NaarderNieuws

13 juni 2018

NaarderNieuws 13 juni 2018


Grote Kerk twee jaar in de steigers

NAARDEN De Grote Kerk Naarden heeft maar liefst 1,89 miljoen euro subsidie van het Rijk ontvangen voor het vervangen van het leien dak. Na de zomer gaan de restauratiewerkzaamheden, die ongeveer twee jaar gaan duren, beginnen.

Volgens directeur Marlo Reeders is het dak hoognodig aan vervanging toe. "De leien waren dun en hingen aan een haakje te bungelen. Bij regen in combinatie met een bepaalde wind lekte het in de kerk. Afgelopen voorjaar tijdens de zware storm vlogen er al leitjes van het dak en ook het eeuwenoude tongewelf was niet meer veilig. Het dak is steeds opgelapt, maar op een gegeven moment is dat niet meer voldoende." Het vervangen van het dak kost wel meer dan de 1,89 miljoen euro die het Rijk bijdraagt, maar Stichting De Grote Kerk Naarden heeft zelf ook al het een en ander bij elkaar gespaard en natuurlijk zijn er nog giften. Dat ze zelf ook geld in het nieuwe dak steken, was een van de voorwaarden voor het krijgen van de subsidie. Een tweede voorwaarde was dat het geld besteed wordt aan een project dat dit jaar nog gaat beginnen. In totaal moet er zo'n 2700 m2 aan leien vervangen worden. Die komen uit een groeve bij onze oosterburen. De kerk gaat twee jaar in de steigers, maar dat betekent niet dat de kerk twee jaar op slot gaat. Sterker nog, Marlo wil van de nood een deugd maken. "We onderzoeken of we de steigers publiek toegankelijk kunnen maken. Dan kunnen bezoekers op grote hoogte rondom de kerk lopen."

Gevels stadhuis worden netjes opgeknapt

NAARDEN De gevels van het stadhuis worden netjes opgeknapt. Een gespecialiseerd bedrijf heeft de buitenkant ingepakt. Op dit moment werkt een schilder de ornamenten aan de buitenkant bij. Na de buitenkant komt wellicht de binnenkant nog aan de beurt, maar hier moet nog over besloten worden. De steigers blijven tot 28 juni staan.

Met pensioen

Wouter van den Berg stopt als postbode. Hij is 52 jaar in dienst geweest bij PostNL. Bijna twintig jaar was hij hét gezicht van PostNL-pakketpost in Naarden.

11

Een uitgelezen boek De Trappenberg

Van rust naar beweging. Honderd jaar De Trappenberg; een historisch overzicht van een eeuw zorg en revalidatie. Dit boek werd in 2012 uitgegeven toen al bekend was dat de Trappenberg het karakteristieke gebouw in landhuisstijl aan de Crailoseweg in Huizen ging verlaten. Architect was Karel J. Muller. Naast meer dan 100 foto's, tekeningen en kaartjes, de oudere in zwart/wit, bevat het boek een overzichtsartikel van John Ekkelboom over de historie van het Amsterdamsch Kindersanatorium Hoog-Blaricum. Gevolgd door vijftien verhalen van enige oud-patiënten en (oud-)medewerkers onder de noemer 'Herinneringen'. Van liefdadigheid moest het ziekenhuis het in de eerste periode vooral hebben: opbrengst van postduifvluchten, goud van Sir Henri Deterding (steenrijke broer van de geneesheer-directeur) en schenking van een bouwterrein. Koningin-moeder Emma opende op vrijdag 5 juni 1912 het complex op een toen verlaten heideterrein. Het gebonden, langwerpige boek met 91 pagina's werd uitgegeven door het Revalidatiecentrum, onderdeel van Merem Behandelcentra.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor € 10. Mail of bel dit keer Wil en Jan Slaa: j.slaa@kpnplanet.nl of 035-6920402.Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

Kunst & Kitsch op de Nieuwe Brink

Ik moet wel in superlatieven spreken. Museaal, fantastisch, hoogst zeldzaam en wat dies meer zij. De vondst van het jaar. Komt goed uit, want het winkeltje De Verzamelshop bestaat alweer ruim een jaar.

Waarom zo veel ophef, deze keer? Welnu, afgelopen vrijdag werd er door een dame een tas gebracht met spulletjes van de zolder van een bekende. Daar moest nodig eens opgeruimd worden. Zaterdag daarop kwam ik in de shop en daar stond een klant, die toevallig ook Rob heet en die uit de zolderspullen een vaasje had opgepikt. "Dat is een Copier", luidde zijn commentaar, waarmee hij de deur tot een soort Walhalla opende. Ikzelf was door het dolle. Inderdaad stond er op de bodem van het zeegroene vaasje geëtst SERICA - COPIER, dus in een groter aantal gemaakt. Na wat gegoogel bleek het voluit te gaan om een zeegroene vaas, horizontaal optiek, met tincraquelé, nummer 35. Thuis de vaas op Marktplaats gezet en binnen 5 minuten waren er al 300 kijkers. Ook goede biedingen. Nu ik het stukje schrijf (3 dagen later) zijn er 3.723 kijkers! En het hoogste bod is zéér interessant. Het glasmuseum Leerdam was ook erg verheugd met deze vondst, maar kon alleen vermelden dat 15 jaar geleden deze vaas tot € 1500 had opgebracht. De huidige prijs laat ik in het midden. Wel kunnen geïnteresseerden de zeegroene Copier komen bekijken. Bij Kunst & Kitsch op de Nieuwe Brink!

Weerbericht

Licht wisselvallig, wat minder koel

Een gebied van hoge luchtdruk ligt bij de Britse Eilanden. Met een noordelijke stroming is het koel. Het hogedrukgebied trekt langzaam zuidoostwaarts. Daardoor gaat de wind draaien en komt vanaf donderdag uit zuidwest tot west. De temperatuur stijgt licht, maar het wordt dan tevens wisselvalliger met een iets toenemende neerslagkans bij gematigde temperaturen.

Donderdag en vrijdag

De nacht naar donderdag verloopt fris met een minimum van rond 8 graden. Overdag neemt de bewolking langzaam toe, met later kans op regen. De wind draait van noord naar zuidwest en is matig van kracht. Het wordt 20 graden. Vrijdag verloopt droog en het klaart geleidelijk op. Er zijn enkele perioden met zon. Bij een matige zuidwestenwind wordt het 21 graden.

Het weekeinde

Voor het weekeinde wordt licht wisselvallig weer verwacht. Er is een mix van bewolking en soms ook perioden met zon, met name zondag. Vooral zaterdag is er kans op enkele buien. Ook zondag kan er nog een bui vallen. De matige, op zaterdag soms vrij krachtige wind waait uit zuidwest tot west. In het weekend ligt de maximumtemperatuur rond de 20 graden.

Weetje

Deze week is het met name dinsdag en woensdag koel met een maximum onder de 20 graden. Het is de bekende junikoelte, die een deel van de junimaand kenmerkt. Soms duurt het enkele dagen, soms ook langer. Het staat ook bekend als schaapscheerderskou. De schapen werden dan geschoren om te voorkomen dat de huid van de dieren aan felle zon werd blootgesteld.

Naarden:
*Grote Kerk 10.00 u. ds. V.C. Lindenburg; Naarderheem 10.30 u. ds. L.J.Th. Heuvelman
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie en 12.00 u. Gezinsviering pastoor C. Fabril; za. 16/06 17.30 u. Eucharistie
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. ds. J. Bos

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie pastor L. Koot
*PGB Oost-Centrum Verlosserkerk 10.00 u. Kinderkerk
*PGB West Spieghelkerk 10.30 u. ds. C. van den End-Kranenburg H.A.
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. dr. H.A. Post en 17.00 u. ds. A. Visser H.A.
*Remonstranten N-B 10.30 u. ds. C. Kruijff
*Vrijzinnigen N-B 10.30 u. ds. P.J.C. Korver
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. geen dienst
*Evangelisch-Lutherse Gemeente 10.00 u. mw.dr. S. Hiebsch
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. P.A. Smit Gezinsdienst
*Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Vanaf 13 juni zendt GooiTV
de volgende programma's uit:

- TV Magazine met onder andere skûtsjesilen in Loosdrecht, de Regionale Veteranendag en Kort Nieuws.
- In Derde Termijn: Ruud Bochardt praat over de 'hetero van de homo',
de man of vrouw van wie de partner later homo blijkt te zijn.
- RegioHub gaat over ouderenmishandeling.

Geharrewar tussen gemeente en Speelpark Oud Valkeveen houdt aan

Gemeente hoopt met gesprek lucht te klaren

Moddergooien, dreigen met rechtszaken. De relatie tussen de gemeente en Speelpark Oud Valkeveen is al tijden verstoord. Of het nog goedkomt, valt te betwijfelen.

De burgemeester is niet meer welkom in Speelpark Oud Valkeveen. Foto: Bob Awick

GOOISE MEREN Eerst was er het gedoe rond de vermakelijkhedenretributie, nu gaat het om het verlenen voor een vergunning voor een attractie en het nemen van enkele verkeersmaatregelen: het geharrewar tussen de gemeente en Speelpark Oud Valkeveen houdt maar aan.

Speelpark Oud Valkeveen heeft plannen om nieuwe attracties te plaatsen waarvoor vergunningen aangevraagd moeten worden. Dat loopt niet voor alle attracties even soepel, kort gezegd omdat niet alles zomaar neergezet mag worden. Het gaat om grote attracties waardoor het speelpark meer een attractiepark wordt.

Het gebekvecht heeft tot gevolg dat de eigenaar van Speelpark Oud Valkeveen het kersverse gemeentebestuur heeft verboden om over de vloer te komen. "Dat is me nog nooit gebeurd", reageert burgemeester Han ter Heegde in het tweewekelijkse gesprek met deze krant op GooiTV. "Het is een harde maatregel, maar het is zijn recht. Hij is de eigenaar. Als dat zijn methode is dan is dat zo. Maar ik hoop van harte dat ik binnenkort weer met mijn kleinkinderen binnen mag komen."

'Oud Valkeveen wordt gepest door de gemeente'

De gemeente en Speelpark Oud Valkeveen gaan snel om tafel om de lucht te klaren. "We hopen van harte dat dat goedkomt. De eigenaar van het speelpark is een creatieve ondernemer die leuke dingen doet, maar als gemeente moeten we ook denken aan de omwonenden. De belangen verschillen natuurlijk. We hopen nader tot elkaar te komen."

Ondernemer woest

Maar óf het ook goed gaat komen, valt nog te bezien. De woorden van de burgemeester hebben ondertussen kwaad bloed gezet bij speelparkondernemer Michael van de Kuit. Volgens hem wordt Oud Valkeveen gepest door de gemeente. De ondernemers doelt onder meer op het verlenen van vergunningen. Dat ging volgens hem voor al het gedoe rond de vermakelijkhedenretributie altijd zonder problemen, en nu niet.

Daar komen alle verkeerszaken nog eens bovenop. De gemeente wil met de verkeersdrukte aan de slag omdat buurtbewoners overlast zouden ervaren. Het gaat onder meer om de vele geparkeerde auto's. Van de Kuit: "Oud Valkeveen pleit al vele jaren om een overloopparkeerterrein aan te leggen. We willen daar zelf de kosten voordragen. Er is maar één probleem: de gemeente moet nog een vergunning afgeven."

Ook het aanstellen van wethouder Jan Franx als wijkwethouder rond Oud Valkeveen stuit Van de Kuit tegen de borst. Franx was als wethouder nota bene verantwoordelijk voor de vermakelijkhedenretributie. "We willen een andere wijkwethouder. Dat Franx uit Enkhuizen opeens wijkwethouder wordt begrijp ik heel goed, maar daar gaan wij niet in mee", aldus Van de Kuit.

Weer een rechtszaak

Van de Kuit dreigt na de nieuwe ontwikkelingen wederom met een rechtszaak. "Omdat ik oprecht van mening ben dat een aantal lieden binnen de gemeente Gooise Meren Oud Valkeveen treitert", zegt Van de Kuit. "Kinderen mogen niet pesten, maar volwassenen al helemaal niet."

Het hele gesprek met de burgemeester van afgelopen week bekijken? Dat kan op www.bussumsnieuws.nl en op naardernieuws.nl.

Te felle led-verlichting aangepakt na klachten inwoners

GOOISE MEREN De gemeente heeft maatregelen getroffen om iets te doen aan klachten over te felle led-verlichting. Het gaat om de nieuwe woonwijk het Naardereiland en de Hamerstraat aan de rand van het centrum van Bussum.

Het plaatsen van kapjes over de lampen blijkt de simpele oplossing te zijn om het licht te dimmen en dus de overlast tegen te gaan. Die zijn inmiddels aangebracht bij de straatverlichting op het Naardereiland. De eerste reacties zijn volgens de gemeente positief. Bij de Hamerstraat is het nog even wachten op de juiste kappen. Na vragen van de GDP bleek dat voor die straat de verkeerde maat was besteld.

Er werd flink geklaagd door de bewoners, maar ze konden op begrip rekenen van de gemeente. "De eisen en normen voor verlichting zijn mettertijd aangepast. Led-verlichting wordt over het algemeen in het begin als feller én kouder ervaren." Dat zou vooral komen doordat het licht minder geel is dan mensen gewend zijn. Het is eerder wit. Ook is het lichtniveau extra hoog omdat de armaturen nog blinkend schoon zijn. Na verloop van tijd worden ze vanzelf viezer en dan neemt ook het lichtniveau af.

Verkeerde maat kappen besteld voor Hamerstraat

Andere beleving

De straatverlichting op het Naardereiland voldoet overigens wel aan alle normen zoals hoogte, afstand tussen de palen en het wattage. Technisch voldoet het dus, maar de beleving is een ander verhaal. In overleg met een aantal bewoners van het Naardereiland is daarom gesproken over deze oplossing. Er wordt nu per lichtmast en op adresniveau geïnventariseerd of hier behoefte aan is.

Ook in de Bussumse Hamerstraat klagen bewoners sinds het voorjaar van 2017 over de felheid van het licht. Toen werden de bestaande lampen vervangen door led-verlichting. Er werd samen met de aannemer gezocht naar een oplossing. Testen met dimmen leverde niet het gewenste resultaat op. Nu is het de bedoeling een matterende kap in het armatuur te plaatsen. Maar het wachten is op de juiste maat. De verwachting is dat dit niet al te lang meer gaat duren. Dan is het nog wel de vraag of het de juiste oplossing is?

Alya Nekhayenko

Oprichter en docent bij Super Stretch, 47 jaar oud, woont in Naarden sinds 2004.

Waar ben je druk mee in het dagelijks leven?
"Met mijn gezin en mijn bedrijf."

Waarom houd jij zo van stretchen?
"Stretchen is een van de beste manieren om het lichaam soepel en krachtig te maken zonder het te belasten. Stretchen doet iets unieks met het lijf. Het ontspant spieren die verkrampt zijn en versterkt spieren die het nodig hebben. Het voelt heel bevrijdend!"

Wat heb je met hockey?
"Ik was speelster van het USSR-elftal."

Wat mis je het meest van je thuisland Oekraïne?
"Mijn familie en de geur van mijn ouderlijk huis."

Met wie wil je een goed gesprek?
"Met Máxima, niet als een koningin maar als een allochtone vrouw en moeder."

Wat zou je doen met 100 euro?
"Aan mijn zus geven die in Oekraïne woont."

En met een miljoen?
"Delen en op wereldreis gaan met mijn gezin."

Waar in Gooise Meren kom je graag?
"In Theater deMess in Naarden."

Wat weten de meeste mensen niet van je?
"Dat ik een heel gevoelig mens ben."

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
'Virgilius van Tuil' van Paul Biegel - een voorleesboek van mijn zoon."

Een ideale dag?
"Met mijn gezin en onze hond Lola naar zee."

Een dag de burgemeester?
"Dan organiseer ik iets leuks voor gezinnen met een ernstig ziek kind. Zodat ze voor een dag hun zorgen kunnen vergeten."

Voorverkoop Kinderfestival start zondag

Ieder jaar is het festival enorm populair.

BUSSUM Het Kinderfestival Bussum wordt van 23 juli tot en met 3 augustus gehouden op de heide achter zwembad de Zandzee. De voorverkoop gaat zondag 17 juni van start.

Ieder jaar weer genieten honderden kinderen in de vakantie van een gezellige dag onder begeleiding van vrijwilligers. Vanwege de grote belangstelling is het nodig in te schrijven via kinderfestival.com. De kaarten worden zondag tussen 11.00 en 13.00 uur verkocht bij Scala aan de Dr. Schaepmanlaan 8 in Bussum.

Al het verkeer wordt geteld

GOOISE MEREN Of het nou gaat om auto's of brommers en scooters: al het verkeer in Bussum, Muiden, Muiderberg en Naarden wordt de komende weken geteld. Er staan meetkasten op zeker dertig plekken door de hele gemeente.

De meetkasten en telslangen tellen hoeveel verkeer er op bepaalde punten langskomt. Daarnaast worden er op enkele kruispunten ook camera's geplaatst om de verkeersstromen vast te leggen.
Het onderzoek wordt gedaan omdat de gemeente werkt aan een mobiliteitsplan. Dat plan moet straks weergeven hoe de gemeente er op het vlak van verkeer en vervoer voor staat en wat er moet gebeuren om onder meer de doorstroming te bevorderen, sluipverkeer tegen te gaan en de verkeersveiligheid rond scholen te verbeteren.
De meetkasten, telslangen en camera's houden overigens alleen bij hoeveel verkeer er langskomt voor het onderzoek. Als je te hard langs scheurt, levert je dat aan de hand van de kasten en camera's geen boete op.

Sport- kampioenen gezocht

NAARDEN/BUSSUM Het sportseizoen 2017/2018 is bijna klaar. Deze krant is benieuwd hoeveel lokale teams kampioen geworden zijn.

Was jullie team dit seizoen het beste? Mail dan jullie kampioensfoto naar redactie@bussumsnieuws.nl of redactie@naardernieuws.nl.
Leeftijd, categorie en soort sport graag vermelden, met een korte beschrijving van het team, het seizoensverloop en de beslissende wedstrijd. De foto's worden gepubliceerd in een eregalerij met kampioenen.

Zoektocht naar verdachte man

BUSSUM Agenten hebben vorige week woensdag rond het middaguur rond de Meerweg lang gezocht naar een verdachte man.

De man wordt ervan verdacht te hebben geprobeerd in te breken, maar dat is niet gelukt. De politie vraagt om uit te kijken naar de dader. Het gaat om een negroïde man. Hij droeg een camouflagevest, zwarte Nike-pet en had een rugzak. Bellen met de politie kan op 0900-8844.

Afscheid van oud-wethouder Hendrik Boland

Foto: Jessica de Jong.

GOOISE MEREN Oud-wethouder Hendrik Boland had gisteren zijn afscheidsfeestje op het gemeentehuis. Boland was wethouder sinds de fusie. In zijn portefeuille zaten onder meer Ruimtelijke Ontwikkeling, Onderwijs, Natuur en Water. Ook was hij wijkwethouder van onder meer Muiden, Naarderwoonbos en Naarden-Vesting. Wat hij nu gaat doen is nog niet bekend.

Bewoners willen dat gemeente een andere locatie zoekt voor hangjeugd

Petitie met 200 handtekeningen aangeboden aan burgemeester en wethouder

Bewoners willen geen jongerenontmoetingsplaats nabij kruising van Meerstraat met de Vaartweg omdat de plek veel te dicht bij de woningen ligt.

Bewoners voelen zich niet gehoord en bieden daarom een petitie aan. Foto: Bob Awick

NAARDEN Bewoners, gezinnen en ondernemers van de Vaartweg, Meerstraat, Generaal Kraijenhoffstraat, Van Limburg Stirumlaan, Huibert van Eijkenstraat, Kolonel van Brienenstraat en Amsterdamsestraatweg hebben maandag een petitie met 200 handtekeningen aangeboden aan burgemeester Han ter Heegde en wethouder Geert-Jan Hendriks.

Een bewoonster wil graag namens alle bewoners vertellen waarom ze geen jongerenontmoetingsplaats (JOP) op die locatie willen hebben. "Een beperkte groep bewoners had een brief van de gemeente ontvangen met een uitnodiging voor een informatieavond op 22 mei over de JOP. Deze brief ontvingen ze pas een paar dagen van tevoren. Na het lezen kwamen ze tot de conclusie dat iedereen in de buurt op de hoogte moest zijn van deze JOP en hebben ze de brief verder verspreid."

Emotionele avond

'Wij voelen ons gepasseerd en ook genegeerd'

"De informatiebijeenkomst was voor ons een emotionele avond omdat wij het gevoel kregen dat dit plan al in een vergevorderd stadium is en dat we voor een voldongen feit werden gesteld. Ook zijn de jongeren wel benaderd of ze deze plek geschikt vinden, maar wij niet. We hebben dus niet de gelegenheid gehad om over de JOP na te denken of überhaupt te bespreken met de gemeente. Daardoor voelen we ons gepasseerd en ook genegeerd, want de gemeente hoort dit serieus op te pakken. Na die avond hebben we het even laten bezinken en zijn we met elkaar in gesprek gegaan. Onze conclusie is dat de plek niet geschikt is als JOP omdat het veel te dicht bij de woningen met gezinnen ligt en recht tegenover het veldje, waar de jongeren straks mogen hangen, is een draaimolen waar veel kinderen uit de buurt spelen."

"We hebben al vaak overlast omdat op die locatie regelmatig in drugs wordt gedeald. Veel omwonenden hebben daarover contact gezocht met de politie en we nemen aan dat de gemeente daarvan op de hoogte is. Ook hebben we gelezen in de rapporten van de gemeente dat het probleemgedrag van deze groep jongeren wordt beschreven als 'samenscholing/hangen, intimidaties, alcohol- en drugsmisbruik en mogelijk ook kleinschalige drugsdeals'. En als je dat leest, ga je je grote zorgen maken. De jongeren zitten nu op een vaste plek bij de Plus supermarkt waarvan bekend is dat ze daar veel overlast veroorzaken. Volgens ons is het gewoon een verplaatsing van de ene plek naar de andere, maar zo los je de problematiek rond de jongeren niet op. We willen duidelijk maken dat we niet tegen een jongerenontmoetingsplaats zijn, maar we denken dat een van de succesfactoren van zo'n plek is dat het niet te dicht bij woningen ligt en zeker niet bij kinderen die daar wonen. Wij zijn daarom tot het besluit gekomen om van ons te laten horen via een petitie en hopen dat de gemeente ons verhaal serieus neemt. En dat we samen tot een oplossing kunnen komen, want we zijn als omwoners zeker bereid om hierover mee te denken."

De burgemeester begrijpt het standpunt van de bewoners

Overhandiging petitie

Een grote groep bewoners was maandagochtend aanwezig bij de overhandiging van de petitie. Na de ontvangst liet de burgemeester weten dat hij hun standpunt begrijpt. "Maar we moeten echt wat doen voor de jongeren in Naarden", aldus Ter Heegde. "We vinden het fijn als jullie meedenken over een alternatieve locatie, want er ligt nog niets vast. We hebben eerst nog een gesprek met ambtelijke adviseurs over de problematiek van Naarden in het algemeen en over de twee JOP's in het bijzonder, daarna wordt het besproken in het college van B en W en dan gaan we de raad nog informeren over de jongerenontmoetingsplaatsen. Want wij als gemeente willen dat dit zorgvuldig gebeurd, zowel voor de omwonenden als voor de jongeren."

Postbode Wout gaat na dik 50 jaar werken bij de post met pensioen

Wouter voelt zich soms net het 'oude wijf van Naarden'

Wouter van den Berg stopt als postbode. De Naarder is 52 jaar in dienst geweest bij PostNL. Bijna twintig jaar was hij hét gezicht van PostNL-pakketpost in Naarden.

Postbode Wout heeft donderdag zijn aller, aller, allerlaatste werkdag in Naarden. Foto: Bob Awick

NAARDEN En dan is het zomaar de laatste werkweek voor postbode Wout. Hij is trots op zijn werk, wat hij bereikt heeft en natuurlijk zijn bus. Die moet dan ook zeker op de foto als we hem treffen bij de Utrechtse Poort.

'Wout hou vol', klinkt het als het raampje open gaat

Wout maakt een vrolijke indruk. Hij doet zijn werk graag. Een beetje eigen baas voelt hij zich als hij zo door de nauwe straatjes rijdt. Veel mensen zwaaien, ze kennen hem. Hij woont ook sinds 1983 in de Vesting. Dat contact met de inwoners, het praatje, dat blijft wel. Ook als hij met pensioen gaat.
De grote deuren van de bus zwaaien open. "Hier zit het tijdschrift Linda. Dat is een grote klant van mij. Ik kom er ook graag, allemaal leuke meiden. Dat snap je wel", lacht hij. Vliegensvlug zoekt hij de zestien bestelde pakjes. Hij scant ze en rijdt ze op een steekwagentje naar binnen. Ook de buren in het pand krijgen een pakketje. 'Hé Wout, bijna je laatste dag hè?', klinkt het. Veel mensen weten het wel. Ze spreken Wout dan ook iedere dag als hij weer wat te bezorgen heeft. Hij voelt zich soms net het 'oude wijf van Naarden' omdat hij alles weet, hoort en ziet. We rijden langs de terrassen, er wordt gezwaaid. 'Wout, hou vol', wordt er geroepen. Het raampje van de bus gaat open. Maar het is ook doorrijden. "De mensen verwachten hun pakketjes op tijd. Ik moet mij aan een tijdslot houden. Vandaag heb ik maar 78 pakketten, dat zijn er soms wel 120. Ik snap ook niet hoe de zzp'ers wel tot 200 pakketjes per dag kunnen wegbrengen. Dat is gewoon niet te doen."
De bus gaat weer open bij Incentives aan de Cattenhagestraat. Paul opent de deur en hij begroet Wout hartelijk. Een grote stapel pakketten verdwijnt door de voordeur naar binnen. Overal heeft Wout zo zijn kennissen. Wat ze bestellen of wat er in de pakjes zit, maakt hem niet uit. "We hebben veel van Bol.com en daarvan weet je nooit wat erin zit. Maar hier staat Rituals op en hier Weber barbecue. Van de bruine pakjes uit Volendam weet ik wel wat het is: een pakje van Christine le Duc (erotische winkel, red.)."
Wout kijkt terug op een geslaagd dienstverband. Pas veertien jaar oud was hij toen hij begon als leerling-besteller in Bussum. Hij ging een jaar naar de postschool en liep mee met een besteller. "Ik droeg een net grijs PTT-uniform met gouden knopen. Er waren ook veel regels. Zo mocht je bijvoorbeeld absoluut niet roken in je wijk." Wout werkte in de Pijp in Amsterdam, in Hilversum, Kanaleneiland en sinds 2000 in Naarden. Dat gebeurde toen PTT Post werd gescheiden van de pakketpost. Toen kon hij, in het bezit van een groot rijbewijs, als chauffeur aan de slag. Wout kent bijna alle Vestingbewoners en weet waar de pakjes gebracht moeten worden als iemand niet thuis is. Hij had zelfs van een huis de sleutels zodat hij de post binnen kon leggen. Vanaf donderdag gaat Wout het rustig aan doen. Hij wil kanonnen bouwen en misschien vrijwilligerswerk doen in de Grote Kerk. Maar dat ziet hij nog wel.

Emmaschool 7 ton duurder

Er wordt volop gebouwd.

BUSSUM De verbouw van het schoolpand aan de Graaf Florislaan voor de komst van de Emmaschool wordt zo'n zeven ton duurder dan begroot.

Het gemeentebestuur laat weten dat dit mede door de lange vertraging van het project is gekomen. Dat had onder meer te maken met de langslepende Raad van State-zaak die door buurtbewoners was aangespannen. Dat kostte niet alleen heel veel tijd, maar ook veel geld.

Duurzaamheid

Daar komt nog eens bovenop dat er gebouwd moet worden volgens zwaardere normen, onder meer op het vlak van duurzaamheid. En bouwen wordt hoe dan ook steeds duurder omdat de economie meer aantrekt. Voorlopig liggen de werkzaamheden op schema en maken de docenten en kinderen op de locaties aan de Fortlaan en Slochterenlaan zich klaar voor de verhuizing in september.

Naarden laat van zich horen op markt in Uhersky Brod

Muziek, kaas en stroopwafels

Naarden op de markt in Tsjechië.

NAARDEN Een flink aantal kraaien (inwoners uit Naarden) is weer afgereisd naar de Tsjechische stad Uherksy Brod om de stedenband sterk te houden. De steden zijn aan elkaar verbonden dankzij Jan Amos Comenius.

Comenius werd geboren in Uhersky Brod en is begraven in Naarden. Het is inmiddels een mooie traditie geworden dat vertegenwoordigers uit beide gemeenten elkaar om het jaar bezoeken.

Muziek en kaas

Dit jaar leverde muziekvendel Nardinc een levendige bijdrage aan de jaarmarkt in Uhersky Brod.
Ook vertegenwoordigers van de Stichting Naarden Uhersky Brod werden allerhartelijkst ontvangen door de burgemeester. Op de centrale marktplaats werden typisch Nederlandse producten verkocht, waaronder advocaat, kaas en stroopwafels.
De slagwerkgroep van Nardinc verraste de lokale bevolking met opzwepende ritmen, afgewisseld door de blazers van de Wallenkraaiers die bewerkingen van 'Gimme Some Loving', Nirwana en de Bayerische Polka over het plein lieten schallen. "Dat ging erin als de vele vaten bier en de Moravische braadworsten die traditioneel bij deze gelegenheden worden genuttigd", laat Aleid Hamelink weten namens de Stichting Naarden Uhersky Brod.

Comeniusmuseum

Uiteraard stond er een bezoek aan het Comeniusmuseum gepland. Voor de bezoekers zorgde dit voor een déjà-vu-effect, want voor het museum staat een exacte kopie van het standbeeld dat in Naarden voor de Grote Kerk staat.

Zusterstad

Het was de 28e keer dat Naarder kraaien een bezoek aan de Tsjechische zusterstad brachten, volgens de deelnemers van deze reis een fraaie traditie die het handhaven waard is.

Nicht van Jane Austen in deMess

Caroline Jane Knight en José Roeken.

NAARDEN De vijfde achternicht van de bekende Engelse schrijfster Jane Austen heeft zaterdag een lezing gegeven in deMess.

Dit tot groot genoegen van organisator José Roeken uit Bussum, die zich compleet heeft verdiept in het leven van Jane Austen en hier zelf ook lezingen over geeft. Voor de gelegenheid werd het zaaltje in Naarden omgetoverd tot een Engelse setting met afternoon tea waar de ster van de middag, Caroline Jane Knight, ontvangen kon worden.
Zij gaf een lezing over haar leven in Chawton House in het zuiden van Engeland.
Chawton House, een groot countryhouse, werd in 1798 geërfd door Edward Austen, de broer van Jane. Hij werd geadopteerd door de rijke familie Knight, die kinderloos was gebleven. Caroline behoorde tot de laatste generatie afstammelingen van Edward. Ze vertelde over het leven op het landgoed, de invloed van haar tante en waarom ze hierover een boek had geschreven. Na afloop was er nog een meet and greet.

Gezocht: herinneringen van het Filmhuis

Archieffoto Filmhuis Bussum.

BUSSUM Filmhuis Bussum bestaat in november 40 jaar en dat wordt uitgebreid gevierd. Het filmhuis is op zoek naar mooie herinneringen van bezoekers voor in de jubileumuitgave. Directeur Janine Beulink: "Houd verhalen niet voor uzelf, maar kom ermee naar buiten. De mooiste of eerste film, een mooie ontmoeting of hard gehuild? We horen het graag." Aanleveren kan via info@filmhuisbussum.nl.

Zijn er rozendieven actief?

NAARDEN Is er een rozendief actief in en om Naarden? Dat wil Margreet Buehre weten. Tot haar schrik zag zij vorige week dat er van een van de rozenstruiken bloemen afgeknipt waren. Ze is benieuwd of er meer rozenstruiken zijn geplukt.

Alle veteranen bedankt!

Speeches aan het begin van het programma. Foto's: Bob Awick

BUSSUM Voor de eerste keer werd zondag de Regionale Veteranendag gehouden. Plaats van handeling was Bussum.

Hier kwamen veteranen vanuit Wijdemeren, Hilversum, Weesp en Gooise Meren op af. De hoop was met dit nieuwe concept meer veteranen te trekken. Met name jonge(re) mensen.

De dag begon met een mooie ontvangst. De veteranen kregen allemaal een witte anjer. Ook werd een lunch aangeboden. Gekozen werd voor de 'blauwe hap', een Indonesische rijsttafel zoals gebruikelijk is bij de Koninklijke Marine.

Historische voertuigen.
Burgemeester Han ter Heegde verwelkomt de veteranen.
Genieten van de blauwe hap.
Wie durft helemaal omhoog?
Veteranen op het podium.

Mooie woorden

Er waren mooie woorden van de burgemeester voor de militairen die in de oorlog hebben gestreden. Muziek was er ook, namelijk van het Goois Jeugd Orkest.
Alle betrokken burgemeesters legden een krans, waarna het Wilhelmus klonk.
Na dit officiële gedeelte kon ook het publiek binnenlopen. Zij konden onder andere een vraaggesprek met een veteraan bijwonen om zo meer te horen over hoe het is om uitgezonden te worden.

Verder draaide er een documentaire, was er een tentoonstelling en een presentatie over Nederlands-Indië. De kinderen konden de klimwand en de stormwand uitproberen of kijken bij de historische voertuigen die buiten opgesteld stonden.

Waarom praten we niet over onze psychische ongemakken?

Regionale campagne 'Hey! Het is oké' maakt psychische gezondheid bespreekbaar

Mensen praten niet gemakkelijk over hun psychische gezondheid. Reden voor de GGD Gooi en Vechtstreek om een campagne te starten.

De ambassadeur van Samen Sterk Zonder Stigma op het gezondheidsfestival. Foto: GGD

BUSSUM De helft van de mensen vindt het lastig om over hun psychische gezondheid te praten, zegt Rinelle van den Top, adviseur gezondheidsbevordering bij de GGD. "Wij willen met de campagne 'Hey! Het is oké' dit taboe doorbreken." Gelukkig voelen de meeste bewoners in Gooi en Vechtstreek zich goed, maar ook aan die mentale fitheid moet je blijven werken, stelt Van den Top. "Mensen zich daarvan bewust maken is het tweede speerpunt in onze campagne."

"Waarom praten we bij de koffie wel over fysiek ongemak, maar niet over wat ons in onze gedachten bezighoudt? Dat is toch vreemd?", vraagt Van den Top retorisch.

Moeilijk onderwerp

Beeld uit de campagne van de GGD.

'Mensen kunnen dan hun zorgen kwijt en dat lucht op'

Hoewel uit onderzoek blijkt dat vier op de tien Nederlanders te maken krijgt met psychische problematiek, is het een moeilijk onderwerp voor een gesprek. "Dat lijkt voor iedereen te gelden", vervolgt de GGD-adviseur. "Mensen praten zelf niet gemakkelijk over hun psychische gezondheid, maar ook de omgeving vindt het lastig om ernaar te vragen."

Mentaal vitaal

'Belangrijk om onderwerpen respectvol aan de orde stellen'

Reden voor GGD Gooi en Vechtstreek om met de campagne 'Hey! Het is oké' aandacht te vragen voor psychische gezondheid. Van den Top: "Op onze website ggdgv.nl/heyhelpt staat een onlinetest waarmee je kunt checken hoe mentaal fit je bent en hoe je dat ook kunt blijven. Mensen die nu al veel piekeren, slecht slapen of last hebben van stress kunnen kijken op snelbeterinjevel.nl. Drie onlinetrainingen helpen je om de klachten te verminderen."

Koffieautomaat

Behalve online brengt de GGD de campagne ook onder de aandacht met stickers op koffieautomaten met de vraag 'Hoe gaat het écht met je?'. "Juist bij de koffieautomaat raken mensen met elkaar aan de praat", legt de adviseur gezondheidsbevordering van de regionale GGD het idee achter deze actie uit. "Verder hebben we posters en filmpjes over het thema en bezoeken we samen met ambassadeurs van de Stichting Samen Sterk zonder Stigma gezondheidsmarkten."

Gezondheidsfestival

Zo waren Van den Top en haar collega's kort geleden aanwezig op het gezondheidsfestival in Muiden. "Wij stonden achter een stand met een ambassadeur van Samen Sterk, die na een verleden van psychische problematiek nu weer goed in het leven staat. Hij droeg buttons op zijn jas met alle oordelen over hem uit die mindere tijd: 'onbetrouwbaar', 'slechte ouder', 'verslaafd'. Hij vertelde wat deze oordelen met hem hebben gedaan. Veel bezoekers reageerden geschokt, maar het gaf ook aanleiding om met elkaar in gesprek te gaan."
Het lijkt zo eenvoudig om met elkaar over iemands psychische gezondheid te praten, maar de GGD-medewerkster heeft zelf gemerkt hoe lastig mensen dit vinden en hoe groot het taboe nog is. "Voor deze campagne heb ik gezocht naar iemand die zijn of haar eigen verhaal wil vertellen. Het is niet gelukt. Natuurlijk vind ik dit jammer, maar het is ook tekenend voor deze problematiek. Mensen blijven het toch lastig vinden om er open over te zijn."

Praten helpt

Toch is dat wel nodig, benadrukt Van den Top. "Praten helpt", zegt zij beslist. "Mensen kunnen dan hun zorgen kwijt en dat lucht op. Bovendien kun je door het bespreekbaar te maken vroegtijdig naar een instantie verwijzen of hulp inschakelen." Om het gesprek in goede banen te leiden is het wel belangrijk dat mensen onderwerpen respectvol aan de orde stellen, waarschuwt Van den Top tot slot. "Communiceer open, verdiep jezelf in de ander en check je eigen aannames door hiernaar te vragen.

ggdgv.nl/heyhelpt

samensterkzonderstigma.nl

snelbeterinjevel.nl

19 / 28

Na vier jaar klussen wordt ruim 40 jaar oude schip Berrona te water gelaten

Eerste vaartocht met tweemaster rond het voorjaar

Het vijftien meter lange zeilschip Berrona gaat ingezet worden voor zeiltochten met sociaal kwetsbare mensen.

Tewaterlating van zeilschip Berrona. Foto's: Bob Awick

NAARDEN Ruim vier jaar werd er geklust aan het zeilschip Berrona en afgelopen zaterdag, tijdens het evenement Jazz Marina, werd het te water gelaten in Jachthaven Naarden. Een mooi moment voor iedereen die eraan heeft meegewerkt.

Het zeilschip van ferrocement is maar liefst 15 meter lang en gaat ingezet worden voor onder meer dagtochten met mensen die wel een verzetje kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld kinderen met een beperking of langdurig zieken. Mike Muller, die vanaf het begin betrokken is geweest bij dit megaproject, vertelt dat ze eigenlijk twee maatschappelijke doelen hebben. "Met het schip en de Stichting Beronna willen we werk-, stage- en ervaringsplaatsen bieden voor langdurig werkzoekenden, vrijwilligers en sociaal kwetsbare mensen een mooie vaartocht bieden." Voordat het schip regelmatig de zeilen kan hijsen, moet er nog wel het een en ander gebeuren. Voornamelijk aan het interieur. Ze hopen in de tweede helft van de zomer klaar te zijn voor een proefvaart en in het voorjaar van 2019 de eerste echte vaartocht te maken. "We hoopten in twee jaar klaar te zijn, maar we zijn nu al vier jaar bezig." Soms was er wel geld en ontbrak het aan handjes, de andere keer waren er genoeg mensen om te helpen, maar was de bodem van de geldpot bereikt.

Het ruim veertig jaar oude schip heeft een lange historie. Het werd gebouwd door een arts. Die heeft er een aantal jaren mee gezeild, maar uiteindelijk raakte het schip, doordat er decennialang niet naar werd omgekeken, in verval. "Het schip had al die tijd in Huizen gelegen, het zag er flink verwaarloosd uit en zou gesloopt worden." Maar ze zagen er wel wat in en met een clubje enthousiastelingen gingen ze aan de slag. Mike was, als penningmeester, vooral bezig met het inzamelen van geld dat nodig was voor het project. In totaal is er zo'n 70.000 euro opgehaald en het meeste is opgegaan aan de renovatie. "We zijn naar verschillende gemeenten en de Jachthaven Naarden gestapt." De jachthaven 'sponsorde' de ligplaats en ook de stalling tijdens de werkzaamheden. De gemeenten Gooise Meren, Huizen en Weesp bemiddelden in 'arbeidskrachten', werkzoekenden die bij hen ingeschreven staan. Een groot aantal van hen heeft inmiddels via dit project een baan gevonden, weet Mike.
In totaal werkten zo'n dertig mensen mee. Een klein aantal was er afgelopen zaterdag bij, maar de meeste zijn ze uit het oog verloren. Voor Mike en zijn kompanen zit de klus er overigens nog lang niet op. Behalve dat er nog aan het interieur gesleuteld moet worden, is er ook weer geld nodig. "Het schip moet ook gaan varen."

'We hoopten in twee jaar klaar te zijn, het werden er vier'

Klaverjassen bij Annelies en Henny

Klaverjasclub K.Z.N. speelt al 25 jaar in de woonkamer

Klaverjasclub K.Z.N. bestaat 25 jaar. Het jubileum werd gevierd bij Annelies en Henny van Gog thuis, waar elke vier weken zestien mensen komen klaverjassen.

Ooit begon de club in het Majella ziekenhuis, maar nu klaverjassen ze al jaren in de woonkamer. Foto: Bob Awick

BUSSUM "Eerst zijn we vrijdagavond uit eten geweest en daarna natuurlijk gaan klaverjassen", vertelt Henny (65).

"Klaverjassen speel je doorgaans met vier personen. Degene die tegenover je zit is je partner. De naam is afgeleid van het oude begrip 'jas', dat voor de boer staat en dat is de hoogste troef bij klaverjassen. Het kaartspel bestaat uit verschillende rondes waarin je met je team zo veel mogelijk punten probeert binnen te halen om zo als winnaar te eindigen."

"De klaverjasclub is begonnen in het oude Majella ziekenhuis, waar we in de refter, de eetzaal, speelden met veertien tafels. Omdat het ziekenhuis sloot, zijn we naar het Gooi Ziekenhuis verhuisd. Daar hebben we twee seizoenen gekaart, maar omdat er op een gegeven moment meer introducés dan personeelsleden van het ziekenhuis waren, zijn we gestopt. Na een paar jaar misten we de gezellige kaartavonden en hebben Annelies en ik de telefoon gepakt en oud-leden gebeld of ze bij ons thuis wilden komen klaverjassen. Dat wilden ze zeker en toen zijn we bij ons thuis op 11 februari 1993 begonnen met klaverjasclub K.Z.N. En K.Z.N staat voor Klaverjasclub Zonder Naam."

'Op de klaverjasavond is onze woonkamer net een kroeg'

Echte kroeg

In eerste instantie werd er bij Annelies en Henny één keer in de twee weken geklaverjast. "Dat werd ons te veel, want de woonkamer wordt elke keer omgebouwd tot klaverjasruimte met een bar. Nu klaverjassen we elke vier weken met vier tafels. En ook altijd samen met onze vaste bardame Joyce. Ze staat al sinds 1987 achter de bar. En het grappige is dat ze niet kan klaverjassen, maar wel geniet van de gezelligheid. Dus één keer in de vier weken is onze woonkamer een echte kroeg", vertelt een lachende Henny.

Amsterdamse variant

Klaverjassen is een oer-Hollandse klassieker die zijn oorsprong vindt rond 1890. Destijds was klaverjassen een van de, zo niet meest, populaire kaartspellen in Nederland en omstreken. Henny vertelt dan ook dat het klaverjassen hem thuis met de paplepel is ingegoten. "Als er mensen bij ons langskwamen, zei mijn vader altijd: je kunt toch wel klaverjassen. Ook wij hebben het doorgegeven aan onze kinderen en die vallen af en toe in als het nodig is. Annelies heeft het ook van jongs af aan geleerd, alleen wel op de Rotterdamse manier en dat kan niet in Bussum. Wij spelen hier de Amsterdamse variant. Ik heb Annelies dan ook snel geleerd hoe je op zijn Amsterdams klaverjast."

Populair

Er zijn berichten dat klaverjassen aan het verdwijnen is. Veel jongeren van tegenwoordig kennen het spel niet. Ook wordt het steeds moeilijker om genoeg deelnemers te vinden voor een klaverjastoernooi. Henny vertelt dat ze daar geen last van hebben. "Wij merken juist dat klaverjassen onder de jongvolwassenen weer populair aan het worden is en we moeten vaak nee zeggen tegen mensen die bij ons willen komen klaverjassen. Onze club bestaat uit zestien leden, waarvan de oudste 70 jaar is en de jongste 39. Klaverjassen is een leuke en ontspannende manier om met elkaar tijd door te brengen, maar het is ook een ingewikkeld spel en het is een uitdaging om zo veel mogelijk punten te behalen met je partner. We hopen dan ook nog heel lang met deze avonden door te kunnen gaan!"

Veel aandacht voor ontmoetingen

BUSSUM De WereldBBQ is meer dan samen een hapje eten in een ontspannen sfeer. De opzet van de WereldBBQ is bedoeld voor nieuwe kennismaking. Om eens een praatje te maken met mensen die je nog niet kent.

Kennis van andere gerechten, kennis van een andere cultuur. Die cultuur woont inmiddels bij
velen al om de hoek. De WereldBBQ wil daar ook graag een rol in spelen. Op het veld lopen daarom twee 'praatpalen'. Wie zich hier meldt met een 'onbekende' andere inwoner uit Bussum, krijgt gegarandeerd een uniek of persoonlijk verhaal te horen waaruit misschien blijkt dat we vaak veel minder van elkaar verschillen dan vooraf gedacht. Na deze bijzondere ontmoeting volgt een leuke verrassing…

Bijzondere Bussumers

Bijzondere Bussumers hebben zich al opgegeven om een uurtje met de 'praatpaal' rond te lopen. Met een onzichtbare lijn verbinden zij diverse Bussumers aan elkaar. Korte gesprekken om te onthouden, om door te vertellen of om van te genieten. "Het feest duurt één dag, van een goed verhaal kunnen we nog lang nagenieten", aldus de organisatie.

De WereldBBQ is zondag 24 juni van 15.00 tot 19.00 uur op 'De Groene Long' hoek
Ceintuurbaan / De Ruijterlaan. Neem een picknickkleed en klapstoelen mee, en feest gezellig mee.

Zelf verkeersbord plaatsen? Mag niet

Te hard rijden is grote ergernis in de Componistenbuurt in Naarden

Het bord dat hangt in de Wagnerlaan. Foto: Astrid Maas

NAARDEN Duco Homan heeft in de Wagnerlaan een bord aan een lantaarnpaal gehangen met de tekst 'LET OP! spelende kinderen'. "Ik heb dit op eigen initiatief gedaan omdat er in onze straat te hard wordt gereden." Maar zelf zo'n bord ophangen én een Verkeersmaatje plaatsen zijn zaken die volgens de BOA's en de gemeente niet kunnen.

De actie werd na twee dagen opgemerkt door een buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA). Duco moest het bord weghalen omdat er een klacht van een andere buurtbewoner was binnengekomen. Maar daar bleef het niet bij: ook het Verkeersmaatje moest weg. "Het waarschuwingspoppetje van plastic mag namelijk alleen op eigen grond staan en niet op de openbare weg." Dit schoot meerdere buren die ook zo'n Verkeersmaatje voor hun huis hebben staan in het verkeerde keelgat. "Het moet niet gekker worden. Wel handhaven als we een poppetje en een bord neerzetten, maar geen handhaving op het gedrag van de chauffeurs", aldus buurtbewoner Bert de Kleermaeker.

Duco voelde er niets voor om het bord en het plastic poppetje weg te halen. "We wonen in een kinderrijke buurt waar heel veel kinderen buiten spelen. Veel automobilisten rijden te hard. Het kan zomaar gebeuren dat een kind oversteekt zonder goed te kijken. Het is dan wel een 30 kilometerzone, maar daar houdt lang niet iedereen zich aan. Vandaar de maatregelen."

Gemeente adviseert bewoners hardrijders aan te spreken

Bord hangt er nog

Kortom: Duco vond dat hij niets verkeerd deed. "Ik moet eerlijk bekennen dat het bord er nog steeds hangt. De reden is dat ik niet wil dat er een kind wordt aangereden. Iedereen blijft maar te hard rijden. Om die reden heeft er recent in de Händelstraat, bij ons om de hoek, een bord gehangen waarop automobilisten konden zien hoe hard ze reden. Dit systeem heeft er een aantal weken gehangen en is toen weggehaald. Waarom weten we niet. Wij zouden als buurt graag verkeersaanpassing in de straat willen, zoals verkeersdrempels of een versmalling zoals een stukje verderop in de straat. Veel omwonenden klagen al jaren bij de gemeente vanwege het te hard rijden en we willen dan ook graag weten hoe dit probleem opgelost kan worden."

Een woordvoerder van de gemeente bevestigt dat het niet is toegestaan om zelf een bord op te hangen in de straat. "Het is aan de gemeente om dat te doen en te bepalen in welke straat welke borden komen te hangen en op welke plek." De gemeente laat weten dat ze een eigen beleid voert over de Verkeersmaatjes. "De gemeente Gooise Meren is heel terughoudend met het toestaan van dergelijke losse objecten omdat ze namelijk ook gevaar kunnen opleveren voor weggebruikers. En het bord dat aangeeft dat je te hard rijdt, blijft gemiddeld drie weken op dezelfde plek en wordt dan weer op een andere plek geplaatst. De ervaring leert namelijk dat het effect daarna is uitgewerkt."

Indeling wijk

Op de vraag van Duco of de Wagnerlaan aan het begin van de straat versmald kan worden, geeft de gemeente aan dat bij de indeling van een wijk het om een goede verdeling tussen verschillende aspecten gaat, zoals parkeerruimte, ruimte voor voetgangers en ruimte voor het verkeer. "We hebben niet al te lang geleden in samenspraak met de bewoners de indeling van de Wagnerstraatgemaakt."

In bepaalde situaties kunnen fysieke aanpassingen de beste manier zijn voor de aanpak van te hard rijden in woonwijken. Maar vaak ligt de oorzaak in het gedrag van de automobilisten zelf en dat is ook hier het geval. "De gemeente meent dat hardrijders, die vaak zelf in de wijk wonen, zowel door inwoners als door de gemeente op hun gedrag aangesproken dienen te worden."

Uit de historie van Bussum en Naarden
Ir. W. Groenevelt, beeldbepalend voor Bussum

Burgemeester Aantjes overhandigt de penning aan ir. Groenevelt.

Ir. W. Groenevelt, beeldbepalend voor Bussum

Bouwkundig ingenieur Willem Groenevelt werd op 28 januari 1912 in Soerabaja geboren en studeerde aan de Technische Hogeschool te Delft. Na een functie in Breda werd hij per 1 april 1955 als stedenbouwkundige in de gemeente Bussum aangesteld. Als jongeman had hij al in Bussum gewoond en daar het lyceum bezocht. Hij werd in 1955 plaatsvervangend directeur en in 1966 directeur van de Dienst Gemeentewerken. In 1971 werd hij hoofd van de stedenbouwkundige dienst.

In ruim twintig jaar heeft hij voor een groot deel het gezicht bepaald van het zich toen vernieuwende Bussum. Niet als architect, maar door zijn bijdragen aan de ruimtelijke ordening van Bussum. Zoals de bouw van de Ooster- en Westereng en van grotere bouwwerken zoals het Sportfondsenbad, (het eerste) theater 't Spant en het politiebureau (alle inmiddels afgebroken) en het nieuwe gemeentehuis. Achteraf wordt deze periode –niet alleen in Bussum - volledig anders beoordeeld. Beeldbepalende gebouwen zoals het raadhuis uit 1884 aan de Brinklaan en villa's in het Spiegel en centrum werden gesloopt. Er kwamen huizen, straten en wijken voor terug die fantasieloos, eentonig en saai genoemd worden. Grote plannen om het centrum geheel op de schop te nemen werden door burgerinitiatieven in de jaren 80 deels teruggedraaid. Anderzijds was sanering in het oude dorp hard nodig. Er was veel achterstallig onderhoud en veel straten waren kaal en boomloos.

Ir. W. Groenevelt
Bureau Gemeentewerken Bussum in de jaren 50. Op de foto is een maquette zichtbaar waarop een nieuw gemeentehuis te zien is.

Groenevelt had ten tijde van het Centrumplan al afscheid genomen. Op 28 januari 1977 kreeg hij bij zijn pensionering de zilveren legpenning van de gemeente Bussum. Burgemeester J. Aantjes overhandigde hem de penning bij de afscheidsreceptie in de raadhuiskelder. In zijn afscheidswoord onthulde Groenevelt nog dat hij bouwer was geweest van diverse munitie-opslagplaatsen in het westen van het land in de vorm van gecamoufleerde boerderijen midden in bollenvelden. Groenevelt overleed 30 maart 1999 in Bussum.

Klaas Oosterom

24 / 28

Simone Huy exposeert in Arte Temporale.

Donderdag 14 juni

Koffie inloop

10:00 uur | De Kazerne Muiden

Elke donderdagochtend is er koffie inloop in Buurtkamer de Kazerne. Alle inwoners zijn welkom voor een lekker kopje koffie van gastvrouw Lydia Bax.

Vrijwilligerswerk

10:00 uur | Versa Vrijwilligerscentrale

U krijgt informatie over onkostenvergoeding, verzekering, regels over vrijwilligerswerk en uitkering en een oriëntatie op wat er aan vrijwilligerswerk is. Aanmelden: www.vagev.nl.

Blazersband

18:00 uur | De Gooische Muziekschool

Doe mee met de blazersband! Kom lessen volgen op klarinet, altsax, trompet, bariton of trombone bij muziekvereniging Het Gooi aan de Dr. Schaepmanlaan 8 Bussum. Elke donderdag van 18.00-18.40 uur in de grote zaal BG. Kosten eenmalig 20 euro van eind mei tot 12 juli.

Kritisch denken

19:30 uur | Bibliotheek Naarden

Hersenen zijn Hip! Daarom organiseert Bibliotheek Gooi en meer in Naarden een avond over het brein i.s.m. Stichting Brein in Beeld. 14 juni gaat het over kritisch denken. De mensen van Brein in Beeld geven inzicht hoe wetenschappers het nieuws vandaag de dag benaderen. Entree 7,50 studenten € 5.

Vrijdag 15 juni

't Bussums GeheugenHuis

10:00 uur | Wijkcentrum Uit Wijk

't Bussums GeheugenHuis is een ontmoetingsplek, bedoeld voor inwoners van Bussum en omstreken met (beginnende) geheugenproblemen/dementie en hun mantelzorger. Contactpersoon: Esther Lindhout elindhout@versawelzijn.nl

SeniorWeb

10:00 uur | Bibliotheek Bussum

Elke vrijdagmorgen zit een team computer-deskundigen van SeniorWeb voor u klaar om uw vragen op het gebied van computers, laptops, tablets of smartphones te beantwoorden. U wordt kosteloos geholpen door vrijwilligers van SeniorWeb.

Expositie

13:00 uur | Arte temporale Bussum

Simone Huy maakt landschappen in olieverf. Ze is geïnspireerd door de natuur en probeert die weer te geven in grote kleurvlakken en lijnen. Er ontstaat zo een geabstraheerde weergave van de werkelijkheid.

Spelletjesmiddag

14:00 uur | WOC De Palmpit

Kosten € 1,-.

Hippe Haring 2.0

18:00 uur | Vestingmuseum

De Hippe Haring party is terug! Soroptimist International club Gooische Meeren organiseert wederom dit fundraising-evenement, waar alle opbrengsten ten goede komen aan Movement on the Ground voor vluchtelingen op Lesbos

concert

19:30 uur | Amaris de Veste

Het Gooi Leeft organiseert in samenwerking met de Stichting Muziek in Huis een concert van het Egeren Marselje duo. Adres: Koning Wilhelminalaan 1.

Zaterdag 16 juni

Foto-expositie

10:00 uur | deMess Naarden

Feiko Koster exposeert met 'Young & Talented' een selectie uit zijn portfolio over jonge getalenteerde musici.

Expositie

12:00 uur | Grote of St. Nicolaaskerk Muiden

'Wereldmensen' van het KCMM toont werk van 18 leden waarvan een aantal bij het begin van de vluchtelingenstroom al geëngageerd werk had gemaakt. Er is ook zeer recent werk speciaal gemaakt voor het thema. De materialen en de uitwerking van het thema zijn divers. Een kerkbezoek zeker de moeite waard.

Samen lunchen

12:30 uur | Brownies & Downies Bussum

Zoals gewoonlijk op de derde zaterdag van elke maand. De consumpties worden apart afgerekend. In verband met de reservering is aanmelding In 20 april bij Lidemey tel 035-8889959.

Muziek

14:30 uur | Vivium De Antonius Hof Bussum

Het ensemble De Thuiskomst geeft een concert. Adres: Lange Heul 32, Bussum. Het concert is in De Brink en duurt 60 minuten. Entree € 6.

Zondag 17 juni

Vaderdag

11:00 uur | Forteiland Pampus Muiden

Varen in een snelle raceboot en bbq.

Wandeling

14:00 uur | Oud Blaricummerweg

Wandelen met een natuurgids van de vereniging Vrienden van het Gooi door het oude landgoed "de Beek" Vertrek: 14.00 uur bij de ingang van het landgoed aan de Oud Blaricummerweg 7, Naarden. Info: www.vriendenvanhetgooi.nl/op pad

Soosmiddag

14:30 uur | WOC De Palmpit Bussum

DVD-voorstelling op groot scherm of gezellig zitten op het terras. I.v.m. vaderdag krijgen alle vaders een gratis drankje. Entree: gratis, dvd-voorstelling € 2,-.

Zomerveren

15:00 uur | deMess Naarden

Live vanuit deMess Naarden presenteert Kick van der Veer voor Radio NPO 5 'Zomerveren'. Er worden per voorstelling twee afleveringen opgenomen. De gasten zijn o.a. Katinka Polderman, Hans Dorrestijn, Mylou Frencken, Dorine Wiersma, Johan Hoogeboom en Ivo de Wijs.

Maandag 18 juni

Yoga voor iedereen

10:00 uur | WOC Spieghelwijck Bussum

Yoga om uw lijf soepel te maken en je geest tot rust te brengen.

Seniorencafé

10:30 uur | Brasserie Stokjes en Lepel

Nassaustraat 3 b te Bussum. De bijeenkomst is van 10.30 tot 12 uur. Ook niet- ASGMleden zijn welkom. De consumpties zijn voor eigen rekening.

Open eettafel

17:30 uur | WOC De Palmpit

Open eettafel met een vers bereide maaltijd. Kosten: Soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 7,50 en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 693 87 86 twee dagen van tevoren voor 12.00 uur.

Dinsdag 19 juni

Spreekuur Administratie

10:00 uur | De Kazerne Muiden

Inloop spreekuur van Versa Welzijn elke dinsdag van 10-12 uur(in de Buurtkamer,Kazerne)voor allerlei vragen over brieven, post en formulieren. Vrijwilligers geven deskundige hulp. Ook hulp bij inloggen Woningnet, controleren Toeslagen en aanvragen gemeentelijke regelingen zoals minimaregelingen

Volksdansen

10:00 uur | SCAN Naarden

Elke week is er volksdans les in de SCAN. Het is een gezellige kleine groep die tussendoor met elkaar koffie gaan drinken. De kosten per vier weken zijn €12,50. Voor informatie en aanmelding:06-13 69 84 34

Woensdag 20 juni

Spieghelcafé

10:00 uur | Spieghelkerk

Nieuwe 's-Gravelandseweg 34, Bussum. Loop even binnen voor een praatje en een kopje koffie.

Wandeltochten

13:00 uur | WOC Bellefleur

De duur van de wandelingen bedraagt ca. 1,5 uur. Kosten: geen. Start: 13.00 uur. Vertrek: WOC Bellefleur. Adres: WOC Bellefleur. Mackaylaan 11a in Naarden. Inlichtingen: Gré Poort: 035-6951686. Bezoek onze website: wwww.wocbellefleur.nl

Fietstocht

13:15 uur | WOC De Palmpit

Een korte tocht van ± 30 km met bestemming Ziekenhuis Zonnestraal en Utrechtse bossen. Onderweg wordt ergens aangelegd voor koffie of thee. Deelname is gratis, maar op eigen risico. Info: 035-6912926.

Talk & Music

20:30 uur | deMess Naarden

Als een talkshowhost en een singer/songwriter besluiten samen een mooie avond te maken, levert dat vast iets bijzonders op. Catherine Keyl en Patrick John MacKaaij nodigen dit keer Monique des Bouvrie en Paul Fagel uit!

Donderdag 21 juni

Meiden van de Kade

18:00 uur | Muiderslot Muiden

Het koor de Meiden van de Kade uit Muiden treedt op donderdag 21 juni 2018 vanaf 18:00 uur op tijdens de Midzomerpicknick op het Muiderslot. De organisatie van het Muiderslot stelt bij goed de tuin van het kasteel open voor het publiek. Entree is gratis.

PADI Proefduik

19:30 uur | PADI Duikcentrum Scuba Connection Naarden

Duiken altijd al een keer willen proberen? Schrijf je dan in voor een proefduik bij PADI 5* Duikcentrum Scuba Connection. Leren duiken kan al vanaf 10 jaar. Nog leren duiken voor je zomervakantie? Doe mee met een van onze proefduiken in zwembad de Lunet. Kosten van de proefduik zijn €35.

Zaterdag 23 juni

Foto-expositie

10:00 uur | deMess Naarden

Feiko Koster exposeert in deMess Naarden met 'Young & Talented' een selectie uit zijn portfolio over jonge getalenteerde musici.

Zondag 24 juni

De Wereld BBQ

15:00 uur | Speelweide 'De Groene Long' Bussum

De WereldBBQ is voor alle inwoners. Nieuwe- en geboren Bussumers bakken samen heerlijke hapjes voor andere inwoners van Gooise Meren. Vanaf 15.00 uur is iedereen welkom (tot 19.00 uur). Neem een klapstoel en een picknickkleed mee en kom naar het speelveld op de 'Groene Long'.

Zomerveren

15:00 uur | deMess Naarden

Live vanuit deMess Naarden presenteert Kick van der Veer voor Radio NPO 5 'Zomerveren'. Er worden per voorstelling twee afleveringen opgenomen. De gasten zijn o.a. Katinka Polderman, Hans Dorrestijn, Mylou Frencken, Dorine Wiersma, Johan Hoogeboom en Ivo de Wijs. Ben erbij!

Boekpresentatie

13.00 uur | Heart House

Dyveke Kok ervoer zelf de heilzame werking van CBD en besloot hierover te schrijven. Resultaat is een semi-wetenschappelijk boek over werking, indicaties, dosering, toediening, extractie van cannabidiol uit cannabis. Met gastsprekers en mogelijkheid tot signeren. Aanmelden via: info@gezondmetcbd.nl. Locatie: Huizerweg 54 Bussum.

Dinsdag 26 juni

Buurtspreekuur

11.30 | Wijkpost de Schakel

Start van een buurtspreekuur van de wijkcoaches, wijkagenten, de organisatie MEE en Wijkpost de Schakel. Iedere tweede en vierde dinsdag van de maand tussen 11.30 en 12.30 uur zullen alle professionals in De Schakel aanwezig zijn. U kunt dan terecht voor vragen over wonen, werk en inkomen, opvoeding en onderwijs, zorg en welzijn en over alles waar u hulp bij nodig hebt. Adres: Kol. Verveerstraat 74 Naarden.

LAREN Art Laren wordt gehouden op 15, 16 en 17 juni op de historische Brink, midden in het dorp. Op deze kunstbeurs onder de bomen wordt hedendaagse kunst getoond. Galeries staan in de rij om hier te mogen exposeren, maar de capaciteit is beperkt. Art Laren is een initiatief van Kiwanis Club Laren, mede om fondsen in te zamelen voor kinderprojecten over de hele wereld. Art Laren vormt de afsluiting van de Kunstmaand Laren.