NaarderNieuws

5 augustus 2015

NaarderNieuws 5 augustus 2015


World Press Photo van start

Joyce Sylvester tijdens de opening in gesprek voor de foto van Massimo Sestini. Foto: Bob Awick

NAARDEN - De hele maand augustus zijn 's werelds beste persfoto's te zien in de Grote Kerk. Voor een kerk vol genodigden opende burgemeester Joyce Sylvester afgelopen vrijdagavond de World Press Photo-tentoonstelling, editie 2015.

World Press Photo organiseert elk jaar een internationale persfotografiewedstrijd. Na de wedstrijd gaat de tentoonstelling met winnende beelden de wereld rond. Het is dit jaar de achtste keer dat de World Press in Naarden te zien is.

Met de reizende tentoonstelling vraagt de World Press Photo-organisatie aandacht voor het belang van fotojournalistiek en persvrijheid. De organisatie zet zich in voor 'wereldwijde belangstelling en waardering voor het werk van persfotografen'.

Winnaar van de World Press Photo 2014 is de Deense fotograaf Mads Nissen. De bekroonde foto is een donker portret van twee jonge Russische homo's die thuis samen zijn met de gordijnen dicht. De foto maakt deel uit van een serie over homofobie in Rusland. Daarnaast is er nog een indrukwekkende serie over de ramp met de MH17.

Zilveren Camera
Tegelijkertijd met de internationale topfoto's zijn ook de beste inzendingen voor de Zilveren Camera, de prijs voor Nederlandse fotojournalisten, te zien. Beide tentoonstellingen zijn tot en met 23 augustus in Naarden.

Live verhalen in Vesting-museum

NAARDEN - Wie graag naar verhalen luistert, moet zondag in het Vestingmuseum zijn. Tussen 14.00 en 17.00 uur kunnen museumbezoekers luisteren naar professionele 'storytellers' die verhalen vertellen.

De verhalen worden verteld in het kader van het evenement 'Zomer vol Verhalen' dat deze zomer op een aantal forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie wordt gehouden. De verhalenmiddag is een initiatief van de Amsterdamse stichting Storytelling Centre die als doel heeft om "het grote publiek kennis te laten maken met de kracht van vertellen."

Rook door kortsluiting

NAARDEN - In een woning aan de Huizerstraatweg was zaterdagmiddag sprake van een beginnende brand.

Brandweer en politie waren er op tijd bij: in de woning was veel rook maar nog geen vlammen. De oorzaak lag waarschijnlijk in 'amateuristisch aangelegde elektra', stelt de politie.

Politie betrapt botendief op heterdaad

NAARDEN - De politie heeft vorige week een Naarder opgepakt die een motorboot had gestolen.

Agenten kregen een tip dat de man de gestolen boot aan het demonteren was. Dat gebeurde bij de Amersfoortsestraatweg. De 41-jarige man kon op heterdaad worden aangehouden.

Zakkenroller pakt smartphone

NAARDEN - In pretpark Oud-Valkeveen is zondag een bezoekster bestolen van haar smartphone.

Uit de achterzak van de 44-jarige vrouw uit Vianen verdween een Samsung telefoon. De politie heeft de zaak in onderzoek.

3770

Naarders hadden een AOW in het eerste kwartaal van dit jaar volgens het CBS

In dit boek "Een bloemlezing uit zijn studies" van Frederik van Eeden (1860-1932) staan een aantal artikelen over toen actuele onderwerpen van deze arts, vrijdenker en wereldverbeteraar uit Bussum.

In 1982 gaf Servire deze bloemlezing uit, die samengesteld, ingeleid en van aantekeningen werd voorzien door V.M. (Victor) Scheffers. Onder de veertien studies is er een over Vincent van Gogh, die in 1891 in De Nieuwe Gids verscheen. Vincent van Gogh was 29 juli 1890 overleden (nu 125 jaar geleden) en Van Eeden kwam in contact met zijn broer Theo, die door het overlijden van Vincent in een diepe depressie terecht was gekomen. Daar zag hij de vele onverkoopbare schilderijen van Vincent. Van Eeden was een van de eersten die de bijzondere kwaliteiten van de schilder noemde. Hij noemt hem een geniaal, nagenoeg onbekende Hollandse schilder.

Verder studies/artikelen over het onzedelijke boek 'Een liefde' van Lodewijk van Deyssel; Vrouwenkwestie en socialisme; Is communisme een droombeeld? en Nieuwe dichtkunst zoals dat van Kloos: "Ik ben een God in 't diepst van mijn gedachten". De studies verschenen tussen 1890 en 1918. Het boek telt 288 bladzijden.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor 14 Euro. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of
T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een scholingsproject in Kirinda (Rwanda).

Weerbericht

Eerst warm en vrij zonnig, het weekeinde minder warm
Met augustus op de kalender krijgt de zomer een nieuwe impuls, al is het niet geheel stabiel. Het temperatuurverloop laat een golvend patroon zien. Uitlopers van het Azorenhoog reiken tot over onze omgeving met zomers warm weer, gevolgd door een vlak lagedrukgebied met later op vrijdag kans op een (onweers)bui. In het weekeinde is het tijdelijk minder warm.

Donderdag en vrijdag
Voor donderdag wordt vrij zonnig weer verwacht. Met een matige zuidenwind is het met circa 28 graden zomers warm. Vrijdag is het wisselend bewolkt met kans op een (onweers)bui. De wind draait in de loop van de dag naar west en wordt zwak tot matig van kracht. Omdat de luchtvochtigheid vrij hoog is, kan het zwoel aanvoelen bij een maximum van 24 à 25 graden.

Het weekeinde
Zaterdag kan er nog een bui vallen, maar geleidelijk klaart het verder op. Er waait een matige wind tussen west en noord. Met een maximum temperatuur van 21 graden is het wat minder warm. Zondag volgt wederom een herstel. Er worden zonnige perioden verwacht. Er ontstaan enkele stapelwolken maar het blijft droog. Er staat weinig wind en het wordt 22 à 23 graden.

Weetje
Juli 2015 startte met een kortdurende hittegolf van 6 dagen, maar verloor in de laatste week aan warmte. Toch was het met een gemiddelde temperatuur van 18.4 graden een vrij warme juli, maar minder warm dan juli 2013 (19.2 graden) en juli 2014 (19.8 graden). Net als juli 2014 was juli 2015 vrij nat met in onze regio circa 110 mm neerslag tegen 80 mm normaal.

De brand

Foto: Gerard Buhr

Nog steeds zit de schrik er een beetje in. De brand van vorige week in het appartement op de D-galerij heeft wel veel duidelijk gemaakt. Een korte nabeschouwing.

Over de precieze oorzaak wordt nog gespeculeerd. Opzet door wanhoopsdaad? Nalatigheid? Stomme ongelukkige samenloop van omstandigheden? Of het exacte antwoord ooit gevonden zal worden is nog maar de vraag. Gelukkig is, op fikse schade na, alles goed afgelopen.

Meteen moet ik hierop laten volgen dat de brandweer en de politie en de ambulancediensten geweldig snel en uitermate professioneel te werk zijn gegaan. Een bemoedigend optreden van personen die precies wisten wat ze deden. Voor mevrouw Coers van 82 en voor Karin is het juist aan hen te danken dat persoonlijk leed tot het minimum kon worden beperkt. Ze werden echt gered uit een zwarte hel van dikke, verstikkende rook.

Het appartement zelf is dusdanig gehavend dat er wel flink wat tijd overheen zal gaan voordat het weer bewoonbaar is.

Een actueel probleem is door deze brand ook weer klip en klaar. Wat te doen met verwarde personen die voor henzelf en de omgeving gevaar opleveren? Op de keien zetten? Laten lopen? Leven we dan niet in een zorgmaatschappij? Het woord 'ballotage' deed ook weer de ronde. Wie màg en kàn waar wonen? Bij wie ligt de verantwoordelijkheid? De gemeente? De woningbouw? Is er werkelijk een calamiteit nodig om klaarheid te krijgen?

Naarden:

*PGN Grote Kerk 10.00u. ds. J. Rinzema; Naarderheem 10.30u. ds. W.B. van de Woord Maaltijdviering
*RK St. Vituskerk 09.30u. Eucharistie pastoor M. Costa; za. 08/08 17.30u. Eucharistieviering
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00u. leesdienst; 16.00u. ds. K. Hoefnagel

Bussum:

*RK Mariakerk 10.00u. Eucharistie kapelaan M. Sendecki
*RK St. Jozefkerk 11.00u. Eucharistie kapelaan A. Geria
*PGB Wilhelminakerk geen dienst
*PGB Verlosserkerk 10.00u. mw. ds. M.S. van der Wilt-Karreman
*PGB Spieghelkerk 10.30u. ds. A.W. Berkhof
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55u. ds. W.H.B. ten Voorde; 17.00u. ds. A. van der Meer
*Remonstranten N-B 10.30u. ds. A. van der Zijpp gezamenlijke dienst
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum gezamenlijke dienst bij Remonstranten
*Doopsgezinde Gemeente B-N gezamenlijke dienst bij Remonstranten
*Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B gezamenlijke dienst bij Remonstranten
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00u. ds. D.G. Durieux
*Het Apostolisch Genootschap 09.30u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00u. Mensenwijdingsdienst

Twee weken timmeren

Kom maar langs, keurmeester. Foto's: Lisa van Dorp

NAARDEN - De 48e editie van bouwkamp Vestingeiland is maandag gestart. Twee weken lang kunnen schoolkinderen tussen de 8 en 12 jaar los gaan met timmeren, tokkelen en spelen op een eiland in de vestinggracht. Dit alles vindt plaats onder leiding van begeleiders die zo'n enthousiast en hecht team vormen, dat ze elk jaar weer terugkomen.
Woensdag mogen de ouders komen kijken en wordt de prijs voor de mooiste hut uitgereikt.

Het thema dit jaar is Vikingen, vertelt de baas aller leiding, Marij Stolp (29). Ze zit in de keukentent die voor de gelegenheid is vermomd als tempel. "We hebben een Vikingdorp nagebouwd, compleet met schilden, palisades, drakenboten, een smidse en plaggen op het dak. Met Vikingkostuums voor de leiding, gemaakt door een naaiteam, een primeur."

Het kamp staat in het teken van Noormannen.
Leidster Marij in de control room: de keukentent.
Baby Feliene heeft een eigen Vestingeilandromper.
Bij de smidse kun je terecht voor gereedschap.
Aan de slag.
A hut with a view.

De historische outfits zijn niet de enige primeur. De jongste kampdeelnemer ooit is er maandagochtend ook bij. Baby Feliene, zeven weken oud, draagt een roze VE-rompertje. Ze is de dochter van kampleiders Anna-Marye en Mark, die er al jaren bij zijn.

Volop zomer in Naarden

Na een week met halfbakken herfstweer hebben we nu dan echt hoogzomer. Maandag bereikte het kwik in Naarden de bijna tropische temperatuur van 29 graden. Naarders die dat konden, zochten het water op. Zoals hier op de vestinggracht, maar ook op het Gooimeer of in een opblaaszwembad in de achtertuin. Veel mensen vonden ook verkoeling op de fiets. De fietspaden, maar ook de terrassen in en om Naarden waren vol.

Rob Kraaienbrink

62 jaar.

Coach Roeivereniging Naarden
Naarder sinds 1992

Wat doet u in het dagelijks leven?
"Na mijn werk bij Unilever, werk ik nu bij Heideheuvel in Hilversum."

Wat hebt u met roeien?
"Alles. Ik ben zelf 21 jaar geleden gaan roeien met mijn vrouw. Op een gegeven moment ben ik ook coach geworden. En ik roei nu zelf ook nog."

Gaat u naar de World Press?
"We zijn er wel regelmatig geweest, maar dat komt meestal spontaan op."

Wat zou u doen als u een dag burgemeester van Naarden mocht zijn?
"Ik zou in het weekend Naarden-Vesting autovrij willen hebben. De paaltjes omhoog en dan de straten dicht. Vooral de Marktstraat. Zeker in het voorjaar, de lente en zomer."

Waar komt u het liefste in Naarden?
"Bij de roeivereniging, daar hebben we het mooiste terras van Naarden. Het liefst zou ik daar een restaurant zien aan het water dat open is op zaterdagavond. Maar ook bij Fine zit ik graag op het terras."

Wat kan er anders in Naarden?
"Een doorn in mijn oog is de discussie over het opengooien van de vaart, een haven en het doortrekken naar de Vecht. Ik ben bang dat het dan te toeristisch wordt in Naarden. Het is er in de zomer al zo vol."

Welke poster hing er vroeger boven uw bed?
"Che Guevara."

Wat zou u doen met een miljoen euro?
"Van de rente leven, of een leuk reisje maken, ik houd erg van reizen. Ik ben een India liefhebber en West-Afrika vind ik ook erg mooi."

Waar zullen we eens op proosten?
"Dat de ploeg, de veteranen dames die ik coach, echt doorbreekt. Dat we nog meer prijzen pakken."

Repair Café Bussum te gast in Naarderheem

NAARDEN - Het Bussumse Repair Café zit op 8 augustus eenmalig in het Naarderheem. Wie iets heeft dat kapot is, kan langskomen om te kijken of de vrijwilligers van het Repair Café het item kunnen repareren.

Tussen 10.00-13.00 uur zitten de reparateurs klaar in het verpleeghuis aan de Amersfoortsestraatweg om kleine defecten aan kleding, huisraad en huishoudelijk apparatuur te herstellen.

Het is de eerste keer dat er een Repair Café in Naarden gehouden wordt. De organisatie overweegt om een Naardens Café te beginnen. "Naardenezen weten ons prima te vinden op onze vaste locatie in Bussum. Een tijdje terug is er wel eens gesproken over het opzetten van een Repair Café in Naarden, maar dat is nog niet van de grond gekomen. Er zijn vast wel genoeg kapotte spullen en deskundige vrijwilligers om een zuster Repair Café op te starten", aldus de organisatie.

Opnieuw zilver op Russisch WK voor Ferry Weertman

Naarder openwaterzwemmer doet het goed

Weertman krijgt het zilver in Rusland.

NAARDEN - Zwemmer Ferry Weertman heeft donderdag opnieuw een tweede plaats weten te behalen op het open water van het WK-zwemmen in Rusland. Weertman pakte samen met Marcel Schouten en Sharon van Rouwendaal een tweede plaats op het team event in de plaats Kazan.

Het Nederlandse team met de 23-jarige Naarder erin klokte 55.31,2 minuten, exact even snel als het team van Brazilië. Alleen Duitsland was sneller dan de twee en haalde zo de gouden plak binnen.

Individueel pakte Weertman vorige week ook al een zilveren medaille op het Russische WK. Op het onderdeel tien kilometer open water moest hij alleen de Amerikaan Jordan Wilimovsky voor zich laten. Weertman wil volgend jaar medailles halen op de Olympische Spelen in Rio, laat hij weten op zijn website. De geboren Naarder maakt deel uit van de nationale zwemselectie die in Eindhoven getraind wordt door Marcel Wouda.

4,8 procent van Naarder auto's is oldtimer

Oldtimers bij de Grote Kerk. Foto: Bob Awick

NAARDEN - 4,8 procent van alle auto's in Naarden is een oldtimer. Dat heeft de NOS uitgerekend. Het aantal neemt landelijk gezien snel af.

Met 4,8 procent oldtimers zit Naarden boven het landelijke gemiddelde. Van de bijna 8 miljoen personenauto's in Nederland is 3,7 procent ouder dan 25 jaar. Aangescherpte regelgeving zorgt voor de daling van het aantal oldtimers. Sinds 2014 zijn alleen auto's van 40 jaar of ouder vrijgesteld van wegenbelasting.

Volkswagen Fox gestolen bij woning-inbraak

NAARDEN - In een huis aan de Prinses Irenehof is vorige week ingebroken. De dieven gingen er vandoor met een grijze Volkswagen Fox.

De inbrekers sloegen met een koevoet een raam aan de zijkant van het huis is. De gestolen auto heeft als kenteken 45 XL FS.

Wat er verder uit de woning is gestolen, is nog onbekend.

De Schakel houdt zomerse BBQ

NAARDEN - De vrijwilligers van wijkontmoetingscentrum de Schakel gaan vrijdag 7 augustus barbecueën.

"Wij van de Schakel zijn niet met vakantie, we houden 7 augustus gewoon het Schakeldiner", laat de wijkpost weten.

De eetzaal gaat open om 17.15 uur, de kosten bedragen € 7,50. Opgeven via 035-6915300.

HCAW zesde na zege

Bussumers verrassen een keer tegen Vaessen Pioniers

HCAW had zondag geen enkele kans tegen Vaessen Pioniers. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Met een knappe zege heeft HCAW afgelopen weekend goede zaken gedaan. De Bussumse honkbalhoofdklasser won donderdag met 8-2 van het sterke Vaessen Pioniers en klom daarmee naar een zesde plaats van het klassement. De andere twee duels tegen de Hoofddorpers verloor HCAW wel: zowel zaterdag (7-4) als zondag (0-16) bleef een volgende stunt achterwege.

Vooral door een sterke derde slagbeurt waren de honkballers van HCAW donderdag beter dan het sterke Vaessen Pioniers. HCAW speelde meteen erg scherp, Vaessen Pioniers moest nog wakker worden na de zomerstop. De derde slagbeurt van de Bussumers leverde maar liefst vijf punten op en daarmee werd het fundament gelegd voor de zege. De Hoofddorpers deden nog wel wat terug, maar dat was onvoldoende voor hen om nog een goed resultaat te kunnen boeken.

Schade beperkt
Zaterdag en zondag was alles anders voor HCAW. De Bussumers maakten geen enkele kans tegen de Hoofddorpers en moesten zich al snel neerleggen bij een nederlaag. Zaterdag nam Vaessen Pioniers puntje voor puntje afstand van de Bussumers. Pas toen de zege voor de Hoofddorpers zo goed als zeker was, kon HCAW wat terug doen en de schade een beetje beperken. Kans op een echte ommekeer was er geen moment.

HCAW speelt komend weekend haar laatste 'normale' duels. Foto: Bob Awick

Bussumers kansloos
Een dag later was het spel van HCAW eveneens onvoldoende. De Bussumers schoten op alle fronten tekort en waren kansloos. Vaessen Pioniers scoorde er op los en kon de zege tegen de Bussumers al snel zeker stellen.

Spannende week
Komende week speelt HCAW de laatste 3 duels voordat de play-offs van start gaan. De Bussumers treffen dan concurrent DSS. HCAW heeft aan twee zeges voldoende om de zesde plaats zeker te stellen.

De zesde plaats geeft HCAW een voordeel: de Bussumers nemen dan 4 punten mee naar de play-offs, twee punten meer dan de ploeg op de zevende plaats. Er staat komend weekend dus nog heel wat op het spel voor de honkballers.

HCAW vertrekt morgen en zaterdag naar Haarlem voor de eerste twee duels. Zondag komt DSS naar Bussum voor het laatste duel.

Bussumer en Naarder voetbalclubs starten oefenduels

Foto: Bob Awick

NAARDEN/BUSSUM - De Naarder en Bussumse voetbalclubs hebben hun eerst oefenduels op weg naar het komende voetbaljaar achter de rug.

De voetballers van SDO speelden hun eerste oefenduel afgelopen week al. De Bussumers boekten een knap resultaat tegen de profs van Almere City FC: 1-1. SDO speelde sterk tegen de Almeerse profs en kon al voor rust op voorsprong komen door een doelpunt van Mike van 't Land. Na rust bleef SDO goed voetballen en moesten de Almeerders flink aanzetten om nog wat van het duel te kunnen maken. Een Almeers doelpunt kwam er alsnog: vlak voor het laatste fluitsignaal werkte een speler van SDO de bal achter de verkeerde keeper, waardoor een echte afgang de Flevolanders bespaard bleef.

Afgelopen weekend speelden de Bussumers eveneens tegen de zaterdagtak van AFC. Er werd gewonnen (2-1). De komende weken staat SDO onder meer nog het oefenduel tegen de kersverse topklasser Magreb '90 te wachten.

BFC treft NVC
Voor de voetballers van BFC start het oefenprogramma komende zaterdag met een duel tegen de zaterdagtak van buurman NVC.

Het eerste zondagelftal van NVC heeft haar eerste twee oefenduels al achter de rug. Een week geleden verloor de ploeg met 8-0 van topklasser Spakenburg. Afgelopen weekend werd er nog gespeeld tegen topklasser Magreb '90: NVC verloor dat duel met 4-0.

Teams treffen elkaar
SDO, BFC en NVC komen elkaar eveneens nog tegen. De twee Bussumse voetbalclubs doen over twee weken mee aan een voetbalevenement van NVC. Naast de Bussumers en de Naarders doet ook FC Weesp mee aan dat evenement. Voorafgaand spelen ook de dames van BFC en NVC tegen elkaar.

De laatste week van augustus spelen de voetbalclubs hun eerste bekerduels. Vanaf september start de competitie.

BFC'er Herman Anderson (71) overleden

Foto: BFC

BUSSUM - Een van de meest trouwe BFC'ers, Herman Anderson (71), is vlak voor het weekend overleden. BFC reageert verslagen: "Herman was van onschatbare waarde voor de club."

De BFC'er was de afgelopen 35 jaar van grote waarde voor de Bussumse voetbalclub. Anderson was onder meer jarenlang een van de bestuursleden van de voetbalclub en regelde van alles: van het onderhouden van het ledenbestand tot het afhandelen van tuchtzaken. Anderson was elke dag op het sportpark. Twee jaar geleden, toen Anderson een stapje terug deed, vernoemde BFC z'n werkkamer naar hem: de Herman Andersonkamer.

Voor al zijn werk voor de Bussumse voetbalclub werd Anderson toegevoegd aan het selecte groepje ereleden van BFC. De KNVB eerde de BFC'er met een Gouden Speld. Daarnaast kreeg Anderson een Koninklijke onderscheiding.

Thanassis Manolas uit Griekenland

Manolas en Yvonne in de sfeervolle tuin bij het restaurant. Foto: Jessica de Jong

BUSSUM - In Bussum wonen diverse nationaliteiten, hoe ervaren zij ons dorp en wat missen ze aan hun eigen land? In een serie portretten over deze 'buitenlanders in Bussum', krijgen we een kijkje in hun leven. Thanassis Manolas komt uit Griekenland en heeft zijn eigen restaurant genaamd Zorba de Griek aan het Bussumse Wilhelminaplantsoen.

Wat heeft je naar Nederland gebracht?
"De liefde. Ik ontmoette Yvonne in 1970. Ik ben direct hier blijven wonen bij vrienden. Het was ook niet lastig om een verblijfsvergunning te krijgen." Yvonne: "Ik heb vijf jaar in Griekenland gewoond en gewerkt. We hebben elkaar in Utrecht ontmoet. We hadden gemeenschappelijke interesses en het was liefde op het eerste gezicht."

Hoe ben je in Bussum terechtgekomen?
"Tot 1982 heb ik in Utrecht gewerkt en gewoond en toen raakte ik werkloos. Het was de tijd waarin je steeds meer Griekse restaurants in het straatbeeld zag opkomen. Ik wilde zelf ook iets nieuws beginnen. Een vriend van mij zei dat in Bussum een goede locatie zat voor een restaurant aan het Wilhelminaplantsoen. In 1984 heb ik samen met een compagnon Zorba de Griek geopend. Vanaf dat hij in 1992 is hij terug gegaan naar Griekenland run ik de zaak samen met mijn vrouw Yvonne. Ik sta in de keuken en mijn vrouw is gastvrouw. Onze twee dochters Waja en Janna zijn ook helemaal opgegroeid in Bussum."

Bevalt het in Bussum en heb je een favoriete plek?
"Ik ben een echte Bussumer. Bijna iedereen kent mij ook, het is veel zwaaien naar bekenden als ik op het terras buiten zit. Natuurlijk is mijn restaurant mijn favoriete plek in Bussum. Er wonen ongeveer tien Grieken in Bussum, daarvan werken er vijf of zes hier in mijn zaak. We zitten regelmatig samen, bijvoorbeeld op donderdag. Dan lunchen we met brood van de markt, haring en kibbeling."

En hoe bevalt het je in Nederland?
"Nederland vind ik erg leuk en gezellig, er wonen vrolijke en aardige mensen. Ik heb nooit problemen gehad. De Nederlanders eten ook graag Grieks."

En de Hollandse keuken, kan je daar van genieten?
"Mijn vrouw maakt wel eens een stamppot..."

Hoe zit het met andere Nederlandse gebruiken?
"Ik kan je wel vertellen dat ik nooit ga schaatsen. Ik ben toch een Griek. Haring eet ik wel graag."

Zorba de Griek

Het restaurant van Manolas en Yvonne serveert Griekse delicatessen. Ze trekken gasten uit de hele regio voor een Griekse ervaring. De zaak is wit met blauw geschilderd, aan het plafond groeien duiven en de schilderijen van Griekse stranden zorgen voor een extra Griekse sfeer. Manolas wil zijn gasten graag laten kennis maken met het echte Griekenland en daarom zijn er regelmatig live optredens en wordt er met servies gegooid.

Opvallendste verschil tussen Nederland en Griekenland?
"Er zijn niet zoveel grote verschillen. Ik denk dat de Grieken iets meer temperament hebben, ze zijn extra vrolijk. Grieken zijn wel spontaner en meer openen. Nederlanders zijn vaak wat meer afwachtend. Het duurt even voordat ze los komen. Ik ben zelf ook gastvrij. Alle dames krijgen van mij een zoen, ik groet iedereen en geef mijn gasten de aandacht die ze verdienen. In Griekenland is het wel zo dat de man meer 'de baas' is. In Nederland is het vaker andersom....."

Heb je wel eens last gehad van discriminatie of vooroordelen?
"Ik heb nooit iets van discriminatie gemerkt. Je ziet ook niet dat ik uit Griekenland kom."
Wat mis je het meest aan Griekenland?
"De zee en de familie uit Noord-Griekenland."

Wat is voor Nederlanders leuk om te weten over Griekenland?
"Ga naar Griekenland. Het is daar zo mooi, de natuur is prachtig. Het is echt een land om vakantie te vieren. Het heeft zon, zee, strand, cultuur, natuur; alles wat je zoekt. En het zijn niet alleen de bekende eilanden die prachtig zijn, ook het vaste land is een bezoek meer dan waard. Wat een bezoek extra leuk maakt, is dat de Grieken heel erg gastvrij zijn. Ondanks de crisis gaat alles gewoon door. In de kranten lees je dat de Grieken merken dat de toeristen wegblijven, maar dat is niet waar. Ze zijn optimistisch en zien de toekomst positief tegemoet."

Ga je zelf binnenkort nog naar Griekenland?
"Ik denk dat ik na de zomer ga voor een vakantie. Ik probeer twee keer per jaar naar Griekenland terug te gaan. Yvonne gaat misschien wel iets vaker nog die kant op."

Mijn Naarden

Naarders tippen andere Naarders over de leukste plekjes in hun woonplaats

NAARDEN - De zomervakantie is in volle gang. Veel Naarders zetten de komende tijd koers naar hun vakantiebestemming. Om deze leegloop een beetje te compenseren, vragen we een aantal inwoners om 'hun Naarden' in kaart te brengen. Deze week: Gerda Hafkamp, vestingbewoonster, eigenaresse van Natuurlijk! in de Marktstraat en secretaris van de Ondernemersvereniging Naarden-Vesting (OVNV).

Mijn Naarden
Hier voel ik me veilig en vertrouwd. De sfeer is goed, alles is op loopafstand en bijna alle voorzieningen zijn hier te vinden.

Terras
Ben een echte terrastijger: dus Het Wapen van Naarden voor mijn flesje Prosecco en lekker zingen op bekende nummers; Op Hout voor een goed glas wijn en lekker kletsen met bekenden; Fine voor een flesje Chardonnay op het terras in de avondzon.

Leukste Naarder
Ik vind zoveel mensen leuk, maar de laatste maanden heb ik veel plezier met de vrijwilligers van de Evenementencie van de Vestingzondagen.

Gebouw
Het stadhuis. De schepenkamer, de krakende vloeren, het uitgesleten trapje.

Restaurant
Bij Acquavite hebben we onlangs buiten geluncht. Heerlijk eten en prachtige natuur.

De groene plek achter Aquavite.
Deel 1 van Gerda's favoriete familie-uitje.
De nostalgie van Koningsdag in Naarden. Foto:
Krakende vloeren.. Foto: Bob Awick

Vereniging
Ik ben bestuurslid van de ondernemersvereniging en probeer nog meer mensen naar De Vesting te krijgen.

Familie-uitje
Een dagtocht: beginnen met een Vestingvaart, daarna naar het Weegschaalmuseum en afsluiten met een hapje in de voormalige bakkerij.

Evenement
Koningsdag, daar heerst elk jaar zo'n nostalgische sfeer.

Groene plek
Achter Acquavite heb je een soort van kom, omringd door hoge wallen en veel bomen. Jaren geleden trad daar onder andere Liesbeth List op. Iedereen nam stoeltjes, kleden en picknickmanden mee. We dansten op blote voeten, heerlijk.

IJs
Dat haal ik bij mijn buurman Jeffrey van De Ster. Ik mag van hem regelmatig een nieuwe smaak uitproberen, van de week nog rabarber, en zijn bonbons zijn ook niet te versmaden.

Zwemmen
In mijn blootje in de zee met hoge golven en dan hand in hand staan met mijn man Han. In Naarden vind ik het allemaal een beetje eng met die waterplanten aan mijn voeten, brrrrr.

Filmhuis Bussum

In de echtscheidingskomedie PAPA OU MAMAN proberen de absurd egocentrische ouders de voogdij over hun kinderen te ontlopen.
DIOR AND I biedt een fascinerend inkijkje in het modehuis, en de spanningen rond een collectie.
LA TÊTE HAUTE maakt diepe indruk: kinderrechter (Catherine Deneuve!) en sociaal werkers spannen zich in voor een jong crimineeltje. In de komedie WHAT WE DID ON OUR HOLIDAY leggen de kinderen feilloos de spanningen tussen hun ouders bloot.
MACONDO volgt een elfjarige Tsjetsjeense jongen in Wenen, en zijn voorzichtige zoektocht naar zijn overleden vader.
MR. TURNER portretteert de Britse kunstschilder met zijn wisselvallige temperament.
De klassieker HIROSHIMA MON AMOUR van Alain Resnais markeerde het begin van de Nouvelle Vague.
Sfeervolle Spaanse thriller LA ISLA MINIMA. Twee verdwenen tienermeisjes in een broeierig moeraslandschap.
BANANA PANCAKES AND THE CHILDREN OF STICKYRICE is een East-meets-West-verhaal ergens in Laos, in een rijke filmtaal.
Diane Keaton en Morgan Freeman zijn RUTH & ALEX, in een warme mix van drama en komedie.
ILO ILO is een indringend familieportret. SNEAK PREVIEW: verrassingsvoorstelling.
Twee FAMILIEFILMS, NATURE, in 3D, een verbluffende reis door Afrika en PADDINGTON, over het beroemde beertje.

maandag 10 augustus

Dance camp

Dance camp voor kinderen vanaf 6 jaar tot 12 jaar in Naarden. Van 10 tot 14 augustus, met een show als afsluiting. Dans, theater, HipHop en breakdance, buitenactiviteiten en spelletjes. www.jellyjamdance.nl.

De Schakel

Op maandagen: rummikuppen, sjoelen en klaverjassen. Ontmoetings- en activiteitencentrum 'De Schakel', Kol. Verveerstraat 74, Naarden. Tel. 035 – 6944742, e-mail: info@wijkpostdeschakel.nl, www.wijkpostdeschakel.nl.

Kindervakantieweek

Kindervakantieweek in de Scan, met als thema: circus. Daarnaast ook knutselen, bingo en een spelletjesmiddag. Op 10, 11, 13 en 14 augustus. Voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. Locatie: buurtcentrum SCAN in Naarden, Majoor Kampsstraat, Keverdijk. Inlichtingen: José de Groot via 035-694326 en kinderwerkscan@versawelzijn.nl.

Zomerdansweek

Zomerdansweek bij Dansstudio Van Harten. Van 10 t/m 13 augustus. Voor kinderen tussen 6 en 12 jaar, verschillende dansstijlen zoals streetdance, hiphop, show en musical. Met als afsluiting een dansshow voor familie en vrienden. Meer informatie: www.dansstudiovanharten.nl. Aanmelden via: info@dansstudiovanharten.nl o.v.v. 'zomerdansweek'. Locatie onder voorbehoud: Scala gebouw, Doctor Schaepmanlaan 8, Bussum

Zwemvierdaagse

Zwem4-daagse in Sportcentrum de Lunet. Kom vier dagen zwemmen voor een medaille. Dagelijks van 16.30 tot 18.30 uur.

zondag 16 augustus

Stadswandeling

Stadswandeling door Naarden-Vesting. Geschiedenis en cultuur opsnuiven. De gidsen van de vereniging vestingstad nemen u mee op een interessante wandeling door de stad. Vertrek: 12.30 uur van de Utrechtse Poort aan het Ruisdaelplein in Naarden. De wandeling duurt ongeveer 5 kwartier. Kaarten verkrijgbaar vanaf 12.15 uur bij de Utrechtse Poort. Kosten: volwassenen € 3,00 en kinderen vanaf 12 jaar € 2,00.

Festival Zomer vol Verhalen

Deze zomer strijkt het festival Zomer vol Verhalen neer in het Nederlands Vestingmuseum in Naarden. Een uniek verhalenfestijn voor de hele familie. Ademloos luisteren naar meeslepende stemmen, met de ogen dicht wegdromen in een nieuw avontuur, stiekem zuchten of glimlachen en tussen de voordrachten door genieten van de natuur. De verhalen worden voorgedragen door topvertellers uit Nederland en België. Een kaartje voor Zomer vol Verhalen kost € 5, reserveren kan op www.zomervolverhalen.nl en www.forten.nl.

donderdag 6 augustus

Klaverjassen

Klaverjassen bij De Schakel, op donderdagavond. Locatie: activiteitencentrum 'De Schakel', Kol. Verveerstraat 74, Naarden. Tel. 035 – 6944742, e-mail: info@wijkpostdeschakel.nl, www.wijkpostdeschakel.nl.

Orgelconcert

Wybe Kooijmans en Olof Vugs geven weer hun traditionele concert op twee orgels in de Grote Kerk te Naarden. Werken en transcripties uitgevoerd van onder meer J.S. Bach en G.F. Händel, L. Delibes en J. Strauss. Aanvang 20.15 uur. Toegangsprijzen € 7,50 en € 6,00 (CJP en 65+).

vrijdag 7 augustus

Schakeldiner

Uitgebreide barbecue. De zaal gaat open om 17.15 uur. Kosten inclusief een drankje € 7,50. Opgeven bij Rineke via 035-6915300. Locatie: 'De Schakel', Kol. Verveerstraat 74, Naarden. Tel. 035 – 6944742, e-mail: info@wijkpostdeschakel.nl, www.wijkpostdeschakel.nl.

Nachtvlinders kijken

Eenmalige nachtvlinderexcursie op het Naardermeer op vrijdagavond 7 augustus. Samen met de boswachter vaart u in het donker over het Naardermeer. De nachtvlinderexcursie start met een korte presentatie. Van 21.00 uur tot circa 0.00 uur. Locatie: Stadzigt, Meerkade 2, Naarden. Kosten: € 10,00 voor leden en € 15,00 euro voor niet leden. Aanmelden via: www.natuurmonumenten.nl/activiteiten.

vrijdag 7 augustus

Zomerbingo

Zomerbingo voor senioren in Centrum Uit-Wijk, Dr.Schaepmanlaan 10 te Bussum. Van 14.00 tot 16.00 uur. Kosten 5 euro.

zaterdag 8 augustus

Repair Café

Repair Café Bussum is te gast in Naarderheem. Schort gescheurd? Rammelende rollator? Kapotte koekoeksklok of een stakende stofzuiger? Repareren van kleine defecten aan kledij, huisraad en huishoudelijk apparatuur staat centraal. Van 10.00 tot 13.00 uur aan de Amersfoortsestraatweg 1 in Naarden. Vrije entree. www.repaircafebussum.nl.

dinsdag 11 augustus

De Schakel

Op dinsdag- en woensdagochtend staat de deur open voor een kop koffie en kan er jeu de boules gespeeld worden op de buitenbaan, op dinsdag kunt u kaarten maken en op woensdag handwerken. Locatie: ontmoetings- en activiteitencentrum 'De Schakel', Kol. Verveerstraat 74, Naarden. Tel. 035 – 694 47 42, e-mail: info@wijkpostdeschakel.nl, www.wijkpostdeschakel.nl.

woensdag 12 augustus

Fietsgilde 't Gooi

Fietsgilde 't Gooi rijdt de middagtocht Buitenplaatsen Naarden. Vertrek om 13.30 uur vanaf het VVV Naarden Vesting bij de Utrechtse Poort. De gids vertelt onder meer over het Theosofisch Centrum, Oud Valkeveen, Hofstede Oud Bussem, Larenberg, Oud Crailo, De Beek, Flevorama en Berghuis. Kosten: € 3,00 p.p. www.fietsgilde.nl.

Fietstocht

Fietstocht met wijkontmoetingscentrum Bellefleur. Start: 11.00 uur vanaf Bellefleur aan de Mackaylaan 11a, Naarden. De lengte van de tocht is max. 35 km. Een lunchpakket en wat drinken zelf meenemen. Onderweg wordt er gestopt om koffie of thee te drinken bij een restaurant. Inlichtingen: Gré Poort. Telefoon nummer: 035-6951686, www.wocbellefleur.nl.

woensdag 12 augustus

Zomerse lunch

Samen zomers lunchen in Centrum Uit-Wijk, Dr.Schaepmanlaan 10 te Bussum. Van 12.00 tot 14.00 uur, kosten 5 euro. Opgeven via: skuperus@versawelzijn.nl.

donderdag 13 augustus

Orgelconcert

Orgelconcert in de Grote Kerk, Naarden. Door Herman van Vliet. Het programma bestaat uit werken van o.m. J. Rheinberger, C. Saint-Saëns, C.M. Widor en van de concertgever zelf. Aanvang 20.15 uur. Toegang: € 7,50 en € 6,00 (CJP en 65+).

vrijdag 14 augustus

Stuntdag

Stuntdag rond Sportcentrum De Lunet in Naarden. Op het programma: 13.30 skaten en stuntsteppen, 13.30 tot 16.00 suppen in het zwembad, 17.45 tot 19.30 longboarden in de sporthal. Er zullen diverse clinics en workshops op het gebied van skaten, suppen en longboarden worden georganiseerd. De deelname is gratis. Suppen is vanaf 6 jaar.

zondag 16 augustus tot zondag 16 augustus

Orgelconcerten

Sander Wassink (historicus) zal vertellen over de wonderlijke geschiedenis van het Steinmeyer-orgel in de Koepelkerk. Hoe het orgel, op weg naar Nederland, bijna in beslag werd genomen door de Fransen die het Ruhrgebied bezetten. Simon Stelling (organist) maakt vervolgens een muzikale reis door Europa en laat alle bijzondere klanken van het orgel horen.

donderdag 20 augustus

Nieuw seizoen Bellefleur

Opening van het nieuwe seizoen van wijkontmoetingscentrum Bellefleur. Tijd: van 15.00 uur tot 16.30 uur is er een feestelijke opening.Het nieuwe activiteiten bulletin ligt klaar. Hierin vindt u een overzicht van alle cursussen en activiteiten die er in het seizoen 2015-2016 in Bellefleur worden aangeboden. Adres: Mackaylaan 11a in Naarden.

vrijdag 21 augustus

Healing

Iedere derde vrijdag van de maand, een Healing Satsang Night in de praktijkruimte van CB Coaching aan de Hamerstraat 98, Bussum. De Healing Satsang Night is een bijeenkomst voor mensen die hulp kunnen gebruiken op emotioneel of spiritueel vlak en behoefte hebben aan meer verbinding en menselijkheid.

zaterdag 22 augustus tot zaterdag 22 augustus

ZomerLIV!

LIV! Levenscoaching organiseert ZomerLIV! Over minder stress en meer flow. Van 13.30 tot 17.30 uur bij Het Centrum voor Gezond Zijn, Karel Doormanlaan 44, Bussum. Kosten: 24 euro. Aanmelden vóór 15 augustus via info@livlevenscoaching.nl.

zondag 23 augustus

Orgelconcert

Toon Hagen speelt Simeon ten Holt’s beroemde Canto Ostinato in de Koepelkerk. Dit is een van de meest uitgevoerde en meest fascinerende Nederlandse composities: betoverend en bezwelmend. Zeventig minuten lang wordt de luisteraar meegesleept. Entree 10 euro. Kaarten via orgelkoepelkerk.nl.

zondag 30 augustus

Orgelconcert

Daniël Rouwkema speelt Engelse romantiek en improvisatie (u mag thema's opgeven). Entree : € 10,00. Kinderen tot 18 jaar gratis. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.orgelkoepelkerk.nl ('uw bestelling') en aan de kerk voorafgaande aan de concerten.

dinsdag 1 september

cursus Zijderoute

Cursus de Zijderoute door Jona Lendering en Sigrid van Roode. Locatie: Bibliotheek Naarden-Bussum, Wilhelminaplantsoen 18, Bussum. Data: dinsdag 1, 8, 15 en 22 september van 19.30 – 21.30 uur. Kosten: € 98,-. Aanmelden via www.livius.nl of bel 035 6945381.

Yoga 50-plus

Yoga voor 50-plus in wijkontmoetingscentrum de Bellefleur, Mackaylaan 11 a in Naarden. Start dinsdag 1 september. Tijdstip: dinsdagmiddag van 15.30 tot 16.45 uur en van 17.15 tot 18.30 uur. Dinsdagavond van 19.00 tot 20.15 uur. Kosten: € 60,- voor 10 lessen. Informatie via 035-6953117, www.wocbellefleur.nl.

woensdag 2 september tot woensdag 2 september

Koffie inloop

Gezellige koffie inloop (iedere woensdagmiddag) waarbij een babbeltje, krant lezen, spelletje doen en een kop koffie of thee niet ontbreekt. Van 13.00 tot 14.30 uur, gratis entree. Info: 035 - 6921969. Locatie: Uit-Wijk, Dr.Schaepmanlaan 10, Bussum.

vrijdag 4 september

Openluchtvoorstelling

Openluchtvoorstelling van Filmhuis Bussum tijdens Bussum Cultureel in de tuin van Tindalvilla van de film PRIDE. Gratis toegang en geschikt voor alle leeftijden. Locatie: Tindalvilla, Nieuwe 's Gravelandseweg 21, Bussum. Aanvang: 21.00 uur, welkom vanaf 20.00 uur.

zondag 6 september

Rondje Meent

Het (hard)loopevenement Rondje Meent wordt weer gehouden. De loop wordt georganiseerd door de Stichting Hilversumse Meent in samenwerking met sportieve vrijwilligers uit de wijk. Speciaal voor kinderen wordt gestart met de Kidsrun. Volwassen kunnen kiezen uit Actief Wandelen van 5 kilometer of een loopparcours van 5 of 10 kilometer door het park en de groengordel langs de wijk. De eerste renners verschijnen om 10.00 uur aan de start. Voorinschrijven 4 euro voor volwassenen en 2 euro per kind. Inschrijven kan via rondjemeent@gmail.com of bij de infobalie van Albert Heijn De Meent tot en met vrijdag 4 september 20.00 uur. Op de dag van het evenement is inschrijving ook nog mogelijk tot 20 minuten voor de start in De Kruisdam.

zondag 27 september

Openluchtopera

Openluchtopera Faust. Locatie: Naardense vestingwal, door Go! Opera. Aanvang 15.00 uur.

Want zo lief heeft God de
wereld gehad
dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Helena Donaldson - uw tuinvrouw in 't Gooi. De vakantie is voorbij - hulp nodig om de tuin weer onder controle te krijgen? Bel mij.
www.hdtuinen.nl/06-13527372

GITAARLES in Bussum, diverse stijlen voor zowel beginners als gevorderden. www.Jaccomuller.com, email: jaccomullermusic@gmail.com, 06-11135198

VERMIST een Cyperse gest. kat van bijna 2 jr. met zwarte puntstaart, bruin/grijs/zwart gekleurd en brede zwarte streep over de rug. Wordt sinds 23 juli vermist omg. Ministerpark. Tel.: 035-6953395

TE HUUR: GROTE BOVEN-
WONING
HUIZEN. In het oude dorp boven praktijkpand, bovenwoning plus grote zolderkamer voor starters of alleenstaande, per direct vrij. Geen kinderen en/of huisdieren, € 750,-/maand. Info:
035-5257484 of arie@adeus.nl

Wie wil mij keybord les geven, wekelijks 1 uur, pr.opg. 06-55973564 in Nrd.

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak- en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

Kunstworkshops voor kinderen en tieners in de laatste weken van de zomervakantie. Kijk voor het programma op www.ellenwennink.nl, of stuur een mailtje naar
ellenwennink@gmail.com.

Charmante vrouw, 68, sl. zoekt serieuze kennismaking met man (weduwnr.). Ik houd van wandelen, fietsen, golf, musea en muziek. E-mail: lvanderbent@planet.nl.

Krijgt u familie op bezoek?
En hebt u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Versa Thuisadministratie: Ligt er op uw bureau ook zoveel papier en raakt u het overzicht kwijt? Vrijwilligers van Versa Thuisadministratie komen bij u thuis en helpen u met het ordenen van uw administratie. Versa Vrijwillige Thuishulp, 035 6947455 ma.- vr. 10-12 uur; thuisadministratie@versawelzijn.nl; www.versawelzijn.nl/vrijwilligethuishulp

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 60,-
Tel.: 035-8870159

Schilder heeft tijd. Hoge kwaliteit, redelijk tarief, vrijblijvende prijsopgaaf.
Tel.: 06-55955587

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Schoonmaakster, ervaren en betrouwbaar. Referenties mogelijk: 06-49619518

Tuinman heeft nog tijd. Snoeien, fatsoeneren, bestraten, compl. renovatie etc. Vrijbl. prijsopg.: 06-50660689 / www.dennenburg-tuinen.nl

WONING VERHUREN? Vertrouwd verhuren aan expats en organisaties INTERHOUSE HILVERSUM 035-3031320
www.interhouse.nl

Pesten, of pestverleden een probleem? Kijk op
www.posicom.nl voor hulp.

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Privéhuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

BUHR ZOEKT BOEDEL uw huis leeg en bezemschoon. Nu de gehele dag contact mogelijk via 06-10566581

Feestje? Gratis feestzaal tot 180 personen.
www.snookerclubbussum.nl
06-53319921

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service
Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939