NaarderNieuws

3 oktober 2018

NaarderNieuws 3 oktober 2018


Hoogste punt van Wellantcollege

De bouw vordert volgens plan. Foto: Bob Awick

NAARDEN De nieuwbouw van het Wellantcollege bereikte afgelopen week het hoogste punt. Gemeente, aannemer, docenten en andere betrokkenen waren aanwezig.

Als het goed gaat, kunnen alle 300 leerlingen in het schooljaar 2019-2020 een frisse start maken in het nieuwe gebouw. Dan gaat ook het oude schoolgebouw tegen de vlakte om ruimte te maken voor een nieuwe woonwijk. De viering van het hoogste punt was ook het moment dat de eerste stappen in het nieuwe gebouw konden worden gezet. Volgens een woordvoerder was de eerste indruk heel goed. "Een prettig en efficiënt gebouw, dat veel mogelijkheden geeft om modern, groen onderwijs te geven." Het oude gebouw, dat uit de jaren zeventig stamt, voldeed op zich wel, maar het onderwijs van de toekomst omvat meer dan enkel schoffelen, dieren verzorgen en koken. Zo is er ook ruimte voor projecten die met ondernemerschap te maken hebben en zijn er ook technische ruimtes bij gekomen. Ook komen er smartborden, iPads, en Apple TV's in alle lokalen en in de gangen zijn werkplekken voor de leerlingen met aansluitingen voor iPads en laptops. De eerste ideeën voor herontwikkeling van het voormalige Storkterrein, waar nu de nieuwbouw komt, dateren al van 2009. In de jaren die volgden, is er flink wat onderhandeld en gepraat. Uiteindelijk werd begin dit jaar begonnen met de sloop van het Storkgebouw. Vlak achter het nieuwe Wellantcollege staat ook de nieuwbouw van de Godelindeschool.

Golfbaan-eigenaar moet sleutels clubhuis inleveren

NAARDEN Nedstede Leisure, het bedrijf van vastgoedondernemer Michael van de Kuit dat eigenaar is van Golfbaan Naarderbos, Speelpark Oud Valkeveen en het Naarderbos-strandje, moet voor eind oktober de sleutels van het clubgebouw op de golfbaan inleveren. Dat heeft de rechter bepaald na een kort geding.

De uitspraak van de rechter is het dieptepunt van een al veel langer slepende vete tussen de eigenaar van de golfbaan en de eigenaar van het clubgebouw, het bedrijf MG&H. Volgens Nedstede rekent MG&H een extreem hoge huur. "Dat zorgt ervoor dat een rendabele exploitatie van de baan onmogelijk wordt", zo verklaart Nedstede naar de pers.

De afgelopen maanden probeerde Nedstede Leisure naar eigen zeggen al meerdere keren het probleem op te lossen. Er werd een voorstel gedaan om de huur te verlagen, maar ook om het hele complex over te kopen. De twee partijen kwamen er niet uit. "Aan dit langdurige proces komt met de uitslag van dit kort geding een einde: er is nu een golfbaan met een clubhuis waar spelers en bezoekers geen gebruik van mogen maken", aldus Nedstede. Clubhuis-eigenaar MG&H noemt dat 'pertinente onzin'. "Golfers die komen golfen zijn van harte welkom bij ons", aldus Dino Weijtboer van MG&H.

Nedstede laat weten de handdoek nog niet in de ring te gooien. Het laat weten dat het er veel aan gelegen is om tot een oplossing te komen, maar stelt wel dat dat met de eigenaren van het clubhuis niet meer gaat lukken. "Naarderbos wil daarom graag met de gemeente Gooise Meren komen tot een nieuw onderkomen in 2019", zo laat Nedstede-eigenaar Van de Kuit weten.

Saillant detail is dat Van de Kuit zijn oproep doet aan wethouder Jan Franx, uitgerekend de wethouder waarmee Van de Kuit vanwege Speelpark Oud Valkeveen al langere tijd in de clinch ligt. "Als hij toestaat dat we tijdelijk een paviljoen mogen realiseren, dan kunnen we snel de volgende stappen zetten naar nieuwe faciliteiten", aldus Van de Kuit.

Huurcontract golfbaan ontbonden

NAARDEN Nedstede Leisure, het bedrijf van vastgoedondernemer Michael van de Kuit dat eigenaar is van Golfbaan Naarderbos en Speelpark Oud Valkeveen, moet de sleutels van het clubgebouw op de golfbaan inleveren. Dat heeft de rechter bepaald.

De uitspraak van de rechter is het dieptepunt van een al veel langer slepende vete tussen de eigenaar van de golfbaan en de eigenaar van het clubgebouw, het bedrijf MG&H. Volgens Nedstede rekent MG&H een extreem hoge huur.

De afgelopen maanden probeerde Nedstede Leisure naar eigen zeggen al meerdere keren het probleem op te lossen. Er werd een voorstel gedaan om de huur te verlagen, maar ook om het hele complex over te kopen. De twee partijen kwamen er niet uit. "Aan dit langdurige proces komt met de uitslag van dit kort geding een einde: er is nu een golfbaan met een clubhuis waar spelers en bezoekers geen gebruik van mogen maken", aldus Nedstede. Clubhuis-eigenaar MG&H noemt dat 'pertinente onzin'. "Golfers die komen golfen zijn van harte welkom bij ons", aldus Dino Weijtboer van MG&H.

Het Arsenaal

Foto: Bob Awick

Monique en Jan des Bouvrie zijn 25 jaar geleden begonnen met Het Arsenaal: een conceptstore op het gebied van architectuur, interieur, design en lifestyle.

11

Licht in de duisternis

Rommelend in een grote tas met elektronische en elektrische sloopspulletjes kwam daar een hoogst vreemd voorwerp tevoorschijn. Gelukkig was daar vriend Henri. Die had de oorlog meegemaakt.

Het apparaatje is van bakeliet en doet op het eerste gezicht een beetje denken aan een bobine uit een oude auto. Maar dan wel in het klein. En wat moet dat kleine lampje daar bovenaan? Ik zei al dat Henri in de buurt stond. Deze oudere man weet op het gebied van oude vooroorlogse 'dingen' heel vaak raad en is ook mijn adviseur op alles wat gereedschap en antieke fietsen is. Geen wonder dat hij met enige graagte het object van mij aanpakte en onmiddellijk met het antwoord kwam. Het blijkt een spaarlampje te zijn uit de oorlogstijd. In die bange en donkere dagen was uitbundige verlichting gevaarlijk en niet altijd toegestaan. Het was de tijd van verduistering om eventuele vliegtuigen geen zichtbaar doelwit te geven. Auto's, fietsen en motoren moesten ook een afgedekt licht voeren. Vaak blauw gekleurd. En laat dat lampje op mijn apparaat nu ook blauwig zijn. En óók een intacte gloeidraad hebben! Aan twee kanten staat een soort embleem. Dat stelt schematisch een transformator voor: twee spoelen en een kern. Het toestelletje kan met een lampvoet in een fitting gedraaid worden. De stroom van 220 volt wordt dan binnenin omgezet naar 6 volt. En zie ... er wordt een klein blauwig lichtje zichtbaar! Heb ik niet uitgeprobeerd, hoor. Veel te link!

Weerbericht

Eerst droog met zon, het weekeinde wisselvallig

Oktober is koel en onbestendig begonnen. Dinsdag verliep regenachtig, Woensdag trekt een Atlantisch hogedrukgebied via Frankrijk oostwaarts. Dat leidt ook in onze omgeving tot enkele droge dagen met zonneschijn en een hogere temperatuur. In het weekeinde nadert een randstoring met zaterdag kans op enkele buien. Zondag is het dan tijdelijk weer koeler.

Donderdag en vrijdag

Donderdag is het overwegend droog. Naast wolkenvelden zijn er perioden met zon. Er staat daarbij een matige zuidwestenwind. De maximumtemperatuur komt uit op 17 à 18 graden. Vrijdag is het eveneens droog en naar verwachting vrij zonnig. Er staat een voelbare bries, krimpend van zuidwest naar zuid. De temperatuur loopt 's middags op tot circa 19 graden.

Het weekeinde

Het weer op zaterdag is nog onzeker, afhankelijk van de baan die de randstoring gaat nemen. Waarschijnlijk meer bewolking met in de loop van de dag kans op regen. Het wordt circa 19 graden. Zondag is het beduidend koeler met een maximum van 13 à 14 graden. Overdag wordt het droog met nu en dan zon. Er waait een matige wind, ruimend van west naar noord.

Weetje

September 2018 was met een gemiddelde etmaaltemperatuur van 14.7 graden, tegen 14.5 graden normaal, weinig aan de warme kant. September was wel zeer zonnig met 192 zonuren, tegen 138 uren normaal. In deze 21e eeuw waren alleen september 2003 en 2011 zonniger. Het was landelijk vrij droog. In onze regio viel met 80 mm de normale hoeveelheid regen.

Naarden:
*Grote Kerk 10.00 u. ds. V.C. Lindenburg H.A.; Naarderheem 10.30 u. ds. P.J. Viveen-Molenaar
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistie pastoor M. Costa; za. 06/10 17.30 u. Eucharistie
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. ds. J. Hoefnagel en 17.00 u. dr. M.J. Kater

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie pastor L. Koot; za. 06/10 17.00 u. Vesper
*PGB Oost-Centrum Verlosserkerk 10.00 u. ds. J.H.W. Elhorst
*PGB West Spieghelkerk 10.30 u. ds. L.J.Th. Heuvelman
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. A.D. van den Bos en 17.00 u. ds. W.G. van den Top
*Remonstranten N-B 10.30 u. ds. F.F. Boogerd
*Vrijzinnigen N-B geen dienst. Gezamenlijke dienst in Weesp
*Doopsgezinde Gemeente B-N 10.30 u. ds. A. van der Wijk
*Evangelisch-Lutherse Gemeente 10.00 u. ds. W.F. Metzger
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. P.A. Smit H.A.
*Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Bos' Schoolatlas der geheele aarde (1877)

Dit was de eerste atlas van meester P.R. Bos. Gemaakt voor het nieuwe vak aardrijkskunde op de toen nieuwe HBS (Hogere Burger School). Dus voornamelijk jongens van rijke ouders hebben met deze atlas gewerkt.

De atlas ontwikkelde zich tot een standaard in Nederland en later ook in België en Frankrijk. Deze uitgave is een facsimilé/herdruk uit 1977, 25 bij 37 cm. De atlas bevat 29 kaarten, alle in kleur, waarbij kaart 1 uit drie themakaarten over Nederland bestaat. De kaart die mij het meest opviel was die van Afrika. Veel lege, nog onontdekte gebieden; de "Europeesche Bezittingen" vooral aan de kusten. De grote opdeling in koloniën door Europese landen vond pas na 1880 plaats. Op de achterzijde staan alle uitgaven van J.B. Wolters met prijzen. Deze herdruk werd uitgegeven door Wolters-Noordhoff en is als nieuw. Op de afbeelding: De Zuiderzee met Marken, Wieringen, Urk en Schokland.

Wilt u dit boek kopen? Het enige exemplaar is te koop voor € 15. Mail of bel dit keer Wil en Jan Slaa: j.slaa@kpnplanet.nl of 035-6920402.Klaas Oosterom verkoopt uitgelezen boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een ontwikkelingsproject van silentwork.org in Mauretanië.

Vanaf 3 oktober zendt GooiTV
de volgende programma's uit:

- RegioHub over de rookvrije speeltuin.
- In Derde Termijn gaat over diverse onderwerpen uit Wijdemeren.
- TV Magazine over: de Koetsentocht in Naarden, een 100-jarige dame in Naarden, de proeverij van Gooise Koren, de servieswinkel in Bussum.

GooiTV is te zien bij o.a. Ziggo en KPN.

Opmerkelijke move Comeniuslaan gauw teruggedraaid na felle kritiek

Wethouder onder vuur in dossier-Comeniuslaan

Het loopt niet zo lekker op het gemeentehuis. De meest recente acties van wethouder Munneke Smeets in het dossier-spoorwegovergang Comeniuslaan kan niemand waarderen.

Auto's blijven welkom op de overgang. Foto: Bob Awick

NAARDEN De Comeniuslaan blijft ook in de toekomst open voor autoverkeer én de straat wordt ingericht als fietsstraat waarbij de auto te gast is. Een besluit dat twee jaar geleden al werd genomen en nu gehandhaafd blijft. Vorige week toverde wethouder Marieke Munneke Smeets opeens een second opinion uit het niets, waarmee ze de raad probeerde te overtuigen dat het veiliger was om alsnog de spoorwegovergang af te sluiten voor autoverkeer.

De hele raad viel vervolgens over de uitspraken van de wethouder heen. Die trok zich terug en wenste niet te reageren. Dinsdag (gisteren) vergaderde het college over de maatregelen en besloot toch maar het reeds ingenomen standpunt te behouden.

Hiermee lijkt het alsof het college zich wel degelijk de harde kritiek van de gemeenteraad heeft aangetrokken of dat de collegeleden de wethouder hebben teruggefloten. Namens het college reageert de burgemeester. Niet de wethouder.

ProRail werkt gewoon door volgens planning aan overgang

Han ter Heegde wil niets weten van de harde kritiek en staat achter hetgeen besloten is. Hij verduidelijkt zijn standpunt: "We hebben als college zorgvuldig met elkaar besloten het oude besluit te handhaven. Hierbij heeft ook het advies van de gemeenteraad meegespeeld. Zoals altijd hebben we een goede inhoudelijke discussie met elkaar gevoerd en daarbij alles afgewogen. Veiligheid op het spoor vraagt om grote zorgvuldigheid. Het past iedere dienende wethouder om signalen uit de samenleving op te snuiven en de discussie aan te gaan."

Dienend wethouder

Raadsleden maakten opmerkingen dat de wethouder alsnog haar zin wilde doordrukken. Hart voor BNM, de partij van de wethouder, liep namelijk jarenlang voorop in het dossier en heeft altijd gepleit om auto's te weren op deze overgang. Ter Heegde: "Marieke Munneke Smeets handelde als dienende wethouder vanuit het college. Nadat de second opinion kwam, hebben we direct contact gezocht met de raad. Juist omdat de raadsleden zo betrokken waren bij dit onderwerp. We hebben voordat we een collegebesluit namen een extra bijeenkomst ingelast en de raadsleden om een reactie gevraagd. Hoe open en democratisch wil je zijn? Het is nog te vroeg om te zeggen of het proces anders had gemoeten. Het is zo gelopen en we gaan graag in gesprek met de raad om het proces te evalueren."

Mark Marshall (VVD) reageert namens de gemeenteraad op de recente ontwikkelingen. "Het is fijn dat het college bij haar besluit blijft en naar de mening van de raad luistert. Wij zitten er, behalve Hart voor BNM, allemaal hetzelfde in. We hebben afgelopen weekend nog keihard gewerkt om tot een gezamenlijke raadsverklaring te komen. Op die manier wilden we duidelijk maken hoe wij hierin staan. We betreuren dat dit allemaal nodig is geweest."

Hoewel de raadsleden in meerderheid opgelucht zijn dat het besluit ongewijzigd is, krijgt het hele verhaal nog wel een staartje. "Men wil op korte termijn het proces gaan evalueren. Dit had allemaal niet gehoeven. Het enige dat het heeft opgeleverd is de saamhorigheid in de raad op dit dossier, uitgezonderd Hart voor BNM, en dat is wel uniek, gezien het verleden."

Burgemeester Ter Heegde heeft toegezegd dat samen met de raad het gevolgde proces wordt geëvalueerd, met het doel hier lering uit te trekken voor de toekomst.

De gemeente kan nu verder met de inrichting van de overweg en de wegvakken. ProRail werkt ook door volgens planning.

Feestjaar geopend met sponsorloop om de Calsschool

De burgemeester voorop.

NAARDEN Rondjes rennen voor de festiviteiten én voor de Stichting Jarige Job. Daarmee werd woensdag het jubileumjaar geopend. Wethouder van Onderwijs Geert-Jan Hendriks gaf het startschot waarna de burgemeeester, in feestshirt en met burgemeestersketting om, het voortouw nam.

Op lakschoenen was het nog niet zo gemakkelijk, daarom had directeur John van Seumeren zijn gympies aangetrokken. De kinderen van beide locaties hadden zich verzameld bij de school 'Naardermeerkwartier' om een paar korte toespraken te horen en de vlag te hijsen. Wethouder Geert-Jan Hendriks vertelde de kinderen dat ze maar moesten proberen om een paar extra rondjes te rennen om zo nog meer geld op te halen. Daarna mocht hij het startschot geven en was het de burgemeester die voorop liep. De kinderen gingen vervolgens rondjes rennen. Jetty Schretlen van de stuurgroep Jubileum laat weten dat het goed loopt met de school en dat er nog diverse activiteiten komen. "We hebben een extra aangekleed schoolreisje, een feest voor de ouders, er komt een jubileumglossy en we hebben in juni een grote reünie."

Wat is er met Edita gebeurd?

NAARDEN Het tv-programma Opsporing Verzocht heeft gisterenavond (dinsdag) opnieuw aandacht besteed aan de zaak van Edita Moliené. Het stoffelijk overschot van de vrouw uit Naarden werd donderdagmiddag 20 september aangetroffen in de Muidertrekvaart vlakbij de Maxis in Muiden. De politie heeft nog veel vragen.

Vorige week werd al aandacht aan de zaak besteed op tv. Na de uitzending kwamen direct 11 tips binnen. Het lichaam van Edita werd in het water gevonden gewikkeld in het plastic van een opblaaszwembad.

Edita Moliené zou zondag 9 september voor het laatst in Bussum gezien zijn. Edita was geboren in Litouwen, woonde 9 jaar in Nederland en was moeder van een 20-jarige dochter.

Om duidelijk te krijgen wat de vrouw is overkomen, wil de politie graag met getuigen spreken. Wie kende Edita en wist wat in haar leven speelde? Wie heeft haar nog na 9 september gezien op gesproken?

Sim Visser

Beeldend kunstenaar, 70 jaar, voorheen landschapsarchitect en directeur kasteel Groeneveld, Bussumer sinds 1991

Waar ben je druk mee?
"Met het voorbereiden van mijn overzichtstentoonstelling in kasteel Groeneveld. De opening is op 7 oktober. Er zijn zeker 70 werken van mijn hand te zien; het zijn werken met olieverf, aquarellen en tekeningen. De onderwerpen zijn heel divers, zoals landschappen, stillevens en interieurs."

Escher of Van Gogh?
"Van Gogh."

Grootste inspiratie voor jou?
"Mijn leermeester op de academie: Ben van Voorn. Ik heb nog meegewerkt aan een boek en een tentoonstelling over hem. Hij heeft veel invloed op mij gehad."

Wat zou je doen met 100 euro?
"Een dagje op de tandem met mijn vrouw. Dan fietsen we langs het Naardermeer richting Weesp en verder. We eten iets in een restaurant."

Wat zou je doen met een miljoen?
"Heel veel gaat dan naar goede doelen. Ik denk aan Natuurmonumenten en aan organisaties die zich bezighouden met mensenrechten. Unicef en Stichting UAF ofwel Universitair Asielzoekers Fonds."

Waar kom je graag?
"In het Naardermeer, daar schilder ik ook veel. En ik bezoek iedere week de markt in Bussum."

Een dag de burgemeester?
"Dan zou ik mij inzetten voor vergroening en autoluw maken van het centrum."

Welke muziek luister je graag?
"Ik luister graag klassieke muziek. De violiste Janine Jansen vind ik geweldig. Maar ik luister ook naarwereldmuziek, bij voorkeur uit Latijns-Amerika, bijvoorbeeld sosa.

Welk boek ligt er op je nachtkastje?
"Een hele dikke pil. Namelijk de biografie 'Napoleon The Great'. Een fascinerend verhaal."

Ella Baljon viert honderdste verjaardag met high tea

Foto: Bob Awick

NAARDEN Ella Baljon-Dusschoten heeft haar 100ste verjaardag gevierd met een high tea samen met haar kinderen, kleinkinderen en achterkleinkind. Baljon heeft tot vorig jaar in Bussum gewoond en is toen verhuisd naar verzorgingstehuis De Veste. Ze vertelt vol trots dat ze op veel plekken in de wereld is geweest en tot haar 95ste gereisd heeft. "Ik heb een geweldig leven."

Diabetes Fonds zoekt collectanten

NAARDEN Het Diabetes Fonds zoekt vrijwilligers die eind oktober en begin november enkele uurtjes willen collecteren in Naarden.

Diabetes (ook wel suikerziekte genoemd) is een ernstige ziekte die diep ingrijpt in het leven van mensen. Het Diabetes Fonds betaalt wetenschappelijk onderzoek om diabetes beter te behandelen, te genezen en te voorkomen. De collecteperiode is van maandag 29 oktober t/m zaterdag 3 november.

Vrijwilligers kunnen contact opnemen met Piet Veldman 035-6952155 of pj.veldman@ziggo.

Twee legaten voor het gemeentearchief

Foto: Bob Awick

NAARDEN De gemeente Gooise Meren heeft in het gemeentearchief van Naarden twee legaten gekregen door een testament van een inwoonster uit Naarden.
Het eerste legaat betreft historische prenten en penningen die eigendom waren van de vader van de Naardense. Daarnaast ontving de gemeente ook een geldbedrag van de inwoonster.

Afscheid Ruth de Waal na 27 jaar

De voormalig directeur van de SKBNM vindt het tijd voor een nieuwe stap

Kinderen van het Mouwtje zingen hun afscheidslied. Foto: Bob Awick

BUSSUM Met een receptie en een feest voor het personeel nam Ruth de Waal vorige week afscheid als directeur van de SKBNM. Ze werkte er ruim 27 jaar en schreef ook regelmatig columns in deze krant. Ze blijft wel actief binnen de kinderopvang.

Ruth kondigde haar vertrek in april al aan en heeft na de zomer haar taken overgedragen aan een nieuwe directeur. Volgens haar is het een verantwoord moment om de SKBNM over te dragen aan een opvolger die met frisse blik en een vers enthousiasme de organisatie verder kan uitbouwen. Het eerste wapenfeit van Ruth 27 jaar geleden was het opzetten van kinderdagverblijf 't Mouwtje. Op het moment van haar afscheid zijn er zeven kinderdagverblijven, vijftien peuterspeelzalen, zestien BSO's, vier sport-BSO's en een tienercentrum. Ze was jarenlang het gezicht van de stichting in deze regio, maar was ook landelijk actief voor de kinderopvang.

Kind altijd voorop

Donderdag was de dag van het afscheid nemen. Eerst was er een rondje langs een aantal locaties waar de kinderen een afscheidslied voor haar zongen, daarna volgde een receptie, waarbij de Bussumse dichter Gaston Bannier een gedicht aan haar wijdde. Bij het personeelsfeest kreeg ze ook nog een bijzonder cadeau overhandigd namens het voltallige personeel: een helikoptervlucht boven alle locaties van de SKBNM. Kenmerkend voor haar was dat ze het kind altijd voorop stelde. Ze wikkelde samen met externe pedagogen een eigen pedagogische methode, die ze ook regelmatig aanhaalde in haar columns voor deze krant. Suzanne: "Deze SOL-werkmethode zorgde ervoor dat alle focus kwam te liggen op kindontwikkeling en kwaliteit. Zo bleef ze ook altijd vasthouden aan een minimumaantal dagen voor kinderen op het kinderdagverblijf, zodat ze zich kunnen hechten." Ruth wordt opgevolgd door Mariska Ristjouw.

Feest bij Boekhandel Los tijdens Kinderboekenweek

Lenneke Gons van boekhandel Los is al 40 jaar boekverkoper.

BUSSUM De Kinderboekenweek is weer begonnen en bij Boekhandel Los is het dan één groot boekenfestijn.

Lenneke Gons is al veertig jaar boekverkoper en organiseert ook elk jaar de Kinderboekenweek. Maandag werd dat gevierd met een gouden speld van de Boekenvakvereniging, een gedicht van Gaston Bannier, mooie toespraken en een bezoek van de burgemeester. "Het was echt een verrassing."
"Ik ben op mijn negentiende begonnen als vakantiehulp met het organiseren van een boekenbeurs en schoolbibliotheek. Op 1 oktober 1978 ben ik bij Los in vaste dienst gekomen en meteen de Kinderboekenweek georganiseerd." Lenneke is begonnen als boekverkoopster, werd daarna bedrijfsleidster en vertelt lachend dat haar eerste sollicitant Cor Wiersma was en dat ze hem heeft aangenomen. "We werden op een gegeven moment verliefd, zijn gaan samenwonen en in 2001 samen eigenaar geworden van de boekhandel."
De Kinderboekenweek met het thema 'Vriendschap' begint op zaterdag 6 oktober met vioolschool Mirjam Welling. "Zo'n twintig leerlingen spelen de sterren van de hemel en aan het eind van de middag is er een eindstuk met alle violisten. Tosca Menten komt op woensdagmiddag 10 oktober haar nieuwste 'Dummie de Mummie' signeren, samen met een gitarist. Dus dat wordt weer zingen, dansen en een polonaise door de winkel. Ook kunnen de kinderen zich met wc-papier verkleden als Dummie de Mummie. Als topper hebben we vrijdag 12 oktober Annet Schaap die het boek 'Lampje' heeft geschreven. Dit boek heeft de boekenwereld echt op z'n kop gezet. Annet heeft voor haar boek de Woutertje Pieterse Prijs en de Zilveren Griffel gewonnen en is genomineerd voor de Gouden Griffel. Ik heb in jaren niet zo'n mooi kinderboek gelezen. Dit jaar hebben we ook een samenwerking met de UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de VN. We staan op vrijdag 5 oktober in de Grote Kerk van Naarden met boeken van de schrijvers van het boek 'Jij en ik, verhalen over vriendschap en vluchtelingen'. De auteurs, Marloes Morshuis, Pieter Koolwijk, Gijs Wanders (& Osama) en Arienne Bolt, van het boek geven verschillende workshops. Nieuw dit jaar is de samenwerking met theater deMess in Naarden-Vesting. Samen organiseren we een voorleesontbijt over 'Boer Boris' met schrijver Ted van Lieshout en tekenaar Philip Hopman, die rondlopen als boeren met rode laarzen."

Alle activiteiten in Boekhandel Los aan de Nassaulaan 33 zijn gratis, kaartjes in de winkel of kijk op www.libris.nl/los.

Veertig jaar boek- verkoper werd gevierd met gouden speld

Monique: 'Met Het Arsenaal is onze creatieve droom uitgekomen'

Jan is architect en Monique houdt zich bezig met ontwerpen en styling

Monique en Jan des Bouvrie zijn 25 jaar geleden begonnen met Het Arsenaal; een conceptstore op het gebied van architectuur, interieur, design, kunst, beauty en lifestyle.

Interieurdesigner Monique des Bouvrie. Foto: Bob Awick

NAARDEN Monique des Bouvrie (56) vertelt dat ze al haar hele leven creatief is, maar dat ze het vak van interieurdesigner geleerd heeft van Jan. "Ik had Jan al een paar keer ontmoet, maar toen we samen in een restaurant in Amsterdam waren, sprong opeens de vonk over en werden we verliefd", vertelt Monique met een grote glimlach.

Na een paar maanden zijn Jan en Monique gaan samenwonen in Naarden en in 1989 zijn ze getrouwd. "Jan was in die tijd al een bekende meubel- en interieurontwerper en had een woonwinkel in Bussum en een outletstore in Hilversum. In Hilversum ben ik begonnen en heeft Jan mij alle facetten van het vak geleerd. Ik ben altijd al creatief geweest, maar voordat ik Jan leerde kennen, had ik weinig op het gebied van interieurstyling gedaan."
De oma van Monique was hoedenontwerpster en haar moeder was altijd op een creatieve manier bezig in huis. "Ik ben er dan ook mee opgegroeid. Na mijn middelbare school ben ik met mijn moeder een tweedehandswarenhuis begonnen in Apeldoorn, waar ik geboren en opgegroeid ben. Het was een voorloper van de kringloopwinkel, maar dan wel een luxe variant. Ik vergeet nooit meer dat we Louis Vuitton koffers aangeboden kregen die toen helemaal niet populair waren. Ze gingen voor een klein bedrag weg en nu zijn die koffers tonnen waard."

Grote familie

'Naarden is een geweldige plek om te wonen en te werken'

"Soms denk ik weleens dat het zo heeft moeten zijn dat ik Jan heb ontmoet en dat zo mijn interesse in interieurdesign is ontstaan. Op een bepaald moment leek het ons een goed plan om samen een winkel te beginnen. Jan kwam met het idee van Het Arsenaal, dat toen een vervallen gebouw was. We zijn gaan kijken en het voelde meteen goed. Ik weet nog dat Jan aan het twijfelen was en ik zei dat we dit niet voorbij konden laten gaan, want daar zouden we zeker spijt van krijgen. We hebben het samen opgebouwd en er zitten nu meer dan twintig winkels, showrooms en designlabs op deze fantastische plek." En Monique vindt het vestingstadje na 32 jaar nog steeds een geweldige plek om te wonen en te werken. "Naarden geeft mij een warm gevoel van binnen, wat moeilijk onder woorden is te brengen. Het is de sfeer, de gebouwen, de vesting en de inwoners. Als ik niet op reis ben, ga ik altijd op zaterdagochtend naar de markt om bloemen te kopen en een praatje te maken. Het voelt dan als één grote familie, want iedereen kent elkaar."

In het monumentale gebouw doet Jan de architectuur en Monique houdt zich bezig met het interieur zoals meubels, verlichting, gordijnen en accessoires, maar ook met kunst, foto's en schilderijen. "Jan en ik doen dit niet alleen. We hebben een goed team waarmee we alles samen doen. Het team bestaat uit vijftien medewerkers die ons helpen met het ontwerpen van interieurs en producten, de styling en verkoop. En we hebben ook vaak stagiaires van het Jan des Bouvrie College in Amsterdam en de Jan des Bouvrie Academie in Deventer. Het is heel leuk om met jonge mensen te werken. Jan en ik willen graag ons vakmanschap en onze creativiteit met de studenten delen en geven dan ook regelmatig gastlessen op de scholen. Maar het is natuurlijk ook omgekeerd, want wij leren ook weer van de studenten en van ons team."

In de winkel staan en hangen bijzondere accessoires en kunst

Inspiratie

Monique vertelt dat ze dag en nacht met haar werk bezig is. "Ik word altijd getriggerd door dingen en dat kan via internet zijn, bladen, gesprekken of door de reizen die ik maak. Als er iets in mij opkomt, schrijf ik dat meteen op - dat gaat de hele dag door - en van sommige ideeën maak ik iets concreets. Ik ben ook erg van het durven en zeg altijd: kom uit je comfortzone. Misschien denk je dat je iets geks hebt bedacht waar we niets mee kunnen, maar het kan juist het tegenovergestelde zijn. Ook ben ik altijd op zoek naar werk van jonge ontwerpers en kunstenaars. Mijn eigen stijl is dan ook heel breed en dat zie je als je in Het Arsenaal rondloopt. In de winkel staan en hangen bijzondere accessoires en kunst van over de hele wereld en je kunt dan ook veel inspiratie opdoen als je hier rondloopt."

Eikenhouten tafels

"Ik kom ook regelmatig bij mensen thuis en zie dan vaak de eikenhouten tafels, grijze wanden en de bruine houten vloeren. Persoonlijk vind ik dat vrij saai en geef dan het advies om hun persoonlijkheid terug te laten komen in het interieur. Een interieur moet in beweging blijven en dat kan door middel van kleine veranderingen zoals bijvoorbeeld andere kussens voor op de bank, accessoires of een bijzondere gekleurde wand. Door die veranderingen kun je een hele andere sfeer creëren."

Monique vertelt vol trots dat hun kinderen ook creatief zijn. "Onze dochter is fotograaf en onze zoon werkt bij ons in Het Arsenaal. Ze wonen in Amsterdam en Amsterdam-Naarden is maar een klein stukje en gelukkig komen ze dan ook vaak naar huis."

'Voor mij is een kerk geen eiland'

Predikant Véronique Lindenburg wil met iedereen in gesprek

Véronique Lindenburg is nu twee jaar predikant van de Protestantse Gemeente Naarden en vertelt vol enthousiasme dat ze zich helemaal thuis voelt in Naarden en dat de geloofsgemeenschap één grote familie is.

Véronique Lindenburg voelt zich helemaal thuis in Naarden. Foto: Bob Awick

NAARDEN De Protestantse Gemeente Naarden maakt gebruik van twee kerken in Naarden: de Grote Kerk en de Witte Kerk. "Op zondagochtend is er een dienst in de Grote Kerk van Naarden en dat doe ik samen met mijn collega Lennart Heuvelman."

'Ik voel dat God altijd bij me is en ik nooit alleen ben'

Véronique is geboren in Arnhem en heeft haar opleiding theologie in Leiden gedaan. Na haar studie is ze haar carrière begonnen als student-predikant in Tilburg. "Ik was toen pastoor voor studenten, docenten, professoren en medewerkers van de universiteit en hogeschool. Naast deze parttimebaan was ik ook streekpredikant van zeven dorpen in Brabant. Ik had toen al bedacht dat ik mijn aanstelling als predikant voor zeven jaar wilde gaan doen en dan op zoek naar een andere plaats. Het getal zeven staat in de Bijbel voor compleetheid en dat iets af is en het niet beter kan worden. En zo is het ook altijd gegaan in mijn carrière." Na Tilburg was ze zeven jaar predikant in de Rivierenbuurt in Amsterdam en daarna in Amsterdam-Noord. "Het mooie van die veranderingen is dat je elke keer in een andere omgeving terechtkomt met andere mensen en ik heb behoefte aan die diversiteit."
"Ik vind het geweldig in Naarden. Het is heel anders dan Amsterdam en dan bedoel ik de bewoners en de manier hoe ze met elkaar omgaan. Het heeft wel twee jaar geduurd voordat ik de cultuur van het Gooi begreep, want de inwoners zijn hier erg zelfredzaam. In de gemeente hebben ze oog voor mensen die ziek zijn of zich eenzaam voelen en een van mijn taken als predikant is om mensen met elkaar te verbinden. Ik wil de inwoners dan ook graag bijstaan, hun verhalen aanhoren en als het nodig is doorverwijzen naar de juiste instantie. Voor mij is een kerk geen eiland, maar een omgeving voor alle bewoners en iedereen is welkom bij ons. Dat is ook de reden dat we in de Witte Kerk zijn begonnen met 'Kunst in de Kerk'. Dat is een expositie waarbij iedereen kan langskomen en dan bedoel ik gelovige en niet-gelovige mensen. De tentoonstelling 'Thora' gaat over de zogenaamde vijf boeken van Mozes, aan het begin van de Bijbel, die symbolisch zijn verbeeld in vijf schilderijen van Ruud Bartlema."
"Ik voel dat God altijd bij me is en dat ik nooit alleen ben, waar ik ook ben. Maar ik zie en respecteer dat dat gevoel en geloof voor iedereen anders is. De een neemt God mee naar het ziekenhuis en de ander staat midden in het bos en zegt 'God, wat is het hier mooi'. Met God kun je in gesprek, hij/zij/het luistert altijd naar je en heeft je lief. Zo voel ik het en dat geeft mij een warm gevoel. Dat is de reden dat ik ook opensta voor andere religies en geregeld contact zoek met onder andere moslims, hindoes en vluchtelingenorganisaties. Het gaat dan om het mens-zijn, om elkaar te helpen en om er voor elkaar te zijn. En dat wil ik ook graag overbrengen tijdens de zondagdienst, maar als je niet graag naar de kerk komt, kun je ook een persoonlijk gesprek met me aangaan. Iedereen is welkom."

Zoete Tommie-toppers gaan de soep in

Hocras doneert de ambachtelijke tomatensoep aan de voedselbank

Henke Doornekamp van Hocras (midden) geeft de soepen aan de vrijwilligers van de voedselbank. Foto: Bob Awick

BUSSUM Door de aanhoudende hoge temperaturen van de afgelopen weken hebben de velletjes van de Tommies-tomaatjes het niet overleefd en besloot Hocras, groothandel in food en non-food, er tomatensoep van te maken.

"Deze kleine, knapperige snacktomaatjes worden duurzaam geteeld in Nederland, waarbij ze op natuurlijke wijze met insecten beschermd worden. Ook wordt er zo min mogelijk energie verbruikt en daarom is de zon de belangrijkste energiebron voor het telen van deze tomaatjes", aldus Jan Broekhuizen, manager Communicatie van de Hocras.

"Maar door de grote hoeveelheid zon werden de tomaatjes rimpelig en gedeukt en konden de Tommies niet meer verkocht worden. Ook al zien de tomaatjes er van de buitenkant niet meer mooi uit, de smaak blijft heerlijk. En dat was voor ons de reden dat we het zonde vonden om de tomaatjes 'door te draaien'."

Ambachtelijke keuken

Hocras heeft als uitgangspunt om zo min mogelijk voedsel te verspillen. "Dat was de reden dat we in onze eigen ambachtelijke keuken een heerlijke soep hebben gemaakt van de kleine Tommie-toppers. Door de vele zonuren krijgen de Tommies een natuurlijk zoete smaak en dat maakt ze ideaal voor een tomatensoep. Deze superverse soep is 100 procent natuurlijk, puur van smaak, heeft geen kunstmatige toevoegingen en is bovendien glutenvrij. Ook zijn de tomaatjes lekker om zo te eten, maar geven ook een heerlijke zoete smaak aan salades, pizza en pastasaus."

Als maatschappelijk betrokken onderneming werkt Hocras al jaren samen met de Voedselbank Naarden/Bussum/Hilversumse Meent.
"Ook bij deze tomatensoep hebben we daarom de voedselbank betrokken. Van elke twee liter soep geven wij dan een liter aan de voedselbank en daar zijn ze heel blij mee."

Squash & Wellness vernieuwt met Pilates Boutique

Docent Ruud van den Brink geeft les in de Pilates Boutique. Foto: Bob Awick

BUSSUM Squash & Wellness opent deze week de Pilates Boutique voor een fullbody work-out waarbij houding, stabiliteit, coördinatie, ademhaling en focus op lichaam en geest het uitgangspunt zijn.

"Pilates is goed voor je lichaam en geest en zorgt voor een stabiel, evenwichtig en soepel lichaam", vertelt clubmanager Petra de Jong. "Tijdens pilates train je de dieperliggende spieren, ook wel de core of houdingsspieren genoemd. De core is het krachtcentrum van je lichaam en bestaat uit dieperliggende buik- en rugspieren, bekkenbodem, bilspieren en de binnenkant van je bovenbenen. Door regelmatig te trainen, krijg je een betere houding, worden je spieren sterker en je bewegingen soepeler. De focus ligt tijdens een les volledig op het lichaam en het correct uitvoeren van de oefeningen." Squash & Wellness heeft drie verschillende vormen van pilates in meerdere lessen per dag. "Al tien jaar staat matpilates op ons lesrooster, waarbij de core-oefeningen met elastiek en ballen op de mat uitgevoerd worden. Met de opening van de Pilates Boutique worden er ook coreversterkende oefeningen op een ligbank, reformer genoemd, of aan een barre gegeven. Bij de reformer-lessen train je op een ligbank met spiraalveren die weerstand geven, zodat je nog meer spierkracht ontwikkelt. Gedurende de lessen op de reformer word je core niet alleen versterkt, maar ook verlengd."
Petra vertelt dat je tijdens de barre-lessen met behulp van de barre weer op een andere manier en op muziek dezelfde spiergroepen traint. "Deze work-out is overgewaaid uit de VS en combineert ballet, yoga, cardio en pilates, waardoor je een sterk en strak lichaam krijgt. Het is ook heel populair onder tieners, want de modellen van Victoria Secret doen deze lessen ook zodat ze geen opgeblazen spieren krijgen, maar wel gespierd, strak en sterker worden. Op het rooster staat dan ook de speciale les 'Barre voor Teens'. Pilates is de basis voor elke sporter. We hebben veel leden die op hoog niveau hockeyen, golfen, tennissen, hardlopen en fietsen. Een golfer bijvoorbeeld maakt zijn swingbeweging vanuit de rugwervel en kan bij een verkeerde beweging rugklachten krijgen. Door het volgen van pilates-lessen wordt je core verstevigd waardoor je minder blessures oploopt. Met de nieuwe Pilates Boutique heeft men een nog uitgebreidere keuze om deze belangrijke spiergroepen optimaal te trainen."
Vanaf donderdag zijn er gratis workshops voor leden in de Pilates Boutique. Inschrijving kan via de servicebalie of bellen met 035-693 50 72. Niet-leden kunnen zich inschrijven en betalen een kleine bijdrage per workshop.

'Door het volgen van pilates-lessen loop je minder blessures op'

'Projecten op scholen, gezondere kantines en stimuleren van sport'

Gemeente zet zich in voor jongeren op gezond gewicht

Wethouder Boudewijnse beweegt met kinderen van de Zonnewijzer. Foto: Bob Awick

BUSSUM Marije Oosterhoff is sinds januari begonnen als Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG)-regisseur. Het is haar taak om de jongeren in Gooise Meren gezonde keuzes mee te geven.

Oosterhoff houdt kantoor in de Zandzee, waar ze ook nauw samenwerkt met de buurtsportcoaches van de gemeente. "Het is mijn taak om namens de Stichting Jongeren op Gezond Gewicht te kijken wat we kunnen doen om de jongeren te bereiken. Ik heb hiervoor de afgelopen tijd eerst de cijfers in kaart gebracht en veel betrokkenen gesproken. Denk aan leerkrachten, diëtisten, afgevaardigden van het Centrum voor Jeugd en Gezin, noem maar op. Daaruit is een plan ontstaan."

Ideeën

Oosterhoff: 'Gezond eten, bewegen en voldoende rust pakken'

De Bussumse vertelt dat er nu drie ideeën zijn. "We ondersteunen basisscholen met leuke projecten, we gaan sportkantines gezonder maken en we gaan in gesprek met mensen die van huis uit niet gewend zijn om te sporten. Dit laatste doen we in diverse wijken. De aftrap is in de Bussumse wijk de Oostereng."
De situatie in Gooise Meren is volgens Oosterhoff niet zo schrijnend als in de randstad. "Daar zie je veel overgewicht bij jongeren. Hier zie je zowel over- als ondergewicht en daarom zetten we in op gezond gewicht. Daar horen gezond eten en bewegen bij. Een sportkantine vragen wij om niet al om10.00 uur de frituurpan aan te zetten, later alcohol te schenken of een tosti met bruin brood te maken: kleine veranderingen die wel bijdragen aan een gezondere levensstijl. Hier hoort ook voldoende rust bij. Jongeren zitten vaak tot 's avonds laat op hun telefoon of gaan te vaak en te veel sporten."

Sportweek
Oosterhoff is enthousiast over haar plannen. Vorige week had ze al diverse scholen zover gekregen om mee te doen aan de Nationale Sportweek. "We hadden wethouders op drie verschillende scholen die samen met de kinderen meededen aan een pittige work-out met Ricco Verhoeven. Daarmee willen we laten zien dat de gemeente zich ook inzet voor een gezonde samenleving."
Oosterhoff gaat de komende tijd vaker het gesprek ook aan met scholen om het gezonde gewicht praktisch uit te leggen. "We spreken bijvoorbeeld over gezonde traktaties en over wat je als school mee kunt geven aan kinderen als het gaat om voeding en bewegen. Scholen kunnen kinderen receptenboekjes laten maken of het drinken van water in plaats van limonade stimuleren. We hebben hier altijd een positieve insteek. Ik sta zelf ook voor de klas en experimenteer daar met de plannen. Zo gaan wij elke week een kwartiertje rennen, de weekly miles. Iedereen vindt het leuk, het werkt goed voor de saamhorigheid en ze werken hiermee aan hun conditie."

Dakterras voor Woongroep de Olmen

Ronde loungebank, tafels en stoelen en een bar met rieten dak

De bewoners van Woongroep de Olmen ontvingen van de Stichting Kiwanis een cheque van 10.000 euro. Foto: Bob Awick

BUSSUM De bewoners van Woongroep de Olmen zijn ontzettend blij met hun nieuwe dakterras. "Als het weer het toelaat, zitten ze daar met z'n allen te genieten", vertelt Lidy Blaas, een van de initiatiefnemende ouders van de Woongroep.

Woongroep de Olmen bestaat uit 22 appartementen voor jongeren tussen de achttien en dertig jaar met een lichtverstandelijke beperking. "We hebben daar geen tuin, dus de enige mogelijkheid om buiten te zitten, iss op het dakterras. Het moest grondig opgeknapt worden en de kosten kwamen op 42.000 euro. Dat konden wij niet zelf betalen en daarom zijn we zo ontzettend blij met de financiële bijdragen van verschillende instanties. Van de Rotaryclub hebben we 675 euro ontvangen door de actie 'Kerstboom van het Jaar' en ze hebben zelf ook nog 1.000 euro ingezameld. Ook de Stichting Kiwanis heeft ons geholpen door een deel van de opbrengst van het Goois Jazz Festival aan ons te schenken en dat was 10.000 euro. Ook hebben de bewoners zelf geholpen om geld in te zamelen met onder andere een collecte van het Oranje Fonds waarvan de helft van de opbrengst voor het dakterras was." De kosten waren zo hoog omdat het terras verzwaard moest worden met een staalconstructie. "Nu is het dakterras klaar. Op de grond liggen kunststof planken en we hebben een geweldige ronde loungeset, die gesponsord is door Kappelle makelaardij. Ook staan er tafels en stoelen zodat er buiten gegeten en gechild kan worden en om een drankje in te schenken is er een kleine bar gebouwd." De woonkamers in de woongroep hebben de naam New York, Londen en Parijs en het dakterras heet Curaçao. "We hebben een Caribisch tintje gecreëerd met bamboeplanten en boven de bar een rieten dak. De bar en het rieten dak hebben de bewoners samen met hun ouders gebouwd en ook de bloembakken. Als je op het dakterras zit, heb je een geweldig uitzicht, zoals op de Koepelkerk, met een ondergaande zon. Echt genieten op het terras."

Diaconessen in Bussum en Naarden

Diakonessenhuis Naarden vlak na de opening in 1940. Foto: Picasa

Dit artikel is een herinnering en een huldeblijk aan de diaconessen van Naarden en Bussum. Diaconessen zijn protestantse zusters die het verplegen als liefdewerk verrichten. Aanleiding was het overlijden op 11 september 2018 op 92-jarige leeftijd van diacones Mary Hartkamp.

De stichting Diaconessen-arbeid werd in 1930 opgericht en begon haar werkzaamheden in een villa aan de Graaf Wichmanlaan 34 in Bussum. In 1940 trok men in het nieuwe Diakonessenhuis met de prachtige tuin tussen de Godelindeweg en de Amersfoortse Straatweg in Naarden, waar nu het woonerf met de Dirk Tersteeglaan is.
Een vaste vraag bij een sollicitatie was of de verpleegster bereid was later diacones te worden. Dat wil zeggen: om in een gezamenlijke verantwoordelijkheid samen te werken, God en de mensen te dienen, en het ziekenhuis in het bijzonder. In 1943 vond de inzegening van de eerste tien diaconessen plaats in de Grote Kerk in Naarden. In 1955 is Mary Hartkamp als diacones ingezegend.
De diaconessen waren te herkennen aan hun deels donkerblauwe uniformen en de muts met strik. Ze hadden een speciaal buitenuniform met cape en een speciaal uniform voor de zondagen.
Diaconessen kregen aanvankelijk geen salaris. Later kreeg iedere diacones wel eigen salaris en vielen zij binnen de sociale wetten.
Een diacones kon, maar hoefde niet, haar hele verdere leven diacones te blijven. Ze kon uittreden of trouwen. Het waren zeker geen vrouwen die geïsoleerd leefden. Zo gingen zij naar het theater en deden gewoon boodschappen.
Mary Hartkamp
De laatste weken van haar leven verbleef Mary in hospice Kajan in Hilversum. Als diacones heeft zij haar hele werkzame leven met hart en ziel gegeven voor de zorg aan anderen. Tot op hoge leeftijd stond ze volop in het leven. Toen haar gezondheid het laatste jaar achteruit ging brak de tijd aan om zelf verzorgd te worden.
Zij trok in 1972 in het toen nieuwe Gooibergflat aan de Plaggenweg in Bussum, mede gebouwd voor de huisvesting van ziekenhuismedewerkers. Mary kreeg de meest strategisch gelegen garagebox, zodat zij als operatiezuster snel kon uitrukken als dat nodig was.
Mary: vriendelijk, opgewekt en vastberaden. Zij en haar collega's hadden als ideaal zorg en troost te bieden aan zieken. Zij was de langstlevende van de diaconessen van dit Diakonessenhuis.
Klaas Oosterom

Maria (Mary) Hartkamp

Belangrijke bron voor dit artikel is het boek 'Zorgzaam door de jaren' uit 1990, waarin de historie van St. Jan in Laren, het Diakonessenhuis en de Majella in woord en beeld wordt verteld. Enige exemplaren zijn te koop voor € 12,-. Stuur een mail naar oosteromnc@gmail.com. Opbrengst gaat naar silentwork.org.

Schilderen met klei samen met kunstenaar Evie Mol.

donderdag 4 oktober

Informatie Valpreventie

Wooncomplex Het Ravelijn 11.00 uur

Wil je weten wat jezelf kunt doen om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te blijven wonen? Kom dan naar de gratis informatiebijeenkomst over Valpreventie en ontvang tips en adviezen. Deze bijeenkomsten worden georganiseerd door de buurtsportcoaches in samenwerking met GGD en Valpreventie het Gooi.

Filosofisch Café

Restaurant Zorba de Griek 14.00 uur

Filosofisch Café met het thema 'Verstaan wij elkaar in taal?'. De entree is 5 euro.

Vestingborrel

Bar Bistro Naarden 17.00 uur

Vestingborrel, voor ondernemers en ondernemende personen die een band hebben met Naarden/'t Gooi.

MeeDoen in Gooise Meren

Wijkcentrum Uit Wijk 19.30 uur

Wil je ook meedoen aan leuke activiteiten, lekker sporten, gezellig samenkomen of diverse informatiebijeenkomsten bijwonen? Wij geven je meer informatie over www.meedoengooisemeren.nl en over de mogelijke inzet van een maatje.

Opening nieuwe seizoen

Wilhelminakerk 20.00 uur

Opening nieuwe seizoen CCIV 2018-2019 door Dirk-Jan de Koter met het thema '400 jaar Statenvertaling: Grondslag voor het Nederlands of toch niet?' Informatie en opgave via www.cciv.nl.

vrijdag 5 oktober

Themaochtend: streaming van films en muziek

Bibliotheek Gooi en meer vestiging Bussum 10.00 uur

Tijdens de themaochtend wordt een overzicht gegeven van diverse streamingdiensten en praktische toepassingen hiervan. Welke apparatuur is geschikt voor het gebruik van deze diensten en wat zijn de kosten. Kom en hoor wat er allemaal mogelijk is.

Groninger Studenten Cabaret Festival (try-out)

deMess Naarden 20.30 uur

Na drie spannende en drukbezochte auditiedagen presenteert het 32ste Groninger Studenten Cabaret Festival vol trots haar zes halvefinalisten: Henk Overdijk, Nik Goedemans, Melise Yazgili, Anouk Kragtwijk, Tijmen Dokter en Jeffrey Kleine Koerkamp gaan Nederland verrassen met hun verhalen en grappen.

zaterdag 6 oktober

Repair Café

Wijkpost De Schakel 10.00 uur

Thema: 'Ga goed voorbereid de winter in'. Elastiek uit mijn winterbroek, verlichting van de fiets doet het niet, slee kapot, straalkachel werkt niet... Gooi niet weg, maar pak de kapotte spullen op en kom naar het Repair Café. Daar is materiaal en er zijn reparateurs die helpen.

Demonstratiedag Slowjuicen

Slowjuice.nl 10.00 uur

Kom het assortiment bekijken, test de slowjuicers zelf en proef het door u geperste sapje. Groenten en fruit zijn volop aanwezig, ook kun je jouw eigen groenten en fruit meenemen, en medewerkers kunnen assisteren.

Schilderen met klei

Arte temporale 10.00 uur

Evie Mol neemt je mee om je talent te gaan ontdekken en op zoek te gaan naar jezelf en je drijfveer om iets te creëren. Werken met verschillende materialen, waarvan de basis klei is. Meer info en aanmelden: www.volksuniversiteithetgooi.nl.

zondag 7 oktober

Koningspreek

Remonstranten Naarden-Bussum 10.30 uur

De Koningspreek wordt dit keer gehouden door Tamarah Benima, rabbijn bij een liberaal-joodse gemeenschap in Amsterdam.

Voorleesontbijt voor kinderen 'Boer Boris'

deMess Naarden 10.30 uur

Ted van Lieshout en Philip Hopman zijn de makers van de populaire prentenboekenserie 'Boer Boris', een kleuter die met zijn kleine broer en zusje een boerderij runt. Ted schrijft de verhalen en Philip tekent ze! Kom je ook?

Tempo Run Tempo Atletiekvereniging

Tempo Atletiek Vereniging 10.00 uur

Dit keer de dertiende Tempo-Run. Voor kinderen is er de Kids-Run van 1 km. Jeugd en volwassenen kunnen kiezen uit de Medium-Run (5 km) of Long-Run (10 km). Meer informatie en inschrijven (tot 5-10) op www.temporun.nl. Op de dag zelf kan men nog inschrijven tot een half uur voor de start.

Lezing door Riekje Boswijk

De Besant Hall 10.30 uur

In de lezing 'De reis van het gewaarzijn' zal Riekje Boswijk ons duidelijk maken hoe emoties ontstaan en logisch uit elkaar voortvloeien, hoe ze samenhangen met het denken en je zicht op de buitenwereld bepalen.

Gratis rondleiding

Comenius Museum 15.00 uur

Bij de rondleiding word je verteld over Comenius en het Mausoleum, hoe het is ontstaan en ingericht. Aanmelden via info@comeniusmuseum.nl of 035-694 30 45 (di-zo 12.00-17.00 uur).

Dominique Engers 'Hadden we maar een vak moeten leren'

deMess Naarden 15.30 uur

In deze tijd, waarin alles en iedereen steeds meer op elkaar gaat lijken, probeert Dominique Engers, ondersteund door drie formidabele muzikanten, met haar liedjes een klein verschil te maken.

maandag 8 oktober

Adempauze

Remonstranten Naarden-Bussum 20.30 uur

Stilte, muziek (altijd live), een tekst en enkele gedachten over thema's die ons bezig houden. Adempauze met het thema 'De kracht van verbeelding' is een moment van rust en bezinning.

dinsdag 9 oktober

Oefengroep Nederlandse Taal

Buurtcentrum Uit-Wijk 10.00 uur

Spreken, lezen, schrijven en/of grammatica oefenen met Nederlandse vrijwilligers. Iedereen is welkom. Gratis deelname. Info: Esther Lindhout, 06-270 25 703 of Elindhout@versawelzijn.nl.

Cursus Mens-zijn de 21e eeuw

Witte Kerk Naarden 19.00 uur

We onderzoeken humanistische inspiratiebronnen en gaan op zoek naar nieuwe perspectieven. Door kennisoverdracht, reflectie en gesprek met docent en medecursisten staan we stil bij fundamentele vragen uit de 21ste eeuw en de actuele waarde van humanisme met docent Bas Nabers.

Start basiscursus kalligrafie

Buurtcentrum Uit-Wijk 19.30 uur

In tien lessen wordt, onder begeleiding van Marjolein Keuning, stap voor stap de basistechnieken van het kalligraferen aangeleerd. Aanmelden bij Marjolein Keuning: 035-691 01 52.

woensdag 10 oktober

Vroege Vogel Yoga mét pit!

YogaYvonne 7.15 uur

Ben je een vroege vogel en herken je dit? Het gevoel geen grip te hebben op je tijd en je weet niet wat je eraan kan doen? Op zoek naar meer ruimte in hoofd, adem, lichaam én je agenda? Jouw inspanning is: één uur per week eerder opstaan om naar jouw Vroege Vogel Yoga-les te gaan.

Mahjong… Steengoed!

Buurtcentrum Uit-Wijk 10.:00 uur

Mahjong is een gezelschapsspel waarbij vier spelers het tegen elkaar opnemen. Spannend, uitdagend en lang niet zo ingewikkeld als het lijkt. Je kan Mahjong in één dag leren, maar hoe lang je het ook speelt, je ontdekt steeds weer nieuwe mogelijkheden. Gratis beginnerscursus: koencmb.vandijk@gmail.com.

SeniorWeb computerhulp

Bibliotheek Gooi en meer vestiging Bussum 10.00 uur

Inloopspreekuur van SeniorWeb in de bibliotheek in Bussum tot 12.00 uur. Een deskundig team vrijwilligers kan je helpen met jouw problemen met computer, laptop, tablet of smartphone. Het is kosteloos, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Fietsen

WOC Bellefleur 11.00 uur

De lengte van de tocht is maximaal 35 km. Een lunchpakket en wat drinken kun je meenemen. Onderweg wordt er gestopt om koffie of thee te drinken bij een restaurant. Inlichtingen: Gré Poort: 035-695 16 86.

Museumbezoek

Station Naarden-Bussum 10.00 uur

Nu willen we naar het Klederdrachtmuseum in Amsterdam gaan. Naast de klederdrachten is er een tentoonstelling met een selectie van hedendaagse modeontwerpers die hun inspiratie haalden uit de Nederlandse klederdracht. Als je mee wilt gaan: informatie bij Rita, tel 035-694 58 50, of bij Truus, tel 035-692 06 94.

Jeu de boules

WOC Spieghelwijck 14.00 uur

Jeu de boules wordt elke woensdagmiddag onder leiding buiten gespeeld. Prijs: 1 euro per dagdeel en 17,50 euro voor een seizoenskaart. Informatie via 035-622 73 52.

Theemiddag

WOC Spieghelwijck 14.00 uur

Een middag waarin men gezellig met elkaar kan theedrinken en ook nog met elkaar kan puzzelen, jeu de boules, sjoelen etc.

Het praathuis: Met en onder elkaar

WOC Spieghelwijck 15.30 uur

Het Sieghelwijck Praathuis, vrije inloop voor een praatje en een drankje

Chi Neng Qigong lessen

Praktijk Piith Bussum 16.00 uur

Woensdag van 16.00 tot 17.00 uur en van 17.30 tot 18.30 uur lessen in Chi Neng Qigong door erkende instructeur. Eerst een introductieles tegen gereduceerd tarief volgen? Geef je dan op bij Gerda Schoots, 06-24 35 31 38 of via mail: adco90@planet.nl.

Open Eettafel

Buurtcentrum Uit-Wijk 17.30 uur

Gezellig samen eten in wijkcentrum de Uit-Wijk. Voor 10 euro krijg je een heerlijke maaltijd. Meer informatie of aanmelden? Neem dan contact op met Jannie: 035-693 20 77.

FitStap trainingen Gooise Meren

WOC Bellefleur 19.00 uur

FitStap is een nieuw, uniek beweegprogramma. Met FitStap voel jij je in twaalf weken (weer) fit en vitaal. Daarbij is niet alleen voldoende beweging belangrijk. Juist de combinatie van een gezonde geest in een vitaal lijf staat centraal. En daarbij gaan wij jou helpen. FitStap is er voor elke conditie.

Introductie workshop Mindfulness

Wijkcentrum Uit-Wijk 19.30 uur

Cursus voor iedereen die worstelt met veel stress, piekeren, hoge eisen, perfectionisme, angst of somberheid. Introductie workshops: op woensdag 10 en 17 oktober. Informatie via info@lesinmindfulness.nl.

Geert Buelens over de jaren 60

deMess Naarden 20.30 uur

In deze overrompelende cultuurgeschiedenis worden de jaren zestig voor het eerst vanuit een mondiaal perspectief beschreven. We gaan het hebben over The Beatles, Bob Dylan, Provo en de minirok, maar ook over kassuccessen als 'West Side Story'.

Supertalent Noa Wildschut

HILVERSUM Het 17-jarige supertalent Noa Wildschut speelt op zondag 7 oktober samen met haar begeleider, pianist Yoram Ish-Hurwitz, voor haar thuispubliek een programma met onder meer de monumentale vioolsonate van Cesar Franck. Info: www.mcogebouw.nl.

TEDx Gooise Meren krijgt een vervolg

Save the date: vrijdagavond 12 oktober

Esther, Frits en Miriam organiseren de tweede editie van TEDx Gooise Meren. Foto: Bob Awick

BUSSUM De organisatie van het sprekersevenement TEDx Gooise Meren is helemaal klaar voor de tweede editie. Het festijn wordt gehouden op 12 oktober in Spant! en kent ook dit jaar weer verrassende sprekers.

TED staat voor Technology, Entertainment and Design en is een Amerikaans fenomeen op het gebied van lezingen met interessante onderwerpen. Ook lokaal worden bijeenkomsten georganiseerd waar mensen hun passie of levensovertuiging willen delen met een groot publiek.

Groot succes

"De allereerste editie in 2016 was een groot succes. We verwelkomden een divers publiek (ruim 150 gasten) met uiteenlopende achtergronden; een goede vertegenwoordiging van de toen net nieuwgevormde gemeente Gooise Meren. De organisatie en de sprekers hebben zo veel leuke reacties gehad dat een vervolg niet kon uitblijven."

De tweede editie is dus in kannen en kruiken en hiervoor heeft men gekozen voor de zaal van Spant!. Opnieuw zijn het Bussumers Frits Bussemaker en Esther de Rijk die hiervoor het initiatief hebben genomen.

Dit jaar is ook oud-wethouder Miriam van Meerten aan het team toegevoegd, die zeker gezien haar netwerk een mooie inhoudelijk bijdrage kon leveren. De avond wordt door tv-presentator Frits Sissing aan elkaar gepraat.

Rita Verdonk en Charles Groenhuijsen houden een TED-talk

Thema dit jaar is 'Neigbours' ofwel buren. Dat betekent dat alle zes de sprekers uit Gooise Meren of de regio komen. Het is de bedoeling om verbindingen te leggen tussen mensen en ideeën. De presentaties gaan over lokale geschiedenis, natuur, inclusie, sport en optimisme.

Onder de sprekers zijn onder andere de bekende journalist Charles Groenhuijsen en politicus Rita Verdonk. De sprekers hebben allemaal een korte 'talk' van ongeveer een kwartier. Hierdoor belooft het een afwisselende avond te worden met inhoudelijke, maar toegankelijke en vooral gepassioneerde verhalen.
Wie TEDxGooiseMeren zelf wil beleven kan al kaartjes kopen bij Spant!. De avond start om 17.30 uur en duurt tot 21.30 uur. Daarna is er nog een borrel. Kaartjes, inclusief een walking dinner, kosten 27,50 euro.

Reserveren kan via de website www.spant.org.

Goochelen en toneel tijdens SchakelTheaterCafé

Goochelkunsten van de 15-jarige Espen en Luca.

BUSSUM Toneelvereniging De Schakel organiseert zondag het tweede Zondagmiddag SchakelTheaterCafé, een gezellige en laagdrempelige ontmoetingsplaats voor kleinkunstenaars en theaterliefhebbers.

Bij de eerste editie van het Zondagmiddag SchakelTheaterCafé namen twee singer-songwriter acts het publiek mee in hun eigen muzikale verhalen. "Het was een fijne middag met mooie muziek in een intieme setting", vertelt Sidney Durlacher, voorzitter van toneelvereniging De Schakel. "Dit keer staat er meer kleinkunst op het programma."

Goochelkunsten

"Toneelgroep Expressie uit Castricum bijt het spits af met de eenakter 'Babylotion' van Don Duyns, met Jessica Hüsslage en Martijn Kooistra. Daarna zal het publiek zich verbazen over de goochelkunsten van de twee 15-jarige jongens Espen en Luca, regerend Nederlands kampioenen goochelen in de categorie Junioren. Zij proberen hun nieuwste trucs uit in het SchakelTheater. De middag wordt afgesloten met een try-out van 'WirWar', de nieuwe theatervoorstelling van cabaretière Mariska Boer, die op zondag 4 november in première gaat."

Het Zondagmiddag SchakelTheaterCafé is van 15.00 tot 17.00 in het SchakelTheater aan de Huizerweg 58E. De toegang is gratis. De deuren openen om 14.30 uur, dus wees er op tijd bij want er zijn in het kleine theatertje slechts dertig plaatsen. De derde editie staat gepland op zondag 16 december. Geïnteresseerde acts kunnen zich nog aanmelden via www.toneeldeschakel.nl. De deelname is gratis.

Vrijwilligers gezocht

Egelbescherming Nederland zoekt enthousiaste verzorgers.

Een secretaris gezocht om de ledenadministratie te beheren samen met de penningmeester van Stichting ViJos Drum & Marchingband.

De bibliotheek zoekt taalcoaches om laaggeletterde inwoners met een taalvraag te ondersteunen.

De Vrienden van 't Gooi zoekt vrijwilligers als natuurwacht die met passie voor de natuur wandelingen en excursies organiseert en begeleidt.

Meer info www.versavc.nl. of bel 035-6938525.

NH Toneel speelt klucht

BUSSUM Het seizoen van het Noord Hollands Toneel begint met de klucht 'Kleedt u zich daar even uit!' dat zich afspeelt in ziekenhuis Tergooi. Het is 5 december en het lijkt weer een gezellige sinterklaasavond te worden voor neuroloog Boudewijn van Rossum. Na het werk viert hij thuis pakjesavond. Opeens staat er een oude bekende voor zijn neus met een onverwachte surprise, wat leidt tot krankzinnige situaties met telkens weer nieuwe, verrassende wendingen. De voorstelling is van donderdag 4 oktober tot en met 11 november te zien in Theater in Zuyd aan de Akkerlaan. Meer info op www.nhtoneel.nl.