NaarderNieuws

11 januari 2017

NaarderNieuws 11 januari 2017


Naardereiland komt tot leven

Ideaal voor watersportliefhebbers, met een eigen aanlegplek voor iedere woning. Foto: Bob Awick

NAARDEN - De nieuwbouwwijk Naardereiland is ruim over de helft bewoond.
Hierdoor krijgt het Naardereiland steeds meer de sfeer van een buurtje en minder dat van het bouwterrein dat het was. Dat laat de betrokken makelaar weten. In het najaar van 2016 werden de eerste woningen betrokken en naar verwachting zullen de laatste bewoners over een maand of vier de verhuisdozen uitpakken. De wijk is vrij gemêleerd met, ondanks de vrij geïsoleerde ligging, ook veel gezinnen met jonge kinderen.

Meer dan helft bewoners heeft parkeerproblemen

door Sjoerd Stoop

GOOISE MEREN - Meer dan de helft van de bewoners van de gemeente met een auto heeft weleens problemen om de auto te kunnen parkeren voor of vlak naast hun huis. Dat meldt de gemeente na een enquête.

Van de bewoners van de gemeente met een auto geeft 45 procent aan soms problemen te hebben met het parkeren van de auto aan de openbare weg voor de deur van hun huis.

Daarbovenop geeft nog eens 13 procent aan meestal of elke dag problemen te hebben met het zoeken naar een parkeerplekje.
De meeste problemen met parkeren aan de openbare weg worden gemeld door bewoners van Naarden-Vesting en Muiden, wat met alle smalle straatjes geen wonder mag heten. Bussumers doen wat dat betreft eveneens goed mee: 68 procent van de bewoners geeft aan soms, meestal of altijd parkeerproblemen te ervaren. Het gaat om bewoners rond het centrum, maar ook om bewoners aan de randen van het dorp. Alleen al afgelopen jaar trokken bewoners van meerdere straten aan de bel vanwege grote parkeerdrukte. Afgelopen jaar waren er wat dat betreft wel enkele hotspots: vooral aan de randen van buurten waar vergunningparkeren geldt werd het afgelopen jaar geklaagd vanwege grote parkeerdrukte. De gemeente nam al enkele maatregelen.

De gemeente gaat met de resultaten van de enquête aan de slag. Er wordt momenteel gekeken naar welke parkeerregels waar moeten gaan gelden. Dat moet er voor zorgen dat er straks één parkeerreglement voor de hele gemeente komt; nu worden nog de regels van de oude gemeenten gehanteerd. Daarnaast moet het parkeerreglement knelpunten gaan verhelpen.

FIN ziet passanten-haven niet zitten

NAARDEN - De ondernemersvereniging FIN Gooise Meren ziet geen brood in de komst van een passantenhaven aan de rand van de Vesting. Volgens voorzitter Joop van Dort is het geldverkwisting en tast het het industrieterrein aan. Daar zitten van oudsher veel van hun leden. Ook verwacht hij niet dat het veel geld in het laatje zal brengen van de ondernemers in de Vesting.

Toerisme
"Extra toeristen over de weg levert aanzienlijk meer op, verwachten wij", stelt hij in een verklaring. Ook op het gebied van parkeren, geluidsoverlast en verkeer voorziet hij problemen. Gooise Meren heeft dan wel toerisme als speerpunt, maar een passantenhaven is te vergezocht, volgens Van Dort.

Groei
Als de regio gezond wil blijven en zelfs groeien, zijn er volgens hem wel andere punten waar het college zich op kan storten. Zoals de gemeente aantrekkelijk maken voor jongeren om in te wonen, want de huizenprijzen blijven maar stijgen, en meer aandacht voor onderwijs, werkgelegenheid en ondernemerschap. Een mooi begin zou zijn werken op en rond stations, een soepeler beleid rondom bouwaanvragen en meer groen binnen de vier kernen.

Lees verder op pagina 9.

117

vrijwilligers zijn actief bij de Voedselbank Naarden, Bussum en Hilversumse Meent

Een zilveren begin van 2017

Vijf munten.

Het nieuwe jaar is weliswaar koud begonnen, maar toch waren er warme gevoelens bij de eerste vondsten met de metaaldetector. En weer gescoord op dezelfde locatie waar al zo veel uit de grond kwam. Een veelbelovend begin.

De nieuwe vergunning voor dit jaar brandde in Marks handen en hij wist niet hoe vlug hij weer aan de slag zou gaan. Vlak voor de echte winterkoude ging hij meteen naar de vertrouwde akkers op de grens Bussum, Naarden en Huizen, waar hij al opzienbarende vondsten heeft gedaan. We denken hierbij zeker aan het stukje versierde Viking-goud dat in archeologische kringen nogal opzien gebaard heeft. En handen vol munten uit verre, maar ook nabije tijden. Het blijft een godswonder dat er nog altijd vondsten gedaan worden. Dus kort geleden kwam er wederom een verrassing van formaat. Op één dag, op hetzelfde veld, maar liefst vijf zilveren munten! Weliswaar van magere kwaliteit, maar spannend blijft het. Allereerst drie aan elkaar gebakken zilveren rijders, ook wel bekend als rijderschellingen. Na een bad in kokend water kwamen ze mooi los. Het bleek te gaan om twee munten van de stad Deventer en één van Groningen en Ommelanden. Alle drie rond 1650, maar zoals gezegd in niet al te fraaie staat. Het vierde muntje was een surprise. Het bleek een twee 'soldi da Parpagliola' te zijn van de Republiek Genua, geslagen tussen 1710 en 1745. Het vijfde muntje is wel heel mooi en is voor velen nog goed herkenbaar: een zilveren gulden van koningin Juliana uit 1955.

Naarden:
*Grote Kerk 10.00 u. ds. V.C. Lindenburg; Naarderheem 10.30 u. ds. P.J. Viveen-Molenaar Maaltijdviering
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie en 12.00 u. Gezinsviering pastoor C. Fabril; za. 14/01 17.30 u. Eucharistie
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. dr. M.J. Kater

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie pastor L. Koot
*RK St. Jozefkerk 10.00 u. Communieviering Parochianen
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. mw. ds. H.W. van Beelen
*PGB Verlosserkerk gezamenlijke dienst in Wilhelminakerk
*PGB West W. de Zwijger College 10.30 u. ds. S. de Jong
*PGB Sion W. de Zwijger College 08.55 u. ds. A. van de Meer en 17.00 u. ds. R.W. van Mourik
*Remonstranten N-B 10.30 u. ds. Y.J. Hiemstra
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum 10.30 u. ds. A. van der Wijk
*Doopsgezinde Gemeente B-N gezamenlijke dienst bij Vrijzinnigen
*Evangelisch-Lutherse Gemeente Het Gooi 10.00 u. ds. K. van der Horst
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. P. Smit Maaltijd van de Heer
*Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst; do. 19/01 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Weerbericht

Wisselvallig, geleidelijke daling van temperatuur
Na een zeer traag passerend dooifront afgelopen zaterdag kwam een westelijke stroming op gang met zachtere lucht. Nadat donderdag een koufront passeert met enkele buien stroomt met een noordwest- tot noordenwind koude lucht uit de poolstreken naar het Noordzeegebied. Het is dan wisselvallig en winderig. Enkele buien kunnen een winters getint karakter krijgen.

Donderdag + vrijdag
Donderdag en vrijdag is het sterk wisselvallig. Af en toe schijnt de zon, maar veelal overheerst de bewolking. Er vallen enkele buien in de vorm van regen, hagel of natte sneeuw en in de nacht naar vrijdag kan het ook sneeuw zijn. Het wordt in de middag 4 à 5 graden. In de nacht naar vrijdag kan het licht vriezen. Er waait een (vrij) krachtige westen- tot noordwestenwind.

Het weekeinde
Ook in het weekeinde vallen enkele buien in de vorm van hagel of (natte) sneeuw, maar ze gaan geleidelijk in aantal afnemen. Nu en dan schijnt de zon even. Er waait een voelbare noordwestenbries, die iets in kracht afneemt. In de nacht vriest het rond -2 graden. Overdag wordt het +2 à +3 graden. Na het weekeinde wordt het droog en waarschijnlijk winters koud.

Weetje
Deze winter verloopt minder zacht dan de vorige drie winters. Wat winterweer betreft bleef het echter beperkt tot enkele korte koude perioden, die de term 'flitswinter' verdienen. Tot nu toe kregen we vier van die flitswinters. Mogelijk wacht ons komend weekeinde de vijfde, maar prognoses tonen dat er dan kans is op een langere vorstperiode. Het wordt spannend!

De naam is ontleend aan het Duitse tijdschrift Jugend, dat echter niets met de stijl niets van doen had. Jugendstil is een stroming die zich omstreeks 1900 manifesteerde in architectuur, meubel- en interieurontwerpen, goud- en zilversmeedkunst, keramiek- en glaskunst, grafiek en schilderkunst.

De Franse kunstkenner, Gabriele Fahr-Becker, beschrijft in dit standaardwerk de aanloop in de 19e eeuw en daarna leidt ze de lezer door de verschillende variaties die Jugendstil in verschillende landen en culturen kreeg. Vijftien hoofdstukken: Engeland, Frankrijk, Duitsland, Spanje en ook Nederland en België. Het laatste hoofdstuk is gewijd aan de Wiener Werkstätte. Voor België krijgt de architect Victor Horta en ontwerper Henry van de Velde veel aandacht. Het hoofdstuk over Nederland telt 15 pagina's en 21 illustraties. Jan Toorop, Plateelbakkerij Rozenburg, Berlage en Rietveld en anderen worden in dit hoofdstuk opgevoerd. Het is een groot (28 bij 32 cm) gebonden boek met omslag, 425 pagina's. Met woordenlijst en korte biografieën. Uitgever: Könemann 1997.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor 20 Euro. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

Vanaf zondag 15 januari zendt GooiTV de volgende programma's uit:

- TV Magazine met o.a. het project bouwhuis, de kerstboomverbranding in Muiden en het jeugdcultuurfonds.
- In RegioHub is er aandacht voor leerlingen van de Gooische Muziekschool die een miniconcertje verzorgden in De Veste in Naarden.
- In In Derde Termijn gaat het over de problematiek rond het spoor in Bussum en de perikelen bij de GOP.

'Een voedselbankwinkel, dat lijkt ons wel iets'

Geen zorgen om extra cliënten door aanpassing wetgeving

De nieuwe voorzitter heeft wel oren naar een Voedselbankwinkel. Foto: Bob Awick

door Jessica de Jong

BUSSUM – De eisen voor het aanvragen van een voedselpakket bij de Voedselbank zijn per 1 januari versoepeld. Dat kan volgens de landelijke vereniging van voedselbanken omdat er meer voedsel beschikbaar is. Het doel is om meer cliënten te helpen die voorheen door de regels net buiten de boot vielen. Worden bij de Voedselbank Naarden, Bussum, Hilversumse Meent door de nieuwe regels ook hier extra cliënten verwacht?

Nee, is het antwoord van de kersverse voorzitter Paul Konings. Hij is niet bezorgd, weet eigenlijk nog niet wat ze precies kunnen verwachten. Door de regels kunnen alleenstaanden die 200 euro aan leefgeld hebben ook opeens een voedselpakket komen halen. Voorheen lag die grens op 180 euro. Leefgeld is het bedrag dat mensen overhouden van hun inkomen nadat vaste lasten als huur, energie en water ervan af zijn getrokken.

De loods werd vorig jaar in gebruik genomen. Foto: Bob Awick

'We zijn blij met alle donaties: geld, eten en helpende handen'

Hulpvraag
"Wij kunnen de hulpvraag nu goed aan. Iedere twee weken geven we een voedselpakket weg aan 94 huishoudens. In onze toptijd voorzagen we 180 huishoudens van een pakket. Daar hadden de vrijwilligers dan ook de handen aan vol natuurlijk."

Konings vertelt dat de voedselbank hier alweer tien jaar bestaat. Zelf is hij in juni 2016 als vrijwilliger gestart toen hij geen werk meer had. "Ik maak mij graag sociaal-maatschappelijk nuttig en ze vroegen of ik voorzitter wilde worden. Eerder deed ik hier al ervaring mee op in de kerk en bij AV Tempo. Het is mooi om te zien hoe je hier direct het verschil maakt."
Konings staat zelf ook nog te kijken wat er allemaal aan organisatie komt kijken bij een voedselbank. "Alles draait op wat men inbrengt. We hebben zo onze kosten door de huur van de ruimte, energiekosten voor de vriezers, de kosten van de busjes. We zijn kortom een heel vrijwilligersbedrijf geworden."

Geen klant zonder traject
"Natuurlijk bedienen wij lang niet iedereen die in armoede leeft. Veel mensen willen niet, schamen zich voor hun situatie of ontwijken ons. Wij lichten iedereen door en gaan op huisvisite voordat je in aanmerking komt. Geen klant zonder traject. We komen hele schrijnende gevallen tegen. Mensen die in het bos wonen of in een garage. Een voedselpakket is geen oplossing. Heel veel van onze klanten hebben te maken met gestapelde problemen: schulden, verslaving, geestelijke problematiek. We doen niet aan pappen en nat houden, we willen mensen op weg helpen. We zien dat 27 procent na 3 maanden weer bij ons weg is, 47 procent na een jaar en tien procent langer dan 3 jaar onze hulp nodig heeft. Die drie jaar is ook de max."

Onzeker
"We kunnen zeggen dat onze voedselbank goed draait. Zo wonen hier veel mensen die bereid zijn om te geven. Met name in november en december hebben wij een piek aan vrijwilligers die willen helpen. Heel fijn, maar het is jammer dat het niet structureel is. Alles rondom de voedselbank is onzeker en we zijn van heel veel factoren afhankelijk. Wat we altijd nodig hebben zijn vrijwilligers, voedsel en geld. En op alle drie de gebieden is het altijd maar afwachten hoe het zich ontwikkelt."

Landelijk wordt geëxperimenteerd met een winkelconcept. Een plek waar de klanten kunnen winkelen en pakken wat ze nodig hebben. "We onderzoeken de mogelijkheden, want het is nogal een verandering. Het betekent dat we vaker open moeten, dat er vaker eten opgehaald moet worden en dat brengt kosten met zich mee. Hopelijk zal hier eind van het jaar meer duidelijk over zijn."

Meer voedsel
Door het hele land ontvangen de voedselbanken meer voedsel. Dat komt doordat er afspraken zijn met supermarkten en door de Russische boycot. "We kregen heel veel peren, lof, wortels: allemaal vanwege de boycot. En de supermarkten, maar ook lokale winkeliers geven veel meer voedsel. Toch is een tweewekelijks pakket geen vetpot: je kunt er maximaal vier warme maaltijden mee koken."

'We kunnen de vraag aan door giften en voedselboycot Rusland'

Naardervaart tijdelijk afgesloten

NAARDEN - De Naardervaart tussen Naarden en Muiderberg moet enkele weken worden afgesloten voor werkzaamheden. Het werk begon maandag en duurt tot en met 3 februari.

De weg wordt afgesloten omdat het viaduct boven de weg wordt gesloopt. Er wordt daar al langer aan gewerkt. Een groot deel van het viaduct werd de afgelopen weken al gesloopt. Verkeer wordt ter plaatse over andere routes gestuurd, er staan verkeersregelaars op de Naardervaart. Verkeer naar de Naardervaart zelf moet vanuit Muiden eerst naar Naarden.

Pluimgraaf weer geopend

NAARDEN - De Pluimgraaf is weer open. De Naarder kinderboerderij was de afgelopen anderhalve maand gesloten vanwege de vogelgriep. Bezoekers zijn weer welkom.

De Pluimgraaf moest de deuren gesloten houden na verscherpte maatregelen vanwege de vogelgriep. Alle vogels moesten opgehokt worden. Deze maatregelen gelden nog steeds, maar de beheerder van de kinderboerderij heeft besloten alle vogels over te brengen naar de Bussumse kinderboerderij 't Mouwtje. Daar worden ze wederom opgehokt, de kinderboerderij blijft daar vooralsnog dicht.

Beheerder begraaf-plaatsen gezocht

GOOISE MEREN - Er wordt gezocht naar een beheerder voor de begraafplaatsen van de gemeente.

Van de beheerder wordt verwacht dat de begraafplaatsen netjes gehouden worden, samen met een team van zeven medewerkers. Er moet groenonderhoud gepleegd worden, maar er moeten ook graven klaar gemaakt worden en uitvaarten worden begeleid.

Cheque van € 34.000 voor Stichting Marni Foundation

NAARDEN - De Stichting Marni Foundation ontving deze week een cheque van maar liefst 34.000 euro uit handen van de Soroptimistclub Bussum e.o: het resultaat van twee jaar lang fondsen werven voor deze stichting die strijdt tegen uitbuiting en uithuwelijking van vrouwen in India. Met dit bedrag kunnen in ieder geval drie meisjes uit de regio Bihar een studie volgen en ontlopen ze uithuwelijking. Nog eens vijf anderen kunnen verder met hun studie. Frank Zweerts, founder van de stichting, nam de cheque in ontvangst en bedankte de Soroptimisten uitgebreid.

De Wallenkraaiers vieren 25-jarig bestaan

NAARDEN - Ter ere van het 25-jarig bestaan viert feestkapel De Wallenkraaiers, samen met vier andere kapellen uit de regio, op zondag 22 januari een klein feestje in hun verenigingsgebouw De Sprong.

Met de naam Kleintje NIKS grijpen ze terug op het succesvolle indoor kapellenspektakel dat muziekvereniging Nardinc, waar De Wallenkraaiers onder valt, rond de millenniumwisseling een aantal keer organiseerde. Dit keer is de opzet wat kleinschaliger: vijf in plaats van elf deelnemende kapellen en ook laten ze het wedstrijdelement achterwege. Marko Groot, slagwerker bij De Wallenkraaiers en al sinds het begin lid van Nardinc, laat weten dat het vooral een gezellig feestje wordt. "Er doen twee kapellen uit Naarden en Bussum mee en één uit Laren." Bijzonder trots is hij op de deelname van het jeugdorkest van Nardinc. De aftrap is om 14.11 uur precies en om 18.11 gaat het licht aan en is het weer muisstil.

Opnieuw geen Naardens Compliment dit jaar

GOOISE MEREN - Het Naardens Compliment wordt dit jaar zeer waarschijnlijk weer niet uitgereikt. Dat laat een woordvoerder van de gemeente desgevraagd weten. Hetzelfde geldt voor de andere vrijwilligersonderscheidingen van de gemeente.

Bussum, Naarden en Muiden reikten elk jaar respectievelijk de Kleine Johannes, het Naardens Compliment en de Muider Roemer uit aan mensen die zich vrijwillig inzetten voor de gemeente. Dat gebeurde in 2015 voor het laatst.
Over de zilveren legpenning van de gemeente is beter nieuws te melden. Deze hoogste blijk van waardering werd afgelopen jaar ingevoerd en zou elk jaar uitgereikt worden aan een betrokken bewoner. De eerste legpenning gaat naar Olympisch kampioen Ferry Weertman uit Naarden. Hij krijgt de penning op een nader te bepalen moment. Dat kwam er steeds maar niet van omdat Gooise Meren nog geen gemeentewapen had en die beeltenis komt op de penning te staan. Nu het gemeentewapen klaar is, kan dit in gang worden gezet.
"Normaal gesproken werden deze onderscheidingen op de nieuwjaarsrecepties uitgereikt, maar door meerdere omstandigheden heeft Gooise Meren nog geen echte nieuwjaarsreceptie gehad. Komende woensdag 18 januari is er na de installatie van de nieuwe burgemeester wel een moment om elkaar de beste wensen over te brengen. Het zou overigens kunnen dat de onderscheidingen toch nog op een later moment dit jaar worden uitgereikt, maar de kans is groter dat we dat volgend jaar pas weer doen. De gemeenteraad moet voordrachten voor de vrijwilligersonderscheidingen nog goedkeuren."

Raadsleden René Sweijen en Han van Wees gaan samen verder

Meer GOP'ers stappen over naar nieuwe partij

Sweijen en Van Wees vormen nu samen Gewoon GooiseMeren. Foto: Bob Awick

GOOISE MEREN - Raadsleden René Sweijen en Han van Wees starten een politieke partij: Gewoon GooiseMeren. Dat hebben ze afgelopen week bekendgemaakt. Daarmee is het definitief over tussen de twee en de Gooise Ouderenpartij (GOP).

Han van Wees wordt de fractievoorzitter van Gewoon GooiseMeren, Piet Philipse, Marion van Roden en Hanneke van der Wiele vormen de steunfractie. Ze komen allen van de Gooise Ouderenpartij, waar Sweijen en Van Wees zelf eveneens het afgelopen jaar aan verbonden waren. Het groepje stapt op na eerder ontstane strubbelingen. "Wij zijn blij dat we nu weer vooruit kunnen kijken. Verdere samenwerking binnen de GOP was onmogelijk met de heren Elenbaas en Kwekkeboom. Zelfs de adviezen van Jan van der Starre, die door de leden was gevraagd te bemiddelen, leggen ze volledig naast zich neer. Meerdere leden zijn al afgehaakt. We kunnen nu met z'n vijven weer al onze energie in het raadswerk stoppen", aldus René Sweijen.
Gewoon GooiseMeren heeft drie speerpunten. "Wij willen zorgen dat Gooise Meren een fijne plek blijft om te wonen: groen, veilig, met aandacht voor onze mooie omgeving en historische gebouwen. Verder zetten wij ons in om samen tot goede oplossingen te komen. Dat betekent goed luisteren en met elkaar de dialoog aangaan. Een fijne plek om te wonen is ook een plek waar we voor elkaar zorgen. Dus aandacht voor de mensen om je heen die het moeilijk hebben en wel wat hulp kunnen gebruiken. Zowel ouderen als jongeren", zo vertelt de kersverse fractievoorzitter Han van Wees.

Gewoon GooiseMeren maakt vandaag (woensdag) haar entree tussen de rest van de gemeenteraad van Gooise Meren. Met deze nieuwe partij en Jelmer Kruyt die vorige week aangaf als éénmansfractie verder te gaan zijn er nu acht fracties.

Pim Kamphuisen

Gepensioneerd, 74 jaar

Foto: Jessica de Jong

Wat doet u in het dagelijks leven?
"Met name vrijwilligerswerk voor de Volksuniversiteit Naarden Bussum. Daar help ik bij het opstellen van het programma, met name op het gebied van kunst en cultuur. Verder ben ik adviseur fondsenwerving voor een groot onderwijsproject."

Sushi of stamppot?
"Sushi, heerlijk."

Wat zou je doen met 100 euro?
"Dan neem ik mijn kleinkinderen mee voor een leuk uitje, bijvoorbeeld naar Amsterdam."

En met een miljoen?
"Een groot deel zou gaan naar goede doelen in Nepal. Ik heb een hele speciale relatie met dit land. Eind van het jaar ga ik er weer heen om een trektocht te maken en ook onze huwelijksreis ging naar Nepal. Het land spreekt mij zo aan vanwege de leuke mensen, het boeddhisme en hindoeïsme en de prachtige omgeving. Wij slapen daar altijd in tenten, hebben niets van luxe. Dan waardeer je als je thuis bent weer wat je hier allemaal hebt."

Uw favoriete schilder?
"Van Gogh."

Lievelingsmuseum?
"Het Pont museum in Tilburg. Dit is een particulier museum met moderne kunst."

Mooiste plek in Gooise Meren?
"Het Bantam bos. Ze hebben daar de paden gerestaureerd zoals het oorspronkelijk was. Ik vind het daar met name in het voorjaar een heerlijke plek. Het is er ook altijd erg stil."

Welke poster hangt er boven uw bed?
"Dat is een beschilderd textieldoek dat ik tijdens mijn eerste reis naar India heb meegenomen. Dat was in 1972."

Hoe ziet uw ideale vrije dag eruit?
"Ik vind het heerlijk om in de tuin te werken, te rennen bij de Franse Kamp en een boek te lezen. Op tv kijk ik dan graag naar 'Podium Witteman' en 'Studio Sport' en daarna wil ik gezellig met mijn vrouw genieten van het avondeten."

Bezoek aan bruidsparen blijft

NAARDEN - De burgemeester blijft gewoon op de koffie komen bij diamanten bruidsparen. De gemeente Gooise Meren denkt er niet over om de bezoekjes te schrappen, zoals de gemeente Utrecht onlangs deed.

Traditiegetrouw komt de burgemeester langs bij bruidsparen die hun 60-jarige verbintenis vieren. Dat is overigens een keus: een bruidspaar mag ook van de visite afzien. Maar in de gemeente Utrecht is onlangs besloten alleen nog maar langs te komen als het echtpaar 65 jaar of meer samen is. Dit vanwege de toename van het aantal diamanten huwelijken en de tijd die dit de burgemeester kost.

'Als je een dynamische regio wilt zijn, moet je dat ook faciliteren'

Volgens FIN-bestuurder Joop van Dort laat de gemeente wel wat steken vallen

De FIN is geen voorstander van de plannen voor een haven in de Vesting. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Hij is een drukbezet man, Joop van Dort. Een bekend gezicht bij veel clubjes en lokale en regionale initiatieven. De 62-jarige advocaat is onder meer voorzitter van bedrijvenvereniging FIN Gooise Meren, zit in het bestuur van de Economic Board Gooi en Vechtstreek, is secretaris bij de Kredietunie en tennisclub Soestdijk maakt al 37 jaar dankbaar van zijn diensten gebruik. Wat drijft deze man en wat is zijn mening als FIN-bestuurder over de rol van de gemeente als het gaat om het gezond houden van de regio.

Hoe zit het met de FIN? Wat zijn jullie ambities voor de komende tijd?
"We willen als club groeien en nog meer betrokkenheid hebben met de directe omgeving. Natuurlijk is gezelligheid ook belangrijk en iedereen kent elkaar wel, maar er moet ook gewerkt worden. We willen en moeten meer zijn dan een netwerkclubje. Je bent niet in de eerste plaats lid van de FIN om elkaar werk toe te schuiven. Het gaat veel meer om elkaar te adviseren en hulp te bieden. Daarnaast houden we ons vooral met belangenbehartiging van de ondernemers in Gooise Meren bezig. We spreken namens de ondernemers en werkgevers; hoe meer er lid zijn hoe beter we alle belangen kunnen behartigen."

Zijn die belangen van ondernemers niet soms tegenstrijdig?
"We willen zo veel mogelijk met één stem naar buiten treden, bijvoorbeeld richting de politiek. De groep is divers, maar sommige problemen zijn collectief en die pakken we aan. Kijk bijvoorbeeld naar beveiliging op bedrijventerreinen, het ophalen van het vuil, een gezamenlijke inkoop, maar ook onze korte lijnen met de wethouder. Bij individuele conflicten of vraagstukken kunnen en zullen we natuurlijk wel bemiddelen. We zetten ons in voor het gemeenteloket, waar alle ondernemers uit de gemeente met hun vragen terechtkunnen. En heb je interesse in duurzaamheid bijvoorbeeld dan kan de FIN een ingang zijn om met zo'n clubje die daar zich mee bezighoudt in contact te komen."

Leegstand

De leegstand op het bedrijventerrein Gooimeer Zuid valt mee, er wordt zelfs druk gebouwd. Zo streek Eurami hier eind oktober neer, betrok Wessels onlangs een nieuw pand en Volvo Buitenweg gaat er een nieuwe vestiging openen. Op Gooimeer Noord is het andere koek. Daar staan talrijke verdiepingen van kantoorpanden leeg, waarvan sommige, in de voor gemeentelijke begrippen kantoorkolossen, soms al tien jaar.

De Nieuwjaarsreceptie van de FIN werd vorige week gehouden.

'De economische invloed van een haven zal zo goed als nihil zijn'

De FIN heeft zich altijd verzet tegen retail op de bedrijventerreinen, dat is niet altijd gelukt. Hoe zit dat?
"Het wordt gedoogd, maar we zijn er niet blij mee. Strikte handhaving vindt de gemeente al snel te duur en te omslachtig. Het lastige is dat wanneer het al in een aantal gevallen oogluikend wordt toegestaan, je het een ander bedrijf moeilijk kunt weigeren. De gemeente heeft in het verleden wat steekjes laten vallen zeg maar, en heeft volgens ons niet goed gekeken naar bedrijven als opkomende webwinkels en pop-upstores. Daar is, wellicht onbedoeld, ruimte voor gelaten in het bestemmingsplan. Het voordeel is wel dat het leegstaande panden vult. Toch zitten de ondernemers op de bedrijventerreinen niet op hordes consumenten te wachten. Er zijn natuurlijk ook bedrijven die niet zo goed terechtkunnen in binnensteden, die zitten ook redelijk dichtgetimmerd, maar je moet oppassen dat het centrum niet leegloopt. De FIN blijft wel bij haar standpunt dat het bedrijventerrein bedoeld is voor bedrijven die traditioneel op een bedrijventerrein horen. Denk dan aan de maakindustrie en bedrijven die opslagruimte nodig hebben."

Ondernemers zijn meestal wel te porren voor iets nieuws, maar de FIN is tegen de plannen voor een passantenhaven in de Vesting. Hoe zit dat?
"Het is geldverkwisting en tast het industrieterrein aan. Ook parkeren, geluidsoverlast en het verkeer met open bruggen wordt een probleem. Het is, als er niet een echt rondje komt, varen van Loosdrecht naar de Vecht, een volstrekt oninteressant traject. Er kunnen maar weinig bootjes in aantal en soorten van de route gebruikmaken en sloepeigenaren nemen hun eigen eten en drinken mee. Het echte seizoen is heel kort en de vaartijd veel te lang. De economische invloed zal zo goed als nihil zijn. Extra toeristen over de weg levert aanzienlijk meer op, zo verwachten wij."

'Als we niets doen dan wordt onze regio een groen graf'

De gemeente is nu een jaar oud. Waar schort het nog aan en waar moeten ze aandacht aan geven volgens de FIN?
"Als je wilt dat de regio groeit en gezond blijft, moet je zorgen voor meer mogelijkheden en ruimte voor ondernemers, het aantrekkelijk maken voor jongeren om te wonen en meer groen binnen de kernen. Anders wordt onze regio een groen graf. De gemiddelde leeftijd is hoog, het aantal arbeidsplekken daalt en de huizenprijzen stijgen. De regio slibt dicht qua bereikbaarheid en ook intern verkeer is niet eenvoudig. Daarbij vind ik dat ze verder moeten kijken dan de gemeente. Het aantal werkenden in onze regio neemt af en het aantal inwoners neemt toe. Ze werken dus veelal buiten de regio. Als je een dynamische regio wilt zijn, moet je dat faciliteren. Op het gebied van onderwijs, ondernemerschap, werkgelegenheid en wonen. Maak de centra leefbaar, het werken nabij stations mogelijk en zet in op innovatie schone bedrijven. Toerisme is een speerpunt, ook dat geeft kansen voor ondernemers en zorgt voor gebruik van onze natuur. Alles binnen kaders natuurlijk. Geen wilde dingen die niet in deze kwetsbare en vrij kleine regio passen."

Hebt u nog wel tijd om te werken of slaapt u nooit?
"Ik heb geen gezin en vind het verdienen van geld niet het belangrijkste. Ik heb een grote interesse in de regionale economie en op evenementen in de regio laat ik eigenlijk altijd wel mijn gezicht zien. Ik vind het leuk om die mensen te ontmoeten en ik ben geïnteresseerd in hun motivatie om daarmee bezig te zijn. Dat maakt het leven voor mij leuk en daarom kies ik ervoor minder declarabele uren te maken en meer van dit soort vrijwilligerswerk te doen. Ik houd ook nog tijd over om te golfen en uit eten te gaan. Veel vergaderingen zijn na werktijd. Dat betekent dat de avonden gewoon ietsje korter zijn. Ik ben wel verslaafd aan nieuws en informatie, lees de hele dag kranten, kijk op nu.nl en als ik televisie kijk dan is dat Voetbal Inside en sta ik tegelijkertijd te strijken."

Stap gezet naar vooruitstrevende streekredactie Gooi en Vecht

Nieuwsredacties Enter Media, NH en lokale omroepen werken vergaand samen

De reconstructie met drie Gooise agenten is een eerste resultaat van de streekredactie. Politie Huizen

GOOISE MEREN - Het is niet zomaar een samenwerking die het BussumsNieuws, NaarderNieuws en MuiderNieuws en de andere kranten van Enter Media, de regionale omroep NH en de lokale omroepen zijn aangegaan: door één streekredactie voor de Gooi en Vechtstreek te vormen, is er een concrete en vooruitstrevende stap gezet richting de lokale en regionale journalistiek van de toekomst.

Al het nieuws dat zich in deze regio voordoet, wordt vanuit deze streekredactie aangepakt en gedistribueerd via de kanalen van de deelnemende mediapartners: krant, website, kabelkrant, radio, tv, social media en app.

Eerste resultaat
Dat levert lezers van deze krant meer nieuws en achtergrondreportages op en er verschijnen meer nieuwsfilmpjes op de websites. NH gaat meer nieuws uit deze streek brengen. Zoals ook de lokale omroepen volwaardig putten uit en bijdragen aan dit nieuwscollectief. Een win-win-win-situatie: als gevolg van de samenwerking kunnen de journalisten in de regio tijd en mankracht beter verdelen en dus achter meer verhalen aangaan. De openhartige reconstructie van het incident waarbij drie agenten bijna werden doodgereden door een agressieve man, vorige week paginagroot in deze krant én als documentaire op NH, is een eerste resultaat van die werkwijze. Maar ook het spraakmakende interview met burgemeester Broertjes van Hilversum ("meer macht aan de buurt") kwam tot stand binnen de streekredactie, net als reportages over agressie tegen de hulpverleners in de nieuwjaarsnacht en over twee vriendinnen die elkaars zussen bleken te zijn.
Ook de Stichting Streekmedia maakt deel uit van de streekredactie. Deze nieuwe stichting heeft als doel om de lokale omroepen in deze regio te ondersteunen. Radio/TV Weesp, GooiTV (Gooise Meren en Wijdemeren) zijn al aangesloten. RTi Hilversum en 6FM (Huizen-BEL) zijn bij het initiatief betrokken, maar geven aan meer tijd nodig te hebben en haakten (vooralsnog) af. "Heel jammer", zegt initiatiefnemer Adri de Bruijn, directeur van Enter Media. "Onze streekredactie is dé plek waar het nieuws uit onze regio vandaan komt en ik hoop dat RTi en 6FM daar alsnog bij aansluiten."

Streekredactie is dé plek waar nieuws uit onze regio vandaan komt

Ambities
Eenieder is het erover eens dat regionale journalistiek van groot belang is. Maar het is niet eenvoudig om die te produceren, want de financiële basis is krap. Daarom is hoofdredacteur André Verheul erg enthousiast over de streekredactie. "We kunnen veel meer van onze journalistiek ambities waarmaken. Meer eigen nieuws, meer mooie en noodzakelijke verhalen van inwoners, dichter op de plaatselijke politiek en wat dat voor de inwoners betekent. Los van elkaar kunnen onze organisaties dat niet of slechts ten dele. Nu we één streekredactie vormen, kunnen we dat meer en beter."

Voorbeeld
Media-wethouder Wimar Jaeger van Hilversum onderstreept het belang daarvan. Hij steunt de streekredactie en informeert zijn collega-portefeuillehouders in de regio erover. "Ik verwacht dat hiermee de kwaliteit en capaciteit van de journalistieke taak in de regio verbetert. Ik vind dat het moet leiden tot de kwaliteit en innovativiteit die past bij de Media Valley die wij in deze regio vormen. Zodat deze regio - als dit initiatief een paar slagen verder is - ook voor de rest van Nederland een voorbeeld kan zijn."

Een zoektocht naar vijftigers op een kantelpunt

'Geweldige reacties gekregen op winnen prijs'

Corina Bouweriks zoekt 50'ers met een verhaal om te fotograferen. Foto: Bob Awick

door Jessica de Jong

'Ik geef weer wat ik zie. Het is goed dat mijn foto's vragen oproepen'

BUSSUM - Corina Bouweriks is net de vijftig gepasseerd. Het is een leeftijd die wat met haar doet. Ze spreekt over een keerpunt, over zingeving, een nieuwe invulling van haar leven. Op de helft van het leven of eigenlijk al over de helft. Ze ziet er goed uit, oogt jong, maar aan de andere kant is ze ook oma. In haar eigen zoektocht naar zingeving pakte ze de camera op en dat resulteerde onlangs in het winnen van de NRC Fotoprijs.

Dit gebeurde vrij onverwachts voor Corina. Ze fotografeert nog niet zo lang en haar winnende werk maakte ze als opdracht voor haar fotocursus. Ze werkt bij de politie en daarnaast is ze portretfotograaf. Corina is begonnen aan een zoektocht; niet alleen naar zichzelf, maar ook naar mooie portretten en verhalen.
Via haar dochter kwam ze in contact met de oprichtster van de Stichting Haarwensen. Ze werd direct door het verhaal gegrepen. En dus was haar foto-onderwerp voor de winnende foto van de NRC Fotoprijs snel gevonden. Hierop staat de 5-jarige Nick zonder haar en met een vlecht van zijn zusje in zijn hand. "Voor de Stichting Haarwensen liep ik mee langs het hele proces: haar dat wordt gesorteerd, vlechten die op kleur worden gelegd, kinderen die een haarstuk aangemeten krijgen. Het was allemaal heel interessant en op een gegeven moment kwam het idee om te vragen of er kinderen met de haarziekte alopecia gefotografeerd wilden worden voor de serie. Daar kreeg ik veel mooie reacties op. Het blijkt dat de kinderen prachtig zijn, zichzelf ook zonder haar accepteren. Ze dragen het haarstuk voor de buitenwereld. Het onderwerp voelde voor mij eerst wat ongemakkelijk, maar iedereen werkte graag mee. Ouders lieten mij weten dat ze op de foto's goed zagen hoe mooi hun kind is. Het hielp bij de acceptatie. Alopecia komt vrij veel voor, maar omdat iedereen een pruik draagt zie je het bijna nooit. Ik denk dat het goed is om te laten zien wat voor ziekte dit is. Mijn foto's over dit onderwerp prikkelen. Zo reageerde iemand dat ik zieke kinderen gebruik om een prijs te winnen. Maar zo zit het niet. Ze zijn niet ziek, hebben geen chemokuur gehad; deze kinderen hebben alles, behalve haar. Maar het is goed dat mijn foto's vragen oproepen."
Inmiddels is Corina op zoek naar een expositieruimte voor deze foto-serie en ze is bezig met een nieuwe reeks waarin vijftigers centraal staan. "Ik geef weer hoe ik iemand zie. Iedereen is mooi en heeft een verhaal. Mijn verhaal is dat ik op een kantelpunt sta. Dat zoek ik nu ook in mijn nieuwe serie. Mensen tussen de 50 en 56 jaar die mee willen doen kunnen zich melden: corinabouweriks.com."

13 / 24

Het heart house aan de Huizerweg 54 heeft vrijdag de officiële opening.

donderdag 12 januari

Wijkcoach

Bibliotheek Bussum 10.30 uur

Kosteloos aanspreekpunt voor vragen, ideeën en zorgen. Ook telefonisch bereikbaar: 06-38718004.

Nieuwjaarsreceptie

WOC Bellefleur 15.00 uur

Locatie: Mackaylaan 11a, Naarden.

Open Eettafel

WOC De Palmpit 17.30 uur

Locatie: Koekoeklaan 3. Een vers bereide maaltijd. Kosten: soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 7,50 en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 035-693 87 86.

Jamsessie met diner

Vernissage 18.30 uur

Elke tweede donderdag van de maand. De jamsessie met Paul Poulissen start om 21.00 uur en is vrij toegankelijk. Dineren vooraf is ook mogelijk. Meer informatie en reserveren: info@vernissage.nl.

Spieghelavond

Remonstrantse Kerk 20.00 uur

Gast: Özcan Akyol. De muziek wordt verzorgd door het Nederlands Trombone Kwartet. Entree 10 euro (inclusief hapje en drankje) via boekhandel Los en Bibliotheek Naarden Bussum en op de avond zelf.

Sporten en zwerfafval opruimen

Soupurbe 20.00 uur

Bijeenkomst over troeptrimmen: zwerfafval opruimen en tegelijkertijd trimmen. Locatie: Soupurbe in Bussum. Aanmelden: www.soupurbe.nl.

vrijdag 13 januari

Open Huis

Heart House 12.00 uur

Feestelijk open huis. Tot 20.00 uur. Met om 17.00 uur livepainting door Tibetaans kunstenaar Tashi Norbu. Verder livemuziek met een hapje en drankje.

Spelletjesmiddag

WOC De Palmpit 14.00 uur

Op woensdag- en vrijdagmiddag tot 16.00 uur. Locatie: Koekoeklaan 3.

Mondharmonica spelen

WOC De Palmpit 14.00 uur

Zelf muziek maken op de mondharmonica met liedjes van vroeger, zonder bladmuziek. Eigen instrument meenemen. Tot 15.30 uur.

KBO ledenmiddag

De Sloep 14.00 uur

KBO ledenmiddag en nieuwjaarsbijeenkomst met muzikale omlijsting door Timárido. Locatie: Brinklaan 42, 14.00 uur. Leden gratis; niet-leden € 2,-.

Light Festival Amsterdam

PlusBus 15.00 uur

Met een gids met de Blue Boat Company door verlicht Amsterdam. U wordt thuis gehaald en gebracht. Info: 035-7504192.

zaterdag 14 januari

Repair Café Bussum

Denksportcentrum 10.00 uur

Locatie: Nieuwe Englaan 6. Entree gratis.

Inloop

WOC Palmpit 10.00 uur

Elke zaterdagochtend tot 11.30 uur. Locatie: Koekoeklaan 3.

Informatiebijeenkomst

Bibliotheek Bussum 11.00 uur

Voor de leesgroep Nederlandse en vertaalde literatuur. Tot 12.30 uur. Informatie: www.senia.nl. Aanmelden via ria.essink@bressink.nl.

Nieuwjaarsbijeenkomst

Witte Kerk Naarden 13.30 uur

Nieuwjaarsbijeenkomst van de Nederlandse Genealogische Vereniging Afdeling Gooiland. Met o.a. lezing over 'Medische Geschiedenis en Genealogie' door prof. dr. M.L. van Lieburg.

Een Tsjechische avond

Tindalvilla 20.30 uur

Kamermuziekavond met het Trio Martinu. Programma o.a.: Antonin Dvorak: Dumky Trio op. 90, Bohuslav Martinu: Piano trio no. 1 en 5 korte stukken. Kaarten € 25,- incl. consumpties. Reserveren: www.tindal.nl.

Nieuwjaarsfeest

Wijkcentrum de Uit-Wijk 14.00 uur

Een nieuwjaarsfeest voor de buurt en om het buurtcadeau van de Postcode Loterij Straatprijs in ontvangst te nemen.

zondag 15 januari

Mindfulness workshop

Praktijk Piith 9.30 uur

Een los te volgen mindfulnessworkshop. Tot 12.00 uur. Kosten: € 20,-. Info en aanmelden: Karin Brunt 06-29165460.

Zondagwandeling

Utrechtse Poort 12.30 uur

Stadswandeling o.l.v een stadsgids van de Vereniging Vestingstad Naarden. Duur ongeveer 5 kwartier. Start Utrechtse Poort. Kosten € 3,-. Kaarten verkrijgbaar vanaf 12.15 uur.

Soosmiddag en dvd

WOC De Palmpit 14.30 uur

Soosmiddag met een speelfilm op groot scherm. Entree: € 2,-.

maandag 16 januari

Wijkcoach

WOC De Palmpit 10.00 uur

De wijkcoach is het gratis aanspreekpunt in uw wijk voor vragen, ideeën en zorgen. Tot 11.30 uur. Informatie: 06-38626299.

Opticien

WOC De Palmpit 10.00 uur

Stoffer Optiek. Locatie: Koekoeklaan 3 tot 12.00 uur. Gratis ogen op laten meten etc. en vragen stellen. Gratis toegang.

ASGM SeniorenCafé

Stokjes en Lepel 10.30 uur

Locatie: Nassaustraat 3b, Bussum tot 12.00 uur. Voorheen ANBO Café. Ook niet-leden zijn welkom. De consumpties zijn voor eigen rekening.

Tablet Androidcursus

WOC Bellefleur 13.00 uur

Ten minste Android versie 4. Zelf tablet meenemen. In totaal 5 lessen. Er zijn 2 docenten aanwezig. Kosten € 50,- (inclusief syllabus). Locatie en tijdstip: Mackaylaan 11a, Naarden. Info: atcbellefleur@gmail.com.

Open eettafel

WOC De Palmpit 17.30 uur

Locatie: Koekoeklaan 3. Vers bereide maaltijd. Kosten: soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 7,50 en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 035-693 87 86.

dinsdag 17 januari

Themaochtend

Bibliotheek Naarden 10.00 uur

Tuinvogels in de winter. Diverse onderwerpen komen aan bod. Informatiebijeenkomst met de beheerder van het Vogelhospitaal, Erik Bruinning. Tot 12.00 uur. Vrij entree.

ASGM Filmmiddag

Filmhuis 13.00 uur

De film: 'Mal de Pierres'. De film start om 14.00 uur. Kaarten à € 7,75 aan de kassa verkrijgbaar of te bestellen via www.filmhuisbussum.nl.

Koninklijke Visio

Bibliotheek Naarden 13.30 uur

Gratis informatie en advies over slechtziendheid en blindheid. Tot 15.30 uur. www.visio.org.

Amalia: Van Gogh in Bussum

Spieghelwijck 14.00 uur

Een lezing door historicus Marcus van der Heide.

Schubert: Die schöne Mullerin

Koningskamer 14.00 uur

In het gebouw van de Remonstranten. Meer informatie: www.cciv.nl.

Het leven van de bijen

Antonius Hof 14.30 uur

Hobby-imker Kees Bakker vertelt en toont beelden over het leven van bijen en alles wat daarmee te maken heeft. Toegang gratis.

woensdag 18 januari

Spelletjesmiddag

WOC De Palmpit 14.00 uur

Op woensdag- en vrijdagmiddag tot 16.00 uur. Locatie: Koekoeklaan 3.

Presentatie

WOC Bellefleur 14.00 uur

Presentatie over de 'Historie en Beleving van de pelgrimstocht naar Santiago de Compostella' door Henk Griffioen. Kosten: € 4,-. Locatie: Mackaylaan 11 in Naarden.

Vriendinnendag

BFC 14.30 uur

Voor meiden tussen de 6 en 10 jaar. Training verzorgd door de vaste BFC-trainers. Met voetbalspelletjes en wedstrijdjes. Opgeven via bfc.meiden@gmail.com o.v.v. naam en leeftijd.

Schakeldiner

Wijkpost De Schakel 16.45 uur

Een 3-gangendiner voor € 7,50. Aanvang diner 17.15 uur. Opgeven: De Schakel / info@wijkpostdeschakel.nl.

Versa vrijwillgerscentrale

Versa, Uit-Wijk zoekt een klusjesman om het klusteam te versterken.

Wijkontmoetingscentrum de Schakel vrijwilligers.

Muziekvereniging G.A. Heinze zoekt een vrijwilliger pr en communicatie. Samenwerken met het bestuur bij het ontwikkelen van een pr- en communicatieplan.

Vrijwillige Thuishulp van Versa zoekt mensen met een luisterend oor die een bezoekje willen brengen aan iemand (vaak een oudere) die alleen is en door achteruitgang van mobiliteit weinig contacten buitenshuis meer heeft.

Filmhuis Bussum

The violin teacher

*Privévideo's in UNKNOWN BROOD werpen een licht op de zelfgekozen dood van Herman Brood.
*Sergio Leone's ONCE UPON A TIME IN THE WEST gerestaureerd.
*Grappige onthullingen in PERFETTI SCONOSCIUTI als goede vrienden elkaars WhatsAppberichten te zien krijgen.
*Nieuwe interviews en beelden in THE BEATLES: EIGHT DAYS A WEEK.
*LES SAISONS schildert de Europese wildernis.
*JUSTE LA FIN DU MONDE van talent Xavier Dolan zet familieverhoudingen op scherp.
*Onverwachte afloop in romantisch MAL DE PIERRES.
*Meeslepend NERUDA portretteert dichter en vrijheidssymbool Pablo Neruda.
*DE KINDEREN VAN JUF KIET.
*Overtuigende thriller NOCTURNAL ANIMALS van de regisseur van A SINGLE MAN.
*In THE VIOLIN TEACHER transformeert een violist een groep sloppenwijkkinderen tot een succesvol symfonieorkest.
*Bitterzoet FAI BEI SOGNI volgt een Italiaanse journalist.
*SNEAK PREVIEW: verrassingsvoorstelling.
*SPECIALS: JACKIE met Natalie Portman als First Lady Jackie Kennedy en Truffauts LES QUATRE CENTS COUPS.
*FAMILIEFILMS: JULIUS IN WINTERLAND en KAPPEN!

Emma Versendaal: 'Alleen sterven, dat is het ergste dat er is'

Stichting vrijwillige palliatieve terminale zorg is er voor patiënten en mantelzorgers

Emma Versendaal heeft als werkgebied Naarden en Bussum. foto: Yvette de Vries

door Yvette de Vries

BUSSUM - Een groot deel van de 25 vrijwilligers van de VPTZ (vrijwillige palliatieve terminale zorg) zet zich al jarenlang in als steun en toeverlaat voor mensen die ongeneeslijk ziek zijn en hun mantelzorgers. En de vraag naar deze vorm van ondersteuning lijkt alleen maar toe te nemen.

Emma Versendaal zet zich zelf al ruim 20 jaar in als vrijwilliger, waarvan de laatste vijf jaar als coördinator. Ze is zoals veel vrijwilligers ervaringsdeskundige. De zorg die ze, samen met haar zus, gaf aan haar vader in zijn laatste maanden was voor haar de aanleiding. "Ik realiseerde me dat ik niet wilde dat iemand alleen zou sterven. Alleen sterven is het ergste dat er is." Maar er was nog een reden. Los van het feit dat ze zorg verleende was het voor haar ook een periode waarin ze haar verdriet al kon verwerken en met haar vader kon praten over wat zijn wensen waren.

'Er is ook op de televisie steeds meer aandacht voor het sterven'

Dat de vraag de laatste jaren toeneemt is volgens Emma niet zo verwonderlijk. "Er wordt de laatste twee, drie jaar steeds meer aandacht aan het sterven gegeven, ook op televisie. We krijgen het steeds drukker en zijn dus ook op zoek naar meer vrijwilligers." Omdat vrijwilligers met soms best wel heftige situaties te maken krijgen worden ze goed voorbereid op hun taak. Zo krijgen alle vrijwilligers een introductietraining en vindt er ook jaarlijkse bijscholing plaats.

De zorg en ondersteuning die de vrijwilligers bieden is vrij breed, maar het is niet de bedoeling dat ze medische en/of verpleegkundige handelingen doen. Het gaat dan om hulp bij het eten en een wandeling tot het bieden van een luisterend oor. Naast ondersteuning aan de mensen die ongeneeslijk ziek zijn gaat het ook om het ontlasten van de mantelzorgers. Zodat die even op adem kunnen komen. Emma: "Ook in gezinnen waar ze er echt voor elkaar zijn, komt er een moment dat het te veel wordt. Ook dan kunnen wij helpen. Door die gezinnen weer even lucht te geven, omdat wij de zorg voor even uit handen nemen. Dat even is overigens relatief. Er zijn voorbeelden waarbij een vrijwilliger wel twee jaar ondersteuning verleent. En dat schept een band. "Natuurlijk raak je emotioneel betrokken bij de mensen, anders kun je het ook niet volhouden, het gaat om emoties. Het is ook geen 'gewoon' vrijwilligerswerk. Je denkt niet: laat ik dit nu eens even gaan doen." Aan de ene kant is er dus de betrokkenheid van de vrijwilligers, maar aan de andere kant is er ook de waardering vanuit de nabestaanden. Zo zorgde Emma samen met een andere vrijwilliger drie jaar geleden voor een mevrouw en onlangs overleed ook de partner. Ze ontvingen van de kinderen een uitnodiging voor zijn begrafenis.

Organisatie
VPTZ Gooi en Vechtstreek is aangesloten bij VPTZ Nederland. Een landelijke organisatie in de vrijwillige palliatieve terminale zorg. Van oudsher verlenen zij zorg bij de mensen thuis en in hospices. De vrijwilligers zijn ook steeds vaker in zorginstellingen te vinden. In totaal zijn zo'n 200 organisaties lid van VPTZ Nederland.

'We gaan hiphop brengen en een beetje kletsen'

Jordi Meewezen krijgt een eigen programma op radioluca.nl

BUSSUM - Voetballen had hij als kind graag willen uitproberen, maar nu hij met zijn grootste passie, muziek en radiomaken, aan de slag kan, telt dat eigenlijk niet meer zo. De 22-jarige Jordi Meewezen had zuurstofgebrek bij zijn geboorte, kan daardoor onder andere niet lopen en is in sommige dingen minder goed. Maar hij laat zich daar zo min mogelijk door beperken.

'Ik verheug me erop om met anderen de muziek te delen die ik leuk vind'

Jordi werkt, heeft een leuk sociaal leven en richt zich nu volledig op zijn grootste passie: muziek. Vanaf half februari is hij wekelijks, samen met co-host Leo Smits, te beluisteren op radioluca.nl, een nieuw internetradiostation met Bussumse roots. Ze gaan plaatjes draaien en een beetje kletsen. Afgelopen week mocht hij proefdraaien bij 6FM in Huizen en kreeg hij tips van ervaren radiomakers. "Het wordt echt heel leuk", aldus Jordi. Dat zijn droom nu uitkomt is voor een groot deel te danken aan zijn positieve levensinstelling. "Ik kan wel de hele tijd denken wat ik niet kan, maar daardoor verandert het niet. Ik roei met de riemen die ik heb." En daar komt hij een heel eind mee. Jordi werkt sinds 2014 bij Lucaweb en heeft de eerste paar jaar geholpen met het maken van websites. Na 2,5 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging. Dat werd dus radio maken. Een naam voor zijn programma heeft hij ook al: 'Not Fit For Society'. Een titel met een flinke knipoog naar zijn handicap. Maar ook een naam die getuigt van behoorlijk wat lef en humor. "Want," reageert Jordi, "ik doe het gewoon toch."

Jordi is al langer actief als rapper onder de naam Big Thoughts en hij heeft ook zijn eigen YouTubekanaal met daarop zijn eigen muziek. "Ik schrijf zelf de teksten, koop een melodie en rap daar vervolgens overheen", legt hij uit. Een mooi voorbeeld is zijn album 'Music Saved Me'. Voor zijn radioprogramma stelt hij playlists samen waarin ook zijn eigen muziek te horen zal zijn. Er komen ook bekende en minder bekende nummers langs. Het blijkt wel een flinke klus om nummers voor zo'n twee uur liveradio bij elkaar te sprokkelen. Veel tijd gaat dan ook zitten in het luisteren en zoeken op internet, maar ook via Spotify en nieuwsartikelen doet hij veel inspiratie op. Jordi: "Ik verheug me erop om straks met anderen de muziek te delen die ik leuk vind." Radioluca.nl is een spin-off van Lucaweb. Deze organisatie houdt zich vooral bezig met sociale, duurzame en culturele initiatieven en betrekt daarbij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De zender gaat binnenkort live en biedt een mix van muziek en live-uitzendingen rondom verschillende thema's. Ook is er aandacht voor Bussumse initiatieven. De programmering is naar verwachting eind februari rond.

Amber wint Gooise Meren Quiz 2016

Francis van de Kasteele overhandigt de cheque aan de 16-jarige Amber. Foto: Bob Awick

GOOISE MEREN - Dank voor alle reacties op de grote Gooise Meren Nieuws Quiz 2016. De winnaar van de ontspannende gezichtsbehandeling bij Ariane Inden Cosmetics is Amber Rietdijk geworden.

Amber gilt het uit van geluk. Ze is zo ontzettend superblij. Het is bijna niet in woorden te bevatten. Amber is 16 jaar oud en gaat naar school in Laren bij College de Brink. Daar volgt ze de opleiding Zorg en Welzijn. "Ik vind het zo ontzettend leuk dat ik heb gewonnen. Het is bijna niet te bevatten. Ariane Inden Cosmetics ken ik nog niet, maar ik heb er in ieder geval heel veel zin in", roept ze enthousiast.

Krant lezen
Amber vertelt dat ze de krant iedere week wel leest. Ze vindt eigenlijk alles wat in de krant staat wel leuk. Toch ging het maken van de vragen haar niet altijd even gemakkelijk af. "Het wisselde heel erg. Sommige vragen moest ik echt opzoeken. Maar andere vragen waren weer heel gemakkelijk.

Terugkijkend op het jaar 2016 staat haar met name de huldiging van Olympisch kampioen Ferry Weertman haar erg bij. "In de quiz vroegen ze op welk onderdeel hij had gewonnen. Dat antwoord was natuurlijk wel heel gemakkelijk: zwemmen. Ik weet nog dat mijn oma, die in Naarden woont, mij vroeg of ik meewilde naar de huldiging. Dat heb ik gedaan en het was echt superleuk om dat een keer mee te maken. Wat mij betreft was dat dan ook het hoogtepunt van 2016 op het gebied van nieuws."

Voor de liefhebbers nog even de juiste antwoorden van de quiz op een rijtje:

1. De eerste baby heette Nick (c)
2. De Vestingnarren vierden het 50-jarig bestaan (a)
3. De actiegroep heet Bussum-Zuid 400 oké / 1200 nee (d).
4. De BOV heet nu de Ondernemers Vereniging Gooise Meren (b).
5. Het Goois Jazz Festival is in Spant (d).
6. Allen Weerbaar promoveerde (b).
7. Jan Franx is wethouder Financiën (a).
8. Het uitzetten van wifi moet hangjongeren verdrijven (b).
9. De prijswinnende serie is 'Op weg naar de nieuwe gemeente' (d).
10. BFC stopt met voetbal op zondag (d).
11. Annie MG Schmidt stond centraal bij Naarden uit de Kunst (b).
12. De burgemeester moet een boegbeeld zijn, ervaren en een mensenmens (d).
13. 'Deining' trok 5.000 bezoekers (c).
14. Buren zijn tegen verhuizing Emmaschool (c).
15. Kloosterbewoners willen terug naar Muiderberg (b).
16. Het Naardermeer is 1200 hectare groot (c).
17. Ferry Weertman wint met zwemmen (d).
18. De Stichting Erfgoed Kruidpad (a) protesteert regelmatig (a).
19. Er is geen plek voor Bussum op IJs (d)
20. Bewoners kiezen een gemeentewapen (c).
21. TEDxGooiseMeren werd voor het eerst gehouden (a).
22. Han ter Heegde is van de VVD (d).
23. Leerlingen worden naar huis gestuurd omdat er geen leerkracht is (c).
24. Rondom Muiden is het een bordenparadijs (b).

KNRM-stations samen verder

61 vrijwilligers vormen professionele reddingsorganisatie

Een deel van de 61 vrijwilligers ging samen aan de slag bij de NieuwjaarsZIT in Blaricum afgelopen zondag. Bob Awick

HUIZEN - De reddingstations van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) in Huizen en Blaricum zijn per 1 januari samengevoegd tot Reddingstation Huizen-Blaricum. De twee uitrukpunten in Blaricum en Huizen blijven bestaan. Wel heeft het station nog maar één bestuur, plaatselijke commissie genoemd.

Na de samenvoeging blijven er wel twee uitrukstations bestaan. "Het vaargebied is best groot, van Amsterdam - Pampus tot Nijkerk. In Blaricum ligt de post bij de Stichtse Brug, in Huizen in de haven. De Kustwacht roept bij een alarmering de boot op die het snelst ter plekke kan zijn. Bij grote incidenten rukken beide posten tegelijkertijd uit", zegt voorzitter Ellen de Ranitz op 6FM. De samenvoeging bundelt de krachten op het gebied van opleiden, oefenen, onderhoud van materieel en fondsenwerving. De 61 vrijwilligers gaan volgens De Ranitz goed met elkaar aan de slag en hebben een passie voor redden. "Daarnaast vind ik het knap dat het een buitengewoon professionele vrijwilligersorganisatie is zonder overheidssteun of subsidie."

Geen duik, maar wel net zo koud

Geen duik, maar rustige NieuwjaarsZIT bij het strand van Blaricum. Foto: Bob Awick

BLARICUM - Het is anders dan een duik, maar net zo koud: de Blaricumse NieuwjaarsZIT. Rond de tweehonderd deelnemers liepen afgelopen week na een warming-up het water in om daar enkele minuten in te blijven zitten. De warming-up werd verzorgd door de Gooise ijsmannen Wim Hof en koudwaterman Henk van den Bergh. Na de zit was er gelegenheid om op te warmen bij het vuur met een warm hapje en drankje. KNRM Huizen-Blaricum hield een oogje in het zeil. Het was de derde keer dat het nieuwe jaar op deze manier kon worden ingeluid.

Geadopteerde vriendinnen blijken zusjes te zijn

Cita en Sharon gaan nu op zoek naar nog meer familieleden. Foto: Carlijn Kolk

HILVERSUM - Al meer dan dertig jaar wonen de zussen Sita en Sharon, allebei geadopteerd uit Sri Lanka, zonder dat ze het weten zestig kilometer bij elkaar vandaan. Stomtoevallig kwamen ze met elkaar in contact en bleken ze wel heel veel overeenkomsten te hebben. Uit een DNA-test kwam naar voren dat ze zusjes zijn.

Via een WhatsAppgroep voor geadopteerden uit Sri Lanka leerden ze elkaar kennen. Ze hadden meteen een klik en oneindig veel gespreksstof. Na urenlange Skype-sessies spraken ze af op Schiphol. Ze zagen direct dat ze erg veel overeenkomsten hebben. "Ze zag er precies uit zoals ik en we reageerden hetzelfde", vertelt Sita. En dat waren niet de enige overeenkomsten: ze hebben dezelfde interesses, houden van hetzelfde eten en hun lach is ook hetzelfde.

Ze werden beste vrienden, maar vroegen zich ook al snel af of ze familie zouden kunnen zijn. "Het is net een spiegel waarin ik kijk. En we voelen elkaar aan", aldus Sharon. Ze besloten een DNA-test te doen, waaruit bleek dat ze zussen zijn. "Het was alsof het laatste puzzelstukje klik zei. En dat is niet in woorden uit te leggen", zegt Sharon. Al die tijd woonden ze maar zestig kilometer bij elkaar vandaan: Sharon in Hilversum en Sita in Den Haag. "Ik heb duizenden kilometers gereisd naar Sri Lanka en daar nooit wat gevonden. Was ik nou maar eerder in Nederland gaan zoeken", vertelt Sharon.

Tot hun grote verbazing hebben de vrouwen nog meer familie in Nederland. De advocaat die hun adoptie heeft geregeld, weet dat er nog twee halfzussen en mogelijk een halfbroer in Nederland wonen. Ze willen graag weten wie het zijn en zetten alles op alles om hen te vinden. Over hun zoektocht hebben ze inmiddels een website gemaakt.

Die pannenkoek verdient een 9

Cathelijne uit Weesp toch nog op stoom in Downtown Dinner

Cathelijne en haar moeder Sylvia in hun restaurant in Weesp. Foto: Marieke van Veen

WEESP - In haar pannenkoekenrestaurant 't Cathshuis in Weesp richt Cathelijne Kok (19) zich met liefde volledig op haar gasten. Vrijdag was ze te zien in het tv-programma 'Downtown Dinner', Monique Smit kwam een vorkje meeprikken.

Erg aardig was de Volendamse zangeres helaas niet, moet Cathelijnes moeder Sylvia Groenveld bekennen: "Ze had meer aandacht voor haar telefoon en deed eigenlijk alleen gezellig als de camera's draaiden." De teleurstelling kwam misschien ook wel voort uit het feit dat moeder en dochter zich erg hadden verheugd op broer Jan Smit: "Die zou eigenlijk komen, maar Jan was geveld door een hersenschudding."
Toch heeft Cathelijne dikke pret gehad. Ze kijkt met veel plezier terug op de opnames van de kookwedstrijd en de BN'ers die ze daarbij ontmoette. Zelf serveerde de Weespse en haar teammate John (49) pannenkoeken die met smaak door de gasten werden verorberd. Het bereiden liep in het begin wat stroef. Maar na een peptalk van presentator Johan Eikelboom kwamen ze op stoom. De pannenkoek met aardbeien, ijs en slagroom werd beloond met een 9.

Twee keer brand in één maand

WEESP - Voor de tweede keer binnen een maand is er brand uitgebroken in dezelfde tienerslaapkamer van een woning in Weesp. Niemand raakte gewond.

De brandweer had de zaak snel onder controle, de schade is aanzienlijk. De vorige brand was op 6 december. Volgens de brandweer wijst alles op kortsluiting. Ook bij de vorige brand was dat de oorzaak. Er volgt nu een nader onderzoek, waarbij gekeken wordt naar de elektrische installatie in de woning. Ook worden de bewoners voorgelicht over elektra en veiligheid, zo meldt de brandweer Gooi en Vechtstreek. Buurtbewoners zijn er niet gerust op.

Kaal zonder kerstboom?

De nieuwe wandplaten van HKLiving.

Haal een nieuwe plant in 2D of 3D in huis

De kerstboom is naar de GAD, de ballen zitten weer in de doos en alle lampjes en kersthuisjes zijn verbannen naar zolder. Opgeruimd staat netjes, maar het is nu misschien wel erg kaal in huis. Interieurstyliste Desiree Aalders (Dees) uit Hilversum geeft tips.

"Dat gevoel, dat het huis kaal is nu de kerstspullen zijn opgeruimd, dat hebben veel mensen", weet Aalders. "Sommigen vinden het heerlijk, maar anderen missen opeens iets. Je raakt gewend aan hoe je omgeving eruitziet. Op het moment dat je de kerstspullen opruimt, kijk je ook meteen weer met andere ogen naar je interieur. Mensen hebben dit vaak ook als ze terugkomen van vakantie. Dan kijk je met een frisse blik, dus het is eigenlijk ook wel een goed moment om iets te veranderen."

Nieuwe plant

Je kunt de boel rigoureus omgooien, maar ook met kleine aanpassingen is al snel resultaat te boeken. "Als je je kerstboom mist, zou je jezelf op een mooie, nieuwe plant kunnen trakteren. Dat compenseert in de winter ook meteen een beetje je kale balkon en/of tuin. Of zoek mooie takken in het park of in het bos, dat kost je niets. Veel groen in huis is sowieso helemaal van nu. En dat hoeft echt niet per se een echte plant te zijn: een andere woontrend is groen in 2D. Kussens en wandplaten met de afbeeldingen van planten en bladeren, zoals HKLiving ze in de nieuwe collectie heeft (zie foto)."

Voor wie moeite heeft om met een frisse blik naar zijn vertrouwde interieur te kijken, heeft Aalders een simpele tip: "Maak eens wat foto's en bestudeer die, dat helpt je om met andere ogen naar je omgeving te kijken. Is het te kaal of te licht? Met accessoires, een poster of een muur in een andere kleur toont je kamer al heel anders."

Interieuradvies

Wie er zelf niet uitkomt, kan een beroep doen op een interieurstylist zoals Aalders. Ze richt complete scholen, kinderdagverblijven en hotels in, maar komt met alle liefde ook gewoon bij mensen thuis tips geven. Voor een consult van twee uur rekent ze 150 euro. "We lopen dan samen door je huis, bespreken je wensen en ik geef je dan tips en adviezen waarmee je vervolgens zelf aan de slag kunt." Een consult aanvragen kan via deesinterieurstyling.nl.

Dag kerstboom, misschien tot later in de siertuin

De afgedankte kerstbomen worden tot compost verwerkt. Dat geldt niet voor tuinkabouters. Foto: André Verheul

Afgedankte kerstbomen worden opgehaald door de GAD. Da's mooi, maar wat gebeurt er vervolgens eigenlijk mee?

De boom gaat, in stukjes gezaagd, naar afvalverwerker Indaver en daar wordt er compost van gemaakt. Die compost kan dan weer gebruikt worden voor bijvoorbeeld siertuinen en gemeenteplantsoenen. Vorig jaar heeft de GAD in deze regio 196.310 kilo aan kerstbomen opgehaald, zo'n 20.000 stuks. Daarnaast zijn er nog charitatieve instellingen die kerstbomen ophalen en in Muiden en Driemond gaat de fik erin.

Aantal 80-plushuishoudens verdubbelt binnen 25 jaar

Over 25 jaar zal het aantal alleenwonende 80-plussers zijn verdubbeld tot 750.000. Er komen tot 2040 ook meer andere huishoudens bij, maar de sterkste groei zit in het aantal eenpersoonshuishoudens van ouderen. Dat blijkt uit de nieuwste huishoudensprognose van het CBS. De groei van het aantal huishoudens komt volledig voor rekening van huishoudens van mensen van 65 jaar of ouder. Daarvan zullen er over 25 jaar 1,3 miljoen meer zijn dan begin 2015, waarvan de helft een 80-plushuishouden is. Deze ontwikkeling is deels het gevolg van de ouder wordende babyboomgeneratie. Ook wonen ouderen steeds langer zelfstandig.

Cv-ketels aan banden


Cv-ketels mogen vanaf 2019 alleen nog maar door erkende bedrijven worden geïnstalleerd en onderhouden. Dat heeft de overheid bekendgemaakt. Jaarlijks overlijden vijf tot tien mensen aan koolmonoxidevergiftiging. De helft van deze gevallen wordt veroorzaakt door defecten aan cv-installaties. In februari van dit jaar start een overheidscampagne om burgers op de gevaren van koolmonoxide te wijzen.

Fundering


Het rijk komt met een fonds voor funderingsherstel. Dit fonds verstrekt leningen aan eigenaar-bewoners met een te laag inkomen of een te lage woningwaarde om in aanmerking te komen voor een aanvullende lening. Het fonds keert alleen uit als het huis in een gemeente ligt die een overeenkomst heeft met het fonds.

Gordijntrucs


Doe zodra de zon ook maar een beetje schijnt de gordijnen open. Zo tipt homenandgarden.nl. In de winter komen we zon tekort, dus laat 'm vooral binnen als hij er wel is, is de gedachte. Doe de gordijnen weer dicht als het donker wordt, dan kan er via de ruiten minder kou naar binnen en dat scheelt weer in de stookkosten.

Gluurstijging


De rechtbank buigt zich momenteel over de reacties van de belastingdienst en de verhuurderskoepels inzake de gluurverhoging. De Woonbond vindt dat de inkomensafhankelijke huurverhogingen moeten worden teruggedraaid en heeft deze partijen gedagvaard. De rechtbank bekijkt nu of er een rechtszaak komt.

Vrouw heeft 13 jaar ervaring zoekt werk in de huishouding en strijkwerk e.t.c. Met goede refs in Naarden-Bussum Mevr. Ineke 10 euro p/u Tel.: 06-27611516

GEWELDIG GOED (Kapelstr. 65, Bussum) is hét adres om NAAILESSEN te volgen. In week 5 starten er nieuwe cursussen, zowel overdag als 's avonds. Ook kinderen vanaf 10 jaar kunnen bij ons terecht. Bel 06-22151685 of mail info@geweldiggoed.nl

Computerhulp nodig? Gilde Gooi Noord geeft 55plus gratis computer- of tablethulp aan huis. 035-5242313 info@gildegooinoord.nl

VLIETLAAN FASHION - MODE IN DE MAAT 42 T/M/ 56. Heel veel bekende merken hebben wij op voorraad. Voor jong en oud en in iedere prijsklasse. NU SALE 50-60% korting. Op www.vlietlaanfashion.nl en Facebook kunt u een kijkje nemen. Vlietlaan 42 a Bussum

ECHTPAAR IN NAARDEN ZOEKT PER DIRECT EEN PERFECT NEDERLANDS SPREKENDE HUISHOUDELIJKE HULP 1 OF 2 KEER 3 UUR PER WEEK. SCHOONMAKEN EN STRIJKWERK TEL: 06-26146472

De Klusjesman met oplossingen. DFS Facilitaire diensten. Particulieren en Bedrijven. 06-36198050 / 035-7519985

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Computerproblemen, een virus of een kapotte laptop? Voor al uw computer/ict/internet vragen komen wij bij u langs!Bel: 0641622340

Pedagoog/gezinscoach helpt gezinnen waarvan de partners kinderen hebben uit eerdere relaties. Wilt u uw samengestelde gezin in kaart brengen en tips krijgen om er een succes van te maken? Mail voor een afspraak naarinfo@patchworkcoaching.nl

Kom op 16-1 naar GEWELDIG GOED (Kapelstraat 65, Bussum) voor een GRATIS DEMONSTRATIE van het LUTTERLOH PATROONTEKEN SYSTEEM (15.00 of 18.30 uur) en zie hoe eenvoudig het is om patronen in je EIGEN MATEN te maken. Intekenen via info@geweldiggoed.nl

Stenzo Textiles is op zoek naar: een sterke vlotte magazijnmedewerker voor minimaal 32 uur per week die van aanpakken weet en een parttimer voor de stalenkamer voor 10 uur per week. Zoek jij een baan of wil je informatie: mail naar jeremy@stenzokids.nl

Tablet Android cursus. Start maandag 16 januari 13:00-15.00. Kosten: € 50,- voor 5 lessen. Info: atcbellefleur@gmail.com of 035-525 18 37 Bellefleur Mackaylaan 11a in Naarden. www.wocbellefleur.nl

Haardhout wind- en ovengedroogd in netten. Haardhout wind- en ovengedroogd in kooien, ca. 1,9 kuub strak gestapeld. In eiken, essen en berken. Voor meer info: Tuincentrum H. vd Wurff 0294-412978

Vrijwilligers gezocht: wie gaat ons helpen met het restaureren van het bijzondere zeilschip De Berrona in de jachthaven van Naarden. Stichting Berrona, www.berrona.nl, 06-41725408

Zorgt u voor iemand en wilt u er graag even op uit? U kunt om een vrijwilliger vragen die bij u thuis komt om de zorg een paar uur over te nemen. Versa Vrijwillige Thuishulp, 035 6947455 ma.- vr. 10-12 uur; vthbussum@versawelzijn.nl; www.versawelzijn.nl/vrijwilligethuishulp

Broeken ook bandplooi
Petten en meer…
Kapelstr. NR14
www.nr14bussum.nl

Gezocht: oud, antiek speelgoed, treinen, motorfiets, auto etc. Mag ook defect zijn, ook hout en metaal speelgoed.
035-6938689

MOTORFIETSEN te koop GEVRAAGD alle merken en
bouwjaren. Defect of lang stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en gevrijwaard. Bel of app 06-25418595

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Taxi naar/van Schiphol vanuit Naarden / Bussum € 50,-. A-to business (goodkinds service) tel.: 06-26984855

Arthur's loodgietersbedrijf.nl
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak- en
zinkwerk, riool, waterleidingen, gasleidingen, sloopwerk en het schoonmaken van de dakgoten, gratis goot en dakinspectie. 06-22418974.

Boekhouding/Belastingen voor zzp'ers / particulieren. kijk op www.fracil.nl

BUHR ZOEKT DEELRUIMINGEN: ZOLDER, KELDER, GARAGE, BERGING etc. Telefoon: 06-53408425 (Robert) of 035-6937512 (Gérard)

Privéles Nederlands, Engels, Duits, Frans, Spaans en Italiaans 035-6839235

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Schildersbedrijf van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Gratis feestzaal tot 180 pers. Info 06-53319921