NaarderNieuws

25 oktober 2017

NaarderNieuws 25 oktober 2017


Oud Valkeveen vreest extra kosten

NAARDEN Gewoon lekker spelen voor nog geen tientje. Speelpark Oud Valkeveen hoopt van harte dat deze slogan volgend seizoen nog gehanteerd kan worden. Maar ze vrezen het gemeentebestuur, dat het plan heeft om vermakelijkheidsretributie te gaan heffen, een soort belasting voor toeristische attracties. Dat komt het speelpark duur te staan.

Als de belasting wordt doorgevoerd zou dat betekenen dat het speelpark twee ton per jaar moet afdragen. "We hebben het gevoel dat de gemeente een gat in de begroting moet dichten en daarom bij ons terechtkomt. En dat terwijl ze de afgelopen jaren amper aandacht voor ons hadden", betoogt een woordvoerder. Het speelpark voelt zich een melkkoe.

De gevreesde extra kosten zou het speelpark op haar beurt weer moeten oplossen door de entreekaarten duurder te maken. En dat probeert het koste wat kost te voorkomen. "Het zou betekenen dat de entreekaartjes een euro duurder worden ongeveer. Dat lijkt misschien niet heel veel, maar we zijn een speelpark dat toegankelijk is voor iedereen. En vooral ook voor mensen met een kleine portemonnee. Voor deze mensen is tien euro al heel veel geld. Alles wat daarbovenop komt zorgt er misschien wel voor dat ze niet meer komen."

Het speelpark probeert de gemeenteraad de komende weken ervan te overtuigen om de extra belasting te schrappen.

Chloortreinen niet meer door Naarden

NAARDEN Inwoners van Gooi en Vechtstreek die vlak bij het spoor wonen, hoeven de komende jaren niet bang te zijn dat er chloortreinen door de regio rijden.

Al sinds 2013 rijden er geen chloortreinen meer door 't Gooi en de verwachting is dat hier geen verandering in komt. Dat schrijft burgemeester Pieter Broertjes aan de Hilversumse gemeenteraad.

Wanneer er toch een chloortrein door de regio rijdt, krijgen Broertjes en de overige burgemeesters van de spoorgemeenten dit vooraf te horen, net als de politie en de meldkamer. Verder is het de bedoeling dat het incidentele chloortransport over het spoor, de ontmanteling van de laad- en losinstallatie en het aanpassen van de chlooropslag in de Botlek over enkele jaren wordt beëindigd.

Vrij van gevaarlijke stoffen

Is het Gooi dan helemaal vrij van gevaarlijke stoffen over het spoor? Niet helemaal. Broertjes schrijft dat van alle goederen die over het spoor vervoerd worden 10 procent gevaarlijk is. "Uiteraard heb ik het liefst helemaal geen vervoer van gevaarlijke stoffen via de spoorlijn. Maar er is nu eenmaal een groot economisch belang bij bepaalde grondstoffen", beseft de burgervader.

Brandbaar gas

Nu blijkt dat vooral in het tweede en derde kwartaal van 2016 het vervoer van gevaarlijke stoffen op de Gooilijn flink toenam. Het grootste gedeelte van het vervoer door Gooi en Vechtstreek betreft het vervoer van brandbaar gas, zoals propaan, aldus Broertjes. De toename ontstond door de werkzaamheden aan het derde spoor in Duitsland (uitbreiding van spoorcapaciteit tussen Emmerich en Oberhausen), waardoor er tijdelijk minder vervoer via de Betuweroute mogelijk was. Alhoewel de werkzaamheden in Duitsland nog tot na 2022 duren, denkt Broertjes niet dat dit vaker tot een vergelijkbare toename van het spoorvervoer door deze regio zal leiden.

'Heel Gooise Meren Bakt' om Weesp te verleiden

GOOISE MEREN Burgemeester Han ter Heegde en raadsvoorzitter Lodewijk Zweers hebben vorige week een gigantische taart gebakken voor de gemeente Weesp. Het duo hoopte met deze zoete lekkernij de gemeente te kunnen verleiden tot een fusie. De taart werd aangesneden tijdens het Weesper Politiek Plein over de fusie.

9

Nieuwe partij

Foto: Bob Awick

Erik Pieter Vlaanderen, Jan Kwekkeboom en Jelmer Kruyt starten samen een nieuwe politieke partij: het Goois Democratisch Platform.

3

Een uitgelezen boek
Daar reed toen de Gooische

'Een historische tramrit van Amsterdam naar het Gooi'. De tekst is het verhaal van 'Oom' Arie Geerding, geboren in 1910, die zijn belevenissen op de tram in de jaren 30 en 40 beschrijft. Op 5 februari 1927 werd hij aangenomen als leerling-machinist en ontving hij een weekloon van ruim acht gulden. Juist bij het ter perse gaan van dit boek in 1996, stierf hij. Een groot fotoboek noemt de auteur R. Meyn het, maar het is veel meer. Het bevat, naast oude en meer recente foto's, ook vele afbeeldingen van documenten zoals tramkaartjes, advertenties, kaarten en reglementen. In het boek staan ook een aantal verhalen, opgetekend uit de mond van oud-machinisten/wagenvoerders en conducteurs. Geerding: "Tijdens de spoorwegstaking in 1944 staakten wij ook." Het grote hardcover boek, 216 pagina's, werd in 1996 door Albis, Hilversum, uitgegeven.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor 25 Euro. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

De rotonde des aanstoots... weer raak!

Het begint zo zoetjesaan belachelijk te worden. De rotonde vlak bij mij om de hoek ligt weer eens aan puin. Een vaste inkomensbron voor de metselaar die het weer in orde gaat maken. En van wie is al het geld?

Op die vraag kreeg ik maanden geleden van een opzichter van de zoveelste reparatie het ridicule antwoord: "Ach, het is toch allemaal verzekeringswerk?" Ik ga altijd rond 8 uur 's ochtends naar Appie om mijn boodschapjes te doen. Zo ook afgelopen woensdag. Bijna verlustigd zag ik al de puinbrokken her en der op de rijweg liggen. De rotonde was weer eens gekraakt door een truck met oplegger. Vlug naar de Boslaan om mijn camera te pakken.
Eenmaal terug stapte ik naar de puinhoop om het kiekje te maken, toen er, eveneens gewapend met een camera, een keurig geklede heer op mij toestapte. Stelde zich voor met zijn kaartje. Een soort schot in de roos, want hij was niemand anders dan Hugo Bellaart, gemeenteraadslid voor Gooise meren. En uitgerekend deze heer Bellaart houdt zich al een paar weken intensief bezig met de farce rond de rotonde Meentweg. Heeft vragen gesteld en verscheen in de lokale pers. Geheel toevallig kreeg hij op deze woensdag antwoord op zijn vragen.
De oplossing is zo simpel. Een andere rotonde, goed berekend b.v. naar voorbeeld van deze kunstwerken in Huizen. Kijk eens naar het teken voor de rotonde. Komen we ook tegen in cartoons. Dan wijst er iemand met draaiende wijsvinger naar zijn voorhoofd.

Naarden:
*Grote Kerk 10.00 u. ds. P.J. Viveen-Molenaar; Naarderheem 10.30 u. ds. V.C. Lindenburg
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie pastor M. Sendecki; za. 28/10 17.30 u. Eucharistie; woe. 01/11 19.00 u. Allerheiligen pastoor C. Fabril; do. 02/11 19.00 u. Allerzielen pastoor C. Fabril
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. ds. J. Bos; woe. 01/11 14.30 u. en 19.30 u. dr. M.J. Kater Dankdag

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie pastoor C. Fabril; do. 02/11 19.30 u. Allerzielen M. Potjer
*RK St. Jozefkerk 11.00 u. Eucharistie kapelaan A. Geria; vr. 27/10 16.00 u. Rozenkransgebed; do. 02/11 19.30 u. Allerzielen Parochianen
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. mw. ds. C. van den End-Kranenburg
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. mw. ds. H. Honderd
*PGB West Spieghelkerk 10.30 u. ds. P.G. Vellekoop
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. G. van Goch en 17.00 u. dhr. A. Verstoep
*Remonstranten N-B 10.30 u. dr. T.R. Barnard
*Vrijzinnigen N-B 10.30 u. mw. C. Roolvink
*Doopsgezinde Gemeente B-N geen dienst
*Evangelisch-Lutherse Gemeente Het Gooi 10.00 u. ds. W.F. Metzger H.A.
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. D.G. Durieux
*Apostolisch Genootschap 0.930 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Weerbericht

Aanhoudend onbestendig, geleidelijk kouder
Na enkele zachtere dagen met weinig regen stijgt vanaf vrijdag de luchtdruk ten westen van de Britse eilanden. Daarmee komt er een noordwestelijke luchtstroming op gang waarmee koudere polaire lucht het Noordzeegebied binnenstroomt. Daarin trekken enkele storingen naar onze omgeving. Het wordt daardoor opnieuw wisselvalliger bij een daling van de temperatuur tot 12 à 13 graden als maximum.

Donderdag en vrijdag
Donderdag is het half tot geheel bewolkt met soms wat zonneschijn. Er kan een buitje vallen. Het is vrij rustig weer met een matige westenwind. Het wordt 16 graden. Vrijdag ruimt de wind naar het noordwesten en neemt iets in kracht toe. Het is wisselend bewolkt met eerst kans op wat regen, later soms opklarend met nog ook kans op een bui. Het is koeler met een maximum van 13 à 14 graden.

Het weekeinde
Ook zaterdag kunnen enkele buien vallen. Nu en dan schijnt de zon. Dat weerbeeld wordt ook voor de zondag verwacht, al neemt de kans op een bui wel geleidelijk af. Er waait zowel zaterdag als zondag een tamelijk gure noordwestenwind, (vrij) krachtig (windkracht 5-6). Het voelt vrij koud aan bij een maximum van 12 à 13 graden. De nachtelijke minimumtemperatuur schommelt rond 8 graden.

Weetje
In de herfst zijn buien langs de kust vaak het talrijkst. Oorzaak is het nog relatief warme zeewater. De zee houdt de warmte van de zomer nog vast en koelt maar langzaam af. Het relatief warme zeewater is in koude vochtige lucht een voedingsbron voor buien. Aan de kust in Noord-Holland valt in de herfst circa 290 mm neerslag tegen zo'n 190 mm in Limburg. In de lente valt daar juist circa 50 mm meer.

Vanaf 25 oktober zendt GooiTV
de volgende programma's uit:

- TV Magazine met o.a.: oproep voor nieuw kunstwerk op sokkel Veerplein in Bussum en voetbalclub SDO bestaat 100 jaar.
- In RegioHub gaat het over de opening van het centrum Jeugd en Gezin.
- Ruud Bochardt spreekt met Han ter Heegde (burgemeester Gooise Meren) over de fusie.
- Andreas van der Schaaf verslag van het wijnfestival.

Nieuwe politieke partij in de raad: Goois Democratisch Platform

Inwoners mogen overal hun mening over geven

Hoe denken inwoners over raadsvoorstellen? Welke ideeën leven er? De GDP wil eerst de achterban raadplegen voor er standpunten ingenomen worden.

Jan Kwekkeboom (links) en Jelmer Kruyt trekken voortaan samen op. Erik Pieter Vlaanderen zal zich bij hen voegen. Foto: Bob Awick

GOOISE MEREN Raadsleden Jelmer Kruyt (ex-VVD), Jan Kwekkeboom (ex-GOP) en Erik-Pieter Vlaanderen (ex-VVD) beginnen hun nieuwe partij per direct met drie zetels. De ambities zijn hoog: ze willen graag in het college, "want," zo zegt Kwekkeboom, "als je je idealen wilt verwezenlijken moet je in het college zitten."

Kruyt: "Goois Democratisch Platform moet hét antwoord gaan vormen op de steeds grotere behoefte onder inwoners en ondernemers om meer en beter betrokken te worden bij de lokale politiek." Hij legt uit hoe het werkt: "Centraal binnen de partij staat democratie. Een vernieuwende aanpak waarbij burgerparticipatie via ons digitaal platform en bijeenkomsten centraal staat. Bewoners mogen hun mening geven over raadsvoorstellen. De resultaten daarvan bepalen in belangrijke mate het standpunt van de partij. Een benadering waarbij volksvertegenwoordigers weer het volk in plaats van zichzelf of hun partij vertegenwoordigen. Met dit uitgangspunt gaat de partij in zekere zin terug naar de democratie zoals die ooit bedoeld was."

De gemeente doet toch al aan burgerparticipatie? Aan het rondsturen van stellingen via Gooise Meren Spreekt?
Kwekkeboom: "Die tool wordt nauwelijks gebruikt. De vragen zijn van een hoog abstract niveau en gaan niet over raadsvoorstellen. Dat gaan wij wel doen. Welke kwestie speelt er? Wat zijn de keuzes en de gevolgen? De mensen kunnen met één klik hun voorkeur aangeven. Het doel is de kloof te dichten tussen politiek en burgers. Ik zie bijvoorbeeld regelmatig dat er met input vanuit betrokkenen bij een gemeentelijke bijeenkomst niets gebeurt. Het gevolg is dat de mensen zich niet serieus genomen voelen. Maar ik zie bijvoorbeeld ook dat de helft van de betrokkenen niet wordt uitgenodigd door de gemeente als er iets in hun buurt speelt. Dat soort taferelen draagt bij aan de kloof. Ik noem even het voorbeeld van de Emmaschool in Bussum. Die school wilde verbouwen, de buurt was het niet eens met de plannen. Iedereen zag aankomen dat er doorgeprocedeerd zou worden omdat niemand tevreden was. Je had daar veel beter en eerder een compromis kunnen sluiten."

'We willen met de inwoners praten en niet over ze'

Waarom is de mening van bewoners zo belangrijk? Hebben jullie geen standpunten?
Kruyt: "Vanuit de raad in Naarden waren we al een heel eind op weg met burgerparticipatie. Maar ik heb altijd gedacht: daar kun je zo veel meer mee.Op facebook heb ik al meerdere 'polls' geplaatst, wat veel reacties opleverde. Daar werd door andere partijen in het begin wat lacherig over gedaan, maar dat is altijd zo met vernieuwing. Als ik een discussie voer wil ik weten hoe mijn achterban erover denkt. Als ik weet hoe de kaarten liggen, ben ik in het voordeel. En dat moet in een vroeg stadium. Natuurlijk komen wij met een beknopt verkiezingsprogramma. Maar ook dat leggen wij voor aan de inwoners van Gooise Meren."

Jullie drijven dan geheel op de stemmen online? Heb je geen eigen visie?
Kruyt: "We beginnen met een voorlopig standpunt. Maar bij ieder raadsvoorstel willen wij de mening peilen. We willen hier niet in doorslaan en maken dus wel altijd zelf de eindbalans op. We hopen op veel stemmers zodat we een reële kijk op de zaak hebben. Het moet gewoon een laagdrempelige manier worden om je mening te geven of om zelf een initiatief te presenteren. We willen met de inwoners praten en niet over ze."

Worden ouderen nog gehoord?
Kwekkeboom: "Natuurlijk is de website niet onze enige bron. Ik laat regelmatig mijn neus zien op allerlei plekken. Ook mijn achterban die ik heb opgebouwd via de Gooise Ouderen Partij weet mij heel goed te vinden. We zullen ook fysieke bijeenkomsten plannen, bijvoorbeeld in de Palmpit, de bibliotheek of in zorgcentra. Daar ligt de drempel ook lager dan wanneer iedereen naar het gemeentehuis moet komen. En we gaan naar de mensen toe."

Waarom kiezen jullie voor elkaar?
Kuyt en Kwekkeboom: "We vinden elkaar in hoe wij willen dat iedereen binnen Gooise Meren wordt bereikt. We koppelen ons netwerk, ervaring en kennis van zaken." Erik Pieter Vlaanderen vult aan: "We hopen samen iets te bereiken. We streven naar een verdubbeling van de zetels van drie naar zes stuks. Ik ben een echte volksvertegenwoordiger die luistert naar de kiezers. Jan is een goede vent die veel weet van het sociaal domein. En Jelmer, ook ondernemer en voormalig fractievoorzitter van de VVD, had mijn politieke zoon kunnen zijn."

Meedenken kan via www.gooisdemocratischplatform.nl

Consultatiebureau, leerplicht en CJG zitten samen onder een dak

Wethouder Gerben Stuik opende de nieuwe locatie. Foto: Bob Awick

GOOISE MEREN Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Gooise Meren is verhuisd naar de Olmenlaan 14 in Bussum. Op deze plek gaan het consultatiebureau, leerplicht en CJG samenwerken met onderwerpen over opvoeden, opgroeien en ontwikkeling van kinderen.

"Het centrum is al een paar keer verhuisd", vertelt Elly Korff, medisch assistent consultatiebureau. "We hebben het idee dat dit de juiste plek is omdat het in het centrum van Bussum en Naarden ligt. Ook het feit dat we nu samen in een gebouw zitten, is beter voor de ouders en kinderen omdat we de lijntjes kort kunnen houden en mensen sneller kunnen doorverwijzen. We hopen dat we nu uitstralen dat we laagdrempelig zijn en niets verplicht is." Elly vertelt bijvoorbeeld dat je niet verplicht bent om gebruik te maken van het consultatiebureau. "Iedereen is daar vrij in, maar we adviseren ouders wel om langs te komen omdat wij kunnen zien of het kind goed groeit en fijn in zijn vel zit. Als we een vermoeden hebben dat er misschien iets aan de hand is op lichamelijk en/of geestelijk gebied kunnen we ze naar de juiste instanties of ziekenhuis doorverwijzen. Ook kun je cursussen volgen als je kind bijvoorbeeld overgewicht heeft en leer je bewust naar voeding te kijken, wat geef je je kind en wat zit er in kant-en-klare producten qua zout en suiker. Ook kun je de cursus 'Hoe ga je om met peuterleeftijd' volgen. Je ziet tijdens deze cursus dat ouders steun hebben aan elkaar omdat ze dezelfde items herkennen."

Veel geld voor vaarverbinding Hilversum - Naarden

NAARDEN De provincie Noord-Holland trekt in totaal ruim 2 miljoen euro uit voor het verbeteren van een aantal recreatieve vaarverbindingen. Maar liefst 1,1 miljoen euro daarvan gaat naar het weer bevaarbaar maken van het middendeel van de 's-Gravelandse Vaart.

Het bedrag is voor het herstellen van de Noordersluis, het aanpassen van de Corverbrug en het verbeteren van de Zuidersluis en –brug. Dit zorgt voor een minimale doorvaarhoogte van 1,20 meter en een diepgang van 80 centimeter. De constructies worden ook geschikt voor kano's. Verder wordt een deel van de oeverbescherming hersteld. "Met deze bijdragen worden knelpunten in vaarverbindingen op verschillende plekken in Noord-Holland aangepakt", aldus gedeputeerde Cees Loggen (Water). "Ik ben blij dat deze belangrijke schakels worden hersteld, zodat straks nog meer mensen kunnen genieten van onze mooie vaarwegen."
Het overige deel van de subsidiegelden is voor het goed bevaarbaar houden van de verbindingen de Wijde Wormerringvaart en Rustenburg - Verlaat. Ook wordt de onderdoorgang van de Dijksbrug bij Monnickendam verbeterd en komt er een onderzoek (MER) naar een nieuwe vaarverbinding tussen de Wijde Blik en de Loosdrechtse Plassen.

De projecten komen in aanmerking voor subsidie van de provincie omdat ze klaar zijn om uitgevoerd te worden. Voorwaarde voor de subsidie is dat de projectpartners meebetalen aan de kosten.

Nadir Izmar

Jongerenwerker bij Versa Welzijn Gooise Meren, 28 jaar

Hoe ben je bij Versa Welzijn terechtgekomen?
"Eigenlijk heel toevallig. Ik heb gesolliciteerd op een vacature voor een jongerenwerker in Amersfoort. De baan ging naar iemand anders, maar een oud-manager nam contact met me op en heeft me voorgesteld aan Isabelle de Klerk en Lennert Bont van Jongerenwerk Gooise Meren en er was meteen een klik tussen ons. Het had blijkbaar zo moeten gaan, want toeval bestaat niet. En ik zit hier nu anderhalf jaar."

Welke opleiding heb je gevolgd?
"Ik heb de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening gevolgd op de Hogeschool van Amsterdam.

Waarom heb je gekozen voor jongerenwerk?
"Ik heb een Marokkaanse achtergrond en dat is ook de reden dat ik aan mijn opleiding ben begonnen. Veel Marokkaanse jongeren hebben een negatief imago in Nederland. Met mijn opleiding wil ik die jongeren bewust maken dat ze altijd kansen hebben in de samenleving, maar dan moeten ze er wel voor gaan en als je kansen krijgt dat je die dan ook positief benadert."

Wat doe je voor de jongeren bij Versa Welzijn?
"Ik begeleid jongeren bij de huiswerkklas, ik geef kickbokslessen, coach jongeren een-op-een en organiseer uitjes om statushouders, Marokkaanse en Nederlandse jongeren bij elkaar te brengen. Bij Versa Welzijn willen we de jongeren in Gooise Meren met elkaar verbinden, want dat vinden we heel belangrijk."

Wat doe je als je 100.000 euro krijgt?
"Dat is een moeilijke vraag. Maar ik denk dat ik alles aan mijn familie geef. Ze wonen in Marokko en kunnen het geld goed gebruiken. Met het geld ga ik werk voor ze regelen en een ander huis kopen, want ze wonen nog in huisjes van klei."

Griezelige Halloweenactiviteiten in de herfstvakantie

NAARDEN Kinderwerkster José de Groot heeft al flink wat kinderen gezien deze herfstvakantie in de SCAN. Er wordt lekker geknutseld rondom het thema 'Halloween'. Ook het pand is versierd voor het spannende feest. Komende zaterdag begint om 20.00 uur de viering van Halloween voor alle kinderen uit groep 7 en 8. Er is een disco, iedereen mag verkleed komen en nieuw dit jaar is de spooktocht.

Beheerplan voor alle speelplaatsen onderweg

GOOISE MEREN Er komt een beheerplan aan voor alle speelplaatsen van de gemeente. Dat laat het gemeentebestuur weten na raadsvragen van Jelmer Kruyt.

Het beheerplan moet er voor zorgen dat de openbare speelplaatsjes met vaste regelmaat onderhouden worden. Gedacht kan worden aan het op orde houden van de speeltoestellen en het aanvullen van zand onder de toestellen. Gooise Meren telt veel speelplaatsjes: elke buurt heeft er wel een.

Kiest Weesp voor Gooise Meren? Of toch voor Amsterdam?

Stemming laat fiftyfiftyverhouding zien

Waarom zou Weesp samen moeten gaan met Gooise Meren? En waarom met Amsterdam? Ten overstaan van een paar honderd Weespers werden de bestuurlijke liefdesverklaringen gegeven.

Amsterdam tegen Gooise Meren. De raad van Weesp staat voor een lastige keuze. Foto: André Verheul

WEESP Halverwege de avond waarop Amsterdam en Gooise Meren de liefde verklaren aan Weesp, staat de heer Koerselman op en richt het woord tot burgemeester Han ter Heegde van Gooise Meren. "Zes jaar geleden smeekten wij opgenomen te worden in Gooise Meren, toen werd Weesp afgeserveerd. Waarom zouden we u nu wel moeten geloven?" Groot applaus van de Weespers. De burgemeester toont begrip, maar legt uit dat de situatie in zijn gemeente en de mensen die er aan het roer staan nu echt anders zijn. Weer groot applaus.

Weesp, het afdankertje van 2012, is nu een gewilde bruid

Die weigering in 2012 zit dus nog diep, uit het tweede applaus blijkt ook vergevingsgezindheid. Wat dat betreft was het bijna spectaculair om te zien hoe Amsterdam en Gooise Meren woensdagavond om de hand van Weesp dongen. Weesp, het afdankertje van 2012, is anno 2017 een gewilde bruid.
Waarom wil Amsterdam Weesp er eigenlijk bij hebben?, vroeg Arnest Mostert namens het Weesper Toekomstpanel. Om de diversiteit, het groene karakter en de historische waarde, somde Van der Burg op. Voor Gooise Meren speelt nog een ander groot belang: het behoud van Weesp voor de Regio Gooi en Vechtstreek. "Als Weesp de regio zou verlaten, betekent dat een enorme aderlating", gaf Ter Heegde ruiterlijk toe.
Zowel Ter Heegde als Van der Burg schetste een mooie toekomst voor de Weespers. Ter Heegde zette Gooise Meren neer als een jonge en moderne gemeente waarbinnen de oorspronkelijke kernen (Muiden, Bussum en Naarden) duidelijk herkenbaar zijn. "Gooise Meren is voor de organisatie en administratie, maar het zijn Muiden, Naarden en Bussum die de gemeente maken. Die zijn na de fusie in hun kracht gebleven. Daar kan Weesp ook op rekenen."
Van der Burg zette daar de spierballen van Amsterdam tegenover: de laagste belastingen, de ruimste voorzieningen, de meeste invloed en doorzettingskracht. "Maar Amsterdam is ook Ransdorp, Durgerdam en Driemond: klein en landelijk. Daar zijn we retetrots op", zei Van der Burg.
Ter Heegde kreeg vragen over het cultuurbeleid en het gemeenteloket. Met andere woorden: gaan het theater en het stadhuis dicht na een fusie met Gooise Meren? Dat eerste zeker niet, verzekerde Ter Heegde. "De identiteit van Weesp zit voor een groot deel in cultuur. Ons beleid is erop gericht om het voorzieningenniveau in alle kernen te koesteren." Over een gemeenteloket was hij minder duidelijk. "Daar moeten we naar kijken."
Amsterdam belooft een gemeenteloket in Weesp open te houden. Ondanks dat gemeenteloket werd steeds duidelijker dat een samengaan met Amsterdam de meeste veranderingen met zich meebrengt. "Een fusie met Amsterdam is gedoe", sprak Ter Heegde en wees op de ontvlechting van samenwerkingsverbanden in de regio waar Weesp nu al van geniet én aan bijdraagt, vooral op het gebied van zorgvoorzieningen.

Van der Burg was de avond terughoudend begonnen ("Gooise Meren is ook een mooie gemeente"), maar kwam hier op stoom. "Als je de bestaande structuren wil behouden, kies dan voor Gooise Meren. Maar wil je voorzieningen, dan win ik.
Voor Ter Heegde het sein om de mouwen op te stropen. "Wij scoren met zorg bovengemiddeld en durven de vergelijking wel aan. Onze inwoners zijn tevreden." Op economisch gebied, eveneens onvergelijkbare grootheden, scoorde hij een punt. "In de winkelstraten hebben we in Bussum dezelfde problematiek als in Weesp. Daar hebben we nu een citymanager en een ondernemersfonds en ik moet zeggen dat we het nu in Bussum heel aardig doen."
De grootste troef van Gooise Meren is en blijft de democratische vertegenwoordiging. Ter Heegde rekende voor dat in Gooise Meren 8 van de 33 raadszetels voor Weespers zullen zijn. Dat is natuurlijk veel te kort door de bocht. Het aantal Weespers in de raad zal alles tussen 0 en 35 kunnen zijn (zo veel zetels zijn er bij meer dan 70.000 inwoners) en hangt af van hoeveel Weesper kandidaten zich bij hun partijen weten op te werken naar verkiesbare plaatsen en hoe de verkiezingsuitslag is. Lokale partijen hebben in de raad van Amsterdam geen kans, gaf Van der Burg toe. "Maar voor landelijke partijen geldt in Amsterdam net zo goed: als je maar hoog genoeg op de kieslijst komt", zo verwees hij naar Laetitia Griffith, die als inwoner van het piepkleine Driemond raadslid en wethouder van Amsterdam werd.
Toch blijft er aan Gooise kant een belangrijk los eindje: is een fusie met Gooise Meren een opstap naar een grote Gooistad? Volgens Ter Heegde is de Gooi en Vechtstad de komende jaren niet aan de orde.
De locoburgemeester van Amsterdam kreeg de meeste vragen en was dus het meest aan het woord. Over het algemeen kwam hij wat losser over, toonde iets meer bravoure. Ter Heegde bleef de keurige Gooise bestuurder en scoorde met zijn iets meer bescheiden opstelling net zo goed punten in de zaal.
Na afloop vroeg de debatleider naar de voorkeur van de aanwezigen. De opgestoken handen werden niet geteld, maar laten we het houden op fiftyfifty.

Sprookjeshuwelijk in Naarden

en dat hebben de brandweermannen luid en duidelijk laten zien. Foto: Dolf van Stijgeren

NAARDEN Michelle Kamer en Joey Kluvers, een echt Naardens koppel, hebben elkaar vrijdagmiddag het jawoord gegeven in het stadhuis van Naarden.

Michelle komt uit de bekende Naardense familie waarvan de roots in de Vesting liggen en Joey is bekend onder heel koffiedrinkend Naarden, want hij is het gezicht van Coffee Culture. Ook is Joey actief bij de vrijwillige brandweer.

Joey en Michelle hebben elkaar acht jaar geleden ontmoet tijdens het carnaval in Naarden en het was liefde op het eerste gezicht. Op 11 september vorig jaar hadden ze precies zeven jaar verkering en is Joey op zijn knieën gegaan voor zijn grote liefde. Na een jaar lang voorbereidingen was het afgelopen vrijdag zover.

'Echtpaar werd door de brandweer verrast met sirenes en rook'

Na de huwelijksvoltrekking in het stadhuis, ging het echtpaar, familie en vrienden naar de Grote Kerk. Op weg naar de kerk werd het huwelijkspaar op bijzondere wijze verrast met sirenes en 'rook' door de brandweermannen van Naarden. In de kerk was een feestelijke toast en werd de bruidstaart aangesneden. Voor Joey en Michelle is de kerk een bijzondere plek. Zij hebben zich vaak ingezet voor de catering tijdens verschillende concerten die de Stichting Grote Kerk heeft georganiseerd.

Daarna ging het gelukkige bruidspaar naar 't Vossenhol in Oud Valkeveen om daar tot in de late uurtjes feest te vieren. Ze zijn nu aan het bijkomen op hun huwelijksreis in Rome, maar deze dag zullen ze nooit meer vergeten.

Bob en Bep al 65 jaar samen

Burgemeester Han ter Heegde feliciteerde het echtpaar. Foto: Bob Awick

BUSSUM Bob (89) en Bep (86) Cats hebben elkaar ontmoet in Ede en zijn al 65 jaar gelukkig getrouwd.

"Ik heb in Nederlands-Indië gediend en wilde daarna militair blijven. Voor mijn opleiding werd ik gestationeerd in Ede. Tijdens een dansavond zag ik Bep en vroeg of ik haar naar huis mocht brengen. Helaas had Bep toen nog niet dezelfde gevoelens die ik had. Je weet gelukkig nooit hoe het leven loopt, want ik kwam haar toevallig op straat tegen en vroeg of ze met me uit wilde. En toen zei Bep ja en zijn we met z'n tweetjes naar de bioscoop gegaan. Twee jaar later zijn we in het huwelijksbootje gestapt en voor je het weet ben je 65 jaar getrouwd." Door zijn werk als militair hebben ze in verschillende plaatsen gewoond. "Na Ede zijn we verhuisd naar Maastricht, Harderwijk, Amersfoort en toen naar Washington DC. Ik zag een vacature voor sergeant-majoor op de Nederlandse ambassade. We hebben daar met veel plezier gewoond. Drie jaar later zijn we teruggegaan naar Nederland en gaan wonen in Bussum; ik werkte tot mijn pensioen op de kazernes van Bussum en Soesterberg." Het bruidspaar is nog redelijk mobiel. "Het wordt met de dag wel wat minder, dat merk je vooral lichamelijk. Ik hoop echt dat ik samen met Bep negentig jaar mag worden. We zijn positief ingesteld dus ik denk zeker dat we dat samen kunnen vieren."

Van de lezers

De keuze van Weesp

Weesp besluit op 9 november of ze willen fuseren met Gooise Meren of met Amsterdam. De fusie van Weesp met Gooise Meren is er een volgens het 'meer-kernen-model'. Dat gaat uit van de identiteit van de kernen. Weesp is naar inwoneraantal de tweede kern, en daarmee volwaardig aanwezig. Een van de belangrijkste kernwaarden van Weesp, te weten 'afstand burger en bestuur blijft zo kort mogelijk, ruimte voor initiatief', wordt volledig realiseerbaar. Dit blijkt enerzijds uit het kiesrecht dat de inwoners van Weesp hebben volgens de Kieswet, en anderzijds uit de 'Visie Burgerparticipatie' en het 'Programma Doe-democratie' van Gooise Meren. Het belangrijkste recht van inwoners van een gemeente is het actief en passief kiesrecht. Weespers hebben het recht om samen met de inwoners van Gooise Meren de gemeenteraad van de fusiegemeente Weesp-Gooise Meren te kiezen. De nieuwe raad zal bestaan uit inwoners uit de vier kernen. De belangen van de inwoners van Weesp worden rechtstreeks gediend in het bestuur van de fusiegemeente. Bij een fusie van Weesp en Amsterdam is er sprake van een overname of annexatie. Weesp degradeert tot het 23ste stadsdeelgebied van de gemeente Amsterdam. Een stadsdeelgebied is een deel van een stadsdeel, dat op zijn beurt zelf weer een van de zeven stadsdelen is. Zo wordt Weesp een van de stadsdeelgebieden van het stadsdeel Zuidoost. De stadsdelen hebben gemiddeld 117.000 inwoners. De Amsterdamse raad neemt uiteindelijk de besluiten, ook over Weesp, dat op raadsniveau geen invloed meer heeft. Willen Weespers een rol blijven spelen bij de toekomst van hun eigen stad, dan is de enige rationele keuze die van fusie met Gooise Meren.

Jan Edelman Bos (Bussum), emeritus hoogleraar Strategisch Ondernemingsbestuur, Erasmus Universiteit Rotterdam

Spectaculair rugbygevecht

De teams zijn nog steeds aan elkaar gewaagd. Foto: Bastiaan Miché

NAARDEN De twee beste rugbyteams van Nederland, Hilversum en 't Gooi, maakten er zaterdag een spectaculair gevecht van. Een winnaar kwam er niet.

Landskampioen Hilversum begon het duel sterk en kwam op voorsprong. Door de man-meersituatie was 't Gooi vervolgens de bovenliggende partij en leek een verrassing in de maak.

In de slotfase wist Hilversum alsnog langszij te komen en stapten beide ploegen met een 22-22 eindstand van het veld. Omdat 't Gooi meer try's scoorde kreeg die ploeg drie punten en Hilversum 'maar' twee. Daarom staat de formatie uit Naarden met een punt meer eerste in de eredivisie.

"Ja, het was wel echt een wedstrijd," kijkt speler Dirk Danen van Hilversum terug, "waar ik een een dubbel gevoel aan overhoud. We hadden gewoon willen winnen, maar het viel niet onze kant op. Dat is vervelend." Danen kreeg zelf voor rust een gele kaart waardoor zijn team het tien minuten met een man minder moest doen. Later kreeg nog een speler van Hilversum een rode kaart en dus speelde de landskampioen een groot gedeelte met een man minder dan de grootste uitdager uit Naarden.
De derby was de eerste van sowieso vier dit seizoen. Hilversum kreeg voor het eerst wat tegenstand in de vorm van 't Gooi. Beide teams treffen elkaar nog een keer in de reguliere competitie en vervolgens ook in de kampioenspoule waarvan zij nu al nagenoeg zeker zijn.

Finale

Of Hilversum en 't Gooi elkaar ook een vijfde keer tegenkomen in de finale om het Nederlands kampioenschap, durft Danen niet hardop te zeggen. "Natuurlijk is een groot aantal teams veel te zwak, maar ploegen als DIOK en Oemoemenoe zijn in staat om voor een verrassing te zorgen."

'Trouwen of SEX?' is geschreven uit de gedachte van een man

Diederik van Maren heeft een boek geschreven over hoe je het beste kunt daten

Auteur en lovecoach Diederik van Maren presenteert vanavond (woensdag) om 18.30 uur bij Bruna in Bussum zijn boek 'Trouwen of SEX?' met tips hoe je het beste kunt daten.

Diederik van Maren vertelt in zijn boek hoe je de liefde van je leven kunt vinden. Foto: Bob Awick

NAARDEN Auteur Diederik van Maren heeft het boek geschreven. "Het idee om zo'n boek te schrijven, had ik al heel lang. Ik ben ook lovecoach en geef vrouwen tips en adviezen hoe ze het beste kunnen daten met als eindresultaat een serieuze relatie. En toen dacht ik: ik ga over dit onderwerp een boek schrijven met adviezen, maar ook met persoonlijke verhalen en leuke anekdotes."

Het boek is geschreven vanuit de gedachte van een man. "Ik weet als man hoe een andere man denkt. Aan de andere kant heb ik ook veel ervaring hoe vrouwen denken over relaties en mannen. Het advies dat ik de vrouwen gaf, werkte altijd en daarom leek het mij een goed idee om met dit boek vrouwen op de hoogte te brengen over daten en mannen ontmoeten."

Denken over daten

Hoe denken de meeste single mannen eigenlijk over daten

'Trouwen of SEX?' vertelt op een duidelijke, heldere en korte manier hoe de meeste single mannen denken over daten. "Het is belangrijk voor een vrouw om de regie zelf in handen te houden. Niet alleen in je eigen leven, maar ook als je op zoek gaat naar een man. Ik heb eens een vrouw gecoacht die al een tijdje op Tinder zat en alleen maar slechte ervaring met mannen had omdat ze alleen maar seks wilden hebben. Dus ik vroeg of ik haar account mocht zien en daar stond op dat ze een avontuurlijke vrouw is en van avonturen houdt.

Als een man dat leest, denkt hij maar aan één ding en dat is seks. Zij wilde een serieuze relatie, dus heeft ze haar account aangepast. Je hoeft dan alleen maar te schrijven dat je zo'n relatie zoekt. Hou je profiel simpel en duidelijk; mannen die op zoek zijn naar seks reageren niet op zo'n account, want die willen geen vaste relatie."
Zijn advies is dat als je digitaal contact legt je dan zo snel mogelijk een afspraak moet maken. "Ik spreek vrouwen die eerst lang willen mailen of appen met het idee dat ze dan iemand leren kennen. Maar ook al mail je twee maanden met iemand, dan ken je hem echt niet. Spreek met elkaar af, ga in gesprek en kijk wat het wordt. Als jullie geen klik hebben dan ben je er ook snel klaar mee en kun je weer verder daten. Daten kan heel leuk zijn, maar denk wel goed na wat je tegen je date vertelt over jezelf. Is het slim om na de date al te gaan zoenen of met elkaar naar bed te gaan? Wie regelt de volgende afspraak? Deze vragen worden allemaal besproken in mijn boek."

Uit onderzoek blijkt dat steeds meer stellen elkaar hebben ontmoet via een datingsite. "Dat aantal wordt volgens mij alleen maar groter, maar het is wel belangrijk dat je je niet alleen op zo'n site focust. Een man ontmoeten kan in principe overal: op straat, als je in de rij staat in een supermarkt, in een café, via vrienden of via een datingsite. Sommige vrouwen denken negatief over een datingsite omdat ze het 'vlees keuren' vinden, maar dat gebeurt ook in het echte leven. Als je iemand in de kroeg ontmoet, weet je ook niets over die man en dan ga je ook 'keuren' en daar is niets mis mee. Dat doet bijna iedereen."
Diederik vertelt dat het heel belangrijk is dat je naast het daten ook een actief leven hebt. "Het daten moet niet je leven gaan beheersen. Veel mannen voelen meteen aan of je van daten een project maakt of dat je daarnaast ook nog een eigen leven hebt. Als je je zaakjes op een rijtje hebt en je goed voor jezelf zorgt, dan komt de liefde vaak vanzelf. Althans, dat is mijn ervaring. Uiteindelijk draait het toch om de liefde. Om die reden heb ik ook goed nagedacht over de titel van mijn boek. Ik zeg tegen vrouwen: wat wil je, waar ben je naar op zoek. Iets serieus, een onenightstand of een paar weken seks. 90 procent van de vrouwen heeft mij verteld dat ze op zoek zijn naar een serieuze relatie. 'Trouwen' staat voor serieus en dan kan het gaan om te trouwen, samenwonen of een relatie zonder te trouwen of samen te wonen. Andere vrouwen willen alleen SEX en dan kan het snel je EX worden. Vandaar 'Trouwen of SEX?' met de S in het rood."

'Soms is er geen klik, maar dat hoeft niet aan jou te liggen'

Diederik is ook lovecoach en heeft door het contact met de vrouwen die hem om advies hebben gevraagd, dit boek kunnen schrijven. "Ik help vrouwen telefonisch of tijdens een persoonlijk gesprek. Een zoektocht naar de juiste man kan heel leuk en spannend zijn, maar soms heb je wat hulp nodig van een man. Ik kan je daar dan zeker bij helpen, want ik weet hoe mannen denken en voelen en wat ze verwachten van een vrouw. Een van mijn adviezen is dat je nooit achter een man aan moet lopen, want daar houden wij niet van."

Zelfvertrouwen

"Ook is het belangrijk dat je in je eigen kracht gaat staan en er zelf vertrouwen in hebt dat je de ideale man kunt ontmoeten tijdens het daten. En ieder persoon is uniek en soms klikt het met een man en soms niet, maar dat hoeft niet aan jou te liggen. Zo gaat het nu eenmaal in het leven. Niet achterom kijken, maar altijd vooruit naar de toekomst."

Jachthaven Naarden ziet weelderige groei Fonteinkruid met lede ogen aan

'Je boot loopt gewoon vast'

Gerrit Gortzak verwacht niet dat zijn haven na dit seizoen leegstroomt. Foto: yvette de vries

GOOISE MEREN "Snoeien is groeien", aldus Erik Baart, havenmeester van Jachthaven Stichting Muiden. En dat is volgens hem dus niet de oplossing voor het oprukkende fonteinkruid in het Naardermeer, IJmeer en Markermeer.

'Met goed maaibeleid kun je het probleem beheersbaar houden'

Watersporters hebben er in toenemende mate last van en de laatste jaren lijkt het alleen maar erger te worden. Watersporters klagen, de HISWA bemoeide zich er dit jaar al mee en Baart vreest dat het aantal passanten dat hun haven aandoet volgend jaar flink minder zal worden. "We hebben 42 vaste ligplaatsen, daar maak ik me niet zo veel zorgen over, maar passanten zullen eerder beslissen om Muiden links te laten liggen." Baart vertelt dat hij die geluiden dit seizoen al oppikte.

Het fonteinkruid groeit welig, vooral in de maanden juni en juli. Het draait zich rondom de schroef en roerbladen van boten en als je pech hebt moet je het water in om het te verwijderen. "Je boot loopt gewoon vast", aldus Baart. Even verderop in Naarden maakt Gerrit Gortzak zich ook zorgen, maar hij verwacht niet dat zijn haven na dit seizoen leegstroomt. "Voor een aantal mensen is dat inderdaad aan de orde, de weerstand neemt toe, maar het gaat nu nog maar om een paar boten." Het gaat dan om een fractie van de 1200 ligplaatsen en ook over de passanten maakt Gortzak zich nu nog niet zo'n zorgen. Wel zijn ze twee jaar geleden gestopt met het trainen in kleine zeilbootjes vanwege de waterplanten. "Het werd te gevaarlijk. De roei- en zeilverenigingen waren ook constant bezig om de boeien te verleggen naar plekken waar geen fonteinkruid was." Hij constateert dus wel een toename van het probleem; volgens hem wordt het tijd dat Rijkswaterstaat haar verantwoordelijkheid neemt. "Die houden nu enkel de vaargeul vrij." Gortzak is bestuurslid van de Stichting Maaien Waterplanten Randmeren. "Het probleem is eigenlijk ontstaan door de verbetering van de waterkwaliteit. Vroeger hadden we veel last van blauwalg, dat is aangepakt, maar het doorgeschoten effect is de groei van de waterplanten." Volgens hem was het ecologische systeem in de jaren zeventig al verstoord. Toen kreeg één soort, de algen, de overhand. Toen de brasem (vis), maar die is eruit gevangen. En nu dus het fonteinkruid. Even dacht Gortzak dat het dit jaar leek mee te vallen. "In juni waren er minder waterplanten dan vorig jaar, maar daarna explodeerde het."
Volgens Gortzak kun je het met een goed maailbeleid wel degelijk beheersbaar houden. "Je kunt de groei afremmen door extra te maaien buiten de nu aangewezen periode." Maar ook stoppen met het bevissen van brasem zal volgens hem ook al helpen. Brasem woelt de grond om waardoor er minder waterplanten groeien. "Het water is al helder genoeg", stelt hij.

Pieter Goltstein kon zijn laatste werk nog voltooien

Foto: Het enorme doek van Goltstein.

BUSSUM Het doek waar Pieter Goltstein het afgelopen jaar aan schilderde werd ook zijn laatste schilderij. Onlangs overleed de kunstschilder en voormalige Bussumse huisarts.

Het doek bestaat uit 15 panelen en is drie meter hoog en zeven meter breed. Het hangt in het kantoorpand van Pim Uijtdewilligen. Pim en Pieter kennen elkaar al lange tijd en een paar jaar geleden ontstond dit bijzondere plan. Pim 'regelde' het doek, de verf en stelde zijn ruimte beschikbaar en Pieter zette zijn talent in. "Een coproductie", noemt Pim het. "Pieter heeft het doek gelukkig nog zelf kunnen afmaken en een maand geleden gesigneerd. Alleen de laag vernis is door twee schildersvrienden aangebracht." Het opdelen van het doek in panelen maakte het schilderen prettiger en het was zo ook makkelijker te vervoeren. Het is namelijk altijd de bedoeling geweest om het doek verkopen. De opbrengst, zo wilde Pieter, zouden de twee delen. Maar een paar weken geleden kwam Pim terug op die afspraak. Het doek is inmiddels wel verkocht, aan de broer van Pieter, maar de opbrengst gaat naar Artsen zonder Grenzen.

'Knappe circusmeisje' uit boek Astrid Lindgren is Bussumse

Onder grote belangstelling is op 20 oktober in theater Cinematheque in de Israëlische stad Tel Aviv de documentaire-film 'Lilibet the Circus Child' van documentairemaakster Dvorit Shargal in première gegaan. De Bussumse Ingrid Heinrich speelt hierin een hoofdrol. Evenals trouwens in het boek 'Lilibet' van Astrid Lindgren uit 1959, de schrijfster van de beroemde Pipi Langkous-verhalen.

'Lilibet the Circus Child'. Foto: Riwkin Brick

BUSSUM Voor de Israëlische Dvorit Shargal was het circusmeisje Lilibet in haar jeugd een ware held. "We hadden in de jaren 50 in Israël nog geen tv en geen telefoonverkeer. Je leerde de wereld kennen via boeken. De mooie foto's van fotografe Riwkin Brick in 'Lilibet' maakte het boek extra bijzonder. Ik wist toen nog niet dat Ingrid Heinrich uit Holland dat knappe blonde circusmeisje was", zegt de filmmaakster op de laatste opnamedag op de Bussumse Ceintuurbaan.

Dvorit maakte al eerder prachtige films en documentaires. In 2013 besloot ze op zoek te gaan naar het circuskind Lilibet omdat ze daar haar volgende film over wilde maken. Geen eenvoudige zoektocht, maar via Circus Scott, dat nog altijd bestaat, en Ingrids halfbroer in Zweden wist ze uiteindelijk het adres van 'Lilibet' in Bussum te achterhalen.

"Ik was verbaasd toen Dvorit en cameraman Michael Ballak mij wilden interviewen en filmen. Ze zijn hier drie dagen geweest", zegt Ingrid Heinrich. Nu zij de film heeft gezien is ze erg enthousiast. "Het is écht heel mooi geworden. In de film vertel ik over mijn circusjaren en hoe het mij daarna is vergaan. Maar er zijn ook beelden te zien van Naarden-Vesting en Bussum. Michael heeft zelfs met een drone gefilmd." Verder waren er gesprekken met Ingrids moeder in De Antonius Hof in Bussum en 2 havoleerlingen van het Erfgooiers College in Huizen, waar Ingrid al jaren Duits geeft. "Je ziet me fietsen met de hondenbakfiets op de Bussumerheide. Mooie opnamen."

Ingrid woonde in een woonwagen en trok door heel Zweden. Foto: Riwkin Brick
'Lilibet' naar het boek van Astrid Lindgren. Foto: Riwkin Brick
Niet bang voor olifanten. Foto: Riwkin Brick
Kleine circusartieste Ingrid op een paard. Foto: Riwkin Brick
Ritje op een kameel. Foto: Riwkin Brick
Ingrid Heinrich (midden) met haar honden, filmmaakster Dvorit Shargal en cameraman Michael Ballak in Bussum. Foto: Antoon F. Bruggeling

'In de film vertel ik over mijn circusjaren en hoe het mij daarna is vergaan'

Heruitgave boek

"Ter gelegenheid van de première van 'Lilibet the Circus Child' is in Israël het boek 'Lilibet' opnieuw in het Hebreeuws uitgebracht. Met gelukkig nog steeds de bekende foto's die Riwkin Brick van de jonge Ingrid Heinrich schoot. Het is wereldwijd nog altijd te koop en is in tien talen verschenen, waaronder in het Nederlands. Tegenwoordig betalen verzamelaars makkelijk tussen de 140 en 200 dollar voor het boekje", vertelt Dvorit Shargal.

Circusjaren

Vijf jaar was Ingrid Heinrich toen schrijfster Astrid Lindgren en fotografe Riwkin Brick Circus Scott in 1959 met een bezoek vereerden en haar uitkozen als het circusmeisje Lilibet. "Riwkin maakte prachtige foto's van mij, meestal bij de circusdieren, maar ook met mama bij de woonwagen bijvoorbeeld. Welk kind droomt er niet van om leeuwen te temmen, met olifanten kunsten te doen of in de nok van de tent aan de trapeze te hangen? Het circus zit me echt in het bloed en dat gaat er nooit meer uit. We woonden tussen 1954 en1960 in een heuse woonwagen en reisden met het circus door heel Zweden. Dat vond ik reuze spannend. Altijd was ik bij de dieren te vinden, bij de apen, kamelen, olifanten, paarden of tijgers. In de wintermaanden woonden wij bij oma en opa in Amsterdam." In 1960 verhuisden Ingrid en haar moeder naar een woonark in Weesp, vader Paul Heinrich volgde later. Ingrid ging het onderwijs in.

"Toen ik zelf een paard had en vaak in de manege in Muiderberg kwam, rook ik altijd de geur van zaagsel, de geur van de piste. Dan waande ik me weer even terug in Circus Scott", vertelt Ingrid. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan, want nog steeds gaat ze graag naar circusvoorstellingen. In het boek van Lindgren droomt Lilibet van een hogeschoolnummer met paarden en ze beleeft avontuur na avontuur in het circus. "Op mijn manier beleefde ik ook talloze avonturen. Ik ben er natuurlijk trots op dat ik de hoofdrol speel in dit leuke boek en nu dus ook in de film 'Lilibet the Circus Child', vijftig jaar later nota bene."

'Guest of honour'

Bijzonder is voorts dat de Bussumse in juli 2018 is uitgenodigd voor de vertoning van 'Lilibet the Circus Child' op het International Children Filmfestival in Tel Aviv. Als ster en 'guest of honour'. In de film ook beelden van Mokihana uit Honolulu, die Dvorit daar heeft geïnterviewd naar aanleiding van een ander boek met fraaie foto's van Riwkin Brick. Volgens Dvorit Shargal, die erg onder de indruk was van het Gooi, gaat de film de hele wereld over. Zij houdt daar ook lezingen over. Dvorit: "Ik ben blij dat ik Ingrid Heinrich, Lilibet, heb leren kennen. Zonder haar had ik deze bijzondere film nooit kunnen maken."

'Loop niet door met gehoorklachten'

Hoorstudio Gooise Meren geopend op de Clinge

Problemen met het gehoor? Harrold Binnekamp biedt oplossingen. Foto: Bob Awick

BUSSUM Hoorspecialist Harrold Binnekamp is zo trots als maar zijn kan op zijn eigen winkel genaamd Hoorstudio Gooise Meren. En met recht, want de man met een bak aan ervaring kan nu alles op zijn eigen manier doen. Hij kiest voor een strakke inrichting, het werken met gerenommeerde merken en verricht zijn eigen hoormetingen in de 'stille' cabine.

'Het is vaak 'de omgeving' die het probleem veroorzaakt'

Binnekamp staat te popelen om zijn klantenkring op te bouwen. "Ik had al langer de intentie om voor mezelf te beginnen en toen mijn oog op dit pand viel, wist ik dat ik hier wilde werken." Hij werkte jarenlang bij een gerenommeerd zelfstandig audicienbedrijf. Binnekamp is zelfstandig en dat biedt volgens hem enorm veel voordelen. "Ik hoef niet in een vast stramien te werken of bepaalde merken te verkopen. Ik kan echt de tijd voor de klant nemen. Er zijn altijd diverse gesprekken met mijn klanten die klachten hebben over hun gehoor. Ik verricht de metingen en begeleid het hele proces. En mocht het zo zijn dat de klant niet tevreden is met het eerste, het tweede of het derde setje, dan kunnen we gewoon blijven zoeken."
"Wat mij zo aantrekt in dit werk is om de combinatie van de luisterproblemen die een slechthorende in allerlei situaties ervaart te vertalen naar de juiste technieken die in de hoortoestellen zitten. Eenvoudige technieken waar het kan en meer geavanceerde techniek waar het nodig is." Zo geeft Binnekamp het voorbeeld van een toestel dat gemaakt is om spraakgeluiden aan de voorzijde te versterken en achtergrondgeluid aan de achterkant onderdrukken. Of je kunt werken met een microfoon op tafel, een juf die voor de klas staat met een zender om haar nek, of een hoortoestel op het dove oor dat signalen naar je andere oor stuurt. Maar er zijn ook speciale toestellen om muziek goed te kunnen beluisteren. "Ik heb hier zelfs bij muzikanten aardige resultaten mee geboekt." En zo is er dus voor iedere situatie een andere oplossing.
Binnekamp vertelt dat veel mensen toch een drempel ervaren wanneer ze met klachten aan het gehoor rondlopen. "Ze stellen het vaak nog even uit. Sommige mensen verstaan bij een vergadering de helft niet van wordt gezegd, een ander vermijdt verjaardagsfeestjes. Het is vaak 'de omgeving' die het probleem veroorzaakt. Kleinkinderen die onduidelijk spreken, of mensen die je niet aankijken, of iemand die mompelt. Als je hoorverlies negeert, sluit je je steeds meer af van je omgeving. Je kunt in een sociaal isolement komen. Dat willen we voorkomen. Want wie te lang wacht, raakt nooit gewend aan een hoorapparaat. Het is enorm wennen. Opeens hoor je weer de klok tikken of het ritselen van de krant. Het is met name vermoeiend om al die signalen te verwerken in je hersenen. Dat kost tijd." In de Hoorstudio worden zoals gezegd de metingen verricht. Maar de toestellen (ieder merk) kunnen hier ook gerepareerd en schoongemaakt worden. Op het gebied van preventie zijn er oordoppen op maat voor op de motor, voor bij een concert, in het zwembad of tijdens de slaap. Ook verkoopt Binnekamp wek- en waarschuwingssystemen, zoals een apparaat met trilling voor in je kussen. "Dat kun je afstellen voor als je telefoon gaat, de baby huilt of de deurbel gaat. Er is vreselijk veel mogelijk. Ik nodig iedereen uit om eens te komen kijken bij mijn Hoorstudio op de Clinge 2 in Bussum."

Uit de historie van Bussum en omgeving
Erfgooiers ten eeuwigen dage

Van 25 oktober tot 3 november a.s. wordt in alle plaatsen in het Gooi de 'Week-van-de-erfgooier' gehouden. Ook in Bussum.

Vele eeuwen lang hebben Gooise boeren het erfrecht gehad om vee te laten grazen om de gemeenschappelijke ('gemene') weiden. Van vader op zoon. 'Erfgooiers' werden ze eeuwenlang genoemd. 'Scharende erfgooiers' heetten diegenen die een boerenbedrijf hadden. 'Niet-scharende' als dat niet (meer) het geval was. Het aantal niet-scharenden nam in de loop van de tijd sterk toe. En de rechten van de scharenden stonden ruim een eeuw geleden onder de sterke druk van de moderne tijd. In 1912 werd daarom de situatie voor de betrokkenen verbeterd en verduidelijkt door de totstandkoming van de Erfgooierswet.

Boer (F. Hart Nibbrig 1905)

Maar ook daarna haalden de maatschappelijke en technische ontwikkelingen het Middeleeuwse systeem in. En met instemming van alle betrokkenen werd de organisatie van de Erfgooiers in 1971 ontbonden en kregen duizenden erfgooiers een uitkering in geld of grond.

In Bussum houdt de Historische Kring Bussum in de Week-van-de-erfgooier de herinnering aan de erfgooiers levend.

Zo staat er in de Bibliotheek Gooi en meer (Wilhelminaplantsoen 18, Bussum) een banner van de Stichting Stad & Lande van Gooiland, waarop de geschiedenis in teksten en afbeeldingen wordt verteld.

En op woensdag 1 november geeft Klaas Oosterom in wijkcentrum Spieghelwijck, Iepenlaan (bij ingang Zandzee Vivium Zorggroep) een lezing, ondersteund met PowerPoint over de geschiedenis van de Erfgooiers. Aanvang 14.00 uur. Toegang € 3,-.

Van tevoren opgeven kan via

gjbergenhenegouwen@ziggo.nl.

Klaas Oosterom