NaarderNieuws

3 december 2014

NaarderNieuws 3 december 2014


Gemeentehuis Gooise Meren komt in Bussum

NAARDEN - Bussum wordt vanaf 1 januari 2016 het centrale punt van de nieuw te vormen gemeente Gooise Meren. Het gemeentehuis van Bussum wordt omgetoverd tot het nieuwe gemeentehuis van fusiegemeente. Het voorstel hiertoe wordt aanstaande maandag besproken door raadsleden van Bussum, Naarden en Muiden.
De keuze voor Bussum als 'hoofdstad' voor de gemeente Gooise Meren komt uit een langer onderzoek naar meerdere keuzes. Een stuurgroep heeft de afgelopen maanden onderzocht of er nieuwbouw kon komen, of er een pand gehuurd moest worden of dat er een bestaand gemeentehuis gebruikt zou moeten worden. Dat laatste bleek verreweg het goedkoopst. Daar komt nog eens bovenop dat het gemeentehuis van Bussum het grootst is. Voordat het zover is, moet het gemeentehuis wel eerst verbouwd worden. De ambtenaren krijgen ook flexplekken en de mogelijkheid om thuis te werken.
Wat er met de gemeentehuizen in Naarden en Muiden en het grote stadskantoor in Naarden gaat gebeuren, is nog niet bekend. Het gebouw Grondgebied van de gemeente Naarden komt al per 1 januari 2015 vrij. De ambtenaren die daar zaten gaan naar het recent verbouwde stadskantoor waar door het invoeren van flexplekken voldoende ruimte is. Voor het pand is nog geen koper gevonden, wel zijn er gesprekken gaande over de komst van een hotel.

Kamerleden komen praten met gemeenten

NAARDEN - Leden van de Tweede Kamer komen volgend jaar naar Bussum, Naarden en Muiden om met het gemeentebestuur, raadsleden en andere belanghebbenden te praten over het samenvoegen van de gemeenten. Dat maken de gemeenten en de Tweede Kamer bekend.

Dat gebeurt voorafgaand aan het behandelen van het wetsvoorstel.

Reageren op samengaan
Belanghebbenden kunnen nog tot en met de eerste week van volgend jaar hun zegje doen over het wetsvoorstel voor de fusie van Naarden, Bussum en Muiden. Dat kan door een brief te sturen en eventueel later het woord te voeren als de hoorzitting er komt. Wanneer het bezoek wordt gepland, wordt later nog bepaald.

Rapport rekenkamer: doe meer aan lokale economie

NAARDEN - De gemeente heeft sinds 2010 de mogelijkheden om de lokale economie draaiende te houden maar ten dele benut. Dat is de conclusie van een onderzoek door de rekenkamercommissie dat volgende week in de gemeenteraad besproken wordt.

De rekenkamercommissie liet onderzoeksbureau Panteia deze zomer het economische beleid onder de loep nemen. Daar kwam uit dat de bijdrage van de gemeente aan de lokale economie moeilijk vast te stellen is. Zo wil Naarden 'betere voorwaarden voor ondernemers scheppen' en 'procedures en regels vereenvoudigen'. Volgens het onderzoeksrapport zijn deze doelen echter zo algemeen geformuleerd dat de gemeenteraad niet kan controleren of er ook echt resultaat geboekt wordt.

Een tweede conclusie uit het onderzoek is dat Naarden te weinig in regionaal verband optrekt. Hoewel de Naardense economie afhankelijk is van de regio, wordt er nog te weinig samengewerkt met de buren. Het beïnvloeden van de arbeidsmarkt, het trekken van toeristen en de bereikbaar houden van bedrijventerreinen moet volgens het rapport regionaal opgepakt worden. "Het collectieve 'regio-denken' is nog in ontwikkeling en lokale belangen staan voorop", concluderen de onderzoekers. De rekenkamer beveelt daarom aan om met fusiepartners Bussum en Muiden een nieuwe economische visie op te stellen.

Het college van B en W heeft bij de rekenkamercommissie aangegeven het rapport te onderschrijven. De gemeenteraad bespreekt het rapport op 10 december.

Rugbyclub 't Gooi winnaar Bondsdag

Kick van Kouterik uit Naarden in actie. Foto: Rugby club 't Gooi

NAARDEN - Zowel de Turven (7/8 jaar), de Benjamins (9/10 jaar) als de Mini's (11/12 jaar) hebben afgelopen zaterdag het toernooi van de Bondsdag gewonnen.

Zowel de 7/8-jarigen (Turven), de 9/10-jarigen (Benjamins) en de 11/12-jarigen (Mini's) wisten de eerste plaats te behalen. "Het was een koude, maar prachtige dag, waarbij alle teams goed en sportief rugby hebben laten zien", laat de organisatie weten. Op Bondsdagen worden er, buiten de reguliere competitie om, toernooien gespeeld met teams uit diverse regio's.

6

woningen worden er gebouwd aan de Van Hogendorplaan

90 jaar Bussums bronwater

"Tussen Vecht en meren, door bos en heide omgeven, vloeide het schoonste water uit den bron. De welvaart deed het ons vergeten."

Een eenvoudig boekje, 36 pagina's A5 formaat en 2 nietjes. Op 19 bladzijden staan afbeeldingen, waaronder het plankje uit 1897 met het rijmpje: "Toen wij deze tooren bouwden, bij zoomerhitte en winterkoude, dachte wij vaak vereend van zinnen, wie zal eenmaal zijn sloop beginnen." In 1988 werd dit boekje, geschreven door A.G.M. van Zon, uitgegeven. In 2010 heeft het meest zichtbare deel van het bedrijf, de watertoren, een nieuwe bestemming gekregen. Weliswaar lag het bedrijf al 20 jaar stil, maar het maken van een nieuw plan heeft vele jaren gekost. In het boekje met veel foto's en afbeeldingen schetst de auteur wat er vanaf 1888 tot 1988 is gebeurd. Toen, in 1888, was er een mogelijkheid om via een aftakking bronwater uit Hilversum te betrekken. 90 jaar slaat op het jaar dat er echt Bussums bronwater uit de kraan kwam: in 1898. De overgang van stoom naar elektra komt aan de orde, de oorlog, wel of niet fluor toevoegen, de overname door de PWN. Zeker gelet op de bijzondere bestemming van de toren aan de Bussumergrindweg is het interessant wat van het verleden te weten.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor 8 euro. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt oude boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een scholingsproject in Kirinda (Rwanda).

Het is een vreemdeling zeker ... die verdwaald is zeker

Het is altijd leuk om min of meer gelijk te krijgen. In dit geval minder leuk voor het betrokken onderwerp. Voor mij werkt het echter zeer zelfbevestigend. En waar heb ik het over?

Een klein jaar geleden (pas) meldde ik het gereedkomen van het nieuwe drasland in de Hilversumse Noordermeent, pal onder de hoogspanningsleidingen. Ervaring uit het verleden deed mij voorspellen dat er zo goed als zeker waterminnende vogels het loodje zouden leggen, na vliegbotsingen tegen de bewuste draden. En u voelt het al aankomen: ik kreeg gelijk. Tot nog toe telde ik 4 ganzen, 3 kieviten, een lepelaar en een niet nader te determineren eend.
Vorige week kwam daar een wél te duiden eendachtige bij: een rosse stekelstaart eend (Oxyura jamaicensis). Aan de nekwond te oordelen een duidelijk geval van draadslachtoffer. Dit eendje is oorspronkelijk afkomstig uit Noord-Amerika en is pas ergens in de jaren 60 in Engeland neergestreken en van daaruit verder gegaan. Deze rosse stekelstaart hoort dus in het rijtje nijlgans, halsbandparkiet en Canadese gans thuis. Er is dan ook sprake van een exoot. Het determineren van een dode vogel in de hand is vaak veel moeilijker dan je denkt. Hoewel ik het (achteraf) had moeten weten, had ik het toch mis, want ik dacht te maken te hebben met een zomertaling, net zo klein als het zojuist gevonden draadslachtoffertje. Gelukkig heb ik altijd vogelkenner bij uitstek Hans van Oosterhout achter de hand. Na het zien van mijn foto's kwam het antwoord van Hans en daar kunnen we blind op varen.

Naarden:

*PGN Grote Kerk 10.00 u. ds. L.J.Th. Heuvelman; 19.30 u. ds. L.J.Th. Heuvelman Vesper
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistieviering pastoor M. Costa; za. 06/12 17.30 u. Eucharistieviering
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. ds. J. Bos; 17.00 u. ds. J. Bos

Bussum:

*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie kapelaan M. Sendecki; ma. 08/12 19.30 u. 2e Adventsoverweging
*RK St. Jozefkerk 11.00 u. Pastoor C. Fabril
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. ds. H.J. van Dijk
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. mw. ds. H.W. van Beelen HA
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. S. de Jong
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. A. van de Meer; 17.00 u. ds. J.L.W. Koppenhol
*Remonstrantse Gemeente N-B 10.30 u. ds. W.T. Hollart
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum 10.30 u. ds. P.J.C. Korver
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.00 u. ds. P.J.C. Korver en ds. A. Maas-Smilde Duodienst in Majellakapel
*Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B 10.00 u. drs. J. Lotterman
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. P.A. Smit
*Het Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst; 11.15 Kinderdienst; do.11/12 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Weerbericht

Geleidelijk iets wisselvalliger en minder koud
Maandag ging de meteowinter van start. Het weer paste zich aan met lichte vorst in de nacht en met circa 2 graden overdag. Een continentale zone van hoge luchtdruk bepaalt het weer. In de grenslaag ontstaat mist en lage bewolking. Vanaf vrijdag bepaalt een nieuw Atlantisch hogedrukgebied het weer. Met een westenwind stroomt dan minder koude lucht naar ons toe.

Donderdag en vrijdag (Sinterklaas)
In zowel de nacht naar donderdag als vrijdag vriest het licht, circa -2 graden. In de grenslaag (onderste luchtlaag) kan mist of lage bewolking ontstaan. In de middag kan de zon lokaal door de bewolking breken. Sinterklaasdag bestaat er een kleine kans op wat lichte regen. Het wordt donderdag 2 graden, vrijdag 5 graden. De matige oostenwind wordt vrijdag zuidwest.

Het weekeinde
Voor zaterdag wordt overwegend droog weer verwacht met bewolking en nevel. Vooral in de middag kan af en toe de zon schijnen. Voor zondag wordt meer bewolking verwacht met lokaal wat lichte regen of motregen. Er waait beide dagen een matige westenwind. In de nacht wordt het rond 2 graden met kans op vorst aan de grond. Overdag wordt het circa 7 graden.

Weetje
De herfst van 2014 staat 2e in de top 10 van warmste herfstseizoenen sinds 1901. Alleen de herfst van 2006 was nog iets warmer. Die herfst was ook zonnig en droog. Er viel circa 140 mm regen tegen 240 mm normaal in de herfst. Niettegenstaande het regenachtige imago was de herfst dit jaar het droogste seizoen, aanmerkelijk droger dan de zomer met circa 350 mm.

Vogelasiel dicht door vogelgriep

Onduidelijkheid over wat wel en niet mag

Het Vogelasiel is uit voorzorg gesloten. Foto: Bob Awick

door Lisa van Dorp

NAARDEN - Het Vogelasiel is sinds 16 november dicht in verband met de vogelgriep. Beheerder Erik Bruinning kon geen wijs meer worden uit de hoeveelheid regels van de verschillende instanties en besloot uit voorzorg de tent te sluiten.

Wat is het probleem?
"Het is volstrekt onduidelijk welke regels er voor ons gelden. Meteen na de uitbraak op 16 november werd een standstill afgekondigd waarbij alles 72 uur plat lag. Daar hield iedereen zich aan. Maar toen dat voorbij was, is iedereen gaan doen wat zij denken dat goed is. Sommige opvangcentra zijn open, sommige halfopen, andere dicht. We hebben gesproken met de milieupolitie, met de Voedsel en Warenautoriteit (NVWA), Economische Zaken (EZ) als verantwoordelijk ministerie, de dierenambulance en de dierenbescherming. Afhankelijk van aan wie je vraagt welke maatregelen je moet treffen, krijg je een ander antwoord. Dus zijn we voor de zekerheid dicht gebleven. We zijn een vogelverzamelplaats volgens de wet, dus een risicogebied voor de verspreiding van vogelgriep."

'We sturen dagelijks zo'n vijf tot zes mensen met vogels weg'

Heb je een voorbeeld van zo'n tegenstrijdigheid?
"De dierenambulance zegt, we rijden zieke vogels, de dierenbescherming die net gesproken heeft met de crisisstaf van EZ zegt: dat mag niet."

Welke maatregelen hebben jullie in Naarden getroffen?
"We nemen geen vogels meer op. We ontvangen geen bezoekers. We spoelen onze schoenen met desinfecterend materiaal als we binnenkomen en weggaan. We hebben minder mensen op dienst. We zetten geen vogels uit die beter zijn. Tot we weten waar we aan toe zijn."

Vogelgriep H5N8

Vogelgriep is een verzamelnaam voor griepvirussen die gevaarlijk zijn voor pluimvee en vogels. Vogels brengen het virus over via de luchtwegen, mest of oogvocht. Deze variant van de vogelgriep is in principe overdraagbaar op mensen, maar volgens de rijksoverheid zijn er tot nu toe geen infecties bij mensen gevonden. Sinds 16 november is het virus aangetroffen bij vier pluimveebedrijven in de Randstad en Overijssel.

Wat is het gevolg?
"We sturen dagelijks zo'n vijf tot zes mensen weg die met een gewonde of zieke vogel voor de deur staan. Die dieren kunnen we niet helpen en die mensen zijn boos."

En nu?
"We werken als opvangcentra en dierenambulances aan een landelijk protocol voor de beste manier van handelen bij dit soort crises. Dan is het bij een volgende keer wél duidelijk wat we moeten doen. De rijksoverheid houdt alleen rekening met de commerciële pluimveesector waar miljarden in omgaan, niet met kleine clubs als een vogelasiel of dierenambulance."

Econonomische Zaken
Dat niet iedereen de regels voor vogelopvangcentra in tijden van vogelgriep meteen paraat heeft, blijkt wel uit de reactie van Economische Zaken. In eerste instantie zegt een woordvoerder dat de sluiting onnodig is. "Dat het Vogelasiel in Naarden dicht is, is vanuit ons gezien niet nodig. Het vervoer van pluimvee en gevogelte is aan banden gelegd, maar op verzoek van de dierenbescherming is een uitzondering gemaakt voor het vervoer van vogels door de dierenambulance. De dierenambulance mag binnen de regio zieke vogels opppikken en naar een vogelopvangcentrum brengen voor verpleging, mits een dierenarts dat nodig vindt."

De woordvoerder gaat het voor de zekerheid nog even nakijken. Tweede reactie: "Voor opvangcentra geldt een bezoekverbod; de medewerkers mogen wel hun werk doen, maar er mogen tijdelijk geen bezoekers komen."

Jongeren stelen spullen van bouwplaats

NAARDEN - Agenten hebben vlak voor het weekend een Naarder en twee anderen aangehouden. De jongens zouden spullen hebben gestolen van een bouwplaats aan de Nieuwe 's-Gravelandseweg in Bussum.

De agenten werden 's avonds gealarmeerd nadat de bouwplaats werd opengebroken. Ter plaatse troffen de agenten echter geen spoor van de daders. Even later was het toch raak: de verdachte jongens werden in de buurt van de bouwplaats aangetroffen. Ze hadden bivakmutsen en gereedschappen bij zich. Dat was voldoende om ze aan te houden en mee te nemen naar het bureau.

De jongens van 16 en 17 jaar kwamen uit Naarden, Laren en 's-Graveland.

Rommelmarkt voor het goede doel

Foto: Bob Awick

NAARDEN - Een piano, thermosfles of een oude lamp: er was afgelopen zaterdag van alles te koop in Naarderheem tijdens de Brik & Brak Markt. De opbrengst komt volledig ten goede aan kwetsbare ouderen in Moldavië. Het geld gaat naar dagcentrum Sunrise, verzorgingshuis Rainbow en de door hen geleverde thuiszorg in Moldavië. De meest kwetsbare ouderen worden hier een warme maaltijd, was- en badgelegenheid, enige medische zorg en een sociale ontmoetingsplaats geboden. Naarderheem heeft een zusterband met dagcentrum Sunrise.

Rekenkamer: doe meer aan lokale economie in Naarden

'Doelen te algemeen geformuleerd'

NAARDEN - De gemeente heeft sinds 2010 de mogelijkheden om de lokale economie draaiende te houden maar ten dele benut. Dat is de conclusie van een onderzoek door de rekenkamercommissie dat volgende week in de gemeenteraad besproken wordt.

De rekenkamercommissie liet onderzoeksbureau Panteia deze zomer het economische beleid onder de loep nemen. Daar kwam uit dat de bijdrage van de gemeente aan de lokale economie moeilijk vast te stellen is. Zo wil Naarden 'betere voorwaarden voor ondernemers scheppen' en 'procedures en regels vereenvoudigen'. Volgens het onderzoeksrapport zijn deze doelen echter zo algemeen geformuleerd dat de gemeenteraad niet kan controleren of er ook echt resultaat geboekt wordt.

Een tweede conclusie uit het onderzoek is dat Naarden te weinig in regionaal verband optrekt. Hoewel de Naardense economie afhankelijk is van de regio, wordt er nog te weinig samengewerkt met de buren. Het beïnvloeden van de arbeidsmarkt, het trekken van toeristen en de bereikbaar houden van bedrijventerreinen moet volgens het rapport regionaal opgepakt worden.

Regio-denken
"Het collectieve 'regio-denken' is nog in ontwikkeling en lokale belangen staan voorop", concluderen de onderzoekers. De rekenkamer beveelt daarom aan om met fusiepartners Bussum en Muiden een nieuwe economische visie op te stellen.

Advies: 'Stel economische visie op met fusiepartners'

Het college van B en W heeft bij de rekenkamercommissie aangegeven het rapport te onderschrijven. De gemeenteraad bespreekt het rapport op 10 december.

Ellen Reitsema

Oprichtster van TWinburgering, Naardense sinds 2002

TWinburgering?
"Samen met mijn tweelingzus Evelyn run ik het bedrijf TWinburgering. Als twins zorgen wij voor een TWeede inburgering op het gebied van Taal en Werk. Wij bieden mensen na of naast hun inburgering een doelgerichte training met een stage om hun kans op de arbeidsmarkt te vergroten."

Met hoeveel mensen schreven jullie dit jaar een sollicitatiebrief?
"In de afgelopen 2 jaar hebben wij 52 stagiaires begeleid op 40 verschillende stageplekken in de omgeving van Naarden, Bussum en Huizen."

Hoe is het om met je tweelingzus te werken?
"Omdat wij elkaar door en door kennen zijn we efficiënt; wij hebben vaak aan een half woord genoeg. Maar we hebben vooral ook veel plezier samen."

Welk cadeau hoop je 5 december uit te pakken?
"Iets liefs, iets onverwachts."

Welk nieuws uit Naarden volg je en waarom?
"Nieuws over initiatieven die werkgelegenheid of stageplekken opleveren."

Wat zou je doen als je één dag burgemeester van Naarden zou zijn?
"Een dag organiseren ter bevordering van integratie en wederzijds begrip en respect."

Welke poster hing er vroeger boven je bed?
"Er hing een mooie, deprimerende spreuk boven mijn bed: Alle leuke dingen in het leven zijn of onwettig, of onzedelijk of ze maken dik."

Waar kunnen we jou 's nachts voor wakker maken?
"Voor een levensreddende actie. Laat mij anders maar lekker slapen."

Waar zullen we eens op proosten?
"Op veel gezondheid, energie en wijsheid om er samen een goed 2015 van te maken."

Slaapkamers voor Sint en Pieten

De slaapkamer van Sint is nog te bezoeken.

NAARDEN - Zoals ieder jaar heeft het Nederlands Vestingmuseum ook dit jaar weer de slaapkamer van Sinterklaas mooi aangekleed. Nieuw dit jaar is dat er ook een pietenslaapkamer is ingericht. De slaapkamers zijn nog tot 5 december te bezoeken.

Iedereen kan voor € 1,50 de slaapkamer bezoeken. De slaapkamer is dagelijks geopend. Sinterklaas komt vanmiddag (woensdag 3 december) nog naar het museum.

Gemeenten gaan samen straten pekelen

NAARDEN - Medewerkers van de gemeente Naarden gaan vanaf nu, als het glad wordt, ook de straten van buurgemeenten Bussum en Muiden pekelen. Hetzelfde gebeurt andersom. Dat hebben de gemeenten samen bepaald.

De gemeenten gaan vanaf nu samen de straten op, maar werken ook achter de schermen samen. Een voorbeeld: er wordt straks gezamenlijk zout ingekocht.

Meer samenwerken
Naarden en Bussum werken al langer samen op het vlak van onderhoud en schoonmaak van straten en het beheer van openbaar groen. Vanwege het samenvoegen van de gemeenten, volgend jaar, wordt nu vast een stap gezet om ook samen te gaan pekelen.

Van Hogen-dorplaan zo goed als klaar

NAARDEN - Het gaat goed met de bouwwerkzaamheden aan de Van Hogendorplaan. De zes woningen die daar gebouwd worden zijn bijna klaar.

Aan de Van Hogendorplaan worden twee woningen voor senioren en vier voor jongeren gebouwd. Van de zes woningen worden de twee seniorenwoningen nog verhuurd. De rest werd onlangs al toegewezen.

Het complex wordt halverwege deze maand opgeleverd.

Voedselbank vraagt kerstpakket

NAARDEN - De voedselbank van Naarden, Bussum en de Hikversumse Meent roept particulieren en bedrijven op om kerstpakketten te doneren.

De Voedselbank wil haar klanten graag een kerstpakket cadeau doen. De voorkeur gaat uit naar een zelfsamengesteld pakket met houdbare producten.

Wie een pakket wil doneren kan dit in Naarden doen bij Kerkelijk Bureau PKN aan de St. Annastraat 5, bij de Witte Kerk aan de Koningin Wilhelminalaan en bij de bibliotheek aan de Van Limburg Stirumlaan 2.

Pater Wijnterlaan dicht door gaslek

Foto: Bob Awick

NAARDEN - Een gaslek afgelopen woensdag aan de Pater Wijnterlaan. Tijdens werkzaamheden aan de straat werd een gasleiding geraakt. Na het ontstaan van het gaslek werd de brandweer gebeld. De brandweer heeft het lek gecontroleerd, waarna medewerkers van netbeheerder Liander de gasleiding hebben gerepareerd. De straat moest deels door de brandweer worden afgezet vanwege brandgevaar. De bewoners van de straat konden gewoon in hun huizen blijven.

Gemeente berispt Jetskipiet

Bij de sintintocht was ook Jetskipiet. Foto: Bob Awick

NAARDEN - De jetskipiet die de aankomst van Sinterklaas op het water opluisterde, heeft een officiële berisping gekregen van de gemeente. Boten mogen niet harder dan zes kilometer per uur varen in de vestinggrachten. De reden: te veel golfslag beschadigt de historische kademuren.

Stichting Burgerzin had iets nieuws bij de intocht: Zwarte Piet die op een jetski over het water van de Oude Haven scheurde, terwijl Sint de Vesting invoer. Een BOA (buitengewoon opsporingsambtenaar) sprak Jetskipiet na afloop aan op zijn overtreding.

Kinderachtig? "Helemaal niet", reageert een gemeentewoordvoerster. "Wij handhaven de regel dat boten maximaal zes kilometer per uur mogen varen. Onze BOA heeft Piet achteraf aangesproken, zonder publiek." Burgerzin: "De kinderen vonden Jetskipiet prachtig. Kennelijk zijn vier tochtjes door de haven slecht voor de beschoeiing. Dus we denken er voor volgend jaar over na."

Ingezonden brief

Gemeenschapsgeld

Je kunt geen krant opslaan of er staat iets in over misstanden in de gezondheidszorg en de zorg voor ouderen, als gevolg van bezuinigingen. Blijkbaar hebben vier van de vijf fracties in onze gemeenteraad gevonden dat de verandering van het vriendelijke plantsoen op het Ruysdaelplein in de Vesting een noodzakelijke besteding van gemeenschapsgeld is, anders hadden zij er wel tegen gestemd. Hulde voor de fractie die ertegen stemde op grond van de overweging dat er grotere maatschappelijke noden zijn waar het gemeenschapsgeld aan besteed moet worden. Velen zullen pas beseffen wat er gaande is nu de motorzagen en de shovel het plantsoen op de schop doen gaan. Bouw– en omgevingsvergunningen die particulieren krijgen, publiceert het gemeentebestuur in deze krant en stelt de burger in staat om er bezwaar tegen te maken. Dat is met het plantsoen op het Ruysdaelplein niet gebeurd; slechts aan enige geselecteerde burgers is een brief geschreven. Kennelijk was het gemeentebestuur bang dat er bezwaren gemaakt zouden worden. De burger moet zich aan wetten en regels houden, maar de gemeente die dat niet doet geeft daarmee een slecht voorbeeld.

Carlos Scheltema

Scoutingclubs verkopen vanaf zaterdag weer kerstbomen

Opbrengst naar jeugdwerk scouting

Scoutingverenigingen gaan weer bomen verkopen. Foto: Scouting Erica

NAARDEN - Scoutingverenigingen starten zaterdag met de kerstbomenverkoop. De opbrengst is voor de vereniging.

Scouting Olav heeft mooie bomen in Duitsland uitgekozen voor een betaalbare prijs. De groep heeft het geld hard nodig om onder andere het onderhoud van de zeilboten en kano's te bekostigen. De verkoop is in Het Dek aan de Amsterdamsestraatweg 2. Dit weekend is de verkoop op zaterdag van 9.00 tot 18.00 uur en op zondag van 13.00 tot 18.00 uur. Volgende week woensdag 10 december van 13.00 tot 18.00 uur, vrijdag 12 december van 14.00 tot 18.00 uur, zaterdag 13 december van 9.00 tot 18.00 uur en zondag de 14e van 13.00 tot 18.00 uur. Scouting Erica verkoopt ook weer bomen bij het clubhuis aan het einde van de Verlengde Fortlaan. Deze groep pakt iedere boom gratis in. Kinderen krijgen een kerstmuts en er is glühwein en chocomel. Ook bij Erica gaat het geld naar het jeugdwerk. Erica verkoopt zaterdag van 9.00 tot 18.00 uur en zondag van 11.00 tot 18.00 uur. Vrijdag 12 december van 11.00 tot 21.00 uur, zaterdag de 13e van 9.00 tot 18.00 uur en zondag de 14e van 11.00 tot 18.00 uur.

Parkeer-verbod op deel Zwarteweg

NAARDEN - Er mogen straks geen auto's meer geparkeerd worden op de Zwarteweg tussen de Floralaan van Bussum en de Sandtmanlaan van Naarden. Dat plan heeft het gemeentebestuur van Bussum.

Er mag nu nog aan twee kanten van de weg kosteloos geparkeerd worden, maar het gebeurt vaak dat de straat vol komt te staan en te krap wordt. Dat zorgt voor problemen voor de schoolbus van de Bussumse Emmaschool, vrachtwagens en vuilniswagens. Met het parkeerverbod wordt de doorgang straks gewaarborgd. Bewoners worden door de gemeente op de hoogte gehouden. Er kan nog bezwaar gemaakt worden tegen de plannen.

De Pluimgraaf langer gesloten

NAARDEN - Een forse tegenvaller, zo noemen ze het: De Pluimgraaf moet tot zeker halverwege volgende maand de deuren gesloten houden. Dat heeft de Naarder kinderboerderij afgelopen week te horen gekregen.

De Pluimgraaf moest twee weken geleden de deuren op slot doen na de uitbraak van vogelgriep. Dat was eerst voor een paar dagen, werd later een week en gaat nu zeker tot halverwege deze maand duren. "Het wordt langzamerhand wel een drama", zegt medewerker Chantal Calis. "We kunnen geen kant op. Alleen de beheerder mag het complex op, om de beesten te verzorgen. Verder mag er geen enkele medewerker komen."

Er wordt momenteel gekeken of kinderboerderijen zoals De Pluimgraaf toch onder bepaalde voorwaarden de deuren kunnen openen. De beheerder wacht af. Naast De Pluimgraaf moet ook de Bussumse kinderboerderij 't Mouwtje de deuren vooralsnog op slot houden.

Mee-eten met De Schakel

NAARDEN - Buurtcentrum De Schakel houdt volgende week weer een Schakel-diner. Naarders mogen mee komen eten.

De Schakel serveert deze keer weer een maaltijd met meerdere gangen. Het Naarder buurtcentrum aan de Kolonel Verveerstraat houdt meerdere keren per jaar een open eettafel voor de buurt. Mee-eten kost slechts zes euro.

Opgeven voor de eettafel kan nog op 035-6915300 of 035-6944742.

Filmhuis Bussum

'The Hundred-Foot Journey'. Foto: Filmhuis Bussum

Tijdloze vriendschap in GOOISCHE VROUWEN 2.
In THE HUNDRED-FOOT JOURNEY beziet een heerlijk hooghartige Helen Mirren, vanuit haar Franse toprestaurant, het nieuwe Indiase restaurant tegenover.
Geestige coming-of-age-komedie AANMODDERFAKKER. Thijs, de eeuwige student, glijdt slaapwandelend langs de herkenbare obstakels van het leven…
PRIDE laat zien hoe in 1984 de Londense 'gay community' zich tot ieders verrassing aansloot bij stakende mijnwerkers.
20.000 DAYS ON EARTH biedt een onalledaags portret van poplegende Nick Cave.
LEVIATHAN is een prachtige satire over intimidatie in het hedendaagse Rusland.
HET NIEUWE RIJKSMUSEUM - DE FILM, ooggetuigenverslag van de hoogstandjes en dieptepunten rond de verbouwing.
In ST. VINCENT schittert Bill Murray als morsige botterik en volstrekte non-kandidaat voor heiligverklaring…
MOMMY van Canadees talent regisseur Xavier Dolan: knap portret over de intense band tussen moeder en zoon.
De opera DIE ZAUBERFLÖTE in een prachtige filmregistratie van de Bregenzer Festspiele met de Wiener Symphoniker.
Dinsdagavond: SNEAK PREVIEW.
Nederlands gesproken jeugdfilms: JOHAN EN DE VERENKONING en HET LEVEN VOLGENS NINO.

Meer films op www.filmhuisbussum.nl.

Versa vrijwillgerscentrale

Vrijwillige Thuishulp
Om de week wandelen of iets leuks doen met een dame van 65 uit Bussum.

Vestingmuseum
Medewerkers voor kaartjes verkopen en informatie verstrekken, enz. 1 middag in het weekend, 1 of 2 keer per maand.

Buurtvereniging Godelinde
Een conciërge voor dagelijks (klein) onderhoud en andere activiteiten.

Hertenkamp Bussum
Dierenverzorgster (1x per dag). Dieren verzorgen. Terrein schoonhouden. Hekwerk controleren. Werktijden: in overleg.

Sinterklaas komt 5 december naar Bussum op IJs

Foto: Bob Awick

Sinterklaas vindt Bussum op IJs zo leuk dat hij vrijdag 5 december om 15.00 uur naar de ijsbaan komt. Dus gaat de baan een dag eerder open: vrijdag aanstaande vanaf 13.00 uur kun je al komen schaatsen.

De ijsbaan is aanstaande vrijdagmiddag open van 13.00 tot 18.00 uur. Om 15.00 uur verwachten we Sint en Piet en dat mag je niet missen. Dus zoek je handschoenen, trek je mooiste pietenpak aan en kom vrijdag naar de ijsbaan.

Vanaf zaterdag 6 december

BoodschappenPlusBus

De BoodschappenPlusBus gaat weer op pad. A.s. zaterdag begint de bus met een havenrondvaart in Rotterdam. Zondag kunt u mee naar De Rijp naar het museum Het Houten Huis en maandag naar het Rijksmuseum. Dinsdag gaat de bus naar Den Haag naar het Mauritshuis. Woensdagavond is er gelegenheid om gezellig met elkaar te dineren in het Vuronger in Huizen. Donderdag heeft men weer het inmiddels bekende Mystery Dinner voor u geregeld. Vrijdagavond brengt de bus u naar de kerstspieghelavond in de Spieghelkerk in Bussum. Tot slot staat er op zaterdag een heerlijke lunch voor u klaar bij De Schakel in Naarden en kunt u op zondag mee naar Kerst op de Keukenhof in Lisse. Voor opgeven: 035-7504192.

Kerstbomenverkoop

Scouting Erica verkoopt weer kerstbomen aan de Verlengde Fortlaan van Naarden. Er is een ruime collectie nordmannen, zilversparren en fijnsparren beschikbaar van uitstekende kwaliteit, zowel gezaagd als in pot of met kluit.

woensdag 10 december

Spelletjesmiddag

Spelletjesmiddag van 14.00 – 16.00 uur in De Palmpit aan de Koekoeklaan 3. Ook kinderen zijn hier welkom. Deelname is gratis.

Kerstconcert

Christelijk Koor Deo Juvante uit Huizen verzorgt een kerstoptreden vanaf 20.00 uur in de Maria-Koepelkerk in Bussum. Evenals voorgaande jaren zullen de bekende Jan Vayne - vleugel - en organist Henk Strootman, op het Domusorgel, het koor begeleiden. Ook het Christelijk Mannenkoor Lelystad en sopraan Willemijn treden op.Tijdens het concert is er voor het publiek gelegenheid tot het meezingen van kerstliederen. Kaarten kosten aan de kerk € 12,50. Reserveren is mogelijk: www.koorconcerten.nl.

vrijdag 12 december

Bustocht

Bustocht vanaf De Palmpit aan de Koekoeklaan inBussum. Het thema van de dag is 'dekselse pannetjes en een workshop chocolade'. Vertrek om 8.45 uur. De bus is om 18.00 uur terug. Kosten 49 euro. Aanmelden/afmelden 5 dagen van tevoren bij Eva Kooiman, tel. 693 96 95 / 06 - 13 17 71 52.

Schakeldiner

De Schakel houdt weer een Schakeldiner. Deze keer staat er een winterdiner op het programma. Mee-eten kan voor € 6,-. Aanvang 17.15 uur. Opgeven op 035-6915300 of 035-6944742.

Kerstspieghelavond

Er wordt weer een Kerstspieghelavond gehouden. Ruben van Zwieten komt weer langs. Onder de titel: 'Het verhaal van Kerst, wat zegt het in onze tijd?' zal Van Zwieten het kerstverhaal met het leven anno nu verbinden. De avond wordt weer in de Spieghelkerk gehouden. Aanvang 20.00 uur, kaarten € 10,-, te koop bij Boekhandel Los en de bibliotheek.

Kerstbingo

In Uit-Wijk aan de Dr. Schaepmanlaan wordt een kerstbingo gehouden. Aanvang 14.00 uur, deelname voor 5 ronden € 5,-.

zondag 14 december

Volkskerstzang

De Volkskerstzang wordt weer gehouden in de Grote Kerk. De kinderen brengen het licht binnen, waarna burgemeester Joyce Sylvester het openingswoord zal spreken. Verder werken mee aan deze samenzang, Wybe Kooijmans organist, Muziekvendel Nardinc en het koor Déjà Vu. De kersttoespraak wordt verzorgd door mevrouw Marlène Potjer. Aanvang 18.30 uur.

Kerstmarkt

De Spiegelstraat wordt weer het decor van de kerstmarkt. De hele dag door staan er vele kraampjes met koopjes. De markt duurt van 12.00 tot 17.00 uur.

vrijdag 5 december

Broodje Plus

Ruimte serveert weer Broodje Plus aan de Brinklaan 36a, naast de Koepelkerk. Vanaf 17.30 uur wordt er koffie/thee geserveerd. Vanaf 18.15 uur een broodmaaltijd met soep en snack.

Goed gesprek

Ruimte houdt een goed gesprek over de Bijbel aan de Brinklaan 36a, naast de Koepelkerk. Aanvang 19.45 uur.

zaterdag 6 december

ANBO-café

De ANBO houdt elke maandag een seniorencafé in Stokjes en Lepel aan de Nassaustraat. Onder het genot van een bakje koffie kunnen bezoekers lekker met elkaar kletsen. Aanvang 10.30 - 12.00 uur.

Kerk open

De Koepelkerk opent de deuren tussen 12.00 en 15.00 uur. Bezoekers kunnen langskomen voor gebed of een moment van bezinning.

zaterdag 6 december

Kerststallen

Een tentoonstelling van kerststallen is te bewonderen op zaterdag 6 en 13 december. Locatie: St. Jozefkerk op de hoek Laarderweg / Ceintuurbaan in Bussum. Tijd: van 11.00 tot 15.00 uur.

zondag 7 december

Adventbijeenkomst

De Vrij-katholieke Kerk houdt een adventbijeenkomst met een optreden door het Borealis Trio. De bijeenkomst wordt gehouden op het landgoed van het Internationaal Theosofisch Centrum aan de Meentweg 9. Aanvang 16.30 uur. Reserveren via naarden@vkk.nl

maandag 8 december

Adempauze

Greteke de Vries en Annechien Ochtman-de Boer houden elke tweede maandag van de maand een uurtje 'Adempauze'. Bezoekers kunnen langskomen om een uurtje tot rust te komen. De sessie wordt gehouden in het gebouw van de Remonstranten aan de Koningslaan. Aanvang 20.30 uur.

dinsdag 9 december

Handwerken

Een groepje ouderen van de ANBO gaat samen handwerken. Meedoen kan. Opgeven op 035-6913121.

donderdag 11 december

Open eettafel

Kom gezellig eten in De Palmpit aan de Koekoeklaan in Bussum. Soep 1,50, hoofdgerecht 5,50 euro en een toetje 1 euro. Bel om te reserveren: 035 - 693 87 86.

zaterdag 13 december

Repair Café

Het Repair Café wordt gehouden in de Koepelkerk aan de Brinklaan 42 in Bussum. Iedereen kan zijn of haar kapotte spulletjes laten repareren door vrijwilligers. De kerk is open tussen 10.00 en 13.00 uur voor reparaties.

Kerstlunch

De Schakel aan de Kolonel Verveerstraat houdt een kerstlunch. Vanaf 10.30 uur gaat de zaal open. De kosten bedragen € 7,50 per persoon. Opgeven op 035-6949312.

'Na zo'n incident knuffel ik mijn (klein)kinderen nog eens extra'

Politiechef André van de Beld is 1 december weg bij wijkteam

NAARDEN / BUSSUM - André van de Beld was de afgelopen zes jaar politiechef van Naarden-Bussum. Op 1 december is hij vertrokken vanwege de grootscheepse reorganisatie bij de Nationale Politie. De gebeurtenissen die hem zijn bijgebleven, zijn toch vooral de heftige dingen. Vermiste dorpsgenoten, dodelijke ongevallen, 'springers' voor de trein. "Het zijn de kerfjes op mijn ziel die ik nog precies weet."

Van de Beld liep met de burgemeester voorop in de stille tocht voor de slachtoffers van MH17. Foto: Bob Awick

Van de Beld, 52 jaar, twee meter lang, werd in 2008 chef Naarden-Bussum. Door de vorming van de Nationale Politie kwamen daar de laatste jaren de wijkteams van Huizen, Laren-Blaricum en Weesp-Muiden bij.

Een superwerkgebied, vindt de vertrekkende chef. "Natuur en stad, volks- en villawijken, allochten en autochtonen, de drukste snelweg van Nederland naast een natuurgebied. Dat vraagt van politiemensen dat ze kunnen schakelen. Het ene moment sta je op de oprit van een rietkapvilla een burenruzie over overhangende boomtakken te sussen, het andere moment sta je bij een ernstig verkeersongeluk op de snelweg."

Wat zijn voor jou de hoogtepunten?
"De betrokkenheid van de collega's. Een jaar geleden raakte een trimmer in Bussum zwaargewond toen hij werd aangereden. De man had alleen een sleutelbos bij zich, geen identificatie. De agenten die erbij waren, zijn vervolgens tot diep in de nacht gaan zoeken. Deur tot deur hebben ze de sleutels geprobeerd om er achter te komen wie de gewonde was en dat is gelukt. Dat vind ik nou mooi. Hieruit spreekt zo'n wil om mensen te helpen."

'André, dit pikken we toch niet', zeiden mijn collega's

"Het vinden van langdurig vermisten is ook een hoogtepunt. Zoals die Afghaanse vrouwen uit Naarden en Huizen die in hun auto gevonden werden in de Vecht bij Muiden. Zo'n uitkomst is droevig, maar het is toch mooi dat mensen teruggevonden worden. Die wetenschap geeft de familie rust. De onzekerheid over het lot van een familielid is erger dan te weten dat iemand dood is. Als politieman blijven deze zaken je wel bij. Bij elke vermissing komt het rijtje met eerdere vermisten opnieuw voorbij in je hoofd."

Hoe lang is jouw rijtje?
"Behoorlijk lang. Een stuk of twintig mensen. Het lijkt anoniem werk, maar door gesprekken met de familie, het zoeken van foto's, het ophalen van DNA, krijgt de vermiste een gezicht. Die verhalen vergeet je niet."

'Mooi als we een vermist kind binnen een half uur weer terugvinden'

Wat is je nog meer bijgebleven?
"De dood van twee meisjes uit Huizen door koolmonoxide. Ik heb toen collega's opgevangen die enorm aangeslagen waren. Met de ouders heb ik in het ziekenhuis de kinderen geïdentificeerd. Dat vergeet je nooit meer. Of Koninginnedag 2011. Ik was eindverantwoordelijk voor het feest in de hele regio: van de kleedjesmarkten tot een megakermis in Hilversum. Sprong er 's ochtends iemand voor de trein in het Naardermeergebied. Het hele treinverkeer van en naar Amsterdam lag plat. Het was heel dubbel: aan de ene kant was er groot feest en aan de andere kant veel verdriet. Je wilt zorgvuldig de toedracht van het incident achterhalen, voor de familie. Aan de andere kant wil je ook dat het treinverkeer zo snel mogelijk weer normaal verloopt. Ook elke 'springer', zoals we mensen noemen die zelfmoord plegen op het spoor, is me bijgebleven. Of de plek van het ongeluk of het verhaal van de familie."

Hoe ga je om met al die ellende?
"Ik drink thuis op de bank een colaatje en knuffel mijn kinderen en kleinkinderen nog een keertje extra. En ik heb het erover met een paar collega's met wie ik heel goed ben. Dan ga ik weer verder."

Dat zijn allemaal droeve herinneringen.
"Ik heb ook vrolijke herinneringen. Een klein jongetje dat zoek raakt en dat we binnen een half uur weer terugvinden, is mooi. Of dat we een inbreker oppakken en daarmee zo'n 40 nieuwe inbraken voorkomen, is ook mooi. Maar dat blijft toch minder hangen. Het zijn de kerfjes op mijn ziel die ik nog precies weet."

Zet er eens wat wapenfeiten tegenover.
"De horeca in Bussum is een stuk veiliger geworden door cameratoezicht en mobiele portiers. We hebben nu veel minder incidenten dan vijf jaar terug. Toen zetten we elk weekend de politiehond in en telden we op jaarbasis 30 gevallen van zwaar letsel door mishandeling. Of de Thuiszorgzaak. In Naarden en Bussum lichtten Oostblokvrouwen tientallen oude mensen op door zich aan de deur uit te geven voor de thuiszorg. Terwijl de een de bewoner aan de praat hield, sloop de ander naar binnen en roofde de woning leeg. We hebben de dames in kwestie kunnen aanhouden door de vasthoudendheid van collega's. Ze zeiden tegen mij: 'André, dit pikken we toch niet.' Die drive heeft het verschil gemaakt."

Hoe heb jij de vliegramp met de MH17 ervaren?
"Het begon voor mij toen een wijkagent belde dat een vliegtuig was neergestort in Oekraïne en dat separatisten beelden toonden van gevonden paspoorten. Op een daarvan prijkte het wapen van Naarden. We zijn ons meteen gaan voorbereiden op wat zou komen. Ik heb de burgemeester gebeld die op dat moment op vakantie was in China en heb afspraken gemaakt met het politiedistrict. Toen alles duidelijk was geworden, hebben we met de familie en de gemeente overlegd over de stille tocht en de begrafenis. Je wilt dat zo netjes mogelijk regelen."

Waarom ga je weg?
"Door de reorganisatie vervalt mijn functie. Daar komt een nieuwe functie voor terug: teamchef van de zeven gemeentes van Gooi-Noord. Dat weet ik al een tijd. Per 1 december maak ik plaats voor mijn opvolger, Barbara Goos uit Rotterdam. Ik ben intern bezig met een nieuwe functie."

Heb je tips voor haar?
"Doe je eigen ding. Ze treft een hele mooie groep collega's aan die heel betrokken zijn bij het werk. En zeven burgemeesters die graag samenwerken met de politie."

Wanneer is je afscheidsreceptie?
"Die is er niet. De politieleiding is van mening dat er met de reorganisatie zo veel leidinggevenden weggaan dat er geen afscheidsrecepties meer worden gegeven. Ik ben wel uit eten gevraagd door een aantal wijkagenten en heb nog etentjes staan met andere collega's en een paar burgemeesters."

BFC recht de rug

Bussumers tonen vechtlust en boeken zege

BFC moest hard knokken voor de punten. Foto: Bastiaan Miché

BUSSUM - Met een zwaarbevochten zege hebben de voetballers van BFC afgelopen weekend goede zaken gedaan. De Bussumers konden tegen het beter geklasseerde Vriendenschaar hun rug rechten en stapten met een knappe 1-0 zege van het veld.

BFC toonde vanaf de eerste seconde veel vechtlust en was erg geconcentreerd. Daar stond tegenover dat de tegenstander meer aan de bal was, maar door goed werken van BFC kwamen er geen kansen voor de ploeg.

BFC deed dat een stuk beter en zorgde voor rust al voor gevaar. De aanvallen waren goed, maar het afronden van de Bussumers kon beter. Voor rust bleven doelpunten, ondanks een paar leuke kansen, achterwege.
Na rust borduurde BFC voort op het goede spel van daarvoor. De tweede helft was nog maar net begonnen of BFC leek op voorsprong te komen door Mark den Boer. De Bussumse aanvaller rondde na een goede snelle aanval beheerst af. De goal werd echter afgekeurd door vermeend buitenspel. De afgekeurde goal gaf BFC echter wel het vertrouwen op een goede afloop. De Bussumers werden steeds sterker en creëerden de beste kansen. Halverwege de tweede helft kwam BFC terecht op voorsprong. Vanaf een afstand van pakweg 25 meter kon BFC-speler Davey du Maine een vrije trap knap tegen de touwen werken.

Na de Bussumse treffer probeerde de tegenstander terug te komen. De sterk spelende BFC-achterhoede kon echter voorkomen dat de ploeg echt kansen kon creëren. De tegenstander zorgde met slechts wat afstandsschoten voor gevaar, maar de ballen werden zonder problemen gekeerd door de goed keepende reservedoelman Jeroen Fokker. Het duel bleef tot de laatste seconden spannend omdat BFC vergat een tweede goal te maken.

Negende plaats
BFC klom door de zege op naar de negende plaats van het klassement. De Bussumers nemen daarmee vooralsnog even afstand van de gevarenzone. BFC heeft voor het kerstreces nog twee duels te spelen. Komend weekend wacht de Bussumse ploeg het treffen met het Amersfoortse VVZA dat een paar plaatsen lager staat. Een week later volgt nog een duel met concurrent Forza Almere, dat evenveel punten heeft.

Gooische aan kop

De Bussumse hockeysters speelden sterk. Foto: Bastiaan Miché

BUSSUM - Een knappe zege heeft de hockeysters van Gooische afgelopen weekend de eerste plaats opgeleverd. De Bussumse vrouwen versloegen de sterke concurrent Myra met 2-0 en hoorden achteraf dat de andere concurrent, Amstelveen, verloren had.

De Bussumse vrouwen waren over het hele duel een stapje sterker dan Myra. Vooral aanvallend was het team een maatje te groot. De Bussumers waren vooral aan het aanvallen. Daar stond tegenover dat de ploeg geen kansen weggaf aan de tegenstander.

Dat de Bussumers nu al eerste staan mag knap worden genoemd. De Bussumers klommen vooral de laatste weken stapje voor stapje naar boven en konden met een paar knappe zeges enkele sterke tegenstanders aan de kant zetten. Het duel van afgelopen weekend was het laatste voor het kerstreces. Het volgende duel staat pas komend voorjaar op het programma.
Late goal nekt hockeyers
Een week geleden leverde een late goal nog een zege op voor de hockeyers van Gooische, deze week kost een late goal de ploeg de kop. De Bussumse hockeyers verloren afgelopen weekend op het laatste moment van Victoria: 2-3.

De Bussumers leden dan wel een nederlaag, maar speelden toch sterk. Met goed hockey zorgde de ploeg meerdere keren voor gevaar aan de kant van de tegenstander en er werd gestreden voor de punten. De Bussumse treffers kwamen van Gregor Destree en Luc Smeets. Daarmee leek de ploeg heel even af te stevenen op een knap punt, maar de tegenstander kon de Bussumers op het laatste moment toch nog verslaan.

De Bussumers staan na afgelopen weekend nog steeds op de achtste plaats van het klassement. De achterstand op de top 5 van het klassement bedraagt echter slechts 3 punten.

SDO staat eerste plek af

BUSSUM - Sterk voetbal en goede kansen, maar toch een nederlaag voor de voetballers van SDO afgelopen weekend. De goed presterende Bussumse eersteklasser moest door een 2-1 nederlaag tegen SV Nieuw Utrecht de eerste plaats afstaan.

SDO speelde naar behoren en kreeg al voor rust kansen. Datzelfde gold voor de tegenstanders. De tegenstander van de Bussumers startte scherp en kreeg de eerste kansen. Het meeste gevaar kwam van de snelle Younes Makraou. SDO kon daar eveneens gevaar tegenover zetten, maar moest toch toestaan dat de tegenstander op voorsprong kwam na een tegen de touwen gekopte hoekschop. Na rust leek SDO een stuk beter dan de tegenstander en werd de druk op de goal van de tegenstander opgevoerd. Er volgden een paar goede kansen voor de Bussumers. Nadat eerst Rick van der Velden een grote kans naast schoot, kon Dennis de Loos wel scoren voor SDO. Daarna leek SDO op voorsprong te komen, maar de goal werd afgekeurd. De tegenstander had meer geluk en kon wel een tweede goal maken. Dat was SDO te veel.

HC Naarden sterk

De hockeyers van HC Naarden wonnen hun duel.

NAARDEN - De hockeyers van HC Naarden hebben afgelopen weekend het laatste duel voor de kerst gewonnen: Kikkers werd met 2-4 verslagen.

HC Naarden begon sterk en kwam al snel op voorsprong te staan. Eerst kon Reinier Snethlage de score openen, kort daarna kon Gijs Bommel de voorsprong voor HC Naarden verdubbelen. Na de tweede goal namen de Naarders wat gas terug. De tegenstander kon daarop een tegengoal maken, maar nog voor rust was de marge weer twee doelpunten door een goal van Max der Kinderen. Na rust kon HC Naarden de zege zeker stellen.

Nederlaag hockeysters
Waar de hockeyers wonnen, verloren de hockeysters van HC Naarden. De Naarder dames kwamen met 3-2 tekort tegen Reigers. HC Naarden startte ondermaats en dat werd goed benut door de tegenstander. Al snel stond Reigers op een 2-0 voorsprong. HC Naarden kon met een goal van Lisanne de Lange wat terugdoen, voor rust werd het alweer 3-1. Na de thee zette HC Naarden aan om een ommekeer te forceren, maar dat bleek tevergeefs.

Sterke counter nekt voetballers NVC

NAARDEN - Vooral doordat de tegenstander erg goed counterde hebben de voetballers van NVC afgelopen weekend een nederlaag geleden tegen Kampong. De Naarders hadden kansen, maar verloren geflatteerd met 0-3.

NVC had het hele duel goede kansen tegen de geslepen Utrechters. De Naarders maakten steeds het spel en waren het meest aan de bal. Er kwamen ook kansen, maar het ontbrak de ploeg aan scherpte met afronden. Kampong loerde steeds op de counter en kon met deze tegenstoten voor veel gevaar zorgen. Voor rust leverde dat al twee doelpunten op. Na rust maakte Kampong ook een derde goal. NVC probeerde wel wat terug te doen, maar vergat te scoren.

NVC staat na afgelopen weekend op plaats 10 van het klassement.

Zaterdag geen koploper meer
De zaterdag van NVC heeft afgelopen weekend de eerste plaats af moeten staan aan OSM'75. De Naarders verloren met 2-1 van de concurrent aan kop. NVC zakte af naar de derde plaats.

NVC speelde sterk en leek op de meeste momenten heer en meester. De tegenstander had aan twee kansjes genoeg om te scoren en de zege te pakken. NVC kreeg ook wel kansen, maar had pech: veel ballen belandden op de paal, de lat of tegen de doelman.

Sinterklaas voor alle kinderen

90 kinderen in armoede vieren feest

Elisa Nooij van de Sinterklaasbank. Foto: Sander Boer Fotografie

door Jessica de Jong

NAARDEN / BUSSUM - Nog een paar nachtjes slapen en dan is het weer zover: pakjesavond. Ook dit jaar heeft de Stichting Sinterklaasbank het initiatief genomen om er ook voor 90 kansarme kinderen uit Bussum, Naarden en de Hilversumse Meent een feest van te maken om nooit te vergeten.

De Bussumse Elisa Nooij staat aan de bakermat van de stichting. Zij zorgt dat er cadeautjes komen voor gezinnen die hier zelf niet toe in staat zijn. Alles gaat gepaard met een mooi feest in de Koepelkerk, versierd door de Feesterie uit Bussum, en snoepgoed gesponsord door lokale winkeliers. "Helaas is de Sinterklaasbank nog steeds nodig", vertelt Elisa. "Het aantal aanvragen stijgt per jaar. In het hele Gooi begonnen we een paar jaar geleden met 55 kinderen, dat zijn er nu 400. Inmiddels werken we ook landelijk. Was dit een eigen bedrijf dan was die uitbreiding mooi geweest, maar hier baal ik echt van."

'Het aantal aanvragen stijgt per jaar. Ik baal daar echt van'

Elisa vertelt dat het nog steeds een uitdaging is om alle kinderen te bereiken die echt in aanmerking komen voor een mooi sinterklaasfeest. "Er zijn nog steeds kinderen die wij niet vinden, maar er wel recht op hebben. Zo werken we sinds kort samen met Jaqueline Zuidweg die in Naarden woont en zzp'ers en mkb'ers helpt met schuldsanering. Dat is voor ons echt een mooie, nieuwe doelgroep. Zelfstandig ondernemers zijn vaak trotse mensen die gewend zijn hun eigen broek op te houden. Toch zie je daar heel veel ellende en kunnen ze maar net hun hoofd boven water houden. Het is dan mooi als we toch wat kunnen betekenen voor zo'n gezin. Ik denk dat deze mensen het nog zwaarder hebben dan de mensen die aankloppen bij de Voedselbank. Die organisatie screent vooral het inkomen, maar er zijn meer criteria. Neem bijvoorbeeld het sociale netwerk, dat is heel belangrijk. Ik ken mensen die bij de Voedselbank lopen maar wel in een auto rijden, een mooie mobiele telefoon hebben en van vrienden kaartjes voor de Efteling krijgen. Ondertussen komen ze rond van maar 70 euro per week, maar door de hulp uit hun omgeving redden ze het wel."

De kinderen die zijn uitgekozen mogen allemaal een nieuw cadeau uitzoeken van rond de 30 euro. Een van de vrijwilligers vertelt dat het erg leuk is als ze een keer iets gloednieuws krijgen en dat op school kunnen laten zien. "Ze hebben vaak niets en het is droevig om te zien dat dat ook in 't Gooi voorkomt. Ouders kunnen best vertellen dat er geen geld is voor een groot verjaardagscadeau, maar tijdens Sinterklaas is dat toch anders. Leuk om te vertellen is dat we voor alle kinderen dit jaar een kaartje hebben voor Monkeytown, want een uitje is er voor deze gezinnen nauwelijks bij." Bij de voorbereidingen komt veel kijken. Voor Naarden, Bussum en de Hilversumse Meent zijn vier vrijwilligers actief. Elisa zelf werkt van september tot nu ongeveer 30 tot 40 uur als vrijwilliger voor het project naast haar eigen baan. "Het kost mij heel veel tijd en ik verwaarloos mijn eigen gezin. Maar ik krijg er wel heel veel energie van. Ik vind het belangrijk dat mensen een stukje van zichzelf geven aan een ander."

'Het gaat mij ook heel erg om bewustwording. Er heerst armoede in 't Gooi'

Dit jaar heeft de Sinterklaasbank genoeg geld om voor iedereen een mooi presentje te kopen. Hiervoor hebben ze donaties gekregen en er waren vele initiatieven van bijvoorbeeld scholen om geld in te zamelen. "Ook vier vrienden die allemaal 50 werden hebben voor hun verjaardag geen cadeau maar een donatie voor ons gevraagd, dat is mooi om te zien", vertelt Elisa. "Het gaat mij ook heel erg om de bewustwording. Want zelfs in 't Gooi, dat door iedereen als rijk wordt gezien, heerst armoede."

Auteur: 'Dit boek zet mensen aan het denken'

Bussumer schrijft thriller over geheime gevechtseenheid

De trotse Albert van der Linden met zijn debuutroman. Foto: Mireille Detrixhe

door Mireille Detrixhe

'Angst is je allergrootste vijand. Waakzaamheid is je allergrootste vriend'

Bussum - Zijn droom is uitgekomen: Bussumer Albert van der Linden heeft zijn eerste boek uitgebracht. Een spannende roman over de onmenselijke trainingen en gevaarlijke operaties die een lid van de geheime gevechtseenheid 'Negen' moet ondergaan. "Dit boek zet mensen aan het denken en dat is precies mijn bedoeling."

Albert wil met zijn boek 'Negen' iets losmaken bij de mensen. "Vanuit angst worden mensen gemanipuleerd. Dat zou niet moeten en daar wil ik mensen graag bewust van maken", geeft hij aan. Niet voor niets staat in zijn eigen boek als eyeopener de tekst: 'Angst is je allergrootste vijand. Waakzaamheid is je allergrootste vriend'. John Urwin is een van zijn schrijvershelden. 'The Sixteen' van John Urwin inspireerde mij enorm", legt Albert uit. "Hij waarschuwt de wereld voor conflicten en dat we het anders moeten aanpakken. En daar ben ik het volledig mee eens", roept Albert vol bewondering alsof het zijn missie is de mensen daar bewust van te maken. Zijn interesse in de wereld van de geheime diensten is meteen duidelijk. Albert kan er uren bevlogen over praten. Zijn interesse in personen die over de hele wereld geheime missies uitvoeren, werd mede gewekt doordat Albert zelf martial-artstrainingen volgt. "Het is een vecht- en verdedigingssport die je bewust maakt van gevaren om je heen en je helpt waakzaam te zijn". Als veertienjarige jongen keek Albert al bewonderend naar Bruce Lee. "Die vent was zo uniek", zegt hij. "Ik was altijd, en dat klinkt misschien gek, op zoek naar iets hogers. Naar meer verdieping. In de beoefening van martial arts heb ik dat nu gevonden", geeft hij aan. De grootste uitdaging was om een realistisch beeld op papier te zetten, over personen die vaak via een opgelegde, onmenselijke trainingswijze in speciale teams terechtkomen om vervolgens met gevaar voor eigen leven geheime opdrachten over de hele wereld uit te voeren.
"Het is echt een droom dat het nu uitgegeven wordt", zegt hij trots. "Zeker met mijn achtergrond. Ik kom zelf uit een groot gezin en ging op mijn veertiende al werken. Simpelweg omdat het moest. Veel Nederlandse les heb ik dus niet gehad, maar ik liet me niet weerhouden te gaan schrijven. Toen een jaar of vijf geleden een vroegere schooljuf zich met de taalcorrecties ging bezighouden, bedacht ik pas het plot. Zij heeft mij ook gestimuleerd om verder te schrijven. Wie had dat gedacht? Dat ik als onderhoudsmonteur van verwarmingen nog eens een thriller op mijn naam zou zetten. Dat vind ik echt heel speciaal. Wat betreft doorzettingsvermogen lijkt de hoofdpersoon wel op mij."

'De afgelopen jaren leken soms een grote droom'

SDO beleeft voetbalsprookje met hoofdrol voor Bussumse spelers

Een deel van de 'harde kern': keeper Rolf Hazelaar en spelers Maikel van Latum, Dennis de Loos, Zeno Peereboom en Martijn Hendriks. Foto: Sjoerd Stoop

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - Je mag het met recht een wonder noemen: de voetbalescapades van het Bussumse SDO. Nog maar een paar jaar geleden speelde het eerste elftal van de Bussumse voetbalclub slechts een schaduwrol en acteerde het rond de lagere klassen van het Nederlandse amateurvoetbal. Tot alles opeens lukte: het voetbal werd beter, er werden resultaten geboekt. Ze hoefden het maar aan te raken: alles werd goud. De eerste klasse werd gehaald en ook daar doen de Bussumers het momenteel, met een punt achter de koploper, erg goed. "Dat het nu zo goed gaat kunnen we nauwelijks bevatten. De afgelopen jaren leken soms een grote droom", zeggen spelers van de 'harde kern'.

Het gebeurt wel vaker dat amateurvoetbalclubs razendsnel opstomen naar de top. Voorbeelden genoeg. Aan het hoofd van de amateurclub staat dan een grote sponsor. Met veel geld worden topamateurs en ex-profs naar de club gehaald en wordt met een noodgang de weg naar de top gemaakt. Dat geldt op geen enkel vlak voor SDO. Het wapen van de Bussumse club? Een stel Bussumse voetballers met een trouw hart voor de club en genoeg voetbaltalent en aan het hoofd een Bussumse coach.

'Voetballend hebben we wel wat stappen gezet. We zijn meer ervaren'

Van het elftal dat enkele jaren geleden nog, net gepromoveerd, als derdeklasser op het veld stond staan er velen nog steeds. Een voorbeeld: keeper Rolf Hazelaar en spelers Martijn Hendriks en Zeno Peereboom. En zo kun je er nog wel een paar opnoemen. De meesten die het team de afgelopen jaren kwamen versterken speelden al voor SDO, zoals Dennis de Loos en Maikel van Latum. Er kwamen wel wat spelers van andere clubs, maar die zijn op de vingers van één hand te tellen. SDO deed en doet het met echte Bussumers en een paar Naarders, echte SDO'ers bovenal. Datzelfde geldt voor de staf. SDO promoveerde de afgelopen jaren keer op keer met clubman Rick Schipper aan het roer. Nu op de bank: teammanager Hans Fokker, leider en ex-speler Jeroen van der Geest en hoofdcoach Ronald Heerschop. "We kennen elkaar door en door en we hebben de laatste jaren als een hecht team gewerkt om te komen waar we nu staan. Dat helpt allemaal mee aan ons succes", zeggen de spelers.

We gaan even een paar jaar terug, 4 klasses lager. Wat stond er toen?
"We waren toen al met veel dezelfde jongens als nu. We speelden al heel lang samen. Het was het moment dat coach Rick Schipper aan het roer kwam. Er was een doel: een goede tweedeklasser worden. Dat leek op voorhand al best een zware klus, want SDO speelde al jaren zo rond dezelfde klasse. We begonnen echt aan een avontuur."

'We gaan als spelers nu heel anders met het voetbal om'

Er volgde snel succes en SDO klom op...
"Voetballend werden we al snel sterk, beter dan de rest. Je kon dat goed merken toen we derde klasse speelden. Toen waren we verreweg de sterkste ploeg van de klasse, een jaar eerder trouwens ook. Toen we de tweede klasse haalden, dachten we dat het zwaarder zou worden. Dat werd het ook wel, want voetballend moet je als tweedeklasser echt wel je mannetje staan. We dachten dat het even zou duren voordat we met de betere teams van de klasse mee konden doen. Vlak achter de toppers deden we echter al snel goed mee. We haalden zelfs de play-offs. We hadden wat geluk en promoveerden naar de eerste klasse. Dat was meer dan we hadden verwacht en vooral ook heel snel. Het was echt één groot feest."

Vergeleken met nu en toen: veranderde er veel?
"Voetballend hebben we aardig wat stappen gezet. We zijn meer ervaren, spelen goed samen. Voor de rest staat er grotendeels nog dezelfde spelersgroep. Het afgelopen jaar hebben een paar jongens het team versterkt, maar over het algemeen rusten we op de vaste kern. Datzelfde geldt voor de staf. We hebben lang onder dezelfde coach gewerkt. Pas afgelopen jaar veranderde dat. En verder: er staan nu veel meer toeschouwers langs de kant. Vaak staat het echt helemaal vol. Het leeft enorm. Dat geldt niet alleen voor de supporters, maar zeker ook voor ons. Daar komt nog eens bovenop dat we als spelers nu anders met het voetbal omgaan. Een paar jaar geleden stonden we met elkaar de avond van tevoren nog wel eens met elkaar aan de bar. Dat kunnen we ons nu niet meer veroorloven. We moeten er als team staan op zondag. Als eersteklasser kun je geen slechte dag hebben, dan verspeel je punten en word je weggespeeld. Voetbal speelt nu voor ons een veel grotere rol. Dat samen aan de bar hangen doen we heus nog wel hoor, maar dan vooral op andere dagen."

Bestuur trots

Dat het eerste elftal steeds maar weer presteert, maakt het SDO-bestuur trots. "Het leeft enorm. Voor de hele club", zegt SDO-bestuurder Ron Peffer.

Het succes zorgt er wel voor dat SDO verandert. "We moeten als club zaken aanpakken waar we eerst geen moment aan dachten. Er komt heel veel op ons af. Maar het trotse gevoel overheerst. Dat geldt voor alle SDO'ers."

Nu dus de eerste klasse. Het gaat weer goed...
"Dat verbaast de spelers ook. Een jaar geleden moesten we erg wennen aan de klasse. We verspeelden ook best wel wat punten. De tegenstanders waren sterker dan we de jaren daarvoor gewend waren. We werden toch zesde. Dat was al heel wat. Meer dan we verwacht hadden. Afgelopen zomer begonnen we ook slecht. Vooral gedurende de eerste bekerduels moesten we zoeken naar vorm. Het eerste normale duel pakten we een punt, het tweede verloren we fors. Daarna werd het steeds beter. We staan nu op een punt na eerste en mogen komend voorjaar al meedoen aan de play-offs om te kunnen promoveren naar de hoofdklasse. We kunnen het nauwelijks bevatten."

Wat mogen we nu verwachten?
"We hebben nu een goede reeks achter de rug en doen goed mee, maar er kan nog veel veranderen. We gaan nog veel sterke tegenstander tegenkomen. Maar nu we de play-offs al gehaald hebben, denken we wel na over wat er straks gaat komen. We hebben een kans om de hoofdklasse te halen, maar we hebben nog een hele lang weg te gaan. Het wordt nog heel zwaar, zeker straks met de play-offs zelf. Dan treffen we hoe dan ook de betere amateurelftallen van de streek. Voordat we daar klaar voor zijn, moet er de komende maanden nog heel wat gebeuren. We leven nu nog van dag tot dag en van week tot week. We werken eraan om onszelf te verbeteren. We hopen voetballend beter te worden. En elk resultaat dat we halen, nemen we mee. Dat we bovenaan meedoen voelt al als een groot cadeau."

Kan deze ploeg de hoofdklasse aan?
"Nu zullen we nog wel wat tekort komen, maar straks zou het zomaar kunnen. We moeten afwachten waar we over pak 'm beet een half jaar staan."

En de verdere toekomst. Houdt het team stand?
"Voor zover we dat nu kunnen beoordelen wel. Een groot deel van het team zal er in ieder geval de komende jaren nog wel staan. Er zullen vast enkele jongens een stapje hogerop maken, maar dat moeten we afwachten. Voor het grootste deel voelen we ons gewoon SDO'ers, we voetballen al jaren samen. Waarom zouden we dat opgeven? We staan er nog wel even. Daarna moet de jeugd het overnemen. Een hele klus om dat voor elkaar te boksen de komende jaren."

Albert Heijn winkel geheel links.

Het is 1914. Er zijn al zo'n vijftig filialen van het Zaanse kruideniersbedrijf, als Albert Heijn een stuk grond koopt op de hoek van de Kapelstraat en de Havenstraat. In die tijd een toplocatie in het Bussumse centrum, op het kruispunt van twee drukke winkelstraten. Opmerkelijk is dat het Albert Heijn persoonlijk is ("koopman te Zaandam") die eigenaar van de grond wordt en de benodigde papieren voor de bouw van een woon-winkelpand ondertekent.

In de zomer van 1914 is het pand Havenstraat 21 klaar en opent de kruidenierswinkel. Uiteraard met toonbankverkoop. Tot in de zestiger jaren zal Albert Heijn op deze locatie gevestigd zijn. Dan is het niet meer mogelijk om de moderniseringen binnen het grootwinkelbedrijf op deze plek te realiseren. Op de hoek van de Brinklaan en de Kerkstraat (nu Scapino) opent het concern een grote zelfbedieningszaak.

Vergunningaanvraag, getekend door Albert Heijn zelf.
Voorgevel winkel
Het pand nu.

Velen kennen het voormalige Albert Heijnfiliaal aan de Havenstraat als "Blommesteyn, kantoorartikelen". Nu heeft Schoonenberg (hoorapparaten) er een winkel.

Hans Jonker

BoxspringBoxxer is echte outletwinkel

Hier zijn altijd koopjes

De BoxspringBoxxer. Foto: Sjoerd Stoop

BUSSUM - Beter Bed aan de Vlietlaan heeft plaatsgemaakt voor BoxspringBoxxer. In de winkel staat Erik van Strijland die ook al bij Beter Bed werkte. Hoewel het gezicht hetzelfde is, blijkt de formule geheel anders en uniek te zijn.

Rene Gebicke vertelt dat hij fabrikant is van boxsprings. "We hebben alweer 20 jaar een eigen fabriek in Roemenië waar we sinds 10 jaar ook eigen boxsprings vervaardigen. Het voordeel is dat we een korte levertijd hebben en alle maten en kleuren kunnen leveren. Toen een kennis vroeg om dit pand over te nemen hebben we ja gezegd. Normaal gesproken 'doen' wij geen winkels. Maar dit leek ons een mooie kans. We zijn een echte outletwinkel. Er is geen tussenhandel. Het product komt zo uit de fabriek hier in Bussum terecht, zonder tussenhandel. Dat betekent dat we de prijzen mooi laag kunnen houden."

Het pand in Bussum is heel groot en er staan vele elektrische en vaste boxsprings. "Ze slapen heerljik. We verkopen ook kussens, toppers, matrassen en dekbedden. We leveren precies dezelfde kwaliteit als in de dure winkels, alleen bieden wij alles voor een mooie prijs aan."

Ambacht centraal bij Charm

Shahrokh (links) met zijn team in de winkel. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Juwelier Chram wordt sinds een paar maanden gerund door Shahrokh Sadeghi. Deze vakman heeft zijn roots in Iran maar leerde de kneepjes van het vak in Nederland. Hij heeft ruim 30 jaar ervaring in het zetten van diamanten.

Zijn handen kunnen maken wat zijn ogen zien. Of het nu gaat om het vervaardigen van een 3D-broche, een diamant in een ring zetten of het repareren van een horloge: deze vakman staat voor iedereen klaar. Behalve zijn vaardigheden beschikt hij bovendien over een gulle lach en een boeiend verhaal. Shahrokh kwam namelijk als vluchteling naar Nederland en heeft jarenlang keihard gewerkt en zich bewezen in de diamantwereld. Dat hij nu zijn eigen winkel heeft geopend is dan ook een droom die uitkomt.

Hoewel in Bussum al vele juweliers te vinden zijn, kan Charm zich echt onderscheiden met het eigen atelier met smeltkamer waar alles met de hand wordt gemaakt. Ook is het mogelijk sierarden en horloges in te ruilen. De zaak oogt bovendien licht en modern. In de vitrines liggen allerlei prachtige sieraden: van sierlijke trouwringen tot hippe armbanden.

Juwelier Charm is te vinden aan de Veerstraat 6 in Bussum in het pand waarin voorheen Style zat.

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

WINTERBANDEN te koop vanwege inruil Volvo XC-90 4 stuks Bridgestone (excl. velgen) type BR235/60H18XL profiel voor 4.8, achter 5.6, prijs
€ 200,-. Mob. 06-53 291 226

Weer volop mooie
kerstbomen
vanaf 11 euro
www.deboerdierenruiter.nl Muiderberg

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service
Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

Inkoop ANTIEK SPEELGOED van 1850-1970. Treinen- Auto's-Vliegtuigen-Boten-Stoom etc. Van blik, hout, kunststof of papier. Info 06-81472726

WONINGEN TE HUUR GEVRAAGD! Voor expats & organisaties Interhouse Hilversum 035-303 13 20
www.interhouse.nl

SCOOTERS Nieuw & gebr. scooterdumper.nl. Vespa en Piaggio met hoge korting uit voorraad ! Reparatie / onderhoud / verzekeringen / scooterlease / accessoires. Bloemendalerweg 41a Weesp 0294-414108 / 06-12868539 info@scooterdumper.nl

Heerlijke jacks en gevoerde vesten voor de winter met hoge kortingen bij Outlet Store in Baarn Laanstraat 41 (Naast de Bruna) open di. - zat. van 10.00 - 17.00 uur.

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Te huur in Naarden: Energiestraat 14e moderne, volledig gestoffeerde kantoorruimte met airconditioning van 360 m² op de eerste verdieping. Uitstekend onderhouden met een hoog afwerkingsniveau en veel licht. Airco-Alarm-Eigen CV Installatie-Daglicht lampen-Eigen opgang- en met maar liefst 3 eigen privé parkeerplekken. Huurprijs 1250 euro per maand. Voor informatie Vos-Beheer dhr. Dick Vos tel.: 06-51083335

Bent u vader/moeder of verzorger van een jongere met een beperking? Wist u dat een vrijwilliger u daarbij thuis kan ondersteunen? Versa Vrijwillige Thuishulp, 035 6947455 ma.- vr. 10-12 uur; vthbussum@versawelzijn.nl; www.versa
welzijn.nl/vrijwilligethuishulp

Deze week:
Snitzels;
100 gram € 1.25

Rib eye;
100 gram € 2.50
2 Rookworsten € 5.50
Uit eigen worstmakerij
en rokerij
Saucijzenstaaf;
per stuk € 3.75
Grillworst;
100 gram € 1.30
Coburger ham;
100 gram € 2.25
Kwaliteitslagerij Marc Broodbakker
burg J.Visserlaan 10 Naarden 0356940045

SATURDAYNIGHT DINNER BINGOSHOW. Zaterdag 13 dec. SnookerClub Bussum. Ticketverkoop: www.dinnerbingo.nl

Gevraagd: (defecte) vaat/wasmachine, droger, fornuis, fiets, radiator. Gratis opgehaald. Tel.: 06-34606808

Schilderwerk groot of klein.
Binnen of buiten SCHILDER PMC biedt u altijd een vrijblijvende offerte 06-53148137
34 jaar ervaring
pharskamp@hetnet.nl

Te huur aangeboden:
Garagebox, voorzien van elektra, gelegen aan de Gr. W. de Oudelaan te Naarden. Voor inlichtingen: tel.: 035-6932847

SATURDAYNIGHT DINNER BINGOSHOW zaterdag 13 dec. SnookerClub Bussum. Tickerverkoop: www.dinnerbingo.nl

T.h. mooie opsl./bedr. ruimte (140 m2 voor € 675 p/m.) in Nederhorst den Berg. Tel.:
06-54271409

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 60,-
Tel.: 035-8870159

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden.
Vrijbl. prijsopgaaf. Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

GARAGEBOX te huur, Naarden, Pr. Beatrixhof, nabij Vesting.
€ 125,- p.m. Tel.: 06-53504070

Bootzeilen/dektenten te
koop.
Meer info:

www.dekzeilenspecialist.nl of
bel 06-55771928

FEESTJE? Gratis Feestzaal tot 120 pers. in Bussum. Meer info 06-53319921 .

Voor heerlijke ontspanningsmassages bel je Claudia 06-84820439, alleen op afspraak ma. t/m zat.

Docent wiskunde geeft bijles 06-19057155

Taxi naar of van Schiphol vanuit Naarden/Bussum
€ 50,- Goodkinds Taxiservice
06-26984855.

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Vanaf 6 december verkoop kerstbomen op het marktterrein bij de fontein. Wegens 25-jarig bestaan gratis zakje bloembollen bij aankoop van een kerstboom.

Feestje? Gratis feestzaal tot 120 personen in Bussum. Meer info 06-53319921.

Dagbesteding op zorg-
boerderij Hoeve Welgelegen.
Een unieke plek in het
buitengebied van Naarden. Meer info vindt u op:
www.zorgboeren.nl/hoevewel
gelegen of bel 035-6953204

Te koop: Kittens, Siamees kortharige, raszuivere sealpoint. Poezen geboren op 1-5-2014, prijs n.o.t.k. Bel: 06-51285688 of na 17.00 uur 035-6918116 fam. Gerkens

Schoonheidssalon Roza, nieuwe naaldloze mesotherapie is anders verzorgd anders ook medische pedicure, tel.:
035-6981798

Ervaren schoonmaakster nodig? Bel dan Barbara
06-496 19 518