NaarderNieuws

16 september 2015

NaarderNieuws 16 september 2015


Ferry Weertman gehuldigd

Ferry Weertman, wethouder Marleen Sanderse en de vlag van Naarden. Foto: Jessica de Jong

door Jessica de Jong

NAARDEN - Wedstrijdzwemmer Ferry Weertman is vorige week door sportwethouder Marleen Sanderse gehuldigd voor zijn uitstekende prestaties op het WK zwemmen in Kazan. Weertman werd bedolven onder de complimenten en kreeg onder andere de vlag van Naarden. Sanderse hoopt dat Weertman deze vlag om zijn nek zal dragen, mocht hij volgend jaar op de Olympische Spelen in Rio een medaille in ontvangst nemen.

Weertman behaalde in Rusland twee zilveren medailles. Hij won zowel op de 10 kilometer openwaterzwemmen als de 5 kilometer teamprestatie een zilveren plak. Een ticket voor de Olympische Spelen, 10 kilometer openwaterzwemmen, heeft hij al op zak.

Weertman begon zijn zwemcarrière als peuter bij de Otters. Inmiddels is hij 22 jaar en vliegt hij de wereld over voor wedstrijden. Trainen doet hij in Eindhoven bij Marcel Wouda, gecombineerd met een studie informatiekunde. "Ik weet nog niet of ik dit jaar verder ga studeren, misschien alleen het eerste trimester. Vanaf deze week ga ik het zwemmen weer rustig opbouwen. Ik ben namelijk net aan mijn keelamandelen geholpen. In oktober gaan we naar Rio de Janeiro om daar de baan verder te verkennen. Afgelopen zomer hebben we de baan al getest. Het water was schoon, helder en fris. Ik ben goed in koud water en het water is daar ook fris. Trainen doe ik normaal in een zwembad, want bij het zwemmen in open water komt van alles kijken; zo kun je minder makkelijk zien hoe je zwemt, loop je meer gezondheidsrisico's en moet je meer om je heen kijken."

Protocol
Sportwethouder Sanderse laat weten dat ze het heel speciaal vindt dat Weertman meedoet aan de Olympische Spelen. "Je bent een voorbeeld voor alle jonge sporters. Het zou leuk zijn als we volgend jaar in Naarden een Olympisch kampioen mogen verwelkomen."

RC 't Gooi is klaar voor WK rugby

NAARDEN - Rugby Club 't Gooi in Naarden is klaar voor het WK rugby dat vrijdag in Engeland van start gaat.

Rugby is in opkomst in Nederland en het WK, dat op RTL7 landelijke tv-aandacht krijgt, zal de populariteit verder vergroten. De afgelopen jaren is bij RC 't Gooi hard gewerkt om de verwachte toeloop aan nieuwe leden te kunnen verwelkomen. De club leidde coaches op en faciliteiten werden uitgebreid. Het resulteerde al in kampioenschappen bij de jeugd, terwijl het eerste team (landskampioen in 2013) hofleverancier van Oranje is.
Voorzitter Paul Kranendonk: "Rugby is voor iedereen. Het is meer dan een sport; het is een levenswijze waarbij discipline, respect, incasseringsvermogen en plezier hand in hand gaan."

3

weken duurt het reinigen van de riolen in de wijken Ministerpark en Fortlanden

Weerbericht

Wisselvallig, in het weekeinde overwegend droog
September grossiert dit jaar niet in nazomerweer. Slechts op twee dagen deze maand kwam de temperatuur een fractie boven de 20 graden. Deze week bepaalt een diepe depressie het weer. Het ligt donderdag boven de Noordzee en veroorzaakt wisselvallig, winderig weer. In het weekend krijgt een uitloper van het Azorenhoog vat op het weer. De kans op buien neemt af.

Donderdag en vrijdag
Donderdag is het wisselend bewolkt. Er vallen geregeld buien. Tussen de buien door schijnt de zon af en toe. Er blaast een krachtige, tot bij vlagen harde, zuidwestenwind (windkracht 6). Ook vrijdag vallen enkele buien afgewisseld door enkele opklaringen. De zuidwestenwind neemt iets in kracht af, wordt vrij krachtig (windkracht 4-5). Het wordt beide dagen 18 graden.

Het weekeinde
In het weekeinde komt er wat meer rust in de atmosfeer. Er waait een matige westenwind (windkracht 3-4). Zaterdag kan er eerst nog een lichte bui vallen. Zondag lijkt het overwegend droog te blijven. Er zijn wolkenvelden maar tussendoor schijnt de zon ook van tijd tot tijd. De nachtelijke minima liggen rond 11 graden, in de middag stijgend naar 17 à 18 graden.

Weetje
In september kan het vaak nog nazomeren. Vorig jaar werd in september op 21 dagen de 20 graden nog overschreden. Zomerse dagen van 25 graden of meer komen tevens vaak voor. In september 1999 en 2006 kwam het zelfs tot 8 zomerse dagen. Sinds 2000 ontbraken zomerse dagen van 25+ in september slechts viermaal, mogelijk wordt deze september de vijfde.

Magazine
Vorige week verscheen het eerste Goois Magazine. Wat heb ik daar een kater aan overgehouden zeg. De bedoeling is toch dat we als nieuwe buren kennis met elkaar maken? Dat we over en weer geïnformeerd worden over de dienstverlening, de eventuele gevolgen voor de woonlasten etc. En dat dit gelijkelijk verdeeld wordt over de drie gemeenten? Niets blijkt dus minder waar. Er staan 16 adverteerders in het magazine, alle 16 Bussumse ondernemers. Bij de voorpagina staan er drie foto's uit de drie gemeentes, maar het merendeel is gevuld met een foto van een evenement uit Bussum. Bij inwoners aan het woord staan er drie mensen uit Bussum, twee uit Naarden en één uit Muiderberg. Groot, groter, grootst? De fusie is voor de een meer een gevoelig iets dan voor de ander. Maar één ding mag je toch wel verwachten, dat er door een 'onafhankelijk' magazine oog is voor gelijkwaardigheid en gelijke verdeling. Dat je juist nu heel erg op moet letten dat je de ene gemeente niet meer aandacht geeft dan de andere gemeente. Naarden en Muiden worden niet automatisch volgelingen van Bussum. Wij willen geen negatieve spiraal, maar positief vooruitgaan.
Gerda Hafkamp-Schwartz

Tweemaal een toevalstreffer

In korte tijd tot twee keer toe raak. En dan te weten dat ik niet in toeval geloof. Het kan soms wel vreemd lopen, hoor!

Mark is alweer enige tijd met de metaaldetector doende. Trouw meldt hij mij als hij weer twee literblikken vol met metaalafval heeft dat hij zorgvuldig uitselecteert. Kilo's lood, zink, messing, roodkoper en aluminium komen bij mij terecht om in de desbetreffende bakken gemikt te worden. Laatst zat er een hondenpenning tussen. Zo eentje met een pootafdruk erop en aan de andere zijde het telefoonnummer. Weken geleden gevonden op de hei ergens bij de Franse Kamp. Wat bleek? De naam van de hond was Olli en net toen ik in de garage bezig was met schiften kwam overbuurvrouw met haar Italiaanse waterhond voorbij. Deze heet ... Olli! En het telefoonnummer op de penning? Was van Eveline! Wonderbaarlijk, toch? Op zondag 9 augustus vloog er een vogeltje tegen de ramen van de flat boven de ingang. Hartstikke dood. Bleek een ringetje om te hebben. Ben ik gek op, want dat is spannend. Na veel gedoe met de computer van Vogeltrekstation Arnhem kreeg ik pas kort geleden de terugmelding. Vogel was een tuinfluiter en was diezelfde ochtend geringd in Oost-Knollendam ten noorden van Amsterdam. Door ene Jan van der Geld. Heb ik zeker zo'n 45 jaar geleden voor het laatst gezien. Hij woonde vroeger op de Lange Heul en is al lang natuurwachter en ringer in het gebied nabij Het Twiske. De tuinfluiter in kwestie ringde hij echter in zijn tuin aan de Dorpsstraat in Oost-Knollendam waar hij altijd een paar netten uit heeft staan!

Naarden:
PGN Grote Kerk 10.00 u. ds. P. Barnard; Naarderheem 10.30 u. mw. L.A. Versluis
RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie en 12.00 u. Gezinsviering pastoor C. Fabril; za. 19/09 17.30 u. Eucharistieviering
Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. ds. J.P. Boiten

Bussum:
RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie pastor L. Koot; woe. 23/09 19.30 u. Avondgebed voor Vrede
RK St. Jozefkerk 10.00 u. Viering parochianen
PGB Wilhelminakerk geen dienst, Oecumenische dienst in Vrije Evangelische Gemeente
PGB Verlosserkerk 10.00 u. ds. J. de Vries
PGB Spieghelkerk 10.30 u. mw. ds. G. de Vries
PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. J.P.J. Voets; 17.00 u. dr. R.R. Eisinga
Remonstranten N-B 10.30 u. ds. C. Sieverink
Vrijzinnigen Naarden-Bussum 10.30 u. mw. J. Werner-van Slooten
Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. 'Zin zoeken in bijbelverhalen'
Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B geen dienst, Oecumenische dienst in Vrije Evangelische Gemeente
Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. P.A. Smit Oecumenische dienst H.A.
Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Il Vecchio verlaat na vijf jaar Naarden-Vesting

Nieuwe zaak gaat Oud Naarden heten

Il Vecchio verdwijnt uit het straatbeeld. Foto: Jessica de Jong

door Jessica de Jong

NAARDEN - Na vijf jaar gaat restaurant Il Vecchio de deuren aan de Marktstraat sluiten. Eigenaar Jan Maurits Drijfhout van Hooff gaat met pensioen. De zaak wordt overgenomen door de Larense Wildhandel die de zaak Oud Naarden gaat noemen.

Op 1 oktober is het zover. Jan Maurits kijkt er naar uit, want hij is moe. Erg moe. Zo heeft hij de afgelopen vijf jaar nauwelijks vakantie gehad en was hij zeven dagen in de week in de zaak te vinden. Hij is nu 66 en inmiddels is het gelukt om een goede partij te vinden die het restaurant met personeel wil overnemen. "Dat was echt een voorwaarde van mij. Het personeel kon ik niet zomaar op straat zetten. Neem mijn chef-kok: hij is al veertien jaar bij in dienst, nog van de tijd dat we Archibald Schimmelpenninck deden. Ik ben al mijn personeel enorm dankbaar dat ze mij al die jaren hebben gesteund en enorme inzet hebben getoond."

Oud Naarden

De Larense Wildhandel neemt vanaf 1 oktober de zaak aan de Marktstraat over. De naam wordt Oud Naarden. Gert van Wijngaarden vertelt dat het een mediterraans restaurant wordt met een Italiaans / Franse keuken. "We gaan ook lunch draaien en we hebben er een chef bij van de Goede Gooijer. We maken alles zelf, zijn leverancier van wild, gevogelte en vlees. We willen met topproducten werken voor een betaalbare prijs."

'Als de terrassen- vergunning blijft, begint het riedeltje opnieuw'

Hoogtepunt
Jan Maurits ziet vooral de komst van topkok Herman den Blijker in 2011 naar zijn restaurant als hoogtepunt. "We zaten er nog net geen jaar en toen kwam Den Blijker om ons een make-over te geven. Het bracht veel commotie in de Vesting en we kregen veel publiek. Ook toen de show een keer herhaald werd op televisie konden we dat direct merken. Een ander hoogtepunt waren de opnames van Gooische Vrouwen in de zaak."

Terrassenrel
En dan kijkt de restauranteigenaar nog even kort terug op de zogenoemde terrassenrel. De buren zijn tegen het terras aan de achterkant van de zaak en tegen het terrasje op de stoep. "Het heeft mij heel veel negatieve energie gekost. Toen ik hier kwam wist ik dat het speelde, maar ik dacht: het valt wel mee, dat glijdt wel van je af. Daar heb ik mij in vergist. Het heeft mij ook veel geld aan advocaten gekost."

Uitspraak
"De Raad van State doet binnenkort weer een uitspraak in de zaak tussen de buren en de gemeente over het terras. Ik heb echt geen idee hoe het uit gaat pakken. De buren hebben gewoon moeite met alles. Maar uit principe wilde ik nooit een terras aan de overkant van de straat. Dat geeft meer geluidsoverlast en is ook gevaarlijk. Stel dat de terrassenvergunning blijft, dan moet de nieuwe uitbater deze opnieuw aanvragen. En dan begint het hele riedeltje met rechtszaken weer opnieuw."

Jan Maurits kijkt erg uit naar 1 oktober. "Ik ga in ieder geval eens lekker uitrusten. Tips voor mijn opvolgers heb ik niet echt. Ik zal ze nog wat helpen met inwerken, maar hier in Naarden-Vesting is het prima ondernemen en zit je ook op een prachtige plek."

Statiegeldactie: 400 euro voor De Jonge Weduwe

Marijke van Rij (l) is verheugd over de opbrengst.

NAARDEN - De statiegeldactie bij Albert Heijn aan de Amersfoortsestraatweg voor Stichting De Jonge Weduwe heeft ruim € 400,- opgeleverd. Het bedrag werd vorige week overhandigd.

Marijke van Rij van de stichting: "We zijn echt heel blij met dit bedrag." Ook kinderen in de buurt hadden zich ingezet en brachten vier winkelwagens vol lege flessen. Het filiaal van Albert Heijn vraagt het hele jaar door op deze wijze aandacht voor goede doelen, klein, groot, landelijk of lokaal. Teamleidster Jacqeline Lazeron: "De zuil is altijd bezet, laatst hadden we een meisje uit Naarden, zij zocht sponsors voor de New York Run."

Krabbendam lijsttrekker voor TON Gooise Meren

BUSSUM - John Krabbendam gaat als lijsttrekker van de politieke partij Trots op Nederland Gooise Meren meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in november.

Krabbendam zit sinds anderhalf jaar als eenmansfractie in de gemeenteraad van Bussum. "Ik verwacht dat ik met de steun van de landelijke partij Trots op Nederland nog beter een wezenlijke bijdrage aan de politiek kan leveren. Behoud van de eigen identiteit van de afzonderlijke woonkernen is voor ons een belangrijk uitgangspunt", aldus John Krabbendam.
Aan de definitieve kandidatenlijst en het verkiezingsprogramma wordt nog gewerkt.

Grote Clubactie van start

NAARDEN - Kinderen van diverse clubs komen vanaf zaterdag weer langs de deuren om geld op te halen voor de Grote Clubactie. De opbrengsten zijn vaak hard nodig om rond te komen. Tachtig procent van de opbrengst van de loten gaat direct naar de verenigingen.

Dit jaar doen de volgende clubs mee: Volleybalvereniging Huizen, Keizer Otto Trivolley, NVC, Muziekvendel Nardinc, Gymansatiek- en turnvereniging Keizer Otto en Volleybalvereniging Huizen. Van elk verkocht lot à € 3,- gaat € 2,40 direct naar de vereniging.

Naarder aangehouden voor stelen babyvoeding

NAARDEN - Vijf inbrekers zijn in de nacht van zondag op maandag op heterdaad betrapt toen ze een grote hoeveelheid babyvoeding aan het stelen waren uit een bedrijf in Hoofddorp. Waarschijnlijk hadden ze de nacht daarvoor ook al toegeslagen.

De politie kreeg iets na twaalf uur de melding van de inbraak. Agenten zagen dat er aan de achterkant van het bedrijf was ingebroken. Ook stond daar een vrachtwagen met daarin gestolen babyvoeding. Een getuige vertelde dat hij vijf mannen had zien wegrennen. Een andere politie-eenheid kon de mannen aanhouden. De mannen zijn 18, 19, 23, 24 en 26 jaar en komen uit Bussum, Naarden en Weesp.

Gondelvaart met verlichte bootjes door de Vesting

De zwaan kreeg de originaliteitsprijs. Foto: Bob Awick

NAARDEN - De gondelvaart 2015 is gewonnen door de Woonboot. Ook was er een aanmoedingsprijs voor het piratenschipje. De Zwaan werd de winnaar van de originaliteitsprijs. Aan de gondelvaart deden dit jaar 22 bootjes mee. Organisator Evert Kos vertelt dat bij de start de stroom was uitgevallen en dat er bij de prijsuitreiking wat regen viel. Desondanks spreekt hij van een prima avond. "Er komen altijd meer bootjes dan van tevoren opgegeven. Ook de brugwachters deden weer leuk mee." De prijsuitreiking werd opgeleukt door Bloaskapel de Fluutjes.

Marijke van Rij 39 jaar


Werkt als marketingcommunicatieprofessional
Woont in Naarden sinds 2014

Waar houd je je overdag mee bezig naast je werk?
"Ik heb samen met mijn man 2 prachtige zonen van 8 en 9 die net als alle mannen veel aandacht nodig hebben ... "

Je bent mede-oprichter van Stichting De Jonge Weduwe, wat is daar zo belangrijk aan?
"Per dag verliezen gemiddeld 4 vrouwen met kinderen onder de 18 jaar hun partner. Onze stichting ondersteunt kosteloos deze jonge vrouwen en zorgt voor hulp in praktische zin. Bijvoorbeeld op juridisch en administratief gebied en ook voor de nodige ontspanning."

Een dag burgemeester van Naarden, wat heeft jouw aandacht?
"Hoe gaan we ervoor zorgen dat alle kennis, kunde en inspiratie van de oudere generatie in Naarden overgebracht wordt naar mijn en de jongere generaties."

Goede en minder goede eigenschap?
"Blij met mijn positieve instelling en tomeloze energie; die zijn voor mij een goud goed. Minder blij dat ik zeg wat ik denk en dat is niet altijd even handig."

Welk lokaal nieuws houdt je bezig?
"Hoe kunnen we de verkeersveiligheid voor kinderen verbeteren."

Op wie ben je trots?
"Op mijn zus, die het grootste deel van mijn nichtjes leven papa en mama tegelijk moest zijn en dat ook was."

Wat wilde je vroeger worden?
"Kinderarts, lag iets te veel in het ziekenhuis als kind."

Hobby's?
"Hockey en zingen."

Waar kan je 's nachts voor wakker gemaakt worden?
"Alles, ik vind slapen een overschat fenomeen."

Je kunt niet zonder… ?
"Chocolade en een goed gesprek."

Waar wil je graag op toosten?
"Het leven. Leef van dag tot dag, niemand heeft je morgen beloofd!"

Omwonenden zien nieuwe Emmaschool niet zitten

Gemeenteraad beslist op 1 oktober

BUSSUM - Het is nog lang niet zeker dat de Emmaschool volgend jaar kan verhuizen naar voormalig college de Opmaat aan de Graaf Florislaan. Afgelopen maandag bleek dat er nog steeds veel weerstand is vanuit de buurt.

'De huidige situatie in de noodgebouwen is al jaren onhoudbaar'

Er zitten nog veel haken en ogen aan het plan, waar de gemeenteraad van Bussum op 1 oktober een besluit over moet nemen. Omwonenden maken zich vooral zorgen over de onveilige verkeerssituatie, aantasting van het beschermd dorpsgezicht en overlast van ruim 400 basisschoolleerlingen op een plek waar voorheen 150 tot 200 middelbare scholieren zaten.

Volgens het plan moet er ook een BSO in het pand komen, gerund door de Stichting Kinderopvang SKBNM.
De Emmaschool wil vooral dat de leerlingen, na 15 jaar vol beloftes van de gemeente, samen in één gebouw komen. Onder de leerlingen bevinden zich veel kinderen uit Naarden. De situatie in de huidige (nood)gebouwen is al jaren onhoudbaar. Tijdens de inspraakavond konden omwonenden, de Emmaschool en andere belanghebbenden nog één keer hun zegje doen. Duidelijk is dat de omwonenden de voorgenomen verhuizing niet zien zitten.

Doorheen drukken
"Er moet een oplossing komen, de school is welkom maar niet met dit aantal leerlingen", nuanceert de actiegroep Lomanplein. De omwonenden voelen zich genegeerd door de gemeente en vrezen dat de verhuizing van de Emmaschool, met geplande verbouwing als een fait accompli, er door de gemeenteraad doorheen gedrukt wordt.

De Emmaschool begrijpt de bezwaren, maar staat op het standpunt dat huisvesting in één gebouw nodig is voor de saamhorigheid en de kwaliteit van het onderwijs. Ze doet een beroep op de gemeente om haar verantwoordelijkheid te nemen voor het waarborgen van goed onderwijs.

Groep 8 gewezen op gevaren

Foto: Bob Awick

NAARDEN - De leerlingen van basisschool De Tweemaster zijn vorige week uitgebreid geïnformeerd over waar ze op moeten letten nu de werkzaamheden bij het J.P. Thijssepark en in de Keverdijk West van start gaan.

De omgevingsmanager van Dura Vermeer verzorgde een les voor groep 8. In het bijzonder werd uitgelegd hoe tijdens de werkzaamheden de veiligheid wordt gegarandeerd en waar ze zelf op moeten letten.
De komende tijd worden de parkeerruimte en het groen opnieuw ingericht en voorzien van moderne verlichting.

ToVeNaar krijgt drama-therapeut

Kinderen Rehoboth in actie voor Rode Kruis.

NAARDEN - De 23-jarige Jetske gaat bij toneelvereniging ToVeNaar dramalessen aanbieden aan jongeren tussen de tien en veertien jaar.

Ze is net afgestudeerd en wil als eerste bij ToVeNaar starten met een groep. Ze heeft op een BSO stage gelopen en daar ervaring opgedaan met het lesgeven aan groepen en ze heeft een theaterstuk en een film met een groep kinderen gemaakt.

De lessen zijn van 10.00 tot 12.00 uur in de Hoed aan het Adriaan Dortsmanplein 1B. De eerste les, op 26 september, is een open les waar kinderen mogen ervaren hoe het is om toneelles te krijgen. Opgeven kan via secretariaat@tovenaartoneel.nl.

Nationaal MS Fonds zoekt coördinator

NAARDEN - Het nationaal MS Fonds zoekt met spoed een coördinator in Naarden voor de collecteweek in november.

De coördinator is het aanspreekpunt voor de collectanten, is verantwoordelijk voor het verspreiden van de collectebussen en maakt een wijk of straatindeling. De collecteweek vindt plaats van 23 t/m 28 november. Naast een coördinator is Naarden ook op zoek naar nieuwe collectanten. Meer informatie is te verkrijgen via Pamela Zaat, landelijk collectecoördinator MS Fonds: pamela@nationaalmsfonds.nl en via www.nationaalmsfonds.nl.

Rode Kruis actie Rehoboth

NAARDEN - Een spontane actie van zeven kinderen van de Rehobothschool levert € 50,80 op voor het Rode Kruis.

Onder de noemer 'een heitje voor een karweitje' hebben de kinderen in de Vesting stoepen geveegd, ramen gelapt en lege flessen verzameld en ingeleverd. Hun actie leverde ze ook een spontane gift op van een restaurant in de Vesting. Het bedrag van € 50,80 is inmiddels op de rekening van het Rode Kruis gestort.

Ondernemers-clubs zien geen reden om te fuseren

Atnon Baarda: parkeren speelt in alle gemeenten, de gemeenten, maar het blijft maatwerk. Foto: Bob Awick

door Yvette Geerts

Geen samenvoeging, wel kijken waar ze kunnen samenwerken. Dat is de conclusie na een eerste gesprek tussen de verschillende ondernemersverenigingen in Bussum, Naarden en Muiden. Reden: de belangen van de achterban zijn te verschillend.

Behalve dat de belangen van de achterban nogal van elkaar verschillen, van de belangen van de ondernemers op het industrieterrein Naarden tot die van de ondernemers in het centrum van Bussum, worden in de gemeenten dingen nu ook 'anders geregeld'. In Naarden kom je bijvoorbeeld de wethouder op straat tegen en kunnen er nog wel eens dingen informeel overlegd worden. Meestal volgt er dan al snel een ja of een nee. In Bussum is het politieke klimaat wat onrustiger. Door het grote aantal politieke partijen weet je niet zo goed waar je aan toe bent, laat Brigitta Boonacker van de BOV weten. In Muiden liggen de verhoudingen weer helemaal anders. Daar is de gemeente meer op zoek naar input vanuit de ondernemers.

'Bussumse klimaat heeft ons geleerd dat je ontzettend moet lobbyen'

Brigitta Boonacker (BOV) nam het initiatief tot een gezamenlijk overleg met alle ondernemersclubs uit de betrokken gemeenten. "Wij vinden het belangrijk dat het ondernemersbelang in de nieuwe gemeente stevig vertegenwoordigd wordt. We hebben nu met elkaar kennisgemaakt en we gaan een 10-puntenplan opstellen zodat we die bij de politiek kunnen indienen." In Bussum zien ze de noodzaak van gezamenlijke belangenbehartiging wat sterker dan in de andere gemeenten, omdat ze met zo veel verschillende partijen in de raad te maken hebben. "In Bussum moeten we ontzettend lobbyen en in Naarden geeft een kort gesprek met de wethouder soms al duidelijkheid", vervolgt Boonacker.

Verschillende belangen
Peter Kaldewaay, voorzitter van de OVNV uit Naarden, is wel positief over het overleg tussen de ondernemersclubs, maar ziet ook verschillen in belangen. Voor de OVNV bijvoorbeeld is betaald parkeren een no go: het huidige beleid moet gehandhaafd blijven. Ook de functie van het stadhuis in Naarden als centraal punt waar activiteiten als Sinterklaas en het carnaval starten, plaatsvinden en eindigen is een speerpunt. "Daar gaan we ons hard voor maken, maar ook Bussum zal haar sinterklaasintocht willen behouden." Kaldewaay ziet wel de afstand tot de politiek die er door de fusie ontstaat als mogelijk probleem. "Nu zitten ze in de Vesting, je komt ze tegen en soms kun je informeel ook iets overleggen." Boonacker ziet juist ook de voordelen van een grotere afstand. "Er komen waarschijnlijk minder partijen in de gemeenteraad en er is kans dat ambtenaren objectiever naar zaken zullen kijken." De negatieve kanten van de 'ons-kent-onspolitiek' zijn dan wellicht ook verleden tijd, hoopt ze.

Boonacker ziet de fusie als het moment waarop veel bereikt kan worden. Alles is nieuw, voor iedereen, alles staat ter discussie. Zaak dus om het genoemde tienpuntenplan voor de gemeente Gooise Meren op tijd bij de politiek te krijgen. "Vijf oktober wordt bekend welke politieke partijen er aan de verkiezingen meedoen. We moeten de politiek een stap voor zijn, een actieve rol hebben, anders wordt het voor ons besloten", betoogt Boonacker.
In het tienpuntenplan krijgen horeca, parkeren en verkeer veel aandacht. Een punt dat ook veel aandacht zal krijgen en de nodige discussie zal opleveren is het ondernemersfonds. Bussum en Muiden kennen een dergelijk fonds, dat gebruikt wordt om diverse activiteiten in het centrum te financieren. Boonacker ziet daar duidelijk de voordelen van. "Daar moeten we iets mee, omdat Naarden heeft aangegeven daar niets in te zien."

Voor de ondernemers in de Vesting is betaald parkeren een no go

Muiden
Muiden kent geen ondernemersvereniging zoals in Bussum en Naarden. Ondernemers kunnen zich aansluiten bij Stichting de MuiderTafel, die met clusters werken. Chantal Ebbelaar is clusterhoofd van de afdeling Detailhandel en publieke dienstverlening. Zij merkt dat veel ondernemers afwachtend zijn omdat het onzeker is wat er vanuit de politiek gaat gebeuren.
Anton Baarda, namens de gemeente Muiden bedrijfscontactfunctionaris voor de MuiderTafel, geeft zijn visie op de samenwerking. "Richting de politiek kan ik me voorstellen dat je als bedrijfsleven zo goed mogelijk je gezamenlijke stem wil laten horen en afstemming houdt. Parkeren is zo'n thema. Dat speelt in alle drie de gemeenten, maar het blijft maatwerk."
Joop van Dort, voorzitter van de FIN, is wat meer uitgesproken dan zijn collega's als het gaat om overeenkomsten tussen de verschillende ondernemersverenigingen. "We zijn het aan het onderzoeken. De FIN is een bedrijfsvereniging, veel van onze leden zijn gevestigd op het industrieterrein en onderwerpen als de sinterklaasintocht en kerstverlichting zijn niet van belang voor ons. Vanuit de gemeente is het natuurlijk wel prettig om één aanspreekpunt te hebben, maar in de praktijk gaat dat niet lukken."

Consumenten
Gaat het de ondernemersverenigingen vooral om hun eigen belang of kijken ze verder? Boonacker: "We kijken over alle segmenten heen. Want een gunstig ondernemersklimaat is ook in het belang van de consument. Het schept werkgelegenheid en wanneer bijvoorbeeld detailhandel en horeca goed georganiseerd zijn, is het ook leuk om in je eigen omgeving te winkelen, uit te gaan en je dagelijkse boodschappen te doen."

Nederlands Vesting Museum

Het museum zit op een geweldige plek.

Op een van de wallen in Naarden-Vesting is het Nederlands Vesting Museum te vinden. Een plek voor jong en oud waar vooral het verleden centraal staat.

In het museum kunnen bezoekers ervaren hoe de soldaten van het garnizoen eeuwenlang Holland en in het bijzonder Amsterdam hebben bewaakt tegen vijanden uit het Oosten. Kom van alles te weten over hoe de soldaten leefden, wat voor wapens gebruikt werden en waar de soldaten sliepen. Ervaar zelf hoe het is om in donkere gangen te lopen en de kanonnen te horen schieten. Het Vestingmuseum heeft de moeite genomen alles op een interactieve wijze te presenteren, wat ook de jeugd aan zal spreken.

De kanonnen worden regelmatig afgevuurd.

Vanaf de Vestingwallen hebben de museumbezoekers overigens een schitterend uitzicht. Hier staan ook de kanonnen opgesteld die regelmatig door vrijwilligers worden afgeschoten. Het komt ook voor dat bezoekers mogen helpen met het laden en schieten van het kanon.

Spieringbrug opent vrijdag

MUIDEN - De Spieringbrug gaat vrijdag eindelijk voor lokaal verkeer open.

De brug zou maanden geleden al opengaan, maar er waren tegenslagen. Dat de brug opengaat, is zeer gewenst. Het verkeer kan straks over de nieuwe brug de Vecht oversteken en hoeft dan dus niet meer door de stad te rijden. De Spieringbrug is aangelegd vanwege de ingrijpende werkzaamheden en verplaatsing van de A1 ter hoogte van Muiden.

Naarden eert zwemmer Ferry Weertman

NAARDEN - Zwemmer Ferry Weertman is vrijdag door sportwethouder Marleen Sanderse in het zonnetje gezet. Weertman werd op het WK 10 kilometer open zwemmen tweede en kwalificeerde zich bovendien voor de Olympische Spelen van 2016.

De wethouder hoopt dat Weertman op de Spelen in Rio goed presteert en dan de vlag van Naarden om zijn schouders wil dragen.

Bezwaren verhuizing Emmaschool

BUSSUM - Omwonenden blijven problemen houden met de geplande verhuizing van de Emmaschool.

De basisschool wil een paar meter verderop een voormalige middelbare school verbouwen en daar de groepen samenvoegen. De kinderen zitten nu op twee locaties. Niet ideaal. In de raadscommissie bleek dat omwonenden bang zijn voor parkeerdruk en overlast van de kinderen. De gemeenteraad moet nog een besluit nemen.

26.075
woningen

M 2.781
N 7.666
B 15.628

Filmhuis Bussum

Ben Stiller en Naomi Watts als 40+-stel in WHILE WE'RE YOUNG.
AMY, over Amy Winehouse. Wat een zangeres! En wat een bedenkelijke rol speelde haar vader!
In MASAAN kruisen vier levens elkaar. Kunnen zij ontsnappen aan verstikkende Indiase tradities?
In DHEEPAN belandt een geïmproviseerd vluchtelingengezin in een gewelddadige Parijse achterbuurt. Gouden Palmwinnaar.
IRRATIONAL MAN, Woody Allen's nieuwste komische thriller.
In MIA MADRE worstelt een vrouwelijke filmregisseur met werk en haar stervende moeder. Ontroerend tragikomisch.
In THE LESSON drijven geldzorgen en een diefje op school een docente tot een gewaagde stap.
In THEEB volgt een tienjarig jochie in oorlogstijd het spoor van zijn grote broer. Dreiging, schoonheid en overleven in de eindeloze woestijn maken hem snel volwassen.
Beleef met VICTORIA, een jonge Spaanse, een adembenemende nacht in de straten van Berlijn. Gefilmd in één lang shot van 140 minuten.
HOLLAND, NATUUR IN DE DELTA volgt op DE NIEUWE WILDERNIS. SNEAK PREVIEW: verrassingsvoorstelling.
Twee animatie-FAMILIEFILMS: het vertederende DE KLEINE PRINS van Mark Osborne en de nieuwste Pixar-film BINNENSTEBUITEN (3D) over Riley's gemengde gevoelens rond een verhuizing.

Versa vrijwillgerscentrale

*Wereldwinkel Bussum zoekt iemand voor het verzorgen van gastlessen t.b.v. het project 'Laat kinderen kennis maken met fairtrade' van ca. 2 uur op basisscholen.

*Wijkontmoetingscentrum De Schakel zoekt een docent die workshops wil organiseren om mensen te begeleiden bij de upgrade naar Windows 10.

*Amaris, Woonzorgcentrum De Veste zoekt iemand die één keer per maand het dieren-aaiproject met honden uit dierenasiel Crailo komt begeleiden.

*Vivium Zorggroep De Gooise Warande zoekt assistentie bij de tafels indekken voor het diner.

donderdag 17 september

Boekenmarkt

In Klooster Mariënburg wordt donderdag 17 september van 14.00 uur tot 17.00 en vrijdag 18 september van 10.00 tot 16.00 een boeken- en kleine rommelmarkt gehouden.

Bridgen

Bridgen onder Begeleiding bij het Denksport Centrum Bussum. Inschrijven kan als paar of alleen. Kosten: € 4,- per persoon. Aanvang: 13.30 uur.

Eemjazz

Eemjazz in Vivium de Zandzee, Iepenlaan 354 Bussum. Kosten bedragen 1 strip van de strippenkaart of € 6,00 euro contant.

Openingslezing

Openingslezing seizoen 2015 - 2016. Remonstrantse kerk, Koningslaan 2b, Bussum. Entree € 7,- leden, € 12,-. Aanvang 20.00 uur.

zaterdag 19 september

Jeugdtheater

Kinderen van 8-12 jaar die geïnteresseerd zijn in theater, musical en podium kunnen een proefles volgen op 19 september. Opgeven via www.jeugdtheaterschoolbussum.nl.

Rommelmarkt

De Stichting C.H.I.L.D. Nederland houdt van 10.00 tot 15.00 uur een rommel- en informatiemarkt in de Witte Kerk, Kon. Wilhelminalaan 15 in Naarden. Het geld gaat naar het goede doel in India.

Fietstocht

Fietsgilde 't Gooi rijdt de middagtocht 'Grensroute Bussum', vertrek om 13.30 uur vanaf Station Bussum-Zuid (hotelzijde).

Pompoenenmarkt

Jaarlijkse pompoenenmarkt van de Kindertuinen Bussum. Locatie: Kinderboerderij in 't Mouwtje aan de Huizerweg. Van 10.00 - 16.00 uur.

Bijen- en natuurmarkt

Bijen- en natuurmarkt van 10.00 - 16.00 uur bij Imkervereniging Bussum bij de Bijentuin aan de Huizerweg 49H.

Muziek

Het Taralli ensemble staat in de Tindalvilla. Kaarten 25 euro. Info: reserveren@tindal.nl. Telefoon 035-6922947. www.tindal.nl.

Tentoonstelling

Beeldententoonstelling in de Sint-Jozefkerk aan de Laarderweg / Ceintuurbaan. Van 11.00 - 15.00 uur.

zondag 20 september

Limes Live

Limes Live, elke derde zondag van de maand vanaf circa 15.00 uur. Deze keer een optreden van Tuesday Afternoon Band, met swingende jaren-70-muziek. Toegang gratis. Locatie: Limes, Cattenhagestraat 9.

Vredestocht

Een Vredestocht van 12.00 uur tot 13.15 uur. Met bezoek aan drie locaties waar korte teksten worden voorgedragen rond het thema Vrede. De route start om 12.00 uur bij de Vrije Evangelische Gemeente aan de Dr. Fred. van Eedenweg 43 in Bussum.

Stadswandeling

De stadsgidsen van de Vereniging Vestingstad Naarden geven een stadswandeling. Vertrek om 12.30 uur bij de Utrechtse Poort. Kaartjes zijn hier ook te koop. 3 euro voor volwassenen; kinderen van 6 t/m 12 jaar betalen 2 euro.

Kinderfestival

Bij Vernissage in Fort Werk IV een kinderfestival van 12.00 uur tot 17.00 uur. Opbrengsten zijn voor het kinderdiabeteskookcafé. Op het festival zijn diverse activiteiten zoals een knuffelboerderij, schilderen met een kunstenaar, knutselen en bakken. Locatie: Dr. Abraham Kuyperlaan 1 A in Bussum.

Theeconcert

Theeconcert. Locatie: Majellakapel Bussum. Aanvang 15.00 uur. Entree € 10,-.

maandag 21 september

Cursus Dagboek maken

Cursus Dagboek in Woord en Beeld. Schrijfster Heleen Niele start een cursus van 8 lessen op de Vliegdenweg in Bussum. Info: www.woordenetcetera.nl of 06-50 915 504.

Modeshow

H&A mode houdt een modeshow om 14.15 uur in klooster Mariënburg. Brinklaan 82, ingang is via de 2de rechtereikendeur.

Kunstgeschiedenis

Vierdelig cursus kunstgeschiedenis bij De Palmpit, Koekoeklaan 3 te Bussum. Kosten € 55,-. Van 14.30 – 16.00 uur. Aanmelden bij drs Diana Kostman via 06-14354048 of info@artemis-omnibus.nl.

Cursus Frans

Diverse cursussen Franse taal en cultuur, zingen in een koor,en een uitgebreid cultureel programma bij de Alliance Française. Info: afpb.nl/gooi.

dinsdag 22 september

Lezing over Humanitas

T. Grijpstra geeft een lezing over het werk van Humanitas van 14.00 – 16.00 uur in 'Spieghelwijck', Iepenlaan 354a. Humanitas geeft steun aan mensen die niet meer op eigen kracht in hun eentje door kunnen leven. Entree: € 2,- (incl. thee in de pauze).

Lezing Herman Pleij

Prof. dr. Herman Pleij houdt tijdens de openingsavond van de CCIV een lezing over 'Tastbaar verleden als nieuw houvast?'. Locatie: Wilhelminakerk, Wilhelminaplantsoen 14 te Bussum. Aanvang 20.00 uur. Entree 5 euro.

Natuurbeelden

Sjaak Verboom geeft een presentatie van natuurbeelden met muziek in De Antonius Hof te Bussum. Aanvang: 14.30 uur. Gratis entree.

Bustocht

Bustocht met De Schakel, Naarden naar de Watertuin in Naaldwijk met buffet. Kosten € 52,-. Vertrek 8.30 uur. Opgeven via 035 - 6949312 of bij De Schakel.

woensdag 16 september

Proefles duiken en onderwaterhockey

De Gooise Onderwatersport Vereniging houdt op 16 en 23 september introductieavonden. Info over duiken en onderwaterhockey. Maak voor 15 euro een proefduik. Tijd: 20.00 uur in zwembad De Zandzee in Bussum. Meer info: gov-bussum.nl.

vrijdag 18 september

Beweegles

In Spieghelwijck, Iepenlaan 354a, wordt van 9.45-10.45 uur gymnastiek gegeven speciaal voor senioren met het accent op balansoefeningen, sensomotorische training, coördinatie en conditie. O.l.v. Milène Nolet.

Biljarten

Beginners en gevorderden kunnen biljarten in Spieghelwijck/de Zandzee, Iepenlaan 354a, van 10.00-12.00 uur.

Instuif bridge

Instuif bridge elke vrijdag-, zondag- maandag- en woensdagmiddag. Kosten: € 2,- per persoon. Locatie: DenksportCentrum, Nieuwe Engelaan 6, Bussum.

zaterdag 19 september tot zaterdag 19 september

Garageverkoop

Aan de Iepenlaan (garagebox 348) Bussum wordt tussen 14.00 en 16.00 uur weer een garageverkoop gehouden.

zaterdag 19 september tot woensdag 23 september

BoodschappenPlusBus

A.s. zaterdag gaat de bus naar Tiel naar het fruitcorso en zondag naar Baarn naar de kunstmarkt bij Kasteel Groeneveld. Maandag is er een rondleiding in de Grote Kerk in Naarden en een lunch. Dinsdag gaan wij weer verder van huis, nl. naar de Hof van Nederland in Dordrecht en woensdag naar het Teylers museum in Haarlem. Opgeven van maandag t/m vrijdag tussen 10.00 en 12.00 uur. 035-7504192.

zondag 20 september

Oud-Hollandse spellen

Om 14.00 uur worden er in de zaal van de Zandzee 5e etage, Iepenlaan 354, oud-Hollandse spellen georganiseerd. 2 euro.

woensdag 23 september

Computergenealogie

Bijeenkomst over het gebruik van computers en internet, onder de titel 'Computer genealogie voor Dummy's', door de afdeling Gooiland Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV). Aanvang 20.00 uur. Locatie: Witte Kerk, Koningin Wilhelminalaan 15, Naarden.

Cursus Frans

Cursus Frans bij De Alliance Française in De Palmpit. www.afpb.nl/gooi.

13 / 28

15 / 28

16 / 28

Sterk verweer SDO

Strafschop bezorgde tegenstander de winst

De keeper van SDO gaat mee in de aanval. Foto: Johan van der Geest

BUSSUM - SDO heeft het de mogelijke kampioenskandidaat OFC knap lastig gemaakt. De voetballers creëerden ook de nodige kansen, maar wisten niet te scoren. Ze verloren uiteindelijk met 1-0.

Waar SDO grossierde in het aantal kansen kreeg OFC slechts een enkele kans. Het spektakel maakte OFC dan ook niet zozeer op het veld, maar eerder daarbuiten. De spelers betraden het veld onder begeleiding van veel fakkels en de nodige confetti en na afloop was er nog een optreden van Dries Roelvink. Al met al was het een leuke wedstrijd om te zien. Dat de doelpunten tot in de tweede helft uitbleven maakte de wedstrijd extra spannend.

Slordig met kansen
OFC was de betere ploeg; ze worden niet voor niets gezien als mogelijke kampioenskandidaat, maar echte grote kansen creëerden ze niet. SDO was veel gevaarlijker, maar ging slordig met haar kansen om. In de 12e minuut gaf Maikel van Latum voor op Dennis de Loos. Zijn schot met links ging via de paal naast. In de 24e minuut raakte Maikel de bal kwijt aan de tegenstander en kwam doelman Dion Thomas er aan te pas om de inzet te redden. In de 38e minuut was het weer SDO dat een goede kans kreeg. Mike van 't Land gaf voor op Berry van 't Land, die net naast het doel kopte. Vlak voor rust kreeg Maikel van Latum een hele grote kans. Doelman Mike Brantjens kwam goed uit zijn goal. De lob van Van Latum ging heel teleurstellend net naast. Het bleef 0-0. Vlak na de wissel mocht Marijn Sterk een vrije trap nemen op 18 meter na een handsbal van Micha Fokker. Zijn schot ging rakelings over.

Alles op alles
In de 64e minuut kreeg wederom Maikel van Latum een grote kans. Na een goede actie kwam hij alleen voor de doelman, maar schoot recht in de handen van de doelman. Nog geen minuut later kreeg OFC een strafschop. Rowell van der Meer veroorzaakte deze strafschop door een duwfout. Dion Thomas had geen enkele kans op de inzet van Marijn Sterk. In de 68e minuut volgde het debuut van Elroy Pappot.
Een kwartier voor tijd zette SDO alles op alles om de gelijkmaker te forceren. Er kwamen nog twee hele grote kansen. Eerst schoot Desley Groenewegen hoog over; deze grote kans werd gevolgd door een goeie actie van Elroy Pappot die helaas recht in de handen van de OFC doelman schoot. Het bleef tijdens deze spannende wedstrijd bij dit ene doelpunt.

Veel spektakel voor en na de wedstrijd. Foto: Johan van der Geest

DOC verliest na goede eerste helft

BUSSUM - De korfballers van DOC speelden in Kockengen uit tegen ESDO. In de eerste helft gingen de teams redelijk gelijk op en waren er diverse kansen.

Na een eerste voorsprong van 2-4 voor de Bussumers wist de tegenstander een score van 10-6 te noteren bij rust. Onoplettendheid in de verdediging van de Bussumers was daar debet aan.

Hoe soepel het spel in de eerste helft ook verliep, in de tweede helft werd het wat fysieker en liep alles wat moeizamer. ESDO trok met 18-10 uiteindelijk aan het langste eind.

Keepers-debuut voor Joël Drommel

BUSSUM - Voetbalkeeper Joël Drommel heeft dit afgelopen weekend zijn debuut gemaakt bij het eerste elftal van FC Twente.

De jonge Bussumer kreeg tegen Ajax de voorkeur boven eerste keeper Nick Marsman. Drommel speelde een sterk duel en maakte amper fouten. Ajax wist hem slechts twee keer te passeren. Ook FC Twente kwam twee keer tot scoren en met 2-2 pakte de Bussumer met zijn team een punt tegen de Amsterdamse koploper.

Hockeydames boeken winst tegen Athena

NAARDEN - Het eerste damesteam van Naarden deed goede zaken. Ze moesten het opnemen tegen Athena en wisten de spannende partij met een 3-1 winst af te sluiten. Heren 1 verloor met 2-4.

Na 10 minuten stonden de dames al met 1-0 voor. Het bleef tot de rust spannend met voor beide teams meerdere kansen om te scoren, maar een tweede goal bleef uit. In de tweede helft stond de stand snel op 3-0, waarna Athena nog één keer tot scoren kwam en Naarden dwong tot hard werken om de winst veilig te stellen.

Heren
De heren konden in de eerste helft goed partij bieden en kwamen zelfs even op voorsprong. Voor de rust scoorde tegenstander Fletiomare met een bal door het middenveld en kwam de stand gelijk. In de tweede helft kwamen de heren nauwelijks nog aan hockeyen toe en was Fletiomare de sterkere partij.

Dames van Gooische winnen met 6-0 tegen HCM Arnhem

De zege voor de dames was overduidelijk. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Op de velden van Gooische was het zaterdag voor het thuispubliek smullen: een middagje hockey waar ze met veel plezier aan terugdenken.

Zowel het team van heren 1 als van dames 1 speelde thuis. De dames wonnen met 6-0 van HCM uit Arnhem en de heren versloegen het uit Breda afkomstige Push.
Het damesteam speelde een keurige wedstrijd; de meiden kwamen volgens hun coach, Peter Hortulanus, de gemaakte afspraken goed na. Ze kwamen snel op voorsprong en kregen daardoor grip op de wedstrijd. Vervolgens lieten ze het tempo wat lopen en dat is volgens de coach wel een leerpunt. De dames hebben nu in twee wedstrijden tien keer gescoord en nog geen tegengoal te verwerken gehad. Heren 1 deed het heel keurig tegen de degradant uit de hoofdklasse. Het eerste kwartier moest de keeper vaak ingrijpen, maar Gooische hield stand en ging er met de winst vandoor.

SwimFits: de 'andere' zwemles

Zonderdagochtend zwemles 'op maat' Foto: Yvette Geerts

BUSSUM - SwimFits is leren zwemmen op een speelse, maar uiterst effectieve manier. Volgens oprichtster Jolanda Kloor is het een, zeker voor Nederland, unieke methode. SwimFits geeft sinds kort ook zwemlessen in Bussum, in De Zandzee.

Jolanda Kloor weet waar ze over praat. Ze deed op hoog niveau aan wedstrijdzwemmen en waterpolo en op haar 21ste studeerde ze af aan het C.I.O.S. met als specialisatie zwemmen. Ze is al meer dan 30 jaar werkzaam in het zwemonderwijs. "Wat wij anders doen is dat wij niet starten met de schoolslag. Kinderen leren bij ons eerst borst- en rugcrawl, wat beter aansluit bij de motorische vaardigheden van jonge kinderen. Een methode overigens die wereldwijd al toegepast wordt, met Nederland als uitzondering. Daarnaast werkt SwimFits met kleine groepjes, maximaal 6 kinderen op een zwemonderwijzer en bieden ze verschillende lesvormen. Naast reguliere- en speedlessen is er ook de mogelijkheid tot privézwemles. "En privé-zwemles is echt geen uitzondering meer, steeds meer ouders kiezen daarvoor", vertelt de enthousiaste Kloor.
Naast veilig en goed leren zwemmen heeft ook de communicatie met ouders de aandacht. "We hebben een leerlingvolgsysteem, ouders mogen bij de zwemles zijn en kunnen de aanwezige teamleider altijd aanspreken."

Een dagboek in woord en beeld

'Het heeft iets meditatiefs'

Heleen Niele schreef als kind dagboeken vol. Foto: Yvette Geerts

BUSSUM - Schrijven en tekenen, gewoon omdat je het leuk vindt om te doen, niet omdat je het zo goed kunt. Schrijfster Heleen Niele kwam op het idee voor haar nieuwe cursus 'Dagboek in woord en beeld' omdat ze vindt dat mensen zichzelf beperken, juist omdat ze zich te vaak vergelijken met anderen.

"We zijn erg op 'buiten' gericht. We vinden dat we zelf niet kunnen schrijven, tekenen of zingen omdat een ander het beter kan. Maar dat betekent nog niet dat je er zelf geen plezier aan kunt beleven", betoogt Niele. "Ga lekker kleuren, tekenen of schrijven, juist in een dagboek." Met deze cursus wil Niele mensen een zetje geven om af te stappen van al die oordelen over zichzelf. Zelf schrijft, knipt, plakt en tekent ze er ook lustig op los. Uiteraard krijgt schrijven veel aandacht in de cursus. "Ik geef mensen ingangen om te gaan schrijven, om met een droom of beeld bezig te zijn. Je kunt er de actualiteit bij betrekken of een gebeurtenis uit het verleden. Zaken die je bezighouden en waar je tegenaan loopt." Vervanging voor therapie wil Niele het niet noemen, maar het is een manier om jezelf op gang te krijgen. 'Kleuren, tekenen en schrijven: het heeft iets meditatiefs."

Het kruispunt richting Brediusweg in 1915.

De Gooische Moordenaar slaat weer toe. Nu is het op het kruispunt van de Amersfoortsestraatweg en de Brediusweg. Opnieuw heeft de stoomtram een dodelijk slachtoffer gemaakt. De kranten staan er vol van en in de Bussumse gemeenteraad wordt het onderwerp besproken. Maatregelen worden geëist!

Nu, een eeuw later, kijken met verbazing terug op de vele ongelukken waarbij de Gooische Stoomtram betrokken is. De snelheid van de tram is in onze ogen laag. De vele halteplaatsen in de bebouwde kom maken het rijden op topsnelheid onmogelijk. En op veel plaatsen is er een gescheiden trambaan. Zou het onervarenheid zijn? De tram reed al door het Gooi sinds de vroege jaren tachtig. Het lijken toch vooral inschattingsfouten van medeweggebruikers. Overmoedigheid. Zoals nu, door twee jongemannen op een motorfiets.

Dagblad De Telegraaf.

Maatregelen! In september 1915 verzoekt de gemeente Bussum aan de Gooische Tramweg Maatschappij om bij de halteplaats Brediusweg afstand tot de hoek te bewaren. De eigenaren van de (dan nog onbebouwde!) aangrenzende percelen wordt gevraagd de bosschages bij de kruising te kappen. Eerder dat jaar later plaatste de gemeente al spiegels bij het gevaarlijke kruispunt.

Het heeft niet veel geholpen. Het patroon van aanrijdingen blijft onveranderd. In boekvorm en op het internet zijn inmiddels hele overzichten gepubliceerd van dit raadselachtige fenomeen. Lees het en huiver.

Hans Jonker

25 / 28

27 / 28