NaarderNieuws

17 oktober 2018

NaarderNieuws 17 oktober 2018


Animo schoolzwemmen valt tegen

GOOISE MEREN Lang niet alle basisscholen in Gooise Meren maken gebruik van het schoolzwemmen nieuwe stijl. Het plan was om niet alleen Bussumse scholen, maar ook de andere kernen zwemlessen aan te bieden. Met name Muiden en Muiderberg vallen buiten de boot.

Zes scholen hebben zich opgegeven. Een klein deel dus van het totaalaantal scholen in Gooise Meren. Het animo valt dus tegen. De gemeente ziet dat anders en noemt het aantal inschrijvingen boven verwachting. Het badwater in Bussum is niet vol, waardoor er ruimte is voor andere doelgroepen om te zwemmen. Toch zijn de zwembaden tevreden en verwachten ze gedurende het jaar dat nog meer scholen zich zullen inschrijven. Het nieuwe zwembeleid houdt in dat de bovenbouw op de fiets moet komen. Dat vinden niet alle scholen verantwoord. De scholen in Muiden en Muiderberg vinden de afstand te groot. "Het is logisch dat Muiden en Muiderberg niet meedoen, ze hebben geen historie met schoolzwemmen en de afstand is een hindernis", aldus wethouder Geert-Jan Hendriks. Een ander nadeel is dat sommige scholen extra kosten moeten maken omdat ze groep 5 een alternatieve bewegingsles moeten aanbieden. Wie hiervoor de zaalhuur gaat betalen? Daarover gaat de gemeente nog in gesprek met de scholen.

3

Nieuwe foto Edita Moliené

Foto: Politie

MUIDEN De recherche heeft een nieuwe foto verspreid van de vorige maand dood gevonden Edita Moliené uit Naarden. De recherche hoopt dat de, meer recentere, foto ertoe leidt dat meer mensen haar mogelijk herkennen.

Het lichaam van Edita werd op donderdag 20 september gevonden in de Muidertrekvaart, vlak bij de Maxis. Waarschijnlijk lag ze daar al een week, gewikkeld in een plastic zwembad.

Het is nog steeds gissen hoe en waarom Edita om het leven is gekomen. De politie zoekt naar mensen die Edita tussen maandag 10 en donderdag 13 september nog gezien hebben. Of iets gezien of gehoord hebben dat met haar dood te maken kan hebben. Bellen met de recherche kan op 0800-6070 of anoniem op 0800-7000.

Nieuw boek

Foto: Bob awick

In het nieuwste boek 'Het grote vakantiepark' van Willem du Gardijn komen heftigheid en lichtheid bij elkaar. Het is alweer zijn vierde boek.

17

Werken aan realisatie passage en spoorbrug Karnemelksloot

Foto: Jaap van Hassel

NAARDEN Aan de onderdoorgang bij de Karnemelksloot wordt hard gewerkt zodat het 'rondje Naardermeer' gemaakt kan worden zonder dat je door de woonwijk hoeft. Ook komt er een nieuwe spoorbrug en zal de bocht worden verlegd zodat treinen sneller kunnen rijden tussen het Naardermeer en station Naarden-Bussum.

Naarden:
*Witte Kerk 10.00 u. ds. V.C. Lindenburg; Naarderheem 10.30 u. ds. P.J. Viveen-Molenaar
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie en 12.00u. Gezinsviering pastoor C. Fabril; za. 20/10 17.30 u. Eucharistie
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. ds. W. van Sorge en 17.00 u. ds. P.W.J. van der Toorn

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie kapelaan A. Geria
*PGB Oost-Centrum Verlosserkerk 10.00 u. ds. N.W. den Bok
*PGB West Spieghelkerk 10.30 u. ds. J. van Oord
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. A. van Duinen en 17.00 u. ds. U.W. van Slooten
*Remonstranten N-B 10.30 u. ds. C. Gutteling-Sieverink
*Vrijzinnigen N-B 10.30 u. ds. P.J.C. Korver
*Doopsgezinde Gemeente B-N geen dienst
*Evangelisch-Lutherse Gemeente 10.00 u. ds. W.F. Metzger
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. P.A. Smit
*Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap geen Mensenwijdingsdienst

Weerbericht

Aanhoudend droog, zonnige perioden, minder warm

Restanten van tropische orkanen hebben een omvangrijk lagedrukgebied boven Zuidwest-Europa gevormd. De stroming bleef daardoor zuid tot zuidoost en het warme weer kon langer aanhouden. Omdat zich nu boven het Noordzeegebied een nieuwe hogedrukzone gaat vormen, wordt de stroming noord tot noordoost. Het wordt dan minder warm, maar het blijft droog.

Donderdag en vrijdag

Na een lange reeks van 8 dagen met een maximum boven 20 graden breidt bewolking van een zwak koufront zich in de nacht naar donderdag over onze omgeving uit. Overdag zijn er wolkenvelden en schijnt de zon nu en dan. Het blijft droog. Het wordt 17 graden. Vrijdag schijnt de zon wat vaker. Bij een matige noordoostenwind is het met 15 graden tamelijk fris.

Het weekeinde

In het weekeinde wordt het weerbeeld bepaald door een mix van zonnige perioden en enkele wolkenvelden. Mogelijk enkele stapelwolken, maar die bereiken het buienstadium niet. De nachten zijn fris met kans op mist en een minimum van circa 6 graden. Er waait een matige wind, eerst noordoost, zondag draaiend naar west tot zuidwest. Het wordt 16 à 17 graden.

Weetje

Het was zaterdag met 26.3 graden de warmste 13e oktober ooit gemeten. Het vorige record was 23.6 graden in 1990. Tevens was het de meest late zomerse dag (25+) in het jaar en bovendien de op één na warmste oktoberdag ooit. De warmste blijft 26.5 graden op 4 oktober 1983. Ook de 22.8 graden op 12 oktober en 24.2 graden op 14 oktober waren datumrecords.

Jonge kwak zorgt voor opwinding

Géén flauwe pubergrapjes! Een bijzondere waarneming van een zeldzame vogel. Dankzij alertheid en goede apparatuur kon het dier zuiver vastgelegd worden.

Joep Brouer, de sluis- en brugwachter van het bruggetje en sluisje vlak bij Fort Uitermeer, is de maker van de schitterende foto van een jonge kwak. Daar gaat het nl. over. Al enige tijd rumoerde het in vogelspotterskringen, want er zou in een straal van ca. 1 kilometer rond het fort af en toe een eerstejaarskwak rondscharrelen. Marlies van der Weyde was, op aanwijzing van Joep, de eerste van de vogelaars die de kwak kon kieken en op Waarneming.nl kon zetten. Zij was van mening dat deze nachtreiger mogelijk ziek of gewond was, omdat hij zich makkelijk liet benaderen. Toen later de vogel bij Joep op de stoep stond kon hij er prachtige kiekjes van maken en het had er veel weg van dat deze kwak gewoon gezond en wel was. Er werd zelfs geopperd dat hij wellicht afkomstig was uit Artis. Daar broeden ze vrij en blij en willen weleens een uitstapje maken. De kwak heet op z'n Latijn Nictycorax nictycorax, wat nachtraaf betekent. Hij maakt een geluid dat wel aan dat van de raaf doet denken. Intussen doen heel wat spotters er moeite voor om een glimp van het jonge dier op te vangen. Maar dat lukt niet bijster goed. Toch zal de vogel nog zeker in de buurt rondzwerven. Er zijn dichte bosschages en flinke rietvelden in ruime mate voorhanden. Ideaal voor een nachtreiger als de kwak. Dus grote kans dat hij/zij weer zal worden gezien.

Een uitgelezen boek
Met Hr. Ms. De Ruyter naar Nederlandsch-Indië

Foto: Picasa

Op 3 oktober 1936 werd deze kruiser in dienst gesteld. Twee marinemensen, W. Langeraar en C. van der Stad, schreven dit boek dat voor een breed publiek bedoeld was.

In de teksten staan 28 pentekeningen van H. Munnik. En op speciaal papier staan 34 foto-illustraties. De tocht begon op 12 januari 1937 in Nieuwediep en eindigde in maart in Soerabaja. In Oost-Indië meerde het schip ook aan in Sabang, Tandjong Priok en Batavia.

Het boek ademt een enthousiaste en trotse nationale sfeer. Hendrik Colijn schreef het voorwoord. Gebonden boek, 272 pagina's. In 1937 uitgeven door
J. Philip Kruseman.

Het is niet goed afgelopen met het schip. Op 27 februari 1942 voer het schip uit voor de Slag in de Javazee als vlaggenschip van schout-bij-nacht Karel Doorman. Het eskader raakte slaags met een Japans eskader, waarbij de Nederlandse kruiser werd getorpedeerd. In totaal kwamen 345 bemanningsleden van De Ruyter om het leven.

Wil je dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor € 18. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

Vanaf 17 oktober zendt GooiTV
de volgende programma's uit:

- RegioHub over laaggeletterdheid.
- In In Derde Termijn staat Ruud Bochardt stil bij de onrust van bewoners
over de eventuele bouw van 24 strandhuizen op het strand in Muiderberg.
- In TV Magazine diverse onderwerpen.
- Goois Kinderjournaal met leuke tips voor de herfstvakantie.

Correctie

In de krant van vorige week stond het verhaal over het 50-jarig bestaan van Reddingsbrigade Naarden. Daarin stond per abuis een verkeerd jaartal. De vereniging is opgericht op 1 september 1968.

'Met 50 kinderen naar het zwembad fietsen is voor ons niet haalbaar'

Schoolzwemmen nieuwe stijl nog niet bij alle scholen op programma

Schoolzwemmen is niet meer bedoeld om een diploma te halen, maar om het zwemmen bij te houden. Speciaal voor groep 7 en 8. Hoe loopt het tot nu toe?

De groepen 7/8 die wel zwemmen zijn enthousiast. Foto: Bob Awick

GOOISE MEREN Een nieuw beleid op het gebied van schoolzwemmen, of eigenlijk 'nat bewegingsonderwijs' zoals de gemeente het noemt. Het bracht nogal wat veranderingen teweeg op de scholen. Want de bussen komen niet meer om de kinderen op te halen en het vaste uurtje zwemmen voor groep 4/5 bestaat niet meer. Hiervoor in de plaats mogen kinderen uit groep 7 en 8 een blok van zes weken volgen en komen ze zelf op de fiets. De regeling geldt voor alle scholen in Gooise Meren.

In de Zandzee zwemmen dit jaar vijf groepen, afkomstig van twee scholen. In de Lunet zwemmen dit jaar dertien groepen, afkomstig van vier scholen. Manager Eddy de Gooijer van de Lunet: "We hebben bijvoorbeeld de Bussumse Montessori School en de Rehobot uit Naarden-Vesting. Als zwembad vinden wij de regeling een leuk initiatief. De eerste reacties zijn, nu het eerste blok bijna klaar is, ook positief. Wel denk ik dat nog niet alle scholen goed op de hoogte zijn. Zo zie je bijvoorbeeld dat de scholen uit Muiden en Muiderberg ons nog niet weten te vinden." Directeur Remko van der Heijden van basisscholen de Vinkenbaan uit Muiderberg en de P.C. Hooftschool uit Muiden vertelt dat daar wat hem betreft ook geen verandering in komt. "Het vervoer is ons probleem. We gaan niet fietsen, dat is te ver en gaat ten koste van de schooltijd. Het is gewoon niet te organiseren voor ons. Was er een bus voorhanden, dan zouden we wel meedoen."

Ook de Bussumse Vondelschool laat weten dat schoolzwemmen nieuwe stijl niet haalbaar is. Directeur Chris Verboven: "Het gaat ten koste van de schooltijd. Denk aan het fietsen - 25 minuten heen, 25 minuten terug - het omkleden en dan nog het uur zwemmen. Daarbij vinden wij het niet veilig om met vijftig kinderen te fietsen. Groep 7 heeft ook het verkeersdiploma nog niet gehaald. Het omkleedproces vanaf de douches naar de kleedkamers vinden we onoverzichtelijk. Het zijn allemaal redenen waarom wij niet meedoen. In het verleden ging groep 4 en 5 met de bus naar het zwembad. Nu dat is vervallen moeten wij een andere bewegingsles voor deze groepen inplannen. Omdat wij geen eigen gymzaal hebben - wel een speellokaal voor groep 4 - moeten we extra zaalhuur betalen voor groep 5. Er komen nog gesprekken met andere scholen en de gemeente over hoe we dit gaan oplossen."

De Godelindeschool heeft hier al haar eigen oplossing voor. Zij laten het schoolzwemmen zoals het was, wekelijks voor groep 4 en 5 met de mogelijkheid een diploma te halen. Maar dat doen ze dan wel op eigen kosten.

De Zandzee vertelt dat er diverse clinics voor de scholen zijn om uit te kiezen. Bijvoorbeeld reddend zwemmen of kennismaken met sporten zoals waterpolo en wedstrijdzwemmen. "Ze duren allemaal zes weken en de scholen mogen ook het hele jaar door clinics afnemen." Zwembad de Zandzee heeft personeel uitgeleend aan zwembad de Lunet in Naarden om daar de piek op te vangen. "Er zwemmen nu meer scholen in Naarden dan in Bussum. Vroeger werd alleen in de Zandzee schoolzwemmen gegeven. Maar als zwembaden van Sportfondsen voelen wij ons één en dus geeft ons personeel nu daar les." Nu de Zandzee uren heeft waarop niemand zwemt, wordt gekeken naar andere mogelijkheden. "We hebben wat ruimte over en daarom kijken we nu welke andere groepen uit de gemeente we kunnen stimuleren om te komen zwemmen. Daarom verwelkomen we nu ouderen en statushouders die bijna kosteloos kunnen zwemmen. Daarbij gaan we een 'School van de Week' uitroepen. In die week kunnen de kinderen uit groepen 3,4 en 5 voor 1 euro naar binnen en krijgen ze ook nog wat fruit. Daarmee willen we ook deze jongere kinderen stimuleren om te blijven zwemmen. Ook groep 7 en 8 kan af en toe een vrijdagavond komen discozwemmen voor 1 euro."

De gemeente is erg blij met het aantal groepen dat zwemt in de Lunet, maar erkent dat het aantal aanmeldingen in Bussum is achtergebleven. Wel heeft de gemeente de hoop dat scholen zich nog zullen aanmelden en heeft ze besloten dat andere initiatieven gebruik kunnen maken van het badwater in Bussum.

Wethouder op het matje na rare move Comeniuslaan-kwestie

Alles draait om de spoorwegovergang Comeniuslaan. Foto: Bob Awick

GOOISE MEREN De gemeenteraad roept wethouder Marieke Munneke Smeets (Hart voor BNM) ter verantwoording. De raad heeft, op voorspraak van het CDA, een zogenoemd interpellatiedebat geagendeerd om antwoorden te geven op vragen over het proces van de heroverweging van het besluit van de spoorwegovergang aan de Comeniuslaan.

Er was afgelopen week een felle discussie toen Munneke Smeets opeens met een ander plan voor de veelbesproken spoorwegovergang kwam. De wethouder toverde een second opinion uit de hoge hoed, waarmee ze de raad probeerde te overtuigen dat het veiliger was om alsnog de spoorwegovergang af te sluiten voor autoverkeer. Iets waar ze zich in het verleden als fractievoorzitter van Hart voor BNM al hard voor maakte, maar toen geen politiek draagvlak voor kreeg.

Na alle ophef werd de second opinion afgelopen week toch weer van tafel gehaald en werd alles bij het oude gelaten.

Het CDA heeft echter grote twijfels over het handelen van Munneke Smeets. "Het CDA maakt zich grote zorgen over het democratisch gehalte bij het functioneren van de wethouder", aldus de partij. De vragen van het CDA gaan dan ook over het gevolgde proces en het handelen van Munneke Smeets. Afgelopen woensdag, toen de raad het kort had over het verzoek tot interpellatie van het CDA, bleek nagenoeg de hele raad achter het verzoek te staan.

Het interpellatiedebat moet aan het licht brengen wat er precies is gebeurd en waarom Munneke Smeets deze keuzes maakte.

Een interpellatiedebat is een redelijk zwaar middel van de gemeenteraad om rechtstreeks vragen te kunnen stellen aan de verantwoordelijk wethouder over een bepaald probleem. Het recht wordt vaak gebruikt om de wethouder op het matje te roepen na fouten of vreemde beslissingen. Niet zelden worden in zulke debatten moties van wantrouwen ingediend, wat vervolgens weer kan leiden tot het gedwongen vertrek van een wethouder. Of dat in dit geval ook zover komt, valt te betwijfelen.

Said Boutakhrit

Kapper op Huizerweg,
woont sinds 2003 in Bussum

Waar ben je druk mee?
"Ik werk fulltime met enorm veel plezier in mijn kapperszaak. Ik zorg ervoor dat de klant blij en tevreden mijn kapperszaak verlaat."

Wat zou je doen met 100 euro?
"Een uitje met mijn vrouw en kinderen."

Wat zou je doen met een miljoen?
"Een deel gaat naar goede doelen en gratis kapsel voor mijn klanten en zeker een groot droomhuis voor mijn gezin."

Wat weten de meeste mensen niet van je?
"Dat ik vijftien jaar geleden naar Nederland ben gekomen. Ik heb als kapper bij verschillende zaken gewerkt en ik heb vorig jaar mijn eigen zaak geopend, waar ik ontzettend blij mee ben."

Ben je een kapper of een barbier?
"Ik ben een professioneel kapper en barbier met veel creativiteit in mijn vak. In mijn dagelijkse werkzaamheden hoort ook bij dat je kunt zien en aanvoelen wat bij een klant past."

Een ideale vrije dag?
"Dan geniet ik van een wandeling met mijn vrouw en de kinderen."

Een goed gesprek?
"Met Mark Rutte. Over de verstoorde verhoudingen tussen alle grootmachten."

Een dag de burgemeester?
"Dan zet ik mij in voor een beter woonklimaat in Bussum."

Wat mis je aan Marokko?
"Mijn familie en met name mijn ouders."

Welke muziek luister je graag?
"Klassieke muziek."

Wat kijk je graag op tv?
"Ik ben een enorme voetbalfan en kijk graag op dinsdag en woensdag de Champions League. Mijn favoriete club is een absolute topper: AJAX!!!"

Inzamelingsactie voor EK rope skipping

NAARDEN Tim, Annika, Femke en Robin doen mee aan het Europees kampioenschap rope skipping op 24 november in Slowakije. "Rope skipping is touwtje springen op hoog niveau", vertelt Tim. "Om naar het EK te kunnen gaan, is geld nodig voor touwen, kleding, de reis en het verblijf. Bij de AH en sportzaak Sportief aan de Amersfoortsestraatweg staan we op zaterdag 3 november voor een inzamelactie."

Parkeerregels worden geëvalueerd

GOOISE MEREN Het parkeerreglement dat sinds dit jaar geldt, wordt geëvalueerd. Dat meldt de gemeente.

Afgelopen januari werden, twee jaar na de fusie van Bussum, Muiden en Naarden tot Gooise Meren, andere parkeerregels van kracht. Voor het eerst werden de geldende regels per kern gelijkgetrokken. Dat had soms grote gevolgen, zoals bijvoorbeeld in Muiden waar grote blauwe zones ondanks veel protest verdwenen.

Hoe de regels werken wordt nu onder de loep genomen. Verkeersbureau Goudappel Coffeng gaat het parkeerbeleid evalueren. Daarvoor worden onder meer bewoners benaderd.

De evaluatie moet onder andere leiden tot adviezen waarmee het parkeerbeleid verder verbeterd kan worden.

Andere kunstenaars exposeren

GOOISE MEREN Er exposeren deze maand twee Naarder kunstenaars met hun werk in de hal van het gemeentehuis. Het gaat om Froukje de Jong en Rob Kloosterman.

Froukje de Jong exposeerde de afgelopen twee weken al met bronzen beelden. Natuurfotograaf Rob Kloosterman toont nu zijn werk. De Naarder toont de rijkdom aan vogelsoorten in het Naardermeer.
De exposities zijn te zien tijdens de openingstijden van het gemeentehuis.

Josephine Nollen speelt Bo in de nieuwe bioscoopfilm 'Superjuffie'

'Ik vond het wel vreemd toen ik mezelf op het grote scherm zag'

Bo (rechts) met naast haar vriendin Mila en daarachter Mimoun en Toby die samen juf Josje helpen.

BUSSUM De 12-jarige Josephine Nollen speelt Bo in de nieuwe film 'Superjuffie'. Superjuffie gaat over juf Josje die een gewone juf is, totdat ze een mysterieus beeldje ontdekt en verandert in een Superjuffie.

'Iedereen moet de geweldig leuke film 'Superjuffie' zien'

Ze schiet als een groene tornado door de lucht, kan met dieren praten en komt in actie als die in gevaar zijn. Dit is nogal onhandig als je als nieuwe juf les moet geven aan groep 6. "Vier leerlingen, waaronder ik, ontdekken juf Josjes geheim en helpen de juf met smoesjes zodat de strenge meester Snor er niet achter komt dat ze dieren redt", vertelt Josephine. "We helpen de juf om samen een vermist tijgertje te zoeken."
Josephine is via Martha Mojet Kindercasting uit Bussum bij de film terechtgekomen. "Ik speel al drie jaar toneel en het leek me ook leuk om een keer in een film te spelen. Ik werd gebeld met de vraag of ik auditie wilde doen voor 'Superjuffie'. Na drie rondes mocht ik Bo, een beetje een dominant meisje dat alles vastlegt met haar camera, spelen. Geweldig dat ik werd uitgekozen en het is heel anders dan op het toneel staan. Als je op het podium staat dan moet je groot spelen en doe je veel met je armen en handen zodat de mensen die achter in de zaal zitten, ook kunnen zien wat je doet. Tijdens de opnames van de film staat de camera vlak voor je en dan kun je niet te veel met je armen bewegen. Ze hebben in het begin dan ook een paar keer moeten zeggen dat ik mijn handen stil moest houden", aldus een lachende Josephine. "Soms was het ook lastig dat bepaalde scènes vaak overgedaan moesten worden. Zoals bijvoorbeeld in de dierentuin waar de opnames 's nachts waren en het was hartje winter en heel koud. Dan wil je op een gegeven moment naar binnen, maar dat mocht dan niet. Voor mij waren de opnames in de dierentuin wel een van de leukste locaties om te filmen, maar de allerleukste scène was in de loods waar ik directeur Jan mocht bevrijden. Wat ik grappig vond, was dat een deel van de opnames op basisschool De Hoeksteen was en dat was gewoon hier in Bussum. De film is buiten schooltijd, in de voorjaarsvakantie, met Pasen en een paar extra weekenden, opgenomen. Het was daarom goed te combineren met school, maar jammer dat ik niet wat vaker vrij was!" In de film is juf Josje de lievelingsjuf van de kinderen en Josephine vertelt dat ze die ook had op de basisschool. "Ik had er drie; mijn lievelingsjuf was juf Nicolien en mijn twee lievelingsmeester waren Dick en Niels. Het was altijd zo gezellig met ze."
'Superjuffie' is echt een geweldig leuke film en iedereen moet de film zien. Het verhaal is superleuk met veel fantasie en actie en heel cool dat juf Josje zo over het scherm vliegt. Ik vond het wel vreemd toen ik mezelf op het grote scherm zag. Ik moest echt mijn lach inhouden. Je ziet jezelf en denkt: dat ben ik niet. Ik ga dan ook zeker met al mijn vriendinnen naar de film."

Dames werken al vijftig jaar samen bij juwelier

Gerda Mulder en mevrouw Geerling. Foto: Bob awick

BUSSUM Wanneer je je hele leven in dezelfde juwelierszaak hebt gewerkt, als je daar dus al vijftig jaar of langer het gezicht van bent, dan is dat iets om trots op te zijn. Een vaste waarde, een vriendelijke gezicht, een schat aan ervaring, kennis en kunde: Gerda Mulder en mevrouw Geerling van juwelier Geerling weten er alles van, zij zijn twee van deze vaste krachten.

Vijftig jaar werkt Gerda nu in de zaak. Ze werkte voor drie generaties Geerling. "Ik was vijftien jaar toen ik hier begon bij opa en oma Geerling. Van oma Geerling heb ik het werk én het poetsen van zilver geleerd." En wat is haar poetsgeheim? "Met de hand in- en uitwrijven, daar krijg je het mooiste zilver van." De zaak ging van opa en oma over naar meneer en mevrouw Geerling.

Mevrouw Geerling: "Ik kwam op mijn 23ste na mijn trouwen in de zaak. Mijn hele leven heb ik hier gestaan. Ik leerde het vak van mijn schoonouders. Ik woonde eerst boven de zaak en later beneden. We kregen hier vier kinderen. Ik ben nu bijna tachtig en ik sta nog in de winkel."
Gerda herinnert zich de tijd ook nog goed met de kinderen van Geerling. "Ik heb Joost, de huidige eigenaar, toen hij kind was nog liga gevoerd", lacht ze.
Mevrouw Geerling runde de zaak eerst samen met haar man en na zijn overlijden ging ze daarmee door. "Wat heb ik niet gedaan? Ik was de baas, werkte aan de kassa, ik leidde het personeel op, ik hielp de klanten, ik deed de inkoop, noem maar op. Het leukste vond ik altijd om de collectie uit te zoeken. Ik vroeg dan aan Gerda: waar vragen de klanten om? En zo werkten we samen. Gerda wist altijd precies wat onze vaste klanten wilden. Dan zag ze iets moois en legde het al apart voor de kerstdagen. Gerda was verder erg goed in parels knopen en gaatjes voor oorbellen prikken."

Vaste klanten

'We hebben veel vaste klanten. Voor velen zijn we de huisjuwelier'

"We hebben veel vaste klanten. Voor velen zijn we de huisjuwelier. Hun eerste zilveren kinderbeker, de spaarpot, de trouwring, voor alles kwamen ze hier. In al die tijd is er veel veranderd. Vroeger was de juwelier vooral voor dames. Maar wat je nu ziet is dat mannen meer sieraden dragen. Vroeger alleen een horloge, maar nu hebben ze meerdere horloges, een ring, een armband. Dat is echt anders tegenwoordig. "
Vijftig jaar lang werkten de dames samen. Ze hebben dan ook besloten om samen af te zwaaien.

Ze werken nog tot de zomer en dan laten ze het werk aan Joost Geerling, de derde generatie.

Authentieke en vierkante locomotief moet vanaf 2020 door 't Gooi rijden

Aanvraag van vier ton voor Gooise Tram

De Stichting Gooise Tram heeft bij gemeenten en de provincie een investeringssubsidie van bij elkaar 385.000 euro aangevraagd, zodat deze in 2020 kan rijden.

Promotiebeeld van de stichting onder het motto 'Greetings from Gardens of Amsterdam'. Foto: Stichting Gooise Tram

GOOISE MEREN 'De nieuwe Gooise tram laat oude glorietijden herleven' en 'legendarische tram terug in The Gardens of Amsterdam' kopt het bestuur van de Stichting Gooise Tram in haar oproep aan de gemeenten Huizen, Blaricum, Laren en Gooise Meren én de provincie Noord-Holland voor de terugkeer van de Gooise Tram in het noordelijk deel van het Gooi.

De oude stoomtram wordt zo getrouw mogelijk herbouwd

"Kunstenaars, dagjesmensen en rijke Amsterdammers bezochten sinds de aanleg van de Gooische Stoomtram - in 1881- de Gooise dorpen veelvuldig en lieten er hun sporen na. In dat spoor volgt de nieuwe Gooise Tram", is het idee.
De zogenoemde Leeghwater 18 - de authentieke groene vierkante locomotief destijds gebouwd door Henschel & Zn uit Kassel - gaat twee rijtuigen trekken: de GoTM 21 en de GS 22. De 21 meter lange rolstoeltoegankelijke combinatie gaat plaats bieden aan 65 passagiers en rijdt 25 kilometer per uur. Een kaartje kost circa 2,75 euro.
De stoomtram wordt overigens een 'st(r)oomtram'. De oude stoomtram wordt zo getrouw mogelijk herbouwd in een duurzame en klimaatneutrale versie. "Medio 2020 gaat deze (stroom)tram rijden tussen Laren, Blaricum, Huizen, Naarden-Vesting en Bussum in diverse thematours die naadloos passen bij de groeiende belangstelling voor de Gardens of Amsterdam", aldus de stichting.
De passagiers van dit toeristische voertuig komen per trein (station Naarden/Bussum), bus, auto, fiets, boot, pont of cruise (Haven van Huizen) naar een van de opstapplaatsen of haltes. De stichting gaat uit van gemiddeld zo'n 200 passagiers per week in het eerste jaar. In de zomer worden meer passagiers verwacht dan in de wintermaanden.
Overigens meldde de stichting bij de oprichting vijf maanden terug dat de tram al volgend jaar moest gaan rijden. Dat wordt een jaar later. Dan moet wel in juni 2019 het startsein voor de negen maanden durende bouw ervan kunnen worden gegeven. Ondertussen is er al wel een verzoek voor Algemeen Nut Bijzondere Instellingen (ANBI-status) ingediend bij de Belastingdienst. Ook vraagt de stichting een flinke investeringssubsidie van 385.000 euro aan bij de gemeenten Huizen (135.000 euro), Laren en Blaricum (allebei 50.000 euro), Gooise Meren (70.000 euro) en de provincie Noord-Holland (80.000 euro).

Het is dus nog maar de vraag of de tram er in 2020 überhaupt komt. Toch is de stichting positief gestemd. Tijdens de gesprekken van de afgelopen maanden hebben de initiatiefnemers ondanks de 'geheel terechte kritische vragen' in de voorbereidingsfase veel enthousiasme mogen ervaren. "Centraal staat dat wij met dit project een verbinding willen realiseren voor de kunst, natuur, historie en cultuur van onze streek. Er is zo veel aanwezig, dat willen wij met de Gooise Tram laten zien."

Bekende namen op podium Spant!

TEDx Gooise Meren: een bonte mix van verhalen

Rita Verdonk kreeg regelmatig de lachers op haar hand. Foto: Yvette de Vries

BUSSUM De organisatie had zes heel diverse sprekers weten te strikken voor de tweede editie van TEDx Gooise Meren: van oud-politica Rita Verdonk tot een indrukwekkend verhaal van Jacqueline Maschino, voorzitter van de Stichting Fibonacci Talents Community. Het aantal betalende bezoekers was met ruim 100 volgens verwachting.

Onder de sprekers bevond zich nog een bekende kop: journalist en duizendpoot Charles Groenhuijsen, die in zijn verhaal ook een kritisch geluid liet horen over de journalistiek.

Diverse sprekers

Verder betraden dr. Frits van Dulm, die een korte geschiedenisles gaf over de Erfgooiers, Ghislaine Dings, Rita Verdonk, grafisch ontwerper Maurice Baltissen en Jacqueline Maschino het podium. Die laatste oogstte het grootse applaus met haar verhaal over mensen die worden 'afgeschreven' voor de arbeidsmarkt. Ze putte daarbij vooral uit haar persoonlijke ervaring.

Het verhaal van de jonge ontwerper Maurice en zijn partner was lekker verfrissend en eigentijds.
De avond werd gepresenteerd door Frits Sissing. De datum voor de volgende editie is nog niet bekend.

De burgemeester mocht eerst sturen, daarna roeien

De burgemeester is zelf een fanatiek hockeyer, maar stapte voor deze keer in de boot. Foto: Jan-Willem Henfling

NAARDEN De roeitocht van burgemeester Han ter Heegde rondom en door de Vesting had geen officieel tintje, maar was een spontane actie van een van de leden van de roeivereniging.

Tijdens de roeitocht in de wherry, die ongeveer anderhalf uur duurde, kon de burgemeester wel en passant de vestingwerken inspecteren, maar het was vooral een sportief en gezellig uitje. Onder toeziend oog en deskundige leiding van Jan Edelman (93) en Dick de Graaf (70) kreeg Ter Heegde het roer in handen. Na een uurtje had hij dat wel 'gezien' en wilde hij graag zelf roeien. De tocht ging onder meer door de Binnenvesting en via de Zeepoort naar buiten. Via een rondje Fort Rondom keerde het gezelschap terug naar de Loods. Daar ontving Ter Heegde eerst wat instructies, waarna hij de roeiriemen ter hand nam.

Volgens de organisator van dit alles, Jan-Willem Henfling, was de burgemeester een snelle leerling. De eerste brug stuurde hij nog wat onwennig, maar daarna kreeg hij de smaak te pakken. Ook het roeien ging hem goed af.

Hockeyers Gooische flink vernederd

De hockeyers van Gooische lieten zich te kijk zetten. Archieffoto: Gooische

BUSSUM Het loopt nog allesbehalve goed voor de hockeyers van Gooische. De nummer voorlaatst van de overgangsklasse kreeg afgelopen weekend een fikse oorwassing van Victoria: de Bussumers werden met 10-1 vernederd.

Victoria, dat tot nu toe ook niet geweldig presteert, was heer en meester en kon nagenoeg alle gecreëerde kansen benutten. Gooische kon er slechts een schamel doelpuntje tegenover zetten: Tjebbe Keijzer kon nog een beetje de eer redden voor de Bussumers, hoewel niemand daar echt vrede mee zal hebben.

Angst en beven: volgend weekend naar aartsrivaal HC Naarden

Gooische wacht nog steeds op de eerste zege en staat na afgelopen weekend voorlaatste. Mede daardoor zal er met angst en beven worden uitgekeken naar het treffen met aartsrivaal HC Naarden over twee weken. De Naarders doen het met een tweede plaats momenteel uitstekend. Wellicht dat Gooische komend weekend tegen Leiden, dat net één plaatsje onder Victoria staat, nog een beetje vertrouwen kan tanken. Het spel zal dan echt wel vele malen beter moeten worden dan afgelopen weekend.

Ook hockeyvrouwen ten onder

De hockeysters van Gooische hebben afgelopen weekend niet kunnen winnen tegen het sterkere Wageningen. De Bussumse vrouwen kwamen met 3-0 tekort.
Hoewel de ploeg verloor, was het spel goed. Voor rust bleef Gooische lang op de been na een paar goede reddingen van Daniëlle Hordijk. Toch kwam Wageningen op voorsprong en moest Gooische een achtervolging starten.

Na de eerste helft deed Gooische wat omzettingen, waarna het spel beter werd. Toch kreeg de ploeg nog twee doelpunten om de oren. Net als de heren spelen ook de vrouwen volgende week tegen aartsrivaal HC Naarden, ware het niet dat de Naarder dames wel een stuk lager staan dan Gooische. Komend weekend speelt de ploeg tegen MEP, dat ook lager staat.

Valse start levert BFC eerste nederlaag op

BUSSUM Vooral doordat het zelf niet al te best startte, heeft BFC afgelopen weekend de eerste nederlaag na een half jaar geleden. De Bussumers konden geen punten pakken tegen FC Almere: 2-3.

BFC stond vooral het eerste kwartier stil en voordat het het zelf doorhad stond het met 0-3 achter. De Bussumers maakten fout op fout, wat FC Almere afstrafte. Na de snelle 0-3 achterstand probeerde BFC zich te herpakken en met de moed der wanhoop werd een achtervolging gestart. Dat lukte nog best aardig. BFC kreeg mogelijkheden, maar had vooral de pech dat de keeper van FC Almere met een paar fraaie reddingen zijn doel schoon kon houden. Vlak voor rust was het wel raak voor BFC. Na de rust speelde BFC alles of niets. De Bussumers konden nog scoren, maar dat was onvoldoende.

NVC te sterk

NAARDEN NVC heeft afgelopen weekend overtuigend gewonnen van DSOV: 0-3.

Al na een kwartier kwam NVC op voorsprong. Na de rust kreeg de ploeg nog meer ruimte omdat DSOV met lange ballen ging spelen. Na een uur verdubbelde NVC de voorsprong. Daarna was het duel ook wel gespeeld. NVC kon een derde keer scoren en staat na afgelopen weekend tweede.

Zilver voor judotalent

BUSSUM Judoka Ram van de Pas van de Bussumse judoschool Ryu 't Gooi Sport heeft afgelopen weekend goed gepresteerd op een internationaal toernooi in Alkmaar. Het jonge talent pakte knap zilver.

Ram begon wat stroef; het was zijn eerste wedstrijd na de zomervakantie en ook nog eens zijn eerste wedstrijd op het internationale toneel. Zijn eerste twee partijen won hij overtuigend en ook in de halve finale was hij met een ippon een maatje te groot voor zijn tegenstander. De finale, tegen een Zwitser, begon goed en ging lang gelijk op. Op het laatste moment verloor hij toch.

Naast Ram deed ook Ties de Galan mee aan het toernooi. Hij won twee van zijn vier wedstrijden en werd daarmee uitgeschakeld.

SDO veel te sterk voor AWC

Foto: Johan van der Geest

BUSSUM SDO dendert maar door naar de kop van de hoofdklasse. De Bussumers staan knap tweede. Afgelopen weekend was de ploeg met 5-0 een maatje te groot voor AWC. Hoewel de stand na anderhalf uur voetballen anders doet vermoeden, was het duel erg spannend. AWC was lang een stuk beter dan SDO en veel meer aan de bal. Vlak voor de rust kreeg SDO ook een paar goede kansen. De Bussumers konden op het allerlaatste moment voor rust op voorsprong komen. Na de rust was het al snel weer raak. De tweede Bussumse treffer was 'de druppel' voor AWC, dat na de tweede treffer geen antwoord meer had op het spel van SDO.

Liefde en verlies inspireren Du Gardijn

'Sommige verhalen hebben tien jaar moeten rijpen'

In het nieuwste boek van Willem du Gardijn komen heftigheid en lichtheid bij elkaar. Het is alweer zijn vierde boek. Naast schrijver is hij ook docent cultuurbeschouwing en cultuurfilosofie. Dat is te merken als we hem spreken.

Het grote vakantiepark roept vragen op en zet aan tot nadenken. Foto: Bob awick

NAARDEN / BUSSUM Wie op zoek is naar diepgang in korte verhalen kan niet anders dan een boek van de Naarder schrijver Willem du Gardijn pakken. Een bundel die aanzet tot nadenken, daar is hij een meester in. Hij bewees dat al met zijn eerste bundel 'Negen raven' en nu is de tweede er: 'Het grote vakantiepark'.

Een vrolijke titel, maar het boek heeft een melancholische uitstraling. Zwart-wit, verdrietig en eenzaam. Overkoepelend thema is 'de verbondenheid van liefde en verlies'. Du Gardijn heeft altijd al behoefte gehad om zijn eigen ervaringen te organiseren. Om wat gebeurd is te blijven herinneren om het niet te laten vergaan. Die vergankelijkheid is dan ook zijn grote thema. Heimwee naar het verleden, het bewust zijn van de zeldzaamheid van het moment en de onmogelijkheid om deze vast te houden.

Willem, je lijkt bijna meer een filosoof dan een schrijver?
"Ik heb inderdaad een neiging tot filosoferen, om grotere vragen te stellen. Ik kan erg genieten van het aanraken van de grotere thema's in het leven. Als je denkt dat je het mysterie kunt uitleggen en begrijpen, dan heb je het juist niet begrepen. Ik zoek naar dat wat wel aanwezig is, maar niet in je bereik ligt. Filosofen houden zich bezig met concepten en ideeën. In de literatuur gaat het om personages met fictieve karakters. Om verhalen met een conflict."

Waar komt deze behoefte om grote thema's te behandelen vandaan?
"Ik ben kerkelijk opgevoed. Ik kom uit Barneveld, dat hoort bij de Biblebelt. Ik heb Bijbelleer gehad en denk dat dit daar een reactie op is. Ik ben blij met mijn christelijke opvoeding, maar doe er niet veel meer mee. Wat mij bijgebleven is, is het belang van verhalen en het woord. Dat het mogelijk is dat er een God is, dat we een ziel hebben die niet vergaat. Ik vind het waardevol om mij daarin te verdiepen."

Waar gaat 'Het grote vakantiepark' over?
"Het zijn zes verschillende verhalen. Ik had een onderlinge samenhang nodig om er een sterke bundel van te maken. De verbondenheid tussen liefde en verlies vormt het thema. We verlangen allemaal naar een vakantieparadijs om de dagelijkse orde te doorbreken. Ik doel hiermee ook op je innerlijke vakantiepark: een beschermde wereld waarin je jezelf kunt zijn en waar je zaken onder ogen kunt zien. Een voorbeeld? Een van de verhalen gaat over de hemel, het vakantieparadijs voor een meisje in het boek dat zelfmoord heeft gepleegd. Ze kijkt vanuit de hemel terug op haar leven. Ze legt uit waarom ze zelfmoord heeft gepleegd vanuit haar 'vakantiepark', een plek waar ze verlost is van al haar zorgen, waar ze niet meer afgewezen wordt of eenzaam is. In het boek komen heftigheid en lichtheid bij elkaar, humor en zwaarte, een lach en een traan. Het is een mengsel van autobiografische elementen met verzinsels. Ik ben erg trots op het eerste verhaal dat gaat over een jeugdliefde. Het tweede verhaal kent weer veel humor."

Is 'Het grote vakantiepark' een vervolg op 'Negen raven'?
"Het zijn een broertje en zusje van elkaar. Ik ben wel iets gegroeid en aan sommige verhalen heb ik wel tien jaar gewerkt. Die moesten rijpen totdat ze uitgerijpt waren. Het plan is om ook nog een derde bundel met korte verhalen te maken.

Het schrijven van verhalen is ook mijn nalatenschap. Ik ben kritisch op mijzelf en vind een goed verhaal een groot geluk."

Paviljoen bij golfbaan wordt gebouwd zonder bouwvergunning van de gemeente

Het terrein wordt al illegaal klaargemaakt voor het paviljoen.

NAARDEN Ondernemer Michael van de Kuit, exploitant van golfbaan Naarderbos, is illegaal een paviljoen aan het bouwen op het golfbaanterrein. De gemeente had hem al gewaarschuwd om niet te gaan bouwen zonder vergunning. Van de Kuit trekt zich daar niets van aan en het terrein wordt al geschikt gemaakt. De gemeente heeft een bouwstop en een dwangsom opgelegd.

Exploitant Michel van de Kuit ligt al tijden in de clinch met de gemeente en met de eigenaar van de golfbaan, de gebroeders Weijtboer. Van de Kuit vond de huur van clubhuis Waterfront te hoog. Hij besloot zelf het contract op te zeggen en ging naar de rechter. De rechter zette een streep door het plan dat Van de Kuit had bedacht om een lagere huur te bedingen voor het gebouw. Van de Kuit verloor dus. Maar hij ging niet bij de pakken neerzetten. Hij besloot dat hij de golfers toch wilde ontvangen en koffie wilde schenken, dus begon hij met de bouw van een eigen paviljoen. De aanvraag van een bouwvergunning ging de deur uit, maar de uitslag werd niet afgewacht: de exploitant had lak aan de woorden van de gemeente en begon met de bouw. Toezichthouders van de gemeente zagen dat en dus werd Van de Kuit verzocht het werk te stoppen. Als hij toch bouwt, dan kost dat hem dat een boete van 5000 euro, plus 1500 euro voor elke dag dat het werk toch voortduurt met een maximum van 25.000 euro.
Volgens Van de Kuit ontbreekt de nut en de noodzaak van handhaving, omdat de bouw van het horecapaviljoen volgens hem 'legaliseerbaar' is. Online is het team Naarderbos een petitie opgestart met het doel de gemeente op te roepen om snel een vergunning te verlenen voor het realiseren van een nieuw clubhuis.

'Kinderen helpen die niets hebben'

Benefietconcert voor Stichting Poolse Weeskinderen Naarden

De kinderen van de kindertehuizen gaven een optreden om het 25-jarig bestaan van SPWN te vieren.

NAARDEN Al meer dan 25 jaar ondersteunt de Stichting Poolse Weeskinderen Naarden (SPWN) twee kindertehuizen in het oosten van Polen en geeft, om geld in te zamelen, een benefietconcert op donderdag 18 oktober in het Comenius Museum.

Veronica Smelt, een van de oprichters van SPWN, was voorheen 29 jaar secretaris van de Stichting Burgerzin en regelde onder andere de sinterklaasintocht in Naarden. "De optocht trok in 1989 circa 20.000 mensen en het bestuur vond dat een geweldig resultaat. Mijn man maakte toen de opmerking: 'Wanneer doen jullie eens iets voor kinderen die niets hebben'. We hebben toen een 5-koppig comité gevormd dat het jaar daarna 42 kinderen en 7 begeleiders uit de kindertehuizen in Pulawy en Garbów in Oost-Polen uitgenodigd hebben om rond de intocht naar Naarden te komen. Zij logeerden bij gastgezinnen, maar de kosten van de reis en uitjes werden betaald door bijdragen van sponsors, omdat Burgerzin gesubsidieerd wordt door de gemeente en die had hiervoor geen budget. Het weekje Naarden was een groot succes. Jelle Hoogland, toen directeur van basisschool De Tweemaster, ging het jaar erop naar Polen om zijn 'gastkinderen' te bezoeken en meldde bij thuiskomt dat er (toen) 120 kinderen in de leeftijd van 3 tot 23 jaar in beide tehuizen woonden. Een groep enthousiaste gastouders organiseerde vervolgens een transport met etenswaren en goederen. Na een suggestie van een kennis dat een stichtingsvorm het genereren van geld makkelijker maakt, werd besloten een stichting op te richten. Toen de notaris uit Huizen hoorde dat het een Naardense stichting zou worden, verwees hij ons naar notaris René Meyer."
Op 27 maart 1993 werd de Stichting Poolse Weeskinderen Naarden opgericht door Veronica Smelt-Verheul en Jelle Hoogland. Het nieuwe bestuur koos unaniem voor Veronica als voorzitter en dat is ze geweest tot 2010. René is in de loop der jaren meerdere keren mee naar Polen geweest, was behulpzaam bij ambtelijke zaken en werd de nieuwe voorzitter; Veronica werd tot ambassadeur benoemd.
Ze organiseert nog elk jaar een benefietconcert om extra geld op te halen en zo kan de stichting, ook door haar vele trouwe én nieuwe sponsors, de nodige steun bieden aan de kindertehuizen. "In het begin was er geld nodig om de tehuizen op te knappen en te verbouwen, voor grote transporten en om bedden, sporttoestellen voor binnen en buiten, fietsen en computers te kopen. Ook betaalt de stichting voor vakanties in eigen land, zwemles en Engelse les. Tegenwoordig ligt het accent op educatie. De kinderen mogen van staatswege studeren, maar er dient dan wel iemand of een instantie voor hen borg te staan. SPWN springt in dat gat. Verder levert de stichting nog steeds bijdragen voor de vakanties en de jaarlijkse kerstcadeaus." In Pulawy werd afgelopen 6 oktober het 25-jarig bestaan van SPWN gevierd, waarbij René en Veronica tot ereburgers van het district Lublin zijn benoemd; ze hebben dat samen met de bewoners van de tehuizen gevierd.

Het benefietconcert is donderdag 18 oktober om 20.15 uur in het Comenius museum. Pianiste Vivianne Cheng speelt tijdens het concert werken van Rachmaninoff en Chopin. Een kaartje kost 22,50 euro inclusief een versnapering en toegang tot de tentoonstelling.

Naarders René en Veronica zijn erebugers in Polen geworden

Uit de historie van Bussum en het Gooi
De welstand van erfgooiers

Een radio, een tv-toestel en een telefoon: 7 punten! (foto Imagestock) Foto: Picasa

Vóórdat in de jaren 70 de Erfgooiersvereniging 'Stad en Lande van Gooiland' werd opgeheven, vond er in 1966 een sociologisch onderzoek plaats onder erfgooiers, uitgevoerd door onderzoekers van de Wageningse Universiteit. De onderzoekers keken onder meer naar de honkvastheid, de werkring, het ontwikkelingsniveau, de onderlinge bindingen en de mate van welstand.

Eeuwen geleden waren bijna alle inwoners van Gooiland erfgooier. In 1966 maakte nog maar 10% van de inwoners deel uit van een erfgooiergezin.

Een wasmachine: 3 punten Foto: Picasa
Erfgooiers bijeen in 1955 (foto Goois Museum) Foto: Picasa

Om een idee te krijgen van de mate van welstand werd gevraagd welke voorwerpen en artikelen men bezat, die in 1966 op een zekere luxe wezen, en kende men aan elk voorwerp of artikel punten toe.

Eén punt leverde het bezit van een bromfiets en een radio op. Twee punten voor een centrifuge. 3 punten voor een tv-toestel, een telefoon, een wasmachine, een koelkast, een douche of bad. Vier punten: een motor, scooter, auto en een kampeer-uitrusting. Een puntenwaarde van 5 kreeg men voor een boot, caravan of zomerhuisje. Zo ontstond een welstandscore van 51 punten.

En wat waren de resultaten? 6% ofwel één op de 16 gezinnen scoorde 6 punten of minder! Ruim de helft scoorde tussen de 10 en 21 punten. Boven de 30 punten kwam bijna geen enkel erfgooiersgezin. Er was geen duidelijk onderscheid tussen de welstand van erfgooiers met een boerenbedrijf (scharenden) en inwoners die wel erfgooier waren, maar geen boer waren (niet-scharenden).

Eén van de conclusies van de onderzoekers was dat wat welstand betreft de erfgooiers een beeld vertonen dat vermoedelijk niet ver afwijkt van het gemiddelde Gooise. De erfgooiers lijken, gemeten naar Gooise maatstaf, naar inkomen, mensen van de middenmoot. En de conclusie dat de oud-Gooise bevolking het vermogen heeft om zich aan te passen en op te werken, ondanks de zeer duidelijke gebondenheid aan de woonplaatsen.

Klaas Oosterom

Bron: A.C.J. de Vrankrijker: Stad en Lande van Gooiland. Van Dishoeck 1968.

20 / 28

Computer-advies in de bibliotheek. Foto: Dolly Visser

Donderdag 18 oktober

Busdagtocht

8:30 uur | Verlosserkerk Bussum

De busdagtocht gaat deze keer naar het eiland Tiengemeten in Zuid-Holland. Meer info bij Hannie 035-5258205.

WerkZoekersServicePunt

9:00 uur | WOC De Palmpit
Bussum

Al uw vragen rond studiekeuze, stage, leerwerkplek, vrijwillig en betaald werk. Maak een afspraak: 06 404 145 60.

Koffieochtend

10:00 uur | De Kazerne Muiden

Elke donderdagochtend is er een koffie/ thee inloop in buurtkamer de kazerne.

Erfgooiersfietstocht Naarden Bussum

13:00 uur | Station Naarden-
Bussum

Een relatief korte gegidste fietstocht van 22 km. De fietstocht duurt ongeveer drie uur en begint en eindigt bij station Naarden-Bussum. Een e-bike en/of goede conditie is gewenst. Opgeven o.v.v. naam, datum en aantal is daarom nodig: oosteromnc@gmail.com.

Taallessen voor mannen

17:30 uur | AC Jan Ligthart
Bussum

Op 6 september 2018 start er weer een cursus lezen en schrijven voor mannen. De lessen zijn op maandag en donderdag van 17.30 uur tot 19.30 uur. Aanmelden op 0620742117.

Benefietconcert

20:15 uur | Comenius Museum

Pianiste Vivianne Cheng speelt Chopin en Rachmaninoff. Kosten: € 22,50. Diner + concert: 60,=. Aanvang diner: 18.00 uur in restaurant Acquavite te Naarden. Aanmelden: veronicasmelt@gmail.com.

Vrijdag 19 oktober

Week van de Erfgooiers

10:00 uur | Bibliotheek Bussum

Tijdens de Week van de Erfgooiers komt Maria Boersen van Stichting Stad en Lande van Gooiland, vertellen over de bijzondere geschiedenis van de Erfgooiers in Het Gooi. U kunt zich voor deze lezing opgeven op www.vagev.nl

SeniorWeb Inloopspreekuur

10:00 uur | Bibliotheek Bussum

Elke vrijdagmorgen zit een team computer-deskundigen van SeniorWeb klaar om uw vragen op het gebied van computers, laptops, tablets of smartphones te beantwoorden.

Creativiteitsgroep

13:30 uur | SCAN Naarden

Heb je zin om te plakken, knippen, verven? Dan zit je goed bij de creativiteitsgroep voor jongens en meisjes 4 t/m 7 jaar. Kosten €2,40 per keer. Info: Jose de Groot 035-6943262.

Workshop levensverhalen

14:00 uur | Antonius Hof Bussum

Schrijven over belevenissen uit je leven in een mix van intuïtief en autobiografisch schrijven. Informatie en aanmelding bij Lia de Boer www.schrijveninhetgooi.nl of info@schrijveninhetgooi.nl

Emil Ludenbijeenkomst

20:00 uur | Stadskantoor Naarden

De uitreiking van de Emil-Ludenpenning 2018 aan Anton Kos, de Emil-Ludenlezing door Pieter Hoogenraad over Sint Vitus en muziek door het Duo Spinoza.

Najaarsconcert

20:15 uur | Grote Kerk Naarden

De Nederlandse Händelvereniging treedt op. Programma: Nänie, Johannes Brahms, Schicksalslied, Johannes Brahms en Mis in D klein, Anton Bruckner

Zaterdag 20 oktober

Kidsweek Pampus

10:30 uur | Forteiland Pampus Muiden

Museumkidsweek tijdens de herfstvakantie op Pampus. Ontdek het verhaal van de soldaten in het grote fort dat half verscholen op het eiland ligt. Vul bommen met buskruit en knal in het rond met het grote kanon.

Rommelmarkt

11:00 uur | Wijkcentrum Uit Wijk Bussum

Vanaf 11:00 - 16:00 bent u van harte welkom. Gratis entree. Er zijn nog tafels te huur voor de verkoop.

Open middag

12:00 uur | de Torenkamer
Bussum

Een open middag in de Torenkamer in Bussum. Mediums, healers en coaches bieden gedurende de hele middag gratis mini-consulten aan. En daarnaast om 13.00,14.00en 15.00 uur verschillende demonstraties van een half uur. Adres: Torenlaan 5a.

Samen lunchen

12:30 uur | Brasserie Bel Ami

Het aantal deelnemers is gesteld op 20. Graag met pin betalen. Tot 18 oktober met naam en telefoonnummer inspreken of afmelden bij: Pépé, 035-6944483.

Muziek

20:00 uur | Wilhelmina Kerk Bussum

Requiem Mozart, Psalm 115 en Geistlicheslied van Mendelssohn in de Wilhelminakerk van Bussum. Medewerkenden: Dineke Overweel sopraan, Marga Melerna alt, Alan Belk tenor, Pim Philipse bariton Het vocaal ensemble Voices mmv Radio Filharmonisch Orkest.

Elysium Kwartet

20:30 uur | Tindalvilla Bussum

Zaterdag 20 oktober treden vier jonge toptalenten op in de Tindalvilla aan de Nieuwe 's Gravelandseweg 21 in Bussum. Op het programma de 1e pianokwartetten van Mozart, Brahms en Mahler. Kaarten €25, www.tindal.nl.

Zondag 21 oktober

Schuttersdag

14:00 uur | Vestingmuseum

De kanonniers nemen je mee terug in de tijd en laten je de geschiedenis zelf ervaren. Tussen 14:00 en 16:00 uur laten de kanonniers het vestinggeschut bulderen!

Orgelconcert

14:00 uur | BPB Bussum

Samen met de bus naar Amsterdam voor een orgelconcert van Stephan v.d. Wijgert, organist van De Duif. Opgeven kan via 035-7504192 ma t/m vr van 10-12 uur.

Maandag 22 oktober

Cinekid festival

Dagelijks in Filmhuis Bussum

In de herfstvakantie is het weer groot feest voor kinderen van 4 – 14 jaar. Op 22, 23 en 24 oktober komt het Cinekid Festival naar Filmhuis Bussum met de beste en mooiste films, speciaal geselecteerd voor Cinekid. Ook is er in het Filmhuis een heus Medialab; een interactieve, digitale speeltuin, waar kinderen drie dagen lang van 09.15 – 16.00 uur op ontdekkingstocht kunnen gaan. Met games, installaties, 3D werelden, puzzels en de nieuwste apps om zelf mee aan de slag te gaan. Een filmkaartje voor Cinekid kost € 11,75. Dit is inclusief de toegang tot het MediaLab. Kaarten zijn te koop via de website en aan de kassa. Reserveren is niet mogelijk. Let op: het MediaLab is alleen toegankelijk met een filmkaartje.

Kindervakantieactiviteiten

10:00 uur | SCAN Naarden

De kindervakantieweek begint weer. Het thema is deze week heksen en trollen. Wij gaan maandag kabouters kleien van bolletjesklei. Voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. In de 's-middags bingo. Voor meer info 035-6943262.

Seniorencafé

10:30 uur | Brasserie Stokjes en
Lepel Bussum

Op maandag is zoals gewoonlijk het ASGM Seniorencafé in de Brasserie Stokjes en Lepel. De consumpties zijn voor eigen rekening.

Mondriaanhuis, Amersfoort

12:00 uur | BPB Bussum

Ga samen met de bus naar het Mondriaan huis. Tel 035-7504192 ma t/m vr 10-12 uur.

Brainstorm-NAH

13:00 uur | Wijkcentrum Uit Wijk Bussum

Heeft u blijvende restverschijnselen als gevolg van een hoofdtrauma, ziekte, bloedingsstoornis? Kom dan naar de lotgenoten-activiteitengroep.

Dinsdag 23 oktober

Oefengroep Nederlandse Taal

10:00 uur | Buurtcentrum Uit-Wijk Bussum

Spreken, lezen, schrijven en/of grammatica oefenen met Nederlandse vrijwilligers. Iedereen is welkom. Gratis deelname. Info: Esther Lindhout, 06-27025703 of Elindhout@versawelzijn.nl.

Lezing Duivels en Serafijnen

20:00 uur | Spieghelkerk Bussum

Een lezing over deklassieke Russische literatuur. De Rus wordt heen en weer geslingerd tussen polaire krachten: hij laveert tussen halve heiligen en wreedaardig gespuis, verovert de wereld met niets ontziend geweld of trekt zich argwanend in zichzelf terug.

Woensdag 24 oktober

Fietstocht

10:00 uur | WOC Bellefleur
Naarden

De lengte van de tocht is maximaal 35 km. Onderweg wordt er gestopt bij een restaurant om koffie of thee te drinken met iets erbij.Inlichtingen: Buurtsportcoaches: 06-16 15 81 31.

Technoclub voor jongens en meisjes

13:30 uur | SCAN Naarden

Op de woensdagmiddag is er techniek les voor jongens en meisjes van 9 t/m 12 jaar. We gaan zagen, boren, hameren. We werken met hout, metaal en andere materialen. 10 lessen voor €24,00 Tijd: 13.30-15.00 uur. Info Jose de Groot 035-6943262.

Aquadance4Kids

14:00 uur | Sportcentrum de Zandzee Bussum

Aquadance4kids: Swing ook mee op de grootse hits! De muziek gaat aan om 14.00 uur. Voor alle leeftijden.

Kindermiddag

14:00 uur | Comenius Museum

Kindermiddag in Comenius Museum, van 14-16 uur. Kinderen van 8-12 jaar kunnen onder leiding speurtocht door museum doen. Kinderen 2 euro en volwassenen 6 euro. Aanmelden: info@comeniusmuseum.nl of 035-6943045.

Tekenen

15:15 uur | SCAN Naarden

Bij de Scan is er nog plek voor kinderen van 5 t/m 12 jaar die het leuk vinden om goed te leren tekenen. Je leert met verschillende materialen omgaan b.v. houtskool, pastels en verf. Kosten 10 lessen €33,00. info Jose de Groot 035-6943262

Chi Neng Qigong lessen

16:00 uur | praktijk Piith Bussum

Woensdag van 16.00 tot 17.00 uur en van 17.30 tot 18.30 uur lessen in Chi Neng Qigong door erkende instructeur. Gerda Schoots 06- 24353138.

Open Eettafel

17:30 uur | Buurtcentrum Uit-Wijk Bussum

Gezellig samen eten in wijkcentrum de Uit-Wijk. Voor 10,- euro krijgt u een heerlijke maaltijd. Jannie: 035 693 20 77.

Fitstap

19:00 uur | WOC Bellefleur
Naarden

Fitstap is een nieuw, uniek beweegprogramma. Met Fitstap voel jij je in 12 weken (weer) fit en vitaal. Tineke 06-53315736. www.fitstap.nl

Dementie

19:30 uur | Wijkcentrum Uit Wijk Bussum

Wij organiseren een themabijeenkomst over dementie in Wijkcentrum Uit-Wijk. Aangeboden door: Versa Welzijn, Alzheimer Nederland, casemanager Lilian Frijters en de werkgroep MeeDoen. Aanmelden niet nodig. Meer info: lil.frijters@kpnmail.nl.

Leuke tips voor in de herfstvakantie

Pien en Michelle presenteren het Gooisch Kinderjournaal

Michelle (links) en Pien presenteren het nieuwe programma van Gooi TV.

BUSSUM Gooi TV heeft een nieuw programma: het Gooisch Kinderjournaal. Het is elke maand te zien en wordt gepresenteerd door Pien en Michelle die vertellen wat de leukste tips in de regio zijn. Dit keer gaat het over leuke dingen doen in de herfstvakantie zodat niemand zich hoeft te vervelen.

"Een leuke tip is bijvoorbeeld het Veiligheidsmuseum PIT in Almere", vertelt Michelle. "In het museum is van alles te beleven. Kinderen kunnen zich verkleden als politieagent, er is een politiespeurtocht en
je kunt je skelterrijbewijs halen. Als het regent in de vakantie en de kinderen willen zich graag uitleven dan is een binnenspeeltuin de oplossing. En dan kun je terecht bij Monkey Town in Bussum. De ouders kunnen lekker een kopje koffie drinken en de kinderen kunnen zich uitleven in het speelparadijs. De allerkleinsten kennen ze wel, de treinen van de tv-serie 'Chuggington'. Ontmoet hoofdpersoon Wilson tijdens de Chuggington doe-dagen van 19 tot en met 23 oktober in het Spoorwegmuseum in Utrecht. Eindeloos bouwen op de speeltafels, meezingen, dansen met de Telekids musicalschool of even bijkomen in de speciale Chuggington-bioscoop: het kan allemaal."

Pien vertelt dat de herfstvakantie bij uitstek geschikt is om lekker de natuur in te gaan en te genieten van de herfstpracht. "Natuurmonumenten in 's-Graveland organiseert leuke en leerzame activiteiten. Je kunt wandelen in het donker met de boswachter, Mars ontdekken met een echte telescoop of geluiden opzoeken in het bos. Wie stoer is, kan naar het Nationaal Militair Museum in Soest. Je kunt daar zelf buskruit maken, in een minitank rijden, kijken als een scherpschutter, het NATO-alfabet leren of zelf een F16 besturen! Kom het allemaal zelf ontdekken. In kasteel Groeneveld in Baarn wordt de honderdste geboortedag van Fiep Westendorp met de bijzondere tentoonstelling 'Fiep Fiep Hoera!' gevierd. In de binnentuin is de kinderspeurtocht 'Speuren in het Fiep-bos' uitgezet en er is ook een educatief programma gekoppeld aan deze tentoonstelling."
Volgens Michelle en Pien zijn er nog meer leuke activiteiten, zoals in zwembad de Zandzee met het opduiken van herfstbladeren, swingen op de grootste hits met Aquadance4kids of meedoen met de Nijntjes-spelletjes. Een A-diploma is wel verplicht. Of ga trampolinespringen in het trampolinepark in de Clemenskerk in Hilversum. Op deze unieke locatie kunnen kinderen komen jumpen of freerunnen. Ga ook naar de Kids Herfstdag bij de Kemphaan in Almere. Deze herfstdag is speciaal voor kids vanaf zes jaar en ze kunnen knutselen, appels poffen en marshmallows roosteren.

Cinekid Festival en MediaLab bij het Filmhuis

'De grote boze vos & andere verhalen' is ook te zien tijdens het festival.

BUSSUM Je hoeft je niet te vervelen tijdens de herfstvakantie. In het Filmhuis is dan het Cinekid Festival en je kunt op ontdekkingstocht gaan in het MediaLab.

Tijdens het festival zijn de beste en mooiste kinderfilms te zien zoals 'De buurtspion', 'Beestenboel' en 'Het vlindermeisje'. Het café en de bovenzaal zijn drie dagen lang omgetoverd tot een echt MediaLab om zelf aan de slag te gaan met verschillende activiteiten. Maak je eigen animatiefilm. Eerst knutsel je allerlei objecten en personages en maak je daar een gezamenlijk verhaal mee. En dan starten de opnames: foto voor foto ontstaat er langzaam een echt filmpje. In de 'remake' word je zelf een videoclip-editor! Met glitters, stickers, stiften en kleurpotloden ga je aan de slag met de frames van een videoclip. Een flitsende, steeds veranderende videoclip is het eindresultaat. Of knutsel een kleine projector in elkaar en maak een schimmenspel met licht. Je tekent scènes op een transparant wiel en daardoor krijg je een filmrol. Zaklamp erop en er ontstaat een prachtig schaduwspel! Voor de iets oudere kinderen is er de Ebotracks. Met deze app word je een echte videokunstenaar. In een opnamestudiootje kun je oneindig veel videosamples opnemen, bewerken en aan elkaar plakken totdat je een complete videoclip hebt. Dus: mix je eigen videoclip met beeld en geluid!
Het Cinekid Festival en het MediaLab zijn op maandag, dinsdag en woensdag geopend. Het Medialab is open van 09.15 tot 16.00 uur. Een filmkaartje kost 11,75 euro, inclusief toegang tot het MediaLab. Kaarten zijn te koop via www.filmhuisbussum.nl of aan de kassa.

Het Zandkasteel

BUSSUM In Spant! is in de herfstvakantie de show 'Het Zandkasteel'. In de show beleeft Koning Koos samen met Sassa en Toto de mooiste avonturen en 'piraatje spelen' blijft hun favoriete spelletje. De show zit vol leuke liedjes en dansjes en natuurlijk mogen de kinderen meedoen. 'Het Zandkasteel' is voor kinderen vanaf drie jaar en de show is op woensdag 24 oktober om 14.00 uur.
Wie kans wil maken op gratis kaarten, kan een mail sturen naar prijsvraag@spant.org onder vermelding van 'Het Zandkasteel'. Prijswinnaars worden door Spant! op 19 oktober benaderd. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.

Vrijwilligers gezocht

Een kok gevraagd die 1x per maand een 3-gangen 'Schakel-Diner' wil bereiden.

Steunouders gezocht! Om gezinnen te helpen zoekt de vrijwillige thuishulp mensen die een kind willen opvangen voor een dagdeel per week of twee weken.

Zorginstelling Patria, voor Nederlanders met een Indische achtergrond, is op zoek naar vrijwilligers die koffie en thee willen rondbrengen. Affiniteit met deze cultuur is belangrijk.

De Museumwinkel van het Muiderslot zoekt iemand voor de inkoopcommissie.

www.versavc.nl