NaarderNieuws

23 maart 2016

NaarderNieuws 23 maart 2016


'Spoorwegovergangen hebben geen prioriteit'

door Sjoerd Stoop

NAARDEN - De zes spoorwegovergangen in Naarden en Bussum ontbreken op de 'landelijke prioritaire lijst met problematische overwegen'.

De gemeente reageert verrast, want dat zou kunnen betekenen dat de veelbesproken spoorwegovergangen de komende jaren niet aangepakt gaan worden. "We denken dat we te maken hebben met een misverstand. De spoorwegovergangen horen op dat lijstje van het ministerie te staan. We gaan weer contact opnemen met de beleidsmakers om te vragen hoe het precies zit", aldus een woordvoerder van de gemeente.
De gemeente heeft de hoop dat de spoorwegovergangen alsnog het stempel 'urgrent' krijgen, temeer omdat dan aanspraak gemaakt kan worden op een geldbedrag om de overwegen aan te pakken. Naarden en Bussum hebben al veel langer de hoop dat de spoorwegovergangen snel aangepakt worden. Vanwege het steeds toenemende spoorverkeer en de vele brede spoorwegovergangen staat het verkeer, met name bij de Generaal de la Reijlaan en de Comeniuslaan, zeer regelmatig vast. Dat zorgt regelmatig voor gevaarlijke situaties. Het weghalen van enkele sporen en het verbeteren van de overgangen zou de problemen deels kunnen verhelpen.
Volgens de toenmalige gemeente Bussum was het verdiept aanleggen van het spoor de beste oplossing. Dat bleek echter zo duur, dat het onhaalbaar was. Het enkel aanpakken van de zes spoorwegovergangen bleek het beste alternatief.

Mark Rutte komt naar Naarden

NAARDEN - Minister-president Mark Rutte zal op Goede Vrijdag de Matthäus Passion in de Grote Kerk van Naarden bezoeken. Naast Rutte zullen meerdere hoogwaardigheidsbekleders naar de Vestingstad komen.

De ervaring leert dat het daarom vrijdag enorm druk kan worden in de Vesting. Bezoekers wordt gevraagd om buiten de Vesting te parkeren.
De Matthäus Passion in de Grote Kerk wordt verzorgd door de Nederlandse Bachvereniging. Ondanks dat ze de Matthäus Passion al vele malen hebben uitgevoerd, blijven ze zoeken naar nieuwe elementen in het bekende werk van Bach. "Ieder jaar ontdekken wij weer nieuwe elementen in Bachs bekendste werk. Zo klinkt het elk jaar weer nieuw en anders. Het is als een heel goed theaterstuk of een film waarin je plotseling door een ander aspect wordt geraakt. Bach schrijft in heel veel lagen. Soms kom je ineens ergens terecht waar je nog nooit was geweest", aldus Jos van Veldhoven.

Palmpasen door de Vesting is een feestje

Met palmpasenstokken door de straten van de Vesting. Foto: Jessica de Jong

NAARDEN - Peuters, kleuters en ouders hebben zaterdag genoten van de palmpasenoptocht door Naarden-Vesting.

De kinderen hadden palmpasenstokken gemaakt en versierd met onder andere crêpepapier, een broodhaantje en rozijnen. Muziekvendel Nardinc begeleidde de stoet en diverse paashazen deelden eitjes uit. Na een korte wandeling was er een poppenkastvoorstelling in de Rehobotschool, waar het flink druk en gezellig was. Normaal werd door organisator Stichting Burgerzin gekozen voor het Andreashuis, maar dat kon dit jaar niet doorgaan.

Nieuw magazine Gooise Meren

GOOISE MEREN - De allereerste editie van het GooisMagazine van de gemeente Gooise Meren wordt vandaag mee verspreid met deze krant. In de glossy is meer te lezen over hoe de gemeente werkt.

Wie zijn de nieuwe wethouders? Wat staat er in het coalitieakkoord? Hoe werkt de gemeenteraad? En welke initiatieven leven er om de inwoners en verenigingen in de nieuwe gemeente met elkaar te verbinden? Alle vragen worden beantwoord in het magazine.

160

klanten heeft de Voedselbank Naarden en Bussum

Naarden:
*Grote Kerk 10.00 u. ds. L.J.Th. Heuvelman; Witte Kerk vr. 25/03 19.30 u. ds. A. Sneep; Grote Kerk za 26/03 22.30 u. Paaswake ds. L.J.Th. Heuvelman; Naarderheem 10.30 u. ds. PJ. Viveen-Molenaar
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie pastoor M. Costa; vr. 25/03 15.00.u. Kruisweg pastoor C. Fabril en 19.00.u. pastoor M. Costa ; za. 26/03 21.00.u. Eucharistie pastoor M. Costa; ma. 28/03 09.30.u. Eucharistie pastoor C. Fabril
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. ds. W. van Benthem; vr. 25/03 19.30 u. ds. G. van de Groep; ma. 28/03 09.30 u. ds. A.K. Wallet

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00u. Eucharistie pastoor C. Fabril; vr. 25/03 15.00 u. Kruisweg Parochianen en 19.30 u. pastoor C. Fabril; za. 26/03 21.00 u. Eucharistie kapelaan M. Sendecki
*RK St. Jozefkerk 11.00 u. Eucharistie kapelaan M. Sendecki; vr. 25/03 Kruisweg Parochianen; za. 26/03 20.30 u. Eucharistie pastoor C. Fabril
*PGB Wilhelminakerk 06.30 u. mw. ds. H.W. van Beelen Dageraadsdienst
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. ds. J.H.W. Elhorst; vr. 25/03 19.30 u. ds. N.W. den Bok
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. S. de Jong
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. dr. W. Verboom en 17.00 u. ds. A. Visser; vr. 25/03 19.30 u. ds. B. den Butter
*Remonstranten N-B 10.30 u. ds. F.F. Boogerd; vr. 25/03 20.00 u. ds. J. de Valk
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum 10.30 u. mw. I. Hörst
*Doopsgezinde Gemeente B-N gezamenlijke dienst bij Vrijzinnigen N-B; vr. 25/03 19.30 u. Werkgroep liturgie
*Evangelisch-Lutherse Kerk N-B gezamenlijke dienst in Hilversum H.A. ds. W.F. Metzger; vr. 25/03 20.00 u. ds. K. van der Horst; za. 26/03 22.00 u. ds. W.F. Metzger H.A.
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00u. ds. P.A. Smit; vr. 25/03 19.00u. Liturgiecommissie.; za. 26/03 19.00 u. Liturgiecommissie
*Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst en 11.15 u. Kinderdienst; vr. 25/03 10.00 u. Mensenwijdingsdienst; ma. 28/03 10.00 u. Mensenwijdingsdienst; do. 31/03 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Overlast water naar Karnemelksloot

Karnemelksloot. Foto: Gerard Buhr

Uitgerekend bij het begin van het broedseizoen weer grootschalige kap. In zeer natuurrijk gebied. Gevolgd door fikse graafwerkzaamheden. Kon dat niet ergens na de zomer?

Op de foto zien we de Karnemelksloot met de werkzaamheden erachter. Wég met al die bomen, maak ruimte voor de waterafvoerbuizen! Ik haast me te zeggen dat het op zich een goede oplossing is voor de jaarlijks terugkerende waterellende in de omgeving van de Groot Hertoginnelaan. Zelfs vaak op de landelijke televisie geweest. De hemelwaterafvoeren kunnen daar na hoosbuien het vocht echt niet aan, met de bekende gevolgen: verkeer omgeleid, kelders vol en tuinen zompig. Dus dat er een afvoer komt van deze onderwaterwereld naar de Karnemelksloot is begrijpelijk. Gaat echter gepaard met grote, nogal vernielende werkzaamheden, dus om de natuur te sparen zou het wenselijk geweest zijn dat na het voorjaarsseizoen te doen.
Maar goed, men is begonnen en we zullen wel zien wat er gaat gebeuren. Pal tegen de Karnemelksloot aan ligt de kaai die helemaal doorloopt tot aan het gemaal bij de Erfgooiersbrug. Het gedeelte dat we zien is door de heer Bakker gepacht om er zijn schapen te laten grazen. Groot was dus zijn terechte verontwaardiging toen hij afgelopen week plotseling zag dat de afrastering verdwenen was en dat er al begonnen was met houtkap. Hij had van niemand iets gehoord en ook niemand gezien. De schapen hadden zomaar weg kunnen lopen naar de aanliggende hockeyvelden of verder Bussum in. Getuigt niet van moderne communicatie!

Weerbericht

Overgang naar wisselvallig weer, minder koud
Het blokkerend hogedrukgebied bij Schotland verdwijnt en maakt plaats voor een omvangrijk Atlantisch lagedrukgebied. Er stelt zich daarmee een sterke zuidwestelijke luchtstroming in. Door de invloed van het lagedrukgebied wordt verwacht dat het paasweekeinde wisselvallig gaat verlopen met een soms aanwakkerende wind. Pluspunt is wel dat het minder koud wordt.

Donderdag en vrijdag
In de nacht naar donderdag vriest het licht (-1 à -2 graden). Overdag schijnt eerst de zon af en toe. In de loop van de dag neemt de bewolking toe. In de avond bestaat er kans op wat regen. In de nacht naar vrijdag en vrijdagochtend regent het enige tijd. Later klaart het geleidelijk op. Er waait een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind. Het wordt beide dagen 9 à 10 graden.

Het paasweekeinde
In het paasweekend wordt het circa 12 graden. De nachten verlopen vorstvrij. Zaterdag is het wisselend bewolkt met wat zonneschijn. Op een lokale bui na blijft het meest droog. Zondag, 1e paasdag, kan het eerst enige tijd regenen, later op de dag klaart het op. Op 2e paasdag is het wisselend bewolkt met kans op een bui. Er blaast een vrij krachtige zuid- tot zuidwestenwind.

Weetje
Dit jaar valt Pasen vroeg (27/28 maart). De kans op een koude Pasen is in maart iets groter. Tijdens de zeer vroege Pasen van 2008 (23/24 maart) viel nog sneeuw. 's Nachts vroor het tot -5 graden, even koud als met Pasen 2013 (31 maart/1 april). In 2005 werd het op 1e paasdag (27 maart) zowaar 16.5 graden en op 2e paasdag 1989 (27 maart) werd het zelfs 20.3 graden.

Zo luidt de ondertitel van één van de mooiste overzichtsboeken uit de Gooistreek. De titel heeft betrekking op Blaricum en dan speciaal Blaricum-Dorp.

Inderdaad, dit dorp verdient zo'n boek, want het heeft nog vele plekken en bewoners die een indruk geven van het vroegere Gooiland. Het agrarische verleden is er nog uitstekend te zien en ook de kleinschaligheid. Toch is het geen ingedut, doods dorp, maar hedendaags, heel levend. Sybert Blijdestein had de eindredactie van het boek. Enkele tientallen markante bewoners worden geportretteerd en de bijzonderheden komen ook aan bod zoals de periode 1940-1945, de Kolonie 1899-1903 en de Kunstenaars 1890-1940. Zeer mooi zijn de vele recente foto's van Jan Noorda, die ten tijde van het uitkomen van het boek 82 was. Behalve foto's bevat het boek aquarellen van Marianne Piël en 15 reproducties van schilderijen. De binnenkanten vóór en achter tonen in totaal 36 oude ansichtkaartafbeeldingen; van de helft ervan ook de beschreven adreszijde. Het langwerpige, gebonden boek met omslag en 191 pagina's, werd in 2001 uitgegeven door Blystone BV.

Wilt u dit boek kopen? Enige exemplaren zijn te koop voor 14 Euro. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

Geen stroperigheid

Uiterst pijnlijk was het voor mij om in het artikel over de bouw van het zwembad bij een woning in het Naardermeer te moeten lezen dat de vertraging in de bouw te wijten is aan stroperigheid bij Natuurmonumenten. Ik doe er alles aan om dat te voorkomen en dat lukt heel goed.

Juist in het geval Naardermeer 19 is er helemaal geen stroperigheid van onze kant. Dat wordt onderschreven door de heer Jaco Pleiter, de bewoner. Hij is juist heel opgetogen over Natuurmonumenten, waar volgens hem helemaal geen stroperigheid te vinden is.
Volgens de heer Pleiter is het artikel geschreven door een correspondent "die nogal vaak in het Naardermeer komt". Toen ik dat hoorde begreep ik dat wij andermaal hoogstwaarschijnlijk het slachtoffer geworden zijn van de heer Buhr die graag negatief over ons schrijft, ook als daar feitelijk geen reden voor is zoals nu.

Gradus Lemmen
Natuurmonumenten

'De mobiele units rol je zo een leegstaand gebouw in'

Hart voor Bussum presenteert oplossing woningentekort

Een unit met wifi, een koelkast, douche, toilet en een keuken zet je zo midden in de kamer. Foto: NovéFlex

BUSSUM - Het tekort aan sociale huurwoningen, dat door de komst van statushouders nog nijpender is geworden, moet snel opgelost worden. Dat vindt Marieke Munneke Smeets van Hart voor Bussum. Ze heeft daarvoor een plan dat vanavond gepresenteerd wordt op het gemeentehuis. Mobiele units met een douche, toilet en keuken die je in een leegstaand gebouw naar binnen rolt: een idee dat is ontwikkeld door de Universiteit van Twente.

'Beter alternatief dan huisvesting in containers'

Het klinkt als een soort plug-and-play: de woonmachine is een mobiel apparaat met douche, toilet, koelkast, keukenblok en een aansluiting voor elektra, wifi, riool en water. Het is zelfvoorzienend, duurzaam en je hoeft geen leidingen aan te leggen In principe kan elk leegstaand kantoorpand zonder al te veel kosten in een mum van tijd omgetoverd worden tot een pand met zelfstandige woonunits. Voor stoelen, kasten, een tafel en een bed moet je dan zelf zorgen. En als de woonruimte niet meer nodig is klap je de unit weer in en rijd je hem naar buiten en kun je hem hergebruiken. Aan de woonmachine hangt wel een prijskaartje van € 17.500 (excl. BTW). Goedkoper dan wanneer je een pand helemaal moet ombouwen, volgens Joost Nijhuis van het bedrijf NovéFlex dat de woonmachines aan de man probeert te brengen. "Je kunt de unit inklappen en weer ergens anders neerzetten." De kleinste unit is al geschikt voor vier personen. Nijhuis, die ook de presentatie in Gooise Meren verzorgt, is inmiddels met een aantal gemeentes in gesprek. Een gemeente zou al een bestelling van vijftien stuks hebben toegezegd. Deze komen in twee leegstaande schoolgebouwen waar statushouders in gevestigd worden. "Een klaslokaal van ongeveer 40 vierkante meter is heel geschikt", aldus Nijhuis. Ook Woerden, Utrecht en Den Haag zouden al belangstelling hebben. Munneke Smeets hoopt dat Gooise Meren ook voor het idee open staat.

Anders kijken
Het gaat Munneke Smeets vooral om een andere manier van kijken naar oplossingen voor het tekort aan sociale huurwoningen. "Je kunt wel weer twee jaar wachten totdat er nieuwe woningen zijn gebouwd, maar het probleem is er nu en dat moet opgelost worden." Het idee is volgens haar een beter alternatief dan huisvesting in containers. "Dat is vervuiling van de omgeving en met deze oplossing maak je gebruik van de leegstand die er toch al is", is haar kijk op de zaak. In januari heeft ze het al aangekaart bij het college van Gooise Meren, dat nu bezig is met een inventarisatie van leegstaande panden die in bezit van de gemeente zijn.
De fractievoorzitter van Hart voor Bussum hekelt de achterhaalde manier waarop de overheid naar de huisvestingsproblematiek kijkt. "Mensen stromen niet automatisch meer door vanuit een sociale huurwoning naar een koopwoning, dus er komen gewoon niet voldoende sociale huurwoningen beschikbaar." De presentatie is vanavond (woensdag) van 20.15 tot 21.15 uur in het gemeentehuis van Gooise Meren.

Meedenken over volgende burgemeester

GOOISE MEREN - Burgers kunnen de komende weken meedenken over de vraag waar de volgende burgemeester van Gooise Meren aan moet voldoen. Al deze aandachtspunten worden door de gemeenteraad meegenomen als straks de profielschets wordt opgesteld.

Bewoners kunnen meedenken door mee te doen aan een enquête over de burgemeester. De enquête legt meerdere standpunten voor waarop bewoners kunnen reageren. Daarnaast kan de volgende zin worden afgemaakt: 'Als ik denk aan de nieuwe burgemeester, dan zie ik iemand die...' Bewoners kunnen vanaf later deze week meedoen op www.burgemeester-gooisemeren.nl.

De gemeente vraagt de komende weken aandacht voor de campagne door meerdere bewoners met een ambtsketen om op de foto te zetten. Daarnaast gaat een campagneteam van raadsleden de straat op om reclame te maken.

Komend najaar burgemeester
Na de vragen aan de bewoners gaat de gemeenteraad de profielschets opstellen. Dat document vermeldt aan welke criteria de burgemeester moet voldoen.

Als alles volgens plan verloopt wordt de nieuwe burgemeester komend najaar voorgedragen en benoemd.

Voorstel voor extra 'steun- raadsleden'

GOOISE MEREN - De partijen van de gemeenteraad moeten extra steunfractieleden kunnen benoemen. Dat voorstel komt van collegepartij GroenLinks.

Het benoemen van deze extra steunfractieleden moet het raadswerk vooral voor de kleine partijen beter beheersbaar maken. De gemeenteraad werkt met een ander vergadermodel dan voorheen. Dat heeft tot gevolg dat er gespreksavonden en vragenuren soms op hetzelfde moment worden gehouden. Daardoor moeten kleine partijen nu soms keuzes maken en kunnen ze niet overal bij aanwezig zijn.

Reglement aanpassen
Raadsfracties hebben nu elk twee steunfractieleden, maar dat zouden er straks drie moeten worden. Als de gemeenteraad met dat plan akkoord gaat, moet het reglement worden aangepast. Hart voor Bussum deed twee maanden geleden ook al een dergelijk voorstel. Dat werd toen weggestemd door de gemeenteraad.

In Naarderheem is het ook Pasen

Foto: Bob Awick

NAARDEN - Bewoners van Naarderheem zijn donderdag blij verrast met een bezoek van de leerlingen van de Minister Calsschool. De kinderen kwamen niet alleen, ze hadden hun mooi versierde palmpasenstokken meegenomen. De leerlingen van de katholieke basisschool zongen in Naarderheem op twee verschillende afdelingen liedjes, waarna ze de rijkelijk versierde palmpaasstokken uitdeelden aan de bewoners.

Golftoernooi voor War Child op Naarderbos

NAARDEN - Golfbaan Naarderbos houdt op 27 mei een golftoernooi om fondsen te werven voor War Child. Iedereen is welkom op de dag waarvoor de inschrijving is geopend.

Aan de golfdag zullen ook diverse bekende Nederlanders zoals Humberto Tan en Frits Sissing belangeloos hun medewerking verlenen. Er is catering, een borrel, barbecue, het toernooi zelf en een loterij. Verder is er een hole-in-one-challenge met als prijs een BMW. De dag wordt afgesloten met een barbecue, een optreden van the LSB Experience en DJ Sven van Radio 10.

War Child
War Child is uitgekozen als goed doel. War Child zet zich in voor een beter leven van honderdduizenden oorlogskinderen. Ze helpen de kinderen met het verwerken van ingrijpende ervaringen, het weer contact durven maken met andere mensen en het opbouwen van zelfvertrouwen.

Wie mee wil doen met het golftoernooi voor War Child kan zich al inschrijven via de website: golfenvoorwarchild.nl.

Twee Naarder koren zoeken nieuwe leden

NAARDEN - Twee koren uit Naarden hebben aangegeven dat ze nieuwe leden zoeken. Het gaat om vrouwelijke alten en sopranen voor het Comeniuskoor en bassen en sopranen voor het gemengde Vestingkoor.

Het Comeniuskoor is een vrouwenkoor en omschrijft zichzelf als klein, intiem en enthousiast. Het koor zingt in wijkcentra, verzorgingshuizen en bij evenementen in en om Naarden. Repetities vinden eens in de twee weken plaats op donderdagavond van 20.00 tot 22.00 uur in wijkontmoetingscentrum Bellefleur, Mackaylaan 11a in Naarden. Aanmelden kan bij Nel Hoekstra op 035-6910276.

Vestingkoor
Het Vestingkoor is een gemengd koor dat altijd vierstemmig zingt en oefent tijdens de repetities met de piano. Het repertoire is veelzijdig, van licht klassiek tot populair. Er is plaats voor alle stemmen, maar zeker bassen en sopranen zijn welkom. Het Vestingkoor Naarden repeteert elke dinsdagavond van 20.00 tot 22.00 uur aan de Chopinlaan 1 in Naarden. Aanmelden kan bij Dicky Groenewoud op 035-5313205.

Ron van der Heijde

Tuinman, 50 jaar,
woont al zijn hele leven in Naarden

Nog tips voor het voorjaar?
"Deze periode vooral kalk strooien als je gras hebt. En dan verticuteren en bijmesten in het voorjaar. Dan heb je in de zomer een prachtig gazon. Vooral niet te kort maaien, dan krijg je juist onkruid."

Hoe ziet uw eigen tuin er uit?
"Een vlinder- en bloementuin waar bijen en vlinders op af komen. Wel onderhoudsvrij, maar natuurlijk niet bestraat."

Wat zou u doen met 100 euro?
"Besteden aan een goed doel."

En met 1 miljoen?
"Op de bank zetten en dan met het gezin een mooie wereldreis maken."

Wat is het leukste aan wonen in Naarden?
"Je zit overal dichtbij, het is groen, veel openbare voorzieningen, sportclubs, scholen. En het ligt centraal in Nederland. Ik hoef niet meer weg."

Waar zou u zich op richten als u een dag burgemeester was van Gooise Meren?
"Dat iedereen, vluchtelingen, maar ook jonge wensen een goede woning kunnen krijgen. Een thuis."

Tuintrends?
"Mensen kiezen veel voor gemak en dat vind ik wel jammer. Veel bestrating en betongaas met hedera, als erfafscheiding. Dat groeit wel snel, maar daarna moet je het regelmatig snoeien. Wel drie keer per jaar en dat realiseren veel mensen zich niet."

Hobby's?
"Mountainbiken, op de hei richting Lage Vuursche en ik tennis. Ik onderhoud ik het terrein en het materiaal voor Tempo AV."

Grootste ergernis?
"Als tuinman sta ik regelmatig in de honden- en kattenpoep."

Favoriete muziek?
"Jaren 70 muziek. Grover Washington en Jamiroquai."

Tot slot, waar wilt u op toosten?
"Gezondheid, dat is het belangrijkste van allemaal."

Naarden-Vesting heeft haar eigen historische gids

Een boekje vol foto's en wetenswaardigheden

Voorzitter Peter Senf overhandigt het boekje aan wethouder Van Meerten.

NAARDEN - 'Naarden-Vesting; stad van wallen en grachten', is de titel van een net uitgebracht boekje vol met leuke weetjes en historische feiten, maar vooral veel foto's van de Vestingstad.

Het boekje is gemaakt op initiatief van de Vereniging Vestingstad Naarden en is bedoeld als gids en aandenken voor toeristen. Wethouder Miriam van Meerten nam het eerste exemplaar namens de gemeente vorige week in ontvangst.
Het tot stand brengen van het boekje ging niet geheel zonder slag of stoot.
Een eerdere poging in 2014 om een geheel Nederlandse versie op de markt te brengen strandde. Maar nu is het boekje er dan toch eindelijk. Het is een vertaling van het in 2009 uitgegeven Engelstalige boekje 'Fortified Town of Naarden Vesting'.
De samenstellers verwachten dat niet alleen toeristen het boekje kunnen waarderen, maar dat het ook gretig aftrek zal vinden bij de inwoners van Naarden. Het boekje is vooralsnog te koop op drie plekken in Naarden.

6 / 32

Voedselbank kan op nieuwe locatie professioneler aan de slag

Veel belangstelling afgelopen week bij de opening van de nieuwe hal. Foto: Bob Awick

De nieuwe gemeente zit vol inspirerende inwoners. Lokale helden en bruggenbouwers. Solisten die veel voor buurt en medemens betekenen, teamplayers die anderen motiveren, nieuwkomers met frisse plannen en mensen die al jaren actief zijn. Wie zijn deze Gooise Meerders? De komende tijd stellen wij er een paar aan u voor. Deze week: Yvonne Craig, sinds 1,5 jaar voorzitter van de Voedselbank Naarden/Bussum/Hilversumse Meent.

door Yvette de Vries

NAARDEN - Elke week staan er zo'n 160 mensen in de rij om hun voedselpakket bij de Voedselbank op te halen. En het aantal mensen dat een beroep moet doen op de Voedselbank zal in de toekomst alleen maar groeien is de verwachting. De Voedselbank is dus keihard nodig, vertelt voorzitter Yvonne Craig. De verhuizing afgelopen week naar een nieuwe locatie waar de boel ook direct kunnen professionaliseren komt dan ook als geroepen.

Met de nieuwe locatie is Craig dan ook erg blij. Ook al moeten ze nu huur betalen, terwijl ze op de oude locatie gratis zaten. Maar deze nieuwe locatie heeft dus wel zeker voordelen. Zo zijn ze voor de komende vijf jaar verzekerd van een plek en daardoor kunnen ze de inrichting professioneler aanpakken met bijvoorbeeld goede inpaktafels. Dat was niet alleen een wens, het moest ook om te kunnen voldoen aan de Arbo-voorwaarden voor de ruim 140 vrijwilligers die er werken en de voedselveiligheid. De feestelijke opening was vorige week vrijdag. Met ruim 120 bezoekers was er veel belangstelling.

De groep mensen die een beroep doet op de Voedselbank is divers. Van iemand die diep in de schulden zit tot mensen met een levenslange verslaving of een vader of moeder die er na een scheiding alleen voor komt te staan. Een ding hebben ze allemaal gemeen: ze hebben allemaal minder dan 45 euro in de week beschikbaar voor eten en kleding. "Er vindt een pittige screening met intake plaats", hekelt Craig het soms heersende beeld dat je zomaar achter in de rij kunt aansluiten.

'Het is niet zo dat deze mensen zomaar hun hand ophouden'

In de tien jaar dat de Voedselbank Naarden/Bussum/Hilversumse Meent bestaat is het aantal mensen dat er gebruik van maakt gestegen van 40 naar 160. De crisis is zeker voor de klanten van de Voedselbank nog lang niet over, weet Craig. Volgens haar heeft het merendeel ook de pech dat ze hun leven niet meer op de rit zullen krijgen. Waarmee ze meteen een van de vooroordelen over de klanten van de Voedselbank aanstipt. "Het is niet zo dat deze personen zomaar hun hand ophouden. Een groot deel van hen kan niet meer werken. Ze zijn al jaren verslaafd of zitten psychisch in de knoei."

Cijfers

In Nederland zijn 162 voedselbanken en acht distributiecentra aangesloten bij de landelijke organisatie van Voedselbanken. Ze zijn verdeeld over acht regio's met meer dan 500 uitdeelpunten. Alles wordt gedaan door vrijwilligers. Op www.voedselbankennederland.nl is meer te lezen over voedselverspilling en armoede. In totaal verdwijnt in Nederland zo'n 800 miljoen kilo aan voedsel in de vuilnisbak: per persoon ruim 50 kilo.

Screening
Van de 140 vrijwilligers zijn er 25 die zich met screening bezighouden. Echt alles moet op tafel als je in aanmerking wilt komen voor een voedselpakket. De toelatingseisen zijn uiterst streng. Zit je boven de norm van 45 euro dan kom je niet in aanmerking. En elke zes maanden herhaalt het riedeltje zich. Dan moet je opnieuw aantonen dat je het zonder de Voedselbank niet redt. Na drie jaar houdt het sowieso op, dan zul je ergens anders aan moeten aan.
Het klinkt hard, maar het zijn wel de regels. Craig laat er ook geen onduidelijkheid over bestaan. "Het is geen verworven recht en we zijn geen verlengstuk van de gemeente. Sterker nog, we moeten het stellen zonder ondersteuning van de gemeente. We zijn een zelfstandige organisatie van vrijwilligers. Van mensen voor mensen." Waarom ze het doen? Omdat ze zich realiseren dat sommige mensen in het leven pech hebben.

Nog meer aandacht voor acties en het werven
van donateurs

Van de 140 vrijwilligers is er een aantal dat zich al vanaf het begin met hart en ziel inzet. Er zijn mensen die helpen met het inpakken en de uitgifte, maar er zijn ook chauffeurs. "Het is soms echt pittig", vertelt Craig. "Het gaat niet alleen om voedsel, je hoort en ziet ook de problemen die mensen hebben." Dat geldt vooral voor de 25 vrijwilligers die zich bezighouden met de intake en screening. Maar ook bij de uitgifte is het heel confronterend, vindt ze. De organisatie is strak en werkt als een geoliede machine. Maandag wordt er heen en weer gereden, onder andere naar de hoofdlocatie van de Voedselbank in Amsterdam, woensdag is inpakdag en donderdag worden de pakketten op vier locaties uitgegeven. Twee locaties in Bussum, één in de Hilversumse Meent en één in Naarden. Met de 140 vrijwilligers redden ze het nog maar net. Craig: "We zijn altijd wel op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Een aantal mensen stopt na een tijdje en het aantal klanten neemt juist toe." Ze nam zelf anderhalf jaar geleden de voorzittershamer over van mede-oprichter Ab van der Pol en zag het aantal uren dat ze aan het werk is voor de Voedselbank toenemen. Het slokt zo'n vijftien uur per week van haar tijd op, naast haar baan in Amsterdam. Maar ze lijkt niet te stoppen. De verhuizing naar een nieuw pand grijpt ze, samen met het 7-koppige bestuur, aan om de organisatie nog verder te professionaliseren. Nog meer aandacht voor het werven van donateurs en meer coördinatie bij de verschillende acties, zoals de inzet van scholen.

De schijf van vijf
Van wasmiddel tot blikken groenten, tandpasta, tandenborstels, brood, vers fruit en melk. Van alles en nog wat zit er in de voedselpakketten. De grootte van het pakket varieert, afhankelijk van de gezinsgrootte. Maar ook voor inhoud van de pakketten gelden strenge regels. Het gaat echt om de dagelijkse boodschappen. Wasmiddel kan er wel in, maar telefoonhoesjes niet. Die kregen ze laatst aangeboden. Allemaal heel lief bedoeld, ziet ook Craig, maar dat past niet bij de Voedselbank. "We kijken ook heel goed naar de schijf van vijf, waarbij de voorkeur uitgaat naar volkoren producten." Maar het is en blijft lastig. Neem zoiets als een pak koffie. Dat is natuurlijk heel welkom, maar niet iedereen heeft een koffiezetapparaat. En ja, soms is er opeens een overschot, zoals vorig jaar tijdens de boycot van Rusland. Toen zaten ze met een berg tomaten en appels die ze bijna niet kwijt konden. Overschotten of blikken met voedsel die tegen de houdbaarheidsdatum aan zitten, krijgen een plekje op de kiestafel. Die mogen de klanten dan als extraatje meenemen. Het zijn vaak de producten die ze krijgen van lokale supermarkten en groothandels.

De Voedselbank is volledig afhankelijk van vrijwilligers, donateurs en inzamelingsacties. Met het geld dat ze ophalen of gedoneerd krijgen vullen ze voor een groot deel de voedselpakketten, maar er moet vanaf nu ook huur van worden betaald. Hoe schappelijk dat bedrag ook is. Het is hard werken om dat allemaal rond te breien, maar ze hebben wel een aantal heel trouwe donateurs. In het rijtje dat Craig opsomt komen naast NLdoet en de lokale serviceclubs (Rotary en Lions) ook namen als Hocras, wijnhandel Griffioen (opslagruimte) en die van Bouwbedrijf De Groot voorbij. De voorzitter is blij met die lokale betrokkenheid. Voor haarzelf was dat ook een van de redenen om haar schaarse vrije tijd juist aan de lokale Voedselbank te spenderen.

Tot de laatste minuut genieten van Goois Jazzfestival in Spant!

Ruth Jacott in een bomvolle zaal. Foto: Bastiaan Miché

BUSSUM - Het was tot in de late uurtjes nog lekker druk op het Goois Jazz Festival. De laatste jazzliefhebbers, zo'n 1000 man, verlieten rond half twee in de nacht theater Spant! Daarmee is de 33e editie van het Festival zeer geslaagd volgens de organisatie.

Een goede zet noemt Rick van der Eijk het om een van de hoofdacts, een optreden van Peter Beets met Fay Claassen, te verplaatsen naar het hoofdpodium in de grote zaal. Daardoor bleven er meer bezoekers tot het einde van het festival. Zelf verliet Van der Eijk als een van de organisatoren het pand pas om half vier.

Met zo'n 1800 bezoekers was het aantal weer terug op het oude niveau. Vorig jaar kende het festival een lichte dip in het aantal bezoekers. De verwachting is dat de opbrengst dit jaar dan ook wel hoger uitkomt dan de kleine € 20.000 van vorig jaar.

Een dansje wagen. Foto: Bastiaan Miché
Het populaire Gare du Nord. Foto: Bastiaan Miché
Peter Beets en Fay Claassen spelen de sterren van de hemel. Foto: Bastiaan Miché

De exacte opbrengst die komt uit kaartverkoop, een fundraisingdiner, een loterij en een veiling wordt over een week of drie bekendgemaakt. Dan zijn ook alle kosten, zoals catering en huur van Spant!, bekend en kan er een rekensommetje gemaakt worden. De uitkomst is hoe dan ook positief, laat de organisatie weten.

Goede doel
Elk jaar kiest de organisatie van het festival, Kiwanis Naarden, een aantal goede doelen waar de opbrengst naartoe gaat. Als hoofddoel is dit jaar gekozen voor Only Friends in Amsterdam, een sportclub waar kinderen en jongeren met een beperking kunnen sporten. Vorig jaar ontving KiKa een cheque van € 15.000.

OVGM met feestje van start

Foto: Bob Awick

BUSSUM - Een waar feestje als startschot voor de Ondernemers Vereniging Gooise Meren (OVGM) donderdagavond: vele ondernemers en andere belangstellenden kwamen ervoor naar The Spot. Na een speech van wethouder Van Meerten en een praatje van ex-Playboy-hoofdredacteur Jan Heemskerk was de avond vooral bedoeld om met elkaar te netwerken. Dat werd volop gedaan. De OVGM werd onlangs opgezet als opvolger van de BOV.

Huisarts kan na afscheid 10.000 euro schenken

Geld voor kerk en Izingane Happy Foundation

Huisarts Asma aan de keukentafel van Lonie Vlas-Rösenmuller van de Izingane Happy Foundation.

NAARDEN - Lonie Vles-Rösenmoller uit Naarden kon het bijna niet geloven: ze heeft ruim 5.000 euro gekregen voor haar pas opgerichte Inzingane Happy Foundation. Maar ze is niet de enige die dolblij is: ook de Grote Kerk van Naarden kan eenzelfde bedrag bijgeschreven zien op de rekening voor de restauratie. Gulle gever is huisarts Van Asma.

De Bussumse huisarts heeft bij zijn afscheid van de huisartenspraktijk besloten het geld over de twee goede doelen te verspreiden. Van Asma zit gezellig aan de keukentafel van Lonie aan de cappuccino. Midden in de Vesting wordt gesproken over het vak van huisarts, patiënten, vluchten met de KLM, Afrika, kinderen, het leven en de dood.
De huisarts vertelt dat heel veel mensen de mogelijkheid hebben aangegrepen om hem te bedanken en afscheid te nemen op 13 februari in de Grote Kerk van Naarden. "Ik geniet nog steeds na van die mooie dag. Het was overweldigend. Sommige patiënten hoefde ik maar aan te kijken, dan kregen ze al tranen in hun ogen. Ik had zelf ook soms moeite om het droog te houden", blikt hij terug. "Natuurlijk kon ik niet iedereen spreken bij mijn afscheid, maar ze willen mij alsnog bedanken voor wat we allemaal samen hebben meegemaakt."
Ook bij het afscheid was Lonie. Zij vertelt dat het niet zomaar gedag zeggen was en een handje schudden. "Het was fantastisch met een warme sfeer, met optredens. Echt een mooie afsluiting van een arts-patiëntrelatie." Lonie en haar gezin zijn dan ook al jaren patiënt bij Asma. Ze raakten op een dag aan de praat en zo hoorde de huisarts over het nieuwste initiatief van Lonie: de Izingane Happy Foundation, een stichting die sinds oktober bestaat en die zich inzet voor kleinschalige ontwikkelingsprojecten in Zuid-Afrika die zich richten op kwetsbare jongeren. Lonie doet dat vanuit haar passie voor het land waarvoor ze in het verleden ook jarenlang actief was. De dokter vond het initiatief direct kansrijk voor een donatie. Ook de Grote Kerk, waar hij al jaren als 'vriend' bij betrokken is, werd uitgekozen als goed doel.
De financiële steun is van harte welkom bij de stichting van Lonie. Ze heeft met het bestuur vijf projecten uitgezocht waar het geld heengaat. Dat loopt uiteen van een maandelijks voedselpakket voor een oma met negen kleinkinderen en twee dochters die in armoede leven, tot het betalen van een training voor leerkrachten over hoe ze gehandicapte kinderen kunnen stimuleren in hun spel. Lonie bezoekt de projecten zelf, op eigen kosten, en zorgt dat al het geld van de stichting daar komt waar het heen moet.

Bussumer toegetakeld, daders spoorloos

BUSSUM - Er wordt volop gezocht naar een groepje mannen dat afgelopen maand een Bussumse man (23) toegetakeld heeft aan de Amsterdamse Amstelstraat.

De Bussumer wandelde de bewuste avond alleen door de straat toen een groepje mannen langswandelde. Een van de mannen botste tegen hem aan en gaf hem meteen een harde stootslag. Het slachtoffer wankelde en werd enkele seconden later wederom hard geslagen. Door de laatste klap viel de man met zijn hoofd op de grond en raakt vervolgens bewusteloos. De daders sloegen daarna op de vlucht, omstanders schoten de zwaargewonde Bussumer meteen te hulp.

Toen de Bussumer later naar het ziekenhuis werd gebracht, bleek dat hij door de klappen en de val een scheur in zijn schedel had opgelopen. Het herstel van de man gaat nu de goede kant op, maar het voorval heeft wel grote impact op hem gehad. Hij weet niets meer van de bewuste avond.

Getuigen
Er wordt nog naar de mannen gezocht. De recherche heeft afgelopen week beelden vrijgegeven van het voorval. Eventuele getuigen worden opgeroepen contact op te nemen op 0900-8844 of anoniem op 0800-7000.

Gemeente houdt groenbeheer hetzelfde

GOOISE MEREN - De gemeente gaat het beheer van groen en straten vooralsnog hetzelfde doen als de afgelopen jaren. Dat laat het gemeentebestuur weten.

De gemeenteraad stelde afgelopen maand vragen over de plannen voor het groenbeheer. Vanwege de fusie worden veel gemeentetaken samengevoegd en wordt beleid geharmoniseerd. Dat geldt vooralsnog dus niet voor het beheer van openbaar groen en onderhoud aan straten.

De gemeente heeft nog geen concrete plannen om het beheer aan te pakken en alles anders te doen. Dat komt vooral omdat er al plannen waren gemaakt en er al geld voor was gereserveerd. Het zou wel kunnen dat alles komend jaar nog eens onder de loep wordt genomen, zo stelt de gemeente. Er kan gekeken worden of bepaalde delen van de gemeente beter onderhouden moeten worden of dat onderhoud teruggeschroefd kan worden.

Rabobank houdt avond voor vrijwilligers

Foto: Bob Awick

BUSSUM - De Rabobank houdt volgende maand een avond voor alle vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties van de regio. Alle 'Helden om de Hoek', zoals de bank ze noemt, mogen op maandagavond 11 april naar een speciaal evenement in theater Spant!

De Rabobank bedankt met het evenement de vrijwilligers voor hun belangeloze werk. "Zij zien zelf hun inzet vaak als iets gewoons en staan niet graag in de schijnwerpers, terwijl hun werk heel belangrijk is", laat de bank weten. De bank zet ze dan ook in het zonnetje. Op de feestelijke avond komt onder meer Karin Bloemen optreden.

Extra cheques
Naast de optredens kunnen de vrijwilligers en de vrijwilligersorganisaties aanspraak maken op een speciale donatie uit het Coöperatiefonds van de Rabobank Gooi en Vechtstreek. Tijdens het evenement op 11 april reikt de Rabobank aan vijf organisaties een cheque van 2000 euro uit.

Aanmelden voor de avond kan tot 4 april op www.rabobankgvsleden.nl/helden-om-de-hoek/inschrijven.

Emmaschool aan de slag voor goed doel

BUSSUM - Twee groepen van de Emmaschool hebben donderdag geholpen met het verzamelen van spullen voor het goede doel. De school bracht een bezoek aan Elk Gooisch Matras Komt Van Pas, dat statushouders helpt.

De school bracht zelf meerdere spullen mee, waarna de twee groepen de spullen zelf verzamelden en sorteerden. "Ze hebben veel geleerd en vonden het ook erg leuk om te doen", vertelt juf Muriël Zantinge.

Een ander helpen
De Emmaschool gaf vanwege het project Emma geeft door de afgelopen week al lessen over 'een ander helpen'. Enkele groepen bezochten onder meer woonzorgcentrum Naarderheem en de brandweerkazerne, andere groepen gingen de straat op om zwerfafval te verzamelen.

21 / 32

Vlaggetjesdag in Muiden is een populair uitje op tweede paasdag.

donderdag 24 maart

Bridgen

WOC Spieghelwijck 9.30 uur

Paasworkshop bij De Palmpit.

Iedereen is welkom van 09.30-12.00 uur.

Paasworkshop bloemschikken

De Palmpit 10.00 uur

Workshop paasstukjes maken. Kosten: € 22,50 p.p. incl. materiaal. Voor deelname opgeven bij Co Amesz 033-2982675.

Open Eettafel

De Palmpit 17.30 uur

Elke maandag- en donderdagmiddag. Kosten: Soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 7,50 en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 035-693 87 86 twee dagen van tevoren voor 12.00 uur.

Tiny House: minder huis, meer leven.

Soupurbe 20.00 uur

Lezing door Monique van Orden en Marjolein Jonker. Locatie: AC Jan Ligthart, Brinklaan 36a, Bussum. Toegang gratis. Aanmelden via: www.soupurbe.nl.

vrijdag 25 maart

Minifacials dr Baumann

Indisha, 10.00 uur

Minifacials dr Baumann SkinIdent omdat Indisha in Bussum 5 jaar bestaat. Maak kennis met dit hypoallergene pure cosmeticamerk. Kosten € 35,-. Meer info en boeken: 035-691 08 83.

Biljarten

WOC Spieghelwijck 10.00 uur

Voor beginners en gevorderden. Opgeven: 035-6918829.

Mondharmonica spelen

De Palmpit 14.00 uur

Zelf muziek maken op de mondharmonica. Het gaat om liedjes van vroeger. Uit het hoofd, zonder muzieknoten.

Theesessie

WOC Spieghelwijck 14.00 uur

Iedereen is welkom voor een praatje, een spelletje en een gezellig glaasje wijn.

zaterdag 26 maart

Concert Spirituel

Majella Kapel, 20.30 uur

De Tindalstichting biedt jaarlijks een Concert Spirituel als alternatief voor een herhalende gang naar Bachs meesterwerken: de Matthäus- of Johannes Passie. Luigi Boccherini: Strijkkwintet opus 39 en Stabat Mater. Joseph Haydn: Maria querit Christum filium. Kaarten 25 euro via tindal.nl.

Minifacials & visagie

Indisha, 12.00 uur

Een minifacial van 25 min en daarna visagie door dr Hauschka-specialisten. Kosten € 10,-. Aanmelden: 035-6910883.

zondag 27 maart

Lezing

Spieghelkerk 19.30 uur

Dokter Wil de Jong houdt een lezing over 'Oplossingen voor je vermoeidheid'. Deelnemers ontdekken de oorzaken van vermoeidheid. Toegang gratis.

maandag 28 maart

Vlaggetjesdag

Muiden, 11.00 tot 16.00 uur

Muiden staat in het teken van Vlaggetjesdag. Ga aan boord van de schepen, geniet van muziek, hapjes, de oude ambachtenmarkt, maak een vaartochtje of bezoek het Muiderslot en Pampus.

Paasbrunch

De Palmpit 10.30 uur

Ontvangst met koffie en gebak en om 12.30 uur een paasbrunch. Daarvoor wordt op een groot scherm een film vertoond. Aansluitend is er een bingo- en spelletjesmiddag. Entree: € 10,-. Maximaal 40 personen. Aanmelden: 035-6938786.

dinsdag 29 maart

Inloopspreekuur Rechtswinkel

De Palmpit 19.30 uur

Bij de Rechtswinkel kan iedereen terecht voor juridische vragen. De medewerkers zijn vrijwilligers met een juridische praktijkervaring. Zij geven een vrijblijvend advies of sturen door naar een advocaat of instantie. Neem alle schriftelijke gegevens mee naar het spreekuur voor een goed advies.

Wandeling door Rome

Bibliotheek Bussum 20.00 uur

Spreker: Wim Dooge. Entree € 15,-

woensdag 30 maart

Fietstocht

WOC Bellefleur 10.00 uur

Fietstocht vanaf Bellefleur aan de Mackaylaan 11a in Naarden onder leiding van de buurtsportcoach. Start: 10.00 uur. Maximaal 35 kilometer, zelf lunch meenemen. Onderweg een stop voor koffie. Er wordt alleen bij redelijk weer gefietst. Inlichtingen: Bianca Wieman, buurtsportcoach. Telefoonnummer: 06-39 63 46 84.

donderdag 31 maart

Jouw digitale voetspoor

Soupurbe 20.00 uur

Een lezing over big data door Behzad Rezaei. Aanvang 20.00 uur. Locatie: AC Jan Ligthart, Brinklaan 36a, Bussum. Toegang gratis. Aanmelden via: www.soupurbe.nl.

Informatiebijeenomst vrijmetselarij

Logegebouw 20.00 uur

De Naardense vrijmetselaarsloge Jan Amos Comenius houdt een informatiebijeenkomst voor mannen die in het toetreden tot de loge geïnteresseerd zijn. Vooraf aanmelden bij secretaris@comeniusloge.nl.

zaterdag 2 april

Repair Café

Wijkpost De schakel 10.00 uur

De eerste editie van het Repair Café waarop iedereen kapotte spullen kan laten repareren. Van kleding tot stofzuiger, van stoelpoot tot opwindhondje: alles kan door de handige techneuten worden gerepareerd.

Demodag dr Alkaitis

INDISHA, pure cosmetics & co 13.30 uur

Huidpresentatie & minifacial door internationaal dr Alkaitis-trainster. Inclusief samples. Kosten € 20,- Meer info en boeken: 035-691 08 83.

Demo Florascent bioparfums

INDISHA, pure cosmetics & co 13.30 uur

Een 100% pure parfum die lekker (lang) ruikt? Bestaat dat? Welke geur past bij jou? Florascent-specialiste Simone geeft antwoord op je vragen en advies op maat. Meer info en reserveren: 035-691 08 83.

Bingo voor ALS

Achter de Linde, 17.00 uur

Team ALS Bussum houdt een bingo met mooie prijzen. De opbrengst gaat naar onderzoek naar de ziekte ALS. Locatie: Buurthuis Achter de Linde, Godelindedwarsstraat 34 te Bussum. Zaal open 19.15 uur, aanvang 20.00 uur. Omdat de bingo in 2011 een succes was, werken we nu met inschrijvingen. Opgeven op teamALSbussum@hotmail.com.

Zondag 3 april

Gooise Merenloop

Muiderslot, 11.00 uur

De Gooise Merenloop is een hardloopwedstrijd door de nieuwe gemeente. Finish is in Bussum. Aanmelden via gooisemerenloop.nl.

Muzikale lezing

Palmpit 14.30 uur

Door Dorinde Smit-Duizentkunst over de familie Strauss en André Rieu. Entree: € 4,-.

Maandag 4 april

Hoofdkantoor 09:00 uur

Open Koffie

Speciaal voor ZP-ers uit Naarden, Bussum. Samen netwerken, ervaringen delen en koffie te drinken. Aanmelden is niet nodig. Adres: Herenstraat 24 in Bussum.

Versa vrijwillgerscentrale

*Vivium Zorggroep, De Antonius Hof zoekt voor een gespreksgroep een medebegeleider. Om beurten bereid je een onderwerp met de bewoners voor en leidt het gesprek.

*Volksuniversiteit Naarden-Bussum zoekt iemand die Facebook, Twitter en LinkedIn kan opzetten en de interne medewerkers leert hiermee om te gaan.

*Natuurmonumenten, Moestuinderij Stadzigt Naarden zoekt iemand voor de handel.

*Stichting Rijksmuseum Muiderslot zoekt een winkelmedewerker voor de museumwinkel.

Filmhuis Bussum

'The Big Short'. Foto: Jessica de Jong

*In KNIELEN OP EEN BED VIOLEN, naar Jan Siebelinks bestseller, drijft zijn vaders overgave aan de bijbel beide ouders tot eenzaamheid. *In het poëtische AN groeit een onwaarschijnlijke vriendschap bij verleidelijk voedsel.
*Meubelmaker ELSER beraamde een bomaanslag op Hitler toen velen de nationale volkstrots nog vierden. *THE ASSASSIN is een martialartsfilm vol visuele poëzie. Over de keuze tussen loyaliteit of eigen gevoelens.
*THE BIG SHORT volgt twee buitenstaanders die hun slag probeerden te slaan uit de economische crisis toen de banken die nog niet zagen aankomen.
*Documentaire ERBARME DICH toont wat de Matthäus Passion voor verschillende mensen betekent. *In DE MISSIE mocht kolonel Joost de Wolf op de voet worden gevolgd tijdens de VN-vredesmissie in een instabiel Mali. Laveren tussen politiek, defensie en diplomatie.
*LES INNOCENTES schildert het angstige bestaan van nonnen in een Pools klooster aan het einde van de Tweede Wereldoorlog.
*Docudrama THE EXPERIMENTER toont de creatieve wetenschapper Stanley Milgram, die in de jaren 60 verontrustend veel mensen bereid vond om in opdracht een vreemde te pijnigen.
*SNEAK PREVIEW: verrassingsvoorstelling. *FAMILIEFILMS: een juweeltje voor kleuters, STORM. Zo beleeft een 3-jarige een verhuizing.

'Uitgestelde Koffie' nu ook in 't Gooi

Een kop koffie of een smoothie kan het verschil maken

Stephanie Smulders van De Smulderie startte vorig jaar een soortgelijke actie. Foto: Yvette de Vries

door Yvette de Vries

BUSSUM/NAARDEN - Een sympathiek gebaar voor een onbekende die zelf een kopje koffie niet kan betalen. Dat is het hele idee achter 'Uitgestelde Koffie'. Het fenomeen heeft nu ook haar intrede in 't Gooi gedaan. Vijf horecagelegenheden doen al mee. In Bussum kun je voor een Uitgestelde Koffie terecht bij De Smulderie en Juice Monkey. Daar krijg je dan weliswaar geen koffie, maar een gezonde smoothie. In Naarden doet EVEN eten&drinken bij De Doelen mee

Nieuw is het idee van Uitgestelde Koffie niet. In een aantal grote steden in Nederland is het al heel normaal om als je een kop koffie of thee bestelt er een extra af te rekenen zonder dat je die zelf opdrinkt. De tweede is voor een onbekende, iemand die zelf die kop koffie niet kan betalen. Een sticker op de deur of bar moet duidelijk maken dat men hier welkom is voor een uitgestelde koffie. Laagdrempelig en zonder verplichting, want mensen voelen wel schroom om te vragen of er misschien nog een uitgestelde koffie voor hen is. Bij de deelnemende horecazaken zijn al zo'n 100 uitgestelde kopjes koffie over de toonbank gegaan. Een mooi begin, vindt de 46-jarige initiatiefneemster Gaby Fecken uit Huizen.

Al zo'n 100 uitgestelde kopjes koffie zijn over de toonbank gegaan

Eerste deelnemer
De Doelen uit Naarden was half februari de eerste deelnemer van Uitgestelde Koffie 't Gooi. Hun koffieleverancier hoorde van het initiatief en stelde spontaan 120 uitgestelde koffies beschikbaar. Heino Gleizes, eigenaar van het restaurant in de Marktstraat, laat weten dat er al 60 kopjes koffie vooruit zijn betaald, waarvan er ruim 20 al goed besteed zijn.

Ouderen die steeds vaker hun wekelijkse kopje koffie niet meer kwamen drinken, maar ook gezinnen maken er dankbaar gebruik van. Gleizes: "Gezinnen met kinderen willen ook wel eens een verzetje, vader en moeder krijgen dan een kop koffie en de kinderen limonade."

Vreemde eend
De twee Bussumse zaken De Smulderie en Juice Monkey zijn met hun smoothies misschien een vreemde eend in de bijt, maar meer dan welkom laat Fecken weten. In België schijnt het fenomeen 'Uitgestelde Frieten' zelfs haar intrede te hebben gedaan. Maar dat gaat de enthousiaste Fecken iets te ver. Stephanie Smulders van verswinkel De Smulderie aan de Koekoeklaan was vorig jaar al een soortgelijke actie gestart, maar dan met groenten en fruit. Ze doneren elke week al kratten groente en fruit aan de Voedselbank, maar wilden iets extra's doen. Omdat de actie alleen in hun winkel liep sloeg het niet heel erg aan. Het initiatief van Fecken wordt gedragen door meerdere zaken in het Gooi en heeft volgens Smulders dan ook meer kans van slagen.

Brug slaan
Met zoiets kleins als een kop koffie hoopt Fecken ook een brug te kunnen slaan tussen de vluchtelingen en inwoners van het Gooi. Een kop koffie als symbool om je welkom te voelen en als stimulans voor de vluchteling om wat vaker de deur uit te gaan. Ze is aardig tevreden met het aantal horecazaken dat deelneemt en ook het draagvlak onder inwoners neemt toe. Haar Facebookpagina Uitgestelde Koffie 't Gooi heeft bijna 350 likes.

Voor de korte termijn wil ze het aantal uitbreiden naar tien horecazaken en het aantal likes kan ook nog een boost gebruiken. "Het moet een olievlek worden." Zodra die olievlek zich wat meer verspreidt, is de tijd ook rijp voor een plattegrond met deelnemers. Inmiddels is er al een logo ontworpen voor de deurstickers. De enthousiaste Fecken, die dit allemaal vrijwillig doet, hoopt dat veel horecaondernemers zich aangesproken voelen. Ze is met name nog op zoek naar horecaondernemers in Blaricum en Hilversum.

Voor wie niet kan wachten op het plattegrondje, hier alvast de deelnemers: in Huizen is dat het Wapen van Huizen, in Naarden EVEN eten&drinken bij De Doelen, in Bussum De Smulderie en Juice Monkey - voor een uitgestelde smoothie - en in Laren de poffertjeskraam op De Brink.

De villa van Vroom in 1962.

Op de hoek van de Brinklaan en de Kerkstraat (daar waar nu Scapino vrijetijds-spullen verkoopt) stond tot het voorjaar van 1966 een villa met een grote tuin. Villa De Brinkhof was in gebruik geweest als verzorgingshuis maar stond al een tijdje leeg. Het zich steeds weer uitbreidende kruideniersbedrijf Albert Heijn had zijn oog op deze toplocatie laten vallen en verving het uit 1876 daterende pand door een moderne supermarkt.

De gesloopte karakteristieke villa heeft dus een lange geschiedenis. Een belangrijk moment daarin was de aankoop in 1902 door warenhuiseigenaar Willem Vroom. Zijn zakenpartner Dreesmann bezat al een soortgelijk huis verderop aan de Brinklaan (bij de Gooiberglaan). De vestiging van de verschillende welgestelde Amsterdammers betekende een enorme verandering van het dorpse Bussum. De -toen nog Gooilust geheten- villa van Vroom stond bovendien midden in de dorpskern, tussen de oude Brink en het nieuwe raadhuis. Zeer aanwezig.

Albert Heijn in 1974.
De Bussumse Courant 31 maart 1966.

Kleurrijk zijn de verhalen die in het dorp over de villabewoners rondgingen. Zowel in het huis als in de tuin waren veel Bussumers werkzaam die oog- en oorgetuige waren van het leven van de familie. Eén zo'n verhaal is de tragedie van de bedlegerige zoon, waarvoor Vroom in de tuin een enorm prieel liet bouwen. Geld maakt niet gelukkig.

Ook voor Villa Gooilust geldt dat de tijden veranderen en alles een keer zijn levensduur heeft gehad. Toen door de toename van het verkeer op de Brinklaan en de Huizerweg wegverbreding noodzakelijk was werden stukken tuin opgeofferd. De Brink werd een druk punt in het dorp (bijvoorbeeld als busstation), de rust was voorgoed voorbij. De ene na de andere villabewoner vertrok daarom weer uit het centrum.

Anno 2016 zeggen we het weer: Vroom en Dreesmann heeft zijn tijd gehad. Scapino trouwens ook.

Hans Jonker

HC Naarden wil dat ouders zich gedragen

Leuke leuzen moeten sportief gedrag stimuleren

De prijswinnaars.

NAARDEN - Enthousiaste ouders die langs de lijn aan het schreeuwen zijn, kinderen die niet meer weten of ze de aanwijzingen van papa of van de trainer moeten opvolger: kortom, fanatiek gedrag dat over de top gaat. Dat is gedrag dat totaal niet past bij Hockeyclub Naarden. Om hier aandacht voor te vragen, heeft de hockeyjeugd gedragsregels opgesteld voor de ouders.
HC Naarden heeft sportiviteit en respect hoog in het vaandel. Als onderdeel van de campagne Be Cool & Play Fair is de prijsvraag uitgeschreven onder de noemer: De beste tip voor mijn ouders langs de lijn.

Heuse jury
Een driekoppige jury kreeg de taak om de vier leukste inzendingen uit te kiezen. In die jury zaten Manon Copini (bestuur), Feline van Hout (CS+, MA2 en coach) en Daaf van Seventer (Hansie For Ever).

'Positieve fans laat je horen, voor jullie wil ik scoren'

De slogan is: Be Cool, Play Fair.

Ze hadden bedacht drie leuzen te kiezen, maar besloten er toch vier te kiezen.

Slogans
Het gaat om de volgende slogans: 'Wil je mij zien vlammen als een held, motiveer me langs het veld'. 'Niet zeiken, lekker kijken' en 'Be cool, not a fool' en tot slot 'Positieve fans laat je horen, voor jullie wil ik scoren'.

De winnende inzendingen kregen een jack, alle andere deelnemers een poloshirt.

'De winnende leuzen komen op speciale kaartjes die we uitdelen'

"De winnende leuzen komen op speciale kaartjes die weer worden uitgedeeld aan de ouders die langs de lijn staan", zegt Manon Copini, bestuurslid van de hockeyclub. Op de voorkant staan de vijf huisregels van de hockeyclub.

Line-up
De inzenders van de leuzen mochten afgelopen zondag bij het eerste team de line-up doen. Vervolgens moedigden zij in hun nieuwe shirts het team aan bij de belangrijke wedstrijd tegen MHC Leusden.

Naarden won overigens de wedstrijd met 5-1.

BFC toont veerkracht en neemt revanche

BUSSUM - Na weken met teleurstellende resultaten hebben de voetballers van BFC afgelopen weekend knap revanche genomen. De Bussumers versloegen streekgenoot ASV'65 met 5-3.

BFC tankte met goed voetbal veel vertrouwen, al duurde het even voordat de Bussumers op gang waren. Voor rust leek ASV'65 de betere ploeg, BFC had problemen met de kracht van de tegenstander. Na wat kansjes over en weer kwam ASV'65 nog voor rust op voorsprong. BFC stelde echter al snel weer orde op zaken: Tjerk Posthuma reageerde alert na een hoekschop en scoorde.

Meteen na rust kreeg BFC al snel twee goede kansen, maar was het ASV'65 dat weer op voorsprong kwam. Het was een aanzetje voor een paar doelpunten over en weer. Vlak na de Ankeveense treffer zette Maurits Knoop BFC weer naast de tegenstander. De eerste de beste aanval van de tegenstander zorgde ervoor dat ASV'65 de voorsprong wederom kon pakken. Na de treffers stroopte BFC de mouwen nog eens op om terug te kunnen komen. Dat lukte knap. Een afgemeten verre vrije trap van aanvoerder Dico Knevel zette BFC weer op 3-3. Daarna zette BFC goed door en volgden nog twee treffers: Tjerk Posthuma en de debuterende jeugdspeler Felix Brosschot zorgden voor een terechte Bussumse zege.

Hockeysters moeten eerste plaats afstaan

BUSSUM - Het zou zomaar kunnen dat de hockeysters van Gooische afgelopen weekend het kampioenschap hebben verspeeld. De Bussumse hockeysters verloren onverwacht van subtopper Upward (3-2) en moesten daardoor de eerste plaats afstaan.

De Bussumse hockeysters hadden vooral problemen met het stugge en felle spel van de tegenstander. De tegenstander kon wegkomen met een paar grove charges, waar de Bussumers te vaak door verrast werden. Lang leek het erop dat de ploeg nog een punt kon redden, maar de slotfase leverde een derde tegentreffer op.

Hockeyers houden afstand
Na een zege afgelopen weekend hebben de hockeyers van Gooische nog steeds goede kansen op klassebehoud. De Bussumse ploeg was afgelopen weekend, zoals verwacht, te sterk voor de nummer laatst Phoenix: 5-2. Voor rust kenden de Bussumers nog wel wat problemen. De ploeg kwam wel op voorsprong, maar zag de nummer laatst snel weer terugkomen. Na de rust konden de Bussumers een gaatje slaan en kon de zege zeker worden gesteld.

Weer een late nederlaag levert voetballers SDO een kater op

Foto: Johan van der Geest

BUSSUM - Een forse kater afgelopen weekend voor SDO. De Bussumse voetballers verloren op het allerlaatste moment, toen het zelf leek toe te slaan, van het hoger geklasseerde DHC: 1-2.

SDO en DHC waren het hele duel aan elkaar gewaagd. Voor rust was DHC het meest aan de bal, maar kreeg behoudens een afgekeurde goal geen echte kansen. Na rust nam SDO het spel over, maar kwam DHC onverwacht op een voorsprong te staan. DHC-aanvaller Jordy Brouwer schot een rebound laag langs de SDO-keeper. Na een uur voetballen kwam SDO terecht terug door een goal van Maikel van Latum. SDO bleef na de goal aanzetten. De Bussumers streden voor de zege en kregen een paar goede kansen. Pech zorgde ervoor dat er geen goals kwamen: SDO schoot op de lat en kopte een corner net over. Een late counter van DHC kostte de Bussumers de kop.

NVC geeft zege weg

NAARDEN - De voetballers van NVC hebben afgelopen weekend dure punten verspeeld tegen Houten. De Naarder tweedeklasser stond lang op een voorsprong, maar stapte toch met 2-2 van het veld.

NVC zat op rozen nadat het op een 0-2 voorsprong kwam. Voor rust opende Zinho Neves de score voor de Naarders, na rust verdubbelde Ferry de Smaalen de voorsprong. Houten had aan de slotfase genoeg om alsnog een punt te pakken: door twee snelle goals werd de zege van NVC afgepakt.

Goede zaken voetbalsters

BUSSUM - De voetbalsters van SDO hebben nog steeds een kans op klassebehoud. De Bussumers voetbalsters wonnen afgelopen weekend van concurrent Antibarbari: 4-1.

Voor rust maakte SDO nog veel fouten. Toch kwamen de Bussumers op voorsprong door een doelpunt van Susanne Veldhuisen. Na de rust kreeg SDO eerst een tegentreffer te verwerken, maar stelde snel weer orde op zaken: Jennifer Neef (2x) en Roos Mous zorgden met goals mede voor de afgetekende zege.

'Goed moment voor nieuwe Renault'

Kopers van een nieuwe Renault Clio kunnen tijdens de Salon de Promotion bij de Renault-dealer gratis upgraden naar een Renault Clio Estate. Dat betekent twee keer voordeel: want naast de upgrade ter waarde van € 1.500,- geldt er een extra inruilwaarde. Er is meer. Zoals de totaal nieuwe Renault Mégane. Deze dynamische middenklasser met een onderscheidend design is te bewonderen bij Arend Auto. De Salon de Promotion loopt nog tot en met maandag 28 maart 2016 (tweede paasdag). Door de extra inruilwaarde, die kan oplopen tot € 4.000,-, is dit is echt wel een heel goed moment om een nieuwe Renault te kiezen, zeggen de Renault-dealers.

Golf GTI Clubsport met soepele zesbak

Optimaal rijplezier dankzij progressieve besturing en dynamic chassiscontrol.

De Golf GTI Clubsport – de krachtigste Golf GTI ooit – is er nu ook met een handgeschakelde zesversnellingsbak.
Tot nu toe was de special edition ter ere van de 40e verjaardag van de Golf GTI – waarvan er in Nederland al ruim veertig exemplaren zijn verkocht – enkel met een 6-traps DSG-transmissie te bestellen. Maar nu komen ook de echte GTI-puristen aan hun trekken dankzij de Golf GTI Clubsport met handgeschakelde zesversnellingsbak. Deze versie voltooit de sprint naar de 100 km/u in 6,3 seconden. De topsnelheid bedraagt 250 km/u.

Met een vermogen van 195 kW/265 pk en een koppel van 350 Nm is de Clubsport de krachtigste Golf GTI ooit. Bovendien kan deze Golf dankzij de boostfunctie tijdelijk zelfs 213 kW/290 pk en 380 Nm aan trekkracht leveren. Het Clubsport-onderstel zorgt samen met het elektronisch gestuurde sperdifferentieel (XDS+), de progressieve besturing en het optionele DCC (dynamic chassiscontrol) voor optimale tractie én maximaal rijplezier. De Golf GTI Clubsport met handgeschakelde zesversnellingsbak is per direct te bestellen bij de Volkswagen-dealers. De prijzen beginnen bij 42.490 euro.

Astra Sports Tourer zeer geavanceerd

Onderweg naar showroom

De nieuwe Astra Sport Tourer zit vol hoogwaardige snufjes.

De nieuwe Opel Astra Sports Tourer staat vanaf komende maand bij de dealers. Opel heeft al meer dan 130.000 orders voor de enkele maanden geleden geïntroduceerde nieuwe vijfdeurs Astra en de Astra Sports Tourer ontvangen. De afgelopen jaren is deze modelversie goed geweest voor 30 procent van de totale Astra-verkopen in Europa.

De Astra Sports Tourer is voorzien van dezelfde trendsettende kenmerken als zijn vijfdeurs evenknie. Hij is gebaseerd op een geheel nieuwe ultralichte voertuigarchitectuur, waarmee de nieuwkomer tot wel 190 kilogram lichter is dan zijn voorganger. Doordat ook de nieuwe Sports Tourer uitsluitend door de nieuwste generatie motoren wordt aangedreven, is hij vlotter en levendiger en biedt hij meer rijplezier. Tegelijk is hij zuiniger. De buitenafmetingen zijn gelijk aan die van zijn voorganger, maar toch is de nieuwe Astra Sports Tourer beduidend ruimer. Inzittenden hebben achterin zowel meer hoofd- als beenruimte.

Aan boord zijn allerlei geavanceerde veiligheids- en assistentiesystemen en andere voorzieningen aanwezig die normaliter zijn voorbehouden aan auto's in hogere segmenten. Het uiterlijk springt in het oog dankzij de elegante, atletische vormgeving. Het aerodynamische design zorgt voor een luchtweerstandscoëfficiënt van 0,272 CW en daarmee is de Astra Sports Tourer net zo gestroomlijnd als de vijfdeursversie.

Nieuwe topuitvoering Suzuki Vitara

De nieuwe uitvoering is leverbaar in het meest complete uitrustingsniveau.

Suzuki introduceert een nieuwe uitvoering van de Vitara: de Vitara 1.6 diesel AllGrip TCSS ofwel Twin Clutch System by Suzuki. Deze nieuwe 6-trapsautomaat met dubbele koppeling is de eerste van Suzuki en exclusief voorbehouden aan Suzuki's compacte SUV. Met de nieuwe Vitara 1.6 diesel AllGrip TCSS is het Vitara-aanbod op volle sterkte.

De nieuwe uitvoering is leverbaar als High Executive, het meest complete uitrustingsniveau van de Vitara. Extra comfort wordt geboden door onder meer climatecontrol, cruisecontrol met stuurwielbediening, stoelverwarming vóór, een navigatiesysteem en een achteruitrijcamera. Er is ook een extrasportieve versie met de nieuwe 1.4 BoosterJet turbobenzinemotor die 140 pk/103 kW levert. De Vitara S is naar wens leverbaar met AllGrip, Suzuki's vierwielaandrijving voor extra comfort en optimale grip en veiligheid. De prijzen beginnen bij € 35.099,-.

Ford komt met groot licht dat anderen niet verblindt

Ford heeft nu een koplamp bedacht die groot licht geeft zonder andere bestuurders te verblinden. Namelijk door - hoe simpel - de lichtstralen die andere bestuurders kunnen verblinden te blokkeren. Of dat systeem een beetje goed werkt, is te testen in de nieuwe S-MAX, Galaxy en Edge, want daar is dit grootlicht beschikbaar. Het systeem werkt samen met Adaptive Front Lighting System, dat de hoek van de koplampstraal en de intensiteit aanpast op basis van o.a. snelheid, verlichting en stuurhoek.

Ook grote maten onderbroeken nachthemden pyjama's voor dames en heren. Verkoop van Beeren ondergoed Con-Ta Gino-Santi en Giovanni. Ik verzorg ook verpleeghuispakketten. Zaterdag op de markt in Huizen. Woensdag op de markt in Almere-Stad. Marjon vd Wal

Want zo lief heeft God de
wereld gehad
dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Gewoon in Naarden: foto afdrukservice uit een professioneel foto-vaklab bij u om de hoek. Wij drukken af met de ultra moderne FUJI DL600 en de Epson 11880 zeer hoge kwaliteit. Prijzen zeer scherp, veel maten verkrijgbaar, keuze hoogglans, luster. Nieuwsgierig naar al onze mogelijkheden? En dat zijn er veel zie de site: http://www.fotovakprintnaarden.nl of ga om direct te bestellen naar de link http://afdrukservice.fotovakprintnaarden.nl Fotovakprint Naarden Amsterdamsestraatweg 15d. De werkplaats/showroom is geopend op di-wo en donderdag van 09:00-17:30. Maandag en vrijdag zijn de productie dagen, dan alleen op afspraak. Parkeren is gratis pal voor de deur op eigen terrein, wij verwelkomen u graag. Met vriendelijke groet, Bertine 06-28762763 en Dick 06-51083335

FOURNITUREN-HANDWERKEN MARION EN YOUR SELECTION NIEUWE BRINK 1-3 BUSSUM, ENTREE BRINKLAAN SCHUIN T/O DE WIBRA. REPERATIE NAAI-LOCKMACHINES EN 20% KORTING OP ALLE KATIA BREI/HAAKGARENS.

Ligplaats (7 X 3 m.) te huur in het Naarderwoonbos, 600,00 euro p.j. Info: 035-6948865.

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 60,-.
Tel.: 035-8870159

Goudkoers hoog! T.k. gevr: oud goud, gouden tientjes, Krugerranden e.a. gouden en zilv. munten, muntverzamelingen etc. Kevelam Garderen 0577-461955 lid NVMH

Woningontruiming / boedelafwikkeling ? 035-6224216 - www.zwartblok

Verzorgen wij uw elektronische aangifte inkomstenbelasting 2015 en eventueel uw aanvraag huur- en/of zorgtoeslag. Ik kom bij u aan huis. W. Aleva. Tel.: 035-6982840

Te huur in Bussum: WERK-, HOBBY-, OF OPSLAGKAMER ong. 14 m2, in souterrain, ruim lichtinval, met verwarming, wastafel en gez.toilet. Huur € 122,- p/m. Info 06-10397243

Te koop: scootmobiel 3 wiel pride lunetta sport. Zeer goede staat € 475,- 06-27016747 na 19.00 uur.

Te huur in Naarden-Vesting schitterend ruim appartement 90 m², 2 slaapkamers, luxe eetkeuken met balkon, ruime woonkamer, luxe badkamer, grote berging in souterrain. Per direct beschikbaar. € 1.275,- p/m ex. Inl: 035-6942300 (06-53421180)

Per direct garage te huur in centrum Bussum. € 140,- per maand. Info: 06-10397243

Thaise massage Ban Wiangtjan. Sinds 2013 zijn wij gestart met een team van zeer ervaren masseuses die u kunnen helpen bij diverse lichamelijke klachten. Laarderweg 22, 1402 BJ. mail: wiangtjan@gmail.com tel: 035-7851359 of 06-46890213! Tot snel!

APPLE HULP De Applespecialist van 't Gooi. Reparaties van o.a. MacBook, iMac, iPads. Apple cursus volgen? Meer info: www.digiit.net / 06-34071112 Kees Vlaanderen

Nieuwe website € 500,- Goedkoop en snel bij KroonWebdesign.nl 06-30490399

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak- en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

BUHR ZOEKT BOEDEL uw huis leeg en bezemschoon. Nu de gehele dag contact mogelijk via 06-10566581

Taxi naar/van Schiphol vanuit Naarden / Bussum € 50,-. Goodkinds taxiservices tel. 06-26984855.

Gratis feestzaal tot 180 pers. incl. onbeperkt drank v.a. 10,-. Info 06-53319921

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Gezocht: oud, antiek speelgoed, treinen, motorfiets, auto etc. Mag ook defect zijn, ook hout en metaal speelgoed.
035-6938689

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Bootzeilen/dektenten te
koop.
Meer info:
www.dekzeilenspecialist.nl of
bel 06-55771928

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

BUHR ZOEKT BOEDEL uw huis leeg en bezemschoon. Nu de gehele dag contact mogelijk via 06-10566581

Dak4all voor al uw dakwerk met garantie, goed werk en betaalbaar 06-39045434

Te huur: Studio 30 m2 in souterrain gemeubl. incl. G,W,EL. € 525,-. Inl. 035-6935525 / 06-22393323.

Te huur: Benedenwoning met kelder, tuin, schuur. Huur
€ 495,- per maand in Bussum 06-44860367