NaarderNieuws

31 augustus 2016

NaarderNieuws 31 augustus 2016


Weertman: 'Dit is genieten'

Huldiging van Ferry Weertman in zijn woonplaats Naarden. Foto: Bastiaan Miché

NAARDEN - Olympisch kampioen Ferry Weertman is vrijdagmiddag onder veel belangstelling op het bordes van het stadhuis in Naarden gehuldigd. Weertman zelf vatte kort en bondig samen wat hij van het speciale moment vond: "Dit is genieten!"

De langeafstandszwemmer werd eerst in een open auto naar het stadhuis gereden. Zijn vriendin Ranomi Kromowidjojo, in het verleden ook al olympisch zwemkampioen, week geen moment van zijn zijde. Het duo kon rekenen op veel belangstelling onderweg, maar vooral bij het stadhuis waar de ceremonie plaatsvond.

Spanning voor de huldiging had het gelukkige stel niet, vertelde Ranomi voor de camera van onze mediapartner NH. "Ferry heeft sowieso niet snel stress. Maar speciaal is het wel om in je eigen woonplaats gehuldigd te worden door je dorps- of stadgenoten. Dat maakt het extra bijzonder."

Honderden mensen zagen hoe de glunderende olympisch kampioen in het zonnetje werd gezet. De man die in Rio goud won met het openwaterzwemmen, kreeg van sportwethouder Marleen Sanderse, zelf paralympisch roeister, een erepenning van de gemeente. Op de penning moet het wapen van de Gooise Meren worden gedrukt, maar dat wapen is er nog niet. Ook kreeg hij twee mooi ingelijste foto's. Een overzichtsfoto van Naarden Vesting en een actiefoto van Ferry zelf zwemmend in het water.

Kijk voor meer foto's van de huldiging op pagina 17.

Gemeente vergadert tijdelijk in Naarden

GOOISE MEREN - De gemeenteraad is vanaf vandaag (woensdag) weer terug van zomerreces. Vergaderen gebeurt vanaf nu tijdelijk in Naarden.

Normaal zijn de vergaderingen van de gemeente Gooise Meren in het gemeentehuis in Bussum, maar daar wordt de komende tijd flink verbouwd. De gemeenteraad zal daarom uitwijken naar zowel het stadskantoor als het stadhuis in Naarden-Vesting. De raadsleden zullen ongeveer volgend jaar februari terugkeren in Bussum voor de bijeenkomsten.

36

glas-in-loodruitjes telt het gedenkraam op station Naarden-Bussum

Van werf tot facilitair complex

Na een eerdere boekbespreking over de VOC en Oostenburg kwamen zoveel positieve reacties dat ik hier nog een boek noem over dat onderwerp: Van werf tot facilitair complex. Ondertitel: 350 jaar marinegeschiedenis op Kattenburg. Auteur: Dr. A.A. (Alan) Lemmers.

In 1655 werd de eerste steen gelegd van het Zeemagazijn te Amsterdam: het startschot voor 350 jaar marinegeschiedenis op het Amsterdamse eiland Kattenburg. Op de marinewerf, die naast het Zeemagazijn verrees, werden 260 jaar lang oorlogsschepen gebouwd. Het terrein was verboden gebied; zelfs het Amsterdams stadsbestuur had er niets te zeggen. Als het sterk ijs was werd de beveiliging verdubbeld. Het royaal geïllustreerde boek heeft drie delen: 1488-1657; 1615-1915 en de laatste periode 1915-2005. Duizenden mensen hebben in die eeuwen een (groot) deel van hun leven op het terrein doorgebracht. Afgebeeld: Panorama van Amsterdam vanuit de Oosterkerk, 1851. Het gebonden boek met harde kaft (198 pagina's) kwam in 2005 uit bij het Nederlands Instituut voor Militaire Historie. Latere herdrukken zijn in de boekhandel verkrijgbaar.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor 18 Euro. Mail of bel Oosterom:
oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

Natuurbrug eist leven

Klinkt dramatisch en het ís ook dramatisch! Uitgerekend op een supernatuurbeschermingsobject wordt een zeldzaam diertje platgereden! Een Zootoca vivipara.

Een week of 5 geleden reed ik over het fietspad dat aan het einde van de Laarderweg bij de Randweg begint en rechtdoor gaat naar de ecobrug oftewel de natuurbrug bij Crailo. Halverwege schiet er een piepklein hagedisje voor mij langs en ik kan net afstappen en kijken wat het was. Een jonkie van de levendbarende hagedis! Hartstikke leuk, want relatief zeldzaam en nauwelijks te vinden. Afgelopen zaterdag komt vriend Rob langs met spannende foto's. Hij had boven op de natuurbrug een doodgereden, volwassen exemplaar van deze hagedis gevonden! Duidelijk platgereden door een fiets. De staart lag er bij, ruw van het lijfje gescheiden door een band. Wordt er voor miljoenen een prachtig kunstwerk neergelegd, de grootste van de wereld, om de oversteek van de Bussumse heide naar het Spanderswoud voor dieren absoluut veilig te maken, wordt er een door de CITES beschermde hagedis doodgereden! Zou je dus de ecobrug ook voor fietsers moeten verbieden? Kan natuurlijk niet. Misschien helpt het als vooral sportfietsers worden geattendeerd dat ook hun vehikel een moordmachine kan zijn. Want onderweg in de natuur kom ik vaak ook ringslangen tegen, die weinig meer te vertellen hebben en die het loodje hebben gelegd onder de racebandjes. Goed uit de doppen kijken, dus!

Naarden:
*Grote Kerk 10.00 u. ds. L.J.Th. Heuvelman Doopdienst; Naarderheem 10.30 u. mw. A. Schilder-Verhoef
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie pastoor M. Costa; za. 03/09 17.30 u. Eucharistie
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. ds. M.J. Kater

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie kapelaan M. Sendecki
*RK St. Jozefkerk 10.00 u. Communieviering Parochianen
*PGB Wilhelminakerk gezamenlijke dienst in Verlosserkerk
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. ds. N.W. den Bok
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. S. de Jong
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. A. Visser en 17.00 u. ds. W.H.B. ten Voorde
*Remonstranten N-B 10.30 u. ds. R. van Zwieten
*Vrijzinnigen N-B 10.30 u. mw. C.A. van de Kuil
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. ds. A. van der Wijk Doop
*Evangelisch-Lutherse Gemeente Het Gooi 10.00 u. ds. W.F. Metzger
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. T. Hettema
*Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap geen dienst

Weerbericht

Zonnige perioden en tot het weekeinde droog
Met september op de kalender gaat de meteorologische herfst in, maar het weer houdt nog wel nazomerse trekken. Een licht meanderende westelijke stroming bepaalt het weer. Daarin vindt een snelle afwisseling plaats van hoge- en lagedrukgebieden. In het weekeind bereikt het front van een lagedrukgebied het Noordzeegebied. Vooral zondag neemt de neerslagkans dan toe.

Donderdag + vrijdag
De eerste dag van september verloopt droog met zonnige perioden, afgewisseld door enkele wolkenvelden. Er staat een matige westenwind. De maximumtemperatuur bereikt een waarde van 22 graden. Ook voor vrijdag wordt droog weer verwacht met een mix van zonneschijn en wolkenvelden. Bij een matige zuidwestenwind wordt het in de middag 22 à 23 graden.

Het weekeinde
In het weekeinde neemt de wisselvalligheid geleidelijk toe. Zaterdag schijnt de zon af en toe. Uit de ook aanwezige bewolking kan lokaal een bui ontstaan. Zondag neemt de bewolking tijdelijk wat verder toe. Er kan af en toe regen vallen. De matige westenwind draait zondag naar zuidwest en neemt iets in kracht toe. Het wordt in het weekeinde zo'n 21 à 22 graden.

Weetje
De meteozomer van 2016 was met een gemiddelde max/min-temperatuur van 17.7 graden warm te noemen. Normaal is 17.0 graden. De zomer staat daarmee op de 10e of 11e plaats op de lijst warmste zomers. Warm betekent niet automatisch ook zonnig en droog. De zomer was nat en haalde dankzij de zonnige 2e augustushelft maar net de normale hoeveelheid zonuren.

Vanaf zondag 4 september zendt GooiTV
de volgende programma's uit:

- Regiohub gaat over
laaggeletterdheid

- Tweede deel van de zomercompilatie met een terugblik op de evenementen van augustus in onze regio, met o.a. expo World Press Photo in Naarden, het Spieringfestival in Muiden en de Indiëherdenking in Hilversum.

De SRV-wagen is nog niet uit het straatbeeld

Richard de Wit rijdt zes dagen in de week zijn rondjes

Elke week rijdt Richard de Wit dezelfde route met veel vaste adressen in Naarden en Bussum. Foto: Yvette de Vries

door Yvette de Vries

NAARDEN - Hun aantal is behoorlijk uitgedund, maar ze zijn er nog wel: de rijdende Winkel van Sinkel, ofwel de SRV-wagen. 34 jaar geleden, toen Richard de Wit op de wagen stapte, had hij nog 3000 collega's. Nu zijn het er krap 300. Maar het loont nog steeds de moeite en het is leuk werk, volgens De Wit. Zijn wagen zal dan ook niet zo snel uit het straatbeeld verdwijnen.

Elke week rijdt hij dezelfde route met veel vaste adressen in Naarden en Bussum. Daar is hij te vinden op dinsdag, woensdag, vrijdagochtend en zaterdag. De andere dagen maakt hij zijn rondjes door Hilversum, Eemnes en Huizen. Hij heeft het druk en wil graag op tijd bij zijn klanten zijn. Ze rekenen op hem. Maar tijd voor een kort interviewtje heeft hij wel. "Vrijdagochtend ben ik voor 9.00 uur op de Energieweg in Naarden", laat hij weten.
De eerste klanten hebben dan al hun spulletjes gekocht. Het zijn vooral de medewerkers van de bedrijven op het industrieterrein die naar binnen stappen in de tot de nok toe gevulde wagen. "Ze komen voor een broodje, sigaretten of wat drinken", vertelt De Wit. Hij kent zijn klanten inmiddels wel. Weet wat ze willen hebben en denkt met ze mee. Inmiddels heeft De Wit de motor weer gestart en rijdt rustig de hoek om, richting de Kobaltstraat. Het is drukker dan normaal, merkt hij op. Er staan veel auto's geparkeerd en ook zijn plekje is bezet. Mopperen doet hij niet, hij zet zijn 'boodschappenbus' gewoon iets verderop.
De eerste vaste klant die aan komt lopen heeft een vol krat met lege flessen bij zich. Hij komt boodschappen doen voor de maandelijkse bedrijfsborrel. De Wit ruilt de lege flessen om voor volle, doet nog wat suggesties voor de borrelhap en binnen no time zitten de boodschappen in de mand. Ondertussen haalt hij een halve kaas tevoorschijn en snijdt er vakkundig een stuk vanaf. Nog snel een paar bakjes nootjes en samen lopen ze naar buiten. "Ik breng het vaak tot de deur", vertelt De Wit als hij weer aan komt lopen.
Hij heeft meerdere bedrijven die de boodschappen voor de maandelijkse borrel steevast bij hem komen halen. Een van zijn vaste klanten noemt het een kwestie van gunnen. "Als we een feestje hebben dan bestellen we ook bij hem. We kunnen wel naar de supermarkt gaan, maar dit is veel makkelijker."
Een veelgehoord argument is ook dat je toch nog zelf je boodschapjes ter plekke kunt uitzoeken. De klantenkring van De Wit is divers. Van oudere mensen die zelf bijna niet meer de deur uitkomen tot bedrijven die kiezen voor gemak, maar ook jonge gezinnen maken gebruik van zijn diensten. Service en een praatje: dat is hij hoe hij zich onderscheidt en de concurrentie weet te weerstaan van de grote jongens. "Ze kunnen op mij rekenen, ik kom op vaste tijdstippen en heb altijd verse groenten, zuivel en fruit."
Keuze is er in ieder geval genoeg. Elke plekje in de rijdende winkel is benut. De blikjes groenten staan keurig in het gelid. Het brood ligt in de schappen en de zuivel is verdeeld over verschillende koelingen. "Koekjes, brood, fruit, snoep en sigaretten zijn het populairst", lacht De Wit. De verse groenten en fruit krijgt hij vier keer per week aangeleverd via een speciale groothandel. Het brood wordt elke dag om 6.00 uur gebracht door de bakker. De Wit kijkt op zijn horloge. Hij moet weer door, tot 11.00 uur is hij deze ochtend nog op het industrieterrein, daarna rijdt hij door naar Bussum. Daar stopt hij nog bij een bejaardenhuis en heeft hij ook zijn vaste adresjes. Hij schat in dat hij rond 21.00 wel thuis is. Een patroon dat zich zes dagen in de week herhaalt. De Wit lacht: "Ik heb er gewoon veel plezier in."

Als zijn plekje bezet is zet De Wit zijn wagen gewoon iets verderop

'Ze kunnen op mij rekenen, ik kom op vaste tijden met verse spullen'

Buur-gemeenten moeten fuseren

REGIO - In de Gooi en Vechtstreek moeten in 2023 maximaal nog maar drie gemeenten over zijn. Dat adviseert Deloitte in een rapport aan de provincie Noord-Holland.

Als dat advies opgevolgd wordt, betekent dat de huidige zeven gemeenten in de komende zeven jaar tot fusies moeten zien te komen. Het gaat om Laren, Blaricum, Gooise Meren, Hilversum, Weesp, Wijdemeren en Huizen.

Deloitte voerde het onderzoek uit in opdracht van de provincie Noord-Holland. Hoewel bijna alle gemeenten op dit moment naar behoren presteren, is de huidige situatie niet te handhaven, zo stellen de onderzoekers. De bestuurskracht zal de komende jaren achteruitgaan en niet meer voldoende zijn, zo luidt de conclusie.

Mogelijkheden
De bestuurskracht van de regio moet versterkt worden door een verregaande samenwerking of een fusie, waarbij maximaal drie gemeenten in de regio Gooi en Vechtstreek ontstaan.

Opvallend is dat de onderzoekers de vorming van één Gooigemeente als meest wenselijke optie beschouwen, maar dat niet direct als eindpunt neerzetten. Geadviseerd wordt om de gemeenten tot medio 2019 de kans te geven om zelf met inwoners keuzes te maken die passen in dit beeld.

Regie
De provincie zal hierbij dan wel de regie moeten nemen, is de aanbeveling. Als er geen overeenstemming komt, hakt de provincie in 2019 de knoop door.

Foto

Foto: Bob Awick

NAARDEN - In deze krant heeft vorige week helaas een verkeerde foto bij een artikel gestaan.

Het gaat om de foto van Ellen Mouthaan die door de NVM in het zonnetje is gezet omdat ze maar liefst 25 jaar geleden werd beëdigd.
De makelaar aan de Markstraat heeft veel leuke reacties gekregen op haar jubileum. Dit is de goede foto.

Mevrouw De Ronde is 100 jaar

Foto: Bastiaan Miché

NAARDEN - Een huiskamer vol bezoek en een bos bloemen van de wethouder. Mevrouw De Ronde-van Draanen had afgelopen vrijdag een gezellige verjaardag. De 100-jarige kwam rond haar dertigste naar Naarden en woont ondanks haar hoge leeftijd nog zelfstandig in een aanleunwoning. Het bezoek bestond naast de wethouder vooral uit vrienden en familie. Neven, nichten en kleinkinderen vierden deze dag met haar mee. Haar kleindochter had het allemaal voor haar geregeld en de woonkamer was zo ingedeeld dat mevrouw De Ronde echt iedereen kon zien binnenkomen.

Natasja Bohlander

Woont in Bussum sinds 2009,
46 jaar

Wat doe je overdag zoal?
"Ik werk bij DAS rechtsbestand en ben daarnaast bezig met het inrichten van een nieuw huiswerkinstituut in Bussum."

Zo! Zelf vroeger ook huiswerkbegeleiding gehad?
"Nee, toen waren er volgens mij ook nog geen huiswerkinstituten. Het was voor mij best goed geweest. Ik stelde mijn leerwerk altijd uit, waardoor er vaak stress was vlak voor de toetsen."

Wat is er leuk aan wonen in Bussum?
"Alles. Ik ben dol op Bussum. De verschillende bijzondere wijken met oude huizen, de natuur om Bussum heen en de mensen."

Je favoriete plek in Bussum?
"In de zomer mijn eigen achtertuin en hockeyclub het Gooische waar ik in het weekend vele uurtjes ben om wedstrijden van mijn drie kids te zien. In de winter Bussum on Ice."

Stel je bent een dag burgemeester van Gooise Meren, wat pak je aan?
"Meer mogelijkheden voor horeca in het centrum en meer bomen en struiken in het centrum, vooral in het nieuwe deel rond de Landstraat."

Nog op vakantie geweest?
"Ik ben met mijn gezin naar Sri Lanka gegaan. Eens in de paar jaar maken wij graag een verre reis. Het is een prachtig land."

Koffie of thee?
"Koffie, maar dan wel met heel veel melk."

Een zware boekentas meezeulen of les op een iPad?
"Beide. Een iPad is een goede aanvulling op boeken, waardoor ook de tas minder zwaar wordt."

Voor wie heb je bewondering?
"Ik bewonder mensen die een doel hebben dat groter is dan hun eigen belang en daar al hun tijd en energie in steken om het te laten slagen."

Tot slot, waar wil je op toosten?
"Op de heerlijk zomerse dagen die nog komen."

Opgeven voor de Gondelvaart

NAARDEN - De jaarlijkse Gondelvaart door de grachten van Naarden wordt gehouden op zaterdag 10 september, gelijktijdig met de Open Monumentendag.

Het evenement wordt in samenwerking met de Naardense Vaardagen gehouden. Iedereen kan meedoen met een eigen bootje. Het is de bedoeling dat de bootjes mooi versierd worden. Zo zijn er prijzen voor de mooiste en origineelste boot. Verzamelpunt is de industriehaven, waar om 21.00 uur het startschot klinkt.
Opgeven kan door te mailen naar gondelvaart@fortronduit.nl of telefonisch op 06-53126070. Meedoen is gratis.

Kleuters kunnen meetrainen bij NVC

NAARDEN - Voetbalvereniging NVC biedt kinderen van 4 t/m 6 jaar (jongens én meisjes) de mogelijkheid om gratis en vrijblijvend kennis te maken met voetbal op de NVC-manier.

Bij NVC gaan plezier en prestatie hand in hand. Tijdens twee trainingen kunnen de kinderen zelf ervaren hoe leuk voetbal is en hoe het is om deze sport met leeftijdsgenootjes te doen.
Op de vrijdagen 2 en 9 september, tussen 17.00 en 17.45 uur, vinden deze trainingen plaats. Aanmelden via arena@sv-nvc.nl onder vermelding van naam en leeftijd, maar spontaan komen mag ook.

Limes Live start zondag

NAARDEN - Restaurant Limes verzorgt vanaf komende zondag weer middagen met livemuziek onder de noemer Limes Live.

Het muziekevenement wordt om de week gehouden: de eerste en de derde zondag van de maand onder leiding van Patrick John Mackaay. De optredens beginnen om 14.30 uur, toegang is gratis. Restaurant Limes is te vinden aan de Cattenhagestraat 9 in Naarden-Vesting.

Volksuniversiteit heeft nieuw programma: 'Voor elk wat wils'

Aanbod zeer uiteenlopend

Voorzitter Middelveld laat het programma zien aan de burgemeester.

GOOISE MEREN - Burgemeester Albertine van Vliet heeft vorige week het nieuwe cursusprogramma van de Volksuniversiteit Naarden-Bussum ontvangen. Ze noemde het aanbod "mooi en rijk".

"Het is een goede zaak dat de VU Naarden-Bussum het mogelijk maakt dat kennis, die zo breed in onze gemeenschap aanwezig is, door het toedoen van de Volksuniversiteit beschikbaar komt voor andere dorpsgenoten." Van Vliet kreeg uitleg over het programma van Machteld Middelveld, voorzitter van de VU. Dit jaar is het aanbod weer erg uiteenlopend. "Er is echt voor elk wat wils", aldus mevrouw Van Vliet.

Op zaterdag 10 september houdt VU Naarden-Bussum een open dag in de bibliotheek aan het Wilhelminaplantsoen. Ook heeft de VU een stand op de culturele markt.

De openingslezing wordt dit jaar verzorgd door wetenschapsjournalist en sterrenkundige Govert Schilling. Hij spreekt op donderdag 15 september om 20.00 uur.

9 / 24

ITSB opent vestiging in Bussum

ITSB biedt extra aandacht en begeleiding. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Arlene Oehlers heeft al een huiswerkbegeleidingsinstituut in Laren en Blaricum en vanaf deze week kunnen middelbare scholieren en basisschoolleerlingen voor extra aandacht en begeleiding ook terecht in Bussum bij het ITSB.

Aanmeldingen zijn er al en ook de samenwerking met de scholen in Bussum verloopt volgens Oehlers prima. Haar speerpunten: persoonlijke aandacht, waarbij het welzijn van het kind centraal staat. Daarbij gaat het volgens Oehlers niet zozeer om van een zesje een negen te scoren. "Het gaat echt om meer dan niet willen of kunnen leren. Het kan dan zijn dat er meer aan de hand is." Daarom heeft Oehlers een compleet team van remedial teachers, vakdocenten, psychologen en pedagogen in dienst. "Zo kunnen we de kinderen goed observeren, inschatten en schakelen." Dat kan uitmonden in een gesprek met ouders en soms is een verder onderzoek nodig", legt de oprichtster van het instituut uit. ITSB richt zich met remedial teaching met name op basisschoolleerlingen en voor middelbare scholieren ligt het accent op huiswerkbegeleiding. Uit ervaring weet Oehlers dat er vooral veel vraag is naar bijles en begeleiding bij vakken als wiskunde, rekenvaardigheden en economie. "Daar stemmen we ook heel specifiek per vestiging de inzet van de twintig personeelsleden op af."

Floris (11) op het veld bij AZ-NEC

Wedstrijd voor kinderen met een spierziekte

Floris (helemaal links) loopt het veld op. Foto: ProShots

BUSSUM - Floris Behrens (11) mocht vorige week de scheidsrechter vergezellen bij de start van de voetbalwedstrijd AZ tegen NEC. Het Bussumse jongetje vond het erg leuk om zo dicht bij de spelers te zijn. Floris was uitgenodigd voor de wedstrijd omdat hij een spierziekte heeft en deze spelronde stond in het teken van de nationale actie van de VriendenLoterij en Spieren voor Spieren voor kinderen met een spierziekte.

Het werd een onvergetelijke ervaring voor Floris. "Ik heb Limb Girdle Spierdystrofie type 2a. Dat is een erfelijke spierziekte die weinig voorkomt. Het betekent dat er bij mij een paar eiwitten ontbreken die zorgen voor de stevigheid van de spier. Zonder deze stofjes zijn spieren veel minder sterk, kunnen ze minder kracht leveren en gaan ze eerder kapot. Hierdoor kosten normale dingen veel meer energie en ben ik veel sneller moe."

De vierde speelronde (26, 27 en 28 augustus) van de Eredivisie stond volledig in het teken van de nationale actie. Alle spelers droegen tijdens dit speciale weekend ook een aangepaste mouwbadge op het wedstrijdshirt.

Uitbreiding Kinderziekenhuis
Tot en met 30 september organiseert de VriendenLoterij met Spieren voor Spieren en met RTL4 en de Eredivisie als partners een nationale actie voor kinderen met een spierziekte: de VriendenLoterij PrijzenMarathon. De opbrengst is bestemd voor de uitbreiding van het Spieren voor Spieren Kindercentrum in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht. Door uitbreiding van dit centrum kunnen er nog meer kinderen met een mogelijke spierziekte gebruikmaken van gecentraliseerd zorgonderzoek en diagnosestelling. Met de extra kennis en data die hieruit voortvloeien kan er vervolgens nog meer onderzoek worden gedaan met als doel spierziekten bij kinderen uiteindelijk de wereld uit te helpen.

'Kip van een poelier is echt wel anders'

Recept Lust voor Dijk van 'n Kip

Raymond kreeg het recept en de gril van poelier Lust.

BUSSUM - Vegetariërs zullen er met een boogje omheen lopen. De kipcafetaria Dijk van 'n Kip heeft wel een paar kleine gerechten zonder kip, maar nee, vegetariërs zijn niet mijn doelgroep", vertelt Raymond van Dijk. Hij runt sinds 2,5 jaar het paradijs voor kipliefhebbers aan de Huizerweg.

Broodjes kip, kipshoarma, kipvleugeltjes en kiprollades had hij al en daar is nu de gegrilde kip naar het recept van poelier Lust uit Bussum bijgekomen. Zo'n twee maanden geleden kreeg hij het in handen. "Te gek", was zijn reactie op het verkrijgen van het in Bussum geroemde recept. "Lust sloot jaren geleden zijn deuren en mensen misten de kip van de poelier", aldus Van Dijk. Volgens hem is een kip van een poelier toch echt andere koek dan de kip van de slager. Of het de meest favoriete maaltijd van zijn klantenkring wordt weet hij nog niet. Dat is tot nu toe nog het broodje kip.

Overigens heeft hij geen biologische kippen. Die zijn volgens hem te duur. Van Dijk koos voor halal geslachte vrijeuitloopkippen om een zo breed mogelijke doelgroep aan te spreken. "Voor moslims en joodse mensen is dat belangrijk, Nederlanders maakt het niet zo uit."

HC Naarden heeft beste jeugd

NAARDEN - De jeugdhockeyers van HC Naarden hebben afgelopen weekend het Goois Jeugdhockey Kampioenschap gewonnen. De teams van de Naarder club presteerden het best.

Het hockeykampioenschap werd zaterdag en zondag gespeeld op de velden van alle clubs van de streek. Al met al werden er 345 wedstrijden met ongeveer 4500 spelers gespeeld. Het evenement trok net als de afgelopen jaren vele toeschouwers.

Alle resultaten van alle teams werden per club bij elkaar opgeteld. Daarnaast kregen de teams punten voor sportiviteit en respect.

Rugbyclub houdt een open dag

NAARDEN - Rugby Club 't Gooi houdt komende zaterdag 3 september een open dag voor de jeugd.

Zowel jongens als meisjes in de leeftijd van 4 tot 18 jaar zijn welkom om kennis te maken met deze sport. De sportievelingen hoeven alleen maar sportkleding mee te nemen en dan kunnen ze al aan de slag met de basisbeginselen. De ouders kunnen tijdens het wachten uitleg krijgen in het clubhuis in Naarden. Langskomen aan de Amersfoortsestraatweg 14 C vanaf 10.30 uur. De kinderen gaan tussen 11.00 uur en 12.00 uur het veld op. Wie vragen heeft kan mailen naar gtbm@rugbyclub-gooi.nl.

Hoofdklasser SDO boekt afgetekende zege tegen De Bataven

Foto: Johan van der Geest

BUSSUM - Vooral door een goede tweede helft heeft SDO afgelopen weekend een afgetekende zege geboekt op De Bataven. De Bussumse hoofdklasser was met 1-4 te sterk.

SDO en De Bataven moesten vooral het eerste deel na de aftrap nog aftasten. Daarna was het SDO dat meteen op voorsprong kon komen na een rake volley van Mike van 't Land. De treffer was voor SDO de aanzet om het duel over te nemen. De Bussumers begonnen veel beter te voetballen. Vlak voor rust leverde dat een tweede treffer op van Veirano Slager.

Na de rust kon SDO de zege meteen zeker stellen: Kick van Aelst scoorde na een ver doorgekopte worp van Mike van 't Land. Na een treffer van Maikel van Latum was het duel helemaal gespeeld. SDO kreeg wel nog een tegentreffer te verwerken.

'Mijn verhaal is maar één van de ondergesneeuwde verhalen'

De oorlogsherinneringen van een Bussumse familie opgetekend

In Bussum loopt Annemieke letterlijk door haar verleden. Zoals het huis aan de Vondellaan waar haar familie woonde. Foto: Yvette de Vries

door Yvette de Vries

BUSSUM - Annemieke Schaap had geen grootse bedoelingen met haar eerste boek 'Ware verhalen van een gewoon gezin in de Tweede Wereldoorlog'. Ze wilde gewoon het verhaal van haar familie die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Bussum woonde vertellen. Het werd een ontdekkingsreis langs herinneringen van haar moeder, oom en tante. Deze zomer verscheen het boek.

Tweede boek

Schaap heeft na het schrijven van haar eerste boek de smaak te pakken. Ze is inmiddels begonnen aan een tweede boek over de familiegeschiedenis van twee Duitse zussen. Een duidelijke tegenhanger. Hun vader was een nazi. Schaap leerde een van hen kennen tijdens een vakantie. Was haar eigen familiegeschiedenis vooral leuk om te schrijven, bij de twee zussen komen hele andere emoties naar boven, die van schaamte.

Het boek vertelt de familiegeschiedenis van het gezin waar haar moeder, oom en tante in opgroeiden. Halverwege de oorlog verhuisde het gezin, met in totaal zes kinderen, van Rotterdam naar Bussum. In de hoop daar, na de bombardementen in Rotterdam, een veiliger heenkomen te hebben. Op een bovenwoning aan de Vondellaan probeerden haar opa en oma een zo normaal mogelijk leven te creëren voor zichzelf en hun kinderen. Haar opa kwam in het verzet terecht en haar oma en moeder hebben zelfs een tijdje vastgezeten. "'Mijn moeder werd opgepakt op de Vlietlaan en mijn oma op de Bussumergrintweg. Een gewoon gezin in een bijzondere situatie", volgens Schaap. "Ik heb het boek vooral geschreven voor mijn kinderen en kleinkinderen", steekt Schaap van wal. Dat het voor andere mensen ook leuk is om te lezen is voor haar een fijne bijkomstigheid. Inmiddels hebben zo'n 150 mensen het boek gelezen en de reacties zijn allemaal positief. Eén reactie staat haar nog het meeste bij. De reactie van haar moeder. "Toen mijn moeder het gelezen had zei ze dat ik haar haar jeugd had teruggegeven." Een ontroerend moment dat extra lading kreeg omdat haar moeder een aantal weken na publicatie van het boek overleed.

'Ik realiseerde me dat ze van hun eigen familie niet veel wisten'

Verhalen verbinden mensen
Twee opeenvolgende gebeurtenissen hebben Schaap aan het schrijven gezet. De eerste was de uitspraak van de voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, Gerdi Verbeet: "Door het delen van verhalen raken we verbonden." Twee van haar eigen kleinkinderen vormden de tweede trigger. Die werkten juist op dat moment op school aan een project over de Tweede Wereldoorlog.

Schaap voelde een sterke drang om de familiegeschiedenis in te zetten als verbinding tussen de generaties. "Ik realiseerde me dat ze van hun eigen familie niet veel wisten." En in die opzet is ze geslaagd. Niet alleen heeft een groot deel van de familie het boek gelezen en zijn haar eigen kinderen dolenthousiast, ook de familiebanden met neven en nichten zijn aangehaald.

Haar oma en moeder werden opgepakt op de Vlietlaan

Gesprekken en foto's
Het bleek nog een hele toer om de verhalen bij elkaar te krijgen en ze te ordenen. Haar tante was al behoorlijk dement en ook haar moeder moest soms diep graven naar herinneringen. De gesprekken met haar oom speelden een cruciale rol. "Hij had de meeste herinneringen en ik las zijn verhalen voor aan mijn moeder en tante." Zo kwamen bij hen ook steeds meer herinneringen naar boven. Toch merkte Schaap dat het sec ophalen van herinneringen niet de intensiteit opleverde die ze graag wilde." Ze vertelden de verhalen alsof ze al duizend keer verteld waren." Toen Schaap meer inzoomde op hoe ze dingen hadden beleefd, kwam ze veel meer te weten over het dagelijks leven van het gezin. Het boek staat dan ook bol van dergelijke scènes. Het boek dient volgens Schaap geen hoger doel. Ze hoopt wel andere mensen aan te zetten tot het optekenen van verhalen. "Mijn verhaal is maar één van de ondergesneeuwde verhalen. Het is belangrijk om te weten wat er in het verleden is gebeurd en daarbij gaat het niet alleen om oorlogsverleden. Al het verleden telt."

Bomvol programma met livemuziek, theater en dans

Piepschuim is te zien in de theatertent van Spant! Foto: Bussum Cultureel

BUSSUM - Het driedaagse festival Bussum Cultureel komt er weer aan. Op 9, 10 en 11 september wordt een uitgebreid programma gepresenteerd voor jong en oud.

Op zaterdag staat het dorp vol verschillende podia. Een greep uit het aanbod.
Het podium op het Willheminaplantsoen heeft soul en funk van de West Coast Big Band met als speciale gast Greetje Kauffeld. De Haarlemse band Harlem Oil speelt covers met een ruig randje en de Torello's Jive Bugs brengen onvervalste rock-'n-roll.
Café Goesting in de Kapelstraat heeft ook veel muziek voor de deur zoals de swingende rap- en rockgroep Boemtack. Verder de muzikanten van The NOT Band met onvervalste popklassiekers uit de jaren 60. Charmplay speelt dansbare indiepop en Mrs. Djizz sluit de avond af met pop, soul, funk & rock.
De Bussumse dansverenigingen en koren laten het beste van zichzelf zien op het podium aan de Havenstraat. Op de Brinklaan is het podium van de Gooische Muziekschool waar de hele dag muziek is. De Gooische DJ vertelt over de fijne kneepjes van het dj-vak.
De Theatertent van Spant! staat op de Brinklaan met optredens van onder andere Piepschuim. Voor de kinderen is er een voorstelling van Majel Lustenhouwer. In de Ontmoetingsplek De Kwekerij in de Havenstraat is een uitgebreid programma met theater van Theater Draad, poëzie van Gaston Bannier en muziek van Hans Hasebos. En verderop staat de tent van Theatergroep Plan B. Op de Nieuwe Brink staat het poppentheater van Daphne Krijnen en er is overal straattoneel.
Volgende week is in deze krant een bijlage te vinden met het complete programma.

Gouden plak mag iedereen zien

Uiteraard een groepsfoto met zwemvereniging De Otters Het Gooi. Foto's: Bastiaan Miché

NAARDEN - Ferry Weertman heeft afgelopen vrijdag bij zijn huldiging in Naarden-Vesting aan alle aanwezigen zijn gouden olympische medaille getoond. Hij nam de tijd om met iedereen een praatje te maken en op de foto te gaan. De gouden plak werkte als een magneet.

Ferry's vriendin Ranomi Kromowidjojo was meegekomen en zij kon ook direct aan de slag met het zetten van handtekeningen.
Zij week geen moment van zijn zijde. Voor het publiek was het alleen maar een bonus dat zijn bekende zwemvriendin meegekomen was.

De huldiging was verzorgd door de gemeente Gooise Meren. Marleen Sanderse, wethouder van Sport, overhandigde Weertman een speciale ere-penning.

Een echte gouden medaille: deze jonge zwemmers kijken hun ogen uit.
Ook al won ze zelf geen medaille in Rio, ook Ramomi blijft een topper.
Ook voor jonge zwemmertjes neemt Weertman de tijd.

Een paar dagen eerder kreeg Weertman een koninklijke onderscheiding van minister Edith Schippers vanwege zijn prestatie op de Spelen.

18 / 24

Zaterdag open dag bij Nia Moves.

donderdag 1 september

NAH Contactgroep

NAH Pluspunt 10.30 uur

Contactgroep voor mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH). Er is een medewerker van het NAH Pluspunt aanwezig voor advies en informatie. Deelname is gratis.

10 jaar de Zandzee

Sportcentrum 12.00 uur

De hele maand acties en activiteiten. Meer informatie www.dezandzee.nl.

Orgel-plus concert

Grote Kerk 20.15 uur

Orgel-plus concert door Wybe Kooijmans m.m.v. Han Kapaan - hobo. Met enkele orgelwerken van zijn zojuist uitgebrachte cd.

zaterdag 3 september

Opendag bij Nia Studio

De Lunet 11.00 uur

Nieuwe fitnessclasses zoals Nia Class, tai chi, kickboksen/ kids ook, zumba, tae bo, meditatie. Meer informatie: www.NiaMoves.nl.

Waterspin

De Zandzee 12.00 uur

Klimmen en klauteren op de waterspin tijdens recreatiemiddag.

Garageverkoop

Iepenlaan, garagebox 348 14.00 uur

Te koop ingeleverde spulletjes van de bewoners, t.b.v. activiteiten voor de bewoners.

zondag 4 september

Waterspin

De Zandzee 12.00 uur

Klimmen en klauteren op de waterspin tijdens recreatiemiddag.

Film op zondag

Wijkpost De Schakel 13.00 uur

Een Amerikaanse film die 2 Oscars won over de pelsdierjager Hugh Glass (DiCaprio) wordt aangevallen en ernstig toegetakeld door een grizzlybeer. Toegang € 2,50 inclusief koffie/thee. Opgeven via 035-6945846 of in De Schakel, Kol. Verveerstraat 74, Naarden.

Muzikale middag

De Palmpit 14.30 uur

Optreden van Trio Timárido met volksmuziek en Judith Le Poole met buikdans en volksdans. Entree € 4,-.

Livejazz en wijn

Brasserie Arsenaal 15.30 uur

Muzikale voorstelling Joyce Stevens & Jazz and Wine proeverij. Kaarten verkrijgbaar via www.jazzandwine.nl.

maandag 5 september

Wijkcoach

De Palmpit 10.00 uur

Voor vragen, ideeën en zorgen in de wijk. Tot 11.30 uur is een wijkcoach aanwezig. Deelname is gratis. Informatie via bussumzuid@wijk-coach.nl.

Opticien

De Palmpit 10.00 uur

Stoffer Optiek. De toegang is gratis.

Meeleesclub

Bibliotheek Bussum 10.00 uur

Voor volwassenen die zelden zelfstandig een boek lezen, tot 11.30 uur. Aanmelden is niet nodig.

ANBO SeniorenCafé

Stokjes en Lepel 10.30 uur

Met boekenruil. Locatie: Nassaustraat 3 b, Bussum. Tot 12.00 uur. Ook niet-leden van de ANBO zijn welkom. Consumpties voor eigen rekening.

Cursus tekenen en schilderen

Atelier Ton de Kruijk 13.30 uur

Start cursussen, Landstraat 107 te Bussum. Voor beginners en gevorderden, www. tondekruijk.nl.

Broodje+

Brinklaan 18.00 uur

Ruimte serveert Broodje+ aan de Brinklaan 36a. Een broodmaaltijd, met soep en een snack. Informatie: www.ruimte-bussum.nl.

Goed Gesprek

Brinklaan 19.15 uur

Ruimte houdt aan de Brinklaan 36a, een goed gesprek over de Bijbel. Informatie: www.ruimte-bussum.nl.

Informatie A1

Bibliotheek Bussum 20.00 uur

Door Rijkswaterstaat over de diverse geplande werkzaamheden tot 2020. Vrije entree.

Trainen 7HeuvelenLoop

Tempo Atletiek 19.30 uur

Start cursus voor de 7HL op 20 november. Deelname gratis voor Tempo-leden; niet-leden betalen 50 euro. Aanmelden voor 5 september: 7HL@avtempo.nl.

dinsdag 6 september

Inloopspreekuur Visio

Bibliotheek Bussum 10.30 uur

Informatie en advies bij slechtziendheid of blindheid. Tot 12.30 uur. www.visio.org.

Sieradengroep

Scan Wijkcentrum 16.00 uur

Voor meisjes van 7 t/m 12 jaar tot 17.30 uur. Tien lessen, kosten € 33,-. Aanmelden via jgroot@versawelzijn.nl.

woensdag 7 september

Technoclub

Scan Wijkcentrum 13.30 uur

Voor jongens en meisjes van 9 t/m 12 jaar. Techniek staat centraal. Zagen, boren, hameren en energiebronnen. Tien lessen kosten € 24,-. Aanmelden via jgroot@versawelzijn.nl.

Inloopspreekuur DigiTaalhuis

Bibliotheek Bussum 14.00 uur

Alle vragen over het aanbod aan cursussen en activiteiten op het gebied van het leren van taal en digitale vaardigheden. Tot 16.00 uur. Informatie via digitaalhuisgooi@gooisebibliotheken.nl.

Tekenclubs

Scan Wijkcentrum 14.00 en 15.15 uur

Twee tekenclubs. Voor jongens en meisjes van 5 t/m 12 jaar. De eerste start om 14.00 uur, de tweede om 15.15 uur. De lessen duren een uur. Kosten voor 10 lessen zijn € 33,-. Aanmelden via jgroot@versawelzijn.nl.

Workshop Salsa voor 50+

De Schakel 15.30 uur

Les en daarna zelf oefenen. Kosten € 5,-. Meer informatie of opgeven: www.wijkpostdeschakel.nl. Locatie: Kol. Verveerstraat 74, Naarden.

Fashion Girls

Scan Wijkcentrum 15.30 uur

Experimenteren met verschillende kledingstijlen, mode, opmaken, zelf je eigen sieraden maken en aan het einde een modeshow. Vrije inloop. Kosten: € 2,40 per keer.

Open BSG Café-Schaakavond

Café Goesting 19.30 uur

Tot ca. 22.30 uur. Voor thuisschakers en clubleden uit de regio. Vrije inloop.

donderdag 8 september

Creativiteitsgroep

Scan Wijkcentrum 16.00 uur

Voor meisjes van 9-12 jaar. Tot 17.00 uur. Knippen, plakken en verven. Vrije inloop. Kosten: € 2,40 per keer.

Orgelconcert

Grote Kerk 20.15 uur

Orgelconcert door Frédéric Blanc, organiste-titulaire van het Grand Orgue Cavaillé-Col in de kerk van Notre Dame d'Auteuil in Parijs. Een gevarieerd programma met werken van Franse meesters, maar ook enkele transcripties. De entreeprijzen bedragen € 7,50 en € 6,- (C.J.P. en 65+).

vrijdag 9 september

Creativiteitsgroep

Scan Wijkcentrum 13.30 uur

Voor kinderen van 4-7 jaar. Knippen, plakken en verven. Vrije inloop. Kosten: € 2,40 per keer.

KBO ledenmiddag

De Sloep 14.00 uur

Mevr. D. Smit-Duizentkunst. Lezing met korte verhalen. Locatie: de Sloep, naast de Mariakerk.

vrijdag 9 september

Festival Bussum Cultureel

Tindalvilla 19.00 uur

Bussum vormt op 9, 10 en 11 september het voor een cultureel festival. Op Bussum Cultureel kan iedereen komen proeven van muziek, theater, kunst en cultuur. Opening met een openluchtfilm in de tuin van de Tindal Villa. Zaterdag 10 september wordt op het Wilhelminaplantsoen een muziek- en theaterplein, een Proef & Wijnplein en een Culturele Markt gehouden. Op zondag 11 september vindt de ART Fair plaats bij het gemeentehuis met een Bruggenconcert.

zondag 11 september

Open Monumentendag

Historische kring 12.00 uur

Locatie: de lage vleugel op station Naarden-Bussum. Tot 16.00 is de videopresentatie 'Gevelstenen en meer in Bussum' te zien. En ieder half uur een wandeling met een gids door het Prins Hendrikpark.

Dvd-voorstelling

De Palmpit 14.30 uur

Speelfilm op groot scherm. Aanvang: 14.30 uur. Entree: € 2,-.

Filmhuis Bussum

'Café Society'.

1 t/m 9 september
*Liefdevol humoristisch geharrewar tussen koorleden in HEAVEN ON EARTH.
*In SUBURRA een meedogenloze machtsstrijd rond een vastgoedproject in Rome.
*In ABSOLUTELY FABULOUS: THE MOVIE zijn Joanna Lumley en Jennifer Saunders nog steeds twee geestige oude vrouwen.
*Onthutsend LES CHEVALIERS BLANCS; de reddingsactie van een liefdadigheidsorganisatie voor Afrikaanse weeskinderen.
*Origineel en Hongaars sprookje LIZA, THE FOX-FAIRY.
*In THE HERE AFTER zwijgen de Zweedse dorpelingen wanneer John, na twee jaar jeugdgevangenis, terugkeert.
*Woody Allen: CAFÉ SOCIETY. Hollywood in de jaren 30.
*SAMUEL IN THE CLOUDS schildert de gevolgen van klimaatveranderingen in de Andes, vijfduizend meter hoog.
*In OUT OF LOVE lijken 2 intensgeliefden tot elkaar verdoemd.
*Met JULIETA graaft Almodóvar diep in de menselijke ziel.
*SNEAK PREVIEW: verrassingsvoorstelling voor breed publiek.
*FAMILIEFILMS CASPER EN EMMA OP SAFARI!, ook zeer geschikt voor de allerkleinsten.
*MEESTER KIKKER van Paul van Loon verfilmd. FINDING DORY, vervolg op FINDING NEMO.
*Vrijdagavond 9 september: openluchtvoorstelling van vrolijke WHAT WE DID ON OUR HOLIDAY. In de tuin van de Tindalvilla.

Versa vrijwillgerscentrale

*Versa Vrijwillige Thuishulp Bussum-Naarden zoekt vrijwilligers die kunnen helpen bij het op orde brengen/houden van de (financiële) administratie. Liefst vrijwilligers uit Muiden/Muiderberg!
*Project '60+ leest voor' zoekt een voorleesoma of -opa die op peuterspeelzaal de Regenboog wekelijks een uurtje wil voorlezen.
*Versa Vrijwilligerscentrale zoekt een administratieve kracht om onze persberichten te verzenden naar de krant, Facebook, LinkedIn en Twitter op de donderdagochtend.
*Stichting Maatjesproject Gooi en Vechtstreek Afd. Bussum zoekt voor een 39-jarige vrouw een hoger opgeleid, vrouwelijk maatje om buitenshuis leuke dingen te doen.

Gidsen wijzen op unieke gevelstenen

Gratis rondleidingen op zondag 11 september

Veronica en Vera zijn twee gidsen van de HKB. Foto: Jessica de Jong

BUSSUM - De Historische Kring Bussum (HKB) heeft weer een programma samengesteld voor Open Monumentendag. Dit jaar is het landelijke thema 'Iconen en symbolen' en daar wordt ook in Bussum bij aangehaakt. Op vrijdag 9 september wordt gewerkt met een schoolklas, op zaterdag 10 september is er een stand op Bussum Cultureel en op zondag 11 september worden speciale rondleidingen gegeven tussen 12.00 en 16.00 uur met gidsen door het Bussumse Prins Hendrikpark.

Verspreid door het dorp zijn op veel plekken sporen uit het verleden zichtbaar. Het gaat om unieke gevelstenen, de naamgeving van huizen, logo's op gebouwen, tegelplateaus, en gevelversieringen als statussymbool. Het is overal te vinden, maar je moet er wel naar op zoek. Veronica den Breejen en Vera Hommerson van de Historische Kring Bussum hebben een wandeling samengesteld waarbij ze de bezoekers wijzen op de kleine 'kunstwerkjes' en daar ook meer over vertellen.

Den Breejen vertelt dat dit jaar is gekozen om de rondwandeling niet in het Spiegel te houden. "Daar hebben we al regelmatig iets georganiseerd en het Prins Hendrikpark hebben we nu ter afwisseling gekozen. De bezoekers kunnen zich eerst melden bij de HKB in het stationsgebouw en daar alvast kijken naar een video over iconen en symbolen in Bussum. Ieder half uur vertrekken de wandelingen onder leiding van een gids. We hebben er zes in totaal."

Tegenover het station is de officiële entree van het Prins Hendrikpark

Parkachtige omgeving
Hommerson vertelt dat het Prins Hendrikpark een aangelegde woonwijk is in een parkachtige omgeving. Het loopt van het station tot aan de Brinklaan. Het is op de tekentafel ontworpen en heeft veel kromme lanen zodat de wijk groter lijkt dan hij in werkelijkheid is. Bekende straten zijn de Mecklenburglaan en de Prins Hendriklaan. Toen het Spiegel redelijk volgebouwd was, begon men hier in 1903 te bouwen." De dames wijzen op de twee lantaarnpalen die recht tegenover het station staan. "Kijk hier is de officiële entree. Je ziet ook het wapen van Bussum hier op staan."

Een opmerkelijke steen is iets verderop te zien op een woning aan de Wladimirlaan. Een gouden leeuw en de letters LG. Die blijken te staan voor de stad Luik (Liège) waar de vrouw van de eerste eigenaar vandaan kwam. Elders zien we een villa met de naam Parkrand. Een logische naamkeuze gezien de ligging in het Prins Hendrikpark. Zo verwijst ook de naam café Parkzicht, tegenwoordig Archibald Schimmelpenninck, naar de locatie. Een ander verhaal is de gevelsteen 'In het park' met een afbeelding van een fontein, geflankeerd door twee pilaren. In het Prins Hendrikpark heeft namelijk, zo vertelt Den Breejen, naar men weet nooit een fontein gestaan. Het is maar een kleine greep uit de bezienswaardigheden waar de wandeling langs zal gaan. Al met al duurt de ronde een uurtje. De gidsen vertellen dat ook de Doopsgezinde kerk en de Lutherse kerk bezocht worden tijdens de wandeling.

De wandelingen vertrekken ieder half uur en duren een uurtje

Ook de synagoge aan de Kromme Englaan, net naast de wijk, wordt bezocht. Net zoals de oude apotheek aan de Generaal de la Reijlaan en het bekende tegelplateau met reclame voor Bensdorps cacao en chocolade, in dezelfde straat, wordt voorzien van een anekdote.

Iedereen is welkom op zondag 11 september tussen 12.00 en 16.00 uur om mee te wandelen. De wandelingen vertrekken ieder half uur vanaf het station, bij de HKB, en zijn gratis toegankelijk.

De aardigste gevelstenen trof ik aan boven de deuren van Singel 30 en 28: Strijd en Vrede.

'Iconen & Symbolen' vinden we in veelvoud in het septembernummer van het) Bussums Historisch Tijdschrift. Het is thema van Open Monumentendag 2016. Het blad geeft daar vorm aan door gevelstenen en andere afbeeldingen in Bussum te noemen en in full colour te tonen.

Zoals een rijk geïllustreerd artikel over verschillende thema's die met gevelstenen e.d. worden uitgebeeld: natuur, wapenschilden, geloof of beroep. Bewoners vertellen over de gevelsteen in hun huis. Gevelstenen zijn ook te zien op een videopresentatie die op BussumsCultureel op zaterdag 10 september in de HKB-tent op het Wilhelminaplantsoen te zien is en op zondagmiddag 11 september in het HKB-documentatiecentrum (in lage rechtervleugel van het station N-B). Vandaar uit starten er zondagmiddag ook wandelingen met een gids langs panden met gevelstenen. Het onderwerp gevelstenen beperkt zich in het tijdschrift niet tot Bussum; we kijken ook over de voormalige gemeentegrens van Bussum.

Waar is deze steen met iemand die zijn neus dichtknijpt? Onder degenen die de auteur de plek van deze steen kunnen melden (oosteromnc@gmail.com), wordt het boek ‘Gevelstenen’ door Herman Souer (Aprilis, 2010) verloot. Tip: hij bevindt zich niet in Bussum!
Foto: Ingrid Handjes
Foto: Ingrid Handjes

Boekweitzaden/korrels staan symbool voor het 19e eeuwse Gooi en ook voor gemeente Bussum, waar op de schrale grond boekweit goed gedijde. 'Boekweit in het Gooi' heet het artikel in het tijdschrift. Zaad en gewas komen ook op BussumCultureel en op Open Monumentendag uitgebreid aan de orde.

Klaas Oosterom

Naast artikelen over Gevelstenen en Boekweit ook artikelen over glas-in-lood ramen in het station, de Bussumse fontein, Empty Eyes, Vrijmetselaarssymbolen en een artikel over de Bussumse schrijfster Jacqueline Doorn. Het Bussums Historisch Tijdschrift komt gratis bij leden en is voor € 7,50 te koop bij de HK Bussum, boekhandel Los en Bruna.

Column

Pindakaas

Je ruikt het soms al, de geur die de nazomer aankondigt. Heerlijk zijn de laatste dagen van deze zomer met prachtige warme avonden, maar geef mij maar de herfst. Ik verheug me alweer op winderige dagen, verkleurende bomen en zelfs op regenbuien. Als je nu de oprit van de Theetuin opgaat weet je het ook: de nazomer begint. Hier staat, nog maar net uitgebloeid, de pindakaasboom die nu met zijn decoratieve grijsblauwe bessen een zoete geur verspreidt. Het lijkt alsof hij zijn naam geen eer aandoet, maar het blad van de Clerodendrum trichotomum ruikt als je het kneust echt naar pindakaas. Een aanrader voor de tuin, dit kleine boompje.

De nazomer is ook het moment om al eens in de catalogus voor voorjaarsbloeiende bollen te duiken en nieuwe soorten te bestellen. Als je al heel vroeg in het voorjaar van bloemen wil genieten moet je al in september bloembollen planten. Ik noem enkele voorbeelden van wat kleinere bolgewassen, bijgoed genaamd, die behalve vroegbloeier ook drachtplant zijn.

In september geplant komen in het nieuwe jaar dan nog voordat de natuur uitbundig gaat knallen sneeuwklokjes, winterakonieten, sneeuwroem, botanische krokussen en blauwe druifjes boven de grond. Omdat ze klein zijn krijgen ze graag een plekje dat goed in het zicht ligt. Ze bloeien eerder dan de vaste planten en leveren met hun vroege bloei nectar en stuifmeel, het allereerste voedsel voor insecten na de winter. En bolletjes in het gras, daar ben ik een fan van. Crocus tommasinianus verwildert prachtig, een veld sneeuwklokjes onder een boom... Tegenwoordig zijn er ook van die leuke kant-en-klare botanische mengsels met kievitseitjes, botanische tulpjes, Narcissus poeticus en zo. Lekker uit de losse pols over het gazon of in de border uitstrooien en daar waar ze vallen, inplanten. Wekenlang lol en je hoeft pas eind mei te maaien.

Toch nog even mijn persoonlijke favoriet noemen, de hondstand: zulke frivole dansende klokken die in een schaduwhoekje oplichten met prachtig dooraderd blad. En het leuke van al deze soorten is dat ze uit bolletjes groeien die jaar na jaar bloemen blijven geven en zich zelfs uitbreiden als ze het naar hun zin hebben.

Wonen in NederVecht

Type Oever in NederVecht is de ideale gezinswoning.

In de zomer de gezellige drukte op het water met zeilboten die langs je woning varen. In de winter die heerlijke stilte. Maak kennis met landelijk wonen in het plan NederVecht.

Ten zuiden van het dorp Nederhorst den Berg ligt NederVecht. Op deze plek worden circa 180 koop- en huurwoningen gerealiseerd in verschillende prijsklassen. Nu zijn er 10 twee-onder-een-kapwoningen - type Oever - in de verkoop gegaan, waarvan al een aantal woningen verkocht of onder optie zijn.

Een impressie van hoe de ruime woonkamer goed in te delen is.

Architectuur

Opvallend in de architectuur van de huizen is de herkenbare, authentieke Nederlandse stempel. Schuine antracietgrijze pannendaken, vriendelijke dakoverstekken, gedetailleerd metselwerk in gevarieerde roodbruine aardetinten en uiteraard de herkenbare witte kozijnen. De architectonische keuze past precies in het totaalplaatje van de wijk.

Gezinswoning

Type Oever in NederVecht is de ideale gezinswoning. Wanneer je net aan je kinderwens begint of juist opgroeiende pubers in huis hebt, de woning biedt ruimte genoeg aan al haar bewoners.

Met standaard drie slaapkamers, een ruime badkamer met bad en douche en een royale tuin heb je alle troeven in handen om prettig te wonen. De zolderetage biedt bovendien ruimte aan een vierde en zelfs vijfde slaapvertrek. Of tover het om tot een eigen thuiswerkkantoor. Met een garage aan huis is er tot slot genoeg ruimte voor de stalling van uw auto of de fietsen van het hele gezin.

Persoonlijke touch

Plan NederVecht biedt u de mogelijkheid om uw eigen woonwensen waar te maken. Zo heb je inspraak op de indeling van de keuken, de badkamer en kun je kiezen uit verschillende uitbreidingsopties: van een extra dakopbouw tot een uitbouw aan de achterzijde. Volop mogelijkheden voor je eigen persoonlijke touch in huis.

NIEUWS


De prijzen in de vrije huursector in Nederland zijn de afgelopen drie jaar harder gestegen dan de gemiddelde prijstoename op de koopwoningmarkt. Dit blijkt uit een onderzoek van Ortec Finance en de NVM. Voor een goed onderhouden woning wordt 25% meer betaald dan voor een slecht onderhouden woning.

Hypotheek Flex-medewerkers

Steeds meer mensen hebben een flexibel arbeidscontract waardoor ze niet binnen de standaard en vaak starre richtlijnen van hypotheekverstrekkers vallen. Om ze toch in staat te stellen een eigen woning te kunnen kopen, introduceert Start People een oplossing voor flexkrachten.

De trend naar flex is onomkeerbaar. Steeds meer mensen hebben een flexibele arbeidsrelatie. 17 procent van alle werknemers van 25 jaar of ouder werkte in 2015 als uitzendkracht, was gedetacheerd of werkt als zelfstandige. De verwachting is dat dit percentage de komende jaren alleen maar toe zal nemen.

Doe je mee aan de 7 Heuvelenloop in november? Volg dan de 11 weekse 7 Heuvelen training bij Tempo AV vanaf 5/9. Voor meer informatie zie: www.avtempo.nl of meld je direct aan via 7hl@avtempo.nl

LEER WAT NIEUWS, KOM OP NAAILES. Vanaf 5 sept. starten er nieuwe cursussen bij GEWELDIG GOED voor zowel volwassenen als kinderen vanaf 10 jaar. Bel 06-22 151 685 of stuur een mail naar info@geweldiggoed.nl www.geweldiggoed.nl Kapelstraat 65, Bussum

Spreekuur Administratie voor Elkaar in Bussum en Naarden. Elke donderdag inloop spreekuur van 10-12 uur in Bussum (Uitwijk), dr.Schaepmanlaan 10, en van 14-16 uur in Naarden, SCAN, M. Kampsstraat 3. Voor hulp/vragen bij ordenen, opzetten, uitzoeken van de administratie; met formulieren; inschrijven/ reageren op woningen bij woningnet; digitale hulp zoals opvragen van bankafschriften. Vrijwilligers geven gratis hulp en advies. Kom langs en neem uw administratie mee! Privacy is gewaarborgd. Informatie; Tineke van der Tol en Wilma Post; 035 6911251

Te huur aangeboden: Garagebox gelegen aan de Gr. W. de Oudelaan te Naarden Binnenmaten 6 x 2,80 m. Voor inlichtingen: Tel. 035-6932847

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Privéles Nederlands, Engels, Duits, Frans, Spaans. 035 6839235

Bespaar nu op je energierekening! ENERGYWAKEUP.NL of bel Toon 035-7111371

Les Nederlandse taal, articulatie, conversatie, grammatica, 17,50 p/u. Engels, Portugees, Spaans sprekend. 06-24924219 Bussum

Juridisch advies- lage prijs, gratis gesprek. Oa huur, incasso, bezwaarschriften. ame.van.dijk@gmail.com,
06-45715234

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

Vlooienmarkt Muiden 4 sept. Winkelcentrum Maxis, Pampusweg 1 DonEvents.nl 0294-237320

GITAARLES in BUSSUM voor alle leeftijden en niveaus www.jaccomuller.com

BUHR ZOEKT BOEDEL uw huis leeg en bezemschoon. Nu de gehele dag contact mogelijk via 06-10566581

Taxi naar/van Schiphol vanuit Naarden / Bussum € 50,-. A-to business (goodkinds service) tel.: 06-26984855

Gratis feestzaal tot 180 pers. incl. onbeperkt drank v.a. 10,-. Info 06-53319921

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Vrouw zoekt werk in de huishouding met strijkwerk etc. 12 jaar ervaring en met goede referenties. Mevr. Bianca. 10 euro p/u. Tel.: 06-46551825

Schildersbedrijf van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Te koop gevraagd tegen prima prijs: oud goud, gouden tientjes, Krugerranden e.a. gouden en zilv munten, baartjes goud en zilver, muntverzamelingen etc. Kevelam Garderen 0577-461955 lid NVMH

Naaimachine Reparatie alle merken. Van Huissteden Koestraat 29 tel.: 033-4637774 Amersfoort. Ons contactadres: Marion Fournituren Nieuwe Brink 1-3 Bussum tel.: 035-5339692

SPERWERSHOF THEETUIN Hou je vakantiegevoel nog even vast! Heerlijke tomaten uit eigen kas, mooi terras onder de linden. Noordereinde 52 's Graveland

Huis te vol, rommelig of niet praktisch? BEL vrijblijvend Renate: 0294-269903
www.OpruimcoachRenate.nl

*brocante*antiek*retro* elke 1e zat. v/d maand loodsverkoop 11-17 uur. =zaterdag 3 september Koninginneweg 66,K'hoef www.inboedelsenzo.nl

Vrolijk&Frans Frans leren met plezier! Eind september beginnen de nwe cursussen Frans voor beginners en gevorderden. Di 6 sept. is er een gratis open les. Voor meer info zie: www.vrolijkenfrans.nl of bel 06-12281546.

OPHEFFINGSUITVERKOOP FOURNITUREN - HANDWERKEN MARION NIEUWE BRINK 1-3 BUSSUM ENTREE AAN DE BRINKLAAN SCHUIN T/O DE WIBRA. HOGE KORTINGEN. MAAN-DINSDAG GESLOTEN.

Mindfulnesstraining is bewezen effectief tegen stress, onrust en piekeren. Start va 14 sept (ochtend) en do 15 sept (avond) in Bussum. Gecertificeerd en ervaren trainer. Eerst kennismaken? Workshop Mindfulness op za 3 sept 14 uur. www.mindandmore.nl

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak- en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974. www.
arthursloodgietersbedrijf.nl

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Gezocht: oud, antiek speelgoed, treinen, motorfiets, auto etc. Mag ook defect zijn, ook hout en metaal speelgoed.
035-6938689

Gastouder gezocht voor drie dagen per week gezin met drie kinderen 06-19442749 in Bussum