NaarderNieuws

6 augustus 2014

NaarderNieuws 6 augustus 2014


World Press Photo in Naarden

Joyce Sylvester: 'Nieuwsfoto's kunnen de loop van de geschiedenis beïnvloeden.' Foto: Bob Awick

door Lisa van Dorp

NAARDEN - De beste internationale en Nederlandse nieuwsfoto's van 2013 zijn deze maand te zien in de Grote Kerk. Vrijdag opende Tweede Kamerlid Jacques Monasch de reizende fototentoonstelling World Press Photo. De tentoonstelling doet dit jaar voor de zevende keer Naarden aan.

De winnende foto van John Stanmeyer is niet wat het lijkt. Je ziet negen silhouetten in het donker op een strand. Of donker: alles is blauw en paars. Ze houden hun mobieltjes omhoog in de richting van de maan. Vier schermpjes lichten op. Is dit een foto van een muziekfestival? Nee, de winnende foto van de World Press 2013 is genomen op het strand van Djibouti stad. Djibouti is een tussenstop voor migranten die vanuit Ethiopië, Eritrea en Somalië Europa willen bereiken. De mensen op de foto blijken op zoek te zijn naar een goedkoop telefoonsignaal om het thuisfront te bellen. Stanmeyer maakte hem vorig jaar voor National Geographic.

Volgens Kamerlid Jacques Monasch, cultuurwoordvoerder van de PvdA, is de foto van Stanmeyer een terechte winnaar omdat de foto de kijker dwingt tot reflectie. "Ex-modefotograaf Stanmeyer wil ons in beweging krijgen met zijn foto's. De thematiek die hij aansnijdt is dezelfde als de migranten in boten op de Middellandse Zee, maar hij heeft gekozen voor een andere weergave. Licht in de duisternis van de wanhopige migratie." Monasch opende vrijdag de tentoonstelling officieel door na zijn speech een foto van het publiek in de kerk te maken.

De World Press Photo-tentoonstelling komt voort uit een jaarlijkse wedstrijd voor de beste persfoto's in verschillende categorieën, zoals hard nieuws, dagelijks leven, sport, natuur en cultuur. De winnende foto's touren daarna door 100 steden in 45 landen. Met de tentoonstelling vraagt World Press Photo aandacht voor fotojournalistiek en persvrijheid.
Lees verder op pagina 3.

Stille tocht door Naarden vanwege vliegramp

Het condoleanceregister ligt tot 22 augustus in het gemeentehuis.

NAARDEN – De gemeente Naarden organiseert een stille tocht op zondagmiddag 17 augustus in Naarden. Hierbij worden alle slachtoffers van de vliegramp met de vlucht MH17 herdacht, in het bijzonder het Naardense gezin dat om het leven kwam.

De Naardense gemeenschap is bijzonder zwaar getroffen vanwege het verlies van Ingrid Meijer en haar drie dochters Sophie, Fleur en Bente van der Meer.

De gemeente Naarden neemt het voortouw in de stille tocht en zoekt daarbij de samenwerking met verenigingen en scholen. De tocht wordt bewust op 17 augustus gehouden, precies een maand na de ramp. De tocht begint om 16.00 uur. Details over de plaats van vertrek en de route worden binnenkort bekendgemaakt.

Eerste week Vestingeiland gestart

Gezellig samen bouwen. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Het huttenbouwkamp Vestingeiland is afgelopen maandag weer van start gegaan. Kinderen tussen de 8 en 12 jaar oud uit Naarden en omgeving kunnen de hele week laten zien hoe goed ze kunnen timmeren en schilderen.

Het kamp is ieder jaar een groot succes en wordt georganiseerd door de vrijwilligers van de Stichting Vestingeiland Naarden. Volgende week maandag begint de tweede week met een nieuwe lichting kinderen. Behalve het bouwen en beschilderen van de hutten zijn er ook allerlei andere spelletjes, een playbackshow en een kampvuur.

Over tijden die voorbij zijn

In 1930 verhuisde de fabriek van reclameplaten 'N.V. Langcat' uit Bussum naar de Naardense helft van de Zwarteweg tussen het spoor en de Thorbeckelaan, waar het pand van de voormalige rijwielfabriek 'Amstel' werd betrokken. Aan beide zijden van de fabriek werden torentjes bijgebouwd en rond kerstmis was 'Langcat-Bussum' gereed. Ja, Langcat-Bussum, want het postadres en de geschiedenis van het bedrijf lagen in Bussum. Daar, op de hoek van de Veldweg en de Nassaulaan, was al eerder de 'Emaileerfabriek Keizer & Bottema' in Langcat opgegaan.

Na de oorlog maakte het bedrijf een periode van grote bloei door. In ploegendiensten werden wegwijzers voor de ANWB, naamplaatjes en de mooiste reclameborden (de Baby in Bad van Zwitsal) geproduceerd. In die tijd had Langcat 120 man personeel in dienst en werd op het terrein een imposante toren gebouwd met daarop het bedrijfslogo in de vorm van een negen meter lange zwarte kat. In 1976 was de fabriek aan de Zwarteweg niet meer te handhaven en verhuisde het bedrijf naar Almere. In 1981 werd 'de steenkolos' gesloopt.

Goed gedocumenteerde informatie over de geschiedenis van Naarden staat in De Omroeper, het historisch tijdschrift voor Naarden. Een abonnement op het kwartaalblad kost € 17,50 per jaar. Abonneren: (035) 6946860 of info@stichtingvijverberg.nl en www. stichtingvijverberg.nl.

Weerbericht

Overgang naar sterk wisselvallig weer
Er zit een belangrijke weersverandering in de lucht. De straalstroom gaat zich geleidelijk aan richten op het Noordzeegebied. Atlantische depressies gaan dan het weer bepalen. Het wordt sterk wisselvallig en de warmte neemt af. De temperatuur daalt na het weekeinde tot iets onder normaal voor begin/half augustus. Er waait daarbij soms een stevige zuidwestenwind.

Donderdag en vrijdag
Donderdag schijnt de zon geregeld maar er ontstaan ook stapelwolken. Er is kans op een bui. Vrijdag schijnt eerst nog de zon. In de loop van de dag neemt de bewolking toe. Er kan dan enige tijd regen vallen. Op beide dagen wordt het 23 graden, wat een normale temperatuur is voor begin augustus. Er staat een matige westenwind die vrijdag naar het zuidoosten krimpt.

Het weekeinde
Zaterdag is het een wisselvallig allegaartje. Naast af en toe zon vormen zich enkele buien, vooral landinwaarts. De zuidwestenwind wakkert enige tijd aan tot vrij krachtig. Zondag is het eerst droog. In de loop van de dag komt er meer bewolking en kan het gaan regenen. De zuidwestenwind kan in de avond aanzwellen tot krachtig. Het wordt 21 à 22 graden.

Weetje
Hooimaand juli was dit jaar een zeer warme zomermaand. Met een gemiddelde temperatuur van 19.8 graden prijkt juli 2014 op de 6e plaats van de lijst 'warmste julimaanden sinds 1901'. Ook juli 2013 staat in die top tien, namelijk op de 8e plaats met 19.2 graden. In juli 2013 (van 21 t/m 27 juli) kwam het tot een officiële landelijke hittegolf. Dit jaar gebeurde dat net niet.

Dit is een boek met een zeer bijzondere (land)kaart. De Tabula Peutingeriana is een kopie van een Romeinse reiskaart uit de 3e tot 4e eeuw. De oudste bekende kopie is een handschrift uit de 13e eeuw, dat bewaard wordt in de Nationale Bibliotheek in Wenen. Het is deze kopie die de naam gaf aan de kaart. Vervaardigd door een monnik uit Colmar werd de kaart uit een bibliotheek in Zuid-Duitsland gevonden door Conrad Celtis, die het document in 1507 naliet aan Konrad Peutinger uit Augsburg.

Dit is een herdruk van het door Konrad Miller bewerkte paneel, inclusief het verloren gegane eerste segment en de 18 kaartdelen van de ooit overgeleverde Romeinse wegen van alle landen. Miller maakte de eerste uitgave drukklaar in 1887/1888. De kaartdelen zijn als leporello (zig-zag) gevouwen en hebben een breedte/hoogte van 23 cm en een totale lengte van 3,7 meter. Een kleine deel hiervan is in Nederland bekend als de Limes: Nijmegen - Utrecht – Leiden en omgeving. Het geheel is op één vel papier gedrukt en achterin opgenomen in het langwerpig boek (28x23,5cm). Het origineel heeft mogelijk ooit een lengte van 7 meter gehad. Het is de Duitse uitgave onder de titel Die Peutingersche Tafel. Vooraf een inleiding en een beschrijving van de landen (16 pagina's); van Britannië tot in Noord-Afrika en ver in Azië, gevolgd door XII pagina's met landsdelen met ingetekende wegen. Het boek met harde kaft werd in 1962 uitgegeven door de antiquarische afdeling van uitgeverij Brockhaus te Stuttgart.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor 35 euro. Mail of bel Oosterom: n.c.oosterom@hetnet.nl of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt oude boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een scholingsproject in Kirinda (Rwanda).

Naarden:

*PGN Grote Kerk 10.00u. ds. P. Korver
*
RK St. Vituskerk 09.30u. Eucharistieviering; vr. 15/08 19.00 Eucharistieviering; za. 16/08 17.30u. Eucharistieviering
*
Chr. Gereformeerde Kerk 10.00u. ds. P. Roos; 17.00u. ds. P. Roos

Bussum:

*RK Mariakerk 10.00u. Eucharistie pastoor C. Fabril; vr. 15/08 10.00 Eucharistie
*RK St. Jozefkerk 10.00u. Parochianen
*PGB Wilhelminakerk 10.00u. pastor A. Visser
*PGB Verlosserkerk mw. ds. H. Honderd
*PGB Spieghelkerk 10.30u. ds. S. de Jong
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55u. ds. R.F. Mauritz; 17.00u. ds. G.E. van der Hout
*Remonstrantse Gemeente N-B 10.30u. Triodienst dhr. E.J. Tillema
*Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB 10.30u. Triodienst in Remonstrantse Kerk
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30u. Triodienst in Remonstrantse Kerk
*
Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B ds. K. van der Horst
*
Vrije Evangelische Gemeente 10.00u. mw. N. Berntsen-Rademaker
*
Het Apostolisch Genootschap 09.30u. Eredienst
*
De Christengemeenschap 10.00u. Mensenwijdingsdienst

Naarden:

*PGN Grote Kerk 10.00 u. ds. L.J.Th. Heuvelman
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistieviering; za. 09/08 17.30 u. Eucharistieviering
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. ds. P. den Butter; 17.00 u. ds. P. den Butter

Bussum:

*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie pastor N. de Gooijer
*RK St. Jozefkerk 11.00 u. pastoor C. Fabril
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. ds. H.J. van Dijk
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. ds. A.W. Berkhof
*PGB Spieghelkerk geen dienst
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. J. Kommers; 17.00 u. ds. W.H.Th. Moehn
*Remonstrantse Gemeente N-B 10.30 u. Triodienst in Majellakapel NPB
*Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB 10.30 u. Triodienst prof. dr. L. Laeyendecker
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. Triodienst in Majellakapel NPB
*Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B 10.00 u. ds. N.W. den Bok
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. P.A. Smit
*Het Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Naast World Press Photo ook Zilveren Camera

De beste Nederlandse nieuwsfoto's van 2013 ook in Grote Kerk

Deze foto won de World Press Photo 2013. Foto: John Stanmeyer

Vervolg van de voorpagina.
Naast de beste internationale foto's zijn in Naarden ook de beste Nederlandse nieuwsfoto's te zien. In het koor van de kerk hangen de foto's die meedoen aan de Zilveren Camerawedstrijd. In negen verschillende categorieën kunnen fotojournalisten meedingen naar de prijs voor de persfoto van het jaar. Winnaar dit jaar is Ilvy Njiokiktjien met haar foto van de uitvaart van Nelson Mandela in Pretoria. Zij fotografeerde huilende, rouwende mensen op straat door de ruit van de lijkwagen.

Tijdens de opening namen ook burgemeester Joyce Sylvester, voorzitter van de Grote Kerk Daan Asscher, Wim van Sinderen van de Zilveren Camera en Joop van Boerdonk, directeur van Canon Nederland, het woord. Alle sprekers stonden stil bij de vliegramp met de MH17 en de impact die de foto's van de rampplek hebben op nieuwsconsumenten wereldwijd. "Het nieuws was niet hetzelfde geweest zonder de beelden", zei de Canon-directeur. "De foto's hebben mensen over de hele wereld mee laten rouwen", volgens Joyce Sylvester. Zij sprak nogmaals haar steun uit voor de nabestaanden van het Naardense gezin dat bij de vliegramp omkwam. "De gemeenschap leeft mee."

Zilveren Camera-jurylid Wim van Sinderen vroeg zich hardop af hoe lang de vermaarde fotowedstrijden het nog kunnen volhouden om werk van amateurfotografen uit te sluiten. Van Sinderen: "Door de digitale revolutie van social media en smartphones zijn steeds vaker amateurfotografen de eersten die het nieuws vastleggen. Neem de prachtige foto van het stille zwembad die genomen is tijdens de dag van de nationale rouw."

De zilveren camera werd voor deze foto gegeven. Foto: Ilvy Njiokiktjien

'Het nieuws was niet hetzelfde geweest zonder de beelden'

De foto's van de World Press en de Zilveren Camera staan door de hele kerk, op grote schotten. De dubbele tentoonstelling werd vrijdagochtend opgezet door de vrijwilligersclub van de Grote Kerk. Vrijwilliger Henk Oostenrijk: "We begonnen om half tien, om 13.00 uur waren we klaar. De coördinator van de World Press was verbaasd dat het zo snel kon." Grote Kerk-directeur Marlo Reeders bevestigt: "Onze vrijwilligers werken als een geoliede machine van bijna militaire proporties."

Verdachte jongens aangetroffen

NAARDEN - Bewoners van de Juliana van Stolberglaan hebben afgelopen week verdachte jongens aangetroffen achter één van de huizen van de straat. De jongens werden opgemerkt toen ze plots in de achtertuin van het pand stonden.

Gealarmeerde agenten troffen de jongens ook aan en spraken de jongens aan. Twee van de jongens gaven vervolgens een valse naam op aan de agenten, waarop ze een boete kregen. Wat de jongens van plan waren wordt nog onderzocht.

Jongen maakt tochtje zonder rijbewijs

NAARDEN - Agenten hebben afgelopen week op de Tierensweg een Bussumse jongen (16) van de weg geplukt. De jongen reed zonder rijbewijs op een brommer.

Toen de agenten de jongen konden stoppen, bleek dat de jongen de brommer van zijn vader zonder dat te zeggen had meegenomen. De jongen heeft een boete gehad en werd door de agenten, met de brommer, thuisgebracht.

Condoleance langer open

NAARDEN - Naarden geeft bewoners langer de kans om het condoleanceregister voor de slachtoffers van de vliegramp van MH17 te tekenen. Dat maakt de gemeente bekend.

De gemeente heeft afgesproken dat het tafeltje waar het boek getekend kan worden er nog tot 22 augustus staat. Eerder zou het na het weekend weggehaald worden. Door de ramp kwamen twee weken geleden 298 mensen om het leven, waaronder een Naarder moeder met haar 3 dochters. De vader, een Bussumer, bleef alleen achter.

Dance Camp

NAARDEN - Kinderen die willen leren dansen kunnen hiervoor terecht op het Dance Camp van Jelly Jam.

In de week van 11 tot en met 15 augustus kunnen kinderen tussen de 6 en 11 jaar oud meedansen op verschillende stijlen. De dansers werken toe naar een grote eindshow. Naast geplande buitenactiviteiten gaan de kinderen ook gezamenlijk aan de slag voor hun kleding, decor en schmink voor hun show. Opgeven voor de Dance Camp kan bij de dansschool.

Hoofdstad Aanspanning brengt nostalgie mee

Foto: Bob Awick

NAARDEN - Hoofdstad Aanspanning organiseert traditiegetrouw begin augustus de Vestingrit. De stoet reed afgelopen zondag door de hele regio en hield speciaal bij verzorgingstehuizen even rust.

Het klikklakken van de hoeven van de paarden op de klinkers kondigde de komst al ver van tevoren aan. Op het Dortsmanplein in Naarden werd even halt gehouden. De rit was alleen toegestaan voor authentieke aanspanningen. De kleding diende zo veel mogelijk op de aanspanning te zijn afgestemd en koetsiers en passagiers werd verzocht een hoofddeksel te dragen. Hierdoor had de tocht weer veel bekijks langs de route.

Bussums tweetal haalt geld op voor goed doel

Foto: Bob Awick

BUSSUM - Met het verkopen van tweedehands spullen hebben de Bussumse Sanne van Eechoud (8) en Maria Hofmeijer (7) geld opgehaald voor Kika en de Voedselbank. Het tweetal verzamelde de spullen door langs de deuren te gaan en verkocht het vervolgens op een kleedje op de stoep. Dat leverde 52 euro op. De lokale Voedselbank kwam een deel maandag graag ophalen en bedankte de twee meisjes.

Marulka Gijsen

41 jaar
Violiste en viooldocente

Wat heb je met viool?
"Ik speel vanaf mijn zesde op de viool. Ik heb het conservatorium gedaan en mijn diploma's behaald voor docerend en uitvoerend musicus. Ook heb ik van de viool mijn vak gemaakt."

Zijn Gooise kinderen een beetje muzikaal?
"Alle kinderen hebben muzikaliteit in zich. De kunst als docent is om dat eruit te krijgen. Ieder kind is anders en ik probeer ze enthousiast te krijgen zodat ze zich vrijer voelen en de muzikaliteit er uitkomt."

Waar komen je leerlingen vandaan?
"Vooral uit Bussum, Naarden, Muiden en Almere."

Is viool moeilijk om te leren?
"Ja. Je hebt vooral veel doorzettingsvermogen nodig. Je kunt niet de viool zomaar oppakken en een wijsje spelen. Je moet eerst goed oefenen en dan komt het er vanzelf uit, maar dat heeft tijd nodig."

Mozart of Beethoven?
"Als ik echt moet kiezen, dan Beethoven. Het is niet zozeer beter, maar het spreekt me meer aan."

Waar kunnen we je 's nachts voor wakker maken?
"Voor een goed feestje. Ik ben een gezelligheidsmens, dat zit in mijn Brabantse bloed."

Welke poster hing er vroeger boven je bed?
"Van de Dolly Dots."

Wat zou je doen met een miljoen euro?
"Lekker leven samen met mijn kinderen. En ik zou op zoek gaan naar een beter instrument."

Wat is je favoriete vakantiebestemming?
"Ik hou wel van het authentieke Spanje."

Waar zullen we eens op proosten?
"Op het geluk!"

Hoofdrol voor kampeerplaats De Fransche Kamp in tv-serie

Tv-programma is dagelijks te zien op Nederland 2

BUSSUM - Met een beetje geluk hebben ze over een paar weken de bekendste kampeerplaats van Nederland: de mensen van De Fransche Kamp. De bekende camping aan de Franse Kampweg speelt de komende weken een hoofdrol in een tv-programma van de NTR. Afgelopen maandag kwam De Fransche Kamp voor het eerst op tv.

De Fransche Kamp werd door de tv-makers gekozen omdat er elk jaar veel soorten mensen komen en de kampeerplaats steevast druk bezocht wordt.

NTR-presentator Harm Edens keert elke week terug op de Bussumse camping om te praten met bezoekers en een beeld te geven van hoe Nederlanders de zomer doorbrengen.

'Alles komt langs: van welgestelde mensen tot de wat armeren'

Op de kampeerplaats zelf glunderen ze van trots. "Een enorme eer", zegt medewerkster Rina Bleij van De Fransche Kamp. "We hebben alle opnames ondertussen achter de rug. Het was heel erg leuk. Het levert voor ons hele goede reclame op. Ze hebben het echt heel leuk opgepakt."

De Fransche Kamp laat verder weten dat het erg goed gaat met de kampeerplaats. De Fransche Kamp bestaat ondertussen al meer dan 80 jaar. "We zijn erg tevreden. We hebben weer veel gasten kunnen verwelkomen en ook het terras vult elke dag weer goed. We hebben ook hele leuke mensen over de vloer. Alles komt langs: van welgestelde mensen tot de wat armeren. Dat maakt het ook zo leuk. Alle mensen gaan heel normaal met elkaar om. En zo hoort het ook."

Het tv-programma, met de Fransche Kamp, komt elke dag op tv: om 19.55 uur op Nederland 2.

Naarder zorgt voor onrust

NAARDEN / BUSSUM - Een jonge amokmaker heeft een week geleden voor heel wat onrust gezorgd op de Herenstraat. De jongen, een Naarder (21), was dronken en had een grote mond tegen een cafémedewerker.

De jongen begon te schelden toen de medewerker hem de toegang tot het café ontzegde vanwege zijn dronkenschap. Toen agenten hem daar vervolgens op aanspraken, bleef hij doorrazen. De agenten hebben de jongen aangehouden voor het verstoren van de openbare orde en openbare dronkenschap. Toen de agenten hem probeerden mee te nemen, verzette hij zich. Ook daar kreeg hij een boete voor.

Werk aan parkeergarage

BUSSUM - Er wordt de komende weken gewerkt aan parkeergarage De Olmen. Vanwege de werkzaamheden moet de parkeergarage op twee zondagen worden afgesloten: komende zondag en volgende week.

De parkeergarage wordt helemaal onder handen genomen: de toplaag van de vloeren van de trappenhuizen wordt vervangen. Datzelfde geldt voor de hellingbanen en de entree. De garage moet steeds een dag later weer open zijn. Dat hangt vooral af van het weer.

Voetballers SDO het veld weer op

SDO-coach Ronald Heerschop heeft een grote spelersgroep. Foto: Johan van der Geest

BUSSUM - Het duurt nog heel even voordat het voetbaljaar van start gaat, maar de voetballers van SDO hebben hun eerste stappen op het veld alweer gemaakt. De Bussumse eersteklasser begon donderdag.

De kersverse coach van de club, Bussumer Ronald Heerschop, stond donderdag voor het eerst voor de groep. Heerschop heeft een grote spelersgroep: er stonden 41 spelers op het veld, 13 anderen starten later. SDO start volgende maand voor het tweede jaar als eersteklasser.

Web topvijf

1. Bussum tussen zwaarst getroffen gemeenten
2. De Fransche Kamp speelt grote rol tv-programma
3. Dronken jonge Naarder zorgt voor onrust
4. Brinklaan loopt onder, brandweer rukt massaal uit
5. Forse wolkbreuk zorgt voor wateroverlast

Geen luchtalarm

NAARDEN/BUSSUM - Het luchtalarm heeft problemen. Door nog onbekende oorzaak zweeg het luchtalarm maandag.

De hele streek zou last hebben gehad van het probleem. Er wordt onderzoek gedaan naar de oorzaak.

9 / 20

NAARDEN – De zomervakantie is aangebroken. Veel Naarders zetten de komende tijd koers naar hun vakantiebestemming. Om deze leegloop een beetje te compenseren, vragen we een aantal inwoners om 'hun Naarden' in kaart te brengen. Deze week: schilder Jeroen Paulussen. Bekend van de gevelgedichten in de Vesting.

Naarden
Naarden-Vesting is een fijne kleine woongemeenschap, omgeven door de vestingwallen die bescherming bieden. Ik schilder er stillevens met de techniek van en geïnspireerd door de oude meesters.

Terrasje
Het is, onder het genot van een drankje, fijn toeven op een van de vele gezellige terrasjes die de Vesting rijk is. Demmers heeft mijn voorkeur.

Winkel
De winkeltjes in Naarden hebben het moeilijk. Ik mis de keurslager en de groenteboer.

Cafe Demmers. Foto: Bob Awick
'Viooltje' door Jeroen Paulussen.
De Vestingwallen. Foto: Bob Awick
Hockeyen bij Gooische. Foto: Bob Awick

Club
Ik heb mijn hele jeugd op de Gooische Hockeyclub doorgebracht en daar een hele leuke vriendengroep aan overgehouden.

Naarder
Aya de Lange en Floris Siemer, de initiatiefnemers van het evenement Naarden Uit de Kunst. Ze zijn heel erg gemotiveerd om Naarden cultureel op de kaart te zetten.

Straat
De Marktstraat is de straat waar het meest gebeurt. Als ik een hele dag eenzaam en alleen in mijn atelier heb gezeten, is het leuk om wat mensen om me heen te hebben en bedrijvigheid te zien.

Gebouw
De Grote Kerk, waar ik al menig expositie heb mogen houden.

Groen
Ik vind het heerlijk om af en toe mijn roeibootje te pakken en door de grachten te roeien. Ik kan dan echt genieten van de mooie natuur en de rust.

10 / 20

'We zullen alles doen om papa een langer leven te geven'

Ronald de Weert (52) overleefde twee keer kanker en wacht nu op een donornier

Ronald de Weert (52) en dochter Ginger (23). Foto: Sjoerd Stoop

door Sjoerd Stoop

Angst

Met het zoeken naar een donor ontdekte Ronald dat er onder veel mensen nog angst bestaat om organen af te staan. "Maar alleen als het echt kan mag je een orgaan afstaan. Dat wordt getest." Daar voegt Ginger aan toe: "Denk er goed over na. Je kunt er zo veel mensen mee helpen en hen een goed leven geven."

Contact opnemen kan via gingerdeweert@yahoo.nl.

BUSSUM - Het leven van de bekende schoenmaker Ronald de Weert (52) staat al een paar dagen op z'n kop. Waar de Bussumer enkele jaren geleden nog een druk baasje was en van alles deed, van hard werken tot lekker bewegen, heeft De Weert nu na een paar traptreden al het gevoel een marathon te hebben gelopen. De reden: zijn nier werkt nog maar voor een kwart. Een donororgaan zou de Bussumer kunnen helpen, maar dé donor moet nog opstaan.

De problemen voor De Weert begonnen enkele jaren geleden. Kort achter elkaar was het meerdere keren foute boel: De Weert kreeg kanker en verloor daardoor één van zijn twee nieren. Het was zwaar, maar de Bussumer genas. Negen jaar later, afgelopen maart, sloeg het noodlot weer toe: er werd weer kanker gevonden. Nu moest de andere nier het ontgelden. Artsen konden de tumor weghalen, waarop De Weert wederom genas en weer even de oude leek. Toch werkte het bewuste orgaan steeds slechter, tot Ronald, zijn vrouw, zoon en dochter de boodschap kregen dat er een donororgaan gevonden moest worden om hem weer een normaal leven te geven. "De klap was toen al groot, maar nu weer. Je voelt je erg machteloos omdat je moet wachten tot je geholpen kunt worden. Als dat überhaupt kan", zegt De Weert. "Het verandert je leven aan alle kanten. Waar je vroeger nog van alles kon doen, moet je nu op feestjes al vroeg afhaken of sta je te puffen als je een paar stappen extra zet. En dat valt tegen, temeer omdat je gewend bent om veel te doen. Van werken tot andere zaken."

'Je voelt je erg machteloos omdat je moet wachten'

Alles geven
Na de boodschap van de artsen begon de zoektocht naar een donororgaan. Moeder Linda, zoon Dexter en dochter Ginger doen er alles aan om hun man en vader te kunnen helpen. Ginger (23) plaatste afgelopen week een oproep op Facebook om donoren op te roepen haar vader te helpen. "Deze oproep voelde als dé kans om papa te kunnen helpen. Als het had gekund had papa een van m'n nieren mogen hebben, maar helaas. Te jong, zeggen ze. Datzelfde geldt voor mijn broertje. Helaas. Maar we gaan er alles aan doen om een goede donor te vinden. We hebben goede hoop dat het gaat lukken. We zullen er alles aan doen om papa een langer leven te geven."
De vraag naar een donor gaat verder dan het helpen van vader Ronald alleen. Elke donor helpt: haar vader of een ander. "Als je jong bent besef je amper wat het betekent om je organen af te staan. Het voelt eng. Doordat mijn vader nu een donor nodig heeft, zie je pas het belang van voldoende goede donoren. Je gaat er heel anders over nadenken. Zo erg dat je zelf ook de keuze maakt om straks je organen af te staan. Want waarom zou je nee zeggen als je er straks zelf toch niets meer aan hebt? Je moet het gewoon doen. We hopen nu, met de zoektocht naar een donor voor papa, ook meer mensen te helpen. Want met elke donor kan een ander geholpen worden. En we hebben goede hoop, het gaat de goede kant op: er hebben al enkele mensen gereageerd. Anderen denken er over na om donor te worden. Dat maakt dat onze zoektocht nu al geslaagd is, want we kunnen hoe dan ook al mensen helpen."

Goede hoop
Voor Ronald staat de klok wel op twee voor twaalf. De Bussumer heeft nog een maand om met een donor te komen. Dan wordt besloten hoe het verder moet. Nadenken over 'wat als' doet De Weert amper. "Je moet voor ogen houden dat het wel goed komt. We vechten er met z'n allen voor. Daarnaast doen we zolang als het kan wat we normaal doen. Tot op het laatst."

'Elke donor telt. We hopen papa te helpen, maar ook anderen'

HCAW pakt weer eens volle zege

HCAW was 3 keer te sterk. Archieffoto: Alfred Cop Fotografie

BUSSUM - Het mocht even duren, maar HCAW heeft weer eens een volle zege gepakt afgelopen weekend. De Bussumers waren tot 3 keer toe te sterk voor het lager geklasseerde ADO Lakers. Donderdagavond werd er op het laatste moment met 5-8 gewonnen. Zaterdag (3-6) en zondag (4-3) waren de Bussumers eveneens te sterk voor de Hagenaars.

HCAW begon donderdag meteen goed en kon al snel een voorsprong pakken. De Hagenaars kwamen echter terug en namen plots de voorsprong over. Op het allerlaatste moment konden de Bussumers toch nog de zege pakken: wat foutjes van de tegenstander zorgden ervoor zorgen dat de Bussumers konden scoren. Het betekende een goede start van een succesvolle reeks.

Ook twee dagen later kwam HCAW al vroeg op voorsprong. Na de tweede slagbeurt stond er al een 0-3 voorsprong op het scorebord voor de Bussumers. ADO LAkers kon twee beurten later wel wat terugdoen, maar HCAW gaf de voorsprong niet meer weg. De voorsprong van 3 punten bleef tot het slot toe staan, waardoor de Bussumers weer wonnen. Het laatste duel kende zondag eenzelfde verloop. Ook nu kwam HCAW voor te staan. Met 4-0 op het scorebord leek het duel al snel gespeeld. Toch kwamen de Hagenaars nog terug tot 4-3, maar ook deze voorsprong kon HCAW vasthouden.

Laatste tegenstander
Komend weekend staat HCAW de laatste tegenstander van de reguliere competitie te wachten: het Rotterdamse DOOR Neptunus. Zowel donderdag als zaterdag staan de twee ploegen op de Bussumse heuvel, zondag gaat HCAW naar Rotterdam. Na komend weekend starten de play-offs.

Versa vrijwillgerscentrale

De Vrijwilligerscentrale is in verband met de vakantie van 7 juli tot 18 augustus 2014 gesloten. U kunt thuis de website raadplegen: www.versavrijwilligerscentrale.nl. Reageren kan via de website. Op deze website zijn heel verschillende vacatures voor vrijwilligers te vinden zoals werken met dieren, in de zorg en media, bij mensen thuis, voor een korte periode van een paar weken of een jaar en langer en alles hier tussenin.

Vanaf dinsdag 19 augustus kunt u bellen voor meer informatie naar 035-6938525. U kunt vanaf die datum langskomen op dinsdag- of donderdagochtend van 10.00-12.00 uur op de Huizerweg 54 in Bussum.

donderdag 7 augustus

Open eettafel

De Palmpit aan de Koekoeklaan houdt een open eettafel met een vers bereide maaltijd. Kosten: soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 5,- en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanvang 17.30 uur. Aanmelden: 035-6938786 voor dinsdag 12.00 uur.

Dubbel orgelconcert

Wybe Kooijmans en Olof Vugs verzorgen hun traditionele concert op twee orgels in de Grote Kerk te Naarden. Het programma van dit concert dat elk jaar veel orgelliefhebbers trekt, is samengesteld uit geliefde werken van o.m. W.A. Mozart, J.S. Bach en G.F. Händel. Het concert begint om 20.15 uur. De toegangsprijzen bedragen € 7,50 en € 6,—(C.J.P. en 65+).

donderdag 14 augustus

Open eettafel

De Palmpit aan de Koekoeklaan houdt een open eettafel met een vers bereide maaltijd. Kosten: soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 5,- en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanvang 17.30 uur. Aanmelden: 035-6938786 voor dinsdag 12.00 uur.

Orgelconcert

Gerben Budding bespeelt het monumentale orgel van de Grote Kerk in Naarden. Uitgevoerd wordt een interessant programma onder het hoofd Nederlandse organisten en hun inspiratiebronnen. Het concert begint om 20.15 uur. De toegangsprijzen bedragen € 7,50 en € 6,—(C.J.P. en 65+).

dinsdag 1 juli tot zondag 31 augustus

Bridgen

Bridgeclub Trefpunt houdt twee maanden lang elke woensdag open bridgeavonden. Belangstellenden kunnen langskomen om mee te spelen. De club speelt in de Witte Kerk aan de Koningin Wilhelminalaan. Aanvang 19.00 uur, deelname € 2,50.

woensdag 6 augustus

Bustocht

De ANBO houdt een bustocht langs het IJsselmeer. Met een bezoek aan Elburg, een rondvaart en een high tea. Op de terugweg wordt er gestopt in Harderwijk. Kosten € 52,50 voor ANBO-leden, niet-leden betalen € 57,50. Aanmelden op 035-6913121.

vrijdag 8 augustus

Spelletjesmiddag

Elke vrijdagmiddag is er spelletjesmiddag in De Palmpit aan de Koekoeklaan van 14.00 – 16.00 uur. Alle voorkomende spellen kunnen worden gespeeld. Deelname € 1,- per middag.

zaterdag 9 augustus

Zomereditie Repair Café

De speciale zomereditie wordt georganiseerd in samenwerking met Vivium Zorggroep en vindt plaats in woonzorgcentrum Huize Godelinde gelegen aan de Josef Israëlslaan. Iedereen is welkom tussen 10.00-13.00 uur. Bij het Repair Café worden spullen die kapot zijn door vrijwilligers gerepareerd. Dit keer is er ook een speciale handwerktafel. Daar wordt speelgoed gerepareerd en is er tijd om te knutselen, loomen, haken of breien.

zondag 10 augustus

Orgelconcerten

Daniël Rouwkema, de organist van de Koepelkerk Bussum geeft op 10, 17, 24 en 31 augustus concerten op het Steinmeyer-orgel. Naast literatuur van grote componisten speelt Daniël Rouwkema improvisaties op thema's die door de concertbezoekers kunnen worden opgegeven. Aanvang 19.00 uur, entree per concert € 7,50.

maandag 11 augustus

Seniorencafé

De ANBO houdt elke maandagochtend tussen 10.30 en 12.00 uur een seniorencafé in restaurant Stokjes en Lepel aan de Nassaustraat. Op 11 augustus zal ouderenadviseur Annelies Heijen aanwezig zijn voor vragen en advies.

Open eettafel

De Palmpit aan de Koekoeklaan houdt een open eettafel om 17.30 uur met een vers bereide maaltijd. Kosten: soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 5,- en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 035-6938786 voor vrijdag 12.00 uur.

maandag 11 augustus tot donderdag 14 augustus

Zwem4daagse in de Lunet

Ook dit jaar organiseert Sportcentrum de Lunet de Zwem4daagse in de laatste week van de zomervakantie. Iedere namiddag van 11 t/m 14 augustus kan iedereen komen zwemmen tussen 16.30 en 18.30 uur. Op 15 augustus wordt er gezwommen we van 16.30 tot 18.00 uur en er is aansluitend een feestelijke afsluiting en uitreiking van de behaalde medailles. Opgeven kan via info.delunet@sportfondsen.nl

maandag 11 augustus tot vrijdag 15 augustus

Dancecamp

Dansschool Jelly Jam Dance houdt weer een dancecamp voor kinderen van 7 tot 12 jaar in Naarden. Hele week dansen, theater, spelletjes en een voorstelling maken. Opgeven op 06-41470469.

dinsdag 12 augustus tot donderdag 14 augustus

3-daagse keramiekworkshop voor kinderen

Kinderen tussen de 5 en 15 jaar oud kunnen deze zomer mooie dingen van klei maken in het atelier van Christien Claassen. De workshop is van 12 tot en met 14 augustus van 10.00 - 12.00 uur en kost € 45,- inclusief materiaal, het bakken en glazuren. Het atelier van Christien Claassen is te vinden aan het Oosterpad 46 te Bussum. Bel voor meer info 06 29264214.

woensdag 13 augustus

Fietstocht

Bellefleur houdt een fietstocht. De tocht gaat deze keer over max. 40 kilometer. Onderweg wordt er gestopt om koffie of thee te drinken bij een restaurant. De tocht vertrekt om 11.00 uur vanaf Bellefleur aan de Mackaylaan.

vrijdag 15 augustus

Spelletjesmiddag

Elke vrijdagmiddag is er spelletjesmiddag in De Palmpit aan de Koekoeklaan van 14.00 – 16.00 uur. Alle voorkomende spellen kunnen worden gespeeld. Deelname € 1,- per middag.

zondag 17 augustus

Soosmiddag

De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 houdt weer een soosmiddag voor jong en oud. Het motto is om er met elkaar een gezellige middag van te maken. Dat kan door het bespelen van een muziekinstrument (piano aanwezig), het voordragen van een gedicht, een mop of leuke anekdote, gezellig met elkaar kletsen of een spelletje doen. Aanvang 14.30 uur, entree gratis.

maandag 18 augustus

Open eettafel

De Palmpit aan de Koekoeklaan houdt een open eettafel om 17.30 uur met een vers bereide maaltijd. Kosten: soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 5,- en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 035-6938786 voor vrijdag 12.00 uur.

dinsdag 19 augustus

Wandeltocht

Vanaf De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 wordt weer een wandeltocht gehouden o.l.v. Trudy Nederend. Start om 10.00 uur. De route en afstand zijn afhankelijk van de fysieke gesteldheid van de deelnemers. Ook rolstoelers met begeleiders zijn welkom. Deelname is gratis en op eigen risico.

woensdag 20 augustus

Fietstocht

Vanaf De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 wordt weer een fietstocht gehouden, een korte van ± 30 km. Start 's middags om 13.30 uur, einde om ± 17.00 uur.

Sportief en zuinig rijden in BlueGT

Vernieuwde Polo bestelbaar

De Polo BlueGT heeft er 10 pk bij gekregen.

De vernieuwde Polo BlueGT is per direct bestelbaar. Om te beginnen heeft hij er 10 pk bij gekregen – nu 150 pk. De prestaties zijn daardoor bijna van GTI-niveau.

De BlueGT biedt nog altijd het beste van twee werelden, want ook zeer zuinig rijden is mogelijk. Het vastgestelde verbruik blijft steken op 4,7 l/100 km (1 op 21,3). De Polo BlueGT kent 20% bijtelling bij zakelijke inzet en is er vanaf 23.590 euro.

De nieuwe Polo BlueGT heeft bijzondere techniek aan boord. De 1.4 TSI benzinemotor is uitgevoerd met cilinderuitschakeling: bij lage motorbelasting worden twee van de vier cilinders op non-actief gesteld. Samen met BlueMotion Technologies zoals start/stop en hergebruik van remenergie zorgt dit voor een gemiddeld verbruik van 4,7 l/100 km. Dit komt overeen met een CO²-uitstoot van 108 g/km.

Naast het realiseren van een laag verbruik is de Polo BlueGT ook in staat tot spannende prestaties. Mede dankzij de razendsnel schakelende zeventraps DSG-versnellingsbak (standaard) sprint de Polo BlueGT in 7,8 s van 0-100 km/h. De topsnelheid bedraagt 220 km/h.

Voorraadacties
Naast de introductie van de BlueGT is er meer nieuws omtrent de Polo. Zo is er het gelimiteerde actiemodel First Edition. Bovendien biedt de Volkswagen-dealer een extra inruilpremie van 800 euro op geselecteerde voorraad.

Renault ZOE profiteert van snelladers

Binnen 30 minuten weer op pad met 80% lading.

De aantrekkingskracht van de 100% elektrische Renault ZOE wordt nog groter dankzij de nieuwe 43 kW AC-snelladers die nu beschikbaar zijn bij openbare snellaadstations van Fastned. Hiermee kan het bereik van de Renault ZOE in korte tijd aanzienlijk worden vergroot.

Fastned heeft als eerste aanbieder van openbare oplaadpunten de 43 kW AC-lader in gebruik genomen. Dit type snellader is bij uitstek geschikt voor de Renault ZOE en heeft slechts 30 minuten nodig om een lege batterij voor 80% op te laden. Het bereik van de Renault ZOE is vastgesteld op 210 kilometer (volgens NEDC). Dit komt overeen met een reëel bereik tussen de 100 en 150 km.

Locaties
De nieuwe 43 kW AC-laders zijn te vinden bij de Fastned-snellaadstations op de verzorgingsplaatsen Lageveen in Veeningen (A28 Meppel – Hoogeveen), De Panjerd in Veeningen (A28, Hoogeveen – Meppel), Bornheim in Wezep (A28 Harderwijk – Zwolle) en De Vundelaar in Wilp (A1 Deventer – Apeldoorn). Fastned start begin september met de bouw van tien extra snellaadstations op belangrijke locaties langs de snelwegen A2, A7, A12, A16 en A44.

Prijs PowerShift-automaat verlaagd

Geavanceerde versnellingsbak nu onder de 1000 euro.

Ford heeft de PowerShift-automaat voor de Fiesta 1.0 EcoBoost per direct extra aantrekkelijk geprijsd.

De geavanceerde automatische versnellingsbak met dubbele koppeling vormt een ideale combinatie met de meervoudige bekroonde 1.0 EcoBoost benzinemotor en is nu leverbaar voor een meerprijs van slechts € 995,-.

Afgelopen maand werd de alom geprezen 1.0 EcoBoost-motor van Ford door een panel van 82 autojournalisten uit 35 landen voor het derde jaar op rij uitgeroepen tot International Engine of the Year vanwege zijn rijcomfort, prestaties, zuinigheid, verfijning en hoogstaande technologie. De geavanceerde PowerShift-automaat met dubbele koppeling is leverbaar met de 74kW (100pk) sterke variant van deze befaamde benzinemotor.

Belangrijk voor zakelijke rijders is dat zij in aanmerking komen voor de lage fiscale bijtelling van 20%.

Eerste blik op nieuwe ŠKODA Fabia

De nieuwe ŠKODA Fabia is onderweg. Het compacte model valt direct op door een modern en dynamisch design met onder meer elementen van het spectaculaire VisionC-studiemodel. Ten opzichte van het huidige model is de Fabia negen centimeter breder en drie centimeter langer. Ook deze nieuwe maten dragen bij aan het zelfverzekerde uiterlijk. Het interieur is compleet nieuw. Er zijn volop mogelijkheden om de Fabia naar persoonlijke smaak in te richten.

Volvo's krachtige en schone SUV

De nieuwe XC90 die Volvo later dit jaar introduceert, biedt een ongekende combinatie van kracht en minimale emissies. De vierwielaangedreven zevenzitter levert maximaal 295 kW (400 pk) vermogen bij een CO²-uitstoot van gemiddeld ongeveer 60 g/km (NEDC-cyclus). Zuinig genoeg dus voor 14% bijtelling. De topversie van de nieuwe Volvo XC90, is de 'Twin Engine'-versie, die de T8-badge draagt. Deze plug-in hybride biedt een ongekende combinatie van krachtige prestaties en laag verbruik. In de hybridemodus werkt de tweeliter viercilinder. "In de nieuwe Volvo XC90 hoef je geen enkele concessie te doen", zegt Peter Mertens, van Research and Development bij Volvo.

Lieve, actieve oppas(oma) gevraagd voor 2 kleuters op di. & do. van 15-18 uur in Naarden. Wilt u het gezellig maken; thee drinken, spelletjes, naar buiten, vriendje mee etc? Evt. in vakantie in overleg. Vragen en reacties graag naar m_de_keizer@yahoo.com

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of hecht u aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

HAARSTUDIO 123 aan de Huizerweg. Voor de mooiste haarkleuringen en de beste kniptechnieken.
www.haarstudio123.nl

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

Helena Donaldson - uw tuinvrouw in 't Gooi. www.hdtuinen.nl/06-13527372

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service
Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

Kunstworkshops voor kinderen en tieners. Ma. 11 aug. t/m vr. 15 aug., dagelijks van 10 tot 12 uur. Info en opgave: ellenwennink@gmail.com / www.ellenwennink.nl

Naaimachinereparaties Van Huissteden. Ons contactadres: Marion Fournituren, Poststraat 23 Bussum, 035-5339692, ma. en di. gesloten

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 55,-
Tel.: 035-8870159

Zoekt u een betaalbaar grachtenbootje? Wij hebben ze! Staal, volledig opgeknapt, +/- 4m. ROVH Grachtenjachten: 06-30767812
info@vanhellemondt.com

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf. Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Taxi van/naar Schiphol
€ 50,-.
Vanuit Naarden en Bussum. Goodkinds services 06-26984855.

SCOOTERS Nieuw & gebr. scooterdumper.nl. Vespa en Piaggio met hoge korting uit voorraad ! Reparatie / onderhoud / verzekeringen / scooterlease / accessoires. Bloemendalerweg 41a Weesp 0294-414108 / 06-12868539 info@scooterdumper.nl

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Bent u vader/moeder of verzorger van een jongere met een beperking? Wist u dat een vrijwilliger u daarbij thuis kan ondersteunen? Versa Vrijwillige Thuishulp, 035 6947455 ma.- vr. 10-12 uur; vthbussum@versawelzijn.nl; www.versawelzijn.nl/vrijwilligethuishulp

Gevraagd (defecte) vaat/wasmachine, droger, fornuis, cv-ketel, radiator. Gratis opgehaald. Tel.: 06-34606808

BUHR ZOEKT BOEDEL! UW
HUIS LEEG EN BEZEMSCHOON!
Nu de gehele dag contact
mogelijk via 06-10566581

TE KOOP: Opnieuw te bekleden 3-zits Gelderland-bank + 2 fauteuils van Jan des Bouvrie met certificaat.
€ 350,- Tel.: 06-40376750

Pianolessen in Bussum Marianne Schilt, tel.: 035-6225682 / 06-20491115

Loopscholing lunettrotter lopen elke donderdag van 09.15 start 3.09. Info: 06-52281311

Porta Romana Cattehagestraat 21 Naarden Vesting voor de leukste cadeaus.