NaarderNieuws

27 februari 2014

NaarderNieuws 27 februari 2014


Onrust om subsidiestop

Reddingsbrigade trekt aan noodrem

NAARDEN - Volgens de gemeenteraad kan het KNMR-station in Huizen prima de taken overnemen van de Reddingsbrigade Naarden (RBN). Deze laatste partij meent juist het tegenovergestelde en trekt aan de noodrem. "De hulpverlening op het water komt in gevaar. We hebben dit jaar 76 mensen gered. Tijdens 25 acties was de boot uit Naarden de enige op het water."

De RBN ontvangt dit jaar voor het laatst de gemeentelijke subsidie van ruim 16.000 euro. De gemeenteraad redeneert dat de veiligheid op de Naardense wateren wordt gegarandeerd door de 24-uurs beschikbaarheid van de Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij (KNRM). De RBN kan geen 24-uurs dekking garanderen omdat ze met vrijwilligers werken. Gemeenten zijn overigens niet verplicht om een eigen reddingsploeg te hebben. Zo heeft de gemeente Muiden ook geen eigen ploeg. De gemeente zet de brandweer in bij grote incidenten en bergingswerken kunnen hulp bieden bij vastgelopen boten.
Volgens de Reddingsbrigade uit Naarden komt door het intrekken van de subsidie het aantal reddingboten en de capaciteit voor het redden van mensen in gevaar. "De Randmeren worden steeds drukker bezocht en bevaren en ook neemt de recreatievaart toe. Het komt steeds vaker voor dat er meerdere reddingsacties tegelijkertijd plaatsvinden en het aantal mensen in nood toeneemt. In het afgelopen jaar kwam het zelfs twee keer voor dat er op hetzelfde moment drie reddingsacties plaatsvonden, waarbij meerdere reddingboten ingezet werden. Hierdoor ontstaat een steeds grotere behoefte aan meerdere beschikbare reddingboten in de regio van Naarden."

Daarnaast laat de Naarder ploeg weten dat het KNRM-station in Huizen vorig jaar 129 keer uit moest rukken voor een hulpverleningsactie. "Dit zijn er meer dan de norm van maximaal 100 hulpverleningen die de KNRM per station stelt. Als Naarden wegvalt, ontstaan daar capaciteitsproblemen en zullen onwenselijke wachttijden op hulpverlening ontstaan."

Rotonde 's nachts volgezet met geroofde spullen

Foto: Bob Awick

Een paar stoelen, tekoopborden en een verdwaalde slee. Jongeren hebben afgelopen weekend 's nachts de rotonde op de Keverdijk volgezet met uit de hele buurt weggeroofde spullen, voor het zogenaamde 'rotondespel'.

De rotonde werd zondagnacht volgezet. Waar de spullen vandaag komen, wordt nog onderzocht. Afgelopen zomer was het op een Bussumse rotonde ook al een paar keer raak. Toen waarschuwden agenten ook voor het spel: de spullen worden gestolen en soms zelfs gesloopt. De jongeren kunnen daarvoor vervolgd worden.

Mannen gepakt voor straafroof

NAARDEN - Twee mannen hebben afgelopen weekend met veel geweld een straatroof gepleegd op de Gerard Doulaan.

De twee mannen beroofden een Naarder (24). Een van de daders stond plots achter het slachtoffer en sloeg de man met een voorwerp tegen z'n hoofd. Het slachtoffer zakte op de grond en kreeg vervolgens nog een paar rake klappen van de daders. Daarna vroegen ze om de telefoon van het slachtoffer, maar de man verkocht de twee daders een 'nee'. De twee sloegen vervolgens op de vlucht. Het slachtoffer kon opstaan en om hulp vragen. Meerdere agenten hebben vervolgens gezocht naar de daders. Op de Jan ter Gouwweg toffen ze een van de mannen aan. De ander kon later met een hond worden opgespoord. Het slachtoffer werd door een ambulance vervoerd naar het ziekenhuis.

13

keer werden er zakkengerold in Naarden vorig jaar volgens cijfers van de gemeente

Naarden Historie en Monumenten

Auteur: F.W. Drijver. Het werk bestaat uit twee delen, maar het eerste deel wordt niet als zodanig aangeduid. In elf hoofdstukken wordt de historie verhaald; van Oud Naarden 1000 jaar geleden, tot het Naarden van de jaren 20, waarin de schrijver de voorzitter was van de commissie die krachtig actie voerde tegen het plan Naarden en Bussum samen te voegen. Daarna tien hoofdstukken over Monumenten. 112 pagina's en 19 pagina's fotografische afbeeldingen.

Het tweede deel heet 'Geschiedkundige bijzonderheden'. In 23 hoofdstukjes beschrijft Drijver gebeurtenissen, gebouwen en plekken in Naarden, van vroeger en actueel, zowel binnen de vesting als daarbuiten. 76 pagina's en 7 pagina's fotografische afbeeldingen. Eén hoofdstukje gaat over de Israëlische gemeente. De joodse gemeente had toen nog maar enkele leden en de voorganger had grote moeite zich bij de veranderende omstandigheden neer te leggen. De synagoge aan de Korte Marktstraat was op 21 juni 1935 gedeeltelijk ingestort en werd afgebroken.

Ook actueel in 1936 was het hoofdstukje over de namen die straten moeten krijgen op de Schapenmeent (Keverdijk). Zo is de Anna Meursstraat vernoemd naar de vrouwelijke parlementair, die op last van de Kozakken, op 29 november 1813 de vesting opeiste.

De schrijver, ds. Drijver (1860 - 1940), was predikant van de hervormde gemeente. Hij verzette zich in de jaren '20 furieus tegen een fusie met Bussum en werd leider van een volksbeweging. Een warmbloedig mens en een zeer vrijzinnige dominee.

De gelijmde boeken (met naam) zijn in 1932 en 1936 uitgegeven door Drukkerij De Kroon in Hilversum.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaren van de 2 delen is te koop voor 25 euro. Mail of bel Oosterom: n.c.oosterom@hetnet.nl of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt oude boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een scholingsproject in Kirinda (Rwanda).

Over tijden die voorbij zijn

In de oorlogswinter 1813-1814 togen Joseph Marie Bourelly en Marie François Benjamin Mouillard, beiden leidinggevende in het garnizoenshospitaal in de Vesting, vrijwel dagelijks naar burgemeester Willem Poele om bij hem het overlijden van een militair aan te geven. Na registratie werden de doden aan de zuidwestzijde van de Grote Kerk op het kerkhof met enig militair vertoon ter aarde besteld. Telkens was het daar zoeken naar een vrije plek. Poele had zijn zorgen hierover reeds kenbaar gemaakt en toen hij er met de officier van gezondheid een kijkje ging nemen, constateerden zij dat er lijken lagen die slechts met een voet aarde waren bedekt.

Deze onhygiënische toestand eiste direct een oplossing, waarop de Vestingcommandant een gedeelte bedekte weg tegenover de rechterface van bastion Oranje tot begraafplaats liet bestemmen. Kapitein-ingenieur Willem Lobry werd met de uitvoering belast. Op zijn kantoor, Kloosterstraat 11, zou vanaf 21 februari 1814 worden bepaald op welke uren er daar - het is de wapenplaats nabij de Oostbeer - begraven mocht worden.

Meer weten? Het staat met nog veel meer interessante informatie in de jongste aflevering van De Omroeper, het historisch tijdschrift voor Naarden. Een abonnement op het kwartaalblad kost € 17,50 per jaar. Abonneren: (035) 6946860 of info@stichtingvijverberg.nl en www.stichtingvijverberg.nl.

Naarden:
*PGN Grote Kerk 10.00 u. ds. J.P.Schouten
*
RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistieviering; za. 01/03 17.30 u. Eucharistieviering
*
Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. ds. B. Aarnoudse; 17.00 u. ds. B. Aarnoudse

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistieviering pastor M. Sendecki; 01/03 17.00 u. Mariënburg pastor M. Sendecki
*RK St. Jozefkerk 11.00 u. pastoor C. Fabril
*
PGB Wilhelminakerk 10.00 u. ds. H. van Dijk
*
PGB Verlosserkerk 10.00 u. mw. ds. J. de Blois
*
PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. B. Berkhof
*
PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. C. Geluk; 17.00 u. ds. I. Hoornaar
*
Remonstrantse Gemeente N-B 10.30 u. dr. H. Siebrand
*
Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB 10.30 u. mw. I. Hörst
*
Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. ds. G. van Hiele
*
Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B 10.00 u. drs. J. Lotterman
*
Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. D. Durieux
*
Het Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*
De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst; 11.15 u. Kinderdienst

Weerbericht

Tijdelijk wisselvallig, aanhoudend zacht
Na een paar voorjaarsachtige dagen is het wederom wisselvallig geworden. Een westelijke luchtstroming blijft de scepter zwaaien. Het weer blijft daarmee geregeld onder invloed staan van Atlantische depressies. Als gevolg hiervan blijft het weer op en af gaan. De maxima blijven iets boven de norm voor de tijd van het jaar. In het weekeinde is er kans op nachtvorst.

Donderdag en vrijdag
Donderdag is het eerst nog tamelijk helder. Geleidelijk neemt de bewolking toe. In de loop van de dag gaat het regenen. De zuidenwind wakkert aan tot vrij krachtig. Het wordt 9 graden. Vrijdag wordt een wisselvallige dag. Af en toe schijnt de zon, afgewisseld door enkele buien. Er waait een matige zuidenwind. Het wordt in de middag 8 à 9 graden.

Het weekeinde
Zowel zaterdag als zondag is het licht wisselvallig. Het is daarbij wisselend bewolkt. De zon schijnt nu en dan, maar er schuift ook geregeld bewolking over. Lokaal kan het wat regenen. Er waait een matige zuiden- tot zuidwestenwind. Overdag wordt het 9 à 10 graden. De nachtelijke minima dalen tot dicht bij het vriespunt met kans op lichte vorst aan de grond.

Weetje
De meteorologische winter van 2013-2014 loopt zaterdag ten einde. Het is de op een na zachtste winter geworden sinds minstens het begin van de waarnemingen in het jaar 1706. Alleen de winter van 2006-2007 was nog iets zachter. Slechts op 10 nachten kwam het tot lichte vorst. Het is tevens een vrij natte winter in het westen van het land en ook in onze regio.

Naarden:

*PGN Grote Kerk 10.00 u. ds. L. Heuvelman; 19.30 u. Oecumenische Vesper ds. T.Viveen-Molenaar
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistieviering, 19.30 Oecumenische Vesperdienst in Grote Kerk; za. 08/03 17.30 u. Eucharistieviering
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. ds. J. Bos; 17.00 u. ds. J. Bos

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistieviering pastor C. Fabril; 08/03 17.00 u. Vesperviering Parochianen
*RK St. Jozefkerk 11.00 u. kapelaan M. Sendecki
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. ds. H. van Dijk
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. ds. N. den Bok
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. S. de Jong
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. W. Gorissen H.A.; 17.00 u. ds. I. Hoornaar
*Remonstrantse Gemeente N-B 10.30u . ds. G. de Vries
*Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB 10.30 u. ds. P. Korver
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. ds. A. Maas-Smilde
*Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B 10.00 u. ds. W. Metzger H.A.
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. P. Smit H.A.
*Het Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst
*Kerk in de Meent10.00 u. ds. J.P. Schouten

Steeds meer jongeren opgepakt voor id-fraude

Vooral tieners van 16 en 17 jaar oud gebruiken de methode

Fred Lokhorst controleert een id-kaart op echtheidskenmerken. Foto: Bob Awick

door Jessica de Jong

NAARDEN - Al ruim 120 jongeren hebben de afgelopen twee jaar een proces-verbaal gekregen omdat ze gebruik maakten van een valse id-kaart in de horeca. Horeca-agent Fred Lokhorst zegt dat steeds meer jongeren van 16 en 17 jaar oud van de valse kaarten gebruik maken omdat ze voorheen wel het café in mochten, maar sinds 1 januari 2014 niet meer.

Hoe komen ze aan zo'n valse id-kaart?
"Ze lenen bijvoorbeeld een id-kaart van een vriend, pakken de kaart van hun oudere broer of zus stiekem mee of ze vervalsen hun eigen kaart. Dat laatste doen ze door hun id-kaart in te scannen en de data te bewerken. Vervolgens wordt dit bestand uitgeprint op een kaartprinter die bijna standaard op iedere school te vinden is. De tieners gaan hier heel ver mee; het is niet uitzonderlijk dat blonde meisjes een kaart gebruiken van een donker klasgenootje."

'Scannen, photoshoppen en uitprinten op de kaartprinter op school'

Wanneer lopen ze tegen de lamp?
"De uitbaters van de horecagelegenheden in Bussum hebben 'mobiele' portiers voor de deur staan. Zij controleren de leeftijd van iedereen die naar binnen wil. Als je vlug kijkt naar een id-kaart zou je er in kunnen trappen, zeker als deze iets verstopt is achter een plastic hoesje in een portemonnee. De portiers weten waar ze op moeten letten. Echte id-kaarten hebben vele echtheidskenmerken. Denk aan een voelbaar reliëf, een watermerk, een perforatie in de vorm van het gezicht dat te zien is als je er licht op schijnt. Geen van de valse identiteitskaarten voldoet aan die echtheidskenmerken."

Als de tieners worden betrapt, wat gebeurt er dan?
"De politie komt naar het café toe en de kinderen worden direct thuis afgeleverd. Vervolgens wordt proces-verbaal aangezegd en moeten ze met hun ouders naar het politiebureau komen. De ouders schrikken als ze horen wat er is gebeurd, maar zijn blij dat hun kinderen thuis zijn en niet in de cel zitten. Wat ze uitspoken is illegaal, hoewel ze het meer als kattenkwaad bedoelen. Op het bureau worden ze verhoord en dan volgt overleg met het Openbaar Ministerie in Utrecht. De kinderen moeten hun excuses aanbieden en krijgen een Halt-verwijzing. Dat komt neer op 9 uur werken plus een educatieproject van 9 uur. Soms komen de tieners zelf met een voorstel: het geven van een presentatie over id-fraude op school of sporttraining geven aan jongere kinderen. De tieners overzien de gevolgen niet van hun daden. In de wet staat dat er maximaal 6 jaar gevangenisstraf wordt gegeven aan plegers van id-fraude. Overigens krijgen de oudere vrienden die hun id-kaart uitlenen dezelfde straf als de overtreders. Gelijke monniken, gelijke kappen."

Wat is er zo ernstig aan het rommelen met een identiteit?
"Aan jongeren leggen we altijd uit dat je met de id-kaart van iemand anders makkelijk een telefoonabonnement kunt afsluiten. Dat spreekt de tieners aan, want niemand zit erop te wachten dat je de telefoonrekening van iemand anders moet betalen. Maar je moet ook denken aan ernstiger misdrijven, zoals het afsluiten van een lening of een hypotheek op naam van iemand anders."

Wat adviseer je ouders van tieners onder de 18?
"Blijf vooral communiceren en sluit je ogen niet voor wat er kan gebeuren."

Bijna 1000 producten gedoneerd voor Voedselbank

Klanten konden afgelopen weekend producten doneren. Foto: Bob Awick

NAARDEN - De actie van de Voedselbank Naarden / Bussum die vrijdag en zaterdag werd gehouden in Plus Bos is een groot succes geworden. Bijna 1000 producten werden door zo'n 450 klanten betaald, waaronder ruim 50 Plus-boodschappenpakketten.

De Voedselbank noemt de donatie 'hartverwarmend'. "Het wordt steeds moeilijker om voldoende voedselproducten bij elkaar te krijgen. Op deze manier kunnen de voedselpakketten voorzien worden van de noodzakelijke artikelen." Dit keer werd vooral pasta, soep en pindakaas gedoneerd. Door winkelacties als deze kan de Voedselbank 155 gezinnen ondersteunen.

Even meer kabaal van spoor

NAARDEN - Omwonenden van het spoor kunnen de komende weken meer overlast ervaren van het spoor.

Maandagnacht heeft de spoorbeheerder het Naarder en Bussumse spoor geslepen. Dat zorgde al voor wat overlast, maar het pas geslepen spoor kan ook nog even voor wat overlast zorgen. Daarna zal het spoor echter een stuk stiller worden, waarmee de overlast weer weggenomen wordt.

Weer nederlaag voor NVC

NAARDEN - Vooral doordat de ploeg te veel fouten maakte, heeft NVC de zege van een week geleden geen vervolg kunnen geven. De Naardense eersteklasser verloor, na een goede start, van Uitgeest: 2-4.

NVC had de best denkbare start en stond al snel op een voorsprong door een goal van Ap Ghoudou. Daarna was NVC meerdere keren onscherp en maakte het wat fouten. Dat zorgde ervoor dat de tegenstander terug kon komen en prompt met twee goals op de proppen kwam. Een voor rust en een vlak daarna. Na de rust zorgden de fouten er wederom voor dat NVC moest toestaan dat de tegenstander kon scoren.

NVC staat na zondag negende, nog maar twee punten voor de gevarenzone.

Elektrische fietsen gestolen

NAARDEN - De politie waarschuwt eigenaren van elektrische fietsen om goed op hun tweewieler te letten. Deze maand werden er drie gestolen.

In alle gevallen betrof het model Qwic trend 4. Dat laat een woordvoerder van het wijkteam weten.

Reumafonds zoekt collectanten

NAARDEN - Het Reumafonds is op zoek naar Naarders die zich een paar uur per jaar willen inzetten voor de jaarlijkse collecte.

Die is dit jaar van 11 tot en met 16 maart. Vrijwilligers kunnen bellen met Petra Eussen op 035-6950425 of mailen naar petra.eussen@gmail.com.

Snoeibeurt voor landgoed Oud-Naarden

Foto: Bob Awick

Met meer dan 20 man hebben buurtbewoners en andere bekenden afgelopen zondag hard gewerkt om landgoed Oud-Naarden weer op orde te brengen. Er werden bomen omgezaagd en geknot, zodat het landgoed er weer een stuk netter uitziet. "We hebben heel wat werk gehad", vertelt bewoonster Anke Brusse. "We hebben de hele dag gezaagd en losse takken en stronken weggehaald en we zijn erg blij met het resultaat. We hebben nog veel meer werk te doen, maar dat komt later wel. Na het broedjaar voor vogels gaan we weer aan de slag."

Ellen Wingelaar

Bijna 51 jaar oud
Geboren en getogen Naardense
Getrouwd en moeder van 2 dochters

Wat doe je in het dagelijks leven?
"
Ik zorg dat thuis alles op rolletjes loopt en dat iedereen op tijd op school, sport of andere uitstapjes is."

Wat heb je met carnaval?
"
Veel, onze 2 dochters zijn allebei dansmarieke bij CV de Vestingnarren. Carnaval in Naarden is een geweldig gezellig feest voor jong en oud."

Wat zou je doen als je een miljoen won?
"
Ik zou voor beide meisjes 1/4 apart zetten. Voor mijn neef 1/8 en van de rest verre reizen maken en genieten. Maar met mijn geluk zal dat allemaal wel niet gebeuren."

Wat zou je doen als je een dag de burgemeester was?
"Dat zou een hele lange dag worden. Ik zou allereerst de feestverlichting voor de komende jaren goedkeuren. Dan zou ik heel snel weer beschermvrouwe worden van de Reddingsbrigade Naarden en met onmiddellijke ingang de subsidie voor de komende jaren garanderen. We zijn een stad aan het water en daar horen verplichtingen bij. Ten derde zou ik mijn ambtenaren op een klantvriendelijkheidscursus sturen en ik zou van Naarden de hoofdstad maken van het Gooi: het is tenslotte de enige en mooiste stad van het Gooi.

Waar kom je het liefst?
"De Utrechtse Poort. Goed gerestaureerd, mooi rustig en een fantastisch zicht op de vestingwallen."

Met wie zou je nog wel een goed gesprek willen?
"Met prinses Beatrix, o
ver een gewone dag aan het hof zonder protocol en verplichtingen en een bad hair day. Verder met diegene die onze motor heeft gestolen. En tot slot met mijn helaas te vroeg overleden vader."

Waar zullen we op proosten?
"
Dat een ieder op zijn eigen wijze mag en kan zijn die hij wil zijn, zich veilig voelt en zijn dromen kan realiseren en gezond blijft."

College wil parkeren laten zoals het is

Gemeenteraad besluit 5 maart over parkeerplan

De voorronde over het parkeerbeleid. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Het college van B&W wil geen nieuw parkeerbeleid invoeren in de gemeente. Ook al is het regelmatig lastig om een parkeerplaats te vinden in de Vesting en bij de sportvelden, het invoeren van parkeervergunningen en betaalautomaten lost dat niet op. Dat staat in het parkeerbeleidsplan waar de gemeenteraad 5 maart over besluit.

Ondanks het feit dat er al jarenlang gesproken wordt over de te hoge parkeerdruk in Naarden-Vesting tijdens evenementen, wil verkeerswethouder Wil de Vries-Kempes het parkeren voorlopig laten zoals het is. Aanleiding daarvoor is de uitkomst van een enquête onder bewoners. Daar kwam uit dat er in de Vesting geen meerderheid is voor het invoeren van betaald parkeren voor bezoekers in combinatie met een parkeervergunning voor bewoners. De Vries-Kempes: "Vergunningparkeren is een te generieke maatregel voor een structurele problematiek die zich op aanwijsbare momenten in de week voordoet en die sterk wordt beïnvloed door de evenementenagenda." Wel gaat de gemeente "sterker sturen in het gebruik van parkeerlocaties tijdens evenementen".

Jonge Naarders showen leeftijdsgenootjes museum

Na het succes van de herfst- en de kerstvakantie zijn ze er weer: de kidsgidsen van het Vestingmuseum. In de voorjaarsvakantie geven jonge Naarders rondleidingen aan leeftijdsgenootjes. "Kinderen vinden rondleidingen door volwassenen meestal sááái", weet museumdirecteur Bas Kreuger. "Daarom hebben we nu gidsen van rond de elf, twaalf jaar die hun eigen verhaal vertellen." Ouders mogen niet mee. "We hebben een tour voor volwassenen en een voor de kids." Het idee voor 'kidsgidsen' tijdens schoolvakanties ontstond vorig najaar.

Naarder- heem krijgt cheque van 5.000 euro

NAARDEN - Dominee Tanja Viveen heeft namens het stiltecentrum Naarderheem een cheque van 5.000 euro gekregen van uitvaartverzorger Willem Kamperman van Monuta De Jager. Met het geld kan een herdenkingswand worden gemaakt in het centrum.

De 5.000 euro komt uit het zogenoemde Monuta Charity Fund. Dit goededoelenfonds draagt financieel bij aan projecten die te maken hebben met het bieden van zorg aan nabestaanden of projecten rondom palliatieve en terminale zorg. De projecten die in aanmerking willen komen moeten aan een aantal voorwaarden voldoen. Voor de herdenkingswand zijn de kosten geraamd op ruim 16.000 euro. Naarderheem vroeg Monuta om de 5.000 euro, die ze nu dus ook gekregen hebben.

Met het geld kan een speciale wand worden ingericht. Hierop komen de namen te staan van overleden bewoners, medewerkers en vrjiwilligers. Het stiltecentrum komt onder de kastanjebomen in de voortuin van het verpleeghuis. Hier kunnen nabestaanden in alle rust hun dierbaren herdenken. De planning voor de oplevering van het stiltecentrum staat gepland voor medio mei.

Jongeren showen museum

NAARDEN - Na het succes van de herfst- en de kerstvakantie zijn ze er weer: de kidsgidsen van het Vestingmuseum. In de voorjaarsvakantie geven jonge Naarders rondleidingen aan leeftijdsgenootjes.

"Kinderen vinden rondleidingen door volwassenen meestal sááái", weet museumdirecteur Bas Kreuger. "Daarom hebben we nu gidsen van rond de elf, twaalf jaar die hun eigen verhaal vertellen." Ouders mogen niet mee. "We hebben een tour voor volwassenen en een voor de kids." Het idee voor 'kidsgidsen' tijdens schoolvakanties ontstond vorig najaar.

8 / 20

Met wie moet Naarden fuseren na Bussum en Muiden? Wat wil uw partij betekenen voor de senioren in Naarden?

VVD

Op 19 maart kiest Naarden een nieuwe gemeenteraad. In de aanloop legt het NaarderNieuws enkele heikele kwesties voor aan de lijsttrekkers. 

Deze week: Naarden fuseert met Bussum en Muiden. De provincie kijkt al verder. Wie moet erbij aansluiten? En: ouderen moeten langer thuis blijven wonen van het kabinet. Wat wil uw partij voor de senioren in Naarden betekenen?

Op verzoek van het NaarderNieuws zetten de lijsttrekkers de standpunten van hun partij uiteen.

 

 

Mirjam van Meerten - Kok (VVD) Foto: Bob Awick

Alle Naardense kandidaten op de kieslijsten zijn officieel goedgekeurd door het Centraal Stembureau. 

Fusie
Voor de VVD is een fusie bij uitstek de mogelijkheid om te komen tot een krachtige gemeente die haar taken professioneel kan uitvoeren en een gezond financieel beleid voert. Nieuwe taken die wij vanuit de landelijke overheid krijgen, vragen ook om een grotere, krachtige gemeente. Denk hierbij o.a. aan de uitvoering van de Jeugdwet. Op regionaal niveau blijven samenwerken i.p.v. fuseren biedt op de lange termijn geen oplossing. De invloed van de individuele gemeentes op die regionale samenwerking zijn niet zo groot, dit holt de democratie uit en daarmee de invloed van inwoners. De provincie heeft het standpunt ingenomen om de gemeenten Naarden, Bussum en Muiden per 1 januari 2016 te laten fuseren. De VVD staat pal achter dit besluit. Een discussie over wie daarbij eventueel nog meer moet aansluiten mag deze datum en de fusie niet in gevaar brengen. Op de lange termijn is de VVD wel bereid om naar een grotere fusie in de regio te kijken, bijvoorbeeld met Huizen en Blaricum - Eemnes - Laren (BEL). Een voordeel daarvan is dat je dan echt kunt meepraten over regio-overstijgende vraagstukken met grote steden zoals Almere en Amsterdam.

Ouderen
De VVD is er voorstander van dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen. Hiervoor moeten wat de VVD betreft meer appartementen worden gebouwd. Dit stimuleert ook de doorstroming op de woningmarkt. Kostbare aanpassingen aan woningen zijn daardoor ook minder nodig. Multifunctionele accommodaties waaronder buurthuizen vervullen een belangrijke functie. Het zijn de voorzieningen waar ouderen elkaar kunnen ontmoeten en ondersteunen. Hierdoor is individuele zorg vaak minder nodig. Indien extra zorg nodig is, moet een goede infrastructuur ervoor zorgen dat ouderen met professionele hulp thuis kunnen blijven wonen. Hierbij geldt ook één aanspreekpunt, één regisseur. De wijkverpleegkundige moet hierin de spilfunctie vervullen wat de VVD betreft. Ook meer aandacht voor de vrijwilligerspool die hulp biedt, zoals boodschappen en vervoer, voorkomt daarnaast eenzaamheid van ouderen. Een goede, gevarieerde maaltijdvoorziening voor ouderen is van belang voor diegenen die niet meer zelf kunnen koken.

Meer appartementen voor ouderen bouwen

GroenLinks

Wil de Vries - Kempes (GroenLinks) Foto: Bob Awick

Fusie
GroenLinks vindt het cruciaal dat Naarden en Bussum elkaar niet meer loslaten en gezamenlijk als herenigde gemeenten optrekken, ook bij het zetten van vervolgstappen naar een grotere gemeente. Voor de korte termijn heeft de fusie met Bussum en Muiden prioriteit. Wensen uit buurgemeenten om aan te sluiten mogen de ingangsdatum van 1 januari 2016 niet in gevaar brengen. Verder uitstel is onverantwoord. Daarbij twee kanttekeningen. De kracht van de gemeente ligt nooit alleen in schaalvergroting, maar ook in schaalverkleining bij de uitvoering van taken dicht bij inwoners. Juist bij een fusie is extra aandacht voor 'klein binnen groot' essentieel. GroenLinks wil voorkomen dat alle aandacht uitgaat naar grotendeels interne discussies over schaalvergroting en instituties. Thema's als werkgelegenheid, huisvesting, leefomgeving, kwaliteit van zorg en duurzaamheid mogen niet op de achtergrond raken door navelstaarderij.

Ouderen
Wat heeft iemand nodig om thuis te blijven wonen? Woningaanpassingen? Extra hulp? Niets? Wat kunnen familie, vrienden en buren doen? Het antwoord verschilt per persoon. GroenLinks wil dat iedereen noodzakelijke zorg op maat krijgt om langer thuis te kunnen blijven wonen. Als ouderen uiteindelijk in een instelling voor langdurige zorg gaan wonen, moet er rekening gehouden worden met hun behoeften. Zo moeten oudere stellen bijvoorbeeld bij elkaar kunnen blijven slapen en eten. Aandacht en kwaliteit gaan boven geld. Andere speerpunten: meer eigen regie van Naarders, bijvoorbeeld door inzet van persoonsgebonden budgetten. Levensloopbestendig bouwen van nieuwe woningen (inclusief woningaanpassingen voor mensen met een beperking). Goede ondersteuning van mantelzorgers en voorkomen dat zij zelf niet overbelast raken. Voorkomen van eenzaamheid en sociaal isolement. Want eenzaam oud worden wensen we niemand toe. Kortom, het draait om mensen en niet om cijfers. GroenLinks wil dat Naarders meer invloed hebben op de zorg en ondersteuning die zij en hun dierbaren krijgen. Zo houden we grip op ons leven, nu en later.

Goede ondersteuning van mantelzorgers

D66

Olaf Vroom (D66) Foto: Bob Awick

Fusie
Voor D66 is tempo nu belangrijker dan omvang. Idealiter zou de gemeente groter moeten worden om alle taken die op ons afkomen goed te kunnen uitvoeren op het gebied van zorg, werk en inkomen. De nieuwe gemeente is net groot genoeg. De herindeling kan niet meer wachten, want die taken komen snel op ons af.

Als blijkt dat discussies over Huizen of Hilversum tot vertraging leiden, dan is wat ons betreft dat iets voor de langere termijn, als we gaan kijken naar een groter Goois verband. Het groter worden van de gemeente maakt wijken en buurten belangrijker om de overheid en inwoners dicht bij elkaar te houden. Daarom is dat ons centrale thema van D66 voor de komende jaren: Dichtbij. Daar is veel te winnen: meer invloed op inrichting en beheer van de eigen wijk, ondersteunen van samenhang tussen buurtbewoners en nog betere participatie bij besluiten van de gemeenteraad.

Ouderen
De gemeente krijgt een veel grotere taak bij de zorg. D66 vindt dat een goede zaak. Gemeenten kunnen de zorg beter op maat maken voor de eigen inwoners, waardoor de zorg zowel beter als efficiënter kan worden. Een belangrijk uitgangspunt voor D66 is dat mensen in positie gebracht worden om zelf de regie over hun zorg te kunnen nemen. Daarbij kunnen mensen putten uit de eigen kracht, uit de kracht van het eigen netwerk en, als vangnet, de ondersteuning van de overheid.

Ouderen moeten regie over zorg nemen

Om dat mogelijk te maken zullen we het met zijn allen anders moeten doen. De overheid moet dichtbij blijven, maar we zullen ook meer naar elkaar om moeten zien. Voor ouderen zal in de toekomst minder snel gekeken worden naar residentiële oplossingen. Dat hoeft niet erg te zijn. De hulpstructuren moeten zo in stelling gebracht worden dat ouderen zo lang en comfortabel mogelijk in de eigen omgeving kunnen blijven wonen.

Discussie over Huizen of Hilversum mag fusie niet vertragen

CDA

Marleen Sanderse (CDA) Foto: Bob Awick

Fusie
Op 1 januari 2016 fuseert Naarden met Bussum en Muiden. Het CDA is ontzettend blij dat aan een lang, kostbaar en moeizaam traject eindelijk een einde komt. Een soepele, probleemloze fusie - zonder extra kosten voor de bewoners - heeft nu de hoogste prioriteit.

Als een andere gemeente daarbij wil aansluiten, staat het CDA daar alleen voor open als die gemeente aantoont meerwaarde voor ons in huis te hebben en als dat het fusieproces niet vertraagt. Op het eerste gezicht is Huizen voor ons een logischer partner dan Hilversum. Maar het is aan die gemeente om de meerwaarde aan te tonen.

In elke wijk moeten mensen zorgbehoefte en hulp matchen

Ouderen
Het CDA steunt ouderen die langer thuis willen en kunnen blijven wonen. Een verplichte gang naar het verzorgingstehuis is het CDA een doorn in het oog. Maar onze ouderen moeten dan wel kunnen beschikken over alle benodigde voorzieningen. Daarvoor hoeft niet in elke buurt dezelfde voorziening voorhanden te zijn.

Huizen is een logischer partner dan Hilversum

Wat wel is vereist, is dat er in elke wijk mensen zijn die vraag & aanbod, zorgbehoefte & hulp, afstand & vervoer op elkaar afstemmen. Mensen die de buurt en bovenal de ouderen goed kennen. Dit kan iemand zijn vanuit het welzijnswerk, de kerk of een andere organisatie. Deze mensen zijn de spil in de driehoek ouderen, voorzieningen en de gemeente. Op die manier kunnen onze senioren letterlijk genieten van hun oude dag.

PvdA

Lars Voskuil (PvdA) Foto: Bob Awick

Fusie
De PvdA is voorstander van een zo groot mogelijke fusie. Het doel van een fusie is een gemeente te maken die groot genoeg is om zelf zijn taken uit te voeren voor alle inwoners. Naarden, Bussum en Muiden zijn samen nog altijd veel te klein. Een fusie is veel te ingrijpend om iedere paar jaar door te maken. Daarom moeten we nu kiezen voor een zo groot mogelijke, haalbare variant. Daarbij moet je de emoties respecteren, maar de bestuurlijke redelijkheid laten gelden.

Huizen lijkt ook ons een prima partner, maar Huizen wil niet. Hilversum biedt zich wel nadrukkelijk aan als fusiepartner. Samen met hen zijn wij voorlopig wel groot genoeg. Daarom kiezen wij net als Muiden voor een fusietraject gericht op deze vier. Besluit Huizen alsnog mee te willen doen, dan zijn ook zij van harte welkom, net als de andere gemeenten om ons heen. Wat het ook wordt, Naarden blijft altijd Naarden, ook in een grote fusie.

Ouderen
Naarden kent steeds meer oudere inwoners. Ouderen die zo lang mogelijk zelfstandig willen kunnen blijven wonen. Zelfstandig wonen is natuurlijk prachtig, mits in een passend huis. Daarom zet de PvdA in op de bouw van betaalbare appartementen voor ouderen.

Bouw betaalbare seniorenappartementen 

Ouderen moeten comfortabel in hun geliefde buurt en sociale omgeving kunnen blijven. In een huis dat bij hen past, ook als ze meer hulp nodig hebben. Voor velen wordt ondersteuning door bijvoorbeeld wijkverpleegkundige en thuiszorg vroeg of laat immers onontbeerlijk. Daarom organiseren wij de zorg dicht bij de mensen in de wijk, vraaggestuurd en kwaliteitgericht. Voorzieningen als de Schakel bieden activiteiten en gelegenheid om sociale contacten te onderhouden. Dergelijke voorzieningen houden we overeind. Goed openbaar vervoer en een Wmo-taxi bieden mensen de gelegenheid om de deur uit te gaan, zonder afhankelijk te zijn.

Zelfstandig waar het kan, ondersteund waar het moet, om waardig oud te kunnen worden. Dat doet de PvdA voor de ouderen in Naarden, met oog voor iedereen.

Voorstander van een zo groot mogelijke fusie

Filmhuis Bussum

The Wolf of Wall Street. Foto: Filmhuis Bussum

THE BUTLER toont Forest Whitaker en Oprah Winfrey in het leven van een Witte Huis-butler.
Polanski's VENUS IN FUR speelt geraffineerd met machtsverschuivingen in een seksueel geladen kat-en-muisspel tussen man en vrouw.
METRO MANILA is een prachtige, beklemmende thriller over het harde leven in de sloppenwijken van Manila.
PHILOMENA volgt een Ierse moeder op zoek naar haar zoon. Met Judi Dench en Steve Coogan.
VIOLETTE is een filmisch portret van de scandaleuze feministische schrijfster Violette Leduc.
In THE WOLF OF WALLSTREET zien we een steenrijke twintiger in totale decadentie en hebzucht als 'King of the World of Wallstreet'.
In FRUITVALE STATION vindt een jongen de dood door toevallig op de verkeerde plaats te zijn.
THE SELFISH GIANT is een hartverscheurend Brits drama waarin twee jonge natuurtalenten als jochies van 13 debuteren.
WINTER NOMADS is een sfeervolle ode aan het tijdloze herdersleven.
Het tweede NYMPHOMANIAC is nog provocerender. Nu raken haar extreme seksuele fantasieën aan sm en pedofilie.
In HENRI geeft de komst van de 'prettig gestoorde' Rosetta weer zin aan het leven van weduwnaar Henri.
Dinsdagavond: SNEAK PREVIEW.
Twee JEUGDVOORSTELLINGEN: WALKING WITH DINOSAURS (3D) en FREE BIRDS (2D).

Filmhuis Bussum

The Wolf of Wall Street. Foto: Filmhuis Bussum

THE BUTLER toont Forest Whitaker en Oprah Winfrey in het leven van een Witte Huis-butler.
Polanski's VENUS IN FUR speelt geraffineerd met machtsverschuivingen in een seksueel geladen kat-en-muisspel tussen man en vrouw.
METRO MANILA is een prachtige, beklemmende thriller over het harde leven in de sloppenwijken van Manila.
PHILOMENA volgt een Ierse moeder op zoek naar haar zoon. Met Judi Dench en Steve Coogan.
VIOLETTE is een filmisch portret van de scandaleuze feministische schrijfster Violette Leduc.
In THE WOLF OF WALLSTREET zien we een steenrijke twintiger in totale decadentie en hebzucht als 'King of the World of Wallstreet'.
In FRUITVALE STATION vindt een jongen de dood door toevallig op de verkeerde plaats te zijn.
THE SELFISH GIANT is een hartverscheurend Brits drama waarin twee jonge natuurtalenten als jochies van 13 debuteren.
WINTER NOMADS is een sfeervolle ode aan het tijdloze herdersleven.
Het tweede NYMPHOMANIAC is nog provocerender. Nu raken haar extreme seksuele fantasieën aan sm en pedofilie.
In HENRI geeft de komst van de 'prettig gestoorde' Rosetta weer zin aan het leven van weduwnaar Henri.
Dinsdagavond: SNEAK PREVIEW.
Twee JEUGDVOORSTELLINGEN: WALKING WITH DINOSAURS (3D) en FREE BIRDS (2D).

Versa vrijwillgerscentrale

Versa Welzijn, Taaloefengroep: vrijwilligster die de Nederlandse taal oefent met vrouwen uit een andere cultuur (iedere dinsdag van 09.30-11.30 uur).

Alzheimer Nederland: secretaris die o.a. het eerste aanspreekpunt is van de regio, de spil van de bestuurlijke activiteiten en die de bestuursvergaderingen notuleert (eens in de 6 weken).

Tussen Vecht en Eem: webredacteur/publiciteitsmedewerker, een zelfstandige, communicatief vaardige tekstschrijver en webmaster (3 uur per week).

Versa Vrijwillige Thuishulp: tuinhulp die lichte tuinwerkzaamheden wil verrichten (1 uur per week).

Versa vrijwillgerscentrale

Versa Welzijn, Taaloefengroep: vrijwilligster die de Nederlandse taal oefent met vrouwen uit een andere cultuur (iedere dinsdag van 09.30-11.30 uur).

Alzheimer Nederland: secretaris die o.a. het eerste aanspreekpunt is van de regio, de spil van de bestuurlijke activiteiten en die de bestuursvergaderingen notuleert (eens in de 6 weken).

Tussen Vecht en Eem: webredacteur/publiciteitsmedewerker, een zelfstandige, communicatief vaardige tekstschrijver en webmaster (3 uur per week).

Versa Vrijwillige Thuishulp: tuinhulp die lichte tuinwerkzaamheden wil verrichten (1 uur per week).

zaterdag 1 maart

Rommelmarkt

Toneelclub De Schakel houdt weer een rommelmarkt. De rommelmarkt wordt gehouden aan de Huizerweg in het clubgebouw van De Schakel. De rommelmarkt duurt van 9.30 uur tot 14.00 uur.

Carnaval

Carnaval staat op het programma. In Naarden strart de optocht om 13.49 uur op de Amsterdamsestraatweg. Ria Valk zingt vanaf 15.00 uur in het Andreas Huis aan de Turfpoortstraat. In Bussum is de optocht om 12.00 uur aan de Struikheiweg. De stoet sluit aan in Naarden. 's Avonds is er feest in The Spot (Bussum), aanvang 20.30 uur. Kom verkleed, entree 8 euro.

Markt

Op de Karel Doormanlaan 44/46 wordt elke week een biologische markt gehouden. De markt wordt gehouden vanaf negen uur. Voor brood, groente, fruit, kaas, jam, droogwaren en nog veel meer.

maandag 3 maart

Start to Run

Tempo Atletiek Vereniging houdt een informatieavond over de nieuwe cursus Start to Run. Opgeven via: starttorun@avtempo.nl. De echte cursus start op zaterdag 8 maart om 09.30 uur. Deelnemers bouwen hun conditie in 7 weken op van 1 naar zo'n 20 minuten hardlopen. Opgeven: starttorun.nl.

Computercursus

De Palmpit start met een cursus digitale fotografie. Deze cursus wordt gegeven op de maandagmiddag en -avond en bestaat uit 6 lessen van een uur à € 35,- (incl. cursusmateriaal). Opgeven kan op 035-6936297.

Cursus

Diana Kostman geeft in De Palmpit aan de Koekoeklaan een cursus over de jaren 60. Er is aandacht voor de popmuziek uit deze periode, de film- en televisiegeschiedenis, mode, jongerencultuur, politiek, geschiedenis, literatuur en de kunst. Een terugkeer naar de periode van de Kennedy's, de Provo's, hippies en natuurlijk de Beatles en de Stones. De cursusprijs bedraagt € 87,50 inclusief syllabus. Aanmelden op 035-8884795.

Open tafel

De Palmpit aan de Koekoeklaan houdt een open eettafel om 17.30 uur met een vers bereide maaltijd. Kosten: soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 5,- en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 035-6938786 voor vrijdag 12.00 uur. Maximaal 24 personen.

Pannenkoekencafé

De Schakel aan de Kolonel Verveerstraat serveert weer door jongeren gemaakte pannenkoeken voor ouderen. Voor € 5,- euro kan men zoveel pannenkoeken eten als men op kan. Aanvang 17.15 uur.

dinsdag 4 maart

Gordon-training

Wijzer aan de Landstraat opent de deuren voor een 'Gordon-training'. Centraal staat: Hoe zorg je voor goed contact met je eigen kinderen, dat ze je vertrouwen en dat ze tegelijkertijd ook jouw wensen en regels respecteren? Aanvang 19.30 uur. Opgeven op 035-6911251.

Telefoonles

In Wijkcentrum De Schakel kunnen ouderen die het lastig vinden om hun mobiele telefoon te gebruiken hulp krijgen van scholieren. Dinsdag 4 en 11 maart van 14.00 tot 15.30 uur zitten de leerlingen klaar om alle vragen te beantwoorden over het gebruik van de mobiele telefoon. Dat kan gaan om vragen hoe een berichtje te verzenden of contacten op te slaan, maar ook om vragen over het gebruik van de smartphone en wat hiermee allemaal mogelijk is.

Lezing

Ds. P. Oussoren vertelt aan de hand van tekstvoorbeelden over zijn levenswerk 'De Naardense Bijbel' en welke keuzes daarbij gemaakt moesten worden. De lezing wordt gehouden in de Lutherse kerk aan de Mecklenburglaan. Aanvang 10.00 uur, entree € 6,-.

woensdag 5 maart

Dvd-voorstelling

De Palmpit vertoont een dvd op groot scherm. Aanvang 19.30 uur, entree € 1,-.

Jeugd Strijkorkest

Toonkunst Bussum start met een project rond het Jeugd Strijkorkest. Het voorjaarsproject, met repetities van Marion Bluthard, gaat op woensdag 5 maart van start met vervolgrepetities op de woensdagen 12, 19, 26 maart en 2, 9 en 16 april met een slotconcertje op 16 april; steeds van 18.15 - 19.30 uur in de Lutherse Kerk aan de Mecklenburglaan. Aanmelden op 035-6980390 of 06-20248438.

Luisteren

De ANBO gaat met ouderen naar Bach luisteren in Wijzer aan de Landstraat. Joh. S. Bach wordt door velen gezien als de grootste klassieke componist. Misschien dat daarom zoveel belangrijke componisten zijn werk gebruikten voor hun eigen versies van de partituur. Ook Bach zelf deed daar aan mee. Aanvang 10.30 uur.

zaterdag 1 maart

Rommelmarkt

Toneelclub De Schakel houdt weer een rommelmarkt. De rommelmarkt wordt gehouden aan de Huizerweg in het clubgebouw van De Schakel. De rommelmarkt duurt van 9.30 uur tot 14.00 uur.

Carnaval

Carnaval staat op het programma. In Naarden strart de optocht om 13.49 uur op de Amsterdamsestraatweg. Ria Valk zingt vanaf 15.00 uur in het Andreas Huis aan de Turfpoortstraat. In Bussum is de optocht om 12.00 uur aan de Struikheiweg. De stoet sluit aan in Naarden. 's Avonds is er feest in The Spot (Bussum), aanvang 20.30 uur. Kom verkleed, entree 8 euro.

Markt

Op de Karel Doormanlaan 44/46 wordt elke week een biologische markt gehouden. De markt wordt gehouden vanaf negen uur. Voor brood, groente, fruit, kaas, jam, droogwaren en nog veel meer.

maandag 3 maart

Start to Run

Tempo Atletiek Vereniging houdt een informatieavond over de nieuwe cursus Start to Run. Opgeven via: starttorun@avtempo.nl. De echte cursus start op zaterdag 8 maart om 09.30 uur. Deelnemers bouwen hun conditie in 7 weken op van 1 naar zo'n 20 minuten hardlopen. Opgeven: starttorun.nl.

Computercursus

De Palmpit start met een cursus digitale fotografie. Deze cursus wordt gegeven op de maandagmiddag en -avond en bestaat uit 6 lessen van een uur à € 35,- (incl. cursusmateriaal). Opgeven kan op 035-6936297.

Cursus

Diana Kostman geeft in De Palmpit aan de Koekoeklaan een cursus over de jaren 60. Er is aandacht voor de popmuziek uit deze periode, de film- en televisiegeschiedenis, mode, jongerencultuur, politiek, geschiedenis, literatuur en de kunst. Een terugkeer naar de periode van de Kennedy's, de Provo's, hippies en natuurlijk de Beatles en de Stones. De cursusprijs bedraagt € 87,50 inclusief syllabus. Aanmelden op 035-8884795.

Open tafel

De Palmpit aan de Koekoeklaan houdt een open eettafel om 17.30 uur met een vers bereide maaltijd. Kosten: soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 5,- en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanmelden: 035-6938786 voor vrijdag 12.00 uur. Maximaal 24 personen.

Pannenkoekencafé

De Schakel aan de Kolonel Verveerstraat serveert weer door jongeren gemaakte pannenkoeken voor ouderen. Voor € 5,- euro kan men zoveel pannenkoeken eten als men op kan. Aanvang 17.15 uur.

dinsdag 4 maart

Gordon-training

Wijzer aan de Landstraat opent de deuren voor een 'Gordon-training'. Centraal staat: Hoe zorg je voor goed contact met je eigen kinderen, dat ze je vertrouwen en dat ze tegelijkertijd ook jouw wensen en regels respecteren? Aanvang 19.30 uur. Opgeven op 035-6911251.

Telefoonles

In Wijkcentrum De Schakel kunnen ouderen die het lastig vinden om hun mobiele telefoon te gebruiken hulp krijgen van scholieren. Dinsdag 4 en 11 maart van 14.00 tot 15.30 uur zitten de leerlingen klaar om alle vragen te beantwoorden over het gebruik van de mobiele telefoon. Dat kan gaan om vragen hoe een berichtje te verzenden of contacten op te slaan, maar ook om vragen over het gebruik van de smartphone en wat hiermee allemaal mogelijk is.

Lezing

Ds. P. Oussoren vertelt aan de hand van tekstvoorbeelden over zijn levenswerk 'De Naardense Bijbel' en welke keuzes daarbij gemaakt moesten worden. De lezing wordt gehouden in de Lutherse kerk aan de Mecklenburglaan. Aanvang 10.00 uur, entree € 6,-.

woensdag 5 maart

Dvd-voorstelling

De Palmpit vertoont een dvd op groot scherm. Aanvang 19.30 uur, entree € 1,-.

Jeugd Strijkorkest

Toonkunst Bussum start met een project rond het Jeugd Strijkorkest. Het voorjaarsproject, met repetities van Marion Bluthard, gaat op woensdag 5 maart van start met vervolgrepetities op de woensdagen 12, 19, 26 maart en 2, 9 en 16 april met een slotconcertje op 16 april; steeds van 18.15 - 19.30 uur in de Lutherse Kerk aan de Mecklenburglaan. Aanmelden op 035-6980390 of 06-20248438.

Luisteren

De ANBO gaat met ouderen naar Bach luisteren in Wijzer aan de Landstraat. Joh. S. Bach wordt door velen gezien als de grootste klassieke componist. Misschien dat daarom zoveel belangrijke componisten zijn werk gebruikten voor hun eigen versies van de partituur. Ook Bach zelf deed daar aan mee. Aanvang 10.30 uur.

donderdag 27 februari

Bridgen

Het Denksportcentrum Bussum houdt 'Bridgen onder begeleiding'. Daarmee kunnen meer onervaren spelers het spelletje toch goed leren. Aanmelden kan als paar of alleen. Kosten € 4,- per persoon. Aanvang 13.30 uur.

vrijdag 28 februari

Meditatieve bijeenkomst

Wilt u mee komen praten over het thema 'Waar blijft de tijd?', dan bent u van harte welkom bij de meditatieve bijeenkomst 'Rond om het licht'. De bijeenkomst wordt gehouden in de NPB-kerk aan de Iepenlaan. Aanvang 19.30 uur.

Broodje Plus

'Ruimte' serveert Broodje Plus aan de Brinklaan 36a naast de Koepelkerk. Aanvang 17.30 uur. Daarna wordt er een broodmaaltijd geserveerd.

Goed gesprek

Ruimte houdt aan de Brinklaan 36a naast de Koepelkerk een goed gesprek over de Bijbel. Aanvang 19.45 uur.

zaterdag 1 maart en zondag 2 maart

Light Spirit Beurs

Uit-Wijk aan de Ceintuurbaan van Bussum vormt weer het decor van de 'Light Spirit Beurs'. U kunt er terecht voor fijne consulten zoals aurareading, astrologie, tarot, handlezen en nog veel meer. Twee dagen van 11.00 tot 17.00 uur. Entree € 3,-.

zondag 2 maart

Lezing

Wiet Helweg geeft voor De Palmpit aan de Koekoeklaan een diashow op muziek: 'Lentesymfonie'. Aanvang 14.30 uur, entree € 4,-.

Bridge-instuif

Denksportcentrum Bussum houdt een bridge-instuif op zondag. Aanmelden kan als paar of alleen. Aanvang 13.30 uur, entree € 2,50. Ook op maandag- , woensdag- en vrijdagmiddag is er een instuif.

Kindercarnaval

Kindercarnaval in The Spot. Aanvang: 13.30 uur. Diverse optredens voor kinderen, gratis entree.

donderdag 6 maart

Open tafel

De Palmpit aan de Koekoeklaan houdt op deze dag voor het eerst op de donderdag een open eettafel met een vers bereide maaltijd. Kosten: soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 5,- en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanvang 17.30 uur. Aanmelden: 035-6938786 voor dinsdag 12.00 uur. Maximaal 24 personen.

Hardlopen

Een groepje Naarder vrouwen gaat hardlopen. Elke donderdag, vooral voor de beginnende loopsters. Het opbouwprogramma duurt 3 maanden. De eerste maand is gratis. Aanvang 10.30 uur. Opgeven op 06-12639665.

donderdag 27 februari

Bridgen

Het Denksportcentrum Bussum houdt 'Bridgen onder begeleiding'. Daarmee kunnen meer onervaren spelers het spelletje toch goed leren. Aanmelden kan als paar of alleen. Kosten € 4,- per persoon. Aanvang 13.30 uur.

vrijdag 28 februari

Meditatieve bijeenkomst

Wilt u mee komen praten over het thema 'Waar blijft de tijd?', dan bent u van harte welkom bij de meditatieve bijeenkomst 'Rond om het licht'. De bijeenkomst wordt gehouden in de NPB-kerk aan de Iepenlaan. Aanvang 19.30 uur.

Broodje Plus

'Ruimte' serveert Broodje Plus aan de Brinklaan 36a naast de Koepelkerk. Aanvang 17.30 uur. Daarna wordt er een broodmaaltijd geserveerd.

Goed gesprek

Ruimte houdt aan de Brinklaan 36a naast de Koepelkerk een goed gesprek over de Bijbel. Aanvang 19.45 uur.

zaterdag 1 maart en zondag 2 maart

Light Spirit Beurs

Uit-Wijk aan de Ceintuurbaan van Bussum vormt weer het decor van de 'Light Spirit Beurs'. U kunt er terecht voor fijne consulten zoals aurareading, astrologie, tarot, handlezen en nog veel meer. Twee dagen van 11.00 tot 17.00 uur. Entree € 3,-.

zondag 2 maart

Lezing

Wiet Helweg geeft voor De Palmpit aan de Koekoeklaan een diashow op muziek: 'Lentesymfonie'. Aanvang 14.30 uur, entree € 4,-.

Bridge-instuif

Denksportcentrum Bussum houdt een bridge-instuif op zondag. Aanmelden kan als paar of alleen. Aanvang 13.30 uur, entree € 2,50. Ook op maandag- , woensdag- en vrijdagmiddag is er een instuif.

Kindercarnaval

Kindercarnaval in The Spot. Aanvang: 13.30 uur. Diverse optredens voor kinderen, gratis entree.

donderdag 6 maart

Open tafel

De Palmpit aan de Koekoeklaan houdt op deze dag voor het eerst op de donderdag een open eettafel met een vers bereide maaltijd. Kosten: soep € 1,50, hoofdmaaltijd € 5,- en toetje € 1,-, excl. drankjes. Aanvang 17.30 uur. Aanmelden: 035-6938786 voor dinsdag 12.00 uur. Maximaal 24 personen.

Hardlopen

Een groepje Naarder vrouwen gaat hardlopen. Elke donderdag, vooral voor de beginnende loopsters. Het opbouwprogramma duurt 3 maanden. De eerste maand is gratis. Aanvang 10.30 uur. Opgeven op 06-12639665.

'Je maakt elke keer wat anders, dat maakt het leuk'

Lijstenmaker Dekker al meer dan eeuw vertrouwd adres

 

Mark Dekker begon al jong met het vak. Foto: Sjoerd Stoop

door Sjoerd Stoop

BUSSUM - Als je als zaak al meer dan anderhalve eeuw bestaat, waarvan de laatste 40 jaar op dezelfde plek, dan mag je wel zeggen dat je een vertrouwd adres bent. Dat geldt zeker voor de Bussumse kunsthandel en lijstenmaker Dekker aan de Kapelstraat. "We bestaan al jaren en het werk verveelt nog geen moment", zegt Mark Dekker, nu al 36 jaar werkzaam voor de zaak.

Als jonge jongen begon Dekker al met het werken voor zijn vader, zijn voorganger. "Als je vader dit werk doet, je opa hetzelfde deed en ook je overgrootopa, dan ga je vanzelf ook aan de slag. Je wordt er groot mee. Je komt als jonge jongen op de zaak. Het werk heeft me meteen getrokken en dat doet het nog steeds. Je kunt lekker met je handen aan de slag en je maakt elke keer weer wat anders. Dat maakt het zo leuk. Vroeger hadden we personeel, nu runnen mijn vrouw en ik samen de zaak. We hebben twee zoons. Je zou verwachten dat ze ons op gaan volgen, maar dat moeten we nog maar afwachten", lacht Dekker.
Vaste klanten
Gedurende de jaren heeft Dekker een grote schare vaste klanten verzameld. Ze komen vanuit heel Nederland naar Bussum. "Van alle hoeken komen er mensen naar ons toe met een leuke opdracht. Best gek, want we hebben zat concurrenten. Maar het geeft wel het gevoel dat je het goed doet. Sommige klanten sparen werk voor ons op en komen dan weer naar Bussum. Erg leuk. Zeker als ze na afloop met een tevreden gevoel weer vertrekken."

Vader, opa en overgrootopa Dekker deden hetzelfde werk

Alle wensen
Klanten kunnen voor alles terecht aan de Kapelstraat. Een groot frame om een kunstwerk of een portretfoto? Geen enkel probleem. "We doen wel gekker", vertelt Dekker. "Zo hebben we vaak wat gemaakt voor trouwboeketten of de eerste schoentjes van een baby. Je kunt voor alles terecht. Dat maakt ons werk ook zo afwisselend. Je maakt elke keer weer wat anders, niet alleen het standaardwerk. Veel frames worden nu standaard aangeleverd, maar het zelf bedenken en maken van een product vormt nog steeds het leukste gedeelte van het werk. Naast de zaak hebben we een grote werkplaats waar we het zaagwerk en dat soort zaken kunnen doen. We kunnen echt aan alle wensen van de klant voldoen. Daarmee gaan we verder dan veel van onze concurrenten. We doen veel meer en doen ook echt alles zelf."

Restaureren
Naast het maken van de lijsten doet Dekker ondertussen veel meer. "We restaureren ook kunstwerken. Ook erg leuk werk. Je moet je voorstellen dat kunstwerken, als ze al jaren hangen, soms wat grauw worden. We kunnen er dan voor zorgen dat het kunstwerk weer 'schoongemaakt' wordt, om het zo maar te noemen. Kortom: het totaalplaatje van kunstwerk en frame kunnen we weer helemaal op orde maken, zodat het weer jaren meegaat. We doen het graag."

De magische handen van Ansela zorgen voor ontspanning

Beautysalon Serenity in Douglas

 

Ansela heeft haar schoonheidssalon boven de Douglas. Foto: jessica de jong

BUSSUM – De salon zit een beetje verstopt en je moet het dus weten, maar boven parfumerie Douglas aan de Nassaulaan is schoonheidssalon Serenity gevestigd. Een heerlijke, rustgevende plek waar Ansela Gowrising klaar staat om de meest ontspannen beautybehandelingen te geven.

Serenity is een van de vijf salons in heel Nederland waar exclusief gewerkt wordt met het Japanse beautymerk Annayake. Ansela geeft klassieke behandelingen, wat wil zeggen dat ze, afgezien van haar handen, geen speciale apparatuur gebruikt. Die handen van Ansela worden door klanten vaak magisch genoemd, want door haar massages geeft ze iedereen de energie om heerlijk te ontspannen.
Ze behandelt zowel tieners met puistjes en dames die voor een anti-agingbehandeling komen als mannen die zich graag laten verzorgen. "Voorheen was dat wat taboe, maar ook steeds meer mannen willen wat doen aan hun rimpels en wenkbrauwen." Ansela zorgt ervoor dat al haar klanten volledige aandacht krijgen.

Uiteraard is het ook mogelijk om bij de salon de Douglas Giftcard in te leveren of je op te laten maken met de make-up uit de winkel.

Afspraak
Ansela werkt van dinsdag tot en met zaterdag en op vrijdagavond. In de salon wordt gewerkt op afspraak.
Mail voor meer informatie naar info@schoonheidssalonserenity.nl of bel 035-6980041.

Ronald Bosman maakt meubels met karakter

Een kast, dressoir of salontafel; Ronald maakt alles Foto: Bob Awick

BUSSUM - Met ruim tien jaar ervaring als meubelmaker begon Ronald Bosman onlangs zijn eigen meubelmakerij. In zijn werkplaats aan het Oosterpad 42 maken zijn handen alles wat hij maar wil van duurzaam vervaardigd hout. Zijn specialisatie is maatwerk voor een leuke prijs.

"Veel van mijn klanten denken dat een op maat gemaakt meubelstuk duur is, maar dat hoeft helemaal niet. Ze kunnen bijvoorbeeld de afwerking zelf doen en op zo'n manier is er veel meer mogelijk." Bosman maakt meubelstukken die bijvoorbeeld perfect onder een schuin dak passen, maar maakt ook van een dressoir een boekenkast. Daarnaast doet hij kleine reparaties aan bijvoorbeeld een kapotte stoelpoot. Bosman komt graag bij de klanten thuis waar hij de mogelijkheden bespreekt. Bel voor een afspraak 06-19194313.

Klaar voor het voorjaar met INDISHA

BUSSUM - Het voorjaar komt er weer aan en wie wil er dan niet goed uitzien? Indisha aan de Huizerweg 5 is het adres voor een heerlijke beautybehandeling of een product waarvan je zeker weet dat het 100% natuurlijk is.

Erg succesvol is de lypossage. Indisha is een van de weinige salons in Nederland waar deze massagetechniek wordt gebruikt. Eigenaresse Jeanine Wolthuis vertelt dat deze massage zonder apparaten werkt. "Je wordt stevig gemasseerd waardoor het bindweefsel het teveel aan vocht en vet afvoert. Het gevolg is dat je centimeters verliest. Cellulitus verdwijnt of vermindert sterk. Onze gediplomeerde masseuse bekijkt ook het levens- en voedingspatroon van de klant voor een optimaal resultaat." ndisha is puur natuur. Zelfs de producten die normaal gesproken stijf staan van de chemicaliën. "Ik heb net een puur natuur haarkleuring gevonden. Uiteraard heb ik het zelf getest en het werkt heel goed. De kleuring is op basis van negen kruiden. Ook de natuurlijke nagellak werkt goed vooral op de tenen. Verder hebben we pure cosmetica en fair trade sieraden. Alles hip en eigentijds, passend bij de voorjaars trends."

14 / 20

Eerste straten derde Westereng-deelplan open

Afgelopen week begon het werk aan het derde Westereng-deelplan. Foto: Sjoerd Stoop

Na volop werk aan andere straten moeten nu ook de bewoners van het derde Westereng-deelplan het de komende maanden doen met opengebroken straten en andere ongemakken. Twee weken geleden startte het werk aan de buurt. De werknemers hebben de eerste straten ondertussen opengebroken. Zo wordt er gewerkt aan de Barentzstraat en de Fokkerstraat. De komende weken tot maanden volgen ook de andere straten. De straten worden een voor een aangepakt. Het werk gaat een jaar duren. Het werk aan de complete wijk moet over 3 jaar worden afgerond.

BOV wil acties voor gezond ondernemersklimaat

Meer koopzondagen en goedkoper parkeren

BUSSUM - Meer koopzondagen, het versneld herontwikkelen van leegstaande panden en het bieden van aantrekkelijke parkeertarieven in het centrum. Het zijn een paar belangrijke punten waar de Bussumse Ondernemers Vereniging (BOV) zich met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen en de fusie hard voor wil maken.

Onder de noemer 'Gangmakers voor Bussum' maakt de BOV duidelijk hoe ze de toekomst zien. "We moeten nieuwe wegen inslaan want de tijden van zelfsprekende economische groei zijn voorbij", vertelt voorzitter Brigitta Boonacker. Zij wil graag het voortouw nemen om te komen tot een goed ondernemersklimaat, waarin vooral wordt gekeken naar kansen.

"Het is voor ons van groot belang dat bezoekers aan het centrumgebied van Bussum worden gebonden. Daarom willen we dat de plannen voor Scapino / Nieuwe Brink snel van de grond komen. We hebben ook behoefte aan meer koopzondagen. Overal om je heen zie je dat supermarkten op zondag open zijn, die mogelijkheid moeten we ook in Bussum hebben." Het zijn belangrijke punten voor Boonacker, die ook vindt dat de nieuwe gemeenteraad goed moet kijken naar het parkeerplan. "De parkeertarieven moeten aantrekkelijker worden en de parkeerplekken op het Wilhelminaplantsoen moeten we ook in de toekomst behouden. Met een bereikbare kern trek je namelijk het winkelend publiek naar het centrum."

'Supermarkten zouden ook op zondag open moeten kunnen'

De fusie met Naarden en Muiden kan de BOV niet snel genoeg gaan. "Met een grotere gemeente ben je gewoon veel slagvaardiger. We moeten het ondernemersklimaat hier ook echt de lift in hebben, anders verzuipen we tussen Amsterdam en Almere." De BOV pleit ook voor behoud van de reclamebelasting voor ondernemers. "Ik meen dat ze in Naarden en Bussum daar niet happig op zijn, maar dit systeem werkt gewoon perfect."

CDA-leden voeren campagne

Alle auto's kregen een parkeerkaart. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Met het weggeven van zo'n 2000 parkeerkaarten hebben de leden van het Bussumse CDA zaterdag de hele dag campagne gevoerd rond het centrum.

De CDA'ers gaven de parkeerkaarten weg en stopten ze onder ruitenwissers van geparkeerde auto's. De CDA'ers voerden daarmee campagne voor de komst van een blauwe zone, een van de speerpunten van het lokale CDA. Volgens het CDA moet de komst van een blauwe zone het centrum versterken.

Bussum gaat volgende maand weer naar de stembus voor de gemeenteraad.

Raadsleden: geen extra supermarkt

BUSSUM - Als de raadsleden van Bussum het mogen zeggen dan komt er geen extra supermarkt in het dorpshart. Althans, dat stelt het merendeel.

Toch houdt een deel de komst van een supermarkt wel open, maar onder andere de VVD en CU menen dat er dan ergens anders een supermarkt opgeofferd moet worden. De PvdA meent daarnaast dat, als er winkels worden verplaatst, er geen extra leegstand mag komen in het centrum.

CDA, Hart voor Bussum en D66 menen nog steeds dat er een ander plan moet komen, zonder plaats voor een supermarkt.

Voorarrest straatrover opgeheven

BUSSUM - De rechtbank heeft deze week besloten het voorarrest van een Bussumse verdachte van een straatroof op te heffen.

De rechtbank verwacht dat de straf voor de Bussumer (23) lager wordt dan het voorarrest. De man wordt verdacht van twee straatroven en het omkopen van een agent. Volgens z'n advocaat wordt dat amper bewezen. De zaak werd deze week voor 4 maanden aangehouden.

Garage-deuren geforceerd

BUSSUM - Aan de St. Janslaan hebben onbekenden afgelopen week meerdere garageboxen opengebroken.

Tussen maandag en woensdag werden enkele garageboxen opengebroken. De daders konden de deuren forceren door de sloten af te breken. Wat ze hebben meegenomen, wordt nog onderzocht.

CDA-leden voeren campagne

Alle auto's kregen een parkeerkaart. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Met het weggeven van zo'n 2000 parkeerkaarten hebben de leden van het Bussumse CDA zaterdag de hele dag campagne gevoerd rond het centrum.

De CDA'ers gaven de parkeerkaarten weg en stopten ze onder ruitenwissers van geparkeerde auto's. De CDA'ers voerden daarmee campagne voor de komst van een blauwe zone, een van de speerpunten van het lokale CDA. Volgens het CDA moet de komst van een blauwe zone het centrum versterken.

Bussum gaat volgende maand weer naar de stembus voor de gemeenteraad.

Gemeenten starten fusietraject

BUSSUM - Bussum, Naarden en Muiden kunnen aan het werk: deze week werd een stuurgroep gevormd waarmee de gemeenten aan de slag kunnen gaan om het samengaan vorm te geven.

De stuurgroep wordt gevormd door de burgemeesters van de gemeenten en van elke gemeente een wethouder. De stuurgroep wordt getrokken door Marian Dekker, oud-burgemeester van de eveneens gefuseerde gemeente Zijpe (nu Schagen). De stuurgroep wordt compleet gemaakt door ambtelijk projectleider Dirk Louter.

Plan
De fusie van de gemeenten kan vanaf nu verder gestalte gegeven worden. Als alles volgens plan verloopt moeten Bussum, Naarden en Muiden over twee jaar één nieuwe gemeente vormen.

Bussumer beroofd van telefoon

BUSSUM - Een groepje straatrovers heeft een week geleden op zaterdag een Bussumse jongen (17) beroofd van een smartphone.

De jongen reed rond 3.00 uur 's ochtends naar het Nassaupark. Plots zag de jongen een groepje andere jongens staan, waarvan er drie op hem afstapten. De Bussumer werd van z'n fiets getrokken en beroofd van meerdere spullen. Naast z'n smartphone werden ook een sjaal, een riem en een jas van hem afgepakt. De verdachten sloegen vervolgens op de vlucht. De jongen raakte gewond en had enkele schaafwonden.

Er wordt nog onderzoek gedaan naar de zaak. Getuigen worden verzocht contact op te nemen met de recherche: 0900-8844 of 0800-7000.

Hennep-plantage opgerold

BUSSUM - Agenten hebben vorige week een hennepplantage opgerold aan de Betje Wolfflaan. De plantage werd op maandag ontdekt.

De agenten braken aan de straat een garagebox open. Ter plaatse troffen de agenten twee kasten aan met 34 en 24 hennepplanten. De hennep werd meteen weggehaald en afgevoerd.

Er loopt nog een verder onderzoek naar de zaak. Voor zover bekend hebben de agenten nog geen personen aangehouden.

Web topvijf

1. BFC brengt laatste eer aan overleden Roy Majoor (47)
2. Bussum stopt met brede school
3. Merendeel raadsleden: geen extra supermarkt
4. Meerdere garageboxen opengebroken
5. Hennepplantage opgerold aan Betje Wolfflaan

Gegoede burgerij stond aan bakermat van bibliotheek

Bibliotheek Naarden-Bussum behoort tot oudste van het land

Foto: Bob Awick

door Jessica de Jong

'Het is fijn om naast al dat mutitasken je terug te trekken met een boek'

NAARDEN / BUSSUM - Met een groot Lezersfeest op 28 maart in Spant! met bekende schrijvers viert de bibliotheek Naarden-Bussum het feit dat ze 100 jaar bestaat. De bibliotheek is een van de oudste in heel Nederland. De sleutel van succes is volgens directeur Barend Eikelenboom het ondernemende karakter.

"Nog steeds wordt in Naarden en Bussum meer gelezen dan in de rest van Nederland. Ongeveer 29 procent is lid van de bieb, tegenover 25 procent landelijk. Ook is het aantal uitleningen hoog." Dat de allereerste bieb in het pand aan de Generaal de la Reijlaan 12 werd gevestigd is volgens Eikelenboom te danken aan de gegoede burgerij die 'het volk wilde verheffen tot emancipatie'. "Men wilde iedereen de gelegenheid geven zich te ontwikkelen en kennis te vergaren. Voordat de bieb in 1914 werd geopend kon men vaak wel boeken lenen, bijvoorbeeld bij een school of een kerk. Een strenge dame zat achter de balie en via een catalogus kon je zien welke boeken er achter slot en grendel stonden. Toen de Openbare Leeszaal en Bibliotheek Naarden-Bussum opende, was dat de eerste keer dat inwoners direct toegang hadden tot boeken. Het pand, waar nu de apotheek in zit, was ook speciaal gebouwd als openbare bibliotheek en werd bekostigd door zowel Naarden als Bussum." Volgens Eikelenboom werd de bibliotheek al snel een succes. "Na tien jaar werden zo'n 60.000 uitleningen per jaar genoteerd." Vanaf 1918 krijgt ook Naarden een eigen dependance in de oude gelagkamer van hotel 't Vliegend Hert aan de Cattenhagestraat.
De verhuizing naar de huidige locatie aan het Wilhelminaplantsoen vond plaats in 1986. "Hier kregen we veel meer ruimte. Vanaf 1982 registreren we de uitleningen per computer. Die hele digitalisering is ook echt kenmerkend voor de afgelopen jaren. Naast het uitlenen van boeken is ook het vinden en verstrekken van informatie erg belangrijk geworden. Als je vroeger een hond wilde kopen, leende je vier boeken van de bieb over verschillende rassen. Nu zoeken de mensen de informatie op internet op en willen alle informatie op één A4'tje." De vraag naar informatieboeken is wel afgenomen. De kindercollectie is daarentegen flink gegroeid. "Dat komt mede doordat we veel contact hebben met scholen. Maar kinderboeken slijten ook sneller. Verder krijgen we steeds meer licenties om e-books uit te lenen, we hebben er nu 5.000 beschikbaar." Wat betreft de directeur van de bibliotheek blijft het uitlenen van boeken gewoon bestaan, naast de snelle, digitale wereld om ons heen. "Het is denk ik ook heel fijn voor mensen om naast al dat multitasken wat ze de hele dag doen, zich even terug te trekken met een boek. Je doet de deur dicht voor contacten met andere mensen om ongestoord te kunnen lezen." De bibliotheek is altijd druk bezig om te zien hoe ze inkomsten kunnen generen. Momenteel komt zo'n 75 procent van de inkomsten uit subsidies. De rest komt binnen via de leden, de verkoop van kaartjes voor bijvoorbeeld Spant! en door de verhuur van ruimtes. Die laatste trend werd ingezet na de grote verbouwing in 2006. "De eerste verdieping werd toen opgedeeld in kleinere lokalen. Daar zit nu de Volksuniversiteit. Zij betalen huur en met dat geld konden we het lidmaatschap voor jongeren tussen de 13 en 18 jaar oud gratis maken. Verder worden er ruimtes verhuurd voor bijvoorbeeld lezingen en cursussen en zit ook SeniorWeb in de bibliotheek. "Mensen kunnen hier dus ook van alles leren over het vinden van informatie en dat is heel mooi. We zoeken steeds meer samenwerkingen op. We hebben al aanvragen van mensen die hier cursussen willen geven, bijvoorbeeld op het gebied van opvoeden of mindfullness, daar staan wij graag voor open." Het bundelen van alle krachten van diverse instanties in de bibliotheek is iets waar momenteel informeel over gesproken wordt. "Kunstenaarsvereniging Artes zoekt ruimte, net als de historische kring. Het zou mooi zijn als we een soort centrale ontmoetingsplek kunnen zijn, eventueel met een loket van de gemeente en een leescafé. Maar wat er ook gebeurt, de bieb zit hier in Bussum op een A-locatie waar we zeker niet zomaar weggaan."

Stoppen met brede school

Foto: Bob Awick

BUSSUM - Het moet anders met de brede school. Zoals het nu gaat, faalt het project. Dat is de uitkomst van een onderzoek naar de brede school. De brede school heeft nauwelijks opgeleverd wat er van werd verwacht. Komende zomer stopt de gemeente de samenwerkingsovereenkomst.

De brede school moest ten eerste zorgen voor een optimale schoolloopbaan van kinderen en ten tweede de integratie bevorderen tussen wijkbewoners van verschillende culturele achtergronden. De doelstelling was om een ontmoetingsplaats te creëren voor de buurt. Helaas kwam vooral dat laatste volgens de onderzoekers niet van de grond.

De hele meerwaarde van verschillende partijen die samen onder een dak zitten ontbreekt. Er is geen reuring in het gebouw en partijen lopen weg. De openbare basisschool Emmaschool sluit de locatie per 1 augustus 2014 en verhuist de leerlingen naar het Spiegel. De buitenschoolse opvang de Zonnewijzer in Breeduit stopt per 1 maart 2014. En het theater is al een tijdje geleden gesloten. Op deze manier komt het gebouw akelig leeg te staan. Basisschool de Zonnewijzer blijft overigens wel gebruikmaken van het pand, daar is geen discussie over.
Wat er met het gebouw moet gaan gebeuren wordt nog bekeken. Volgens het onderzoek kan dat meerdere kanten op. Er komen vijf deelonderzoeken naar de mogelijkheden. Men denkt aan een bedrijfsverzamelgebouw met of zonder maatschappelijke voorzieningen. Een wijkcentrum zou een optie zijn, net zoals een multifunctionele ruimte voor netwerkpartners. Het laatste idee is om te komen tot een Integraal Kindcentum in Breeduit. De gemeenteraad moet nog praten over het rapport en de eventuele gevolgen daarvan. De vijf plannen worden in ieder geval uitgewerkt en de verwachtig is dat daar eind 2014 een keuze in wordt gemaakt.

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat
Hij zijn
eniggeboren zoon
gegeven
heeft, opdat een
ieder, die
in Hem gelooft,
niet verloren
gaat, maar
eeuwig leven
heeft staat
in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Moet uw huis leeg en schoon? Wij komen als de kringloop is geweest. Tevens inkoop 035-5233599
www.woningontruiming.com

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

www.30dagenzonderalcohol.nu Makkie of uitdaging?
Doe mee van 5 mrt-4 april

NIEUW IN NAARDEN Mindful Mediteren met Hilde Boot. Cursus start op 11 maart om 09.30 uur. 10 wekelijkse lessen op dinsdagochtend bij Yoga Yvonne, Lambertus
Hortensiuslaan. Info
www.hildebootmeditatie.nl,
hilde.boot@gmail.com,
06-21975925

GARAGEBOX TE KOOP/HUUR in Bussum Zuid, Lijsterlaan. Info.: 06-53504070

www.30dagenzonderalcohol.nu Makkie of uitdaging?
Doe mee van 5 mrt-4 april

Leer jezelf in balans brengen met Jin Shin Jyutsu. Workshop 28/3 en 4/4 in Bussum.
Voor meer informatie
www.beterendehanden.nl

Zaterdag 1 maart opent Theetuin Sperwershof. Naast theehuis een vernieuwde sfeervolle tuinwinkel. Noordereinde 52 's Graveland. Open van woensdag t/m zaterdag.

Stem GROENLINKS, Stem LIJST 2: RUIM BAAN VOOR DE FIETS. Zaterdag 1 maart om 11.00 uur op de markt in Naarden-Vesting: start demonstratie voormalige fietsendief. Meer informatie op
naarden-bussum.groenlinks.nl

HAARSTUDIO 123 Wegens uitbreiding van ons team zoeken wij een haarstyliste 2 of 3. www.haarstudio123.nl

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 55,-
Tel.: 035-8870159

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service
Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

Te koop gevraagd: Oud blikspeelgoed/treinbaan en treinen. Mag oud en/of defect zijn. Tel.: 035-6938689

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

Bootzeilen/dektenten te
koop. Meer info:
www.dekzeilenspecialist.nl of
bel 06-55771928

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden.
Vrijbl. prijsopgaaf. Tel.:
035-6281550 of 06-25284440

Wie heeft een plastic tas met inhoud gevonden: Uniform + schoenen, map, pennen + polsteller en ooievaartje (speld), ben hier erg aan gehecht. Tel.: 06-50633974. Vermist op 8/2.

Gevraagd: (defecte) vaat/wasmachine, droger, fornuis, cv-ketel, radiator, gratis opgehaald. Tel.: 06-34606808

We zijn op zoek naar oppasmoeder (bij ons thuis) voor ons 5-jarige zoontje. Ma en di uit school van 15.00 - 17.30 uur. Vakanties in overleg. Interesse, contact: gjwgaans@planet.nl

Leven in Beeld Ervaren documentairemaker Maarten Nederhorst maakt voor u: de film van uw leven op dvd
www.filmovermijnleven.nl

Cursus leer werken met uw Apple iPad, MacBook, iMac. Meer informatie
www.digiit.net

Bussum en Naarden
Diverse garages te huur
Vanaf € 100,- per maand excl. BTW
Info: De Vuurtoren makelaardij
0294 – 43 23 23
welkom@demakelaars.nl

BUHR ZOEKT BOEDEL! UW
HUIS LEEG EN BEZEMSCHOON!
Nu de gehele dag contact
mogelijk via 06-10566581

Schilder PMC Paul biedt u altijd een vrijblijvende offerte voor klein en groot werk.
06-53148137
pharskamp@hetnet.nl

Wilt u hulp van een vrijwilliger bij u thuis? Voor wat gezelligheid of om er samen even op uit te gaan. Versa Vrijwillige Thuishulp, 035 6947455 ma.- vr. 10-12 uur; vthbussum@versawelzijn.nl; www.versawelzijn.nl/vrijwilligethuishulp

Graag haal ik uw oude ijzer op bv.: wasmachine, droger, cv-ketel, fornuis, radiator enz... sebas_1911@live.nl of
06-52095959 BVD.

Voor al het strijkwerk bij u thuis, 5 dagen per week. Bel: 06-20248864