NaarderNieuws

1 maart 2017

NaarderNieuws 1 maart 2017


Maximaal 30 in de Vesting

Niet te hard rijden, gewoon 30 km per uur graag. Foto: Carmen Brouwers

NAARDEN - Ouders in de Vesting houden hun hart vast als hun kinderen 's ochtends naar school gaan. Menig automobilist scheurt namelijk al jarenlang door de straten van Naarden. Om de bestuurders duidelijk te maken dat de maximumsnelheid 30 is, delen de kinderen sinds afgelopen maandag flyers uit.
"Het grootste probleem is dat auto's ongelofelijk hard de hoek om komen. Vaak zien ze dan niet eens dat er kinderen aan het spelen zijn", vertelt een van de verontruste moeders. Ouders uit de bestuursraad hielpen de kinderen van de Rehobotschool om verkeersdeelnemers aan te spreken op hun rijgedrag. Zelfs een zogenaamde lasergun om de snelheden van de auto's te meten werd meegenomen om aan te tonen dat mensen te hard rijden.

Bijna alle bestuurders waren zich bewust van het feit dat zij te hard reden en namen de flyers dan ook hartelijk in ontvangst. De bezorgde Naarders hopen dat de gemeente actie gaat ondernemen. Het flyeren zal nog doorgaan tot 10 maart.

Rugbyers oefenen voor EK eind maart

NAARDEN - Rugby Club 't Gooi is vrijdag gastheer voor de oefenwedstrijd van Oranje U20 als voorbereiding op het Europees kampioenschap. Marc Mistou, speler van de Naardense club, doet mee.

De tegenstander van de jonge talenten (onder de 20 jaar) is een heren Klasse A-team met in hun gelederen ook spelers die hebben meegetraind met de Nederlandse selectie. De wedstrijd start om 19.30 uur. Marc deed vorig jaar ook al mee met het EK U18 in Portugal en hij is tevens de jongste speler in het Heren 1-team van de rugbyclub.

414

duizend euro kost gemiddeld een huis in Gooise Meren

De bijna gecomposteerde Volkswagenbus T1

Ik had ook kunnen zeggen: een avontuur op Marktplaats. Wat ooit een schitterend hippiewagentje moet zijn geweest, ligt al 40 jaar of meer te verteren. Toch is er genoeg over om de kenners gek te krijgen.

Het was niet meer dan een geintje toen Rob en ik voor de zoveelste keer een kijkje gingen nemen in het wrakke huisje aan de noordzijde van de Naardermeer waar we al zo veel interessants hadden gescoord. We wisten al van het bestaan van een bijna tot compost verworden Volkswagenbus, type T1, maar hadden er nooit bij stilgestaan dat er misschien toch zaken mee gedaan konden worden. Ik maakte foto's van het inmiddels uit de woekering van klimmers en stekers bevrijde karkas. De kiekjes van vooral de motor gingen op Marktplaats, waarna binnen enkele uren het aantal kijkers al ver over de 100 bedroeg. Nu zondag, 2 dagen later, zijn het er precies 610! Heel veel grapjassen, maar ook serieuze klanten. Vooral wil men weten of er papieren bij zijn, waarvoor al 1000 euro geboden is. Gaat mooi niet door, want ze zijn er niet meer. Ook is er veel vraag naar intacte chassisplaatjes en één persoon vroeg of er een deel van de carrosserie kon worden gekocht om thuis aan de muur te kunnen hangen. Tja, die T1 is een zeer gewild busje en de prijzen van intacte, bruikbare exemplaren lopen in de vele tienduizenden euro's. Of ons karkas, vol kennelijk begeerlijke onderdelen, ooit bij iemand in de werkplaats zal belanden, is zeer de vraag. In elk geval hebben we er spannende Marktplaatsmomenten mee beleefd.

Terrassen
Vestingbewoners tegen langer openblijven van terrassen? Uit een door het bewonersplatform gehouden enquête zou blijken dat een meerderheid van de respondenten tegen verlenging van de openingstijd tot 23.30 uur is. Zij hebben daartoe 400 Vestingbewoners aangeschreven, waarvan er 150 in de directe omgeving wonen van een terras. Van de 250 niet-directbetrokkenen hebben 22 gereageerd en van de direct-bij-eenterraswonenden hebben 40 gereageerd. De Vesting telt globaal 1700 inwoners, dus 1,3% resp. 2,35% daarvan heeft gereageerd. Het platform heeft in het totaal 23 terrassen benoemd. Vesting Naarden kent echter maar 2 typische cafés en 1 cocktailbar. Restaurants, koffiebars, snackbars en een museum zijn al dicht of hebben de keuken veelal om 22.00 gesloten. De publicatie in het NaarderNieuws van 22 februari suggereert dat een overgrote meerderheid tegen de proef van een half jaar is (68 resp. 83%). Een tussentijdse en eindevaluatie door de gemeente werd niet door het platform benoemd. De gemeente zal toch verder kijken dan alleen naar wat er in de backyards van individuen gebeurt. De Vesting Naarden dient gastvrij te blijven en haar bezoekers als gastheren en gastvrouwen te ontvangen. Uitbaters van de terrassen krijgen de verantwoordelijkheid voor het handhaven van de avondrust op straffe van het terugbrengen van de sluitingstijd om 22.00 uur. Overigens worden de terrassen bij de cafés nu al tot over 23.00 uur gebruikt door hen die gedwongen worden om buiten te genieten van hun rokertje.
Peter Senf, Naarden

Naarden:
*Grote Kerk 10.00 u. ds. L.J.Th. Heuvelman en 19.30 u. Vesper ds. P.J. Viveen-Molenaar; Naarderheem 10.30 u. ds. P.J. Viveen-Molenaar
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie pastoor M. Costa; za. 04/03 17.30 u. Eucharistie; woe. 01/03 19.00 u. pastoor M. Costa
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. en 17.00 u. dr. M.J. Kater; woe. 08/03 14.30 u. en 19.30 u. dr. M.J. Kater

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie pastoor C. Fabril; za. 04/03 17.00 u. Vesper; ma. 06/03 19.30 u. Vastenoverweging
*RK St. Jozefkerk 10.00 u. Communieviering Parochianen
*PGB Wilhelminakerk geen dienst, gezamenlijke dienst in Verlosserkerk
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. ds. J.H.W. Elhorst
*PGB West W. de Zwijger College 10.30 u. ds. S. de Jong
*PGB Sion W. de Zwijger College 08.55 u. ds. M.P.D. Barth en 17.00 u. ds. I. Hoornaar
*Remonstranten N-B 10.30 u. mw. E.K. Verhage-Krikke
*Vrijzinnigen Naarden-Bussum 10.30 u. mw. A. van der Meiden
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. ds. A. van der Wijk
*Evangelisch-Lutherse Gemeente Het Gooi 10.00 u. ds. W.F. Metzger H.A.
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. P. Smit
*Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst en 11.15 u. Kinderdienst; do. 09/03 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Weerbericht

Aanhoudend wisselvallig, vrij zacht, soms veel wind
De westelijke luchtstroming draait ook deze week op volle toeren. Aan de zuidflank van het sturende lagedrukgebied boven Zuid-Scandinavië trekt een lange parade van randstoringen en fronten richting Noordzeegebied. Daardoor blijft het sterk wisselvallig en soms uitgesproken onstuimig. De temperatuur blijft boven normaal zonder dat er sprake is van vroeg lenteweer.

Donderdag + vrijdag
In de nacht naar donderdag regent het enige tijd. Overdag klaart het op. Er is wat ruimte voor de zon, maar er is ook kans op een bui. De zuidwestenwind trekt aan tot krachtig, aan zee tot hard of stormachtig. Vrijdag neemt de wind iets in kracht af. Het is wisselend bewolkt met kans op een bui. In de avond neemt de regenkans toe. Het wordt beide dagen zo'n 9 graden.

Het weekeinde
Ook het weekeinde verloopt vorstvrij. In de nacht naar zaterdag regent het nu en dan. Overdag schijnt de zon af en toe. Later op de dag of avond is er kans op wat regen. Er waait een matige tot vrij krachtige zuidenwind. Het wordt 11 à 12 graden. Zondag kan de zon af en toe schijnen met daarbij ook kans op enkele buien. Bij een matige zuidwestenwind wordt het 9 graden.

Weetje
Ondanks enkele dagen met vorst en sneeuw rond de 10e van de maand was februari met een gemiddelde van 5.1 graden zacht (normaal is 3.3 graden). Door het wisselvallige weer in de tweede helft was februari ook vrij nat (70 mm tegen 55 normaal). Ook was februari somber met slechts 58 zonuren tegen 85 normaal. Recordzonnig was februari 2003 met 158 zonuren.

Bussum van boven bekeken 1924-1977

Je raakt niet uitgekeken! Haarscherpe foto's van vele delen van Bussum, sommige bijna 100 jaar geleden genomen. De K.L.M. begon er al in 1921 mee. De eerste en oudste foto is uit 1924. De afgebeelde foto toont het oude centrum van Bussum in 1950 met prominent het oude raadhuis aan de Brinklaan, gesloopt in 1961. Links van het raadhuis is de Havenstraat met op het brede deel het oude postkantoor dat uitkijkt op het met bomen omzoomde Wilhelminaplantsoen. De laatste van de dertig foto's toont De Fransche Kamp in 1963 met toen nog een flinke zandverstuiving. Toen dit boek uitkwam heette het fotografiebedrijf Aviodrome. Dertig grote zwart-wit foto's van 32 bij 22 cm en 63 bladzijden telt het dwarsliggerboek. Martin Heijne van de Historische Kring schreef de teksten er bij. V + W Collective gaf het boek in 2005 uit.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor 18 Euro. Mail of bel Oosterom: oosteromnc@gmail.com of T 035-6914336. Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

Vanaf woensdag 1 maart zendt GooiTV de volgende programma's uit:

- RegioHub gaat deze week over de keuzevrijheid bij de verkrijging van jeugdzorg.
- In TV Magazine o.a.: Bevoorrading supermarkten in Bussum op zondag, faillissement paviljoen Heidezichten, afbraak Bensdorp. Verder aandacht voor carnaval.
- In In Derde Termijn praat Ruud Bochardt met Sandra van Rijkom, wethouder in Wijdemeren.

Vooral lijstduwers en één kanshebber op de lijsten

Tweede Kamerverkiezingen met elf Gooise Meerders

Nog twee weken tot de Tweede Kamerverkiezingen. Foto: Sjoerd Stoop

GOOISE MEREN - Nog twee weken en dan kunnen we allemaal weer naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. Verdeeld over zeven politieke partijen staan elf politici uit Gooise Meren op de lijst.

Slechts één kandidaat is terug te vinden in de top 10. Het gaat om Muiderberger Rob Rooken op plaats 6 voor Forum voor Democratie. Hij denkt dat deze nieuwe partij van Thierry Baudet minimaal zes zetels gaat halen. Dat zou betekenen dat Rooken in de Kamer komt. Best verrassend voor iemand die nooit de ambitie heeft gehad om politicus te worden.

"Ik kon het niet meer aanzien hoe het er nu aan toegaat in de politiek. Het partijbelang krijgt altijd voorkeur boven het landsbelang. Het negeren van de uitslag van het Oekraïne-referendum, waarbij meer dan 60% van de kiezers tegen was, is voor mij de druppel geweest. Het lijkt er ook op dat veel kiezers klaar zijn met beroepspolitici. FvD heeft een lijst met allemaal hele verschillende, gedreven kandidaten die allemaal geen politieke carrière voor ogen hadden. Ik ben trots dat ik daar tussen sta."

Voor FvD staan ook Bussumer Godert van Assen (plaats 14) en Saskia Koning uit Muiderberg (plaats 25) op de lijst. Van Assen: "Belangrijk is dat het FvD in de Kamer komt. Daarvoor help ik mee de campagne organiseren. Als je op het FvD stemt kies je voor vernieuwing, waar Nederland behoefte aan heeft om op vele fronten krachtig de volgende decennia in te gaan." Saskia Koning doet mee omdat ze zich wil inzetten voor een 'democratisch, betaalbaarder en leuker Nederland'. Ze is enorm trots dat ze op de lijst staat. "Ik ben coördinator voor het Gooi en het is fantastisch om te zien dat zo veel mensen actief willen bijdragen. De komende twee weken zijn we overal te zien en gaan we actief in gesprek met de (zwevende) kiezer."

Raadsleden
Diverse raadsleden uit Gooise Meren staan ook op de kandidatenlijsten. Bussumer Jan Kwekkeboom van de Gooise Ouderen Partij staat op plek 17 voor Lokaal in de Kamer. "Ik steun het initiatief, maar ik heb geen ambities om in de Kamer te gaan zitten. Lokaal in de Kamer volgt geen partijprogramma, maar een hele andere route om de agenda te kunnen bepalen - namelijk van onderaf."

Namens 50PLUS staan de Bussumse raadsleden Arno Haije op plek 29, Andreas van der Schaaf op nummer 37 en Barend Berg (Naarden) op de 38ste plaats. Wethouder Marleen Sanderse uit Naarden doet mee namens het CDA en staat op 48. Zij gaf al eerder aan alleen lijstduwer te willen zijn.

Diverse zittende raadsleden hebben zich verkiesbaar gesteld

PvdA'er Lars Voskuil uit Naarden is terug te vinden als 79ste op de lijst. "Het biljet gaat tot 80 personen dus ik sta er nog net op", grapt hij. "Natuurlijk ga ik campagne voeren, maar een zetel in de Tweede Kamer zit er niet in voor mij. De PvdA wil dat ook niet omdat ik ook al gemeenteraadslid én Statenlid voor de provincie Noord-Holland ben."

Olaf Stuger uit Bussum is terug te vinden op de kandidatenlijst van de PVV op plek 49. Hij zat eerder in de Kamer voor de LPF, maar gaat nu 'de strijd aan tegen de Brusselse ambtelijke molen' als PVV-Europarlementariër.

Namens de VVD komt Bussumer Jacco Heemskerk op plaats 52 te staan. Hij is ruim 20 jaar lid voor de VVD en schreef onder andere het verkiezingsprogramma voor de liberalen in Gooise Meren. Als bankier weet hij hoe het is wanneer er gedacht wordt vanuit spreadsheets en dat vindt hij een enorm kwalijke zaak. "Ik moest vroeger reorganisaties begeleiden. Pas toen ik in de OR zat werd mij duidelijk hoe dit ingrijpt op de samenleving. Ik ben voor zelf nadenken en het geven van ruimte aan passie en talenten. De eerste 50 VVD-kandidaten zijn voornamelijk zittende Kamerleden. Ik sta op plek 52 en ben zeker beschikbaar voor een zetel."

Boete voor 'zelf tanken' jachthaven blijkt terecht

NAARDEN - Jachthaven Naarden heeft terecht een groot bedrag aan dwangsommen moeten betalen omdat klanten zelf brandstof mochten tanken. Dat heeft de bestuursrechter bepaald. De jachthaven had een rechtszaak aangespannen tegen de gemeente.

De jachthaven was eerder door de gemeente berispt omdat klanten zelf hun brandstof mochten tanken. Dat mag volgens veranderende regels niet meer en moet altijd gebeuren onder toezicht van een deskundig persoon. De jachthaven dacht dat te ondervangen door vanuit een kantoortje naar camerabeelden te kijken, maar de gemeente vond dat onvoldoende en bovenal te gevaarlijk. De gemeente legde een boete op en daarna hoge dwangsommen. Al met al moet de jachthaven 15.000 euro betalen.

De jachthaven was het er niet mee eens en stapte naar de rechter. De rechtbank gaf de gemeente gelijk.

Meldkamer vertrekt

NAARDEN - De meldkamer van politie, brandweer en ambulance vertrekt van de Amersfoortsestraatweg. Het 112-zenuwcentrum gaat naar de Groest in Hilversum. Zo heeft minister Blok besloten.

Vanuit de meldkamer worden alle belletjes voor de hulpdiensten in Midden-Nederland afgehandeld. De nieuwe meldkamer komt in het al bestaande politiebureau. De Hilversumse burgemeester Broertjes laat weten erg blij met de komst van de meldkamer te zijn. Hilversum moest het in de race voor het nieuwe zenuwcentrum opnemen tegen Zeist.

Automobilist zou door rood zijn gereden

Foto: Bob Awick

NAARDEN - Dikke schade na een harde botsing afgelopen woensdag op het kruispunt van de Koningin Wilhelminalaan met de Rijksweg. Een van de bestuurders raakte gewond. Hoe het ongeluk exact kon gebeuren moet nog worden onderzocht. Het vermoeden bestaat dat een van de twee automobilisten even daarvoor door rood was gereden. De schade aan de twee auto's was fors. Ze moesten worden weggesleept.

Vermeende Mondriaan uit Kringloper 'doet' 8.000 euro

Onduidelijk of het werk echt is

Is dit schilderij van Mondriaan of niet? Foto: NH

NAARDEN - Precies 8000 euro, dat is wat de vermeende Mondriaan van kringloopwinkel De Kringloper uit Naarden heeft opgeleverd. Het schilderij zorgde voor veel ophef.

Eerder deze maand ontdekte medewerker Mohamed het schilderij tussen de ingeleverde spullen en meteen dacht hij een schat gevonden te hebben. Mohamed was zo blij met het uiteindelijke bedrag dat hij er stil van was. "Ik ben zo blij", kon hij alleen maar roepen.

Maar het is nog steeds onduidelijk of het schilderij echt is. Zekerheid over de echtheid kan jaren duren. Toch brengt zo'n vermeende Mondriaan veel bekijks met zich mee.

Ook bij de bezoekers en de bieders zijn er twijfels: de een denkt dat het nep is, de ander ziet het wel voor zich. "Ik had echt niet verwacht dat er zo veel geld op geboden zou worden", vertelt een bezoeker. "Ik dacht eerder aan 2.000 euro, maar 8.000 is wel veel geld. Dan moet je wel zeker van je zaak zijn", vindt hij.
Voor de kringloopwinkel in Naarden klinkt 8.000 euro als muziek in de oren. Ze kunnen het geld namelijk goed gebruiken. "Hoe meer de veiling opbrengt, hoe meer mensen wij aan een baan kunnen helpen", legt bedrijfsleider Francien Keers uit. "Wij werken namelijk zonder winst. Al het geld wordt gestoken in het betalen van arbeiders. Dus dit is heel fijn", vertelt ze.
Het blijft dus voorlopig nog een mysterie of het een echte Mondriaan is of niet. De bieders, die anoniem wilden blijven, hebben dus óf een koopje óf een kringloopschilderijtje van 8.000 euro.

Janine Rijksen

Woont in Naarden sinds 1995, 53 jaar

Waar houd je je overdag mee bezig?
"Ik open binnenkort mijn eigen naaiatelier in de Vesting. Ik heb 30 jaar in de marketingcommunicatie gewerkt, maar heb twee jaar geleden het roer omgegooid. Ik ga ook lessen en workshops geven."

Nog goede tips voor deze zomer? Wat moeten we aan?
"Een wijde linnenbroek, wit. Een beetje Marlene Dietrich-stijl. Omdat het mooi is, maar ook past bij veel verschillende figuren. En daarbij een kort shirt."

Wat is er leuk aan de Vesting?
"Het stadse karakter, de verschillende winkels en de kroegen, maar ook het dorpse doordat het niet zo groot is. En dat er veel verschillende mensen wonen, en de oude huizen."

Een dag burgemeester?
"De inwoners van de Vesting een parkeervergunning geven en een aantal straten autovrij maken."

Leukste plek in Gooise Meren?
"Het Naardermeer, een prachtige plek om te wandelen, en de golfbaan. En de Vesting, het verveelt nooit om daar een rondje te lopen."

Hobby's en sporten?
"Trimhockey, golfen, kleding maken, lezen en ik speel gitaar."

Voor wie heb je bewondering?
"Voor mensen die zichzelf zijn, die met vertrouwen door het leven gaan en niet voor de gebaande paden kiezen."

Naar welke muziek luister je?
"Tegenwoordig vooral naar klassieke muziek. Pianomuziek van Chopin. Ik ging vaak naar concerten van Motown en Michael Jackson."

Tot slot, waar wil je op toosten?
"Dat mijn naaiatelier een groot succes wordt, dat mensen blij worden van wat ik voor ze maak. En op een goede gezondheid."

Geen grote problemen door storm

NAARDEN - Het was de hele dag lastig als je moest fietsen en her en der waaide er wat om, maar de schade van de storm van afgelopen donderdag valt reuze mee.

De brandweer moest donderdag wel op pad naar een 'brandje' aan de Marktstraat. Dat bleek een gevolg van de storm.

De brandweer werd gebeld toen medewerkers van een winkel een rooklucht roken. De brandweer was snel ter plaatse, maar kon niet meteen ontdekken waar de rook vandaan kwam. Na onderzoek kwam naar voren dat de rook kwam van een rookkast van het naastgelegen restaurant. De storm zorgde ervoor dat de rook werd verspreid door de winkel.

Jubileum voor Vestingtuinen Achterom

NAARDEN - Voor de tiende keer wordt dit jaar, op zondag 11 juni, de Vestingtuinen Achterom gehouden. Tijdens het jubileumjaar is er zeker plek voor 20 deelnemers die hun tuin mét achterom openstellen voor belangstellenden.

Het duurt nog even voordat het zover is, maar de organisatie is al druk met de voorbereidingen. Omdat het een bijzonder jaar is wordt er ook iets extra's gedaan. Zo komt er een jubileumboekje met een overzicht van tien jaar Vestingtuinen. De Vereniging Vestingstad heeft volgens de organisatie al toegezegd hiervoor een financiële bijdrage te leveren. Wie een van de tuinen bezoekt, krijgt het boekje gratis overhandigd.

Wie graag zijn of haar tuin openstelt op 11 juni kan zich aanmelden bij lidiewoldringh@icloud.com of myrthesanders@hotmail.com.

Ruïnes chocoladefabriek Bensdorp in rap tempo tegen de vlakte

De puinhopen van Bensdorp zijn een ideale plek om te trainen met reddingshonden

Na de zomer wordt er boven het maaiveld gebouwd.

BUSSUM - Een historisch moment, vastgelegd door de Bussumse fotograaf Kleine Mies: de start van de sloop van Bensdorp. Hoge hekken, grote kranen, veel puin en stenen. Over 10 weken staat alleen het Bros-gebouw nog overeind.

Volgens Bouwbedrijf Noordersluis gaat de sloop voorspoedig. Na het neerhalen van de gebouwen aan de kant van het geitenweitje zijn binnenkort de twee vierkante gebouwtjes en het beheerdersgebouw aan de beurt. Het Bros-gebouw, aan de zijde van de Nieuwe Spiegelstraat, blijft overeind. Voor de zes lofts die hierin komen kwamen op de kijkdag zo'n 100 belangstellenden opdagen. Nu het terrein vol puin ligt en er de resten van afgebroken panden staan is het een ideale plek om te oefenen met reddingshonden. De Stichting RHCN Reddingshonden mag er dan ook een aantal keer komen trainen. Vorige week was de eerste keer. Als over tien weken de sloop achter de rug is, wordt gestart met de eerste fase: het realiseren van de kelders en ondergrondse garage. Na de zomer verschijnen de torenkranen, dan gaat de bouw de lucht in.

De sloop duurt in totaal 15 weken.
Alleen het Bros-gebouw blijft staan. Foto's: Kleine Mies

'Een geslaagd educatieproject in Malawi'

Stoelen, tafels en vaak ook pennen en papier ontbreken.

BUSSUM - Anderhalve week waren ze op pad. Twee docenten en een leerlinge van het Goois Lyceum bezochten afgelopen week voor Edukans een primary school in Malawi. Zondag kwamen ze terug in Nederland, boordevol ervaringen en met het gevoel van een geslaagde missie.

Docente Nederlands Monique Weijnan, collega-docent Spaans en Duits Hellen Scheres en de 15-jarige leerlinge Maud Reinders gingen naar dit zo'n beetje armste land van Afrika om daar docenten te helpen het onderwijs te verbeteren. Weijnan: "Het was een school met ruim 1100 leerlingen, verdeeld over 8 klassen en slechts 9 docenten. In de kleinste klas zaten 68 leerlingen en ook de leeftijd varieerde nogal: van 11 tot 18 jaar." De klassen waren dan wel groter dan we hier gewend zijn, de betrokkenheid bij hun vak en leerlingen verschilt volgens Weijnan niet van die van de Nederlandse docenten. "Ze wilden graag van ons leren. We hebben workshops gegeven, lessen bijgewoond en geëvalueerd." Er werd volop ingezet op activerende didactiek. Dat is lesgeven via werkvormen die ervoor zorgen dat alle leerlingen actief meedoen met de les. Geen overbodige luxe als je het over klassen van gemiddeld 140 leerlingen hebt. De resultaten waren boven verwachting, vertelt Weijnan enthousiast. "De energie, leergierigheid en gedrevenheid van docenten en leerlingen was echt boven verwachting. Ze wilden graag weten hoe wij in Nederland lesgeven." Niet alleen de omstandigheden op de school - leerlingen zitten op de grond en niet iedereen beschikt over potloden en papier - maar ook de leefomstandigheden waren nogal anders dan de afvaardiging van het Goois Lyceum gewend was. Zo hadden ze geen beschikking over stromend water en was er ook een groot deel van de tijd geen elektra. Weijnan was onder de indruk van de inzet van de Malawese docenten en nogal overweldigd door de warmte van de lokale bevolking.

Vandalen slopen moedwillig glas-in-loodramen

Foto: Sjoerd Stoop

NAARDEN / BUSSUM - Vandalen hebben enkele glas-in-lood-ramen op station Naarden-Bussum gesloopt. Het gaat om zeker vijf grote vensterramen van zeventig jaar oud. Vermoed wordt dat de vandalen afgelopen weekend het dak van de stationshal zijn opgeklommen en de ramen, boven de stationswinkel, een voor een kapot hebben getrapt. De schade werd maandagochtend door klusjesmannen ontdekt die onderhoud aan de stationshal zouden plegen. ProRail bekijkt of camerabeelden aanwijzingen bevatten.

Grote opknapbeurt Vlietlaan

BUSSUM - De gemeente start in september met de voorbereidingen voor de grote opknapbeurt van de Vlietlaan. Het is de bedoeling om de riolering te vervangen en de openbare ruimte aan te pakken. De gemeente hoopt dat in 2018 de eerste schop in de grond kan.

De Vlietlaan loopt vanaf station Naarden-Bussum richting het centrum en moet fors opgeknapt en veranderd worden. Dat moet er weer voor zorgen dat het Bussumse dorpshart versterkt wordt.

Alle straten
De Vlietlaan is slechts één van vele deelplannen voor het centrum, maar is als eerste aan de beurt. Er komt voor alle straten en pleinen in het centrum van Bussum een plan. Dit wordt samen met de klankbordgroep gedaan, een groep die alle adviesorganen voor het centrum vertegenwoordigt.

Het budget voor de werkzaamheden is opgenomen in de perspectiefnota 2017. Daarnaast loopt er nog een subsidieverzoek bij de provincie.

Speelplaats Emmaschool groot genoeg

BUSSUM - De speelplaats van de Emmaschool aan de Graaf Florislaan is groot genoeg voor de hele school. Dat zegt het gemeentebestuur na vragen van Hart voor BNM.

Er komen straks 400 kinderen te spelen op het schoolplein. De school heeft een plein van twaalfhonderd vierkante meter, er kan gespeeld worden op ongeveer 80 procent daarvan. Hoewel er op een deel van het stuk grond nog gebouwd gaat worden, houdt de school voldoende speelplek over, zo concludeert de gemeente.

De gemeente moet nog wel het bestemmingsplan aanpassen om ervoor te zorgen dat de hele grond benut kan worden als speelplaats. Daar wordt nu aan gewerkt.

Steun voor vertrek
Wat er ook nog gebeurt rond het vertrek, de Emmaschool kan hoe dan ook al rekenen op de steun van een groot deel van de gemeenteraad. De VVD, D66 en het CDA laten nu al weten de plannen van de school te steunen.

De VVD laat weten 'al jaren achter het plan te staan', het CDA laat weten 'de plannen hoogstwaarschijnlijk te gaan steunen'. Daarmee lijkt een van de laatste hobbels voor het vertrek van de school al op voorhand genomen.

Mevrouw Savenije-van Dongen viert haar 100ste verjaardag

'Veel bewegen, wandelen en doorademen'

De jarige genoot van het bezoek met de burgemeester. Foto: Bastiaan Miché

NAARDEN - De gemeente is weer een 100-jarige rijker. Mevrouw Savenije-van Dongen bereikte gisteren, dinsdag 28 februari, deze hoge leeftijd. Ze vierde het samen met familie en vrienden bij Stadzigt. Burgemeester Han ter Heegde bracht haar de felicitaties namens het gemeentebestuur over.

Mevrouw Savenije-van Dongen, geboren in het Duitse Moers, groeide op in Hoensbroek. Ze ontmoette haar echtgenoot, een Bussumer, in 1945 in Eindhoven. Ze trouwden en verhuisden naar Bussum. Hun drie kinderen, 6 kleinkinderen en 10 achterkleinkinderen wonen verspreid door Nederland, maar allemaal waren ze aanwezig op het feestje. Onder de ruim 110 gasten waren ook de twee toenmalige bruidsmeisjes en familie uit het buitenland. De jarige had ook nog een goed advies voor een lang en gezond leven. "Veel bewegen, wandelen en doorademen." Dat de burgemeester langskwam was wel een verrassing, vertelt haar dochter. "Toen ze een bos bloemen kreeg namens de gemeente ging ze ervan uit dat hij niet kwam, wat ze niet erg vond. Maar toen hij verscheen vond ze het wel leuk."

Gemeente gaat gemaakte kosten azc terugvragen

BUSSUM - De gemeente Gooise Meren gaat proberen of zij het door de gemeente bestede geld voor de komst van het asielzoekerscentrum op Crailo naast Bussum terug kan krijgen. Dat laat de gemeente desgevraagd weten.

Afgelopen week werd bekend dat gemeenten die kosten hebben gemaakt voor de komst van een azc dat later niet nodig bleek, hun kosten kunnen declareren bij het ministerie van Veiligheid en Justitie. Azc Crailo is zo'n asielzoekerscentrum dat achteraf niet nodig was.

Hoogte bedrag
Hoeveel geld de gemeente terug kan gaan vragen wordt nu berekend op het gemeentehuis. "We hebben kosten gemaakt voor het houden van bewonersavonden rond de komst van het azc, we hebben onder meer een gespreksleider gehuurd en er heeft personeel extra gewerkt. We berekenen nu op welk bedrag we aanspraak kunnen maken. We verwachten dat het gaat om enkele tienduizenden euro's, maar dat moeten we wel goed berekenen want we kunnen maar één keer aanspraak maken op een geldbedrag", zo laat een woordvoerder van de gemeente weten.

Naast Gooise Meren gaan ook Laren en Hilversum hun gemaakte kosten declareren. Dat doet de regio eveneens. De regio gaat ook namens Gooise Meren, Laren en Hilversum de declaratie doen. De gemeenten worden vervolgens door de regio terugbetaald.

Belasting-aanslag komt

GOOISE MEREN - De aanslag van de gemeentelijke belastingen valt deze week weer op de mat. Dat laat de gemeente weten. Er staat voor veel mensen een wat hoger bedrag op de aanslag dan een jaar geleden.

Veel bewoners betalen meer aan gemeentelijke belastingen omdat de onroerendezaakbelasting (ozb) afgelopen jaar werd verhoogd. De verhoging bedraagt voor een woning met een gemiddelde waarde van 350.000 euro ongeveer 19 euro per jaar. Naast de ozb bestaan de gemeentelijke belastingen - afhankelijk van persoon of bedrijf - uit de afvalstoffenheffing, de rioolheffing, de hondenbelasting, de reclamebelasting en het grafrecht.

Al met al haalt de gemeente Gooise Meren een bedrag van ongeveer 30 miljoen euro op aan gemeentelijke belastingen, een kwart van de totale gemeentelijke inkomsten.

David (13) gaat naar Almere City FC

David is pas 13 en heeft nu al veel talent. Foto: Sjoerd Stoop

BUSSUM - Weer levert BFC een voetbaltalent af aan een profclub: David Jonckheer (13) gaat naar Almere City FC.

Het Naardense voetbaltalent van de Bussumse club maakt nu komende zomer de overstap naar de jeugdopleiding van de Almeerse eerstedivisionist. David wist de scouts van Almere City FC te overtuigen tijdens een oefenstage. David Jonckheer speelde eerder voor NVC en maakte vanaf daar al eerder de overstap naar FC Utrecht. De laatste twee seizoenen speelde hij voor BFC.

Voor even Narren en Narrinnen

De jaren '80 herleven. Foto's: Bob Awick

51ste prins

Prins Ravel was dan wel de 51ste prins die gekozen was, niet iedere prins heeft ook het genoegen gehad om op de praalwagen te staan en de optocht aan te voeren. In het eerste jaar van oprichting kregen De Vestingnarren van de burgemeester van Naarden geen toestemming voor een optocht en later werd de optocht nog een keer afgeblazen.

NAARDEN – Muziek, bier, snoep en veel vrolijkheid afgelopen zaterdag tijdens de 49ste editie van de carnavalsoptocht van CV De Vestingnarren.

Door de kou en voorspelde regen stond er wat minder publiek dan voorgaande jaren langs de route, maar het carnaval leeft nog volop in Naarden. Zo'n veertig wagens en loopgroepen deden mee met de stoet. Er was muziek, confetti vloog door de lucht, net zoals de zakjes vol snoep en het bier, en overigens ook de wijn, vloeide in de vroege middag al rijkelijk.
Naast een paar nieuwkomers deden vooral de notoire optochtdeelnemers mee. Zoals CV de Schuimlikkers uit Ankeveen, LinC, de carnavalswagen van de Koperen Torren, de loopgroep van A.A. (Altijd Anders) en uiteraard De Vestingnarren zelf. Ook deden zoals vanouds het Naardense muziekkorps Nardinc en het Larense muziekkorps MCC Laren mee.

Tien bekers
Er waren flink wat prijzen te verdelen. In totaal werden er tien bekers uitgedeeld, inclusief de wisselbeker voor de eerste prijs. De familie Kruijswijk wist met hun kunstige 'doorbraakboot' indruk te maken op de jury en sleepte een prijs in de wacht. Bovendien hadden ze als een van de weinige optochtdeelnemers een link gemaakt met de actualiteit: de plannen voor de vaarverbinding tussen de Naardertrekvaart en het Gooimeer. Het leek erop alsof deze club niet kon wachten om de trossen los te gooien.
De optocht vertrok vanaf de Amsterdamsestraatweg en wonderwel, alsof het zo gearrangeerd was, werd het rond 13.00 uur droog. Zo'n beetje 11 minuten voordat het kanonschot als startsein te horen was, stopte het met regenen.
Langzaam, met een tussenstop op de Keverdijk waar de prijzen voor onder andere de tofste, meest carnavaleske en leukste nieuwkomer uit werden gereikt, ging de optocht van start. De jury met daarin journalist Yvette de Vries (NaarderNieuws) en Vestingnarren Lex en Karin Michelson hadden in zeer korte tijd zes prijzen uit te reiken en drie nominaties te verdelen voor de hoofdprijs. Het kiezen bleek 'waanzinnig lastig' te zijn. "Iedereen had zo zijn best gedaan, het was heel lastig om te kiezen. Toch staken een paar deelnemers er net wat bovenuit en gingen zij er met de prijzen vandoor."

Door de Vesting
Zo'n anderhalf uur later was de hele optocht goed en wel in de Vesting aanbeland. Vanaf de Oude Tol via Café Demmers en tot het stadhuis stond het flink vol met mensen. Voor de deur van het Wapen van Naarden werd volop bier geschonken en gedronken en werd door de fanfare een vrolijke noot gespeeld. Veel toeschouwers waren verkleed; van een Spaanse stierenvechter tot Pokémon en van een clownspak tot een dame in een tijgerpakje. Er kon volop gekeken en gekeurd worden in afwachting van de wagens.

En toen de optocht eindelijk langs trok namen ze ook even lekker de tijd om te laten zien hoe mooi ze eruit zagen. Iedereen uitgedost, het snoep vloog in het rond, de muziek op tien, dansen op straat; het werd ouderwets gezellig. De stoet was lang, met de prinsen op de wagen van The Voice of Holland zo'n beetje aan de leiding. Maar ook enkelingen vielen op zoals de man in dameskleding met een stofzuiger die zo uit de videoclip van Queen 'I want to break free' leek weg gelopen te zijn of de dames die verkleed waren als de poppen van de carnaval-attractie uit de Efteling.
Even verderop in het stadhuis wachtte het officiële gedeelte: het overhandigen van de sleutel van Naarden en Bussum door de burgemeester aan de prinsen van respectievelijk C.V. De Vestingnarren en C.V. De Erwtenschieters. Burgemeester Han ter Heegde aarzelde wat, want zoals hij het zelf omschreef: "Ik geef niet zo makkelijk de macht uit handen, maar heb wel het volste vertrouwen dat het gezag over stad en dorp op dinsdagnacht exact om 0.00 uur weer in mijn handen komt."

Met de burgemeester op het bordes.
Kinderen op de praalwagens.
Roze zangers gespot.
De Prins in The Voice.
De menselijke drankorgels pakten de eerste prijs. Foto: Mark Lowenberg

Prijzenregen
Tot slot werden op het stadhuis de drie prijswinnaars bekendgemaakt. De derde prijs was voor de uitgedoste mannen en vrouwen van de Groep Amsterdamsestraatweg. Dit in paars gestoken gospelkoor haalde alles van stal om indruk te maken op de jury en de omstanders. Ze zorgden voor een echt feestje op de praalwagen; die schudde dan ook alle kanten op en onder de luide klanken van Sister Act werd er volop geplaybackt. Achterop de kar zegende een 'priester' tal met behulp van een toiletborstel het publiek langs de kant. Of dit met water of bier gebeurde is nog de vraag. De tweede prijs werd onder luid gejuich in ontvangst genomen door de familie Eijpe - Mulder, met een wagen met daarop een levensgrote ouderwetse grammofoon. De jury sprak haar bewondering uit voor het vele werk dat er in de praalwagen was gestoken. De eerste plek was voor A.A. Zij waren met hun uitdossing van menselijke drankorgels heel creatief en spitsvondig omgegaan met het thema van dit jaar 'Daar zit muziek in'.

17 / 24

In de Grote Kerk is 9 maart Gooi On Stage. Vmbo'ers leren daar meer over beroepen. Foto: Bastiaan Miché

donderdag 2 maart

Bridgen

WOC Spieghelwijck 9.30 uur

Vrij bridgen van 09.30-12.00 uur. Info tel: 035-6911903.

Scrabble

WOC Bellefleur 10.30 uur

Op donderdagochtenden op de oneven weken van 10.30 - 12.15 uur. Informatie en/of aanmelden: mevrouw E. Kooiman, tel. 035 - 693 96 95. Locatie: Mackaylaan 11 in Naarden.

Wijkcoach

Bibliotheek Bussum 10.30 uur

Kosteloos aanspreekpunt voor vragen, ideeën en zorgen. Ook telefonisch bereikbaar: 06-38718004.

Brocante & Antiek

Bibliotheek Bussum 19.30 uur

In vier bijeenkomsten op donderdagavond komen zilver, glas, tegels, aardewerk en porselein ter sprake. U kunt ook zelf voorwerpen meenemen. Voor meer info en opgave: www.volksuniversiteitnaardenbussum.nl.

Model- en portrettekenen

Atelier Comello-Art 10.00 uur

Acht lessen, vier voor model en vier voor portret. Er wordt twee keer gewerkt met een echt model. Kosten: 8 lessen € 140,- excl. materiaal, naslagwerk (€ 8,-) en eventueel modellengeld. Locatie: Vliegdenweg 13 Bussum. Info en inschrijven: www.comello-art.nl.

vrijdag 3 maart

Biljarten

WOC Spieghelwijck 10.00 uur

Inloopmiddag met een praatje en een drankje.

WOC Spieghelwijck 14.00 uur

Schakeldiner

WOC de Schakel 17.15 uur

Voor € 7,50 inclusief een drankje. Opgeven in De Schakel, Kol. Verveerstraat 74, 035-6944742 of per mail info@wijkpostdeschakel.nl.

Broodje+

Landstraat 17.30 uur

Ruimte serveert weer Broodje+ aan de Landstraat 80, Bussum. Inloop vanaf 17.30 uur. Van 18.00 tot 19.15 uur een broodmaaltijd met soep en een snack. Informatie: 035-6946971/www.ruimte-bussum.nl.

Goed gesprek

Landstraat 19.15 uur

Ruimte houdt aan de Landstraat 80, Bussum een goed gesprek over de Bijbel. Informatie: 035-6946971/www.ruimte-bussum.nl.

Watskeburt?!

Spant! 20.15 uur

'Watskeburt?! – De Musical' is een anarchistisch hiphopsprookje voor volwassenen.

Zaterdag 4 maart

Cursus EHBO

Rode Kruisgebouw 9.00 uur

EHBO aan baby's en kinderen. Uitgebreide cursus met alle EHBO-vaardigheden. Aanmelden via: https://shop.rodekruis.nl/cursus-eerste-hulp-aan-babys-en-kinderen.

Digitaal fotoboek maken

Bibliotheek Bussum 10.30 uur

Rembrandt en zijn tijd

WOC Bellefleur 10.30 uur

Inzicht in zijn schildertechnieken, zijn onderwerpen, tekeningen en etsen. In totaal vier lessen van 1,5 uur. Opgeven via 035-8884795/info@artemisomnibus.nl. Cursusprijs: € 57,50.

Keramiekmiddag

Christien Claassen 14.00 uur

Van 14.00 - 16.00 uur een kleurig kunstwerk van klei maken. Kind € 16,-. Volwassenen € 17,-. Locatie: Oosterpad 46 Bussum.

Duits, conversatie & literatuur

Bibliotheek Bussum 10.15 uur

Een cursus (5x) bedoeld voor (licht)gevorderde liefhebbers van de Duitse taal en cultuur die in gesprek met elkaar hun kennis willen verdiepen. Voor meer info & opgave: www.volksuniversiteitnaardenbussum.nl.

zondag 5 maart

Film op zondag

WOC de Schakel 13.15 uur

Een Duits drama uit 2006. De film gaat over de absurde manieren van informatie verzamelen door de geheime dienst Stasi in Oost-Duitsland (DDR). Kosten € 2,50 inclusief koffie of thee. Adres: Kol. Verveerstraat 74 Naarden. Opgeven bij C. Gorter 035-6945864 of in De Schakel.

Dvd-voorstelling

WOC de Palmpit 14.30 uur

Speelfilm vertoond op een groot scherm. Aanvang: 14.30 uur. Entree: € 2,-. Voor degenen die geen film willen kijken is er gratis inloop.

Gratis rondleiding

Comenius Museum 15.00 uur

Gratis rondleiding in en over het Mausoleum. Aanmelden via comeniusmuseum.nl.

maandag 6 maart

Open Koffie

Het Hoofdkantoor 9.00 uur

Open Koffie voor zp'ers uit Naarden en Bussum. Netwerken tot 10.30 uur. Aanmelden is niet nodig.

Opticien

WOC de Palmpit 10.00 uur

Tot 12.00 uur gratis de ogen op laten meten, de bril laten schoonmaken en vragen stellen. Gratis toegang.

Yoga

WOC Spieghelwijck 10.15 uur

Info: tel. 0294-880155.

ASGM SeniorenCafé

Stokjes & Lepel 10.30 uur

Tot 12.00 uur. Ook niet-leden welkom. Locatie: Nassaustraat 3b, Bussum. Consumpties voor eigen rekening. Met voorlichting over kleinere activiteiten en dit keer boekenruil.

Ogentroost en Duivelsoog

Witte Kerk Naarden 20.00 uur

Cees Tromp, docent christelijke beeldtaal aan de Theologische Academie van de Educatieve Faculteit te Amsterdam, vertelt over de geheimen van Hieronymus Bosch en zijn tijdgenoten. Twee avonden: 6 en 13 maart. Info: www.cciv.nl/2016-14-tromp.

Foto-expo Gaby Fling

Het Arsenaal

De expositie is te zien van 6 maart tot aan de zomer. Het Arsenaal is op werkdagen geopend van 10.00 tot 18.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Adres: Kooltjesbuurt 1 Naarden.

dinsdag 7 maart

Koninklijke Visio

Bibliotheek Bussum 10.30 uur

Gratis informatie en advies voor slechtziendheid en blindheid. Tot 12.30 uur. Info: www.visio.org.

ASGM Handwerkclub

Wisselende locatie 14.00 uur

Tot 16.00 uur. Meer info via Rita Beun: 06-46547533/rita@beun.net.

Tekenen en aquarelleren

WOC Spieghelwijck 14.30 uur

Docente Gre Ridderbos-Hoven start een cursus tekenen en aquarelleren voor beginners. Meer info via de docente: 06-20892331.

Gek van Surrealisme

Wilhelmina Kerk 20.00 uur

Ter voorbereiding op de tentoonstelling 'Gek van Surrealisme' vertelt kunsthistorica Diana Kostman hierover. Tot 22.00 uur. Info en aanmelden: www.volksuniversiteithetgooi.nl.

Iconen schilderen

Buurtcentrum Uit-Wijk 19.30 uur

Vier lessen o.l.v. Elly Pijpers. Info en aanmelden: www.volksuniversiteitnaardenbussum.nl.

woensdag 8 maart

Kledingverkoop

WOC de Palmpit 10.00 uur

Kledingverkoop en modeshow door Harry Kerkhofs Mode. Entree en koffie gratis.

Wandeltocht

WOC Bellefleur 13.00 uur

Vertrek om 13.00 uur vanaf Bellefleur. Duur ongeveer 1½ uur zonder koffie/theepauze i.v.m. het ontbreken van een restaurant op de route. Contactpersoon: Gré Poort: 035-6951686. Locatie: Mackaylaan 11 in Naarden.

Bingo

WOC De Schakel 13.30 uur

Kosten € 3,50 voor 1 kaart en 2 consumpties Extra kaart € 2,50. Na afloop een loterij. Locatie: Kol. Verveerstraat 74, Naarden.

Internationale Vrouwendag

Grote Kerk Naarden 14.00 uur

10e Internationale Vrouwendag Gooise Meren met veel activiteiten, foodcourt en tot slot een dj. Burgemeester Han ter Heegde verzorgt de opening. Info: www.vrouwendaggooisemeren.nl.

donderdag 9 maart

Het Gooi On Stage

Grote Kerk Naarden 12.30 uur

Op 9 maart is de ontmoeting tussen Gooise vmbo-leerlingen en beroepsbeoefenaren die hen gaan vertellen over hoe een werkdag eruitziet. Organisaties die nog mee willen doen kunnen zich aanmelden op www.hetgooionstage.nl.

Filmhuis Bussum

Masha en de beer

*Flierefluiter (Omar Sy) krijgt in DEMAIN TOUT COMMENCE opeens de zorg over zijn dochtertje.
*Charmante PATERSON stelt het grootse in het alledaagse centraal.
*Aangrijpende Golden Globe-winnaar MOONLIGHT volgt een Afro-Amerikaanse jongen, zoekend naar zijn plek in de wereld.
*Filmmeester Scorsese graaft met intens SILENCE in oude religieuze thema's.
*Ondanks complexe familiebanden biedt LE CIEL FLAMAND toch hoop op verbondenheid.
*LA LA LAND, een pastiche op de klassieke Hollywood-musical.
*Hilarische, huiveringwekkende cultklassieker TRAINSPOTTING over een 'verloren' generatie.
*THE HANDMAIDEN, erotische thriller, klassieke kostuumfilm en psychologisch drama ineen.
*Langverwachte bloedstollende western BRIMSTONE van regisseur Martin Koolhoven, met Carice van Houten.
*In het waargebeurde LION pakt een klein jongetje op Indiaas station de verkeerde trein en zijn leven ontspoort.
*Weemoedig-romantisch THE HAPPIEST DAY IN THE LIFE OF OLLI MÄKI. Verliefdheid en boksen, gaat dat samen?
*JACKIE herhaalt de moord op John F. Kennedy en de daaropvolgende dagen, door de ogen van Jackie.
*SNEAK PREVIEW: verrassingsvoorstelling.
*FAMILIEFILM: MASHA EN DE BEER: Naar de (peuter)bios.

Versa vrijwillgerscentrale

*Stichting Kindertuinen Bussum zoekt een tuinleider voor één uur per week. Voor het begeleiden van een groep kinderen bij het onderhoud van de tuintjes en de voorbereiding.
*Versa Welzijn – Kinderwerk Uit-Wijk zoekt een Vrijwilliger Sport Kidsclub voor 3 uur per week om kinderen op de speeltoestellen en bij sociale vaardigheden te begeleiden.
*Goois Natuurreservaat zoekt vrijwilligers voor het in stand houden van het natuurschoon in t Gooi, drie uur p/week.
*Stichting Kindertuinen Bussum zoekt een enthousiaste klusjesman/timmerman voor het onderhoud van de kindertuinen en het op tijd klaarmaken van de tuintjes voor de komst van de kinderen.

Blokker Havenstraat sluit over twee weken de deuren

BUSSUM - De Blokker aan de Havenstraat gaat weg. De zaak doet over twee weken de deuren op slot, zo laten medewerkers van de Blokker weten.

De Blokker aan de Havenstraat doet het al langer slecht. "We merken heel goed dat het aantal klanten daalt, dat merk je ook aan de omzet. Het gaat al langer slecht. Dat merk je ook aan de rest van de Havenstraat: enkele andere winkels sloten ook al de deuren", zo vertelt een van de medewerkers.

18 maart
"We stoppen er nu over twee weken mee, voor zover nu bekend hebben we op 18 maart onze laatste dag. Maar dat kan nog veranderen."

Voor het personeel van de Blokker heeft het stoppen van de zaak geen grote gevolgen.
De meeste personeelsleden vertrekken naar de andere Blokker in de Nassaulaan. Een enkele medewerker vertrekt naar een andere Blokker-zaak elders in het land.

Nog even koopjes scoren
Koopjesjagers kunnen de komende tijd nog wel hun slag slaan. Blokker verkoopt het hele assortiment aan de Havenstraat met 20 procent korting.

Voorverkoop Goois Jazz Festival gestart

Goois Jazz Festival 2016 Ruth Jacott. Foto: Bastiaan Miché

BUSSUM - De voorverkoop van het Goois Jazz Festival is gestart. Dit jaar staan er grote namen op het programma zoals Candy Dulfer, Peter Beets met het Jazz Orchestra of The Concertgebouw en het Yuri Honing Quartet. Er is opnieuw gekozen om het opgehaalde geld te doneren aan het Friendship Sports Centre en Only Friends.
Het sportcentrum in Amsterdam is compleet uitgerust voor kinderen en jongeren met een beperking. Het is voor het tweede jaar dat organisator Kiwanis Club Naarden voor dit doel kiest. "Vorig jaar konden we een cheque van 20.000 euro uitschrijven. Als je in het sportcentrum bent, dan ben je al verkocht. Je ziet de kinderen die hier kunnen sporten en er helemaal bij horen. Al die blije gezichten maakten de keuze voor dit doel gemakkelijk. Recent was het centrum ook nog onderwerp van gesprek bij de TV-Show van Ivo Niehe en zagen tweeënhalf miljoen mensen wat ze precies doen", aldus Rick van der Eijk namens Kiwanis Club Naarden.
Het Goois Jazz Festival is op 25 maart in Spant! Bussum. Kaarten via gooisjazzfestival.nl.

Uit de Historie van Bussum en omgeving

Interieur Vredekerk met preekstoel, kerkzaal en Flentrop-orgel in de periode 1949-1961.

Musicus Piet Kiel

Hij is een wat vergeten grootheid in het Bussumse muziekleven: de organist en koordirigent Piet Kiel. Geboren in 1910 en in 1971 op 61-jarige leeftijd in het Majellaziekenhuis overleden. Piet was afkomstig uit een Amsterdams arbeidersgezin. Hij zette alles op alles om zijn leven aan de muziek te kunnen wijden.

De Vredekerk omstreeks 1950.
Piet Kiel Sr. omstreeks 1960.

Piet had in Bussum al enkele jaren de leiding over het door hem in 1938 opgerichte Hervormd Kerkkoor, en het kinderkoor voordat hij zich hier, in 1947, definitief vestigde. Hij woonde met zijn gezin van zes kinderen aan de Godelindestraat. In 1948/1949 werd in de Vredekerk aan de Huizerweg een drieklaviers Flentrop-orgel gebouwd. Piet had daar sterk voor geijverd, zoals hij later ook adviseerde bij de bouw van het Pels-orgel in de Verlosserkerk. Het Flentrop-orgel verhuisde na de sluiting van de Vredekerk aan het einde van de vorige eeuw naar de Wilhelminakerk.

Piet werkte veel samen met organist Meindert Boekel, maakte buitenlandse tournees en was op de radio te horen. Beroemde collega-organisten als Marie Claire Alain en Jeanne Demessieux wist hij voor concerten naar Bussum te halen. Hij heeft meegewerkt aan diverse grammofoonplaten, componeerde ook, en maakte bewerkingen van gewijde muziek voor orgel en koor. Veel bladmuziek van zijn hand is nog steeds te koop. Hij gaf ook pianolessen. Aan het eind van zijn leven was hij nog enige tijd muziekleraar aan de Brandsma-Mulo aan de Huizerweg. Piet Kiel was toen al vele jaren bekend onder de naam Piet Kiel sr. Zijn zoon Piet jr. was namelijk ook met veel succes de muziek in gegaan, en ze hebben op diverse manieren samengewerkt.

De uitvaartdienst in 1971 was in de Vredekerk, waar hij zoveel jaren met grote liefde 'zijn' Flentrop-orgel had bespeeld.

Jan Schippers

Bron: o.a. Digibron. Met dank aan zoon Ben Kiel.

Win kaarten voor Het Zandkasteel in Spant!

Koning Koos is jarig.

BUSSUM - De theatervoorstelling van Het Zandkasteel 'Koning Koos is jarig' is op zondag 12 maart in Spant! te zien. Lezers van deze krant kunnen kaarten winnen voor deze show.

Koning Koos is bang dat iedereen zijn verjaardag is vergeten. Niets is minder waar! De voorstelling is geschikt voor kinderen vanaf 2 jaar. De familievoorstelling is op zondag 12 maart om 14.00 en om 16.00 uur. Wie kans wil maken op kaarten kan mailen naar prijsvraag@spant.org onder vermelding van 'Het Zandkasteel'. De prijswinnaars krijgen op 7 maart bericht. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.

Vanwege het stoppen van de bedrijfsactiviteiten van 1 van onze leveranciers nu restant fotolijsten in de uitverkoop. Restanten van veel soorten houten standaard maat lijsten die wij nog op voorraad hebben van deze leverancier. Korting 50% op o.a Goud, zilver, hout kleur, zwart, wit, silver plate, enz. enz. op is op. Wij moeten noodgedwongen verder met een andere leverancier met andere soorten lijsten, dus de rekken moeten leeg. Lijstenmakerij PosterFrameFix Amsterdamsestraatweg 15 d 1411 AW Naarden. We zijn open op dinsdag-woensdag- en donderdag van 09:00 - 17:30 tel.: 0651083335

Jong&Vrolijk&Frans: Franse les voor kids van 7-14 jaar. Wil je al wat Frans leren of beter worden in Frans? Geef je op! Van april-eind juni, 10 lessen voor 100 euro excl lesmat. Klein groepjes. www.vrolijk&frans.nl tel: 06-12281546

Pedicure - Reiki - behandeling of cursus, voor man - vrouw - kind. Op afspraak: werkdagen & avonden. tel: 035-6919650 www.reiki-de-boom.nl Een behandeling is een cadeau aan uzelf!

HEALING-MASSAGE. Voor ontspanning en bewustwording. Voor lichaam en geest. Even tijd voor jezelf. NU OOK IN HET WEEKEND! Wensenergie in Bussum. www.wensenergie.nl - 06-30712822

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Schildersbedrijf van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Arthur's loodgietersbedrijf.nl
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak- en
zinkwerk, riool, waterleidingen, gasleidingen, sloopwerk en het schoonmaken van de dakgoten, gratis goot en dakinspectie. 06-22418974.

Gratis feestzaal tot 180 pers. Info 06-53319921

Haardhout wind- en ovengedroogd in netten. Haardhout wind- en ovengedroogd in kooien, ca. 1,9 kuub strak gestapeld. In eiken, essen en berken. Voor meer info: Tuincentrum H. vd Wurff 0294-412978

Gevraagd: defecte vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator - gratis opgehaald, 06-34606808

Broeken ook bandplooi
Petten en meer…
Kapelstr. NR14
www.nr14bussum.nl

BUHR ZOEKT DEELRUIMINGEN: ZOLDER, KELDER, GARAGE, BERGING etc. Telefoon: 06-53408425 (Robert) of 035-6937512 (Gérard)

Taxi naar/van Schiphol vanuit Naarden / Bussum € 50,-. A-to business (goodkinds service) tel.: 06-26984855

Privéles Ned., Engels, Duits, Frans, Spaans en Italiaans 035-6839235

Uw huis laten ontruimen? Vraag folder 0355233599 www.woningontruiming.com

Alles voor je interieur& lifestyle bij Elegance Decostyle, Vitusstraat 29a te Bussum of shop online op www.elegance-decostyle.nl.

Beginnerscursus Spaans start op 6 maart Ma-avond 20.15-21.30 9 lessen, eerste proefles gratis! www.spaans-bussum.nl

Kapsalon Ruud Bussum biedt te huur aan volledig ingerichte pedicure-, schoonheids-, nagelsalon, 15 m2 incl. g.w.l. ex. btw € 395,- p. mnd info 035-6935525/06-22393323

Schilderwerk. Groot of klein - binnen/buiten Schilder PMC Weesp biedt u altijd een vrijblijvende offerte. 06-53148137. 35 jaar ervaring

Beginnen met hardlopen? Op 4 maart begint Start-to-Run bij TEMPO Bussum. Kijk voor informatie en inschrijven op www.tempo-starttorun.nl

Vrouw heeft 13 jaar ervaring zoekt werk in de huishouding en strijkwerk e.t.c. Met goede refs Mevr. Patricia 10 euro p/u Tel-0646551825

VAN HUISSTEDEN REPARATIE NAAI/LOCKMACHIENES GRATIS HALEN EN BRENGEN BUSSUM- HILVERSUM .TEL.NUMMER 035-6911161

Privehuis Morosa Almere 06-11117475 Bakkenzuigerstr. 50 ma/vr 10.00 tot 19.00 uur meisjes/dames gevraagd kvk 32159766

MOTORFIETSEN te koop GEVRAAGD alle merken en
bouwjaren. Defect of lang stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en gevrijwaard. Bel of app 06-25418595

Een levende tuin vol vogels, vlinders en bijen

Kies bomen, bloemen en planten waar dieren van kunnen eten, in kunnen schuilen of in kunnen broeden.

Laat je niet kisten door de natte start van maart. Haal zodra het even droog is je tuinspullen uit de schuur en ga lekker aan de slag. Als het dan later deze maand lente wordt, heb jij het meeste werk al gedaan!

Een levende tuin is volgens de tuinbranche dé tuintrend van dit jaar. In een levende tuin kun je de natuur zien, voelen, horen, ruiken én proeven. Rondom je eigen huis wordt het fijner en gezonder voor jezelf, kinderen en dieren. Dit kun je met heel eenvoudige trucs op gang brengen.
Je tuin tot leven brengen is heel eenvoudig. Met het weghalen van één steen voor iets groens maak je al verschil. De rest volgt dan vanzelf. De levende tuin blijft zich namelijk ontwikkelen. Op de levendentuin.nl zijn de volgende tips te vinden:

Bodem
Maak je eigen composthoop en laat bladeren gewoon liggen in je borders. Gebruik zo min mogelijk stenen, bestraat maximaal 20% van je tuin. Mijd chemische bestrijdingsmiddelen en beperk grond- en graafwerkzaamheden.
Dieren
Kies bloemen en planten waar dieren van kunnen eten en in kunnen schuilen en/of broeden. Jaag slakken niet weg, het zijn nuttige opruimers van plantaardig afval. En het klinkt misschien gek, maar verwijder een wespennest alleen bij overlast. Wespen eten namelijk muggen!

Energie
Planten en struiken kunnen zorgen voor verkoeling en isolatie. Zo kun je energie en dus geld besparen. Denk bijvoorbeeld aan groene dakbedekking of een boom in plaats van een parasol.
Voedsel
Stadslandbouw, oftewel 'urban food' produceren, is helemaal in. Door dicht bij huis voedsel en kruiden te produceren, worden we ons bewust van de herkomst.

Water
Water in de tuin zorgt voor vogels, libellen en vlinders. Maak dus een vijver. Het water geeft een rustgevend gevoel en verdringt hinderlijke achtergrondgeluiden. Bovendien zorgt een vijver ervoor dat regenwater makkelijker kan weglopen.

Kijk voor meer handige tips op levendetuin.nl.

Column

Een spaarpolis afkopen

Als u een (bank)spaar- of beleggingshypotheek hebt, kan het interessant zijn om deze aan te passen en/of over te sluiten. De staatssecretaris wil namelijk per 1 april de tijdklemmen voor de kapitaalverzekering eigen woning (KEW), spaarverzekering eigen woning (SEW) en beleggingsrecht eigen woning (BEW) laten vervallen.

Hierdoor kunt u straks ongeacht de huidige looptijd en zonder fiscale boete de lopende polis afkopen en dit geld gebruiken voor het aflossen van uw hypotheek. Nu dient u nog minimaal 15 jaar premie betalen voor de lage belastingvrijstelling en 20 voor de hoge belastingvrijstelling. Om in aanmerking te komen voor deze vrijstelling moet u wel voldoen aan de jaarlijks premieplicht en de geldende bandbreedte-eis. Natuurlijk moet ook aan de overige voorwaarden zijn voldaan. Denk hierbij aan de verplichting om met de uitkering de eigenwoningschuld af te lossen.

Sinds 1 januari 2017 zijn de tijdklemmen vervallen indien:
* Het fiscaal partnerschap van de belastingplichtige is geëindigd en de kapitaalverzekering door de financiële afwikkeling tot uitkering komt;
* De belastingplichtige in de schuldhulpverlening zit (zoals bedoeld in de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening);
* De belastingplichtige een eigen woning heeft vervreemd en hem op het moment direct na die vervreemding nog steeds of opnieuw een eigen woning ter beschikking staat aan de Brede Herwaarderingskapitaalverzekeringen.

Het vervallen van de tijdklemmen geeft meer flexibiliteit in de keuze en het advies over de constructie van de hypotheek. Maar afkoop is niet altijd financieel aantrekkelijk. Het is essentieel om het afkopen en aflossen goed door te rekenen. Afhankelijk van de looptijd, rente op de (spaar)hypotheek en of het rendement in de polis kan het goedkoper zijn om de hypotheek aan te passen en de lopende producten bijvoorbeeld om te zetten naar een lineair dalende hypotheek. Mocht u vragen hebben schroom niet om ons kantoor te bellen.

Bouw Nieuwe Oogst van start

Foto: Marieke van Veen

WEESP - De bouw van de 17 nieuwe huizen aan de Kastanjelaan in Weesp is begonnen. Dat heeft Ymere onlangs samen met de toekomstige bewoners gevierd met een hapje en drankje op de bouwplaats.

Nieuwe Oogst heet het project. De zeventien huishoudens die hier een huis hebben gekocht waren die dag voor het eerst bij elkaar. Al snel stonden ze met elkaar te praten alsof ze al jaren buren zijn. Na een welkomstwoord door Ymere-manager Karin Reilingh stapte wethouder Peter Eijking de kraan in. Als een volleerd kraanmachinist hees hij een deksel op een vers gestorte betontunnel.

VVE's moeten goed sparen

De Tweede Kamer heeft ingestemd met de Wet verbetering functioneren van verenigingen van eigenaars. De wet regelt dat VVE's verplicht geld opzij moeten zetten voor onderhoud. Zij moeten sparen op basis van een actueel onderhoudsplan dat betrekking heeft op ten minste tien jaar, of zij moeten een bedrag reserveren van minimaal 0,5% van de herbouwwaarde. Deze wet moet leden van een VVE een wettelijk houvast geven.

Zorg & wonen

Foto: Dudok Wonen


HILVERSUM – De hoek van de Anthony Fokkerweg en de Minckelersstraat in Hilversum-Oost krijgt een transformatie. Dudok Wonen is begonnen met de bouw van 26 sociale huurappartementen en een 1300 m2 groot gezondheidscentrum. Naar verwachting is het nieuwe pand begin 2018 klaar.