NaarderNieuws

30 december 2015

NaarderNieuws 30 december 2015


Gemeentebestuur van start

Foto: Gemeente Enkhuizen

door Sjoerd Stoop

GOOISE MEREN - Gooise Meren heeft afgelopen donderdag het gemeentebestuur en bestuursprogramma gepresenteerd.

Het gemeentebestuur wordt de komende twee jaar gevormd door vijf wethouders. Afgelopen donderdag werden Miriam van Meerten (VVD), Hendrik Boland (D66), Marleen Sanderse (CDA) en Gerben Struik (GroenLinks) al gepresenteerd. Afgelopen weekend werd bekend gemaakt dat de naam van Jan Franx (VVD) wordt toegevoegd aan het gezelschap.

Wethouders Gerben Struik (GL), Miriam van Meerten (VVD), Marleen Sanderse (CDA) en Hendrik Boland (D66). Inzet: Jan Franx (VVD). Foto: Bastiaan Miché

Gemeentebestuur compleet
De gemeente heeft daarmee haar bestuur compleet: twee weken geleden werd waarnemend burgemeester Albertine van Vliet al benoemd, de wethouders en de eerste gemeenteraad van Gooise Meren worden komende maandag in de Grote Kerk van Naarden geïnstalleerd.

Naarden wordt ook de plaats waar het gemeentebestuur de komende twee jaar gaat zetelen. Daarna vertrekt men naar Bussum.

Trots op resultaat
VVD, D66, CDA en GL reageren erg tevreden op het tot stand komen van het gemeentebestuur en bestuursprogramma. "We houden er een trots gevoel aan over", zegt VVD-wethouder Miriam van Meerten. "We hebben de afgelopen maand hard gewerkt en alles staat er goed voor. Al met al hebben we alles best snel voor elkaar gekregen. Dat komt vooral doordat we het op de hoofdpunten snel eens waren met elkaar. We gaan nu vol goede moed aan de slag."
Werken aan sterke gemeente
Het kersverse gemeentebestuur gaat de komende twee jaar werken aan een sterke gemeente Gooise Meren. Van Meerten: "We gaan er alles aan doen om er voor te zorgen dat de kernen van onze gemeente nog meer met elkaar verbonden worden. We moeten één gemeente gaan worden, het gemeenschapsgevoel moet de komende twee jaar nog sterker worden."

Lees verder op pagina 3.

Meer camera's op station Naarden-Bussum

BUSSUM - Er worden volgend jaar meer camera's geplaatst op station Naarden-Bussum.

De camera's worden opgehangen om de veiligheid voor reizigers en spoorwegpersoneel te verbeteren. "We hopen door het plaatsen van camera's vooral het veiligheidsgevoel te verbeteren. We hopen daarmee onder meer geweld tegen spoorwegpersoneel te voorkomen. Aan de andere kant kunnen we eveneens adequater optreden als er wel wat gebeurt", laat een woordvoerder van ProRail weten. Naarden-Bussum behoort volgens de spoorbeheerder tot een groep van 30 onveilige stations. "We hanteren twee soorten stations: de meest onveilige en redelijk onveilige. Naarden-Bussum behoort volgens ons tot de tweede categorie."

Wanneer de camera's exact worden geplaatst, wordt pas later bekendgemaakt.

5

wethouders krijgt de gemeente Gooise Meren per 1 januari

Museale mazzel op de valreep

Vlak voor het jaar 2015 ten einde gaat valt er nog net een aardige gelukstreffer te melden. Met zelfs een stevige link naar Amerika. Naar een museum op Rhode Island. Ja, ja!

Ik moet het een tikkeltje cryptisch houden ter bescherming van de betrokkenen. Het gaat om goede vriend N. een doorgewinterde handelaar en zoeker op markten en marktjes naar die éne vondst. Dat lukte hem kort geleden in een kringloopwinkel in onze regio. Trots glunderend kwam hij mij zijn vondst tonen. Een houten, met de hand gekerfd mannetje van een centimeter of 20 hoog en duidelijk van Scandinavische oorsprong. Een soort trol. Bleek een fantastisch mooie notenkraker te zijn. Bij het achteruit trekken van een van zijn benen gaat zijn mond open en kan er een noot in geplaatst worden om gekraakt te worden. Op het scharnierpunt van het been is in potlood een naam geschreven: B. Kaland 1925. Ik heb wat foto's gemaakt en die verstuurd naar het Nutcracker Museum in Rhode Island in Amerika. En wat bleek? Dat museum heeft zelfs twee exact dezelfde notenkrakers in de collectie van dezelfde Kaland (1878-1955). Deze twee dateren uit 1920. Het is nu duidelijk dat deze Berdines Kaland een van de grootste Noorse houtsnijders aller tijden was. Met bronzen, zilveren en gouden medailles bij diverse tentoonstellingen van deze volkskunst. De conservator, Arlene Wagner, van het Amerikaanse museum was bijzonder in haar nopjes met de melding en gaf haar volledige medewerking aan de verzending van alle gegevens. En wat kostte de notenkraker helemaal? Slechts één euro!

Naarden:
*Grote Kerk 10.00u. ds. W.B. van de Woord; do. 31/12/2015 10.00u. ds. L.J.Th. Heuvelman; Naarderheem 10.30u. mw. L. Versluis; do. 31/12 15.00u. ds. W. v.d. Woord
*RK St. Vituskerk 09.30u. Eucharistie pastoor M. Costa; do. 31/12/2015 19.00u. Eucharistie pastoor C. Fabril; vr. 01/01 09.30u. Eucharistie kapelaan A. Geria; za. 02/01 17.30u. Eucharistie
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00u. en 17.00u. ds. H.D. Rietveld; do. 31/12 19.30u. ds. J. Westerink; vr. 01/01 10.00u. A.v.d. Weerd

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00u. Eucharistie pastoor C. Fabril; vr. 01/01 10.00u. Eucharistie pastoor C. Fabril
*RK St. Jozefkerk 10.00u. Communieviering Parochianen; vr. 01/01 11.00u. Eucharistie kapelaan M. Sendecki
*PGB Wilhelminakerk geen dienst, gezamenlijke dienst in Verlosserkerk
*PGB Verlosserkerk 10.00u. mw. ds. H.W. van Beelen
*PGB Spieghelkerk 10.30u. ds. S. de Jong
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55u. ds. G.J. Mantel en 17.00u. ds. A. Visser; do. 31/12/2015 19.30u. ds. W.J. Gorissen
*Remonstranten N-B 10.30u. P.W.A. Overdiep
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum 10.30u. ds. P.J.C. Korver
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30u. Werkgroep liturgie
*Evangelisch-Lutherse Kerk N-B geen dienst, gezamenlijke dienst in Hilversum
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00u. mw. M. van Veen; vr. 01/01 10.30u. ds. P.A. Smit
*Apostolisch Genootschap 09.30u. Eredienst; woe. 30/12/2015 19.30 Oudejaarsdienst
*De Christengemeenschap 11.15u. Kinderdienst; vr. 01/01 10.00u. Mensenwijdingsdienst; wo. 06/01 10.00u. Mensenwijdingsdienst

Weerbericht

Vanaf het weekeinde kans op lichte vorst in de nacht
Aan de al wekenlang vastgeroeste luchtdrukverdeling komt deze week een einde. De ligging van hoge- en lagedrukgebieden gaat eindelijk verschuiven. Boven Noordwest-Rusland komt een krachtig hogedrukgebied tot ontwikkeling. De wind draait daardoor naar het zuidoosten. Het wordt stilaan kouder. In het eerste nieuwjaarsweekeinde kan het in de nacht licht vriezen.

De jaarwisseling en het weekeinde
Oudejaarsdag valt enige tijd regen. In de loop van de dag wordt het droog. Het wordt 8 à 9 graden. De jaarwisseling verloopt vrijwel overal droog bij zo'n 4 graden. Er waait een matige zuidwestenwind. Op nieuwjaarsdag blijft het droog. Af en toe klaart het op. Zaterdag neemt de bewolking toe met in de avond kans op regen. In de loop van zondag valt opnieuw regen. Er waait een matige zuidoostenwind. Het wordt 6 graden met in de nacht kans op lichte vorst.

De trend voor de volgende week
Maandag valt er wat regen. Het wordt 6 à 7 graden bij een matige zuidwestenwind. Daarna wordt de stroming weer zuidoost. Het wordt kouder met in de nacht lichte vorst en overdag circa 2 à 3 graden. Er bestaat kans op sneeuw. Eind van de week wordt het weer iets zachter.

Weetje
De beide kerstdagen waren record zacht met ruim 14 graden. Ook de gemiddelde dag- en nachttemperatuur van december is met circa 9.5 graden record hoog. Dat is zelfs voor april aan de zachte kant. Normaal is 3.7 graden. Het vorig record van 7.3 graden in december 1974 is met afstand overschreden. Uniek was ook dat december 2015 geheel vorstvrij is verlopen.

Twee jaar bouwen aan aan sterke gemeente

Gemeentebestuur aan de slag met reeks speerpunten

Bussum wordt de 'hoofdstad' van Gooise Meren. Het bestuur zetelt overigens de eerste twee jaar in Naarden. Foto: Sjoerd Stoop

GOOISE MEREN - Bouwen aan een sterke gemeente en zorgen dat de kernen van de gemeente nog beter met elkaar verbonden worden. Dat wordt de komende twee jaar het voornaamste doel van het gemeentebestuur van Gooise Meren.

Het bestuursakkoord van VVD, D66, CDA en GroenLinks heeft de naam 'Verbonden in verscheidenheid' mee gekregen. "Dat vat alles meteen goed samen", zo zeggen de wethouders. Dat slaat vanzelfsprekend op het creëren van het gemeenschapsgevoel tussen de woonplaatsen. "Maar het slaat eveneens op het samenwerken tussen de leden van B&W, het samenwerken met de andere raadsleden en vanzelfsprekend ook op het samenwerken met de bewoners van onze gemeente."

Speerpunten
Maar het bestuursakkoord gaat veel verder dan bouwen en samenwerken alleen. VVD, D66, CDA en GroenLinks hebben 5 voorname speerpunten opgesteld voor de komende twee jaar. Het gaat om: burgerparticipatie, economie/toerisme, duurzaamheid, preventie en regio.

'We staan open voor goede plannen van de gemeenteraad'

Burgerparticipatie wordt onder meer vormgegeven door te starten met 'wijkwethouders'. Alle wethouders nemen straks een buurt onder hun hoede. Op het vlak van economie en toerisme gaat het gemeentebestuur aan de slag om de gemeente kort gezegd voor toeristen meer op de kaart te zetten. Daar moet de gemeente economisch beter van worden.
Met preventie doelt het gemeentebestuur vooral op het voorkomen van problemen. Dat geldt voor zaken als jeugd- en ouderenzorg, maar ook over (verkeers-)veiligheid. Er wordt veel aandacht gegeven aan preventieve maatregelen. Op het vlak van duurzaamheid wordt het doel gesteld om de gemeente voor 2050 energieneutraal te maken.

Debat

De gemeenteraad moet het bestuursakkoord van VVD, D66, CDA en GroenLinks nog vaststellen. Dat gebeurt aanstaande maandag als de gemeenteraad van Gooise Meren voor het eerst vergadert. De gemeenteraad debatteert eerst nog over het akkoord.

De raadsvergadering van maandag wordt gehouden in de Grote Kerk van Naarden en start om zeven uur.

Daarnaast speelt 'regio' dus nog een grote rol. De gemeente Gooise Meren wordt, met 56.000 bewoners, een grote speler binnen de regio Gooi- en Vechtstreek en andere samenwerkingsverbanden. "Die positie zullen we benutten om de belangen van de bewoners van Gooise Meren goed te behartigen", stelt het bestuursakkoord.

Zaken aanpakken
VVD, D66, CDA en GroenLinks hopen de komende twee jaar daarnaast heel wat concrete zaken aan te pakken. Het gaat onder meer om grote knelpunten, maar ook om andere veelbesproken zaken. Als groot knelpunt kan onder meer verkeer worden genoemd. Er moet de komende twee jaar weer een sterke lobby komen om de spoorproblemen van Naarden en Bussum aan te kaarten.

Daarnaast wordt de komende twee jaar de koopzondag gehandhaafd, wordt er gekeken naar parkeren, moet er wat gebeuren met de problemen rond de voetbalclub van Muiden en de hockeyclub van Muiderberg en moet de voorraad sociale huurwoningen onder de loep worden genomen.

Andere goede plannen
Er worden dus al heel wat zaken aangepakt, maar het gemeentebestuur staat open voor andere goede plannen, benadrukken de wethouders. Van Meerten: "Er komt nog een debat over het akkoord. Het zou goed kunnen dat andere partijen goede plannen hebben voor de toekomst. Als we achter een plan staan, dan nemen we het graag over. We staan er zeker voor open."

Burgemeester heeft weer ambtsketen

De ambtsketen. Foto: Caspar Huurdeman

GOOISE MEREN - Waarnemend burgemeester Albertine van Vliet van Gooise Meren kan vanaf volgende week met een gerust hart naar openbare gelegenheden: ze heeft weer een ambtsketen.

De burgemeester kreeg afgelopen week de tijdelijke ambtsketen van Gooise Meren gepresenteerd. De burgemeester draagt deze zolang er nog wordt gewerkt aan de echte ambtsketen.

Getrouwd! Foto: Joey de Rond

Echte ambtsketen
De ambtsketen van de gemeente moet nog worden gemaakt. Dat kan pas worden gedaan als de gemeente een gemeentewapen heeft.

Dat wapen wordt gemaakt door de Hoge Raad van Adel en wordt komend jaar voorgelegd aan de gemeenteraad. Zodra dat wapen doorgevoerd wordt, kunnen de makers van de ambtsketen aan de slag. Volgens de wet moet het gemeentewapen op de ambtsketen staan. Hetzelfde geldt voor het rijkswapen.

Laatste huwelijken in gemeente Naarden

NAARDEN - Het allerlaatste huwelijk in het historische stadhuis van Naarden als zelfstandige gemeente is inmiddels voltrokken.

Diverse echtparen grepen de kans aan om voor 2016 elkaar het ja-woord te geven. Zo ook het kersverse echtpaar Mariska Bennemeer en Alex Springin'tveld. Extra leuk was dat ze, als echte liefhebbers van kerst, met een arrenslee naar het stadhuis werden gehaald en gebracht.

Gooise Meren wordt steeds zichtbaarder op straat

De auto's van de gemeente. Foto: Sjoerd Stoop

GOOISE MEREN - Nog een dag en dan vormen Bussum, Naarden en Muiden één gemeente Gooise Meren. De komst van Gooise Meren wordt steeds zichtbaarder op straat.

Langzaamaan worden alle oude beeldmerken van de gemeenten Bussum, Naarden en Muiden weggehaald voor de beeldmerken van Gooise Meren. De borden rond het gemeentehuis van Bussum werden de afgelopen weken al vervangen en ook het wagenpark van de gemeente heeft een Gooise Meren-uitstraling gekregen.

Komend jaar gaat de verbouwing van het gemeentehuis van start.

Weer veel belangstelling voor kerstnacht

De prachtig verlichte entourage. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Kerstnacht werd dit jaar voor de 25ste keer in de open lucht gevierd. De sfeer zat er goed in, mede door de vele lampjes, kaarsen en lichtjes. De organisatie was erg te spreken over de opkomst. Er waren 275 liturgieën uitgedeeld, wat een mooi aantal is. Het regende de hele avond, waardoor ook bezoekers weggebleven zullen zijn. Pas later op de avond werd het droog. En omdat het niet koud was, werd het dan ook een hele mooie avond. Opmerkelijk was dat sommige mensen nog om 24.00 uur aankwamen, toen het al was afgelopen.

Jacqueline Klomp

Verpleegkundige, 59 jaar,
Naarder sinds 1988

Waar in Naarden kom je graag?
"Mijn favoriete plek is toch wel het Laegieskamp langs de Karnemelksloot met uitzicht over de weilanden. Ik heb er veel gelopen met onze hond en genoot er keer op keer. In de avondschemering heb ik er wel eens een kleine ree gezien."

Met wie wil je nog een goed gesprek?
"Marie Claire van der Brugge. Zij is schrijfster van vier boeken. Ik lees nu 'Zielsgelukkig' en dat gaat over haar kijk op het leven. Daar zou ik graag met haar over praten."

Wat zou je doen met 100 euro?
"In de Leger des Heils Kerstpot stoppen. Als ik vroeger met de kerst nachtdienst had dan kwam er 's nachts iemand van 'het Leger' langs om ons een klein cadeautje te geven en uiteraard ook de Strijdkreet. Een mooi gebaar dat ik nooit zal vergeten."

En met een miljoen?
"Een deel is voor mijn drie kinderen - twee studeren nog en de oudste is net afgestudeerd, zij kunnen het goed gebruiken - en een deel voor mijn partner en mij. Ik zal zeker ook een schenking doen aan de Lepra Stichting en aan International Campaign for Tibet."

Als je een en dag de burgemeester was?
"Dan zou ik mij inzetten voor een vuurwerkverbod en een groot vuurwerkfeest organiseren bij de jaarwisseling."

Wat eet je vanavond?
"Boontjes, aardpeer uit de oven en vis. Toe: biologisch vanille-ijs."

Wat voor muziek luister je graag?
"Momenteel graag kerstliederen, pop, klassiek maar ook graag gospels van Mahalia Jackson. En Nederlandstalig zoals Guus Meeuwis en Herman van Veen. Ik heb een kaartje weten te bemachtigen voor het concert van Adele, dus dat wordt straks genieten. Ik luister ook graag mantra's; de herhaling geeft mij rust en raakt mij."

Waar zullen we eens op proosten?
"Dat de vluchtelingen een plekje vinden binnen onze maatschappij."

Vuurwerkshow en motion graphic film bij start 2016

Beste plek om te kijken is de Bedekte Weg

NAARDEN - De gemeenteraad heeft het initiatief genomen voor een vuurwerkshow en een beamerfilm met Oud en Nieuw. De raad heeft voor het vuurwerk 15.000 euro beschikbaar gesteld en hoopt hiermee een mooie afsluiting van de zelfstandige gemeente te bewerkstelligen. Daarnaast is er de hoop dat bewoners zelf minder vuurwerk zullen afsteken wat de veiligheid ten goede moet komen.

De pijlen gaan om 24.00 uur de lucht in vanaf het vuurwerkeiland; Ravelijn 1. Het vuurwerk is met name vanaf de wallen en op de Bedekte Weg tussen de kinderboerderij en de Kapitein Meijerweg goed te zien. De show is in handen van PyromaX Fireworks Events. Het vuurwerk wordt om 24.00 uur aangekondigd met 3 vuurwerkknallen die klinken als kanonsschoten. Om 00.05 zijn er nogmaals 2 schoten. Om 00.10 klinkt nog een laatste schot. Om 00.15 uur gaat het vuurwerk helemaal los. Kijken kan vanaf de Bedekte Weg. Hier worden wat vetpotten met licht geplaatst omdat dit gedeelte rondom het water geen verlichting heeft.

Daarna wordt om 0.30 uur een zogenoemde motion graphic film geprojecteerd op gebouw De Hoed op het Adriaan Dortsmanplein. Het is een 3D-film die is gemaakt en geanimeerd door het Amsterdamse bedrijf BoemanFX. Aan de film is een maand gewerkt. De dubbelkoppige adelaar uit het wapen van Naarden speelt hierin de hoofdrol. De twee minuten durende film gaat over het feit dat Naarden per 1 januari aanstaande opgaat in de fusiegemeente Gooise Meren.

De dubbelkoppige adelaar speelt de hoofdrol

Kom op de fiets
De gemeente roept iedereen op om lopend of met de fiets naar de Vesting te komen. Samen stilstaan bij het einde van Naarden als zelfstandige gemeente is het hoofddoel. De gemeenteraad hoopt ook dat de vuurwerkshow bijdraagt aan het terugdringen van vuurwerkoverlast in de buurten.

Kerstconcert ontroert in de Grote Kerk

Sfeervolle setting in de Grote Kerk. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Lavinia Meijer en Carel Kraayenhof bespeelden vorige week dinsdag de harp en de bandoneon in de Grote Kerk van Naarden.

De organisatie van dit speciale kerstconcert was in handen van Ladies in Art. Het grote publiek kent Kraayenhof van het optreden op de bruiloft van Willem Alexander en Maxima. Harpiste Lavinia Meijer geniet bekendheid over de hele wereld, ze trad bijvoorbeeld op in de Carnegie Hall in New York.
Het duo is goed op elkaar ingespeeld, ze hebben dit jaar samen een cd opgenomen.

Veel positieve reacties voor Elk Gooisch Matras

NAARDEN - De winnaars van de award 'Naarder van het jaar' hebben veel positieve reacties gehad. Deze prijs werd vorige week door NaarderNieuws overhandigd aan de mensen achter het initiatief Elk Gooisch Matras Komt Van Pas. Deze groep helpt vluchtelingen met een status aan huisraad. Dat deze groep de award terecht heeft verdiend, blijkt wel uit de vele leuke reacties.

Bij deze krant kwamen leuke reacties binnen op de redactie. 'Terechte winnaars' en 'helemaal verdiend' klonk daarin het meeste door. Ook op de facebookpagina van Elk Gooisch Matras stroomden de felicitaties en 'likes' binnen.

Spullen brengen
De komende tijd opereert Elk Gooisch Matras vanuit de Michiel de Ruyterschool in Bussum waar mensen op dinsdag en donderdag spullen kunnen komen brengen die ze over hebben. Er is met name behoefte aan fietsen en computers. Maar ook kleding, speelgoed, banken en stoelen zijn welkom.

Vesting- narren pakken uit

NAARDEN - Het is aftellen voor Carnavalsvereniging De Vestingnarren. Op 23 januari vieren ze het grote jubileumfeest in de Lunet. Om iedereen in de stemming te krijgen is deze week al een speciaal Vestingnarren magazine verschenen.

In het dikke nummer is alles te lezen over de prinsen, het jeugdcarnaval, noem maar op. Alles staat in het teken van de vereniging die komend jaar alweer 50 jaar bestaat. In totaal zijn er 7.777 stuks verspreid in Naarden.

Jubileumfeest
Kaartjes voor het jubileumfeest zijn al te koop. De dresscode is black and white en op het podium zullen Tim Douwsma, Alex en Partyband Stoot verschijnen. Aanvang: 19.45 uur. Kaarten via vestingnarren.nl.

Meldingen van vuurwerk- overlast

NAARDEN - Inwoners van Naarden Vesting hebben tot nu toe 21 keer geklaagd over vuurwerk.

Dat laat het Meldpunt Vuurwerkoverlast weten.

Wat weet u al van de nieuwe gemeente Gooise Meren?

Geniet van een etentje voor twee bij Fort H in Muiden. Foto: Fort H

GOOISE MEREN - Hoe goed kent u al de nieuwe gemeente Gooise Meren die per 1 januari 2016 een feit is? Test uw kennis en maak kans op een diner voor 2 bij restaurant Fort H in Muiden. Mail de juiste antwoorden voor maandag 4 januari naar redactie@bussumsnieuws.nl. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd. Veel plezier met de quiz!

1. Wie wordt vanaf 1 januari 2016 de waarnemend burgemeester van Gooise Meren?
a. Joyce Sylvester
b. Albertine van Vliet
c. Henk Heijman
d. Ronald Plasterk

2. Uit welke gemeenten bestaat Gooise Meren eigenlijk?
a. Bussum, Naarden, Muiden
b. Bussum, Naarden, Muiden, Muiderberg
c. Bussum, Naarden, Muiden, Muiderberg, Weesp
d. Bussum, Naarden, Muiden, Muiderberg, Weesp, Huizen

De groene heide bij Bussum. Foto: Sjoerd Stoop
Het zonnige strandje bij Muiderberg. Foto: Christian Pfeiffer
Het sprookjesachtige Muiderslot. Foto: Muiderslot
De indrukwekkende vestingstad Naarden. Foto: Jessica de Jong
d.
Gooise Meren vanaf 1 januari 2016. Foto: Bob Awick
a.
c.
b.

3. Stel u woont in Naarden, waar kunt u vanaf 1 januari 2016 terecht voor een paspoort?
a. Stadhuis Naarden
b. Stadskantoor Naarden
c. Bibliotheek Naarden
d. Gemeentehuis Bussum

4. Stel u woont in Bussum. Wat staat er straks op de borden langs de weg?
a. Bussum, gemeente Gooise Meren
b. Bussum, gemeente Gooise Meren, Hart van het Gooi
c. Bussum, gemeente Gooise Meren, Hart van het Gooi, Fairtrade gemeente
d. Bussum, Naarden, Muiden, gemeente Gooise Meren

5. Welke meren worden er eigenlijk bedoeld met Gooise Meren?
a. Het Naardermeer en het Eemmeer
b. Het Gooimeer, het IJmeer
c. Het Gooimeer en het Naardermeer
d. Niemand weet het precies, de naam is willekeurig gekozen

6. Muiden ligt aan welk water?
a. De Karnemelksesloot
b. De Gaasp
c. De Vecht
d. Het Amsterdam-Rijnkanaal

7. Op het KNSF-terrein in Muiden worden nieuwe woningen gebouwd. Waar staat de afkorting KNSF voor?

a. Kaneel Nougat en Snoepfabriek
b. Klap Natrium en Sulfaatfabriek
c. Koninklijke Nederlandse Springstoffenfabriek
d. Klingon Nexus Science Fictionfabriek

8. Hoeveel inwoners telt Gooise Meren?
a. 33.000
b. 48.000
c. 56.000
d. 68.000

9. Hoe heet de villawijk achter het spoor in Bussum?
a. Het Spiegel
b. Het Venster
c. Het Raam
d. Het Luijck

10. Bussum stond vroeger bekend vanwege welke chocoladefabriek?
a. Milka fabriek
b. Van Houten fabriek
c. Bensdorp fabriek
d. Verkade fabriek

11. Waarom komen toeristen uit Tsjechië graag naar Naarden?
a. Omdat er een voordelig toeristisch pakket is genaamd Praag - Naarden
b. Om het mausoleum van Jan Amos Comenius te bezoeken
c. Omdat er een bekend Tsjechisch schilderij in de Grote Kerk hangt
d. Omdat Naarden bekend is om zijn echte Tsjechische bradwurst

12. Hoeveel NS-stations liggen er in Gooise Meren?
a. 0
b. 1
c. 2
4. 3

13. Aan BN'ers geen gebrek in Gooise Meren. Wie is er niet in een van de Gooise Meren-plaatsen geboren?
a. Julia van der Toorn
b. Andries Knevel
c. Youp van 't Hek
d. Sjaak Swart

14. Als je hoog in een van de torens van het Muiderslot staat, in welke richting moet je dan kijken om Naarden en Bussum te zien liggen?
a. noord-oost
b. zuid
c. zuid-oost
d. west

15. Gooise Meren ligt voor een belangrijk deel aan de A1. Welke andere snelweg doorkruist de nieuwe gemeente?
a. A2
b. A6
C. A27
d. geen andere snelweg

16. Wat is het mooiste plekje van Gooise Meren?
a. Het Muiderslot en de zeehaven bij Muiden
b. Het strand bij Muiderberg
c. De Vestingstad Naarden
d. De heide van Bussum
e. Anders, namelijk....

Bonusvraag

Waar is de foto genomen? Kies uit de antwoorden: Bussum, Naarden, Muiden of Muiderberg

a.
b.
c.
d.

Buurt: 1200 vluchtelingen is te veel

BUSSUM - Buurtbewoners rond de vluchtelingenopvang op Crailo hebben er problemen mee als er straks twaalfhonderd vluchtelingen opgevangen gaan worden op het complex. Ze zijn een handtekeningenactie gestart.

De buurt vreest dat er straks overlast komt van de asielzoekers. "We vrezen voor fietsendiefstallen, vechtpartijtjes en andere ellende. We baseren ons een beetje op het verleden. Toen er jaren geleden ook asielzoekers woonden op Crailo hadden we al problemen", zegt buurtbewoner Peter Jan Schatens.

Vuurwerk- show Naarden

NAARDEN - De gemeente Naarden staat stil bij het einde van de bestuurlijke zelfstandigheid met een vuurwerkshow op 31 december. Om precies 24.00 uur zullen de pijlen in de lucht gaan.

Het vuurwerk wordt afgestoken op Ravelijn 1 en is goed te zien vanaf de Bedekte Weg tussen de kinderboerderij en de Kapitein Meijerweg en vanaf de wallen in de Vesting. Na het vuurwerk is om 0.30 uur op het Adriaan Dortsmanplein nog een laserfilm.

Lekker meespelen voor de lol of zelfs kans maken op een heerlijk etentje! Wat moet u doen? Stuur een mailtje met daarin de 16 antwoorden plus het antwoord op de bonusvraag via een mailtje naar redactie@bussumsnieuws.nl onder vermelding van Quiz. Dat geldt ook voor de lezers van MuiderNieuws en NaarderNieuws. Wij zullen uit de mailtjes met de goede antwoorden een winnaar trekken. Insturen kan nog tot en met maandag 4 januari!

Havenvisie rond

MUIDEN - De havenvisie Muiden is vastgesteld. Het belangrijkste thema is 'ontwikkeling met behoud van de Muidermaat'.

De visie is ontwikkeld om te zorgen dat de identiteit en ontwikkeling van de Muidense haven stevig wordt verankerd in Goois Meren. Vele participanten mochten meedenken met de visie.

Boekhoff verbijsterd dat PvdA niet meer in het college zit

VVD koos voor GroenLinks in plaats van PvdA

De Bussumer is trots dat hij paviljoen Heidezicht heeft kunnen realiseren. Foto: Bob Awick

door Jessica de Jong

BUSSUM - "Hoe kan dat nou? Je hebt het toch zo goed gedaan? Ik hoor niet anders om mij heen dan dat mensen verbaasd zijn. En dat ben ik zelf ook. Hoewel het nieuws nu wel wat aan het doordringen is, vind ik het nog steeds onbegrijpelijk en verbijsterend dat de PvdA niet in het college van Gooise Meren zit en ik vanaf 1 januari dus geen wethouder meer ben."

Bijna tien jaar lang was het de goedlachse en betrokken Boekhoff die vanuit het gemeentehuis Bussum bestuurde. Hij nam onder andere stevige thema's zoals zorg en financiën onder zijn hoede. Trots kijkt hij terug, zegt nergens spijt van gehad te hebben. Maar toch steekt het dat zijn partij niet meer in het college zit. Hij had graag nog doorgegaan. "We hebben twee keer zoveel stemmen behaald als je zou verwachten, kijkend naar het landelijke beeld. We hebben twee keer met VVD, CDA en D66 gesproken. Het waren goede gesprekken, maar ze gaven aan dat er een betere klik was met GroenLinks. We hebben zo'n goede verkiezingsuitslag gehad, we zijn de tweede partij in Bussum. Dan verwacht je toch iets anders."

Boekhoff verscheen regelmatig in Bussum met zijn gitaar. Foto: Bob Awick
Een PvdA-fietstocht. Foto: Bob Awick
Met gouden ECO XXI award - een Europese milieuprijs.

'Ik heb als wethouder altijd gedaan wat ik heb beloofd'

Vanaf januari krijgt Boekhoff samen met zijn PvdA collega's een plekje tussen de raadsleden. "Het hele college zullen we kritisch, maar op een positieve manier in de gaten houden. Een taak die ik buitengewoon serieus neem. We hebben gelukkig een sterke fractie dus daar zie ik naar uit. We gaan bijvoorbeeld erg inzetten op het betaalbaar wonen voor starters. Natuurlijk had ik liever zelf in het college willen zitten. Ik vind het ook opvallend dat de VVD niemand voor de financiën portefeuille hier uit Gooise Meren heeft kunnen vinden. We krijgen nu twee collegeleden die voorheen in Enkhuizen actief waren."

Boekhoff kreeg veel reacties op het feit dat hij geen wethouder meer is. "Via de mail, de telefoon, op Facebook. Ik kreeg hele aardige en verbaasde reacties. De mensen spreken ook hun waardering uit en dat doet mij goed."

Missen
"Ik ga al mijn collega's die ik dagelijks tegenkwam erg missen; de schoonmaker, de secretaresses, de ambtenaren. En ik moet afkicken van het harde werken. Een week van 60 tot 70 uur was heel gewoon. Ik was iedere avond weg, op zaterdag moest ik vaak ergens heen en zondag was het stukken lezen. Het was hard en intensief werken. Mijn kinderen dachten dat alle vaders 's avonds maar tot 19.45 uur thuis waren. Ik ging iedere avond weg. Ik denk soms dat ik te weinig thuis ben geweest, maar ik heb altijd alle steun van het thuisfront gehad. Ik vond het belangrijk en leuk werk. Ik was er dan ook vaak bij als er iets te doen was. Ook als ik er geen formele functie had. Neem bijvoorbeeld Stick Together; een leuk hockey evenement bij Gooische waar jeugdige hockeyers kinderen met een handicap begeleiden. Interessant om bij te zijn, maar ook om ouders te spreken. Ik vind ook altijd dat het als wethouder niet ophoudt bij het bedenken en besluiten. Juist om te kijken hoe het gaat, of het goed gaat, vind ik belangrijk. Ik werd ook altijd op straat aangesproken, dat hoort bij je werk. Ik vond dat nooit erg. Ik woon in mijn werk."

"Ik heb altijd gedaan wat ik heb beloofd. Ik heb de afgelopen tien jaar wel rond de 2.000 besluiten genomen. Ik kan iedereen recht in de ogen kijken, want ik heb altijd de inhoud voorop gesteld. Daarnaast heb ik al mijn besluiten kunnen uitleggen naar de mensen toe. Dat betekent niet dat je altijd iedereen tevreden kunt stellen."

Trots
Boekhoff is vooral trots op wat hij heeft gedaan. Hij zou geen beslissingen terugdraaien of zaken anders aanpakken met de kennis van nu. Hij kijkt vooral met goede gevoelens terug op de portefeuille financiën. "In Bussum hebben we een sociaal en solide financieel beleid. Ik dacht; mensen weten dat niet, maar ik hoor het nu toch wel terug. Ik was wethouder in tijden van crisis, maar dat hebben we nooit verhaald op de burger. En toch konden we investeren; bijvoorbeeld in sportvelden, in scholen, het filmhuis, het zwembad. We konden voorzieningen behouden en verbeteren en daarnaast de woonlasten laag houden. Ik ben trots op die combinatie. Ook was er in 2006 geen milieubeleid en zes jaar later wonnen we een Europese prijs voor ons milieubeleid. Daar ben ik blij om. Ook de duurzaamheidcafés komen uit mijn koker en deze worden nu ook uitgerold in andere Nederlandse gemeenten. Op het gebied van zorg lopen we ook in Bussum voorop. In 2011 is de transitie al ingezet. We hebben bewust voor onze eigen aanpak gekozen. Geen wijkteams die een indicatie doen, maar keukentafelgesprekken. De mensen voorop zetten, niet het geld. Er is een verschil tussen bezuinigen en besparen; bij dat laatste zet je je visie voorop en ben je goedkoper uit. Ik weet dat we hierin vooruitstrevend zijn. Toch behoeft zorg en welzijn nog heel veel aandacht. Eenzaamheid, dementie, minimabeleid. Het zijn zomaar wat belangrijke thema's die aandacht behoeven. Ik hoop niet dat het geld nu voorop komt te staan, want er moet nog steeds bezuinigd worden, maar wat mij betreft niet op de zorg en ondersteuning."

Tot slot wijst Boekhoff nog op het succes van paviljoen Heidezicht. De plek waar dit gesprek plaatsvindt. "In 2006 wilden we hier een speeltuin maken. Het is een lang project geweest, maar het heeft erg succesvol uitgepakt. Men heeft nu de mond vol van burgerparticipatie, maar toen al voerden we gesprekken met de buurt, kinderen konden meedenken en ook zaten we om tafel met het kinderdagverblijf. Bij de opening waren 900 mensen. Recent genoten de vluchtelingen die nu op Crailo zitten ook van deze geweldige voorziening. Iets waarvan ik besloot om als gemeente de regie te nemen en dat heeft goed uitgepakt."

Het is nu voor het eerst dat Boekhoff zonder baan zit. Wat hij nu voor werk gaat doen, is nog te vroeg om te zeggen. Logisch zou iets zijn iets in de zorg of het openbaar bestuur. Hij heeft nog steeds diverse bestuursfuncties in zorgorganisaties en heeft besloten de komende tijd even wat rust te nemen. Hij is hoe dan ook vanaf januari actief voor de PvdA in de gemeenteraad van Gooise Meren.

Versa vrijwillgerscentrale

*Rode kruis district Gooi- en Vechtstreek zoekt een vrijwilliger Eerste Hulp bij Evenementen.
*Amaris, Florisberg tijdelijk in Mariënburg zoekt een vrijwilligster die assisteert bij de verzorging van maaltijden bij dementerende ouderen.
*Wijkontmoetingscentrum de Schakel zoekt een coördinator voor het repair-café.
*Rode kruis district Gooi- en Vechtstreek zoekt een projectleider die zich wil inzetten voor een nieuw op te zetten jongerenteam binnen dit district.
In de vakantie kan alleen via de website worden gereageerd. Het kantoor is dicht.

Laatste kans om te schaatsen

Bussum op IJs duurt nog tot en met 3 januari. Wie dus nog wil schaatsen moet snel zijn.

Op Nieuwjaarsdag zijn de allerkleinste kaboutertjes tot 6 jaar welkom tussen 12.00 en 13.00 uur op het ijs. De baan is dan alleen voor de kleine kinderen open. Vanaf 13.00 uur is er vrij schaatsen voor iedereen.

Zaterdagavond 2 januari is er overigens nog voor de laatste keer een discoshow. Speciaal voor tieners met een DJ. Tijd: 19.00 tot 22.00 uur.

donderdag 31 december

Spreekuur

Gratis inloop Spreekuur Administratie voor Elkaar Bussum en Naarden. Elke donderdag van 10.00 - 12.00 uur in Uitwijk, dr.Schaepmanlaan 10 Bussum, en van 14.00 16.00 uur in SCAN, M. Kampstraat 3 Naarden. Informatie; Versa Welzijn; Tineke van der Tol en Wilma Post; 06 13965604.

Oliebollen eten

Samen oliebollen eten in wijkontmoetingscentrum Bellefleur. Van 10.00 tot 12.00 uur samen terugblikken op het oude jaar met een oliebol. Adres: Wijkontmoetingscentrum Bellefleur Mackaylaan 11 in Naarden.

Oudejaarsfeest

Oudejaarsfeest in The Spot. Van 21.00 tot 04.00 uur. Disco Classics en de hits van nu. Minimale leeftijd is 30 jaar. Toegang € 20,-.

Oud en Nieuw

Oud en Nieuw viering in de Palmpit, Koekoeklaan 3 Bussum. Aanvang 20.00 uur. Voor oliebollen wordt gezorgd. Aanmelden via 03 - 69 38 78, ook voor informatie over mogelijkheid tot thuisbrengen na afloop.

Oliebollen bakken

Oliebollen bakken bij WOC Bellefleur, Mackaylaan 11, Naarden. Van 10.00 - 12.00.

Vuurwerkshow

Vuurwerkshow in Naarden Vesting. Aanvang: 24.00 uur. Goed te zien bij de kinderboerderij aan de Bedekte Weg. Daarna om 00.30 uur een beamershow bij De Hoed op het Adriaan Dortsmanplein.

donderdag 7 januari

Nieuwjaarsreceptie

De jaarlijkse gezellige Nieuwjaarsreceptie bij wijkontmoetingscentrum Bellefleur. Vanaf 15.00 uur kunt u terecht voor een gratis hapje en een drankje. Adres: Mackaylaan 11a te Naarden,

Computercursussen

Inschrijven voor diverse computercursussen tussen 13.30 - 16.00 uur in De Palmpit, Koekoeklaan 3 Bussum. Kosten € 35,-. Info: 693 07 89.

Ondersteuning

Lezing over mantelzorgondersteuning door Carla Touw om 14.00 uur in De Palmpit, Koekoeklaan 3 Bussum. Aanmelden via 035-6938786.

Spreekuur Admin

Gratis inloop Spreekuur Administratie voor Elkaar Bussum, Naarden, Muiden. Iedere donderdag van 10-12 uur in Uitwijk, dr.Schaepmanlaan 10 Bussum, en van 14-16 uur in de SCAN, M. Kampstraat 3 Naarden. Vrijwilligers helpen met vragen over administratie, inkomen en met formulieren, ook digitale ondersteuning bij contact met UWV. U kunt gebruik maken van computers voor het inschrijven/ reageren op woningen bij ningnet of het opvragen van bankafschriften. Privacy is gewaarborgd. Informatie; Versa Welzijn; Tineke van der Tol 035 6231100.

vrijdag 8 januari

Spelletjesmiddag

Spelletjesmiddag op woensdag- en vrijdagmiddag van 14.00 – 16.00 uur in De Palmpit aan de Koekoeklaan 3. Bussum.

Oliebollentoernooi

Tafeltennis vereniging Good Luck houdt vanaf 20.00 uur het traditionele oliebollentoernooi in de zaal aan de Dr. Schaepmanlaan 2 te Bussum. Een mooie gelegenheid om clubgenoten een gelukkig nieuwjaar te wensen. Net als vorig jaar willen we teams van twee spelers samenstellen waarbij sterkte en minder sterke spelers worden gecombineerd en er enkel- en dubbelpartijen gespeeld worden met handicap. Aanmelden: t.schuurhof@gmail.com.

Broodje+

‘Ruimte’ serveert weer Broodje+ aan de Brinklaan 36a, Bussum rechts naast de Maria(koepel)kerk. Inloop vanaf 17.30 uur met koffie/thee. Van 18.15 tot 19.15 uur is iedereen welkom voor een broodmaaltijd, met soep en een snack.

Goed gesprek

‘Ruimte’ houdt aan de Brinklaan 36a, Bussum naast de Maria(koepel)kerk een goed gesprek over de Bijbel. Aanvang 19.15 uur.

zondag 3 januari

Tafel van Tjako

Het tweewekelijks muziekprogramma is vanaf vandaag te zien op GooiTV. Dit programma gaat over klassieke muziek en jazz. Presentator Tjako Fennema is gepokt en gemazeld in de muziekwereld en kent in Gooi- & Eemland en Vechtstreek heel wat musici, professionals én amateurs.

Nieuwjaarsreceptie

Nieuwjaarsreceptie in De Palmpit, Koekoeklaan 3 Bussum. Van 14.30 tot 16.30 uur.

maandag 4 januari

Tablet cursus

Android tablet cursus (niet voor iPad). 5 lessen van 13.00 - 15.00 uur op maandagmiddagen. WOC Bellefleur Mackaylaan 11 in Naarden. Eigen tablet meenemen. Informatie: 035-6953117. Kosten: € 45,-.

dinsdag 5 januari

Schuldhulpmaatje

Over financiële zaken in Bellefleur, Mackaylaan 11-A te Naarden van 20.30 uur tot 22.00 uur.

woensdag 6 januari

Schuldhulpmaatje

Over financiële zaken in De Heul, Koekoeklaan 3 te Bussum van 18.30 uur tot 20.00 uur.

zondag 10 januari

Expo Transformatie

Expositie: "Transformatie" van 2 kunstenaars en 6 designers in Galerie Pouloeuff van 8 tot en met 28 februari. Aandacht voor materiaal, de omgang tussen mens versus product & ruimte zijn terugkerende thema's in deze expositie. Tijdens de officiële opening op zondag 10 januari is er gelegenheid om de exposanten persoonlijk te ontmoeten tussen 14.00 en 17.00 uur.

dinsdag 12 januari

Bridgelessen

Start bridgelessen in De Palmpit, Koekoeklaan 3 Bussum voor enigszins gevorderden. Info via J.P Wiersma, 03 - 6931033.

Eigen Wijsheid

Een uurtje ‘Eigen Wijsheid' voor vrouwen. Drie keer van 9.30 uur tot 11.00 uur. Totale kosten € 40,00. Info en opgave, info@coaching-begeleiding.nl. De Ruijterlaan 12 in Bussum.

Die schaatsen hoeven voorlopig niet uit het vet, zegt de weerman

Pieter de Blois waagt zich aan een wintervoorspelling

Weerman Pieter de Blois. Foto: Bob Awick

GOOISE MEREN - Wie de weerberichten van Pieter de Blois elke week leest, heeft al vernomen dat de winter tot nu toe opvallend zacht is. Is dat een voorbode voor de rest van het seizoen? Wij vroegen Pieter of hij zich aan een wintervoorspelling wilde wagen. Hij beantwoordde ook meteen nog wat andere vragen. Zo geeft hij eerlijk toe dat hij er met een voorspelling ook wel eens faliekant naast zit.

Kan het nog een barre winter worden?
"Die kans is klein. Deze eerste wintermaand laat het winterweer het afweten. Er zijn verschillende records gesneuveld, zoals de warmste 17e december ooit. De hoogste temperatuur gemeten in december bedraagt 15.3 graden op kerstavond 1977, tijdens een stormachtige zuidwestenwind uit de subtropen. De wind stroomt dan zo snel dat de lucht geen tijd heeft om af te koelen op weg naar het noorden. Hoge temperaturen moeten in de winter van deze snelle, warme luchtaanvoer komen en niet van de zon. Die staat in de winter te laag boven de horizon en geeft nauwelijks warmte."

Kunnen onze schaatsen al uit het vet?
"Volgens het meest gebruikte weermodel is er 80 % kans op een zachte tot zeer zachte winter met weinig vorst en sneeuw. Wellicht vergelijkbaar met de winter van 2014, de op een na zachtste winter sinds 1901, alleen de winter van 2007 was nog iets zachter. Maar je kunt altijd voor verrassingen komen te staan. Zo verliep de winter van 2011 aanvankelijk ook zeer zacht. Eind januari sloeg het ineens om. In de eerste helft van februari was er zelfs sprake van een officiële koudegolf. Als de vorst toen een week langer had aangehouden had er mogelijk een Elfstedentocht verreden kunnen worden, zoals in 1985 en 1986 toen dit ook pas eind februari plaatsvond. Toch denk ik dat er ook een kans bestaat dat het abnormaal koude oceaanwater in het noordelijke deel bij IJsland leidt tot een sterk hogedrukgebied aldaar. Dan zouden we geen westenwinden maar noorden- of zelfs noordoostenwinden kunnen krijgen met kans op serieuze winterkou. De schaatsen hoeven voorlopig nog niet uit het vet, maar ik houd een slag om de arm."

Pieter in het kort

* Woont inmiddels zeven jaar op IJburg
* Werkt bij de gemeente Amsterdam voor de Dienst Wonen, Zorg en Samenleving
* Presenteert sinds 1985 het weer op Radio Weesp
* Schrijft weerberichten voor kranten van Enter Media
* Bestudeert en interpreteert meerdere malen per dag diverse weerkaarten
* Wordt een wandelende weer-encyclopedie genoemd

Ook zin om sleetje rijden van de Vestingwallen in Naarden? Foto: Bob Awick
Kunnen we dit jaar nog genieten van ijs en sneeuw bij 't Mouwtje? Archieffoto: Jaap van Hassel

'Misschien komt er in 2016 nog wat winterkou vanuit het noorden'

Wat is de koudste winter ooit?
"De gemiddelde temperatuur in de winter bedraagt 3.3 graden. Er waren in de 20e eeuw acht winters met een gemiddelde temperatuur van onder het vriespunt (minder dan 0.0 graden). Dat zijn (zeer) strenge winters. De koudste winter was die van 1963 met gemiddeld -3.0 graden, gevolgd door 1947 met -2.4 graden. Enkele meer recente strenge winters en tevens de gemiddeld koudste winters van de laatste 50 jaar waren die van 1979 en 1996, respectievelijk -0.8 graden en -0.1 graden. De koudste winter deze eeuw was de winter van 2009- 2010, tevens de sneeuwrijkste winter sinds 1979. Er wordt nu door vorst- en/of sneeuwliefhebbers geklaagd dat we tegenwoordig geen winter meer hebben, maar vrij recent hebben we nog vijf winters op rij gehad met serieuze winterkou. De winters van 2009 tot en met 2013 hadden allemaal minstens één vorstperiode waarin geschaatst kon worden en waarin ook sneeuw viel. Zowel in 2009 als in 2010 hadden we een witte kerst. Tweemaal achter elkaar is uniek."

Is de winter lastig te voorspellen?
"Niet moeilijker dan een zomer. In het algemeen zijn de lente en herfst wat lastiger, het weer gedraagt zich tijdens die seizoenen vaak grilliger. Dat is niet altijd zo, de zomer van 2015 was bijvoorbeeld uitermate grillig. In de koele, maar droge en vrij zonnige lente van 2015 was het weer juist stabieler, en daarmee makkelijker te voorspellen."

'Deze maand december wordt waarschijnlijk de warmste december ooit'

Zit je er wel eens compleet naast?
"Jazeker, voorspellen van het weer op de wat langere termijn kan anders uitvallen dan eerst gedacht. Het weer wordt primair bepaald door de positie van hoge- en lagedrukgebieden en de luchtstromingen die de ligging van deze systemen tot gevolg heeft. Het komt ook wel eens voor dat fronten van lagedrukgebieden onverwachts versnellen of juist vertragen als gevolg van verandering van processen in de atmosfeer. Het kan daarom voorkomen dat een regengebied, eerder of later overtrekt dan voorspeld."

Vind jij de winter een fijn seizoen?
"Niet mijn favoriet, maar elk seizoen boeit me. Zachte winters vind ik wat saai of er moet iets bijzonders gebeuren zoals een zeer zware storm of orkaan, zoals op 25 januari 1990 tijdens ook een zeer zachte winter. Boeiend kunnen ook lenteachtige temperaturen zijn, die niet alleen aangenaam maar ook bijzonder zijn zoals in deze decembermaand al voorkwam."

Diamantslijperij Melkweg

H.D. Sjouwerman.

Aan het einde van 19e en in het begin van de 20e eeuw vestigden zich een aantal Amsterdamse diamantslijperijen in het Gooi. Rond 1906 waren er in Hilversum dertien, één kwam naar Bussum. De redenen voor deze verhuisbewegingen waren divers, genoemd worden: hoge belastingdruk in Amsterdam, rigide beleid van de ANDB (Algemene Nederlandsche Diamantbewerkers Bond), gunstig woon- en werkklimaat in het Gooi.

Op 24 augustus 1899 vestigde diamantslijper Jan Buijs zich op Melkweg 19 in Bussum. Hij was eerder dat jaar door de ANDB geroyeerd en kon in Amsterdam zijn beroep niet meer uitoefenen. In 1900 begon hij, samen met de eveneens door royement getroffen H. Philippeau, in een gebouwtje achter Melkweg 19 een slijperij. Daar beschikten zij over twaalf door een kleine stoommachine aangedreven slijpmolens. Buijs heeft niet lang van het bedrijf mogen genieten, hij overleed al op 18 januari 1901. De ANDB stuurde daarop in het 'Werkblad' de volgende waarschuwing rond:

Diamantslijperij achter Melkweg 19.
Melkweg 19.
Foto: Ingrid Handjes

'De lezers zullen zich herinneren dat geruime tijd geleden het personeel van de baas Jan Buijs, inclusief de baas, geboycot werden. Daarna stichtte J. Buijs een fabriekje in Bussum, waar hij met zijn luitjes ging werken. Buijs is een dezer dagen overleden. Dien ten gevolge is het niet onmogelijk dat de geboycotten zullen trachten aan het werk te komen. Ten einde dat te beletten worden hier hun namen gepubliceerd (volgen negen namen). Het is verboden, voor, bij en met deze lieden te werken.'

Ondanks deze tegenwerking zette Philippeau het bedrijf voort, zowel met eigen personeel als door verhuur van slijpmolens aan derden. Vanwege de toenemende vraag werd het bedrijf uitgebreid tot vijftien molens, waarvoor op en aan het pand nieuwe ruimten werden gebouwd. Er kwamen plannen voor verdere uitbreiding tot zestig molens en later ook voor de bouw van een nieuwe fabriek aan de Landstraat. Dat is allemaal niet door gegaan.

In 1916 moest Philippeau wegens ziekte zijn werk beëindigen. Daarna kwam het bedrijf onder leiding van Herman Daniel Sjouwerman te staan. Met gemiddeld zo'n tien man personeel werkte hij tot 1930 in de slijperij aan de Melkweg. Toen besloot hij het bedrijf te verplaatsen naar nieuwbouw achter zijn woning aan de Visserstraat. Helaas voor Sjouwerman sloeg in die tijd de crisis zo heftig om zich heen, dat veel diamantslijperijen moesten sluiten. Al drie maanden na de verhuizing in 1930 werden de werkzaamheden aan de Visserstraat gestopt.

Ben Koning

Foto's: streekarchief

bronnen: tve dec. 1997 en eigen perk 1997/3

Fitter, slanker en beter presteren met sportvasten

Sportvasten Challenge Maand, dé gelegenheid om 'de switch' te maken

Gert-Jan Beukers en Joyce Gijzen zijn enthousiast over het sportvasten bij Jim Hagenstein.

ADVERTORIAL - Of je nu kilo's kwijt wilt, fitter wilt zijn of je sportprestaties wilt verbeteren: sportvasten is dé manier om het jaar goed van start te gaan. Januari is de Sportvasten Challenge Maand, een mooie gelegenheid om 'de switch' te maken.

Sportvasten geeft een impuls aan je gezondheid. Het is geen dieet, maar een trainingsprogramma waarmee je in tien dagen je lichaam (opnieuw) leert vet te verbruiken in plaats van suiker. Dat heet de 'metabolic switch'.

De effecten merk je meteen. Je valt af (wel 4 tot 6 kilo), je bent minder moe, je kunt langer presteren (9 tot 14%) en je bent echt fitter, zo vertellen de mensen die het sportvasten al hebben gedaan. "Ik merkte het meteen bij mijn rondje hardlopen. Op het stuk waar ik het anders altijd wat moeilijker kreeg, kan ik nu makkelijk in hetzelfde tempo doorgaan", zegt Gert-Jan Beukers uit Weesp. Hij deed afgelopen jaar een kuur en is zeer tevreden met het resultaat. "Die kilo's eraf is ook wel fijn." Ook Joyce Gijzen, onderwijzeres in Bussum, heeft goede ervaringen met het sportvasten. "Ik was erg nieuwsgierig naar wat het zou doen. Het vasten viel me 100 procent mee. En mijn PR op de Geinloop was meteen een stuk scherper."

Sportvastencoach Jim Hagenstein: 'Je voelt je als nieuw'

Persoonlijke begeleiding
Weesper sportvastencoach Jim Hagenstein kijkt tevreden als hij de positieve reacties hoort. "99% die bij mij het Sportvasten heeft gedaan, is enthousiast", zegt hij. Zijn persoonlijke begeleiding is erg prettig, maar ook vereist. De training bestaat uit tien dagen waarop je niet of nauwelijks eet en toch een half uur intensief sport (op je eigen niveau). De coach weet precies wat wel en niet kan. En hij sleept je door de moeilijke momenten heen. "Sportvasten is best pittig, maar als je er eenmaal doorheen bent, voel je je als nieuw. Het effect is langdurig, zeker als je daarna wat bewuster omgaat met voeding vol koolhydraten en suikers", weet de ervaren coach. Jim geeft al meer dan 25 jaar hardloop- en triatlontrainingen en in de afgelopen 4 jaar heeft hij in de regio al vele tientallen mensen begeleid met sportvasten. Van bankzitters tot semiprofessionele sporters, maar toch vooral de mensen die lekker willen sporten en een uitdaging niet uit de weg gaan. Hij vertelt je graag meer over sportvasten. Doe je in januari mee aan de Challenge Maand, dan volg je de kuur samen met anderen (vrienden, kennissen, familie) en helpt Jim je daarna om de effecten zo efficiënt mogelijk te benutten. Hoe meer deelnemers, hoe hoger de korting. Deze actie geldt tot 31 december 2015!

Meer weten?
Kijk op www.ansaincosa.nl en www.sportvasten.nl of bel 06-30056555.

Cursus Picasa Fotobewerking en Fotoalbum maken.Start : ma. middag 11 januari van 14 - 16u ofma. avond 11 janauri van 20 - 22 u Duur 8 lessen in Huize Godelinde in Bussum.Kosten € 75,- Inlichtingen 035-5260066 of
info@gildegooinoord.nl

Gewoon in Naarden: foto afdrukservice uit een professioneel foto-vaklab bij u om de hoek. Wij drukken af met de ultra moderne FUJI DL600 en de Epson 11880 zeer hoge kwaliteit. Prijzen zeer scherp, veel maten verkrijgbaar, keuze hoogglans, luster. Nieuwsgierig naar al onze mogelijkheden? en dat zijn er veel zie de site: http://www.fotovakprintnaarden.nl of ga om direct te bestellen naar de link http://afdrukservice.fotovakprintnaarden.nl Fotovakprint Naarden Amsterdamsestraatweg 15d. De werkplaats/showroom is geopend op di-wo en donderdag van 09:00-17:30. Maandag en vrijdag zijn de productie dagen, dan alleen op afspraak. Parkeren is gratis pal voor de deur op eigen terrein, wij verwelkomen u graag. Met vriendelijke groet, Bertine 06-28762763 en Dick 06-51083335

Goodkinds taxi services van/naar schiphol € 50,- Naarden-Bussum-Hilversumse meent 06-26984855

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 60,-.
Tel.: 035-8870159

Vlooienmarkt zon. 3 jan. Huizen, Sph. De Meent, 120 kramen Meedoen?
www.Donevents.nl
0294-237320

Want zo lief heeft God de
wereld gehad
dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Goed voornemen voor 2016: ontdek & train je intuïtie! Op 18 jan. start er weer een nieuwe cursus. 5 Ma.-avonden, max. 8 deelnemers, praktische oefeningen in een nuchtere sfeer. Meer info op:
www.jannekeleber.nl /
tel. 06-45094203.

Garageverk. voor KiKa - Za. 2 jan 2016 van 10-16 u. Kleding & speelgoed. Plaggenweg 16 Bussum.

Spelend Verbinden organiseert 'Mindfulness Muziek' woe 13 jan 19.30u. 'In de Praktijk', een interactieve bijeenkomst, vrij 15 jan 19.30u, thema 'De Opvoeding'. Praktijk Piith, Bussum, Karin Brunt,
www.spelend-verbinden.nl.

Cursus Spaans voor beginners. Start woensdagavond 20 januari in Huize Godelinde in Bussum. Duur: 10 lessen.Kosten € 85,- inclusief cursusboek. Inlichtingen -035-5260066 of info@gildegooinoord.nl

Verzamelaar zoekt LP's en singles! Genres Pop, Jazz, Soul, Blues, Rock. Goede prijs! 06-53197138

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service

Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

Gratis feestzaal tot 180 pers incl onbeperkt drank v.a. 10,- info 06-53319921

Cursus ZWEEDS voor gevorderden start 5 jan, olv erv. ZW/NL docent, in Weesp, GRATIS PROEFLES, ensabel@telfort.nl, 06-51322253

Gezocht: oud, antiek speelgoed, treinen, motorfiets, auto etc. Mag ook defect zijn, ook hout en metaal.
035-6938689

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak- en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

APPLE HULP Digiit - de Apple specialist van 't Gooi. meer info:www.digiit.net Reparaties van o.a. MacBook, iMac, iPhone en iPads. Mail of bel: mail@digiit.net / 06-34071112

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Bootzeilen/dektenten te
koop.
Meer info:
www.dekzeilenspecialist.nl of
bel 06-55771928

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

SCOOTERS te koop: VESPA en PIAGGIO uit voorraad laagste prijs incl. 2 jaar garantie. Alle merken leverbaar
SCOOTERDUMPER.NL grote collectie nieuw en gebruikt 0294-414108 / 06-12868539 Bloemendalerweg 41 A Weesp

BUHR ZOEKT BOEDEL uw huis leeg en bezemschoon. Nu de gehele dag contact mogelijk via 06-10566581

SCOOTER reparatie, alle merken, snel en vakkundig ! Ma t/m Za SCOOTER WEESP Bloemendalerweg 41 A, 0294-414108 / 06-53656082 RDW-erkend. Tevens oude / kapotte scooters gezocht. GRATIS opgehaald !

Dak4all voor al uw dakwerk met garantie, goed werk en betaalbaar 06-39045434

Krijgt u familie op bezoek?
En hebt u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl