NaarderNieuws

12 november 2014

NaarderNieuws 12 november 2014


Nieuwe feestverlichting gestolen uit vrachtwagen

De feestverlichting die vorig jaar vlak voor de sintintocht de straten versierde. Foto: Tom Loman

door Lisa van Dorp

NAARDEN - Heeft de gemeente net gloednieuwe feestverlichting gekocht voor Naarden-Vesting, worden de lampjes gestolen. Ergens tussen Griekenland en België zijn ze vorige week verdwenen uit de vrachtwagen die op weg was naar Naarden. De importeur levert nu een vervangende set, zodat Sinterklaas de 22e alsnog in het licht zijn opwachting kan maken.

"Ik dacht eerst dat het een grap was, maar realiseerde me vervolgens dat we heel snel moesten schakelen om op tijd te zijn voor de intocht", vertelt wethouder Miriam van Meerten-Kok (Toerisme). Vrijdag kreeg ze bericht van de diefstal, maandag bleek de importeur een vervangende set te kunnen leveren. "We hadden net een prachtige feëerieke set gekocht met allemaal blauw-witte lampjes. 125 meter lang, veel sjieker dan die korte van vorig jaar. De dieven hebben op een parkeerplaats toegeslagen. Een ordinaire roof."

"Ongelooflijk. Hadden we het net rond, gebeurt dit weer", verzucht ook Marije van Proosdij, voorzitter van de Ondernemersvereniging Naarden-Vesting (OVNV). Na jaren discussie over wie de feestverlichting in de Marktstraat en de Cattenhagestraat moet betalen, waren de ondernemers en de lokale politiek er net uit: de kosten ad 10.000 euro worden de komende tien jaar gedeeld door de gemeente, de ondernemers en de Naarders. De gemeente betaalt de helft, ondernemers en inwoners nemen met vrijwillige bijdragen de andere helft voor hun rekening. Dat laatste is realistisch, denkt Van Proosdij, "want het is tot nu toe steeds gelukt".
De afgelopen jaren was het telkens spannend of de feestverlichting in de Vesting er zou hangen. Nadat de politiek in 2007 besloot dat het bedrijfsleven zelf voor de verlichting moest zorgen, moesten de ondernemers jaarlijks met de pet rond om het geld bijeen te krijgen. Vorig jaar bleken de zakken echt leeg na zes jaar crisis. De lampjes konden toen alleen worden opgehangen omdat een anonieme Naarder op de valreep 5.000 euro uit eigen zak schonk aan de OVNV.

Lees verder op pagina 3.

Naarden herdenkt slachtoffers vliegramp

NAARDEN - De gemeente heeft maandag de slachtoffers van de ramp met de MH17 herdacht. Op het stadhuis werd de vlag halfstok gehangen en op het stadskantoor werd een herdenkingstafel neergezet voor de Naardense slachtoffers.

Op een tafel in de hal van het stadskantoor stonden foto's van Ingrid Meijer en haar dochters Sophie, Fleur en Bent van der Meer en van de ballonnen die opgelaten werden na de stille tocht afgelopen augustus. Het college van B en W en de ambtenaren lieten met een kaart weten: "Wij denken nog steeds aan jullie".

Maandag was de Nationale Herdenking van de vliegramp met vlucht MH17, die in juli neerstortte in Oekraïne. Nabestaanden en andere betrokkenen herdachten in de Amsterdamse RAI de slachtoffers.

5673,63

euro heeft de collecte voor het Diabetes Fonds opgebracht in Naarden

Wie kent 'WBH'?

Wie hoort er in dit verhaal bij de initialen WBH? Komen we dat te weten?

Opnieuw categorie topvondst uit de akkers tussen Huizen en Bussum. Een prachtig, massief zilveren zegelstempel met een fraai monogram (een signet). Helaas niet helemaal gaaf. Het gedeelte waar het vastgepakt moet worden om het stempel op de warme zegellak te kunnen drukken, hoort een zittend leeuwtje te zijn, maar jammer genoeg ontbreekt het lichaam. Slechts de voor- en achterpoten zijn zichtbaar. Het kleinood is voorzien van het stadszilvermerk van Amsterdam: de jaarletter is een 'U', gevolgd door het Andreaskruis en een kroontje. Het signet dateert ergens uit midden tweede gedeelte van de 18e eeuw. Het monogram kon ontcijferd worden als WBH, fraai gekruld in elkaar gestrengeld. Erboven een eenvoudig kroontje met een klaverblaadje. Het zal mogelijk ene Willem Bernhard Hendrik geweest kunnen zijn, maar dat is puur speculatie. Wie weet is er onder de lezers iemand die het mogelijk herkent en dan hoor ik dat natuurlijk graag. In kringen van de metaaldetectorjongens is een signet niet gek zeldzaam, want meestal van brons. Maar een zilveren, laat staan een gouden, is absoluut een sieraad in de vitrine en dus behoorlijk zeldzaam. Zal dan ook zeer waarschijnlijk toebehoord hebben aan een welgesteld, mogelijk adellijk persoon. Ben dan ook razend benieuwd of er een 'klik' is. In mijn eigen verzameling heb ik een bronzen signet met een zwaantje en de letters M B, toevallig de initialen van mijn zoon Marcel.

Naarden:
*PGN Witte Kerk 10.00 u. ds. J. Rinzema
*RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistieviering pastoor C. Fabril; 12.00 u. Gezinsdienst; 19.30 u. Geloofsverdieping; za. 15/11 17.30 u. Eucharistieviering
*Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. ds. J. Bos; 17.00 u. ds. J. Bos

Bussum:
*RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie kapelaan M. Sendecki
*RK St. Jozefkerk 10.00 u. Parochianen
*PGB Wilhelminakerk 10.00 u. ds. H.J. van Dijk
*PGB Verlosserkerk 10.00 u. ds. N.W. den Bok
*PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. J. van Oord
*PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. A.P. Voets; 17.00 u. ds. A.A.A. Prosman H.A.
*Remonstrantse Gemeente N-B 10.30 u. ds. F.F. Boogerd
*Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB 10.30 u. dr. R.M. Nepveu Bezinningsbijeenkomst
*Doopsgezinde Gemeente B-N br. 10.30 u. Ochtendgebed
*Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B 10.00 u. ds. W.J.H. Boon
*Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. mw. drs. J. v.d. Kamp
*Het Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
*De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst; do. 20/11 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Weerbericht

Rustig herfstweer met af en toe zon, weinig regen
In deze herfst wordt de 'normale' westcirculatie vaak geblokkeerd door hogedrukgebieden. Er valt daardoor minder regen dan 'normaal'. Komend weekeinde arriveert een afbuigende oceaandepressie bij West-Frankrijk. Tegelijk stijgt de luchtdruk boven Noord-Europa. De depressie trekt als gevolg daarvan ten zuiden langs en brengt hooguit tijdelijk wat lichte regen.

Donderdag en vrijdag
Voor donderdag wordt een mix van bewolking en zonneschijn verwacht. Het blijft droog. Het wordt 12 à 13 graden. Er waait een matige zuidenwind. Vrijdag schuift er geleidelijk meer bewolking binnen. Af en toe schijnt de zon. Mogelijk vallen er later op de dag enkele spatjes regen. De maximumtemperatuur haalt 11 à 12 graden bij een matige zuidoostenwind.

Het weekeinde
Zaterdag neemt vanuit het zuiden de bewolking verder toe. In de loop van de dag of avond kan er af en toe lichte regen vallen. Zondag heeft de bewolking eerst nog de overhand. Vooral in de ochtend kan het nog wat nadruppelen. Langzaamaan kan het gaan opklaren. Er waait een meest zwakke tot matige zuidoostenwind. Het wordt in het weekeinde circa 11 graden.

Weetje
Dit herfstseizoen verloopt droog en de zon schijnt veelvuldig. Sinds 2001 zijn slechts twee herfstseizoenen nat verlopen. Winderig en regenachtig weer blijkt niet het dominerende herfstweer. Toch wordt er bij nat en wisselvallig weer het hele jaar door over 'herfstweer' gesproken. Een misvatting, want nat en wisselvallig weer kan in elk seizoen optreden.

Coalitie: 'Sluiten Lunet en bieb niet in begroting'

VVD, D66 en CDA serveren tegenvoorstellen GroenLinks af

GroenLinks haalde vorige week 1.317 handtekeningen op van Naarders die niet willen dat het zwembad sluit. Foto: Bob Awick

door Lisa van Dorp

NAARDEN - Fors bezuinigen doet Naarden niet meer zelf, maar samen met Muiden en Bussum na de fusie in 2016. Daarbij is geen sprake van een dreigende sluiting van De Lunet en de bibliotheek. En het Vogelasiel moet openblijven met regionale steun. Dat zijn de meest opvallende uitkomsten van de gemeenteraad die vorige week zes uur vergaderde over de begroting.

De gemeenteraad behandelde woensdag de begroting voor 2015 en het meerjarenperspectief. Het voorstel van het college om te wachten met rigoureuze bezuinigingen tot na de fusie werd door de raad overgenomen. De gedachte daarachter is dat de gemeente best weet waar nu geld af kan, maar dat het handiger is om samen met Bussum en Muiden te bezuinigen, zodat gezocht kan worden naar synergie.

Kruijt: 'Er is helemaal geen sprake van een dreigende sluiting'

Tijdens de vergadering kwam ook de tegenbegroting aan bod die oppositiepartij GroenLinks had gemaakt. Daarin stelt de partij voor om anders te bezuinigen dan het college voor ogen heeft, waardoor onder meer zwembad De Lunet en de bibliotheek open zouden kunnen blijven. De coalitie serveerde echter alle tegenvoorstellen van GroenLinks af, behalve het idee om de geboorte van de fusiegemeente in 2016 te vieren met vuurwerk.

De discussie over de tegenbegroting draaide met name om de toekomst van De Lunet en de bibliotheek. De coalitie bestreed het standpunt van GroenLinks dat in de begroting al vast zou staan dat de twee voorzieningen dicht moeten om geld te besparen. "Er is helemaal geen sprake van een dreigende sluiting", zei Jelmer Kruijt, voorzitter van de VVD-fractie. "Dat is een voorbarige conclusie van GroenLinks waarmee een groot aantal Naarders onnodig bang is gemaakt. In de begroting staat dat we met Bussum en Muiden gaan kijken hoe we het gezamenlijk kunnen oplossen. We willen zwemmen en bibliotheek op korte afstand van de inwoners houden."

Dubbel gevoel
Een motie van de oppositie om dan maar op papier te zetten dat de raad tegen de sluiting van zwembad en bibliotheek is, haalde het niet. "Een gemiste kans om duidelijkheid te scheppen", vond Dries Barteling van GroenLinks. Hij hield een dubbel gevoel over aan de vergadering. "Ons doel was om met de tegenbegroting de bezuinigingen van tafel te krijgen. Dat is niet gelukt. Maar de coalitie en het college hebben in de discussie wel verklaard dat sluiting van bibliotheek en zwembad niet aan de orde is. Daar gaan we ze aan houden."

De raad was het wel unaniem eens over de 'vogeltjesmotie' van de VVD. Wethouder Van Meerten-Kok kreeg de opdracht om bij de regiogemeentes te lobbyen voor gezamenlijke financiering van het Vogelasiel aan de Burgemeester Jur Visserlaan. Het asiel maakte onlangs bekend dat sluiting dreigt omdat de gemeentes de subsidiekraan hebben dichtgedraaid.

Dat kan niet, vindt de raad. Kruijt: "Naarden en het Vogelasiel horen bij elkaar. Het zou eeuwig zonde zijn als die band na 60 jaar verloren gaat. Het asiel heeft een regionale functie. Sommige gemeentes brengen wel heel veel vogels, maar geven geen subsidie. Dat moet anders."

Vervolg van de voorpagina.

De gemeenteraad maakte onlangs een einde aan het gedoe door de gemeente een langdurige overeenkomst te laten sluiten met een bedrijf dat lampjes verkoopt en ophangt. Volgens Van Meerten een kwestie van een 'nieuw inzicht'. "Een Vesting die met de feestdagen mooi verlicht is, betekent meer dan lekker verlicht winkelen. Het is stadspromotie. Dus betalen we de helft."

In de loop van volgende week worden de lampjes weer opgehangen. Niet de nieuwe blauw-witte dus, maar een noodset. Van Meerten: "De alternatieve feestverlichting wordt niet vrijdag opgehangen zoals de bedoeling was, maar in de loop van volgende week. Op tijd voor Sinterklaas."

Fusie met vuurwerk afgetrapt

NAARDEN - Als Naarden per 1 januari 2016 fuseert met Bussum en Muiden moet er een grote vuurwerkshow komen om het startschot voor de nieuwe gemeente te geven. Dat plan van GroenLinks kon donderdag op draagvlak rekenen onder de Naarder gemeenteraad.

De gemeenteraad heeft B en W verzocht om geld beschikbaar te stellen. De start van de gemeente moet een feestje worden, zo meende GroenLinks. Met de vuurwerkshow moeten de jaren als zelfstandige gemeente knallend worden afgesloten.

Serieus
Daarnaast heeft het voorstel ook een meer serieuze ondertoon: GroenLinks wil kijken of met de vuurwerkshow ook de negatieve effecten van vuurwerk, zoals overlast en afval, verminderd kunnen worden.

Els Petri

Docent Frans en hockeyster
Naardense sinds 2000

Wat doe je zoal?
"Ik geef Frans op het Willem de Zwijger College in Bussum. Het is een fijne school met leuke leerlingen en collega's en daarom werk ik daar nu al zo'n 22 jaar. Verder hockey ik al een eeuwigheid op 't Spandersbosch, sinds een paar jaar in Veteranen A. Geweldige club en een superteam, we spelen al heel lang samen."

Pourquoi Français?
"Nou, het is natuurlijk een prachtige taal met schitterende boeken en chansons. Vroeger hadden wij een boerderijtje in Bretagne waar wij elke vakantie naartoe gingen en zo heb ik van de plaatselijke bevolking Frans geleerd. Het was echt een soort tweede thuis voor ons."

Tevreden met de make-over van het Componistenkwartier?
"Goeie vraag, maar dit is niet de plek om een antwoord te geven."

Wat zou je doen als je een dag burgemeester van Naarden zou zijn?
"Dan zou ik een plek maken waar kinderen van 14 tot 17 jaar 'uit' kunnen gaan. Nu ze pas mogen drinken op hun achttiende is er geen plek meer waar ze elkaar zien en een leuke avond kunnen hebben. Dus zou ik een terrein inrichten waar ze kunnen hangen, zowel binnen als buiten, met een vuurplaats en banken om gezellig te chillen en fris te drinken."

Gooise Meren?
"Het is niet mijn keuze, maar ik heb ook niet een-twee-drie een andere naam."

Welke poster hing er boven je bed?
"Mijn kamer was volledig behangen met posters van ABBA, daar was ik echt helemaal gek van."

Waar kunnen we jou 's nachts voor wakker maken?
"Seizoen 3 van Homeland, verslavend! Nog een paar maanden en dan komt hij op Netflix."

Wat weten de mensen niet van je?
"Tja, gevaarlijke vraag... Dat ik eigenlijk dol ben op de muziek van John Denver?"

Waar zullen we eens op proosten?
"Leven en laten leven... Proost!"

Dit jaar 'feestelijk kerstfeest' voor 80 ouderen uit Naarden

Lakeland Foundation geeft 25.000 euro weg

Het feest wordt in de Witte Kerk gevierd. Foto: Bob Awick

NAARDEN - De Lakeland Foundation heeft 15 goede doelen in Gooi en Vechtstreek blij gemaakt met een geldbedrag om een project te realiseren. In Naarden heeft het Seniorencontact Protestantse Gemeente 1600 euro gekregen voor het realiseren van een kerstdiner voor 80 ouderen.

'Ik gunde deze mensen gewoon wat meer, al is het maar voor één keer'

Mevrouw Schilder, die het diner al 10 jaar organiseert, vertelt dat ze 'laaiend enthousiast is'. "We hebben ieder jaar een maaltijd met kerst, maar dat is altijd heel eenvoudig. Ik gunde deze mensen gewoon wat meer, al is het maar voor één keer. We hadden vaak iets van wit brood met ham en kaas, maar nu willen we wel iets warms opdienen. We moeten nog overleggen wat we zullen doen, maar het wordt hoe dan ook een feestelijk kerstfeest in de Witte Kerk."

Het bestuur had de intentie om 12.500 euro vrij te maken, maar doordat er zo veel organisaties een beroep deden op de Lakeland Foundation werd besloten het bedrag te verdubbelen tot 25.000 euro. Secretaris Pieter Schut: "Het regende aanmeldingen. Sportclubs, speeltuinverenigingen, mantelzorgers, organisatoren van lokale festiviteiten: de mensen uit de regio hebben massaal projectvoorstellen ingediend. We waren overdonderd door de vele aanvragen, het ging in totaal om projecten die bij elkaar een waarde van 250.000 euro vertegenwoordigden. Uiteindelijk hebben we daar dus 10 procent van kunnen schenken. Dat blijft lastig, want we moeten velen teleurstellen."
De winnaars zijn geselecteerd op projecten die dicht bij de doelstellingen liggen, zoals sociaal en kleinschalig. "Het ging echt om concrete plannen, geen giften. En het mooiste vinden wij het als de vrijwilligers die het project uitvoeren ook de aanvraag hadden gedaan, dan weten we vrijwel zeker dat het geld goed terecht komt. Uiteraard blijven we de projecten volgen zodat we weten dat het geld goed besteed wordt."

De Lakeland Foundation bestaat dit jaar precies 25 jaar en heeft in die tijd al meer dan een miljoen euro aan goede doelen in de regio geschonken. De particuliere stichting is van het Larense echtpaar Otto en Morney Bekouw. Het geld voor de stichting werd verdiend in de verzekeringswereld. Toen bleek dat het echtpaar meer geld had dan ze nodig hadden, ontstond het idee voor de foundation. "Er zijn ook andere mensen op de wereld die behoeftes hebben. Ik vind het leuk om mensen blij te maken. Misschien heeft het ook met mijn geloof te maken. Je bent niet alleen op de wereld. Ik heb het gevoel dat het aardig is om mensen te helpen die het moeilijk hebben." Bekouw ziet zichzelf niet als weldoener maar 'als een radertje in een groter raderwerk'.

De Lakeland Foundation geeft twee maal per jaar geld aan goede doelen, dit keer was er extra geld vrijgemaakt vanwege het 25-jarig jubileum, maar in januari wordt opnieuw een geldbedrag beschikbaar gesteld.

Oude boom verplaatst voor bouwplan

Het verplaatsen is een serieus karwei. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Speciaal voor de bouw van het Naardereiland is afgelopen week een monumentale boom verplaatst.

Nu 90 procent van de 45 geplande villa's zijn verkocht, werd het tijd de grond bouwrijp te maken. Deze week werd daarom een begin gemaakt met de aanleg van het eiland, de wegen, de strandjes en de jachthaven. De bijzondere els stond echter precies op de plek waar een belangrijk kruispunt moet komen. Daarom werd de boom, 40 jaar oud en 16 meter hoog, zo'n 30 meter verplaatst.

Nachtje overlast door werk aan het spoor

NAARDEN/BUSSUM - Omwonenden van het spoor kunnen deze week een nachtje overlast hebben van werkzaamheden: het spoor van Naarden en Bussum wordt donderdag geslepen. Over twee weken gebeurt dat nog een keer, maar dan zondagnacht.

Het werk wordt 's nachts gedaan op het hele spoortraject. De werkzaamheden kunnen voor wat lawaai zorgen, maar moeten er op den duur voor zorgen dat de overlast voor omwonenden wordt weggenomen. De eerste weken na het werk maken de treinen een ander geluid, daarna wordt het stiller.

Het treinverkeer zelf heeft geen last van de werkzaamheden.

Gemeente aan de slag met weghalen bladeren

NAARDEN - Medewerkers van het groenonderhoud van de gemeente werken momenteel weer hard om herfstbladeren weg te halen. Stuk voor stuk worden de Naarder straten doorgelopen en schoongeveegd.

Met het weghalen van de bladeren moeten meerdere ongemakken worden voorkomen. Door de bladeren raken putten en afvoeren verstopt, maar de bladeren zorgen ook voor gladde wegen als het geregend heeft.

Twee rondes
Het werk wordt verdeeld over twee rondes. Eerst worden alle bladeren weggehaald. Later worden alle straten nog een keer doorlopen om de laatste bladeren weg te halen. Het werk duurt tot halverwege december.

Lokale D66 alvast gefuseerd

NAARDEN - Het duurt nog wel even voordat de gemeenten fuseren, maar Naarden, Bussum en Muiden hebben alvast één D66. De lokale takken van D66 fuseerden afgelopen week tot één D66.

Donderdag werden de lokale takken van D66 eerst opgeheven, waarna er één D66-tak voor de drie gemeenten werd opgezet. Deze heet vooralsnog D66 Naarden-Muiden-Bussum, maar de naam wordt veranderd als de definitieve naam voor de te vormen fusiegemeente bekend is.

'Diep onder de indruk van wat ze voor elkaar hebben gekregen'

Stijlvolle en indrukwekkende jubileumvoorstelling van De Schakel

Foto: Bob Awick

door Hugo Kruyt

BUSSUM - Toneelvereniging De Schakel vierde afgelopen zaterdag in Spant! het 80-jarige jubileum met een gedurfde uitvoering van de musical 'Tewje, de melkboer uit Anatevka'. Het werd de kroon op het jubileum. Met een zeer goed gevulde zaal, 530 bezoekers, was de voorstelling een groot succes te noemen.

Iedereen uit Bussum kent hem wel, toneelvereniging De Schakel, al was het alleen al door de aankondigingsborden voor een nieuwe voorstelling die twee maal per jaar langs de plaatselijke straten staan. Het lijkt een gewaagde onderneming, de grote zaal van theater Spant! afhuren voor een amateurtoneelvoorstelling, maar zie, ook op deze zaterdag loopt het storm. En dat gebeurt bijna altijd, zoals een van de bestuursleden vertelt: "Het klinkt gek, maar we zijn er eigenlijk vrij zeker van dat de zaalbezetting altijd goed is. Daar doen we ook veel aan: borden in Bussum, intensief flyeren in de weekends, de website erop instellen, posters op winkelruiten, publiciteit zoeken in de lokale media en iedere keer lukt het. We weten dat dit gewoon een vitaal deel van onze inspanningen is, dus daar werkt dan ook iedereen aan mee."

Hoofdrolspeler Geert de Vries draagt het stuk met natuurlijk spel

Bijzonder jaar
Het is een bijzonder jaar voor De Schakel: dit jaar wordt het tachtigjarig bestaan gevierd. Ooit begonnen als 'Het Schouwspel, toneelgezelschap van R.K. Dames en Heeren' is het, in de pas met de ontzuiling, inmiddels een algemene amateurtoneelvereniging met een kleine dertig actieve leden, een vrij grote schare betalende donateurs, genaamd 'vrienden' en een eigen verenigingsgebouw. Ieder jaar wordt er een tweetal voorstellingen gespeeld: in het voorjaar over het algemeen enkele eenakters in de kleine zaal van Spant! en in het najaar de grote voorstelling in de grote zaal.

'Tevje'
Besloten is om in dit jubileumjaar flink uit te pakken: de musical 'Tevje' (bij de ouderen beter bekend als 'Fiddler on the roof', met de onvergetelijke Lex 'If I were a rich man' Goudsmit, zal opgevoerd worden. Het is ironisch genoeg een musical in de pure joodse traditie, uitgevoerd door dit van oorsprong katholieke toneelgezelschap. Dat vraagt om een professionele regisseur, meer dan 15 acteurs, een emmervol figuranten, een heus orkest en veel helpende handen om alle decors te bouwen en een avond lang om de haverklap van decor te wisselen. "Maar ja", lacht een van de hoofdrolspelers, "dan heb je ook wat. En we weten dat we op onze leden en onze vaste vrienden kunnen rekenen."
Dat blijkt dan ook: alles, werkelijk alles is zelf gemaakt, de huizen worden op wielen het podium op- en afgerold (ze worden voor een scène binnenshuis gewoon omgedraaid, waardoor het interieur open staat voor de zaal) en het orkest speelt een avond lang een veelheid aan musicalsongs. Daarbij wordt dus van de amateuracteurs verlangd dat ze ook solo moeten zingen. Je moet maar durven.

Voorstelling
De voorstelling zelf is, zoals gezegd, een groot succes. De decors zijn op originele en ingenieuze wijze zodanig uitgevoerd dat ze multifunctioneel zijn en snel verplaatst kunnen worden, ze krijgen zelfs een klein open doekje. Door de violist (de 'fiddler on the roof') en meerdere spelers vanuit de zaal op te laten komen, is de verbinding van de spelers met de zaal snel gelegd, een slimme en creatieve vondst.

Het orkest speelt een avond lang een veelheid aan musicalsongs

Muziek
Ook de muziek, die door Schakel-lid Sidney Durlacher speciaal voor deze voorstelling van nieuwe, smaakvolle arrangementen is voorzien, mag zeker niet onvermeld blijven. De liveband 'The Fellas' maakte er een feest van met knallende covers. Een groot compliment verdient hoofdrolspeler Geert de Vries, die als melkboer Tevje het gehele stuk werkelijk draagt door zijn natuurlijke spel en het uitstekende doseren van positieve en negatieve emoties. Hetzelfde geldt voor Anne-Claire van Menk, die de problemen van de oudste dochter met alle joodse tradities inhoud en geloofwaardigheid geeft én een waardevolle bijdrage levert wat haar zang betreft. Hulde ook aan de actrices die bij afwezigheid van voldoende mannelijke acteurs (een structureel probleem bij het amateurtoneel) een mannenrol voor hun rekening nemen en daar goed in geslaagd zijn.

Vereniging

De vereniging is officieel opgericht op 13 juni 1934. Het is een echte amateurvereniging met ongeveer 30 leden. De spelers zijn pure hobbyisten die in hun vrije tijd in de huid van een ander kruipen. Twee keer per week repeteren zij om uiteindelijk minimaal twee keer per jaar een toneeluitvoering te brengen met een eigen productie. De eerstvolgende uitvoering wordt weer in het voorjaar gegeven.

Divers publiek
Wie bezoeken nu zo'n voorstelling, wie besluiten een avondje 'ouderwets' naar het theater te gaan in plaats van voor de buis te zitten? Een blik in de foyer, een half uur voor de voorstelling, leert dat het een divers gezelschap is: zeker, vrij veel veertigplussers, sommige in jasje dasje, veel in trui en vrijetijdskleding, relatief veel vrouwen, maar toch ook een flink aantal jongeren. Veel groepjes die duidelijk gezellig een avondje samen uitgaan, velen hebben daar een traditie van gemaakt. "Wij gaan altijd samen, met zijn zessen", zegt Marjan. "Het is altijd leuk om elkaar op zo'n manier weer te zien. We eten samen vooraf, praten gezellig bij met elkaar en gaan daarna naar het theater. De voorstellingen van De Schakel zijn altijd leuk, er wordt veel tijd en aandacht aan besteed en het geeft toch iets feestelijks, zo'n avondje naar het Spant. En voor die € 15,- per plaats hoef je het toch ook niet te laten?"

De jongeren hebben hun eigen redenen om te gaan. Sjoerd (23 jaar oud), bijvoorbeeld, is samen met twee vrienden gekomen "om eens te zien hoe zij dat nu doen, zo'n voorstelling met muziek, veel licht, strakke leiding, veel acteurs". Ze doen zelf ook wat op het gebied van performance. Hij vindt het interessant om te zien hoe ver je kunt komen als je de lat hoog legt. En wat vindt hij ervan? "Ik ben diep onder de indruk, echt waar. Wat deze mensen voor elkaar hebben gekregen, dat houd je toch niet voor mogelijk? En het stuk, ach ja, het is nu niet bepaald helemaal mijn smaak, maar ik merk toch dat ik een avond geboeid heb zitten kijken en luisteren, prima toch?"

Jaarlijks ritueel
Toch overheerst het gevoel dat "een avondje Schakel" vaak dezelfde mensen aantrekt, er is kennelijk een groot aantal bezoekers dat dit als een vast, jaarlijks ritueel ziet. "Ja, dat klopt", aldus een bestuurslid. "Dat is precies de reden dat we zo veel aan publiciteit doen. Voor veel mensen is dat een goede manier om ze eraan te herinneren dat het weer tijd is voor De Schakel. En zie, ze komen gewoon weer."

Zo ook Martin en Anne, getrouwd, veertigers, voor de gelegenheid feestelijk gekleed. "Ik woon al mijn hele leven in Bussum, ging vroeger nog wel eens met mijn ouders naar een voorstelling van De Schakel en vind het best leuk om eens in de zoveel tijd een avondje theater te pakken. Sinds een paar jaar gaan wij met zijn tweeën in het najaar leuk een avondje uit en we hebben het gevoel dat we daarmee ook nog het culturele leven in Bussum steunen. Voor ons begint het ook echt traditie te worden."

Filmhuis Bussum

'Een vlucht regenwulpen'.

WINTER SLEEP schildert kalme confrontaties tussen man en vrouw, broer en zus.
A MOST WANTED MAN even spannend als John le Carré's thriller zelf. Met Philip Seymour Hoffman.
In INFILTRANT wordt een politie-infiltrant verrast door warmte. Met Nasrdin Dchar (RABAT).
HOLLYWOOD BANKER is een warme documentaire over de Nederlands Hollywood-investeerder Frans Afman.
GEMMA BOVERY is een lichtromantische variant op Madame Bovary.
THE DISAPPEARANCE OF ELEANOR RIGBY: HIM & HER toont hoe 'hij' (James McAvoy) en 'zij' zoeken naar hun vergane liefde.
In BOYHOOD wordt een jongen volwassen, voor de camera.
DORSVLOER VOL CONFETTI kijkt mee met een opgewekt boerenmeisje in haar strenggelovige gezin. Oer-Hollandse belevenis.
Het verfrissende WILD TALES, over maatschappelijke absurditeiten en wraakzucht, deed het publiek in Cannes het bulderen.
Bij EEN VLUCHT REGENWULPEN, de verfilmde roman van Maarten 't Hart, is de regisseur Ate de Jong aanwezig. De zoektocht van een 35-jarige zoon naar een liefdesrelatie geeft een kijkje in het familieleven in Nederland na WOII.
Dinsdagavond de SNEAK PREVIEW. Twee Nederlands gesproken JEUGDFILMS: HOCUS POCUS MET ALFONS ALFRINK, leuk vanaf 3 jaar. En PIJNSTILLERS, een fijne puber-snotterfilm, naar het boek van Carry Slee.

Inschrijvingen gestart

Geef je op voor een schaatscursus. Foto: Bussum op IJs

In de kerstvakantie verzorgt Bussum op IJs weer verschillende schaatslessen en ijshockeyclinics. Er is keuze uit een tweedaagse of een driedaagse schaatscursus voor kinderen van 8 t/m 12 jaar.

Meer informatie over de schaatslessen is te vinden op de website van Bussum op IJs. Daar kan iedereen zich inschrijven of zich aanmelden voor een van de ijshockeyclinics die op 2 januari plaatsvinden.
Aanmelden voor schaatslessen, clinics, de ijshockey- of curlingcompetitie en reserveringen voor borrels en kinderfeestjes via de website www.bussumopijs.nl.

Versa vrijwillgerscentrale

Rode Kruis: We zoeken iemand voor de administratie van de EHBO. Het kost 4 uur per week.

Versa Vrijwillige Thuishulp: Een oudere dame die slechtziend is fietst graag samen met een vrijwilliger op de tandem.

Vestingmuseum Naarden zoekt een weekendcoördinator om 1 dag in het weekend het museum te leiden.

Versa Vrijwillige Thuishulp: We zoeken een vrijwiliger met een auto die samen met een oudere dame in een lichte rolstoel het winkelcentrum wil bezoeken.

zaterdag 15 november

Open dag

De Oude Begraafplaats van Naarden houdt een informatiebijeenkomst. Op het programma staat een presentatie over 'de laatste reis'. Gastspreker Leon Bok vertelt over de geschiedenis van Naardense grafmonumenten. De bijeenkomst in Hotel Jan Tabak is voor alle belangstellenden gratis toegankelijk. Aanvang 10.30 uur. Aanmelden op 035-6941310.

Concert

Het koor Vocal Society geeft een concert onder de naam 'Vocal 2.0'. Het concert wordt gehouden in de Wilhelminakerk van Bussum. Op het programma staan werken van onder meer Caro Emerald, Marco Borsato, Acda en de Munnik en Bløf. Aanvang 20.00 uur, kaarten € 12,-. Reserveren op info@vocalsociety.nl.

zondag 16 november

Soosmiddag

De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 houdt weer een soosmiddag voor jong en oud. Het motto is om er met elkaar een gezellige middag van te maken. Aanvang 14.30 uur, entree gratis.

Lunchen

Een stel ANBO-leden gaat samen met elkaar lunchen bij Brasserie NJOYZ aan de Veerstraat. Anderen mogen ook mee-eten. Opgeven voor vrijdag 14 november op 035-6935377.

Wandeling Naarden

Een stadsgids van de Werkgroep Vestingstad verzorgt een wandeling door historisch Naarden. Tijd: 12.30 uur, verzamelen bij de Utrechtse Poort. De wandeling duurt 5 kwartier. Kaartjes kosten 3 euro en zijn te koop vanaf 12.15 uur bij de Utrechtse Poort.

Intocht Sinterklaas

Sint en zijn Pieten worden dit jaar in Bussum ontvangen op zondag 16 november. De feestelijkheden starten om 12.30 uur op het Raadhuisplein

dinsdag 18 november

Lezing

Natuurmonumentenmedewerker Wim Krijnen houdt in 'Spiegelwijck' een lezing over het Naardermeer. Aanvang 14.30 uur, entree € 3,-.

Monet

De tuin van de Franse schilder Monet in Giverny is bron van inspiratie voor deze lezing van de Volksuniversiteit Naarden-Bussum. Tuin- en landschapsontwerper Jolanda Vreeken geeft de lezing van 19.30 – 21.30 uur in de Centrale Bibliotheek in Bussum.

Johann Sebastian Bach

De Volksuniversiteit Naarden Bussum houdt een lezing over Johann Sebastian Bach (1685-1750). De lezing wordt gehouden van 14.00-16.00 uur in de Centrale Bibliotheek in Bussum.

Historische lezing

Namen van plaatsen tussen de rivieren Vecht en Eem stammen vaak uit de tijd dat dit gebied in 718 door de Frankische hofmeier Karel Martel op de Friese koning werd veroverd. Historicus Henk Michielse zal ingaan op de gevolgen die deze wisseling van machthebber had voor de bewoning van het Gooi en de ontwikkelingen op sociaal, economisch en godsdienstig gebied. Aanvang: 20.00 uur in De Hoed (voormalig VVV-gebouw), Adriaan Dortsmanplein 1 B.

donderdag 20 november

Boeiend Bussum

Alexander Overdiep vertelt over Boeiend Bussum. Hij raakt niet uitgepraat over Bussum en weet alles van historische gebouwen, gevelstenen en nummerborden. Locatie: Spieghelwijck aan de Iepenlaan 34a. Kosten: 4 euro. Aanmelden via amalia.bus@kpnmail.nl.

Lezing jodendom

Mevrouw Betsalel spreekt in de Tuinzaal bij de Remonstrantse Gemeente in Bussum, Koningslaan 2b in het kader van de serie over Levenskunst over de vitaliteit van het jodendom. Aanvang: 20.00 uur.

Bustocht

De Schakel organiseert een bustocht naar Ameide voor een rondrit en een optreden van het Zeemanskoor. Er is ook een stamppotmaaltijd. Opgeven bij Tiny van der Horst 6949312 of via de intekenlijst bij De Schakel.

woensdag 12 november

Wandeltocht

Bellefleur houdt weer een wandeltocht. De tocht vertrekt vanaf 13.00 uur vanaf Bellefleur aan de Mackaylaan. De wandeltocht duurt ongeveer anderhalf uur.

Spelletjesmiddag

Spelletjesmiddag van 14.00 tot 16.00 uur in De Palmpit aan de Koekoeklaan 3. Deelname gratis.

donderdag 13 november

Netwerkborrel

Voor ondernemers wordt weer de Gooise Netwerk Borrel gehouden in het NH Hotel Naarden. Met livemuziek en een gratis buffet. Aanmelden op ronald@commesso.nl.

vrijdag 14 november tot zondag 4 januari

Expositie

Bij Galerie Pouloeuff aan de Turfpoortstraat is een expositie te zien met kijkkasten waarin zich wondere werelden bevinden, porselein op een bijzondere manier is weergegeven en 3 jonge kunstenaars die hun leermeester Peter Klashorst hebben meegenomen en van elkaar leren en inspireren. De expositie is te zien tijdens openingstijden.

zaterdag 15 november tot woendag 19 november

BoodschappenPlusBus

Zaterdag gaat de bus naar het Stedelijk Museum in Alkmaar en zondag wordt een havenrondvaart gemaakt in Rotterdam. Op maandag rijdt de bus naar de jaarlijkse kerstshow in tuincentrum Overvecht in Utrecht. Dinsdag staat het Katwijksmuseum en woensdag 19 november het Joodsmuseum Sjoel in Elburg op het programma. Opgeven van maandag t/m vrijdag tussen 10.00 en 12.00 uur: 035-7504192.

maandag 17 november

Boekbespreking

Leonora Crom houdt in de bibliotheek een boekbespreking over 'Een vlucht regenwulpen' van Maarten 't Hart. Aanvang 20.00 uur. Kaarten voor € 2,50 te koop in de bibliotheek.

woensdag 19 november

Filmmiddag

Er wordt een Nederlandse komedie gedraaid. De film begint om 14.00 uur. Kaartjes 3 euro. Adres: Wijkontmoetingscentrum Bellefleur Mackaylaan 11 a. Telefoon: 035-695 31 17.

En verder...

Bustocht

De ANBO houdt een bustocht naar de kerstmarkt van Oberhausen op donderdag 18 december. Opgeven voor de tocht kan al. Dat kan op 035-5258205 of 035-6913121.

Begonnen op de zolderkamer van pa en ma

Arie Vonk (71) stopt na halve eeuw met Fotostudio Vonk

BUSSUM - Foto's, heel veel foto's. En van alle afdrukken staan de rolletjes nog netjes op de plank. Een heel oeuvre, zo mag je het best noemen. De afgelopen halve eeuw heeft de Bussumse fotograaf Arie Vonk heel wat plaatjes gemaakt. Van foto's voor de krant, waaronder brandjes en ongelukken, tot boeken vol met foto's van net getrouwde echtparen. En wat te denken van de vele pasfoto's en andere fotoshoots. Een grote schare vaste klanten kwam maar al te graag naar zijn zaak, Fotostudio Vonk aan de Brinklaan. Nog een paar weken en dan houdt Vonk ermee op en zal het dopje alleen nog 'voor de hobby' van de lens worden gehaald.

Fotograaf Arie Vonk toont een gedeelte van zijn werk. Op de achtergrond trouwe medewerker Pieter. Foto: Bob Awick

Als jonge fotograaf stond Vonk, nu een halve eeuw geleden, voor een groot avontuur. Voor jezelf aan de slag gaan. De zolderkamer van vader en moeder werd al snel zijn eerste werkplek. De etage aan de Ruysstraat werd de plek waar Vonk zijn eerste stappen zette als jonge fotograaf. Als starter moest Vonk wel even wennen. "Je kon merken dat het vooral het eerste jaar even aanvoelen was. Je komt van alles tegen. Want foto's maken lukt je wel, maar het zoeken van klanten komt er nog eens bovenop. Maar het kwam al snel goed", vertelt de ras-Bussumer. Al snel kwamen er meer klanten en werd de zolderkamer te krap om verder te kunnen gaan. Er kwam een echte zaak, aan de Brinklaan. Er zouden vele jaren volgen.

Hoe waren de eerste jaren?
"Vooral toen we de zaak betrokken was het heel erg hard werken. Je moet je voorstellen: je moet verbouwen, maar ook je normale klussen doen. Het heeft heel veel kracht gekost om alles voor elkaar te boksen, maar al snel hadden we een resultaat waar we erg trots op waren. Als je echt een zaak hebt, gaat het gevoel dat je voor jezelf werkt steeds meer leven. De start op de zolderkamer was erg leuk, maar een echte zaak heeft toch een meerwaarde. Mijn vrouw heeft jarenlang geholpen en stond het grootste gedeelte van de afgelopen 50 jaar klaar als steun en toeverlaat. Later hadden we meer medewerkers, zes op het hoogtepunt. Een van de medewerkers werkt er nu al 25 jaar. Dat zegt ook wel wat. We hadden en hebben een heel hecht team."

Hoe kwam u aan uw eerste werk?
"Het begon allemaal met veel aftasten. Dat je foto's kunt maken was één, maar je moet wel klanten hebben. We moesten vooral zoeken de eerste jaren. Het was toen zo dat de gemeente de adressen doorgaf waar mensen net verloofd waren. Daar kon je dus je slag slaan voor trouwreportages. Dat was een hele sport. Bussum had meerdere fotografen dus je moest je best doen om als eerste ergens voor de deur te staan. Daar kwam je dan, met een fotoboek onder je arm. Je moest de mensen laten merken dat je goed was en hun trouwfeest goed vast kon leggen. Vaak had je geluk als je de eerste was. Als je een goed verhaal had met leuke foto's kozen ze je wel. Het was echt bouwen aan een vast klantenbestand. Later ging dat meer vanzelf."

'Het heeft heel veel kracht gekost om alles voor elkaar te boksen'

Wat deed u zoal?
"We hadden veel werk aan de bekende reportages. Van feesten en dat soort zaken. Daar kon je elke keer weer wat leuks van maken. Daarnaast werkten we ook voor de Bussumse Krant. Dat was de eerste jaren heel leuk werk. Je maakte echt van alles mee. Als je er zo eens aan terugdenkt, gebeurde er best veel. Een brand, om maar wat te noemen, op het dak van het Bensdorp-pand. Daar kwam de brandweer met veel manschappen op af. Er werd cacaopoeder gemaakt. Omdat de brandweer stond te blussen, kwam er een massa aan chocolademelk naar beneden. Dat werden leuke plaatjes. We hebben ook heel wat ongelukken meegemaakt, voor de deur zelfs."

Wat maakte het werk zo leuk?
"Allereerst de mensen. We krijgen, nog steeds, elke dag veel mensen over de vloer. Je maakt met allemaal een praatje, wat ze ook komen doen. Dat maakt het leuk. Met de vele vaste klanten praat je over van alles, zelfs als ze een pasfoto komen laten maken. Maar datzelfde geldt als je onderweg bent voor een trouwreportage of een andere klus. Je komt mensen tegen, praat met ze en probeert ze vooral te helpen aan een paar leuke plaatjes. Als dat lukt heb je een geslaagde dag."

'Er komen nog veel mensen langs om nog een laatste pasfoto te maken'

Aan welk gedeelte van uw werk denkt u het meest terug?
"Met veel werk kun je je echt vermaken. Van elke foto probeer je toch wat anders te maken. Trouwreportages om maar wat te noemen. Jaren geleden vertrokken we met honderd fotografen en honderd stellen naar de andere kant van Europa om onder de warme zon hele reportages te maken. Daar denk je nog vaak aan terug. Maar ook het werk voor de krant kon me wel bekoren. Dan trof je echt elke dag wat anders aan. We hebben heel wat weekenden langs de Bussumse sportvelden achter de rug, om maar wat te noemen. Je kwam echt overal."

Alle foto's bewaard

Allemaal zijn ze er nog: de negatieven en geheugenkaartjes met de foto's van de afgelopen eeuw. Dat geldt vooral voor alle portretfoto's. "We kunnen van alles terugzoeken", zegt Vonk. En dat gebeurt veel, zeker de laatste weken.

Nu de zaak ermee stopt komen er veel klanten langs om een oude prent op te vragen. "Dat gebeurt nog heel veel. Zeker nu ze weten dat we stoppen, komen veel mensen snel nog even langs. Erg leuk om ze ermee te helpen en een foto op te zoeken voor ze. Mensen kunnen dat zeker nog doen de komende weken. Grote kans dat we de foto's nog wel op de plank hebben."

En welke foto?
"Een trouwfoto. Op de dag dat Beatrix en Claus trouwden, waar veel ophef over was toen, stond ik zelf een echtpaar te fotograferen op het bordes van het stadhuis van Naarden. Het echtpaar Niks. Vloog er namens bekenden van het echtpaar plots een reclamevliegtuig over met de tekst 'Gefeliciteerd met het huwelijk van Niks'. Veel mensen dachten dat het spandoek op Beatrix en Claus sloeg. Een paar uur na het voorval stonden ze van De Telegraaf op de stoep. Dat ze de foto's graag wilden hebben. Dat hebben we toen heel snel moeten regelen. Omdat ik zelf weer verder moest om de rest van de reportage te maken, hebben de mensen van De Telegraaf de negatieven mee mogen nemen. Ze hebben ze wel weer netjes teruggebracht. Dat verhaal onthoud je de rest van je leven."

Waarom heeft u besloten te stoppen?
"Het zat er al een tijd aan te komen. Je weet dat je de 70 gepasseerd bent, dan weet je dat je een keer moet stoppen. Daar moet je ook goed over nadenken, maar mijn dochter heeft me over de streep getrokken. Ze zei: 'Pa, je kunt nu alles nog.' Dat klopt. Waarom zou je hele dagen gaan werken als je ook nog leuke dingen kunt gaan doen? Het gebeurt nu zo vaak dat opa te laat terugkomt van het werk en de kleinkinderen al gaan slapen als ze komen logeren. Dat wordt straks anders en zo hebben we nog heel wat leuke jaartjes met elkaar voor de boeg."

Maar dat betekent dat de zaak stopt...
"Helaas wel, maar dat moet dan maar. We gaan nu alles afbouwen. We stoppen deze maand en dan zullen we er nog wel een forse klus aan hebben om de hele zaak leeg te halen en alle spullen mee te nemen. Maar dat gaat wel goedkomen. En tussendoor hebben we het druk zat. Er komen nog veel mensen langs om ons te bedanken of om nog een laatste keer een pasfoto te maken."

Pakt u de camera nog eens?
"Zeker weten. Het zal heus wel eens voorkomen dat een goede vaste klant vraagt om foto's te komen maken en dat ga ik dan ook wel doen. En daarnaast was fotograferen ook gewoon een hobby van me. Dat zal niet veranderen. Zolang het kan, maak ik nog foto's."

Hockeyers de baas na 'derby van het jaar'

Bussums sportpark volgepakt voor duel met Laren

Vreugde voor hockeyers na afgetekende zege. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Het was met recht de 'derby van het jaar' afgelopen weekend: het treffen tussen de Bussumse hockeyers van Gooische en streekgenoot Laren. Met een volgepakt sportpark werd het duel, dat afgelopen eeuw voor het laatst gespeeld werd, een feestje. Vooral voor de Bussumers: er werd met 4-0 gewonnen van Laren.

De afgelopen jaren speelde Laren vaak hoger dan Gooische en de hockeyers maakten naam. Als je de teams pakweg 3 jaar geleden tegenover elkaar had gezet, was de kans groot geweest dat Laren een stuk sterker was dan Gooische. Nu was alles anders en daar genoten vooral de vele toegestroomde Bussumers van.

De volwassen geworden Bussumse ploeg had het hele duel geen problemen met het jonge Laren. Met sterk hockey was de ploeg al snel een stuk beter en er kwamen al meteen kansen. Snel na de start van het duel kwamen de Bussumers op voorsprong door een doelpunt van Gregor Destree. Daarna zakte de ploeg wat terug en kon Laren gecontroleerd het spel maken. Kansen bleven echter achterwege. Na rust was het hockey van de Bussumers een stuk wervelender en maakte Laren meerdere fouten, waardoor Gooische zonder problemen kon werken aan een afgetekende zege. Destree maakte na de rust z'n tweede goal voor de Bussumse ploeg, Niels van Luijt en Stijn Gabriël maakten het doelpuntentotaal compleet.

De Bussumers scoorden er op los tegen Laren. Foto: Bob Awick

'Super Sensation Sunday' doet naam eer aan met twee zeges

Na elke goal veerden de vele toeschouwers langs de kant op. Vooral toen de zege voor de Bussumers zeker was, was het groot feest op het sportpark aan de Meerweg. Feest vanwege de zege, maar zeker vanwege de stand op het moment. Gooische kon door de zege afstand nemen van de gevarenzone en staat momenteel op een knappe achtste plaats met een voorsprong van 3 punten op de achtervolgers.

Hockeysters tonen veerkracht
Vooral door een sterke tweede helft hebben de hockeysters van Gooische afgelopen weekend gewonnen van AMVJ. De Bussumse dames kwamen voor rust op achterstand, maar stapten toch met een knappe 4-3 zege van het veld.

Voor rust moesten de Bussumers op gang komen. De hockeysters hadden veel opstartproblemen en merkten dat de tegenstander hen onder druk zette. De Amstelveners waren een stuk sterker en kwamen voor rust op voorsprong. AMVJ kon de voorsprong vasthouden tot de slotfase van het duel, maar zag de Bussumers daarna terugkomen. Met een sterke slotfase met goed hockey konden de Bussumers alsnog een zege pakken. Door de zege staat de ploeg nu op de derde plaats.

NVC pakt na slechte fase weer zege

NAARDEN - Na meerdere tegenvallers de afgelopen weken hebben de voetballers van NVC weer eens gewonnen. De Naarder tweedeklasser versloeg afgelopen weekend het lager geklasseerde DVC Buiksloot: 3-1.

NVC kreeg al snel na de aftrap een tegenslag te verwerken toen de tegenstander de score kon openen. De Naarders rechtten daarna de rug en konden met beter voetbal terugkomen. Al snel kon Paul Kalapnatsingh de eerste Naarder treffer tegen de touwen koppen. Nog voor rust kon de zege al zeker worden gesteld toen Franklin de Jong en Jerry Osei de tweede en derde Naarder goal konden maken.

Na de treffers kwam er geen gevaar meer van de Amsterdamse tegenstander en trok NVC de voorsprong over de streep. Door de zege staat NVC weer net boven de gevarenzone en heeft het de komende weken weer wat lucht.

Zaterdagelftal gaat maar door
Aan kop van het klassement dendert het zaterdagelftal van NVC maar door. Afgelopen weekend werd er weer gewonnen. De Naarder koploper versloeg het veel lager geklasseerde VIOD Tienhoven: 2-5.

Hoewel er na afloop een afgetekende zege op het scorebord stond, duurde het lang voordat NVC de zege zeker kon stellen. Pas in de laatste fase van het duel kon de ploeg afstand nemen.

Hockeyers HC Naarden aan kop

NAARDEN - Het gaat goed met de hockeyers van HC Naarden. De Naarder tweedeklasser won afgelopen weekend na een spektakelstuk met 4-5 van Terriërs en staat door de zege knap op de eerste plaats van het klassement.

De tegenstander begon sterker aan het duel dan HC Naarden, kreeg snel kansen en maakte ook de eerste treffer. HC Naarden toonde echter veerkracht en werd gedurende de eerste helft sterker. Na een goede aanval over rechts kon Max der Kinderen met een backhand de eerste Naarder goal maken. De tegenstander bleef daarna verzorgd hockeyen, maar Naarden kwam na een counter op voorsprong toen Derk van Niel scoorde.

Na de rust was het meteen weer raak toen Van Niel z'n tweede treffer voor HC Naarden kon maken. De tegenstander zette daarna alles op alles om wat terug te doen en kon het duel met een benutte strafcorner spannend houden. Toch kon HC Naarden de zege zeker stellen door doelpunten van Youp van Steensel en nog een goal van Van Niel.

Hockeysters pakken punt
De hockeysters van HC Naarden hebben afgelopen weekend een punt overgehouden aan het duel met Xenios. De Naarders stapten met 2-2 van het veld.

De twee teams waren het hele duel aan elkaar gewaagd. Na kansen aan de twee kanten was het Xenios dat de eerste treffer kon maken na een strafcorner. De tegenstander bleek wat scherper dan de Naarders. Toch kon HC Naarden voor rust nog terugkomen. Na een knappe aanval met een goede pass van Marleen van Grieken op Dees Pellens kon Marieke de Jong de Naarder goal maken.

Na rust bleef het duel fel. Weer kwam de tegenstander op voorsprong, maar weer kon HC Naarden dat ook rechtzetten. Deze keer met een goed genomen strafcorner. Na de treffers maakten de twee teams wat foutjes, maar bleef het duel wel spannend. Even leek Xenios alsnog de zege te gaan pakken, maar een wat gemakkelijk gegeven strafcorner werd gekeerd door HC Naarden-keepster Hanna van Leeuwen.

VVV
De hockeysters van HC Naarden staan na afgelopen weekend op de zesde plaats met een achterstand van 4 punten op koploper Bennebroek. De twee teams treffen elkaar over twee weken. Eerst wacht komend weekend het treffen met runner-up VVV. De Naarder hockeysters kunnen de komende weken dus goede zaken doen op jacht naar de top 3 van het klassement.

Brederodes geeft voetballers BFC enorm pak slaag

Foto: Bob Awick

BUSSUM - Het leek de laatste weken weer goed te gaan, maar BFC heeft afgelopen weekend weer een nederlaag geleden. De Bussumse derdeklasser kreeg een pak slaag van Brederodes: 2-7.


BFC begon nog goed, maar zag al snel dat Brederodes het meest aan de bal was en al snel wat kansjes kon creëren. Met een paar scherpe tegenaanvallen zorgde BFC eerst ook nog voor gevaar, maar na een half uur spelen kwam Brederodes toch op voorsprong. Mede door wat foutjes van BFC stond het na de eerste helft al 0-2. Na een uur voetballen was er voor BFC geen houden meer aan en scoorde Brederodes goal na goal.

Geen punten voor SDO

Een week na het feest voor het halen van de play-offs hebben de voetballers van SDO verloren. De goedpresterende Bussumers verloren met 2-0 van het eveneens sterk geklasseerde Purmersteijn.

Jacoba Rauwerda

Jacoba Fredrika Rauwerda werd op 3 oktober 1835 in Leeuwarden geboren. Zij was de dochter van Jurjentje Aukes Rauwerda. De naam van haar vader is, net als die van haar broer Willem, onbekend. Over moeder Jur-
jentje Rauwerda (geboren in 1812 te Oenkerk bij Leeuwarden) doen de wildste verhalen de ronde. Zij zou de maîtresse geweest zijn van de Parijse porseleinfabrikant monsieur Lejeune én van Koning Willem III.

Protestbriefkaart van bordeel Maison Weinthal tegen de nieuwe politieverordening (ca. 1900).

In 1843 trouwde Jurjentje met Benjamin Salomon Weinthal. Rond 1848 kocht het echtpaar een aantal panden op de Pijpenmarkt (nu Nieuwezijds Voorburgwal), die werden samengevoegd tot het bordeel 'Maison Weinthal'. Dit bordeel werd het beroemdste en meeste luxueuze bordeel van Amsterdam, het Yab Yum van die tijd. Tussen 1864 en 1875 werkten er 225 meisjes. In zijn geruchtmakende roman 'Kamertjeszonde' (1898) geeft Herman Heijermans een treurige beschrijving van de seks in Weinthal.

Na het overlijden van haar man in 1855 runde Jurjentje tot aan haar dood, 22 jaar later, het bordeel. Jacoba volgde haar moeder als
Madam op.

Jacoba woonde zelf niet in het bordeel, maar in het huis op de Prinsengracht 845 dat jonkheer Willem van Loon voor haar had gekocht. Jacoba was de maitresse van deze telg uit het bekende Amsterdamse bankiersgeslacht. Zijn ouders keurden een huwelijk tussen beiden niet goed. Na hun overlijden deed Willem Jacoba alsnog een aanzoek, maar toen wilde zij niet meer. In zijn testament liet hij desondanks vastleggen dat
Jacoba tot aan haar dood een jaarlijkse toelage van 7.200 gulden zou krijgen.

In 1897 was in Amsterdam de plaatselijke politieverordening naar aanleiding van een lokaal onderzoek naar de aard en omvang van de prostitutie rond 'de huizen van ontucht' al aangescherpt. Maar de maatregelen hadden weinig effect. 'Maison Weinthal' was onder de naam 'Hotel Weinthal' gewoon klanten blijven ontvangen. Sterker nog: Weinthal bleek de spil van de binnenlandse vrouwenhandel te zijn! Ondanks hevig juridisch protest van de uitbater moest dit roemruchte bordeel in 1902 onder grote publieke belangstelling de deuren sluiten.

De laatste jaren van haar leven woonde Jacoba, die zich de weduwe J.F. Rauwerda liet noemen, in een rusthuis in Bussum. Op 6 juli 1919 overleed zij in het St. Gerardus Majella Ziekenhuis.

Margreet de Broekert

Bronnen

'Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland' (DVN), project van Huygens ING en OGC (UU)

'1001 vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis', red. Els Kloek. Uitg. Van Tilt, 2013

'De Yab Yum van 1900', Annemarie de Wildt in 'Ons Amsterdam', nr. 3/maart 2002

'De handel in blanke slavinnen', Martijn Blekendaal in 'Historisch Nieuwsblad', nr. 7/2007

Met speciale dank aan Marijke Valkenburg

La Mynails voor perfecte nagels

Aanvulling op LaMysore

Susanne Kloostermans in haar nagelsalon. Foto: Jessica de Jong

Susanne Kloosterman is de trotse eigenaar van nagelsalon La Mynails & More. Haar salon bevindt zich in La Mysore Hammam, Beauty & Leisure Store aan de Spiegelstraat nummer 5 in Bussum en past perfect bij de schoonheidsformule.

De nagelstyliste heeft al haar nagelopleidingen afgerond en ervoor gekozen om te werken met een gel die geen beschadigingen geeft aan de natuurlijke nagel. "Ik werk daarom bijvoorbeeld niet met acryl. De gel is vooral heel fijn om de nagel te verlengen en heeft als groot voordeel dat het slechts een heel dun laagje is. Dit blijft ongeveer drie weken goed." Ook werkt ze graag met dames die dunne, brosse nagels hebben. "Hiervoor gebruik ik een speciale gel die uithardt onder de lamp. De nagel wordt er glad en stevig van met een mooie glans."

Susanne verzorgt ook luxe, uitgebreide manicurebehandelingen. "Ideaal voor het bestrijden van droge handen en kloofjes." Daarnaast werkt ze met MYscara voor geweldige wimpers. "Het is een coating die op de wimpers wordt aangebracht en die dag en nacht, non-stop, stralend zwarte wimpers geeft en honderd procent waterproof is", vertelt ze.

Gastvrijheid staat voorop

Ciska en Herman vieren hun jubileum. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Onbegrensde gastvrijheid, een goede keuken, een klein prijsje en een ontspannen sfeer vormen de toverformule van restaurant De Gasterij van Bussum aan de Vlietlaan. Ciska en Hans Scheepers en hun restaurant vieren momenteel hun 12,5-jarig jubileum.

Het echtpaar begon met de overname van Hollands Eethuisje de Bussumer, maar besloot er na een half jaar een eigen draai aan te geven. De klassiekers van toen komen nu weer terug op de kaart die de komende twee weken speciaal voor het jubileum is samengesteld. De hoofdgerechten kosten heel toepasselijk 12,50 euro.
Hans en Ciska staan bijna dagelijks in de zaak, maar kunnen ook rekenen op de vaste hulp van Marleen en dochter Kim. Vooral in de weekends is het hartstikke druk. "We hanteren al tien jaar dezelfde prijzen en dat werkt goed." De grootste verandering de afgelopen tijd vond in 2010 plaats toen de keuken naar boven ging en het restaurant werd uitgebreid. Voorlopig staan er geen vernieuwingen op stapel. "Wel komen we weer met een uitgebreid herfstmenu en we maken ons al op voor het kerstmenu met mooie producten zoals kreeft en tournedos. Ook het vertrouwde oudejaarsmenu van 3 gangen staat binnenkort weer op de kaart voor 20,14 euro en het nieuwjaarsmenu gaat weg voor 20,15 euro."

i20 mooi van buiten en van binnen

Gebaseerd op lifestyletrend

De doorlopende luchtroosters zorgen voor een betere luchtstroming.

De nieuwe generatie Hyundai i20 valt vooral op door zijn bijzondere interieur. De designers hebben gekozen voor eigentijdse kleuren, waardoor het interieur overzichtelijk is en rust uitstraalt.

Er is gebruik gemaakt van hoogwaardige en smaakvolle materialen. Zoals Thermoplastic Olefin (TPO) in het dashboard en de portieren. Het is zeer duurzaam en garandeert ook na veelvuldig gebruik een luxe uitstraling. De verfijnde stiksels op de stoelen zijn, in overeenstemming met de rest van het interieur, stijlvol en uiterst slijtvast en voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen.

Er is keuze uit vier interieurtinten: Elegant Beige, Grey Blue, Cappuccino en Comfort Grey. Veel inspiratie voor de interieurkleuren werd opgedaan door het bestuderen van de huidige interieur- en lifestyletrends.

Beenruimte
Zowel de bestuurder als zijn passagiers – voorin en achterin – genieten in de nieuwe Hyundai i20 van veel hoofd-, been- en schouderruimte. Om die ruimte te benadrukken, is de gekleurde inleg over de volle breedte van het dashboard en rond de portiergrepen aangebracht. In de uiterste hoeken van het dashboard en doorlopend in de portieren zitten de luchtroosters die door hun slimme positie voor een betere luchtstroom zorgen.
Alle knopjes voor audio, verwarming en ventilatie zijn gecentreerd en daardoor onder handbereik.

Twee miljoenste Nissan Qashqai

Nummer twee miljoen.

In het Britse Sunderland zijn in recordtijd twee miljoen Nissans Qashqai geproduceerd. De eerste rolde in december 2006 van de band. Nooit eerder zijn er in Engeland zo veel exemplaren van een model in een tijdsbestek van minder dan acht jaar gebouwd.

Elke minuut verlaat een nieuwe Qashqai de Nissan-fabriek in Sunderland. De tweemiljoenste is in de kleur Magnetic Red en gaat naar een Engelse koper. Maar in Sunderland worden niet alleen auto's met het stuur aan de rechterkant gemaakt. Integendeel: 1,7 miljoen Qashqais gingen naar 132 landen in Europa, Afrika en het Midden-Oosten.

Nissan is Japans, maar de Qashqai is een Europees ontwerp dat al diverse prijzen in de wacht sleepte.

Paul Willcox, topman Nissan Europe: "De Nissan Qashqai is uitgegroeid tot de meest verkochte crossover in Europa. En met twee miljoen exemplaren is het een regelrecht succes voor een in Europa ontworpen, ontwikkelde en geproduceerde auto. We willen de grootste Aziatische autobouwer in Europa worden. Ik ben benieuwd hoe snel we de drie miljoen eenheden bereiken."

Suzuki S-Cross met navi en kanteldak

Voor de S-Cross gelden tijdelijk twee acties.

Suzuki biedt de S-Cross tijdelijk standaard aan met een navigatiesysteem en schuif/kanteldak.

Het gaat om een geavanceerd Pioneer navigatiesysteem met een 6.1" groot multi-touch display, MirrorLink en USB ter waarde van 825 euro. Er loopt al een actie, waarbij de S-Cross Exclusive tijdelijk standaard wordt voorzien van een panoramisch schuif/kanteldak ter waarde van 900 euro. Het enorme glazen oppervlakte geeft de inzittenden een nog royaler ruimtegevoel. Behalve kantelen kan het ook tot iedere gewenste positie opengeschoven worden.
Net als voor de overige modellen geldt ook voor de S-Cross de mogelijkheid om bij aankoop slechts de helft van de prijs te betalen. Na drie jaar heeft de eigenaar vervolgens de keuze: de auto inleveren of de rest van het koopbedrag betalen en de auto behouden. Alle acties lopen tot en met 31 december 2014 en zolang de voorraad strekt.

Nieuwe Honda Jazz komt er aan

Honda presenteerde onlangs in Parijs een prototype van de nieuwe Jazz. In de zomer van 2015 is de Jazz te koop. Hij rijdt zuiniger en presteert beter dankzij een nieuwe 1.3-liter i-VTEC-benzinemotor die is gekoppeld aan een handgeschakelde zesversnellingsbak (ter vervanging van de vorige versnellingsbak met vijf versnellingen) of een CVT-transmissie. Het prototype toont een gloednieuw koetswerkontwerp met een gestroomlijnde en moderne look. Van buiten is de auto even groot als de huidige Jazz, maar binnen is meer ruimte gecreëerd. De brandstoftank zit in het midden van de auto. De nieuwe wielophanging biedt zowel de bestuurder als de passagiers meer comfort.

Alfa Romeo Giulietta 60 jaar

Innovatieve techniek, oogstrelend design en sportieve rijeigenschappen zijn altijd van toepassing geweest op de Giulietta. Nu viert ze haar 60ste verjaardag. In de hedendaagse Alfa Romeo Giulietta Sprint ligt een nieuwe motor: de 1.4 MultiAir met 150 pk. Voor de liefhebbers: hierin huist een nieuw elektrohydraulisch klepmanagementsysteem dat de lucht direct regelt via de inlaatkleppen zonder tussenkomt van gas. En dat is zuiniger.

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service
Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

Te huur aangeb. in Bussum: - kantoorruimte ong. 14 m2, in souterrain, ruime lichtinval. verwarming, wastafel en gez. toilet. € 119,- per maand excl. energiekosten. - Garages in Bussum te huur, huurprijs
€ 140,- per maand. Info:
06-10397243

In de stilte van de zondagmorgen gaan we intuïtief tekenend de herfst in. 16 nov. 10.00 - 12.00 uur, 15 euro. Centrum voor Gezond Zijn. K. Doormanlaan 44, info en aanmelding tekenaardigheid@gmail.com

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

Zorgt u voor iemand en wilt u er graag even op uit? U kunt om een vrijwilliger vragen die bij u thuis komt om de zorg een paar uur over te nemen. Versa Vrijwillige Thuishulp, 035 6947455 ma.- vr. 10-12 uur; vthbussum@versawelzijn.nl; www.versawelzijn.nl/vrijwilligethuishulp

Gevraagd: (defecte) vaat/wasmachine, droger, fornuis, fiets, radiator gratis opgehaald. Tel.: 06-34606808

Te huur gevr. v. all. vrouw: kamer i.o.v. Bussum, huurprijs tot € 350,-. Met gebruik van keuken en badkamer. Stalling voor fiets. Tel.: 06-26857417

Voor traditionele Thaise massage Ban Wiangtjan. Open van 11:00 tot 22:00 uur. Laarderweg 22, 1402 BJ, Bussum. Tel.: 06-46890213 of 035-7851359 e-mail: wiangtjan@gmail.com

TUIN WINTERKLAAR! Uw tuin bladvrij, bomen snoeien. Info 035-622 36 76
www.edregelthet.nl

SCOOTERS Nieuw & gebr. scooterdumper.nl. Vespa en Piaggio met hoge korting uit voorraad ! Reparatie / onderhoud / verzekeringen / scooterlease / accessoires. Bloemendalerweg 41a Weesp 0294-414108 / 06-12868539 info@scooterdumper.nl

GARAGEBOX te huur: Pr. Beatrixhof, Naarden, per
1-12-2014. € 125,- per maand.
Tel.: 06-53504070

Wij zoeken voor onze zoon van 9 jaar een oppas voor de vrijdag van 15-18 uur. Bij voorkeur iemand met ervaring. Meijerkamplaan, Bussum.
Reageren via 06-27000995 of wils.nefkens@yahoo.co.uk

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 60,-
Tel.: 035-8870159

Woning te huur in Nederhorst den Berg. Direct beschikbaar. 3 sl.kamers, zolder, schuur, berging en tuin. Huur € 800,00 excl. Info: 06-29512848

Shellac op handen, blijft weken perfect zitten!! Nov. aanbieding € 29,95. Ook voor acryl- en gelnagels.
www.beautyboulevardweesp.nl
Jan Tooropstr. 13 Weesp
0294-450250

Schilderwerk groot of klein.
Binnen of buiten SCHILDER PMC biedt u altijd een vrijblijvende offerte 06-53148137, 34 jaar ervaring
pharskamp@hetnet.nl

Vrouw zoekt werk in de huishouding met strijkwerk, met ervaring en goede refs. in Naarden-Bussum. Tel.:
06-29322972

Taxi naar of van Schiphol vanuit Naarden/Bussum € 50,- Goodkinds Taxiservice
06-26984855.

De echte Sint en 2 Pieten bestellen? Bellen na 18:00 uur, 06-40019715

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden.
Vrijbl. prijsopgaaf. Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

FEESTJE ?? GRATIS FEESTZAAL TOT 120 PERS IN BUSSUM. MEER INFO 06-53319921

Vanaf 6 dec. verkoop kerstbomen op het marktterrein bij fontein. Wegens 25 jaar bestaan gratis zakje bloembollen bij aankoop van een kerstboom.

Veluwse boederij 66 m2 Ermelo, gemeubileerd € 800,- per maand ex. 035-6935525 / 06-22393323

Veluwse boederij te koop. Vr. pr. € 99.000 k.k. te Ermelo. Sleutelklaar. 035-6935525 / 06-22393323

Kapsalon Ruud Bussum biedt te huur 15 m2 shop-in-shop, vele doeleinden geschikt.
€ 300,- all-in. 035-6935525 / 06-22393323