NaarderNieuws

14 januari 2015

NaarderNieuws 14 januari 2015


Hotel in hartje Naarden

Muller voor het pand dat eind dit jaar een hotel moet zijn. Foto: Bob Awick

Boektiekhotel met veertien kamers en een suite

door Lisa van Dorp

NAARDEN - Wachter Muller kocht 1 december het pand op de hoek van de Marktstraat en de Raadhuisstraat van de gemeente. De Naarder wil het gebouw waar jarenlang ambtenaren in huisden, omtoveren tot hotel. Vijftien kamers, met uitzicht op de Grote Kerk en het stadhuis. Eind december moet het Vestinghotel klaar zijn.

Gebouwd in 1913 als politiebureau annex tekenschool, sinds de Tweede Wereldoorlog onderkomen van de gemeente, vanaf december hotel. Tussen de systeemplafonds, gipsen wandjes en tl-buizen die de vorige eigenaar achterliet, zijn binnen de originele details zichtbaar. Zware houten balken, ijzeren trekstangen die de gevels bij elkaar houden, kleine ruitjes. Muller wijst ze enthousiast aan. Hij wil het pand in zijn oude glorie herstellen. "Aan de buitenkant verandert er niets, van binnen gaan we alles strippen en dan weer opbouwen in de oude staat."

'De kamer met uitzicht op de Grote Kerk is de mooiste'

Muller (43) komt uit de hotelwereld en woont om de hoek bij zijn project. Met het Vestinghotel mikt hij op zakenmensen, toeristen en locals. De kamers moeten rond de 110 euro per nacht gaan kosten. Het hotel krijgt een duidelijk concept. "Het wordt een hotel plus: je kunt er slapen in goede bedden, met een goede badkamer. Als plus hebben we een lounge slash huiskamer met een open haard, waar ook niet-gasten welkom zijn. Een lounge met een 'neerploffunctie' waar kinderen net zo welkom zijn als de zakenman. We serveren er de hele dag door kleine hapjes."

Platenspeler
Als de verbouwing straks klaar is, telt het Vestinghotel veertien kamers en een grote suite. Muller pakt er een 'moodboard' bij, met foto's van vergelijkbare kamers en stijlen, om te laten zien wat hij ziet. De sfeer: comfortabel, knus, toegankelijk. "Het wordt eerder een boetiekhotel, een klein hotel met een luxe, eigenzinnige en intieme sfeer, dan een hip, trendy designhotel dat onderdeel is van een grote keten." Zo krijgt elke kamer een oldschool platenspeler zodat de gasten hun favoriete lp's kunnen draaien, die ze uit de lounge mee kunnen nemen. "En Spotify, want het is wel 2015."

De mooiste kamer wordt de suite aan de voorkant, met een spectaculair uitzicht op de Grote Kerk. "Top als je net getrouwd bent aan de overkant om hier dan je huwelijksnacht door te brengen." De suite op de eerste verdieping wordt 48 vierkante meter, met een grote badkamer en een vide. "Het plafond blijft grotendeels open, waardoor je tot in de nok kunt kijken. Er komen zes slaapplekken zodat je er ook met de hele familie in kan. Een unieke plek."

Als alles volgens plan loopt, gaat het hotel op 31 december feestelijk open. De gemeente is bezig om het bestemmingsplan aan te passen. De verbouwing start als de financiering helemaal rond is. "We hebben al lokale investeerders, maar we kunnen er nog een paar gebruiken", legt Muller uit. Lang gaat dat niet duren, verwacht hij. "Voor hetzelfde geld zijn we aan het eind van de maand rond."

Lees meer op pagina 3.

Dak flat Burg. J. Visserlaan sneuvelt

De brandweer moest met de hoogwerker het losgeraakte stuk dak weghalen. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Aan de Burgemeester J. Visserlaan heeft de storm afgelopen zaterdag voor forse schade gezorgd. Van een van de flats raakte door het weer een groot stuk van het dak los.

De brandweer was snel ter plaatse en zette de straat rond de flat af. De brandweermannen hebben het losgeraakte stuk dak weg kunnen halen. Het duurde even voordat de schade gerepareerd was. De storm zorgde de hele dag al voor problemen. De brandweer moest meerdere keren op pad voor stormschade. Aan de Amersfoortsestraatweg belandde een boom tegen een gevel.

Hertenkamp roept op geen brood te voeren

NAARDEN - De beheerder van de hertenkampen van Naarden en Bussum roept mensen met klem op om de herten geen brood meer te geven. Herten kunnen niet tegen brood omdat ze het slecht kunnen verteren. Deze week overleed daardoor zelfs een jong hertje.

Meerdere herten van het hertenkamp werden de afgelopen weken ziek van het eten van brood. "Herten verteren het brood heel slecht, waardoor ze maag- en darmproblemen oplopen. Dat kan ze fataal worden. Dat er deze week een jong hertje overleed heeft ons heel erg geraakt. Vandaar nu nogmaals een oproep", zegt beheerder Chantal Calis.

Veel brood
Het komt de laatste weken vaker voor dat er brood naar het hertenkamp wordt gebracht. "We merken vaak dat mensen brood brengen. Soms staan er zelfs hele dozen. We hopen dat mensen beseffen wat er gebeurt als de herten van het brood eten. We roepen dan ook op om vooral wat anders te voeren. Op het hertenkamp zelf staat een bord met wat wel gevoerd mag worden."

4

keer werd de brandweer zaterdag opgeroepen vanwege stormschade

Een ontroerend stencil

'Leerboek ener schoolse geschiedenis. Van 1953 tot 1963.' Redaktie: F. Hendriks Illustratie: Th. Weyers. Uitgave: St. Josephschool. Het klinkt heel gewichtig, maar is vooral vertederend.

Dit drukwerkje, een zelfvervaardigd stencil, trof ik onlangs aan in mijn brievenbus. Na het doorbladeren vond ik dat de inhoud vooral bij vroegere leerlingen van de St. Josephschool de nodige nostalgie zou opwekken. Het werkje was gevuld met aandoenlijke, nogal kreupele gedichtjes waarin diverse gebeurtenissen uit het verleden werden opgesomd. Zoals: Ode aan de Bel, Het Ontstaan, Het Gebouw, Ouderavonden, De school op Reis en nog een paar andere rijmpjes. Het vierde hoofdstuk A.C.T.I.E trof mij bijzonder. Hierin was een korte opsomming van de verschillende acties die de school in de loop van enkele jaren had gevoerd. Wij zouden nu zeggen: voor de goede doelen. Laten we eens kijken. In 1956 de hulp aan Hongaarse vluchtelingen: 340 gulden. In 1958 een zieke naar Lourdes gebracht: 800 gulden. In 1960 het lijden verminderen van spastische kinderen: 1300 gulden. Denk erom dat de bovengenoemde bedragen in die dagen, zo van 1956 tot 1962, flinke sommen betekenden. Wat ik van de St. Josephschool weet is dar er in 1959 een nieuw gebouw aan de Ceintuurbaan werd betrokken. Waar de oude stond moet ik in het midden laten. Voor de geïnteresseerde(n) heb ik slechts één boekje dat ik graag wil afstaan en ik ben ervan overtuigd dat er reacties komen. Heel leuk om herinneringen op te halen. Geef me maar een belletje.

Weerbericht

Vanaf vrijdag minder nat, minder wind, iets kouder
Een strakke westelijke luchtstroming bepaalt het weer al geruime tijd. Op 9 à 10 km hoogte buldert de straalstroom met een windsnelheid van circa 400 km per uur. Deze sleurt aan de lopende band diepe stormdepressies met zich mee. Een volgende depressie dendert donderdag over het Noordzeegebied. Daarna gaat de straalstroom meer meanderen en wordt het rustiger.

Donderdag en vrijdag
Voor donderdag wordt zwaar bewolkt weer verwacht met geruime tijd regen. In de avond wordt het geleidelijk minder nat. Met een maximum van 9 à 10 graden is het zacht. De zuidwestenwind wakkert aan tot hard of stormachtig, aan zee mogelijk storm. Vrijdag neemt de wind af tot matig. Er is vrij veel bewolking met kans op een bui. Het wordt dan 7 graden.

Het weekeinde
Net als de vrijdag wordt ook het weekeinde minder nat, al blijft de kans op een bui aanwezig. Er is ook ruimte voor af en toe zonneschijn. Met een matige zuidwestenwind staat er gevoelig minder wind. De maximumtemperatuur ligt met circa 5 graden rond normaal voor midden januari. Dat geldt ook voor het nachtelijk minimum dat rond het vriespunt schommelt.

Weetje
Een straalstroom (of jetstream) is een zeer sterke wind op 9 à 10 km hoogte. Het ontstaat door de grote temperatuurverschillen tussen de polen en de (sub)tropen. De polaire straalstroom is enkele honderden kilometers breed en kronkelt (meandert) op onze breedte van west naar oost over de aardbol. Hoe en waar de straalstroom precies loopt is van groot belang voor het weer.

Naarden:

*PGN Witte Kerk 10.00 u. ds. L.J.Th. Heuvelman; Naarderheem 10.30 u. mw. ds. P.J. Viveen-Molenaar Maaltijdviering
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistieviering past. C. Fabril; 12.00 u. Gezinsviering; za. 17/01 17.30 u. Eucharistieviering
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. ds. J. Bos; 17.00 u. ds. J. Bos

Bussum:

*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie kap. M. Sendecki
*RK St. Jozefkerk 10.00 u. Parochianen
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. ds. H.J. van Dijk Oecumenische Dienst
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. ds. R.J. van Zwieten
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. S. de Jong Oecumenische Dienst
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. D. van de Streek; 17.00 u. ds. H.E. Dankers
*Remonstrantse Gemeente N-B 10.30 u. ds. G.A. de Vries
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum 10.30 u. mw. drs. A.S. Manneke
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.00 u. Oecumenische Viering in Wilhelminakerk
*Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B 10.00 u. Oecumenische Viering in Wilhelminakerk
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. P. A. Smit Gezinsdienst; di. 20/01 19.30 u. thema 'Dorst'
*Het Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

'Populaire Vesting verdient goed hotel'

Vijf vragen aan ondernemer Wachter Muller

Muller in de toekomstige suite die de topper van het Vestinghotel moet worden. Door de ramen de Grote Kerk. Foto: Lisa van Dorp

door Lisa van Dorp

NAARDEN - De Marktstraat krijgt een hotel. Volgens initiatiefnemer Wachter Muller en de groep investeerders die hem steunt, zit Naarden-Vesting op een goed 'hotel plus' te wachten. Maar wat betekent dat precies, een hotel met een buurtfunctie? Wat voegt het toe? Vijf vragen aan Muller.

In twee zinnen, waarom een Vestinghotel?
"Een unieke, populaire plek als de Vesting, met al zijn evenementen, musea, prachtige wandel- en fietsroutes en restaurants, verdient gewoon een goed hotel. Een goed hotel brengt reuring en dat is weer goed voor heel Naarden."

'Waar mogelijk zullen we doorverwijzen naar collega's'

In Naarden zitten twee hotels, in de Vesting drie B&B's. Wat voeg jij toe?
"We zijn een aanvulling op het bestaande aanbod. Drie B&B's is weinig voor een populaire toeristische plek als de Vesting. Jan Tabak en NH Hotels zitten aan de snelweg, dat zijn hotels met een businessformule. Wij zijn kleinschalig, zitten midden in de gemeenschap. Met de B&B's in de Vesting gaan we samenwerken. We gaan gasten naar elkaar doorverwijzen als we vol zitten."

Wat zijn je horecaplannen?
"In de lounge met open haard willen we doorlopend kleine hapjes serveren. Van het ontbijt tot 's avonds laat kunnen gasten in het Vestinghotel terecht. Daarbij mikken we niet alleen op onze eigen gasten, maar ook op passanten. In de lounge komt een open keuken, zodat de mensen kunnen zien wat er gebeurt, dat het vers is, waar hun eten vandaan komt. Wij willen een brug zijn tussen de Coffee Culture, de snackbar en de restaurants in de Vesting. Als mensen echt willen dineren, moeten ze naar een van de restaurants. Als mensen een uitgebreide koffiekeuze willen, moeten ze bij de Coffee Culture zijn."

Ga je de lokale samenwerking aan?
"Waar mogelijk zullen we doorverwijzen naar collega's: naar de B&B's, naar de Coffee Culture, naar de Paul Fagels. Bij de verbouwing geldt ook dat wat we in de buurt kunnen krijgen, halen we niet ergens anders vandaan. Ik werk graag samen met lokale ondernemers."

Wat voor 'buurtfuncties' heeft een hotel?
"Ik vind dat een hotel een centrale functie heeft in de buurt waar het staat. Uit de Vesting zie je steeds meer functies verdwijnen. De apotheek is weg, winkels zijn dicht en door de fusie verdwijnt binnenkort ook het stadskantoor. Wij nemen graag wat van die functies over. Als de gemeente Gooise Meren er is, kunnen Naarders wat mij betreft hun paspoorten bij ons in de lounge komen halen. Of hun medicijnen oppikken. We zijn er straks toch, dus kunnen wij die verzamelplek worden."

Reactie gemeente
De gemeente ziet het hotel als aanwinst, laat wethouder Miriam van Meerten-Kok weten. "Naarden heeft immers voldoende te bieden om hier een paar dagen door te brengen. Natuurliefhebbers, cultuurliefhebbers en culinaire fijnproevers komen hier volop aan hun trekken."

VVD Bussum vraagt aandacht voor schulden Muiden

BUSSUM - Het zou zomaar kunnen dat Naarders en Bussumers alsnog geld moeten ophoesten om een schuld van de gemeente Muiden af te betalen. Te gek voor woorden, zo meent de VVD. De partij heeft aandacht gevraagd voor de eventuele gevolgen van het samengaan met Muiden.

Vooralsnog heeft het er alle schijn van dat een gedeelte van de schuld van de gemeente Muiden, een bedrag van 4 miljoen euro, moet worden terugbetaald door de te vormen gemeente Gooise Meren. Muiden heeft dat geld geleend van het gemeentefonds en moet dat terugbetalen. Daar begint Muiden dit jaar mee, maar na de fusie blijft nog een groot deel over. De schuld wordt terugbetaald door het verhogen van gemeentelijke belastingen zoals de OZB.

Schoon opleveren
De VVD stelt dat na de fusie, omdat Naarden en Bussum de meeste bewoners hebben, het bedrag vooral wordt terugbetaald door Naarders en Bussumers. "Dat gaat veel te ver", meent Hugo Bellaart van de VVD. "Men heeft ons gevraagd om Muiden te helpen en er is toen het een en ander toegezegd. Er werd de afgelopen jaren steeds gezegd dat de gemeente Muiden 'schoon' opgeleverd zou worden en dat de te vormen gemeente geen schulden meer zou moeten aflossen. Er werd door Binnenlandse Zaken en de provincie Noord-Holland steeds gezegd dat het probleem zou worden opgelost. Daar merken we vooralsnog echter amper wat van. Het heeft er alle schijn van dat Naarders en Bussumers alsnog meebetalen. Daar moet wat aan gebeuren."

Vragen
De fusiestuurgroep heeft vragen gesteld over de afwikkeling van de schuld aan minister Plasterk. Er wordt nog gewacht op antwoorden.

Wandelen door oud Naarden

NAARDEN - De Werkgroep Vestingstad Naarden houdt komend weekend weer een stadswandeling.

De wandeling door de oude straatjes van Naarden start om half een. De tocht duurt ongeveer anderhalf uur.

Er wordt gewandeld vanaf de Utrechtse Poort aan het Ruysdaelplein. Meelopen kost 3 euro, kinderen betalen 2,50.

'Wees waakzaam en blijf vechten voor de vrijheid'

Foto: Bob Awick

Zeker vijfhonderd mensen woonden donderdagavond de steun- en protestbijeenkomst in Hilversum bij als reactie op de terreuraanslag in Parijs. Het waren mensen uit heel de regio, ook uit Naarden. Burgemeester Joyce Sylvester had haar inwoners uitgenodigd naar Hilversum te komen. Burgemeester Broertjes van Hilversum bedankte voor die steun. Broertjes zei verder: "De aanslag op de redactie van Charlie Hebdo is een aanslag op onze democratie. De enige juiste reactie is een pen, het woord, een grap, de satire. Wees waakzaam en blijf vechten voor de vrijheid."

Frank Overmeer

Pensionado
Naarder sinds 1980

Wat betekent Naarden voor je?
"Naarden is echt een stad om trots op te zijn. Alles is er: heide, bos, grasland, zee, rivier, zand, stadspoorten en heel veel aangename bewoners."

Welk nieuws uit Naarden volg je?
"Vooral het politieke nieuws, omdat dat voor veranderingen en rumoer zorgt. Vaak zorgen kleine veranderingen al voor veel onrust."

Wat kan er anders in Naarden wat jou betreft?
"Het groter groeien naar een gemeente van optimale grootte, van rond de 80.000 inwoners. De aanzet daartoe wordt gegeven door de fusie met Bussum en Muiden."

Wat zou je doen als je één dag burgemeester van Naarden zou zijn?
"Dan zou ik iedereen verplichten om met zijn buren koffie of thee te gaan drinken. Meer contact met elkaar hebben verbetert de sfeer en dat is altijd positief."

Met wie zou je nog wel eens een goed gesprek willen hebben?
"Met JFK, de vermoorde Amerikaanse president Kennedy. Hij was mijn grote held toen ik nog jong was. Hij was een enorm voorbeeld, hij sprak enorm tot de verbeelding en gaf de wereld hoop en energie."

Welke poster hing er vroeger boven je bed?
"Brigitte Bardot. Zij was het seksidool van mijn jeugd."

Heb je nog goede voornemens voor 2015?
"Ik wil voortgaan op de reeds ingeslagen weg: iedere dag op de fiets naar de leestafel met kranten in de bibliotheek van Bussum."

Waar kunnen we je 's nachts voor wakker maken?
"Voor 'Je suis Charlie'. Ik ben natuurlijk zeer geschokt door de Parijse gebeurtenissen en het trachten om de vrijheid van meningsuiting te beperken. Dat mag niet lukken."

Waar zullen we eens op proosten?
"Op een zonnige dag, met een blauwe hemel."

Limes Live 2015: klassiek en pop op de zondagmiddag

Naarders en Bussumers op het podium

Eerdere edities van Limes Live trokken veel publiek. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Wegens het succes van de eerste drie edities Limes Live het afgelopen najaar heeft restaurant Limes weer een drietal zondagmiddagconcerten gepland. Dat laat Paul Revier van het restaurant aan de Cattenhagestraat weten.

Deze ronde is het de beurt aan de Bussumse cellist Wim Hülsmann en zijn leerling David Cucchi, de Naardense formatie TAB en het duo Mirjam Welling (viool) en Miriam Burgers (piano).

Op 18 januari speelt cellist Hülsmann met pianist David Cucchi klassieke kamermuziek. Hülsmann speelde bij het Radio Filharmonisch Orkest en is nu cellodocent in Bussum. De maand erop, op 15 februari, treedt de Naardense band TAB op. TAB bestaat uit ervaren muzikanten en speelt sixties- en seventiesmuziek.

Mirjam en Miriam
Mirjam Welling, viool, en Miriam Burgers, piano, geven op 15 maart een klassiek concert, met een uitstapje naar Oost-Europese 'traditionals'. Mirjam en Miriam zijn beiden pedagoog bij vioolschool Welling in Bussum.

Spoor rond Naarden-Bussum wordt weer geslepen

NAARDEN - Omwonenden van het spoor kunnen na volgend weekend twee nachten overlast hebben van werkzaamheden: het spoor van Naarden en Bussum wordt vanaf maandag geslepen.

Het werk wordt 's nachts gedaan op het hele spoortraject. De werkzaamheden kunnen voor wat kabaal zorgen, maar moeten er op den duur voor zorgen dat de overlast voor omwonenden wordt weggenomen. De eerste weken na het werk maakt het spoorverkeer een ander geluid, daarna wordt het spoor stiller.

Gewoon treinen
Het treinverkeer zelf heeft geen last van de werkzaamheden. Omdat het werk 's nachts wordt gedaan kunnen er overdag gewoon treinen rijden.

Meldpunt voor klachten over zorg

NAARDEN - De regio Gooi en Vechstreek heeft een klachtenmeldpunt voor het sociaal domein geopend. De reden hiervan is dat per 1 januari de gemeenten zelf verantwoordelijk zijn geworden voor diverse zorgtaken.

Inwoners met klachten kunnen een formulier invullen op de website van de Regio Gooi en Vechtstreek. Het klachtenmeldpunt controleert of de klacht daadwerkelijk wordt opgepakt door de betreffende instantie. Met deze werkwijze wil de gemeenten in de regio de kwaliteit van de dienstverlening bewaken. Een klacht doorbellen kan ook, op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur via 035-692 62 02.

Frits Booy in Historisch Café

NAARDEN - In het Historisch Café houdt Frits Booy op 20 januari 20.00 uur een lezing over de geschiedenis van het kinderboek.

Booy, oud-leraar Nederlands, is secretaris van de Stichting Nationaal Sint Nicolaas Comité en redacteur van Tussen Vecht en Eem. Hij schreef een monografie over Zwarte Piet (2004) en werkte als auteur en redacteur mee aan 'Duizend jaar Baarn - Geschiedenis van een Eemlands dorp' (2014).

De avond wordt gehouden in De Hoed aan het Adriaan Dortsmanplein.

Kerstbomen leveren 4415 euro op

Het geld gaat naar broedlocaties voor purperreigers. Foto: Natuurmonumenten

NAARDEN - De Naarder tak van Natuurmonumenten kan deze maand rekenen op een extraatje van 4415 euro. Het gaat om een deel van de opbrengst van de actie 'Kerstboom voor een piek' van IKEA.

Van elke verkochte kerstboom doneerde IKEA een euro aan Natuurmonumenten. Dat geld wordt verdeeld over twaalf lokale projecten van Natuurmonumenten, waaronder dus een project voor het Naardermeer. Met het geld worden de meest belangrijke broedlocaties van purperreigers beschermd.

'Rope Skipping heeft de potentie om een hype te worden'

Eric Herber over zijn passie voor touwtjespringen

Eric Heber kan geen genoeg krijgen van touwtje springen. Foto: Bob Awick

door Mireille Detrixhe

NAARDEN - Iedereen kan het leren, je kunt het overal doen en het is nog goed voor je lijf ook. Rope Skipping, ofwel het aloude touwtjespringen. Nu het nieuwe jaar van start is, hebben veel mensen zich voorgenomen om af te vallen. "Rope Skipping is daar heel geschikt voor, maar je moet het wel goed opbouwen!", waarschuwt Eric Herber uit Naarden.

Rope Skipping kan een risico met zich meebrengen op blessures voor mensen die ineens veel gaan touwtjespringen om af te vallen. "Ze trekken een paar oude gympen uit de kast en gaan lange series springen. Als je geen goede schoenen draagt en op een niet-dempende ondergrond gaat staan springen, dan loop je het risico op een scheenbeenvliesontsteking en heb je een averechts effect: namelijk dat je er meteen mee moet ophouden. Zorg er dus voor dat je het goed opbouwt en liefst springt met goede sportschoenen met voorvoetdemping en op een dempende ondergrond, zoals een stuk zeil of laminaat op je vloerbedekking", legt Eric uit.

Eric Herber

Eric Herber is in Nederland een van de grondleggers van Rope Skipping en eigenaar van TouwtjeSpringen.nl. Hij verzorgt clinics en was mede-oprichter van de Nederlandse Rope Skipping Organisatie (NRSO). Ook is hij president geweest van de European Rope Skipping Organization (ERSO).
Tevens ontwikkelde hij een methode om punten aan een sprong toe te kennen bij wedstrijdspringers.

In Zweden zag hij wat je kon doen met een touw. Zijn mond viel open

"Met een geringe inspanning heb je al veel effect. Je verbruikt bijvoorbeeld meer calorieën in minder tijd in vergelijking met hardlopen, rond twee maal zo veel. Ook is het beter voor je knieën omdat je op de bal van je voet springt. Je gebruikt met touwtjespringen ook je armen en schouders. Het is ook heel goed als basisactiviteit voor heel veel andere sporten. Boksers springen niet voor niets ook touwtje. Het is goed voor hun conditie en het voetenwerk. Het heeft heel veel voordelen", bepleit Eric. "Ik geef altijd drie tips aan beginners", zegt hij. "1. Doe je ogen dicht. 2. Spring een klein beetje als het touw beneden komt. En 3. Probeer het eerst achteruit. Dat is namelijk makkelijker dan vooruit omdat de draai van je armen natuurlijker gaat. Beginners kunnen het beste beginnen met een wat langer touw. Hoe korter het touw, hoe sneller de draai en hoe sneller je moet reageren en springen."

Mogelijkheden
"Rope Skipping is leuk omdat je de mogelijkheden van het touw en jezelf kunt ontdekken en je het zowel solo als met elkaar kunt doen. Je kunt oefeningen bedenken en je steeds verbeteren in snelheid en aantal sprongen. Het leuke is ook dat je het overal kunt doen. Ik heb bijvoorbeeld in Zweden boven op een rots gesprongen met uitzicht op zee", vertelt Eric. "Verder heb je er weinig voor nodig. Met een paar sportschoenen, een springtouw en een goede ondergrond ben je al klaar. Een goed springtouw heb je al voor 10 euro."
"Als je van jongs af aan touwtjespringt, dan wordt je lichaam conditioneel beter en het is goed voor je coördinatie. Het helpt botontkalking te voorkomen, dus het is ook voor ouderen goed. Als ouderen gaan touwtjespringen, krijgen ze altijd een lach op hun gezicht", merkt Eric op. O ja! Dat deden we vroeger ook!, zie je ze denken. Het heeft een preventieve werking voor verscheidene kwalen. "Het zou eigenlijk overal gedaan moeten worden", vindt Eric. "Zo zouden scholen onderling wedstrijden kunnen organiseren en verenigingen zouden het springen meer moeten aanbieden. Ook zorgverzekeraars zouden een rol kunnen spelen in het promoten van Rope Skipping en de samenwerking moeten zoeken met bijvoorbeeld de KVLO (Koninklijke Vereniging voor Lichamelijke Opvoeding) en banken om projecten te financieren", verkondigt hij.

'Het is goed voor je conditie en je coördinatie'

Rope Skipping
Eric zet zich al sinds 1995 in voor Rope Skipping en is een van de grondleggers van Rope Skipping in Nederland. "Ik was gymleraar en kwam in mei 1995 in aanraking met Rope Skipping tijdens de Nederlandse Gymnaestrada, een meerdaags sportevenement. Daar zag ik een demonstratie van een Zweedse ploeg die geweldige dingen deden met touwtjes waarvan ik dacht: dat kan helemaal niet! Ik was echt gefascineerd", vertelt Eric enthousiast. Op een turnkamp werd hij door Geert-Jan Sikkens van de Koninklijke Gymnastiek Unie aangesproken over het EK Rope Skipping in Zweden. Deze vroeg hem of hij daar naartoe wilde om vervolgens in Nederland het Rope Skipping op te zetten. "Een mooiere kans kon ik natuurlijk niet krijgen, maar ik wilde het niet alleen doen." Eric reisde samen met zijn vrouw, schoonzus en zwager, allen turntrainers bij GTV Keizer Otto in Naarden, naar het EK in Zweden. "Daar viel mijn mond nog verder open." De eerste paar dagen raakte hij gefrustreerd. "Ik kan als 'gymmees' vrijwel alle sporten bovengemiddeld en opeens kon ik niks meer door dat touwtje. Maar ik kon niemand de schuld geven, want dat touwtje doet niets", lacht Eric. "Ik kon geen tien keer normaal springen en toen kwam er een negenjarig Belgisch jongetje naast me staan dat allerlei trucjes deed en met een vreselijk grote grijns riep: Amai, Eric. Gij kunt het niet hè!"
"In die week heb ik zo ontzettend veel geleerd. Dat was echt heel mooi", vertelt hij en je kunt merken dat hij nog steeds onder de indruk is. Met voldoende handvatten en kilometers touw keerden ze terug naar Nederland en binnen twee maanden had GTV Keizer Otto een team bij elkaar dat demonstraties gaf. Inmiddels geeft Eric door het hele land clinics op onder andere scholen en bedrijven. "Sinds die tijd is het touwtje in mijn leven gekomen en nooit meer weggegaan", lacht Eric.

Potentie
"Twee jaar geleden had je bij 'Holland's Got Talent' vier jongens die waanzinnige acts lieten zien: Double D-Force. Iedereen vond het te gek. Wat je niet kent is al gauw spectaculair", zegt Eric. Toch heeft zich dat binnen zijn bedrijf niet vertaald in meer opdrachten voor clinics of verkoop van touwen en ook bij Keizer Otto in Naarden, een van de weinige verenigingen waar les wordt gegeven in Rope Skipping en waar Eric nog altijd nauw mee verbonden is, heeft het niet geleid tot meer leden of aanmeldingen. "Iedereen vindt het geweldig en dan stopt het. Het heeft gewoon niet het effect gehad van meer touwtjespringen", zegt hij nadrukkelijk. Volgens hem is Rope Skipping nog niet heel hot, maar heeft het wel heel veel potentie om een hype te worden.

Er zijn in Nederland nog maar heel weinig verenigingen die er les in geven. "Het feit dat er niet meer mensen gaan touwtjespringen, komt doordat er een gebrek aan mogelijkheden is. Wil je dansen omdat 'So you think you can dance' je enthousiast heeft gemaakt, dan ga je naar een dansschool. Touwtjespringen is nog klein en wordt nog vaak gezien als een kinderactiviteit of als onderdeel van een fitnessprogramma. Daardoor zien de mensen niet dat je er veel meer mee kunt. Er mist nog een ingrediënt om het te laten groeien en bloeien", aldus Eric. Voor de toekomst heeft hij genoeg plannen. Hij heeft een concept klaarliggen voor een televisiespelshow. "Sterren springen waarbij touwtjespringen centraal staat. Zo wordt wederom meer exposure gegenereerd voor touwtjespringen. Het concept heb ik voor 80% klaar", vertelt hij vol vuur. Het is duidelijk, Eric is een bevlogen Rope Skipper.

Filmhuis Bussum

Om de wereld in 50 concerten. Foto: Filmhuis Bussum

Tijdloze vriendschap in GOOISCHE VROUWEN 2.
SAMBA, geslaagde 'multicultikomedie' van de makers van Intouchables
UNE NOUVELLE AMIE biedt een prettige kijk in een grensverleggende vriendschap tussen een man en een vrouw.
In SALT OF THE EARTH volgt Wim Wenders fotograaf Salgado naar vergeten gebieden en levens.
Afgedankte honden in WHITE GOD wreken zich op hun stadsbewoners.
In THE SALVATION komt Mads Mikkelsen als vreedzame kolonist in Amerika in opstand tegen misdadige bendeleden.
In MY OLD LADY erft een New Yorkse schrijver een huis in Parijs én de oude dame die erin woont.
In OM DE WERELD IN 50 CONCERTEN volgt de virtuoze Heddy Honigmann het Koninklijk Concertgebouworkest en legt zo de vitaliteit van muziek bloot.
Dinsdagavond: SNEAK PREVIEW (voortaan om 20.00 uur).
In THE BEST OF IDFA ON TOUR kunt u de prijswinnaars en festivalfavorieten zien van het International Documentary Film Festival Amsterdam.
DE FILMCURSUSSEN zijn op herhaling! Op woensdagavonden, nu ook per losse avond!
Jeugdfilms: WIPLALA, die per ongeluk het hele gezin klein tovert. En DUMMIE DE MUMMIE over een mummie die gepest wordt.

Meer films en alle aanvangstijden op www.filmhuisbussum.nl.

Versa vrijwillgerscentrale

De Zonnebloem vraagt een enthousiaste vrijwilliger voor het bezoeken van mensen met een fysieke beperking of eenzame mensen. Samen met een zieke of gehandicapte iets leuks ondernemen. (8428)

De Veste in Naarden zoekt een chauffeur voor de open eettafel. U haalt het eten op en brengt dit naar de Koekoeklaan. (8687)

Vivium, Godelinde zoekt een enthousiaste pianist om twee keer per maand het koortje de Vrolijke Noot te begeleiden Zij zingen oud-Hollandse liedjes. (8684)

Kinderen in Nood zoekt jonggepensioneerden die nog lichamelijk sterk zijn. U ontvangt de goederen en pakt ze uit. (8600)

donderdag 15 januari

Bridgen

Bridgen onder Begeleiding bij Denksportcentrum Bussum. Inschrijven kan als paar of alleen. Kosten: € 4,- per persoon. Aanvang: 13.30 uur.

Open eettafel

Open eettafel bij De Palmpit aan de Koekoeklaan in Bussum. Aanvang: 17.30 uur. Aanmelden: 035-693 8786.

Bridgen

Bridgen op donderdagochtend van 10.00 – 12.00 uur o.l.v. Truus Kramps in het wijkcentrum Spieghelwijck, Iepenlaan 354a Bussum. Info tel. 6915346.

Bijeenkomst

Caroline Blokker van 'Vele handen voor een doel' houdt een bijeenkomst voor mensen met kanker en hun naasten. De bijeenkomst wordt gehouden in Welness en Meer aan de Nieuwe Brink 7. De ochtend is van 10.30 tot 12.30 uur, entree € 10,-.

vrijdag 16 januari

ANBO lunch

Met een gezellig stel mensen uit eten bij Stokjes en Lepel aan de Nassaustraat 3b in Bussum. Aanvang: 12.30 uur. Aanmelden uiterlijk 14 januari bij Jenny Luteijn, jluteijn@telfort.nl of 035-6935377.

Mahjongcursus

Mahjongcursus in De Palmpit aan de Koekoeklaan. Tijd:14.00 – 16.00 uur. Prijs € 10,- per 8 lessen. Aanmelden: 035-698 23 92.

Muziek met peuters

De Gooische Muziekschool start met de cursus 'Muziek met peuters in wintertijd'. De lessen zijn op dinsdag, woensdag en vrijdagochtend in Bussum. De kosten bedragen € 80,- voor 8 lessen. Aanmelden op 035-6936596 of per mail naar info@degooischemuziekschool.nl.

Goed gesprek

Ruimte houdt aan de Brinklaan 36a, Bussum naast de Maria(koepel)kerk een goed gesprek over de Bijbel. Aanvang 19.45 uur. Informatie: 035-6946971 / 035-6918427 of kijk op www.ruimte-bussum.nl.

Broodje +

Ruimte serveert weer Broodje+ aan de Brinklaan 36a, Bussum, rechts naast de Maria(koepel)kerk. Inloop vanaf 17.30 uur. Informatie: 035-6946971.

zaterdag 17 januari

Kunstgeschiedenis

In deze cursus zal gekeken worden naar de verhalen die de kunstwerken ons vertellen en welke symboliek de kunstenaar heeft gebruikt. Het gaat om 8 lessen. Kosten: 107,50 euro. Adres: Wijkontmoetingscentrum Bellefleur, Mackaylaan 11 a in Naarden. Telefoon: 035-695 31 17.

Ombudsteam

Het PvdA Ombudsteam houdt iedere zaterdag een inloop in De Palmpit. Tijd: 10.00 tot 11.00 uur. Iedereen met vragen en suggesties over zorg en ondersteuning kan hier binnenlopen.

Expositie

Joop Serno en Korien Barlinckhoff exposeren in De Palmpit aan de Koekoeklaan. De expositie wordt officieel geopend om 14.00 uur en kan men de werken tot 17.00 uur bekijken.

Detosen

Wellness en Meer houdt een 3-daagse workshop over detoxen. Kosten: 150 euro. Aanmelden: info@wellnessenmeer.nl.

Kerk = open

De Koepelkerk aan de Brinklaan 42 is voor iedereen geopend van 12.00 tot 15.00 uur.

Concert

Het ensemble Christian van Es & Gerard van der Zijden geeft een concert in Vivium Godelinde. Aanvang: 14.30 uur in Vivium Godelinde aan de Jozef Israëlslaan 1 te Bussum. Entree: 5 euro.

zaterdag 17 januari tot donderdag 22 januari

BoodschappenPlusBus

A.s. zaterdag gaat de bus naar Amsterdam voor een rondvaart en zondag brengen wij een bezoek aan het IJsbeelden Festival in Zwolle. Maandag gaat de bus naar het Anatomisch museum Radboud UMC in Nijmegen. Dinsdag blijven wij dicht bij huis voor 'Tijd voor Max' in Hilversum. Woensdag kunt u weer naar het Concertgebouw voor het gratis lunchconcert. De Spieghelavonden in de mooie Spieghelkerk in Bussum zijn weer begonnen. Donderdagavond is daar de schrijfster Pauline Broekema. Info: bpb.naardenbussum@ versawelzijn.nl. Aanmelden: maandag t/m vrijdag van 10.00 - 12.00 uur, 035-7504192.

zondag 18 januari

Soosmiddag

Soosmiddag in wijkontmoetingscentrum De Palmpit, Koekoeklaan 3 te Bussum. Met optreden van combo Opmaat. Aanvang 14.30 uur. Entree gratis.

Bridgen op zondag

Denksportcentrum Bussum: Bridgen op zondag. Kosten: € 2,50. Aanvang: 13.30 uur. Ook op maandag- , woensdag- en vrijdagmiddag is er een instuif.

Workshop Dorp

Maak samen met je (klein)kind van klei een kleurig dorp. Het gaat om 2 lessen. Kosten: € 57,50. Atelier Christien Claassen, Oosterpad 46 in Bussum. Meer info: 06-29264214.

Wandeling door de Vesting

De stadsgidsen van de Vereniging Vestingstad Naarden wandelen weer door de Vesting. Verzamelen om 12.30 uur bij de Utrechtse Poort aan het Ruysdaelplein in Naarden. Kaartjes 3 euro, kinderen 2,50 euro.

Limes Live

Wim Hülsmann (1951) en David Cucchi (1993) brengen een gevarieerd programma met kamermuziek. Aanvang: 15.00 uur. Locatie: restaurant Limes, Cattenhagestraat 9 in Naarden.

Gezinsdienst

Er wordt een gezinsdienst gehouden bij de Vrije Evangelische Gemeente Bussum. Speciale medewerking wordt verleend door het enthousiaste jeugdkoor Jong Holland uit Huizen. Aanvang: 10.00 uur. Adres: Dr. Fred. van Eedenweg 43 in Bussum.

dinsdag 20 januari

Lezing Israel

Van 14.00 tot 16.00 uur spreekt Esther Voet, directeur van CIDI-Centrum Informatie en Documentatie Israël, voor het Genootschap-Nederland-Israël in Trefpunt, Lorentzweg 59 te Bussum. Toegang € 5,00.

Historisch Cafe

Oud-leraar Nederlands Frits Booy houdt een lezing over de geschiedenis van het kinderboek. Aanvang: 20.000 uur. Locatie: De Hoed aan het Adriaan Dortsmanplein 1B Naarden.

Bewegen voor ouderen

Gevarieerd beweegprogramma o.l.v. Jeanette Stenvers. Spieghelwijck, Iepenlaan 354a Bussum.

Lezing

Lezing in De Antonius Hof door ds. Peter Korver, die aan de hand van het boek 'Geuzen en papen' vertelt hoe katholieken en protestanten in onze regio met elkaar omgingen in de afgelopen eeuwen. Aanvang 14.30 uur. Toegang gratis.

woensdag 21 januari

Spanje door Henk Buttink

Henk Buttink geeft een audiovisuele show over Salvador Dalí en Catalonië. Aanvang: 13.30. Entree 3 euro. WOC Bellefleur, Mackaylaan 11 a in Naarden.

Wandelgroep Naarden

Wandel mee op woensdagochtend om 9.30 u. vanaf vertrekpunt Coffee Culture in de Marktstraat in Naarden. Info: 035-6943810.

Gezichtsgymnastiek

Gezichtsgymnastiek bij de Volksuniversiteit Naarden-Bussum. Tijd: 19.30 tot 21.30 uur. Locatie: Centrale bibliotheek.

Mindfullness

Bij Versa Welzijn start 'Mindfulness en meditatie in de praktijk'. Aanmelden bij Marian de Klerk: 06-16380595.

Schakel-diner

De kok serveert een 3-gangenmenu bij De Schakel aan de Kol. Verveerstraat in Naarden. Deelname kost € 7,50. Aanvang: 17.15 uur.

maandag 19 januari

Opticien in De Palmpit

Stoffer Optiek komt van 10.00 –12.00 uur naar wijkontmoetingscentrum De Palmpit, Koekoeklaan 3 te Bussum.

Yoga oefeningen

Van 10.15 – 11.30 uur wordt er yoga beoefend o.l.v. Ard Kamphuis in wijkcentrum 'Spieghelwijck', Iepenlaan 354a in Bussum. Info: tel. 0294-880155.

'Vol goede moed aan de slag'

Honkballers HCAW hebben metamorfose achter de rug

Bussumer Ralph Milliard hoopt komend jaar met HCAW te presteren. Foto: Sjoerd Stoop

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - Er veranderde het afgelopen jaar heel wat voor de honkballers van HCAW. De Bussumse hoofdklasser heet nu weer gewoon HCAW en geen Mr.Cocker HCAW meer, de hoofdcoach vertrok en afgelopen najaar vetrokken eveneens meerdere spelers, waaronder enkele sterkhouders. Dat leverde een forse metamorfose op.

Als hoofdcoach werd afgelopen najaar Ralph Milliard aangetrokken, een bekende van de club. De Bussumer droeg als speler zelf jarenlang het HCAW-tenue. Na z'n lange spelersloopbaan werd de ras-HCAW'er coach van het beloftenteam van de club tot zijn vertrek nu 4 jaar geleden. Nu dus al snel een terugkeer. "Het voelt erg goed om weer terug te keren", vertelt de kersverse HCAW-hoofdcoach. "HCAW voelt al jaren als mijn club, we hebben een sterke band. Dat zorgde er daarom wel voor dat de knoop snel doorgehakt was toen ze me vroegen om hoofdcoach te worden. Het wordt hoe dan ook een leuke klus komend jaar. We gaan er met z'n allen de schouders onder zetten."

Spelers
Amper aangesteld als hoofdcoach bleek dat een deel van de spelersgroep waar HCAW de laatste jaren mee gebouwd heeft aan een sterk hoofdklasseteam vertrok naar andere clubs. "Deze spelers hopen een stapje hogerop te doen, daar moeten we respect voor hebben. Maar aan de andere kant hadden we ze graag nog gehouden. Daar staat wel weer tegenover dat we nu andere spelers hebben aangetrokken. We hebben nu een sterk team staan. Een team waarmee we verwachten te kunnen presteren. We hebben op elke positie een aantal goede spelers waarmee we goed voor de dag kunnen gaan komen. Dat geeft een goed gevoel. Het staat er goed voor. We moeten er nu aan werken alle puzzelstukjes op de goede plaats te laten vallen."

Honkbal
Met het honkbaljaar voor de deur wordt er momenteel op het Bussumse sportpark hard gewerkt om de spelersgroep klaar te stomen. "We hebben nu pakweg anderhalve maand achter de rug. Het gaat de goede kant op. Het was vaak zo dat HCAW veelal probeerde om op techniek te trainen. Dat doen we nu anders. We oefenen meer op tactiek. Met andere woorden: wat doe je aan slag als je een man op het tweede honk hebt staan? Een bal ver wegslaan kunnen de jongens wel, maar het gaat erom dat je erover nadenkt hoe je dat goed doet. We merken dat de jongens dat prima oppakken. We hebben nog een lange weg te gaan, maar we hebben zeker de eerste stap al gezet."

Klassement
HCAW had de laatste jaren steeds als doel om zolang als het lukt mee te doen om de bovenste vier plaatsen van het klassement en daarmee aan te klampen aan de top van het Nederlandse honkbal.

'We hebben de spelers om de eerste vier te kunnen halen'

Hoeveel punten HCAW de afgelopen jaren ook pakte, lang meedoen met de beste teams van de hoofdklasse lukte amper. Dat moet nu anders. HCAW stelt als club voor komend jaar hetzelfde doel, maar hoofdcoach Milliard gaat al wat verder. "We moeten nog maar afwachten hoe het loopt en wat de andere teams van de hoofdklasse doen, maar we hebben de spelers om de eerste vier te kunnen halen. Dat moet kunnen. Maar we stellen daar als staf geen doel voor op. Als we dat wel doen dan leggen we onszelf een bepaalde druk op en zal het alleen maar tegen ons werken als we dat doel niet halen. We gaan voor het hoogst haalbare, dat zeker."

Honderden hardlopers rennen over Franse Kamp

Foto: Bob Awick

BUSSUM - Een drukte van belang afgelopen zaterdag op de Franse Kamp. Honderden hardlopers streden de hele dag tegen elkaar op de tweede Regiocross van Tempo Atletiekvereniging.

Het stormde de hele dag en af en toe regende het fors, maar er werd stug doorgerend door de vele deelnemers.

De honderden atleten renden door de bossen van de Franse Kamp op jacht naar een persoonlijk record. Er werd gerend over meerdere afstanden, van enkele honderden meters tot 4 kilometer.

BFC bekert verder

BUSSUM - Hard werken heeft er afgelopen weekend voor gezorgd dat de voetbalsters van BFC de volgende ronde van de beker hebben gehaald. De Bussumse vrouwen waren met 4-3 te sterk voor Saestum.

BFC had volop problemen met de tegenstander. Nadat de Bussumers op voorsprong kwamen, verslapten zij en kon de tegenstander twee goals maken. Nog voor rust was het 2-2. Na de rust speelde BFC sterker en kwam de ploeg na een achterstand sterk terug.

Korfballers komen tekort

BUSSUM - Vooral doordat de tegenstander na rust een maatje te groot was, hebben de korfballers van DOC afgelopen weekend verloren van ESDO. De Bussumers kwamen met 11-5 tekort.

Voor rust werd er nog goed gespeeld. DOC kwam zelfs heel even op voorsprong, maar zag de tegenstander snel wat terugdoen. Toch waren de Bussumse aanvallen met vlagen goed en stond ook de achterhoede sterk te spelen. Desondanks stond er wel een achterstand op het scorebord voor de Bussumers na rust: 6-3. Na de rust bleek ESDO een maatje te groot voor DOC. De tegenstander pakte een forse voorsprong, waarmee DOC al snel verslagen was.

Zege ZVV Jos Geerling

BUSSUM - Een knappe zege van de zaalvoetballers van ZVV Jos Geerling afgelopen weekend. De Bussumse topklasser was zwaar gehavend, maar versloeg toch het sterke HZV/Het Vennewater: 3-2.

De Bussumers konden slechts reken op 3 spelers en moesten daardoor van alles regelen om een team op de been te brengen. Ondanks de personele problemen kwamen de Bussumers goed voor de dag. ZVV Jos Geerling kende een goede start en kwam al vroeg op voorsprong tegen HZV/Het Vennewater door een doelpunt van Leroy Oehlers op een knappe pass van Bilal Oztürk. Na de Bussumse treffer kwam de tegenstander sterk terug en dat leverde voor rust een goal op. Na de rust rechtte ZVV Jos Geerling de rug. De Bussumers kwamen wederom op voorsprong, nu door een goal van Oztürk. Toch kwam de tegenstander weer terug. Oehlers kon de punten voor de Bussumers met zijn tweede goal van de avond alsnog redden. Dat leverde de ploeg, ondanks het gedoe vooraf, toch nog een goed gevoel op na het duel.

Pauline Broekema over haar familiegeschiedenis

Pauline Broekema vertelt alles over haar boek op de Spieghelavond. Foto: Jörgen Caris

door Jessica de Jong

Auteur

Pauline Broekema heeft diverse boeken op haar naam staan. 'Benjamin - Een verzwegen dood' (2001) over haar naamgenoot, de Groningse slager en streektaalschrijver Benjamin Broekema, die in Auschwitz werd vermoord. Via hem beschrijft ze het leven van een joodse gemeenschap op het platteland. In 2013 publiceerde zij samen met Helma Coolman 'In het puin van het getto – Het concentratiekamp Warschau'.

BUSSUM - 'Het Boschhuis' is het meest recente boek van Pauline Broekema. De Bussumse is bij het grote publiek bekend als verslaggeefster voor het NOS-journaal. Als we haar spreken is ze net op weg naar Groningen om daar verslag te doen van de aardbeving en het bezoek van de minister. Maar niet alleen de actualiteit triggert haar, juist haar passie voor het verleden leidde al tot meerdere boeken. Broekema geeft op 22 januari een lezing in de Spieghelkerk over 'Het Boschhuis'.

Broekema groeide op in een huis vol boeken en dagelijks werden er minimaal vijf kranten gelezen. Zo ontwikkelde zich een brede belangstelling en nog steeds wil de journaliste alles weten. Geschiedenis en de Tweede Wereldoorlog zijn twee van haar specialisaties, onderdelen die ze goed kon gebruiken bij het schrijven van 'Het Boschhuis'. Hoewel ze uit familieverhalen al het een en ander had gehoord, heeft ze er acht jaar over gedaan om alles wat er te weten valt boven water te krijgen. Ze bezocht 18 verschillende archieven. Het boek werd lovend onthaald, kreeg onder andere vier sterren in de NRC. Het verhaal speelt zich deels af in Muiderberg en Naarden.
Ze vertelt dat ze op het spoor van het boek werd gezet toen ze, na het overlijden van haar ouders, het archief van haar grootvader in handen kreeg. Dat zat vol foto's, documenten en brieven. "Het was een schat aan materiaal. Van mijn moeder had ik de indirecte opdracht gekregen om onze familiegeschiedenis uit te zoeken. Ik wilde graag weten wie mijn grootouders waren. Ik zat nog op de basisschool toen ze overleden."
Haar zoektocht bracht haar niet alleen bij haar opa, ook haar overgrootvader en oom spelen een belangrijke rol in het boek. Het verhaal speelt zich onder andere af in Muiderberg, waar haar overgrootvader Frans Jan ter Beek werd geboren in Het Rechthuis. "Destijds was het een herberg / boerderij, maar in 1870 besloot mijn overgrootvader het tabaksvak te leren bij een plantage in Utrecht. Later vertrok hij naar Sumatra om daar in 1873 te gaan werken op een tabaksplantage van de Delimaatschappij." Broekema beschrijft het leven van haar overgrootvader als tabakspionier op de plantages. Hoewel ze zelf nooit op Sumatra is geweest, heeft ze wel een tijd op de Molukken gewoond, wat haar hielp bij het verhaal. "Hoewel alles in het boek berust op waarheid, heb ik het in een geromantiseerde vorm opgeschreven." Ook het verhaal van haar grootvader, die tussen wereldverbeteraars leefde in Bilthoven, komt aan bod. Ze zoemt in op het leven van haar oom Pieter ter Beek die in 1944, zes maanden voor de bevrijding, door de Duitsers werd gefusilleerd.

Het verhaal is
geromantiseerd, maar berust op waarheid

Naarder verzetsman
Verder schrijft ze onder meer over haar oud-oom Hendrik ter Beek, veearts in Naarden. "In de familie waren er verhalen dat hij tijdens de oorlog lid was van de NSB. Uit mijn zoektocht werd duidelijk dat hij dit heeft gedaan in opdracht van het Verzet. Zo had hij als een van de weinige mensen in Naarden de beschikking over een auto en reed daarmee in het Gooimeer gecrashte Engelse piloten naar hun onderduikadres. Hij hielp het verzet, vervoerde illegaal materiaal, onderschepte op een dag een verraadbrief waarin iemand een joods gezin aangaf en verscheurde dat epistel. Die mensen waren anders opgepakt. Ze overleefden de oorlog. Direct na de bevrijding werd hij gearresteerd, sprak in verhoren niet over zijn verzet. Dankzij een handtekeningenactie van Gooise boeren is hij vrijgesproken. Hij was echt een bijzondere en dappere man. En natuurlijk schrijf ik over mijn grootmoeder, Adriana Kreuger. Geboren aan het Naardermeer, aan wat nu heet het Kreugerlaantje. Je zou kunnen zeggen dat ik door 'Het Boschhuis' steviger in Het Gooi geworteld ben. Het is geen regionaal boek, maar die link met de streek waar ik woon was een cadeau en een heel mooie bijkomstigheid."
Uitgeverij Arbeiderspers bleek degene te zijn die ervoor zorgde dat het afronden van het boek in zicht kwam. Broekema had in 2013 de 4-meivoordracht gehouden in de Nieuwe Kerk in Amsterdam, voorafgaande aan Dodenherdenking. "Dat was voor mij een heel drukke periode en de uitgever vroeg toen of ik mijn boek wilde afronden." Ze besloot ervoor te gaan en de hele zomer schreef ze aan het boek met als resultaat dat 'Het Bosch' in mei 2014 klaar was. Inmiddels is het boek toe aan de tweede druk.
Wie meer wil weten over de spannende verhalen uit de familie van Pauline Broekema kan haar lezing bezoeken tijdens de Spieghelavond op 22 januari. De auteur hoopt op een breed publiek, ook jongeren, aangezien 'Het Boschhuis' op de boekenlijst voor leerlingen van de middelbare school staat. "Onze dochter mocht het, nog in drukproef, van haar lerares van Het Goois Lyceum lezen voor haar lijst." De lezing begint om 20.00 uur. Ook is het Aeolus Cello Kwartet aanwezig voor een muzikale noot. Kaartjes kosten 10 euro en zijn te koop bij Boekhandel Los en bibliotheek Naarden-Bussum.

Huizerweg 54 staat klaar voor verkoop

BUSSUM - Het pand Huizerweg 54 staat klaar om verkocht te worden. De laatste weken vertrok huurder na huurder en nu staat het echt leeg.

Het gemeentebestuur van Bussum laat deze week aan de gemeenteraad weten dat het pand snel te koop komt te staan. De gemeente Bussum doet het pand van de hand omdat het ernaar streeft het aantal panden dat door de gemeente beheerd wordt te verminderen. Er wordt wel nog steeds gekeken naar de toekomst van het pand: van elk bod onderzoekt de gemeente welke plannen de eventuele koper met het plan heeft. Dat komt mede door de monumentenstatus voor het pand, waar de gemeente nu aan werkt.

Huizerwerg 54 kwam leeg te staan nadat hoofdhuurder Versa bekendmaakte te vertrekken. De meeste huurders van het pand hebben al onderdak gevonden. Versa zelf, de HKB, het Maatjesproject en Xchange vonden allemaal een ander onderkomen. Voor de Turkse en Marokkaanse gemeenschap wordt nog gezocht naar een andere stek.

Kasten geplaatst op begraafplaats

BUSSUM - Op de Algemene Begraafplaats staan vanaf nu enkele kasten voor bijen.

De bloemen en bomen op en rond de begraafplaats geven de beestjes elk voorjaar en zomer volop voedsel. Daarnaast hebben ze een goede leefomgeving op de begraafplaats en rond de naastgelegen natuur. De kasten kwamen er op voorspraak van enkele leden van de Bussumse tak voor GroenLinks, de gemeente werkt eraan mee.

Meldpunt voor klachten

BUSSUM - De regio Gooi en Vechtstreek heeft een klachtenmeldpunt voor het sociaal domein geopend. De reden hiervan is dat per 1 januari de gemeenten zelf verantwoordelijk zijn geworden voor diverse zorgtaken.

Inwoners met klachten kunnen een formulier invullen op de website van de Regio Gooi en Vechtstreek. Het klachtenmeldpunt controleert of de klacht daadwerkelijk wordt opgepakt door de betreffende instantie. Met deze werkwijze wil de gemeenten in de regio de kwaliteit van de dienstverlening bewaken. Een klacht doorbellen kan ook, op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur via 035-692 62 02.

Judith is nieuws- kenner van het jaar

Prijs: diner bij de Doelen

Judith kan binnenkort lekker uit eten. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Judith Langeland is de NaarderNieuwskenner van het jaar. Judith wist alle goede antwoorden te geven op de vragen over kwesties die het afgelopen jaar in Naarden speelden.

Judith woont pas sinds afgelopen februari in Naarden. Ze leest iedere week trouw deze krant. De quiz vond ze dan ook deels heel gemakkelijk, maar sommige vragen moest ze even terugzoeken op de website naardernieuws.nl.
Judith is blij met haar diner voor 2 personen bij restaurant EVEN eten & drinken bij De Doelen aan de Marktstraat in Naarden. Ze is van plan om samen met haar man Joris te genieten van haar prijs.

Vragen
Aan de NaarderNieuws Quiz deden weer vele enthousiaste mensen mee. Vooral twee vragen bleken erg moeilijk te zijn. De vraag over welke veranderingen zorgcentrum Naarderheem had aangekondigd bleek lastig te zijn. Het goede antwoord is dat ze zich gaan richten op de revalidatie van ouderen. Daarnaast vielen veel quizmakers over de kwestie rond de brandbrief van het Vogelasiel die zich afgelopen oktober afspeelde. De brief was een noodkreet, want zonder subsidie was het gedaan met de vogelopvanginstantie.

Vaatwasser vat vlam

Foto: Bob Awick

BUSSUM - Er heeft maandag even brand gewoed aan de Fokke Bleekerstraat. Een vaatwasser van een van de bewoners vatte vlam.

De bewoner sloeg meteen alarm, waarna de brandweer met meerdere wagens ter plaatse kwam. De straat stond al snel vol met brandweerwagens, een ambulance, meerdere agenten en veel toeschouwers.

De brand bleek mee te vallen en kon zonder al te veel problemen worden bestreden door de brandweer. De schade bleef beperkt.

ARSU Opleidingen gaat in 2015 van start met
administratieve opleidingen in Huizen kijk op
www.arsuopleidingen.nl I BKB BKC PDB MBA maar ook JMB

Cursus Spaans voor beginners. Start dinsdagavond 17 februari in Huize Godelinde in Bussum. Duur 10 lessen, kosten € 85,00 incl. lesboek. Aanmelden 035- 6930624 of info@gildegooinoord.nl

Pijnklachten? Een energiebehandeling (Healing, Reiki, Quantum Touch) brengt je energie weer in balans en verlicht pijnklachten. Door Katinka Wierper in het Centrum voor Gezond Zijn, Bussum 06-34961794

Workshop ANGEL LIGHT FACILITATOR op za. 21 maart 10.00 uur - 17.00 uur. Locatie: Hooftlaan 51 Bussum. Voor info of aanmelden: Be Balanced (Shop)-Almere 036-5341590 of per e-mail
balanced.be@gmail.com.

Werkplek te huur aangeboden in representatief pand aan de Brinklaan 109, Bussum. Kamer met 3 werkplekken, waarvan 2 te huur. Voor 300 euro per maand een bureau met stoel inclusief supersnel internet. Bel voor informatie met Pim 06-11171914

BELONING van € 50 voor gouden tip: Enthousiaste 31-jarige Bussumer zoekt juridisch, administratief of logistiek werk. Mr. Jan de Vroom. 06-51853133

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Voor traditionele Thaise massage Ban Wiangtjan. Open van 11:00 uur tot 22:00 uur. Laarderweg 22, 1402 BJ, Bussum. Tel.: 06-46890213 of 035-7851359. E-mail: wiangtjan@gmail.com

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Te huur in Naarden:
Energiestraat 14e
moderne, volledig gestoffeerde
kantoorruimte met airconditioning van 360 m² op de eerste verdieping. Uitstekend onderhouden met een hoog afwerkingsniveau en veel licht. Airco-Alarm-Eigen cv-installatie-Daglichtlampen-Eigen opgang-en met maar liefst 3 eigen privéparkeerplekken. Huurprijs 1250 euro per maand. Voor informatie Vos-Beheer dhr. Dick Vos
tel.: 06-51083335

Zorgt u voor iemand en wilt u er graag even op uit? U kunt om een vrijwilliger vragen die bij u thuis komt om de zorg een paar uur over te nemen. Versa Vrijwillige Thuishulp, 035-6947455 ma.- vr. 10-12 uur; vthbussum@versawelzijn.nl; www.versawelzijn.nl/vrijwilligethuishulp

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Te koop gevraagd: Oud blikspeelgoed/treinbaan/boten en treinen. Mag oud en/of defect zijn. Tel.: 035-6938689

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service

Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag

Kapelstr. www.nr14bussum.nl

Caribbean dansavond 16-01. Leuk! www.pivot-party.nl

Garages in Bussum te huur, huurprijs € 140,- p/m. Info: 06-10397243

ERVAREN OPPAS - Beschikbaar om voor uw kinderen te zorgen. Tel.: 06-20567288

Cursus Picasa Fotobewerking en Fotoalbum maken. Start maandagmiddag 16 februari. Duur 8 lessen in Huize Godelinde in Bussum. Inlichtingen 035-6930624 of info@gildegooinoord.nl

Schilderwerk groot of klein. Binnen of buiten. Schilder PMC. Biedt u altijd een vrijbl. offerte. Winterschilder 10% KORTING. 06-53148137
pharskamp@hetnet.nl

Vrouw zoekt werk in de huishouding met strijkwerk, 10 jaar ervaring en met goede ref. Mevr. Milena, 9 euro p/u. Tel.: 06-15540579

ESTHER ZOEKT SCHOONMAAKWERK AAN HUIS in Naarden-Bussum. Uurprijs 10 euro. Contact: 06-85082496. Ze is erg goed. Voor referenties bel C. Toss 035-6975227

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 60,-
Tel.: 035-8870159

Taxi naar of van Schiphol vanuit Naarden/Bussum
€ 50,- Goodkinds Taxiservice 06-26984855.

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden.
Vrijbl. prijsopgaaf. Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Feestje? Gratis feestzaal tot 120 personen in Bussum. Meer info 06-53319921.

Met spoed gezocht: gitarist voor rockband. Leeftijd 17-20 jaar. Elke maandagavond repetitie met professionele begeleiding. Telefoonnummer: (06)-34 10 80 84 / theband
burningstrings@gmail.com