raadslid Frans Eijpe staat op drie.

Asiel stopt met opvang vogels uit Almere

NAARDEN - Het Vogelasiel in Naarden is per 1 januari gestopt met de opvang van zieke en gewonde vogels uit Almere. Het asiel kan de opvang niet meer betalen omdat de gemeente Almere geen subsidie meer geeft.

Volgens beheerder Erik Bruinning gaat het besluit hem aan het hart, maar heeft de opvang geen andere keuze. "Als we door zouden gaan, zouden we binnen een jaar de deuren moeten sluiten. Zo'n 1.500 vogels komen uit Almere. Dat is een derde van het totaal aantal vogels dat mensen jaarlijks bij ons brengen. Omgezet naar geld kost de opvang van die dieren ons 34.000 euro per jaar. Maar we krijgen al twee jaar geen subsidie meer van de gemeente Almere, dus nu houdt het op."
Vorig jaar kon het Vogelasiel de opvang van de poldervogels nog uit het eigen spaarpotje betalen, maar dat is nu voorbij, zegt Bruinning. Voor de vrijwilligers van het asiel betekent het dat het het komende jaar rustiger wordt.

Verdachte mannen opgepakt

NAARDEN - Agenten hebben donderdagnacht op de Amersfoortsestraatweg twee verdachte mannen van de weg geplukt. Het gaat om een Bussumer (38) en een Almeerder (37). Ze waren op een vermeende rooftocht, de agenten vonden in hun auto onder andere inbrekersgereedschap.

Politieagenten kwamen de twee mannen 's nachts tegen op de weg en trokken de auto van het duo na. De mannen werden staande gehouden toen de auto tijdens een check onverzekerd bleek. De twee inzittenden waren geen onbekenden van de agenten. De mannen hadden spullen bij zich waarmee doorgaans panden opengebroken worden.

De Bussumer werd door de agenten aangehouden voor de onverzekerde auto en het rijden zonder geldig rijbewijs. De Almeerder werd meegenomen voor het in bezit hebben van het gereedschap. De recherche onderzoekt de zaak nog.

NVC weer het veld op

NAARDEN - Na een kort kerstreces gaan de voetballers van NVC volgend weekend het veld weer op. De Naarders staat meteen een zware klus te wachten: NVC speelt volgende week tegen runner-up De Meern.

Naast het treffen met De Meern staat NVC ook de duels met concurrent De Kennemers en het eveneens sterk presterende AFC'34 te wachten. De voetballers kunnen dus gaan warmlopen voor een zware voetbalmaand. De maand wordt afgesloten met een duel tegen Stormvogels, dat het ook net wat beter doet dan NVC.

Met een zevende plaats heeft NVC een goede eerste helft van het voetbaljaar achter de rug en presteert de club als promovendus naar behoren. De achterstand op koploper JOS/Watergraafsmeer bedraagt ondertussen echter wel al elf punten.

Inzameling kerstbomen

NAARDEN - Naarders kunnen op woensdag 8 en 15 januari hun kerstboom aan de weg zetten. De inzamelwagen van de GAD komt dan langs.

De bomen moeten voor 07.30 uur, zonder versiering, pot of houten kruis, aan de weg liggen. Wie dat niet haalt, kan de kerstboom ook zelf naar een van de afvalstations brengen.

Filmhuis Bussum

Inside Llewyn Davis. Foto: Filmhuis Bussum

Muziekdocumentaire TWENTY FEET FROM STARDOM toont het zangtalent (!) van achtergrondzangeressen.

In CHILD'S POSE winnen een zelfzuchtige moeder en zoon de sympathie van de kijker.

In INSIDE LLEWYN DAVIS van de Coen brothers hoopt een muzikant op zijn doorbraak. Schitterende folkmuziek en absurde dialogen.
THE LUNCHBOX is een ode aan de vriendelijke zelfspot van een Indiase man die per abuis een overheerlijke maaltijd ontvangt.

In LA TENDRESSE ondernemen gescheiden ouders samen de lange reis naar hun gewonde zoon.

DIANA verbeeldt the Britse People's Princess in de laatste twee jaar van haar leven.

In HET DINER maken ouders met tenenkrommende onverschilligheid een rommeltje van hun gezinsleven. Naar Herman Kochs roman.

In DE NIEUWE WILDERNIS ongelofelijke beelden uit de Oostvaardersplassen.

Verwarrende gevoelens in GRAND CENTRAL: man die in een kerncentrale werkt ontving te veel straling, maar kan zichzelf niet weghouden van de verloofde van een collega.


ONLY LOVERS LEFT ALIVE is een onconventioneel liefdesverhaal over twee intelligente, bloeddorstige bohemiens.

Twee JEUGDFILMS: PLANES over een sproeivliegtuigje met hoogtevrees. En FINN, een ontroerende familiefilm.

Alle films op www.filmhuisbussum.nl.

BUSSUM - Het zit erop. De zevende editie van Bussum op IJs was een succesvolle en is zondag 5 januari onder veel belangstelling feestelijk afgesloten. Dankzij de gemeente Bussum, alle sponsors, suppliers en vrijwilligers kon iedereen weer genieten van ruim vier weken ijspret in Bussum.

Dat Bussum op IJs in een behoefte voorziet om te komen schaatsen, ontmoeten en genieten in de decembermaand, is duidelijk. Ruim 20.000 bezoekers vonden dit jaar hun weg naar de ijsbaan. Deze succesvolle editie dankt Bussum op IJs aan alle steun van de gemeente Bussum, sponsors, suppliers en vele vrijwilligers. En natuurlijk het enthousiasme van de bezoekers en het veelal mooie schaatsweer.

Het Raadhuisplein is inmiddels weer een parkeerplaats. Stichting en projectteam Bussum op IJs zijn iedereen zeer dankbaar en maken zich op voor de achtste editie: Bussum op IJs 2014/2015.

Versa vrijwillgerscentrale

Vamana Naarden: bedenker en organisator van sponsoracties (8 uur per maand).

De Palmpit Bussum: PR-medewerker die de door De Palmpit georganiseerde evenementen en activiteiten aankondigt middels diverse media (4 uur per week).

GGz Centraal Bussum: vrijwilliger voor het winkeltje in 2e hands kleding, de Mouwritshof, die sturing geeft. (3-9 uur per week; de winkel is 3x3 uur per week geopend).

Amaris, Woonzorgcentrum De Veste Naarden: ondersteuner bij verschillende activiteiten voor de locatie de Beer (2 uur per week).

maandag 13 januari

Computercursus

Bellefleur houdt een cursus over besturingssysteem Windows 8. De cursus is bedoeld voor bestaande windowsgebruikers, die willen overstappen op of zijn overgestapt op een nieuwe computer/laptop met een muis. Er worden 3 lessen gegeven. Aanvang 15.00 uur, kosten € 35,-. Aanmelden op 035-6953117.

Beeldhouwen

Er start een cursus beeldhouwen met speksteen. De cursus bestaat uit 5 tot 10 lessen voor volwassenen op woensdagavond van 20.00 tot 22.00 uur. Opgeven kan op 035-6937310 of www.atelier-inevenwicht.nl.

Open tafel

Buurtcentrum De Heul aan de Koekoeklaan opent elke week op maandag de deuren voor de open tafel. Bezoekers kunnen lekker mee komen eten. Er wordt van alles geserveerd. De open tafel start elke maandagavond om 17.30 uur. Opgeven kan tot vrijdag twaalf uur op 035-6938786.

woensdag 8 januari

Dvd-voorstelling

De Palmpit vertoont een dvd op groot scherm. Aanvang 19.30 uur, entree € 1,-.

Wandeltocht

Bellefleur houdt weer een wandeltocht. De wandelgroep vertrekt om 13.00 uur vanaf Bellefleur. De tocht duurt ongeveer anderhalf uur.

donderdag 9 januari

Nieuwjaarsreceptie

Bellefleur houdt weer de jaarlijkse gezellige nieuwjaarsreceptie. Vanaf 15.00 uur kunt u terecht voor een hapje en een drankje.

Hardlopen

Een groep Naarder vrouwen gaat hardlopen. Er is nog plek. Er wordt donderdag gestart vanaf de fysiotherapiepraktijk aan de Evert de Bruijnstraat. De cursus duurt 3 maanden, de eerste maand is gratis. Aanvang elke donderdag om 10.30 uur, aanmelden op 06-12639665.

vrijdag 10 januari

Spelletjes

De Palmpit houdt een spelletjesmiddag. Bezoekers kunnen vanaf 14.00 uur langskomen om een spelletje te spelen. Ook op de computer.

Mahjong

De Palmpit houdt een Mahjong-cursus. De cursus bestaat uit 8 lessen. Meedoen kost € 10,-. Aanmelden op 035-6982392.

zondag 12 januari

Lezing

Olga Dol geeft in De Palmpit een lezing over Venetiaanse Maskers in wijkontmoetingscentrum De Palmpit. De lezing gaat uitgebreid in op het ontstaan van de maskers, de link met de Commedia dell'Arte, de huidige maskers en het maken van een mal en een masker van papier mâché. Aanvang 14.30 uur, entree € 4,-.

dinsdag 14 januari

Lezing

Marc Verstraeten houdt in de bibliotheek aan het Wilhelminaplantsoen een lezing over zijn reis naar Antartica. Verstraeten vertelt van alles over het natuurlandschap van het werelddeel. Aanvang 14.00 uur, entree € 5,-. Kaarten reserveren op www.bibliotheeknaardenbussum.nl.

donderdag 16 januari

Concert

Een trio van specialisten in de barokmuziek treedt op in de NPB-kerk aan de Iepenlaan. Op het programma staan werken van Sammartini, Vivaldi, Bach & Naumann. Aanvang 20.30 uur, entree € 20,-. Kaarten te koop op musicaAantiqua@me.com.

vrijdag 17 januari

Schakel-diner

De Schakel houdt weer een diner. Het diner start om 18.00 uur, na afloop wordt nog een kopje koffie of thee geschonken. Het diner bestaat uit verse erwtensoep. Mee-eten kost € 6,-. Opgeven kan op 035-6944742.

zaterdag 18 januari

Kunstcursus

Bellefleur houdt een cursus over de kunstgeschiedenis van de middeleeuwen. Er wordt in zes lessen gesproken over welke rol de kunst toen had en hoe bepaalde kunst ontstond. Deelnemen aan de cursus kost € 87,50. Opgeven kan op 035-8884795.

Cursus

Er start een cursus 'Stembevrijding'. Deelnemers vinden in deze cursus de verbinding met hun stem. De cursus duurt zeven zaterdagochtenden, om de 3 weken, tussen 10.00 en 12.30 uur in de NPB-kerk. Opgeven kan op 06-24584836.

zondag 19 januari

Soosmiddag

De Palmpit houdt een soosmiddag voor jong en oud. Het motto is met elkaar er een gezellige middag van maken. Deze middag is er o.a. een optreden van de spelersgroep van de Christengemeenschap Bussum samen met het driekoningenspel. Aanvang 14.30 uur.

woensdag 22 januari

Dvd-voorstelling

De Palmpit vertoont een dvd op groot scherm. Aanvang 19.30 uur, entree € 1,-.

zaterdag 25 januari

Lunch en muzikale middag

De Schakel serveert een lunch en een muzikale middag met Arno Kolenbrander. De lunch wordt geserveerd vanaf 11.30 uur. Om 14.00 uur komt Kolenbrander optreden. De kosten bedragen € 12,- per persoon. Opgeven kan tot 20 januari op 035-6949312.

zondag 26 januari

Bingo

De Palmpit houdt een bingo. Ook deze keer zijn er weer leuke prijzen te winnen. Aanvang 14.30 uur, entree € 4,-.

dinsdag 28 januari

Cursus aquarelleren

Jacqueline Comello houdt een cursus basistechnieken aquarelleren. De cursus bestaat uit twaalf lessen, de meest uiteenlopende technieken komen aan de orde. De cursus start op 28 januari, tussen 14.00 en 16.00 uur. Kosten € 120,-, opgeven op 06-17704781.

zondag 2 februari

Muzikale middag

Het combo 'Opmaat' treedt op in De Palmpit. Het gezelschap bestaat uit altsax, piano, gitaar, contrabas en vibrafoon. Ze spelen evergreens, mainstream en achtergrondmuziek. Aanvang 14.30 uur, entree € 4,-.

woensdag 5 februari

Dvd-voorstelling

De Palmpit vertoont een dvd op groot scherm. Aanvang 19.30 uur, entree € 1,-.

En verder...

Comenius Museum

In het Comenius Museum is dit najaar de tentoonstelling Labyrint te zien, waarin kunstenaars reageren op het boek 'Het Labyrint der wereld en het Paradijs des harten', dat Jan Amos Comenius schreef in 1626. Comenius geeft een kritische schets van de wereld, door hem voorgesteld en getekend als fictieve stad. De tentoonstelling is te zien tijdens openingstijden.

Bussumers toosten met burgemeester op goed jaar

Foto: Bob Awick

Bussum staat een druk jaar te wachten. Een jaar vol met taken voor de gemeente, maar ook een jaar waarin er meer wordt verwacht van de burgers zelf. Dat was maandag de tendens van de toespraak van de burgemeester op de drukbezochte nieuwjaarsreceptie van de gemeente. Heijman doelde erop dat komend jaar het samengaan met de buurtgemeenten vormgegeven wordt, maar ook dat Bussum bepaalde zaken anders moet aanpakken omdat het nou eenmaal minder geld te besteden heeft. Na de toespraak werd vooral getoost op een goed jaar.

Johannesbeeldje voor korfbalman Ton de Wildt

Bussumer krijgt Kleine Johannes op nieuwjaarsreceptie 

BUSSUM - Voor al zijn werk voor de Bussumse sport, en dan vooral voor het korfbal, heeft de gemeente Bussum maandagavond de Kleine Johannes toegekend aan rasbestuurder Ton de Wildt van DOC. De Bussumer was slechts een beetje verrast, maar wel heel erg vereerd. "Het doet enorm goed dat mensen het werk dat je doet waarderen", vertelt de bestuurder.

De burgemeester roemde de Bussumer voor z'n jarenlange belangeloze werk voor de Bussumse korfbalclub. Eerst voor EBKC Olymia, later voor opvolger DOC. "U trad al erg jong toe tot het bestuur van de club en heeft van alles gedaan om de club sterk en gezond te maken", sprak de burgemeester, waarna een applaus volgde. Ook roemde de burgemeester de persoon achter de bestuurder. "U staat open voor andermans argumenten. Ook staat u bekend als volhardend, betrouwbaar en bekwaam."

Met 53 korfbaljaren op de teller gaat De Wildt (63) al even mee. Eerst alleen jeugdspeler van de club, maar 47 jaar geleden trad de Bussumer ook toe tot het bestuur. Er volgde een jarenlange reeks van taken bij de Bussumse korfbalclub. Van bestuurstaken voor de club zelf tot het beheren van het onlangs compleet gerenoveerde sportpark aan de Voormeulenweg. "Als je naar een club gaat, moet je er ook wat voor terugdoen", meent De Wildt. "Dat doen zat andere mensen ook. Het bestuurswerk voor de club trekt me gewoon heel erg. Je leert er veel van, maar het levert ook contacten op met veel andere mensen."

Met 53 korfbaljaren op de teller gaat De Wildt al even mee

De Bussumer werd maandag verrast door de lovende woorden van de burgemeester, maar bleef nuchter onder de aandacht. "Het heeft me een beetje verrast, maar er begon al snel een lampje te branden. Toen we aankwamen zagen we heel veel bekenden. Dan snap je het wel. De burgemeester had zijn eerste woorden nog maar net gezegd, toen het me al snel helder werd."

Bussum gaat goed om met lokaal monument

BUSSUM - Bussum gaat goed om met de monumenten van het dorp. Dat stelt de Grote Monumenten Gemeentetest van onderzoeksbureau Heemschut. De gemeente Bussum ontvangt twee sterren, omdat het op meer dan de helft van de punten goed scoort. Totaal kunnen er 3 sterren gescoord worden.

Bussum scoort onder andere goed omdat het een recente monumentennota heeft met regels over de monumenten en omdat de gemeente afspraken heeft gemaakt over hoe er met monumenten omgegaan wordt. Toch kan het volgens het onderzoek ook beter: zo kan Bussum volgens het onderzoeksbureau de regels nog beter doorgeven aan de beheerders van monumenten.

Monumenten
Bussum heeft ongeveer 40 monumenten. Per jaar wordt er zo'n 20.000 euro gereserveerd voor het onderhoud en het beheer.

Geen 'award' voor wethouder Boekhoff

BUSSUM - Wethouder Gerard Boekhoff heeft de jacht om de award 'Politicus van het jaar in de Gooi- & Vechtstreek' verloren van CDA'er Theo Reijn (Wijdemeren). De Bussumse wethouder werd derde en moest ook D66'er Wimar Jaeger (Muiden) voor laten gaan.

De twee medestrevers bleven de Bussumse wethouder steeds net voor, hoewel de marges krap bleven. Er werd in totaal 25860 keer gestemd.

Een jaar geleden werd Boekhoff nog tweede. Toen was ook dorpsgenoot Ronald Plasterk een van Boekhoffs concurrenten. Deze keer mocht er van elke gemeente slechts een deelnemer meedoen.

Grote verkeerscontrole op parkeerplaats

De politie controleerde passerende auto's. Foto: Sjoerd Stoop

BUSSUM - De politie heeft donderdag een grote verkeerscontrole gehouden op de parkeerplaats naast station Bussum-Zuid. Stuk voor stuk werden er auto's van de weg geplukt voor een controle.

Er werd gekeken naar de staat van de auto's. Daarom werden er meerdere oudere auto's naar de kant gehaald. Ook werd er gekeken of autobestuurders wel hun gordel omhadden en of er wel handsfree gebeld werd. De controlepost stond er vanaf 's ochtends en was vlak voor de lunch weer weg.

Bloembollen voor Bremstraat

BUSSUM - Bewoners van de Bremstraat hebben vorige week zo'n 7500 bloembollen geplant om de buurt wat op te fleuren. Een groep van ongeveer 20 buurtbewoners pakten harken, schoffels en schepjes om aan de slag te gaan.

Eerder pakten buurtbewoners ook al de Karel Doormanlaan aan. Ook op de Bremstraat werden de bloembollen geleverd door de gemeente. Er werd zo'n twee uur gewerkt om de bollen netjes in de grond te krijgen. De bloembollen werden geplant om de straat weer wat groener te maken. Door werkzaamheden moesten eerder veel bomen worden gekapt, waardoor de straat erg kaal oogde. Door het planten van de bloembollen en het plaatsen van andere boompjes moet de straat straks weer mooi groen en fleurig worden.

Zelf je woning ontwerpen op MOB-complex

BUSSUM - Belangstellenden voor een appartement op het oude MOB-complex kunnen straks zelf bepalen hoe hun toekomstige huis eruit moet zien.

Het oude MOB-complex moet een groene buurt worden waar straks gewoond kan worden. Op de workshops kunnen deelnemers hun woonwensen aangeven. Deze workshops worden pas gehouden als genoeg belangstellenden hebben aangegeven graag mee te doen aan het project. Belangstellenden kunnen zich nog aanmelden.

Vaker controles op Brinklaan

BUSSUM - Er komen vaker verkeerscontroles op de Brinklaan. De weg wordt vanaf deze maand door de politie bestempeld als 'trajectweg'.

Op de Bussumse weg wordt vanaf nu structureel gecontroleerd en soms zal dat meerdere keren per week gebeuren. Ook zal er vaker worden gecontroleerd als er wordt gewerkt aan de weg.

Er werd onder andere voor deze weg gekozen, omdat uit onderzoek naar voren kwam dat op voor bestuurders bekende wegen vaak te hard wordt gereden. De Brinklaan geldt als één van de drukkere wegen van het dorp.

Web topvijf

1. Grote verkeerscontrole op parkeerplaats Bussum-Zuid
2. Vaker verkeerscontroles op Brinklaan
3. Oudejaarsavond en -nacht verlopen goed
4. De beste wensen van bekende Bussumers
5. Meerdere opstootjes rond horeca

Nieuwe Mégane voor oude prijs

Voordeel bij introductie

De meerprijs voor de Estate bedraagt 1000 euro.

De prijzen van de Renault Mégane gaan ondanks het feit dat hij vernieuwd is, niet omhoog. Er zijn extra scherp geprijsde uitrustingspakketten leverbaar: het Technology Upgrade Pack en het Pack Handsfree. Het nieuwe model staat vanaf heden bij de Renault-dealers.

De vernieuwde Mégane heeft een nieuw en frisser ogend front gekregen. Alle carrosserievarianten zijn voorzien van dezelfde voorbumper en motorkap en nieuw vormgegeven koplampen. De vanafprijs van 19.990 euro geldt voor de vijfdeurs Mégane Hatchback Energy TCe 115 Stop & Start Authentique. De meerprijs van de Mégane Coupé bedraagt voor alle uitvoeringen 500 euro en voor de Mégane Estate 1.000 euro. De nieuwe Renault Mégane valt verder op door de zeer complete uitrusting. De luxueuze uitvoering Bose is uitgerust met een Bose Premium-audiosysteem, lichtmetalen 17" wielen, donkergetint privacy glass, elektronisch geregelde airconditioning en parkeersensoren achter. Renault berekent hiervoor 2.000 en 2.800 euro.

Ter gelegenheid van de introductie biedt Renault een Technology Upgrade Pack voor de speciale prijs van 395 euro met een aantal veiligheidsverhogende zaken. Dat zijn parkeersensoren voor en achter, een achteruitrijcamera, Lane Departure Warning en een grootlichtassistent. Het Handsfree Pack van 495 euro is helemaal nieuw voor de Renault Mégane. Het biedt de Renault Handsfree Card, een elektrisch bedienbare handrem en Hill-Start Assist.

C4 zuiniger en stiller met nieuwe motor

De nieuwe C4-motor is leverbaar op alle uitrustingen.

Citroën introduceert de nieuwe e-THP 130 PureTech motor op de Citroën C4, de eerste 3-cilinder turbomotor en tevens de eerste benzinemotor die voldoet aan de Euro 6-norm. Dat betekent 20% bijtelling tot en met 2015.

De e-THP 130 motor is voorzien van de volgende noviteiten: een dubbele thermostaat, een balansas, een gekoeld inlaatspruitstuk, klepstoters met een lageweerstandscoating, nokkenasverstelling voor in- en uitlaatnokkenas, een in de cilinderkop geïntegreerd uitlaatspruitstuk en waterafvoerhuis en ten slotte een distributieriem die door het oliecarter gaat.

De motor zorgt voor een lager brandstofverbruik en lagere uitstoot, is stiller, loopt soepeler en is sneller op temperatuur. Hij vervangt de VTi 95 en VTi 120 motoren en is leverbaar op alle uitrustingsniveaus van de Citroën C4. De vanafprijs bedraagt 19.990 euro als Attraction-uitvoering.

Volkswagen nummer 1 van 2013

Volkswagen was het bestverkopende automerk in Nederland in 2013, de VW Up! het meest verkochte model. Er gingen er ruim 16.000 van de weg op. Na de Up! is de Golf het meest verkocht, ook een Volkswagen. Daarna volgen de Ford Focus, de Renault Mégane en de Volvo V40. Volkswagen torent met een marktaandeel van 12% (50.000 auto's) flink boven de andere merken uit. Renault volgt met 9%. Daarachter zitten Ford, Peugeot en Toyota met marktaandelen van circa 7%. De autoverkopen liepen ten opzichte van 2012 met 17% terug. In het laatste kwartaal, onder invloed van gewijzigde belastingregels per 1 januari 2014, trok de verkoop flink aan.

Julia dolblij met Mitsubishi ASX

'Echt gaaf om als eerste auto een ASX te krijgen.'

Meteen na haar overwinning in The Voice of Holland kreeg Julia van der Toorn de sleutel van een fraaie Mitsubishi ASX in handen. "Echt gaaf om als eerste auto meteen een ASX te krijgen", aldus de 18-jarige muzikante uit Bussum. Want behalve een platencontract was ook deze splinternieuwe Mitsubishi ASX 1.6 Intense een hoofdprijs van de Voice-competitie.
Voorlopig kan Julia nog niet achter het stuur zitten, want ze is nog druk bezig met het halen van haar rijbewijs. Gelukkig zitten ook de passagiers zeer comfortabel in deze ASX. Zo komt Julia heerlijk uitgerust aan bij optredens. Het zal geen probleem zijn om een chauffeur te vinden: "Ik denk dat mijn ouders zo'n nieuwe auto helemaal geweldig vinden, zeker mijn vader, want die is best autogek."

Al vanaf de eerste editie van The Voice of Holland stelt Mitsubishi Motor Sales Nederland voor de winnaar een Mitsubishi ASX ter beschikking. Voor wie iets minder talentvol is: de auto is te koop vanaf 26.990 euro. Hij heeft een krachtige en heel zuinige benzinemotor met een groen B-label. Standaard is de ASX Intense voorzien van onder meer een panoramisch glazen dak, Bluetooth carkit en Xenon-koplampen.

Van de nieuwste Ford Transit zijn er al 400 verkocht

De gloednieuwe Ford Transit Connect is gearriveerd in Nederland. Deze aanwinst binnen de compleet vernieuwde bedrijfswagenrange van Ford heeft een veelbelovende start gemaakt, want alleen al in de voorverkoop hebben de Nederlandse dealers ruim 400 orders mogen noteren. Niet alleen werd de Ford Transit Connect verkozen tot 'International Van of the Year 2014', maar is ook leverbaar met de 'International Engine of the Year' 2012 én 2013: de 1.0-liter EcoBoost benzinemotor.

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat
Hij zijn
eniggeboren zoon
gegeven
heeft, opdat een
ieder, die
in Hem gelooft,
niet verloren
gaat, maar
eeuwig leven
heeft staat
in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Versa Welzijn "Administratie voor Elkaar" en Formulierenspreekuur samen in één spreekuur. Elke donderdag inloop spreekuur van 10 -12 uur in Uit Wijk, Dr.Schaepmanlaan 10, Bussum. U kunt langskomen voor hulp bij uw administratie, met formulieren; inschrijven en reageren op woningen bij Woningnet; digitaal opvragen van bankafschriften etc. Kom langs en neem uw administratie mee! Privacy is gewaarborgd. De hulp is gratis. Informatie: Tineke van der Tol en Wilma Post, 035-6911251

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

GOEDE VOORNEMENS
VOOR 2014?
Meer bewegen!
Maak kennis met
SLENDER YOU
Ook voor mensen met
medische klachten.
Maak nu een afspraak
voor een proefsessie!
Slender You Studio
Kortenhoef

Winkelcentrum Meenthof
Telefoon 035-656 61 13
SLENDER YOU
ZONNEBANK
HYDROMASSAGE
FISH SPA

Vrouw zoekt werk in de huishouding met strijkwerk etc. 10 jaar ervaring en met goede ref. in Naarden-Bussum. Mevr. Kim, 9 euro p/u. Tel.: 06-11412386

Bussum en Naarden
Diverse garages te huur
Vanaf € 100,- per maand excl. BTW
Info: De Vuurtoren makelaardij
0294 – 43 23 23
welkom@demakelaars.nl

GEZOND BEWEGEN in 2014! De Oefentherapeuten van de Koopweg organiseren doorlopend groepslessen: Bewust Bewegen dinsdag 10.00 u. Bewust Wandelen op de hei maandag 10.00 u. Hydrotherapie donderdag 20.00 u. Info: 035-6914883

Slecht weer? Slecht ter been? Geen tijd? Drogisterij De Wijze Wolk: Altijd gratis bezorging aan huis. Bel: 035-5446220 of kijk op www.dewijzewolk.nl

Gezocht voor dinsdag- en vrijdagmorgen: lieve oppas en nette werkster die 2 kinderen (4 jaar en 6 maanden) naar school/kdv brengt en huishoudelijk werk kan verrichten. Mogelijk ook extra oppasmomenten nodig. Bel voor kennismaking: 06-24090587.

Ban wiangtjan voor traditionele Thaise massage. Open van maandag t/m zaterdag van 11.00 uur t/m 22.00 uur. Voor afspraak 06-46890213 of 035-7851359 Laarderweg 22 1402 te Bussum banwiangtjan.nl

Leven in Beeld Ervaren documentairemaker Maarten Nederhorst maakt voor u: de film van uw leven op dvd
www.filmovermijnleven.nl

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 55,-
Tel.: 035-8870159

PEDICURE LIA OOK BIJ U THUIS!!! VOOR EEN AFSPRAAK KUNT U BELLEN 06-12302177.

SCOUTING ARROWE zat. 11 jan. 10.30 uur Bevers 5 jaar, 12.30 uur Welpen 8 jaar. Meerweg (naast BFC) www.arrowe.nl info.bevers@arrowe.nl info.welpen@arrowe.nl

Blijf je in 2014 een lezer, of word je een schrijver? Doe op 22 maart, 26 april en 24 mei a.s. mee aan de basiscursus 'Schrijven is Leuker'. Mail of bel voor meer informatie naar info@lettersopeenrij.nl of 06 - 121 99 757.

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren
en vernieuwen van dak en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

Kom ons assortiment slowjuicers bekijken op onze 'demonstratieochtend' op zaterdag 11 januari a.s. op de Kobaltstraat 2a te Naarden van 11:00-12.30 uur. Voor meer info:
www.slowjuice.nl

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden.
Vrijbl. prijsopgaaf. Tel.:
035-6281550 of 06-25284440

T.h.a. mooie opslag/bedr. ruimte (195 m2 voor € 695 p/m) in Nederhorst den Berg. De ruimte heeft een grote overheaddeur en een loopdeur. Tel.: 06-54271409

Kleinschalige/flexibele opvang in Naarden voor kinderen van 1,5 tot 4 jaar. "PEUTEROPVANGDELAMMETJES@HOTMAIL.COM" Bianca Groot 06-22642730. Er zijn nog plekjes beschikbaar.

Gevraagd: (defecte) vaat/wasmachine, droger, fornuis, cv ketel gratis opgehaald. Tel.: 06-34606808

Vanaf 10 januari a.s gaat de ZUMBA weer van start! Dinsdagavond 20.15 tot 21.15 uur vrijdagochtend 10.00 tot 11.00 uur. Kom voor een GRATIS proefles! Locatie: De Schakel - informatie: 06-28083315 Linda

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service
Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

Te huur aangeb. in Bussum voor werk. vrouw: vrijst. huisje met buitenplaats, gr. badkamer, bovenverd., ruime woonk. en keuken, cv. verw. Goed onderhoud, veel privacy. Dicht bij centrum. Huurprijs € 850,- p.m. all-in. Tel.: 06-51470387

Garage gezocht in directe omgeving Pr. Fred. Hendriklaan Naarden Tel: 035-6949035 of 06-48403924

INTENSITY TRAINING op maandagavond in Naarden o.l.v. Willy Tiepel. Schrijf je nu in voor een GRATIS PROEFLES! Mail naar info@jellyjamdance.nl of bel naar tel.: 06-41470469 voor meer info. kijk ook op www.jellyjamdance.nl

BUHR ZOEKT BOEDEL! UW
HUIS LEEG EN BEZEMSCHOON!
Nu de gehele dag contact
mogelijk via 06-10566581

Schilder PMC Paul biedt u altijd vrijblijvende offerte voor klein of groot werk.
06-53148137
pharskamp@hetnet.nl

Te koop gevraagd: Oud blikspeelgoed/treinbaan en treinen. Mag oud en/of defect zijn. 035-6938689

Gevraagd: RVS roeibootje in goede staat. Telefoon 035-6945836

Lees ook