NaarderNieuws

28 september 2016

NaarderNieuws 28 september 2016


'Een feestje van alle culturen'

Ondanks de onverwacht grote toestroom bleef de sfeer gezellig. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Een mix van tien culturen en meer dan vijf keer zo veel bezoekers dan verwacht. Het succes van de eerste Wereldse Buurt Barbecue van de Keverdijk, Thijssenpark en Vierhoven zal volgend jaar lastig te evenaren zijn, aldus buurtbewoner Heleen Pel.
De Marokkaanse Vereniging, Scan en De Schakel hadden de handen ineengeslagen en de barbecue flink gepromoot in de drie wijken. Ze hadden echter niet gerekend op de grote toeloop uit andere buurten.
Pel: "Iedereen had blijkbaar zin in een mooie afsluiting van de zomer. We hadden gehoopt op 200 bezoekers, het waren er zeker 1.000 volgens schattingen van een standhouder." Oudere mensen met rollators liepen breed glimlachend tussen de spelende kinderen en badmintonnende volwassenen door. Een van de bezoekers omschreef het als een parade-achtige sfeer. "Een feestje van jong en oud uit allerlei culturen." De bewoners van de wijk hadden weer zeer internationale en smakelijke hapjes gemaakt. Kijk voor meer foto's op pagina 9.

Plannen voor Amersfoortse- straatweg concreter

NAARDEN - De entree naar Naarden-Vesting over de Amersfoortsestraatweg moet een flinke upgrade krijgen. Het college heeft een beeldkwaliteitsplan ontwikkeld. De straat moet minder verrommeld, groener en aantrekkelijker worden.

De gemeente Naarden had vorig jaar al een visie voor de straat opgesteld. Nu is een plan gemaakt dat meer kijkt naar de invulling. Het doel is dat de straat dé entree van de Vesting wordt. In de plannen staat onder andere aan welke eisen bouwplannen in de straat moeten voldoen, hoe groot voortuinen moeten zijn, hoe hoog gebouwd mag worden en waar groen komt. Het plan wordt vanavond besproken in de raad.

Naarden:
*Grote Kerk 10.00 u. ds. L.J.Th. Heuvelman; Naarderheem 10.30 u. mw. pastor M.H.J. Potjer
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie pastoor M. Costa; za. 01/10 17.30 u. Eucharistie
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. prof. dr. A. Baars

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie pastoor C. Fabril; za. 01/10 17.00 u. Vesper
*RK St. Jozefkerk 10.00 u. Communieviering Parochianen
*PGB Wilhelminakerk gezamenlijke dienst in Verlosserkerk
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. ds. J.H.W. Elhorst
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. mw. L. Weima
*PGB Sion Willem de Zwijgercollege 08.55 u. ds. L.W. Smelt en 17.00 u. ds. A. Visser
*Remonstranten N-B 10.30 u. ds. P.J.C. Korver
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum gezamenlijke dienst bij Remonstranten
*Doopsgezinde Gemeente B-N geen dienst
*Evangelisch-Lutherse Gemeente Het Gooi 10.00 u. mw. dr. S. Hiebsch
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. H.J. Delwig
*Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Gezinsdienst; do. 6 oktober 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Bussums moerbeiblad voedsel voor klein grut

En klein dat zijn ze, deze wonderschone schepseltjes die nauwelijks 2 cm meten. De een wat groter, de ander iets kleiner. Maar het gaat om de kleurenpracht.

Een typisch geval van de uit de krachten gegroeide hobby van Hans van O. Hans hebben we al eens horen noemen i.v.m. vogelwaarnemingen en meldingen van vlinders en libellen. Een waarnemer met ogen die overal van alles lijken te zien. Hans heeft zich bij wijze van hobby ooit eens gestort op het kweken van siergarnalen. Het gaat hier om zoetwaterexemplaren. Zoals gezegd zijn deze diertjes minuscuul, zeker als ze net geboren zijn. Hooguit zo groot als een speldenknop en in het aquarium nauwelijks te ontdekken. Welnu, willen deze piepkleintjes uitgroeien tot zichtbare garnaaltjes, dan zullen ze goed gevoed moeten worden. Een onderdeel van dat voedsel is gedroogd en vermalen blad van de notenboom, maar ook van versnipperd blad van de moerbeiboom. Juist bij mij om de hoek, op het laatste stukje van de Koningin Sophielaan, staat een grote, goed verzorgde moerbeiboom die juist diezelfde ochtend een fikse snoeibeurt had ondergaan. Dus de groene kliko zat vol vers blad en werd mij door behulpzame handen van Jos, de overbuurvrouw van de moerbeiboom, zomaar thuisgebracht. Inmiddels gedroogd en in gebruik genomen. Voor de garnaaltjes van Hans.

Weerbericht

Enkele dagen koeler en tamelijk wisselvallig
September wordt herfstmaand genoemd, maar nazomermaand zou dit jaar beter passen. De Britse eilanden hebben al volop te maken met onstuimig en nat herfstweer door Atlantische depressies. Een hogedrukgebied boven Centraal Europa houdt dat nog op afstand. Eind deze week weet zo'n storing tijdelijk door te dringen. Het wordt dan koeler en nogal wisselvallig.

Donderdag + vrijdag
Naar verwachting neemt donderdag geleidelijk de bewolking toe. Later op de dag kan er wat regen vallen. De zuidwestenwind wakkert aan tot vrij krachtig. Het wordt nog zo'n 20 graden. Voor vrijdag wordt vrij veel bewolking verwacht met kans op enkele buien. Er blaast een matige tot vrij krachtige westenwind. De maximumtemperatuur haalt net 17 à 18 graden.

Het weekeinde
Het eerste oktoberweekeinde begint wisselvallig met zaterdag naast af en toe zon ook kans op een bui. Zondag komt er wat meer ruimte voor de zon. De kans op een bui neemt af. Er staat beide dagen een matige zuidwestenwind. Het wordt circa 17 graden. Vanaf maandag wordt enkele dagen vrij zonnig verwacht met een stijgende temperatuur tot omstreeks 20 graden.

Weetje
In september komen normaal 10 warme dagen voor met een maximum van 20.0 graden en hoger. De koele september van 2015 kwam niet verder dan 2 warme dagen. Tot deze week komt september 2016 al op 24 warme dagen uit. Dat kan deze week mogelijk oplopen tot 27, wat een record zou zijn. Het record is nu nog 26 warme dagen in september 2006.

Eerst maar eens: wat zijn weerborstels eigenlijk? Weerborstels zijn de spiraalvormige haarinplanten op het achterhoofd die bij iemand met kort haar goed te zien zijn. Weerborstels is de titel van het boekenweekgeschenk 1992 van A.F.Th. van der Heijden (1951).

Deze novelle is een intermezzo in zijn roman-cyclus 'De tandeloze tijd', die nog steeds niet afgesloten is. Als je aan deze serie boeken wil beginnen, is dit een goede introductie. Op een tragisch-komische wijze verhaalt de auteur hier het korte leven van Robby Egberts (met weerborstels), vertelt door de vijf jaar oudere neef Albert (deels het alter ego van de schrijver). Het speelt zich af in het traditionele en volkse Brabantse milieu rond Eindhoven in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw. Verschrikkelijke gebeurtenissen weet hij op een hilarische manier te vertellen. De verschillende episodes worden afgewisseld met filosofische beschouwingen over leven en dood. Het boekje telt 94 bladzijden.

Wilt u dit boek kopen? Enige exemplaren zijn te koop voor 6 Euro. Mail of bel Oosterom:
oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

Regiohub gaat deze week over Stoptober, de actie om tot 28 oktober de sigaretten links te laten liggen.

*De Tafel van Tjako: Tjako Fennema ontvangt inspirerende gasten uit de wereld van cultuur en muziek.

*TV Magazine met onder andere kort nieuws, Vrouwen in het rood (aandacht voor hart- en vaatziekten, doodsoorzaak nr. 1 bij vrouwen) en Man onder Dak.

Niels (17) start inzameling voor Ghanese voetballertjes

'Lever je oude schoenen in bij Albert Heijn'

Van Bob van sportzaak Sportief ontving Niels al een voetbal.

NAARDEN - Het worden twee spannende maanden voor de zeventienjarige Niels uit Naarden. Hij stapte gisteren op het vliegtuig richting Ghana waar hij als vrijwilliger voor de Stichting Dream Africa Care Foundation aan de slag gaat.

Zijn dagen daar worden gevuld met het verzorgen van voetbaltrainingen aan kinderen uit sloppenwijken en ook gaat hij lesgeven in Engels en rekenen aan een groep visserskinderen.

De sportieve tiener heeft ervaring als voetbaltrainer. Toen hij jonger was gaf hij training bij NVC. Daarna was hij actief op het hockeyveld bij Gooische. Speciaal voor de voetballertjes, die afkomstig zijn uit verschillende sloppenwijken in Ghana, is hij gestart met een inzameling van sportschoenen, geschikt om op gravel te spelen. "De meeste van hen hebben geen sportschoenen, laat staan dat ze lid kunnen zijn van een voetbalclub."

'Ik ben trots dat hij dit doet en ook alles zelf heeft geregeld'

Wie een paar tennis-, hockey- of gymschoenen over heeft in de maat 27 - 42 kan deze tot 15 oktober inleveren bij Albert Heijn aan de Amersfoortsestraatweg in Naarden of de vestiging in Bussum aan de Veerstraat.

Geslaagd
Niels is dit jaar geslaagd voor zijn havo en gebruikt het komende jaar voor het verbreden van zijn horizon en om te ontdekken wat hij wil, laat zijn moeder in een reactie weten. De twee maanden in Ghana zijn de eerste stap in die richting. "Ik ben ontzettend trots op hem dat hij dit gaat doen. Hij heeft ook alles zelf geregeld." De ingezamelde sportschoenen krijgt Niels van zijn moeder opgestuurd.

Naarder in de nacht bedreigd met kleine revolver

NAARDEN - Een Naarder is afgelopen weekend bedreigd met een kleine revolver aan de Burgemeester Van Wettumweg. Het pistool leek echt en daarom nam de politie de dreiging zeer serieus.

De bedreiging gebeurde in de nacht van zaterdag op zondag rond 1.30 uur. De politie kreeg een melding binnen dat iemand werd bedreigd met een wapen.

De politie ging onmiddellijk op de melding af en kon inderdaad iemand aanhouden op basis van het verkregen signalement.

Politie pakt Naarder op wegens bedreiging; weekend in de cel

Het bleek dat twee Naarders ruzie met elkaar hadden.

Een van de mannen, geboren in 1981, had het pistool bij zich. De politie kon niet direct zien of dit vuurwapen wel of niet echt was. De andere Naarder, die geboren is in 1995, voelde zich in ieder geval bedreigd.

In de boeien
De politie vond dat het wapen er echt uitzag en heeft de man met het pistool dan ook direct in de boeien geslagen. Deze Naarder heeft het weekend doorgebracht in de cel. Waar de ruzie tussen de twee mannen over ging is overigens niet geheel duidelijk. De politie kan wel vertellen dat de twee mannen uit Naarden elkaar niet kennen.

Aangifte
De Naarder die zich bedreigd voelde heeft bij de politie aangifte van bedreiging gedaan. De zaak zal verder worden onderzocht. Getuigen kunnen zich uiteraard melden bij de politie.

Feestweek voor 50-jarige Amaris De Veste

NAARDEN - Woonzorgcentrum Amaris de Veste bestaat dit jaar 50 jaar en dat wordt deze week uitgebreid gevierd.

Vanochtend hebben de bewoners kunnen genieten van een feestontbijt en was er een muzikaal optreden met een toespraak van bestuurder Jan den Ouden.

Vanavond is er nog een feestje voor de bewoners van de andere woonzorgcentra uit de regio in De Veste. Donderdagavond volgt een filmavond met buffet voor de vrijwilligers en als afsluiter is er voor de medewerkers op vrijdagavond een feestje met een barbecue.

Diabetes Fonds zoekt collectanten

NAARDEN - Het Diabetes Fonds zoekt vrijwilligers die enkele uurtjes willen collecteren in Naarden. De collecteweek is van 31 oktober t/m 5 november.

Het Diabetes Fonds organiseert de jaarlijkse collecteweek om zo veel mogelijk geld op te halen voor wetenschappelijk onderzoek naar betere behandeling en genezing van diabetes. In Naarden zijn dringend vrijwilligers nodig om te collecteren. Bel of mail voor meer informatie met de collecteleider Piet Veldman: 035-6952155 / pj.veldman@ziggo.nl.

Start to Run Naarderbos

NAARDEN - De hardloopcursus Start to Run begint op 4 oktober vanaf de locatie Naarderbos.

Trainers leren beginnende hardlopers hun conditie op te bouwen. De cursus duurt 7 weken. Deelnemers werken aan conditie, energie en gezondheid. De trainingen zijn wekelijks van 19.30 tot 21.00 uur.

Aanmelden via yakultstarttorun.nl.

BMW bekrast

NAARDEN - Een onbekende heeft een diepe kras gemaakt in een geparkeerde BMW aan de Beethovenlaan.

De politie laat weten dat dit gebeurde in de nacht van donderdag op vrijdag.

Bewoners van De Veste sporten met statushouders

Foto: Bob Awick

NAARDEN - Bewoners van De Veste hadden samen met een aantal statushouders een sportief ochtendje als begin van de week op het grasveld naast hun woonplek. Het idee van de gezamenlijke sportochtend is een initiatief van Buurtsportcoach Gooise Meren in samenwerking met Versa Welzijn. "Een leuke sportieve bezigheid en het bevordert ook de integratie van de statushouders", aldus een van de buurtsportcoaches.

Het wordt een kort rondje voor de wijkschouw Keverdijk

Slechts enkele punten tot nu toe aangedragen

NAARDEN - Het wordt waarschijnlijk een kort rondje voor wethouder Marleen Sanderse en de voorzitter van het buurtplatform KTV Willem Monné door de wijk Keverdijk. Slechts twee punten staan er nog op de lijst voor de buurtschouw van zaterdag in deze Naardense wijk.

De rest van de punten die waren aangedragen valt volgens een medewerker van de gemeente onder het project herinrichting van de wijk en zullen dan ook met het projectteam besproken worden. De twee punten die overblijven zijn een klacht over bomen en de al langer lopende kwestie van de wateroverlast in het steegje achter de huizen aan de Ten Boschstraat. De wijkschouw gaat dan ook gewoon door. Volgens de medewerker van de gemeente heeft het geringe aantal punten niets te maken met de betrokkenheid van de bewoners bij hun buurt. "Als het gaat om gerichte vragen en activiteiten tonen ze altijd grote betrokkenheid." Het kan zelfs positief uitpakken als er niet zo veel punten zijn, is haar verwachting. "Dan is er tijd en ruimte voor meer uitgebreide gesprekken." Naast wethouder Marleen Sanderse fietsen ook enkele ambtenaren, bewoners en de voorzitter van het buurtplatform Monné mee.

Tineke Mulder

Accountant fiscalist
50 jaar
Woont in Naarden sinds 1990

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik heb al 21 jaar een accountants- en belastingadviespraktijk in Almere."

Je bent ook runcoach?
"Ik vind het leuk om kennis over te dragen en aangezien ik inmiddels veel weet van hardlopen en hoe mensen te leren hardlopen, wil ik ze allemaal coachen. Want iedereen kan leren hardlopen."

Wat is voor jou de lol van hardlopen?
"Buiten zijn. De natuur in mogen. Terugkomen na een training, onder de douche en je dan de rest van de dag fantastisch voelen."

Waar kunnen we je 's nachts voor wakker maken?
"Koffieijsje."

Wat zou je doen met 100 euro?
"Jurkje kopen."

Wat is je beste eigenschap?
"Leergierigheid."

En je minst goede eigenschap?
"Gemakzuchtig met het schoonhouden van mijn huisje."

Wie verdient een pluim?
"Mijn buurman, die nog steeds de lange border aan de straat bijhoudt met leuke bloemetjes en plantjes en nog elke dag kilometers fietst om beweeglijk te blijven op hoge leeftijd, terwijl hij versleten heupen heeft en bijna niet meer kan lopen."

Favoriete boek?
"'Koning van Katoren' (Jan Terlouw) of 'Inspannings- en sportfysiologie' (Wilmore en Costill)."

Wat weten de mensen niet van je?
"Dat ik bestuurslid ben van de NBA (Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants)."

Waar in Naarden kom je graag?
"De Vesting, de wallen, Coffee Corner."

Als je een dag de burgemeester was?
"Dan geef ik iedereen die een laadmogelijkheid voor zijn elektrische auto wil in de buurt van zijn woning of op eigen terrein daar een vergunning voor."

Gemeente bespreekt 'gerepareerd' KNSF-plan

GOOISE MEREN - De gemeente heeft het 'gerepareerde' plan voor het KNSF-complex klaar, het grootste bouwplan van de gemeente de komende jaren. Het plan wordt woensdag voorgelegd aan de gemeenteraad.

De gemeente moest nogmaals met de veelbesproken KNSF-plannen aan de slag nadat de Raad van State afgelopen zomer het bestemmingsplan van tafel veegde.

Waarden
Dat gebeurde na een hele reeks bezwaren van de Stichting Erfgoed Kruitpad. Deze bezwaarmakers kwamen met een reeks van 26 bezwaren, waarvan er 3 gegrond werden verklaard. Dat was voldoende om de plannen af te keuren. Een van de tegenargumenten was dat er te slecht werd gekeken naar cultuurhistorische waarden.

Gemeente had half jaar
De Raad van State gaf de gemeente de opdracht om de fouten te herstellen. De gemeente had daar een half jaar voor, maar heeft alles dus nu al klaar. Het plan werd de afgelopen maanden op enkele punten aangepast.

Bouw
Het bespreken en het daarna goedkeuren van de plannen is een belangrijke voorwaarde voordat er gestart kan worden met de bouw.

Nieuws over burgemeester komende maand verwacht

GOOISE MEREN - De naam van de eerste vaste burgemeester van de gemeente laat niet lang meer op zich wachten. Als alles volgens plan verloopt maakt de gemeenteraad in oktober of november een definitieve keuze.

De zoektocht naar de burgemeester startte dit voorjaar. Enkele maanden geleden werd bekendgemaakt dat er 17 kandidaten voor de functie zijn. De Commissaris van de Koning selecteert er in de regel twee en draagt die voor aan de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad.

Benoeming
De raad zal in oktober of november de favoriete kandidaat aanbevelen aan de Commissaris van de Koning. Daarna kan het snel gaan. De nieuwe burgemeester wordt in november benoemd en mag dan vanaf volgend jaar aan de slag.

Nieuwe A1, maar meer files bij Naarden

De nieuwe A1 vanuit de lucht. Foto: G.J. Schultz

NAARDEN - Afgesloten rijstroken, overlast door wegwerkzaamheden en ellenlange files: daar heeft de fotograaf van deze prachtige luchtfoto allemaal geen last van.

Maar met dit uitzicht op de A1 is piloot G.J. Schultz wél de boodschapper van goed nieuws: sinds afgelopen weekeinde is ook de nieuwe A1 naar Amsterdam open.

Het verkeer, met name vanuit Almere, is nog niet gewend aan de nieuwe situatie. Ondanks de extra rijbanen bij Muiden ontstond er juist meer file tussen Naarden en Muiderberg.

Een parade-achtige sfeer

Samen eten schept verbinding. Foto's: Bob Awick

NAARDEN - Alles zat echt mee tijdens de Wereldse Buurt Barbecue: het weer, de gezellige sfeer en de lekkere hapjes.

Het grasveldje aan de Majoor Kampsstraat stond vol met kraampjes waar buurtbewoners en professionele horeca lekkernijen uit verschillende culturen verkochten. De barbecue was speciaal gepland op Nationale Burendag zodat de organisatie subsidie kon aanvragen en daarmee de prijzen van de hapjes laag kon houden. Het was de eerste editie, die vanwege het succes met zeker 1.000 bezoekers zeker een vervolg gaat krijgen.

Samen knutselen.
Springkussen voor de kinderen.
Even proeven, mevrouw?
Kleine hapjes, kleine prijsjes.
Een clown vouwt ballonnen.
De buren ontmoeten elkaar buiten.

Het Ruime Sop sluit jubileumjaar af met gratis optreden in Spant!

De musical is een cadeau aan de senioren uit de regio

Festival Deining was een van de festiviteiten dit jaar. Foto: Bob Awick

door Yvette de Vries

BUSSUM - Shantykoor Het Ruime Sop pakt flink uit in haar jubileumjaar. Begin dit jaar organiseerde het koor, dat voornamelijk leden uit Bussum en Naarden heeft, een scholenproject, het eerste weekend van juni stond Bussum te schudden op haar grondvesten bij Deining in Bussum en zaterdag 9 oktober is er een groots optreden voor de senioren van Gooise Meren en omliggende gemeenten in Spant! Voorzitter Frans Roemen maakt het publiek vast warm voor het optreden.

Helemaal klaar voor het optreden?
"Ja, we zijn er twee maanden heel druk mee bezig geweest en afgelopen zondag hebben wij in Noordwijk in de hal van een bloembollenexportbedrijf een goede generale repetitie gehad. We konden daar ook goed ons decor opbouwen. Op dinsdag, onze vaste oefenavond, repeteren we nog een keer om de losse eindjes aan elkaar te knopen. Maar vocaal zit het wel goed hoor."

Er doen dit keer ook vrouwen en kinderen mee met het optreden

Wat is er zo bijzonder aan dit optreden?
"Allereerst dat het ons derde cadeau is aan de inwoners van Gooise Meren. We vonden het een leuk gebaar naar de samenleving om ons jubileumjaar op deze wijze te vieren. Voor het gratis optreden hebben we alle senioren uit de gemeente uitgenodigd. En voor wie niet zelf kan komen, hebben we vervoer geregeld. We hebben een bus en ook verzorgt Lions Naarden-Bussum een deel van het vervoer van de verzorgingstehuizen naar het Spant! en na het optreden wordt iedereen weer thuisgebracht."

En dit keer met decor?
"Ja, normaal gesproken doen we dat niet. We hebben nu gekozen voor een musical met een duidelijke verhaallijn. Een groot deel van de liederen die we die avond zingen komt uit ons vaste repertoire. Er doen dit keer ook dames en kinderen mee met bepaalde acts en het decor wisselt een aantal keer. Dat laatste is een behoorlijke klus."

Mannenkoor

Shantykoor Het Ruime Sop is een mannenkoor dat kan rekenen op een grote schare fans vanuit de hele regio. De mannen zingen liederen van de zee. Naast hun liefde voor de muziek en de zee is het ook een hechte sociale club. De sociale contacten zijn een belangrijke reden om lid te blijven. Het koor telt in totaal 60 zangers en muzikanten.

'De grote zaal van Spant! zit helemaal vol, er is een wachtlijst'

Jullie krijgen volgende week zelf ook nog een cadeautje?
"Dat klopt, we ontvangen van de inmiddels opgeheven toneelvereniging de Vesting een cheque van maar liefst € 3.000,-. We zijn daar heel erg blij mee. We kunnen hier een deel van de kosten van het optreden van betalen. Verder hebben we steun gekregen van het Prins Bernhardfonds Noord-Holland en gaf Spant! de zaalhuur voor een vriendenprijsje en ook onze leden dragen in de kosten bij. Zo kunnen we het optreden gratis aanbieden."

De titel van de musical is 'Een zeemansdroom', hoe zijn jullie daarop gekomen?
"Als je op zee zit droom je wel eens over thuis, je vrouw. Dat je, als je eindelijk weer thuis bent na een lange tijd op zee te zijn geweest, je vrouw weer in je armen kunt nemen. Het is trouwens ook de titel van onze nieuwe cd."

Kan ik nog een kaartje regelen voor mijn bejaarde overbuurvrouw?
"Nee helaas, we zitten helemaal vol. We kregen de afgelopen dagen via verzorgingshuizen in een razend tempo aanmeldingen van bewoners die komen. Ongeveer 700 man hebben we nu. Heel de zaal van Spant! zit vol. We moeten zelfs nee verkopen aan bekenden en vrienden van koorleden."

Nog meer grootse plannen voor het komende jaar?
"Voor dit jaar niet meer, maar volgend jaar starten we weer met het scholenproject. Dus als er scholen zijn die een project doen met de zee als thema, dan kunnen ze zich bij ons aanmelden. Wie weet komen we dan langs om te zingen."

Azumi Uchitani, kenner van Japanse kunst en cultuur

Azumi Uchitani

GOOISE MEREN - Het wereldberoemde TEDx-event (Technologie, Entertainment, Design) wordt onder de noemer TEDxGooiseMeren voor het eerst ook gehouden in onze gemeente. Het evenement is voor en door inwoners uit Gooise Meren. Het thema is de 'Blended community'. Op de bijeenkomst zullen diverse sprekers de presentatie van hun leven geven.
Wie ben je?
"Ik ben Azumi Uchitani, Japanse van origine. In het dagelijks leven run ik een Japanse salon voor kunst en cultuur in de Bussumse Spiegelstraat. Daarnaast ben ik businessconsultant. Ik adviseer bedrijven uit Europa die zakendoen met Japan. Door gebruik te maken van Japanse wijsheid, kunst, cultuur en rituelen begeleid ik mensen om de mooie dingen in het leven te zien. Op die manier help ik mensen bij het creëren van innerlijke vrede en rijkdom."

Waar gaat jouw TED-talk over?
"Ik ben traditioneel Japans opgevoed, maar woon al de helft van mijn leven in Europa. Ik draag de positieve Japanse waarden en normen uit. Ik wil mensen helpen om zich open te stellen, om stil te staan bij het moment zodat ze bewust kunnen leven. Op die manier kunnen mensen hun innerlijke elegantie en kracht ervaren. Eerder sprak ik al op de eerste TEDxWoman in Amsterdam."

TEDxGooiseMeren is op zaterdag 29 oktober in de voormalige Studio Concordia in Bussum. Kaarten kosten 40 euro, inclusief walking diner. De kaartverkoop start binnenkort via www.tedxgooisemeren.nl.

13 / 28

14 / 28

15 / 28

'Interactie tussen groepen ruiters is fantastisch'

Jubileum Stichting Sportclub Gehandicapten Gooi- en Eemland

Vrijwilligsters Atie de Koo, Lisette Bakker en Monica die rijdt en ook meehelpt. Foto's: Bob Awick

BUSSUM / NAARDEN - Ze vieren dit weekend het vijftigjarig bestaan van de stichting op geheel eigen wijze. De twee afdelingen van de Stichting Sportclub Gehandicapten Gooi- en Eemland kiezen voor een sponsorzwemochtend om de felbegeerde onderwatercamera te kunnen aanschaffen. Op de manege wordt een tweedaags concours gehouden.

Dat de stichting al 50 jaar bestaat is best bijzonder. Ze maakt zich al die jaren al hard voor sportmogelijkheden voor kinderen en volwassenen met een beperking en is daarbij volledig aangewezen op de inzet van vrijwilligers. Op dit moment krijgen zo'n 79 kinderen en jongvolwassenen zwemles in de Lunet en bij de manege aan de Anne Franklaan in Bussum is het aantal ruiters met een beperking ongeveer twee keer zo groot.

Vrijwilligers

De stichting werkt met vrijwilligers: zo'n 60 mensen zetten zich belangeloos in. Het zijn er veel, maar toch komen ze met name bij de zwemploeg nog wel een paar handjes tekort. In juni deden we in deze krant al eens een oproep. Een aantal mensen heeft gereageerd, maar tot nieuwe aanwas heeft het nog niet geleid. Wie interesse heeft of wil komen kijken tijdens het jubileumweekend: www.sportclubgooieneemland.nl.

Atie de Koo en Lisette Bakker zetten zich al jarenlang met hart en ziel in voor hun passie. Lisette doet dat op de manege en Atie bij de Lunet. Het grote verschil tussen de zwemafdeling en de ruiterafdeling is dat op de manege plek is voor ruiters met en zonder lichamelijke beperking. "Sport verbroedert letterlijk", vertelt Lisette over de interactie tussen de groepen ruiters. "Ik vind het echt fantastisch dat ze samen sporten en hoe makkelijk dat eigenlijk door elkaar heen loopt." Ze noemt Monica, ook op de foto, als voorbeeld. Monica heeft een licht verstandelijke beperking en is naast ruiter ook vrijwilliger op de manege. In de zwemgroep hebben ze het een aantal jaar ook geprobeerd om valide en mindervalide mensen samen te laten zwemmen. "Dat bleek niet goed te werken", vertelt Atie. "De valide mensen haakten af."

De zwemafdeling kreeg vorig jaar een duikscherm. Nu willen ze een camera.

Een mysteryguest komt zaterdag op de manege de prijzen uitdelen

Concours
Het concours in het jubileumweekend is, om organisatorische redenen, wel opgesplitst in een dag voor valide en een dag voor mindervalide sporters. Op zaterdag zijn de mindervalide sporters aan zet. Voor hen is er een speciale spelletjeswedstrijd te paard georganiseerd. Tussendoor zijn er, net als op zondag wanneer de ruiters zonder beperking een dressuurwedstrijd rijden, allerlei demonstraties, Hier doen een aantal eigen leden aan mee, maar ook zal Sandra Groeneveld (blinde, paralympische amazone) haar opwachting maken. Zij rijdt een kür op muziek. Daarnaast zal ook het 13-jarige springtalent Sophie Akkerman haar kunsten komen vertonen. Lisette: "We hebben ook nog een verrassing aan het einde van de spelletjeswedstrijd. Een mysteryguest komt de prijzen uitreiken." Lisette houdt haar lippen stijf op elkaar: ze gaat niet vertellen wie het is, maar verklapt wel dat het een bijzonder persoon is.

Sponsorzwemochtend
Het sponsorzwemmen is bewust gepland tijdens de reguliere lessen van de leerlingen op zaterdagochtend. Dan is het bad beschikbaar en is het qua planning ook allemaal in goede banen te leiden. Atie: "Iedereen zwemt op haar of zijn eigen lestijd zo veel mogelijk baantjes en ze konden een sponsorbedrag per baan of een maximumbedrag afspreken." Ze glundert als ze vertelt dat een van de deelnemers al een bedrag van 300 euro heeft 'opgehaald'. Daar moet natuurlijk nog wel voor gepresteerd worden zaterdag in het water, maar daar heeft Atie alle vertrouwen in. Hoeveel ze precies nodig hebben voor de onderwatercamera weet ze niet. Het is in ieder geval een behoorlijk bedrag. Het gaat namelijk niet alleen om de camera zelf, maar ook om allerlei toebehoren. De hele mikmak dus.

'Met een onderwater-camera kunnen we nog betere instructies geven'

Dat is ook wel nodig legt Atie uit, want ze gaan hem gebruiken voor educatiedoeleinden. "We kunnen de leerlingen zo betere instructies meegeven om het zwemmen te verbeteren. Dat werkt, zeker bij deze groep, beter dan vertellen."

Tijdelijke voorzitter BFC

BUSSUM - Bernard Lindenhovius gaat aan de slag als voorzitter van voetbalclub BFC. De BFC'er neemt de voorzitterstaken ad interim over.

BFC had geen voorzitter meer nadat Gert Olthof afgelopen november bekendmaakte ermee te stoppen. BFC is al lang op zoek naar een vaste opvolger, maar heeft nog niemand kunnen vinden.

DOC blijft optimistisch

BUSSUM - DOC blijft optimistisch ondanks het verlies afgelopen zaterdag tegen THOR in Rotterdam.

DOC begon voortvarend aan de wedstrijd, maar THOR had hetzelfde idee. DOC maakte de eerste paar minuten de kansen niet af en kwam achter met 2-0. Na 10 minuten begon DOC ook met scoren. DOC werd gedurende de eerste helft sterker. Ruststand: 6-4. In de tweede helft liep de voorsprong van THOR uit naar 9-4. Deze achterstand kon niet meer worden ingehaald. Eindstand 12-7. Het spel van DOC liet een vooruitgang zien ten opzichte van de vorige wedstrijd. DOC is dan ook positief over de komende wedstrijden.

BFC wint van Eemnes

BUSSUM - In de eerste kraker van het seizoen heeft BFC 1 koploper Eemnes met een forse nederlaag huiswaarts gestuurd. Eindstand: 6-1.

Op het eigen sportpark had de Bussumse hoofdmacht de nummer één van de ranglijst al binnen een half uur op een achterstand gezet. Olivier Blaauw en broer Jurrien wisten te scoren. Na de vijfde treffer stond BFC even niet op te letten en wist Eemnes toch nog één doelpunt te maken.

Meppel beter dan SDO

BUSSUM - SDO moet de wedstrijd van afgelopen weekend maar snel vergeten.

Door heel veel persoonlijke fouten werd het uiteindelijk 5-1. SDO had zeker niet mogen verliezen tegen een povere, maar fysiek harde ploeg uit Meppel. Tot de rust was het nog gelijkspel. In de tweede helft wisselde SDO zijn laatste achterhoedespelers die al met een lichte blessure aan de wedstrijd begonnen waren. Daarmee was de organisatie weg en lag het spel helemaal open. MSC profiteerde daar optimaal van.

Marcel Wanders laat het boek van het Rijks zien in de bieb.

donderdag 29 september

Bloemschikken

WOC De Palmpit 10.00 uur

Open dag bij de Stichting Kinderen in Nood.

Kosten € 50,- voor 6 lessen. Voor info 033-2982675.

Sportief wandelen voor 65+

Praktijk Fysiotherapie 13.30 uur

Bea Splinter geeft buitentrainingen. Aanmelden: 06-12639665.

Bridgen onder Begeleiding

Denksportcentrum Bussum
13.30 uur

Met partner of alleen. Kosten € 4,-.

Scrabbel en spelmiddag in de Uit-Wijk

Wijkcentrum de Uit-Wijk
14.00 uur

Proef de verspilling!

Soupurbe 18.30 uur

Locatie: Brinklaan 36a, Bussum. Aanmelden: www.soupurbe.nl.

Tegenlicht Meet Up

Soupurbe 20.00 uur

Dialoogavond over de uitzending 'What makes you click' van het VPRO-programma 'Tegenlicht'. Met inspirerende gasten: William Bruijn, researcher van de tv-aflevering komt praten en Marcel Udo (BidMath) en Odette Exel (ministerie Veiligheid en Justitie). Over de ongemerkte manipulatie op internet. Aanmelden via www.soupurbe.nl. Gratis toegang.

CBD info-avond

Hempie 20.00 uur

Aanmelden via mail: info@hempie.nl.

vrijdag 30 september

Kookclub

Wijkpost De Schakel 11.30 uur

In de Week tegen Eenzaamheid een speciale kookclub. Deelname € 5,-. Aanmelden: maatjesprojectbussum@gmail.com of 035-7370163.

Zelf muziek maken op de mondharmonica

De Palmpit 14.00 uur

Neem je instrument mee en doe mee.

Spelletjesmiddag

De Palmpit 14.00 uur

Bingo in de Uit-Wijk

Wijkcentrum de Uit-Wijk 14.00 uur

Kosten: € 7,50 voor 5 rondes met een hoofdprijsronde.

Open Huis

Stichting Kinderen in Nood 14.00 uur

Adres: De Peppels 47 in Bussum.

Themamaaltijd

De Palmpit 17.30 uur

Stamppotavond. Kosten € 10,-. Aanmelden tel. 035-693 87 86.

Broodje+

Brinklaan 36a om 18.00 uur

Goed Gesprek

Brinklaan 36 a om 19.15 uur

Meditatieve bijeenkomst

Majellakapel 19.30 uur

Kinderbingo

Wijkcentrum Achter de Linde 19.00 uur

Kosten: 5 euro voor 5 rondes, met limonade. Leeftijd: 4 t/m 12 jaar. Duurt tot 21.00 uur.

Start to Run

Naardermeer, Gasterij Stadzigt 9.00 uur

Samen hardlopen voor beginners. Opgeven bij Tineke van Run Coaching op 06-533 157 36.

zaterdag 1 oktober

Inloop

De Palmpit 10.00 uur

Repair Café Naarden

Wijkpost De Schakel
10.00 uur tot 13.00 uur

Bezoekers zijn welkom om kleine defecten te laten repareren aan keuken- en andere huishoudelijke (elektrische) apparaten, oudere geluidsapparatuur, verlichting, huisraad, fietsen, kleding en kleine elektronica. Kol. Verveerstraat 74 Naarden.

Garageverkoop

Iepenlaan, garagebox 348
14.00 uur

Verkoop ingebrachte spulletjes van de bewoners ten behoeve van activiteiten voor de bewoners.

WijnQuiz

Wijnkoperij Henri Bloem
14.30 uur

Door Caroline Cocheret de la Morinière van Wijneducatie Nederland. Locatie: Huizerweg 45-B in Bussum.

zaterdag 1 oktober en zondag 2 oktober

A Sister's Hope 60K Walk

Squash & Wellness Bussum
8.30 uur

Een tweedaagse wandeling van Bussum naar Amsterdam over 60 km. Een fysieke prestatie van 30 km per dag en een directe bijdrage in de strijd tegen borstkanker. Wandel met ons mee voor wetenschappelijk onderzoek naar borstkanker. Voor meer informatie: www.asistershope.nl.

zaterdag 1 oktober

Parijs: hoofdstad van de moderne kunst

WOC Bellefleur 10.30 uur

Cursus over Parijs, hoofdstad van de moderne kunst. Vijf lessen van 1,5 uur. Opgeven per e-mail: diana.kostman@gmail.com of telefonisch: 035-8884795. De cursusprijs bedraagt € 70,-.

Hele maand oktober

Maand van de Geschiedenis

Comenius Museum 12.00 uur

Extra activiteiten: 2 oktober rondleiding in en over het Mausoleum, aanvang: 14.00 uur. Op 16 oktober Meet & Greet met kunstenaars.

maandag 3 oktober

Open Koffie

Het Hoofdkantoor 9.00 uur

Open Koffie voor zp'ers uit Naarden en Bussum.

ANBO SeniorenCafé

Brasserie Stokjes en Lepel 10.30 uur

Ook niet-leden van de ANBO zijn welkom.

Tablet Android Cursus

WOC Bellefleur 13.00 uur

Kosten: € 50,- voor 5 lessen. Aanmelden: atcbellefleur@gmail.com of 035-525 18 37.

Open eettafel in De Palmpit

De Palmpit 17.30 uur

maandag 3 oktober

Cursus over de politionele acties

Gooi en Meer bibliotheek Bussum 19.30 uur

www.livius.nl/bussum.

dinsdag 4 oktober

Tablet Café

Bibliotheek Naarden 10.00 uur

In samenwerking met SeniorWeb.

Informatie Koninklijke Visio

Bibliotheek Bussum 10.30 uur

Inloopspreekuur tot 12.30 uur

Masters of the Golden Age

Bibliotheek Bussum 14.00 uur

Om te vieren dat de bibliotheek het boek 'Rijks: Masters of the Golden Age' van Marcel Wanders heeft verworven, wordt een middag over de beroemde Eregalerij van het Rijksmuseum georganiseerd. Entree vrij, ook voor niet-leden van de bibliotheek.

woensdag 5 oktober

ANBO lezing klassieke muziek

Wilhelminaplantsoen 12 Bussum
10.00 uur

Kosten: 4 of 5 euro.

Lezing 'Taal en Teken' door Aldwin Kroeze

Galerie Pouloeuff 19.30 uur

Toegangsprijs: € 10,- p.p.

BSG Café Schaak bij Goesting

Café Goesting 19.30 uur

Versa vrijwillgerscentrale

Versa Vrijwillige Thuishulp Bussum-Naarden zoekt vervoersvrijwilligers die bereid zijn om mensen naar het ziekenhuis, huisarts of andere locatie te vergezellen.

Voedselbank Naarden/Bussum/Hilversumse Meent zoekt letterlijk versterking voor het sjouwen in de loods. De werktijden zijn 4 uur per week.

Voedselbank Naarden/Bussum/Hilversumse Meent zoekt een algemeen coördinator/bestuurslid.

Sherpa zoekt iemand die samen met Ilona haar hond wil uitlaten in het Vijverpark in Bussum.

Tijdelijke voorzitter BFC

BUSSUM - Bernard Lindenhovius gaat aan de slag als voorzitter van voetbalclub BFC. De BFC'er neemt de voorzitterstaken ad interim over.

BFC had geen voorzitter meer nadat Gert Olthof afgelopen november bekendmaakte ermee te stoppen. BFC is al lang op zoek naar een vaste opvolger, maar heeft nog niemand kunnen vinden.

DOC blijft optimistisch

BUSSUM - DOC blijft optimistisch ondanks het verlies afgelopen zaterdag tegen THOR in Rotterdam.

DOC begon voortvarend aan de wedstrijd, maar THOR had hetzelfde idee. DOC maakte de eerste paar minuten de kansen niet af en kwam achter met 2-0. Na 10 minuten begon DOC ook met scoren. DOC werd gedurende de eerste helft sterker. Ruststand: 6-4. De tweede helft begon THOR scherper dan DOC. Al snel liep de voorsprong uit naar 9-4 voor THOR. Deze achterstand kon niet meer worden ingehaald. Eindstand 12-7. Het spel van DOC liet een vooruitgang zien ten opzichte van de vorige wedstrijd en DOC is dan ook positief over de komende wedstrijden.

BFC wint van Eemnes

BUSSUM - In de eerste kraker van het seizoen heeft BFC 1 koploper Eemnes met een forse nederlaag huiswaarts gestuurd. Eindstand: 6-1.

Op het eigen sportpark had de Bussumse hoofdmacht de nummer 1 van de ranglijst al binnen een half uur op een achterstand gezet. Olivier Blaauw en broer Jurrien wisten te scoren. Na de vijfde treffer stond BFC even niet op te letten en wist Eemnes toch nog één doelpunt te maken.

Meppel beter dan SDO

BUSSUM - SDO moet de voetbalwedstrijd van afgelopen weekend maar snel vergeten.

Door heel veel persoonlijke fouten werd het uiteindelijk 5-1. SDO had zeker niet mogen verliezen tegen een povere, maar fysiek harde ploeg uit Meppel. Tot de rust was het nog gelijkspel. In de tweede helft zette SDO iets meer druk waardoor er achterin meer ruimte kwam. SDO wisselde zijn laatste achterhoedespelers die al met een lichte blessure aan de wedstrijd begonnen waren. Daarmee was de organisatie weg en lag het spel helemaal open. MSC profiteerde daar optimaal van.

Filmhuis Bussum

'Angry Indian Goddesses'.

*Met JULIETA graaft Almodóvar diep in de menselijke ziel.
*In CAPTAIN FANTASTIC schitteren Viggo Mortensen en zes kinderen als een gezin dat probeert helemaal in de natuur te leven, ver van alle hectiek.
*LES PREMIERS LES DERNIERS van Bouli Lanners biedt een oogstrelende mix van dreiging, absurdisme en berusting.
*Woody Allens: CAFÉ SOCIETY. Nostalgie uit Hollywood.
*THE DAUGHTER is een aangrijpende familiedrama naar Henrik Ibsens 'De wilde eend'.
*ANGRY INDIAN GODDESSES geeft een fris, realistisch portret van de vrouw in het India van vandaag.
*DE HELD naar Jessica Durlachers roman, over geheimen uit het verleden en de wens om je familie te beschermen.
*Spannende fooddocumentaire ANTS ON A SHRIMP toont het grootste culinaire experiment van Noma's chef-kok René Redzepi.
*In CHRONIC blijkt een volmaakt toegewijde verpleger in een hospice zich met zijn eigen leven geen raad te weten.
*SNEAK PREVIEW: verrassingsvoorstelling voor breed publiek.
*FAMILIEFILMS: GVR verfilmd door Steven Spielberg en HUISDIERGEHEIMEN, een vrolijke animatiefilm over wat een huisdier doet als jij van huis bent.
*KLASSIEKER: HEIMAT, delen 6 en 7 van de gerestaureerde versie van Edgar Reitz' monumentale kroniek over Duitsland.

VOOR AL UW SCHILDERWERK groot/klein. PMC biedt u altijd een vrijblijvende offerte. 36 jaar ervaring. Info: 06-53148137 pharskamp@hetnet.nl

Naaimachinereparatie alle merken Van Huissteden Koestraat 29 tel.: 033-4637774 Amersfoort. Ons contactadres: Marion fournituren Nieuwe Brink 1-3 Bussum tel.: 035-5339692

Alten en sopranen van harte welkom bij ambitieus vrouwenkoor met inspirerende dirigente. Repetities maandag 20-22 u, vlak bij NS Naarden-Bussum. www.venerdi-mattina.vpweb.nl

OPHEFFINGSUITVERKOOP FOURNITUREN-HANDWERKEN MARION 50% KORTING OP ALLE BREIGARENS EN BORDUURSTOFFEN KANT/BAND EN 35% KORTING OP BORDUURWERKEN EN FOURNITUREN. NIEUWE BRINK 1-3 BUSSUM MAAN-DINSDAG GESLOTEN.

Bespaar nu op je energierekening! ENERGYWAKEUP.NL of bel Toon 035-7111371

Wij ruimen de rest op als de kringloop is geweest, uw huis bezemschoon opgeleverd www.woningontruiming.com 035-5233599

GITAARLES in BUSSUM voor alle leeftijden en niveaus www.jaccomuller.com

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Karin Brunt, 06-29165460 klassiek zangles, zangworkshops en -projecten, mindfulness met muziek. www.karinbrunt.nl en www.spelend-verbinden.nl

*brocante * antiek * retro* 250 m2 vol leuks en moois. loodsverkoop 11-17 uur ZATERDAG 1 OKTOBER Koninginneweg 66, K'hoef www.inboedelsenzo.nl

Te huur droge opslagruimte centrum Bussum ongv. 15 m2 € 90,- 06-41472427

Leren klimmen? Beginnerscursus klimmen start in oktober. 13 jr en ouder: zo 2/10 11-13 h, di 4/10 en do 6/10 20-22 h. 8t/m12 jr: za 1/10 11-13 h, wo 5/10 13-15 h. Meer info Rock Steady Zanderijweg 12-14 Bussum 035-6925000 www.rocksteady.nl

HOERA JACCO DE ZEEUW, EEN HALVE EEUW. Zaterdag 1 oktober gaat hij dit vieren dus u kunt hem met een felicitatiekaartje plezieren. Kon.Wilhelminalaan 32 1411 EM NAARDEN.

Bloemsierkunst Aqua Fleur Bussum is op zoek naar een bloembinder/ster tussen de 18 en 27 jaar jong, is dit iets voor jou? mail naar dicksmeding@kpnmail.nl en hopelijk word jij onze nieuwe verkoper/ster!

Huis te vol, rommelig of niet praktisch? BEL vrijblijvend Renate: 0294-269903 www.OpruimcoachRenate.nl

Wie heeft er zin en tijd om, uiteraard tegen betaling, voor mijn vader (87) die in verzorgingshuis Godelinde in Bussum woont, 1 keer per week zijn was te doen en te strijken? 06-50507208

Bent u vader/moeder of verzorger van een jongere met een beperking? Wist u dat een vrijwilliger u daarbij thuis kan ondersteunen? Versa Vrijwillige Thuishulp, 035 6947455 ma.- vr. 10-12 uur; vthbussum@versawelzijn.nl; www.versawelzijn.nl/vrijwilligethuishulp

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Gratis feestzaal tot 180 pers. incl. onbeperkt drank v.a. 10,-. Info 06-53319921

Taxi naar/van Schiphol vanuit Naarden / Bussum € 50,-. A-to business (goodkinds service) tel.: 06-26984855

Schildersbedrijf van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

BUHR ZOEKT BOEDEL uw huis leeg en bezemschoon. Nu de gehele dag contact mogelijk via 06-10566581

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak- en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974. www.arthursloodgietersbedrijf.nl

Privéles Nederlands, Engels, Duits, Frans, Spaans. 035 6839235

Gratis taxatie van uw oude speelgoed (1930 - '65) & strips. Tel. 06-51974613

Hoekbanken loungebanken uitverkoop outlet nieuw ZitAxi.nl Emmastraat 40 A Hilversum 035-5338784

Gazelle Furore herenfiets, mooi, goed, 7 versnellingen, trommelremmen. 035-6943145

Gezocht: oud, antiek speelgoed, treinen, motorfiets, auto etc. Mag ook defect zijn, ook hout en metaal speelgoed.
035-6938689

Snel je VCA-certificaat halen

Het instituut werkt landelijk en zit sinds kort ook in Naarden. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Wie zijn VCA-certificaat moet halen kan inmiddels ook terecht in Naarden bij instituut CEC. Vijf dagen per week kun je er terecht voor dit examen dat via de computer wordt afgenomen en de uitslag volgt direct.

"We doen er ook nog een VCA-pasje in creditcard bij als extra service", verkondigt Dan De Bruyckere, manager bij het Naardense exameninstituut. Naast alle voorkomende VCA-examens verzorgen ze ook VCU-VIL-examens en examens Face Fit-tester. Deze laatste wordt afgenomen bij mensen die maskers maken die gebruikt worden bij het werken met asbest.

VCA-certificatie wordt toegepast in steeds meer technische branches en beroepen. De bouwbranche is wellicht het bekendst, maar ook in de werktuigbouwkunde en elektrotechniek komt deze certificering steeds vaker als eis. De Bruyckere: "Eigenlijk wordt de certificering toegepast bij alles waar veiligheidsaspecten om de hoek komen kijken. Hierbij kun je denken aan het werken met heftrucks of schilders die op een steiger staan, maar ook aan bedrijven waar gewerkt wordt met gevaarlijke stoffen. CEC verzorgt overigens geen opleidingen op dit vlak, ze hebben zich gespecialiseerd als examencentrum. Meer informatie is te vinden op www.instituutcec.nl.

Uit de Historie van Bussum en omgeving

De Brinklaan gezien vanaf de nieuwe watertoren (enkele jaren na het vertrek van Anna van Gogh). De spoorwegovergang is later vervangen door een viaduct.

Een echte Van Gogh

Anna van Houten-van Gogh.

Er is al veel geschreven over de Bussumse jaren van de schoonzuster van Vincent van Gogh. Jo Bonger (de weduwe van Theo van Gogh), drijft een pension aan de Koningslaan en woont later met haar tweede man aan de Regentesselaan.

In een onlangs verschenen boek wordt vermeld dat ook een zus van de schilder een tijdlang in Bussum verbleef. Anna van Houten-van Gogh heeft hier van april 1896 tot mei 1898 met haar dochters Saar en An gewoond. De auteur leidt uit de correspondentie tussen de familieleden af dat de gezondheid van het jongste kind voor Anna van Gogh de reden was om de gezonde buitenlucht van het Gooi op te zoeken. Vader Joan van Houten blijft in verband met zijn werk in Leiden.

Moeder en dochters (13 en 15 jaar oud) worden in het Bussumse bevolkingsregister ingeschreven op het adres Brinklaan 145. Deze villa lag indertijd aan de rand van het dorp, tussen de Prinsenstraat en het Singel. Een klein villawijkje omringd door boerderijen en kwekerijen. Later verhuizen zij naar huisnummer 186, aan de kant van het spoor.

De aanwezigheid van de in 1855 in Zundert geboren Anna Cornelia van Gogh heeft in de Bussumse archieven nauwelijks sporen nagelaten. In de belastingarchieven staat zij vermeld in dezelfde categorie als J.H. Biegel en Frederik van Eeden. Bemiddeld dus. Opmerkelijk is het ontbreken van haar handtekening onder een petitie waarin om meer openbaar lager onderwijs in Bussum wordt gevraagd (1897). Jo van Gogh-Bonger tekende deze petitie wel, evenals Van Eeden. Kregen Saar en An privé-onderwijs?

Anna van Gogh moet in die twee jaar van haar verblijf ooggetuige zijn geweest van de bouw van de toren van de Vituskerk. Aan het eind van de Brinklaan, voorbij de spoorwegovergang richting Hilversum, ziet zij een watertoren verrijzen.

En aan de overkant van het spoor breidt de chocoladefabriek van Bensdorp uit met een tweede gebouw. Gezonde buitenlucht?

Hans Jonker

Dit jaar nog vijf extra koopzondagen

Route intocht Sint onbekend

In Bussum ook dit jaar extra koopzondagen. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Het winkelend publiek uit Bussum en omgeving kan in de maanden november en december op maar liefst zeven zondagen inkopen doen in het centrum van Bussum. De ondernemers hebben afgelopen week deze extra data vastgesteld.

Boven op de regulieren koopzondagen die de eerste zondag van de maand plaatsvinden, zijn er nu vijf extra koopzondagen vastgesteld. Ook is er een extra koopavond op donderdag 22 december.

Elk jaar worden er in overleg met de gemeente en de ondernemers extra koopzondagen vastgesteld rondom Sinterklaas en kerst.

Intocht Sinterklaas
De intocht van Sinterklaas vindt dit jaar plaats op zondag 13 november. Waar zijn ronde door het centrum dit jaar van start gaat is nog niet bekend. De ontvangst van de goedheiligman kan dit jaar niet plaatsvinden op de parkeerplaats voor het gemeentehuis. Daar heeft de aannemer inmiddels zijn containers geplaatst in verband met de verbouwing van het gemeentehuis. Meer informatie over de route en de intocht wordt nog door de gemeente bekendgemaakt.

Goede sloten, daar zijn inbrekers niet blij mee

Jeroen Koetze geeft advies aan particulieren en bedrijven. Foto: Bob Awick Foto: Bob Awick

HUIZEN - Ze timmeren al veertien jaar flink aan de weg: Koetze Beveiligingstechniek uit Huizen. Ze volgen de ontwikkelingen in de branche op de voet en komen liever een keertje vaker langs om vrijblijvend advies te geven dan één keer te weinig.

"We zijn echt een klein bedrijf met een groot gevoel voor de klant", beaamt Barbara Koetze. Haar man, Jeroen, doet samen met de bedrijfsleider veel advieswerk voor particulieren en bedrijven. Verder hebben ze nog zeven monteurs rondlopen.
Goed hang-en-sluitwerk is het devies. Goede sloten vertragen zo'n vijf minuten en daar zijn inbrekers niet blij mee. Vooral bij oude huizen valt er nog veel te verbeteren. En ook een alarm is leuk, maar dan zijn ze al binnen en het gevoel van onveiligheid dat daarbij komt, dat raak je volgens Barbara bijna niet meer kwijt. Wat werkt dan wel?

Preventie

Preventie is toch de beste manier. Barbara heeft wel wat tips. Camera's die ook beeld opnemen, schrikken nog steeds af. Goed hang-en-sluitwerk dus, geen deuren en ramen open laten, ook niet op de eerste verdieping. Want een kliko als opstapje, zeker in combinatie met een uitbouw, schijnt door de ongenode gasten veelvuldig gebruikt te worden. Verder werkt verlichting in de tuin en bij de voordeur goed in het afschrikken van het inbrekersgilde. En ook met je eigen gedrag schijn je een hoop ellende te kunnen voorkomen. Geen waardevolle spullen in het zicht - inbrekers komen daar echt voor terug -, in huis licht laten branden en je buren informeren wanneer je niet thuis bent. Het klink allemaal bekend in de oren, maar toch zit het bij veel mensen nog niet genoeg 'tussen de oren'.

Prinsjesdag zorgt niet voor verrassingen woningmarkt

Prinsjesdag heeft wat betreft de woningmarkt nauwelijks voor verrassingen gezorgd. Dat blijkt uit de plannen voor 2017 die het kabinet vorige week in Den Haag heeft gepresenteerd.

Het herstel op de woningmarkt zet voort en doet dat in het hele land, zo staat in de stukken. De woningverkopen liggen weer op het niveau van voor de crisis en het vertrouwen van huiseigenaren en kopers groeit. Het aantal huishoudens met een restschuld nam af tot 25% eind 2015 (in 2013 was dit 36%). Het kabinet stelt de hypotheekrenteaftrek niet verder te beperken, zoals de Europese Commissie graag ziet.

INTERIEUR


Denk jij bij kurk alleen nog aan een fles wijn? Sinds vorig jaar mag kurk ook weer gezien worden in het interieur. Denk aan krukjes of bijzettafels in combinatie met metaal, of juist woonaccessoires met pasteltinten. Wil je echt een statement maken? Ga dan voor een kurken wand (en gebruik deze als prikbord).

Stippel je route vast uit voor de NVM Open Huizen Dag

es

Tienduizenden huizen zijn op 1 oktober a.s. vrij te bezichtigen op de Open Huizen Dag van de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen NVM.

Dit is een uitgelezen moment voor potentiële kopers om het huis van hun dromen uit te zoeken en voor verkopers om te zien hoe hun huis in de markt ligt. Op de website van GooisWoonNieuws hebben wij een aantal huizen die te koop staan in de regio en die meedoen, uitgelicht. Deelnemende woningen zijn te bezoeken tussen 11.00 en 15.00 uur.

TIP!


Een familieplanner, jaaragenda of verjaardagskalender… elk jaar heb je weer een nieuw exemplaar nodig. Het Nederlandse merk Zoedt maakt het dit jaar wel erg leuk om het nieuwe jaar fris te beginnen. De trendy collectie zorgt ervoor dat het plannen van je afspraken en verjaardagen geen verplichting, maar een feestje wordt!

NIEUWS

Bakkerstraat Hilversum Foto: Bastiaan Miché


Bestaande koopwoningen waren in augustus 6% duurder dan in augustus 2015. Dat is de grootste stijging in 14 jaar. Sinds juni 2013 is sprake van een stijgende trend van de woningprijzen. Dit blijkt uit het onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.

Deze week


Wat te doen met de onelegante laaghangende wc-stortbak of het keramisch duoblok? De oplossing is de Monolith designmodule voor je wc. Alle aansluitingen zijn achter het element verborgen. Het reservoir is geschikt voor iedere bouwsituatie en praktisch elke afvoer, of deze nu in de vloer of in de wand verwerkt zit. Lees er alles over op de volgende pagina.

Columnist van deze week: Hanneke Roorda (van Niek Roozen BV in Weesp).

Sanitairmodule met geïntegreerd reservoir

Door de modules te combineren ontstaat er direct een eenheid in de badkamer.

Een luxe en fraai vormgegeven sanitaire ruimte is een wens van veel mensen. Maar wat te doen met de onelegante laaghangende wc-stortbak of het keramisch duoblok? De oplossing is de Monolith designmodule voor je wc. Naast de wc-module kent de Monolith ook een module voor de wastafel. Door deze modules te combineren ontstaat er direct een eenheid in de badkamer.

Voor beide geldt dat er zonder hak- en sloopwerk snel een prachtig resultaat behaald wordt en aan- en afvoerleidingen onzichtbaar achter de module weggewerkt worden.

Snel & eenvoudig

De elegante behuizing van glas en geborsteld aluminium bevat alle sanitairtechniek en draagt het wc-keramiek. Ook de installatie is

Geschikt voor iedere bouwsituatie

snel en eenvoudig. De Monolith wc-module kan namelijk zonder hak- of breekwerk op de juiste plaats, met slechts 6 bevestigingspunten, geïnstalleerd worden. Alle aansluitingen zijn achter het element verborgen. Het reservoir is geschikt voor iedere bouwsituatie en praktisch elke afvoer, of deze nu in de vloer of in de wand verwerkt zit.

Monolith Plus

De onlangs uitgebrachte Monolith Plus wc-module heeft diverse extra comfortfuncties, zoals een geïntegreerde luchtzuiveringsfunctie, een intelligente lichtsensortechnologie en een uitzonderlijk comfortabele spoelbediening. De luchtzuiveringsfunctie zorgt ervoor dat vieze geurtjes geneutraliseerd worden. De slanke led-lichtbalk aan de bovenzijde van de module is het meest opvallende kenmerk en biedt discreet en indirect licht, dat aangaat zodra iemand bij het toilet komt.

Kleuren

De diverse Geberit Monolith sanitairmodules zijn naast de glaskleuren zwart, wit en umbra ook verkrijgbaar in de kleur zand. Hierdoor past de Monolith nog natuurlijker in elke badkamer.

Column

Dutch

Als je begin 18e eeuw op het web had kunnen zoeken naar een leuk tuinideetje, dan was je terechtgekomen bij een parterretuin.

Parterres de broderie, overgewaaid uit de ons omringende landen, werden gemaakt door rijen van buxusplanten in een patroon met daartussen banen gras, bloemperken, tuinvazen en beelden. Alles symmetrisch en spiegelbeeldig uitgezet. Het Franse begrip 'parterre' verwijst naar wat dicht bij de grond ligt en de bel-etage, de eerste verdieping die bij adellijke huizen de belangrijkste woonlaag was, bood een fraai uitzicht op zo'n tuin.

Nu zijn wij Nederlanders al tientallen jaren voorlopers, beroemd om onze vernieuwende tuinkunst en ons uitgebreide plantensortiment. We maken in een Nederlandse tuin veel gemengde borders met een natuurlijk uitstraling. Vaak worden we door de overheid uitgenodigd om voor internationale tuinbouwtentoonstellingen de Nederlandse inzending te ontwerpen: een echte 'Holland Garden' met een paviljoen en presentaties over onze beroemde tuinbouwproducten, een van de topsectoren in Nederland. Daaromheen liggen dan de borders, die er 'Nederlands' uitzien, ook al ligt de inzending in München, Japan, Thailand, Zuid-Korea, Taiwan of China, of zoals dit jaar in Turkije.

"Met siergrassen
voor het najaar"

Zo'n typisch Nederlandse borderbeplanting bestaat uit bollen, vaste planten, siergrassen en soms ook rozen. Wij zorgen dat alle seizoenen vertegenwoordigd zijn. Daarbij zoeken we bij elkaar passende kleuren en kiezen voor een goede structuur: zo'n 30-50% van het oppervlak uit het lage sortiment dat maximaal 40 cm hoog wordt, zo'n 35-55% middelhoog, tot zo'n 80 cm en daarbovenuit nog zo'n 10-15% hoge accenten. Deze laatste worden, meestal solitair, als eerste in de border uitgezet, terwijl de lage en middelhoge planten willekeurig gemengd ertussen worden geplant. Net zoals in de natuur: soms een paar bij elkaar, maar vaak ook volledig gemixt.

Trouwens, zo'n historische parterretuin hebben we onlangs nog ontworpen voor de prachtig gerenoveerde Old Orangery in het monumentale Royal Lazienki Park in Warschau. Dit plan volgt de historische symmetrie, maar de gemengde borders hebben een moderne uitstraling door de grote variatie in natuurlijk uitziende cultuurvariëteiten. Hierbij zijn in het voorjaar de bollen belangrijk en in het najaar speelt de wind nog lang door de hoge gouden siergrassen.

Duidelijke energierekening

Huiseigenaren kunnen rekeningen en aanbiedingen van energiebedrijven gemakkelijker met elkaar vergelijken dan een paar jaar geleden. Dat blijkt uit een analyse van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Omdat het voor huishoudens soms moeilijk was in te schatten hoe hoog hun energierekening werd na een overstap, vroeg de ACM leveranciers eind 2014 consumenten beter te informeren. Enkele leveranciers kregen een last onder dwangsom opgelegd om dit voor elkaar te krijgen. Onlangs heeft de ACM energieleveranciers gevraagd om hun jaar- en eindafrekeningen te verbeteren. Consumenten die vinden dat deze rekeningen onduidelijk zijn, kunnen dit doorgeven aan Consuwijzer. Een kritische opstelling van consumenten dwingt bedrijven tot betere service, scherpere prijzen en innovatie.

Verduisterende vouwgordijnen

De folds van JASNO zijn uniek ontworpen vouwgordijnen van geweven papier met houten latten. Vanaf nu zijn ze ook in een volledig verduisterende variant verkrijgbaar. Deze black-out vouwgordijnen zijn ideaal voor de ramen in de slaapkamer.

Een JASNO fold is samen te stellen uit verschillende kleuren geweven papier en bijpassende kleuren houten latten.

Het standaard lichtdoorschijnende vouwgordijn is ook in een verduisterende variant leverbaar: kies uit drie kleuren dim-out of black-out stoffen. Deze extra stof wordt aan de achterkant van het vouwgordijn bevestigd, waardoor de look van het strakke, eigentijdse ontwerp zichtbaar blijft.

Beurs Eigen Huis

Laat je inspireren en adviseren door experts tijdens de grootste bouw- en verbouwbeurs van Nederland.

Ga je een huis bouwen of heb je verbouw-, tuin- en interieurplannen? Dan is een bezoek aan de Beurs Eigen Huis een echte aanrader. Van 7 t/m 9 oktober 2016 vindt de najaarseditie van de beurs plaats in de Jaarbeurs Utrecht.