NaarderNieuws

7 februari 2018

NaarderNieuws 7 februari 2018


Partijen op weg naar verkiezingen

GOOISE MEREN De gemeenteraadsverkiezingen komen eraan: op woensdag 21 maart gaan we naar de stembus om de volgende gemeenteraad van Gooise Meren te kiezen.

Alle kandidatenlijsten zijn dinsdag (gisteren) ingeleverd. Dit keer doen er tien politieke partijen mee aan de verkiezingen. Er is plaats voor 31 raadsleden. Wie dat worden hangt compleet af van de verkiezingsuitslag. De zittende partijen die meedoen zijn: VVD, D66, CDA, PvdA, GroenLinks, 50Plus en Hart voor BNM. De partij Gewoon Gooise Meren verlaat de raad en doet niet mee aan de verkiezingen.

Dan zijn er nog de nieuwkomers: Goois Democratisch Platform (GDP), de ChristenUnie en Behoud Speelpark Oud Valkeveen (BSOV).

Tv-debat

Aftellend naar de grote dag van de stembusgang zetten BussumsNieuws, NaarderNieuws, MuiderNieuws en GooiTV de lijsttrekkers van de politieke partijen tegenover elkaar. De partijen stellen zich voor en debatteren over enkele stellingen. Deze week: Jos de Lange van het CDA en Jelmer Kruyt van het GDP. Over de staat van Gooise Meren, volgende gemeentefusies en verkeer en parkeren. De gehele uitzending is overigens ook terug te kijken op gooitv.nl of op de website van deze krant.

3

Wethouder Gerben Struik is ernstig ziek en neemt time-out

BUSSUM Bij GroenLinks-wethouder Gerben Struik is kanker geconstateerd. "Ik ben direct geopereerd en er is meteen begonnen met chemotherapie. Ik houd me vast aan het feit dat het goed te behandelen is. De komende maanden moet ik een time-out nemen. Alleen zo kan ik goed genezen."

Tijdens zijn afwezigheid zullen de andere leden van het college van B en W de portefeuille van Struik waarnemen. Burgemeester Han ter Heegde wenst namens het college Struik spoedig beterschap toe en veel sterkte voor hem en zijn gezin. De fractie en het bestuur van GroenLinks laten weten geschrokken te zijn van het bericht. Tegelijk is de partij hoopvol dat de wethouder volledig zal genezen. Struik blijft lijsttrekker van GroenLinks bij de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart. Tijdens zijn afwezigheid neemt de nummer twee van de lijst, Barbara Boudewijnse, zijn taken als lijsttrekker over.

Misdrijven zijn gedaald

GOOISE MEREN Er waren het afgelopen jaar minder misdrijven dan het jaar daarvoor. Het totale aantal daalde het afgelopen jaar voor Gooise Meren met 8 procent. Dat maakt de gemeente bekend aan de hand van de laatste gegevens van de politie.

Er vonden afgelopen jaar 2692 misdrijven plaats. Een jaar eerder waren dat er nog 2941. De gemeente scoort op veel vlakken beter: vooral het aantal autokraken (-29 procent), bedrijfsinbraken (-25 procent) en het aantal zakkenrollen (-67 procent) nam af. Daarnaast daalde het aantal woninginbraken (-7 procent) een beetje. Wel steeg het aantal fietsendiefstallen (+19 procent), het aantal winkeldiefstallen (+21 procent) en het aantal gevallen van huiselijk geweld (+19 procent).

Rijdende concertzaal 'Classic Express' voor basisschoolleerlingen

Foto: Bob Awick

NAARDEN De Classic Express stond deze week op het ABRI-terrein, zodat de kinderen van de Naardense basisscholen in de eerste rijdende concertzaal ter wereld kennis konden maken met klassieke muziek. Jonge musici, die eerder deelnamen aan het Prinses Christina Concours, traden op voor diverse scholen, waaronder de Godelindeschool.

Selma van der Bijl

Abdulrahman Hammamy (37) from Syria was reunited after a year and eight months with his wife Siham (31), sons Ahmad (14) and Umran (12) and daughters Shaimaa (8) en Bayan (5). He is excited and relieved to be finally able to hug and hold his family again. Foto: Selma van der Bijl

De Naardense fotografe heeft de Paul Peters Fotoprijs gewonnen met haar serie 'Geluk(t)'. Ook met haar foto 'Thuisbevalling' won ze een prijs.

11

Een uitgelezen boek
Het Spiegel

Geschiedenis van een villawijk van 1874 tot heden. Historicus en Spiegelbewoner Paul Schneiders stelde het boek samen dat in 2010 uitkwam.

Dat was hem wel toevertrouwd; in de jaren daarvoor beschreef hij de historie van Bussum in drie delen onder de titel Buitengewoon Bussum. Ook de geschiedenis van het Spiegel deelt hij in in drie periodes en hij plaatst de historie in het brede kader van de ontwikkelingen in Nederland. 1874 was het jaar dat er voor het eerst treinen stopten in Bussum. Daarmee begon een periode van snelle groei, instroom van kapitaalkrachtige nieuwe inwoners en van nieuwelingen die de wereld van geld, kunst en cultuur meebrachten en verder ontwikkelden. Grote kavels, waar in één villa een gezin met personeel kwam te wonen, werden in de decennia erna steeds verder opgedeeld. Flatgebouwen kwamen niet zelden in de plaats van villa's met tuinen. Het Spiegel is nu een beschermd dorpsgezicht. Het gebonden boek telt 145 bladzijden met vele foto's en kaartjes. Uitgeverij Van Wijland in Laren gaf het boek uit.

Wilt u dit boek kopen? Enige exemplaren zijn te koop voor 18 Euro. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

Van broedhok tot ziekenboeg

Er staan soms de gekste dingen voor mijn garagedeur. Nu eens een paar computers, dan weer een centrifuge, een stereotoren of een geheimzinnig houten kistje met deksel en handgreep.

Aanvankelijk dacht ik dat dat kistje weer eens een zelfgemaakte speakerbox zou zijn. Bij opening werd al snel duidelijk wat het was. Er zaten drie lampen in, een rooster met fijne spijltjes, een hygrometer en een lange thermometer met een rood streepje bij de 100. Ik wist het vrijwel meteen zeker: dit moest een soort broedmachine zijn. Er zat bovendien een soort regelbare thermostaat aan de buitenkant, dus het kon niet missen. De eigenaar meldde zich en mijn veronderstelling bleek juist. Het was een broedhok van zijn vader om er postduiveneieren in uit te broeden. Deed geen dienst meer en moest weg. Dus even neerzetten voor de garage aan de Boslaan en alles zou goed komen.

Het kwam zelfs méér dan goed. Eerst wist ik me met de houten kist geen raad, maar ineens brandde het ideeënlampje! Ik ging de kist doneren aan het Vogelasiel in Naarden, ooit opgericht door mijn goede vriend Barend van Ingen, allang niet meer onder ons. Zo gezegd, zo gedaan. Ik op weg naar het Vogelasiel. Ik werd daar allerliefst te woord gestaan door Eline, die graag de kist in ontvangst nam. Heel handig om er gewonde of herstellende vogels tijdelijk in onder te brengen. Een fraai staaltje van echte recycling. Ga eens kijken in Naarden en aarzel niet een gift te doen.

Weerbericht

Na donderdag meer bewolking en afnemende vorst

Als de dagen lengen gaat de winter strengen, luidt het gezegde. Voor deze week gaat dat op. Een brug van hoge luchtdruk tussen het Azorenhoog en een Russisch hogedrukgebied zorgt voor een koude oostelijke stroming. Na donderdag schuift de hogedrukzone naar het zuiden. De stroming wordt dan zuidwestelijk. De vorst tempert en er komt wat meer bewolking.

Donderdag en vrijdag

In de nacht naar donderdag vriest het bij circa -6 graden matig. Overdag is het vrij zonnig. De temperatuur loopt op naar + 3 graden. De matige oostenwind draait overdag naar zuid. In de nacht naar vrijdag vriest het bij -3 à -4 graden nog licht. Overdag neemt de bewolking toe met kans op wat regen of natte sneeuw. In de middag wordt het omstreeks +3 graden.

Het weekeinde

Zaterdag lijkt overwegend droog te verlopen. In de nacht vriest het licht (-3 graden, overdag oplopend naar circa +4 graden. Er is bewolking met af en toe zon. De matige zuidwestenwind neemt zondag iets in kracht toe. Er volgt meer bewolking met kans op regen, lokaal eerst natte sneeuw. In de nacht daalt het kwik tot rond het vriespunt. Overdag wordt het zo'n +5 graden.

Weetje

In deze februariweek schijnt de zon volop en het is enkele dagen droog. Een ommezwaai, want zowel december als januari was zeer somber en zeer nat. Samen waren deze beide maanden met in totaal 72 zonuren veruit de somberste tot dusver van deze 21e eeuw. Normaal is 112 zonuren. Tevens waren ze met circa 220 mm neerslag in onze regio de natste tot dusver.

Naarden:
*Grote Kerk 10.00 u. ds. V.C. Lindenburg; Naarderheem 10.30 u. ds. W.B. v.d. Woord
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie kapelaan A. Geria; za. 10/02 17.30 u. Eucharistie; woe. 14/02 19.00u. Aswoensdag pastoor M. Costa
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. dr. M.J. Kater

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00u. Eucharistie kapelaan M. Sendecki; woe. 14/02 19.30u. Aswoensdag kapelaan A. Geria
*RK St. Jozefkerk 11.00 uur Eucharistie pastoor C. Fabril; woe. 14/02 16.00u. Aswoensdag pastoor C Fabril
*PGB Oost-Centrum Verlosserkerk 10.00u. ds. N.W. den Bok H.A.
*PGB West Spieghelkerk 10.30u. ds. J.H.W. Elhorst. Tikkie Anders
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. T. Jacobs en 17.00 u. ds. F. Wijnhorst
*Remonstranten N-B gezamenlijke dienst bij Doopsgezinde Gemeente
*Vrijzinnigen N-B gezamenlijke dienst bij Doopsgezinde Gemeente
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30u. ds. F.F. Boogerd
*Evangelisch-Lutherse Gemeente Het Gooi 10.00u. mw. drs. E.E. Aarsen-Schiering
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. mw. ds. J. de Jong-Buursma
*Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst *De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst
*Kerk in de Meent 10.00u. ds. H.J. Bodisco Massink

Vanaf 7 februari zendt GooiTV
de volgende programma's uit:

- TV Magazine met diverse onderwerpen.
- In Derde Termijn met het eerste echte verkiezingsdebat. CDA en Goois Democratisch Platform gaan met elkaar in discussie over Gooise Meren.
- RegioHub: over de voedselbank.
- Het twee-wekelijks gesprek met de burgemeester van
Hilversum, Pieter Broertjes.

GDP wil politiek in een nieuw jasje steken, het CDA gaat voor stabiliteit

Komende weken verkiezingsdebatten op tv en in de krant

Deze krant en GooiTV houden in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen iedere week een verkiezingsdebat. Deze week: GDP en CDA.

Jelmer Kruyt (GDP), Sjoerd Stoop (presentator) en Jos de Lange (CDA). Foto: Bob Awick

BUSSUM Jelmer Kruyt is de fractievoorzitter van GDP (Goois Democratisch Platform). Deze voormalige VVD’er begon een kleine drie maanden geleden zijn eigen partij samen met de eenmansfracties van Jan Kwekkeboom (Gooise Ouderenpartij) en Erik Pieter Vlaanderen (fractie Vlaanderen, voorheen VVD). Zijn partij staat voor vernieuwing en betrokkenheid.

Jelmer Kruyt uit Naarden: "Wij willen de politiek in een nieuw jasje steken. Daarom hebben we een digitaal platform laten bouwen. Wat ons betreft is de kloof tussen burger en politiek te groot geworden. Wij plaatsen relevante onderwerpen op de site en mensen kunnen daarop reageren. Wij beginnen met een voorlopig standpunt en kijken of dat past bij de reacties en onze achterban. Inwoners kunnen ook zelf punten onder de aandacht brengen. Op deze manier willen wij vier jaar lang luisteren en de dialoog voeren. Als blijkt dat de inwoners iets anders willen, dan moet je stoer genoeg zijn om te zeggen: dan is mijn standpunt ondergeschikt aan dat van degene die ik vertegenwoordig."

Hij vervolgt: “We maken ons hard voor het ondernemerschap, er gebeurt niets. Wij willen aandacht om bijvoorbeeld de regeldruk weg te nemen en het digitaal ondernemersdossier te realiseren. En op het gebied van parkeren zien we dat de regels in alle kernen onnodig gelijkgetrokken zijn. Er zijn oplossingen bedacht voor niet-bestaande problemen. Zeker als je het hebt over de blauwe zones in Naarden en Muiden. Daar moet een goede oplossing komen.”

CDA

GDP: 'Er zijn parkeer- oplossingen voor niet-bestaande problemen'

Bussumer Jos de Lange heeft jarenlange ervaring in de gemeenteraad. CDA-wethouder Marleen Sanderse was vorig jaar lijsttrekker, maar stopt na de verkiezingen wegens gezondheidsredenen. De Lange werd door de leden unaniem als lijsttrekker gekozen. Zijn partij staat voor betrokkenheid en stabiliteit.

"Het CDA is een brede volkspartij met veel ervaring. Wij doen in alle gemeentes van Nederland mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. Het CDA is de grootste lokale partij van heel Nederland. Wij zetten in op echte betrokkenheid in de gemeente en dat iedereen mee moet kunnen blijven doen. Je ziet CDA’ers overal in de haarvaten van onze gemeenschap: bij verenigingen en noem maar op. Die betrokkenheid moeten we blijven houden naar de toekomst toe."
"Het CDA heeft al veel bereikt. Na de verkiezingsuitslag hebben wij onze verantwoordelijkheid genomen en zijn in het college gaan zitten. Hoe moeilijk het ook was om een nieuwe gemeente op te starten. Wij hebben aan de kerntaken meegewerkt, zoals goede dienstverlening, openbare orde en veiligheid. De kracht van het CDA is dat wij met elkaar de eindrit hebben gehaald en dat is heel belangrijk voor het vertrouwen. We hebben binnen Gooise Meren saamhorigheid gevonden in de drie aparte kernen. Het is zaak dat nu uit te bouwen."

CDA: 'GM wordt met Weesp de mooiste gemeente van Nederland '

Het debat

In het tv-debat legt presentator Sjoerd Stoop ook enkele stellingen voor aan de partijen.
Stelling: De gemeente staat er na twee jaar goed voor.
GDP: "De begroting is op orde, daarvoor krijgt het college een pluim. De harmonisering is gebeurd. De kanttekening is dat de gemeente hierdoor erg in zichzelf is gekeerd. Kijk meer op straat, voel hoe de zaken liggen."
CDA: "Het gaat goed, maar we zijn nog lang niet klaar. We hebben zorgen; zo zijn er geen woningen te vinden voor onze kinderen en daar moeten we aan gaan werken. Ook is het belangrijk dat we de kernen gaan verbinden met het openbaar vervoer."

Stelling: Gooise Meren moet op zoek naar een fusiepartner voor de toekomst.
GDP: "Nee, we zijn net gefuseerd en moeten eerst hier zaken op orde stellen en pas daarna verder kijken. Dat kijken moet met de inwoners, bijvoorbeeld middels een raadgevend referendum. Met 55.000 inwoners heb je een behoorlijke body, ongeacht of Weesp er wel of niet bij komt. Een grote Gooistad willen we vooralsnog niet."

CDA: "We hebben nu onze handen vol aan het besturen van deze gemeente voor onze inwoners. Als Weesp voor ons kiest, zijn ze van harte welkom. Voor de Gooi en Vechtstreek zou de aansluiting van Weesp een aanvulling zijn. Gooise Meren kan met Weesp erbij de mooiste gemeente van Nederland worden."

Stelling: De Brinklaan in Bussum moet autovrij worden.
CDA: "De inwoners hebben daar geen behoefte aan. Het centrum gaan we niet afsluiten voor auto's."

GDP: "Ja, bijvoorbeeld op afgesproken tijden. Ik bedoel het stuk tussen de McDonald's en de rotonde. Ik pleit voor een onderzoek om te kijken hoe men aankijkt tegen de afsluiting op gezette tijden zoals de drukke zaterdag."

Het hele interview is terug te kijken op gooitv.nl.

Burgemeester brengt eerst ID-kaart langs

Paspoort kan waar en wanneer je wilt bezorgd worden

Mevrouw Beijdals werd verrast met een bezoek van de burgemeester. Foto: Gemeente Gooise Meren

BUSSUM De 80-jarige mevrouw Beijdals kreeg afgelopen vrijdag haar nieuwe identiteitskaart overhandigd door burgemeester Han ter Heegde.

Bezorging kan 's avonds en in het weekend, thuis of op je werk

"Ik had verwacht dat een bezorger van de AMP-groep voor de deur stond, maar tot mijn verrassing was het de burgemeester", vertelt een enthousiaste mevrouw Beijdals. "En ik kreeg ook nog een bos bloemen. Echt geweldig."

Inwoners van Gooise Meren kunnen hun paspoort of identiteitskaart laten bezorgen. Dit kan ook 's avonds en in het weekend en waar je maar wilt: bij je thuis, op je werk, dat maakt niet uit. Voor het aanvragen van een paspoort of een identiteitskaart hoef je vanaf nu alleen nog maar naar het gemeentehuis om je pasfoto af te leveren en een vingerafdruk te laten scannen. Je hoeft dus niet een week later terug te komen om je bestelde paspoort op te halen. Voor 10 euro wordt het naar je toe gebracht. Dat hoeft natuurlijk niet: afhalen mag nog wel gewoon. De bezorgservice is er voor iedereen, maar is vooral voor mensen die slecht ter been zijn. De bezorging wordt gedaan door de AMP Groep. Dit bedrijf heeft veel ervaring met het bezorgen van vertrouwelijke documenten zoals paspoorten en identiteitsbewijzen.

Ronald Jansen alias Prins Knoppie


Heeft een klein bedrijf dat elektronische producten ontwerpt, bouwt en verkoopt, is 40 jaar.

Waar kennen mensen je van?
"Als oud-Bussumer - ik heb dertig jaar in Bussum gewoond - en inmiddels achttien jaar lid van de Erwtenschieters."

Waar ben je druk mee?
"Momenteel met prins zijn en secretaris van de Erwtenschieters en veel werken op de zaak."

Wat doe je als Prins Knoppie?
"Ik mag onze mooie vereniging voorgaan bij de feesten en het bezoeken van andere verenigingen. Daarbij geef ik het goede voorbeeld en loop graag voorop bij de polonaise."

Waarom De Erwtenschieters?
"Ik ben er terechtgekomen tijdens een kroegentocht met blaaskapel de Fluutjes. Veel van mijn vrienden en kennissen zaten daar ook. Het is een club waar jong en oud als één familie samenwerkt om mooie dingen te organiseren. Niet alleen deelname aan de optocht en feesten, maar ook elk jaar een variétévoorstelling in de bejaardentehuizen De Godelinde en De Zandzee."

Met wie een goed gesprek?
"Met onder andere de bewoners van De Godelinde en De Zandzee die een lang leven achter de rug hebben, veel meegemaakt hebben en daar vaak prachtig over kunnen vertellen."

Mooiste plek in Bussum?
"Het Brediuskwartier met onder andere Het Mouwtje."

Wat weten mensen niet van je?
"Weinig. Ik ben niet zo van de geheimen."

Waar mogen ze je voor wakker maken?
"Een verse cappuccino van eerlijke bonen. En een gezellig feestje. Al zou ik daar eerder voor wakker blijven, want ik ben een ochtendmens."

Van de lezers

Ook reageren op het nieuws? Mail naar redactie@naardernieuws.nl.

Het nieuwe cultureel centrum Podium DeMess organiseerde zondag een concert van het kwartet IL FARO met vier strijkers van het Metropool Orkest, het Concertgebouworkest en het Orkest van de 18de Eeuw. Zij speelden strijkkwartetten van Haydn en Mozart, een fantastische muzikale gebeurtenis van ruim een uur. Maar wat was het jammer en gênant dat er maar vijftien betalende bezoekers waren. Vanwege de beperkte tijdsduur en de lage toegangsprijs was het een unieke gelegenheid kinderen mee te nemen en die met klassieke muziek in contact te brengen. Vervelend is dat zoiets moois vanwege de kosten niet zo gauw meer georganiseerd wordt. In het Muziekgebouw aan het IJ was de afgelopen week de Strijkkwartetten Biënnale met maar liefst 17.000 bezoekers. Onbegrijpelijk dit verschil in muziekbeleving op nog geen 25 kilometer afstand!
Herman ten Kroode

Naarden verandert in Wallegat

NAARDEN Carnavalsvereniging de Vestingnarren houdt komende zaterdag om 13.11 uur de grote carnavalsoptocht vanaf de Amsterdamsestraatweg. De stoet is rond 15.00 uur in de Vesting.

13

Bewonerscommissie Mooi Naarden vindt dat huidige plan van tafel moet

'Als we niet oppassen, worden de Borgronden een beetje het verdriet van Naarden'

De Amersfoortsestraatweg is regelmatig erg druk. Foto: Bob Awick

NAARDEN Ze zijn niet tegen woningbouw, maar het huidige plan voor de Borgronden moet van tafel, of het moet aangepast worden. Dat is in het kort de boodschap van bewonersvereniging Mooi Naarden en de bewoners van het Componistenkwartier I en II.

'Wat kan Naarden nog hebben, dat moet het uitgangspunt zijn'

"We maken ons grote zorgen over de druk op het voorzieningenniveau en de afhandeling van al het verkeer", licht Ronald Stevens de bezwaren toe. Stevens is een van de woordvoerders van Mooi Naarden en woont zelf aan de Huizerstraatweg. Half januari ging er ook al een brief van twee kantjes vol bezwaren richting de gemeenteraad en er staan inmiddels gesprekken met diverse politieke partijen op de rol. Stevens: "De verkeersdruk op de Huizerstraatweg, de Vesting en de Amersfoortsestraatweg gaat alleen maar toenemen, en die straten zijn al overbelast." Ook de paar winkels aan de Amersfoortsestraatweg zijn volgens de bewonersgroep niet op zoveel meer mensen berekend. Het zou gaan om ongeveer 400 nieuw te bouwen woningen. Wat dan wel een acceptabel aantal woningen is, daar wil Stevens geen uitspraak over doen. "Ik draai het liever om. Neem als uitgangspunt het voorzieningenniveau en de verkeersafwikkeling. Wat is daar de capaciteit van, wat kan Naarden nog hebben?" Inmiddels is er met de ontwikkelaars van het plan, VOF Naarden Borgronden, een participatietraject opgezet. Stevens: "We hebben geen reden om te twijfelen aan de goede bedoelingen van de VOF, maar onze belangen zijn niet hetzelfde." Bovendien, zo stelt de bewonersvereniging, zouden de bewoners van het Componistenkwartier onvoldoende geïnformeerd zijn over de plannen en worden bezwaren niet serieus genomen. "We ervaren het als een schijnparticipatieproces en missen de regievoering door de gemeente." De gemeente laat in een reactie weten dat ze haar rol wel degelijk serieus neemt, maar dat de VOF in deze fase de leiding heeft over de participatie. "Zowel de gemeente Naarden als de gemeente Gooise Meren heeft de inwoners regelmatig en uitgebreid over de Borgronden geïnformeerd. De ontwikkelaars zetten die lijn voort. De omwonenden krijgen de kans om binnen de gestelde kaders mee te denken over de planvorming, onder meer over de uitstraling van de wijk en de afwikkeling van het verkeer." De gemeente laat ook weten dat er in maart extra verkeersmetingen worden gedaan op de Amersfoortsestraatweg. De plannen voor woningbouw op die plek dateren al van ruim 10 jaar geleden. De toenmalige gemeente Naarden wilde eigenlijk de sportvelden naar de Borgronden verhuizen en op de leeggekomen plek woningen bouwen. Die rollen werden omgedraaid. Vorig jaar roerden de omwonenden zich ook al, maar de komst van de woningen is nu dichterbij dan ooit, aangezien een van de belemmeringen - de geurcirckel van Givaudan - is weggevallen.

Het Gooi On Stage voor vmbo-leerlingen en vaklieden

De leerlingen komen de Grote Kerk binnen via de rode loper. Foto: Het Gooi On Stage

NAARDEN Sommige leerlingen van het vmbo weten heel goed wat ze later willen worden, andere hebben nog geen idee. Tijdens het evenement Het Gooi On Stage in de Grote Kerk van Naarden kunnen deze leerlingen verschillende vaklieden ontmoeten en met ze in gesprek gaan om een beroepskeuze te maken.

"Om een goede keuze te kunnen maken, is het belangrijk om te weten wat het beroep inhoudt", vertelt projectleider Eleonore de Vette. Tijdens de derde Gooi On Stage op dinsdag 13 maart ontmoeten zo'n 800 leerlingen ruim 200 mensen met uiteenlopende beroepen. Deze dag krijgt op 5 april een vervolg en dan brengen de leerlingen een werkbezoek aan de professionals waarmee ze een match hebben gemaakt tijdens het beroepenfeest. "We zijn nog wel op zoek naar veertig professionals die het leuk vinden om tijdens het beroepenfeest en de Doe Dag leerlingen inzicht geven in hun beroep. Het zou heel fijn zijn als kapsters en schoonheidsspecialisten zich aanmelden om over hun beroep te praten, want van die beroepen hebben we nog geen aanmeldingen en veel meisjes op het vmbo hebben daar interesse in. Ook missen we in de groensector en dierenverzorging, bijvoorbeeld een dierenassistente, nog professionals. Wat ons is opgevallen, is dat er heel weinig mediabedrijven zich hebben aangemeld. Jammer vinden we dat, want Hilversum is de Mediastad en veel vmbo-leerlingen stromen door naar het mbo. We denken dat deze bedrijven deze leerlingen graag in dienst willen nemen als ze klaar zijn met hun opleiding."
Het Gooi On Stage wordt geopend door burgemeester Han ter Heegde en Ton Heerts, voorzitter van de landelijke MBO Raad en ambassadeur van het project. Volgens Ton is het vmbo de kweekvijver van talent, want de vmbo'ers zijn de mbo'ers van morgen. "Het is daarom heel belangrijk dat elk kind de kans krijgt te ontdekken wat hij of zij later wil worden, met alle ondersteuning die daarvoor nodig is. Ik vind dat de overheid deze jongeren meer moet motiveren voor een mbo-studie omdat we straks een groot tekort aan vakmensen, zoals in de bouw, krijgen. De komende jaren daalt het aantal jongeren in het mbo door onder andere de enorme maatschappelijke druk op jongeren om de havo en dan het hbo te volgen. De overheid moet het onderwijs zien als een langdurige investering. Een beroepsbevolking die zich gesteund voelt in scholing, in werk en in een leven lang ontwikkelen, blijft gemotiveerd om de mouwen op te stropen en aan de slag te blijven." Mensen die enthousiast over hun vak willen vertellen, kunnen zich aanmelden via www.hetgooionstage.nl.

Voor juiste keuze is het belangrijk om te weten wat het beroep inhoudt

'Mijn focus ligt op het vastleggen van ingrijpende en intieme momenten'

Selma van der Bijl wint de Paul Peters Fotoprijs

De Naardense fotografe Selma van der Bijl heeft de Paul Peters Fotoprijs gewonnen met haar serie 'Geluk(t)'. Ook met haar foto 'Thuisbevalling' won ze een prijs.

Abdulrahman Hammamy (37) uit Syrië werd na een jaar en acht maanden herenigd met zijn vrouw en kinderen. Foto: Selma van der Bijl

NAARDEN "Ik ben ongelofelijk blij en dankbaar dat ik voor het project 'Geluk(t)' de Paul Peters Fotoprijs heb gewonnen en dat het onderwerp 'Gezinshereniging' nu meer onder de aandacht komt", aldus Selma van der Bijl.

"De eerste prijs in de Kunst, Cultuur en Entertainment-categorie van de Zilveren Camera had ik niet zien aankomen. Op de Paul Peters Fotoprijs had ik gehoopt, maar had niet verwacht dat ik die zou winnen. Dat mijn serie gekozen is uit ruim 400 reportages voelt nog steeds onwerkelijk."

Kippenvel

"Afgelopen zondag was ik bij de opening van de tentoonstelling 'Canon Zilveren Camera' in Museum Hilversum en kwam er een bezoekster naar me toe. Ze vertelde me dat ze van de serie 'Geluk(t)' kippenvel kreeg. En daar doe ik het voor. Met mijn foto's wil ik graag de menselijke kant belichten en het is bijzonder als mensen geraakt worden."

Het roer om

Van der Bijl gooide in 2012 het roer om. Ze ruilde haar carrière in het bedrijfsleven in voor een studie aan de Fotoacademie in Amsterdam. Selma is in december vorig jaar afgestudeerd en heeft nu al twee belangrijke fotoprijzen gewonnen.

"De serie 'Geluk(t)' was mijn afstudeerproject. Ik heb gekozen voor het fotograferen van vluchtelingen die na vele jaren werden herenigd met hun familie. Via VluchtelingenWerk heb ik oproepen geplaatst. Met mijn serie wil ik voorbij de nummers, statistieken en oordelen. Dit zijn allemaal mensen: vaders, moeders en kinderen.

Schiphol

Op Schiphol ontmoette ik de families voor het eerst en ik zorgde ervoor dat ik hét moment niet zou missen. Het waren vaak hartverscheurende gezinsherenigingen, maar als ik achter de camera sta, ben ik met mijn vak bezig en gefocust om het juiste moment vast te leggen."

"Ik heb tot nu toe vijftien herenigingen vastgelegd, maar krijg nog steeds verzoeken om familieherenigingen te fotograferen. En daar kan ik geen nee tegen zeggen. Het geeft Selma veel voldoening dat ze, naast het vertellen van een urgent verhaal, de families blij kan maken met de foto's.

Voor de Canon Zilveren Camera, de belangrijkste journalistieke fotowedstrijd in Nederland sinds 1949, ontving Van der Bijl de eerste prijs in de categorie Kunst, Cultuur en Entertainment enkel. "Mijn werk gaat over verbinding en het vastleggen van grote gebeurtenissen. Mijn focus ligt op intieme en ingrijpende momenten, zoals de foto 'Thuisbevalling'. Het winnen van deze prijzen is een mooie aanmoediging voor het begin van mijn carrière als fotograaf. Ik wil de 'Geluk(t)'-serie graag verder uitbreiden en ook meer journalistieke en commerciële opdrachten doen, waaronder bruiloften. Aan de Paul Peters Fotoprijs is een foto-opdracht gekoppeld, dus ik mag met een nieuw project aan de slag."

De tentoonstelling met de genomineerde en winnende foto's is tot en met zondag 25 maart te zien in Museum Hilversum aan de Kerkbrink.

'Oh, Oh Naarden' werkt keihard om alles af te krijgen voor de optocht

Dit jaar lopen zestien groepen mee in de carnavalsoptocht door Wallegat

De carnavalsoptocht begint zaterdag om 13.11 uur. De stoet gaat via de Keverdijk. De verwachting is dat ze rond 15.00 uur de Vesting in komen.

De groep 'Oh, oh, Naarden' is in ieder geval een van de gezelligste groepen. Foto's: Bob Awick

NAARDEN Ze noemen zichzelf 'Oh, Oh Naarden', een club vrienden die bekend staat als zeer fanatiek. Het was maandagavond nog flink stressen in de garage op het industrieterrein om alles piekfijn in orde te hebben voor de grote carnavalsoptocht.

'De meesten van ons hebben als kind het carnaval meegekregen'

De jongeren zijn tussen de negentien en 23 jaar en waarschijnlijk de jongste deelnemers met een eigen act. "Het is een bij elkaar geraapt zooitje eigenlijk. We begonnen met een paar ex-prinsen en de meesten van ons hebben als kind het carnaval meegekregen. We kennen elkaar al langer dan vandaag en doen nu voor de zesde of zevende keer mee."
Dit jaar heeft de groep niet gekozen voor een praalwagen, maar gaat als loopgroep. Een van hen geeft aan dat ze dachten dat dit minder werk zou opleveren, maar helaas bleek dat niet zo te zijn. Sinds november zijn ze er al mee bezig. En ja, ze gaan zeker voor de winst, vertelt een lachende Calvin Groot. Het thema dit jaar is 'Spreekwoorden', vertelt organisator Erik van Herwijnen. Iets waar alle groepen een eigen, ludieke draai aan geven. Calvin: "We hebben afgelopen weekend 'broei' gehad. Dat houdt in dat er al een tipje van de sluier wordt opgelicht over hoe de verschillende groepen zich presenteren. Onze tip was: we nemen twee vrienden mee die carnaval niet kennen. Moeten ze wel of niet meedoen met de polonaise? Zonder al te veel te willen verklappen, zien we overal zelfgemaakte 'vrienden' verschijnen. Jeanine Weerdenburg: "We hebben nog maar een paar avonden om alles af te krijgen. We hebben bijvoorbeeld 56 schoenen gemaakt voor al onze vrienden!"

Achter haar wordt druk gewerkt. Handschoenen worden opgeblazen, de buizenconstructies en het bevestigen met klittenband wordt getest. Het is een heel karwei waar de groep veel plezier in heeft. Ze lopen vrijdag nog een testrondje voor de grote optocht. Het wordt flink sjouwen en de een is daar positiever over gestemd dan de ander. Een van de jongens zegt dat hij gewoon op zijn klompen gaat. Sommige meiden vrezen dat het afzien wordt over de 5 kilometer lange route. Langs de route zullen ze in ieder geval worden opgebeurd door bekenden en krijgen ze vast wel een biertje of een bitterballetje. De winst kunnen ze al bijna ruiken. Van Herwijnen: "De jury bestaat uit de winnaars van vorig jaar: Anita Pijpers, Marina Polder en Gonny Kerkheiden. Zij weten als geen ander wat er allemaal bij komt kijken om de mooiste act te maken."
Aan de optocht doen vele groepen, praalwagens en muziekkorpsen mee. De start is zaterdag 10 februari om 13.11 uur op de Amsterdamsestraatweg.

De buizenconstructie wordt getest.

Handmassage ingezet tegen eenzaamheid

Ouderen in Naarderheem kunnen wekelijks de massage krijgen

De warmte van de handen en persoonlijke aandacht zorgen haast direct voor een vertrouwde sfeer.

NAARDEN Medewerkers en vrijwilligers van geriatrisch revalidatiecentrum Naarderheem zijn geslaagd voor de cursus 'Handmassage in de Zorg'. De gedachte hierachter is dat een massage weldaad en ontspanning kan geven aan lichaam en geest en dat geldt ook zeker voor een handmassage.

Een kleine handeling als een handmassage kan dan ook veel betekenen

Iedereen heeft de cursus voltooid en ze hebben dinsdag hun certificaat ontvangen. De medewerkers en vrijwilligers bieden de wekelijkse handmassages aan als extra service aan de revalidanten in Naarderheem. "Handmassage kan in de geriatrische revalidatiezorg grote meerwaarde hebben, omdat ontspanning een voorwaarde is om je goed te kunnen inspannen tijdens de therapiemomenten", vertelt cursusleidster Daisy Hatusupy. "Zeker CVA-patiënten, dat zijn revalidanten die een beroerte hebben gehad, hebben moeite om hun energie goed te verdelen en de massage kan hen daarbij helpen. Een kleine handeling als een handmassage kan dan ook veel betekenen voor zowel de patiënt als de zorgverlener. Het kan angstige en onrustige gevoelens verminderen en er is een moment van echt en warm contact." De vrijwilligers en medewerkers bieden de massages aan als extra service.
Tijdens de cursus werd, naast het leren masseren, ook aandacht besteed aan hygiëne, contra-indicaties, ergonomie en omgaan met diverse ziektebeelden. In Naarderheem revalideren veelal ouderen na een CVA of een knie- of heupoperatie, maar ook mensen met de ziekte van Parkinson en longaandoeningen.

"Het geven van zo'n handmassage is uitermate geschikt om op een laagdrempelige manier contact te maken. De warmte van de handen, de geurende oliën en de persoonlijke aandacht zorgen haast direct voor een vertrouwde en ontspannende sfeer. Onze ervaring binnen zorginstellingen leert ons dat het niet alleen de cliënten, maar ook het personeel en mantelzorgers enorm veel brengt." En dat blijkt ook uit de vele hartverwarmende reacties in het gastenboek. Een patiënt schreef: 'Mijn partner is enkele jaren geleden overleden. Sindsdien ben ik niet meer aangeraakt. Ik merk dat het mij ontspant en mij erg goed doet.' Iemand anders schreef dat ze door haar val erg afhankelijk was geworden en dat ze zich ook vaak eenzaam voelt. 'Dat deze lieve groep vrijwilligers ons elke week gaat verrassen met de handmassage is ongelofelijk!'

De cursus werd mogelijk gemaakt dankzij financiële ondersteuning van de Stichting Vrienden van Naarderheem.

Dansavond voor jongeren met verstandelijke beperking

BUSSUM Het nieuwe initiatief 'Dansen&Sjanzen' is bedoeld om jongeren vanaf zestien jaar met een verstandelijke beperking een leuke avond te bezorgen. Het eerstvolgende feest wordt gehouden op zaterdag 10 februari bij Brownies & DownieS aan het Julianaplein.

"We organiseren dit feest voor de derde keer", vertelt eigenaar Niels de Lange. "Het is een gezellige en veilige dansavond voor jongens en meisjes met een verstandelijke beperking. De lunchroom wordt een beetje verbouwd tot disco met discolampen en speakers, zodat iedereen lekker kan dansen en sjansen. Het thema is 'Valentijn ontmoet Prins Carnaval' en als je wilt kun je verkleed komen in carnavals- of valentijnskleding. Ook is er een dj en kunnen de tieners hun eigen muziek aanvragen; dat gaat van Nederlandse muziek tot echte dansmuziek. De jongens en meisjes die werken bij Brownies & DownieS komen allemaal, maar iedereen met een beperking is welkom. Het is leuk om te zien hoe ze met elkaar omgaan en wat een lol ze hebben, want daar gaat het allemaal om bij Dansen&Sjanzen. Ook hebben we de woongroepen en dagbestedingen aangeschreven en we hopen dat er veel tieners komen."
Niels vertelt dat ze dit feest vier keer per jaar willen organiseren. "Het volgende feest staat gepland voor april/mei. En wij zijn op de avond zelf met vijf mensen aanwezig om het te begeleiden en op gang te brengen. Natuurlijk staan we ook op de dansvloer en zingen keihard mee met de liedjes. Het is echt een geweldig leuke avond en het is aan de jongeren wat ze leuk vinden om te doen: wel of niet dansen, zingen of fijn langs de kant staan. Ze zijn daar allemaal vrij in." Dansen&Sjanzen is 'afgekeken' van collega's in Alkmaar. "We zijn met een groepje medewerkers gaan kijken of het een leuk feest was. De jongens en meisjes die meegingen, waren zo enthousiast dat we dachten: dit gaan we ook doen, en zo is het begonnen. We doen nog meer leuke activiteiten met onze jongeren. We hebben een fooienpot in de lunchroom staan en van het geld zijn we vorig jaar een dagje naar de Efteling geweest, ook hebben we een kerstdiner georganiseerd en zijn we gaan schaatsen bij Bussum op IJs."
'Dansen&Sjanzen' is van 19.00 tot 22.00 uur. De entree is 10 euro, inclusief drankjes en hapjes. Reserveren via 035-631 68 35 of mailen naar bussum@browniesanddownies.nl.

Meedenkers gezocht voor straatnamen

GOOISE MEREN Wat is een leuke straatnaam? De gemeente zoekt inwoners die mee willen denken over nieuwe straatnamen. De straatnamencommissie komt vijf keer per jaar samen. Deze commissie telt nu vooral leden van de historische kringen van Gooise Meren. Er wordt gezocht naar een meer gemengde samenstelling. Belangstellenden kunnen zich melden bij Jaap Boomsma via j.boomsma@gooisemeren.nl.

Verbouw Deen-supermarkt kan beginnen

BUSSUM Supermarkt Deen aan de Laarderweg kan snel beginnen met de verbouwplannen omdat de gemeente deze week de vergunning verleent.

Deen wil dat de supermarkt straks 350 m2 groter wordt zodat het voldoet aan de moderne maatstaven. Het wordt afwachten of er geen bezwaren komen tegen de vergunning. Buurtbewoners hadden eerder zorgen over de bouwplannen en vreesden overlast van de grote parkeerplaats achter de supermarkt, kletterende winkelwagentjes en de toename van de verkeers- en parkeerdruk. Aan de hand van de klachten heeft de supermarkt de plannen aangepast. Er worden onder meer zogenaamde 'akoestische maatregelen' genomen om de overlast tegen te gaan.

Kinderfilmfestival brengt een ode aan kinderboeken en aan lezen

Organisator Van der Burgt: 'Het draait om verbeelding en creativiteit'

Het van oorsprong Amsterdamse kinderfilm- en speelfestival wordt dit jaar ook in Filmhuis Bussum gehouden. Dat is tot stand gekomen omdat de organisator ook in Bussum woont.

Liselotte van der Burgt is zakelijk leider en organisator van het filmfestival. Foto: Marije van Woerden

BUSSUM Het is van oorsprong een Amsterdams festival, maar het trekt al zeven jaar door het land. "Daarbij doen we vooral de grote filmtheaters aan. Maar omdat ik in Bussum woon en goede contacten met het Filmhuis heb, leek het mij een goed idee om het festival hier ook te houden", vertelt Liselotte van der Burgt (46). Van der Burgt is zakelijk leider en een van de organisatoren van het Taartrovers Film Festival, dat komende zaterdag en zondag in Filmhuis Bussum wordt gehouden.

Het Taartrovers Film Festival is een kinderfilm- en speelfestival voor kinderen in de leeftijd van twee tot negen jaar. Dit jaar is het thema van het festival 'Lettersoep en Prentenkoek'. "Het is een ode aan het boek en aan lezen. Uit de films die we vertonen, blijkt de liefde voor kinderboeken. We letten er altijd op dat de films mooi gemaakt zijn, met prachtige technieken", aldus Van der Burgt.

"Het draait bij het Taartrovers Film Festival om verbeelding en creativiteit. Dat is bij hele jonge kinderen vaak nog volop aanwezig. Maar op een bepaalde leeftijd nemen kinderen afstand. Door ze tijdens het festival bijzondere kinderfilms aan te bieden, bijvoorbeeld sprookjes met pratende dieren, geven we ze de ruimte om die fantasie te blijven gebruiken."

Er draaien diverse films voor kinderen van 2 t/m 9 jaar.

Koesteren

Ze vertelt dat de kinderen tijdens het festival niet alleen naar films kunnen kijken, maar dat ze tussen het filmkijken door ook allerlei activiteiten kunnen verrichten. "We bouwen een decorachtig landschap dat een eenheid vormt met het thema. De filmbeleving gaat dus door en wordt daardoor versterkt."

'De kinderen kunnen aan de slag met een drukpers'

Boeken en drukkunst

Dit keer zijn die activiteiten en spelletjes gericht op boeken en boekdrukkunst. "Dat betekent dat kinderen aan de slag kunnen gaan met druktechnieken, zoals de drukpers en monoprint. Ook staan er typmachines en naaimachines, zodat de jonge filmkijkers zelf kunnen typen of hun zelfgemaakte boekjes kunnen laten naaien. Ook kunnen ze letters stansen van wortels of courgettes. Bij alle activiteiten gaat het om creativiteit, om samen spelen en ontdekken. En de kinderen mogen net zo lang in de 'speeltuin van de verbeelding' blijven als ze zelf willen. De kinderen maken zelf iets en wat we terughoren van ouders is dat ze dat koesteren. Dat ze er zuinig op zijn."

Visie

Van der Burgt is al vanaf het begin betrokken bij de organisatie van het kinderfilmfestival. "Ik werk als zakelijk directeur van het Imagine Film Festival, een festival voor volwassenen met niet-realistische films, bijvoorbeeld sciencefiction- en fantasyfilms. Jaren geleden ontstond het idee om ook een filmfestival voor kinderen te organiseren. Dat werd het Taartrovers Film Festival.

"Het is erg leuk om steeds weer op zoek te gaan naar nieuwe films voor kinderen. Soms worden we gevraagd om ergens onze visie op cultuureducatie te geven. Zo komen we op ideeën. Verder houden we natuurlijk bij wat er wordt uitgebracht en wat er wordt vertoond. Ook zijn we aangesloten bij een Europese organisatie."

Opening

Ze vertelt dat de harde kern van de organisatie van het kinderfilmfestival uit drie mensen bestaat. "Daarnaast kunnen we gelukkig bouwen op een grote groep tijdelijke krachten en freelancers." Het Taartrovers Film Festival begint zaterdagochtend om 9.00 uur in het Filmhuis Bussum. "Bij de opening is er muziek. Ook zullen kinderboekillustratoren Ingrid en Dieter Schubert hun opwachting maken. Verder ligt er een witte loper. De kinderen die bij de opening aanwezig zijn, kunnen met speciale laarzen letters maken op de loper."

Meer informatie via taartrovers.nl, kaarten zijn te bestellen via filmhuisbussum.nl.

'Balans tussen presteren en plezier'

NVC-trainer Joeri van Gelder weet hoe je succes creëert

Trainer Joeri van Gelder heeft het prima naar zijn zin bij voetbalclub NVC. Foto: Bob Awick

door Yvette de Vries

NAARDEN De recente verlenging van het contract van Joeri van Gelder, zondag 1-trainer bij NVC, is wat hem betreft niet de laatste keer. De 45-jarige hoofdtrainer van de Naardense voetbalclub heeft het prima naar zijn zin op de velden aan de Amersfoortsestraatweg.

De trainer gaat zijn zevende seizoen in. De eerste drie jaar was hij assistent-trainer, daarna schopte hij het tot hoofdtrainer. Zolang hij het naar zijn zin heeft en het goed voelt, blijft hij nog lang aan NVC verbonden, wat hem betreft. Redelijk honkvast dus.

'Ik ben echt trots op mijn staf en we hebben een gezamenlijk doel'

Band opbouwen kost tijd

Volgens Joeri is het ook belangrijk dat je de tijd neemt om ergens te aarden. "Het duurt altijd even voordat je een band en vertrouwen opbouwt. Dat heeft gewoon tijd nodig." De steun van zijn staf is daarbij voor hem van onschatbare waarde. "Ik ben echt trots op ze: assistent-trainer Jeroen van Beerthuizen, Casper Nelis, keeperstrainer en trainer van het 2e, en tot slot teammanager Rob Snoek. We hebben een gezamenlijk doel en houden elkaar scherp."

Balans houden

Behalve een lange adem heeft Joeri nog een belangrijke troef: de balans houden tussen presteren en plezier. "Je moet je verdiepen in je spelers, ook buiten het voetbal en af en toe moet je de teugels loslaten." De hele tijd op je strepen staan heeft geen zin, laat de hoofdtrainer weten. "Ik had toen ik zelf voetbalde een trainer die dat deed; nou, dat werkt niet."

Joeri wijst het balans houden ook aan als een van de succesfactoren van de afgelopen periode. "Dat is echt onze kracht, dat zie je ook dit seizoen." Ze zijn halverwege het seizoen en voeren de ranglijst aan.

Ambities

Het zondag 1-team bevindt zich qua niveau aan de bovenkant van de middenmoot, maar Joeri ziet ze wel doorstoten naar een of twee klassen hoger. Voordeel is dat er dan ook wat meer betaalde activiteiten mogelijk zijn. Simpelweg omdat er meer sponsorgelden zullen binnenkomen.

Kijkend naar dit seizoen is het eerste doel dan ook de koppositie vasthouden en promoveren naar de eerste klasse. Joeri glimlacht: "Het kan alleen maar minder worden, we hebben namelijk nog geen wedstrijd verloren." Maar hij is vol vertrouwen. Joeri geeft toe dat er, zeker met de succesvolle seizoenen achter de rug, best weleens aan hem getrokken wordt door andere clubs. Maar tot nu toe heeft hij ze weten af te houden.

"Zolang ik het naar mijn zin heb en de club ook blij met mij is zie ik geen reden om te vertrekken. NVC is echt mijn club."

Grote uitdagingen

De grootste uitdaging is niet alleen de koppositie behouden, ook het behouden van spelers staat hoog op de prioriteitenlijst. Net als de aanwas van nieuwe talenten. "We hebben helaas niet de luxe dat we veel uit eigen jeugd kunnen putten. Veel jongeren gaan studeren en vertrekken."

"Dat betekent dus goed om je heen kijken en regionaal actief werven. Er wordt gescout van Weesp tot Almere en Amersfoort."

UIT DE HISTORIE VAN BUSSUM EN NAARDEN
Hans Ferree

Aan het eind van de Kapelstraat, recht achter de Vituskerk, was jarenlang een bekende radiowinkel. Veel Bussumers verbonden in het midden van de vorige eeuw de naam van eigenaar Ferree niet alleen aan de verkoop van radiotoestellen maar ook aan zijn luidsprekers. Geen feestelijke gebeurtenis in Bussum werd aangekondigd zonder de vermelding 'De geluidsinstallatie wordt verzorgd door de firma Radio Ferree'.

Veel bekender geworden dan vader Jan is zoon Hans. Al kort na zijn middelbare schooltijd haalde Hans Ferree de landelijke kranten met het verslag van zijn avonturen op een wereldreis in de jaren 1949 en 1950. Liftend naar Zuid-Frankrijk, per vrachtschip naar Noord-Afrika, dwars door de Sahara. 'Mijn vertrouwen in mijn vroegere aardrijkskundeleraar kreeg een gevoelige knauw. Ik heb sneeuwballen gegooid in de Sahara. Wij hebben bevroren bronnen met houwelen moeten openhakken' vertelt Hans later aan Het Parool.

Het Parool 28 december 1950
Foto: Ingrid Handjes
Trouw 23 oktober 1950

Werkend op een vrachtschip bereikte de jonge Bussummer Canada, waar hij een baan vond. Niet de journalistieke job die hij graag wilde, wel bijvoorbeeld werk als winkelbediende. Maar dan vult Hans Ferree opeens toch vele krantenkolommen: hij wordt gearresteerd voor illegale grensoverschrijding en zal vijf weken in een Canadese cel doorbrengen. Alle Nederlandse kranten berichten over de Bussumse avonturier.

Na terugkeer in Nederland vindt Ferree werk in de reclamewereld. Hij zal hier een enorme carrière maken en vele bekende reclamecampagnes bedenken. De lezers van het blad Avenue zullen zich de rubriek Hints van Hans herinneren, waarin vaak heel raak op nog komende trends wordt vooruitgelopen. Over zijn wereldreis schrijft de globetrotter het boek 'Avonturen in drie werelddelen'.

Hans Ferree overleed vorig jaar op 87-jarige leeftijd.

Hans Jonker

21 / 28

Babak-o-Doestan met 'Mijn hart zoekt'.

Vrijdag 9 februari

SeniorWeb Inloopspreekuur

10:00 uur | Bibliotheek Bussum

Van 10.00 tot 12.00 uur zit een team computer-deskundigen van SeniorWeb klaar om vragen op het gebied van computers, laptops, tablets of smartphones te beantwoorden.

Zaterdag 10 februari

Repair Café Bussum

10:00 uur | Denksport Centrum Bussum

Bezoekers zijn welkom voor advies of om samen met de reparateurs kleine defecten te repareren aan kledingstukken, tassen, huisraad en huishoudelijke apparaten. Ook voor fietsen en kleine elektronica.

Manfulness, krachtig man-zijn

12:30 uur | Jachthaven Naarden

Manfulness is voor mannen die willen werken aan hun cognitieve, emotionele en lichamelijke ontwikkeling met als doel minder stress, meer focus en een groter algemeen gevoel van welbevinden. Kennismaken met Manfulness van Yogastudio Werk met Yoga? Reserveer dan een plek via werkmetyoga.nu/manfulness. De kosten zijn € 35,-.

OPEN DAG EHBO RODE KRUIS

15:30 uur | Rode Kruis Bussum

Zelf een keer proberen te reanimeren op een oefenpop? Leren hoe je iemand helpt die zich verslikt of hoe je iemand in de stabiele zijhouding kan leggen? Of ben jij een ouder, verzorger, opa of oma die er belang bij heeft te weten hoe te handelen bij ongevallen bij baby's en kinderen?

Billie - Lady Sings the Blues

20:15 uur | Spant! Bussum

'The Legends' zijn terug met een nieuw programma: 'Billie!' over The lady who sang the blues en andere diva's in de glorietijd van de jazz en soul van de vorige eeuw.

Zondag 11 februari

Inspirerende lezingen

10:30 uur | de Besant Hall

Lezing Kabbala en Archetypen door Magda van der Ende. Zoals iedere spirituele weg heeft ook de kabbala, deel van de Joodse mystiek, bewustwording tot doel.

Henk de Jonge 'Expectations Black & White'

15:30 uur | DeMess Naarden

Het recital is een collage van bekende en minder bekende composities. Henk speelt zowel klassieke werken van onder andere Beethoven, Chopin en Durand, als jazzy-achtige composities van Forsythe, Masman en Antheil. Gertian Maassen begeleidt met teksten en anekdotes.

Maandag 12 februari

Kinderkoor Bussum

16:00 uur | Gooische Muziekschool Bussum

Kinderkoor Bussum is voor kinderen van groep 2 t/m 4 en groep 5 t/m 8. De koren treden op 24 maart, 14 april en 2 juni op. Repetities Koor 1 van 16.00 - 16.45 uur en Koor 2 van 16.45 - 17.30 uur. Kosten € 15.

Adempauze - Afhankelijkheid

20:30 uur | Koningskamer Bussum

Stilte, live muziek, gedicht, tekst en enkele gedachten over thema's die ons bezig houden. Een moment van rust en bezinning. Na afloop een glas wijn.

Bruisend Berlijn

20:00 uur | Bibliotheek Bussum

Lezing van Wim Dooge over virtuele wandeling door Berlijn met bijzondere plekken.

Stilte maaltijd

18:30 uur | AC Jan Ligthart Bussum

Samen in stilte eten, een meditatief moment Maaltijd is veganistisch. Aanmelden: 035-6317068 of lisa@indeolmen.nl.

Woensdag 14 februari

Wandeltocht

13:00 uur | WOC Bellefleur Naarden

Vertrek vanaf Mackaylaan. Contactpersoon Gré Poort: 035-6951686.

Businessnetwerk rijker

7:00 uur | NH Hotel Naarden

Wil je vrijblijvend aanschuiven en lokale ondernemers ontmoeten en zaken doen tijdens het lanceringsontbijt? Je kunt je opgeven via www.bniforte.nl of www.facebook.com/bniforte.naarden.

ASGM MUseumbezoek

10:00 uur | Station Naarden-Bussum

Bezoek aan het Museum voor Volkenkunde in Leiden over Sieraden Makers en Dragers. Informatie bij Rita 06-81855544 of Truus 035-6920694.

Bridgen

19:30 uur | Het Trefpunt Bussum

Terug van weggeweest! Bridgeclub Trefpunt bridget weer en alle bridgers zijn welkom. Informatie via 035 6940321.

Amalia door Bredius- en Vondelkwartier

14:00 uur | WOC Spieghelwijck Bussum

Chris Leenders van Historische Kring Bussum vertelt over deze wijken aangelegd 1900/80: de afgegraven zanderijsloten, aanleg van Brediusweg, Bilderdijkpark, waterpartijen, hotels in de omgeving, gevarieerde architectuur van de villas. Entree €6,-.

Koningslezing: Rosita Steenbeek

20:00 uur | Koningskamer Bussum

Rosita Steenbeek is schrijfster en woont in Rome. Voor de Maand van de Spiritualiteit 2017 schreef ze een essay over compassie. De essentie ligt voor haar in het Bijbelcitaat 'Heb uw vijanden lief'. Ze vertelt ons hierover.

Mindful Pubers en Opvoeden

20:00 uur | Heart to Heart, Centrum voor welzijn en Inspiratie

Workshop over de kracht van mindfulness bij de opvoeding van kinderen. En wat kan mindfulness toevoegen aan het welzijn van puber(s)? De avond is gratis, wel graag even een plekje reserveren via pvanhameren@mindandmore.nl.

Babak-o-Doestan 'Mijn hart zoekt'

20:30 uur | DeMess Naarden

Een zoekend hart, een rusteloze ziel, verlangen, een houden van, gemis, hoop, een moment van geluk. Het klinkt wellicht anders in het Perzisch, maar het voelt niet veel anders...

Het Navarra String Quartet en vele andere internationale topmusici spelen in april weer in Weesp.

WEESP Op initiatief van het Navarra String Quartet wordt van donderdag 12 tot en met zondag 15 april de vijfde editie van het Weesp Chamber Music Festival gehouden in de Van Houtenkerk.
www.weespchambermusicfestival.nl.

Toonkunst speelt 'De gelaarsde Kat'

Een muziekfeest voor jong en oud

'De gelaarsde Kat' is een muziekfeest voor iedereen.

BUSSUM Het orkest van Toonkunst Bussum treedt op zondag 18 februari op in Spant! met het bekende sprookje 'De gelaarsde kat'.

Toonkunst geeft elk jaar een concert voor kinderen vanaf vier jaar, meestal met ondersteuning van een film of ballet en een verteller. De komende editie is het elfde kinderconcert. Dan wordt het bekende sprookje 'De gelaarsde kat' vertoond onder leiding van Yiorgo Moutsiaras. In dit concert vertolken jeugdige balletdansers van Dansstudio Van Harten de karakters. Extra feestelijk is het feit dat een tiental jonge strijkers uit het jeugdorkest van Toonkunst Bussum in het grote orkest meespeelt. Na afloop is er, in samenwerking met De Gooische Muziekschool, een instrumentenparade waarin het jonge publiek zich op alle instrumenten mag uitleven.

Het concert begint om 15.00 uur. Een kaartje kost 7,50 euro. Reserveren via mail orkest@toonkunstbussum.nl of bellen met Wil Senden, 035-6235309.

NH Toneel speelt 'DOEK!' in Theater in Zuyd

De voorstelling is een theaterpuzzel vol schakelingen.

BUSSUM In de tragikomedie 'DOEK!' repeteren Richard en Lies samen een voorstelling waarmee ze meer dan twintig jaar geleden afstudeerden en triomfeerden in de theaters.

Richard (Peter van Bokhorst) heeft in de afgelopen repetitieweken drie actrices weggepest en is blij met het tegengas en talent van Lies (Corien van den Wall Bake). Lies genoot al tien jaar van het Franse goede leven, maar leeft op bij hun samenspel in een Who’s afraid of Virginia Woolf-achtige zedenschets. Toch wurmen de liefde en pijn van hun oude leven samen zich al snel tussen de repetitieteksten door.
Maria Goos schreef in 2010 de voorstelling voor acteurs Peter Blok en Loes Luca. De voorstelling is een theaterpuzzel vol schakelingen tussen de hoofdpersonages en de rol die zij repeteren, maar ook tussen mensen waar ze het over hebben en hun vroegere zelf. Inmiddels is de voorstelling al meerdere keren hernomen, in het Duits en Turks vertaald, gelauwerd met een publieksprijs en in vele theaters gespeeld. Bovendien is 'DOEK!' het lievelingsstuk van de schrijfster zelf. Een verhelderend toneelstuk over echt en onecht, op het toneel, in de kunst en in de liefde.
De voorstelling is op vrijdag 16, zaterdag 17, zondag 18 en vrijdag 23 februari en op vrijdag 9, zaterdag 10, vrijdag 16, zaterdag 17 en zondag 18 maart in Theater in Zuyd aan de Lange Heul 149a, ingang Akkerlaan. De voorstelling begint om 20.15 uur en op zondag om 15.00 uur.

Kaarten reserveren kan via www.nhtoneel.nl.

Vrijwilligers gezocht

*Versa Welzijn Uit-Wijk in Bussum zoekt voor de tuin vrijwilligers met groene vingers.
*Naarderheem zoekt een vrijwilliger die op de maandagmiddag van 14.00 tot 16.00 kan uur helpen tijdens de kook/bakgroep.
*Versa Welzijn Uit-Wijk zoekt een vrijwilliger die het leuk vindt om op de dinsdagochtend ouderen een fijne tijd en aandacht te geven.

Deze en meer vacatures op www.versavc.nl. Voor informatie en advies vrij binnenlopen op de Ceintuurbaan 47 op dinsdag en donderdag van 10.00 tot 12.00 uur of in de bibliotheek op het Wilhelminaplein op de donderdag van 12.00 tot 14.00 uur. Afspraak maken is mogelijk via 035-6938525.

Foto-expositie over Gooise Meren

Foto: Vranz van Maaren

GOOISE MEREN Deze foto van de nieuwe spoorbrug bij Muiderberg is gemaakt in april 2017 met een drone door Vranz van Maaren.

Deze en veertig andere foto's van Gooise Meren, in de zomer van 2017 door lezers ingezonden, zullen tijdens de open dag, 17 februari, in het vernieuwde gemeentehuis van Gooise Meren aan de Brinklaan in Bussum getoond worden.

Burgemeester Han ter Heegde zal de presentatie openen.