NaarderNieuws

24 september 2014

NaarderNieuws 24 september 2014


Gooise Meren favoriet

Dit moet de nieuwe naam van de gemeente worden

door Christian Pfeiffer

NAARDEN - Gooise Meren moet de naam van de fusiegemeente Muiden-Naarden-Bussum worden. De naam werd gisteren bekendgemaakt op een persconferentie in Naarden. Het is nu aan de drie gemeenteraden om akkoord te gaan met het voorstel.

Een onafhankelijke commissie bekeek de afgelopen maanden 389 namen die door ongeveer 750 inwoners van de nieuwe gemeente waren voorgedragen. De commissie stelde een top drie samen met de namen waarvan zij vinden dat die de nieuwe gemeente het meest recht aandoen. De winnaar is dus Gooise Meren. Naardingerland staat op nummer twee en het niet-verrassende Naarden-Bussum op drie.

Muiden, Naarden en Bussum moeten op 1 januari 2016 fuseren tot een nieuwe gemeente. Het grappige is dat de naam Gooise Meren maar is voorgedragen door één persoon. En die bedoelde eigenlijk ook nog Gooische Meren. Maar de commissie wil dat de naam in de huidige spelling is geschreven. Als Gooise Meren uiteindelijk wordt gekozen, wordt de bedenker in het zonnetje gezet. Uit de lijst met 389 namen nog een paar leuke suggesties die het niet hebben gehaald: Amsterdam Beach, Erfgooierstad, Gemeente Spooky, Graaf Floris de Vijfde, Heide en Weide, Naar Den Muiden, Nanu en Nooitgewenst.

Vier keer werd als naam de gemeente Juinen voorgedragen. De jonge Fabian wilde graag Fabiansdorp en de meest ingestuurde naam is Gooistad of Gooiland. Naardingerland kreeg ook veel steun en werd meer dan 30 keer voorgedragen. Nog dit jaar wordt de behandeling van de fusie in de Tweede Kamer verwacht. Dan moet het akkoord van de gemeenteraden er al zijn. De raadsleden hebben gisteren ook de namen voor het eerst gehoord.

Sportparkdag 'voor herhaling vatbaar'

Een kleine 1.000 schoolkinderen gingen woensdag lekker sporten. Foto: Bob Awick

NAARDEN - Zo'n 900 schoolkinderen speelden vorige week een potje hockey, rugby en voetbal op het Sportpark aan de Amersfoortsestraatweg.

De sportclubs hadden een sportdag voor de groepen vijf tot en met acht georganiseerd als bedankje aan de gemeente. Die knapte vorig jaar het sportcomplex op.

Stephanie Muijser van HC Naarden: "Wat ons betreft gaan we met de gemeente Naarden én de scholen in overleg om hier een jaarlijks terugkerend evenement van te maken. Sporten is zó belangrijk voor kinderen."

Naarden geeft wethouders buurt onder hoede

NAARDEN - De wethouders van Naarden moeten nog meer een aanspreekpunt worden voor de inwoners. Daarom start de gemeente met het project 'wijkwethouders'. De wethouders nemen elk een buurt onder hun hoede.

De buurtwethouders gaan straks bewoners ondersteunen en helpen met het opzetten van zaken als buurtdagen of andere plannen.

Daarnaast moeten de wethouders bewoners helpen problemen onder de aandacht van de gemeente te brengen. Kortom: de wethouder wordt de ambassadeur van de buurt. Andersom kunnen bewoners de wethouders helpen om meer te weten te komen over bepaalde onderwerpen.

De Gooische Stoomtram en andere lijnen in het Gooi.V

Tram en trein staan deze tijd in de belangstelling. Zoals tijdens de Open Monumentendagen met het thema 'Op reis'. En stoomtram is iets uit de oude doos.

Een tram die puffend en blazend een druk kruispunt oversteekt; het is bijna niet meer voor te stellen. De geschiedenissen van de Gooise, de Stoomtram Bussum-Huizen en de 's-Gravelandsche Paardetram worden in woord en beeld uit de doeken gedaan in dit deel 11 van de serie Trams en Tramlijnen. Over de eerste twee lijnen zijn al meer boeken geschreven, zoals 'Een dagje uit met de Gooische Stoomtram' van J.G.E. Petersen; 'De Gooische Moordenaar' van W.I. Engel; 'Daar reed toen de Gooische' door R. Meyn en 'Het spoor van de Gooische tram' door Bep (G.L.) de Boer. Maar het bijzondere van deze uitgave van Wyt-Rotterdam uit 1972 is, dat het gedetailleerde informatie geeft over de wagons en locomotieven. Dat er tot 1923 een paardetram van Hilversum naar 's-Graveland zal voor velen een verrassing zijn. Het wordt allemaal in dit ingenaaide boekje van 90 bladzijden met 73 foto's beschreven door W.I. Engel en het is de 1e druk uit 1972.

Wilt u dit boek kopen? Enige exemplaren zijn te koop voor 10 Euro. Mail of bel dit keer Wil en Jan Slaa: jslaa@kpnplanet.nl of T 035-6920402. Klaas Oosterom verkoopt oude boeken, die mensen hem schenken. De opbrengst is voor een scholingsproject in Kirinda (Rwanda).

Naarden
* PGN Grote Kerk 10.00 u. dr. J.P. Schouten
* RK St. Vituskerk 09.30 u. Eucharistieviering; za. 27/09 17.30 u. Eucharistieviering
* Chr. Gereformeerde Kerk 10.00 u. ds. J. Bos; 17.00u . ds. J. Bos

Bussum
* RK Mariakerk 10.00 u. Eucharistie pastoor C. Fabril
* RK St. Jozefkerk 10.00 u. Oecumenische Viering dhr. J. Baaij en ds. L. Heuvelman
* PGB Wilhelminakerk geen dienst gezamenlijke dienst in Verlosserkerk
* PGB Verlosserkerk 10.00 u. ds. N.W. den Bok
* PGB Spieghelkerk 10.30 u. ds. S. de Jong
* PGB Sion Spieghelkerk 08.55 u. ds. M. Maas; 17.00 u. ds. J. Vis
* Remonstrantse Gemeente N-B 10.30 u. lezing W.J. Otten
* Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB 10.30 u. ds. P.J.C. Korver
* Doopsgezinde Gemeente B-N geen dienst
* Evangelisch-Lutherse Gemeente N-B geen dienst, Oecumenische viering in St. Jozefkerk
* Vrije Evangelische Gemeente 10.00 u. ds. P.A. Smit; 19.00 u. Kerk Anders
* Het Apostolisch Genootschap 09.30 u. Eredienst
* De Christengemeenschap 10.00 u. Mensenwijdingsdienst; do. 02/10 10.00 u. Mensenwijdingsdienst

Weerbericht

Overwegend droog, geleidelijk warmer
In deze laatste week van september krijgt een nieuw Atlantisch hogedrukgebied geleidelijk vat op het weer. Het breidt zich uit via de Golf van Biskaje naar het Europese vasteland. In het weekeinde komt de kern ervan ten oosten van Nederland te liggen. De wind wordt dan aflandig. Er stroomt daarmee drogere lucht naar onze regio. De zon kan dan vaker schijnen.

Donderdag en vrijdag
Donderdag schuiven bij een matige westenwind (windkracht 4) wolkenvelden over. Mogelijk valt er lokaal wat lichte regen. Af en toe schijnt de zon. Vrijdag is het licht wisselvallig. Naast wat zonneschijn aan het begin van de dag volgt er vrij veel bewolking met kans op een buitje. Donderdag is het met 16 à 17 graden vrij fris. Vrijdag wordt het met 19 graden iets warmer.

Het weekeinde
Zaterdag kan eerst bewolking overheersen, mogelijk is er lokaal nevel of mist. In de loop van de dag klaart het geleidelijk op. Er waait een tot zwak of matig (windkracht 2-3) afnemende westenwind. Zondag draait de wind naar zuidoost. Er worden zonnige perioden verwacht. Het blijft droog. Het voelt beide dagen nazomers warm aan met 20 tot 22 graden als maximum.

Weetje
Nazomerse warmte is eind september niet ongewoon. Het staat in de oude volksweerkunde bekend als het Sint Michielszomertje. Die term wordt vooral nog in Vlaanderen gebruikt. In Nederland spreekt men meer van Oudewijvenzomer. Eind september 2011 was daar volop sprake van. Op de laatste september- en de eerste oktoberdagen werd het toen 25 à 26 graden.

Over tijden die voorbij zijn...

De Koningin Wilhelminalaan in aanleg. De foto is gemaakt in de winter van 1954/1955 en bevindt zich in de collectie van het Stadsarchief van Naarden. De Witte Kerk is in aanbouw. Rechts van het kerkskelet glinstert de Suikersloot, een oude zanderijsloot. Achteraan links zien we het dak van Theehuis De Gooische Poort langs een onzichtbare Rijksweg. Het hoge gebouw rechts daarvan is een dubbel woonhuis in de Juliana van Stolberglaan, toen de uiterste bebouwing van het Oranje-Nassaupark.

Een halve eeuw was er voor nodig om deze omgeving totaal te transformeren. De naam Koningin Wilhelminalaan werd al bedacht in 1933 bij het ontwerpen van het Oranje-Nassaupark. Het ontwerp voor de weg dateert van 1952 dat toen ‘Aanleg verbindingsweg Beatrixbrug-Rijksweg’ werd genoemd. In het najaar van 1955 was de Koningin Wilhelminalaan klaar en op 22 september van dat jaar kon daar de Witte of Gereformeerde Kerk (gesloopt in 2006) worden geopend. Op 12 oktober 1955 werden de eerste woningen langs de laan gebouwd. Zorgcentrum De Veste dateert uit de jaren zestig. Het kruispunt Rijksweg-Koningin Wilhelminalaan kwam in 1957 tot stand.

Wilt u meer weten over uw woonomgeving? U vindt het in De Omroeper, het historisch tijdschrift voor Naarden. Een abonnement op het kwartaalblad kost € 17,50 per jaar. Abonneren: (035) 6946860 of info@stichtingvijverberg.nl en www.stichtingvijverberg.nl.

Lokale VVD fuseert alvast vóór nieuwe gemeente

Gezamenlijk verkiezingsprogramma en kandidatenlijst op komst

De VVD-afdelingen Naarden-Bussum en Muiden hieven zich maandag op. Foto: Bob Awick

door Lisa van Dorp

NAARDEN - De lokale VVD-afdelingen Muiden en Naarden-Bussum zijn niet meer. Sinds maandag vormen ze samen de VVD Naarden-Bussum-Muiden. Daarmee maken de lokale liberalen zich op voor de gemeentefusie.

Zo'n 60 VVD-leden zaten maandag in de Bussumse Vernissage voor een bijzondere ALV: eerst werden de twee afzonderlijke VVD-afdelingen opgeheven, daarna werd de nieuwe gezamenlijke afdeling opgericht. Die heet tot nader order VVD Naarden-Bussum-Muiden. Zodra de naam van de nieuwe gemeente bekend is, wordt die overgenomen, zegt de Bussumse Marjolein Groot Koerkamp, bestuurslid van de kersverse club. Naarder Aart van der Want werd gekozen als voorzitter en Bussumer Jeroen Wortman als campagneleider voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Aanleiding voor de VVD-fusie is de komst van de nieuwe gemeente op 1 januari 2016, legt Jelmer Kruyt, fractievoorzitter in Naarden, uit. "We treffen als politieke partij allerlei voorbereidingen op de fusie. Dat willen we gezamenlijk doen, want dat werkt efficiënter. De datum van 1-1-2016 lijkt ver weg, maar vergis je niet. Volgend jaar oktober zijn de verkiezingen voor de nieuwe gemeenteraad en dan moet je als politieke partij in het voorjaar met een goed verkiezingsprogramma en kandidatenlijst komen."

Dat gezamenlijke verkiezingsprogramma moet nog geschreven worden, vertelt Groot Koerkamp. "De basis daarvoor hebben we al: het visiedocument 'VVD vooruit' waarin we als bestuur een aanzet geven voor het verkiezingsprogramma. De ALV bepaalt in december de onderwerpen. Pas daarna gaan we de poppetjes op de kandidatenlijst invullen."

'De grootste gemeente krijgt niet per se de meeste kandidaten'

Over de manier waarop de lijst met verkiesbare raadsleden wordt bepaald, willen de VVD-prominenten nog niet veel kwijt. Komen de meeste kandidaten uit Bussum omdat dat de grootste gemeente is? "Daar moet de ALV over beslissen", is de reactie van Groot Koerkamp. "Het hoeft niet per se zo te zijn dat de grootste gemeente de meeste kandidaten krijgt", vindt Kruyt. "Het gaat bij het samenstellen van de kandidatenlijst ook om een goede man-vrouwverhouding, leeftijd, kwaliteit en woongebied binnen een gemeente."

De VVD gaat straks de boer op met bekende thema's, verwacht Kruyt. "Burgerparticipatie, financiële degelijkheid, aandacht voor ondernemers en toerisme. Die thema's gaan we lokaal invullen. Het is belangrijk dat alle kernen voldoende aandacht krijgen." Voor Kruyt staat burgerparticipatie centraal. "Het fusieproces moet netjes doorlopen worden, inwoners en ondernemers moeten zich in de nieuwe gemeente herkennen." Volgens Alexander Luijten, fractievoorzitter in Bussum, moet de VVD op de kosten van de fusie letten. "Er moet bijvoorbeeld geen nieuw gemeentehuis komen." Zijn collega in Muiden, Ben Hagens, gaat voor vernieuwing: "Wij hebben als kleine gemeente grote problemen moeten oplossen. Dit is gelukt doordat wij op een vernieuwende manier te werk zijn gegaan."

Gemeenten straks eerder naar stembus

NAARDEN/BUSSUM - Als de gemeenten het zelf mogen zeggen, gaan de bewoners na het samenvoegen van Naarden, Bussum en Muiden alweer snel naar de stembus. De gemeenten hopen Den Haag aan te sporen om dat te kunnen regelen.

De bewoners van de gemeenten gaan volgend jaar naar de stembus om de gemeenteraad te kiezen. De gemeenten hopen dat de bewoners dan 3 jaar later weer mogen stemmen als de rest van Nederland ook weer naar de stembus gaat. Normaal gesproken zou de gemeente moeten wachten tot 2022, maar dat duurt volgens de gemeenten te lang.

Of de bewoners ook eerder mogen stemmen, hangt af van Den Haag. Het voorstel moet eerst worden goedgekeurd.

Bewoners-avond over werk aan straten

NAARDEN - De gemeente houdt volgende week een bewonersavond voor de bewoners van de Keverdijk en Thijssepark. De avond gaat over de voorgenomen werkzaamheden aan de straten van de buurt.

Volgend jaar gaan de straten van de buurt op de schop. Ondergronds gaat gewerkt worden aan het riool, dat helemaal wordt vervangen. Bovengronds worden de straten herbestraat, komen er andere lantaarns te staan en wordt een deel van het openbaar groen onder handen genomen. De bewoners mogen meepraten over de plannen. De avond wordt volgende week gehouden, op 30 september. De avond vindt plaats in De Tweemaster. Het programma start om half acht. Van tevoren aanmelden kan op bart.zwaan@naarden.nl.

Naarden: tot nog toe 385 misdaden

NAARDEN - De teller van het aantal misdaden staat na de eerste helft van het jaar voor Naarden op een totaal van 385 gevallen. Dat heeft de politie afgelopen week bekendgemaakt.

Naarden scoort met de 385 wandaden tot de betere gemeenten en scoort procentueel een stuk lager dan veel andere gemeenten.

Voornaamste gevallen
Al met al scoort Naarden het hoogst op het aantal opengebroken panden (55) en opengebroken auto's (54). Ook waren er enkele geweldsdelicten (16) en werd er veel gesloopt (51).

Schooljeugd probeert sporten

Foto: Bob Awick

NAARDEN - Een geslaagde dag vlak voor het weekend voor de schooljeugd van De Mozarthof, Mytylschool De Trappenberg en de Klimopschool. Ze mochten sporten proberen op de 'Special Heroes Day'. De hele dag werd er van alles gedaan op de voetbalvelden van NVC, de hockeyvelden van Hockeyclub Naarden en zwembad De Lunet. De sportdag was een waar evenement voor de schooljeugd, des te meer omdat sporten niet altijd vanzelfsprekend voor ze is. De hele dag kon de jeugd meedoen aan sportworkshops over meerdere soorten sporten.

Naarden wil tekort samen met Bussum en Muiden aanpakken

Begrotingstekort gemeente loopt op tot 1,3 miljoen in 2018

Marcel Adriani is verantwoordelijk voor de gemeentelijke financiën. Foto: Bob Awick

door Lisa van Dorp

NAARDEN - Om de gemeentelijke begroting sluitend te krijgen, moet hard bezuinigd worden. Komend jaar doet de gemeente een paar ingrepen waar Naarders niet rechtstreeks iets van merken, de pijnlijke politieke beslissingen zijn voor de fusiegemeente. Dat blijkt uit de presentatie van de begroting 2015-2018.

Wethouder van Financiën Marcel Adriani gaf maandag een toelichting op de laatste begroting van een zelfstandige gemeente Naarden vóór de fusie in 2016. Volgend jaar komt Naarden een half miljoen euro tekort, in 2018 is dat tekort opgelopen tot 1,3 miljoen euro. Oorzaak is dat gemeentes minder geld van het Rijk krijgen vanwege de crisis, terwijl de uitgaven er niet minder op worden.

Om een miljoenentekort te voorkomen, moet Naarden ingrijpen. De woonlasten mogen niet omhoog, de coalitie VVD-D66-CDA wil de Naarders zo veel mogelijk ontzien. Inwoners gaan komend jaar twee tot drie procent meer gemeentebelastingen betalen, een 'inflatiecorrectie', volgens de wethouder. Om het tekort voor 2015 aan te pakken, neemt het college volgend jaar een aantal bezuinigingsmaatregelen die de benodigde zes ton opleveren. Zo wordt het onderhoud aan de wegen met een jaar uitgesteld en gaat de precariobelasting (die nutsbedrijven aan de gemeente betalen om kabels te mogen trekken) met 25 procent omhoog.

Maar waar vanaf 2016 op bezuinigd wordt, als de gemeente gefuseerd is, houdt het college open. Volgens de wethouder zijn er verschillende opties: grofweg, óf de begroting sluit niet, óf Naarden maakt het sluitend, óf de fusiegemeentes doen dat samen. De gemeenteraad moet daar een keuze in maken.

Bezuinigen met de nieuwe fusiegemeente, optie drie, heeft Adriani's voorkeur. "Als we het als Naarden alleen sluitend maken, wordt het kaalslag", waarschuwt de wethouder. "Dan praat je over draconische maatregelen als het sluiten van zwembad De Lunet en de Naarder vestiging van de bibliotheek. Als we het met de nieuwe gemeente gezamenlijk bekijken, zijn er creatieve oplossingen mogelijk. Neem zwembad De Lunet. Als we samen met Bussum en Muiden onderzoeken waar we kunnen bezuinigen op zwemmogelijkheden hebben we het totaalplaatje. Zo zouden we De Lunet en zwembad De Zandzee bijvoorbeeld onder één directie kunnen brengen, wat mogelijk voldoende besparingen oplevert om twee zwembaden te houden."

Gooit Naarden met deze begroting de pijnlijke bezuinigingen niet gewoon over de schutting in de achtertuin van de fusiepartners? "Nee", zegt Adriani stellig. "We hebben in deze begroting precies aangegeven hoeveel we waar op moeten korten in Naarden om ons probleem op te lossen. Het zijn realistische bezuinigingen die je beter in de nieuwe gemeente kunt beoordelen omdat je dan met creatieve oplossingen kunt komen." De gemeente overlegt de begroting ook niet met de collega's in Bussum en Muiden. "Het is de verantwoordelijkheid van de drie individuele raden. We hebben wel een notitie over de financiële situatie van de drie gemeentes besproken in de stuurgroep die de fusie begeleidt."

Eef Hardenveld

56 jaar.
Kapster aan de Evert de Bruijnstraat. Geboren Bussumse.

Links op de foto.

Foto: Bob Awick

Je bent momenteel de kapsalon aan het verbouwen. Hoe gaat het?
"Heel erg goed. We moesten ook wel verbouwen, we waren wel toe aan een opknapbeurt. We hebben alles van top tot teen aangepakt. Andere kaptafels, andere meubels, echt alles hebben we veranderd. De jongens van aannemer Purperhart hebben ontzettend hard gewerkt. We hebben vooral 's avonds en in de weekenden gewerkt, zodat we gewoon klanten konden ontvangen. Komende maandag gaan we weer echt helemaal open."

Je hebt de kapsalon al meer dan 30 jaar. Wat maakt het werk zo leuk?
"Vooral het contact met de klanten. We hebben de afgelopen jaren veel vaste klanten gekregen. En het elke dag wat anders doen maakt het ook leuk. De ene dag komen er veel mannen, de andere dag vrouwen. Allemaal met compleet andere kapsels en wensen. Daar kun je lekker je gang mee gaan."

Voor welke trends moeten we nu komen?
"Veel mannen komen nu voor de opgeschoren kapsels, geheel volgens de laatste mode. Voor vrouwen kan alles nog wel, behalve permanentjes. Dat is echt verleden tijd."

Heb je naast het kappersvak nog hobby's?
"Hardlopen of lekker wandelen. Daar kun je echt van ontspannen."

Wat heb je afgelopen zomer gedaan?
"Twee weken lekker thuis gezeten en van alles gedaan. Daar achteraan hebben we nog een weekje Sicilië geplakt. Een hele fijne week met veel zon."

Welk lokaal nieuws volg je?
"Echt alles wat er speelt. Maar vooral ook alles over ondernemers. Ik ben altijd heel erg benieuwd wat m'n collega's allemaal doen."

Als je een dag burgemeester van Naarden/Bussum bent, dan...
"... zou ik alles lekker laten zoals het is. De gemeenten hebben de afgelopen jaren al heel hard gewerkt om van alles te verbeteren. Dat hebben ze heel goed gedaan."

Gemeenteraad herdenkt slachtoffers

NAARDEN - De gemeenteraad van Naarden heeft afgelopen week de slachtoffers van de ramp met de MH17 herdacht. Dat gebeurde vlak voordat er vergaderd werd.

De gemeenteraadsleden waren een minuut stil om de slachtoffers te herdenken. Naarden werd hard getroffen door de ramp van twee maanden geleden. Een Naardense moeder en haar 3 dochters kwamen om het leven. Ze werden een maand geleden begraven.

Nabestaanden van de moeder en de zusjes kwamen afgelopen week naar de raadzaal om mee te herdenken.

Buren samen op Burendag

NAARDEN - Een grote groep buren komt komende zaterdag samen voor Burendag. Buurtplatform KTV houdt een leuke dag voor de bewoners van de buurten Keverdijk, Thijssepark en Vierhoven.

Het evenement vindt zaterdag plaats in het J.P. Thijssepark waar de buurttuin staat. Voor de jongste buurtgenoten zijn er een speurtocht en spelletjes. De volwassenen kunnen helpen met enkele onderhoudsklusjes aan ondere andere de speeltoestellen van de geiten.

De dag wordt afgesloten met een lekkere lunch. Het buurtplatform zorgt voor hapjes en drankjes.

Bekende Nederlanders naar Grote Kerk

NAARDEN - De Grote Kerk van Naarden verwelkomt komende maand een groep bekende Nederlanders. Het gaat om comédienne Tineke Schouten, actrice Birgit Schuurman, musicalster René van Kooten en acteur Alex Klaassen.

De bekende Nederlanders komen naar Naarden voor deelname aan een tv-programma van de EO. De sterren worden klaargestoomd voor het opvoeren van de Messiah van Händel. Ze vertolken het werk, met een orkest en de Nederlandse Händelvereniging, op 20 oktober in de Grote Kerk.

Opnames
Van het opvoeren van het stuk en het oefenmoment voorafgaand aan de grote dag worden opnames gemaakt door de EO. De opnames, met dus de Grote Kerk, worden in de dagen voor kerst uitgezonden op NPO2.

Lakeland Foundation zoekt goede doelen in Gooi en omstreken

Otto Bekouw: 'Ik vind het leuk om mensen blij te maken'

Foto:

door Lisa van Dorp

LAREN - Wat hebben speelbos 't Laer in Laren, een muurgedicht in Naarden-Vesting, de automatische deuren van het Theehuis van de Trappenberg en de tractor van de Bussumse Kindertuinen met elkaar gemeen? Ze bestaan dankzij een forse bijdrage van de Lakeland Foundation. Deze Gooise stichting, die goede doelen financiert, bestaat 25 jaar en viert dat door extra geld weg te geven aan lokale projecten. Een gesprek met oprichter Otto Bekouw.

Foto: Bob Awick

'Het goede doel kan van alles zijn, als we er een goed gevoel bij hebben'

Otto Bekouw (79) hoeft niet zo nodig in de krant, maar hij moet er van het bestuur van de Lakeland Foundation aan geloven. Het is tijd voor een media-offensief. Want hoewel de Lakeland Foundation mooi werk doet - namelijk geld geven aan kleinschalige projecten die een band hebben met het Gooi - is niet iedere inwoner van de regio daarvan op de hoogte. Dit najaar pakt de jarige foundation uit door extra bedragen tot 4.000 euro beschikbaar te stellen voor lokale Gooise goede doelen.

"Het is jammer dat niet iedereen ons kent, want zo missen organisaties de kans om financiering te krijgen voor mooie plannen", legt Bekouw uit aan de keukentafel van zijn huis in Laren. Bekouw verdiende zijn geld in de verzekeringswereld en besloot een deel in goede doelen te steken. De Laarder ziet zichzelf niet als weldoener maar 'als een radertje in een groter raderwerk'. Mevrouw Bekouw, 'Morney' voor intimi, voorziet haar man van ondertiteling. "Otto is geen opschepper. Hij is gesloten. Hij doet wat hij doet en wil dan weer door."

'In 25 jaar hebben we 999.000 euro uitgegeven aan projecten"

Het geld is er, maar de goede doelen nog niet?
"We zoeken nieuwe organisaties die mooie plannen hebben voor het Gooi en omstreken. Er is ruimte in het budget. We hebben in een kwart eeuw 999.000 euro uitgegeven, bij de volgende ronde gaan we over een miljoen heen. Een mooie manier om een jubileum te vieren, vinden wij als bestuur."

U bent in 1989 met uw vrouw begonnen met de stichting. Waarom?
Otto Bekouw: "Toen een buitenlands bedrijf een participatie in ons bedrijf had genomen, kwam er geld vrij. Mijn vrouw en ik dachten, dit is meer geld dan wij nodig hebben. Er zijn ook andere mensen op de wereld die behoeftes hebben. Dus zijn we in onze vrije tijd, aan de keukentafel, dit erbij gaan doen. We hebben een stichtinkje opgericht, officieel, met een bestuur. We zijn een particulier fonds. Inmiddels hebben we een vermogen opgebouwd van een miljoen euro. Dat hebben we belegd. Het rendement geven we weg aan zo'n twintig projecten. Door de lage rentestand moet er echter de laatste jaren geld bij."

Hoe werkt het?
"We geven twee keer per jaar geld aan projecten die een maatschappelijk doel dienen. Particulieren en organisaties kunnen een aanvraag indienen. Het goede doel kan van alles zijn: gezondheidszorg, cultuur, ontwikkelingshulp, natuur. Zolang het maar concrete projecten zijn waar de gemeenschap iets aan heeft en wij als bestuur een goed gevoel bij hebben."

Eerder in Naarden

Stichting Poolse Weeskinderen – Vakantie voor weeskinderen Garbow, Stichting De Vesting – Boek over de Vesting, ASAP – Bouw opslagplaats in Burkina Faso, Stichting Muurgedichten – Realiseren muurgedicht in Vesting, Bandstart Educatie – Verbeteringen van plafondisolatie, Vogelhospitaal – Renovatie ziekenboeg, Stichting Hellabeem – Project zonne-energie Sri Lanka, Evangelisch Lutherse Gemeente - Restauratie van het orgel

Wanneer komt dat gevoel?
"We geven aan mensen die we kennen, in wie we vertrouwen hebben. Vandaar de band met het Gooi. We werken in principe lokaal, danwel met een lokale club die in het buitenland werkt. De projecten die we in het buitenland doen, in Sri Lanka, Burkina Faso en Kenia, worden gerund door bekenden die hier hun roots hebben."

Wat is uw belangrijkste motief om geld weg te geven? Je kunt ook een boot kopen of een vakantievilla.
"Ik vind het leuk om mensen blij te maken. Misschien heeft het ook met mijn geloof te maken. Je bent niet alleen op de wereld. Ik heb het gevoel dat het aardig is om mensen te helpen die het moeilijk hebben."

Vanwaar de naam 'Lakeland Foundation'?
"Ik wilde niet met mijn eigen naam in de stichting, maar anoniem blijven. Mijn vrouw Muriel komt uit Engeland. In het Noord-Engelse Lake District is op een mooie winterdag de vonk tussen ons overgesprongen."

Wat is uw favoriete project?
"In Ukunda, vlak bij Mombassa, Kenia, hebben we sinds 2000 een lagere school, een medisch centrum, opleidingen aan de Ukunda Polytechnic, een ovenproject. Ik ga er twee keer per jaar naartoe met onze dochter Jackie om de voortgang te bespreken; het is het enige project dat ik zelf doe. Heftig hoor, Afrika. Laatst heeft een bende de school overvallen en de gloednieuwe computers gestolen. Een van de bewakers van de school raakte daarbij gewond. Dan denk je wel even: als ik die computers daar niet had neergezet, was dat niet gebeurd. Onze lagere school heet overigens de Comeniusschool. Daar heb ik zelf op gezeten en de 'Lakeland Foundation school' leek me te ingewikkeld. De leerlingen leren nu meteen wie Comenius was, dat is een mooie les."

Local Funding

Organisaties, (sport) clubs of particulieren die hun goede doel willen realiseren, kunnen voor 27 oktober een aanvraag voor financiering indienen. Het projectplan moet voorzien zijn van een motivatie en het project moet gerealiseerd kunnen worden voor een bedrag dat niet hoger is dan 4.000 euro. Kijk op www.lakelandfoundation.nl voor alle voorwaarden.

'Een echt marktmens geworden'

Pauline Wijngaard (50) staat al jaren op de weekmarkt van Bussum. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Ze staat al jaren elke week op de weekmarkt van Bussum en mag daarmee wel hét marktadres genoemd worden voor alle soorten beenmode: Pauline Wijngaard (50) van Pauline's Beenmode.

De jaren hebben haar een grote schare vaste klanten opgeleverd. Veel mensen komen vaak terug voor de laatste trends op het vlak van beenmode. "Je kunt langskomen voor beenmode van alle soorten en maten. Van sokjes van baby's tot kousen voor opa's en oma's en voor elke portemonnee. En als je eens wat aparts zoekt, helpen we je graag. Alles kan geregeld worden", vertelt Pauline. Het leveren van de beste producten en het helpen van klanten doet Pauline met heel haar hart. "Je merkt gewoon dat dat gewaardeerd wordt. Mensen komen er voor terug. Vaak om weer wat anders te kopen, maar soms ook gewoon om even lekker een praatje te maken. Dat maakt het op de markt ook zo leuk. We hopen nog jaren op de markt te staan."

Pauline's Beenmode staat elke donderdag op de weekmarkt van Bussum, maar komt ook langs andere plaaten. "De laatste jaren werden dat steeds meer markten. Maar de markt van Bussum trekt me toch het meest. Vanwege de leuke mensen en de andere marktverkopers."

Alma Uitvaartzorg bestaat 5 jaar

Klanten beoordelen werk met 9,6

NAARDEN - Alma Uitvaartzorg bestaat 5 jaar. Het gaat goed met de zaak, laat Barbara Alma weten.

Alma verzorgt begrafenissen en crematies. De laatste wens van de overledene en die van de nabestaanden staan vooral centraal. "We streven ernaar om steeds weer een afscheid samen te stellen dat zo goed mogelijk bij hen past", vertelt Alma. En dat wordt gewaardeerd: klanten van Alma beoordelen het werk met een 9,6.

Naast uitvaarten doet Alma Uitvaartzorg veel meer. Meerdere keren per jaar worden gratis lezingen gegeven. Over anderhalve maand, op zaterdag 8 november, staat ook de jaarlijke herdenkingsmiddag op het programma in Naarden-Vesting.

'De zoektocht naar perfectie houdt nooit op, ook niet voor mij'

Bussumse vioolbouwer Lambert Houniet is onvermoeibaar

BUSSUM - Lambert Houniet (73) bouwde zo'n 150 violen tijdens zijn 50-jarige carrière, het aantal dat hij repareerde is wellicht meer dan duizend. Lambert speelt zelf geen noot. Hij heeft daar naar eigen zeggen een goede en geruststellende verklaring voor. Tijdens de 250 uur die hij gemiddeld aan het bouwen van een viool besteedt, hoort hij namelijk helemaal niets. "Mijn instrumenten worden echt niet beter als ik zelf speel. Pas als ik de snaren er op heb gezet, hoor ik hoe hij klinkt. En niet eens door er zelf op te spelen. Zodra een viool klaar is nodig ik een club vrienden, allen concertmusici, uit die de viool komen bespelen. Altijd een heerlijke belevenis."

De werkplaats. Foto: Yvette Geerts

Zelf omschrijft hij het als een sluipend proces, zijn bijzondere beroepskeuze. "Mijn vader importeerde gitaren en ik pingelde af en toe wat. Op een gegeven moment vroeg ik me af hoe de binnenkant er uit zou zien." Interessant genoeg blijkbaar, want hij begon zijn lange loopbaan, weliswaar als gitaarbouwer, in Duitsland. Zijn mentor merkte op dat hij talent had en zag in hem een vioolbouwer.

Na een 3,5-jarige opleiding te Mittenwald in Zuid-Duitsland tot vioolbouwer kreeg hij de kans om op uitnodiging van een Tsjechische vioolbouwer in Tsjechië te werken. Terwijl in Duitsland de nadruk lag op het in elkaar zetten van de viool, leerde hij in Tsjechië veel over het inbouwen van klank. Zijn carrière en verdere leerproces kwamen in een stroomversnelling toen hij de stap naar Groot-Brittannië maakte om bij het vooraanstaande atelier J&A Beare, de top binnen de vioolwereld, aan de slag te gaan. "Daar werken is de droom van veel vioolbouwers, ook in mijn tijd, en ik kreeg die baan. Het atelier was niet voor niets bekend vanwege de grote hoeveelheid Italiaanse instrumenten uit de Gouden Periode die daar gerepareerd worden." De ontroering bij de gedachte aan de vele topstukken die hij daar heeft gezien en gerepareerd, komt naar boven als hij een voor hem bijzonder moment aanhaalt. "Op een ochtend liep ik door de lange gang richting het atelier; de violen die binnenkwamen ter reparatie lagen altijd op een tafel aan het einde van die lange gang. Ik zag het zonlicht op een Stradivarius uit begin 1700 vallen, die kleurde robijnrood." De schoonheid daarvan ontroerde niet alleen hem, maar ook de eigenaar van het atelier, die onverwachts naast hem was komen staan. In 1972 was het tijd voor een volgende stap: een eigen zaak in Edinburgh, Schotland, om in 1984 te verhuizen naar Utrecht en uiteindelijk in 2011 neer te strijken in Bussum.

Ondanks dat Lambert gestopt is met zijn bedrijf is hij nog steeds actief. "Ik bouw nu nog zo'n 1 à 2 violen per jaar." Dat daar meer tijd in gaat zitten dan de genoemde 250 uur wordt al snel duidelijk. Lambert vertelt dat hij nog steeds naar Duitsland, Zwitserland en Frankrijk afreist om zelf het hout voor zijn geliefde instrument uit te zoeken. De houtsoort luistert nauw: vuren voor het bovenblad en esdoorn voor de zijkant, het achterblad en de krul. "Ik wil het hout zelf zien, voelen, beoordelen en uitkiezen, anders wordt het niets."

Lambert Houniet behoort tot de top van violenbouwers. Foto: yvette geerts

Hij bouwt nog één of twee violen per jaar

Stradivarius als poolster
"Het bouwen van een viool heeft vanuit de renaissance haar oorsprong in Italië. Net als veel andere mooie dingen", grapt Lambert. Maar ook hij ziet de Stradivarius als een poolster. Hij heeft er, tijdens zijn periode in Londen, verscheidene mogen repareren. "Voor professionele vioolbouwers is de Stradivarius van grote betekenis. Vooral zijn visie op de dikteverdeling van het boven- en achterblad en de wijze waarop hij dat toepaste bij het bouwen van zijn violen heeft veel invloed gehad op de tot dan toe gebruikelijke manier van vioolbouwen. Die verhoudingen lagen al vast sinds 1550. Stradivarius was een geniaal ontwerper. Daarnaast was de houtsoort die hij gebruikte van zeer hoge kwaliteit en men vermoedt dat alles wat hij deed onderworpen werd aan tests", aldus Lambert.
Er hangt veel mystiek om een Stradivarius en er worden regelmatig tests gedaan waarbij mensen geblinddoekt het geluid van de Stradivarius moeten zien te herkennen. Lambert lacht even als de test ter sprake komt. "Ach, die tests, ik heb daar zelf een aantal keer aan meegedaan." Hij vertelt over Emmy Verhey, een van Nederlands beroemdste solistes. Zij heeft samen met een aantal van haar meest begaafde leerlingen een concertorkest opgericht. "Er is een cd-opname van een concert waarop een van hen op een Stradivarius speelt en een ander op een Houniet. Het verschil is voor de meeste mensen nauwelijks hoorbaar. Een professional hoort het uiteraard, maar de werkelijke kwaliteit komt op de violist aan."

Perfectionist
Lambert noemt het zijn grote zoektocht in het leven: instrumenten maken die goede musici bevredigen. "Belangrijk is de aanspraak van een viool. Als de aanspraak goed is, is de viool zo afgestemd dat wanneer de strijkstok wordt aangezet op de snaar, het instrument direct reageert." Hij vertelt verder over een viool waar een goede bekende mee kwam aanzetten. "Die viool was vijftig jaar niet bespeeld en om zo'n instrument dan weer in orde te mogen maken, geeft een heerlijk gevoel."
Op de vraag waaraan je een Houniet kunt herkennen blijft het een kort moment stil. "Ik maak een klassiek instrument volgens het model van Stradivarius, zoals elke vioolbouwer dat eigenlijk doet. Er zijn uiteraard wel subtiele verschillen, maar die zijn niet altijd direct zichtbaar. Een duidelijk afwijkend ontwerp zijn de violen die Amati bouwde. Die zijn smaller en spreken ook een andere klantengroep aan. Er zijn een paar vaste procedures en methoden die je volgt bij het bouwen van een viool. De laatste jaren is er steeds meer onderzoek gedaan naar de akoestiek. Dat komt vooral door de invloed en opkomst van elektronische meetmethodes om de instrumenten steeds verder te verfijnen. De zoektocht naar perfectie houdt nooit op, ook niet voor mij."

In zijn jeugd pingelde hij op gitaren

De top
De naam Lambert Houniet is tot ver in Europa bekend. Al in 1979 trad hij toe tot een exclusieve club: de vereniging van meestervioolbouwers, die zetelt in Zwitserland. Een hele eer, het lidmaatschap is uitsluitend op uitnodiging en tot nu toe viel aan slechts drie Nederlanders die eer te beurt. Ook weten de grote opleidingsinstituten hem nog steeds te vinden. Hij ontvangt nog regelmatig stagiaires uit Duitsland en Engeland en ook uit Italië waar zich toch ontelbare vioolscholen bevinden. Ook geeft hij nog les, zoals in Parma, waar hij onlangs een masterclass vioolbouwen verzorgde.
Het gesprek komt van kwaliteit op kwantiteit, en daarmee automatisch op violen die uit China komen. Lambert is daar vrij nuchter in. "Duitse vioolbouwers hebben de kennis en techniek van het vioolbouwen aan de Chinezen geleerd. Die maken nu een product dat goed klinkt voor het geld dat je er voor betaalt. Maar natuurlijk zijn het vooral instrumenten voor beginners", voegt hij er snel aan toe.

Werkplaats
Lambert is nog steeds regelmatig in zijn atelier te vinden. Eigenlijk is het meer een volledig geoutilleerde werkplaats, vol gutsen, beitels en een oude werkbank. Een aantal jaar geleden realiseerde hij een langgekoesterde wens: een serie kinderviolen bouwen voor zeer getalenteerde kinderen. In een boek, geschreven door een van zijn vroegere leraren, stonden gedetailleerde tekeningen die hij nauwgezet opvolgde. "Ik wilde tot het formaat van 1/16 toe (een kleine viool, geschikt voor kinderen van 3 tot 5 jaar) een viool bouwen die zijn mooie klank zou behouden. De ½ en de ¾ worden allemaal bespeeld, maar de ¾ klinkt echt fenomenaal", vertelt Lambert zichtbaar trots.

De vrije tijd die hij heeft, besteedt hij gevarieerd. Hij leest veel en ook hoopt hij binnenkort naar Italië te gaan om gedurende een week verdieping te geven aan de studie Italiaans die hij in Nederland volgt. Ook maakt hij veel tijd vrij voor zijn twee kleinkinderen van een half jaar en anderhalf jaar oud. Zijn kleinkinderen zijn overigens ook de reden voor de enigszins concrete verhuisplannen naar Haarlem. Geamuseerd vertelt hij dat alle hoop op hen is gevestigd, aangezien geen van zijn beide kinderen in zijn voetsporen is getreden. Bij de geboorte van de eerste riep hij al schertsend dat hij zijn werkplaats niet zou verkopen. Naast de prachtige grachtenpanden in de Haarlemse binnenstad kijkt hij ook met één oog naar mooie bedrijfsruimtes. Maar of het echt zover zal komen…

Twee dagen vol Bussumse kunst

Kunstenaars en andere belangstellenden kwamen op de startavond af. Foto: Bob Awick

BUSSUM - Twee dagen het werk van lokale kunstenaars bewonderen en de kunstenaars zelf leren kennen: het kon afgelopen weekend. Vele kunstenaars openden hun deuren voor de open atelierroute.

Het startschot werd vlak voor het weekend gegeven door wethouder Nen van Ramshorst. Kunstenaars en ook andere belangstellenden kwamen daarvoor langs op het gemeentehuis.

Zaterdag en zondag maakten vele belangstellenden een rondje langs de 34 deelnemende Bussumse kunstenaars en kunstenaressen. Er werd van alles tentoongesteld: van beeldhouwwerken tot schilderijen en andere kunstvormen. Vooral zaterdag mochten de kunstenaars en de bezoekers van geluk spreken. Het lekkere weer zorgde ervoor dat de bezoekers onder een warm zonnetje van kunstenaar naar kunstenaar konden wandelen of fietsen.

Vele kunstenaars openden twee dagen lang hun deuren. Foto: Bob Awick
Vele soorten kunst werden tentoongesteld. Foto: Bob Awick
Wethouder Nen van Ramshorst gaf het startschot voor de kunstroute. Foto: Bob Awick

De kunstroute werd georganiseerd door Artes Bussum, dat al jaren veel doet om de lokale kunst op de kaart te zetten.

'Het is verbazend om te zien hoeveel talent hier rondloopt'

'Open Podium' weer van start in café de Peuk

Organisator Aljo Leijdekkers klom ook zelf het podium op.

door Hugo Kruijt

BUSSUM - Na een onderbreking van enkele maanden is vorige week zondag in Café De Peuk het Open Podium weer van start gegaan. Het podium is dé gelegenheid voor jong muzikaal talent uit de omgeving om in een informele sfeer een proeve van bekwaamheid af te leggen ten overstaan van een kritisch, maar constructief publiek van muziekliefhebbers. Een verslag.

Hoe klein Café De Peuk ook is, ooit is het een inventieve geest gelukt om voor live-optredens een podium te fabriceren dat deels op de bar en deels op de vensterbank rust. Niet direct genoeg ruimte voor het Concertgebouworkest, maar een vijfmans popband kan er nog wel op gepropt worden. En daar wordt regelmatig gebruik van gemaakt. Historisch gezien staat De Peuk bekend als een café waar muziek een belangrijke rol speelt. Bijna zonder uitzondering hebben er de afgelopen tientallen jaren barkeepers gewerkt met een passie voor goede popmuziek die vaak zelf ook amateurmuzikant waren. Dat heeft dan ook lokaal én regionaal succesvolle bands voortgebracht als De Koffers, de LSB-experience en, recentelijk, Rockbaas.

Meedoen?

Voorlopig wordt het Open Podium een maal per twee maanden gehouden, op de eerste zondag van de maand, vanaf 19.00 uur. Iedereen die mee wil doen, kan zich aanmelden aan de bar. Check de Facebookpagina van Café De Peuk voor meer infomatie.

Er stonden meerdere bandjes en acts op de planken. Foto: Martin de Vries

Het is deze achtergrond die geleid heeft tot het initiatief om met enige regelmaat aankomende muzikanten de gelegenheid te geven zich te presenteren op het Open Podium van het café. Eigenaar Martin de Vries: "Als muziek een zo belangrijke rol speelt voor onze bezoekers, is ons Open podium een win-winsituatie: muzikanten krijgen de kans om zich te laten zien en horen en bezoekers worden op een aangename manier geconfronteerd met nieuw talent. Wij zien het als onze taak om dat soort initiatieven te faciliteren." Barkeeper, hartstochtelijk muzikant en organisator van het Open Podium Aljo Leijdekkers voegt daar aan toe "Zelfs hier, op lokaal niveau, is het verbazend om te zien hoeveel talent er rondloopt. Julia van der Toorn won het afgelopen jaar The Voice of Holland, maar een jaar geleden trad ze hier nog op tijdens het Open Podium. En ze is echt niet de enige met echte kwaliteiten, dat zien we iedere keer weer."

Joel & Jelesto
Zo ook zondag: 9 korte optredens van uiteenlopende artiesten. Beginners, singers/songwriters, duo's, ervaren muzikanten die een 'solo-uitstapje' maken, er is veel te beleven. Thomas bijvoorbeeld, de eerste artiest, achttien jaar en afkomstig uit Bussum. Hij volgt een muziekopleiding met als hoofdvak gitaar en laat graag horen wat hij inmiddels beheerst. "Het Open Podium is voor mij ideaal; van mijn opleiding moet ik verplicht een aantal optredens verzorgen en dan is dit een prima gelegenheid." Aan de reacties van het publiek is te merken dat zijn bijdrage op prijs wordt gesteld, zowel muzikaal als voor wat betreft de durf om op een podium voor overwegend vreemde mensen op te treden. Joel & Jelesto, twee vrienden uit Almere van rond de vijfentwintig jaar, hebben duidelijk meer podiumervaring. Ze zijn in staat om in deze piepkleine bezetting een sound te creëren alsof er meer muzikanten op het podium staan. Het duo wordt hartstochtelijk ondersteund door de zus van Joel, die duidelijk tot de fanclub behoort. Hoe komen zij nu op het Open Podium terecht? "We zagen het op Facebook staan en treden overal op waar we de kans krijgen. We spelen graag, het is hier leuk en je weet maar nooit waar het nog eens goed voor is."

'Wie hier komt kan ook wat, dat checken we van tevoren'

Zo volgen de acts elkaar op, soms ontwapenend (Simon en Elly, hij op gitaar, samen zelfgeschreven nummers zingend: "Het volgende liedje is een beetje triest, maar dat hebben we ook in de tent geschreven toen het heel hard regende"), soms duidelijk semiprofessioneel (Nicos, uitstekende gitarist, goede stem, bekend bij een flink deel van het publiek omdat hij hier met zijn band al eerder heeft gespeeld). Veel afwisseling, volstrekt onvergelijkbare optredens, maar stuk voor stuk onderhoudend.

Tenenkrommend
Wat opvalt is dat het niveau redelijk hoog ligt; geen enkel optreden is tenenkrommend. Leijdekkers: "We hebben geen last van die gruwelijke Idols-optredens waarin volslagen talentloze prutsers ervoor kiezen om publiekelijk voor joker te staan. Wie hier komt kan ook wat, dat checken we van tevoren. Kansloze figuren komen er gewoon niet in, maar ze melden zich gelukkig ook niet." Voorlopig wordt het Open Podium een maal per twee maanden gehouden, op de eerste zondag van de maand, vanaf 19.00 uur.

RC 't Gooi verliest van Diok

James Colvin 'man of the match' voor de Naarders

James Colvin, met bal in hand, gaat er vandoor.

NAARDEN - De rugbymannen hebben afgelopen weekend met 22-12 verloren van het Leidse DIOK.

De Naarders begonnen sterk aan de wedstrijd. Vanaf de aftrap werden de heren uit Leiden vastgezet op hun eigen helft. Een paar keer was 't Gooi dichtbij om de eerste punten op het bord te zetten. De eerste de beste keer dat Leiden onder de druk vandaan wist te komen, was het echter raak.

Tom Altink scoorde de eerste try van de wedstrijd voor de bezoekers. Niet heel veel later was het Tjebbe Jehee die kon scoren voor de formatie uit Leiden. 't Gooi bleef druk uitoefenen en speelde de hele eerste helft zo'n beetje op de helft van DIOK. Het was James Colvin, man of the match voor de Naarders, die RC 't Gooi terug in de wedstrijd wist te brengen met een mooie try.

Na de rust ging 't Gooi opzoek naar de aansluiting, maar moest al snel een penalty incasseren die feilloos tussen de palen werd geschopt door Leon Koenen voor Leiden. De stand was nu 15-7. DIOK had moeite om het geweld van de voorwaartsen van 't Gooi te stoppen en trok ook regelmatig aan de handrem. Arko Hoondert wist voor 't Gooi na een aantal mooie fases over de lijn te duiken en zorgde hiermee voor de aansluiting.

Het laatste woord was helaas aan DIOK, die de wedstrijd slim wist uit te spelen met goede tactische kicks. De bal viel een keer gelukkig voor DIOK die hieruit de beslissende try wist te scoren en daardoor de wedstrijd definitief naar zich toe trok. Totaal onnodig werd de wedstrijd met 22-12 verloren.

Hookers
Komende week speelt de formatie uit Naarden zijn tweede thuiswedstrijd en winst is cruciaal om aansluiting met de top 6 te houden. Met twee nieuwe spelers in de backs gaan de Naarders strijden om de punten in Naarden te houden. Op 27 september speelt RC 't Gooi tegen RC the Hookers. De kick-off is om 15.00 uur.

Dikke winst voor hockeymannen

NAARDEN - Heren 1 Naarden heeft ook de tweede wedstrijd in de Tweede Klasse gewonnen. De ploeg won met grote cijfers van Shinty: 1-8. Verdediger Floris van den Bosch blonk uit. Hij beloonde zijn goede spel met maar liefst vier benutte strafcorners.

Naarden kwam al snel op voorsprong door een goal van Youp van Steensel. Nog voor rust liep de ploeg uit naar een 0-3 voorsprong. De eerste corner van de wedstrijd werd verzilverd door een sleep van Floris van den Bosch en ook de tweede corner verdween achter de keeper: Joey van Leest trof doel na een één-tweetje met Floris Leufkens.

Na rust ging Naarden liep de ploeg uit naar 0-6. Van den Bosch pushte zijn tweede corner binnen, Floris Leufkes tipte een voorzet van Gijs Bommel binnen en Max der Kinderen wist op aangeven van Derk van Niel zijn eerste treffer te maken. De thuisploeg had weinig in te brengen, maar scoorde nog wel. Een hoge bal belandde achter de Naardense verdediging en de spits van Shinty rondde deze kans mooi af. Vlak voor tijd mocht Floris van den Bosch nog twee keer aanleggen voor de strafcorner. Hij bracht de eindstand op 1-8. Naarden staat met 6 punten uit twee wedstrijden op de eerste plaats, maar deelt die positie met Woerden en Bennebroek. Volgende week speelt Naarden thuis tegen Spanderbosch.

Topper levert NVC punt op

FC Weesp en NVC waren constant aan elkaar gewaagd. Foto: Yannick uit den Boogaard

NAARDEN - De tegenstander had met vlagen meer kansen op een zege, maar toch heeft NVC een punt overgehouden aan de topper tegen FC Weesp. De kersverse Naarder tweedeklasser deelde de punten met de grootste concurrent van twee jaar geleden: 1-1.

FC Weesp had wat opstartproblemen en zag dat NVC de overhand nam. Vooral aan de bal was FC Weesp nog zwak, waardoor goede kansen nog achterwege bleven. Halverwege de eerste helft begon het beter te lopen. Na rust was FC Weesp sterker en kwam de ploeg met een knappe goal van Jesse van Huisstede op voorsprong. Dat bracht NVC even van slag en FC Weesp kreeg vervolgens goede kansen op meer. Toch kon NVC vlak voor de slotfase een tegentreffer produceren.

De tegentreffer zorgde ervoor dat de ploegen de punten moesten delen. Over het hele duel was dat terecht, maar als er een ploeg meer kansen had op een zege was het wel FC Weesp. De Weespers hadden de beste kansen op doelpunten, naar NVC kon goed stand houden.

Derde plaats
NVC staat na afgelopen weekend op een gedeelde derde plaats van de stand. Deze plek wordt gedeeld met FC Weesp.

De twee teams hebben na twee zeges en het punt van afgelopen weekend nu zeven punten en hebben daarmee een achterstand van twee punten op de nog ongeslagen koplopers Quick 1890 FC en FC Abcoude.

NVC staat komend weekend tegenover Pancratius, dat afgelopen weekend de eerste punten pakte en vooralsnog dus een stuk slechter presteert dan de Naarder degradant.

Goede zaken
Komende maand staat NVC ook nog tegenover FC Abcoude, Houten en Quick 1890 FC. De Naarders zouden dus komende maand al goede zaken kunnen doen op jacht naar de play-offs en meer.

SDO trekt aan langste end

BUSSUM - Vooral na de rust was het lang erg spannend en kon het twee kanten op, maar SDO heeft afgelopen weekend knap gewonnen van promovendus SO Soest. De Bussumse eersteklasser maakte na rust een achterstand goed en won met 3-4.

SDO en SO Soest kwamen voor rust amper tot grote daden. De Bussumers waren het meest aan de bal, maar kwamen wel op een achterstand te staan: al snel na de aftrap kon SO Soest de score openen. SDO probeerde meteen na de tegenvaller wat terug te doen en kreeg enkele grote kansen. Steeds bleek de keeper van SO Soest te redden, waardoor de verrassende voorsprong voor de promovendus lang op het scorebord bleef staan.
Al snel na de rust kon SDO de achterstand goedmaken en op voorsprong komen. Het bleef echter spannend, want SO Soest kon weer terugkomen. De toeschouwers kreeg een waar schouwspel voorgeschoteld met een bloedstollend slot. De zege was toch knap voor de Bussumers. Na de derde tegentreffer kon SDO toch weer een voorsprong pakken en de zege zeker stellen.

Dames 1 HCN speelt gelijk

De tweede wedstrijd van Dames 1 eindigde in gelijkspel.

NAARDEN - De dames van HCN hebben dit weekend 2-2 gelijk gespeeld tegen Fletiomare.

Na het succes van vorige week ging de ploeg van Gé Rehe met goede moed naar Vleuten. Helaas nam Fletiomare in de eerste helft het heft in handen. Naarden was telkens net te laat, waardoor Fletiomare door goed combinatiespel al snel een strafcorner kreeg die erin ging (1-0). Naarden liep ook daarna nog achter de feiten aan. Fletiomare kreeg opnieuw een kans en tikte de 2-0 binnen.

Tijdens de rust ging het knopje om. De aansluitingstreffer was van Paloma van Rijswijk. Na een mooie actie en pass van Lisanne de Lange schoot Van Rijswijk de 2-1 binnen. Dat gaf Naarden weer hoop. Vechtend als leeuwen sleepte Naarden er net voor tijd nog een strafcorner uit. Deze werd opnieuw feilloos ingeschoten door Paloma van Rijswijk, 2-2. Het harde werken van Naarden werd beloond met een punt. Volgende week speelt Naarden thuis tegen Castricum, een promovendus uit de derde klasse.

Filmhuis Bussum

Kleine Nicolaas gaat op vakantie. Foto: Filmhuis Bussum

Voor BOYHOOD werden de acteurs 12 jaar lang gevolgd.
In MAPS TO THE STARS is verlies van roem de obsessieve angst van een typische Hollywoodfamilie.
In Woody Allens nieuwste MAGIC IN THE MOONLIGHT beconcurreren illusionisten in Zuid-Frankrijk elkaar.
In het Argentijnse THE THIRD SIDE OF THE RIVER ontworstelt een zoon zich aan de ideeën van zijn vader.
SAGRADA: EL MISTERI DE LA CREACIÓ vertelt over de legendarische Sagrada Familia in Barcelona.
In CLUB SANDWICH houdt moeder aandoenlijk vast aan de intieme band met haar tienerzoon.
In Hitchcocks komische TO CATCH A THIEF is Grace Kelly een kille blondine.
BIRD PEOPLE laat een kamermeisje fantasievol dromen over vliegen.
In BON DIEU! dondert de multiculturele samenleving een deftig gezin binnen.
CLOUDS OF SILS MARIA is een verbluffend spannend steekspel tussen een actrice en haar assistente die een verleidelijke jonge vrouw speelt.
KREUZWEG toont hoe gelovigen een tienermeisje indoctrineren. Beeldschoon en beklemmend, maar niet zonder humor.
Dinsdagavond: SNEAK PREVIEW.
Twee Nederlands gesproken jeugdfilms: PIETER POST: DE FILM en KLEINE NICOLAAS GAAT OP VAKANTIE.

Meer op www.filmhuisbussum.nl.

Versa vrijwillgerscentrale

Voedselbank: coördinator voor het inpakken van de kratten (woensdagmiddag, 14.00-17.30 uur, om de week).

ANBO: secretaris (0,5 dag per week).

Egel- en Eekhoornopvang Naarden: Verzorgers van de egels en eekhoorns (09.00 tot 15.00 uur, 1 dag per week).

De Veste Naarden: koffie- en theeschenker woensdag t/m zondag (14.30-16.00 uur, werktijd 1,5 uur per week.

De Beer Naarden: vrijwilliger die de activiteiten ondersteunt (2 uur per week).

donderdag 25 september

Spieghelavond

Er wordt weer een Spieghelavond gehouden in de Spieghelkerk aan de Nieuwe 's-Gravelandseweg. Deze keer geeft Herman Pleij een lezing en speelt het Wiener Blazers Ensemble. Aanvang 20.00 uur, entree € 10,-.

Bloemschikken

De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 start weer met een bloemschikcursus van 10.00 - 12.00 uur om de veertien dagen. Kosten € 50,- voor 6 lessen. Voor info over mee te nemen materialen kan men bellen met de docent Co Amesz, tel. 033-2982675.

MD-café

Het MD-café gaat weer van start in De Antonius Hof aan de Lange Heul. Er wordt een demonstratie gegeven van hulpmiddelen voor slechtzienden met netvliesproblemen. Aanvang 14.00 uur. Aanmelden op 06-37294271.

Cursus

Alliance Française du Gooi houdt weer cursussen Frans. De cursussen gaan van start, instromen kan op elk moment. Aanmelden op 06-53492575.

Bridgen

Er wordt weer 'Bridgen onder begeleiding' gehouden in het Denksportcentrum Bussum. Dit is ideaal voor huiskamerbridgers en mensen met weinig wedstrijdervaring om weer eens de puntjes op de i te zetten en de ingeslopen fouten te analyseren. Met behulp van een digitaal schoolbord wordt een bied- of afspeelprobleem behandeld. Daarna worden er 18 spelletjes gespeeld. Inschrijven kan als paar of alleen. Kosten € 4,- per persoon. Aanvang 13.30 uur.

vrijdag 26 september

Lezing

Indisha pure cosmetics & co aan de Huizerweg houdt een lezing. De lezing gaat over 'Eating Psychology: Energy with Mind Body Nutrition' en wordt gegeven door Ju Pais. Je gaat naar huis met een aantal verrassende en makkelijk zelf toe te passen technieken die direct invloed hebben op je energieniveau. Maximaal 10 personen. Aanvang 19.30 uur. Aanmelden op 035-6910883. Kosten € 42,-.

Wandelworkshop

Paviljoen Heidezicht aan de Randweg is het vertrekpunt voor een wandelworkshop met als thema: 'Van wens naar werkelijkheid in je loopbaan'. Voor iedereen die in zijn werk verandering wil en graag duidelijk krijgt hoe deze verandering te bereiken. Aanvang 13.30 uur, aanmelden op 035-4350469.

Broodje Plus

Ruimte serveert Broodje Plus aan de Brinklaan 36a, naast de Koepelkerk. De deuren gaan open om 17.30 uur. Van 18.15 tot 19.15 uur wordt er een broodmaaltijd met soep en een snack geserveerd.

Goed Gesprek

Ruimte houdt aan de Brinklaan 36a, naast de Koepelkerk, een goed gesprek over de bijbel. Aanvang 19.45 uur.

zaterdag 27 september

Dj-demo

De Gooische Muziekschool houdt in Muziekcentrum Schimmel aan de Havenstraat een demo voor dj's. Controllers van Tractor, Hercules en Re-loop staan centraal. DJ Martijn Mobron laat jong en oud proeven van de mogelijkheden. Vanaf 1 oktober starten er weer nieuwe lesseries waaraan geïnteresseerden deel kunnen nemen. Aanvang 16.00 uur.

Dag van de Loopbaan

Voor iedereen die graag actief werk wil maken van zijn of haar loopbaan vindt de 'Dag van de Loopbaan' plaats. In Bussum kunnen geïnteresseerden terecht bij Krachtstroom Outplacement en Re-integratie, onder meer voor enkele leerzame workshops. Vanaf 9.30 uur staat de deur van de Kapelstraat 7 open. De tijden van de workshops zijn te vinden op de website www.dagvandeloopbaan.nl.

Burendag

De bewoners van Buurtplatform KTV houden Burendag in het J.P. Thijssepark. Op de geitenweide/buurttuin worden tuinwerkzaamheden gedaan. Ook voor kinderen is er genoeg te doen. De dag duurt van 10.00 tot 14.00 uur.

zondag 28 september

Bingo

In De Palmpit aan de Koekoeklaan is er weer een bingomiddag met leuke prijzen. Aanvang: 14.30 uur. Entree: € 4,- (incl. een bingokaart en één consumptie).

Wilde Westen-feest

Het Wilde Westen-feest op kinderboerderij 't Mouwtje in Bussum. De toegang is gratis, maar voor een aantal activiteiten wordt een kleine bijdrage gevraagd tussen de 1 en 5 euro. Alle opbrengsten komen ten goede van de kinderboerderij. Er zijn diverse activiteiten te doen, denk hierbij aan ponyritjes, schminken, hoefsmid, roofvogels, westernspellen en knutselen. Tijd: van 12.00 tot 16.00 uur.

maandag 29 september

Cursus

De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 start weer een cursus kunstgeschiedenis o.l.v. Diana Kostman en wel de cursus 'Meesterlijk!'. Aan de hand van de grote meesters zullen de belangrijkste stromingen binnen de kunstgeschiedenis vanaf de vroeg-renaissance worden besproken. Een les duurt 1,5 uur en de kosten voor de cursus (bestaande uit 10 lessen) bedraagt € 132,50 (inclusief syllabus). Voor aanmelden of informatie kunt u bellen naar 035-8884795 of mailen naar info@artemisomnibus.nl.

dinsdag 30 september

Week van de eenzaamheid

De Palmpit aan de Koekoeklaan 3 zet vandaag de deuren open voor mensen die eenzaam zijn en graag onder de mensen willen komen. U wordt om 10.30 uur ontvangen met koffie en gebak en u krijgt om 12.00 uur een lunch aangeboden. Tevens wordt u geïnformeerd over de activiteiten van De Palmpit en geadviseerd om de eenzaamheid te verzachten. Aanmelden: tel. 6911251. Niet voor vaste bezoekers van De Palmpit.

woensdag 1 oktober

Voorstelling

Tosca Menten komt naar de Wilhelminakerk van Bussum voor haar voorstelling 'Bomkak Zing's!'. De voorstelling zit vol grappen, is nog chaotischer én nog muzikaler dan voorheen. Na de voorstelling is er boekverkoop door Boekhandel Los en signeert Tosca haar boeken. De voorstelling is geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar en ouder. Kaartjes kosten € 2,50 per persoon en zijn te koop in de Centrale Bibliotheek en bij Boekhandel Los in Bussum, of te reserveren op www.bibliotheeknaardenbussum.nl.

donderdag 2 oktober

Starterscafé

Er wordt een Starterscafé gehouden voor starters op de woningmarkt. Het starterscafé wordt gehouden in Bel Ami aan de Brinklaan. Actuele onderwerpen over het kopen van een woning komen aan bod en ook kan er met makelaars gesproken worden. Aanvang 18.30 uur.

vrijdag 3 oktober

Schakel-diner

Er wordt weer een Schakel-diner gehouden in De Schakel. Ook deze keer staat er een 3-gangendiner klaar. Een fluweelzachte pompoensoep, gevolgd door gevulde parelhoen met haricot verts en aardappelkroketten en als dessert een verrassende chocolademousse. Mee-eten kan vanaf 17.15 uur en kost € 6,-. Opgeven op 035-6915300.

SoCreative uit Bussum is gespecialiseerd in webdesign, zoekmachine-optimalisatie en het vormgeven van kwalitatief hoogstaand drukwerk. De juiste mix van beeld en boodschap wordt haarscherp neergezet. Voor meer informatie bezoek: WWW.SOCREATIVE.NL

Elke familie heeft zijn unieke geschiedenis, waarvan de invloed doorwerkt in volgende generaties. Familie-opstellingen brengen dit terrein in kaart én bieden een kompas. Introductie-avond 8 oktober in Hilversum. www.ellytebrake.nl 035-6921510

Lieve klanten van AIM OF LIFE, de winkel sluit nu echt. 20 jaar heb ik hier genoten van al het moois. Ik ga nu verder met LOVELY SCARFS. Prachtige shawls voor jong en oud. Wil je me volgen, surf dan naar www.lovelyscarfs.nl. Veel dank. Groet, Jessica

Voor traditionele Thaise massage Ban Wiangtjan, geopend van maandag t/m zaterdag van 11:00 uur tot 22:00 uur. Telefoonnummer 06-46890213 en 035-7851359. Adres Laarderweg 22, 1402 BJ Bussum. E-mail wiangtjan@gmail.com

Gastouder in Naarden, 25 jr. erv. heeft op dinsdag tijd om op uw baby en/of peuter te passen. Tarief € 5,- en/of € 7,50 p/u. Inl.: 06-52260463

Boersma Pianoservice:
Pianostemmen € 55,-
Tel.: 035-8870159

Arthur's loodgietersbedrijf
gespecialiseerd in het repareren en vernieuwen van dak en
zinkwerk. Want uw dak is mijn
vak!!! Bel voor vrijblijvende
prijsopgave met 06-22418974

Cursus Spaans, gericht op spreekvaardigheid, voor beginners en gevorderden. Start woensdag 15 oktober in Huize Godelinde in Bussum. Duur 10 lessen, kosten € 77,00 incl. lesboek. Aanmelden 035-6930624 of info@gildegooinoord.nl

"CompuRep"
Computer Aan Huis Service
Voor al uw computer-
& netwerkproblemen
www.compurep.nl
info@compurep.nl
tel.: 06-42269939

Broeken
Ook in Bandplooi, Omslag
Kapelstr. www.nr14bussum.nl

Want zo lief heeft God de
wereld gehad dat Hij zijn
eniggeboren zoon gegeven
heeft, opdat een ieder, die
in Hem gelooft, niet verloren
gaat, maar eeuwig leven
heeft staat in Johannes 3:16.
Inf.: Philip Dijs 035-6945699

GEHEUGENTRAINING. Gilde Gooi Noord organiseert de cursus "Beter omgaan met je geheugen". Start woensdagochtend 22 oktober in gebouw Wijzer in Bussum. 7 lessen, kosten € 42,-. Inlichtingen 035-6930624 of info@gildegooinoord.

SCOOTERS Nieuw & gebr. scooterdumper.nl. Vespa en Piaggio met hoge korting uit voorraad! Reparatie / onderhoud / verzekeringen / scooterlease / accessoires. Bloemendalerweg 41a Weesp 0294-414108 / 06-12868539 info@scooterdumper.nl

Nog een paar dagen OPHEFFINGSUITVERKOOP: alles moet weg! Meubels, blousjes, vesten, tops, shawls, tassen. LAATSTE DAG zaterdag 27 september. AIM OF LIFE, Kapelstraat 34, Bussum

Krijgt u familie op bezoek?
En heeft u niet genoeg ruimte of u hecht aan uw privacy?
Bed and Breakfast
De Roskam in Weesp
06-55334804 of
www.bedandbreakfast.nl

Wilt u hulp van een vrijwilliger bij u thuis? Voor wat gezelligheid of om er samen even op uit te gaan. Versa Vrijwillige Thuishulp, 035 6947455 ma.- vr. 10-12 uur; vthbussum@versawelzijn.nl; www.versawelzijn.nl/vrijwilligethuishulp

Gezin met werkende ouders zoekt hulp voor huishoudelijke klussen (niet schoonmaken) in en om het huis. 3 dg p/w à 2 uur. 06-17710540.

Schildersbedrijf Van Wegen
kan nog enig werk aanvaarden
Vrijbl. prijsopgaaf. Tel.:
035-6281550 / 06-25284440

Gevraagd: (defecte) vaat/wasmachine, droger, fornuis, cv-ketel, radiator. Gratis opgehaald. Tel.: 06-34606808

Manicure € 35 & Gellak € 40, Nailstudio Dot, Keverdijk 71 Naarden. M. 06-27294616

Naaimachinereparaties Van Huissteden. Ons contactadres: Marion Fournituren, Poststraat 23 Bussum, 035-5339692, ma. en di. gesloten

MOTORFIETSEN te koop
GEVRAAGD
alle merken en
bouwjaren. Defect of lang
stilgestaan geen bezwaar.
Direct gehaald, betaald en
gevrijwaard. 06-25418595

Taxi naar of van Schiphol vanuit Naarden/Bussum € 50,- Goodkinds Taxiservice 06-26984855.

Biodanza met Annabelle in Bussum Ontspannen d.m.v. muziek en dans elke woensdagavond www.biodanzametannabellebussum.nl

Bootzeilen/dektenten te
koop. Meer info:
www.dekzeilenspecialist.nl of
bel 06-55771928

Gitaarles in Bussum, diverse stijlen, beginners & gevorderden. www.jaccomuller.com, 06-11135198, e-mail: jaccomullermusic@gmail.com

Gevraagd: (defecte) vaat/wasmachine, droger, fornuis, radiator, fiets. Gratis opgehaald. Tel.: 06-34606808

Gevraagd: Plastic poppen voor de meisjes in de sloppenwijk van Uganda. Tel. nr. 06-17046082 Margriet

Te huur: Garage € 125,- Thijssepark 06-53504080

Gevraagd: Sparta met kenteken, hoeft niet supermooi te zijn. Jakob Klaver 035-2010365.

Stalling voor auto in vorstvrije garage € 90,- per maand. Tel.: 035-6930206, Bussum-Zuid

BUHR ZOEKT BOEDEL! UW
HUIS LEEG EN BEZEMSCHOON!
Nu de gehele dag contact
mogelijk via 06-10566581

WONINGEN TE HUUR GEVRAAGD! Voor expats & organisaties. Interhouse Hilversum 035-303 13 20
www.interhouse.nl

Garages in Bussum te huur, huurprijs € 140,- per maand. Voor informatie kunt u bellen naar 06-10397243 of mailen vanduikerenbeheer@hetnet.nl