NaarderNieuws

15 juli 2015

NaarderNieuws 15 juli 2015


Restauratie van oude vloeren

Vakmannen brengen zand aan onder de stenen. Foto: Jessica de Jong

NAARDEN - De vloer van het historische stadhuis in Naarden is de afgelopen dagen flink onder handen genomen door enkele vakmannen. Dit was nodig omdat de vloer aan het verzakken is en hierdoor de stenen vloer scheef komt te liggen.

De gemeente laat weten dat het met name de vloer is die nodig aangepakt moest worden. "De vloer in het stadhuis ligt op een zandbed. Zand verzakt, wat tot gevolg heeft dat de vloertegels kunnen barsten. Een direct gevolg van het feit dat ze niet meer recht liggen. Daardoor zouden er gevaarlijke situaties met valrisico kunnen ontstaan."

Om te voorkomen dat bezoekers van het stadhuis ten val komen werd de zomervakantie uitgekozen als het ideale moment om de problemen aan te pakken.

Bijna klaar
Het resterende werk bestaat er nu uit dat er onder de stenen meer zand wordt aangebracht, zodat de vloer weer recht komt te liggen.
Het werk heeft een paar dagen geduurd en moet volgens planning vandaag gereed zijn.

Het karakteristieke stadhuis aan de Marktstraat in Naarden dateert uit 1601 en is gebouwd in de Hollandse renaissancestijl. Het stadhuis wordt onder andere gebruikt voor gemeentevergaderingen, huwelijken en allerlei evenementen.

Trots op Nederland gaat meedoen aan verkiezingen

Enkele raadsleden op het oog, nu werken aan programma

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - Trots op Nederland gaat meedoen met de gemeenteraadsverkiezingen in Gooise Meren. Tenminste, dat is plan. Maar er zijn nog geen lokale standpunten en wie er op de lijst komt is nog geheim.

Trots op Nederland laat weten al enkele capabele raadsleden op het oog te hebben. "We hebben al langer enkele Bussumse leden, maar we hopen dat nog meer mensen ons komen versterken. We hebben ook al een lijsttrekker op het oog, dus dat gaat goed komen", zegt TON-woordvoerder Jacob Muijs.

Met de burgers
Inhoudelijke standpunten voor het lokale partijprogramma heeft Trots op Nederland nog niet. "Daar wordt nog aan gewerkt. We hopen dat programma samen met de inwoners te gaan maken. We zetten de burger centraal. Inwoners van Gooise Meren mogen Trots op Nederland vertellen hoe ze over bepaalde punten denken en wat er allemaal beter kan. Daar gaan we dan mee aan de slag."Medewerkers van Trots op Nederland zullen hiervoor de komende weken de straat op gaan om leden te werven en te werken aan het programma. "Bussum, Naarden en Muiden zullen nog veel van ons horen", stelt Muijs.

Trots op Nederland werd acht jaar geleden opgezet door oud-minister Rita Verdonk en kent al enkele lokale fracties. De partij heeft plannen om in meerdere gemeenten die gaan fuseren mee te doen aan de zogenoemde 'herindelingsverkiezingen'.
Op landelijk en provinciaal niveau wordt Trots op Nederland momenteel niet vertegenwoordigd.

Naast Trots op Nederland zijn er nog geen andere nieuwkomers bekend die zich verkiesbaar zullen stellen. De verkiezingen voor de fusiegemeente Gooise Meren zijn nog dit jaar, op woensdag 18 november 2015.

Politie: pas op voor nep- collectanten

BUSSUM - Door Naarden en Bussum lopen nep-collectanten en -verkopers. Agenten waarschuwen voor de fraudeurs.

De afgelopen week wandelden verkopers door Bussum en Naarden om een setje wenskaarten te verkopen. De opbrengst daarvan zou naar het goede doel gaan. Het blijkt dat het geld voor het grootste gedeelte naar een commerciële partij gaat. Ook de verkopers verdienen aan de verkoop van de kaarten.

Geen vergunning
De verkopers hoeven geen vergunning bij de gemeente aan te vragen omdat ze niet om geld vragen, maar echt iets verkopen. De kaarten worden verkocht namens overwegend onbekende goede doelen zonder officieel keurmerk.

Stuur de verkopers weg
Enkele bewoners wantrouwden de verkopers en belden de politie. Agenten hebben daarop verkopers aangesproken en weggestuurd. Naarders en Bussumers worden opgeroepen altijd eerst te vragen naar de vergunning van de verkopers en ze anders weg te sturen.

7e

keer dat World Press Photo naar Naarden komt

Werkman was drukker en kunstenaar, lid van de schildersvereniging De Ploeg en werkte tijdens de bezetting voor De Blauwe Schuit.

In die tijd ontstond zijn meest bekende werk: Twintig druksels van Chassidische Legenden I en II. De originelen (van elk 20) zijn gemaakt in 1941-1943. Vlak voor de bevrijding werd Werkman door de Duitsers gearresteerd en geëxecuteerd. Dit boek heet Chassidische Legenden. De teksten bij de joods-mystieke verhalen van Martin Buber zijn van F.R.A. Henkels. De afbeelding hoort bij 'De rit naar Berlijn'. Inleiding, biografie en bibliografie zijn geschreven door Jan Martinet. In dit boek uit 1982 zijn de twintig druksel verkleind tot vijftig procent van het originele formaat. Gebonden met omslag. Wolters-Noordhoff Bouma's Boekhuis Groningen 1982. ISBN 90 6243 027 9. Als nieuw!

Het tweede boekje: Dick Dooijes schreef 'Hendrik Werkman' in de serie Beeldende kunst en bouwkunst in Nederland. Uitgever: Meulenhoff. 23 pagina's gevolgd door 24 afbeeldingen op speciaal papier. Uitgave uit 1970.

Tot en met 1 november 2015 is in het Groninger Museum een tentoonstelling over leven en werk van H.N. Werkman. Het is zijn 70e sterfjaar.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar van elk kost 18, resp. 10 Euro. Mail of bel Oosterom:
oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt oude boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een scholingsproject in Kirinda (Rwanda).

Kwam uit de lucht vallen

Bijna letterlijk, maar zeker figuurlijk. Ik zocht naar een aanknopingspunt voor mijn artikeltje en daar kwam vorige week overbuurman Bert met de kant en klare oplossing. Met een happy end deze keer.

Even wat gras voor de voeten van de lezers wegmaaien. Ik slaak nu zelf maar de verzuchting "daar heb je hem weer met zijn gierzwaluwen". Want hier gaat het opnieuw over. Het betreft een jonge, net vliegvlugge gierzwaluw, die ongetwijfeld uit het nest onder de dakpannen van het dak van buurvrouw Evelien, schuin boven de voortuin van Bert, moet zijn gevallen. Kennelijk nog niet tot geweldige vliegkunst in staat. Beestje belandde door de tralies van het kelderrooster pal voor de voordeur in het keldergat. Gealarmeerd door de pakketbezorger die het diertje daar zag, kwam Bert naar mij toe en we hebben de vogel eruit gehaald. Bleek niks te mankeren en met een korte opgooi zwierde het gierzwaluwtje de lucht in. Straks op weg naar Afrika. Helaas is de stand van deze luchtacrobaat danig achteruitgegaan in de buurt van de Boslaan. Oorzaak: enkele tientallen rigoureuze dak vernieuwingen in de buurt die de vernietiging betekenen van de broedplaatsen. Ik stel daarom voor dat de gemeente met een verordening komt waarin het aanleggen van nieuwe dakbedekkingen tussen 1 mei en 1 augustus verboden worden. Het aanbrengen van nieuwe 'gierzwaluw pannen' is een fluitje van een cent. Er moet echter wel opgelet worden dat deze pannen precies op de plek geplaatst worden waar ooit het oorspronkelijke nest zat.

Weerbericht

Eerst zomers warm, daarna afkoeling
Na enkele, meest sombere en vrij koele dagen warmt de atmosfeer donderdag flink op. Tussen een gebied van hoge luchtdruk boven Centraal Europa en een lagedrukgebied boven Ierland wordt met een zuidelijke stroming subtropische lucht aangevoerd. De warmte keert tijdelijk terug. In het weekeinde wordt de stroming westelijk en minder warm met kans op een bui.

Donderdag en vrijdag
Voor donderdag wordt een afwisseling verwacht van wolkenvelden en zonneschijn. De kans op een bui is klein. De temperatuur loopt op tot circa 25 graden. Vrijdag wordt nog warmer, tot 28 à 29 graden. De zon schijnt geregeld. In de avond bestaat er lokaal kans op onweer. Er waait beide dagen een matige zuiden- tot zuidwestenwind die vrijdag iets in kracht toeneemt.

Het weekeinde
In het weekeinde draait de wind naar het westen en is meest matig van kracht. Er stroomt daarmee koelere lucht binnen. Zaterdag wordt het maximum nog 21 of 22 graden, zondag 19 à 20 graden. Er is een wisselende hoeveelheid bewolking met ook geregeld zonneschijn. Vooral zaterdag bestaat er kans op enkele buien. Ook zondag is er nog een buienkans.

Weetje
Juli wordt ook wel hooimaand of oogstmaand genoemd. De laatste julimaanden waren zeer warm, zowel in 2013 (19.2 graden) als in 2014 (19.8 graden). Het langjarig gemiddelde voor juli bedraagt 17.9 graden. Dat is dus het gemiddelde van maximum + minimum. De warmste juli ooit was juli 2006 met 22.3 graden gemiddeld. Er kwamen die maand twee hittegolven voor.

Naarden:
*PGN Grote Kerk 10.00u. ds. W.B. van de Woord; Naarderheem 10.30u. ds. P.J. Viveen-Molenaar
*RK St. Vituskerk 09.30u. Eucharistie pastoor C. Fabril
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00u. en 17.00u. ds. H. Peet

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00u. Eucharistie kapelaan M. Sendecki
*RK St. Jozefkerk 10.00u. Viering Parochianen
*PGB Wilhelminakerk 10.00u. ds. C. Bergström
*PGB Verlosserkerk geen dienst
*PGB Spieghelkerk geen dienst
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55u. kand. J.P. de Man; 17.00u. dr. H.A. Post
*Remonstranten N-B gezamenlijke dienst bij Vrijzinnigen
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum dr. H.J. Siebrand gezamenlijke dienst
*Doopsgezinde Gemeente B-N gezamenlijke dienst bij Vrijzinnigen
*Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B gezamenlijke dienst bij Vrijzinnigen
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00u. dhr. J.H.J. Lotterman
*Het Apostolisch Genootschap 09.30u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00u. Mensenwijdingsdienst

Olaf Vroom wordt de nieuwe wethouder

'Belangrijk dat er continuïteit is in het bestuur van de gemeente'

Olaf Vroom (D66) met Marleen Sanderse (CDA) tijdens de verkiezingen in 2014. Foto: Ruth van Kessel

door Yvette Geerts

NAARDEN - Fractievoorzitter Olaf Vroom is afgelopen vrijdag door de raad voorgedragen als nieuwe wethouder van Naarden. Hij volgt wethouder Marcel Adriani op die vorige maand bekend maakte naar Soest te vertrekken. Naar alle waarschijnlijkheid zal eind augustus, in een extra bijeenkomst van de gemeenteraad, de officiële beëdiging plaatsvinden. Vroom laat weten er erg veel zin in te hebben.

Gefeliciteerd, geen verrassing zeker?
"Nee, het kwam zeker niet onverwachts, we hebben daar in de raad natuurlijk al over gesproken. Direct na de bekendmaking van het vertrek van Marcel Adriani ben ik ook al voorgedragen. Nu is de voordracht officieel. Formeel moet de gemeenteraad nog wel 'ja' zeggen tegen mijn benoeming als wethouder."
Heeft u al eerder ambities in deze richting gehad?
"In de politiek kun je niets plannen, maar ik had mijzelf kandidaat gesteld voor het wethouderschap. Dus ik had wel eerder ambities in die richting en ook aangegeven dat als ik gevraagd zou worden, ik daar serieus over na zou denken. In de eerste plaats is dit ook iets dat je zelf moet willen."

U wordt wethouder voor maar enkele maanden tot aan de fusie op 1 januari. Heeft dat wel zin?
"Ik vind het heel leuk om te doen en ik doe het ook omdat ik het belangrijk vind dat er continuïteit is in het bestuur van de gemeente. Ik ben ook na 1 januari beschikbaar, maar dat hangt af van de verkiezingen en wat de D66-fractie beslist. Die gaat daar ook over."

'De fusie had ik als fractievoorzitter al in mijn portefeuille'

U bent nu fractievoorzitter. Die taak moet u neerleggen. Is uw opvolger al bekend?
"De D66 fractie moet eerst weer voltallig zijn, dus er moet eerst opvolging komen in de gemeenteraad. Dat is normaal gesproken de eerstvolgende kandidaat op de lijst: Jan Zonneveld. Ik heb uiteraard al contact met hem gehad, maar ik kan daar niets over zeggen. Hij moet daar zelf over beslissen. De opvolging voor fractievoorzitter komt daarna aan bod."
U krijgt net zoals Marcel Adriani financiën, dienstverlening, onderwijs en duurzaamheid in uw portefeuille. Al druk aan het inlezen?
"Ik heb al veel kennis van deze dossiers doordat ik hier al eerder mee te maken heb gehad. De grootste klus, de fusie, had ik als fractievoorzitter al in mijn portefeuille, daar heb ik dus heel dicht opgezeten. Verder heb ik diverse voorbereidende activiteiten samen met de vertrekkende Adriani en doen we, tot zijn vertrek op 28 juli, samen de overdracht."

Vroom

Olaf Vroom is sinds januari 2011 lid van de gemeenteraad. Op dit moment is hij nog fractievoorzitter voor D66. Hij heeft als aandachtsgebieden de fusie, openbare orde & veiligheid en economie. Vroom heeft zich de laatste tijd intensief bezig gehouden met de totstandkoming van de nieuwe gemeente Gooise Meren.
In de vorige raadsperiode was hij ook woordvoerder financiën.

Waar gaat u zich de komende maanden vooral mee bezig houden?
"Het allerbelangrijkste voor de komende periode is het maken van een goede begroting voor de nieuwe fusie-gemeente Gooise Meren. Adriani was daarvoor ook verantwoordelijk in de fusiestuurgroep. Daarnaast ligt er vooral werk op duurzaamheidsgebied, de afvalcontainers in de Vesting en het revolving fund voor duurzaam ondernemen. Ook de regionale energieopwekking in de regio en de ambitie om van Naarden een CO2-neutrale gemeente te maken vragen aandacht. Ook zal ik toetreden tot het bestuur van het Goois Natuurreservaat, want dat hangt samen met het wethouderschap."

'In de politiek kun je niets plannen, ik had me wel kandidaat gesteld'

U gaat het druk krijgen, hoe combineert u dat met uw baan bij Rijkswaterstaat?
"Het wethouderschap is een baan voor overdag en ik ga dat drie dagen per week doen. Adriani deed dat vier dagen in de week, maar naar de verkiezingen toe loopt het inhoudelijk werk af. Ik schat daarom in dat ik de werkzaamheden in die drie dagen moet kunnen doen. Bovendien bespaar ik de gemeente Naarden zo ook geld. De andere twee dagen blijf ik werkzaam voor mijn werkgever, Rijkswaterstaat."

U heeft ook speciaal verlof gekregen?
"Ik heb van Rijkswaterstaat zogenoemd politiek verlof gekregen. Dat is een regeling bij de Rijksoverheid waardoor je tijdelijk minder activiteiten voor je werkgever doet. In mijn geval geldt dat verlof tot 1 januari, daarna wordt het opnieuw bezien."

"Overigens is het niet zo dat ik, mocht ik geen wethouder worden na de verkiezingen ik dan een beroep zal doen op wachtgeld. Ik keer dan gewoon terug naar mijn baan bij Rijkswaterstaat."

Scooterrijder klapt door achterruit

Winnaar 2104. Foto: Mads Nissen

NAARDEN - Een 17-jarige scooterrijder uit Huizen is zaterdag bij een aanrijding op Amersfoortsestraatweg in Naarden door de achterruit van een auto gegaan.

Omstreeks 18.50 uur moest een 70-jarige automobiliste uit Bussum plotseling remmen voor haar voorganger. De scooterbestuurder zag dit te laat en klapte achter op de auto en ging hij met zijn hoofd door de ruit. Ondanks zijn helm liep hij toch hoofdletsel op. Het slachtoffer is overgebracht naar het ziekenhuis.

World Press Photo start 1 augustus

NAARDEN - De World Press Photo-tentoonstelling is van 1 augustus tot en met 22 augustus te zien in de Grote Kerk van Naarden. Tegelijkertijd is er de tentoonstelling van de Zilveren Camera met werk van Nederlandse fotojournalisten.

Het evenement trekt jaarlijks vele bezoekers. Dit keer wordt het voor de zevende keer in Naarden gehouden dankzij Canon Nederland die zich als lokale sponsor opnieuw heeft gemeld.
De beste foto's van persfotografen zullen te zien zijn in de kerk. De winnende foto's worden gecombineerd in een jaarboek en een reizende tentoonstelling die te zien is in ongeveer 100 steden. De foto's tonen uiteenlopende aspecten van het menselijk bestaan en zijn geselecteerd op hun zeggingskracht. World Press Photo wil hiermee de betekenis van de fotojournalistiek onderstrepen en wijzen op het grote belang van wereldwijde persvrijheid.
De winnaar van de World Press Photo van het Jaar 2014 is de Deense fotograaf Mads Nissen. De bekroonde foto toont een intiem portret van Jon en Alex, een Russisch koppel, die innig bij elkaar zijn in een donkere kamer waarvan de gordijnen gesloten zijn. De foto maakt deel uit van een serie over homofobie in Rusland en is uiteraard ook in Naarden te zien.
Kaartjes voor de expositie kosten 2,50 euro en komen ten goede aan de Grote Kerk.

Toeristische ansichtkaarten in de schappen

Foto: Antoon Bruggeling

NAARDEN / BUSSUM - Bruna Bussum verkoopt vanaf heden nieuwe ansichtkaarten van Naarden en Bussum. In totaal gaat het om 32 kaarten met mooie plaatjes van de twee gemeenten. Volgens de maker, fotograaf Antoon Bruggeling uit Naarden, is het niet eerder voorgekomen dat zoveel kaarten tegelijkertijd zijn uitgekomen van een gemeente. Bussum heeft hij 27 keer gefotografeerd en Naarden 5 keer. "Ze verkopen als zoete broodjes. Er zijn mensen die tien kaarten of meer kopen en sommige mensen kopen de hele serie van 32 tegelijk."

Dirk-Jan Weijers

Ondernemer en mede-oprichter Goois Forum
47 jaar, woont in Naarden sinds 2015

Foto: Yvette Geerts

Hoe bevalt het in Naarden?
"Heerlijk, aardige buren. Gezellig dat ik nu vaker in De Vesting kom."

Je hebt hiervoor in Bussum gewoond, wat ga je missen?
"Ik heb van 2003 tot 2015 in Bussum gewoond. Even snel op de fiets naar de winkels in Bussum ga ik missen. Naarden heeft wel een heel gezellige Vesting, maar een minder breed assortiment winkels."

Je bent mede-oprichter van Goois Forum, vertel.
"Het is een platform om professionals zakelijk met elkaar te verbinden en om inzicht te bieden in de zakelijke activiteiten in de Gooi en Vechtstreek."

Hobby's?
"Tennis bij De Meent in Bussum en af en toe golfen vaak bij golfbaan Naarderbos."

Waar gaat je heen met vakantie?
"Naar België, ik ben de trotse bezitter van een huis in de Ardennen. Een andere hobby van mij is het omzagen van bomen en houthakken en dat kan daar naar hartenlust."

Nog een grote wens of droom?
"Om ooit parttime op Curaçao te gaan wonen."

Je bent een fanatieke hobby-kok. Favoriete gerecht?
"Een gebakken forelletje met amandelen. Heel eenvoudig, maar juist in eenvoud schuilt vaak de kracht van lekker eten."

Met wie wil je nog eens een goed gesprek?
"Met mijn overleden moeder."

Wat weten mensen niet van je?
"Dat ik graag weer actief zou gaan zeilen."

Een dag burgemeester van Naarden, wat heeft jouw aandacht?
"De Vesting commercieel beter op de kaart zetten."

Waar zullen we samen eens op proosten?
"Het liefst toast ik met een mooie soepele, bijna rode Tavel op een geslaagde verbouwing van mijn huis binnenkort. Het leuke van Naarden in tegenstelling tot Bussum is dat hier veel meer mogelijk is.

Opknapbeurt voor gymzaaltje

BUSSUM - Er staat een grote opknapbeurt voor de gymzaal aan de Graaf Florislaan op stapel. De verbouwing begint deze maand.

De reden van de werkzaamheden is dat de gymzaal veel achterstallig onderhoud heeft. Dat werk wordt nu gedaan, zodat de gymzaal volgend schooljaar weer voldoet aan alle normen en er weer gymlessen gegeven kunnen worden.

Overlast
Buurtbewoners zullen nauwelijks overlast ervaren van de werkzaamheden, omdat er alleen aan de gymzaal en de kleedkamers gewerkt wordt.
Daarnaast worden de bouwvakkers door de gemeente gesommeerd om geen parkeeroverlast te veroorzaken en zoveel als kan op het terrein voor het leegstaande schoolgebouw en de gymzaal te werken.

De gemeente en de Emmaschool hebben plannen om het naastgelegen schoolpand, voorheen college de OpMaat, geheel te verbouwen voor de verhuizing van de Koningin Emmaschool van de Fortlaan naar de Graaf Florislaan. De werkzaamheden aan het gymzaaltje staan daar los van.

Koeien zoeken verkoeling

Koeien wandelen de sloot in. Foto: Mathijs de Jong

NAARDEN - Op warme zomerdagen is het voor de dieren in het Naardermeer niet altijd makkelijk om verkoeling te vinden. Deze koeien bijvoorbeeld hadden geen schaduw in de buurt.

De eerste koe verplaatste zich rond het middaguur met voorzichtige poten in het koele water.
Andere koeien volgden al snel. Fietsers die door het Naardermeer kwamen bleven naar het tafereel kijken.
De koeien zakten niet met hun poten weg in de modder en genoten zichtbaar van het natuurlijke zwembad.

Piraten- route bij de jachthaven

NAARDEN - Jachthaven Naarden houdt deze zomer diverse kinderactiviteiten. De eerste staat zaterdag 18 juli op het programma, dan is er de zogenaamde Piratenroute.

Tijdens deze activiteit krijgen kinderen tussen de 5 en 12 jaar hét verhaal over de Zuiderzee te horen en mogen ze zelf broodjes bakken boven (open) vuur. Kinderen van ligplaatshouders mogen gratis deelnemen, kinderen van niet-ligplaatshouders betalen € 4,00. Beperkt aantal plaatsen. Aanmelden via info@jachthavennaarden.nl.

Waterplanten worden gemaaid

NAARDEN - De Gastvrije Randmeren is samen met de Stichting Maaien Waterplanten Randmeren weer begonnen met het maaien van de waterplanten voor de kust van Naarden en de andere gemeenten langs de Randmeren.

Het fonteinkruid zorgt voor veel overlast voor de pleziervaart. Regelmatig lopen boten er in vast met hun schroef en kunnen dan niet meer sturen of vooruit komen. De Stichting Maaien Waterplanten organiseert het maaien en investeert door samen te werken met vrijwilligers van watersportverenigingen en ondernemers van jachthavens in het bevaarbaar maken van een zo groot mogelijk bevaarbaar oppervlak. Via de website van de Gastvrije Randmeren konden watersporters melden waar overlast is en is te volgen waar er al gemaaid is.
Totaal wordt er dit jaar in het Gooimeer 146 hectare gemaaid.

Lezing over de bezetting

NAARDEN - Het dagelijks leven van de inwoners van Naarden en Bussum tijdens de bezettingsjaren 1940-1945 is het onderwerp van een lezing die gehouden wordt op woensdag 22 juli.

Het vertrekpunt is een teruggevonden dagboek van een Naarder, die nauwgezet aantekeningen maakte van alles wat hij zag en hoorde. Historicus en predikant Peter Korver betrekt ook andere bronnen bij zijn reconstructie. Aan de orde komen de schaarste aan levensmiddelen, het plaatselijk verzet, de deportatie van de Joodse bevolking en het bombardement van hotel Bosch van Bredius. De lezing is in de doopsgezinde gemeente aan de Wladimirlaan in Bussum en begint om 15.00 uur.

Milieuraad Junior: 'De Plastic Soup begint op je eigen stoep'

Oprichtster actief aan de slag met jongeren

Tamara de Groot (l) pakt samen met Bussumse jeugd het afvalprobleem aan. Foto: Yvette Geerts

door Yvette Geerts

BUSSUM – Ze zat in de Bussumse Milieuraad, maar miste een beetje de 'actie'. Tamara de Groot richtte daarom eind mei haar eigen Milieuraad Junior op. Samen met een aantal jonge Bussumertjes vormt ze nu een daadkrachtig clubje. Voornaamste doel: schonere straten in Bussum en kinderen inzicht geven in afval en de vervuiling in de wereld.

Het viel opeens allemaal op zijn plek. Tamara werd in het voorjaar geïnterviewd voor de Plastic Soup Foundation door een negenjarig jongetje met een verrassende en verfrissende kijk op het milieuprobleem. Tamara: "Zijn fonkelende oogjes waren heerlijk om zien en zijn nuchtere opmerkingen en praktische oplossingen deden mij wel wat. Hij vond het raar dat niet iedereen het beste voor de wereld wil..." Het raakte en inspireerde haar tegelijkertijd. "Tijdens het interview realiseerde ik mij echt dat het straks 'hun' wereld is die 'wij' aan het vervuilen zijn. Ik dacht meteen: daar wil ik mee aan de slag, samen met kinderen."

'Wat je van de straat niet oppakt gaat zo de oceaan in'

Actie, actie, actie
Nu, twee maanden later kan Tamara met haar clubje al terugkijken op twee grote acties en de bekendheid groeit. Het eerste wapenfeit was een schoonmaakactie op de Franse Kamp.Tamara fietst daar regelmatig langs op weg naar haar moestuin en wist dat daar wel iets op te ruimen was. Zeven kinderen met hun ouders, gewapend met afvalknijpers, ringen en hesjes gingen aan de slag. "Kinderen vonden het ontzettend leuk het voelt voor hen als schatzoeken, en tegelijkertijd zijn ze zich echt bewust van wat ze aan het doen zijn."
In juni gingen ze samen met de Plastic Soup Foundation en Omroep West trash hunten in de duinen van Den Haag en op de stranden van Scheveningen.

Betrokken

Tamara de Groot is al jaren een betrokken Bussumer en bewust bezig met het milieu. Met haar roots als lerares op een montessorischool richtte zij een kleinschalig kinderdagverblijf op. In 2014 werd zij tweede bij de Groene Giraffe wedstrijd. Dat is een prijs voor het duurzaamste kinderdagverblijf van Nederland. "We hebben een groen dak, zonneboilers, produceren zo min mogelijk afval en composteren zelf."

Plastic Soup
Op dit moment zamelt de Milieuraad Junior geld in voor de Plastic Soup Foundation. Doel is de aanschaf van de Plastic Soup Sloep. Met deze speciaal ontwikkelde sloep kan de organisatie de grachten van Amsterdam plasticvrij maken. De kinderen vilten vissen en gaan deze vervolgens verkopen op onder meer Bussum Cultureel, tijdens het lustrum van de Wereldwinkel begin oktober en op de bijenmarkt in september. "Ook worden er snoeppapiertjes ingezameld, de helft van het geld gaat naar de Plastic Soup Foundation en de andere helft gaat naar milieu educatie, gericht op kinderen", vertelt Tamara enthousiast.

Met de Milieuraad Junior wil Tamara vooral de jeugd inspireren

Alle druppels helpen
Tamara is aanstekelijk enthousiast als ze verder vertelt. "Met de Milieuraad Junior en onze acties maak ik het afvalprobleem voor de kinderen ook concreet." Ze hoopt dat meer kinderen zich aansluiten, maar wil het vrijblijvende karakter behouden.

"Kinderen mogen meedoen wanneer ze willen. Als ik iets plan dan laat ik dat weten en dan gaan we op pad. Ik ben echt trots op de kinderen en op hun energie. Het valt me steeds op hoe snel kinderen dingen oppikken en zelf ook met allerlei initiatieven komen. Zoals het idee voor de genoemde spaaractie en de gedachte om een keer een heuse vergadering te organiseren." Tamara wil graag nog meer kinderen bij de Milieuraad Junior betrekken. Ze houdt het voorlopig bij deze ene Milieuraad in Bussum, maar het liefst ziet ze ook dat er in andere steden een dergelijk initiatief wordt opgestart, eventueel met haar hulp.

Op de Facebook pagina van de 'Milieuraad Junior' staat alle informatie en kunnen geïnteresseerden ook op de hoogte blijven van de komende acties.

Wederom dode zuileiken in de Keizer Ottostraat

De oorzaak van de dode bomen is onbekend. Foto: Yvette Geerts

BUSSUM - De zuileiken die na de herinrichting van de Godelindebuurt in de Keizer Ottostraat zijn geplant hebben het moeilijk. Sinds 2011 zijn er al meerdere vervangen en ook nu ogen drie exemplaren wel erg treurig.

Het is En Eggenkamp, bewoonster van de Keizer Ottostraat, al jaren een doorn in het oog. Ze heeft zich inmiddels ontfermt over de zuileik die schuin voor haar deur staat. Deze lijkt het wel te redden. Eggenkamp heeft de afgelopen jaren meerdere keren contact met de gemeente opgenomen, maar krijgt tot op heden geen bevredigend antwoord. "Vorig jaar kreeg ik als reactie dat de bomen voldoende water krijgen, maar ik zie nooit iemand." Volgens haar zijn de bomen wel degelijk levensvatbaar omdat er in het voorjaar bladvorming plaatsvindt. "Ze overleven de zomer niet. Ook de drie bomen die in 2014 zijn geplant zijn nu dood."
Gerrit Nieskens, boombeheerder in dienst van de gemeente, laat in een reactie weten dat hij het zelf ook vervelend vindt en dat er een oplossing gevonden moet worden. Een exacte oorzaak is lastig te noemen. "Het wil door toeval dat juist daar de bomen doodgaan, soms direct en soms na enige tijd. Het is overigens wel een lastige boom qua aanslaan", vervolgt hij. Waarom er dan niet voor een andere boom wordt gekozen? "In deze straat stonden voor de herinrichting zuileiken, een aantal is blijven staan en er is gekozen voor aanvulling op de bestaande bomen." Dat er geen water wordt gegeven spreekt hij tegen. "Dit seizoen hebben we de bomen al vier keer water gegeven. Een keer door onze eigen dienst en drie keer door de aannemer die we inhuren. Het probleem kan ook liggen aan de hoge temperaturen waardoor het blad snel verdampt."

Wild West thema op Kinderfestival

Kleuren in de tent.

BUSSUM - De vaste ingrediënten waren weer aanwezig op het Kinderfestival van 2015: sport, spel, knutselactiviteiten, excursies, zwemmen, noem maar op.

En opnieuw waren er niet genoeg vrijwilligers om alle kinderen een plekje te geven. "We hanteren één vrijwilliger per tien kinderen. Dat er niet genoeg zijn, dat is ieder jaar zo", vertelt Eleonora Cloostermans van de organisatie. "Op het laatste moment hoor je dat er vrijwilligers zijn, maar daar kunnen wij niet op bouwen. Het mag de pret niet drukken want we hadden nu ook weer 265 kinderen uit Bussum, Naarden en de Hilversumse Meent. Wellicht dat er volgend jaar ook kinderen uit Muiden mogen komen omdat we dan gefuseerd zijn. De regels van woonplaats zijn een jaar of 10 geleden ingevoerd toen bleek dat we ook veel kinderen uit Amsterdam en Almere hier hadden. De gemeente wilde daar geen subsidie voor geven."
Dit jaar staan de twee weken van het kinderfestival in het teken van Wild West. "Daar kan je gewoon heel veel mee doen. Zo werden er bijvoorbeeld al verentooien gemaakt, naar een schat gespeurd en een tipi gemaakt."

Sjoelen met de voeten.
En schieten maar.
Aan de slag met hamer en spijkers. Fotos: Jessica de Jong
Wachtrijen voor een kaartje.
Vanaf 4 jaar oud mogen ze al komen.
Een vrijwilliger helpt de kinderen. Foto: Jessica de Jong

Nieuw skatepark moet een echte publiekstrekker worden

Bussum kan zich straks meten met grote steden

Guylain in actie op zijn skateboard. Foto: Jessica de Jong

door Jessica de Jong

De gemeente maakte 75000 euro vrij voor het skatepark

BUSSUM - De gemeente Bussum heeft 75.000 euro vrijgemaakt om het huidige skatepark aan de Ceintuurbaan flink aan te pakken. Afgelopen week kon een groepje skaters onder leiding van een skatepark ontwerper hun wensen kenbaar maken.

Patrick, Nick en Guylain zijn al langer bezig met het formuleren van hun wensen. Om te beginnen wordt de halfpipe die nu aan de Groene Long staat weggehaald. Het skatepark aan de Ceintuurbaan wordt helemaal opnieuw ingericht. "Wat er nu stond is enorm saai en ouderwets," vertellen ze. Bovendien beschrijven ze dat het ook gevaarlijk is. Nick: "Als je valt, dan haal je jezelf zo open aan een van de scherpe randen en zit je onder de roest."
De gemeente had 40.000 euro voor de renovatie van de halfpipe, maar dat zagen de jongeren niet zitten omdat dit object niet functioneert. Daarbij zou over 4 jaar nog eens 53.000 euro vrij komen voor het skatepark. Dat geld is nu al vrijgemaakt en dus is er 93.000 euro in de pot. De gemeente steekt 75.000 euro in het skatepark, en reserveert 18.000 euro voor een ander jongeren project.
Nu er geld is, is het dus tijd voor een plan. Mark van der Eng, Nederlands eerste pro-skater zat vorige week aan tafel bij Stad Bussum om eens goed de behoeftes door te spreken. Gekozen is voor een concrete skatepark. De jongens leggen uit wat dat betekent: "Het gaat erom dat je een goede flow hebt en dat er verschillende obstakels staan. Een straatlandschap met bankjes, trappetjes en relingen naar beneden. Wat er nu staat gaat allemaal weg en daarna wordt alles opnieuw opgebouwd. Er wordt een vorm gemaakt en die wordt volgestort met beton. Hierdoor heb je bijna geen weerstand, de baan is glad en er zijn weinig naden. Nu er iets nieuws mag komen, willen we ook dat het in een keer goed is. Bovendien is de baan zo gemaakt dat ook beginners uit de voeten kunnen of kinderen met stepjes, skaters en bmx'ers." Patrick wil wel duidelijk maken dat het skatepark straks geen speeltuin is. "Het is de bedoeling dat je daar sportief en actief bezig bent en dus niet bijvoorbeeld verstoppertje gaan spelen."

De jongens vertellen dat zo'n concrete skatepark een grote aantrekkingskracht heeft voor skaters uit de omgeving. Guylain: "Ze zoeken echt naar dit soort plekken om heen te gaan. Je hebt wel van dit soort parken, maar dan moet je naar Utrecht of Amsterdam."
De plannen worden momenteel uitgewerkt en zullen in september worden gepresenteerd. De hoop is dat de bouw dit najaar kan starten. De jongens plannen voor de opening een kickstart evenement. "We willen dan graag in een open sfeer laten zien hoe de skatewereld eruit ziet."

Filmhuis Bussum

Testament of youth

SCHNEIDER VS. BAX, de nieuwe thriller van Alex van Warmerdam, laat absurde afrekeningen normaal lijken en toch hilarisch zijn.
Deze poëtische documentaire THOSE WHO FEEL THE FIRE BURNING wordt alom geprezen. Een oude man bezint zich op het uitzichtloze bestaan van vluchtelingen aan de rand van Europa.
In WOMAN IN GOLD vecht Helen Mirren, als Joodse vrouw, voor teruggave van de familiekunstwerken.
WILD, op herhaling. Jonge vrouw (Rheese Whitherspoon) trekt in haar eentje door de Amerikaanse natuur.
Romantisch kostuumdrama THE KING'S GARDENS laat Kate Winslet schitteren in de Tuinen van Versailles.
In MY OLD LADY erft een schrijver een huis in Parijs én de oude dame die erin woont. Op herhaling.
Kan, in LA FAMILLE BÉLIER, de dochter haar doofstomme familie verlaten voor een zangcarrière?
BOYHOOD volgt een jongen die volwassen wordt. Op herhaling.
TESTAMENT OF YOUTH is een romantisch oorlogsdrama. Naar de gelijknamige autobiografische klassieker van de eigenzinnige Vera Brittain.
De geslaagde 'multicultikomedie' SAMBA is ook op herhaling. Met de regisseurs en hoofdrolspeler van INTOUCHABLES.
SNEAK PREVIEW: verrassingsvoorstelling.
In juli worden geen JEUGDFILMS vertoond.

donderdag 16 juli

Orgelconcert

De Grote Kerk van Naarden opent weer de deuren voor een orgelconcert. Het orgel wordt deze keer bespeeld door André van Vliet. Op het programma staan werken van onder meer Bach, Guilmant en Mozart. Aanvang 20.15 uur, entree € 7,50.

vrijdag 17 juli

Broodje Plus

'Ruimte' serveert weer Broodje Plus aan de Brinklaan 36a, naast de Koepelkerk. De deuren gaan vanaf 17.30 uur open. Tussen 18.15 en 19.15 uur wordt er een broodmaaltijd met soep en snack geserveerd.

Goed gesprek

'Ruimte' houdt aan de Brinklaan 36a, naast de Koepelkerk, een goed gesprek over de bijbel. Aanvang 19.30 uur.

zaterdag 18 juli

Concert Vivium

Concert door Flutango in Vivium Godelinde. Ensemble Futango brengt een gevarieerd klassiek programma met tangomuziek en werken van o.a. Antonio Vivaldi en Johann Sebastian Bach. Van 14.30 tot 16.00 uur. Locatie: Jozef Israëlslaan 1 in Bussum. Kosten bedragen 1 strip of € 5,50 contant.

Garageverkoop

Aan de Iepenlaan (garagebox 348) wordt tussen 14.00 en 16.00 uur weer een garageverkoop gehouden. Er wordt van alles verkocht. De opbrengt gaat naar bewoners van de Zandzee.

dinsdag 21 juli

Wandeltocht

Wandeltocht met De Palmpit, o.l.v. Trudy Nederend. Vertrek: De Palmpit, Koekoeklaan 3, Bussum. Start om 10.00 uur. De route en afstand is afhankelijk van de fysieke gesteldheid van de deelnemers. Ook rolstoelers met begeleiders zijn welkom. Deelname is gratis en op eigen risico.

woensdag 22 juli

Vakantiesoos

Het Treftpunt aan de H.A. Lorentzweg 59 houdt een vakantiesoos. Deze keer houdt Alexander Overdiep een voordracht onder de noemer 'Beletterd Bus-sum'. Het gaat niet om geletterd Bussum of om de letterkundige aspecten van Bussumers, maar om de letterkunstige merkwaardigheden van Bussum. Aanvang 14.00 uur.

Lezing over de bezetting

Het dagelijks leven van de inwoners van Naarden en Bussum tijdens de bezettingsjaren 1940-1945 is het onderwerp van een lezing die gehouden wordt op woensdag 22 juli. Het vertrekpunt is een teruggevonden dagboek van een Naarder, die nauwgezet aantekeningen maakte van alles wat hij zag en hoorde. Ds Peter Korver, historicus en predikant, betrekt ook andere bronnen bij zijn reconstructie. Locatie: doopsgezinde gemeente aan de Wladimirlaan in Bussum. Aanvang 15.00 uur. De toegang is vrij.

donderdag 23 juli

Dagtocht Palmpit

Dagtocht naar Giethoorn met De Palmpit. Met stop in Wezep, een koffietafel en een boottocht door Giethoorn. Kosten € 39,50. Aanmelden kan tot en met maandag 20 juli bij Eva Kooiman,tel.035-6939695 of bij de Palmpit.

Orgelconcert

Gedurende de zomermaanden wordt elke donderdagavond een orgelconcert gegeven in de Grote Kerk in Naarden. Donderdag 23 juli wordt dit concert verzorgd door Jan J. van den Berg. Met werken van onder andere J.S. Bach, C. Franck, H. Andriessen en van hemzelf. Aanvang: 20.15 uur. Een kaartje kost € 7,50.

En verder...

SDO zoekt clubscheidsrechters

Door de grote groei van het aantal leden bij voetbalvereniging SDO neemt het aantal wedstrijden in het komend seizoen verder toe en dus ook de behoefte aan clubscheidsrechters, die het leuk vinden om regelmatig een wedstrijd van de B categorie senioren en/of junioren (A,B en C-teams) te fluiten. SDO helpt belangstellenden aan een cursus en materiaal. Aanmelden kan bij Wim Holtkamp op voorzittervoetbalzaken@sdobussum.nl of scheidsrechters@sdobussum.nl.

Goodkinds taxiservices van/naar Schiphol vanuit Bussum, Naarden, Hilversumse meent € 50,-. Hilversum, Eemnes, Blaricum, Huizen
€ 60,-. 06-26984855

Golden Retriever (14 1/2) zoekt tegen betaling opvang adres ma. t/m vrij. plm. 08.00 tot 17.30 u. Zij is dan al uitgelaten en kan alleen rond 12 uur een paar stappen buiten doen om te plassen. Goed met honden, katten, kinderen. sylviaheere@gmail.com.

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Krijgt u familie op bezoek?
En hebt u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp

06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Versa Thuisadministratie: Ligt er op uw bureau ook zoveel papier en raakt u het overzicht kwijt? Vrijwilligers van Versa Thuisadministratie komen bij u thuis en helpen u met het ordenen van uw administratie.
Versa Vrijwillige Thuishulp,
035 6947455 ma.- vr. 10-12 uur; thuisadministratie@versawelzijn.nl; www.versawelzijn.nl/vrijwilligethuishulp

Pesten, of pestverleden een probleem? Kijk op
www.posicom.nl voor hulp.

Garages in Bussum te huur, huurprijs € 140,- p/m. Info: 06-10397243

iConneqt zoekt een Office Manager. Kijk op www.iConneqt.nl

ZorgButlerGooi; voor al uw schoonmaak klussen, handyman- en relocatie opdrachten. Bel Koen Visscher 06-25126690 of kijk op
www.zorgbutlergooi.nl

Vrouw heeft 9 jaar ervaring, zoekt werk in de huishouding en strijkwerk e.t.c. met goede refs Mevr.Sarah 10 euro p/u.tel-0626296601

Hulp nodig bij woningontruiming na overlijden? www.zwartblok.nl 0356224216

Gezocht: oud speelgoed, treinen, motorfiets, auto etc. Mag ook defect zijn, ook hout en metaal. 035-6938689

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Gevraagd: Defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 60,-
Tel.: 035-8870159

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Schilderwerk groot of klein. Binnen of buiten. Schilder PMC. Biedt u altijd een vrijbl. offerte. Winterschilder 10% KORTING. 06-53148137 pharskamp@hetnet.nl

Tuinman heeft nog tijd. Snoeien, fatsoeneren, bestraten, compl. renovatie etc. Vrijbl. prijsopg.: 06-50660689 / www.dennenburg-tuinen.nl

BUHR ZOEKT BOEDEL uw huis leeg en bezemschoon. Nu de gehele dag contact mogelijk via 06-10566581

Feestje? Gratis feestzaal tot 180 personen. www.snookerclubbussum.nl 06-53319921

De Bussumsche Courant 2 juli 1915.

Een klein krantenbericht over een simpele aanrijding opent voor ons een venster op een niet meer voor te stellen Bussum van een eeuw geleden. Bakkersknecht Jan Albers heeft de pech dat hij op de Boschlaan met zijn fiets tegen de auto van dokter Bijvoet aanknalt. Fiets kapot, zere pols.

De politie komt erbij en maakt proces verbaal op. De arts verklaart dat de bezorger met (te) snelle vaart heeft gereden. Tijdens het daarop volgende onderzoek vraagt de officier van justitie daarom informatie bij de gemeente Bussum: wat is de maximum snelheid binnen de bebouwde kom? Uit het antwoord van de gemeente blijkt dat net in mei van dat jaar is besloten de maximum snelheid voor motorrijtuigen en voor rijwielen te verhogen tot 15 kilometer per uur.

De Gooi en Eemlander 5 juni 1915.
Archief gemeente Bussum

In de loop van de voorgaande jaren is de Algemene Politie Verordening een paar keer herzien en deze snelheid daarbij stapsgewijs verhoogd, van 10 via 12,5 naar 15 kilometer per uur. Uit de andere artikelen in deze APV wordt duidelijk waarom binnen de bebouwde kom niet harder mag worden gereden: de straten worden in 1915 vooral gebruikt door handkarren en paard-en-wagens. Ook worden de straten gebruikt voor het verplaatsen van het vee (de Bussumse dorpskern kent dan nog veel boerderijen). Bedenk daarbij dat de meeste straten in Bussum onverhard zijn, alleen sommige doorgaande routes zijn grintwegen.

Niet alleen de kunst van het autorijden maar ook die van het fietsen kan in die tijd met lessen worden aangeleerd. Een collega van dokter Bijvoet verklaart dat de lesmethode Vrakking "zeer doelmatig en ongevaarlijk". Johannes Wilhelmus Albers zal geen fietsles hebben genomen. Hij gaat op 18 december in militaire dienst. Bij het korps wielrijders.

Hans Jonker

Allegria: de sfeer is terug

Gezellige opstelling in het restaurant. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Het voelt een beetje als thuiskomen voor de vaste klanten en voor Gerard van Dulmen, eigenaar van Allegria, zelf ook: de sfeer van het oude Allegria op de nieuwe stek. De tafeltjes staan weer speels verspreid door het restaurant.

Geïnspireerd door de restaurants in zijn geliefde Italië richtte Gerard zijn restaurant na de verhuizing (januari 2014) iets anders in. In plaats van her en der wat tafeltjes was er opeens een grote ruimte gevuld met tafels en stoelen. Gerard merkte dat zijn klanten er maar moeilijk aan konden wennen en de sfeer van voorheen miste. "Ze misten de intimiteit en het ongedwongen sfeertje." De gasten kunnen opgelucht ademhalen: "Ik heb goed geluisterd naar mijn gasten en twee weken geleden heb ik de inrichting veranderd." Met als gevolg dat de sfeer van het 'oude' Allegria weer terug is. "De reacties van de oude gasten zijn heel positief", vertelt een opgeluchte Gerard. Hij kan zich weer volledig storten op het koken, zijn grote liefde. "Ik wil van uit eten een beleving maken, en dat hoeft echt niet met ganzenlever, kreeft of kaviaar. Juist met eenvoudige producten en weinig ingrediënten kun je iets heel verrassends doen. Allegria, aan de Kapelstraat 11, is geopend van dinsdag t/m zaterdag van 9.00 tot 23.00 uur en behalve in juli en augustus ook open op zondag van 12.00 tot 17.00 uur.

'Vetcellen zijn gevoelig voor kou'

Cryo21 nu ook in Bussum

Monique Ree in de behandelkamer. Foto: Jessica de Jong

BUSSUM - Monique Ree komt sinds een paar weken iedere donderdag langs met haar Cryo21 apparaat voor behandelingen in de salon van Ariane Inden Cosmetics aan de Veerstraat 15. Ze vertelt dat ze hele goede resultaten hiermee heeft geboekt.

"Het apparaat is nieuw in Nederland, er zijn er maar een stuk of zes van," vertelt ze. Ze gebruikt het apparaat voor verschillende toepassingen: "Je kan hiermee wel vier tot vijf centimeter vet wegkrijgen. Ideaal voor cellulitus op buik of benen, voor onderkinnen en voor het verstevigen van verslapte huid. Het is een blijvend resultaat omdat het apparaat een laag vetcellen afbreekt en deze laag wordt natuurlijk afgevoerd door het lichaam. Het is vooral een aanrader voor vrouwen die net wat meer rolletjes hebben of hun lichaam willen shapen."

Ree legt uit dat de Cryotherapie-behandeling werkt met kou. "De kop van het apparaat wordt min 8 graden. Vetcellen zijn gevoelig voor kou. Bij een plotselinge daling van de huidtemperatuur zorgt de thermische schok ervoor dat de vetcellen zichzelf vernietigen. Het vet wordt via natuurlijk weg geëlimineerd."